Page 1

VÃ¥r/Sommar 2018


Vad är boken värd idag? Vi som driver Mondial har, otroligt nog, aldrig behövt bråka om vad vi vill. Kanske för att svaret är så enkelt: vi vill ge ut underhållande och viktiga böcker av författare som har något att säga. Vi vill hjälpa dem skapa en plattform, för trots den tekniska utvecklingens rasande tempo så står sig boken stark som bärare av kredibilitet, aktning och bildning. Det är fortfarande, enligt oss, den bästa plattformen för de som verkligen har något att säga. Så ska det fortsatt vara. Vi har redan vårt första (hela) år 30 titlar på vår lista. 30 riktigt bra titlar. Ett av våra första mål var att vi skulle få svenska som utländska författare att välja oss istället för större etablerade aktörer. Vi är en bit på vägen, och fler ska det bli. Det är nu det gäller – allt eller inget. Kan man starta ett förlag idag? Bläddra vidare och bilda dig din egen uppfattning. Simon Brouwers & Olle Grundin

Vidargatan 4 SE-113 27 Stockholm Sweden office@mondial.se www.mondial.se

2


innehåll Följ fucking order Ann Törnqvist

4

Gå med mig Behrang Behdjou

6

Viralgranskarens handbok Åsa Larsson & Linnéa Jonjons

8

Den svenska enhörningen Rasmus Fleischer & Pelle Snickars

10

Förvaltningen Jonas Hjalmar Blom

12

Vi är vad vi köper Katarina Graffman & Jacob Östberg

14

Allt kommer nog att bli bra Ann Heberlein

16

12 livsregler: ett motgift mot kaos Jordan B Peterson

18

Presidenten är försvunnen Bill Clinton & James Patterson

20

Viktors val Viktor Barth-Kron

22

5 sekundersregeln Mel Robbins

24

Allt för vågorna Sofia Edgren

26

Besökaren: mina 13 år bakom galler Kaj Linna & Theodor Lundgren

28

Pocketutgåvor Stefan Lisinski och Caroline Hainer

30

3


En intensiv skildring av vad som händer när skuggsamhällen tillåts växa fram, när våld och rädsla får styra en hel stad – och vilka förödande konsekvenser det leder till.

© andreas von gegerfelt

Följ fucking order

Ann Törnqvist

Natten mot den 1 juli 2010 rusar två män beväpnade med kalasjnikov och pistol in i kafé­lokalen Oasen i Södertälje. Där skjuter de ihjäl två bröder, elitfotbollsspelaren Eddie Moussa och fyrabarnspappan Yaacoub Moussa. Dubbelmordet utgör kulmen på den våldsspiral som satt skräck i staden under flera år. I en liten stad påverkas alla, vare sig man vill eller inte. Oritha, vars bror lånar pengar av fel människor. Issa, som bara vill spela kort med sina vänner. Philip, som kastar tärning för en halv miljon. Milad, som vägrar betala för ”skydd”. Ann Törnkvists Följ fucking order skulle getts ut på annat förlag redan 2017 men drogs in efter hot från kriminella.

ANN TÖRNQVIST (f. 1981) växte upp i norra Stockholm. Hon har en fil. kand. i statsvetenskap från University of Glasgow och en fil. mag. i journalistik från Columbia Graduate School of Journalism i New York. Hon har arbetat i mer än tio år som bildjournalist, skribent, redaktör och radioreporter, bland annat för Sveriges Radio.

utgivningsdatum: 1 april 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671318

5


I kärlek kunde man sitta stilla. När den var borta likaså. Men när kärleken höll på att dö återstod ingenting vackert eller fridfullt, inget lugn att vila i.

Gå med mig

© andreas von gegerfelt

Behrang Behdjou

Gå med mig är en berättelse om kärlek och uppbrott. En resa över gränser, synliga som osynliga, från Järvafältet till Stockholms innerstad. En snabbspolning av en relation som varit två personers liv men som nu inte längre finns.   Till slut är det något som kommer ikapp – och något som går sönder. Om de timmar då ingenting längre är vackert handlar Behrang Behdjous debutroman.

BEHRANG BEHDJOU (1976) är journalist, dramatiker och manusförfattare. Gå med mig är hans debutroman.

utgivningsdatum: 23 mars 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671288

7


Vem är det som luras på nätet? Och varför?

