Page 1

1e jaars aa n ERASMUS SCHOOL OF LAW? Erasmus School of Law

dan is Dit blad voor jou!

De 10 beste studeertips Word jij lid van een

studievereniging? Hotspots in Rotterdam E R A S M U S S C H O O L O F L AW ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

1


Studeren = topsport Fatima Moreira de Melo is bekend van het hockeyen, het zingen en het pokeren, maar ze is ook meester in de rechten. In 2006 behaalde ze haar bul met de scriptie “Het recht op sport in jeugddetentie: een gemiste kans?”. “Een zeer gedreven studente”, aldus één van haar scriptiebegeleiders, dr. Jolande uit Beijerse.

Foto: Mark Nolan, Getty Images

UITGAVE: Erasmus School of Law i.s.m. Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam www.esl.eur.nl, www.jfr.nl

2

© juli 2011

REDACTIE: Tom van den Akker, Lorenzo Favetta, Arnoud Houweling, Leendert Kloot, Caroline Vos

FOTO’S: ANP Photo, Max Dereta, Marc Heeman, Jan van der Ploeg, Mildred Ramzan

Met dank aan alle medewerkende studenten, alumni en docenten

VORMGEVING: Monologo, Rotterdam


Prof.mr.dr. Suzan Stoter Onderwijsdecaan Erasmus School of Law

Welkom aan boord! Het is alweer zo’n twintig jaar geleden dat ik in jullie schoenen stond en zelf student was. Maar ik herinner mij de eerste stappen op de universitaire campus nog goed. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en al die nieuwe begrippen: hoorcollege, werkcollege, hoog­ leraar, propedeuse enzovoorts. “Maar omdat de sfeer binnen de faculteit erg prettig en informeel is, kan je als beginnend student met al je vragen terecht”, zegt rech­ tenstudent Thierry van den Bergh. Dit magazine is je eerste blijk van welkom op Erasmus School of Law. Ik hoop dat het je nog een stukje enthou­ siaster maakt voor de komende vier jaar. Studenten Rechtsgeleerdheid, Criminologie en Fiscaal recht die nét een jaartje voor jou begonnen zijn, vertellen hoe zíj hun studiestart beleefden. De voorzitters van de studie­ verenigingen leggen uit waarom je zéker lid van hun ‘club’ moet worden en ook docenten en alumni (oftewel oud-studenten) komen aan het woord. Verder vind je studietips en mogelijkheden om te relaxen: excursies, cultuur, films en sport. Student Tom zette de hotspots van Rotterdam voor je op een rij. Studeren is topsport, dat is ons motto. Hard werken, maar je hoeft het niet alleen te doen. Je medestuden­ ten, docenten, vereniging of studieadviseurs helpen je. Maak daar gebruik van, vooral als het om wat voor reden dan ook eventjes tegenzit! En ben je een topper, dan vind je in dit magazine diverse mogelijkheden om je talenten te ontplooien. Ik wens je een geweldige tijd toe aan Erasmus School of Law!

6 VOORZITTERS STUDIEVERENIGINGEN IN GESPREK

14 STUDEREN IS TEAMSPORT

Inhoud 8

UNIVERSITEIT & MAATSCHAPPIJ

16

HOTSPOTS IN ROTTERDAM

EN VERDER: CONNECT & SHARE

4

THIERRY, HILLEKE, STEPHAN & LEON

18

TIPS & TRICKS

22

5 VRAGEN AAN EEN STUDENTBESTUURSLID

24

TEVREDEN MET EEN 6- OF WIL JE MEER?

25

FILMS & FUN

26

STUDIEPUNT: EERSTE HULP BIJ OPONTHOUD

27

3


Connect & Share Studentenverenigingen Rotterdam Het Rotterdamsch Studenten Corps www.hetrsc.nl De Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging www.rvsv.nl R.S.V. Sanctus Laurentius www.laurentius.nl S.S.R.- Rotterdam www.ssrr.nl S.V.R. Gaudium www.svr-gaudium.nl Navigators Studentenvereniging Rotterdam www.nsr.nu Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap www.hetrsg.nl

4

BEETJE ZIN IN JE NIEUWE STUDIE? HET EERSTE JAAR IS ALTIJD HET SPANNENDST (OF ZOU DAT MOETEN ZIJN). EEN NIEUWE COMMUNITY MET NIEUWE FRIENDS & FANS EN VOORAL: EEN NIEUWE MANIER VAN STUDEREN. JUMP IN EN JE ZULT JE SNEL THUISVOELEN!


Kijk op pagin a 14 en 15 voor de activiteit en van de stud ieverenigingen!

e

Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam

De Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR) is sinds 1963 de studievereniging voor de rechtenstudenten van de Erasmus School of Law. Met 4.000 leden is de JFR de grootste juridische faculteitsvereniging van Nederland. De JFR probeert de brug tussen de theorie en de praktijk te slaan. Hiertoe organiseert de JFR tal van formele en informele activiteiten, zoals dit jaar een studietrip naar Straatsburg en een bezoek aan de Europese Commissie in Brussel. Daarnaast krijgen leden 10% korting op hun studieboeken en zijn zij welkom op de maandelijkse borrels en op feesten.

THERE’S NO SUCH PLACE AS FAR AWAY Je ziet veel internationale studenten op de campus, vooral uit Azië en Oost-Europa. Voorlopig zit jij goed in Rotterdam, maar vanaf het 3e jaar kun je zelf als uitwisselingsstudent naar het buitenland. De faculteit heeft partnerships met universiteiten in de hele wereld, zoals die van Singapore, Istanbul, Florida en zelfs Australië. “Heel de wereld is mijn vaderland”, schreef Erasmus al in het jaar 1500.

De JFR heeft drie grote projecten: de Fiat Justitia, de Meesterweek en de Talent Trip. De Fiat Justitia is het verenigingsblad dat wordt gemaakt in samenwerking met Erasmus School of Law. Het verschijnt vijf keer per jaar en leden van de JFR krijgen het thuis gestuurd. De Meesterweek is het grootste juridische studenten­ congres van de Benelux, waarbij je een week lang in aanraking komt met de praktijk en toekomstige werkgevers. De Talent Trip is tot slot een jaarlijkse studiereis van de JFR. Afgelopen jaren stonden bestemmingen als San Francisco en Los Angeles, Buenos Aires, Hong Kong en Zuid-Afrika op het programma. De JFR heeft een eigen kantoor op de campus van de universiteit, genaamd ‘de Shop’ (kamer LB-008, naast de kantine), dat de hele week open is. Hier kun je informatie en tips vragen aan het bestuur en ontspannen met een kopje koffie of een spelletje op de Nintendo Wii. De deur staat altijd open, dus schroom niet en stap eens gezellig binnen! Wil je nader kennismaken met de JFR? Geef je dan op voor de Introductiedagen van 12 tot en met 14 augustus 2011! Tijdens dit weekend met een gezellig en studiegerelateerd programma heb je de ideale kans om alvast kennis te maken met je studiegenoten!

5


STUDENTEN: VERENIGT U! JELTE, MELISSA EN

Erasmus School of Law heeft drie studieverenigingen. De JFR is de studievereniging voor de gehele faculteit en in het bijzonder voor de studenten Rechtsgeleerdheid, de CIA is een ondervereniging van de JFR en zet zich in voor aanstaande criminologen en de CT richt zich op de fiscalisten.

Kunnen jullie uitleggen wat een studievereniging is? Mark: “Een studievereniging slaat een brug tussen de theorie en de praktijk en we zorgen er ook voor dat studenten meer betrokken raken bij hun studie.” Melissa: “De CIA is vooral nuttig om er achter te komen wat de wetenschap criminologie precies inhoudt en wat de praktijk na deze studie te bieden

MARK ZIJN VOORZITTER GEWEEST VAN RESPECTIEVELIJK DE JURIDISCHE FACULTEITSVERENIGING ROTTERDAM (JFR), CRIMINOLOGIE IN ACTIE (CIA) EN DE CHRISTIAANSE TAXATEUR (CT). SAMEN

Mark: ‘Studievereniging niet verwarren met een studentenvereniging!’

VOERDEN ZE EEN GESPREK OVER DE VERSCHILLEN TUSSEN DE DRIE VERENIGINGEN. Door: Caroline Vos

6

Jelte: ‘We hebben een commissie door en voor eerstejaars’

Melissa: ’Vorig jaar zijn we naar Moskou geweest’


Zie ook pagina 14 e voor de s n 15 tudievereniging en

heeft. Vooral criminologiestudenten die aan het begin van hun studie zijn, weten dat nog niet precies.” Mark: “Overigens moet een studievereniging niet met een studentenvereniging verward worden! Studentenverenigingen zijn vooral op het pilzen gericht, studieverenigingen richten zich meer op de studie, op de inhoud.” Jelte: “Maar ook studieverenigingen zijn heel gezellig hoor! Studieverenigingen bieden een combinatie van gezelligheid – in de vorm van veel borrels en feestjes – en studierelevantie.” Wat organiseren jullie zoal? Melissa: “De CIA organiseert een aantal lezingen en andere activiteiten per jaar. Zo is er de jaarlijkse studiereis – dit jaar zijn we naar Moskou geweest – en organiseren we ieder jaar een excursie naar het casino, waar we voorlichting krijgen over de beveiliging. Daarnaast hebben we dit jaar bijvoorbeeld een bezoek aan Brussel en Leuven gebracht, waar we een rechtszaak bijgewoond hebben en een gevangenis bezocht hebben.” Jelte: “De JFR heeft – naast de vele andere activiteiten die we organiseren – drie paradepaardjes die ik hier in het bijzonder wil noemen. Ten eerste krijgen onze leden vijf keer per jaar het juridische magazine Fiat Justitia. De FJ ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een sterke inhoud waaraan veel prominente Nederlanders meewerken. Ten tweede vindt in het voorjaar de Meesterweek plaats, dat is een week vol met congressen en recruitmentactiviteiten waarin het contact met toekomstige werkgevers centraal staat. En ten derde organiseren ook wij ieder jaar een studiereis, de zogenaamde Talent Trip. We doen dan verre oorden aan, zoals Buenos Aires, Hong Kong en New York.” Mark: “Zo te horen organiseren we alle drie jaarlijks een studiereis! Wij zijn afgelopen jaar naar New York gegaan. De Bedrijvendag van de Christiaanse Taxateur brengt de studenten in contact met bedrijven en andersom. En verder organiseren we tal van andere activiteiten.”

