Issuu on Google+

Monica Masala

Portfolio

Architecture

selected works 2007/2013


PERSONAL INFORMATION Name and surname Address Phone E-mail Skype Nationality Date of birth

Monica Masala Via dell’Astrolabio3, 09126 Cagliari (CA), Italy Currently living in Rotterdam 0610724696 / +39 3480488796 monighenzia@hotmail.it monighenzia Italian 22.11.1987

eDUCation anD traininG Time Name or type of education or training Qualification obtained Title of the thesis Vote Main knowledge

Time Name or type of education or training Qualification obtained Vote Main knowledge

September 2006 - July 2013 Faculty of Architecture in Cagliari (CA), Italy Degree in architecture construction Thesis project, Prof. Arch. Nicola Di Battista “Marzona Archive-Berlin” 109/110 mathematics, geometry, physics, chemistry, static, architectural history, science of construction, structural engineering, restoration, urban planning, road design, architectural design of interiors and exteriors

September 2001 - July 2006 Scientific high school “Michelangelo” in Cagliari, (CA), Italy Scientific high school diploma 95/100 mathematics, geometry, physics, chemistry, talian literature, philosophy, history


personal eXperienCes Job Time Name and address of employer Type of use Main activities and responsibilities

From 13 June to 29 July 2011, from November to December 2012 Ing. Antonello Serra, Studio Serra Cagliari, Via Bacaredda Ottone, 8 09127 Cagliari (CA) Training, collaboration in the design phase Architectural design, residential construction, architectural survey, two-dimensional and three-dimensional representation, layout and graphics, metric calculations

personal sKills anD CompetenCes languages native speakers other languages

computer skills operating system drawing 2d, 3d, render gis software metric calculations software management cameras Other skills and competences

Italian English Pre-Intermediate level French Elementary level Dutch course (October to December, 2013) Windows, Mac OSX Autocad, Rhinoceros (V-Ray), Sketchup, Photoshop, Illustrator, Indesign Arc-GIS ACCA-Primus Office suite Reflex camera predisposition to teamwork plastic of study and project photography cooking


aCaDemiC aCtivities 2012/2013 V academic year   Thesis   Prof. Arch. Nicola Di Battista 2010/2011 V academic year   Architecture and Architectural Design 4   Prof. Arch.Nicola Di Battista

Theme of the project: the competition “Marzona Archive Berlin.” Redevelopment of the Kultur-Forum in Berlin. Designing packed archive for the collection of Egidio Marzona. The theme of the workshop: “CHE FARE?” (“WHAT TO DO?”) Design of a new entrance to the Faculty of Architecture of Cagliari.

from 13 June to 29 July 2011 V academic year   Internship  Ing. Antonello Serra, Studio Serra

1. Competition of ideas Municipality of Ales: a preliminary study of the lot, on-site surveys and initial evaluations. Project is not carried out. 2. Preliminary study expansion project company Euredil, reliefs on site, initial assessments, preliminary design, the study of pathways and graphic scheme of the project. Project is not carried out. 3. Condominium building in Cagliari, Via Falzarego 8: architectural study, measurements on site, a collection of documents and project evaluations in order to achieve a series of expansions in different apartments in a building in Via Falzarego, in Cagliari, by the Piano Casa Sardegna (Housing Plan Sardinia) and restoration of the exterior facades. Project conducted and concluded. Includes: creation of 2D drawings, 3D, quantity and special specifications for tender.

2010/2011 V academic year Architecture of large structures   Prof. Tramontin

The theme of the workshop: “Industrial Buildings” Design of new industrial buildings for the Porto Canale in Cagliari.

2009/2010 IV academic year   Urban and Metropolitan Transportation Infrastructures   Prof. Francesco Pinna

The theme of the workshop: La “Rotatoria” (the “Roundabout”) Designing a roundabout in Cagliari, in the intersection of Viale Ciusa and Via dei Valenzani.

2009/2010 IV academic year   Architecture and Architectural Design 3   Prof. Enrico Corti

The theme of the workshop: the competition “the metamorphosis of Turin.” Redevelopment of the area north of Turin in parallel with the birth of the new subway line 2. Redevelopment of the trench Sempione Gottardo.


2009/2010 IV academic year Lab. design and construction of architecture 4   Prof. Arch. Carmen Fiol (ARRIOLA & FIOL arquitectes Barcelona)

Project for the redevelopment of Cagliari between Piazza del Carmine and the Cemetery of San Michele. Title Project: “Living in the box”.

2009/2010 IV academic year Integrated Course of Urban Planning   Prof. Emanuela Abis

Environmental issues, an area of interest: axis between Piazza del Carmine and the Plains of San Lorenzo. Redevelopment of the entire area.