© andreas von gegerfelt

Viral­ granskarens handbok

Åsa Larsson & Linnéa Jonjons

Viralgranskarens handbok går bakom kulisserna och presenterar dig för de som luras på nätet. Här ges en omfattande genomgång av hur och varför fejkade eller missvisande påståenden spridits i Sverige de senaste åren. Som läsare får du dessutom praktiska tips på hur du själv kan genomskåda bluffar och lögner. Faktagranskarinitiativet Viralgranskaren grundades 2014 och har belönats med Stora journalistpriset, utmärkelsen Årets folkbildare och Sociala medier-priset.

ÅSA LARSSON och LINNÉA JONJONS är journalister på tidningen Metro.

utgivningsdatum: 13 mars 2018 format: Danskt band isbn: 9789188671240

9


Om Spotifys okända och krokiga väg till toppen

© andreas von gegerfelt

Den svenska enhörningen

Storyn om Spotify Pelle Snickars & Rasmus Fleischer

Från en lägenhet i Rågsved till musik- och techvärldens absoluta mittpunkt på ett drygt decennium – Spotifys framgångsstory saknar motstycke. Företaget är en svensk nationalklenod och dess grundare Daniel Ek hör till musikvärldens allra mäktigaste. Som världens största tjänst för strömmad musik är Spotify mer känt än Ikea och H&M, mer bekant än svenska prinsar, prinsessor och idrottsstjärnor. Men bolaget har gjort misstag och brutit mot lagen, fått kritik, backat tillbaka, tagit efter andra, försökt på nytt – och lyckats. Samtidigt har Spotify aldrig gjort en krona i vinst, istället har ett ständigt inflöde av riskkapital förändrat förutsättningarna.

RASMUS FLEISCHER är historiker vid Stockholms universitet. PELLE SNICKARS är professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Bolagets egen berättelse är en sak, men hur har resan egentligen sett ut? Den svenska enhörningen berättar Spotifys okända och krokiga väg till toppen.

utgivningsdatum: 25 april 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671257

11


The Office möter Roland Paulsens Vi bara lyder i Jonas Hjalmar Bloms bländande debutroman.

© andreas von gegerfeldt

Förvaltningen Jonas Hjalmar Blom Förvaltningen är en arbetsplats i offentlig sektor. Under dagtid befinner sig där ett antal personer som varje dag går till jobbet och gör ett bra jobb. De tar sig an stora som små uppgifter med stort engagemang och med medborgarnas bästa för ögonen. Ingen promemoria är för oviktig för att skrivas och inget minoritetsspråk för litet för att tas hänsyn till. Mellan väggarna i korridoren, personalrummet och vid kontorsplatserna får vi en inblick i en del av Sverige många känner igen, som en del av oss betalar för och som en del av oss lever på.

JONAS HJALMAR BLOM är psykolog och arbetade under ett år på Arbetsförmedlingen. Alla eventuella likheter med verkligheten i denna roman är högst slumpmässiga.

utgivningsdatum: 1 april 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671233

13


Vad skulle du vara utan dina ägodelar?

© andreas von gegerfelt

Vi är vad vi köper

Jacob Östberg & Katarina Graffman En oväntad baksida av marknadsekonomins frihet är att vi helt plötsligt har blivit vad vi köper, vare sig vi vill eller inte. Vi sitter fast i konsumtionskulturens garn men förstår inte detta själva utan tycker bara att vi agerar självständigt och gör precis som vi vill. Att vi sedan råkar agera väldigt likt alla andra ser vi mest som en festlig slump. Det är nästan helt omöjligt att idag tänka på vilka vi är utan att också tänka på vad vi har. Vi är vad vi köper ger oss svaren på hur vi ska förhålla oss till konsumtion en gång för alla.

