CZIFFRA100/MOMKULT

Page 1„Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor, amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár.” (Cziffra György)

CZIFFRA GYÖRGY-EMLÉKÉV

36 város

100+ esemény

PÁRIZS – RADIO FRANCE • NEW YORK – LINCOLN CENTER • MOSZKVA – TCHAIKOVSKY CONSERVATORY GENF – VICTORIA HALL • LONDON – COVENT GARDEN • NIZZA – OPERA • PRÁGA – SMETENA HALL SENLIS – FONDATION CZIFFRA

cziffra100.com

15 ország

3


HOMMAGE À CZIFFRA Emlékezni sokféleképpen lehet – de az élete során több ízben reménytelen helyzetből újra és újra kitörő, s végül a megérdemelt világhírnévig jutó Cziffra Györgyre aligha lehet másképp, mint ahogy ő tekintett magára: főnixmadárként. Már a gyerekkor sem volt felhőtlen, a hazatoloncolt család angyalföldi szállása minden volt, csak nem ideális környezet egy csodagyerek számára. Igen, csodagyerek, hiszen nyolcévesen már Dohnányi Ernő fedezte fel és kezdte meg tanulmányait a Zeneakadémián. Az ígéretes karriert előbb a világháború és az oroszországi hadifogság, majd egy 1950-es sikertelen emigrálási kísérletet követően három év börtön és munkatábor törte ketté. A bárzongoristaként tengődő Cziffra a kollégák-barátok segítségével az 1950-es évek közepén újra a pódiumra került, felvételeket készíthetett és Liszt-díjat kapott. Majd 1956 szeptemberében érkezett egy felkérés: Bartók elképesztően bonyolult 2. zongoraversenyének szólistájaként kellene beugrania – hat hét múlva. 1956. október 22-én az Erkel Színházban tomboló siker fogadja a bravúros produkciót, Cziffra pedig a zongoraverseny után ötször játssza el ráadásnak a Rákóczi-indulót. A zenetörténet és a forradalom története egy pillanatra összekapcsolódott – a határ másnap megnyílt és Cziffra családjával együtt Párizsba emigrált.

cziffra100.com

A következő évek szárnyalása szöges ellentétben állt a korábbi évtized megpróbáltatásaival: Cziffra csakhamar kora egyik legkeresettebb zongoristája lesz, versengenek érte a zenekarok és a koncerttermek – a Carnegie Hall, a Royal Festival Hall, a Hollywood Bowl vagy éppen a Tonhalle. 1969-ben saját nemzetközi versenyt alapít Versailles-ban, felújítja és koncertteremmé alakítja a romos senlis-i királyi kápolnát, amelyet Liszt Ferencről nevez el, és ahol évről évre a legnevesebb muzsikusok adják egymásnak a kilincset. Hatvanévesen újabb csapás éri: egy balesetben elveszti egyetlen fiát, aki karmesterként rendszeres muzsikustársa is volt – Cziffra soha többé nem lép fel zenekarral.

4

Cziffra öröksége jóval több felvételeinél, jótékonyságainál, vagy a tanítványoknak átadott tudásnál. Liszt és Dohnányi nyomdokain egy olyan előadói hagyományt képvisel, amely még mentes a lemezfelvételek sterilitásától, ám elevenen él benne az a bravúros improvizációs könnyedség és a különböző stílusok szintetizálásának magától értetődő képessége, amely olyannyira élővé és egyénivé tette a 19. század nagy előadóinak játékát. Cziffra tengernyi szenvedés árán kiharcolt életeszménye és művészi krédójának lényege ugyanaz – az ember és a zene szabadsága.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A pillanat művészete a zene szabadságából születhet meg igazán, abban a szférában, amely során az előadó egyúttal újra alkotó művésszé is válik. Ezt a szellemiséget csak azok képesek magukévá tenni, akik nem elégednek meg bevált klisékkel. Újat, egyedit és megismételhetetlent alkotnak azáltal, hogy szabadjára engedik a bennük megszülető érzések hangokká formálódó áramlását. A Cziffra György Fesztivál a kezdetek óta felvállalta, hogy azon művészek, akik ezt a szellemiséget magukénak érzik, igazi táptalajra leljenek. Mindez a művészek világán is túlmutat, hiszen a közönség maradandó élményt, máshol és mástól át nem élhető érzéseket kaphat a koncerteken. Ezek a hangversenyek nem csupán a tökéletességre, mint inkább az élményre és emocionális kiteljesedésre törekszenek. Annak ellenére, hogy Cziffra György munkássága a 20. század történelme, öröksége minden bizonnyal a jövő emberének adhat majd igazi reményt, így átörökítve az európai zenekultúra időtlen és mindent átívelő erejét. 2021-ben a magyar származású világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóján hazánk és a nemzetközi zenei élet jelentős városaiban, koncerttermeiben kerülnek megrendezésre hangversenyek, előadások, mesterkurzusok, gyerekeknek szóló foglalkozások, tehetséggondozó kezdeményezések. Mindez a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel, zenekarokkal és a világ legismertebb művészeivel együttműködésben valósul meg. A főnixmadár élete végén fészket épít, meggyújtja, és vele együtt porrá ég. A hamvakból ezután egy új, fiatal főnix születik. Cziffra György életútja hűen tükrözi a főnixmadár küldetését, s reményeink szerint a jövőben megannyi fiatal főnix születik majd e nyomdokon haladva.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész A Cziffra Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője cziffra100.com

\fotó Emmer László\

KÖSZÖNTŐ

5


CZF CZIFFRA 100 MOMKULT Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzata a Cziffra György Művészeti Fesztivál indulásakor a kezdezményezés mellé állt. A kezdetekkor és azóta is folyamatosan támogatja a kerület a Fesztivált mind a kulturális helyszín, mind a szervezői háttér biztosításával egyaránt. Az eleinte kizárólag a MOMkultban, majd a Fesztivál kiteljesedésével több más helyszínen is zajló programsorozat továbbra is számos elemében kötődik a Hegyvidékhez, a Hegyvidéki Önkormányzat által fenntartott intézményekhez. Az elmúlt öt évben a MOMkult mellett hangversenyek, előadások, kiállítások, műhelybeszélgetések, filmvetítések valósultak meg a Hegyvidék Galériában, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, valamint performance-jelleggel street piano akciót is hirdetett szintén a XII. kerületben található kereskedelmi társasággal a MOM Park Bevásárlóközpontban.

cziffrafesztival.com

A MOMkult munkatársai évek óta elkötelezettek a Cziffra Fesztivál felé. Büszkeség, hogy ennyi éven át tud az intézmény bázist biztosítani a Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, művészeti vezető elkötelzetett munkájához.

