Page 1

Groene Gordel & Hageland M

A G

A

Z

I

N

E

www.toerismevlaamsbrabant.be/bloesems

W W W . T O E R I S M E V L A A M S B R A B A N T. B E

Dat lentegevoel! P04-07

P04-07 SCHUIMEND WERELDERFGOED

P14 VLAAMS-BRABANT OP WIELTJES

P24 OP PENSIONAAT BIJ DE URSULINEN

#12


IN DEZE EDITIE # 1 2 VO O R JA A R 2 0 1 7

Lentekriebels! 20

DE GROENE GORDEL IN BLOEI Een waaier van kleur

08

FABULEUS FIETSEN Met Maarten van Gamberen over de Eddy Merckxroute

10 | TEST JE SKILLS OP DE BALENBERG Het crossparcours van Sven Nys 26 | LAAT JE HET HOF MAKEN

16 | RESERVEER JE PLAATS IN DE SMAAKHOEVE Proeven van het Dijleland

Logies met een verrassende tuin

24

OP PENSIONAAT BIJ DE URSULINEN Achter de kloostermuren in Tildonk 23 | RUITER- EN MENNETWERK DE MERODE

17 | SPORTGESCHIEDENIS IN TOPCONDITIE In het archief van het Sportimonium

11 | KRACHTPATSERS AAN HET WERK Christa en Jérôme tonen hun spierballen

In draf over het Wolfsdonkpad 12 | DAAR IS DE LENTE, DAAR IS DE ZON Bloesems in het Hageland

04

SCHUIMEND WERELDERFGOED De Biermaand in Vlaams-Brabant

14

OP WIELTJES

Het rolstoelpad van het Meerdaalwoud 18 | HET GROOT VERLOF LEUVEN Het zomert in de stad

Als de eerste zonnestralen van de dag speels tussen de nog gesloten lentebloesems dansen, wekken ze zacht de lente. Twee weken lang gonst het dan in het Hageland van de mooiste bloesemactiviteiten, picknicks, verwennerijen en vuurspektakel. Niet te missen! Nog meer kleurtinten vind je in de Groene Gordel, waar de parken, tuinen en bossen je trakteren op alle mogelijke kleurschakeringen. Het blauwe tapijt van boshyacinten, de rozen van Rozentuin Coloma, de magnolia's van de Plantentuin Meise, de narcissen in kasteelpark Ter Rijst in Pepingen, en nog veel andere groene parels komen in volle bloei. Sportanker Maarten Vangramberen vind je deze lente op de fiets langs de Hagelandse Eddy Merckxroute. Door holle wegen, over heuvels, door bossen, langs wijnhellingen en voorbij het Kasteel van Horst. Niet toevallig dat ook die andere fietslegende - Sven Nys - zijn route door dit prachtige landschap uittekende. De Sven Nys Cycling Route vertrekt en eindigt aan het nieuwe Sven Nys Cycling Center op de Balenberg in Tremelo. De indrukwekkende buitenparcours zijn net klaar, dus hoog tijd om je skills te testen op de pumptrack, de rockgarden of de dirtline. Genieten, dat is natuurlijk ook proeven. De VlaamsBrabantse Biermaand komt er weer aan. Met originele bierfietsroutes en bierwandelingen, open brouwerijdagen, biermenu's en bierfestivals. En dat begint allemaal met het Zythos Bierfestival in de Leuvense Brabanthal tijdens het weekend van 22 en 23 april, het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa. En er is nog veel, veel meer te ontdekken want met de lente barst het weer van het leven in Vlaams-Brabant. Nergens voel je het harder kriebelen dan hier. — Monique Swinnen, Voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant

COLOFON Dit magazine is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw | februari 2017 | Concept en coördinatie: Gonda Craeninckx I Vormgeving: Absoluut I Copywriting: Bart Claes (www.wartaal.be) | Foto’s: © B&B Karrehuis, B&B De Meren, Hof ter Wallen, Sophie Vercammen, Tussen Kunst en Konfituur, Kartelle, De Vuurmeesters, Bert Dekelver, Lander Loeckx, Jokko – Joris Bulckens, Toerisme Vlaams-Brabant, Dominic Verhulst, Luc De Blick, Joel Hoylaerts, Kanaaltochten Brabant vzw, Hendrik Vandewinkel / Agentschap voor Natuur en Bos| Cartografie: Elke Feusels | Eindredactie: Gonda Craeninckx | Fotoredactie: Kirsten Cels en Jeroen Mertens | Druk: Goekint Graphics| Wettelijk depot: D/2016/4058/12 | Deze publicatie is met de grootste zorg samengesteld. Toerisme Vlaams-Brabant vzw is niet aansprakelijk voor eventuele wijzigingen en/of onnauwkeurigheden in de opgenomen gegevens. | Beleidsverantwoordelijke: Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme


BIERMAAND LEUVEN VLAAMS-BRABANT |

21 april - 5 juni

Ons bier cultureel UNESCO-werelderfgoed? Dat wisten de Vlaams-Brabanders natuurlijk al langer. In het hart van bierland België brouwen ze de fijnste en lekkerste bieren.

Schuimend werelderfgoed

Van het bekendste pilsbier tot de zachte zurigheid van geuze, van amberkleurige ales tot de donkerste gebrande mouten. Kleine, ambachtelijke brouwers leggen veel liefde in hun bieren, net als de grootste wereldspelers. Open brouwerijen Kom naar de Biermaand en geniet van proeverijen tussen de bierketels, maak een fietstocht van brouwerij naar brouwerij of luister naar verrassende bierverhalen. Je krijgt er niet genoeg van, dus blijf een nachtje logeren. De B&B's en hotels tappen je bierarrangementen en de cafés, bruine kroegen en hippe bars pakken uit met originele bierformules.

Bierfestivals De Biermaand trapt op 22 en 23 april af met het Zythos Bierfestival, het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa. In de Brabanthal in Leuven stellen meer dan 100 brouwers 500 verschillende soorten bier voor. Tijdens het laatste bierweekend is het innovatie troef op het Innovation Beer Festival in De Hoorn, de oude Stella Artois Brouwerij, met kleinschalige maar innovatieve brouwers uit heel de wereld. Bierstad Leuven Schuimende rondleidingen, biergastronomie, brouwerijbezoeken, foodpairing. Bierstad Leuven doet haar naam alle eer aan tijdens de Biermaand.

Plan je bierbezoek op www.leuvenbierstad.be en www.toerismevlaamsbrabant.be/bier

4 — Voorjaar 2017

Voorjaar 2017— 5


PINTJE DIEST 18 AVERBODE

Biertentoonstelling 'Leven in de brouwerij' in Stadsmuseum De Hofstadt. Met een proeverij erbij.

