Page 1

Milinda Uitgevers

OOST WEST

2013 nr. 8 g e z o n d h e i d , i n s p i r at i e , verwondering en tijdloze wijsheid

boekenmagazine

Foto: Ngotoh

1

xxx


OOST WEST

colofon ‘I have always imagined that paradise will be a kind of library.’ Jorge Luis Borges

p. OOSTWEST boekenmagazine wordt gratis verspreid bij diverse boekhandels in Nederland en België. Met OOSTWEST boekenmagazine willen we het brede aanbod van Milinda Uitgevers onder de aandacht brengen. OOSTWEST boekenmagazine verschijnt in 2013 in juni en november.

Redactie Nina Nannini, Natacha Weber, Moniek Zuidema Vormgeving & opmaak Het Vlakke Land Aan dit nummer werkten mee: Michelle Dujardin, Inez van Goor, Lilian Kluivers, Frans Kusse, Karin Leeuwenhoek Contact & info uitg_milinda milindauitgevers Redactiesecretariaat Milinda Uitgevers Postbus 61220, 3002 HE Rotterdam E-mail: moniek@milinda.nl

Uitgever Milinda Uitgevers Postbus 61220, 3002 HE Rotterdam Tel: 010-4113977 E-mail: info@milinda.nl www.milinda-uitgevers.nl Verantwoordelijke uitgever: Nina Nannini

Als klein meisje voelde ik me de koning te rijk als ik kon lezen. Nu nog steeds: als ik lees ben ik in mijn eigen wereld en in mijn eigen dimensie. Zodra ik kon lezen verslond ik boeken. Kinderboeken, romans, non-fictie, managementboeken en nog veel meer. Want een goed boek prikkelt de fantasie en zet me aan het denken. Vroeger over het leven van Pippi Langkous, later over filosofen, het verre MiddenOosten en vroegere tijden.

Illustratie: Moniek Peek

8

2

colofon + redactioneel

Uitgelicht: zen tekenen Tekenen met een open hart

6

Uitgelicht: Do-In Yoga van de Oosterse geneeswijzen

12

Titels in thema De mooiste boeken over bewust leven

15

Recept: rabarbertaart Overheerlijk recept uit het kookboek Koken met aandacht

16

Titels in thema Inspirerende boeken over wereldreligie

20

Titels in thema Onze selectie boeken om het lichaam mee in balans te brengen

22

Op het nachtkastje van… De favoriete kinderboeken van kleuterjuf Inez van Goor

25

Op het nachtkastje van… De favoriete boeken over gezondheid van arts-homeopaat Frans Kusse

26 Dompel jezelf onder in nieuwe onderwerpen Met de nieuwe serie Een kort overzicht

De favoriete kinderboeken van Inez van Goor

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, film, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

4

9 Indiase goden Ontdek waarom ze nog springlevend zijn

Mijn ouders wisten al vroeg van mijn boekenfascinatie. Na een aantal keer betrapt te zijn met een zaklamp onder mijn dekbed, werd het steeds lastiger hier een oplossing voor te vinden. Tot we verhuisden. Ik kreeg een prachtige kamer maar het grootste cadeau stond voor mijn raam: een grote stralende lantarenpaal. Zo kon ik voortaan verder lezen voor het raam. Uren heb ik staan lezen met mijn boek op de vensterbank, zonder het schijnsel van mijn zaklamp. Zonder dat mijn ouders zich zorgen maakten of ik wel sliep. Als ik dan op zondagmorgen nog wat langer op bed bleef, mocht ik nog even lekker blijven liggen als de prinses zonder erwt!

Nina Naninni, algemeen directeur Milinda Uitgevers

Productie Senefelder Misset B.V. Doetinchem

nr.

22

En nu is het zomer, een heerlijke tijd om buiten in het gras een boek te lezen. Boeken om bij weg te dromen, boeken die inzicht bieden in oosterse en westerse wijsheid. Voor u ligt het vernieuwde oostwest boekenmagazine, een tijdschrift over boeken. Waarom, omdat er zoveel mooie boeken zijn om uit te kiezen en we u graag een handje op weg helpen. Veel leesplezier!

Advertenties nina@milinda.nl

oostwest boekenmagazine 

Inhoud

boekenmagazine

28 Een spiegel die radicale verandering mogelijk maakt Krishnamurti

3

inhoud


Landschap, Polderpark Cronesteyn in Leiden

mooier. Voor het eerst mocht ik van mijzelf tekenen zonder dat het mooi moest worden. Het leerde mij om los te laten. Het liefst ga ik de natuur in en teken ik buiten. Landschappen, dieren bloemen en insecten blijven mij fascineren. Maar ook het tekenen van het stadse leven, bijvoorbeeld mensen in de bus of tram, is ontzettend leuk! Ik merk het aan mijzelf en aan anderen: zen tekenen kan verslavend zijn, je wilt steeds meer zien.

Tekenen met een open hart

Er zijn genoeg redenen te bedenken om te gaan zen tekenen. De belangrijkste is voor mij om stil te worden en de stabiele en harmonieuze mentale staat te bereiken. Als je leert tekenen met een open hart, ervaar je hoe je je voelt wanneer je onbevangen bent en alle rationele overwegingen kunt loslaten. Daarna is het de kunst, als je deze wens hebt, om die staat van zijn te integreren in je leven. Zen tekenen helpt je op die open manier in het leven te staan.

tekst en illustraties: Michelle Dujardin

Zen tekenen leert je waarnemen vanuit je hart

Zen tekenen is een krachtig middel om te ontspannen, het hoofd leeg te maken en bewust waar te nemen. Iedereen kan het leren, het is leuk en geeft inzicht. Het heeft alles in zich om een geliefde en populaire meditatietechniek te worden, het is alleen nog niet zo bekend.

Iedereen kan leren tekenen, de sleutel is de manier waarop wij kijken - er zijn namelijk verschillende manieren. Om te kunnen tekenen moet je kijken zonder primair je verstand erbij te gebruiken en zonder hetgeen je ziet te beoordelen of te benoemen. Meestal zien we onze omgeving maar vluchtig. Teken maar eens de wijzerplaat van je horloge of klok zonder er eerst naar te kijken. Heeft het gewone cijfers, Romeinse cijfers of geen cijfers? Welke kleuren hebben de wijzers? Het zal vermoedelijk tegenvallen om het je te herinneren, terwijl je er dagelijks naar kijkt.

Zodra je hebt geleerd om goed te kijken, gaat er een wereld voor je open. Je verwondert je en ziet de schoonheid van de gewoonste dingen. Het is alsof je ogen verliefd worden op de wereld. Zen tekenen leert je waarnemen vanuit je hart. Je tekent wat je aanspreekt en de inspiratie volgt vanzelf. De kunst van zen tekenen is om één te worden met hetgeen je tekent en het resultaat los te laten. Dat je mag falen, voelt voor veel mensen als een bevrijding. Hierdoor leer je de paradox van het tekenen te ervaren; laat het resultaat los en ontdek dat het beter wordt. Zen tekenen leert je te vertrouwen op jezelf en dat je zonder talent, tekenervaring en zonder op het papier te kijken, toch ‘kloppende’ tekeningen kunt maken. Het resulteert in verrassende tekeningen die tegelijkertijd werken als een spiegel. Ze laten zien of je werkelijk geconcentreerd en gefocust was en zullen je, soms jaren later, herinneren aan het moment dat je tekende.

Michelle Dujardin

Het zen tekenboek

Tekenen als meditatietechniek

Ik kwam in aanraking met zen tekenen door een boek van Frederick Franck. Zijn werk was voor mij een eyeopener. Ik realiseerde me dat ik vooral met mijn verstand tekende en dat zowel mijn kennis als mijn persoonlijkheid mijn plezier in het tekenen in de weg zaten. Door te gaan zen tekenen kreeg ik er meer plezier in en werden mijn tekeningen

192 pag., gebonden ISBN 978 90 5670 294 6 € 19,95

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

4

Asoka

Lemoni (Michelle’s dochter) slaapt

5

Asoka


Pijnappelklier Hypofyse

Hersenen

Keel

Bijnier Nier

Di

Du

Geslachtsorganen

Halswervels

Maag

Long ZV

Maag

Hart

Milt Bijnier Di

Nier

Du

Blaas

GB

Long ZV

Oor

Rugwervels

Lever

Schildklier

Lendenwervels

Oor

Geslachtsorganen

Do-In: yoga van de oosterse geneeswijzen Mild, effectief, vrolijk en ontspannend. Zo zou je Do-In, een oosterse bewegingsvorm die aan yoga doet denken, kunnen omschrijven. In De helende kracht van Do-In gaat Lilian Kluivers (1983) op toegankelijke wijze in op de werking en achtergrond van Do-In-oefeningen. De mix van strekkingen, zelfacupressuur en ademtechnieken is voor iedereen geschikt – ongeacht leeftijd of lenigheid.

nr.

8

6

Kun je een voorbeeld geven van een oefening?