6


2021-ben Magyarországon emlékév keretében ünnepeljük Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját, amit az UNESCO nemzetközi szervezete is felvett a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével, hazánk és a nemzetközi zenei élet legjelentősebb városaiban – Párizs, Genf, Moszkva, London, Bécs, New York – emlékeznek meg a zongorazseniről. Mindez magyar és nemzetközi szakmai szervezetek, zenekarok és a világ legismertebb művészeivel együttműködésben valósul meg. Az Emlékév kiváló alkalmat teremt arra, hogy a romantikus irányzat interpretációját, az emocionális kifejezőerőt és az improvizatív játékstílust újra előtérbe helyezzük. Cziffra György örökségén keresztül alkalom nyílik nemzetközi szinten is felhívni a figyelmet hazánk kulturális sokszínűségére és annak jeles képviselőire. Az Emlékév alatt hallhatunk ősbemutatót, legendás előadóművészeket, az improvizáció mesterereit, a jövő tehetségeit és hazánk kiemelkedő gondolkodóit.

Hambuch Gerda ügyvezető igazgató MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft.

cziffra100.com

„Csodagyerek, tehetség, cirkusz, Zeneakadémia, bárok, kiskocsmák, emigráció, Párizs, művészetek temploma, virtuozitás, emberszeretet... Csak néhány kiragadott fogalom, amelyek a páratlan tehetségű zongo- raművész, Cziffra György életét fémjelzik. A művész zseninek 2021-ben egy tematikus év keretében születése 100. évfordulóját ünnepeljük, ez remek alkalom lesz arra, hogy az általa képviselt művészi szellemiséget kortárs művészi eszközökkel és művészekkel élhessük át újra. Olyan gazdag programsorozatnak nézünk elébe, amelyet mindenki számára tiszta szívvel ajánlok! Kössön össze minket továbbra is a zene szeretete!”

7


cziffrafesztival.com cziffra100.com

Energiát adunk az élményekhez

8


FELLÉPŐ, KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK

2021

cziffra100.com

MOMKULT KULTURÁLIS SZALON HEGYVIDÉK GALÉRIA LÓVASÚT

9


aatoth franyo 1978-ban Victor Vasarely révén jutott ki Párizsba és az École Supérieure des Beaux-Arts-on szerzett diplomát. Első párizsi kiállítását Cziffra György segítette megvalósulni, azóta alkotásaival mára már a világ szinte minden részén találkozhatunk. Képeinek meghatározó elemei a groteszk, lényegükre redukált alakok, motívumok, melyek által érvényre jut a művész világról alkotott képe és üzenete. A képi világot nagyon gyakran magyar, francia vagy esetleg angol

AATOTH FRANYO festőművész kiállítás a Hegyvidék Galériában

nyelven írt szöveg egészíti ki. A sokat utazó művész az utóbbi időkben előszeretettel épít be természeti elemeket műveibe. A párizsi forgatagot mind inkább maga mögött hagyva, a festőt a thaiföldi dzsungelek világa ejtette rabul, ahol műtermet is épített magának – e környezetre való utalásként bizonyos képein egyértelmű jeleket találunk. fotó: Phanmanne Supho


11

cziffra100.com


Hall Organisation – Európai Koncerttermek Szervezete) hálózat szervezésében Európa legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint pl.: Concertgebouw (Amsterdam), Cité de la Musique (Paris), Palau de Musica (Barcelona), Barbican Centre (London), Wiener Konzerthaus (Bécs) Cologne Philharmonie (Köln). Azóta a világ számos hangversenytermében arat hangos sikert mint pl.: Teatro Colón (Bogota), Bozar (Brüsszel), Csajkovszkij Konzervatórium (Moszkva), Royal Conservatory

BALÁZS JÁNOS Az Emlékév művészeti vezetője Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész

(Toronto), „Cziffra-kápolna”, Senlis. Emellett vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. Mesterkurzusra kérte fel a McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music. Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős

koncert a MOMkultban

versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki munkásságát, majd a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el tevékenységeit. A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra verseny zsűritagja.

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművé-

Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingye-

szeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés

nes koncertjeit több mint tízezren látogatták. A Bazilika előtt egyedülál-

művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismeré-

ló szabadtéri zongoraesteket ad ZEnergia elnevezéssel.

se egyaránt körülvesz.

2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt

2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Fiatal Steinway-művész

figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal

címet kapott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszéké-

és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló

nek adjunktusa.

művészeket.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint

„Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén,

Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István,

aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal

Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka

megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak.” (Vásáry Tamás – 2007)

Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin. A 2013/2014-es koncertidényben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat, ezáltal az ECHO (European Concert

fotó: Emmer LászlóBalogh Kálmán 1959-ben született Miskolcon. Már 11 éves korában megismerkedett a cimbalommal, első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt, később Szöllős Beatrix, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Gerencsér Ferenc, ahol 1980-ban cimbalom-szolfézs-énektanári diplomát szerzett, majd 2013-ban népi cimbalom MA egyetemi diplomát. A 2007/2008-as tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Szerte a világon muzsikált már Lisszabontól New

BALOGH KÁLMÁN cimbalomművész közreműködés előadói esten a MOMkultban

Yorkig, népzenészekkel, szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Száznál is több lemez közreműködője. Díjai, kitüntetései közül kiemelkedik az eMeRTon-díj, a Kodály Zoltán-díj, a Martin György-díj, a Prima Primissima díj. Munkásságát eleinte a népzene határozta meg. Olyan hazai zenekarokkal és előadóművészekkel játszott együtt, mint a Muzsikás, az Ökrös, Téka, Méta zenekarok. Később azonban figyelme és érdeklődése egyre gyakrabban fordult a klasszikus zene és a jazz világára is. A Budapesti Fesztiválzenekarral Brahms Magyar táncait játszotta lemezre 1994-ben, turnézott a brooklyn-i, illetve a miami-i Philharmonic Orchestrával, játszott a Carnegie Hall-ban a Philadelphia Orchestrával. Zenélt együtt többek között a Budapest Ragtime Banddel és Szakcsi Lakatos Bélával is. Sokoldalúságát az is mutatja, hogy filmzenében is játszott, Francis Ford Coppola rendezésében. Saját alapítású zenekara, a Gipsy Cimbalom Band 1993 óta sikerrel zenél a világban. Cimbalom Duó formációjában Lukács Miklóssal a világzene és jazz ötvözetét mutatják be a hangszeren, míg az Esszencia Produkció tagjaként a folklór-klasszikus-jazz műfajok stílusos keveredésében vállal szerepet cimbalom játékával.

fotó: Raffay Zsófi


15

cziffra100.com


2003-ban született Budapesten. Nyolc éve tanul hegedülni a Kroó AMI Zeneiskolában, Füzesséryné Dudás Eszter vonós tanszakán. A Harmat Általános Iskola ének-zene tagozatára járt, melynek kórusával 2014ben Szlovéniában turnézott. Több alkalommal kiemelt arany és ezüst minősítést kapotta kerületi népdaléneklési versenyeken. A Kroó AMI ifjúsági zenekarának tagja és koncertmestere volt 2017-ig.

