Page 1

EL ROMANTICISME


Va ser un moviment cultural que es va iniciar a Alemanya i a Anglaterra a finals del segle XVIII i es va propagar durant el segle XIX a la resta d’Europa. El moviment romàntic va representar un canvi profund en la manera d’entendre el món, d’entendre l’art. La sensibilitat romàntica El Romanticisme és un moviment innovador que basa la seva estètica en l’exaltació de la sensibilitat individual: en la capacitat de transmetre emocions i sentiments propis a través de l’art. Així, l’artista mostrarà, a través de l’art, el seu món interior.

Caspar David Friedrich, Ruïnes de l’abadia d’Eldena, 1824 L’artista romàntic basa la seva estètica en la imaginació, l’espontaneïtat i la llibertat de crear una obra original i única.


MOVIMENTS DE TENDÈNCIA CLÀSSICA    

Renaixement Neoclassicisme Realisme Noucentisme

MOVIMENTS DE TENDÈNCIA INNOVADORA    

Barroc Romanticisme Modernisme Avantguardisme


 o o o o

Al segle XIX s’inicia la recuperació del català com a llengua de cultura i de conreu literari. Aquesta recuperació es va articular amb el moviment de la Renaixença. El programa de la Renaixença: Promoure l’activitat literària Crear una literatura pròpia Fomentar el coneixement de la història pròpia Crear institucions catalanistes


 •

• •

Tres moments emblemàtics (1833-1890): Any 1833, publicació del poema La Pàtria, de B. C. Aribau. Exalta la pàtria, el passat històric i la llengua catalana. Any 1859, instauració dels Jocs Florals. Any 1877: publicació de L’Atlàntida de Jacint Verdaguer, el gran poema èpic de la literatura catalana.


http://www.youtube.com/watch?v=L0roI26Al9k Les veles s'inflaran, Himne dels pirates El mar és com un desert d'aigua, no té camins ni té senyals; el mar és un desert d'onades, una lluita sorda i constant; és el mar la nostra terra ferma on vivim arrelats en el vent. és el mar la nostra terra ferma on vivim arrelats en el vent. Les veles s'inflaran, el vent ens portarà com un cavall desbocat per les ones. (Bis) El sol és el senyor del dia, la lluna és reina de la nit; sovint s'adorm entre les veles i al matí no es pot amagar; aleshores ens fa de bandera i el sol vol fer-se enrere i fugir. aleshores ens fa de bandera i el sol vol fer-se enrere i fugir.

el vent ens portarà com un cavall desbocat per les ones. (Bis) El mar serà tot per nosaltres, ja som senyors i reis del mar; tots voldran fugir de la lluna que flameja al nostre estendard; però per a ells no hi haurà cap clemència, perquè Al•là ens ha volgut triomfants. però per a ells no hi haurà cap clemència, perquè Al•là ens ha volgut triomfants. Les veles s'inflaran el vent ens portarà com un cavall desbocat per les ones. (Bis) I arribarà el dia de glòria, quan ja no quedin cristians, que cantarem la gran victòria dels fidels valents fills d'Al•là; i aquest mar estimat serà nostre, serà el mar dels germans musulmans. i aquest mar estimat serà nostre, serà el mar dels germans musulmans. Les veles s'inflaran el vent ens portarà com un cavall desbocat per les ones. (Bis)

El Romanticisme  

Powerpoint que explica El Romanticisme i la Renaixença a Catalunya