Page 1

nr. 8 – juni 2010

gratis blad

Hoe overleeft Eva de zomer ? MONK – 1


Alles

STRAALT

“Op één nacht sliepen er tegelijk vier Amerikanen en vier Duitsers in mijn bed” p. 26 “In Bolivië knijpen meisjes in de kont van jongens” p. 8–9 "We verplichten jongeren écht niet om een tanga aan te trekken. Een zwembroek die goed spant, volstaat" p. 10-11

“Als je in Mechelen op donderwolken zou schieten, dan regent het zwaar in Brussel of staat Antwerpen onder water” p. 22-23

“Goedkopere zonnebrillen zijn rommel” p. 26 – 27 “Ik koop oude boards van de skateshop over om scholen te bouwen in Borneo” p. 30-31 “Eerst studeren, Pukkelpop spelen we later wel plat” p. 20 – 21

MONK – 2


in dit nummer

8

MONK in BoliviĂŤ

10

De nieuwe zwemregels uitgekleed

22

Hoe warm wordt het deze zomer?

Frisbee 'til you drop

24

Monk is het driemaandelijkse magazine van JC Metteko Redactie en lay-out: Laurens de Kooning, Anke Geelen, Suzanne Gielis, Leen Persoons, Lizelotte Stroeckx, Elke Reniers, Mathias Van Assche, Anke Vanderwaeren, Tom Vermeiren, studenten journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen Raghenoplein 21 B, 2800 Mechelen, 015/36 91 80 Eindredactie: Lut Goovaerts en Kris Vanhemelryck Foto cover: Tom Vermeiren de dienst Jeugd Zakstraat 1, 2800 Mechelen, 015/29 77 92 www.metteko.be

in samenwerking met

Verantwoordelijke uitgever: Hilde Rekkers, Grote Markt 21, 2800 Mechelen

MONK – 3


Getrokken

Wouter Torbeyns (15) kreeg de fotografiemicrobe op school. Zoals alle goede foto’s is ook dit beeld eerder toevallig ontstaan.

“In het tweede jaar had ik een b-attest in het aso, dus moest ik op zoek naar een andere studierichting. Zo ben ik in COLOMAplus beland. Daar volg ik nu de richting fotografie. Ik nam vroeger wel graag foto’s, maar nu besef ik dat het echt mijn ding is. Mijn camera heb ik altijd op zak. Als ik een beeld zie, fotografeer ik het gewoon. Na mijn middelbaar wil ik zeker nog fotografie studeren. Ik besef dat het een wereld is met weinig werkzekerheid, maar ik heb nu al hier en daar wat opdrachten, dus dat komt wel in orde.” “Dit beeld is gemaakt tijdens een workshop fotografie. Toevallig kwam er net een tourbus aan. Ik wou iets anders doen dan de clichévakantiefoto met de zon en gelukkige mensen. Het beeld lijkt een beetje somber, maar dat komt omdat ik het gezicht van de chauffeur onherkenbaar wou maken. Voor de rest is de belichting helemaal in orde. Alles wat belangrijk is, is duidelijk zichtbaar.” Meer foto’s zien van Wouter? http://www.flickr.com/photos/ woutertorbeyns

MONK – 4

Tekst: Anke Vanderwaeren | Foto: Wouter Torbeyns


MONK – 5


OP

DE

IN P O FL

FL FLIP

“Je krijgt er

kromme tenen van” Een leuk stel flipflops, we zijn er in de zomer allemaal weg van. Op het strand, aan het zwembad, binnenshuis en zelfs op de werkvloer komen ze van pas. Toch draag je ze niet zonder gevaar. Podoloog Cindy Schelstraete krijgt ieder jaar mensen over de vloer met hamertenen als gevolg van overdadig flipflopgebruik. Monk: Waarom zijn teenslippers zo slecht? Cindy: “Teenslippers bieden te weinig steun aan de voeten. De zool is vaak hard en plat waardoor ze geen schokken absorberen. Het grootste probleem met teenslippers is de manier waarop we onze tenen zetten. Om de slippers aan onze voeten te houden, grijpen we met onze tenen. Het gevolg zijn kromme tenen. In het slechtste geval ontsteken die tenen en volgt er een operatie.” Monk: Krijg je vaak klanten over de vloer met zulke hamertenen? Cindy: “Ja, toch wel. Vaak weten ze niet eens dat het door de teenslippers komt.

MONK – 6

De problemen komen er meestal pas na een aantal jaren.” Monk: Tijd om onze teenslippers in de vuilbak te gooien? Cindy: “Dat hoeft nu ook weer niet. Teenslippers zijn geen probleem als je ze niet elke dag draagt. Het zijn geen volwaardige schoenen, maar bij warm weer door je tuin sloffen met teenslippers kan geen kwaad. In het zwembad zijn ze zelfs goed tegen wratten. Ik draag ze zelf ook af en toe.”

Monk: Op flipflops te voet naar Barcelona, lukt dat? Cindy: ”Teenslippers met een gevormde zool kunnen al veel problemen voorkomen. Maar wanneer je lange afstanden moet lopen, raad ik toch aan om sandalen te kopen met een riempje achteraan de voet. Al zijn die natuurlijk minder modieus.” Monk: De nieuwste trend deze zomer zijn schoenen met extreem hoge hakken. Hoe gezond zijn die voor je voeten? Cindy: “Een hak mag nooit hoger zijn dan 3 cm. Ook hier vervormt zo’n schoen je tenen en de vorm van je voet. Wie de zomer wil doorkomen zonder al te veel klachten, gaat best op zoek naar platte sandalen met een goede zool en riempjes. Maar draag gerust flipflops. Doe het alleen, zoals alles, met mate.”

Tekst: Elke Reniers | Foto: Suzanne Gielis


Hoeveel paar

schoenen heb jij? De ene heeft een heel leger in de kast staan, de andere slechts één paar. MONK trok de straat op en zocht uit waar de grootste collectie schoendozen zit: bij de meisjes, of de jongens? Check!

Nasrien Cnops (21) “Ik heb 130 paar schoenen. Mijn moeder en ik hebben dezelfde schoenmaat, dus we delen onze verzameling. In onze schoenkast staan vooral hakken en pumps. Mijn rode botjes draag ik het liefst, maar als mijn voeten pijn doen wissel ik die met opplooibare ballerina’s. Op festivals draag ik altijd slippers. Dat merk ik ’s avonds wel aan mijn voeten.”

Jolien Santy (16) “Ik heb een vijftal paar schoenen. Met All Stars kan ik het best lopen. Ik ben ook helemaal weg van cowboybotjes. Op het strand draag ik rubberen sletsen, maar op straat ruil die in voor mijn Birkenstocks. Die zitten heel gemakkelijk. Ik heb ze gekocht omdat mijn slippers te snel kapot gingen.”

Vincent Haegeman (17) “In mijn kast staan twee paar schoenen, sportschoenen inbegrepen. Ik moet niet lang nadenken over welke schoenen ik vandaag ga kiezen. Als ik teenslippers draag, is het aan een zwembad of op vakantie. Meestal loop ik gewoon blootsvoets rond. En ja, ik heb al doornen in mijn voeten gehad.”