BÁRÓ LILI hegedűművész A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-Díjasa (2019)

2016 óta a Kroó Szimfonikus zenekar első hegedűse, részt vett az együttes Visegrádi Négyek és Erasmus+ programjában, melynek keretében Krakkóban, Prágában, Burgaszban és Szófiában adtak koncertet. Rendszeresen közreműködött az együttes országos jelentőségű programjain (Múzeumok Éjszakája, Antré Fesztivál, Müpa – ifjúsági koncertek, Szerencsi Csokoládéfesztivál). Mesterkurzusok 2016 őszén dr. Kalló Zsolt hegedűkurzusán játszott szólóban, azóta rendszeresen részt vesz a zenekari kurzusokon is. Az évente megrendezett Crescendo Nyári Akadémia rendszeres ösztöndíjasa 2017-től, ahol Füzesséry Attila hegedűművész-tanár osztályában tanulhatott,

koncert a Kulturális Szalonban

valamint Delta David Gier, a Dél-Dakotai Szimfonikus Zenekar dirigensével és a New York-i Metropolitan Operaház vendégkarmesterével dolgozhatott többször is a Crescendo Szimfonikus Zenekarban. Versenyeredmények 2016 novemberében a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyen Galántán, Szlovákiában bronzérmet nyert. A Kroó Tanulmányi Versenyen 2017 márciusában, majd 2017 novemberében ezüst minősítést szerzett. 2019-ben a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasa elismerésben részesült. Ossza meg ismerőseivel: FacebookTwitterEmail: Tovább


17

cziffra100.com


A Zeneakadémián és a Berlini Filharmonikusoknál végzett tanulmányok, illetve a Budapesti Fesztiválzenekarnál eltöltött aktív zenészi évek után az újságírás felé is fordult, sok éven át a zenekari tevékenységekkel párhuzamosan, majd kizárólagosan. Élő műsorok, művészportrék, gyermek- és ifjúsági műsorok szerkesztő-műsorvezetője a Bartók rádióban, valamint a Magyar Állami

BECZE SZILVIA Kiemelt szerkesztő-műsorvezető, újságíró, zenész

cziffra100.com

műsorvezetés a MOMkultban

18

Operaház, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a BMC, a Müpa, a Filharmónia Magyarország, és sok más zenei- és kulturális intézmény koncertjeinek és rendezvényeinek műsorvezetője-háziasszonya. Zenés mesekönyvek, és életrajzi kötetek írója, kulturális és életrajzi témájú cikkek szerzője. fotó: Gálos SamuA gimnázium elvégzése után ferences szerzetesként a Ferences Teológiai Főiskola hallgatója. Zenei tanulmányait a Zeneakadémia zenetudományi szakán végezte többek között Kroó György és Komlós Katalin irányítása alatt. A Magyar Nemzetnél zenekritikusként, a Magyar Televízióban riporterként, műsorvezetőként kezdte pályáját. Számos klasszikus zenei koncert televíziós és rádiós házigazdája volt, majd a tv2-nél, a Duna Televíziónál dolgozott. A Budapest Rádió szer-

BŐSZE ÁDÁM kiemelt szerkesztő – műsorvezető zenetörténész

kesztőség-vezetője, számos televíziós műsor szerkesztője. Hosszú éveken át a Bertelsmann Music Group magyarországi leányvállalata, valamint a Filharmónia Magyarország klasszikus zenei tanácsadója. Társalapítója a Gramofon című zenei szaklapnak, és a Bősze Ádám Zenei Antikváriumnak. 2010-től kezdve a Magyar Antikváriusok Egyesületének elnöke. 2008-tól a Bartók Rádió Muzsikáló reggel és Muzsikáló délután című adásainak műsorvezetője, a New York-i Metropolitan Operaházból, illetve a Bayreuthi Ünnepi Játékok előadásairól sugárzott élő operaprodukciók kommentátora. A 2014-ben indult Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor,

műsorvezetés a MOMkultban, önálló műsorsorozat a Lóvasúton

valamint a MüpArt Classic és a Kultikon adásainak műsorvezetője, a Fesztiválakadémia, a Kaposfest és számos egyéb rangos zenei fesztivál házigazdája. 2015 óta a European Young Musicians verseny szervezőbizottságának tagja. Zenei antikváriusi munkáját 2010-ben Ezüst Mókus-díjjal jutalmazták, 2011-ben a Magyar Rádiótól az „Év rádiósa” elismerést kapta, 2018-ban Prima Díjas lett, 2019-ben a klasszikus zene népszerűsítéséért a Kult50 díjazottja volt. fotó: Mátyássy Jónás


21

cziffra100.com


Dénes András 2003-ban született Budapesten. Zenei tanulmányait a budapesti Fischer Annie Zeneiskolában kezdte: tenorkürtön, majd harsonán tanult. 2017 óta a Bartók Konzervatórium diákja. 2020-ban megkapta a Cziffra György Ifjú Tehetség-díjat. Fellépett Presser Gábor 2018-as jubileumi koncertjén a Papp László Sportarénában, 2019-ben IV. helyezést ért el az Aeris Brass Kvintettel

DÉNES ANDRÁS harsonaművész

a Kamara Virtuózok című műsorban, és részt vett a Virtuózok Jubileumi Ünnepi Hangversenyén a Müpában. A Bartók Konzervatórium Szimfonikus és Fúvószenekarával kétszer szerepelt a Zeneakadémián. Versenyeredmények 2015: XI. Országos Mélyrézfúvós Verseny, II. korcsoport tenorkürt, I. helyezés 2016: XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola, I. rézfúvós verseny, kiemelt arany díj 2018: XIII. Országos Szakgimnáziumi Harsona- és Tubaverseny, II.

