Page 1

Hรถst 2018


Hej!

Hösten 2018 är vi stolta och glada att få presentera:

• GUNHILD STORDALEN (Den stora bilden) • s. 4 • NINA ÅKESTAM (Feministfällan) • s. 6 • JARON LANIER (Tio skäl att genast radera dina sociala medier) • s. 8 • STEPHEN HAWKING (Korta svar på stora frågor) • s. 10 • KAJ LINNA (Besökaren) • s. 12 • KASPAR COLLING NIELSEN (Den europeiska våren) • s. 14 • LENA GUSTAFSSON (Har mannen någon framtid?) • s. 16 • SARA ASK (Barn och mat) • s. 18 • JOSEFIN JOHANSSON (Drottningsylt) • s. 20 • JULIE ANDEM (Skam) • s. 22 • PETTER NORTHUG (Min historia) • s. 24

Mondial är ett oberoende bokförlag grundat 2017. Trevlig läsning, Simon Brouwers & Olle Grundin

3


Ett nära porträtt av ett extraordinärt livsöde

© SOFIA RUNARSDOTTER

Den stora bilden

Gunhild Stordalen

Detta är historien om bondflickan som blev miljardärsfru, om läkaren som blev dödssjuk. Det är historien om att kämpa för att rädda världen – samtidigt som man kämpar för att rädda sitt eget liv. Detta är historien om Gunhild Stordalen. År 2014 diagnostiserades Gunhild Stordalen med den obotliga sjukdomen systemisk skleros. Fram till dess hade hon trott att hon skulle ha ett helt liv på sig att göra skillnad, nu hade hon i värsta fall bara några år kvar att leva. Den stora bilden är Gunhild Stordalens egen berättelse om sin kamp – för överlevnad och för en bättre värld. Men boken är också en hyllning till livet. Och kärleken.

GUNHILD STORDALEN (f. 1979) är läkare och miljöaktivist. Hon är ordförande i Stordalen Foundation, som bl.a. står bakom organisationen EAT.

utgivningsdatum: 19 september 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-09-7

5


En obekväm och högaktuell uppgörelse med feminismens utmaningar

Feministfällan © SOFIA RUNARSDOTTER

Nina Åkestam

Är jämställdhetsprojektet så gott som klart? Är feminism för alla? Är den arga feministen ett problem? Feministfällan är boken för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det, och för alla som har slutat. Boken är ett stridsrop till en rörelse som behöver påminnas om att vi vill något så radikalt som att skapa ett samhälle med samma möjligheter för alla. Det är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld.

NINA ÅKESTAM är doktor i ekonomi, skribent och feministisk debattör. Hon debuterade 2014 med bästsäljaren Meningen med hela skiten (Volante). Feministfällan är hennes andra bok.

utgivningsdatum: 1 november 2018 format: Danskt band isbn: 978-91-88671-67-7

7


Dags att logga ut för gott!

© eric isselee

Tio skäl att genast radera dina sociala medier Jaron Lanier

Det kanske är svårt att föreställa sig livet utan dina sociala medier. Hur skulle du kunna hålla kontakten med gamla vänner? Hålla koll på vad som händer i omvärlden? Fördriva tiden på den tråkiga bussresan? Det skulle gå alldeles utmärkt, och du skulle till och med må mycket bättre utan dem, menar Jaron Lanier. I Tio skäl att genast radera dina sociala medier presenteras eleganta, övertygande och ibland skrämmande argument för att vi alla borde lämna nätjättarnas klor. För hur ska vi kunna vara självständiga i en värld där vi står under ständig bevakning från några av världens mäktigaste företag? Hur skulle ”vinsterna” du får när du scrollar igenom flödet en extra gång innan du somnar någonsin kunna kompensera för förlusten av värdighet, lycka och frihet?