Pieter Van Humbeeck (18) “Momenteel heb ik zes paar schoenen, denk ik. Mijn lievelingsschoenen zien er een beetje uit als zwarte baskets, maar er staan ritssluitingen op. Ze zien er anders uit dan alle andere schoenen en ze zitten makkelijk, daarom draag ik ze graag. Toen ik vorige zomer met een vriend de weide van Werchter ging opruimen, zijn mijn schoenen gesneuveld. Ze waren zo vuil dat ik ze recht in de vuilbak heb moeten gooien.” Tekst: Suzanne Gielis | Foto's: Laurens de Kooning

Anneleen Steensels (18) “Ik heb negen à tien paar schoenen. Als ik daar één paar uit moet kiezen dan zijn het mijn platte ballerina’s. Die zitten heel gemakkelijk en sluiten goed aan. Hakken draag ik meestal tijdens de winter of als ik naar een feestje moet. Met mijn hakken heb ik de meeste ongevallen. Ik blijf vaak achter de kasseien haken, sla mijn voet om of val van de trap. Toen ik op een avond van de Vismarkt naar de Lamot wandelde, bleef ik met mijn hak in de brug steken. Samen met een vriendin heb ik mezelf kunnen bevrijden. Gelukkig maar!” MONK – 7 MONK – 7


MONK IN BOLIVIË

IJsbergen likken bij veertig graden

Heb je geen zin om deze zomer naar Griekenland te trekken? Ben je de stranden van Spanje en Turkije beu? MONK vond in Zuid-Amerika hét vakantieoord van deze zomer. Bestemming: Bolivia!

Het lokale kerkhof: dé plek om te daten

Denk je bij Bolivië vooral aan lama’s en locals met bolhoeden? Ik eerst ook. Niet bepaald een droomreis, vind je? Hoog tijd om dat vooroordeel te testen. Ik neem het vliegtuig met een delegatie van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) richting hoofdstad Sucre. Wat vind ik? Een bruisende metropool met discotheken, cinema’s en een enorm voetbalstadion. De vijf KHM-studenten journalistiek die mee­reizen, maken reportages over de millenniumdoelstellingen en woelen het plaatselijke stort om. Ik word één met de locals. Hola chicas, yo soy el Lorenzo de Belgica! Jommekes-Spaans Een bleekscheet als ik valt meteen op tussen de gebruinde massa. Gelukkig kicken de vrouwelijke Sucreanen – een combinatie tussen Spaanse furies en Zweedse schonen – juist op mijn witte wangen. In mijn beste Spaans vraag ik of iemand me een rondleiding wil aanbieden, maar mijn accent rekent al snel op hoongelach. Jommekes-

MONK – 8

MONK-reporter Laurens tussen de massa in Sucre


Mechelen en Sucre zijn zustersteden. Dit betekent dat de twee steden de handen in elkaar slaan om het lokaal beleid en leefbaarheid in beide steden te verbeteren. Hiervoor organiseren ze verschillende projecten. Zo zakten in maart vijf studenten en vier docenten van de KHM af naar Sucre, in het kader van de millenniumdoelstellingen. Lees meer over hun reis op www.quincemagazine.be. Mèèèèh!

Studenten journalistiek van de KHM blikken een repo over straatkinderen in

In Sucre heeft iedereen het te heet. Zelfs de honden

Spaans verstaan ze hier duidelijk niet. José Garcia (21) kan gelukkig een aardig mondje Engels. Eerste stop: het kerkhof, el Cementario!

Amerika. Verwacht er wel niet te veel van: José zegt me dat ze altijd naast de bal trappen en om de haverklap met elkaar op de vuist gaan.

Lamatranen Laat de morbide gedachten maar achterwege. Het kerkhof is hier dé plaats om eens lekker met je lief te rollebollen. De hemelsblauwe lucht, mooie bloemen en lange boulevard zorgen voor een romantische sfeer. Maar muilen op een meter afstand van je dode oma lijkt me niet meteen sexy. Misschien is het net daarom uit met mijn ex?

Bilspleet Op de Plaza, de Sucreaanse Grote Markt, blikken de studenten journalistiek ondertussen een reportage over Boliviaanse straatkinderen in. De jongste kinderen poetsen schoenen, de oudere kuisen auto’s. Met het geld dat ze verdienen, financieren ze hun schoolcarrière – al durven enkele jongens met hun duiten in een internetcafé spelletjes te spelen.

Geen tijd voor lama- of krokodillentranen, Juan neemt me mee naar het voetbalstadion. De plaatselijke voetbalploeg, Club Universitario, bengelt momenteel op de rand van degradatie, maar speelde vorig jaar in de Copa Libertadores - de Champions League in Zuid-

► Meer weten over de stedenband? www.mechelenbolivia.be

Na enkele uren in de snikhete zon, zoeken de zweetdruppels een uitgang via mijn bilspleet. Hoog tijd om verfrissing op La Recoleta te zoeken, een plein/ terras gelegen op 2.900 meter hoog, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Het ijsje dat ik bestel - lees ijsberg - telt zo’n tien bollen en kost slechts twintig bolivianos (€ 2). Één boliviano - de nationale munt - is tien eurocent waard. Als je weet dat een pint hier zeven bolivianos (€ 0,70) kost en een cocktail vijftien bolivianos (€ 1,50) dan kan je met twintig euro hier een hele bar van alcohol voorzien. Tournée générale! Toilet, qué? Wanneer de avond valt over de stad, zakt de temperatuur onder de dertig graden. Toegegeven, het is geen Lloret De Mar, en ja, af en toe kom je wel eens wat excrementen tegen - en niet enkel van loopse honden, de lokale Quichuabevolking weet zelfs niet wat een toilet is. Maar Sucre? Ik ga het hier verdomd missen. Tekst: Laurens de Kooning Foto’s: Laurens de Kooning en Jos Verhoogen

MONK – 9


BOEL IN HET BAD

“Strings zien er niet echt aantrekkelijk uit” Sinds maart 2008 gelden er nieuwe regels in het enige zwembad van Mechelen, de ‘nieuwen dok’. Deze regels lokken veel protest uit en zorgen voor een klachtenstroom aan het adres van de Mechelse jeugdraad. Maar wat is nu eigenlijk het probleem?

Sander De Meester, lid van de jeugdraad, legt uit: “We kregen verschillende klachten over bepaalde nieuwe regels. Zo kan je nog maar twee uur in het water, mag je geen losse zwembroeken meer dragen en is het zwembad in het weekend nog maar open tot 12 uur, terwijl de jeugdbewegingen hun activiteiten net in de namiddag organiseren. Daardoor gaan er minder jongeren zwemmen. Al kunnen we dat niet zwart op wit bewijzen, want de stad houdt geen statistieken bij over het aantal jongeren dat het zwembad bezoekt.” Hallo Koen Anciaux, schepen van Sport? “We verplichten jongeren écht niet om een slip aan te trekken. Een zwembroek die nauw aansluit volstaat. We hebben deze maatregel genomen uit zuiver hygiënisch oogpunt. Er waren namelijk jongeren die het zwembad indoken met de kleren waarmee ze binnenkwamen. Nadien gingen ze met diezelfde kleren weer naar buiten. Je had er zelfs die hun vuile onderbroek wasten onder de douche.” Kwatongen beweren dat deze maatregel er vooral kwam om allochtonen uit het zwembad te weren. Maar Khalid El Morabit (19 en zwembadgebruiker) maakt daar geen drama van. “Als ik wil zwemmen in een reetveter, doe ik dat gewoon. Zo’n spannend shortje stoort mij niet. Bij veel allochtonen ligt het wel moeilijk. Zij zullen het niet kopen, laat staan dragen. Het spant te hard en het ziet er niet echt aantrekkelijk uit. Maar ons geloof heeft daar niets mee te maken.” Koen Anciaux: “We hebben deze regels echt niet ingevoerd om allochtone jongeren buiten te houden. Ook willen we de zwemmers niet

pesten met de verkorte zwemtijd. Maar na twee uur zwemmen begint iedereen zich te vervelen en wordt er vaak kattenkwaad uitgehaald. Ik denk dus dat twee uur meer dan voldoende is. Je kan trouwens langer zwemmen, maar dan moet je bijbetalen. Wat de openingsuren betreft: in de zomer is het zwembad sowieso langer open. En de jeugdbewegingen kunnen het zwembad afhuren wanneer zij dat willen.” “Zo straf je net jongeren die niet in een jeugdbeweging zitten”, vindt Khalid. “Ik vind dat het zwembad voor iedereen langer moet open zijn. Veel jongeren gaan niet speciaal vroeger opstaan om te zwemmen. De openingsuren moeten dus veranderen. Ik ben alvast veel sneller geneigd om een dagje naar de Plage in Hofstade of naar de Nekker te trekken.” Sander begrijpt sommige maatregelen wel, maar ziet toch andere oplossingen. “Een spannende broek is echt niet nodig. We hebben met de jeugdraad een alternatieve oplossing aangeboden: een halflange broek tot net boven de knie, zonder zakken. Dat voldoet ruimschoots aan onze normen. We hebben ook al enkele petities opgezet, maar zolang we niet kunnen bewijzen dat er minder jongeren gaan zwemmen, verandert er niets. Het is dus vechten tegen de bierkaai.” Opmerkelijk: je hebt in Mechelen slechts één zwembad voor 80 000 inwoners. Toch moeten de Mechelaars niet panikeren. De stad maakt al een tijdje werk van een nieuw zwembad. “Er komt een extra zwembad aan de Nekker”, zegt Koen Anciaux. “Alleen weten we nog niet precies wanneer. Waarschijnlijk ergens in 2013. Maar komen zal het zeker.” Tekst: Joeri Vanderlinden – Foto: Tom Vermeiren