JACOB ÖSTBERG är professor i reklam & pr vid Stockholms universitet och forskar om konsumtionskultur. Han intresserar sig för hur mening skapas i gränslandet mellan marknadsföringsaktiviteter, media, populärkultur och konsumenternas dagliga liv. KATARINA GRAFFMAN är doktor i kultur­ antropologi och en erfaren konsument­ antropolog. Hon har under halvtannat decennium hjälpt företag att förstå konsumtionskultur.

utgivningsdatum: 1 april 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671271

15


Gripande om livets möjligheter

Allt kommer nog att bli bra © andreas von gegerfeldt

Ann Heberlein

Annika är konstnären som har spenderat nästan tjugo år utomlands utan en tanke på att flytta hem till sitt barndomshem i Borrby. Men när livets omständigheter gör sig påminda tvingas hon återvända till den lilla byn på Österlen för att vårda sin döende mamma. Under de elva dagar som hinner passera från mammans bortgång till hennes jordfästelse vänds livet uppochner. Allt når sin kulmen när Annika inser att hennes man bedragit henne under en längre tid – och nu ska han ha barn med sin älskarinna. Annika lämnas plötsligt helt ensam. Inga föräldrar, inga syskon, ingen man och inga barn.

ANN HEBERLEIN (f. 1970) är författare och etiker.

Allt kommer nog att bli bra är en gripande roman om livets möjligheter. Även i de allra mörkaste stunderna finns ett ljus att finna sig själv i.

utgivningsdatum: 26 april 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671431

17


»Jordan B. Peterson är en av de mest eklektiska och stimulerande intellektuella i dagens offentlighet.« – the guardian

© daniel ehrenworth

12 livsregler: ett motgift mot kaos

Jordan B. Peterson

Vad behöver alla i den moderna världen veta? Den internationellt erkände psykologen Jordan B. Petersons svar på denna fråga är såväl utmanande som ögonöppnande och sträcker sig från antikens eviga sanningar till nutidens banbrytande forskning. Vad kan hummerns nervsystem lära oss om att stå upprätt (med axlarna bakåt) och om framgång i livet? Varför dyrkade forntidens egyptier förmågan till noggrann uppmärksamhet som den främsta av gudar? Vilka fruktansvärda vägar beträder den som är förbittrad, arrogant eller hämndlysten?

JORDAN B PETERSON (f. 1962) är psykolog, professor och författare.

Peterson söker brett efter svar när han ger sig i kast med ämnen som disciplin, frihet, äventyr och ansvar. Sökandet efter världens samlade kunskap mynnar ut i 12 praktiska och djupsinniga livsregler som krossar vår uppfattning om vetenskap, tro och den mänskliga naturen.

utgivningsdatum: 10 juni 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671479

19


Netflix storsatsning hösten 2018!

Presidenten är försvunnen © patrick mcmullan

Bill Clinton & James Patterson

Ta en av världens bästsäljande författare och para ihop denne med en före detta amerikansk president – bäddat för gastkramande spänning! Vita huset är den amerikanska presidentens bas, och är därför världens mest bevakade persons bostad. Så hur är det möjligt för presidenten att försvinna utan att lämna minsta spår efter sig? Och om han har gjort det frivilligt – varför? Presidenten är försvunnen är en thriller inifrån den absoluta maktens korridorer. Den ger en unik inblick i hur det känns att vara världens mäktigaste person: det orimliga trycket, de omöjliga besluten, men också de oändliga möjligheterna att förändra spelplanen.

Bill Clinton (f. 1946) är före detta president i USA. James Patterson (f. 1947) är en av världens bäst säljande thrillerförfattare

utgivningsdatum: 15 juni 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671417

21


Svaren på frågorna du inte ens visste att du hade!

Viktors val Viktor Barth-Kron

© sofia runarsdotter

Vad har hänt sedan förra valet? Hur står det idag till i Sverige egentligen? Och vad är det vi röstar om i år? De fyra åren som passerat har varit allt annat än tråkiga. Viktor Barth-Kron börjar med att blicka bakåt på döda decemberöverenskommelser, terrorattentat och sjukvårdskalabalik. Sen rör vi oss framåt: Vad blir det här för valrörelse egentligen – och vad händer efter valdagen? Viktors val ger dig ALLT du behöver veta inför riksdagsvalet! (Och kanske lite till.)

VIKTOR BARTH­KRON (f. 1986) är författare, journalist och programledare med fokus på politik.

utgivningsdatum: 31 maj 2018 format: Danskt band isbn: 9789188671400

23


Du är ett beslut ifrån ett helt nytt liv!