2008/2009 III academic year Lab. design and construction of architecture 3   Prof. Carlo Aymerich

Projects for the construction of new residential buildings and services in the areas of the historic district Villanova. Project title: “The Ribbon.”

2007/2008 II academic year Lab. design and construction of architecture 2   Prof. Vanna Madama

Running a masterplan for the redevelopment of brownfield sites in the outskirts of Decimomannu (Ca). Projects for the construction of new residential buildings and services in the areas analyzed. Project Title: “Tetris”.

2007/2008 II academic year  Lab. design and construction of architecture 2 (form technical architecture) Prof. Luciano Mareddu

Design of a family house.

2006/2007 The academic year Lab. design and construction of architecture   Prof. Antonello Sanna

Workshop for the expansion of Serrenti (Ca), which includes the creation of a master plan and design of a new residential area characterized by court “campidanese” typology (typical Sardinian).


Contents updating 10/2013


arChiteCtUre projeCt

thesis Marzona Archive-Berlin...........

aCaDemiC projeCt Che Fare?............................... Industrial buildings.................. Living in the box......................


MARZONA ARCHIVE-BERLIN


The Marzona Archive is designed to accommodate one of the largest collections in the world of contemporary art. It is located in the heart of the museum park of the Kulturforum in Berlin, one of the most difficult points of the city, lying to the south of the Tiergarten and to the west of noisy ​​ Potsdamer Platz . The new arrangement provides that the green lung of the Tiergarten will be extended to the area of Kulturforum, deleting the internal roads and stimulating the flow of the population that will make this area a public space more sustainable and on a human-scale. The green of the park is one of the foundational concepts of the project: in the building lot is explicate with the archetype of labyrinth. This parallelism has been clarified during the meeting with the collector, observing the way in which he collects and stores its collection operations that have inspired the idea of the organization labyrinthine architecture. The labyrinth is located outside, in the public area and linked to the concept of the park, and inside the building, in the layout of the paths. Also the Neoplasticism is considered one of the founding principles of the project, being avant-garde art already exists an integral part of the Marzona’s collection. The concept is linked to the image of the labyrinth and the orthogonal lines of this art are born paths of the archive. The architecture ,relating in the important neighboring building, waiver of a landmark in the town , appreciable in favor of a reduced height and square shape, which is set in the private Kulturgarten as a small pavilion with an area significantly lower that of the Neue Nationalgalerie by Mies van der Rohe.


MARZONA ARCHIVE-BERLIN

SECTION

13.65

8.10

4.05

0.00

-5.40

-10.80

-14.85

-18.90

FIRST FLOOR PLAN

ingresso bookshop

sala visita virtuale del museo

guardaroba

0.00 caffetteria ristorante

gestione rifiuti

reparto archiviazione gestione consegna montacarichi


ELEVATION

0.00

-14.85

-18.90

pianta livello -1

FLOOR PLAN -1

FLOOR PLAN -3

quota -5.40

-14.85

-18.90

zona consultazione e relax

display archive

-5.40 zona consultazione e relax

-18.90

biblioteca


MARZONA ARCHIVE-BERLIN

13.65

8.10

4.05

wc

0.00

SECTION -5.40

-10.80

-14.85

-18.90

0.00

ELEVATION

-14.85

-18.90


MARZONA ARCHIVE-BERLIN


Che fare?

BUILDING PLAN

FLOOR ROOF

FIRST FLOOR PLAN

FLOOR PLAN -1

FLOOR PLAN -2

INTERVENTION PLAN

Croce

SECTION D-D

via Stretta

via Corte D’Appello

via dei Genovesi

via Santa

SECTION C-C GROUND FLOOR PLAN


SECTION A-A

GROUND FLOOR PLAN

SECTION G-G

FLOOR PLAN -3

SECTION E-E

SECTION B-B

SECTION F-F

Crossing the historic district of Cagliari, “Castello”, you can perceive a series of doors and gates closed. The impression is of being in a introverted neighborhood characterized by tight space and the light that passes over the high roofs of the gothic houses. Curiosity leads us to wonder how many mysteries , how many treasures of historical, artistic and cultural gardens and terraces or how many there are hidden from the gates of the “Castello”. The analysis of the project is carried out according to three levels of scale. During the first phase we analyzed the urban scale. Recognized the major axes, Via dei Genovesi and Via S. Croce,and then was sized up the inner link of the district. Appear directly relevant to the two street axes on the Via Corte D’Appello and Via Stretta. Behind Via Stretta the district is subject to the dominance of the private sphere and a general state of neglect and disinterest on the part of the element public. The goal is to re-open and the reactivation of a fluid system of paths and flows . The second phase of analysis concerns the block that runs along Via S. Croce. This raise-up the need to redevelop the square in front of the church of S. Maria del Monte characterizing it as an input, the host element in the area. The last level of analysis takes into account the three buildings of the Faculty of Architecture. The main faculty requirements relating to the creation of a main entrance, an element of welcome signs that the presence of the faculty within the block. The project includes: 1 reopening of access from Via Santa Croce in Via Stretta. 2 The establishment of a square that introduces the complex. 3 A building that host the ground floor of the atrium of the faculty Via Santa Croce , a reading room on the lower level and at the level of the square a coffee and a library. 4 A cafe on the inner courtyard of the mauritian palace, which can also serve for meetings and group work.