koncert a Kulturális Szalonban

helyezés 2019: In Medias Brass Nemzetközi Rézfúvós Kamaraverseny, I. helyezés (az Aeris Brass Kvintettel) 2019: XII. Nemzetközi Harsonaverseny (XII. International Interpretative Wind Instruments Competition) Brno, I. helyezés 2020: Online Trombone Competition, III. hely Oklevelek 2017: XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola, „Az év zenélő gyereke” 2017: XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola, dicsérő oklevél

cziffra100.com

fotó: Márk Dobó Photography

22


23

cziffra100.com


Eckhardt Gábor zenei tanulmányait a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában elvégzése után 1975-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakának második évfolyamára. Mesterei: Falvai Sándor és Kurtág György. Ezt követően kétéves posztgraduális képzésen vett részt a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dmitri Bashkirov növendékeként. 1980-ban a főiskola Dohnányi

ECKHARDT GÁBOR zongoraművész

zongoraversenyének első helyezettje. Intenzív előadóművészeti tevékenységet folytat itthon és külföldön egyaránt. 1996-ban Liszt-díjjal jutalmazták. Számtalan alkalommal részesült Artisjus-díjban a magyar kortárs zene tolmácsolásáért. 2012ben életmű-díjat adományoztak neki. Alapító tagja volt a Tihanyi László által vezetett Intermoduláció Kamaraegyüttesnek. Horn András (klarinét) és Déri György (cselló) társaságában megalakította a Trio d’Echo-t. 2003-2009 között állandó zongoristája volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak.

hangszerbemutató koncert a MOMkultban

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Növendékei sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi zongoraversenyeken, többször elnyerték a Nagydíjat, korcsoportjaiknak első helyezéseit. Többen neves művészekké váltak. Rendszeresen tart továbbképzéseket, mesterkurzusokat Magyarországon kívül Európában és Ázsiában is. Gyakran vesz részt hazai és nemzetközi (Ausztria, Szerbia, Szlovákia, Kína, Japán, Vietnam) zongoraversenyek zsűrijeinek munkájában. Cziffra György „Átiratok” című kottájának 2. kötetét szerkesztette. Közkedvelt, népszerű műsorvezető mind a gyermekek, mind a felnőttek körében.


25

cziffra100.com


Gyúró András 2007. augusztus 23-án született Budapesten. Jelenleg a XVI. kerületi Szerb Antal Gimnázium 7. osztályos tanulója, 13 éves. Eddig a Kőbányai Szent László Általános Iskolába járt ének-zene tagozatra. Az iskola kórusával nagyon sok fellépésen vett részt. Kiemelt arany díjat kaptak az Éneklő Ifjúság minősítő versenyén, és énekeltek Szőnyi Erzsébet zenepedagógus 95 éves születésnapja alkalmából

GYÚRÓ ANDRÁS ütőhangszeres művész A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-Díjasa (2020)

rendezett koncerten. Vers- és prózamondó versenyeken is sikeresen szerepelt. 2018-ban a kerületi versmondó versenyen harmadik, míg 2019-ben második helyezést ért el. Prózamondásban megnyerte a kerületi fordulót, a fővárosi megmérettetésen pedig második lett. Munkája elismeréseként 2018-ban megkapta a Jó tanuló-kiváló zenész díjat. 2012-ben jelentkezett a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskolába, ahol zeneovival kezdett, majd az ütőhangszereket választotta.

koncert a Kulturális Szalonban

A zeneiskola tanulmányi versenyein rendszeresen kiemelt arany minősítést szerez. 2018-ban harmadik helyezést ért el korcsoportjában a IX. Maros Gábor ütőhangszeres verseny országos döntőjében, 2019-ben pedig arany minősítést kapott a IV. Konrád Péter fővárosi ütőfesztiválon. Tanára: Juhász László. Oszlopos tagja a Kroó Szimfonikus zenekarnak. A zenekar tagjaként Bulgáriában, Szlovákiában és Lengyelországban turnézott, ahol az Erasmus+ program ösztöndíjasaként szerepelt, illetve szakmai kurzusokon vett részt. Közreműködött továbbá a zenekar kőbányai fellépésein és a Müpa Fesztivál Színházában megrendezett koncertjein.

cziffra100.com

2020 februárjában vehette át a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjat.

26


27

cziffra100.com


Haraszti Emma 2007. június 9-én született Budapesten zenész család gyermekeként. Zenei tanulmányait 3 évesen kezdte nagymamája zeneóvodás csoportjában. 7 éve Gulyás Nagy György növendékeként folytatja hegedűtanulmányait a Fischer Annie Zeneiskolában, zongorázni 6 éve tanul Fekete Ildikónál. Jelenleg a Hild József Általános Iskola 8. osztályos tanulója.

HARASZTI EMMA hegedűművész

Minden évben részt vesz a zeneiskola Nyári Zenei Táborában. Tagja a Fischer Annie Zeneiskola zenekarának, így rendszeresen játszik koncerteken és tavaly eljutott Bécsbe is az Istra Music Festivalra, valamint az együttes minden évben fellép a Pozsonyi Pikniken és a Pozsonyi úti Református Templomban. Versenyeredmények 2015: Rados Dezső hegedűverseny 3. helyezés 2016: Koncz János hegedűverseny budapesti fordulón Bronz díj 2017, 2018: továbbjutott a Virtuózok első fordulóján 2017, 2018, 2019: Olga Zolotareva hegedűkurzuson való részvétel

koncert a Kulturális Szalonban

2018: Rados Dezső hegedűverseny Arany díj 2019: Koncz János hegedűverseny budapesti fordulón Ezüst díj, országos döntőjén Dicsérő oklevél

cziffra100.com

fotó: Gergely Ákos

28


29

cziffra100.com


Horti Lilla Junior Prima- és Cziffra -díjas operaénekes a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát Marton Éva tanítványaként 2017-ben kitüntetéssel. Tanulmányait Magyarországon és Spanyolországban végezte. Főszerepben már 2017-ben debütált a Magyar Állami Operaház színpadán is, ahol azóta is évadról- évadra látható. Koncerténekes-