MONK – 10


“We hebben de nieuwe zwemregels echt niet ingevoerd om allochtone jongeren buiten te houden” Koen Anciaux, schepen van Sport

MONK – 11


SOS SOLEIL

Hoe vind je een goede zonnebril?

“Laat je niet enkel vangen door een mooi model” Nog snel een nieuwe zonnebril kopen en je ligt straks op het strand. Ga je daarvoor snel naar de H&M, of toch liever naar de opticien? Kiezen tussen design en kwaliteit is soms moeilijk. MONK vraagt zich af: is duurder altijd beter?

Wilhelmus Peters van Optiek Exclusiv (Geitestraat 17): “Een goede zonnebril koop je best bij de opticien. Goedkopere zonnebrillen zijn niet zo goed. De kwaliteit zit in de prijs. Duurdere zijn beter bestand tegen het weer en krassen. Als je toch voor een goedkope oplossing wil gaan, raad ik Polaroidglazen aan. Die zijn van goede kwaliteit en kosten ongeveer 30 tot 40 euro. Bovendien zijn ze heel goed als je vaak op het water vertoeft of een zonnebril draagt in de sneeuw, want ze nemen de schittering weg.” “Wil je een nieuwe zonnebril kopen, check dan eerst of er een CE-logo op staat. Zonnebrillen met dit logo voldoen aan de Europese regels. Ten tweede moet de beschermingsMONK – 12

graad vermeld staan. Die wordt in verschillende eenheden uitgedrukt, afhankelijk van de fabrikant. Meestal vermelden ze een schaal van nul tot vier. Een zonnebril met beschermingsgraad drie is een degelijke zonnebril. Tot slot moet er bij de zonnebril een bijsluiter zitten waarop staat tegen welk licht je zonnebril bestand is”, zegt Peters. Kan je aan de kleur zien of de zonnebril voldoende bescherming biedt? Peters: “De kleur van de glazen heeft niets te maken met de bescherming. Vaak kiezen klanten voor bruine glazen omdat die er naturel uit zien en meer rust bieden aan de ogen. Grijs komt dan weer triest over. Meestal hangt het gewoon van de kleur van het

montuur af welke kleur je gebruikt voor de glazen.” “Soms gebruikt de fabrikant een dubbele aanduiding, bijvoorbeeld categorie twee en drie. In de handleiding kan je dan lezen waarvoor je de zonnebril kan gebruiken. Om het exacte beschermingspercentage te weten, moet je een spectrometer gebruiken. Maar zelfs de opticien heeft die niet altijd in huis. Op het zicht zien of de zonnebril genoeg beschermt, is dus moeilijk." "Je kan wel met een zonnebril naar een sterke lichtbron kijken. Als je dan geen last hebt van het licht, is het meestal een goede zonnebril. Onvoldoende absorptie van UVA- en UVB-stralen kan erg schadelijk zijn.” Tekst en foto's: Lizelotte Stroeckx


inkelstraten e Mechelse w d r aa n k o tr der de loep. MONK nnebrillen on zo le ke en ein prijsje? en nam en voor een kl d n vi l ri b e ed Een go Het kan! Van nul tot George Michael in minder dan een seconde. Deze bril is voor mannelijke lezers dé chick magnet bij uitstek. Voor vrouwelijke fans bestaat er jammer genoeg geen roze montuur. Tough luck ladies! Zeeman, Grootbrug 2-4-6 1,99 euro Categorie drie + Handleiding + BESTE CE logo +

KOOP

Voor de ronkende prijs van iets minder dan zeventien euro verwoest je je ogen in stijl met dit luipaardmotief. Sexy staat het anders wel. Miauw!

De spiegelbril, oftewel de tettenloerder. Ideaal om onopgemerkt mensen na te staren, in slaap te vallen of als dodehoekspiegel te dienen.

Claire’s, Bruul 14 16,95 euro Categorie twee Handleiding + CE logo +

Cool Cat, Bruul 44 7,95 euro Categorie drie + Handleiding + CE logo +

Deze bril behoorde in een ver verleden toe aan de onvolprezen Eddy Wally. Ideaal om de theekransjes van je oma bij te wonen.

Wie op een verkleedpartij The Terminator wil spelen – gewéldig idee overigens – laat de leren jekker best achterwege. Met deze bril lijkt je tronie in no time op Schwarzenegger. She’ll be back! C&A, Botermarkt 3 7 euro Categorie drie + Handleiding + CE logo +

H&M, Bruul 42 4,95 euro Categorie drie + Handleiding + CE logo +

Deze bril is ideaal voor zijn doelpubliek: geeks die de zon schuwen en hun computer niet verlaten. Cool Cat, Bruul 44 7,95 euro Categorie nul Handleiding + CE logo +

SL

STE ECHT

KOOP

MONK – 13


SOS SOLEIL zonnen

BRUINEN ZONDER ZON: kinderen niet toegelaten!

Nadat je de perfecte zonnebril op je neus hebt staan, ben je klaar voor het echte werk: uren zonnebaden voor de perfecte tint. Is het te koud of wil de zon niet meewerken, dan ga je toch gewoon naar de zonnebank. Of niet? Onder de 18 mag je in België niet onder de zonnebank. Maar handelen de Mechelse zonnebankcentra volgens het boekje? Monk zocht het uit en trok op pad met de zeventienjarige Sofie. En neen, in Mechelen vind je geen zonnebankmaffia. De Mechelse zonnecentra zijn blijkbaar goed op de hoogte van de strikte wetgeving. Op geen enkele plaats geraakte Sofie verder dan de balie. Zelfs enkele verleidelijke blikken en de bewering dat ze enkele

weken later achttien werd, volstonden niet om onder de bank te kruipen. “Tot binnen enkele weken”, was steevast het antwoord. Zonnebankcentra zijn namelijk verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, én voor de bepaling van je huidtype. Dit dient om de intensiteit, duur en frequentie van de zonnebankbeurt te bepalen. Zo moest Sofie eerst een resem vragen beantwoorden, waarna ze een ‘go’ of 'no' kreeg. Maar bruin worden, dat zat er niet in.

Wil je er binnen enkele jaren niet uitzien als een lederen handtas? Pas dan op met de zon! Hier vind je alvast 5 tips die jouw strakke huid waarborgen.

Blijf uit de middagzon Vermijd de zon tussen 12 en 3 uur ’s middags. Kruip liever in je hangmat onder een strooien dak. Wie niet wil verbranden, vermijdt best de middagzon. Een uitgebreide lunch en Spaanse siësta zijn een waardig alternatief.

Zet een pet op

Gebruik naast zonnecrème ook andere beschermmiddelen. Een zonnebril of pet doen wonderen. Draag zeker in het begin van je vakantie een T-shirt, zo krijgt je huid de tijd om zich aan te passen.