Zitten daar ook activiteiten bij die speciaal voor eerstejaarsstudenten bedoeld zijn? Jelte: “Ja zeker! Wij hebben zelfs een aparte commissie die alleen maar eerstejaarsactiviteiten organiseert. Een commissie door en voor eerstejaars. Voordat die commissie geïnstalleerd wordt, organiseren we aan het begin van het collegejaar een eerstejaarsborrel waar alle eerstejaars – lid of geen lid – welkom zijn.” Mark: “Wij hebben ook een activiteit die wij speciaal voor de eerstejaars organiseren. Dat is altijd een informeel uitje, dit jaar zijn we bijvoorbeeld gaan bowlen. Dat was erg leuk!” Melissa: “Eigenlijk zijn al onze activiteiten juist voor eerstejaars erg geschikt, omdat – zoals ik al zei – het voor veel studenten aan het begin van hun studie onduidelijk is wat criminologie precies inhoudt.”

De studieverenigingen: • Rechtsgeleerdheid: Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR) www.jfr.nl • Fiscaal recht: RFV Christiaanse-Taxateur www.christiaanse-taxateur.nl • Criminologie: Criminologie in Actie (CIA) www.svcia.nl

7


FOLLOW US & JOIN THE CONVERSATION

UNIVERSITEIT

& MAATSCHAPPIJ

HET RECHT IS DAGELIJKS IN HET NIEUWS. MAAR WETENSCHAPPERS VAN DE UNIVERSITEIT PRATEN OOK ACHTER DE SCHERMEN MEE. ONDER MEER ALS ONDERZOEKERS EN ALS ADVISEURS VAN DE POLITIEK.

Volgers op Twitter en vrienden op Facebook zijn vaak als eerste op de hoogte! Dus: follow us & join the conversation.

twitter.com/ESL_EUR twitter.com/JFRtweets twitter.com/RFVChristiaanse twitter.com/JFRfiatjustitia twitter.com/meesterweek

facebook.com/JFRfb facebook.com/svcia facebook.com/pages/ RFV-ChristiaanseTaxateur/189015867782193

8

MAIN TRIAD CRIPS Als aankomend criminoloog én hiphopfan was Robby Roks gefascineerd door de gangs van de Amerikaanse Westcoast, de Crips en de Bloods. Iets van ver weg, dacht hij, totdat hij een boek las over de Haagse Crips. Er zat een cd bij met twee gangsta-rapnummers en een e-mailadres. Robby waagde het erop en stuurde een mailtje. “En zo kwam ik in contact met Keylow, leider van de Main Triad Crips. Ik vertelde hem dat ik geïnteresseerd was in zijn ‘wereld’. We hebben zo’n twee jaar contact via e-mail gehad en toen mocht ik langskomen in Den Haag. Dat was natuurlijk wel spannend! Ik kreeg geen inwijding of zo, wel waren er regels, zoals een speciale manier van groeten. In het begin heb ik vooral rustig om me heen gekeken, niet te veel vragen gesteld. Sowieso had ik vooral contact met Keylow, de anderen

waren niet zo toegankelijk. Ik wist dat ze zich bezighielden met drugsverkoop en andere delicten, maar dat deden ze natuurlijk niet in mijn bijzijn. Ik was ook de enige blanke, maar bang ben ik nooit geweest.” Als criminoloog bestudeer je het gedrag van mensen, maar kijk je ook naar de sociale context. Robby: “Als je iets aan het fenomeen ‘gangs’ wilt doen, is strenger straffen zeker niet dé oplossing. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat Keylow, en andere mensen in zijn omgeving, zich uitgesloten en gediscrimineerd voelen en aangeven problemen te ondervinden op de arbeidsmarkt. De sociale problematiek is dus een stuk complexer en dat los je niet op met zware straffen. Mijn scriptie was een biografie van het leven van Keylow, vanuit zijn perspectief. Hij vond het allemaal prima, is zelfs nog naar de buluitreiking geweest!”


gangs. Met 11 is Rotterdam

één van de koplopers

9 CRIPS Strapped ‘n Strong is een documentaire over het gewelddadige leven van een Haagse gang, de Crips.

Nederland telt zo’n 100


UNIVERSITEIT

& MAATSCHAPPIJ

In 2010 werd in de Rotterdamse haven 430.000.000.000 kilo goederen overgeslagen

PORT OF ROTTERDAM: THE GATEWAY TO EUROPE Rotterdam is de vierde wereldhaven en was óóit zelfs de grootste. Jaarlijks komen er circa 34.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen binnen. In de haven werken ruim 90.000 mensen en het economisch belang is enorm: ruim 7% van wat we met zijn allen verdienen in Nederland, wordt in dit gebied geproduceerd. Prof. mr. Frank Smeele heeft als hoogleraar Commercial Law en haven-hoogleraar van Erasmus School of Law vaak te maken met de Rotterdamse haven. Prof. Smeele: “Een haven is natuurlijk niet alleen een verzameling boten, maar vooral een knooppunt in de handel, een centrum in de internationale goederenstroom. Hierbij horen ook allerlei vormen van economische en juridische dienstverlening: financiering, verzekering, het sluiten van contracten, het oplossen en berechten van geschillen enzovoorts.

10

De haven huisvest dus ook veel dienstverlenende bedrijven. Niet alleen scheepsbouwers, containerterminals en zeevervoerders, maar bij voorbeeld ook banken, verzekeraars en advocatenkantoren. Al die – vaak internationale – bedrijven hebben natuurlijk baat bij een helder, eenvormig recht. In 2009 zijn hiertoe de Rotterdam Rules ondertekend. Een verdrag dat waarschijnlijk de juridische basis zal gaan vormen voor het zeevervoer van de 21e eeuw. Hierbij zijn wij als Erasmus Universiteit nauw betrokken geweest en daar zijn we best trots op. De band tussen universiteit en haven is sowieso sterk, ze liggen ook vlak bij elkaar. Je staat nu aan het begin van je studie, maar mocht je over drie jaar een praktijkgerichte, internationale kant op willen, dan kom je misschien wel in de master Commercial Law terecht. En zal de fascinerende Rotterdamse haven, Gateway to Europe, geen onbekende voor je blijven.”


UNIVERSITEIT

& MAATSCHAPPIJ

Volgens Amnesty International worden in driekwart van de landen op de wereld mensenrechten geschonden. Waaronder... Nederland?

DE RECHTEN VAN DE MENS In 1948 werd de Universele verklaring van de rechten van de mens aangenomen door de Verenigde Naties. Maar hoe algemeen en alomvattend is deze eigenlijk? Over de doodstraf wordt bijvoorbeeld niet gerept. Ook de bescherming van vrouwen tegen geweld en van kinderen tegen zware arbeid komen niet ter sprake. Prof. Kristin Henrard is bijzonder hoogleraar Minderhedenbescherming aan de EUR en gespecialiseerd in mensenrechten: “Wat de grootste bedreigingen van de menselijke waardigheid en vrijheid zijn, evolueert met de tijd en vaak ook per regio. Het gevecht tegen de slavernij was een van de eerste mensenrechtenkwesties, de bescherming van religieuze minderheden was bijzonder relevant in de godsdienstoorlogen in de 16e-17e eeuw, en de bescherming van de godsdienstvrijheid staat ook nu weer in de aandacht. Actuele

thema’s zijn vrouwenhandel, de bescherming van de privacy bij de registratie van persoonsgegevens, terwijl de strijd tegen het terrorisme bijzondere uitdagingen impliceert voor een effectieve bescherming van mensenrechten. Mág bijvoorbeeld de politie wel schijnbaar willekeurig mensen op straat fouilleren, of zo maar e-mails aftappen? Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens garandeert het recht op privacy, maar hoe wordt hier in werkelijkheid mee omgegaan? Wat in mijn vakgebied altijd centraal staat, zijn benadeelde, kwetsbare groepen. Vaak zijn dit minderheden in de maatschappij waarin ze leven. En dan is Rotterdam als multiculturele stad natuurlijk een ideale plek om te werken en te studeren.”

11


UNIVERSITEIT

& MAATSCHAPPIJ ZWARTSPAARDERS De Zwitserse bankwet van 1934 bood de georganiseerde misdaad jarenlang de mogelijkheid hun euro’s wit te wassen. Maar ook de particuliere grootverdiener stalde zijn centen in Zwitserland, zonder dat de fiscus erbij kon. Nederlanders zouden zo’n 4,5 miljard euro aan zwart geld bezitten. Met het opheffen van het bankgeheim is dat nu voorbij. Via de ‘inkeerregeling’ meldden veel zwartspaarders hun vermogen en ontliepen zij een hoge boete. “Terecht dat die kapitalisten worden aangepakt”, roepen we massaal. Maar feit is, dat veel zwartspaarders zijn ‘ontmaskerd’ via de aankoop van een illegale cd. En is dit niet in tegenspraak met de ‘zuivere belastingmoraal’, die de regering moet handhaven?

Nederlanders zouden zo’n 4,5 miljard euro aan zwart geld bezitten. Of een veelvoud daarvan...