‘Voor het gemak omschrijf ik Do-In wel eens als “De yoga van de oosterse geneeswijzen.” Het is eeuwenoud, oorspronkelijk in China ontstaan en verder ontwikkeld in Japan. Dit alles onder invloed van het taoïsme en oosterse geneeswijzen. Je combineert strekoefeningen, zelfmassage, energieopbouwende oefeningen en ademhalingstechnieken. Door de strekkingen doen deze oefeningen vooral denken aan yoga, waarbij veel gestretcht wordt. De zelfmassage, de energieopbouwende oefeningen, verweven met de kennis van oosterse geneeswijzen, maken Do-In toch een totaal andere ervaring.’

‘De volgende zelfmassage-oefening behoort tot mijn favorieten en neemt een paar minuten in beslag. De oefening zorgt ervoor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd, dat spieren zich ontspannen en kan ook helpen bij slapeloosheid. In De helende kracht van Do-In staat de oefening uitgebreid uitgelegd, maar dit is de essentie: ga staan of eventueel zitten en maak ontspannen vuisten van je handen. Klop hiermee over heel je hoofd, en vervolgens op de achterkant van je nek en schouderkoppen. Dan langs de zachte kant van je armen naar je vingertoppen, en aan de buitenkant van je armen weer terug naar je schouders. Herhaal dit kloppen op je armen drie keer. Klop dan ook op je borst. Daarna klop je op je onderrug en het bekkengebied. En tot slot klop je aan de achterkant en buitenkant van je benen naar je voeten, en aan de binnenkant van je benen vanaf je voeten omhoog naar je onderbuik. Leg dan je handen op je onderbuik en voel de adembeweging in dit gebied. Voel je lichaam na deze oefening: hoe voelt je lichaam nu?’

Hoe komen de oosterse geneeswijzen terug bij Do-In? ‘Bij de strekoefeningen open je iedere keer weer een of meer meridianen. Meridianen kun je je voorstellen als energiekanalen waardoor de levensenergie door het lichaam stroomt. Ook de zelfmassages – dit kunnen acupressuurof klopoefeningen zijn – stimuleren deze energiebanen en zorgen ervoor dat de levensenergie – deze wordt in Japan ki genoemd – beter circuleert. Dit is hetzelfde principe als acupunctuur of shiatsu.’

tekst: Lilian Kluivers

oostwest boekenmagazine 

Wat is Do-In precies? Hersenen

De Driehoek

‘Na sommige oefeningen kun je zelfs de energie in je vingertoppen voelen tintelen, of door je lichaam voelen stromen als een warme, ontspannen golf.’ Wat merk je als je energie goed stroomt? ‘Je zit lekker in je vel, voelt je ontspannen, energiek, vrolijk en gezond.’ Lachend: ‘Wat wil je nog meer? Na sommige oefeningen kun je zelfs de energie in je vingertoppen voelen tintelen, of door je lichaam voelen stromen als een warme, ontspannen golf.’

Lilian Kluivers

De helende kracht van Do-In

Taoïstische oefeningen voor gezondheid en energie

Kunnen lezers ook zelf Do-In beoefenen aan de hand van het boek?

184 pag., paperback ISBN 978 90 6030 726 7 € 24,95

‘Jazeker. In De helende kracht van Do-In staan twee oefenprogramma’s. Ook heb ik uitgelegd hoe je de verschillende oefeningen het beste kunt combineren. Vaak zijn mensen bang dat ze lenig moeten zijn om Do-In te kunnen doen, maar dat hoeft helemaal niet. Het gaat erom dat je tijdens de oefening een aanspanning voelt langs de baan van de meridiaan. Dan is de oefening goed voor je. En het leuke is: als je mild met jezelf omgaat, word je vanzelf flexibeler.’

7

De Driehoek


volzin.

Het boek over Ganesha

volzin.

Nr 2 · 25 januari 2013 Jaargang 12 € 4,30 · volzin.nu

magazine voor zinvol leven

Royina Grewal vertelt ons in drie hoofdstukken over de oorsprong van Ganesha, de vele mythen over deze god en hoe die de tijd en cultuur waarin ze zijn ontstaan reflecteren, en over zijn iconografie en verering. De noten en vervolgens de uitgebreide verklarende woordenlijst achterin helpen om een en ander te plaatsen in hetgeen je al weet over de hindoegoden en -cultuur. Illustratie: K.G. Nerendra Babu

Ontdek waarom de Indiase goden nog altijd spring­ levend zijn

Ganesha, de god met het hoofd van een olifant, is ongetwijfeld de meest herkenbare, geliefde en aanbeden god binnen het hindoeïsme. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hij biedt bescherming bij alle soorten moeilijkheden. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals bij een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha staat altijd aan het begin van iets, een eerste impuls. Over zijn uitzonderlijke geboorte, zijn olifantenhoofd, zijn gebroken slagtand, zijn niet te stillen honger, maar ook zijn woedeuitbarstingen bestaan talloze mythes: de een nog kleurrijker dan de andere. In dit door Royina Grewal helder en vlot geschreven boek komen alle aspecten en achtergronden van de figuur Ganesha tot hun recht.

Dit handige kleine boek geeft op toegankelijke wijze enorm veel informatie over de hindoegod Ganesha en over de herkenbare verschillende kanten van de mens en hoe die zijn of haar doelen kan bereiken. Dit boek kan van grote waarde zijn bij de spirituele zoektocht van velen. En omdat het inzicht verschaft in de diepere betekenis van de beeltenissen van Ganesha is het bovendien bijzonder aan te bevelen voor degenen die op reis gaan naar Zuidoost-Azië en India.

Royina Grewal

Het boek over Ganesha 160 pag., paperback ISBN: 9789 0627 106 52 € 14,90

Toen het bij ons in 2008 verschenen boek Hindoeïsme in kort bestek van W. Stoddart & R. Jansma een groot succes bleek te zijn, besloten we een serie boeken over het hindoeïsme uit te geven: de ‘Synthese Hindoe Bibliotheek’. Trots presenteren we u de vijf boeken uit deze nieuwe serie: over Ganesha, Shiva, Vishnu, Krishna en Hanuman.

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

8

Synthese

Maatschappij Stop de seculiere dominees Media Religie heeft geen omroep nodig Life of Pi Het leven van Yann Martel

Voorbij het hokjesdenken

‘DIE CHRISTEN 2.0 DAT BEN IK’ pagina 8 ➜

ijgen ‘Zwg n is ee optier’ mee

volzin.

Nr 7 · 5 april 2013 Jaargang 12 € 4,30 · volzin.nu

magazine voor zinvol leven

Nieuw leven Leek neemt klooster over

Paus Franciscus Ode aan naamgever

Thomas a Kempis Mysticus maakt comeback pagina 32 ➜

Politiek Betrokken burger wil aandacht

n is ‘Leve elijk nk ontva zijn’ 11 pagina

Interview Christa Anbeek en Ada de Jong

Als je verliest wie je dierbaar is

Elefante Blanco Film wijst weg voor paus Artway Christelijke kunst die goed is

TOCH MOET JE VERDER MAIL & or oi vo Pleido oderne m Post votie de

ER BLIJFT MEER VAN JE OVER DAN JE DENKT

Jan van Kilsdonk Hoera voor de sukkels

magazine voor zinvol leven

Mohammed Benzakour ‘Nederlandse zorg negeert migranten’

PAASNU MMER

me brief t een van de Vrien van Voden lzin

50 plus-50min Weg met die tegenstelling Nijkleaster Friese klei baart eigenzinnige kerk Karel Smouter ‘Ik ben ontginner geworden’

Liever dood dan dement?

✽ WIN

volzin.

Nr 6 · 22 maart 2013 Jaargang 12 € 4,30 · volzin.nu

Nr 8 · 19 april 2013 Jaargang 12 · € 4,30 · volzin.nu

Doe gek! Vier kroning in een kerk

(maar kan het ook?)

Columnisten Marjoleine de Vos ✽ Ruben van Zwieten ✽ Mohammed Benzakour

pagina 20 ➜

IK SCHEP LEVEN UIT DE DOOD

pagina 22

De essentie van Pasen

Columnisten Marjoleine de Vos ✽ Ruben van Zwieten ✽ Nuweira Youskine

Columnisten Marjoleine de Vos ✽ Ruben van Zwieten ✽ Jan van Hooydonk

Columnisten Marjoleine de Vos ✽ Ruben van Zwieten ✽ Jan van Hooydonk

HELAAS IS IEMAND U VOOR GEWEEST, VOL008_01coverZW.indd 1

15-04-13 12:24

maar ga voor een kennismakingsabonnement naar

www.volzin.nu

Maak voordelig kennis met het tijdschrift voor de moderne zinzoeker. Nu 4 nummers voor slechts

€ 10,0

volzin.