Eet wortels

Speel zo veel mogelijk vitaminen naar binnen enkele uren voor je onder de zon gaat. Die vitaminen vind je vooral in gele, rode en oranje groenten en fruit. Let op dat je niet te veel wortels eet, want dan sla je oranje uit in plaats van bruin.

Smeer een hoge factor Een hoge factor wil niet zeggen dat je niet bruin wordt, maar wel dat je niet snel verbrandt. Vertrouw niet altijd de factor die op de bus staat. Het kan zijn dat na een halfuur je factor al is gehalveerd, omdat je zweet of in het zand rolt. MONK – 14

Verbrand? Blijf uit de zon Als je je verbrandt, blijf dan enkele dagen uit de zon. Een licht verbrande huid heeft zeker één dag rust nodig. Een ernstig verbrande huid zelfs vijf dagen of meer. Tekst: Tom Vermeiren


Zoekertjes tweedehands

K. Indervriend zkt jonge MEISJES die met hem contact willen opnemen via sletlog.

Perron M zkt DISCOBAR A MOEDER voor een vet feestje. Bonzai tatatatata…

54677423

68444788

Madam met bontjas zkt zomers TOPJE om comfortabel op de Bruul rond te slenteren.

Man zkt VROUW. Bergen strijk, afwas en seks zijn gegarandeerd.

41347865

Eline De Munck zkt HAAR STREKEN. Ik ben ze namelijk kwijt en zonder mijn streken ben ik helemaal verloren. Naast mijn schoenen lopen, is mijn hobby. 48436762

Narcist zkt SPIEGEL 76432146

Stad Mechelen zkt BOMEN EN PLANTEN om de Grote Markt op te fleuren. 89444832

Hot Marijke zkt ANTIBIOTICA wegens duizenden vieze ziektes. 16786542

75454448

Vies ventje zkt vrouw met BLUE WAFFLE. Gewoon om eens te lachen. 83444348

Gerard van De Stille zkt KLANTEN die wél alstublieft en dankjewel zeggen als ze een pint bestellen. 14764487

Josje zkt TWEE ANDERE VRIENDINNEN wegens nooit ophoudende pesterijen van de zwarte en de rosse. 67744875

87864648 86564464

Mille zkt. PARTYGANGERS die niet op elkaars gezicht kloppen. 34458524

Werk 67477878

Organisatie Maanrock zkt GEVALLEN BV’s die zondagmiddag willen opvullen. 74733548

47331384

Choice Kwaliteitsjuwelen zkt een NIEUW RECLAMESPOTJE wegens kokhalzen bij het huidige.

Wil je eenmalig een grootse activiteit organiseren? Ben je een bron van creativiteit? Organiseer dan onder de vlag van Metteko jouw festijn.

21467762

VRIENDEN GEZOCHT Laurens DK zkt MEISJES (-18) die hij nog niet heeft gedaan. Lijstje is bijna compleet. 47345765

HLN zkt ACTEURS die gewone artikels willen opkloppen. Verzinnen van smeuïge details is een pluspunt. 67775745

Monk zkt. NIEUWE REDACTEURS. Huidige redacteurs hebben een te groot ego en worden daarom afgedankt. 87454854

75645432

KSJ Ter Hert zkt leden. 97644448

IK zoek nog altijd een LIEF. 34485485

Ik vind U leuk. NOT 45444544

64764428

Ongeruste VT4-kijker zkt programma zonder Peter Van Asbrouck. Belspelletjes exclusief.

immo Linkse rakkers van het Lappersfortbos zoeken nieuwe hangplek. 64842543

Supo zkt gezellig REDACTIELOKAAL waar geen planten zitten 54865487

Abdij van Westvleteren zkt VAKANTIEHUIS voor speciale gast. IAM496

varia . 47777654

Verveel je je tijdens de grote vakantie? Bel dan naar 0472 23 39 70. Fun gegarandeerd!

VT4 zkt FORMATBEDENKERS voor een nieuw programma met Michael Jackson in de hoofdrol.

57876487

Pieter zkt meer (betaald) WERK. I. Beyers zkt sappige roddels. Waarheid mag, maar moet niet. Coming outs van politici worden hoog gewaardeerd.

Deze wedstrijd loopt van 30 mei tot 31 augustus.

Uw mama zkt een DONKERE JONGEN die hard komt. Couveusekind zkt OUDERLIEFDE.

Ben je een Mechelse band of dj en wil je airtime op de MySpace van Metteko, geef dan een seintje op contact@metteko.be en verdien eeuwige roem.

Chiro Libertus organiseert een stickeractie. Plak een sticker op je stalen ros en win een nieuwe fiets. Stickers kan je krijgen bij leden van Chiro Libertus.

Gouden Vis zkt RIJKE TOOGHANGERS die wel 2 euro per pint kunnen betalen. 78456472

Claudio zkt een RESTAURANT waar hij asap aan de slag kan. Ben gekalmeerd en heb getuigschrift. 25797468

Monk zkt COVERMODEL wegens mysterieus verdwijnen van vorige. 54664346

Niele I. zkt TWEEDE Niele I. voor het gebleit van 1ste, 2de en 3de jaars op te vangen. 46462154

Hou je van knippen en plakken? Word dan afficheplakker bij Metteko: kamikaze@metteko.be Kris VH zkt bbq, Buena Vista Social Club en frisbeespelers voor heus Monk-feestje. 54454897

MONK – 15


Zwembad Geerdegemvaart - € 3,50

Wijkhuis Nekkerspoel - free!

Kruidtuin – 11 tot 15 uur – free!

Sporthal Winketkaai - € 1

Sporthal Winketkaai - € 1

►►►

Zwembad Geerdegemvaart € 3,50

29 juni Initiatie aquagym

►►►

Zwembad Geerdegemvaart € 3,50

22 juni Initiatie aquagym

►►►

21 juni Initiatie volleybal

►►►

Zwembad Geerdegemvaart € 3,50

15 juni Initiatie aquagym

►►►

14 juni Initiatie volleybal

►►►

13 juni Afvalarme picknick

►►►

11 juni Spelletjesavond

►►►

8 juni Initiatie aquagym

t & spel

MONK – 16

Terras van ‘t Oud Conservatorium 12 tot 13.30 uur - € 5 (vooraf inschrijven) Portret van zes single vrouwen

KC Nona – 25 juni om 19 uur 26 juni om 15 uur Een musical met robotten

De Jazzzolder – 23.30 uur - € 6

23 – 24 juni Praatcafé

►►►

Terras van ‘t Oud Conservatorium van 12 tot 13.30 uur - € 5 (vooraf inschrijven) UGent-professor Griet Vandermassen geeft haar kijk op de relatie tussen de seksen

15 juni M/V luncht Lezing Darwin voor dames

►►►

11 juni They came out of the woods

►►►

25 - 26 juni Tuning People

►►►

Café Parole – 20 tot 22 uur - free!

Kruidtuin – 11 tot 15 uur – free!

17 juni Film Enjoy Poverty

►►►

13 juni Afvalarme picknick

►►►

8 juni M/V luncht Docu Zina en Mina Tales

Vismarkt – free! Met onder andere Customs, Willow, Isbells, Agents in Panama en Eat Lions. Vanaf dit jaar ook beeldende kunst, literatuur en film

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met Els de Schepper

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met Legends of Rock

►►►

5 aug Parkpop

Kruidtuin – 20.30 uur – free!

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met B-Stoned ►►►

29 juli Parkpop

►►►

22 juli Parkpop

►►►

15 juli Parkpop

Kruidtuin – 20.30 uur – free!

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met Mama Jody feat. John Larry ►►►

8 juli Parkpop

►►►

1 juli Parkpop

►►►

23 – 27 juni Dijlefeesten

Juni - augustus


door Mechelen

Wijkhuis Nekkerspoel - free!

Wijkhuis Nekkerspoel - free!