12

Prof. Henk van Arendonk is hoofd Belastingrecht aan de EUR: “Het gebruik maken van data op een illegale cd is op zich geen bezwaar. Deze gelden in Nederland, in tegenstelling tot België, wel degelijk als rechtsgeldig bewijs. De vraag is echter, of de overheid voor zo’n illegale cd moet betalen, zoals in Duitsland is gebeurd. Naar mijn mening gaat dit te ver, zet je hiermee aan tot crimineel gedrag. Overigens denk ik dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Er is 2 miljard euro aan vermogen teruggehaald, maar er zit misschien wel 25 miljard in het buitenland!“


en t i ps van 2 afgestudeerd Welke valkuilen kwam je tegen? “Een valkuil tijdens de studie was voor mij het nadeel van semesters. Ik was toch minder geconcentreerd als de tentamens nog maanden op zich lieten wachten.” Hoe ben je aan je baan gekomen? “Op de website van www.jbb.nl stond een advertentie met een spannend filmpje van superlawyer die ’s nachts de ondernemers van Den Haag te hulp zou schieten. Creatief bedacht vond ik, dus mijn aandacht was getrokken.” Hoe ziet je werkweek eruit? “Fijn aan kantoor zijn de flexibele werkplekken waardoor je overal met je laptop kunt inpluggen en ook makkelijk thuis of op locatie kunt werken. Mijn week is verder gevuld met afspraken met cliënten en wederpartijen, opleidingszaken, (jurisprudentie) overleg met collega’s, adviezen/processtukken schrijven, zittingen bijwonen en Jonge Balie activiteiten.”

Josine S mit Solon Ad s, vocaten

Welke tips heb je voor studenten? “Schrijf je zeker in voor de excursies van de Meesterweek en de Talent Trip van de JFR! De kans om rechtbanken, advocatenkantoren en universiteiten in andere landen en zelfs werelddelen te bezoeken krijg je niet snel meer.”

Wat vond je wel of niet leuk aan je studie? “Het leukste aan de studie was voor mij ongetwijfeld de grote vrijheid die het ‘student’ zijn je verschaft – zowel in de vorm van de enorme hoeveelheid vrije tijd die je hebt als de verscheidenheid aan activiteiten die je naar eigen inzicht kunt ontplooien.” Welke valkuilen kwam je tegen? “Een valkuil is de zesjescultuur. Een 6 voor het tentamen betekent: geslaagd! Daar moet je geen genoegen mee nemen. Gelukkig kwam ik er snel achter.”

Sam Rezai, Loyens & Loeff

Hoe ben je aan je baan gekomen? “Via de JFR ben ik in contact gekomen met partners van Loyens & Loeff die mij erg aanspraken en waar ik graag als advocaat voor wilde werken. Vervolgens is het zaak om de sollicitatie heel goed voor te bereiden en dan komt alles goed.” Hoe ziet je werkweek eruit? “Een typische werkweek bij Loyens & Loeff is het in groepen van meestal 2 of 3 werken aan grote (ondernemingsrechtelijke) zaken; hier en daar een cursus volgen en vooral veel lachen op en buiten de borrel.” Welke tips heb je voor studenten? “Richt je studietijd in met het oog op het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt. Dat betekent het lijstje afwerken: buitenland ervaring, bestuur, commissie, stage en hoge cijfers.”

13


Studeren is teamsport STUDIEVERENIGINGEN

Eerstejaarsexcursie Straatsburg

ZIJN HET CREATIEVE HART VAN DE STUDENTENWERELD EN DE LINK TUSSEN STUDENTEN EN OPLEIDING. Ze zorgen voor actie: excursies, bedrijvenbezoeken, studiereizen naar exotische oorden en op zijn tijd een feestje natuurlijk. Ze staan de student bij in alle fasen van de studie en zijn een broedplaats van ideeÍn. CIA bedacht ooit zelfs een boottochtje door de Rotterdamse haven om bedrijven en stagezoekers via speeddating bij elkaar te brengen. En de ChristiaanseTaxateur was in 2010 gastheer van het LOF-congres (Landelijk Overleg Fiscalisten), een enorme eer. Voor de activiteiten van de JFR: zie de foto’s. De studievereniging is ook de plek waar je je medestudenten informeel kunt ontmoeten en waar je een vraag kunt stellen als je ergens niet uitkomt. Uit onderzoek blijkt dat studenten die lid zijn van een studievereniging sneller door hun studie heen gaan! Kortom: je ontspanning, je steuntje als even wat minder gaat en... je eerste netwerk!

14

Een kleine gree

Speeddating op de Maas

De eerstejaarscommissie van de JFR organiseerde in februari een vierdaagse trip naar Straatsburg voor de eerstejaars rechtenstudenten. De groep verkende de stad, ging op bezoek bij de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en kreeg een rondleiding in de brouwerij van Kronenbourg.

In Hong Kong

Meesterweek

Borrel

Meesterwe

ek


Meld je aan voor de introductiedagen. Zie de brief bij d it magazine.

ep uit het JFR-jaar 2010-2011 Talent Trip

Straatsburg

De JFR organiseert elk jaar een studiereis voor de gemotiveerde student; de Talent Trip. In voorgaande jaren ging de studiereis al naar bestemmingen als New York, Washington, Hong Kong en Buenos Aires. Dit jaar ging de reis naar zowel San Francisco als Los Angeles. Zoals ieder jaar verrichtten de deelnemers een rechtsvergelijkend onderzoek tijdens de reis.

Talent Trip

Meesterweek De Meesterweek is het grootste juridische studentencongres van de Benelux en het belangrijkste evenement van de JFR. Sinds 1989 komen theorie en praktijk tijdens de Meesterweek samen en neem je er een voorschot op een succesvolle carrière. Op het openingscongres, dat werd geleid door oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, sprak onder meer Minister van Financiën Jan Kees de Jager. De volgende Meesterweek staat al gepland voor maart 2012. Houd de website www.meesterweek.nl in de gaten voor updates.

Jan Kees de Jager

Talent Trip

JFR-EFR feest: Vie’s On Fire Voor het derde jaar op rij sloeg de JFR de handen ineen met de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam voor het feest ‘Vie’s On Fire’ in Club Vie.

JFR-EFR fe est

15


De deugden van het Rotterdammer zijn

Een veel gehoorde klacht onder studiekiezers is dat Rotterdam geen echte studentenstad is. Hier kan ik kort over zijn: Rotterdam is een echte stad, waardoor het moeilijk is om alle studenten te concentreren in het centrum. Dat er veel studenten in het centrum te zien zijn is echter niet datgene wat een stad aantrekkelijk maakt. Een stad is aantrekkelijk, omdat er altijd wel iets te doen, zien of beleven is. Zo ook in Rotterdam. Een quickscan langs enkele do’s binnen het Rotterdamse. Cultuur Door zijn imposante skyline wordt Rotterdam ook wel ‘Manhattan aan de Maas’ genoemd. Het Nationaal Architectuur Instituut (1) geeft verder vorm aan deze koosnaam (uitstappen metro Eendrachtsplein), naast interessante tentoonstellingen worden hier ook regelmatig debatten gehouden die het aanhoren meer dan waard zijn. Ben je niet zo van de architectuur, ga dan naar de andere kant van het Museumpark richting Boijmans Van Beuningen (2). Een museum met een grote variatie aan toppers. Salvador Dali en Andy Warhol behoren tot het standaardpakket. Een straat verderop ligt dé cultuurstraat van Rotterdam: Witte de Withstraat (3). Vol galerietjes (showroom Mama), Cafés (de Witte Aap) en restaurants (de Bazar). Icoon van Rotterdam is de Erasmusbrug (4). Loop op een mooie dag over ‘de Zwaan’ en geniet. Niet alleen van de brug en de hoge gebouwen die aan beide oevers opdoemen, maar ook van de Maas; de levensader van Rotterdam. Als je vervolgens de Kop van Zuid bereikt hebt (metrostation Maashaven), kunnen Nieuwe Luxor (5), theater

Door: Tom van den Akker, student Rechtsgeleerdheid

16

Zuidplein (6) en cruiseschip de SS Rotterdam (7) je bedienen van cabaret, musicals en ander spektakel. Uitzakken met een biertje in je hand kan in Hotel New York of Café Rotterdam, die beide herinneringen aan de tijd van de HollandAmerika Lijn opleveren.

Terras Op een terras van de zon genieten is geen straf, ook niet in Rotterdam. Je moet alleen wel even weten waar je moet zijn. Voor al uw studentikoze perikelen is de Oude Haven (8) nabij metrostation Blaak de place to be. Flaneren en mensen kijken doe je op de nabij gelegen Meent (9). Op de hoek van de markt gaan de studenten en yuppen zitten bij café Pol. Aan de overkant positioneert het rijkere publiek zich bij Boudoir. Vervolgens gaan beide partijen naar elkaar kijken. Aapjes kijken onder het genot van een biertje, onbetaalbaar. Aan de andere kant van het centrum vinden we bij metrostation Eendrachtsplein de Oude en Nieuwe Binnenweg. Het oude deel is met café Sijf leuk, maar het nieuwe gedeelte is nog leuker.


Br tje

de B ou Lou rbonlaa n de C ise olig nyla an

Kralin

gse Pla

1 2

k ade Kort e

urgla an

J ul ia

sla

3

M. S

tuart

laan

Cha rl.

Prin

ses

Roze nb

Fazant enlaan

oom Plas z

laan

rg

nbu

4

L aa n

n weg

v.So mere

ring Oud orpw brug eg Lam bert brug

brug

laan

b.

dest

Burg .

ein

Wete

Trom pen

Oud

f

g

nho

nwe

's-G

Esse

rave

Vijve r

v. Weltev re

L. deColignyp.

n

nlaa

Vijve rlaan

brug

bru g

t

Slo

H of l

aan

Wate r-

Struiss Buiz enbur werfen str. g

str.

