Page 1

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


inspiratĂ­v hangulat mozaikok

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Február vége van. A tél odakint az utolsókat rúgja. Mi mégis nehezen akarjuk elhinni, hogy hamarosan beköszönt a tavasz és vége ennek a zord és melankolikus időszaknak. Mikor ismerőseim arról kérdeztek, hogy mégis miről fog szólni a magazin legújabb száma, válaszomat meg sem várva hozták tudtomra megbocsátásukat, miszerint nem az én hibám lesz, ha az előző számokhoz képest „laposabb” lesz a mostani. Tudniillik, az évnek ebben a szakaszában SEMMI sem történik. Én azonban lelkendezve meséltem, hogy mennyire izgalmas dolgokkal készülünk. Hiszen csak ilyenkor lehet síelni, korcsolyázni, hógolyózni, hurkát enni tepsis burgonyával és mindenféle savanyúsággal, ilyenkor lehet madáretetőt építeni, farsangi mulatságra készülni, vagy csak a barátokkal együtt lenni és a meleg szobában egy jót beszélgetni. Ezért lett ez a magazin ilyen. Minden egyes témáját átéltük és megéltük, míg az anyagokat elkészítettük és bizton állíthatom, hogy ezek a pillanatok loptak jókedvet a szürke hétköznapokba. Nélkülük biztosan „laposabb” lett volna ez a tél is. Jó olvasgatást mindenkinek! Márkus Alexandra

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Juhász Gyula : Télutó Még benn ülünk. A kandalló varázsa melengeti a fázós bánatot, Bovarynét olvassuk egyre-másra, künn zajlanak a víg vadászatok. Valahol Pesten, messze, operába Puccini zeng ma, s éber vonatok robognak át a gyémánt éjszakába. Én itt vagyok és én itt maradok. Emlékek szőnyegén rajzolgatok, s mint levendula, meghitt, régi bánat belengi csöndes, idegen szobámat. S míg künn a köd száll és végsőt havaz, szívemben Anna fénye fölragyog, s vígan kinyit a tavalyi tavasz.

MON CHI CHIC No.3


reggeli romantika

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Üde zöld üdítő Turmixoljunk össze 1 banánt, 2 nagy kivit, fél kígyóuborkát, fél csokor petrezselyemzöldet, 1-1,5dl szénsavmentes ásványvízzel

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Itt a farsang

MON CHI CHIC No.3


február20. Farsanghétfő: Sokfelé ekkor tartották az asszonyfarsangot. Olyan ritka privilégiumokat biztosított e nap a nők számára, hogy méltán nevezhetjük a női emancipáció egyik előfutárának. Ilyenkor az asszonyok mentesültek mindenféle házimunka alól, férfiruhát ölthettek és férfiak módjára italozhattak, tivornyázhattak. Ott, ahol volt hegy és borospince, még arra is joguk volt, hogy birtokba vegyék a férfiak szentélyét, és egész álló nap a pincében iszogassanak, mulassanak. Ha pedig valaki hímnemű zavarni merészelte őket, vagy egyszerűen csak útjukba került, jégcsappal „megborotválták”, netán még gatyára is vetkőztették, aztán csúfolkodva szélnek eresztették.

MON CHI CHIC No.3


február21. Húshagyókedd: A farsangi szezon utolsó napja. Farsangkeddként, madzaghagyókeddként is emlegették, hiszen ezen a napon volt utoljára lehetőség a madzagon lógó ételek (sonka, kolbász, szalonna) fogyasztására. Természetesen ekkor is báloztak még egyet, hiszen innentől kezdve 40 napon át tiltva volt a tánc, a muzsika. Az esti összejövetel után, a több hetes farsangi heje-huja ünnepélyes lezárásaként bőgőtemetést tartottak, eltemették a telet. Ennek szertartása mindenütt más volt, akadt ahol szalmabábut égettek, másutt a földbe ásták el, de ahol netán folyó, patak is folyt, ott a vízbe lökték. A húshagyó keddi vigadalom, bálostul, téltemetésestül viszont szigorúan csak éjfélig tarthatott, nehogy még véletlenül is, zajongva lépjenek át a nagyböjtbe.

MON CHI CHIC No.3


február22.