Spo

26 aug Plan B, 21- 4u, Metteko (gratis)

20 aug Kamikaze, 21- 2u, Metteko (gratis)

12 aug Plan B, 21- 1u, Metteko (gratis)

29 juli Plan B, 21- 1u, Metteko (gratis)

22 juli Plan B, 21- 1u, Metteko (gratis)

1 juli Plan B, 21- 1u, Metteko (gratis)

11 juni Moonshack, 21 - 2u, Metteko

►►►

13 aug Spelletjesavond

►►►

9 juli Spelletjesavond

►►►

4 juli Ronde van Frankrijk

Samenstelling: Suzanne Gielis

MONK – 17

►►►

Grote Markt - gratis

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met Ritmo Latino

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met Yamundo

Grote Markt – free! Met Mintzkov, Das Pop, Arid, The Van Jets, Fixkes, School is Cool, Roadburg e.a.

Grote Markt – free! Met Clouseau, De Kreuners, Leki & The Sweet Mints, Mama’s Jasje, Tom Dice e.a.

Kruidtuin – 20.30 uur – free! Met The Expendables feat. Sofie Van Moll ►►►

26 aug Parkpop

►►►

22 aug Maanrock

►►►

21 aug Maanrock

►►►

19 aug Parkpop

►►►

12 aug Parkpop

Met Clearwater

Eeen talkshow met optredens, verkiezingen, interviews met oud-studenten en bekende Vlamingen, voor alle studenten communicatiemanagement en journalistiek. Het thema van Praatcafé is “Op de rand”. Op de rand van je carrière, op de rand van politieke correctheid, op de rand van geluk ... Alle (semi) randgevallen zijn dus welkom, want hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Praatcafé - op de rand 't Arsenaal - 19.30 uur

23 – 24 juni

28 tot 30 juli Strand aan de Dijle

►►►

De Jazzzolder – 22.30 uur - € 6

De Jazzzolder – 20.00 uur - € 6

Cultuur

25 juli Thomas Champagne trio

►►►

9 juli Susanne Alt Quartet

►►►

JC Metteko – 18.00 uur - € 6 Met Postmortem Promises, Liar, Morda

't Arsenaal - 19.30 uur - € 2

7 juli Sworn Enemy

►►►

Festivals


Eyjafjallajökull

gaat slapen

Bekijk foto's van Eyjafjallajökull Bekijk video's van Eyafjallajökull (16)

Burn baby burn! - Disco inferno! Burn baby burn! - Burn that mama down. Informatie

Eyjafjallajökull gaat slapen Etienne Schouppe, Ryanair en 978 anderen vinden dit leuk.

Osama Bin Laden Wil dat zeggen dat er eindelijk weer gevlogen mag worden? Dankzij al die paniekreacties kan een mens zijn werk niet meer doen. Dirk Draulans Zouden jullie dit nieuws nog stil 20 nov houden? Alle vrouwen op de Beagle denkunnen

Woonplaats: Ijsland Burgerlijke staat: Heeft een relatie met Etna

ken namelijk dat ze de komende maanden nog niet kunnen vliegen.

Ryanair @ Osama: hou je maar gedeisd mateke.

20 juni om 20:16 • Verwijderen RECENTE ACTIVITEITEN

Vrienden

4.999 vrienden Alles weergeven

Eyjafjallajökull was aanwezig op National Eruption Day Reageren • Vind ik leuk Björk vindt dit leuk.

Vesuvius

Björk

Osama Bin Ryanair Laden

Foto's

MONK – 18

Etienne Schouppe

Dirk Draulans

Etienne Schouppe En wie gaat dat betalen? Ik zou het geweldig appreciëren mocht u willen stoppen met die onzin. 14 april 2010 om 22:18 • Reageren •

Eyjafjallajökull moet overgeven 14 april 2010

Dirk Draulans vindt dit leuk.

Eyjafjallajökull needs your help with making a light and fluffy Small Omelette. Je wilt je vriend toch niet laten verhongeren, toch?


facemonk Burps! De Eyjafjallajökull blijft het nieuws domineren. Wanneer staakt die omhooggevallen gletsjer nu eindelijk zijn strijd? Antwoord: binnen een paar jaar.

Luchtvaartchaos Ga je deze zomer op reis? Think again. De Eyjafjallajökull zal nog een hele zomer voor luchtvaartchaos zorgen. Alle parameters geven duidelijk aan dat het einde nog lang niet in zicht is. Meer nog: de grote broer van de Eyjafjallajökull, de Katla, zal binnen enkele maanden of jaren ook zijn keel schrapen. Niemand weet wat de gevolgen zullen zijn. Toch moeten reizigers niet in paniek slaan. In vergelijking met april weten meteorologen nu veel meer over de stofwolk. En grootschalige sluiting van het luchtruim is niet meer aan de orde.

St St Stotteren Eyjafjallajökull. De grootste taal­ virtuozen kunnen het nog niet uitspreken, laat staan dat stotteraars er zich aan wagen. VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten weigerde lange tijd om de naam van de vulkaan uit te spreken, want hij zou toch maar over de naam struikelen. In plaats daarvan noemde hij de Eyjafjallajökull gewoon ‘de vulkaan met de moeilijke naam’.

It's getting hot in here De Eyjafjallajökull stootte op haar hoogtepunt ongeveer 250 ton koolstofdioxide per dag uit. Toch is dat slechts een duizendste van de hoeveelheid die door de mens de lucht wordt ingestuurd. Het totale vliegverbod heeft ook nauwelijks invloed gehad op het klimaat. Toen er na de aanslagen op de Twin Towers geen vliegverkeer was in de Verenigde Staten, steeg de temperatuur met één graad. Dat komt omdat de uitlaatgassen van vliegtuigen de zonnestralen weerkaatsen. Britse wetenschappers hebben deze keer geen temperatuursverschil waargenomen.

Bruidssuite Wat zijn je rechten als toerist als een vulkaan je reisplan bedreigt? Mag je zonder problemen enkele dagen langer op het strand liggen? Als je vlucht wordt geannuleerd, heb je volgens de Europese wetgeving recht op ‘verzorging’. Dat houdt in dat de luchtvaartmaatschappij jou een hotel moet geven, maaltijden moet serveren en dat je twee gratis telefoontjes mag plegen. Hou er wel rekening mee dat een suite in het Sheraton waarschijnlijk niet tot de opties behoort. Je kunt voor de vertraging geen compensatie vragen omdat een vulkaanuitbarsting valt onder overmacht. Wel heb je recht op een andere vlucht of je geld terug. Let op: deze regels gelden enkel bij vluchten met vertrek of aankomst in een luchthaven van een EU-lidstaat en uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij met een domicilie in een EU-lidstaat.

MONK – 19


BANDit Australian Rum staat op straat

“Pukkelpop

spelen we later wel plat” Straatmuzikanten zijn niet altijd verwilderde panfluitspelers die doen alsof ze de meest melodische deuntjes uit hun fluit kunnen toveren. MONK trok samen met Australian Rum richting Mechelse Grote Markt en bewijst dat het ook vetter kan. Een zonnige zaterdag in mei. Na enkele late aprilse grillen verschijnt er eindelijk een lauw lentezonnetje aan de hemel. Het is braderij, en de Bruul ziet zwart van het volk. Het ideale speelterrein voor Australian Rum, die de Grote Markt wil laten ontploffen. Waar blijven die handjes?

MONK – 20

Samen met Marian (20), Sofie (17), Jeroen (20), Klaas (19), Brecht (20) en Wouter (24) ploeg ik door de massa richting Grote Markt, hun adhocpodium. Naarmate we ons doel bereiken, wordt de troep fans die ons achtervolgen groter. “We hebben in ons jeugdhuis Tramalant veel re-


clame gemaakt voor dit optreden. Met succes, want er zijn zelfs fans die ik nog nooit heb gezien”, zegt bassist Jeroen Ackerman.

staat, repeteren wij eigenlijk zelden of nooit. We jammen wel wat, maar wij zijn geen repetitiefreaks.”