Che fare?


inDUstrial bUilDinGs


ELEVATION FROM THE NORTH

ELEVATION FROM THE EAST

ELEVATION FROM THE SOUTH

ELEVATION FROM THE WEST

The project starts from an analysis at different scales of work, refers to the connections that are created between: the intervention, the surrounding area, the users who will use it and the different elements that constitute it. The first element, that is immanent to the project, is the environmental context. This is an artificial place which offers several interesting views that make visual relationship with nature: the views towards the sea, the hill, the lagoon and the city are not concerned by any obstacle. The concept of the views, from this building lot towards the environmental system, proved to be the starting point for the delineation of the project. Drawing on paper the cones visual from the centers chosen, it has come to create the complex and irrational mesh made ​​of overlapping and interweaving. Working for rationalization has extrapolated a undermesh made ​​of irregular triangles. This has modulated the lay of the land, not only planimetrically but also altimetrically, because each triangle on the mesh corresponds to a different share of land. The different profile arise from Origami game. From the land mesh has built another regular mesh of triangles that make up the modules of industrial buildings. It is ten triangular modules of different sizes whose covers follow the irregular share of soil. The architecture produced wants to rewrite the ground, it creates a landscape that calls into question the naturalness of nature, but also the artificiality of the project, increasing the value of hybrid landscape. The project is developed following the concept of sustainability with the use of renewable resources.


inDUstrial bUilDinGs


SECTION A-A

SECTION B-B

GROUND FLOOR PLAN

FLOOR ROOF

FIRST FLOOR PLAN

WAREHOUSE

FUNCTIONAL SECTION

OFFICES

DINING AREA

TOILET

WORKSHOPS


inDUstrial bUilDinGs Plants, culture medium from 7 cm, natural container from coconut fibers , ground by 7 cm , polyethylene 2.5 mm , protective layer ( synthetic fibers - Insertion sheet 2 mm ) , tape seal VEDAFLOR from 5 mm (bitumen with special insert of copper) , polyethylene sheet as a separating layer 0.3 mm waterproofing ( bitumen ) from 3 mm thermal insulation 6 cm concrete slab phone to the formation of the slope of the 2 % , slab formed from corrugated sheet with concrete casting and network welded 90 mm , the secondary beam IPE 450, ceiling 5 mm plasterboard. External wall cladding formed by corten corrugated sheet thickness 4 cm, sandwich panel formed by corrugated sheet steel with 4 cm thick panel internal insulating 7 cm , steel profile stiffening C to 18 cm in view bolted to steel beams to double t , beam HE 240 B , acoustic panel 6 cm, 3 cm insulation board , C-profile support , beam HE 180 B. Beam HE 200 B. Beam IPE 550. Photovoltaic panel , aerated concrete screed for training the slope of 2% , slab formed from corrugated sheet with a jet in concrete and welded 90 mm , the secondary beam IPE 450, the plasterboard from 5 mm .


livinG in the boX


GENESIS OF THE IDEA:      

GEOMETRY: from the “pixeling” of space to the extrusion volumes.

       COMPOSITION: assembly of modules for floors.

stairs and balconies reserved to residents terraces reserved to residents private terraces shopping area offices area

typology for singles

typology for couples

typology for students / families

The site chosen is located in the district of San Michele and overlooks Viale Monastir, the main axis of the entire intervention aimed at upgrading the same street. The theme of re-use is central to the design. The area is currently occupied by a deposit of ARST heavy vehicles and comprises two industrial sheds. Precisely for this reason it is thought that the element that fits better into context is the precast, extrapolated from the neighborhood and repurposed as housing element. The prefabricated elements are well suited to a standardization of measures and forms: on the one hand you have a smaller design flexibility, on the other hand you get a significant reduction in cost and time for realization. These, assembled on the basis of geometrical studies carried out previously and applied to the entire surface of the lot, generating buildings by extrusion. The residential area developed on the upper floors is joined a public area on the ground floor which offers commercial services and a park, with the aim of creating a new center of attraction that re-qualifies the district.


livinG in the boX


FIRST FLOOR PLAN

SECTION

ELEVATION FROM THE STREET


Thank you for your consideration


Monica masala portfolio architecture selected works 2007 2013