25

Bierwandeling 'Tussen pot & pint' door het bierverleden van Diest. Culinaire bierwandeling 'Tussen kookpot & pint'. Bezoek aan huisbrouwerij De Loterbol. www.toerismediest.be

BIERBROUWSELS VAN DE KOUTERS

56

58

Duik de Brabantse Kouters in met een stevige maar wondermooie fietstocht vol smakelijke haltes. Voorbij de amberkleurige Brabantse trekpaarden van Palm en Bistro Leireken in het oude spoorwegstation in Steenhuffel. Spring binnen voor een proevertje in het gelegenheidscafé van microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos en bewonder de collectie bieretiketten van brouwer Marc Struyf, het is de grootste collectie van het land.

59

57

A ST R T

32 DIEST

33

93

SCHERPENHEUVEL

34

De Witte nipte in Zichem stiekem van de pint van zijn vader in dezelfde dorpskroegen die er vandaag nog zijn. En net als toen brouwen de paters norbertijnen in Averbode opnieuw hun eigen abdijbier en lopen de terrasjes rond de basiliek van Scherpenheuvel vol.

Op de Maagdentoren in Zichem

Een Averbode Momentum in Het Moment

6 — Voorjaar 2017

In de stad Diest vloeit de Loterbol en het Gildenbier. Een prachtige biertraditie om met de fiets te ontdekken. Met de Demer als gids trap je door een groen stiltegebied van dorpje naar stad, van proeverij naar kroeg. Heren van Zichem Proef "Nen Heer van Sichem" in dit volkscafé op de Markt van Zichem, op een steenworp van de 14de-eeuwse Maagdentoren aan de oever van de Demer. Het Moment De norbertijnen brouwen weer! In het belevingscentrum Het Moment aan de abdij van

Averbode pikken ze aan met hun eeuwenoude overlevering van bier, brood, kaas en peperkoek. Geniet van hun Averbode Momentum met een portie abdijkaas erbij. Rond de basiliek "Mariake". "Pasternoster". Bieren met zulke namen, daarvoor moet je wel in Scherpenheuvel zijn. Koop ze in de streekwinkel Heerlijk Hageland, of proef een lekker streekbier in eetcafé De Heerlyckheid of op een terrasje in de schaduw van de basiliek. Diestse kroegen Eind 19de eeuw telde de stad 18 brouwerijen. Vandaag is dat nog alleen huisbrouwerij Loterbol, maar de biertraditie leeft nog volop in de vorm van authentieke bruine kroegen en op de kaart van gezellige bistro's en eetcafés. Een levendig stadje waar de open Demer dwars doorloopt.

Langs de Demer door Diest

Deze fietslus is 42 kilometer lang en volgt de knooppunten van het Fietsnetwerk VlaamsBrabant. Je vertrekt in Diest aan knooppunt 32 en volgt dan 58 , 25 , 18 , 56 , 57 , 59 , 93 , 38 , 34 , 33 en 32 . Een kaartje van de fietsroute is tijdens de biermaand gratis verkrijgbaar bij Toerisme Scherpenheuvel, Het Moment in Averbode en Toerisme Diest.

38

Proef het stoofvlees met Grimbergen in Het Fenikshof of bezoek het Abdijbiermuseum in Grimbergen. In de oranjerie van Plantentuin Meise bestel je een "Meiseke" met een bierplank erbij. En dat zijn maar enkele verrassingen op je weg, want tijdens de Biermaand vallen er nog veel meer biertapas en gelegenheidsbrouwsels te proeven. Deze tocht is 43 km lang en volgt de fietsknooppunten 61 , 25 , 62 , 26 , 27 , 28 , 29 , 28 , 30 , 31 , 32 , 35 , 43 , 38 , 39 , 40 , 51 , 56 , 60 , 70 , 69 , 61 . toerismevlaamsbrabant.be/bier Voorjaar 2017— 7


LANG OF KORT?

De mooiste fietsroute volgens sportanker Maarten

De Hagelandse Eddy Merckx­ route vertrekt aan Café Boerenhof, Binkomstraat 12 in Meensel-Kiezegem. De sportieve route (70 km) is bewegwijzerd. Volg de zeshoekige witrode borden. De recreatieve route (30 km) komt onder meer langs de elf meter hoge Vlooybergtoren en de Gempemolen in Sint-JorisWinge. Volg de knooppunten van het Fietsnetwerk VlaamsBrabant: startplaats,77,23,96,97, 74, 73, 95, 47, 76, 77, startplaats.

Vangramberen? Dat is niet Tirreno-Adriatico of de beklimming van de Oude Kwaremont, maar wel de Eddy Merckxroute door het Hageland. Waar de spoken door oude kastelen dwalen, kerktorens ankerpunten zijn in een heuvelend landschap en kronkelende holle wegen voor verrassingen zorgen.

SVEN NYS CYCLING ROUTE

Fabuleus Fietsen Met Maarten Vangramberen

'Onderschat de Hagelandse heuvels niet', lacht Maarten Vangramberen. 'De Eddy Merckxroute telt iets meer dan 800 hoogtemeters. Dan ben je meer dan halfweg op de Mont Ventoux.' Ook die legendarische berg beklom Maarten al met zijn fiets. Dat was afzien, de Eddy Merckxroute is genieten voor de Hagelander in hart en nieren. Sportief genieten! 'De hellingen maken het zo tof. Je moet al eens aan je stuur trekken, je hartslag gaat omhoog. Maar echt afzien, doe je niet. 8 — Voorjaar 2017

Daarvoor word je te veel ingepalmd door het landschap.' Een landschap als een kindertekening Stoppen onderweg? Dat doet een sportman als Maarten niet vaak. 'Ik geniet van die lang gesponnen inspanning die je beetje bij beetje doet leeglopen. Maar natuurlijk neem ik alles in me op. Het uitzicht over de heuvels in Tielt-Winge is geweldig. De holle wegen, de symmetrische en eindeloze rijen fruitbomen. De Houwaartse

Die andere grootmeester van de fiets - Sven Nys - trapt nog elke dag zijn kilometers door het Hageland. Sven tekende zelf een potige wielerlus uit voor de ge­ oefende fietser: 93 kilometer lang over de Hagelandse heuvels, langs de Demer, door fruitboomgaarden en langs wijnhellingen. Van de Moedermeule in Aarschot tot het Kasteel van Horst. Netjes bewegwijzerd.

over de Eddy Merckxroute

Berg vol wijnranken. De kerkjes die als ankerpunten opduiken in het landschap. De wegeltjes waar je geen auto ziet. Ik kom voor mijn werk in heel de wereld en ken elke streek van Vlaanderen, maar op weinig plaatsen is het zo mooi als in het Hageland. Beeld je een kindertekening in, met een wei, koeien, heuvels, een slingerende weg en hier en daar een huisje. Soms heeft het landschap de allure van Toscane.'

