Page 1

5j

fee a a r - st P.36

een

picknick

hoeve Proef het platteland in een picknickmand

15 Wandel- en fietstochten

editie 2013

met hoevepicknick

3 picknickweekendjes 1


Inhoud

Proef het platteland in een picknickmand! Is er iets dat meer ‘puur’ is dan tijdens een wandel- of fietstocht halt te houden op een hoeve en verwend te worden met een picknickmand vol heerlijke hoeve- en streekproducten? Dat is nu ‘Picknick een Hoeve’, volop en zorgeloos landelijk genieten ...

Stappenplan

4

3 picknickweekendjes

5

Jos Theys Boerderij - Holsbeek

6

Fruit Vanhellemont - Tielt-Winge

8

Sommigen zullen Vlaams-Brabant nog niet als plattelandsprovincie kennen. En toch, met het initiatief ‘Picknick een hoeve’ gaan we al 5 jaar met succes de uitdaging aan.

De Kluisberg - Bekkevoort

10

Boerderij De Brabander – Kortenaken

12

Hoeve In de Zon - Tienen

14

Verlaat hoofdwegen en verdwijn via verafgelegen straatjes en veldwegen in het landschap. Neem de fiets of trek uw wandelschoenen aan. Houd met het hele gezin of vrienden halt bij een van de vele hoeves die deelnemen. Proef het platteland in een vingeraflikkende picknickmand.

DE GROENE GORDEL

De rust, schoonheid en gulheid van het Vlaams-Brabantse platteland en de pure smaken van onze hoeve- en streekproducten verleiden u ongetwijfeld. Deze heerlijke toeristische formule bestaat 5 jaar en dat vieren we graag samen met u! Elke maand zijn er hoevebonnen te winnen.

Hof ter Vaeren - Huldenberg

16

Bertem Natuur - Bertem

18

Hoeve Cuvry - Beersel

20

De Calogne - Galmaarden

22

Het Hof van Petronilla - Gooik

24

Het Waterhof - Lennik

26

Wambeekhoeve - Ternat

28

Hof ter Vrijlegem - Asse

30

‘t Zwaantje - Londerzeel

32

Den Diepen Boomgaard - Grimbergen

34

Leuven is naast cultuurhistorische stad bij uitstek universiteits-, evenementen- en bierstad. Hier is het leven gul en altijd vol verrassingen.

De brochure ‘Picknick een hoeve’ bundelt landelijke wandel- en fietsroutes in Vlaams-Brabant. Langs elke tocht ontdekt u een hoeve waar de boer of boerin u met plezier een goedgevulde picknickmand vol verse hoeve- en streekproducten toestopt en die u bovendien een idyllisch picknickplekje aanwijst. Op sommige boerderijen kunt u overnachten en er een heus picknickweekend van maken.

Feesteditie, win een hoevebon! 36

Verras familie, vrienden of collega’s tijdens een origineel dagje uit. Reserveer een unieke hoevepicknick met het lekkerste van eigen bodem. Smakelijke groeten,

Londerzeel Kapelle op den Bos Meise

Asse Affligem

Machelen Zaventem

BRUSSEL Lennik

EN ZENNEVALLEI

Gooik

SintPietersLeeuw

Galmaarden Pepingen Herne

Kraainem

Dilbeek

Roosdaal PAJOTTENLAND

Steenokkerzeel

Wemmel

Halle

Tielt-Winge Bekkevoort Kortenaken

Lubbeek

Zoutleeuw

Bierbeek Boutersem Oud-Heverlee Huldenberg

Overijse

Tienen

Linter

Hoegaarden Landen

DIJLELAND

In de Groene Gordel schitteren de mooiste parken en tuinen, soms letterlijk in de schaduw van de hoofdstad. Hier liggen ook de wortels van het Brabants trekpaard en stroomt geuze, Palm en Primus rijkelijk uit de flesjes en tapkranen.

Geetbets

Glabbeek

LEUVEN

Bertem

Tervuren Drogenbos Linkebeek Hoeilaart SintBeersel GenesiusRode

Holsbeek Herent

Kortenberg

WezembeekOppem

Diest ScherpenheuvelZichem

Rotselaar

Kampenhout

Vilvoorde

Ternat

Liedekerke

Aarschot

Haacht

Grimbergen

Merchtem

Begijnendijk

Tremelo

Boortmeerbeek

Zemst

Opwijk

Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw en toerisme provincie Vlaams-Brabant

Keerbergen

Wie plattelandsbeleving vooropstelt, is thuis in het Hageland. Uitgestrekte velden en weiden, machtige panorama’s, holle wegen, kilometerslange jaagpaden langs meanderende rivieren … Hageland is wandelland bij uitstek.

Fietsen doet u in VlaamsBrabant op het fietsnetwerk, genieten op de terrasjes van één van de vele fietscafés langs uw traject en voor een heerlijke picknick of een verblijf kunt u terecht in een actieve hoeve.

BRABANTSE KOUTERS

GROENE GORDEL

Bever

Vlaams-Brabant ligt in hartje België. Provinciehoofdstad is Leuven. Ten oosten van Leuven ligt de toeristische regio Hageland, ten westen de Groene Gordel. Deze laatste regio omarmt de hoofdstad Brussel.

HAGELAND

Vlaams-Brabant nog beter leren kennen? Bezoek www.toerismevlaamsbrabant.be en plan uw uitstap! Of vraag gratis de toeristische kaart via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

HAGELAND Colofon: Deze brochure werd uitgegeven in mei 2009 met herdruk april 2013, door de provincie Vlaams-Brabant in opdracht van de deputatie. Wettelijk depotnummer: D/2013/8495/12 Redactie: dienst land- en tuinbouw i.s.m. Toerisme Vlaams-Brabant. Foto’s: Provincie Vlaams-Brabant, Lander Loeckx, Steff Gillis, Dominique Verhulst, uitbaters deelnemende bedrijven, Wim Meneer, Henk Daenen, Luk Collet. Cartografie: NGI, Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant, overzichtskaart Vlaams-Brabant ontworpen op basis van de vectoriële versie van het voorlopig referentiebestand gemeentegrenzen AGIV toestand 22/05/2003 (GIS-Vlaanderen). Vormgeving: informatiedienst, grafische cel provincie Vlaams-Brabant. / Druk: drukkerij Profeeling - v.u.: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven. (Ondernemingsnummer: 0253-973-219)

2

3


Stappenplan voor 13 wandel- en fietstochten* met picknick!

1

IK GA EEN DAGJE OP STAP EN NEEM MEE ... NIETS

Het prachtig landschap van het Hageland en de Groene Gordel wordt al eeuwen mee bepaald door de landbouw. Ook vandaag nog liggen langs de toeristische routes verschillende historische hoeves en actieve boerderijen. Enkele van deze hoeves bieden u een verrukkelijke hoevepicknick aan. Kom hier wandelen of fietsen en geniet bovendien van een heerlijke picknick met een aantal hoeve- en streekproducten.

2

IK KIES EEN BOERDERIJ... EN DAN?

Wanneer u een dagarrangement hebt gekozen, is het moeilijkste al achter de rug. U hoeft dan enkel bij de boer te reserveren en aan te geven hoeveel picknicks hij dient klaar te maken. De dag zelf komt u aan op het afgesproken tijdstip en neemt u de goed gevulde picknickmand in ontvangst. U betaalt rechtstreeks aan de boer of boerin. Het meest idyllisch plekje in of rondom de hoeve is voor u gereserveerd. Daar vleit u zich neer. Nadien brengt u de lege mand naar de boer terug en kunt u met een volle maag weer op pad.

3

3 leuke picknickweekendjes in een actieve hoeve

IK VERTREK OM... EN KAN PICKNICKEN OP DE HOEVE OM... ?

Naast het kaartje van een route, vindt u bij elk arrangement de afstand van de hoeve tot het fiets- of wandelknooppunt en bij de wandelroutes vindt u de afstand van de hoeve tot het vertrekpunt. Met deze afstand en de gemiddelde snelheid kunt u het uur van uw aankomst op de hoeve berekenen. De gemiddelde snelheid van een... wandelaar: 4 km/uur fietser: 18 km/uur paard met ruiter: 6 km/uur Dit zijn snelheden bij benadering. Ze hangen af van verschillende factoren: leeftijd, conditie, weersomstandigheden, groepsgrootte ...

EEN CLASSIFICATIE MET sterren

Toerisme Vlaams-Brabant selecteerde drie hoevelogies waar u welkom bent voor een ontspannend verblijf.

P 24 Het Hof van Petronilla

De Hoeve is aangeduid op de kaart

4

IK WIL MAATWERK... BEPAAL ZELF uw DAG!