Wou

van

Laan

Bui-

Esse

Hofl aa

n

at

idiu Voo s rsch oter Vredeho laan sftr. Ave nue Con cord loos ia tra

tein d

Ada msh straa ofstr. t Merulaw eg

Sop phia hia

So

Dr.Z e ame n-ho Frits Ruysstr. Vlie fstra Vlind tlaa at M.v.d. Hon erstraat Stoepstraat Bro ing u we bijstr v.d. rsst Libe a raat at Leckestr. llens Plan tr. tage E ike npage Dijk weg straa Pale t st Wille S m Ru peelmanstr pv.laTraaJeri . ats y Noo IJ Rub slaan s club rdein enss str. traa Boslan de Je Wille t d ruza Sion str. P.Po Chris m R Beth lem tters or uy le s tr O h tr s aat ostm tr. Ad str. em . Be s Aeg amsho aasstr nn la idiu fstra . ek an Vo s Lam a ers ge bert straat t laa Tibe str l usstr Elisan M riasla . e aat ckle Aeg beth

stra Om mo ord sestr Cath arin astr .

Ketenstraat

Maa

s

Uitgaan

Abra m

Oude Plantage

eP

.Bav 1 inckstr.

ef edr e

la

Thom

van R

Herm

v.d.V Dries lerkst r.

Leo Ottplaats

Wollefoppenstraat

k Slaa

Oos

S

Boezemsingel Boeze e Vreden- oordbr. mkad Boezem bru g Sl

en str. Meerman str.

straat Frans Ouda

v. Alkem

Linker

C

lein

No or dp

Rechter

Hof dijk

a

str

Ro tte k a de Rot tek ade

Jonker

Boezemweg

k

g

Pla

Bo om pje

dwa

laats

dij

Vre plaadeh. ts

fwe

d Ou

at

Z Sch om ote erh rbo of s str.

G

P

str.

de

laan na

eho

VOORSCHOTERLAAN rsst r. Lu Achtereenvolgens tref je Stalles, A.v.Sol Rosth stEr.va mslaan schVooorofs ter 1 ert B sLoop tra tr. town (10). je nog aeld en Boudewijn a estra 's-Gra t at verder de Binnenweg af kom je bij het venweg Oo Oud v. So orpb renstmerug Oostszteedijk BTeouwWesterpaviljoen (11). De huiskamer sl r. Asse zeed nedeangersstr. ndelf Slots ijk Willem tstr. v. So traat P m o Adm e van bekend Rotterdam. lane Ruysb brugren Ann iralite n s ru tr astra g Lam aat Slotl itska at bert de aan weg and Oin O ostzhet GeenBohslzin en liever low Gro of eedoijstzeterras e ene W k dijk Bened etering eg w en budget in het gras? Breng je eigen Struis dwa enburg rsstr. ostmwijnBuiznaar e bierOof Vroesenpark (12), HoningerBuiz Park Honingen aasla ngat het e hof an zenn- gatb werf ce- f rug o de Kralingse Plas (13), het Spe nhZuiderpark Sportpark rije Ma anaast (14) of Het Park de Euromast "Woudestein" sbo ule va (15). Zelf barbecueën rd behoort ook totExcelsior de mogelijkheden.

Rob

nd

damsesing hie

str

en

ep

Sc h

Schaatsbaan

Sion

ersp

an

va

tra

straat

Ring

Ou

Vred

jk

's-Gravendi jkwal

GERDESIAWEG

jelaan

erla

an tje tje an nla rge o b r e Ruiter- Ve laantj

brug

rdi

Bellevoys

T

ders2 tr.

na

ge

e

skad

ug

Jan van Vuchtstraat B.v. Dantzigpark Jan Sonjéss tr.

hou

ab

Oran

nin

ug

sbr llem Wi

Jan Porcellisstr.

M Ma ees rre ter str .

Sc

str .

aa Wa t len bu rge rw eg

. b rug

un v.B e

ng el

t r. t ss

bee

t raa

sst

ori

is

k

Gas

aat

Julia

k

dij

W. -P

Ox

ee

at

de

Nieuwe Plantage

str

stra

Ho

eid

ho

Ou

rst

erf

len tmo str.

Oos

t

sbr lem Wil

en hav Glas

17

k

4

Mec burg klenplein Park Vijverbrug Dillenb urg Rozenburg laan

o Do

t

t vlie ard ing Har boulev s a e a d M Oosterka

l. Ver

nstr.

. othln

Schiedamsedijk

Schiedamse Ve st

. . Bo sstr W man

Hart

S

en

av

rsh

ke

ma

ep

e ch

lenw tmo

te

hoor Post

tr.

str.

str. Schilder

n have Wijn n have Wijn

liet

ngv

Hari

an

.str.

Jeric

r. n. ntb thl mo on Pyr yrm W.-

rot

traa

en

8

Schinkel str.

Kips

t

ot

n Bin

oes tra a BLAAK Sp aanse ka d e Geld ers ek ad e

Blaak

Churchill-

alsu

nW

. va

1e

dij

We 5 ter ing

1 Vreden oord la

g

e mw

sla

bdw

de

3

dplein

OOSTPLEIN

H

H Hugeer H ostr. Gillieer sstr . Hele nas tr.

Gerdesiaweg

Oostplein

at

stra

oog

urg KB

Vredenoo r

sclu

Ou

str.

Oos

eg iersw Marin

slo

str.

24

Vredenoordkade

26

Hoog

Grote Kerkplein t mark traat Hoogs Grote

lein Beursp e ravers

Goudsesin

gel

Fuik

Goudse Rijweg

25

straa

ter

t

n ee

Pann e

t

en

Bo

9

Boezemdw.str.

Palissanderstr. f v.Galen W. Smaltho str.

el

Me

plein

el

sesing

k koe

nd

ans

3

W

13

Hugo de Grootstr.

Goud

St. Ja co plaat bs s

BEURS

ith

eW itte d

v. Alkemad e str.

Goudse Rijweg al . Generaen str . ijd v.dHe

Po

e uyt

eR

Koepelstr.

weg Goudse

rg

g rwe

Boezems ingel isserkade SpiegelnHaverlandstr.

.br. v.Galenbr. l niss

Spiege

Goudse plein

its

.d adehof

Adm

Vriendenbr. Adm.de Ruyterbr.

tr . gens tewa Wes

Rodeza

aan

in egple

Dirk Sm

u nb

e mp

de

g elwe Vond

an

oswijks es ingel

Crooswijkseka

str.

nla

Lijnb

orm

2

de

er eve ags Ha

aan

park

eum

Mus

ingel Cools

Lijnb

ak

EENDRACHTSPLEIN

1

tr.

M

Beurst

BEURS

w

bla West

tersin

laan

e Bin

t

Binnen

drac Een

Matheness er

g

Wes

laan

11

an

Do

in

Nieu

21

str.

e nenw

Oud

g

e nenw

we B

esserla

Mathen

Karel

10

chietbaanlaan

uinstraat

at

Joost van Geelstr.

Schermlaan

19

isstr.

n Ne ert va

elt van nbarnev Olde

B

Claes de Vriese

plein

dijk

Hof

Stadhu

sstraa

anstra

at dstra dellan 1e Mid

Vrie

HOFPLEIN Stro vee r

lein

huisp

Stad

baan

A

Mauritsweg Westers ingel

Oostervantstr.

Kru K. Lijn

Schouwburg plein

de ruiska West-K

straat

t straa ndMiddell.

Hennewierstr.

Duivenvoorde

str. tede

W Haeitte t ms straa

len

Doe

g elwe Bok

20STADHUIS

e ad

is k 18

Doorm

er

Henegouw plein

Jan van Avennessstraat

straat

Karel

k ukelsdij

a

Ween

CENTRAAL STATION

Weena

rlaan Hen gouwe

Velsenluststr.

W. rger plein

Conr ad

e Delfts Poort

tunnel

gel

Essenburgsin

f

rg enbu Pomp aler j Hofplein

in lfts seple16De

Delft

ons Stati in ple

brug

tes

ho

Couwen

estr.

plein Noorder- Cro

Rot

Stroveer

12

tr.

lia Rosastr.

Staten

in

ple

st eke

e n ZuHenn waterweg

dts

br

sinug gel

aat

burg

pad

ns- singel

r

Hee

Raampoort str.

tio

P ro

rsplein enie rov

s venier Pro- tunnel

urg Walenb f ho

Staten

Schimmelpenninckstr.

Sta

r.

rd- draversst

str

Katshoek

Ha

l Mo

er Bickstr.

Baljuw olstr. plein Kl - Co

ord

f-

at tra

tr.

r

rho

str.

r.

hof

Bentinck plein

r.

est Hoev

ws

Alm 3 No rhof

ve

ge

ilin

Te

l ge gel s in s in r . ers rs sst enbi rugvenie nier v o PrKerk Pro ve er

Vij

sts

lju

a

at Sch o e ote nde Vr.- ven rb Jan7 ings 4 osstr ne est . str r. t o a . Bo Ro stra e kh lk Be o Va r nt he .m str str . on Sim

de ka hie Sc

Ba

str

1Sch

Laan zicht. str.

r ge Unplein

o B. oisBoisot

gel orsinrug SpHooeve rbsingel Spoo

tr oys Son

tsst Pa e

incklaan

. tstr

str

1

sVlie rstr.

e ridd str. ey Lum .

Doeza

oort

uwp

Nie

Pa ircks D

Tro J.v Walenstr yen. burger . plein

Statensingel

de

er-

Kolkan m tr. s

Dresselhuysbrug

weg tr. ten effs Sta Gra

.

straat

sselsstr.

w

Statenbrug nin . gen

ijcke

ckstr.

Bavin

Wate

rtore nw

eg

erk

kker

Rijsa

.

poors tr

Rose-S

Vu urp laa t

ijk

r.

Damst

g

we

off

inc

kP

t

raa

est

Ros

2e

lstr.

n Hee

Puck va

r.

Strijenses

Burg houtsterr.Be rtu sB uls tr. B. Pa str auw aa et J. P ett str erso aat n A Koo driaan nin Kee gsstr. s Pij lstr.