0

MAGAZINE VOOR ZINVOL LEVEN

verschijnt elke 2 weken, 24 keer per jaar Volzin gaat over religie, maatschappij en cultuur. Elke twee weken – 24 edities per jaar – en dagelijks op www.volzin.nu zoeken we naar de antwoorden op de grote vragen. Wie zijn we? Wat doen we hier? Hoe geven we dit leven zin? Dat doen we met interviews met denkers en doeners,

religie >>

Monique Samuel ‘Ik sta voor waar ik in geloof’

met reportages over geloofsvernieuwing, met debatten, analyses en essays, met columns van Marjoleine de Vos, Mohammed Benzakour, Nuweira Youskine en Ruben van Zwieten. En, natuurlijk met goede zin.

maatschappij

cultuur

www.volzin.nu 9

advertentie


Het boek over Shiva

Illustratie: Amitabh

Shiva is een van de belangrijkste goden uit het hindoeïsme: Vernietiger en Beschermer, Allerhoogste onder de asceten en Heer van het Universum. Shiva draagt de antwoorden op de grootste dilemma’s waar de mensheid mee worstelt in zich. Maar wie is Shiva? Waarom trekt hij de wereld rond als een naakte asceet besmeurd met as? Wat is het verhaal achter de verering van de linga en welke wereldvisie gaat daarachter schuil? In dit deel uit de Synthese Hindoe Bibliotheek onderzoekt Namita Gokhale deze en vele andere vragen over Shiva. Achter de complexiteit van Shiva komen een filosofie en wereldbeeld tevoorschijn die beschouwd kunnen worden als de essentie van het Indiase denken.

Het boek over Vishnu

Het boek over Shiva is toegankelijk maar geeft tegelijkertijd enorm veel informatie. Namita Gokhale beschrijft hoe Shiva wordt en werd gezien, weergegeven en aanbeden, nu en in vroeger tijden. Ze beschrijft Shiva’s vele eigenschappen en namen, de tempels waar hij wordt aanbeden, de festivals die om hem draaien, evenals de mythen die sinds jaar en dag over hem verteld worden. Achterin het boek vinden we enkele Shiva-liederen en een zeer uitgebreide verklarende woordenlijst. Het boek leest vlot, en met het handzame formaat en de mooie illustraties is het een perfect kado-idee.

Illustratie: Arvinder Chawla

Vishnu is in het hindoeïsme een van de belangrijkste goden in de goddelijke hiërarchie, naast Brahma, de schepper, en Shiva, de vernietiger. Vishnu houdt de schepping in stand en bewaakt het evenwicht tussen goed en kwaad. Wordt deze verstoord en dreigt er chaos, dan daalt Vishnu naar de aarde af om de orde te herstellen. Hij komt telkens in een (andere) gedaante (avatara of incarnatie) die op dat moment het meest geschikt is om de chaos te herstellen. In een populaire interpretatie heeft Vishnu tien incarnaties waarvan er twee (Rama en Krishna) de ‘hoofdrol’ spelen in de twee grote Indiase heldendichten: de Ramayana en de Mahabharata. De auteur, Nanditha Krishna, is van oorsprong kunsthistorica, Honorary Director van de prestigieuze Ramaswami Aiyar Foundation en auteur van elf zeer succesvolle boeken. In Het boek over Vishnu beschrijft zij op heldere en informatieve wijze de tien incarnaties van Vishnu.

Namita Gokhale: ‘Als we de eeuwig levende werkelijkheid van Shiva in zijn voorwaartse en achterwaartse momenten natrekken in haar veelvuldige en vaak met elkaar strijdige interpretaties, ademen we nieuw leven in de levende Shivareligie, van hem die woorden en namen transcendeert en verstandelijk begrip te boven gaat en van wie men slechts een notie kan krijgen in het totale en verschrikkelijke moment van absolute overgave en de vernietiging van het onwerkelijke.’

oostwest boekenmagazine 

Het boek over Krishna

Het boek over Hanuman

Illustratie: K.G. Narendra Babu

Illustratie: K.G. Narendra Babu

De apengod Hanuman is een uitzonderlijke geleerde, een onbevreesd krijger en de ideale generaal: intelligent, onvoorwaardelijk trouw aan zijn meester, onbaatzuchtig en bescheiden. Hij is de grootste aanhanger en volgzame dienaar van Ram (de 7e incarnatie van Vishnu en de centrale figuur in het heldendicht de Ramayana). Dit boek volgt het spoor van Hanuman vanaf de ontmoeting met Rama en belicht de diverse eigenschappen en kenmerken van Hanuman en wat deze betekenen in de Hindoestaanse iconografie. Hij is voor iedere hindoe het symbool van de onuitputtelijke mogelijkheden die ieder in zich heeft, hij die het schijnbare mogelijk maakt. Er bestaan voor hem geen onoverwinnelijke obstakels. Hanuman komt voor in het millennia-oude heldenepos de Ramayana, hij symboliseert de devotie (bhakti) en is vooral populair in het noorden van India.

Van al Vishnu’s incarnaties wordt Krishna beschouwd als de purna avatar, de meest volledige incarnatie, want hij omvat in zichzelf het totale spectrum van emoties en attributen die wezenlijk zijn voor de ideale menselijke persoonlijkheid. Hij is de meest toegankelijke van alle goden en overbrugt de kloof tussen het sterfelijke en het onsterfelijke. Op boeiende en heldere wijze is uitdrukking gegeven aan de volheid, de charme en de complexiteit van deze populaire god. Het boek over Krishna is gebaseerd op de Puranas, de klassieke literatuur, bhakti-poëzie en folklore. Daardoor ontstaat een rijk en gevarieerd portret van de blauwe god: het ondeugende kind, de ongeremde minnaar, de onverzettelijke krijger, de wijze en pragmatische filosoof en de verheven god. Pavan K. Varma is als diplomaat van India uitgezonden naar o.a. Moskou, New York, Londen en Cyprus, thans is hij ambassadeur in het koninkrijk Buthan. Hij schreef bestsellers als The Great Indian Middle Class, Being Indian en Ghalib. Tevens vertaalde hij een bloemlezing uit de poëzie van Kaifi Azmi en Gulzar in het Engels.

Parvez Dewan (1954) studeerde geschiedenis aan St.Stephen’s College, Delhi en de Universiteit van Cambridge. Dewan is niet alleen schrijver van 6 titels, maar ook is hij een niet onverdienstelijke componist. Twee van zijn libretto’s zijn als rock-opera’s uitgevoerd in Denemarken.

Namita Gokhale

Nanditha Krishna

Pavan. K. Varma

Parvez Dewan

Het boek over Shiva

Het boek over Vishnu

Het boek over Krishna

171 pag., paperback ISBN: 9789 0627 107 75 € 14,90

224 pag., paperback ISBN: 9789 0627 108 05 € 14,90

176 pag., paperback ISBN: 9789 0627 108 50 € 14,90

Het boek over Hanuman

nr.

8

10

Synthese

192 pag., paperback ISBN:9789 0627 109 59 € 14,90

11

Synthese


Bewust

titels in thema:

Bewust leven Een zo gezond, gelukkig en efficiënt mogelijk leven leiden wil iedereen. Maar hoe doe je dat? OOSTWEST boekenmagazine heeft de boeken geselecteerd die, allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen invalshoek, antwoord geven op deze belangrijke levensvraag.

Nick Blaser

Sebo Ebbens

Gevoelens komen en blijven

Stralend in de wereld

Oefeningen in mindfulness

De vijf Tibetaanse wijsheden in het dagelijks leven

96 pag., paperback ISBN 978 90 6030 729 8 € 14,95

128 pag., paperback ISBN 978 90 5670 291 5 € 16,95

Doris Zölls, Christof Zirkelbach, Barbara Proske

Op zoek naar het wonderbaarlijke

Charles de Monchy

Myla &Jon-Kabat-Zinn

Het denkende lichaam

De Findhorn-kalender

Interactie tussen lichaam, bewustzijn en het ik

Met kinderen groeien

Dagen van wijsheid 368 pag., wire-o-ringband ISBN 978 90 6271 062 1 € 19,95

192 pag., paperback ISBN 978 90 6030 732 8 € 22,95

427 pag., paperback ISBN: 978 905 6700 461 € 24,95

Eileen Caddy

P.D. Ouspensky Rients Ritskes

Leer voelen wat je wilt voelen

Zenvol omgaan met emoties

336 pag., gebonden met stofomslag ISBN 978 90 5670 280 9 € 29,95

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

Over aandacht in opvoeding en gezin

Ook verkrijgbaar als e-book! Joseph Goldstein/Jack Kornfield

Meesterlijke zenrecepten

Fragmenten van een onbekende leer

Op zoek naar jezelf?

Op zoek naar het hart van wijsheid

Kees Klomp

Koken met aandacht 168 pag., paperback ISBN 978 90 6030 731 1 € 24,95

421 pag., paperback ISBN 978 906271 6128 € 28,50

160 pag., paperpack + audio cd ISBN 978 90 5670 258 8 € 19,50

320 pag., paperback ISBN 978 90 5670 043 0 € 19,95

256 pag., paperback met flappen ISBN 978 90 5670 289 2 € 24,95

12

titels in thema: Bewust leven

Dorle Lommatzsch

Basisboek mindfulness

Het pad van inzichtmeditatie

13

Bloei!