P 30 Hof ter Vrijlegem

Bij elk arrangement vindt u een overzicht van alle wandel- en fietsroutes in de omgeving van de hoeve.

Groeps- en klasbezoeken

Uiteraard is bij elk arrangement een picknick op de mooiste plekjes van het Hageland en de Groene Gordel inbegrepen. De prachtige vergezichten, de mooie kasteeldreven en de rustige jaagpaden langs het water krijgt u er gratis bij. ’s Morgens ontvangt u bij uw daguitstap van de gastvrouw of -heer een goed gevuld picknickpakket met broodjes, dranken en extra’s, van de eigen hoeve of uit de streek. Dat wordt smullen midden in de natuur tijdens uw wandel- of fietstocht.

P 18 Bertem Natuur

Streekproducent

Wenst u een picknick op maat ... of voor een bijzondere gelegenheid? Vraag zeker naar de mogelijkheden! 4

* Het huren van fietsen is niet inbegrepen in de prijs van de arrangementen. De tarieven vermeld in deze brochure zijn geldig tot en met 31 oktober 2013.

De uitbatingen in deze brochure zijn onderworpen aan een kwaliteitscontrole. Sterren, op een schaal van 1 tot 5, worden toegekend door het Departement internationaal Vlaanderen. Voor het behalen van een bepaald aantal sterren moet aan een aantal verplichte comfortnormen en aan bijkomende keuzenormen worden voldaan. Op www.logereninvlaanderen.be vindt u het volledige aanbod van gastenkamers en vakantieverblijven op het platteland, in het dorp of op een actieve boerderij.

Tot en met 31 oktober 2013 kunt u genieten van het voordeeltarief vermeld in deze brochure. De arrangementen worden geboekt op basis van beschikbaarheid en rechtstreeks bij de aanbieder.

Neem een kijkje achter de schermen! Combineer een hoevepicknick met een bezoek aan de hoeve. Het netwerk ‘Boeren met Klasse’ bundelt 67 land- en tuinbouwbedrijven die, na afspraak, hun deuren openzetten voor groeps- en klasbezoeken. U kunt de overzichtskaart met deelnemende bedrijven gratis downloaden of bestellen via www.vlaamsbrabant.be/boerenmetklasse 5


HAGEL AND

WANDELEN IN HET HAGELAND De Horstwandeling (9,3 km) Hoeve op 1,4 km van de route. De Horstwandeling voert u via de zuidwesthelling van de Wingevallei naar enkele prachtige vergezichten. U kronkelt doorheen holle wegen en op bos- en veldpaden. U vertrekt en komt weer aan bij het kasteel van Horst te Sint-Pieters-Rode (Holsbeek).

Rodestraat

De wandelkaart Hagelandse Heuvels, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties at Hertstra

3 N22

Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode

Wijngaardberg

143

t s gat

g we een est hots rsc Aa

Klein e Lostin g

eek S t r uikb

Horstwandeling

Molenbeek

Houw a ar

knooppunt wandelroute (onverhard) 20 wandelroute (verhard)

Lo ze nh oe k

g we lfs Wo

140

1

Kleer

uitzichtpunt

40

© Toerisme Vlaams-Brabant

0,7

40

1,7 Putstra at

40

60

Langestraat

Nootham van Juniorbeef, koud fijn gesneden kalfsgebraad, Juniorbeef tartaar, belegen kaas, zelf samen te stellen saladekom aan de saladebar, ons brood wit of bruin, koffie en huisgemaakte cake.

139

Uilenberg

Dries

Molenberg

ek e be

inhoud

ek nbe ole M

Lozenhoek

0,7

4

0,

40

kem B roe

Troos berg

138 0,6

60

Vierbund e

r

60 e Schub

a ekstr

137

at

Waterstraa t

40

135 60

0,3

RESERVERING

1,8

60

40

Nieuwrode 43 42

0,3

0,1

40

0,9

40

68

1,2

1,7

1,6

40

1,1

1,3

152

0,3

0,7

0,8

20 1,4

149 146

0,3

147

0,5

0,5

150

148

0,5

151

weg

aag

at

80

154

163

165 164

0,4

0,9

60

1,2

29

Beninksberg

tra ts Pu

Kratenberg

161

1,7

60

0,5

166

40

- E314

20

67

23

Ge mp er h

Rot

0,5

1,5

30 1,7

66

A2 1,4

62

160

60

1,1

0,5

65

0,6

63

Wijnmuur

27

0,6

Kloosterbroekbos

45

603

0,5

WANDELNETWERK 69

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611 HAGELANDSE HEUVELS 0,4

0,3

0,7

1

1

0,9

1,6

40 1,1

20

20

40

0,2

0,5

1,3

1,1

0,5 0,4

1,4

118

0,7

117

60

1,8

136 0,6

0,7

0,6

60

80

52

4,8

1,5

80

60

58 60

60 137

135

60

0,3

1,4

0,6

60

0,3

0,7

0,4

0,9

0,5

0,4

0,4

138

0,2

15

60

1,5

0,7

1,7

1,7

0,3

139

Uilenberg

KAART EN INFOGIDS

40

119

0,7

57

75

th Ro

1,8

0,9

16

53

1,1

0,3

1,2

0,3

140

134

1,1

0,7

0,6

0,4

0,6

1,4

0,4

60 Speelberg

112

77,5

60

60

12 0,2

55

Ronde Bos

0,5

Bleekbos

54

2,8

Kratenberg 0,3

1,2

53 Lindenbos

56

Schoolbergen 60

Plein

0,6

47

51

0,5

77,5

0,1

13

Sint-Bernard

60

14

40

5

Linden

Prinsenbosweg

60

60

0,6

49 1,3

80

80

0,8

0,5

60

0,4

0,5

52

141

142

48

40

Rodeberg

125

121

116 114

40

17

111

0,7

0,2

0,4

113

80

Chartreuzenbos

0,5

19

144

60

0,6

Chartreuzenberg

120

115

0,6 0,5

110

0,3

17 18

75

60

0,4

0,8

122

Molenberg

109

60 60

75

60

1,8

2,2

143

40

123

47

46

40

300KM WANDELPLEZIER 40

60

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, 300 km wandelplezier, kaart en infogids te koop aan 9 euro in de toeristische infokantoren, boekhandels en www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

FIETSEN IN HET HAGELAND 9 EURO

2012 | 2014

N 0 km

100

tbe es Ge

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De Jos Theys Boerderij ligt op 400 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 29 en 99. ek

22 euro per persoon 15 euro per kind tot 12 jaar.

0,4

133

Kortrijk-Dutsel

108

0,3

124

0,8

0,2

0,5

Lemingberg

51

0,7

132

127 126 0,2

107

Dutsel

16

11 1

18

Meesberg

0,3

12

Bezoekerscentrum Kasteel van Horst

49

Sint-Pieters-Rode

1

0,3

20

1,2

0,7

HOLSBEEK

19

10 20

60

Dubbele holle weg

13

1

0,7

0,5

0,6

103

102

131

128

1,5

15

0,8

46

0,8

50

20

130

21

106

Prijs

1,2

145

1

129

de Winge

Dunbergbroek

104

60

0,2

44

1

0,5

105

0,9

22

0,1

602 601

0,6

1,9

0,7

20

0,7

b ee k

Wijngaardberg

61

40

Wezemaal

26 25

24

2,4

21

60

28 40

6 Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn

0,2

Van donderdagmiddag tot zondagavond na afspraak.

Schub

136 60

J os Theys Boerderij, Sluisbeekstraat 9, 3220 Holsbeek (Kortrijk-Dutsel) +32(0)16-62 35 25 / boerderij@jostheys.be / www.jostheys.be

40

t aa str wijngaard ele Do

0,4

INFO

0,6

134

bezoekerscentrum

0,7

Proef ook het echte boerderijleven. Zie hoe de dieren gevoederd en verzorgd worden. Op de speelweide ravotten de kids rond een omgevallen boom en scheuren ze door de bochten op de gocarts. U kunt in de hoeve ook zalen reserveren voor feesten, zakenlunches en seminaries.

141

e Guldendell

142

Rodeberg

kasteel

20

Ook nog te beleven...

40

merkwaardig gebouw

t aa str lle Ho

In de Jos Theys Boerderij vindt u op één locatie zowel het levend bewijs als het smakelijk resultaat van zoveel vakkennis. Aan de ene kant ziet u de open stallen waar de kalveren rustig herkauwen. Recht tegenover dit landelijk tafereel kunt u aan tafel gaan en genieten van een indrukwekkende variëteit aan meesterlijk versneden en superlekker vlees. Op de menukaart staan zowat alle denkbare stukken. Al dit lekkers kunt u ook bestellen of aan de vleestoog kopen om thuis te bereiden. Vlakbij de boerderij kunt u overnachten in één van de twee villa’s met tuin en toegang tot de verwarmde zwemvijver. Jos Theys Boerderij staat op alle vlakken garant voor comfort en kwaliteit.