Beijer lantr. ds elaan

ntsest

Braba

Polderstr.

de

Da lw E eg

a

anje

t ng Kasda en al da al

n-

ad

As

ter -

e Hille dijk

str.

raven

tse

Pu

t

aa

str

Schild-

Groen

Wal-

lkp

Me

t

bo ch

P pleutse in -

Od as

.

t

aa

str

n-

wij

tr.

str

Weip orde oort

straat

ter

aat

str

Mo e

t

ude Bo -

ander

rke ns rke he str ren . laa n Dord tsela an Ole

ep

Mij

Gro

nlaa n

straa

Nesserd

nd

lfr o

wij

de

Lo

Hillelaan

O.z.

Maashaven

oud estr .

stra at

erke

n

olsla

here

dstr Voe aat tjes Bon stra ave at ntur M Mijns- ijnsheren astr. laan

tr.

elan dse s

Am

W erstriering . -

at

Texelses tra

Te lingrschelSc sestr sestrhoklan . d.

Klaverstr.

Lepelaarsing

Moe rk

ec hts e

aa t

Eksterstr. straat

el

Dor

bo o

er.

v. O n lenstseSpru r. ytstr . Wu y str sterP .

M ne aast lpl un ein -

eg

s dijc

psw

tr. ms

v. Eve r

K

t

vlie t

raa

Slotb o pleinom- Slo t-

oe

nse

Sch

- st raat

rpad

Ponse

Po

.d e Bo erg strS. toute oe ns

str.

en st

str.

k-

erg

eg

str.

tr.

Jaers velt ilpe roort -

iests

v. D

Bo

str.

G

W es td mp uëls tr. str .

k

Gron dhe re

n Kaatsrondh baan eren dij

t

hoe k

oom s

traa

Zuid

Verb

.

uac

Cli

17

Spo

e

da

daal lzen

eg

en

iaw

uk

mp

Be

mw

Sch

le

Kortewel

Oly

land Geerbrug

Welleplein

Lin al da

orns tr

Wate rw

fd

Leu

de

ska

llem

Wi

Maastunnel

at

Do

ks tra

Sint-Janshaven

O.z .

e kad

iSpu

Breeweg

Breeplein

d

nvia

dio

Sta

uct

eu oss park e Col ordseenoords no ark rke t-V Va Wesden-

Bree

Tie Maarng eb u Wei ren

p

eg

Waa lhave n

iaw

k

sstr.

J. Bouwen

e r Ze sest

Bongert

aat

mp

Oly

par

ertstr

g

omp

e eg Hog Filterw e Hog

we

Slag

Wolv

ig

Eibe

Vossep

Weimansweg

n Ra str.

Klaphek

Sandelingplein

er erw IJ z

ion tad

an erj . He str

Ma

ntsestr. Dre traat Vlasakkers iliastr. - Immob duw .

inHe . rte tstr Ko lan A. N imantsstr . v. Haef-. fenstr

t aa

straat

straat

weg

straat ct seotdu ord ImmobniDonkerslo eno eg via lialaa eg Varnkoordsew at mw Riederstra straat seu t-Varke los Wes ars- straat beekBeukela Co restr. te es els Over- ijs . weg W straat weg kBlo t Beveraa straat str erstr. Groning Holstr.

el

bb Du Heer Daniël-

r Do

tra

ds

on

tsm

r.

t els

H. C r

oe

l str erHe ng . eli rstr nd ete Sa A. Pi andD

ostr. str.

d 2 H.I H.Idoplein

str eg e- ndw ds g lan Ra we nd enRav. Mals sinck-

Zw inHe

. str ek fho nold t Kie aa 2e Arstr t er a a He raat tf- . str aat r t s o Kie str tse str vo eg 1e ek dt- der ech sw ho Lin dr ntjan era Me ijn-

t

Kl.

at

Bever-

jk

Puts estr.

edi Hill

Maliestr. Klosstr.

Bijlstraat

pad

weg

lter

te S

Kor

ijk

t

aa

str

traat

ter

e Fil

pa

ijk d

Lag

ing

er

erd

ling

Kra

ing

Leid

g rwe eg lfilte terw kwa Drin

Sne

lle Ma

aat estr

Ros

led

penstr . Wa

r-

lie

t

aa

str

am vele

d ten

Strevels-

. Ploegstraat str pa str. t Ve

eg

tr.

ds

aa

nz

Lij

- ple in

aa str

Rid

Se

r

ing

Pantser str. Kegel str. Wieler str.

. tr. str ens lie io ijn P sm e- 2e at str. Ja perfo r ra lst poo am at Ka stra nke s em r. o en r- Roz rijnst Pio Ran de

1e

em

Re N Gera storb. elira. - - 1 An 1 se L st eeuwtr. eg Fu da Sn bals denstr. ew ch st sia r Gougen ill ststr aa re e H . tr. t g Oo s en Lan

Weimans- Re d pad Ou Pietesrtr. rO.- an iete r. tr. s m t n- .-P ns an J ste W ma mtil Oo am tr. h s d Sc daa rkolz tr. Vo str Ko its we str. ek p Bo ekra Me

Rijsr laa . str. rse str Bo nx Weve Milli rsh o ekstraat

arc niu

g

ade etk

en hav tr. ms

boo

Hil

n aa

l ria

str.

a Hy

ns

. str em at t tra ias straa t cin

rte

Zuid

Ho

Z wijduidensest r.

blo en

Ma

t

r Ko

straa

Vio

aat

t aa

e-

at

usstr

str

kees

es ndr i S int-A

Flak

str.

Dordtselaan

aëze

s

traat

ngeri

lstra

Narcissenstraat

str. 1e Carnisse issestr. 2e Carn nissestr. 3e Car-

Bas Ju

weg

Boe

lde tr. s re tr. rica-. s E str

de

n str. t-

Millinxstraat Rijsoordp. rd oo

bu ken BlanMijnki

K

Plein

rlaan de Buijse

Ebenh

Grutto

5

Carniss

Gruttostraat

Gee . etstr nvli . Hee etstr gvli lHoo waa arte

. estr

Pend Lag 4 rechts e dijk 1 tr. Port Buizerd - la ndstr. str. Meerkoetstr. Sternstr.

tr. r.

tr ks v . Oeste v. Ever nd sdijckho f

ges

.

e-

at

Rog

str

hts

Pols

ert

rec

tig

ha

isse

olp

nd

W

stra

ltst Spe str. t Gers elstr. pp Sto at stra

W

liet enh str. oorn-

Bare nd Na str.regt wegters-

t

rius

eling Hek keSpij str. nisse lietstr. rv

Hellevoet- Zw t str. straa Gerrit str. at stra Broersz land

s-

sev

Oud

rHe den

rt ae lph of Wo h

rstraa

Oo seststr.voornRock jestr. an-

to Pre

tRechisstr. hu

fd

kade isse

Hoo

e rient kad Vlas Kerkeg

Bekke

H

Buitenbassinwe

Pik

n

an wellla

es

t V oor n

estr .M absb bo aximilia urgstr. ch anstr Ka t . te

e Fi

g

nwe

rtore

nssoo enj Ora

aat

Per

ade

kstr

nsk

Pie

soo

Per

erlaa

Po Baden

n

s Celeb va

Loods Ja

de Lood

avenka

kade shaven Sint-Job traat Lloyds

Schieh

de erka Müll rpier Mülle skade Sint-Job

have

g

Park

hwe

str.

Korte P pertst lomr.

straa

t

a stra

Lag

Wate

n

.

West

alstr

tega

pel

ooc

de H

rnse

straat

Hon

raat

idst

veh

oo

ns

se

us

Sc

am ses i ngel

erhe

have

an

Pun

n s va f Kee ngenho Do

en rhav Vee

itsla

eg

Kiev

al

aan

t

maasl

dijkw

w ngh

er

Voo

Lents

an

ch

gela

Nijv

Nassau-

oll

West

at tra ms at oo tra jeb ses an Ro Factorij Or

ining g on ebru n

r. K

kst

V van

aven

str.

emie

raa stimmer- st eep n Schmanslaa

's-Gr

Acad

Piet

k s i nge Gouw

Frans

water Rijn str .