Werken aan geluk in organisaties

titels in thema: Bewust leven


Recept: rabarbertaart 200 g boter 125 g rietsuiker 3 eieren 125 ml melk 2 tl bakpoeder 200 g volkoren tarwebloem 500 g rabarber 50 g geraspte kokos

Foto: Skånska Matupplevelser

Boter en rietsuiker tot een schuimige massa roeren. De eieren langzaam erdoor roeren. Het meel met het bakpoeder vermengen en afgewisseld met de melk door het deeg roeren. Het deeg in een ingevette springvorm doen en gladstrijken. Rabarber wassen en in kleine stukjes snijden. Over het deeg verdelen en met geraspte kokos bestrooien. De taart bij 160 graden ca. 35 minuten bakken.

Koken met aandacht is een smaakontdekkingstocht. Je ervaart zelf hoeveel beter het eten je smaakt als je kookt met aandacht. Het boek leert je om koken en eten te zien als een spirituele oefening door aanwezig te zijn in het ogenblik. De meesterlijke zenrecepten zijn daarmee een training in mindfulness en kunnen zo een mooie aanzet zijn om te komen tot een bewustere eet- en levensstijl. Met voorwoord van Willigis Jaeger.

Doris Zölls, Christof Zirkelbach, Barbara Proske

Koken met aandacht

Meesterlijke zenrecepten 168 pag., paperback ISBN 9789060307311 € 24,95

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

14

advertentie

15

De Driehoek


religie

titels in thema:

Wereldreligie Spirituele zingeving is heel persoonlijk en houdt dan ook voor iedereen iets anders in. Daarom hebben wij een uitgebreide selectie gemaakt van de mooiste religieuze en spirituele klassiekers uit alle windstreken.

René van Dijck Boudewijn Koole

Wat Jezus werkelijk zei

Willigis Jäger

De kleine ziel en de zon

Gnosis als wereldreligie

Leven en werk van Gilles Quispel

Een uiteenzetting van 5 grote wereldreligies

288 pag., paperback ISBN 978 90 6271 090 4 € 22,50

208 pag., paperback ISBN: 978 90 5670 095 9 € 17,95

32 pag., gebonden ISBN 978 90 6271 946 4 € 13,95 – tot 1 augustus 2013 slechts € 9,50

239 pag., paperback ISBN 978 90 6271 109 3 € 24,95

140 pag., paperback ISBN: 978 90 627 103 62 € 16,50

Thich Nhat Hanh

Marinus Gout

Hendrik Verbruggen

Jezus en Boeddha als broeders

Symboliek in kathedralenbouw

Mystieke spiritualiteit

De weg van een pelgrim

Spirituele klassieker uit Rusland

Een verzameling van 1028 lofprijzingen van godheden

142 pag., paperback ISBN: 978 90 627 107 37 € 14,90

212 pag., paperback ISBN: 978 90 627 183 99 € 16,75

160 pag., paperback ISBN 978 90 5670 051 5 € 16,95

nr.

8

Leo Kohlenberg

Elke golf is de zee

De verschillen en overeenkomsten tussen het christendom en het boeddhisme

oostwest boekenmagazine 

Een gesprekje met God

Een betrouwbaar beeld van Jezus’ optreden

Rigveda

Carolus Verhulst

Wereldreligies, eenheid in diversiteit

Neale Donald Walsch

16

t i t e l s i n t h e m a : We r e l d r e l i g i e

Margrit Irgang

Een analyse van de bouw van West-Europese gotische kathedralen

Malise Ruthven

Islam

Een kort overzicht

De pelgrimstocht als innerlijke verandering

120 pag., paperback, geïllustreerd ISBN: 978 90 627 111 09 € 22,95

160 pag., paperback met flappen ISBN: 978 90 6271 087 4 € 14,90

160 pag., paperback ISBN 978 90 5670 271 7 € 16,95

Ga je eigen weg

17

t i t e l s i n t h e m a : We r e l d r e l i g i e


oostwest2013_Adparavisie 14-05-13 13:40 Pagina 1

VOED JEZELF KAARTJES - SASKIA DE BRUIN Iedere honger in jou verdient het om liefdevol begrepen en gestild te worden. Ik hoop dat deze kaartjes kleine liefdesbonbons voor je mogen zijn! Saskia de Bruin ISBN 9789077770726, €9,95

Mindful Coachen tweejarige opleiding

Listen With Your Heart

De Kundalini van de Aarde na 2012

NIEUW!

NIEUW!

ORM 66402

HET IS FEEST: 25 JAAR UITGEVERIJ DE ZAAK!

IK HOEF NIETS TE DOEN - MARIANNE WILLIAMSON (CD) Van de auteur van het boek Terugkeer naar liefde! Over omgaan met problemen. Leer je innerlijke vrede bewaren onder alle omstandigheden.

Dromen doe je vanuit je hart. Om het leven van je dromen te kunnen leiden, is het belangrijk je hart te ontspannen en te openen. De weg naar je hart vind je onder andere in de diepe innerlijke rust van meditatie en met name droommeditaties. Droommeditaties van het Hart zijn zeven meditaties voor ontspanning, slapen gaan en mooie dromen. De muziek en de geleide meditaties nemen je mee naar een plek waar je diepe innerlijke rust en een hoger bewustzijn ervaart

Interesse in de opleiding? Voor een eerste oriëntatie kun je altijd contact opnemen. Dorle Lommatzsch • www.openbewustzijn.nl • 06-23016358

Gebonden, full colour, ISBN  9789072455666, €25,-

DE

Verkrijgbaar via de boekhandel. Gratis catalogus? Bel 050-5266157. Boeken thuis gestuurd? Surf naar WWW.UITGEVERIJDEZAAK.NL

ISBN 978-90-77677-57-5

Tijdens zijn reizen in Amerika raakte Alberto Grollo geïnspireerd door de prachtige natuur in de Nationale Parken. De muziek op Natural Feelings geeft de eeuwenoude sfeer en betekenis weer van de meest indrukwekkende plekken op aarde. Je hoort o.a. gitaar, didgeridoo, viool, saxofoon, keyboard en tabla.

UITGEVERIJ

Z A A K

Drunvalo Melchizedek

Natural Feelings

ORM 66382

JE KUNT JE LEVEN HELEN LUXE EDITIE - LOUISE HAY FEEST: EEN JAAR LANG €25,- I.P.V. €29.95! Talloze mensen zijn (nog)gelukkiger geworden dankzij dit wereldberoemde boek. Leer om van jezelf te houden en krijg een (nog) fijn(er) leven!

De Maya Ouroboros

Alberto Grollo

Luisterboek, ISBN 9789072455673, €4,95

Werken met meer rust en meer aandacht... ....vanuit de boeddhistische psychologie

ISBN 978-90-77677-43-8

Droommeditaties van het Hart

ISBN 9789077770719, €19,95

IN 2013 15 TITELS VOOR SLECHTS €4,95 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT! SURF NAAR WWW.UITGEVERIJDEZAAK.NL VOOR DE VOLLEDIGE LIJST

Drunvalo Melchizedek

Rosalinda Weel

YOGABINGO - HELEN PURPERHART Pret, gezelligheid en speelplezier! YogaBingo speel je net als gewone Bingo, maar nadat de Bingo is gevallen komt de groep in beweging en doet samen alle oefeningen op de de Bingokaart. Van de auteur van de Kinderyogakaarten!

Opvoeden in het Zicht van de Ziel

Carla Kerklaan

ISBN 978-90-77677-59-9

~ De kracht van de natuur is overweldigend en ik hoop dat ik met Natural Feelings de indruk die deze wonderen der natuur op mij hebben gemaakt, op de luisteraar kan overbrengen. ~ Alberto Grollo

Bezoek onze webwinkel

www.hajefa.nl

www.oreade.com voor het beluisteren van deze cd’s en vele andere titels.

Miksang contemplatieve fotografie

Workshop compassie & mindfulness

K

één moment, één klik – een oneindige reis van waarneming

2 dagen met Christopher Germer en Kristin Neff

B

Voor wie

Het Goede Oog Openen

• Mindfulnesstrainers en hulpverleners

E A

E

K R

K

N T

kennismakingworkshops

De workshop • • • • • •

M

O

D

N

I

R

E

Ervaren dat je compassie kunt leren Leren wat compassie te bieden heeft, vooral in moeilijke tijden Hoe mindfulness en compassie elkaar versterken De theorie achter compassietraining Hoe je compassie als professional in je werk kunt toepassen Concrete oefeningen met Neff en Germer

22 – 25 augustus 26 – 29 september zomerworkshop 2 augustus introlezing 3/10/17/31 augustus

Wanneer 7 & 8 augustus 2013 Waar Amsterdam Prijs € 395,- excl. BTW, lunches inbegrepen Meld je nu aan op www.centrumvoormindfulness.nl onder het kopje ‘workshops’.

RaaDHuissTRaaT 15 1016 DB aMsTERDaM | 020 - 320 67 11

in Zandvoort Contact: Hèlen A Vink E: helen@miksang.nl | T: 06-53525759 | W: www.miksang.nl Op vertoon van deze advertentie ontvang je €25 korting!