“In Tramalant is het voor ons allemaal begonnen”, zegt Brecht Put, drummer van de groep. “We wonen allemaal in de omgeving van Zemst en kwamen altijd in het jeugdhuis samen. Jeroen en Wouter hebben Australian Rum opgericht. Met mondjesmaat vervoegde de rest de troepen.”

Enkele nummers later komt het publiek duidelijk op dreef. De folkdeuntjes hebben plaatsgemaakt voor de akoestische poprock. De fans beantwoorden deze switch met ritmisch handgeklap. Sommige zetten zelfs enkele voorzichtige danspasjes in. Helemaal ontploffen doet de Grote Markt echter niet, daarvoor is het optreden te kort. Na het verplichte bisnummertje eindigt het straatavontuur.

Na twintig seconden soundchecken is Australian Rum er helemaal klaar voor. Marian en Sofie zetten de eerste song in. Hun stemmen hebben iets weg van Laïs. “Maar je mag ons niet bestempelen als een folkgroep”, zegt zangeres Marian Ghesquière. “De zanger van Willow beweerde op de Weerdse Bierfeesten ook al dat we folk speelden. Ik vind dat semiakoestische poprock beter bij ons past. We zingen nog maar pas in het Nederlands. Maar het experiment klinkt hoopvol.” “We hebben voor dit optreden gerepeteerd”, zegt Brecht. “Eigenlijk doen we dat enkel voor optredens. Als er niets op het programma

Marian, Jeroen, Sofie, en Klaas op de Mechelse Grote Markt

“Voor een eerste keer vond ik het zeker niet slecht”, zegt gitarist Klaas Van Hemelrijck. “Ik zie mezelf niet wekelijks op straat spelen, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. Na dit optreden kunnen we misschien onze prijs opdrijven. De 200 euro die we nu bij ieder optreden krijgen, investeren we integraal in nieuwe instrumenten. Niet dat we van onze muziek willen leven, maar een beetje geld is altijd welkom. Het klinkt cliché, maar onze studies gaan voorlopig voor. Pukkelpop spelen we later wel plat.” Tekst: Tom Vermeiren | Foto: Laurens de Kooning

MONK – 21


 MONK – 22


Het weer, met Frank DEBOOSERE

“Mechelen is een hitte-eiland” Met de zomer voor de deur snakt heel Mechelen naar de zon. Mogen de T-shirts al uit en de parasols al van stal? Monk vroeg het aan weerman en Mechelaar Frank Deboosere. MONK: Frank, vertel het ons. Wat voor weer wordt het deze zomer?

Frank: “De kans op een warme zomer is groter dan die op een koele. Maar over de details kan ik nu onmogelijk iets zeggen. Even goed krijgen we een warme zomer, maar bezorgt een verschrikkelijke onweersbui half Mechelen wateroverlast. Het fabeltje dat een extreme winter gevolgd wordt door een hete zomer, klopt helemaal niet.” MONK: Komen je voorspellingen altijd uit?

Frank: “Wat de temperatuur betreft wel. De hoeveelheid neerslag en het aantal zonne-uren zijn moeilijker te voorspellen. Op sommige plaatsen valt er veel neerslag terwijl ze in andere streken geen druppel regen zien. Dat verschilt van regio tot regio. De voorbije tien jaar zijn de weersvoorspellingen wel verbeterd. Nu kunnen we het weer vijf dagen op voorhand voorspellen, twintig jaar geleden kon dat slechts drie dagen vooraf. Maar 100% correct zal het nooit zijn.” MONK: Kan je het weer beïnvloeden?

Frank: “Je kan zware donderwolken beschieten met bepaalde stoffen zodat ze sneller uitregenen voor ze eventueel zware hagel uitspuwen. Het Chinese leger paste dit toe op de Olympische Spelen, met wisselend succes. In België is dat moeilijker omdat alles dichter bij elkaar ligt. Als je een donderwolk in Mechelen beschiet vanaf de Sint-Romboutstoren, dan zou het in Brussel heel zwaar gaan regenen of komt Antwerpen onder water te staan.” MONK: Heeft de opwarming van de aarde effect op het zomerweer?

Frank: “Dat speelt mee, in die zin dat de kans op een warme zomer groter is dan die op een frisse. Maar op korte termijn voel je dat niet. Stel mij de vraag nog eens in 2050. Dan zijn er toch een paar tienden van een graad bijgekomen.”

MONK: Is de stad Mechelen van nature warm?

Frank: “Ik beschouw Mechelen, als Maneblusser, toch wel als een grootstad. In zo’n grote stad krijg je een opwarmend stadseffect. Dat is vooral ’s nachts voelbaar. De zomers zijn hier heel aangenaam. Stel je de Vismarkt voor bij mooi weer. Als je als Mechelaar op een zwoele

“Maneblussers zijn hete mannen en vrouwen!” zomeravond de stad uitrijdt, dan merk je dat het in de naburige dorpen een pak koeler is. Mechelen is een soort hitte-eiland dat de warmte vasthoudt. Ja, Maneblussers zijn hete mannen en vrouwen!” MONK: Je bent in Mechelen geboren maar woont nu al een tijdje in Kapelle-op-den-Bos. Kom je hier nog vaak?

Frank: “Ik ben een geboren en getogen Mechelaar. Het is mijn geboortestad en ik heb er nog steeds een band mee. Mijn ouders wonen hier nog altijd, dus ik kom er vaak. Mechelen is de voorbije jaren enorm verfraaid. Toen ik er als puber rondliep, waren er nog veel vergeten hoekjes. Nu is het een grote, mooie en moderne stad die veel te bieden heeft.” MONK: Maanrock hoopt op goed weer deze zomer. Komt die hoop uit?

Frank: “Ik weet alvast waarom het festival in augustus plaatsvindt. Dan blijft de warmte ’s avonds nog een beetje hangen, maar het blijft draaglijk. Het is dan ook de betere zomermaand. Als ik zelf een festival zou organiseren, zou ik het ook in augustus doen. De Maan­rockers doen dat dus prima.” Tekst en foto: MONK – 23 Joeri Vanderlinden


Jakob frisbeet elke week in het Vrijbroekpark

“Met veel wind is ” k j i l r a a v e g t s e b zo’n schijf De zomer van Jakob Segers (15) kan nu al niet meer stuk. Hij mag in augustus met de nationale ploeg naar Duitsland voor het wereldkampioenschap ultimate frisbee. Trainen doet hij in het Vrijbroekpark. Kijk uit: vliegende schotels!

MONK: Hoe kom je erbij om professioneel te gaan frisbeeën? Jakob: “Toen ik nog handbal speelde, deed ik af en toe een looptraining in het Vrijbroekpark. Daar heb ik de frisbeeclub Freespect voor het eerst zien spelen. Drie jaar geleden ben ik gestopt met handbal en ben ik samen met een vriend gaan vragen of we een keer mochten meetrainen. Dat beviel me wel, dus ben ik het blijven doen.” MONK: Vinden je vrienden het geen rare hobby? Jakob: “In het begin wel. ‘Wat is dat nu voor een sport’, lachten ze. ‘Zo ver mogelijk met een frisbee gooien!’ Ik heb het spel dan uitgelegd en ben af en toe met hen gaan gooien in het park. Ondertussen spelen er al vier van mijn vrienden in de club.”

