Issuu on Google+

ARCHITEC TURE PORTFOLIO 2016 MONIKA FIOŁKA


CV

Monika Paulina Fiołka monika.fiolkaa@gmail.com Copenhagen, Denmark: +45 50 39 02 06 24.11.1991 Polish nationality

objective: seeking position as a junior architect/ designer/ constructing architect

education 02/2014 - 11/2015 09/2010 - 02/2014

Master’s degree in Architecture, Lublin University of Technology, Poland.

08/2012 - 07/2013

Bachelor’s degree in Architectural Technology and Construction Management, VIA University College, Horsens, Denmark. /double diploma student/

09/2007 - 05/2010

High School Education, IX LO im. M. Kopernika, Lublin, Poland.

Bachelor’s degree in Architecture and Urban Planning, Lublin University of Technology, Poland.

work experience 07/2016 - present

architect at DOMUS Arkitekter A/S, Kongens Lyngby, Denmark.

09/2015 - 06/2016

architecture intern at DOMUS Arkitekter A/S, Kongens Lyngby, Denmark.

06/2015 - 09/2015

architecture intern at Kożuchowski Architekci, Lublin, Poland.

08/2013 - 09/2013

architecture intern at Odyseja Adam Mazur, Lublin, Poland.

computer skills Adobe InDesign Adobe Illustrator Adobe Photoshop CS6 Audodesk Revit Autocad Archicad

very good good excellent very good very good basic

3DS MAX Maxwell for SketchUp Mental Ray Microsoft Office SketchUp 2016 V-ray for SketchUp

languages english polish danish german french

full professional proficiency native porficiency limited working proficiency /modul 4.2/ limited working proficiency elementary proficiency

2

good very good good very good very good very good


additional skills / activities Cambridge Certificate in Advanced English (CAE) - passed in 2012, Autodesk Certificate in 3DS MAX Design - visualizations, Autodesk Certificate in Autodesk Revit Structure, Certificate in Comumnication in technical english advanced architectural hand - drawing skills /organizing and leading drawing workshops - member of student organisation - Painting and Drawing Associtiation at Lublin University of Technology, Poland/ physical model making ability, driving licence - B category.

hobby piano playing, dancing /dancehall/, grafics, hand-drawing, 3d modelling, interior design.

references Peter Jerichau e-mail: pej@domus.dk phone no: +45 30 52 87 60

3


Sample text

4


Contents

01 academic work Lublin University of Technology Sailing Center - Yacht Club Interior Design - Winery Recreational Pavilion Lublin Train Station Area

02 professional work DOMUS Arkitekter A/S Lyngby Lokalstation Proposal HumlebÌk Syd - Competition Yough housing Proposal Living in Light - Renovation Project Egebjergvang, Ballerup - Competition Følager - Competition

03 drawings and models

5


Sample text

6


01 academic work

7


Sailing Center - Yacht Club Bachelor project of Sailing Center located near Zemborzycki Lake in Poland Lublin University of Technology - 2014

The main purpose was to create a Sailing Centre loctated near Zemborzycki lake that would concentrate all the sailors from my province, give an opportunity to organize large sailing events and be a school for young sailors.

Site analysis

8

One of the main conditions taken into consideration while analyzing were traffic conditions: mostly high pedestrian and bike traffic density. Sourrounding area is also abundant in different types of greenery, which provides the main context.


Idea scheme

Site plan

9

New arrangement of the plot provides easy boat access with a slope to the marine. Most of the site area is used to create a park for public use.


The form of the building suits to the context of the place and picturesque surrounding environment. It refers to the shape of the boat. Bull’s - eye windows are inspired by marine features.

View towards water

10


11


The building is combined into two parts: public utility and hangar, both combined into one continuous form. Hangar is designed as double height spacious area.

Groundfloor plan

12


Elevations

Bird view

13


Winery Interior design project Lublin University of Technology - 2013

The main purpose of the project is to create unusual design of space located in the shopping mall. Shape of the area is a cube with a dimensions of 7mx7mx7m, that has been divided into two floors.

Axonometry

14

Both floors are combined with a one wavy coherent element made out of pine wood. To archieve the goal of creating a friendly space, the winery is divided into two areas: a customer service and tasting area.


