Page 62

060

PROJECT / HEATHROW AIRPORT, TERMINAL 2, LONDON, UK

EMERGENCY LANDING ‘Emergence’, designed and produced by Cinimod Studio, is taking central stage at Caviar House in T2. The ‘Emergence’ lighting sculpture is heralding in its arrival in the heart of the new Heathrow Terminal 2’s International Departures Lounge. Dominic Harris and his London-based design team, Cinimod Studio, undertook the ambitious brief to create a truly unique and innovative eye-catching landmark. With playful relevance to Caviar House, the sculpture captures the re-imagined movement of a school of fish moving underwater. It is a sculptural expression of the fascinating light patterns and shimmers that emerge across the collective bodies of fish as they move in harmony within water whilst reflecting the natural sun light. This is physically manifested as a kinetic moment frozen in space and time, and re-animated through cutting-edge interactive digital lighting. The audacious structure is comprised of LED arcs spiralling thirteen metres up to the ceiling and utilises a transfer of technologies from other industries, borrowing heavily from the engineered carbon fibre composites as found in the newest airplanes. In an expression of sensational form underpinned by exquisite engineering, the sculpture is unique for its form and is a triumph of British design, engineering and production.

PROJECT DETAILS Concept, Design & Production: Cinimod Studio Client: Caviar House & Prunier Structural Engineering: Tall Engineers Electrical Engineering: White Wing Logic Carbon Fibre Production: Polar Manufacturing Main Contractor: Powells Group Caviar House Architect: Design Square

sustainability requirements to maximise energy reduction and long term reliability. The relationship between lighting and the materials palette was carefully mapped throughout the terminal – and construction quality lighting details were produced for the entire lighting installation to ensure consistency in installation and lighting effects. Throughout the terminal interiors, specially selected lighting was utilised to support intuitive passenger wayfinding as can be seen in the stunning Baggage Reclaim Hall. studioFRACTAL also worked with The Design Solution to create a passenger focused

central feature within the Departures Lounge (scheduled for installation later this year), incorporating a unique art piece by Benedict Radcliffe. With Aedas, studioFRACTAL developed the lighting for the multi story car parks and central covered court – home to the spectacular Slipstream sculpture by renowned artist Richard Wilson. Although delivered through a separate design and construction contract, studioFRACTAL was able to design and co-ordinate the carpark and central court lighting as part of the overall Terminal 2 lighting strategy allowing arriving and departing passengers and staff to experi-

ence a consistent terminal environment. The covered court is a major terminal feature, greeting departing and arriving passengers with a jaw dropping space – within which, and hanging impossibly within the space, is Europe’s largest permanent sculpture. Longer than an A380 plane and constructed from riveted aluminium on a wooden frame, Slipstream, as described by the artist, is “a metaphor for travel. It’s about velocity, acceleration and deceleration, which follow it at every undulation of its form.” Working with Richard Wilson, studioFRACTAL designed small amounts of light to be

Profile for Mondiale Publishing

mondo*arc Jun/Jul 2014 - Issue 79  

mondo*arc is the leading international magazine in architectural lighting design. Targeted specifically at the lighting specification market...

mondo*arc Jun/Jul 2014 - Issue 79  

mondo*arc is the leading international magazine in architectural lighting design. Targeted specifically at the lighting specification market...

Profile for mondiale