JARON LANIER är nätfilosof, it-forskare, musiker och författare. Lanier anses vara en av internets pionjärer, inte minst för sitt arbete med virtual reality. Detta är hans första bok på svenska.

utgivningsdatum: 5 september 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-70-7

9


En av mänsklighetens riktigt stora tänkare gör bokslut

Korta svar på stora frågor

Stephen Hawking

Stephen Hawking hade innan han gick bort i mars 2018 intagit positionen som vår tids mest berömda vetenskapsman. Han blev ständigt tillfrågad – både från allmänhet, näringsliv och från politiker – om sin syn på de stora frågorna. Och vare sig frågorna handlade om svarta hål eller mänsklighetens framtid så var svaren alltid eleganta, hoppfulla och djupsinniga. I Korta svar på stora frågor gör Hawking bokslut genom att ta sig an de största frågorna i vår tid, och presenterar sina svar på ett sätt som alla kan förstå. Hawking själv var djupt involverad i arbetet med Korta svar på stora frågor och efter hans bortgång har dottern Lucy Hawking tagit vid i arbetet.

(1942–2018) var en brittisk fysiker och en av modern tids stora vetenskapspersonligheter. STEPHEN HAWKING

utgivningsdatum: 1 november 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-75-2

11


Den osannolika historien om 13 år som oskyldigt dömd

Besökaren

Kaj Linna & Theodor Lundgren Besökaren är berättelsen om hur ett justitiemord resulterade i 13 års fängelse på Sveriges hårdaste anstalter. Om hur evighetslånga dagar bakom galler snabbt förvandlas till situationer på liv och död. Det är också en berättelse om att ha sanningen som drivkraft – och om att finna kärleken i mörkret. Kaj Linnas osannolika öde påminner oss om att rättvisa aldrig går att ta för givet. Men att det är värt att slåss för, så länge man andas. Besökaren är skriven tillsammans med Theodor Lundgren.

bor idag på Kanarieöarna. KAJ LINNA

utgivningsdatum: 15 oktober 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-46-2

13


Förra årets stora danska romansuccé

Den europeiska våren Kaspar Colling Nielsen

Den europeiska våren utspelar sig i ett Europa i nära framtid. Ett Europa som befinner sig mitt i ett ideologiskt krig med islam. Terrorattacker plågar kontinenten. I ett försök att skydda sina medborgare har danska staten deporterat hundratusentals människor till en annekterad ö utanför Mocambique. Kaspar Colling Nielsen är fullständigt orädd när han utforskar de mest tabubelagda ämnena och outtalade rädslorna i vår tid. Resultatet är ett levande porträtt av ett nytt Europa på gränsen till kaos och en historia om människorna som drev det dit. Boken blev väldigt omdebatterad samtidigt som den hyllades av en enig kritikerkår när den gavs ut i Danmark 2017.

KASPAR COLLING NIELSEN är en av det senaste decenniets mest uppmärksammade danska författare. Han bor i Köpenhamn.

utgivningsdatum: 21 oktober 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-62-2

15


Världen är just nu inne i ett paradigmskifte – men vad händer med männen?

Har mannen någon framtid?

Lena Gustafsson

Kvinnor tar idag alltmer kontroll över sin ekonomiska trygghet, placerar pengar, tar allt högre positioner och skapar sig ett eget liv. Kvinnor är inte längre beroende av män, de underordnar sig inte utan anslår en ny ton. Världen är just nu inne i ett paradigmskifte. Finns det någon plats för mannen i morgondagens samhälle? Lena Gustafsson, psykolog och författare, har pratat med 15 svenska män i jakten på svaret. Lena Gustafssons förra bok Bortom glastaket kom ut 2015 och slog ner som en bomb i svenskt näringsliv. LENA GUSTAFSSON är

psykolog och driver Styrelsebalans, en förening som verkar för ett jämställt näringsliv.