HORTI LILLA operaénekes

ként is nagyon aktív, számtalan dalesten, áriaesten, gálaesten vagy oratóriumok szólistájaként hallhatta már a közönség. Hazai és külföldi versenyeken számos díjjal és különdíjjal ismerték már el. Legelső operai szerepe 2013-ban Mozart Varázsfuvolájában az Első dáma volt, melyet már több ízben énekelt különféle rendezésekben. Eddig énekelt szerepei Mimí Puccini Bohéméletében, -mellyel 2017ben első főszerepeként debütált az Operaház színpadán-, Fiordiligi Mozart Cosí fan tuttéjában, Nedda Leoncavallo Bajazzókjában, Rosalinda Strauss Denevérében, Bess Gershwin Porgy és Bessében, Freia istennő szerepe Wagner A Rajna kincsében, valamint énekelt

koncert a MOMkultban

már Mimít Leoncavallo Bohémek operájában is, vagy Annát Puccini Lidércek című operájában. 2020-ban harmadik ízben tért vissza a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vezette nyári Fesztivál Akadémia Budapest művészeként, fellépett már a Balázs János zongorművész által alapított Cziffra Fesztiválon, valamint az MVM-mel karöltve létrejött „Zenergia” koncertjén. Évek óta látható a Fischer Ádám vezette Wagner Fesztiválon is a Müpában. Leginkább Budapest főbb színpadain, koncerttermeiben hallhatják, de énekelt már Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban, valamint Franciaországban is.

cziffra100.com

fotó: Frisennan Zsanett

30


31

cziffra100.com


Az immáron 35 éves Hot Jazz Band annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egyszóval jazz-korszaknak nevezünk. A ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz népszerű zenéje kel életre tolmácsolásukban, repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakbóll származó magyar szerzemények is. Ez a zene olyan csillagokat idéz meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress

HOT JAZZ BAND

Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington, Fats Waller. Magyarország egyik legsikeresebb jazz-zenekara négy nemzetközi és két hazai verseny győztese, melyek közül a legkiemelkedőbb az 1995-ben, Franciaországban, 54 zenekar részvételével megrendezett New Orleans Nemzetközi Jazzverseny. Hat alkalommal kaptak meghívást a világ legnagyobb szabású tradicionális jazz-fesztiváljára, Sacramento-ba (CA, USA). A Hot Jazz Band kétszer részesült eMeRTon díjban, megkapta a Líra-díjat,

koncert a MOMkultban

a Louis Armstrong Emlékdíjat, az Ezüst Életfa díjat és 2015-ben a hazai dixieland és jazz-zenekarok közül elsőként részesült a legmagasabb állami kitüntetésben, a Kossuth-díjban. Alapítása óta tizennégy CD-t jelentetett meg. A Hot Jazz Band számos, rangos hazai fesztivál résztvevője. Külföldön olyan neves fesztiválokon szerepeltek, mint Lyon, Ried, Regensburg, Pozsony, Marciac, Montlouis, Bussum, Kolozsvár, Drezda, Varazze, Policka, Osterode, Gronau, Helsinki, Straden, Varasd, Tallin, Zürich, Szczavnicza, Nagykároly, Bécs, Anif, Breda, Silkeborg, Sacramento, Lake Tahoe (USA), Marckolsheim, Isztambul, London, Brüsszel, Monte

cziffra100.com

Carlo, Korzika, Katowice, Shanghai (CH), Ningbo (CH).

32


33

cziffra100.com


Kállai Ernő egy olyan sokoldalú hegedűművész, aki egyaránt szerepel szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként. Az egyik legnagyobb tekintélyű zenei lap a The Strad Ernő „kifinomult és elegáns” játékát dicséri. Ernő már 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes

KÁLLAI ERNŐ hegedűművész koncert a MOMkultban

ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként Bachelor és Master diplomát szerzett. Elkötelezett kamarazenészként együtt koncertezett a világhírű hegedűművésszel Itzhak Perlmannal és a Perlman Music Program tagjaival. Többször játszott a Magyar Rádió és Televízió, a France Musique és a New York- i WQXR klasszikus zenei rádió adásain, 2014-ben a Hungaroton kiadásában Mozart Szonáták lemeze jelent meg. 2015-től a Kállai Vonósnégyes primáriusa, 2016-tól a Magyar Állami Operaház koncertmestere. Kállai Ernő 2008-ban a Carnegie Hall – Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált. 2011-ben a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozott be, majd olyan nagy múltú helyszíneken is játszott, mint a párizsi Louvre Auditorium, a madridi Teatro Real, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, az Avery Fisher Hall, az Alice Tully Hall, a Chicago-i Symphony Hall, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Vigadó vagy a Művészetek Palotája. Koncertezett szerte Amerikában, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban és Svédországban.

cziffra100.com

fotó: Raffay Zsófi

34


35

cziffra100.com


Kokics Dorina Fanni 1999-ben született Budapesten. Zenei tehetsége és kifinomult hallása már kiskorában megmutatkozott, amikor a bátyja tanárától kapott blockflötén autodidakta módon tanult meg játszani hallás után. Ezek voltak első lépései tanulmányai megkezdésében, majd néhány éve kezdett el klarinétozni a Fischer Annie Zeneiskolában, Zentainé Valkai Ágnesnél.

KOKICS DORINA FANNI klarinétművész A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-Díjasa (2017)

cziffra100.com

koncert a Kulturális Szalonban

36

14 évesen felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorlóiskolájába, ahol többek között Gyulai Endre, Máyer László és Devich Gábor voltak tanárai. Ez idő alatt számos hazai és nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezést. Többször volt lehetősége szimfonikus zenekarban, illetve szimfonikus zenekari kísérettel játszani hazai koncerttermekben. 2017-ben a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-Díjasa elismerésben részesült. Középiskolai tanulmányai után a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára nyert felvételt. Tanulmányai mindig prioritást élveztek életében. Rendszeresen vesz részt mesterkurzusokon, meghallgatásokon és nemzetközi turnékon.