0,4

133

kerk kapel Kortrijk-Dutsel

Drog

Jos Theys Boerderij

n

0,7

rustbank

t lstraa

tte le ko

Sint-Pieters-Rode

toeristisch informatiekantoor

Dutse

144

Hors tstra at

eetgelegenheid

de picknickmand

0,4

Bezoekerscentrum Kasteel van Horst

verblijf (hotel, gastenkamer, vakantiewoning)

Picknickwandelen langs de

Lu

143

wandelroute (kassei)

6

7


HAGEL AND

FIETSEN IN HET HAGELAND Fietsnetwerk Vlaams-Brabant Fruit Vanhellemont ligt op 400 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 77 en 78. De fietskaart Vlaams-Brabant met infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

MolenbeekWersbeek

Keerbeek 4,2

2,9

74

0,3

Kraasbeek Troostembergbos

1,8

47 95

2,1

76

571

3,8

570

60

Roeselberg

39

2,8

4,

2,1

Sint-Joris-Winge 1,7

4

77 Kiezegem

Ook nog te beleven...

Voor groepen vanaf 15 personen, kunt u een rondleiding reserveren. Zo komt u alles te weten over het telen, plukken, bewaren, sorteren en verkopen van het fruit. Na de rondleiding kan u proeven van onze heerlijke streekproducten: perenadvokaat, jonagoldjenever, perenconfituur,‌ Dit alles voor 3 euro per persoon.

0,3

Meensel Krimmelbos

78

3 2,

79

2

Kalvariebos

Kersbeek

Kapellen

18

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

de picknickmand

5,3

inhoud - Standaard

inhoud - luxe

Wit en grijs brood, boter, appel- en perenconfituur Fruit Vanhellemont, Tiense vleessla, natuurham, appelpatĂŠ van de chef, jonge kaas, mosterd De Ster, appel- en sinaasappelsap Fruit Vanhellemont, plat en bruisend water, appel of peer Fruit Vanhellemont, dessert

Standaard picknickmand + rozijnenbrood, perenadvokaat, DuSjoc pralines (2 st. p.p.)

Prijs

RESERVERING

11,50 euro p.p. (vanaf 10 personen 10 euro per persoon) en 4,5 euro/kind van 3 tot 12 j (tot 3 j gratis)

8

I N F O Fruit Vanhellemont, Heibosstraat 17, 3391 Tielt-Winge (Meensel-Kiezegem) / +32 (0)16-63 32 35 info@fruitvanhellemont.be / www.fruitvanhellemont.be

Kersbeek-Miskom

4,2 1,9

Dit fruit- en sorteerbedrijf drijft op het enthousiasme van een hele familie. Vader, moeder en twee van de drie zonen telen hier verschillende soorten appels en peren op een milieuvriendelijke manier. Hun aanpak werd al met verschillende certificaten bekroond.

Tafelbos

3,1

Fruit Vanhellemont

23

1,6

Picknickfietsen langs

9

22

4,

96

Prijs 15 euro p.p. (vanaf 10 personen, 14 euro per persoon) en 4,5 euro/kind van 3 tot 12 j (tot 3 j gratis)

Minimum 2 dagen op voorhand. Bij minder goed weer is er een overdekte en verwarmde ruimte voorzien.

9


HAGEL AND

ruiterroutes IN HET HAGELAND Het Rijnrodepad (ruiterroute 27 km) De Kluisberg ligt op 150 m van de route en op 11 km van het vertrekpunt. Deze route neemt u mee naar de Hagelandse fruitstreek tussen Tienen, Landen, Zoutleeuw en Diest. U wandelt kilometerslang tussen boomgaarden. Een echte aanrader in de bloesemperiode. Hoogtepunt van uw tocht is de beklimming van de Rijnrodeberg. U rijdt er via een extra lusje letterlijk doorheen de wijnboerderij Kluisberg. Afhankelijk van het tempo duurt de route 3 tot 5 uur. Kaart, wegbeschrijving en gps-bestand gratis te downloaden op www.toerismevlaamsbrabant.be/paardentoerisme. De route is niet op het terrein bewegwijzerd.

WANDELEN IN HET HAGELAND

Picknickwandelen langs

De Kluisberg Dit wijnhuis heeft een hele geschiedenis achter de rug. Honderden jaren geleden werd hier reeds door kluizenaars wijn verbouwd. Vandaag zijn Jos Vanlaer en zijn gezin gebeten door dezelfde microbe. Wat begon als een hobby met enkele druivelaars en een tiental flessen wijn, groeide al snel tot een vennootschap met 3 hectare druivelaars en een opbrengst van duizenden flessen wijn. De steile hellingen en ijzerhoudende, zandstenen ondergrond is uitstekend voor druivensoorten zoals Müller Thurgau, Pinot Noir, Lemberger en Dornfelder.

Ook nog te beleven...

Reserveer zeker een wijndegustatie. Een diareeks en een rondleiding in de wijnmakerij vertellen u alles over het proces van druif tot wijn. Als afsluiter van uw bezoek kunt u zich in de hoeve een heerlijk zelfbereide maaltijd laten voorschotelen. En natuurlijk neemt u de mooi verpakte wijn mee naar huis, als souvenir of als geschenk.

Mierenbergwandeling (15,1 km) Hoeve op 1,9 km van de route en op 3,5 km van het vertrekpunt.

FIETSEN IN HET HAGELAND Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De Kluisberg ligt op 1,7 km van de route tussen de knooppunten 38 en 39.

de picknickmand

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

inhoud

AANTAL PERSONEN

Wijn, druivensap, brood, boter, kaas, ham, jam, paté, preskop, stukje fruit, pudding of yoghurt, vruchtensap.

Van 4 tot 20 personen.

Prijs 10,50 euro per persoon. 7 euro per kind tot 12 jaar.

RESERVERING INFO

 e Kluisberg, Rijnrode 5, 3460 Bekkevoort - +32 (0)13-33 78 69 D info@kluisberg.be / www.kluisberg.be

3 dagen op voorhand.

10

11


HAGEL AND

WANDELEN IN HET HAGELAND Torendraaierswandelpad (7 km) De hoeve ligt op 750 m van de route en op 2,4 km van het vertrekpunt. Dit wandelpad laat u kennismaken met bloemendorp Waanrode. Deze landelijke gemeente tussen Tienen en Diest werd zowel nationaal als internationaal gelauwerd bij tal van bloemenwedstrijden. Tijdens de zomerperiode kunt u er genieten van een zeer verscheiden bebloeming. De wandeling loopt over verharde paden, kerkwegeltjes en onverharde paden. Het Torendraaierswandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘Velpevallei’ (6 euro) en kunt u bestellen bij Toerisme Vlaams-Brabant: +32 (0)16-26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be, www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties. Ook verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme van het Hageland.

Picknickwandelen langs

Boerderij De Brabander Verscholen in het weidse Hageland, tussen groen en graan, ligt Boerderij De Brabander. In deze sociale werkplaats ligt de nadruk op duurzame tewerkstelling. 26 laaggeschoolde, langdurig werklozen uit de regio werken, op hun eigen ritme, mee in de bakkerij, in de groenploeg of in de biologische tuin. Zij krijgen er werk en zorg op maat.

Ook nog te beleven...

De medewerkers van Boerderij De Brabander zaaien niet enkel groenten, maar ook kennis. Kom een dagje met hen meewerken op het veld. Leer hier alles over groenbemesting en het belang van composteren. Bak zelf ambachtelijk brood en verwerk de biologische groenten tot heerlijke pizza’s. Help mee met onze inpakdienst voor ‘hartenboer’ en ‘hapklaar hageland’ of roer zelf ééns mee in de potten van onze overheerlijke ‘mondoh groenteconfits’. Een origineel idee: serveer de zelfgemaakte broodjes, pizza’s, falouches en feestbroden van Boerderij De Brabander op recepties en feesten. INFO

12

B oerderij De Brabander, Leedse Vroente 6, 3472 Kortenaken (Kersbeek-Miskom) +32 (0)16-77 14 80 / info@boerderijdebrabander.be www.boerderijdebrabander.be, www.hartenboer.be

de picknickmand inhoud Zelfgebakken ambachtelijk bio-brood, groenteslaatjes van eigen veld, Hagelands fruit en vruchtensap, assortiment van kaas en andere zuivelproducten, vleesbeleg van In de Zon, dessertje uit eigen oven.

RESERVERING Eén week op voorhand.

AANTAL PERSONEN Weekdagen vanaf 10 personen. Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

Prijs 15 euro per persoon. 10 euro per kind tot 12 jaar.