Tekst en foto: Anke Vanderwaeren MONK – 24

MONK: Hoe zit het spel eigenlijk in elkaar? Jakob: “Je hebt een rechthoekig veld, zoals een voetbalveld, en aan beide uiteindes heb je een zone. Je moet proberen om de frisbee in de zone van de tegenstander te pakken, dan heb je een punt. Nadat een ploeg gescoord heeft, wissel je van kant. Je mag de frisbee niet laten vallen en je mag ook niet lopen met de frisbee in je handen. Je mag alleen pivoteren. Dat wil zeggen dat je één been laat staan en zo rond je as draait. Bovendien moet je de frisbee binnen de tien tellen doorgeven. Heel belangrijk voor het spel is ook fair play. We spelen zelfs zonder


"Wat is dat nu voor een sport", lachten mijn vrienden Foto: Boris Kuijpers

scheidsrechter. We moeten zelf de fouten melden en daar maken we bijna nooit ruzie over. De clubs geven elkaar ook fairplaypunten. De properste club krijgt dan een prijs.” MONK: Frisbee is een buitensport. Is dat soms niet lastig? Jakob: “In de winter zijn sommige toernooien wel indoor, maar we blijven buiten trainen. Opstaan om twee uur en een half in de sneeuw te gaan frisbeeën, is hard. Bovendien trainen we het hele jaar door, soms zelfs drie keer per week. Trainen in Hofstade is prettiger: dan kunnen we ons helemaal uitleven en veel duiken, want we vallen toch op zand.” MONK: Wat gebeurt er als er erg veel wind is? Jakob: “Als je dan past, schommelt de frisbee heel

erg. Dat is best wel gevaarlijk. Ik heb er ooit een in mijn oog gekregen. Daar moet je toch tien minuten van bekomen. Je moet ook heel hard gooien als er wind is, want als je zacht gooit, waait hij meteen weg. Dus we spelen met korte passen en we staan dichter bij elkaar. Op een toernooi aan zee was de wind zelfs zo fel dat je alleen kon scoren met de wind mee.” MONK: Heb je ooit al andere blessures gehad, naast dat blauwe oog? Jakob: “Behalve blaren op mijn handen niet echt. Die toernooien duren altijd ganse weekends. Dat is best wel intensief, zeker voor je handen. Een vriend van me heeft onlangs zijn voet gebroken door verkeerd te landen. En ik ben ooit op iemands voet beland, waardoor ik zijn enkel brak.”

MONK: Deze zomer speel je met de nationale ploeg op het wereldkampioenschap. Maken jullie een kans? Jakob: “Ik denk niet dat we zullen winnen, maar we gaan toch een mooie prestatie neerzetten. Vorig jaar werden we op het Europees kampioenschap vierde. We hebben daar erg goed gespeeld, want we waren veruit de jongste en kleinste ploeg. Nu zullen er een pak meer ploegen deelnemen. Als we gewoon allemaal bij onze eigen ploeg blijven trainen en ons niveau behouden, loopt het zeker wel los.”

Ga frisbeeën bij Freespect! Wanneer? Elke zaterdag van 10u 30 tot 13u Waar? Vrijbroekpark Meebrengen? Kleren die vuil mogen worden, voetbalschoenen en de juiste spirit Wat kost dat? Het lidgeld voor een jaartje frisbee kost je 65 euro MONK – 25


Couchsurfing

F re d ( 3 2 )

tsers i u D l a g e “Ik kre

MONK – 26


ed” b n i n e n a r keer en Amerik en het een paa e en Fred do

ik s een paar eemden? Ulr tis en voor nik je bed met vr ra ag g ra ijk g el jij l am ee n D rfen kan je wereld. r te couchsu e kant van de er d an e per jaar. Doo d n on bij je thuis tel aa ontuur gewo en op een ze av rk u et sn h n je te n h ka ac n ed? Dan g van pas. op je eigen b komt toch no er ld Ben je verliefd zo p o fa ie versleten so uitnodigen. D Couchsurfing staat synoniem voor goedkoop en avontuurlijk reizen. Bovendien is het veel meer dan enkel een gratis slaapplaats. “Het is een ongeschreven regel dat je altijd een cadeautje uit je eigen land meeneemt voor je gastheer. Zo leer je elkaars cultuur beter kennen”, zegt Ulrike (19). Zij stelt samen met haar vriend Bram (26) al een aantal jaren haar huis in de Hoogstraat ter beschikking van tal van internationale gasten. “Als je niets kan meenemen, dan kan je ook een keertje typisch Belgisch koken. Het is ook de gewoonte dat je een beetje in het huishouden helpt, uit respect”, vertelt Ulrike. Fred (32), een andere Mechelse couchsurfer, heeft al 15 couchsurfers ontvangen in zijn huis in de Leopoldstraat. “Vier Amerikanen, zeven Duitsers, twee Litouwers en nog twee Italianen. De voorbije zomervakantie was een topmoment. Ik bleef maar aanvragen krijgen, waardoor we op een bepaald moment met tien mensen op mijn appartement sliepen. Er verbleven toen vier Amerikanen, vier Duitsers, ik en mijn vriendin.”

Foto: Leen persoons

Veilig systeem Het lijkt alsof er niets dan voordelen zijn aan deze vorm van reizen. Toch moet je op wildvreemde mensen vertrouwen. “Soms ben ik wel bang om de verkeerde mensen binnen te halen, maar couchsurfing is eigenlijk wel een veilig systeem. Je moet een profiel aanmaken dat je op verschillende manieren moet valideren”, zegt Ulrike. Fred legt uit hoe het werkt: “Als je jouw profiel verifieert, sturen ze je een postkaart op met een code die je moet ingeven op de site. Zo weten ze of je wel degelijk op het juiste adres woont. Die verificatie kost in België 17,5 euro, maar het verschilt van land tot land. In Uganda betaal je misschien 1 euro, en in Luxemburg 30 euro. ” Referenties Een ander controlemechanisme is de referentie. “Als je bij iemand logeerde, dan kan je een referentie over je verblijf posten op het profiel van je

gastheer. Zo kan iedereen zien hoe hij zijn gasten ontvangt en behandelt tijdens hun verblijf. Het is heel belangrijk om die referenties eens door te nemen. Als er ook maar één negatieve beoordeling tussen staat, moet je oppassen”, waar-

bed ? r a a n fa o s e d Van Fred Volgens Fred is couchsurfing.com ook voor 10% een datingsite. “Je mag er zeker van zijn dat meisjes die alleen op reis zijn en een lastminuteverzoek doen altijd een slaapplaats vinden. Vaak zelfs bij alleenstaande mannen. Eerlijk gezegd: ik zou het niet durven. Wij reizen nu wel als koppel, maar ik probeer toch steeds een vrouw of een koppel uit te kiezen als gastheer. Zeker sinds we in Frankrijk bij een Roemeen sliepen. Hij was voortdurend mijn vriendin aan het verleiden.” Couchsurfing.com spreekt niet tegen dat sommige surfers een date zoeken, al staat er wel in hun regels dat je nooit verder hoeft te gaan dan je eigen comfortzone. Wederzijds respect is erg belangrijk en de gastheer mag hier dan ook niks tegen in brengen.

MONK – 27


Ulrike Bram

ng om de a b n ij z e “W

schuwt Ulrike. Volgens Fred moeten gastheren het al heel bont maken om een negatieve referentie te krijgen. “Als gasten niet tevreden zijn over hun verblijf schrijven ze meestal gewoon niets, omdat ze bang zijn om een negatieve referentie terug te krijgen. ” Bezoek voor 2 maanden Af en toe loopt het ook niet allemaal zoals gepland. Zo had Ulrike plots een gast voor een paar maanden in plaats van een paar dagen. “Normaal gezien blijven couchsurfers niet meer dan drie nachten, tenzij het echt is afgesproken. Bij Track, een Amerikaanse veertiger, is het wel anders afgelopen. Hij verloor zijn identiteitskaart en zijn bankkaart en heeft nieuwe papieren moeten aanvragen. Het duurde uiteindelijk twee maanden voor die er waren.” Bovendien moesten Ulrike en haar familie hem extra vertrouwen. “Ik woonde toen nog bij mijn moeder en die vertrok samen met mijn zussen voor een maand naar Canada. Track was dus vaak helemaal alleen thuis wanneer ik bij Bram of bij mijn vader was, maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Teskt en foto's Anke Vanderwaeren MONK – 28

en te ontvang n e s n e m verkeerde

7 tips

om zelf een vreemde sofa op te zoeken

1- Schrijf je in op www.couchsurfing.com. 2- Maak je profiel zo uitgebreid mogelijk. Zo krijgen de andere couchsurfers een beter beeld van jou en weten ze dat je te vertrouwen bent.