Stairs

15

Form which is proposed are undulating wooden elements that continuously create few simple parts of interior desing: stairs, ceiling, bench and shelves. Wooden element perfectly goes with concrete finishes as well as with glass railing.


Vertical wine shelves are seamlessly incorporeted into coherent wooden structure. Only basic white furniture are placed inside the interior of winery.

Bar

16


Tasting area

The design is consitent. Only few simple elements are added to this space: lamps and bottle-shaped figures on the wall.

Elevations

Imortant role in the project plays the light. Some minimalistic and simple lightning elements are placed behind the bar and between wooden parts of the structure.

17


Lublin Train Station Area Project of main square in front of train station and a multistorey car park Lublin University of Technology - 2015

main pedestrian traffic

compositional axis

Close neighbourhood of Lublin main train station is distinctly neglected nowadays. Due to strategic aspect of the area it is essential to introduce significant changes in the area adjacent to the train station building.

concrete square intended for cultural events

pavillion

Idea scheme

18

representational areas excluded from pedestrian traffic

recreational and waiting area

multistorey car park

The purpose of the project is to create a representative and attractive main square which will serve for tourists as well as designing a multistorey car park to improve exsisting traffic conditions in this area.


grass

colourful gravel

wooden deck

water

grey paving tiles

white paving tiles

graphite paving tiles

multistorey car park

urban lightning

message boards

bench

pavillion

tra sh bins

Square

The design of the square is an open composition consistiong of essential urban elements that make the space user-friendly.

Section

It is important to keep the scale of the project that is human and simple due to the dominant train station building behind.

19


Groundfloor plan

Bamboo elevation follows the form and construction of the building. Vertical elements continuously follow all of the ramps of three storey building.

Sections and elevations

20


Elevation detail

21

Bamboo elevation mounted on the building changes its distances between the bamboo sticks and between the main structure of the garage on every floor.


Recreational Pavilion Small form pavilion near Bystrzyca River in Lublin, Poland Lublin University of Technology - 2011

basic forms

rotation

intersection

final shape

The purpose of this project was to create a recreational room/area for small children and their parents. It is located in very picturesque valley.

Idea scheme

22

This small building presents simple design combined of two basic forms, crossing each other in the plan and section.


Exterior

Floor plans

23

Smaller „box� contains wardrobe, mini bar and toilets, the bigger one offers few attractions for children such as drawing corner or climbing walls.


Form and material finishes of the building suit to the context. Elevations are made out of wood. Large floor-to-ceiling windows enable reach of the sunlight during the day.

Entrance view

24


25


Sample text

26


02 professional work

27


Lyngby Lokalstation Proposal for local station, student housing and residental housing DOMUS Arkitekter A/S - 2016

The neighbourhood of Lyngby local staition remains as a green undeveloped area nowadays. The proposal consists of local station expansion, residential housing, kindergarten and student housing located in the highest „tower� building.

Site plan

28


Bird view

The difference in level heights allowed to preserve existing greenery and create another green recreational areas.

Sections

The terrain is sloping which allowed designing underground car park and an entrance to the dormitory from another level. Buildings vary in their heights and rise up one by one according to sun studies, not shading the others.

29


Common space for neighbours was created above the groundfloor level. It has been connected with green common areas.

Common space

30


31


Green common area connects Lyngby local station with residental housing using the difference in levels. The shape of kindergarten is incorporated in landscape.

Green common area

32


33


HumlebĂŚk Syd Competition of day care and rehabilitation center for elderly people DOMUS Arkitekter A/S - 2016

The vision is to create a house in which there is proximity and presence -regardless of where you live. It is designed as a building in the form of two units where distances are short between the main housing life as well as the activities.

Site plan

34


FORPLADSEN OG BYENS PARK

LANDSKABET OG MOTIONSSTIEN

FUGLELIVET I LÆHEGNET

Diagrams

The diagrams shows: rooms that provide different options of views, green common courtyards and an overview from the center of the bulding towards flats.

View from south- west

Most of the high rooms situated on the groundfloor and large floor-to-ceiling windows let in the daylight from several sides and provide the view and good connection with the surroundings.

35


The building is situated on the plateau that separates the landscape from the building’s outdoor space. Though, the respect to existing greenery and fields is preserved.