FIETSEN IN HET HAGELAND Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De Brabander ligt op 300 m van de route tussen de knooppunten 40 en 44.

13


HAGEL AND

WANDELEN IN HET HAGELAND De Heirbaanwandeling (10 km) Hoeve op 1,9 km van de route, 3 km vanaf vertrekpunt.

FIETSEN IN HET HAGELAND Fietsnetwerk Vlaams-Brabant Hoeve In de Zon ligt op 650 m van het fietsnetwerk tussen de knooppunten 12 en 57. Het is hier heerlijk rijden met prachtige vergezichten. Op het knooppuntennetwerk stelt u zelf uw fietsroute samen. Gewoon voor u vertrekt even de kaart openplooien en de nummers noteren die u wilt fietsen. U berekent zelf gemakkelijk de afstand van uw tocht. Daarna volgt u de bordjes langs de weg. De fietskaart Vlaams-Brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Binkom

2,5

Hoeve In de Zon

INFO

14

RESERVERING

2,2

2 dagen op voorhand. Vertrijk

57

10

Sint-Martens

36

12

1,6

8

Vissenaken

Breisem

Roosbeek

1,2

5,1

Sint-Margriete Houtem

13 3

1,

Af te spreken.

11,5 euro per persoon 8 euro per kind tot 12 jaar (tot 3 Willebringen jaar gratis). Extra te betalen: bier uit Vissenaken (Fasso of Hymelien) in de plaats van appelsap + 1,00 euro.

Bunsbeek

5,3

AANTAL PERSONEN Prijs

1

Ambachtelijke broodjes (Velpe pistolet wit en grijs, 1/2 klein Velpe brood wit), appelsap, gerookte BOUTERSEM rundfilet, kaas, verse groentjes, Hoogbutsel banaan of seizoensfruit, minifrangipane.

Kerkom

Kumtich

35

3,8

2,6

3,9

2

2,

1

14

3,2

581

24 Oorbeek

26

582

0,9

Op aanvraag kunt u een rondleiding op de boerderij volgen. Aan de kerk in Vissenaken is er een speelpleintje waar kinderen zich super zullen amuseren. In Tienen is een bezoek aan het suikermuseum zeker de moeite waard. Een wandeling door de Rozendaalbeekvallei is ook een aanrader.

111

69

2,4

Ook nog te beleven...

inhoud

R

3

2,6

Deze gemengde boerderij - akkerbouw en veeteelt - gaat prat op haar 130 runderen van het streekgebonden maar met uitsterven bedreigde dubbeldoelras: witblauwe dubbeldoelkoeien. Deze dieren leveren zowel melk als vlees. Duurzaam ondernemen is hier de leidraad. De dieren hebben het label ‘streekproduct.be’. In de hoevewinkel van Hoeve In de Zon kunt u het smaakvol diepgevroren rundvlees en hoeve-ijs vers van de boerderij aankopen. Aan de automaten kunt u terecht voor verse melk en zuivel. Ook voor het lekker en gezond Velpebrood bent u hier aan het juiste adres. Het Velpebrood kiemt bij boer Dirk. In de zomer oogst boer Dirk baktarwe op de vruchtbare bodem van Vissenaken. Na het malen met wind op steen wordt het Velpebrood gebakken in Boerderij de Brabander.

Wever

110

4,

Picknickfietsen langs

4,8

7

2,3

5,8

de picknickmand

TIENEN

64

8

2,

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Hoeve In de Zon, Aarschotsesteenweg 737, 3300 Tienen (Vissenaken) +32 (0)16-81 17 10 / hoeve.indezon@scarlet.be www.hoeve-indezon.be - www.hoevevlees.be 15


r

Ro

1

4 0,

Dijle

2

Leigrach t

0,6

1,

'T Veldeke

str aa t

os

1

6

6 0,

1,

Ond e

rb at

4 0, 1 1,

0, 5

e

ru

Gr ot eG

t raaP t

245

Tom

me

WOLFSBOS

at

stra

at

100

4

0,

80 RONDEBOS

242

244

La

80

100 0,8

243

Wa v

100

N achtegaal s tr aat 1, 3

100

Tommestraat

ng eh eid es t ra

st ra at

bb

De fietskaart Vlaams-Brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 241 87 de toeristische 9 euro bij 246diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant 35 K 0,9 of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties 0,5 1,3

er

0,6

0,3

se ba an

8 1,

at

ra

ra at

g ewe Hog

Leigracht

1,1 r aa t

st

i ne

1,1

lstra at ge

Kr ie

L.

el

rt

Sp ey lae

1,1 Wa a ie nberg str aa t 1,1

t ra

4 0,

Broensdelle

Ter de k

0,5

a

t

248

str

80

11 euro per persoon.

t rach Leig

L eem ve ld st ra a

at

Ottenburg

Prijs

WAVRE

ra

lb ve Za

247

s erk

g

lst

305

aa

Tombeek 304

m

60

Van 20 tot 40 personen.

eg

2 Kilometers

0,2 240 Verhard traject1 0,2stelt Op het knooppuntennetwerk u zelf 37 uwGrootbroek fietsroute samen. Gewoon 1,4 Kla F l o86 rivalsRodebos at Onverhard traject en Laanvallei bb die u voor entrade nummers noteren 60 253 u vertrekt even de kaart openplooien ee k 1 wilt fietsen. U berekent zelf gemakkelijk de afstand van uw tocht. Daarna at 60 60 volgt u de bordjes langs de weg. 80 80 80 1,5

ew

1

stra Vink 254

vestraat Hoe

e r d ekd

1,5

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant Hof ter Vaeren ligt op 800 m van het fietsnetwerk tussen de Startplaats Laarzen aangewezen knooppunten 5 en 6. 36 Knooppunt Sint-Agathakerk at 0,2

60

60

1

0,6

83

Twee weken op voorhand (niet op maandag en dinsdag).

86

ST. AGATHA-RODEBOS 0,25 0,5

at

RESERVERING

GREZ-DOICEAU

238

FIETSEN IN de groene gordel

tra

80

t

231

Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut - www.ngi.be - toelating A2611

0,8

beek raat

ek be

en

ut

80

ts

60

0

ies

Re

16

80

3

0,

251

AANTAL PERSONEN 0,4

4  of ter Vaeren, Wolfshaegen 5, 3040 Huldenberg H 0, 1,1 +32 (0)16-47 72 24 / willy.vanacker@hotmail.com ek 303 60

be an rla oe M

On

Ol

306 l el

3,1

Maleizen

INFO

80

raat

Bergst

Ab

0,3

t Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611 raa sst rbo de

85

252

40 1,6

0,1

232 237

0,5

0,7

st Lijk

0,4 T

80

ag

t

236

ne

255

Terlanen

311

Jonge kaas, kruidenkaas, kwark, e an verse melk, chocomousse, irijstpap eL en Kl of horentje met twee bolletjes ijs, wit brood,Oubruin s t brood, ham, cho40 de A b 308koffie of thee, appelsap. copasta, 4 1,

aa

sd

tr

Ze

ks

Sint-Agatha-Rode

60 pj 84 es

aat

0,3

oe

V1o s seb ee k

Tr a

Mosk

230

2 0,

br

k outer

0,5

301

be

ek

80

Pe er de

lsth e ide

8 1,

at

235

40

0,7

inhoud

1

at ra st

B

82

0,7

OVERIJSE

1,2

esstr

ha

Vo ss e

1 257 0,2

0,

Neerpoo rte ns

aa t

str

os

erg

sb

at

Ko ut e

ey

tra

1,8

rt He

302 aat

str orre

80

de picknickmand 80

Sc

60

258

2,

s

2

80

80

80

80

Grootbroek

str

ss

5

0,

312

38

0,8

259

37

Laat u rondleiden op dit modern bedrijf80in historische gebouwen. Sluit af met een heerlijk zelfbereid hoeve-ijsje. 80

ergstraat227 nb l de 228 Hu 36 aa226 0,5 t

ek

80

4

307

Ook nog te beleven...

be

bo

0,2

Ten zuidoosten van Brussel - net aan de rand van het arrondissement Leuven - ligt de vierkantshoeve es M te om en 80 100 m w ae suikerbieten, eg 80 Hof ter Vaeren. Al driehonderd jaar! Het is een gemengd bedrijf met akkerbouw: granen, rt ss tr aa t aardappelen en maïs en melk- en vleesvee. De familie Vanacker verwerkt de melk in hoofdzaak zelf en verkoopt de producten op de hoeve: boter, kaas, botermelk, yoghurt en uiteraard hoeve-ijs. HOEILAART 80

en

Ho

0,

lle

eg

100

Ste

m

lle

6

309

G.