37

cziffra100.com


Kovács Gergely Békéscsabán született, zongoratanár nagymamája segítségével kezdett zenét tanulni négyéves korában. Tizenkét évesen az Országos Nyíregyházi Zongoraverseny Nagydíjasa lett, ezzel egy időben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor vették szárnyaik alá. Békéscsabáról Budapestre költözött családjával együtt. 2010-ben

KOVÁCS GERGELY zongoraművész

harmadik díjat nyert Szerbiában az Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, 2013-ban az olaszországi Pietro Argento Nemzetközi Zongoraversenyen első díjat, majd elnyerte a Gundel Művészeti Díjat is. Szenvedélyes kamarazenész, a 2013-as és a 2016-os Weiner Leó Országos kamarazenei versenyen egyaránt harmadik díjat nyert hegedű-zongora kategóriában. 2014 és 2017 között végezte BA képzését a Zeneakadémián Nádor György és Eckhardt Gábor irányításával. 2015-ben a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraversenyen a legjobb húsz közé jutott Spanyolországban, Santanderben, a World Piano Teachers Association nemzetközi zongoraversenyén pedig nagydíjat nyert. 2016-ban

koncert a MOMkultban

Izraelben játszott a jeruzsálemi Zeneakadémián, koncertjét az elhunyt Kocsis Zoltán emlékének dedikálva, majd 2017-ben a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasaként koncertezhetett Barcelonában. 2017 és 2019 között elvégezte a mesterképzést a Zeneakadémián Némethy Attila és Réti Balázs vezetésével. Koncertezett Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában és New Yorkban. 2018-ban a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 2. díjat nyert, az első díj nem került kiosztásra. Ezt követően Junior Príma díjjal jutalmazták. A Bank of China ösztöndíjasai közé választotta 2018-ban, 2019-ben pedig Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazták. Mester diplomakoncertjét 2019. április 2-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében, melyen a Solti György Kamarazenekar közreműködött Hamar Zsolt vezényletével. Ezután a Pennsylvania-i Lancaster Internation Piano Festival ösztöndíjasa. 2019 szeptemberében szólóesttel bemutatkozhatott a New York-i Carnegie Hallban. 2019–2020 között a Zeneakadémia Zongora Szólista Mesterképzésé-

cziffra100.com

nek hallgatója Dráfi Kálmán növendékeként. A Zeneakadémia hagyo-

38

mányt teremtő Újévi Nyitányának fellépője 2019-ben és 2020-ban, mely utóbbit a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adhatta, és az M5 csatorna műsorára tűzte számos alkalommal. 2020-ban átvehette a Cziffra Fesztivál Tehetség-Díját.


39

cziffra100.com


Kozma Imre atya 1940. június 4-én Győrzámolyban született. Édesapját egyéves kora előtt elveszítette. Gyermekkorát nagyszülei házában töltötte, ott formálódott világképe és alakult ki gyakorlatias szemléletmódja. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. Döntése komoly elkötelezettséget jelentett. Kozma Imre atyát 1963 júniusában szentelték pappá. Első állomáshelyén,

KOZMA IMRE római katolikus pap

Tát-Dorogbányán káplán volt. Érkezésekor egyetlen gyermek járt az általa tartott hittanórára, másfél év után száznál is többen voltak. 1968 és 1977 között a Ferenciek terén álló Alkantarai Szent Péter templomban szolgált, prédikációival, miséivel olyan lelki centrummá tette a templomot, amely zsúfolásig megtelt felnőtt fiataloknak tartott konferencia-beszédei alatt. Később Kozma Imre atyát a zugligeti Szent Család plébániára helyezték. Új állomáshelyére azzal a szándékkal érkezett, hogy olyan közösséget épít, amely a templom falai közül kilépve a mindennapokban éli meg kereszténységét. A zugligeti plébániára nem lehetett egyszerűen csak hittanra

közreműködés a MOMkultban

járni, a tanítványoknak konkrét segítő feladatokat kellett vállalniuk. A templomi közösség folyamatosan növekedett, évek alatt a későbbi Magyar Máltai Szeretetszolgálat bölcsője lett.

cziffra100.com

fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

40


41

cziffra100.com


Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében! Több cimbalommű született már az ő képességeire komponálva, ilyen többek közt Eötvös Péter da capo című műve, Bella Máté Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye vagy Fekete Kovács

LUKÁCS MIKLÓS cimbalomművész koncert a MOMkultban

Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Vukán György cimbalomversenyei és Borbély Mihály kettősversenye, amit cimbalomra és tárogatóra komponált. Eddigi pályafutása alatt olyan zenekaroknak volt már szólistája,mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg,ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes, THReNSeMBle. A jazz műfajában olyan világsztárokkal játszott már együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine, Frank London. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, aminek egyharmadát saját produkcióval készítette. Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nemcsak nemzetközi és hazai zenei szaklapok, hanem olyan újságok is, mint a The New York Times, Chicago Tribune, The Guardian. 2001 óta a Rajkó-Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola tanára, illetve tanított a Snétberger Zenei Tehetség Központban is. Munkásságát eddig Magyar Örökség, Magyar Művészetért, kétszer Artisjus- és Gramofon-díjjal jutalmazták.

cziffra100.com

fotó: Andrási Ingrid

42


43

cziffra100.com


„Az önkifejezéssel járó szabadságérzet és a színek hatása önmagamra legerősebb mozgatórugója annak, ami miatt alkotok” – vallja a fiatal művésznő. Festményei a színek elevenségére és éteri megjelenésére, az élénk és sötétebb színárnyalatok találkozására, egybefolyására, illetve a feszültség keresésére fókuszálnak. Nem sokkal tervezőgrafikus diplomájának megszerzése után az alko-

PAGELSTÓTH ANNA

tói irány egyre világosabban kirajzolódik munkáin, a képzőművészet által nyújtott teljes szabadság, mint önkifejezési eszköz dominál alkotótevékenységében. Míg az alkalmazott művészetben nehezen viselte a kötöttséget, úgy a képzőművészet képzeletének teljes szabadságot ad. Pagels-Tóth Anna számára az alkotás nem más, mint a különböző világok felfedezése és újabb határok feszegetése, a színek ösztönös követése, amelyek lelkében élnek. Kiállítások: 2018 MOM Sport – grafikák / csoportos kiállítás 2018 Fiktív Bár Gasztró Galéria- festmények és grafikák / egyéni

festőművész

kiállítás 2019 Bartók Béla Boulevard- festmények és grafikák / egyéni kiállítás

cziffra100.com

kiállítás a MOMkultban

44

2019 Múzeum Hotel – festmények és grafikák / egyéni kiállítás


45

cziffra100.com


A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb muzsikái. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését és továbbadását, ezért koncertjeik mellett fontos szerepet kap a népzeneoktatás. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek, fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy