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

18

advertentie

19

kbm-adv.indd 1

advertentie

12-06-13 17:4


balans

titels in thema:

Lichaam in balans Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met deze titels blijft u in balans en geeft u zowel lichaam als geest de aandacht die het verdient. Michaela Riedl

Ontdek de geheimen van de mannelijke seksualiteit

Lingam-massage

192 pag., paperback ISBN 978 90 6030 725 0 € 19,50

Maria Lohmann Karin Karlbantner, Tina Haase

Hans van Waning

Baby-shiatsu

Alles over vasten

Hoe houd je je baby gezond? 160 pag., paperback ISBN 978 90 6030 730 4 € 22,95

Schüssler-celzouten

Detox: reinigen tot in je kern

Werking en praktische toepassing op basis van gelaatsdiagnostiek

Bachbloesemkaarten

296 pag., paperback ISBN 978 90 6030 727 4 € 24,50

151 pag., paperback ISBN 978 90 6030 728 1 € 19,50

doosje met 42 kaarten ISBN: 978 90 6030 7090 € 18,50

Manuela de Jong-Donselaar

Lilian Kluivers

Michaela Riedl

Erich Rauch

Tenzin Wangyal Rinpoche

Christopher Kilham

De helende kracht van Do-In

Ontdek de geheimen van de vrouwelijke seksualiteit

Yoni-massage

Bach-remedies stap voor stap

De manier om uw darm te ontslakken, ontgiften en ontzuren

De deur naar innerlijke vrijheid

De vijf Tibetanen

Judy Ramsell-Howard

De darmreiniging volgens dr F. X. Mayr

Tibetaanse adem- en bewegingsyoga

Vijf dynamische oefeningen voor gezondheid, energie en mentale kracht

168 pag., paperback ISBN 978 90 6030 723 6 € 19,50

95 pag., paperback ISBN 978 90 6030 634 5 € 13,50

128 pag., paperback ISBN: 978 90 6030 661 1 € 17,50

132 pag., gebonden ISBN: 978 90 5670 2939 € 19,50

70 pag., paperback ISBN 978 90 6030 542 3 € 14,50

Taoïstische oefeningen voor gezondheid en energie 184 pag., paperback ISBN 978 90 6030 726 7 € 24,95

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

20

titels in thema: Lichaam in balans

21

titels in thema: Lichaam in balans


Op het nachtkastje van… Inez van Goor

van de planeten die hij bezoekt wordt bewoond door een volwassene die zichzelf op een of andere manier belachelijk maakt. Zoals de dronkaard die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt voor het feit dat hij drinkt. Onvergetelijk is de passage die zich afspeelt op de planeet aarde, over het afscheid van de vos die hij tam heeft gemaakt:

De verhalen uit deze kinderboeken lijken op situaties uit ons eigen leven en laten ons van de wijsheid proeven die, vaak zonder dat we het herkennen, door ons eigen leven verteld wordt.

‘Vaarwel’, zei de kleine prins. ‘Vaarwel’, zei de vos. ‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’ ‘Voor de ogen is het wezenlijke onzichtbaar’, herhaalde de kleine prins, om het goed te onthouden. ‘Alle tijd die jij aan je roos besteed hebt, maakt je roos juist zo belangrijk.’ ‘De tijd die ik aan mijn roos besteed heb…’ zei de kleine prins, om het goed te onthouden. ‘Dat is een waarheid die de mensen vergeten hebben’, zei de vos. ‘Maar die moet jij niet vergeten. Je blijft altijd verantwoordelijk voor wat je tam hebt gemaakt. Je bent verantwoordelijk voor je roos.’ ‘Ik ben verantwoordelijk voor mijn roos’, zei de kleine prins om het goed te onthouden.

De verhalen uit kinderboeken lijken op situaties uit ons eigen leven en laten ons van de wijsheid proeven die, vaak zonder dat we het herkennen, door ons eigen leven verteld wordt. Dit is, volgens Inez van Goor, kleuterjuf en schrijfster, de kracht van kinderboeken. In Op het nachtkastje van… noemt ze haar drie favoriete titels.

Boeddha’s beestenboek is mijn laatste aanwinst. De verhalen beschrijven voorvallen uit vorige levens van de Boeddha, waarin hij steeds een ander dier is. Ik kreeg het voor mijn werk bij het tijdschrift BoeddhaMagazine. Net als de twee anderen is dit een boek om vaak te herlezen. Een van mijn favoriete hoofdstukken gaat over een aap die een hand erwten van de koning heeft gestolen.

Op mijn tiende verjaardag gaf mijn broer mij het boek Winnie-de-Poeh. Toen ik twintig werd kreeg ik van hem de Winnie the Pooh Collection’ en op mijn dertigste de Nederlandse vertaling. Voorin schreef hij steevast: ‘Dat je net als deze lieve beer de wereld mag ontdekken en maar net zo wijs mag worden’. Niet alleen vanwege de inhoud, maar juist hierom is dit boek voor mij van grote emotionele waarde. Ik ben dol op de karakters: het springerige Teigetje, de sombere Iejoor en het angstige Knorretje zijn mijn persoonlijke favorieten. De hilarische dialogen en het creatief woordgebruik toveren nog altijd een glimlach op mijn gezicht – zoals in het hoofdstuk over de Klontemiggel:

‘Een aap die in de takken zat, verloor een erwt en hij vergat dat hij zijn hand vol erwten had. Hij zocht maar naar die ene erwt, waardoor hij sacherijnig werd. Ja, Koning, het is heel frappant: met mensen zonder veel verstand is vaak hetzelfde aan de hand. Ze letten op een kleinigheid En raken zo het grote kwijt.’

‘Help! Help!’ riep Knorretje, ‘een Klontemiggel, een Gruwelijke Klontemiggel!’ En hij maakte dat hij wegkwam, al maar schreeuwend: “Help! Help! Een Kluwelijke Grontemiggel! Gelp! Gelp! Een grontelijke kluwemiggel! Een..een..miggele grontekluw..een…’

Inez van Goor is freelance tekstschrijver voor BoeddhaMagazine. Naast artikelen schrijft ze kinderverhalen. Haar wens is om ooit zelf een kinderboek te schrijven. Ideeën hiervoor heeft ze genoeg! Je kunt voorbeelden van haar gepubliceerd werk vinden op LinkedIn en op haar website: www.ineztekst.nl

Le Petit Prince las ik op het VWO voor mijn Franse boekenlijst. Het was het enige dunne boek waar je veel punten voor kreeg. Nooit verwacht dat ik het ook nog eens zo leuk zou vinden! De Nederlandse vertaling kreeg ik van mijn moeder toen ik mijn diploma haalde. De kleine prins verlaat zijn planeet, waar hij voor zijn roos zorgt, om te zien hoe de rest van het heelal eruitziet. Elk

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

Van resp. A.A. Milne, A. de Saint-Exupéry en M. van Donkelaar & M. van Rooijen (illustraties Moniek Peek).

Illustratie: Moniek Peek

22

Op het nachtkastje van…

23

Op het nachtkastje van…


In deze reeks worden onderwerpen – enerzijds beknopt en anderzijds compleet – toegankelijk gemaakt door experts op het betreffende gebied. De reeks is in binnen- en buitenland zeer succesvol. De boekjes zijn ideaal voor in de trein, op vakantie, voor het bijspijkeren van uw kennis of voor een kennismaking met voor u onbekende, maar interessante onderwerpen. Ze zijn prettig leesbaar, behandelen uiteenlopende onderwerpen en zijn geschreven door deskundige auteurs. De reeks geniet een grote populariteit onder zowel algemene lezers als onder studenten en docenten. Dus: waar zit het gat in úw kennis?

Dompel jezelf onder in nieuwe onderwerpen

Islam De islam, met name in zijn militante vormen, staat in het centrum van de belangstelling. Toch zijn maar weinig mensen buiten de moslimwereld werkelijk goed op de hoogte van de religieuze en ideologische inhoud van de islam. Dit boekje biedt een helder inzicht in de structuur en geloofsinhoud van deze wereldreligie. Malise Ruthvens inleiding geeft inzicht in onderwerpen als het hoe en waarom van de grote sub-bewegingen binnen de islam, zoals de sjiieten, soennieten en wahabieten, en het centrale belang van de sharia (de islamitische wet) in het islamitische leven. Ook biedt zijn introductie nieuwe perspectieven op actuele vragen: Waarom keert de grootste jihad (heilige oorlog) zich tegen de vijanden van de islam en niet tegen het kwaad in het algemeen? Kunnen vrouwen volwaardig deelnemen aan islamitische samenlevingen? Is er een hervorming van de islam nodig om de confrontatie met de moderne wereld aan te kunnen en zo ja, wat voor hervorming? Dit boekje is aanbevolen voor iedereen die geïnteresseerd is in de invloed van de islam in een internationale, actuele of politieke context, alsmede voor studenten Vergelijkende Godsdienstwetenschappen, Islamstudies en Internationale Betrekkingen.

met de nieuwe serie Een kort overzicht

Onlangs zijn wij met een nieuwe reeks informatieve boekjes gestart die aansluiten bij het profiel van Synthese. Wij kunnen daartoe putten uit de gerenommeerde reeks Very Short Introductions van de Oxford University Press – een serie van inmiddels meer dan 250 deeltjes over kunst, cultuur, geschiedenis, filosofie, sociologie, politiek, economie, religie, psychologie en wetenschap.