in ple

a sk

Ta

Ro

de

er

eg

gel

rieselaan Claes de V

htsw

g nenwe

nta

ta g Uitgaan komt in vele soorten en nlaan t n Museumpark Bin aa aa r M ma e r. t st w ff n u smaten. Stevige feesten tref je in de oo o Nie . rdecr LEUVE.H en de rm Zwae rg ka HAVEN He Bu ntg at DIJKZIGT rik aat sstra Perron (16) en Waterfront (17). Hip oe nd ied ckstr d ndiu n a l h e in R ll e c t e r S H ie . Sn Vas rschu ns str 2 ve Ve str. Pri en verantwoord stappen doe je in Off jes Entrepot tr. 3 egers elt Willems i t e Vli ie S a Esc 4 dem Corso en Thalia (16). Voor een onbeP en plein e Aca lein el en H rsoo Binnenhavenbrug eldd p hov er W n 5 k sstr en Vijf am dij G.J. d . m nsd odansje 22 kommerd ga je naar Vibes (19) 6 zee 4 e o jksboo t Ri n s s J e r o v E e 7 Pe ras at lha W m Coo sda mu stra 8 oon rug (kom nietPersvoor twee uur!) of De Beurs ster sbr chb Hoo WestpleinWe ug Lodewijk e Pincoffpln. Coo Droogleever lhav (20). Dinsdagavond en alles is dicht? S d . va en Laneter . Sto 23 Fortuynplein nR laan m str otb ave Park lok De Skihut raat ste WILHELMINA r. (21) op Stadhuisplein is yn chst 15 rst e PLEIN Ho k L e w a aan f v. de te orff Buy altijd str. op 5 Po Zuid rgd open. Is dit niet echt je ding? de nd Bu ka sth Zu Park ka Cala id um eri e m r. Probeer dan Jazzcafé Dizzy (22) op de d A ala hst terEuromast Hooc nd e Wa sstr. rka an g lla d pa ste we Ho ijk ka ‘s-Gravendijkwal; hier speelt altijd wel kin eg We Hillekopina eed d ch w z t m s o u l s plein o b e e R o tr. lhe ietl str. to Pa Wi St. J St. Jobss Schmeer optredens kan Ot een bandje. Voor ral lelw Koninginneneg e hoofd ZUID je terecht bij Grounds (23) en Heidegkad Hil dijk Park le il led eH ijk Bred ger nel gat n Laa (24). tu eno Ros 6 le7dijk 14 Je zult dat deze twee pagip Z begrijpen RIJNHAVEN oofd uid t Nes e Hil .z. Müllerh a d te h r Vee a c rlaa B r n nN t dren e na’s te weinig is om Rotterdam in zijn n v s dkade e a t a r h Ka sela Maas . ge u Delistr r Kate K volle omvang weer te geven. Zo heb ndre ul chts rPa estr. N.z. Va nker. islaan aashaven ik nog niet eens het rke OudeKliNoorden st Afrikaanderplein k Tolhu M no k- err.ka ord Banrkerst de an (25) (Lof der Zoetheid sen we re- stylecentre allala Laantj pe tr. o Walh K gers enstr. es- VredestrP. ss plein sla an Oostplein les iet Sm laof e Lin op Rotabs) (26) (Hemel de a ts k u Ma n itka P Jan v. ave de rie Ch Maash tselaan Pu fd Ad a o o r loi Charloisse Aarde en Caffè Belmondo) genoemd. Bla nth sse Hoofd Slaghekstraat Grie Dokhaven- Ch zo C. Kie . MAASHAVEN P .z arl e S Z l a park g t boo ns hekstraa o Eg H aven tra t Afijn, kan n ik nog wel even doorgaan. 1 mplein ela ill Hil at Maash raa Koker- stzo Abc Zw lev 2 nt elaa str. ede n P Cor r a Ernst 3 ier a l d Ki e e a eb . s l r l p o Ha m str nstrv iePunt is ldat d tr. Hee str. Brie ho utte Beijerlandsalles heeft om Mare 2 r Blo . ie lie t e rs estr . Stadppelstraat laesr Nico ippe ntak Po lders Rotterdam Wie kstr. Sch em str. t str. 4 ionw rf esdijk Noordpo ld als Patrimoswe str. rechtPoldereg e B nium's Hof als student traat Mee de tijd van je leven te hebm- 1 plein ks n e e e 3 e Lave n Zuidpol . ens Blo hof Gaesb n Bon aan tr. rstr. t str Hil derstra oll . Do aa Zaadakke is okan t Pim os Do dsp . g en str ben genoeg je l als adat niet Cil Dok str W uerstr. kla nel p kla raa kro 4 Friesestr. haven str V d hoe lerswe 1 em- evlie t to Eric an a sst t en lia ijk S i n e N.z. k n n an a h Heides d l s h a la E tr p W l a t e A er . str. lein i 2 c Lage ela D ed em . stein ls Ri s r o l H ie t t r el m olp altijd van één van de Feyenoord Mijn B b ts nog lid worden Stichte h 1 Ba C s at d a s c t . g h tr Karel e h C str n har Rietd 2 pleineren n MoerkerLi STADION ae de Stouteer hoors str. Utrechtse 5sepln. lo bo te n La at ijk Versc Bas keplein tr. rts ha ndr tr. estr. se str. o en- M at oo vele studentenverenigingen. Jun ns dts Ma a Tarw rgstra 's-Graevlstr. damaa-s- plein Heinenoord- Put issen m- 5 Gr ge K er oo olp ate Lin rath str l de

straat

ijn Volmar


Thierry, Hille

Thierry van den Bergh

& Leon over h

eerstejaars Rechten

Kun je uitleggen waarom je hebt gekozen voor de studie rechten? Toen ik ruim een jaar geleden naar een open dag van de universiteit ging, ben ik gaan kijken bij Rechtsgeleerdheid. Een goed jurist zijn vergt enerzijds sterke academische en analytische vaardigheden, anderzijds is het van belang dat je goed en duidelijk met mensen kan communiceren; recht is taal. Rechten is bij uitstek een studie die je geschikt maakt voor het bedrijfsleven, waar ik graag in wil, en een hoop mensen in de top van het bedrijfsleven zijn dan ook jurist. Daarnaast is rechten een studie die je meer inzicht geeft in de maatschappij; je leert het gedrag van mensen beter begrijpen.

Hilleke Terpstra derdejaars Rechten

Thierry

Waarom heb je voor Rotterdam gekozen? De keuze om vanuit Utrecht naar Rotterdam te komen was al gemaakt voordat ik besloten had om rechten te gaan studeren. Op een open dag van de universiteit werd mij al snel duidelijk dat studeren in Rotterdam gekenmerkt wordt door dynamiek, academische uitdagingen en internationale ervaringen. Naast de openheid en toegankelijkheid van de docenten, sprak ook de informele, maar professionele sfeer mij erg aan: ‘Niet lullen, maar poetsen’. De studenten hier staan bekend als zakelijk en praktisch ingesteld; eigenschappen die Rotterdamse juristen nog steeds erg gewild maken bij werkgevers.

Hoe ver ben je met je studie? Ik zit nu in het derde jaar van mijn bachelor, waarbij ik bijna al mijn bachelorvakken afgerond heb.

Hilleke

Heb je al een idee welke richting je op wilt na je studie rechten? Persoonlijk lijkt het mij een hele uitdaging om later werkzaam te zijn in Banking & Finance bij een groot internationaal advocatenkantoor.

Hoe ervaar je rechten tot nog toe? Rechten is een studie waarvan ik al jong wist dat ik deze wilde doen. Tot nu toe vind ik de studie erg leuk. Wel is het zo dat je snel merkt welke vakken je wel of niet liggen, of welke je wel en niet leuk vindt. Dit hoort er natuurlijk bij, dus dan maar een extra dagje in de boeken om die vakken ook nog te halen! Wat mij ook aanspreekt aan rechten, is dat je er heel veel mee kunt. Je kunt later nog kiezen of je de advocatuur in wil, het bedrijfsleven of naar het Openbaar Ministerie.

Welke tip heb je voor aankomende rechtenstudenten? Een tip die ik iedere eerstejaars rechtenstudent zeker mee wil geven is: word student! Dit houdt niet alleen in dat je vanaf de eerste dag moet beginnen met studeren, maar vooral dat je jezelf op persoonlijk vlak moet gaan ontwikkelen; de middelbare school is voorbij en nu begint het echte leven. En word lid van een studievereniging!

Wat doe je naast je studie? Ik ben lid van studentenvereniging Laurentius. Ik woon in Kralingen in een dispuutshuis. En hockey ik bij de hockeyvereniging Leonidas. Ook ben ik actief lid bij de Juridische

Hoe heb je de overgang van de middelbare school naar de universiteit ervaren? De overstap van middelbare school naar de universiteit is bij mij zonder problemen verlopen. Daar de sfeer binnen de faculteit erg prettig en informeel is, kan je als beginnend student met al je vragen terecht. Op de eerste plaats zijn de hoogleraren erg toegankelijk; ze zijn altijd bereid om je dingen nogmaals uit te leggen en ook per mail altijd bereikbaar. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid. Verder is er het studiepunt op de vijfde verdieping, waar je met al je vragen over je resultaten en bindend studieadvies (BSA) terecht kunt.

18 18


eke, Stephan

hun studie Faculteitsvereniging Rotterdam. Ik heb daar de introductiecommissie gedaan en ga volgend jaar fulltime het bestuur in! Daarnaast heb ik naast mijn studie een bijbaan als juridische secretaresse en werk ik als vrijwilliger bij de Stichting Rechtswinkel Rotterdam. Zo leer je ook heel veel over het recht in de praktijk. Heb je al een idee voor welke master je kiest? Een keuze voor een master vind ik erg lastig. Ik ben nog enorm aan het twijfelen tussen privaatrecht en financieel recht. Financieel recht is een nieuwe master die je alleen in Rotterdam kunt doen. Het lijkt me heel leuk om zo wat meer te leren over het bedrijfsleven, zoals fusies en overnames. Gelukkig heb ik nog een jaartje extra om erover na te denken, aangezien ik een bestuursjaar ga doen bij de JFR. Zo kan ik binnenkijken bij de advocatenkantoren en goed nadenken over welke master ik wil gaan doen! Wat zou je na je studie willen gaan doen? Na mijn studie wil ik graag de advocatuur in. Dit wel gericht op het bedrijfsleven. Ik wil graag eerst stage lopen, zodat ik kan kijken of de wereld van de advocatuur iets voor mij is. Welke tip heb je tot slot voor aankomende rechtenstudenten? Het is heel leuk om naast je studie activiteiten te doen die te maken hebben met je studie. Zo zie je meer dan alleen die stoffige, dikke boeken en leer je veel mensen kennen.