60

80

jv

260

80

Kausde

0,

an

lseba

Nijve

HOEILAART

262

229

ee Br

0,9

at

ra

0,1

37

40

Ni

Sm

Koxberg

st

Grotstraat

1,4

tw

i

39

0,5

0,8

0,2

1,2

m

36 75 1 300 0,

er av W

81

30

76

N4

80

78

3

80

80

HULDENBERG

Koestraat

6

1,

HULDENBERG

Ro

0,4

77

0,6

ke

80 P

1

3

Hof ter Vaeren 80

80

sb

ey

rsm

de

On

261

8

0,

79

100

e

Ha

35

60

ok

31

5

0,

80 73 St

5

0,

0,

80

34

at

s rg

nb

e ss

Dr

7

0,

STOKKEMBOS

0,9

Picknickwandelen langs 4

74

em

k oc

313

tra

32

, f 0 ee

at

ra

st

Kaalh eide

St

OVERIJSE

weg

200

33 5 0,

80

erg

2 0,

29

60

Walra v e n b

1,2

28 e Ij s

314

80 t aa tr rs

2

72

R.

70

27

t

raa

st ns

a

rem

r Bo

60

26

60

i

Kausde

317

71

5

t een

beek

80 80

0,

an

0,6

lse s

315 0,1

316

ll e

80

20

0,7

0,2

straa t ng

a iël lg Be

Ne

0,5

0,7

2

n

sse

0,8

l

80 1

rl a ede n laa

100

li

o sstra at

100 Bru

1,4

0,1

d-

N4

Ba

ide telhe Ke

80

in

M

69

0,5

1,2

t Van traa der kelens

320

J.

8 1,

raa t Keist

Hoeks tvan De wandelkaart Zuid-Dijleland, vergezeld een infogids, is te koop ra aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze be80 stellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

0,2

1

100

w ou vr eev

at

tra

s et

0,

80

- li

0,6

On ze

201

39

at

0,5

1

0,3

21

eg W

40

Beekstraat 104 Wandelnetwerk Zuid-Dijleland MARGIJSBOS 106 10 105 1 0,7 0,1 0,1 68 Dijle-en Lanewandeling ligt op het wandelnetwerkanZuid-DijleDe a b 80 ijse r 1 e Ne 221 route tussen land. De hoeve ligt op 200 m van de de knooppunten 38 255 en 236.

0,9 raat Het wandelnetwerk biedt voor elke wandelaar wat wils. U dsbepaalt est 0,9 Kl e Grote o Keistr a a immers zelf waar ut vertrekt, hoe lang u wandelt en welk traject u volgt. 80 2,5

0,7 l

aa

d Lin

80

1,

80

60

220

1,7

t

aa tr

Eizer

N

223

Margijsb osw e

t

0,

22

1

321

100

0,4

25

raa

2

80

325

318 319Walravensb

n ksb erg

23

322

80

100

rst

80

g

t

es Ko

0,2

326

Jezus-Eik

nie

aa str

ke

1

324

weg ene Gro

Re

lle

Be

0,8

0,

1

0,5

24 Nekked e

202

1,4

80

Vr a

0,6

0,2

k ke dell e 0,6

WANDELEN IN de groene gordel

219 67

Kauber

Sint-Joris-Weert

Ber g straat

tee

O v e rijs e s

Ij

323

Ho

0,5

MARNIXBOS

e heid en 80 K o 1

Ne

jl e

103

216 0,3

66

Loonbeek

erg

rg

100

65

80

b ren

be

80

1,9

Di

0,5

2,2

401 n aie Wa

c gra Lei

t

1,

60

0,7

100

80

0,7

0,7

Ke

5

La

s

er

eg nw

100

100kers e ma

2

1,

0,

1,5

402

je

at

a str

100

Wild ers tra a

40

217

1

100

at tra rs ze

De

0,8

80

203

5

1, 4

Be eld

f

el

spo

Gan

eg w de ar

u sch Ter

ee

0,

80

403

0,4

A

dr

406

3

49

er

aat

0,

Ijz

honen boom str

0,2

G R O E N E G O R D E L80

Sc

at tra ns re

17


GROENE GORDEL

de picknickmand inhoud

WANDELEN IN de groene gordel

2 broodjes met jam en vlees, vruchtensap, half flesje wijn, appel of peer, yoghurt, verse kaas.

Bertemboswandeling (7,2 km) Bertem Natuur ligt langs de route, op 1,2 km van het vertrekpunt.

RESERVERING 2 weken op voorhand.

AANTAL PERSONEN

Picknickweekend of -wandelen langs bertem natuur Lekker dicht bij kunststad Leuven en toch slapen bij de boer. Gastenkamers Bertem Natuur verrassen door de romantische luxe. Wandel doorheen de natuur naar Bertembos, neem de fiets en slinger doorheen het Dijleland of ... neem gewoon de bus en op tien minuten staat u aan de langste toog ter wereld, de Oude Markt van Leuven. Wat u ook kiest, het is hier heerlijk ontstressen. Uiteraard ontbijt u op de hoeve. Voor complexloos genieten bent u in Bertem Natuur aan het goede adres.

Ook nog te beleven...

Wandelen is zalig in Bertembos, Heverleebos, het Meerdaal- of ZoniĂŤnwoud. Of volg de Dijle, of het jaagpad langs het kanaal Leuven-Dijle. Niet te missen zijn het museum voor Midden-Afrika in Tervuren en het Witloofmuseum in Kampenhout. In Bertem zelf moet u de 11de-eeuwse Sint-Pieterskerk bezoeken als voorbeeld van landelijke Romaanse kunst.

Van 2 tot 20 personen.

Prijs

18

B ertem Natuur, Oude Baan 19, 3060 Bertem +32 (0)16-49 06 80 / +32 (0)478-52 41 13 gastenkamers@bertemnatuur.be / www.bertemnatuur.be

De Bertemboswandeling is gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

15 euro per persoon.

picknick weekend Prijs per persoon Op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt en 1 picknickmand - 1 overnachting: 65 euro - 2 overnachtingen : 130 euro - kind (-12 jaar): 50 euro per nacht - kind (-3 jaar): gratis

EXTRA INFO

De wandeling laat u kennismaken met het dorp Bertem. Ze loopt door het Bertembos, het Eikenbos en enkele omliggende velden ten noorden van de Voervallei. U kunt genieten van vergezichten over weidelandschappen en akkergebieden. Een route die elke natuurliefhebber zal bekoren!

Gratis kaart wandelnetwerk Zuid-Dijleland aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIETSEN IN de groene gordel Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 14 en 15.

19


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Kesterbeekwandeling (7,5 km) Hoeve Cuvry ligt langs de route, op 2,4 km van het vertrekpunt. Deze route begint aan het Herman Teirlinckplein in het centrum en gaat zo langs smalle wegen, het valleitje van de Kesterbeek en bossen. Hier kunt u zeker genieten van prachtige vergezichten! De Kesterbeekwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids Tussen Zennevallei en Zoniënwoud zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

Zennewandeling (4,6 km) Hoeve ligt op 2,5 km van de route, 2,8 km vanaf vertrekpunt.

Picknickwandelen langs

hoeve cuvry Hoeve Cuvry is een familiaal varkensbedrijf waar u gezond en lekker vlees rechtstreeks van de kweker kunt proeven. Vanaf de geboorte worden de varkens gevoederd met voeders op basis van niet-genetisch gemanipuleerde granen die op de hoeve worden samengesteld. Zonder antibiotica, groeibevorderaars of dierlijke vetten. Een evenwichtig menu van tarwe, gerst, maïs, haver en biergist aangevuld met pulp, soja, vitaminen en mineralen. In de hoevewinkel vindt u naast varkensvlees een zeer ruim assortiment van producten: rundvlees, gevogelte, zuivel, biovruchtensappen en seizoensgebonden groenten, geuze, kriek ...

Ook nog te beleven...

De prachtige rotstuin van het Provinciedomein van Huizingen is vlakbij. In Alsemberg, een deelgemeente van Beersel, vindt u een parel van industriële archelogie: de Herisemmolen, een oude papier molen. In het kasteel van Beersel, een waterburcht, beleeft u hoe er in een middeleeuws versterkt kasteel geleefd werd. Het staat er nog zoals het er uitzag tegen het einde van de 15de eeuw. INFO

20

 oeve Cuvry, Jozef Hauwaertstraat 42, 1653 Beersel (Dworp) H +32 (0)2-380 33 91 / info@hoevecuvry.be / www.hoevecuvry.be

de picknickmand inhoud Broodjes, gekookte ham, droge saucijs, preskop, gehakt vlees, vleessla, paté, rauwe ham, vruchtensap, plat en bruisend water.