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

Malise Ruthvens

Islam 160 pag., paperback ISBN: 9789 0627 108 74 € 14,90

24

Synthese

Druïden

juridisch en wetenschappelijk gebied omstreden werd, een situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hij besteedt daarbij volop aandacht aan de hoofdpersonen, de schandalen en controverses die verantwoordelijk zijn voor de status en reputatie van de Dode Zee-rollen.

Wie waren de druïden? Wat weten we van ze? Bestaan ze nog steeds? De druïden kwamen voor het eerst in beeld in de tweede eeuw v.Chr. in het westelijke deel van Europa: Gallië, Engeland en Ierland. Al meer dan 2000 jaar spreken zij tot de verbeelding en geven zij aanleiding tot discussies, mede door de raadsels en mysteries die hen omgeven en het gebrek aan kennis over deze Keltische priesterkaste. Vele verschillende interpretaties van hun religie, traditie, symboliek en rituelen doen daarom de ronde. De auteur, Barry Cunliffe, voert de lezer in dit boekje mee langs het bewijsmateriaal dat door de jaren heen over de druïden verzameld is en laat zo zien wat wel en wat niet over hen gezegd kan worden. Hij onderzoekt de oorsprong van de druïden, hun geloof en geloofspraktijk, hoe zij in de loop van de geschiedenis van karakter zijn veranderd en hoe latere generaties het fenomeen van de druïden op uiteenlopende wijzen hebben geïnterpreteerd. Tevens geeft hij een beschouwing van de hedendaagse renaissance van het druïden-geloof en analyseert hij de perceptie hiervan. Een boeiende inleiding, voor zowel de geïnteresseerde lezer als voor studenten Archeologie, Culturele Antropologie, Geschiedenis en Godsdienst.

Timothy Lim

De Dode Zee-rollen 160 pag., paperback ISBN: 9789 0627 108 81 € 14,90

Het oude Egypte De oude Egyptenaren zijn een blijvende bron van fascinatie: mummies en piramides, vloeken en rituelen spreken al eeuwen tot de verbeelding van velen. We hebben allemaal een voorstelling bij het Oude Egypte, maar klopt dit beeld wel? Hoeveel weten we écht van deze grootse beschaving? Ian Shaw beschrijft boeiend hoe onze huidige ideeën over Egypte niet alleen gebaseerd zijn op de ontdekkingen van egyptologen maar ook op het fascinerende nieuwe bewijsmateriaal dat geleverd is door moderne wetenschappelijke en linguïstische analyses. Hij beschouwt in dit overzicht alle aspecten van de Oudegyptische cultuur; van graftombes en mummies tot de ontdekking van artefacten en de ontcijfering van de hiërogliefen. Shaw onderzoekt daarnaast de invloed van de egyptologie op diverse aspecten van onze hedendaagse cultuur, zoals op film, literatuur, moderne kunst en opera. Elk hoofdstuk van het boek houdt zich bezig met een ander aspect van het oude Egypte, van despotische farao’s tot geamputeerde ledematen en van hiërogliefen tot goden met dierenkoppen. Aanbevolen voor iedereen die geïnteresseerd is in feiten en fabels over het oude Egypte, studenten en docenten Geschiedenis en Archeologie en museumbezoekers.

Barry Cunliffe

Druiden 176 pag., paperback ISBN: 9789 0627 109 28 € 14,90

De Dode Zee-rollen Bijna iedereen heeft wel gehoord van de Dode Zee-rollen en hun toevallige ontdekking in 1947, waarmee zij tot de belangrijkste manuscriptvondsten uit de geschiedenis behoren. Echter, te midden van alle complottheorieën, politieke ontwikkelingen en sensationele verhalen kan het moeilijk zijn om waarheid van mythe te onderscheiden. Timothy Lim geeft in dit boek een beknopt overzicht van de feiten en de belangrijkste theorieën over de culturele en historische achtergrond van deze tekstrollen en van het licht dat zij werpen op het Oude Testament alsmede op het late jodendom en vroege christendom. Lim voert de lezer via archeologie en geschiedenis terug naar de Dode Zee-regio van 2000 jaar geleden. Hij vertelt niet alleen het fascinerende verhaal over de ontdekking van de rollen en over de wetenschap van het ontcijferen en dateren ervan, maar bespreekt ook de iconische status die de rollen inmiddels hebben verworven, vanaf hun ontdekking in de jaren ’40 tot aan het moment dat het op politiek,

Ian Shaw

Het oude Egypte 220 pag., paperback ISBN: 9789 06 2710 911 € 14,90

>>

25

Synthese


Hekserij

worven zijn, kunnen dieper inzinken, zodat ze een deel van het innerlijk weten worden. Leonardo da Vinci gebruikte dit moment om alles wat hij die dag had gedaan nog eens de revue te laten passeren en in zijn geheugen te verankeren.

Vrijwel alle culturen en religies kennen het begrip ‘heks’, meestal in de gedaante van een boosaardige, mysterieuze oude vrouw. Pas in de 19e eeuw ontstond een meer romantisch beeld van de heks, wat onder andere leidde tot de oprichting van zogenaamde wicca-groepen. De geschiedenis van de hekserij dwingt ons na te denken over het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid, geloof en bewijs, en primitiviteit en moderniteit; immers, van Halloween tot Harry Potter, heksen blijken nog steeds een rol te spelen in onze hedendaagse cultuur en maatschappij. In dit ‘korte overzicht’ stelt Gaskill de traditionele beeldvorming en historische mythen grondig bij en laat op overtuigende wijze zien dat veel van wat we denken te weten over heksen vaak weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Malcolm Gaskill

Hekserij 184 pag., paperback ISBN: 9789 06 271 103 1 € 14,90

Op het nachtkastje van… Frans Kusse

De kruistochten De kruistochten hielden Europa meer dan tweehonderd jaar in zijn greep en brachten een van de meest bijzondere en levendige episoden uit de wereldgeschiedenis voort. Maar, werden de kruistochten gemotiveerd door geestelijke beloningen of door hebzucht? Waren ze de eerste stappen op weg naar Europees kolonialisme, een poging tot etnische zuivering of een uiting van religieuze liefde? Dit korte overzicht presenteert de kruistochten op heldere en levendige wijze, en bespreekt de discussies en controverses eromheen. Door onderwerpen als kolonialisme, culturele uitwisseling en economische exploitatie bijeen te brengen, zet Tyerman vraagtekens bij onze gevestigde opvattingen over de kruistochten en moedigt hij ons aan om de relatie tussen heden en verleden te heroverwegen.

De tijd voor het slapengaan is belangrijk. Het is dé tijd om alle inzichten van de dag te laten passeren, om gedachten los te laten en om het lichaam voor te bereiden op de nachtrust. Velen pakken er voor het slapengaan een boek bij. In Op het nachtkastje van… vragen we schrijvers en journalisten naar hun favoriete titels. Aan het woord: Frans Kusse over zijn favoriete boeken van het moment.

Christopher Tyerman

De kruistochten 192 pag., paperback ISBN: 9789 06 271 1024 € 14,90

Juist de tijd voor het slapengaan is voor mij belangrijk. Het lichaam gaat rusten. De geest is nog actief en maalt door over alles wat er die dag gebeurd is. Voor een goede nachtrust is het loslaten van alle gedachten belangrijk. Tegelijkertijd draait alles op volle toeren. Inzichten die overdag ver-

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

26

Synthese + Op het nachtkastje van…

geneeskunde vroeger gezien) en over zijn zoektocht als arts en als mens. Als opleider en als voorzitter van de Nederlandse chirurgenvereniging was hij van grote invloed op zijn collega’s en leerlingen (studenten en assistenten) en het was voor mij een verrassing om tijdens de boekpresentatie te horen hoeveel specialisten door hem geïnspireerd zijn om te mediteren. Zo komen er langzaam maar zeker steeds meer artsen die – door de mens achter hun eigen arts zijn te ontdekken – in staat zijn hun patiënten te zien als mens, als één geheel van lichaam, geest en ziel.