En monotoon wordt het nooit, daar zorgen de kronkelige wegeltjes en kleine hellingen voor. 'Die trakteren je na elke bocht op een ander betoverend plekje.' Opgepast, spoken! Eén plek is echt betoverend: het Kasteel van Horst. Als kind ravotte Maarten al in de bossen rond de prachtige waterburcht. 'En we waren er toen van overtuigd dat er achter de tralies van de kelderramen een spook zat. De grote barst in de kasteeltoren zat er niet voor niets.

Vandaag durf ik wel binnen gaan. Met mijn kinderen zelfs, voor hen is er een toffe zoektocht die hen door heel het kasteel leidt. Het is mooi om te zien dat zij door dezelfde magie begeesterd zijn als ik in mijn kindertijd.' 'Merckx is één van ons' De Eddy Merckxroute vertrekt aan het wielercafé Boerenhof in Meensel, het geboortedorp van de wielerlegende. Het standbeeld van een koersende Merckx, aangedreven door supporters,

staat voor zijn geboortehuis aan de Tieltstraat. 'Mijn vader is van Meensel afkomstig', zegt Maarten. 'Als ik mijn nonkels zie die er nog wonen of vrienden van mijn vader, dan gaat het altijd over Eddy. Hij is hier als kind vertrokken, maar hij is nog altijd één van hen. "Iene van Miensel". Ze zijn hier nog altijd waanzinnig trots op hem.' Je kan de Hagelandse Eddy Merckxroutes gratis downloaden op toerismevlaamsbrabant.be

Op zaterdag 5 augustus vindt de wielerwedstrijd 'Dwars door het Hageland' plaats met start in Aarschot en aankomst in Diest. Zondag 6 augustus is het aan de wielertoeristen om dit uitdagend parcours te verkennen. www.dwarsdoorhethageland.be

Voorjaar 2017— 9


Test je skills op de Balenberg! Ben jij een sportieve durver die een spatje modder

Krachtpatsers aan het werk

kan verdragen? Die wel van wat spektakel houdt? Test je skills dan op de pumptrack, de rockgarden of de dirtline van het Sven Nys Cycling Center. Met je bmx of mountainbike vlieg je over de hellingen en scheer je door de modder op de flanken van de Balenberg. Sven zelf stoof hier al als kind de bergen op en af. Als iemand weet hoe een stevig parcours eruit ziet, is hij het wel. Geoefende bmx'er of niet, op de pumptrack is het voor iedereen een feest om te rijden. Op deze verharde crossbaan met bulten en bochten maak je vaart met een pompende beweging van je fiets. Heel laagdrempelig maar tegelijkertijd uitdagend genoeg. Meer spectaculair gaat het eraan toe op de dirtline, een pittig zandparcours met schansen waar je met de juiste snelheid acrobatische toeren kan uithalen. En in de rock-

garden is het zoeken naar het juiste evenwicht. Grote prijs Sven Nys Liever eens voluit doortrappen en snelheid maken? Waag je dan op het enige echte veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys of probeer het mountainbikeparcours door het bos. Nadien kan je in het Sven Nys Cycling Center douchen tot het laatste spatje modder weg is. Zelfs voor je fiets is er een douche. Als je het domein liever op je gemakje wil verkennen en genieten van de rust en de natuurpracht, volg dan het slingerpad door de site dat voor iedereen toegankelijk is.

SVEN NYS CYCLING CENTER Het Sven Nys Cycling Center op de top van de Balenberg is een ode aan de cyclocross. Met een verrassend belevingscentrum waar je historische overwinningen herbeleeft, onder de kampioenen­truitjes door wandelt en een blik werpt in de camper van profrenners. Van op het terras van Eetcafé Velo kijk je uit over het cyclocross­ parcours op de flanken van de berg. www.svennyscyclingcenter.be

Christa en Jérôme Het is woensdagmiddag en Christa en Jérôme staan te trappelen in hun weide in Provincie­domein Huizingen, klaar voor wat krachtpatserij! Wat zou het vandaag zijn: een boomstam verslepen door het bos? Met de kar de vuilnisbakkenronde van het domein doen? De weide bewerken? Is het tijd voor een verwenbeurt bij de smid? Of komen de paardencollega's van de Herisemmolen langs voor een huifkartocht? Op woensdag staat er om de

twee weken een andere stoere activiteit op het programma. Pure paardenkracht 'Onze twee kolossen tonen graag hun pure paardenkracht', zegt 'paardenfluisteraar' Sam Steylemans. Sam traint de twee koppige kolossen sinds ze bijna twee jaar geleden hun plek kregen in de weide in Huizingen. Hij leerde hen met veel geduld luisteren naar het paardenbit en - belangrijk voor een werkpaard - hoe ze gewoon een tijdje stil moeten blijven staan. Dat ze niet bang hoeven te zijn van het ratelende geluid van de kar achter hen. En hoe ze zware lasten over de weg of tussen de bomen van het bos moeten zeulen.

Temperament 'Merrie Christa heeft een eerder meegaand karakter. Ze is luier dan ruin Jérôme, die is happig op zwaar werk', lacht Sam. 'Het zien er brave reuzen uit, maar ze hebben wel het nodige temperament. Aan hun lichaamstaal weet ik wat te verwachten. Als ze een last trekken met hun oren naar achter en

hun hoofd naar beneden, verwacht ik geen problemen. Maar heffen ze hun hoofd hoog en zijn hun oren naar voor gericht, pas dan maar op. Dan is hun aandacht getrokken door iets anders dan het werk. Dan moet ik hen bij de les houden. Voor hen ben ik de leider van hun kudde. Ze zijn veel sterker dan ik, maar ik ben de baas.'

ONTMOET CHRISTA EN JÉRÔME Wil je Brabantse trekpaarden Christa en Jérôme aan het werk zien? Kom dan op woensdag (om de twee weken, nog tot einde april), 14 uur, naar de hoofdingang van het Provinciedomein Huizingen voor een gratis demonstratie spierkracht! Kijk op www.vlaamsbrabant.be/huizingen.