RESERVERING 1 week op voorhand.

AANTAL PERSONEN Af te spreken.

Prijs 14 euro per persoon 7 euro per kind tot 12 jaar (tot 3 jaar gratis). Extra bij te betalen: streekbieren.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIETSEN IN de groene gordel Fietsnetwerk Vlaams-Brabant Hoeve Cuvry ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 61 en 63.

21


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Watermolenwandeling (6 km) De hoeve ligt langs de route, op 1 km van het vertrekpunt. Deze wandeling laat u Galmaarden ontdekken langs de oevers van de Mark. Deze route leidt u langs de nog talrijke groene plekjes die de gemeente rijk is. De Watermolenwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids West-Pajottenland zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

Pauwelwandeling (10,2 km) Hoeve op 2,5 km van de route, op 3,8 km van het vertrekpunt.

de picknickmand

Picknickwandelen langs

De Calogne De Calogne is een familiaal bedrijf, reeds de derde generatie, gelegen in het zuidwesten van het Pajottenland. Het is een gemengd bedrijf met akkerbouw (granen, suikerbieten, aardappelen, maïs) en melkvee. Marc Depelseneer is een gedreven boer met respect voor de natuur. Gastvrouw Lut Devroede biedt u een picknick aan tussen de knotwilgen met zicht op de koeien.

Ook nog te beleven...

De Bosberg van Galmaarden en de muur van Geraardsbergen zijn gelegen op een boogscheut van de hoeve en zijn zeker een beklimming waard. Nog in de buurt: stiltegebied Dender-Mark, het Pajottenland en het centrum van Galmaarden. Op dit bedrijf kunt u ook een rondleiding boeken en als u een heel vroege vogel bent, kunt u samen met boer Marc de koeien melken.

inhoud Melk, koffie en thee, zelfbereide chocomelk, wit- bruin- en rozijnenbrood, jonge kaas, huisgemaakte jam, gebakken of hardgekookt eitje, biovruchtensapje, huisgemaakte cake.

RESERVERING 3 dagen op voorhand.

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

AANTAL PERSONEN

FIETSEN IN de groene gordel

van 2 tot 20 personen.

Prijs 15 euro per persoon 8 euro per kind tot 12 jaar.

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt op 750 m van het netwerk tussen de knooppunten 65 en 98. De ‘Melkweg-Pajottenland’ Een thema-fietsroute door de gemeenten Galmaarden, Herne, Gooik, Pepingen, Lennik en Waarbeke.

INFO

22

 e Calogne, Tasseniersstraat 24, 1570 Galmaarden D +32 (0)54-58 96 13 / +32 (0)477-61 43 79 / depelseneer@skynet.be

De routebeschrijving Melkweg-Pajottenland is te verkrijgen bij Toerisme Pajottenland & Zennevallei, kantoor Markvallei: +32 (0)54-59 61 80, markvallei@toerismepajottenland.be

23


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Wandelnetwerk Pajottenland De hoeve ligt op 60 m van het wandelnetwerk tussen de knooppunten 28 en 29. De Woestijnwandeling start aan het volkscafé De Cam en leidt u door één van de meest groene en schilderachtige plekken van Gooik. U komt ook voorbij de Woestijn, een gehucht waar de prachtige Woestijnkapel te bewonderen valt.

Picknickweekend

het hof van petronilla Het Hof van Petronilla is een actieve boerderij waarvan de oude schuur omgebouwd werd tot een gastenverblijf. De prachtige parken en tuinen van het Pajottenland en de Groene Gordel liggen slechts op een kleine afstand. Een paradijs voor wandelaars en fietsers! Slapen doet u in één van de zes splinternieuwe, koninklijke kamers, het ontbijt staat voor u klaar in de prachtige veranda. Als u wilt, kunt u hier ‘s avonds ook aan tafel schuiven.

Ook nog te beleven...

Geniet hier van stiltegebied Dender-Mark. Leuk is een bezoekje aan één van de vele geuze- en lambikbrouwerijen. Ook het kasteel van Gaasbeek, het kasteelpark Groenenberg, het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw met zijn rozentuin en de abdij van Affligem mag u niet missen. Het Hof van Petronilla ligt op het traject van de Woestijnwandeling.

INFO

24

 et Hof van Petronilla, Lindestraat 15, 1755 Gooik / +32 (0)54-56 78 39 / +32 (0)476-93 17 58 H info@hethofvanpetronilla.be / www.hethofvanpetronilla.be

De wandelkaart Pajottenland, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro. De kaart is ook apart verkrijgbaar aan 6 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via w w w.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties Wegenbestand © Nationaal geografisch instituut – www.ngi.be – toelating A2611

FIETSEN IN de groene gordel Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 14 en 15.

de picknickmand inhoud biovruchtensap, flesje wijn, Waldkornbroodjes, balletjes met krieken, huisgemaakte jam, kwark met radijsjes, versgeplukte aardbeien.

picknick weekend

Prijs per persoon Op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt en 1 picknickmand - 1 overnachting : 60 euro - kind (-12 jaar) : 36 euro - 2 overnachtingen : 92 euro - kind (-12 jaar): 48 euro

EXTRA Gratis kaart wandelnetwerk Pajottenland aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

25


GROENE GORDEL

FIETSEN IN de groene gordel

WANDELEN IN DE GROENE GORDEL

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 23 en 24.

Wandelnetwerk Pajottenland Het Waterhof ligt op 350 m van het netwerk tussen de knooppunten 121 en 122. Kastelenwandeling (8 km) De hoeve ligt op 500 m van de route en het vertrekpunt.

De fietskaart Vlaams-Brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via de website: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

5,9

2,4

Sint-MartensLennik

3,

18

15

17

5,6

Sint-KwintensLennik

1,

5

5

3 4,

Onze-LieveVrouw-Lombeek

In de gemeenten Gooik, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw kunt u wandelen op het wandelnetwerk Pajottenland. De kaart met bijhorende brochure kunt u bestellen via: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

351

Gaasbeek

5

Ook nog te beleven...

U kunt er smullen van meer dan 50 verschillende ijscoupes met zelfbereid artisanaal hoeveroomijs, genieten van een pannenkoek op het terras, een partijtje boerenklompgolfen of een kijkje nemen in de stallen. Rondleidingen zijn mogelijk voor groepen na reservering. In de buurt: het domein Groenenberg en het kasteelpark van Gaasbeek. INFO

26

 et Waterhof, Koen en Els Van der Meulen H De Troch, Donkerstraat 8, 1750 Lennik (Gaasbeek) / +32 (0)2-532 41 08 info@waterhofgaasbeek.be / www.waterhofgaasbeek.be

3,9

12

2,1

Oudenaken

Elingen

71 2,6

2,2

0,2

182

2,6

In de schaduw van het kasteel van Gaasbeek ligt de typisch Pajotse vierkantshoeve ‘Waterhof’. De oudste gebouwen dateren uit 1813. Gezien de drassige weilanden met hun talrijke bronnetjes rondom de hoeve, is de herkomst van de naam ‘Waterhof’ niet ver te zoeken. In 1993 startten Koen en Els Van der Meulen-De Troch op het melkvee- en akkerbouwbedrijf met de verwerking van eigen hoevemelk tot verse natuurlijke zuivelproducten. Met veel zorg voor hygiëne en originaliteit bereiden en verkopen Koen en Els er dagelijks hoeve-ijs, pudding, rijstpap, boter, karnemelk, yoghurt, kwark, chocolademousse, tiramisu, chocopasta, vaste kazen, vruchtensappen, ... in de hoevewinkel. Ook aardappelen en andere seizoensgroenten worden hier gekweekt en verkocht. Kom zeker genieten van al dit lekkers.

3,8

1,2

1,1

Het waterhof

24 13

1,3

40

Sint-LaureinsBerchem

GOOIK

14

22

1,3

34

23

183

Strijland

530

350

8

5,

180

Picknickfietsen langs

1

LENNIK

7,

1,4

21

11

Leerbeek

72

1

70

39 Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

de picknickmand

standaardmand

Prijs - standaard

Wit en grijs brood, hoeveboter, confituur of chocopasta, boerenham, broodkaas, kwark met radijsjes, stuk fruit, dessertje, water, fruitsap, melk of chocomelk.

12 euro per persoon 8 euro / kind van 3 tot 12 jaar koffie: 3 euro

pajottenlandmand Standaard picknickmand + rozijnenbrood - broodkaas gerijpt in streekbier - rijst-, kaas- , appel- of mattentaart - koffie en/of thee Kriek of Geuze (1/2 flesje 37cl per persoon)

prijs - luxe 17 euro per persoon 11 euro / kind van 3 tot 12 jaar

RESERVERING 3 dagen op voorhand.