PÁL ISTVÁN SZALONNA

ÉS BANDÁJA

sikerrel léptek fel mind Európában, mind a tengerentúlon. Büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el. A világ legnagyobb népzenei fesztiválján, a Washington szívében megrendezett Smithonian Folklife Festivalon minden este kitörő vastaps fogadta műsorukat. A közönség és a szakma körében is nagy sikert aratott “Fölszálott a páva” népzenei vetélkedőjén is nagy elismerésben részesültek mint a verseny házigazda zenekara. A zenekar énekesnője, a Váczi Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a “Népművészet Ifjú Mestere”, Pál Eszter. Pál Istvánt, a zenekar vezetőjét 1992-ben “Pro Cultura Hungarica“ díjjal tüntették ki a Magyar kultúra megőrzéséért, 1999-ben a “Népművészet ifjú mestere“ címet vehette át, 2006-ban a Magyar Rádió

koncert a MOMkultban

eMeRTON díjjal jutalmazta és még ebben az évben az „Artisjus“ Az év előadójának választotta. 2015. március 15-én megkapta a legkiemelkedőbb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Az elmúlt esztendőkben

cziffra100.com

A zenekar tagjai Pál Eszter – ének Pál István Szalonna – hegedű Gombai Tamás – hegedű Karacs Gyula – brácsa Ürmös Sándor – cimbalom Gera Attila – fúvós hangszerek Doór Róbert – nagybőgő

46

a zenekar három tagjával, Karacs Gyulával, Doór Róbertel és Gombai Tamással a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehették át zenei munkásságukért. Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják a Kárpát-medence legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.

fotó: Váradi Levente


47

cziffra100.com


A Strad magazin játéka „varázslatos egyszerűségét” emelte ki, míg a La Libre „a hegedű valódi arisztokratájának” nevezte. Pusker Júliára a nemzetközi közönség is felfigyelt a 2019-ben megrendezett brüsszeli Erzsébet Királyné Versenyen, ahol egyedüli magyar versenyzőként 5. díjat kapott. A 2020/21-es évadban szólistaként lép fel a Belga Nemzeti Zenekar-

PUSKER JÚLIA hegedűművész

ral, a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Kansai Filharmonikus Zenekarral, a London Mozart Playersszel, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Pannon Filharmonikusokkal és a Zuglói Filharmóniával. Európa-szerte olyan fesztiválokon és mesterkurzusokon vett részt, mint a Besançon Zenei Fesztivál, az IMS Prussia Cove, a Holland Music Session, Kronberg Akadémia és a Santander Fesztivál Akadémia. Az Erzsébet Királynő Versenyen elért sikere mellett számos figyelemreméltó díjban részesült, mint például a neves Junior Prima díj, vagy a Cziffra Fesztivál Tehetség díja.

koncerta MOMkultban

Pusker Júlia zenész családban született, hegedülni 5 évesen kezdett. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a londoni Royal Academy of Music hallgatójaként végezte Kokas Katalin, Kertész István, majd Pauk György osztályában. 2016 októberétől a brüsszeli Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művésze, Augustin Dumay irányítása alatt. Júlia egy olasz, 1690-ben készült Matteo Goffriller hegedűn játszik a Michael Guttman Foundation jóvoltából.

cziffra100.com

fotó: Kurt Chan

48


49

cziffra100.com


1959. október 15-én született Budapesten pedagógus szülők gyerekeként. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, majd 1979-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Marton László, Valló Péter és Montágh Imre osztályába. Gyakorlatát a Vígszínházban töltötte, ahol negyedéves hallgatóként Puckot játszott a Szentivánéji álomban. 1983-ban a diploma megszerzése után a Vígszínházhoz szerződött, ahol 1998-ig volt társulati tag, miközben a színházi munkái mellett

RUDOLF PÉTER Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató

folyamatosan szinkronizált, rádiózott és forgatott, elsősorban magyar filmekben, de kisebb szerepeket kapott hollywoodi, illetve más nemzetközi produkciókban is. Első színházi rendezése 1992-ben a Dühöngő ifjúság volt, amely évekig telt házzal ment a Pesti Színházban. Már szabadúszó művészként 2000-ben feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel bemutatták az És Rómeó és Júlia című darabot, melyet azóta, azaz 20 éve töretlen sikerrel játszanak, akárcsak a 2002-ben bemutatott Kövek a zsebben című előadást, amelyben Kálloy Molnár Péter a partnere. 2001-ben készült el első filmes rendezése, az Üvegtigris, mely egy korszak kultikus filmjévé vált. 2003 és 2005 között az Új Színház művészeti vezetője volt. A Török Ferenc által rendezett 1945 című filmben nyújtott alakításáért

közreműködés a MOMkultban

elnyerte a filmkritikusok díját és a Filmszemlén a legjobb férfi alakításáért járó díjat, amit Varsóban is megkapott. A Színház- és Filmművészeti Egyetem felkérésének eleget téve óraadóként oktatott filmes írókat és színészosztályokat. Több mint 70 színházi, és csaknem félszáz filmes szereppel, 14 színházi rendezéssel és több nagyjátékfilmmel a háta mögött számtalan szakmai díj és elismerés tulajdonosa. 2020. július 1-től a Vígszínház ügyvezető igazgatója. Három gyermeke van. Mindegyikük a szakmában dolgozik. Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő.

cziffra100.com

fotó: Sárosi Zoltán

50


51

cziffra100.com


Sárközi Lajos Budapesten született egy hétgenerációs zenész család sarjaként. 5 évesen kezdett hegedülni tanulni édesapjától. Még ebben az évben elkezdte tanulmányait a Józsefvárosi Zeneiskolában, ahol Szászné Réger Judit volt a tanára. 13 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, ahol Perényi Eszter osztályába járt. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor magyar jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze „I

SÁRKÖZI LAJOS

ÉS ZENEKARA

am Only Fifteen” címmel. 13 évesen már édesapja zenekarában volt tanuló, majd később segédprímás a híres Kárpátia étteremben. 17 évesen saját zenekart alapított, mellyel meghívást kapott az akkor nyílt budapesti Szegedi Halászcsárda éttermébe, majd ezt követően a Kulacs étterem prímása lett. Ugyanebben az évben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére is meghívást kapott, ahol hazánk legnépszerűbb zongoristájával és karmesterével, Kocsis Zoltánnál játszhatott együtt. A hazai rangos fesztiválélet állandó résztvevője zenekarával együtt (Kaposfest, Cziffra Fesztivál és Fesztivál Akadémia). 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gipsy Philharmonic Orchestra élére, művészeti vezetőnek és főprímásnak. 2013-ban a Nóta tv zenei

koncert a MOMkultban

producere volt a csatorna fennállásáig. Az Egyesült Államokat végigturnézta, a jazz/pop szakma méltán híres szaxofonosával, Tim Riesszel (Rolling Stones). A külföldi zenei élet meghatározó művészei, mint például a Berlini Filharmonikusok, kihagyhatatlannak tartják, mikor Budapesten járnak Ifj. Sárközi Lajos zenei játékának megtekintését. Esténként 2011 óta a 100 éves étteremben játszik, ahol mindennap szórakoztatja a hazai és a külföldi vendégeket egyaránt. Ifj. Sárközi Lajos az eltűnőben lévő, évszázados zenei kultúrát ápolja, népszerűsíti.