Hamvazószerda:

A nagyböjt kezdete, megemlékezés Jézus 40 napos böjtjéről, szenvedéseiről és haláláról. 1091-ben II. Orbán pápa elrendelte, hogy ezen a napon a papok az előző évben megszentelt barka hamujával keresztet rajzoljanak a hívők homlokára. Így, a hamuval hintés ősi jelképével szimbolizálták a vezeklést, a bűnbánatot. A néphit szerint praktikus okai is volt a hamuszórásnak: annak, aki hamvazódik, nem fog fájni a feje. Egészen húsvétig nem szabadott mulatozni, bálozni. A lányok ilyenkor mellőzték a cicomát, dísztelen fekete vagy sötét ruhát hordtak. Ettől a naptól kezdve tilos volt bárminemű hús, zsiradék fogyasztása, sőt, jóllakni sem volt ildomos, és itt-ott előfordult olyan is, hogy napjában csupán egyszer étkeztek. Hogy még véletlenül se kerülhessen állati zsiradék a böjti ételekbe, a gazdasszonyok gondosan elmostak újra minden zsírosbödönt, hússütéshez használt tepsit, fazekat. Csak kenyeret, tésztaféléket, zöldségből, gyümölcsből készült ételeket ettek, és a paraszti konyhától idegen mód ebben a 40napban vajjal, növényi zsiradékkal főztek. A hamvazószerdát is sokféleképpen emlegették még: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda.

MON CHI CHIC No.3


február23.

Torkos csütörtök: A sok éttermi kedvezménynek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend megint a torkos csütörtök intézménye, holott pár éve tévesen élesztették újjá a hamvazószerdát követő napon, mert nálunk, hagyományosan, egy héttel korábbra esett, a „farsang farkának” nyitánya volt. A közelgő nagyböjt előtt, az „inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon” filozófia mentén ezen a napon bőségesen fogyasztottak húsos fogásokat, zsírban sült ételeket, köztük a farsang tán legjellegzetesebb nyalánkságát, a fánkot is. Ilyenkor még a mohóság, a torkosság felett is szemet hunytak. A hamvazó szerda utánra átzsuppolt torkos csütörtök magyarázata a gazdaságosságban rejlik, miszerint, nem volna jó, ha a megmaradt, a böjt alatt már tiltott étkek a kukában landolnának (ételt különben sem dobunk ki), ezért most az egyszer, de csakis tudatos felhasználói megfontolásokból, még lehet egy jót enni, inni. Ennek a napnak is többféle elnevezés volt: zabálócsütörtök, tobzócsütörtök, kövércsütörtök (Erdélyben), bodozúcsütörtök, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik.

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


115 éves Vásárcsarnok

MON CHI CHIC No.3


A piacozásnak sajátos hangulata, bája van, és ha visszajáró vendégek vagyunk, idővel kimondottan családias jellege is. Ráadásul a jó piac képes valamennyi érzékszervet megmozgatni és hozzá még komoly esztétikai értékkel is bír. A századfordulón épült piacaink tervezésekor erre nagyon oda is figyeltek. A XIX. század utolsó éveiben több fedett vásárcsarnok is nyílt Budapesten a Fővárosi Közmunkák Tanácsának azon 1889-es

„… a főváros hirtelen megnövekedése és mesés fejlődése folytán a modern közszükségleteknek egész sorozata állott elő… Ilyen indoklásával, miszerint

érett közszükségletté vált immár az élelmezési

vásárcsarnok intézményének meghonosítása, amitől a ½ millió lelket számláló fővárosunk egészséges és lehetőleg olcsó élelmezése függ.”

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Az elhatározást hamar követte tett, és 1897. február 25-én, ünnepélyes keretek közt, öt vásárcsarnokot is átadtak a nagyközönségnek: a Fővám téren, a Klauzál téren, a Hunyadi téren, a Rákóczi téren és a Hold utcában, majd pedig pár évvel később a budai oldalon, a mai Batthyányi téren. Közülük a legnagyobb és legimpozánsabb a Nagycsarnok – hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok – a Fővám téren, a Vámház ( régi Közgáz, ma Corvinus Egyetem) mögött. A Petz Samu építész és műegyetemi tanár tervezte Vásárcsarnok igazi kuriózumnak számított a maga idejében. Az épület kivitelezésén a kor legnevesebb iparosai dolgoztak: az acélszerkezetet a Schlick-féle vasöntöde készítette, a színes épületkerámia elemek és a homlokzatot díszítő pirogránit pedig Zsolnay Vilmos pécsi gyárából valók. A csarnoknak saját vasúti rakodóvágánya volt, és mivel ekkoriban az árut még javarészt vízi úton szállították, az épület alatt külön csatorna vezetett a Dunához az árurakodást megkönnyítendő. Így aztán nem is csoda, hogy a pazar kiállítású piac építési költségei nagyjából annyira rúgtak, mint a vele egy időben megnyitott másik négy csarnoké összesen. A Vásárcsarnok első igazgatója, Ziegler Nándor a piactér életét is pedánsan rendezte: az árusok csak a csarnok felszerelésit használhatták, saját kezűleg eszkábált bódékat nem állíthattak fel, a cégtáblákat, hirdetéseket előzetesen véleményeztetniük kellett az igazgatósággal, akármit nem lehetett kiakasztani. A bérleti díjat az árusított portéka alapján határozták meg - legtöbbet a halárusoktól kértek, hiszen a modern hűtőberendezés, amit biztosítottak számukra, drága mulatság volt. Rendszeresek voltak a minőségi ellenőrzések, és ha valami nem ment át a rostán, akár még áruelkobzással is büntethettek. Az áruszállításnak és az árulásnak is meghatározott időkeretei voltak, a mai önkényes nyitva tartás, folytonos pakolászás elképzelhetetlen lett volna.

