Page 1

Magazine NewMusic Picant el ritme Els joves percussionistes animen tot tipus de celebracions.

Text i fotografia: M贸nica Garc铆a

A la vora del riu Bes贸s, el grup de percussi贸 Tokem x tu assaja una de les seves properes actuacions


Celebracions de batucada Rues de carnaval, festes majors, partits de futbol, manifestacions... Tots aquests esdeveniments fa temps que acostumen a tenir un element comú: l’actuació dels grups de percussió. Les batucades

han trobat el seu lloc en el panorama festiu i cada vegada hi ha més joves que volen formar part d’aquest grups que animen tot tipus de festa i treure profit de la seva passió per la percussió.


L’Albert i en Sergio, de Tokem x tu, proven noves formes de sorprendre al públic


Els assajos de Tokem x tu tenen lloc a la vora del riu Besós, entre Bon Pastor i Sant Adrià del Besós

’origen de les batucades ve Lpercussió de lluny. Els intruments de van aparéixer als

països africans, però el sentit de batucada que entenem avui dia té el seu origen al Brasil, on es poden arribar a veure formacions de més de mil percussionistes en celebracions com el Carnaval. A Catalunya aquest és el tipus de batucades que podem trobar allà on hi ha una festa, que coincideix amb l’estil de grups de percussió europeus i que també estan presents a altres ciutats d’Espanya. La característica imprescindible de les batucades és que tots els intruments han de ser de percussió. En una sola ac-

tuació els grups poden arribar a incorporar fins a deu tipus de instruments de percussió diferents. A més a més, han de combinar el fet de tocar un instrument, a vegades de grans dimensions, amb les pertinents coreografies que fan que pocs es puguin resistir a ballar davant d’una batucada. Els membres del grup de percussió Tokem x tu, format per joves de diferents indrets de

Barcelona, tenen molt present el caràcter festiu de les seves actuacions i tots els seus espectàcles estan completament coregrafiats. La joventut dels membres del grup i les ganes d’animar al públic fan que les seves actuacions estiguin plenes de dinamisme i d’una energia que transmeten a través dels diferents ritmes que toquen i de les interactuacions entre ells.

Les coreografies i els ritmes dinàmics són una part molt important de les actuacions dels grups de percussió


Més que percussió El que diferencia a Tokem x tu de la resta de grups són tots els elements que afegeixen a

Tot i aquesta joventut, els nou membres fixes del grup tenen entre 20 i 27 anys, compten amb una llarga experiència en el món de la percussió. Robert Bosch, el fundador i director musical de Tokem x tu, té 25 anys i porta deu en el món de la percussió. Va estudiar biologia a la universitat, va fer un màster de paleontologia i ara vol tornar a estudiar. A més a més, tot i que no ha tingut una formació musical acadèmica sí que ha fet classes de bateria i altres instruments de percussió amb professors particulars. Abans de formar Tokem x tu, en Robert va formar part d’altres grups fins que fa tres anys va decidir, juntament mb el seu germà, fundar el seu

Tokem x tu: percussió, malabars i teatre les seves actuacions. A més de tocar i fer coreografies, també fan que cada número sigui una història afegint malabars i elements teatrals i majoritariament amb tocs humorístics. Per una altra banda, els diferencia que assajen a l’aire lliure. Mentre que els altres grups tenen un local, ells fan els assajos a la vora del riu Besós, entre Bon Pastor i Sant Adrià. “Assagem al riu per tres raons: és gratis, tenim molt espai i el lloc està molt aprop del despatx on guardem els intruments” diu en Robert.

La zona d’herba del Besós els hi proporciona molt espai per poder assajar

propi grup. Ara, dels que van començar només queda ell. Pel grup han passat més de 50 percussionistes, però actualment són deu musics i quatre ajudants. A més a més, als assajos assisteixen persones que volen formar part del grup. “No fa falta saber tocar un instrument per entrar al grup, nosaltres els hi ensenyem” comenta en Robert. Els nous membres han de passar un periode de prova de tres assajos a partir dels quals la resta del grup decideix si segueixen o no. Tot i això, no actuen fins que no saben tocar bé un instrument.


Tokem x tu al Concurs Barcelona Percussió al Guinardó

En Sergio durant l’assaig al Besós

L’Abert és un dels malabaristes de Tokem x tu

En Robert durant el Concurs Barcelona Percussió


Els concursos de percussió poden arribar a reunir a més de 600 percussionistes Tot i que tots els membres de Tokem x tu treballen o estudien, en Sergio per exemple es químic i la Montse estudia Administració i Direcció d’Empreses, sempre aconsegueixen juntar-se per assajar els caps de setmana i actuar allà on els contracten. “Ens agrada molt estar junts i com tots som més o menys de la mateixa edat ens ho passem molt bé i hi ha molt bon rotllo” diu la Montse, que fa un any i mig que forma part del grup i és qui fa les coreografies. El sentit de grup que tenen també queda reflectit en com s’organitzen: els instruments que utilitzen són de tots i tots participen en la creació de nous ritmes.

A més de les actuacions i els assajos, els membres de Tokem x tu també troben altres estones per passar junts

Concursos i actuacions

possibles nous membres. De moment han participat en Com tots els grups, intenten tres concursos i amb molts bons buscar actuacions variades i resultats. El primer, la Kabronaja han actuat a partits de rug- da musical d’Hospitalet amb 30 bi, inauguracions i tancaments grups inscrits el van guanyar, de discoteques, manifestacions el segón, al Guinardó, tot i que com la de l’11 de setembre i a no es van classificar van rebre varies festes majors de barris les felicitacions dels jutges i a de Barcelona. Acostumen a te- l’útim, l’As de Repiques de Vinir unes 30 actuacionsa l’any i lassar de Mar, van acabar a la la xifra va en augment. desena posició de 40 grups insA més a més, no deixen esca- crits. D’aquestes experiències, par l’oportunitat de participar en el que més destaquen és poder concursos i així coneixer altres tocar junts i descobrir noves grups i despertar l’interés de idees i nous persussionistes.

Moment final de l’actuació del grup al Concurs Barcelona Percussió


Picant el ritme. Fotoreportatge Mónica García, UAB 2014  
Picant el ritme. Fotoreportatge Mónica García, UAB 2014  
Advertisement