Leon Kort

tweedejaars Criminologie

Waarom ben je Criminologie gaan studeren? Voordat ik in Rotterdam terecht kwam, heb ik een half jaartje rechten gestudeerd in Nijmegen. Zelf kom ik uit Venlo dus dat was een logische keuze. Ik wilde echter wat meer sociale wetenschappen erbij hebben en zo kwam ik bij Criminologie terecht in Rotterdam. Het is uiteindelijk de beste keuze uit mijn leven geweest. De Erasmus Universiteit is een erg prettige universiteit en een prettige omgeving n eo L voor een student. De studie is ook echt heel leuk! Je hebt veel verschillende vakken wat het afwisselend maakt. Van strafrecht tot psychologie, stuk voor stuk interessante vakken met allemaal een link naar criminaliteit. Dat blijft natuurlijk het object van je studie! Criminologie is een onderzoeksstudie, dus je volgt ook statistische onderzoeksvakken. Die liggen mij persoonlijk wat minder, maar die vakken zijn onderdeel van ongeveer iedere studie. Hoe bevalt de Erasmus Universiteit Rotterdam? De kleinschaligheid van de opleiding is heel prettig. Je kunt heel makkelijk contact met de docenten maken en je leert snel studiegenoten kennen. Daarnaast zijn de werkgroepen heel nuttig. In tegenstelling tot de hoorcolleges waar de stof soms vaag blijft, is er in de kleinschalige werkgroepen ruimte voor verdieping. In de tentamentijd ben ik altijd in de universiteitsbibliotheek te vinden. Een heerlijke plek om te studeren. Ik kan me daar veel beter concentreren dan op mijn kamer en je komt er altijd mensen tegen waarmee je tijdens je pauzes een kopje koffie kunt drinken in de koffiecorner! Doe je iets naast je studie? De studie Criminologie heeft echter veel meer te bieden dan boeken alleen. Er is een hele actieve studievereniging, Criminologie In Actie (CIA). Zelf heb ik twee keer in de reiscommissie gezeten, waarmee we mooie reizen naar Moskou en Boekarest hebben neergezet. Het afgelopen jaar heb ik in het bestuur gezeten. Kortom, ruimte genoeg om je ambities en wensen waar te maken en het is uiteraard een leuke manier om je studiegenoten en andere mensen in je vakgebied te leren kennen! >>

19


‘Kijk verder dan je boeken alleen’

Stephan Rijsdijk

tweedejaars Fiscaal recht

Stephan >> Rotterdam heeft enorm veel te bieden en ik voel me er helemaal thuis. Een echte studentenstad. Het telt ongeveer 7 studentengezelligheidsverenigingen. Zelf ben ik lid bij S.S.R.-Rotterdam. Ik heb het daar echt enorm goed naar mijn zin. In een jaartje tijd heb ik daar al vrienden voor het leven gemaakt en het is uiteraard heerlijk om op een maandag en woensdag een biertje doen met andere studenten. Heb je al een idee wat je na je studie wilt gaan doen? Wat ik na mijn studie wil doen weet ik nog niet precies, met Criminologie kun je immers veel kanten op. Momenteel denk ik aan een functie bij de overheid of politie, maar dat is voor mij nog toekomstmuziek. Heb je tot slot tips voor nieuwe studenten? Tips voor nieuwe studenten: kijk verder dan je boeken alleen! Rotterdam heeft enorm veel te bieden voor studenten. Haal het maximale wat erin zit en verbreed je horizon. Bovendien kijken werkgevers niet alleen naar je cijferlijst, maar vooral ook wat je naast je studie gedaan hebt!

20 20

Wat gaf voor jou de doorslag om Fiscaal recht te gaan studeren? Ik wist op de middelbare school nog niet zo goed wat ik wilde gaan studeren, omdat ik een hele brede interesse heb. Op aanraden van mijn vader ben ik naar een open dag geweest van de studie Fiscale Economie. Deze open dag heeft mijn interesse gewekt voor het fiscale vakgebied. Een combinatie van factoren heeft voor mij de doorslag gegeven om Fiscaal Recht te studeren. Vooral omdat Fiscaal Recht een economisch tintje heeft, maar ook de kleinschaligheid en de goede kans op een baan na deze studie. Recht sprak me meer aan dan economie, waardoor ik Fiscaal Recht ben gaan studeren.

Waarom ben je in Rotterdam gaan studeren? Ik ben in Rotterdam gaan studeren, omdat het dicht bij mijn woonplaats ligt. In welke fase van je studie zit je? Ik zit momenteel in mijn tweede jaar. In september van dit jaar ga ik beginnen aan het derde jaar. Welk vakgebied trekt jou nu het meest? Ik vind het moeilijk om deze vraag te beantwoorden, omdat je pas in het derde jaar van de studie alleen maar fiscale vakken krijgt. Uiteraard heb ik al wel fiscale vakken gehad. Tot nu toe spreekt het vakgebied van de inkomstenbelasting me wel aan. Dit omdat vrijwel alle mensen te maken krijgen met deze belasting. Hierdoor heeft iedereen er een mening over waardoor je met iedereen wel over het onderwerp kunt discussiëren. Bovendien krijg je hierdoor wel eens vragen van mensen over de inkomstenbelasting. Wat je hebt geleerd in je studie wordt dan een stuk praktischer. Wat doe je naast je studie? Naast mijn studie heb ik een bijbaan voor zo’n 15 uur per week. Ook speel ik gitaar en kickboks ik 1 à 2 keer in de week. Ik heb nog niet echt vaak deelgenomen aan activiteiten die goed staan op je cv. Ik heb wel deelgenomen aan een vijfdaagse masterclass. Ik ben echter van plan om volgend jaar vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Belastingwinkel. Dit is een stichting waar studenten Fiscaal Recht/Fiscale Economie gratis belastingadvies geven aan minder vermogenden. Het lijkt me namelijk erg leuk om op deze manier mijn studie in de praktijk te brengen. Heb je tot slot een tip voor aankomende studenten Fiscaal recht? Wees kritisch en ontwikkel altijd je eigen mening over een bepaald onderwerp. Zo onderscheid je jezelf van de rest.


Marianne Thieme studeerde rechten in Rotterdam

“Ik heb altijd al een sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad en de neiging om de kwetsbaren te beschermen. Dan wil je ook weten welke rechten er zijn, welke normen er in wetten gegoten zijn om dier, natuur en milieu te beschermen. Daarom ben ik rechten gaan studeren. Rotterdam vond ik de leukste universiteit omdat er al in het eerste jaar niet alleen puur juridische vakken werden gedoceerd, maar ook sociologie en economie. Op die manier kon ik mij zo breed mogelijk oriĂŤnteren. Onze leefomgeving met alle levende wezens moet beschermd worden. Toen ik zag hoe weinig daarvoor geregeld was, werd ik getriggerd om advocaat voor de dieren te worden. In 2002 heb ik de Partij van de Dieren opgericht.â€?

21


TIPS & TRICKS DE MOOISTE TIJD VAN MIJN LEVEN, NOEMEN DE MEESTE MENSEN HUN STUDIETIJD. MAAR EEN LUIZENLEVENTJE KRIJG JE TOCH OOK WEER NIET, ZEKER NIET IN JE EERSTE JAAR. 10 STUDEERTIPS OM JE WAT OP WEG TE HELPEN. LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN, MAKKELIJKER DUS WEL EEN BEETJE.

1

Doe-het-zelf

De universiteit is geen school. Je moet je werk helemaal zelf indelen. Houd de studiestof goed bij, niemand die je ‘huiswerk’ controleert. Doe liever iedere dag een beetje dan op één dag heel veel. Met de stelling ‘ik studeer het beste onder druk’ belazeren de meesten zichzelf.

2

Plan je werk

Lees het studieboek niet direct van A tot Z. Bekijk eerst de inhoudsopgave, blader het boek door en raadpleeg het vakchannel. Maak dan een schema: op welke dagen ga ik welke hoofdstukken bestuderen. Bij Bedrijfskunde heet dat ‘time management’, wij noemen het gewoon een goede planning.

3

Zak niet weg

Zorg voor een goede werkplek met niet te veel afleiding. Computer en telefoon uit. Een ontspannen achtergrondmuziekje is voor sommigen juist ideaal. Maar zak niet weg: liggend studeren werkt niet! Kun je je niet concentreren, loop dan even een rondje. Een andere locatie doet soms ook wonderen. Studenten die in

22

de bibliotheek studeren halen vaak goede cijfers.

4

Werk samen

5

Vind je ritme

Samenwerken is vaak leuker en effectiever. Dus zoek niet alles zelf uit, maar zoek je lotgenoten op. Durf ook naar een docent te stappen als je een vraag hebt. Na het college of in het gebouw van Erasmus School of Law, verdieping 4 tot en met 7. De telefoonnummers staan op www.esl.eur.nl. Gewoon doen.

Kies je eigen ritme. Als je ’s nachts beter studeert, moet je dat vooral doen. Maar zorg wel voor regelmaat. En rust.


6

Maak het praktisch

7

Werk niet te veel

Vind je de studie een stuk saaier en taaier dan ‘ze’ beloofd hadden? Dan ben je een heel gewone student. Het eerste jaar is het immers vooral theorie die behandeld wordt. Daarna wordt het veel praktischer. Maak je studie levendig met de vele activiteiten van je studievereniging. Kijk op pagina 14 en 15.

Bijbaantjes zijn lucratief en staan soms mooi op je cv. Maar overschat jezelf niet en houd het beperkt. Eén dag per week is mooi zat.

8

Relax

Na inspanning komt ontspanning. Beloon jezelf na een tentamen of als je eindelijk dat rotboek uit hebt. Met een lekker etentje of zo. En je mag best eens een offday hebben en kla­ gen als het tegenzit. Ook daarvoor heb je familie en vrienden. Als het structureel niet lukt: stap naar de studieadviseur. Kijk op pagina 27.

9

Tentamen? Keep cool!

Gespannen op het tentamen? Geen paniek, je hoeft echt niet alles te weten om een voldoende te halen.

Lees de vragen rustig door en begin met de antwoorden die je weet. Kom je er niet uit? Verzet je gedachten, fantaseer er een paar minuten op los en je geest is weer gestimuleerd. Ga even naar de wc, of eet en drink wat (niet vergeten mee te nemen).

10

Blijf gezond

Verzorg jezelf goed. Gezond eten en regelmatig stofzuigen. Of doet je moeder dat voor je? Vitamine C is vaak beter dan koffie. Alcohol is nog minder. Iedere avond naar de kroeg vergroot wel je netwerk maar niet je studieprestaties. En... een bierbuik op je 30e?