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


A házirend az árusok viselkedésére nézvést is roppant szigorú volt: tilos volt kiabálni, káromkodni, énekelni, fütyörészni, sőt, a portéka hangos ajánlgatása is szankciókkal járt. Ennyi előírástól feszengve nem csoda, hogy az árusok mérgelődtek, ám meglepő mód a vásárlók sem voltak kimondottan elégedettek: gyakran érkezett panasz a magas árakra és a goromba, szótlan eladókra.

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


A boldog békeidők elmúltával a Vásárcsarnok fénye megkopott, a II. világháború alatt súlyosan meg is rongálódott az épület, és ugyan hamar üzemképessé tették megint, de a renoválási munkálatoknál inkább a gyorsaság mintsem az esztétikum, az eredeti állapotok visszaállítása volt az elsődleges szempont, ráadásul a súlyosan megrongálódott szerkezetét sem sikerült teljesen rendbe hozni. A 60-as években felhúzott zárt standokkal, oda nem illő bodegákkal a Vásárcsarnok végképp elveszítette régi hangulatát, hajdani pompájához méltó felújítására csak az 1990-es években került sor. Azóta egészen jól tartja magát, bár izgalmas volna látni

115 évvel ezelőtti fényét… erre marad a fantázia, de azért egy séta, bevásárlás ott még mindig nagy élmény!

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


náthaűző főzet

A gyömbér - citrom - méz hármas tökéletes ellenszere a téli nyavalyáknak, legyen szó torokfájásról, nátháról, levertségről. A megtisztított, friss gyömbért apróra vágjuk vagy lereszeljük, majd forró vízzel leöntve állni hagyjuk, amíg kicsit kihűl. A már nem forró gyömbéres vízbe citromot facsarunk és ízlés szerint mézzel édesítjük!

MON CHI CHIC No.3


csinรกld magad

madรกretetล‘

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


madza

g

枚ntapad贸s matrica

MON CHI CHIC No.3


1 üres italos doboz

olló

mago

k

fakanál MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Mit ennének a madarak? napraforgót

fekete napraforgót kölest

lenmagot diót

tökmagot {{ sótlanul és nem pörkölve! }}

de szeretik az almát és a sajtot is!

{{ de a kenyeret és a sózott szalonnát felejtsük el! }}

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


programajánló Eshet hó, fújhat szél, mégse hagyjuk, hogy az időjárás kedvünket szegje! Tele van a város izgalmas programokkal, induljunk hát!

élményvacsora Szerelmi Égyott, avagy Van-e az ételeknek neme? 2012. 02. 25. 20 h A MÁSTÉSZTA és a Büfé Budapest olyan

Élményvacsorával készül, mely mind az ízek, mind a

Makettlabor, formák tekintetében a nemiség jegyében készül. Arra 1093 Budapest, Pipa utca 4. tesznek kísérletet, hogy az egyes alapanyagokhoz, (Vámház téri Csarnok oldalában) ételekhez, ízekhez nemi jelleget rendeljenek. Belépő: 6000 Ft/fő A vacsora kifejezetten párokra szabott, a szerelem (Az ár tartalmazza a 4 fogásból álló komplett menüsort)

Jelentkezés párosával!