AANTAL PERSONEN van 2 tot 25 personen.

27


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Pol De Montwandelpad (10 km) De hoeve ligt langs de route, op 1,1 km van het vertrekpunt. Vertrek aan het geboortehuis van schrijver en folklorist Pol De Mont (1857-1931) voor een ontdekkingstocht door het dorpje Wambeek. U komt door het natuurgebied Kouterbroeken en voorbij Brouwerij De Troch. De Pol De Montwandeling en andere wandelingen uit de wandelgids Dender-Lombeek zijn gratis te downloaden op de website: www.toerismevlaamsbrabant.be

de picknickmand

Picknickwandelen langs de

wambeekhoeve De Wambeekhoeve is een gemengd landbouwbedrijf met Holstein koeien en melkverwerking. Hier maakt u kennis met het leven op de boerderij en ontdekt u hoe melk verwerkt wordt tot heerlijke zuivelproducten. Boer Guy neemt vooral het werk op de hoeve en het land voor zijn rekening. Zijn vrouw Els zorgt voor de melkverwerking en maakt kazen, ijs, chocomousse, rijstpap, vlaai... en baat het hoevewinkeltje uit.

Ook nog te beleven...

U wandelt in Wambeek doorheen velden en weilanden, langs prachtige holle wegen en waardevolle stukjes natuur. Een bezoek aan brouwerij De Troch in Wambeek is zeker de moeite waard. Deze lambiekbrouwerij is een parel van industriĂŤle archeologie en ondergebracht in een fraaie gesloten vierkantshoeve. Hier wordt nog steeds, op ambachtelijke wijze gebrouwen: lambiek, geuze en kriek. Enkele jaren geleden zorgde De Troch voor een primeur met het exotische bier Chapeau, lambiek met mango en banaan. Daarna werd het assortiment van fruitbieren uitgebreid met mirabellen, abrikozen, perziken, aardbeien... Ook in de Wambeekhoeve bent bent u aan het juiste adres om te proeven van het echte boerderijleven tijdens een groepsbezoek. INFO

28

Wambeekhoeve, Guy en Els Van der Mijnsbrugge-Debast, Massestraat 50 - 1741 Ternat (Wambeek) +32(0)2-582 35 23 / +32(0)473-22 18 01 / wambeekhoeve@skynet.be

inhoud Kraakverse broodjes, seizoensgebonden jam, kwark (mager of vol, al dan niet met tuinkruiden), chocopasta, boter, assortiment van halfharde kaas, leverpastei, vlaai, rijstpap, chocolademousse, hoevemelk, (alle voorgaande producten zijn huisgemaakt). Keuze uit koffie, thee, artisanaal appelsap of een fles streekbier (geuze of kriek).

RESERVERING 1 week op voorhand.

AANTAL PERSONEN van 2 tot 35 personen. Bij minder goed weer is een zaal voorzien

Fragment uit de topografische kaart met toelating A 2611 van het Nationaal Geografisch Instituut – www.ngi.be

FIETSEN IN DE GROENE GORDEL Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt op 800 m van het netwerk tussen de knooppunten 19 en 59. De fietskaart Vlaams-Brabant, vergezeld van een infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via de website: www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Prijs 28 euro voor 2 personen.

29


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Grote Molenbeek wandelpad (11 km) De hoeve ligt op 80 m van de route en op 2 km van het vertrekpunt. De Grote Molenbeek ontspringt in het industriegebied van Zellik en mondt uit in de Rupel bij Ruisbroek. Ze vormt de natuurlijke grens tussen Asse en Merchtem. Dit is het gevolg van de invloed van de abdijen van Affligem en Grimbergen. Deze wandeling loopt langs het centrum van Mollem en brengt u langs molens, hoeves en eeuwenoude hoven. Het Grote Molenbeek wandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘29 wandelingen in de Brabantse Kouters’ (6 euro) te bestellen bij Toerisme Vlaams-Brabant, +32 (0)16-26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties. ý Ook verkrijgbaar bij de lokale Dienst voor Toerisme. nb

ee k

ï Kravaal - Kartelowandelpad (12 km)MERCHTEM De hoeve ligt op 2 km van de route, op 2,4 km van het vertrekpunt. ò

BA EN

ER MI

G

KO EE ST EL G EM IC H

EG NZ EW

. TR

GA

RS

LL

EM

ST

RA

} AT

P

E UT

S SE

TR

AA

(6

T

RT FO

G

EM

RE

N

eek eb

Ge r

st

M

eb e

OL

ek

-W

LM

ar

VE

L

.

IJ

W

R AA

BE

E

HU

INE

GE

E EN W

G

BOS LAA N

JK

STE

TER HEIDEN

T UI NW I

V

K

E AS S

M

ASSE

FIETSEN IN de groene gordel AA

LA

T

ST A

TI

O

N

0

G

N

E

200

400

600

800 Meter

T

W SS O EID R PA ü Æ E TR RK Fietsnetwerk AA Vlaams-Brabant LA AN T De hoeve ligt op 1,6 km AL van het netwerk tussen knooppunten 3 en 7. VA F

VE

ER

EI

H

EI DE

D

W

EL GV

RI ET

TR A

AT

AAT

R BE

LD

OL

W

AT

TR A

RS

ES

TR

ZE L

G R

NS

AA

BE

L

RG

KE

EE TT

IN A

E SB VO

RO

AT

ST R

T

K

TE

R

ö RDO! (1î ID SM

EG

ï

D N

L RP O E

(5

(

UN

W

MO

HOE

EM

}

PO

Gratis wandelboek ‘29 wandelingen in de Brabantse Kouters’ aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

SE

M EE

j

ERS

D P.

EXTRA

EM

RM

EK

E

AT

AT

STRA A

HO

Prijs per persoon

RA

RA

E SCH

RS

VR

EL ST

LA ND IJ D

ME

EN

PO

ST R

ER

ED

E

ID WE

KO

PA S T

Z KE

ER

E W EI D E S T

2

DO

TR ES

30

 of ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41, 1730 Asse (Mollem) H +32 (0)2-452 85 45 / hoftervrijlegem@yahoo.com www.hoftervrijlegem.be

BE N

LE

ED

INFO

j

RTELO

IL S

Loop eens binnen in café Rie van Pol op het dorpsplein van Mollem. De Nationale Plantentuin van Meise en de brouwerij Palm met zijn Brabantse trekpaarden in kasteel Diepensteyn zijn een bezoek meer dan waard. En in Grimbergen maakt u kennis met de basiliek, de volkssterrenwacht en het Museum voor de Oudere Technieken. In Hof ter Vrijlegem kunnen groepen vanaf 10 personen een bedrijfsbezoek reserveren.

(3

H SC

Ook nog te beleven...

MOLLEM (7

Op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt en 1 picknickmand - 1 overnachting: 55 euro - 2 overnachtingen: 90 euro - kind (-12 jaar): 1 overnachting op kamer van de ouders: 16 euro per nacht.

ME

RA

EN AG

Hof ter Vrijlegem is een familiale, actieve boerderij in de Groene Gordel. Maar het is ook een hoevehotel met alle comfort. De kamers werden allemaal ingericht met een knipoog naar de natuurelementen. ’s Morgens begint u de dag met een lekker ontbijt terwijl u geniet van een vergezicht over glooiende weiden. Op de boerderij wordt koolzaad geteeld en verwerkt tot heerlijke en gezonde spijsolie.

Koolzaadbrood, koolzaadhoning, huisgemaakte jam, hoeve-eitje, hoevekaas , flesje water, seizoensfruit, ‘Hof ter Vrijlegem’-biertje.

picknick weekend

AT

UW

hof ter vrijlegem

(4 \

SL

inhoud

Picknickweekend

EG

IN D

ER

IE L

NB

DR

WE YE

j

E

AN

M

ST

RA A

T

EE N ST

Pu

AN

tte

M

de picknickmand

31


GROENE GORDEL

WANDELEN IN de groene gordel Soo Moeremanwandelpad (9 km) De hoeve ligt langs de route, op 3,5 km van Ahet vertrekpunt. T

WO

LFS

TR

Treed in de voetsporen van Gerard Walschap. Het pad neemt u mee doorheen het landschap dat de schrijver vaak opzocht om rustig te kunnen denken en fantaseren. Geen wonder dat hij er in zijn werk vaak . naar teruggrijpt als leefwereld van zijn personages.

JA N S SIN T-

IEL AAN

AT

O ET K O EV

M OLENS TR . TA PA

(

E

R.