23


5 vragen aan een studentbestuurslid MARTIJN ROOS (20) ZIT ALS STUDENT IN HET BESTUUR VAN ERASMUS SCHOOL OF LAW. Hoe word je studentbestuurslid? “Toen ik de vacature zag heb ik na enig nadenken gesolliciteerd. Ik had ook op het VWO al in de medezeggen­ schaps­raad en in het schooldebatteam gezeten. Ook had ik inmiddels enige bestuurservaring opgedaan. Maar ervaring is niet het belangrijkste. Motivatie en betrokkenheid veel meer! Ik was best jong, maar werd toch gekozen. Het aardige is dat mijn vader in de jaren ’80 ook studentbestuurslid was.” Kost het veel tijd? “Je wordt aangesteld voor twee jaar en bent er gemiddeld zestien uur per week mee bezig. Die tijd kan ik flexibel invullen. Daarnaast studeer ik gewoon door in het reguliere tempo. Nominaal studeren noemen ze dat. Mijn collega Christine Kalden heeft zelfs haar bachelor afgerond en een master gedaan tijdens haar bestuursperiode. Met een goede planning gaat het prima samen.” Wat doet een studentbestuurslid eigenlijk? “Er zijn twee studentbestuursleden, met veel verschillende taken. Zo vertegenwoordigen wij jullie als studenten in het Dagelijks Bestuur Onderwijs. Daarnaast organiseren we onder andere de jaarlijkse bachelorbuluitreiking en verzorgen we studentenpanels, waarin jullie je mening over het onderwijs en de dienst­verlening van ESL kunnen geven.” Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? “Een van de dingen die we de afgelopen jaren hebben bereikt is dat tentamens nu sneller worden nagekeken dan voorheen. Docenten vergeten wel eens dat dat erg belangrijk is voor studenten.” Welke tips heb je voor nieuwe studenten? “Wees geen ‘slowstarter’. Zorg dat je snel de weg weet op de universiteit, hoe het computersysteem SIN-Online werkt, wie je medestudenten zijn, dat soort dingen. Bekijk al vóór je begint de website en bijvoorbeeld de docenten- en studentengids. Vat je studie niet te licht op, je zit wél op de universiteit. Doe gerust dingen ernaast, maar zet je studie altijd op plaats 1. Volg alle colleges, ze zorgen voor motivatie én je krijgt er vaak tentamentips. En zoek zo nodig hulp, bij de studieadviseurs of een docent. Uiteraard ben je ook van harte welkom bij ons, op kamer L4-42. Of je kunt me mailen, via m.roos@law.eur.nl.”

24


TEVREDEN MET EEN 6- ? MOOI ALS JE STRAKS TIJDENS DE SOLLICITATIE JE BUL OVER DE TAFEL SCHUIFT, MAAR WERKGEVERS VRAGEN MEESTAL ÓÓK NAAR JE CIJFERLIJST. UITBLINKERS WILLEN ZE! ERASMUS SCHOOL OF LAW BIEDT VEEL MOGELIJKHEDEN OM JE TE ONDERSCHEIDEN.

LOTHGENOTEN De toppers in Rechtsgeleerdheid en Criminologie wordt gevraagd aan te schuiven bij het gezelschap Lothgenoten. Met een hoog gemiddeld tentamen­cijfer aan het eind van het eerste jaar kom je in aanmerking. De naamgever – en nog steeds betrokken – is prof. Marc Loth, oud-decaan van Erasmus School of Law en thans raadsheer bij de Hoge Raad. De Lothgenoten delen hun fascinatie tijdens diners en excursies en nodigen bijzondere sprekers uit. Onder meer een dader profiler, de huisjurist van Feyenoord en de advocaat van Holleeder gaven al acte de presence. DEAN’S LIST Ieder onderwijsblok, waarin je voor beide vakken een tentamencijfer van 7 of hoger behaalt, levert een vermelding op de Dean’s List op. Het aantal vermeldingen – maximaal elf tijdens de bacheloropleiding – komt op de cijferlijst bij je bul te staan. Als je in het eerste studiejaar alle vakken zonder herexamen haalt met het cijfer 7 of hoger, inclusief de taaltoets, ontvang je uit handen van de decaan een persoonlijk certificaat. Behaal je gemiddeld een 8,26 of hoger, dan lig je op cum laude-koers. Daarnaast zijn er de Dean’s Group voor de beste vaardighedengroep (teamwork!) en de Dean’s Certificate of Merit, als blijk van waardering voor speciale diensten voor de faculteit. Kijk op www.esl.eur.nl/deanslist.

MASTERCLASSES Een masterclass bestaat uit een selecte club studenten, die praktijkgerichte opdrachten maakt, vaak vanuit een bepaalde rol: advocaat, officier van justitie etc. Met een hoge tentamenscore kun je solliciteren, de hoogleraar bepaalt wie er mogen deelnemen. Een certificaat en een speciale vermelding op de bul zijn je beloning. Voor de derdejaars bachelorstudenten zijn er acht ESLmasterclasses. Kijk op www.esl.eur.nl/masterclasses. ERASMUS HONOURS PROGRAMME Exclusief programma voor jaarlijks 25 bachelorstudenten vanuit de hele universiteit. Tophoogleraren uit verschillende disciplines dagen je uit om over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken. Je volgt een programma van dertig ECTS-studiepunten náást je gewone studie. Wie het Erasmus Honours Programme succesvol afrondt, wordt gehuldigd op Talent Day, krijgt een Letter of Recommendation van de rector magnificus. Dat is de hoogste onderwijsfunctionaris van de universiteit. In 2011 doen vier studenten van Erasmus School of Law mee in deze ‘class of excellence’: Sanne Kouwenhoven, ­Lucienne Kroon, Sarah van Os en Una Vojinovic zijn onze toppers van 2011. Kijk op www.eur.nl/honours.

25


FILMS & FUN “EEN LEVEN ZONDER BOEKEN IS ONLEEFBAAR”, ZEI ERASMUS OOIT. MAAR DENK EROM, SLA ZE OP TIJD DICHT EN GA WAT LEUKS DOEN! De achterliggende berekening is niet bekend, maar volgens de KU Leuven zou een student – om 60 studiepunten te behalen – gemiddeld zo’n 45 uur per week met zijn studie bezig moeten zijn. Studiebegeleiders adviseren vaak de 3 x 8 uur-regel: per dag 8 uur college lopen en studeren, 8 uur slapen en 8 uur ontspannen. Voor genoeg slaap mag je zelf zorgen, maar naast studeren kun je ook prima relaxen op de EUR en in de stad. Allereerst zijn er de excursies en vele andere activiteiten van de studieverenigingen, zie pagina 14 en 15 van dit magazine. Moskou, Istanbul, New York, Hong Kong, waar zijn ze de afgelopen jaren eigenlijk níet geweest? In 020 wellicht?! Kijk op pagina 16 en 17 voor de culturele en culinaire hotspots van Roffa (oftewel Rotterdam in straattaal). Als je teveel bent aangekomen, is er het sportcentrum op de campus met meer dan 100 verschillende sporten fitness-activiteiten. Kijk op www.erasmussport.nl. En dan is er de Erasmus School of Law-special van de laatste jaren: The Right Movie Night! 10 films met een juridisch thema, ingeleid door een topper uit de juridische wereld, en na afoop met een drankje besproken. Het programma van dit najaar staat binnenkort op www.esl.eur.nl/film.

26


­

EHBO: Eerste Hulp Bij Oponthoud Nominaal studeren = de norm! Nominaal betekent: je krijgt 2 vakken per onderwijsblok, aan het eind doe je 2 tentamens en die haal je allebei. De snelste manier om het 1e bachelorjaar af te ronden. Niet omdat we je zo snel mogelijk weer van de universiteit af willen hebben, maar omdat het de beste weg is naar een mooie studie- en beroepscarrière. Als het lukt heb je 60 studiepunten en ga je met vlag en wimpel naar het 2e jaar. Hard werken dus, dat is de norm. Maar: je hoeft het niet alleen te doen! Laten we eerlijk zijn: vertraging in de studie is meestal je eigen schuld. Vaak een kwestie van onderschatting: “op het VWO begon ik ook pas een paar weken vóór de examens te leren!” Maar: studeren is gewoon een stuk moeilijker (anders zouden we geen universiteit zijn). Veel meer leesvoer, nogal droog in het begin, je moet zelf uitzoeken wat je precies moet voorbereiden. En dus: neem de

tijd voor je studie. Er zijn studenten die 15 uur per week werken naast de studie. Hun banksaldo is meestal een stuk hoger dan hun tentamencijfers. Maar soms wil je wel, maar lukt het gewoon niet! Het kan zijn dat het je te snel gaat, of misschien heb je moeite met de zelfstudie. Heb je achteraf wel de juiste studie gekozen? Of misschien is het niveau gewoon te hoog, wat echt geen schande is. Maar het kan ook zijn dat persoonlijke omstandigheden een rol spelen. Iets met je gezondheid, of wellicht voel je de druk van je ouders op je schouders? Om je te helpen zijn er de studieadviseurs Christien Dubbeldam, Roos Erkel en Hans van Meijgaarden. Niet alleen met adviezen over de studie zelf, maar ook om je bij te staan met studiegerelateerde problemen. 100% vertrouwelijk!! Uiteraard mag je ook een beroep op de studieadviseurs

Studiepunt doen als je door je eigen schuld vertraagd bent. Trek tijdig aan de bel! De studieadviseurs zitten op het ‘Studiepunt’: 5e verdieping, lift uit, direct rechts. Bij het loket kun je terecht voor al je onderwijsvragen en ook een afspraak maken met één van de studieadviseurs. Maar je mag ook bellen naar (010) 408 15 60 of een mailtje sturen naar eslstudieadvies@ law.eur.nl. En er zijn een inloop- en een telefonisch spreekuur. Kijk op: www.esl.eur.nl/onderwijs. We helpen je graag!

De Rechter

27


Bul III. Bul bulla, Lat., bulle: aurea bulla, de gouden bul, eene Duitsche rijkswet van 1356, onder Keizer Karel IV. Ook een op perkament geschreven bewijs, dat men de doctorale waardigheid verkregen heeft. Thans inz. oorkonde van een academische senaat, waarbij de graad van mr. of drs. verleend wordt. Tevens de kroon op een jarenlange inzet en het paspoort naar een geweldige carrière.

28

Studeren is topsport  

Magazine voor eerstejaars studenten Erasmus School of Law 2011-2012

Advertisement