MON CHI CHIC No.3

ihletésével készül. Ízek-formák, színek-szagok, párhozamok-ellentétek, komplementer, rész-egész, kompromisszum, összhang... minden, ami az összehangolódást segíti, egy vacsora keretébe zárva.


gyerekprogram A38 Hajókaland gyerekeknek Február 25-én, szombaton az Ezerarcú Multikulti Egyesület legénységével a fedélzeten útjára indul az A38 Hajókaland. Havonta egyszer különös varázslat helyszíne az A38 étterme: képzeletben felvonjuk a Hajó horgonyát és nekiindulunk a nagyvilágnak – messzi vidékekre, idegen országokba evezünk, itt-ott megállunk, és ahol tudunk, segítünk: versenyre kelünk, énekelünk, barkácsolunk, varázsolunk. Míg mi kirándulgatunk, a szülők sem maradnak árván, várja őket az Ízek Birodalma – megannyi fenséges ital és fogás –, és a gondtalan beszélgetés öröme.

2012. 02. 25., szombat, 11h - 15h A38 Hajó, Budapest, Petőfi híd, budai hídfő A belépés ingyenes!

mozi Francia filmnapok A közönség több mint egy héten keresztül dúskálhat francia, belga, svájci, kanadai, bolgár, egyiptomi, tunéziai, burkina fasói, marokkói, román, libanoni filmekben. Idén először a Filmnapok programjának legjava öt vidéki nagyváros közönségét is megörvendezteti.

2012.02.23 - 03.02. Uránia Nemzeti Filmszínház 1088 Budapest, Rákóczi út 21. + 5 vidéki nagyváros moziterme

MON CHI CHIC No.3


kiállítás Fashion stills kiállítás 2012. 02. 17 - 04. 20. Avagy, “Ha a divat mesélni tudna nekem. Megelevenedik a divattörténelem.”

Budapest, Derek Hudson, Cathleen Noundorf, Jean-Marie Périer és Sofitel Budapest Chain Bridge Gérard Uféras fotóművészek kiállítása. A négy sztárfotós a (1051 Budapest, Széchenyi tér 2.) divat emblematikus figuráiról és mozzanatairól készített pillanatképeket, melyek közül a legnépszerűbb alkotások kerülnek bemutatásra. A Dior, a Chanel, a Jean-Paul Gaultier és az Yves St. Laurent függönyei mögött lejátszódó események apró töredékeibe nyerhet betekintést bármelyik divatőrült.

színház Kálmán Eszter: Hamupipőke 2012.03.14. és 15. , 20h Hogyan mesélnél el egy történetet színészek nélkül? El tudnád-e mesélni csak fénnyel? Hanggal?

Trafó - Kortárs Művészetek Háza Mi történik, ha kivesszük a színészt, az embert a színpadról, 1094 Budapest, Liliom u. 41. és rábízzuk a mesélő szerepét a gépezetre? Képes-e a színházi Jegyár eszköztár helyettesíteni az embert és önálló életre kelni? 1500 Ft / diákjegy: 1200 Ft Ez a Hamupipőke: színház. Egy színészek nélküli színház próbatétele, amelynek középpontjában mégis az ember áll. Hiánya a színpadon és jelenléte – mint néző, mint befogadó. Vajon rá tudja-e venni a néző saját érzékszerveit, hogy máshogy és másra figyeljen, mint szokott?

MON CHI CHIC No.3


koncert Budapest Bár Az A38-on - a visszafogottabb, színházas koncertjeikkel ellentétben - igazi rock and roll hangulat van: ki lehet ereszteni a hangot, lehet mozgatni a lábakat! Kezdődjön a tavasz, érjen véget a tél! Ne feledjük: ezek a dalok már nehezebb perceken is átsegítették nagyanyáinkat, szüleinket, talán nekünk is jót tesznek a viharos időkben!

2012.03.20. 20h, kedd A38 Hajó, Budapest, Petőfi híd, budai hídfő Jegyár: 4.500.- Ft, Elővételben: 3.900.- Ft

színház Jana Dobreva: Homokpuzzle Négy nő várakozik egy pszichológus rendelőjében. Egy fiatal 2012.03.23., 24. 20h egyetemista lány, akinek állandóan lecsúszik a harisnyája és petrezselyemüzleteket bonyolít le mobiltelefonján. Egy Szkéné Színház titokzatos, „kalapja alatt összekuporodó” bírónő, aki nem szereti 1111 Budapest, Műegyetem rkp.3. a tavaszt és harapdálja az ujjait. És egy anya a felnőtt lányával, akinek saját belső világa van és konokul hallgat, míg az anya csak locsog-fecseg, árad és zúdul… A szeretés, a féltés, a kétely és a csöppboldogság mind-mind ott ülnek lelkünk polcain, csupán nem látszik ki semmisem. A dolgok csücske csak, mi kilóg. A kirakatok homályosak, a tekintetek maszatosak. De vajon észrevesszük-e az ablakok mögül, hogy ha halálba táncol egy hulló falevél? Képesek vagyunk-e még csöndet okozni? Talán most végre történik valami velü(n)k, és vége a porhintésnek és a mellébeszélésnek. Talán most végre történik valami… MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Disznólkodtunk, mert…

