Page 1

Program

om reiselitteratur

Lørdag 2. juli: 10.00 Innledning ved seminarleder Tor Eystein Øverås og huspoet Erling Kittelsen 10.30 Arne Melberg: “Eftertankar om reselitteraturen” 13.00 Filmen “Motorsykkeldagbøkene” 15.30 Bokbad: Morten Strøksnes intervjues av Tor Eystein Øverås om reiser i Kongo og Mexico 20.00 Litteraturkafé, Melbu hotell Søndag 3. juli: 10.00 Anka Ryall: “Kvinner i antarktis-litteraturen” 14.00 Filmen “Nord” 16.00 Mette Karlsvik: Informasjonens poetiske potensial

Virkeligheten sett

Seminarleder Tor Eystein Øverås.

Fredag 1. juli: 20.00 Enel Melberg: “Resan tilbake. Om at återvände til det förlorade landet”

Sommerseminar

gjennom kunstnerøyne Melbu 1.-3. juli 2011

Seminarpris: 500,Pris for enkeltforedrag: 100,Gjennomgangskort for Sommer-Melbu: 800,Sommer-Melbu 2011 varer fra 1. til 9. juli. Etter litteraturseminaret blir det filmdager med festivalkunstner Knut Erik Jensen (4. – 7. juli), Kunstfilosofisk seminar (7. – 9. juli) – og mye mer! For mer informasjon og påmelding: Kontakt Nordland Akademi, for kunst og vitenskap.

Alle arrangementer foregår i Melbu samfunnshus.

Tlf: 76 15 91 11 www.nordland-akademi.no epost@nordland-akademi.no


Stedet

å dra til

For litteraturelskere og reiseinteresserte er Melbu stedet å dra til de første julidagene. En rekke anerkjente forfattere besøker årets litteraturseminar under Sommer-Melbu. Hvert år arrangerer Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap et litteraturseminar under festivalen Sommer-Melbu i Vesterålen. I år er litteraturseminaret fra 1. til 3. juli, og temaet er reiselitteratur: Hvordan reiser og reiselitteratur bidrar til en forståelse av verden og oss selv i den.

Enel Melberg vil innlede om sin selvbiografiske roman “Resan tilbake. Om at återvände til det förlorade landet”, som nettopp er utkommet, til strålende kritikker. Hennes reiser tilbake til Estland, der hun er født, utgjør en viktig del av boka.

Morten A. Strøksnes vil bli bokbadet av Tor Eystein Øverås på bakgrunn av sine inntrykk fra reiser i Kongo og Mexico. Strøksnes har skrevet en rekke reiseskildringer, og hans forrige bok, «Et mord i Kongo», var en av fjorårets mest kritikerroste bøker.

Mette Karlsvik har skrevet bok om en reise til Island: “Post oske. Dagar og netter på Island.”. Hun vil avslutte seminart med sitt foredrag om informasjonens poetiske potensiale.

Anka Ryall er direktør for Det norske studiesenteret i Storbritannia. Hun har skrevet boka «Odyssevs i skjørt» og vært en av lederne for litteraturprosjekt “Arktiske diskurser” ved Universitetet i Tromsø.

Arne Melberg er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo og forfatter av boka «Eftertankar om reselitteraturen». Han holderforedrag om hva som særlig kjennetegner reiselitteraturen som sjanger.

“Det å starte årets Sommer-Melbu med reiselitteratur og reiser i litteratur gir en utmarket innfallsvinkel til årets tema: Virkeligheten sett gjennom kunstnerøyne”, sier Ingeborg Breines, daglig leder i Nordland Akademi.

Årets “huspoet” er Erling Kittelsen, en meget bereist og produktiv forfatter, mest kjent for sin lyrikk. Erling Kittelsen har fått flere priser og utmerkelser for sitt forfatterskap. Han vil delta på hele seminaret og binde dagene sammen med lyriske tekster.

Seminarleder er Tor Eystein Øverås, kritiker og forfatter av reiselitteraur fra Baltikum. Han arbeider nå med en samlet kritikk av Aschehougs serie «Spor» der det har kommet ut 29 titler med reiselitteratur. Anmeldelsen kommer i Nytt Norsk Tidsskrift 2/11. Tor Eystein Øverås har bl.a. skrevet boka “Til. En litterær reise.” “Om du skal ut og reise i sommer eller ikke, en tur til Melbu og et besøk i litteraturens reiseunivers vil uansett være verdt turen”, sier leder i Akademiets litteraturkomité, Pål Christensen. Han er stolt over de mange interessante foredragsholderne og lover publikum et spennende seminar.

Litteraturseminar under Sommer-Melbu  

Informasjonsfolder for litteraturseminaret under Sommer-Melbu 1.-3. juli

Litteraturseminar under Sommer-Melbu  

Informasjonsfolder for litteraturseminaret under Sommer-Melbu 1.-3. juli