utgivningsdatum: 21 oktober 2018 format: Flexiband isbn: 978-91-88671-66-0

17


Den definitiva guiden till barn och mat

Barn och mat

Sara Ask

Den definitiva guiden till barn och mat! Barndietisten Sara Ask samlar här allt du behöver veta: från den första smakportionen till fullfjädrad matglädje. Hon reder ut myter och missuppfattningar och blandar de senaste forskningsrönen med egna erfarenheter från två decennier som dietist. Denna handbok rymmer allt om näringslära, BLW-metoden, köpt vs hemlagad barnmat, gluten och allergier, matkrångel, lyhörd matning, smakutveckling och mycket, mycket annat. Här bjuds också på massor av praktiska tips och smakrika recept: smakportioner, bra mellanmål och gemensamma middagar för dig och ditt barn.

är barndietist och kokboksförfattare, bl.a. till boken Mera Vego (Ordfront). SARA ASK

utgivningsdatum: 16 oktober 2018 format: Kartonnage isbn: 978-91-88671-65-3

19


Sveriges humordrottning berättar om alla Sveriges drottningar

Drottningsylt

Josefin Johansson & Jonna Björnstjerna

Alla Sverige kungar finns avbildade och upptecknade i historieböckerna och har gett namn åt såväl Lützen-dimmor som skarpa kurvor och skidlopp. Samtidigt är historien om våra drottningar som bortglömd. Men inte länge till! För i Drottningsylt presenterar komikern och programledaren Josefin Johansson samtliga drottningar i Sveriges historia – från Sigrid Stordåda på vikingatiden till Silvia idag – i ett rasande roligt tempo. Mellan Sigrid och Silvia träffar vi såväl Karin Månsdotter som Kristina och så klart de fyra Eleonorerna (Maria, Hedvig, Ulrika och Ulrika igen). Drottningarna är (typ, för ingen vet riktigt) hela sjuttio stycken. JOSEFIN JOHANSSON

Boken är rikt illustrerad av Jonna Björnstjerna, som bl.a. gjort böckerna om Familjen Kanin.

är komiker och

programledare.

utgivningsdatum: 22 oktober 2018 format: Inbunden med klot isbn: 978-91-88671-29-5

21


SKAM! Det globala fenomenet kommer nu i bokform

SKAM I–IV

Julie Andem

Nu kan vi följa Eva, Noora, Isak och Sana i fyra nya böcker. Manusen till Skams fyra säsonger ges ut i fyra vackra band. Böckerna innehåller material som aldrig publicerats tidigare – scener som inte spelades in, bortklippta repliker och skaparen Julie Andems personliga reflektioner och kommentarer till skådespelarna och seriens crew. Skamfans kommer att bli lika hänförda av böckerna som tv-serien. Manusen är starka nutidsromaner, ingen kan läsa dem utan att bli berörd. Det är inte bara tv-historia, det är stor litteratur. JULIE ANDEM är manusförfattare och den kreativa hjärnan bakom Skam!

utgivningsdatum, del 1: 25 november 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-82-0

2018 23


Hur mycket måste man offra för att bli bäst i världen?

Min historia

Petter Northug & Jonas Forsang Detta är berättelsen om en av skidsportens främsta – och mest kontroversiella – ikoner. Med fyra OS-medaljer och sexton i VM är Petter Northug en av de främsta skidåkarna genom tiderna. I Min historia berättar han själv om framgångens pris – om gulden, skandalerna och bilkraschen som förändrade allt. Det är en berättelse om mod och viljestyrka, om ensamhet och osäkerhet, och om att våga vara den man är.

PETTER NORTHUG är en av Norges mest framgångsrika längdåkare någonsin.

utgivningsdatum: 26 november 2018 format: Inbunden isbn: 978-91-88671-77-6

25


Mondial Vidargatan 4 SE-113 27 Stockholm Sweden oďŹƒce@mondial.se www.mondial.se

Mondial • Höstkatalog 2018  
Mondial • Höstkatalog 2018  
Advertisement