10 — Voorjaar 2017

Voorjaar 2017— 11


Daar is de lente, daar is de zon!

Bloesemfluisteraar

Wanneer barsten de eerste bloesemknopjes open? Baadt het Hagelandse landschap al in mooie bloesemkleuren? Dankzij de bloesemcamera hoef je daarvoor zelfs niet buiten te komen. Even surfen naar www.toerismevlaamsbrabant.be is voldoende.

Vuurlandschap - 14 & 15 april

Een warme sfeer als de avond valt in De Beemden

Vuurmeesters toveren De Beemden in Landen, de fruitplantages van Healthy Fruit en Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw om tot een adembenemend vuurlandschap. Prachtige nocturnewandelingen leiden je langs dansende schaduwen en ontelbare bloesems. In Zoutleeuw vertelt fruitteler Willem Hendrickx over zijn passie terwijl hij je rondleidt tussen de fruitbomen. Verwarm je aan de watervuurschaal in de vuurtent midden in de hoogstamboomgaard van Het Vinne of kampeer een nachtje onder de bloesems. In Landen vertrekt een sprookjesachtige en feeërieke avondwandeling diep De Beemden in.

Picknick - 22 & 23 april

Bestel je picknickpakket met streekproducten via fruitvanhellemont.be

bloesems in

het hageland In het Hageland staan niet alleen de krokussen, narcissen en andere lentebloeiers in bloei, maar ook de eindeloze rijen fruitbomen. De ontluikende bloesems zorgen voor een magistraal schouwspel. 12 — Voorjaar 2017

Op enkele dagen tijd is het kale winterlandschap verdwenen onder een kleurenzee van witte en roze tinten. De bijtjes beginnen te zoemen, vlinders te fladderen en de zonnestralen voelen plots wat warmer aan. Heel lang duurt dit prachtige natuurtafereel niet, dus volop genieten is de boodschap. Twee weken lang gonst het van de bloesemactiviteiten. Wat dacht je van een nocturne door een vuurlandschap, languit op een picknickkleed dat de

Vlei je neer op het picknickkleed in de weide van Fruitbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem. Het is je uitvalsbasis voor een hele dag tussen de bloesems. Wat dacht je van een dauwtrip in Assent op zondagmorgen (23 april), daarna genieten van wat fruitteler Vanhellemont in je picknickmand heeft gestopt, om dan aan te sluiten bij een bloesemwandeling tussen de zoemende bijtjes? Het kleed is niet alleen het grootste, maar ook het enige sprekende picknickkleed van het land. Terwijl je heerlijk languit van je picknick geniet, bezingt Madame de sfeer van het Hageland. Ze vertelt over romantische fietsritjes door het bloesemlandschap, de zachte geur van bloesems in de vrije buitenlucht, de glooiende vergezichten.

mooiste verhalen vertelt, dartelen door de bloesemhemel of op pad met een fruitteler? Of samen met de kinderen op zoektocht tussen de plantages, met de fiets of te voet tussen de bloesems verdwijnen? Fruitige activiteiten bij de vleet. Elk bloesemweekend draait rond een ander thema, aan jou om ze te ontdekken! Het volledige programma en alle bloesemroutes? www.toerismevlaamsbrabant.be/bloesem

Culinaire bloesemtochten - 29 & 30 april De mooiste fiets- en wandeltochten doorkruisen de streek, van fruitbedrijf naar bloesemterras, van kerkdorp naar boomgaard. Onderweg proef je de lekkerste fruitige delicatessen zoals appel- en perensap recht uit de pers of natuurlijk een blozende appel of slanke peer. Liever een Hagelands biertje? Proef dan zeker de Hagelandse Trippel of de Hagelandse Parel. Ben je een

romanticus of hou je gewoon van lekker eten en drinken? Vlei je neer op een loungebank onder een bloemenhemel in roze en witte tinten tussen de appelen perenbomen van fruitbedrijf Reynaerts in Tienen en laat je culinair verwennen.

Langs de Bloesemsnelweg (fietsknooppunten 356, 49, 192, 50, 58 en 59) op de grens van Geetbets en Kortenaken kan je relaxen

in de bloesemlounge. En overal waar je kijkt, zie je fruitbomen. De rust en schoonheid van het landschap neemt je helemaal in beslag. Even uitpuffen? Neem dan onderweg plaats in het verwarmde voetbad. Zalig toch? Vul de stempelkaart 'bloesem à la carte' en win een unieke beleving in de lucht.

Voorjaar 2017— 13


IEDEREEN TOERISTDAG! Op zondag 11 juni 2017 is iedereen toerist in Hofstade. Op het recreatiedomein en in het Sportimonium wordt een uitgebreid toegankelijk toeristisch aanbod in de kijker gezet. Het wordt een dag vol beleving met activiteiten open voor iedereen, met of zonder beperking. Een bezoek aan het Sportimonium, initiaties volkssporten of je zelf meten met atleten. En er is nog veel meer voor jong en oud om te proberen!

IEDEREEN TOERIST Het hele jaar door kan je trouwens met een aantal toegankelijke fietslussen en wandelingen de mooiste plekken van Vlaams-Brabant verkennen. Het aanbod wordt steeds groter. Meer weten? Of je inschrijven voor de Iedereen Toerist-dag? www.toerismevlaamsbrabant.be/ iedereentoerist

NIEUW: ONTHAALZONE DE TORENVALK In 2017 krijgt het Meerdaalwoud er een nieuwe onthaalzone bij. De Torenvalk in Blanden wordt net als De Speelberg in Sint-JorisWeert een toegangspoort tot het bos. Met een picknickweide, een nieuw speelbos, een losloopzone voor honden, heel wat wandel-, fiets- en ruiterpaden en een vijftien meter hoge uitkijktoren. Je kan hier ook aanpikken op het rolstoelvriendelijk wandelpad. De torenvalk komt aan de Naamsesteenweg. Je kan het niet missen, lokale kunstenaar Ad Wouters sneed een drie meter hoge torenvalk uit hout als ankerpunt.

BUDGET UITSTAP Een toffe daguitstap met een kleine portemonnee? In de provinciedomeinen van Vlaams-Brabant - Huizingen, Het Vinne Zoutleeuw, Halve Maan Diest en Kessel-Lo - geldt een sociaal tarief voor mensen met een beperkt inkomen. Ook het Sven Nys Cycling Center en het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk doen mee, want iedereen heeft recht op een toeristische uitstap in Vlaams-Brabant.