Entrance

36


37


Centre of the building is designed as main staircase, lifts, reception and administration. All of the training facilities are connected to the main courtyards with a direct access to them.

Groundfloor plan

38


Sections

West elevation

39


Youth housing Proposal of youth housing at Lundtoftegårdsvej in Lyngby DOMUS Arkitekter A/S - 2016

AKA

OML

DEM

IVEJ AGT IHT. LET BAN

EPR

OJE KT

FORPLADS OPHOLD AKTIVITETER SPORT BEGRØNNING

AKADEMIVEJ PARKERING

D

OM

LU N

PARKERING

LA TOF GT T IHT EGÅ . LE RD TB AN SVE EP RO J JEK T

P-KÆLDER

Main goal of the proposal is to create a building which is a combination of youth housing for students, as well as smaller housing units for refugees. Groundfloor is designed as open space with common areas with five separate entrances and staicases.

Site plan

40


View from the street

Bird view

41

Height of the building differs in each of five parts and it is rising towards the direction of the main street. Difference in levels allowed to create green roof tops.


The vision is to create an open building with semi-transparent facade in which exterior is incorporated with interior. Wooden finishes create a warm and plesant atmosphere for habitants.

Night view

42


43


Living in Light, Valby Renovation project of existing tenement in Gl. Jernbanevej ,Valby DOMUS Arkitekter A/S - 2016

EKSISTERENDE BYGNING

Gl. Jernbanevej is a development project supported by the Ministry of Housing, focusing on optimization of daylight and indoor climate, including additions and renovation of an multistorey house from 1897.

Facade extension AKTIV FACADE PÅFØRES

View from courtyard

44

FÆRDIG APTERING


View from the street

45

The new roof is designed with integrated solar pannels . It covers two newly added floors consisting of two-storey apartments.


Facade extension

Interior in summer

Main extension added to the building is a facade made out of highly insulated energy glass that provides the dwelling with a maximum amount of light during the dark months. The „skin� creates additional space for the balconies .

Interior in winter

46


LIVING IN LIGHT

CYCLUS

DØGN

12

I JUN

JULI

ÅR

1

AU

J

2

10

T US G

M A

11

3

9

APR IL

BER TEM SEP

TS MAR

OKTO BER The D Diner

GADEN

PLADSEN

4

8

GÅRDHAVEN

EKSISTERENDE HUS

NO VE

R AU R

BOLIGHAVE

R BE M

FE B

5

ER EMB DEC

JANU AR

7

6

NATUR

HAVE DET NÆRE FÆLLESSKAB

BOLIGHAVE

BOLIG SOCIAL

BY PRIVAT

Living cycle section

47

DET STORE FÆLLESSKAB

KULTUR

Section shows day light cycle in the house as well as proximity of urban living to natural environment.


Egebjergvang, Ballerup Competition of single family housing in Egebjergvang, Ballerup DOMUS Arkitekter A/S - 2015

Project consists of 32 houses in total. There are 28 4-room apartments of 115m2 area and 4 houses of 85m2 area. There are 5 different types of housing with few variants which relies on mirroring and location of the building.

Site plan

48


Types of housing

Sketch

49


The buildings represents the traditional Scandinavian look with minimalistic use of materials.

Visualization

50


51


All types of the apartments are designed either with an access to the private garden or each own terrace.

Floor plans

52


Sketch

Section

53


Følager Competition for day care and housing for elderly people DOMUS Arkitekter A/S - 2015

Følager consists of 94 flats for elderly people and 25 flats for the blind, visually impaired and deaf-blind. Følager offers also leisure activities for residents including café and production kitchen - as well as for senior citizens of Copenhagen.

Groundfloor cutout

54


Bird view

Entrance

55

Life in Følager combines home equity and accessibility. It allows to live a normal life for partially sighted and blind people where they can move safely and are involved into social life.


Flat plans

56


Section

Facade cutout

57

Materials designed for building construction are concrete, corten steel, corten expanded metal and dark facade panels with distinctive greenery.


58


03 drawings and models

59


Drawings and models Selected drawings and models from the period of studies 2009- 2015

Physical models

60


Drawings

61


THANK YOU

62


Portfolio 2016 - Monika Fiołka