Voor mij is er één boek in het bijzonder dat mij helpt mijn gedachten tot rust te laten komen en in contact te komen met een diepere laag van mijn bewustzijn: De kracht van het NU in de praktijk van Eckhart Tolle (Ankh Hermes). De essentie hiervan is het in contact komen met het lichaam, het van binnenuit voelen en ervaren van het lichaam. Daarmee verplaatsen we onze aandacht naar binnen, naar een plaats waar stilte en rust is. Het denken gaat ondertussen gewoon door, maar wordt als het ware transparant. We zijn niet meer de denker, zoals Tolle zo mooi zegt. Een ander boek dat sinds kort naast mijn bed ligt, is van collega Charles de Monchy: Het denkende lichaam (De Driehoek). Een prachtig en knap geschreven boek over ons lichaam en ons bewustzijn. De wetenschappelijke verhandelingen, gestaafd door stevige referenties, zijn met mijn denken goed te volgen, hoewel ik moet toegeven dat ik ze niet zomaar kan navertellen. Bijna intuïtief weet ik dat wat hij schrijft klopt. Maar wat De Monchy schrijft over kwantumfysica en bewustzijnsonderzoek overstijgt ons dagelijks denken. Vandaar dat het bij een aantal collega’s weerstand oproept. Het gooit hun ‘denkwereld’ overhoop. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er een andere werkelijkheid schuilging achter de zichtbare wereld. Daarom boeit het boek mij mateloos. Ik hoop de schrijver nog eens te ontmoeten en hem te kunnen bedanken voor zijn bijdrage aan een nieuwe visie op de gezondheidszorg.

Frans (Christiaan) Kusse (1952) studeerde na het gymnasium andragogie en geneeskunde. Na het artsexamen en de postdoctorale studie homeopathie (Stichting Homeopathische Opleidingen) vestigde hij zich in Amsterdam als arts voor homeopathie.

Leonardo da Vinci gebruikte dit moment om alles wat hij die dag gedaan de revue te laten passeren en in zijn geheugen te verankeren. Het derde boek naast mijn bed, dat ik net heb uitgelezen, is van een andere collega: Piet Leguit. Dr. Leguit was tot zijn pensioen voltijd chirurg, maar raakte in de loop van zijn leven steeds meer overtuigd van de grote invloed van de geest op het lichaam. Zijn eigen ervaringen met meditatie en zijn compassie voor zijn patiënten maakten hem een ander soort dokter, een dokter die niet alleen goed kon snijden, maar ook een dokter die geïnteresseerd was in de mens achter de patiënt. In zijn boek Verdrongen gevoel (2010 uitgevers), verhaalt hij op levendige en persoonlijke wijze zijn ervaringen. Over hoe hij werd opgeleid, over de ‘goden’ van de geneeskunde (zo werden de hoogleraren

27

Op het nachtkastje van…


Een spiegel die radicale verandering mogelijk maakt

het menselijk waarnemen van de werkelijkheid storen en vervormen. Hoewel hij sprak over inzicht en meditatie, vertegenwoordigde hij geen enkele ‘school’ of richting. Hij wenste geen ‘volgelingen’ en heeft elk gezag van goeroe, leraar of geestelijk leider altijd afgewezen. Wat hij deed was samen met zijn toehoorders nagaan wat de werkelijke oorzaken zijn van de problemen waarmee de mens sinds jaar en dag te kampen heeft.

Tevens verschenen bij Synthese van Krishnamurti:

Krishnamurti wilde geen goeroe zijn en noemde zichzelf evenmin een filosoof. Toch wordt hij gezien als een van de meest oorspronkelijke denkers van onze tijd. Hij gaf teachings over de hele wereld en bood praktische antwoorden op belangrijke levensvragen. In zijn boeken komen deze waardevolle lessen op een heldere manier aan bod.

‘Als twee vrienden, die op een mooie dag op een bankje in het park zitten te praten over het leven’

Toen Krishnamurti in het najaar van 1981, op 86-jarige leeftijd, opnieuw naar Nederland kwam om te spreken, was het Amsterdamse RAI Congrescentrum afgeladen. Al vroeg in de ochtend stonden er lange rijen voor de deur; met duizenden waren ze gekomen om zich deze, vermoedelijk laatste, gelegenheid hem te horen spreken niet te laten ontgaan. In de twee compacte toespraken, kwam de essentie van wat hij de mens te zeggen had duidelijker dan ooit tot uitdrukking. Het leek of Jiddu Krishnamurti (1895-1986) alles wat hij in de loop van zijn lange leven in vele delen van de wereld had gezegd hier wilde samenvatten. Hij wilde zich tot iedere luisteraar of lezer richten alsof ze met elkaar in gesprek waren ‘als twee vrienden, die op een mooie dag op een bankje in het park zitten te praten over het leven’. Krishnamurti’s boodschap is simpel en nog even actueel als altijd. Als doel van het leven ziet hij het leven zelf, het leven in het hier en nu, vrij van de bindingen van de tijd. Hij houdt zijn lezers een spiegel voor waarin ze zichzelf kunnen zien zoals ze werkelijk zijn, zoals ze innerlijk zijn. En het is de schok van de kennismaking met dat spiegelbeeld die de deur naar een radicale ommekeer open kan gooien.

Twee vrienden Jiddu Krishnamurti

Commentaar op het leven I

Krishnamurti was een bescheiden man. Hoewel hij zelden het woordje ‘ik’ gebruikte, wilde hij met zijn toespraken elk van zijn luisteraars persoonlijk aanspreken. Hij wilde een gesprek met ze voeren, een gesprek als tussen twee vrienden. Maar Krishnamurti was wel een vriend die zijn gesprekspartners onomwonden de waarheid zei. Niet ten onrechte wordt hij wel aangeduid als de belangrijkste beeldenstormer van de twintigste eeuw. De beelden die hij bestormde, zijn de verstarde denkbeelden en meningen die

oostwest boekenmagazine 

nr.

8

De eerste bundeling van persoonlijke aantekeningen van Krishnamurti 250 pag., paperback ISBN 978 90 6271 111 6 € 19,50 In het voorjaar van 2014 verschijnt Commentaren op het leven II

28

Synthese

29

Synthese


Less is More!

Interface Een onderzoek in de neuropsychiatrie sterkte De Monchy in de gedachte dat het geestelijk leven zich buiten de hersenen bevindt. Patiënten met een dwangneurose konden door uiterste wilsconcentratie hun waangedachten uitbannen. De Monchy: “Ze genazen zichzelf, hun persoonlijkheid deed het hem. Mensen kunnen dus via gedachten hun hersenen veranderen.”

Mijn hersenen en ik

Genoeg, hét tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder. Eenvoudig leven met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Magazine Genoeg is vernieuwd: het werd steviger met meer pagina’s. Elk kwartaal frisse inspiratie en tips voor een creatiever leven, met zorg voor mens, dier en milieu.

Dit fenomeen kan volgens De Monchy niet door de neurofysiologie worden verklaard. Hij maakt in Het denkende lichaam een uitstapje naar de kwantummechanica. De Monchy: “Gedachten die gefocust zijn op een bepaald doel zetten in de hersenen een kwantummechanische reactie in gang. Het brein is daarbij een interface die gestuurd wordt door de persoonlijkheid, door het ‘Ik’.”

UITGEVERIJ NICOLAAS

❏ Einde aan de groei Prijs: € 17,95

❏ De mythe van de groene economie Prijs: € 17,95

❏ De mens als god Prijs: € 17,95

❏ Geld en duurzaaheid Prijs: € 17,95

Leida Rijnhout

ulpa corions eroresed Berum esed quunt iliquam et volla aborrum quodit, im debit alicipsani dolorpo tius, tenimo illupturia ut plitibusto voluptatius ritaspicid quiat volorion cum facepeliqui cumquas aut quia ab imi, cusa nulloritior te dolori voluptam, fugilanimendi dolorrum seque conet ut ipsaaped quodior as tam qui autas reiciet lignam accat. mustem et ea aut

autaNequam esti idi Marianne Thieme fugiassequis maiosap tem estis dolorum et quas cusam liqui voles iendes sint est, Ovid fugit harum fuga. simin nossum endis sit aut. molliquis rem ut dolor se vel ea voleseEquam reritib usante del magniscid mostemped rovit prernatus duntiiberatquam eos miligenet expliqu dit, tet utem ape mossum um ra secti dipic simus, eum quid qui dolupta dipsaperiam, omnihil id quat. que vellandis eosam, iandips aperit alignaLor soluptur reiciat id ent min pa coreriberum tur? Quis explab eum int.

de Club van Een rapport van Watch, Rome voor Finance van de met instemming Academy World Business of Art en de World Academy

Jaap Schröder Joseph Tainter (red.) Marianne Thieme Arnold Tukker John Urry Geerat Vermeij Louise Vet

MÉÉR!