Met de rolstoel of de kinderbuggy op weg? Laat

Het rolstoelpad van het Meerdaalwoud

Rollen door de bossen

Meer informatie op iedereenverdientvakantie.be en www.vakantieparticipatie.be

NIEUWE KAART De kaart van het 'Wandelnetwerk Zuid-Dijleland' werd in een nieuw kleedje gestoken met een paar kleinere aanpassingen op het netwerk. Bestel je nieuwe kaart op www.toerismevlaamsbrabant.be/ publicaties

WANDELNETWERK VLAAMS-BRABANT ZUID-DIJLELAND

je niet afschrikken. Door het machtige Meerdaalwoud snijdt een rolstoelvriendelijk wandelpad. Geen hobbelige paadjes en steile hellingen, maar een verhard pad met een toegankelijke observatiepost en een geocache op je weg.

300 KM

WANDELPLEZIER NL

Groene Gordel ONTDEK DE

VLAAMS-BRABA

WNW_Zuid-Dijleland-016.indd

¤9

NT

1 20/12/2016 14:53:34

14 — Voorjaar 2017

een frisse boswandeling

Het Meerdaalwoud vormt samen met het Heverleebos een uit de kluiten gewassen loofbos van 2000 hectare groot op een steenworp van Leuven. Hier kan je urenlang verdwalen in het groen, gelukkig tonen bewegwijzerde paden en wandelknooppunten je de weg. Ook rolstoelgebruikers zijn meer dan welkom. Aan onthaalzone De Speelberg aan de Weertse Dreef vertrekt een verharde wandellus van ruim vier kilometer lang. Onderweg kom je aan een toegankelijke observatiepost. De putten die je ziet, zijn geen natuurlijke poelen maar bomkraters. Tot halverwege de jaren '70 schrikte het leger het bosleven geregeld op door oude munitie gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Vandaag zit dit krater-

landschap vol leven. Zin in een zoektocht? Ergens langs het wandelpad is een geocache verstopt. We geven geen tips! Arboretum Aan de andere kant van het boscomplex vind je het arboretum met een verzameling van meer dan 300 verschillende boom- en struiksoorten. Aan de Naamsesteenweg vertrekt het 1,2 kilometer lange arboretumpad dat ook gemakkelijk te doen is met een rolstoel of buggy. Deze wandeling volgt de knooppunten van het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Start aan de Speelberg (Weertse dreef ) en volg de knooppunten 132-133-125110-126-132. www.meerdaalwoud.be

Voorjaar 2017— 15


SPORTKALENDER 1-17 april Paaszoektocht 23 april Erfgoeddag! Alle informatie op www.sportimonium.be Sportimonium Trianondreef 19, 1981 Hofstade 015 618 222 sportimonium@sportimonium.be

Hoe zag de allereerste olympische fakkel eruit? Zwommen de atleten in de jaren 1920 echt met een wollen zwempak? Hoe zwaar waren de racefietsen een halve

Reserveer je plaats in de Smaakhoeve

Vijf authentieke hoeves in het Dijleland. Vijf lokale topchefs die met heerlijke hoeveproducten aan de slag gaan. Vijf lenteweekends om op vrijdagof zaterdagavond te genieten van een uitzonderlijke culinaire ervaring met vrienden en familie. Dat is De Smaakhoeve. Een kans om de beste producten van

16 — Voorjaar 2017

het Dijleland te proeven bij de bron, gewoon op de hoeve zelf. Elk weekend is het de beurt aan een andere hoeve met een eigen specialiteit. Wat denk je van een diner tussen de wijnranken? Midden tussen de velden en weiden? Op de binnenkoer van een witloofhoeve? Chefs als Jeroen De  Pauw

eeuw geleden?

Sportgeschiedenis in topconditie

In het Sportimonium wandel je tussen unieke stukken sportgeschiedenis door. Indrukwekkend, maar 'slechts' de pronkstukken van een veel grotere verzameling. Een wel héél veel grotere verzameling: 30.000 collectiestukken telt het archief van het Sportimonium. Van roeiboten tot wielertruitjes, van turnpaarden tot de 1500 medailles die de verhalen vertellen van onze grote en kleine sportlegendes. Ver weggestoken in stoffige depots, zou je denken? Neen hoor! Je kan de hele collectie bewonderen in de gloednieuwe Preservation Hall Victor Boin. Een state-of-the-art depot met moderne snufjes, een constante temperatuur en vier verschillende klimaatzones waar onze sportgeschiedenis in topconditie blijft. Superhandige touchscreens vertellen je er alles over. Victor Boin? Vier Olympische medailles won deze sportieve duizendpoot: zilver in 1908 (waterpolo), brons en zilver in 1912 (waterpolo en schermen) en zilver in 1920 (schermen). Bovendien werd hij in 1904 Europees schaatskampioen en in 1907 de eerste Belgische kampioen jiu-jitsu. Victor was ook sportjournalist en van 1955 tot 1965 voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité. Alsof dat niet genoeg is, was hij ook een gelauwerd oorlogspiloot. Hij vloog zelfs koningin Elisabeth over het Kanaal.

en Kwinten De Paepe zorgen voor een hoogstaande culinaire verwennerij. Heerlijk genieten, toch? De plaatsen zijn beperkt, dus reserveer snel. Alle informatie op www.desmaakhoeve.be

17 — Voorjaar 2017

Voorjaar 2017— 17


Hapje-Tapje 6 augustus

Het oudste en grootste culinaire evenement van het land. Volg het smakelijke parcours door de binnenstad langs zestig standen met de lekkerste proevertjes. Proef de speciaalbieren op de Oude Markt, laat je verrassen door de topgerechten van klasserestaurants op de Grote Markt - Grand Place Gourmande - of geniet gewoon van de sfeer en de muziek.

Half Oogst 12 en 13 augustus

Rock 'n roll op de Oude Markt

Een stevig stadsfestival in de Leuvense binnenstad, met speciale aandacht voor dans, beweging en urban culture. De eerste editie vorig jaar was een schot in de roos, met fantastische optredens van onder meer Earth Wind & Fire en De Jeugd van Tegenwoordig. Welke toppers heeft de tweede editie in petto?

Meer over Het Groot Verlof? Alle informatie op www.hetgrootverlof.be

De Jeugd van Tegenwoordig

M-idzomergenieten

LEUVENSE LENTEPRIKKELS LEUVEN JAZZ 18 TOT 26 MAART De grootste internationale jazztalenten strijken neer in Leuven. Met onder meer Avishai Cohen, Shai Maestro Trio, Jasper Høiby/ Fellow Creatures, Sun Ra Arkestra, Logan Richardson en Chassol. De jazzy beats klinken door in films, expo, literatuur en een jazzquiz. www.leuvenjazz.be

Een proevertje?