T RA

ST

SS

EG

TE

AC H

(

N

T

9 S ENE

AA

Helhoeve

N

U

R

DI

ST .-

PM TO

ek

be

len

Mo

6 URSE NE

B AA

T

R LA A

AA

S EM

PE

TR

BO

V ELD

K

B ES

EP

KS

ER

EN

SINT-JOZEF

OL

R AA

JO

ZE

FS

NW ES TE E

RS

DE AL

M

EL

OE

PP

ST R H

R.

BR

E SN

SN

OE

\

ST

TR .

AT

k

Herbodinnemolen

UW

Æ ü (3(7 ! î (2 (1

RT

RH

EID

NIE

NG

ee

BL O K

LT

BL OE M

NI

%

BR

j

E KL

SN

AT

RA

U K R

K AS

I

ND

Drietoren

LD

L LA

A

FIETSEN IN de groene gordel

E SV

HO

PE L A

R

ST

HO

IN

EP

T EE LS

BE

EK

ò TR Keeshof AA T j Fietsnetwerk Vlaams-Brabant ‘t Zwaantje is gelegen langs het netwerk tussen knooppunt 85 en 88. LONDERZEEL TR GE

S

ES

HA

L IN D E

T

E ND

AA

æ D

32

LI

TR

S AM

‘t Zwaantje, Kruisheide 21, 1840 Londerzeel (Malderen) / +32 (0)52-22 65 26 hilde.vaak@hotmail.com

TR

INFO

AA

T

10 euro per persoon 6 euro per kind van 4 tot 12 jaar (tot 4 jaar gratis). Extra bij te betalen: Kossaatbier. Warm eten: menu volgens seizoensaanbod, 1 week op voorhand te reserveren.

VE

T

IN

B&B

Prijs

E BI

AA

W

J

3 dagen op voorhand.

Van 6 tot 25 personen.

EN

STR

ER

NT

RESERVERING AANTAL PERSONEN

K BR OE

KO E IST E E

AT

AA

b se er

In Malderen staat één van de oudste staakmolens van Vlaanderen: de Heidemolen. Deze mooie molen dateert waarschijnlijk uit de 12de eeuw en is recent weer in gebruik. Londerzeel is met deelgemeente Steenhuffel een bierdorp bij uitstek. Hier regeert Palm. Een ideale locatie om deze streekspecialiteit met nationale en internationale uitstraling te proeven is ‘het stationnetje van Leireken’. Palm draagt ook het Brabantse trekpaard hoog in het vaandel. Deze koninklijke werkdieren grazen in het domein Diepensteyn. Londerzeel zelf is altijd een centrum van kippenkwekers geweest. De inwoners dragen niet voor niets de naam ‘kiekenplukkers’.

LA

ld

Ook nog te beleven...

ZW

SE AR

Ma

‘t Zwaantje is gespecialiseerd in de akkerbouw en aspergeteelt. Malderen, deelgemeente van Londerzeel grenst aan de Klein-Brabantse groentestreek. In de onmiddellijke omgeving van het bedrijf vindt u de teelt van asperges, prei en allerlei koolsoorten. Op wandelafstand, langs de Grote Molenbeek, bevindt zich eveneens een biologisch tuinbouwbedrijf met winkel. Verder is het bedrijf gespecialiseerd in de import van wijn uit het zuiden van Frankrijk en Luxemburg.

M

F EE

E

‘T zwaantje

Assortiment brood, hoeveboter, vleesbrood en slaatjes, jam, cake, koffie, thee.

R

W

Picknickwandelen langs

D ER

K RUIS

TTE

5

PROV INC

HOOGH EI DE

RA

ZA VE L

(4 \

inhoud

W

BO

ER

FT HO TR A A

T

RP

ST

L IP P E L O D O

EN

AT

ATT

RA

P AT

de picknickmand

DO

LL EN

LIPPELO

ST EL

A

ST

E

Het Soo Moeremanwandelpad staat beschreven in de wandelgids ‘29 0 200 400 600 800 S ST Meter Kouters’ (9 euro)E N wandelingen in de Brabantse teTJEbestellen bij Toerisme RA AT Vlaams-Brabant, +32 (0)16-26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties. Ook verkrijgbaar bij de lokale Dienst voor Toerisme.

î33


GROENE GORDEL

inhoud

de picknickmand

Koffiekoek, broodje, fruitsapje, Belgisch bier, yoghurt, kaas, fruit, kerstomaatjes en/of radijsjes, gezond snoepje.

RESERVERING 7 dagen op voorhand. (zondag gesloten)

AANTAL PERSONEN Van 6 tot 20 personen.

Prijs 12 euro per persoon

Fietsnetwerk Vlaams-Brabant De hoeve ligt langs het netwerk tussen de knooppunten 35 en 43.

Het Grimbergse Kapellenwandelpad gaat door het centrum langs kerk- en veldwegen. Je komt langs cultuurhistorische en toeristische attracties, zoals het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) en de volkssterrenwacht MIRA. Wolvertem Beigem weg Merchtemsesteen 3

56 40 Nationale

39

14 191

VILVOORDE2,

4

Domein Ter Tommen

1

Nekkerbos

2,8 Plantentuin

Prinsenbos

4,6

1,8

76

71

7

R0

3,3

1,4

Hollandbos

Hamme

1

5,4

41

Tangebeekbos

73

WEMMEL

42

Strombeek-Bever 4,1

1,2

43

38

190

0,8

34

v zw Den Diepen Boomgaard, Rijkenhoekstraat 80 - 1850 Grimbergen +32(0)2-270 00 35 / info@diepenboomgaard.be www.diepenboomgaard.be

1,8

0,6

48

MEISE Foeksenbos

3,2

GRIMBERGEN

Ook nog te beleven...

INFO

33

3,6

4,1

Beekjes en rivieren kronkelen door de Brabantse Kouters. Grimbergen, gelegen ten noordwesten van Brussel, staat synoniem voor abdij en... abdijbier. Of misschien kan u een dagje ‘Boeren-Bikken en Bakken’? Tijdens een rondleiding proeft u van het buitenleven op de velden van Den Diepen Boomgaard. Na de hoevepicknick kan u in het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) uw eigen broodje bakken! Het is een levendig doe-museum, een originele bestemming voor een spetterend kinderverjaardagsfeestje.

De fietskaart Vlaams-Brabant met infogids, is te koop aan 9 euro bij de toeristische diensten en boekhandels in Vlaams-Brabant of u kunt ze bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

4,3

Den Diepen Boomgaard is een volwaardig biologisch bedrijf. We telen groenten en hebben een hoevewinkel. Den Diepen Boomgaard is naast een volledig biolandbouwbedrijf ook een sociale werkplaats. Met de keuze voor verse, kwalitatieve en gezonde bioproducten tonen we een engagement voor het milieu dat perfect te verzoenen is met sociale en economische doelstellingen. We bedienen wekelijks 1.000 tevreden klanten in Brussel en Vlaams-Brabant. Mensen die om uiteenlopende redenen elders niet aan de slag raken, krijgen hier de kans werkervaring en vakkennis op te doen. Ze leren verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, omgaan met klanten.

Grimbergse Kapellenwandelpad De hoeve ligt op 150 m van de route en op 850 m van het vertrekpunt.

3,8

DEN DIEPEN BOOMGAARD

FIETSEN IN de groene gordel

Kaartontwerp Elke Feusels en Toerisme Vlaams-Brabant, copyright Toerisme Vlaams-Brabant

Huis van de toekomst

6

Domein Drie Fonteinen

2,6

Picknickfietsen langs

WANDELEN IN de groene gordel

72

MACHELEN 2,5

5

35


Picknick een Hoeve blaast 5 kaarsjes uit en dat vieren we graag samen met u!

5 ja ar

t s e e f

Laat u zich verleiden door Vlaams-Brabantse hoeve- en streekproducten?

Laat het ons weten! Doe mee en win een hoevebon van 50 euro! Vul de mini-enquête in via www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve en maak maandelijks kans op een hoevebon van 50 euro! Van 1 mei tot 30 september 2013 zijn er elke maand 5 bonnen te winnen! U kan deze hoevebon gebruiken voor een hoevepicknick, een picknickweekendje of hoeveproducten. De hoevebon is geldig tot 31 oktober 2013 bij de deelnemende bedrijven uit de brochure ‘Picknick een Hoeve’ editie 2013. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Vind hoeve- of streekproducten in uw buurt via: Streekproducten Vlaams-Brabant vzw | www.straffestreek.be KVLV Steunpunt Hoeveproducten | www.fermweb.be VLAM Hoeveproducten | www.hoeveproducten.be

in samenwerking met

www.vlaamsbrabant.be/picknickeenhoeve dienst land- en tuinbouw

016-26 72 49 | landbouw@vlaamsbrabant.be Beleidsverantwoordelijke

Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw en toerisme

Picknick een Hoeve (2013)  

Proef het platteland

Advertisement