E d. ) THIEME (R

pavolore nullandusdae Oluptatur ma simi, dolum pre nempos dolorum rum et dolenis idequunte paria doluptat faccullab illa sit et accum quis mo lit as nis quo doluptatem minum nus dolorrum eos di venimillo quiae et lani ut ex eosti quo quiderist, nonetum quos net andae. Nam dem qui doluptatem et placcuptat. aut et, sed qui de etur consed molorum Os mincto officiae Ibustis et harchilsum conse corepratur? denihil illab imlabor apictum quasperis que pa qui quibus. posan impostrum

❏ De val van Amerika Prijs: € 17,95

and Science. Dennis Meadows

❏ Méér! Prijs: € 14,95

van? ❏ Waar doen ze het Erica Verdegaal. 43. Zie recensie op pagina Prijs: € 16,95

l/boeken voor uitgebre

❏ Handboek voor klein geluk Jager Maria Grijpma en Inge Prijs: € 14,95

❏ De Duurzaamheidsrevolutie Prijs: € 17,95

❏ Terra Reversa Prijs: € 17,95

❏ Welvaar t zonder groei Prijs: € 17,95

❏ Terugkeer naar het leven Prijs: € 17,95

enoeg.n boeken (Kijk op winkel.g Selectie Genoeg-

❏ Eigenwijs je hypotheek aflossen Marieke Henselmans

❏ Sparen voor later en nu Rob Hanneke van veen en van Eeden. Prijs: € 15,95

n ❏ Vrolijk bespare Marieke Henselmans Prijs: € 17,95

sterk ❏ Sta financieel Marieke Henselmans Zie ook pagina 69.

te van mijn rekening af Banknummer Handtekening Datum

ongefrankeerde envelop deze pagina in een Oss Stuur (een kopie van) r 10516, 5340 WB antwoordnumme Uitgeverij Genoeg,

n voor later en nu' n ontvang je 'Spare van 3 of meer boeke Actie: bij bestelling

Zestiende jaargan

Prijs: € 11,95

Zomer 2013

❏m❏v boeken: Aantal door mij bestelde Naam Adres plaats Postcode Telefoon nee ❏ E-mail Nieuwsbrief ❏ ja jks de digitale Genoeg Ik ontvang graag maandeli

Een abonnement (4 nummers) kost € 24,50 per jaar. U ontvangt nu een extra nummer gratis! Vul de antwoordbon in en stuur hem zonder postzegel naar: Uitgeverij Genoeg, antwoordnummer 10516, 5340 WB Oss

deze boeken) ide beschrijvingen van

verzendkosten en betaal geen ekruiste boeken g € ......... deze pagina aang ij Genoeg éénmali Ik machtig uitgever Ik bestel de op schrijven.

Prijs: € 12,95

Spanning, depressie en angst, maar ook levenslust, optimisme en vreugde, zijn van grote invloed op het genezingsproces. Anders gezegd, de werking van de persoonlijkheid, het Ik, heeft een sterk effect op het functioneren van het lichaam. Zoals patiënten invloed hebben op het resultaat van hun behandeling, zo bepaalt het karakter hoe iemand reageert op zijn levensomstandigheden. Sommige mensen laten de kansen die het leven biedt onbenut omdat hun ‘ik’ niet de karaktereigenschappen bezit om te slagen.

Rijk zonder geld!

Arjen Hoekstra Arjo Klamer Bill McKibben Peter Roopnarine Jan Rotmans Bert Smit

Dennis Meadows

voor de prijs van 4

Thema: ruilen, delen, geven

Bergh Jeroen van den Jules Bos

JAN VAN ARKEL FOUNDATION G. PIERSON

financiële ‘In het huidige het nooit tot systeem komt duurzaamheid.’

naar:

cadeau!

oeg.nl/boeken

Kelder Het genoeg van Jort n Eenvoudig leve Genoegdag Reportage Landelijke : groen doet goed Berg Agnes van den of kopen? Woonlusten: huren Geld besparen kopen 3 bespaartrucs: auto er schroeven zond oel nder ligst stuinkale n Tie-rib Met Moe Lekker zelf doe

Coverpaginas

Genoeg 97.indd

g

97 | € 6,50

op winkel.gen www.genoeg.nl

en Meer Genoeg-boek

5 nummers

2013

Rijk zonder geld

❏ Leren van de natuur Prijs: € 17,95

❏ Ten onder te boven Prijs: € 17,95

MARIANNE

In zijn boek Het denkende lichaam onderzoekt kinderarts en psycholoog Charles de Monchy de interactie tussen lichaam, bewustzijn en het ‘Ik’. Hij schreef het boek uit onvrede met de visie dat de hersenen al het geestelijk leven bepalen. Zijn conclusie: het denken kan niet uit de hersencellen alleen voortkomen.

(zie pagina 52

MÉÉR!

Er bestaat volgens De Monchy een wereld die we nog niet hebben verkend: de wereld van het onstoffelijke. De Monchy: “Ons lichaam wordt gestuurd door iets wat mogelijk in ons lichaam zelf aanwezig is, maar wat er ook los van staat, het ‘Ik’. Ik probeer geen allesverklarende theorie te geven, maar slechts een nieuwe denkrichting over de oorsprong van gedachten.”

Arkel Uitgeverij Jan van digma serie van de Paradeze Boekenvooruit reeks) meer informatie over

Thema: ruilen

Het denkende lichaam van dr. Charles de Monchy

kel Genoeg boekwin

Neem nu een abonnement en ontvang

ZOMER

97

Of ga naar winkel.genoeg.nl/ abonnementen en bestel online met actiecode OOSTWEST.

06-06-13 14:44

Abonneeservice (0412) 691782

1

Ja, ik wil graag Genoeg Ik wil een abonnement met 1 extra nummer gratis ❏ Ik betaal € 24,50 voor 1 jaar (5 nummers voor de prijs van 4).

Uitdagende, nieuwe interpretatie over de kracht van de menselijke geest, voor iedereen die een ander geluid wil horen dan Dick Swaab! Volgens andere hersenspecialisten zoals Swaab bestaat er geen vrije wil; het geestelijk leven van een mens ligt al vast in de hersencellen en de persoonlijkheid van een individu is slechts een illusie. De Monchy heeft zich nooit in deze benadering kunnen vinden. In Het denkende lichaam gaat hij op onderzoek uit en citeert wetenschappers uit onverwachte hoek. De Monchy: “De computerwetenschap heeft berekend dat ons geheugen weliswaar in onze 2,5 miljard hersencellen kan worden opgeslagen, maar er blijft dan geen capaciteit meer over voor verdere activiteit. Met andere woorden: ons geheugen moet zich ergens anders bevinden.”

Ik wil een abonnement (2 jaar) met gratis boek

❏ Ik betaal € 49,00 voor 2 jaar (8 nummers) en ontvang als welkomstcadeau het boek ‘Verlangen goed te leven’ van Bram van de Klundert.

Ik wil eerst kennismaken met Genoeg

❏ Stuur mij het Genoeg Kennismakingspakket, met daarin twee recente edities van magazine Genoeg, voor € 12,50. Naam

Charles de Monchy

Het denkende lichaam

Interactie tussen het lichaam, bewustzijn en het ik 280 p., paperback ISBN 978 90 6030 732 8 € 22,95

❏m❏v

Adres Postcode

TIP:

Geef

Genoe cadea

plaats

g

u!

Telefoon E-mail

Dit is een cadeau voor: Naam:

Ik ontvang graag de gratis digitale Nieuwsbrief van Genoeg ❏ ja ❏ nee

Adres:

Ik machtig uitgeverij Genoeg voor éénmalige afschrijving van: ❏ € 49,00 ❏ € 24,50 ❏ € 12,50

Postcode:

Bankrekeningnummer

plaats:

Datum

Handtekening

Magazine Genoeg. Vakblad voor praktische idealisten oostwest boekenmagazine 

nr.

8

30

De Driehoek

Advertentie Genoeg 2013 in Oost West magazine 1

31

12-06-13 18:46

advertentie


Isis ontsluierd Een sleutel tot de mysteries van oude en moderne wetenschap en religie

H.P. Blavatsky Nieuwe vertaling Onderwerpen zijn o.a.: Paranormale verschijnselen en vermogens De astrale wereld en onzichtbare wezens Oude beschavingen van Egypte en India Kabbala, rozenkruisers en vrijmetselarij De innerlijke en uiterlijke mens Hindoemythen en bijbelverhalen Magie en alchemie Spiritisme, mediums en geesten Duivels, demonen, vampiers en spoken Hypnose, magnetisme en tovenarij De oude mysteriën en inwijding Vroegchristelijke broederschappen De oorsprong van het christendom Boeddhisme en christendom vergeleken Filosofie van Pythagoras, Plato en neoplatonisten 2 delen, 1690 blz. / isbn 9789070328771 gebonden € 47,50 (voor 2 delen samen)

In deel 1 toont H.P. Blavatsky de gebreken aan van de materialistische wetenschap en laat zien dat alleen de occulte wetenschap paranormale en spiritistische verschijnselen kan verklaren. In deel 2 laat ze zien dat veel christelijke opvattingen zijn ontleend aan oudere religies en hoezeer ze in de loop van de tijd zijn vervormd. Bovendien toont ze aan dat alle religies tot één bron kunnen worden teruggevoerd: de oude universele wijsheid-religie. Met uitgebreide index en twee extra toelichtende artikelen van H.P. Blavatsky.

Theosophical University Press Agency Vraag de gratis catalogus! www.theosofie.net / info@theosofie.net

OOST WEST boekenmagazine  
OOST WEST boekenmagazine  

OOST WEST boekenmagazine is een gratis magazine van Uitgeverij Milinda, waarin je alles kunt lezen over onze nieuwe en bestaande titels.

Advertisement