Het Groot Verlof in Leuven? Dat is een zomer vol headliners en festivalfood. Cultuur beleven en culinair genieten. Languit in het stadspark of aan de familiebar. En veel meer. 18 — Voorjaar 2017

Zomerse muziekavonden

Eeuwenoude meerstemmigheid door hedendaagse topensembles, in de wondermooie decors van de Abdij van Park en de Abdij van Vlierbeek. Met onder meer The Sixteen, het Huelgas Ensemble en het koor Cappella Pratensis.

Beleuvenissen 7, 14 en 21 juli

Drie heerlijke zomerse muziekavonden op de mooiste pleinen van Leuven, elk met een eigen vibe zodat je altijd wel je ding vindt. Met toppers uit binnen- en buitenland. Helemaal gratis.

www.passievandestemmen.be

LEUVEN INNOVATION BEER FESTIVAL 4 EN 5 JUNI

M-idzomer 27, 28, 29 en 30 juli

Het eigenzinnige cultuur- en muziekfestival voor wie net dat iets meer zoekt. In en rond Museum M, met een verrassende mix van muziek, dans, performance, film en expo’s.

PASSIE VAN DE STEMMEN 20 TOT 28 APRIL

Sfeer op Hapje-Tapje

Voor bierfijnproevers

De echte bierfijnproever zakt tijdens het Pinksterweekend af naar De Hoorn in Leuven, waar ooit de eerste Stella werd gebrouwen. Brouwer André Janssens van brouwerij Hof ten Dormaal nodigt kleinschalige maar innovatieve brouwers uit heel de wereld uit voor een uniek bierfestival met proeverijen, lezingen en workshops. www.leuveninnovationbeerfestival.com

Voorjaar 2017— 19


WORD NOG GEPHOTOSHOPT

PANTONE® 2726 C

BERTEMBOS - BERTEM De bosanemonen van het Bertembos snakken naar de lente. De bloemetjes ontluiken bij de eerste zonnestralen van het prille voorjaar en baden het bos in witte en roze tinten, hun kopjes allemaal netjes gedraaid naar de zon voor dat spatje extra licht. www.bertem.be

De Groene Gordel in bloei

KASTEELPARK TER RIJST - PEPINGEN Het sierlijke landschapspark met vijvers, gebogen brugjes en een slingerend wandelpad fleurt in de lente helemaal open, vol kleur van de wilde narcissen, boshyacinten en bosanemonen. Gele, blauwe, witte en roze tinten verwelkomen de lentezon. www.natuurenbos.be/parkterrijst

waaier van kleur!

Vanwaar komt dat lentegevoel toch? Van de overrompeling van kleur die losbarst in de parken en tuinen van de Groene

HALLERBOS - HALLE Als de jonge beukenblaadjes even plaats maken en de lentezon het zachtblauwe tapijt van boshyacinten verlicht, ontstaat er een prachtig schouwspel. De bloei duurt niet meer dan tien dagen. Mis het niet, check de evolutie van de bloei op www.hallerbos.be.

PANTONE® 2001 C

PANTONE® 102 C

PANTONE® 670 C

Gordel. Elke Pantone-kleurcodering vind je hier. Inspiratie nodig? Laat de waaier met staalkaarten achterwege, een wandeling door de Groene Gordel volstaat!

20 — Voorjaar 2017

PLANTENTUIN MEISE - MEISE Laat de 18.000 (!) plantensoorten van de Plantentuin Meise even voor wat ze zijn en volg het magnoliaparcours door het park. De magnolia is misschien wel de oudste bloem die we kennen. Ze ontstond 130 miljoen jaar geleden. De namen alleen al verraden hun pracht, wat dacht je van de komkommermagnolia, de regenschermmagnolia of de leliebloemmagnolia? www.plantentuinmeise.be Voorjaar 2017— 21


EQUITRAIL ABANT VLAAMS-BR ROND BRUSSEL

KM UTES | ROUTES 430- EN MENRO

RS | RUITER IERS ET MENEU | ROUTES POUR CAVAL HROUTEN REIT- UND KUTSCCARRIAGE DRIVERS AND FOR RIDERS DE

VLAAMS

PANTONE® 214 C

FR

DE

EN

l

Groene Gorde ONTDEK

NL

-BRABAN

T

6¤1

BESTEL DE KAART De kaart van het ruiteren men­netwerk de Merode kost 6,5 euro. Te bestellen via toerismevlaamsbrabant.be

In draf over het Wolfsdonkpad

ROZENTUIN COLOMA - SINT-PIETERS-LEEUW Geen romantischer bloem dan een roos. Stel je dan even een tuin voor met meer dan 3000 soorten rozen in alle kleuren en uit alle hoeken van de wereld. Wandel onder de klimrozen door naar de rood-witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin of de internationale tuin. Het kasteel Coloma maakt het romantische plaatje volledig. www.natuurenbos.be/coloma

Ruiter- en mennetwerk de Merode Waar kan je nog galopperen door de mooiste bosdreven? Draven over heide en veldwegen waar geen huis te bespeuren valt? En dan halt houden aan een cafeetje onder de kerktoren of een taverne in het groen waar jij en je paard hartelijk welkom zijn? In de Merodebossen! Een brok groen van liefst 1500 hectare waar de heuvels van het Hageland de zanderige grond van de Kempen raken. Deze prinselijke erfenis is één van de grootste aaneengesloten stukken natuur in Vlaanderen.

MIS DE BOOT NIET Op 1 mei start het vaarseizoen! Stap de boot op en ontdek de Groene Gordel van een heel andere kant. Glij dwars door Brussel tot de sluis van Zemst, maak een ontspannende apertiefcruise van Vilvoorde naar Grimbergen of combineer vanuit Halle een gegidste bootexcursie met een fietstocht door het groene Pajottenland en de Zennevallei. De Waterbus vaart uit van maandag tot vrijdag - tijdens de zomermaanden zelfs 7/7 - en neemt je zonder files en parkeerproblemen van Vilvoorde naar de hoofdstad.