3- Check zeker de referenties van coachsurfers waar je bij wilt overnachten.

4- Stuur altijd een persoonlijk bericht. Copy-paste is uit den boze, tenzij je niet anders kan. Bijvoorbeeld als je een lastminuteverzoek moet sturen in een internetcafé waar je per kwartier moet betalen.

5- Als je zo’n lastminuteverzoek verstuurt, vergeet dan zeker je gsm-nummer niet achter te laten en vraag dat ze jou bellen. Zo hoef je geen twee keer op het internet om na te gaan of je reacties kreeg.

6- Je profiel helemaal verifiëren zodat je een postkaart ter controle krijgt, kost je 17,5 euro. Die verificatie maakt je profiel wel veel betrouwbaarder.

7- Vertrouw je het niet helemaal? Maak dan een

afspraak met een couchsurfer uit je buurt om het systeem wat beter te leren kennen.


Boogschutter

23/11-21/12

Tweelingen

Je reis naar het zonovergoten Turkmenistan wordt geannuleerd door een levensgevaarlijke pandaplaag. Ze dreigen de hele Turkmeense vegetatie op te eten, net nu jij een tiendaagse trektocht door de jungle hebt gepland. Het speelbos in Scherpenheuvel staat er gelukkig nog wél. Oef!

Steenbok

22/12-20/01

Kreeft

Een sociale ramp! De vier beste maten waarmee je naar Pukkelpop zou gaan, zeggen allemaal af. Jammer genoeg heb je jouw ticket al besteld. Hopen maar dat er één barmhartige Samaritaan rondloopt die je wél met je zatte kloten naar je tent wil slepen.

Waterman

21/01-19/02

Horrorscoop

Ram

Stier

20/02-20/03 Je bent dan toch nog dommer dan je eruit ziet. Een nul op Nederlands, Frans, wiskunde, fysica, ja zelfs L.O.! Je vader is zo teleurgesteld dat hij je de hele zomervakantie bij de vuilnisophaaldienst laat werken. Je vriendin kan je nieuwe lijfgeur maar niet gewoon worden en zegt dat ze nog liever met een everzwijn samen is.

21/03-20/04 Tijdens een wandeling in het park met je vriendin word je aangevallen door een leger mieren. Je vriendin valt in de vijver en jij vindt er niets beters op dan haar heel hard uit te lachen en weg te lopen. Als wraak zet ze twintig hongerige hyena’s in je slaapkamer.

21/04-20/05 Op restaurant bestel je je favoriete gerecht: lasagne. Je merkt een vies donker haar op in je saus en roept de ober. Na een scheldpartij biedt hij aan om je een nieuw bord te brengen. Inclusief speeksel, schaamhaar en okselzweet voor een extra touch. Ieuw!

22/06-22/07 De wereld is tegen jou. Je verliest de lotto. De paus heeft nog steeds niet op je liefdesverklaring gereageerd. De bulldog van de buren at je scooter op. Op weg naar school valt er een olifant op je voet, je glijdt uit over een tijgerdrol en het ISS stort neer op je boomhut.

Leeuw

23/07-23/08 Op volleybalkamp wil niemand een stapelbed met je delen. Elke dag krijg je wel tien ballen tegen je hoofd. Zelfs een ezel heeft door dat dit geen toeval is. Gelukkig zoekt de petanqueclub van Middelkerke nog iemand die het zand wil harken.

Shit happens. Je staat te shaken op het podium als je plots een dringende grote boodschap voelt opkomen. Je holt de fuifzaal uit. De rij voor het toilet is echter zo lang dat je tijdens het wachten al enkele drolletjes ontglippen. Tip: volgende keer doe je best geen string aan.

Vissen

21/05-21/06

Je zit op café met enkele vrienden en kapt de ene pint na de andere achterover. De volgende ochtend word je thuis wakker op het toilet en ben je je portefeuille, iPhone en boxershort kwijt. Op Facebook schitteren een twintigtal foto’s waar je naakt op de toog probeert te ‘dansen’.

Maagd

24/08-23/09 Je springt op de foute trein en komt aan in Genk in plaats van in Gent. Tijd om een bril te kopen? Dan zat je nu ook geen vroedkunde te studeren in plaats van opvoedkunde. Op een knap lief moest je toch al niet hopen.

Weegschaal

24/09-23/10

Je boterham met choco valt omgekeerd op de grond. Je wordt depressief en kruipt een hele week in je bed met de nieuwste cd van Kinderen voor Kinderen. Op de zevende dag krijg je een geniaal idee: je beslist om uit je bed te komen en een mierenkolonie te starten.

Schorpioen

24/10-22/11

Je krijgt een uitnodiging van het paleis om de koning te ontmoeten. Hij is uiterst onder de indruk van je kunsten als streaker en wil je kronen tot ‘ridder van de blote poep’. Je bedankt hem door naakt voor het paleis te lopen. Jammer genoeg is hij net op economische missie in Griekenland. MONK – 29 Tekst: Anke Geelen


Bom - Bekende Onbekende Mechelaar

MONK – 30


“In Borneo zetten ze tattoos met bamboestokken” Yves Stok (36) verovert de harten van de Mechelaars met zijn initiatief Boards4Borneo. Hij wil met oude skateboards en een benefiet geld inzamelen voor een school in de jungle van Borneo. Ontmoet de man achter het board.

“Ik woon al mijn hele leven in Mechelen. Maar de laatste jaren is het een dode stad geworden. Toen discotheek Revue nog open was, vond ik het hier veel plezanter. Er kwamen zelfs Fransen en Engelsen naartoe. Spijtig genoeg moest het in de jaren ’90 sluiten. Nu is Natuurpunt er gevestigd.” “Ik was vroeger een fervent skateboarder, maar ik moest stoppen nadat mijn gewrichtskapsel sprong. De liefde voor het skaten is wel gebleven. Zo kwam ik op het idee om oude boards van de Mechelse skateshop CORE over te kopen voor tien à twintig euro per board. Die wil ik verdelen onder alle kunstenaars die er iets mee willen doen. Iedereen die bezig is met kunst, mag zich aanbieden. Sommige skaters doneren me ook hun versleten boards. Ik heb er nu een honderdtal verzameld. Als alle boards bewerkt zijn, wil ik ze veilen. Met de opbrengst betaal ik leerkrachten om les te geven in de jungle van Borneo.” “In 2001 kwam ik voor het eerst in Borneo, voor een internationale tattooconventie. De tattoocultuur in de jungle van Borneo interesseert me enorm. Ze zetten hun tatoeages niet met machines, maar met bamboestokken. Ik heb onder andere mijn nek met bamboe laten tatoeëren door de lokale tatoeëerders. We begonnen tattootechnieken uit te wisselen en nu zijn die mannen uit de jungle mijn vrienden geworden. Ze komen soms naar België en ik ga nog steeds terug naar Borneo.” “De jungle in Borneo is prachtig, maar er wordt stevig gekapt. Samen met enkele vrienden logeerde ik bij een lokale stam. Daar zag ik dat de bevolking zelf de jungle vervuilt met diesel. Ze moeten wel, want ze hebben geen andere manier om energie op te wekken. De kinderen gaan er ook niet naar school. Toen ik die toestanden zag, wilde ik heel graag iets doen om hen te helpen.” “Volgend jaar wil ik in Mechelen een benefietoptreden organiseren voor Borneo. Mijn plannen zijn nog niet heel concreet, maar veel vrienden willen me dolgraag helpen. De reacties op mijn initiatief geven me alvast moed om ervoor te gaan.”

Tekst en foto: Suzanne Gielis

Wil jij een oud skateboard doneren of bewerken? Mail dan naar boards4borneo@yahoo.com of word lid van Boards4borneo op Facebook.

MONK – 31


MONK – 32

Monk  
Monk  

Magazine voor jongeren van Mechelen.

Advertisement