Page 1

SURVEY IN A VILLAGE/ SATU MARE A. Analiza localității

A. Analiza localității V. Tipuri de loturi

IV. Tipul rețelelor stradale, prospect stradal, raportul volumului cu strada, structura localității, silueta localității

Datorită faptului că satul se află într-o zonă de câmpie, terenul fiind plat, loturile sunt regulate. Acestea sunt așezate perpendicular pe străzi, având latura scurtă spre drum. Adâncimea loturilor este destul de mare. În afară de aceste loturi regulate, se mai găsesc pe alocuri câteva loturi cu formă neregulată.

4.1 Tipul rețelelor stradale Există o stradă pricipală care vine dinspre satul Vetiș si este paralelă cu râul Someș. Restul străzilor sunt secundare si merg fie perpendicular, fie paralel cu strada principală.

Loturi cu adâncimea redusa perpendicalare pe lungimea străzii

4.2 Raportul volumului cu strada Raportul părții construite cu strada nu diferă în funcție de categoria străzii. Lățimea străzilor si tipul de asfaltare este însa diferit, astfel la strada principală sunt 8.5 metri iar la strazile secundare lațimea este de 4,5 sau 3,5 metri.

Loturi lungi perpendiculare pe lungimea străzii Loturi neregulate Străzi principale

REȚEAUA STRADALĂ- CATEGORII DE IMPORTANȚĂ

Străzi secundare

RAPORTUL VOLUMUI CU STRADA

Străzi principale Y

ANEXA

STRADA

LOCUIRE

Străzi secundare TROTUAR

AG

LOCUIRE

AN

TROTUAR

AD

ANEXA

ST R

STR AD A NA GY

STR

AD

AP

R IN

C IP

N

ALA

9

B. Analiza locuirii

10

B. Analiza locuirii

I. Tipologii de locuire după ocupații (casă de agricultor, pastor, negustor, intelectual) 5. Casă de negustor

VII. Tipuri de decorații Ornamentele fațadelor sunt simple, cel mai des se întâlnesc mici sculpturi pe frontoanele de lemn. În general este sculptat anul în care s-a realizat casa, dar la mai multe dintre frontoane se remarca câte două sau trei inimioare sau chiar steluțe. La câteva case care au frontonul și stâlpii din lemn se vede faptul că stâlpii au fost sculptați.

Tipologia a 5-a are elemente din toate tipologiile prezentate anterior. Așadar, elementele definitorii sunt: -Planimetria este ca și cea de la tipul 3 cu două camere, hol si bucătărie; -Prispa este dezvoltată pe trei laturi și are un privdor în dreptul intrării; -Ferestrele de pe fațada principală sunt mai mici, cu rama din lemn vopsit; -Stâlpii sunt din zidărie, iar balustrada este plină; -Acoperișul este în două ape cu fronton teșit; În plus față de restul tipologiilor această casă are frontonul tencuit pe care sunt aplicate câteva decorații.

22

36

AN 4 SAT PG 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you