PANTONE® 254 C

www.kanaaltochtenbrabant.be

Je kan er gemakkelijk in verdwalen, maar met de knooppunten van het ruiter- en mennetwerk de Merode vind je altijd je weg. Het Wolfsdonkpad is de perfecte kennismaking. Deze dagtocht van 25 kilometer leidt je over zachte zandwegen en door bossen naar de historische Abdij van Averbode. Stop voor een ijsje in de befaamde Likdreef of voor een lunch in belevingscentrum Het Moment binnen de abdijmuren. De route van het Wolfsdonkpad kan je downloaden via www.toerismevlaamsbrabant.be

DOMEIN GROENENBERG - VLEZENBEEK De kleuren volgen elkaar het hele jaar door op in de Engelse landschapstuin rond het Kasteel Groenenberg. De rododendrons, narcissen, camelia's, azalea's, toverhazelaars, boompioenen, hortensia's spreiden hun kleurenpalet uit langs de gebogen bosranden en wandelpaden. www.natuurenbos.be/parkgroenenberg

22 — Voorjaar 2017

Vertrekpunt: Manege Ruitershof, Diepvenstraat 18, 3201 Langdorp

ONTDEK OOK IN DE STREEK B&B DE WINNING Brielstraat 35, 3272 Messelbroek www.dewinningmesselbroek.be

01 Belevingscentrum Het Moment in de

B&B DE MEREN Merenstraat 40, 3201 Langdorp www.demeren.com

02 De Likdreef aan de toegangspoort

Abdij van Averbode. www.averbodemoment.be van de Abdij van Averbode.

03 De 14de-eeuwse Maagden­toren in Zichem.

04 Het geboortehuis van Ernest Claes aan de rand van natuur­ gebied de Demerbroeken. www.demerbroeken.be

05 De gezelligste bedevaartstad Scherpenheuvel-Zichem. www.scherpenheuvel-zichem.be

06 Wandelnetwerk de Merode, goed voor 500 kilometer over de mooiste bos- en natuurwegen. Bestel de kaart met inspiratie­boekje (8 euro) via toerismevlaamsbrabant.be

Voorjaar 2017 — 23


WORD NOG GEPHOTOSHOPT

"Welke meisjesgeheimen schuilen achter de kloostermuren van Tildonk?"

DE GEUR VAN MAGNOLIA

Breng zeker ook een bezoek aan het Arboretum van Wespelaar met zijn grootste verzameling magnolia's ter wereld. Je vindt het op een boogscheut van Tildonk. www.arboretumwespelaar.be

MEER TILDONK

IJzeren tucht met zuster Bénédicte en mademoiselle Florentine

Combineer je ontdekkingstocht door de pensionaatgangen met een bezoek aan het Belevingscentrum '14-'18. Luister naar boeiende anekdotes van toen, lees oorlogsdagboeken, volg de troepenbewegingen en gevechten. Daarna heb je zeker zin om aan te pikken bij de Dijlelinie Fietsroute. Of volg de wandeling langs het oorlogsverleden van Tildonk. Alle informatie hierover vind je in het toeristische infokantoor binnen de kloostermuren. Nagenieten doe je bij een lekker streekbier of een streekgerecht in brasserie Engelenburcht My Resto.

Op pensionaat bij de Ursulinen Uniform gesteven? Haast je dan naar de

www.vlaamsbrabant14-18.be

rij want zuster Bénédicte en mademoiselle Florentine staan op orde en tucht. Ze hebben de taak jonge mensen te vormen in deugdzaamheid, en die taak nemen ze heel ernstig. Zoals alleen Ursulinen dat kunnen. Het pensionaat van het SintAngela-instituut was in de 19de en 20ste eeuw een statuut met een internationale reputatie. Duizenden jonge meisjes kregen er hun opleiding onder het strenge toezicht van Mère Supérieure. Wat speelde er zich af achter de hoge kloostermuren? Welke geheimen zullen voor het eerst het dag-

licht zien? Zuster Bénédicte en mademoiselle Florentine klappen uit de biecht en laten je alle hoeken en kanten van het klooster zien. Ook de kamers die een eeuw geleden door de Duitse soldaten werden bezet. De voertaal is Frans, maar voor één keer maken ze graag een uitzondering.

www.engelenburcht.be Rondleidingen op zondagen 19 februari, 19 maart, 23 april, 21 mei en 18 juni. Telkens om 14 uur. 3 euro (inclusief toegang tot Belevingscentrum '14-'18) 24 — Voorjaar 2017

De tuin van de Engelenburcht - met het Belevingscentrum '14-'18 - strekt zich uit tot aan de Leuvense Vaart in Tildonk. Met de fiets? Het jaagpad is een bijna kaarsrechte en autovrije fietsverbinding met Leuven. Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk


Midden in het bos

De Meren Langdorp

In de grote lounge lijkt het wel of je midden in het bos zit. De grote ramen halen het groen helemaal naar binnen. De strakke tuin met haar kikkervijver, kampvuurkring en wilgenhut ligt omsloten door de Langdorpse bossen. De vijf kamers van deze moderne B&B kijken elk uit op het groen. Een plek om helemaal tot rust te komen. De mooiste wandel- en fietsroutes van de streek lopen langs de deur.

"Zet je raam open en luister naar de bosgeluiden"

LAAT JE HET HOF MAKEN logies met een verrassende tuin

Merenstraat 40, 3201 Langdorp 0478 21 82 36 info@demeren.com www.demeren.com

Je hebt zalig geslapen en opent 's ochtends de gordijnen. Voor je raam ontwaakt een prachtige tuin, vol kleur en leven. De geur van een heerlijk ontbijt komt door de kieren van de deur je kamer binnen.

Koninklijke Loge - Groenendaal

Je dag kan niet meer stuk.

Kersenbloesems en rozenstruiken

Leopold II keek vanuit zijn koninklijke loge uit over de renbaan van Groenendaal, in het majestueuze Zoniënwoud. De renbaan is er niet meer, maar de sierlijke loge nog wel. Vandaag is het een unieke B&B met een luxesuite waar je je royalty waant, en een exclusieve locatie voor events tot 60 personen. De Koninklijke Loge maakt deel uit van B&B Hippo-Droom.

Karrehuis - Korbeek-Lo

Wandel vorstelijk onder de bomen door van het grote kasteelpark. Zoals de voorvaders van koningin Mathilde die hier ooit hun Hof van Udekem hadden. Het is heerlijk logeren in de twee stijlvolle kamers van kasteeldomein Vijverhof, aan de rand van het Hageland en vlakbij Leuven. Bij mooi weer ontbijt je op het terras, met zicht op de prachtige tuin.