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Hajdanán a téli hónapok nem éppen a wellness étkezési szokásokról voltak híresek. Ilyenkor húst ettek hússal, és mivel a disznónak volt szezonja, leginkább azt. Hagyományosan egy évben kétszer köszöntött vészkorszak a falusi sertésállományra: Szent András napjától Szent Tamásig terjedően (november 30. – december 21.) és vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig.

MON CHI CHIC No.3

Ennek fölöttébb praktikus okai voltak: frizsider híján az időjáráshoz kellett alkalmazkodni és a nagy hideghez időzíteni a tort, nehogy időnek előtte megromoljon a friss hús – aztán már a füstöléssel, sózással, abálással, zsírban eltevéssel ki lehetett húzni a következő András napig is a készlettel. Másrészt viszont, tavasszal megkezdődtek a földi munkálatok is - metszés, ásás, kapálás,


szántás, boronálás, vetés, aratás, szüretelés stb. – így a rokonságot összecsődíteni sem lett volna egyszerű.

kint szakad a hó, repkednek a mínuszok, esik az a legjobban.

Régen amúgy is megvolt mindennek a maga ideje, amihez, az egyszerűség kedvéért jó volt alkalmazkodni.

Tessék csak kipróbálni!

Manapság ugyan már télvíz idején is van paradicsom, paprika, és nyáron is kolbász, hurka, mégiscsak ilyenkor, mikor

mindent.

A hamvazószerdával beköszönő 40 napos böjttel aztán úgyis jóvá lehet tenni

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


és akik létrehozták MárkusAlexandra A magazin életre hívója, művészeti vezetője

A civil életben multifunkcionális designer, aki egyik helyen menedzsel, másik helyen alkot, alapítóként pedig szívügye a Menyegző Tervező.

PénzesÁgnes A magazin gasztronómiai mindentudója

A civil életben a Mástészta Food Design Stúdió alapítója és designere, valamint a Menyegző Tervező oszlopos tagja.

MON CHI CHIC No.3


SzederKata A magazin cserfes históriása

A civil életben lelkes tollforgató, a Zsebró blog írója, különféle kulturális, művészeti projektek résztvevője.

VáraiEnikő A magazin élesszemű fotográfusa

A civil életben szabadúszó fotográfus, a Between Studio egyik alapítója.

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Búcsúzóul De egy napon megérkezett a tavasz. Egészen váratlanul. És telefújta jó szagú, életvidám szellővel nagy Budapestet. Egy hét alatt elolvasztott minden havat, a másodikon kicsalt a földből minden szál füvet. Az utcákon ibolyát árultak, néhány sápadt arcú ember mámorosan kóválygott künn a mezőkön, és telhetetlenül itta a hideg, részegítő tavaszi levegőt. Délutánonként ragyogó napsugár sütött. A haldoklók kimúlását megnehezítette és megszépítette ez a gyönyörű reményteljes sugár, mely sok meleget, sok gyümölcsöt, sok virágillatot ígért. Ki ne hitt volna ennek az ígéretnek?

Részlet Csáth Géza Este című novellájából

MON CHI CHIC No.3


MON CHI CHIC No.3


Ismételten reméljük, hogy örömed lelted a magazinban és vizuálisan feltöltődve zárod be az ablakot. Észrevétel, együttműködés, témajavaslat és minden egyéb kapcsán üzenhetsz Nekünk a

m a gaz i n.m o n c hi c hi c @ gm ai l. c o m email címen.

Ha pedig nagyon tetszett, légy Te is rajongó a

FA C E B O OK-o n ezáltal első kézből értesülhetsz a következő lapszám megjelenéséről, valamint ezzel is támogatod munkánkat, hogy majd egyszer nyomtatott formában is megjelenhessünk!

MON CHI CHIC No.3


www.monchichic.com 2012 MON CHI CHIC No.3

MON CHI CHIC magazin No3  

A MON CHI CHIC Magazin egy személyes indíttatású, szubjektív gyűjtemény, melynek egyedüli célja az, hogy végiglapozd és örömed leld benne.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you