5 sekunders­ regeln © maha al-a-asaker

Mel Robbins

I 5 sekunder får vi lära oss att övertala den som allt som oft­ast står i vägen för vår framgång – oss själva. I ditt liv har du säkerligen haft föräldrar, lärare, vänner och mentorer som har peppat dig att nå längre, nå bortom dina rädslor och dåliga ursäkter. Men tänk om hemligheten bakom att göra helt enkelt ligger i att veta hur man uppmuntrar sig själv? Mel Robbins förklarar – genom forskning och fantastiska exempel hämtade ur verkliga livet – hur ögonblicken då du kan driva dig själv att nå längre fungerar. Sen ger hon dig ett enkelt verktyg som du kan använda för att bli så bra som du kan bli.

MEL ROBBINS (f. 1968) är författare, journalist och föreläsare.

Det tar bara fem sekunder, och varje gång du gör det är du i gott sällskap – miljontals människor världen över använder sig av Mel Robbins idéer, och chefer på några av världens största företag använder hennes modell för att öka produktivitet, samarbete och engagemang. Med svenskt förord av Micael Dahlen.

utgivningsdatum: 15 juni 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-34-9

25


Surfing, vänskap och viljan att hitta rätt i livet

© privat

Allt för vågorna Sofia Edgren

En berättelse om vänskap, vågor och viljan att hitta rätt i livet. Men ... hur vet man när det är rätt? För Jens och Peter var surfing aldrig bara en sport. Det var en besatthet, något vackert men också beroendeframkallande som åt sig in i veranda millimeter av deras liv för att till slut bli deras liv. Efter många år där varenda ledig stund fördrevs bland vågorna sa de båda upp sig från sina jobb för att ägna sig åt surfingen på heltid. Allt för vågorna är en berättelse om att våga leva sitt liv, på sitt sätt. Det är en bok om att vilja något så mycket att man inte har något annat val än att hänge sig totalt.

SOFIA EDGREN är journalist och surfare.

utgivningsdatum: 1 juli 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671424

27


– MINA 13 ÅR BAKOM GALLER –


»I 13 år satt jag inlåst, ingen annan oskyldigt dömd har suttit längre inlåst än mig.« – kaJ linna

© privat

Besökaren: mina 13 år bakom galler

Kaj Linna & Theodor Lundgren Besökaren är den osannolika historien om en 13 år lång kamp. År som hade knäckt de flesta. Långa månader ensam i isoleringscell. Avslag på resningsansökningar. Men det är också en historia om rättvisa som drivkraft och om att hitta sitt livs kärlek bakom murarna.

THEODOR LUNDGREN är författare och producent. Han har skrivit ett flertal böcker tidigare, bland annat Svenska rånare och Dörrvakten.

utgivningsdatum: 20 juni 2018 format: Inbunden isbn: 9789188671462

29


POCKET

»I historien kring fallet Kaj Linna finns det gott om mörker, tragik, ond bråd död, orättvisa, lögner och jämngrått jävla elände ...

»En historisk journalistisk gärning.« – peter wolodarski, chefredaktör dn

Men det finns också enstaka ögonblick av ljus. Värme. Medmänsklighet och förtröstan. Inte sällan är det just Stefan Lisinski som står för dessa ögonblick.« – anton berg

Att ta ett liv Stefan Lisinski

Att ta ett liv är ett svindlande reportage i bästa true crime-anda. En berättelse om undermåligt polisarbete och hur en journalists envisa arbete bidrog till att en oskyldig man friades efter 13 år bakom galler.

30

utgivningsdatum: 1 juni 2018 format: Pocket isbn: 9789188671455


POCKET

»En perfekt bok i spåren av #metoo-rörelsen.« – svd

»I det närmaste obligatorisk läsning.« – dn

»Mellan pärmarna döljer sig en lysande välskriven essä.« – ålandstidningen

»En läsvärd diskussionsbok om makt och penis.« – aftonbladet

Män visar kuken för mig

Caroline Hainer

Varför älskar unga killar att rita snoppar i snön? Hur kommer det sig att sju av tio män har ett smeknamn på sin penis? Vad får en man att skicka en dickpic? I tokhyllade Män visar kuken för mig söker Caroline Hainer svaren.

utgivningsdatum: 1 maj 2018 format: Pocket isbn: 9789188671448

31


Mondial Vidargatan 4 SE-113 27 Stockholm Sweden office@mondial.se www.mondial.se

Mondial – katalog vår/sommar 2018  
Mondial – katalog vår/sommar 2018  
Advertisement