Tumilidreef 7, 1560 Groenendaal | 0477 52 46 58 davy@koninklijkeloge.be | www.koninklijkeloge.be

Royalty in het Zoniënwoud

Bierbeekstraat 93, 3360 Korbeek-Lo | 016 43 73 42 info@karrehuis.be | www.karrehuis.be

Hof ter Wallen - Zoutleeuw

De geur van kersenbloesems en rozen waait door de tuin van deze mooie vakantiewoning, aan de wallen van het historische stadje Zoutleeuw. Stap door de toegangspoort, over de kasseien van de charmante binnenkoer, naar de kersenboomgaard. In het voorjaar oogt die prachtig wit. De bloesemtijd gemist? De collectie klassieke, Engelse en moderne rozen bloeien nog tot oktober! Stationsstraat 44, 3440 Zoutleeuw | 0498 49 31 90 guy.francis@hofterwallen.eu | www.hofterwallen.eu

26 — Voorjaar 2017

Zicht op het Meerdaalwoud

Tussen Kunst en Konfituur

Edel groen

Oud-Heverlee

Als gastheer Koen de pizzaoven in de tuin warm stookt, wacht er je een lekkere verrassing. Zijn huisgemaakte pizza's zijn overheerlijk. Net als de confituren van vruchten uit de tuin. De B&B ligt aan het einde van een doodlopend kasseiweggetje, aan de rand van het Meerdaalwoud. De drie kamers kregen de naam van de kunstenaars die in het huis tentoonstellen: Roeland Kotsch, Jan Maria Dondeyne en Magie de la Terre. Eikenlaan 2, 3050 Oud-Heverlee | 016 47 29 45 info@tussenkunstenkonfituur.be | www.tussenkunstenkonfituur.be Voorjaar 2017 — 27


DIT VOORJAAR IN VLAAMS-BRABANT HAGELAND

29 JAN

GROENE GORDEL

03-26

TENTOONSTELLING 50 JAAR STERRENWACHT MIRA GRIMBERGEN

25-27 MAA

MAA

MAA

NOV

WWW.MIRA.BE

IS

WWW.TOERDEGEUZE.BE

14 MEI

WWW.TOERISMEDIEST.BE

25

CARNAVAL HALLE

GRAT

TOER DE GEUZE PAJOTTENLAND

BEGIJNHOFFEESTEN DIEST

PUBLIEKSOPENING DAMIAANMUSEUM TREMELO

MEI

WWW.CARNAVALHALLE.BE

V.u. Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Provincieplein 1, 3010 Leuven, ondernemingsnummer: 0422.667.404, T 016 26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be, www.toerismevlaamsbrabant.be

ABON NE JE NU ER

MEI

WWW.GALMAARDEN.BE

Krijg je nooit genoeg van Vlaams-Brabant? Neem dan een gratis abonnement op dit Groene Gordel & Hageland Magazine. Twee keer per jaar valt het in je brievenbus, vol nieuwe fiets-, wandel- en bezoektips.

VLAAMS-BRABANT

07

PAUWELVIERING GALMAARDEN

VRAAG JE GRATIS ABONNEMENT

WWW.DAMIAANMUSEUM.BE

01

OPENINGSFEEST KASTEEL VAN HORST HOLSBEEK

APR

03-04

OPEN KERKENDAG

JUN

JUN

WWW.KASTEELVANHORST.BE

02 LENTEPLANTENBEURS HOEGAARDEN

04-06

WWW.DETUINENVANHOEGAARDEN.BE

WWW.LEUVENINNOVATIONBEERFESTIVAL.COM

APR

JUN

PALMEZELOMMEGANG HOEGAARDEN WWW.GEMEENTEHOEGAARDEN.BE

10-17 APR

APR

09 APR

Vraag jouw gratis abonnement aan op www.toerismevlaamsbrabant.be/abonnement.

LEUVEN INNOVATION BEER FESTIVAL

JUN

SINT LEONARDUSPROCESSIE ZOUTLEEUW

ZIN OM TE WANDELEN OF TE FIETSEN Ontdek dan zeker ook de handige fietsnetwerkkaart en de wandelboekjes met een waaier aan prachtige, uitgestippelde wandelingen.

05 JUN

WWW.ZOUTLEEUW.BE

PAULUSPAARDENOPWIJK 25 SINTPROCESSIE

WEEK VAN DE PROVINCIEDOMEINEN

JUN

WWW.PAARDENPROCESSIE.BE

WANDELNETWERK VLAAMS-BRABANT

HAGELANDSE BLOESEMVEERTIENDAAGSE HAGELAND

ZUID-DIJLELAND

15-30 APR

WWW.TOERISMEVLAAMSBRABANT.BE/BLOESEMS

29-02

ROCK WERCHTER

APR

JUN

JUL

300 KM

WWW.ROCKWERCHTER.BE

WANDELPLEZIER ONTDEK DE

NL

Groene Gordel

¤9

VLAAMS-BRABANT

WNW_Zuid-Dijleland-016.indd 1

17 APR

30-02

PAARDEN PROCESSIE HAKENDOVER

JUN

WWW.STEENENMUUR.BE

GOOIKOORTS GOOIK

WWW.GOOIKOORTS.BE

WWW.PP-H.BE

SINT-VEROONMARS LEMBEEK HALLE

JUL

17 APR

HET GROOT VERLOF LEUVEN WWW.HETGROOTVERLOF.BE

22-23 APR

APR

ZYTHOS BIERFESTIVAL LEUVEN

18-23 JUL

JUL

07-13 JUL

AUG

WWW.ERFGOEDDAG.BE

MEI

WWW.FLORALIA-BRUSSELS.BE

REDENEN

VLAAOM VOOR BRAB MSANT EN

TE VALL

www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

DRUIVENFEESTEN OVERIJSE

SUIKERROCK TIENEN

APR

28-30 JUL

JUL

WWW.SUIKERROCK.BE

APR

Er zijn natuurlijk veel meer redenen om Vlaams-Brabant te ontdekken, maar de 30 tofste plekjes staan op een handige overzichtskaart. Gratis, vol praktische informatie en in vier talen.

WWW.MEETINGLEUVEN.BE

23

IN GROOT07-05 LENTE BIJGAARDEN DILBEEK

30 REDENEN

WWW.DRUIVENFEESTEN.BE

WWW.ZBF.BE

ERFGOEDDAG

20/12/2016 14:53:34

Voor meer info over evenementen in Vlaams-Brabant surf je naar toerismevlaamsbrabant.be/kalender

fb.com/groenegordel en fb.com/hetHageland

@GroeneGordel en @VisitHageland

Meeting Leuven & Vlaams-Brabant, uw aanspreekpunt voor meetings, incentives, congressen en events in Vlaams-Brabant.

Groene Gordel & Hageland magazine voorjaar 2017  

Groene Gordel & Hageland magazine voorjaar 2017 Lentekriebels Groene Gordel en Hageland magazine voorjaar 2017 In dit goed gevulde nummer...