cziffra100.com

fotó: Sake Elzinga

52


53

cziffra100.com


Sebestyén Sára fotográfiái szervesen illeszkednek a magyar fotóművészet konstruktivista vonulatába. Képeit épületrészletek, mindennapjaink apró részletei alkotják, melyeknek mérnöki pontosság és lágy harmónia alkot keretet. Színek, formák és fények finom játéka találkozik a geometria merev szabályaival, gyakran ellentétpárokból építkezik, azonban minden kompozíció valami újat, valami váratlant is rejt. Munkája során a művész a konkrét tartalomtól teljesen elvo-

SEBESTYÉN SÁRA fotóművész kiállítás a MOMkultban

natkoztatva találja meg az esztétikailag már kiteljesedett formát, ahogy ez a zene világában mindig is jelen volt. Sebestyén Sára a szó szoros értelmében tiszta éleket mutat, melyben egyúttal az életre is visszautal. Ha Sebestyén Sára fotóművészetét pár szóval kellene körülhatárolni, talán a következő szavak lehetnének a legjobb jelöltek: tiszta szerkezet és színek, határozott ám érzéki vonalak és mezők, klasszikus és új arányok, élek, mint a terek közös elválasztó, de egyben összekötő részei és meglepetés. Sebestyén Sára válogatott kiállítások 2020: The Art of Photography, KromArt Gallery, Centro Sperimentale di Fotografia, Róma 2020: KÖR-VONAL, Három Hét Galéria, Budapest 2020: Négyek és Nagyok, K28 Galéria, Budapest 2020: Élek, egyéni kiállítás, FUGA Építészeti Központ, Budapest 2020: The Art of Photography, International Exhibition, Barcelona Valid World Hall 2019: Élek, egyéni kiállítás, esztergomi Vármúzeum 2018: 3/7 Galéria, The picture of the noise csoportos kiállítás, kurátorok: Maurer Dóra, Benedek Barna Díjak 2019: BIFA díj, Kategória: Portfolio – Fine Art 2018: Mobile International Photo Contest Winner PH21 Gallery

cziffra100.com

fotó: Szalmás Krisztina

54


55

cziffra100.com


cziffra100.com

\fotó Kresz Albert\

CZIFFRA GYÖRGY

(1921–1994)

56


Cziffra György pályája úgy indult, ahogyan megannyi más

ötvenes években felbecsülhetetlen értékű ajándék volt,

rendkívüli muzsikus tehetségé: képességeinek korai felisme-

azt maga Cziffra – érthető módon és teljes joggal – méltatlan

résével és a csodagyermekség szenzációjával. Az angyalföldi

belső száműzetésként élte át. Megalázottságának tartós

cigányzenész családba született majdani zongorafenomén

érzése a visszaemlékezéseiből is jól kiolvasható: Ágyúk

(aki utóbb visszaemlékezéseiben következetesen a kávéházi

és virágok című memoárja inkább csak néhány szélsőséges

és a szórakoztató jelzőkkel váltotta ki a cigány szót) 1934

(és erősen túlírt meg túlszínezett) példával mesél Cziffra

februárjában már a Filmhíradó képkockáin is megjelent

életének e korszakáról. Ám ha a művész feledte volna is

e szöveg kíséretében: „Czifra (!) Gyuri, a Zeneművészeti

vendéglátós működésének hosszúra nyúlt intermezzóját,

Főiskola legutóbbi hangversenyén tehetségével feltűnt

azért az utókor számára csak annál érdekesebb lehet

gyermek zongoraművész”.

a Cziffra-legendakörnek ez a fejezete. Merthogy a páratlan zongorista „alászállása” a bárok és mulatók fél- és alvilágába

„És csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakaiban éreztem valóban, hogy élek és szabad vagyok. Olyankor, amikor a sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár.” (Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983)

a budapesti szórakoztatóipar (vissza)fejlődéstörténetének három, egymástól markánsan eltérő szakaszát teheti érzékletessé.

„… a jó jazz nem feltétlenül a jenkik monopóliuma.” (Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983)

A matrózblúzban Schubert-impromptut játszó pufók ígéret

Cziffra György első bármuzsikusi korszaka csodagyermeksé-

ekkor alig múlt 12 esztendős, s már Dohnányi Ernő tanítványa

gének végpontjáról indult, amikor a pesti éjszaka még világra-

volt. A korabeli zenei élet sokoldalú és párhuzamosan igen sok

szóló, mondén mulatságot kínált minden idelátogató számára,

tisztséget viselő nagysága maga is legendás zongoravirtuóz

legyen az akár a walesi herceg, akár a kapurtalai maharadzsa.

volt, ám koncertjein gyakran meglehetős (és ekkoriban már

E két előkelő úriember említése korántsem véletlen, hiszen

szokatlannak ható) szabadsággal játszotta repertoárját.

a harmincas években mindketten megfordultak a Rozsnyai

Hogy a művekben való el-eltévedéseit pazar stílusérzékkel

házaspár fényes Arizona mulatójában, a Nagymező utca 20.

és rögtönzőkészséggel leplező Dohnányi volt-e megtermé-

szám alatt. Az 1932-től egészen 1944 tragikus decemberéig

kenyítő hatással az ifjú tehetség hamar bámulatossá váló

üzemelő mulatóban a levegőbe emelkedő táncosnők,

improvizációs technikájára, vagy az inkább a cigányzenészi

a színpadra belépdelő elefánt, s nem mellesleg az ifjú artista,

tradíciókból vette az eredetét: ez a kérdés alighanem megvá-

bizonyos Alfonzó mellett a zongorabillentyűket bűvölő

laszolhatatlan és így talán értelmetlen is.

Cziffrának is jutott szerep. Ha hihetünk az Arizona története

Cziffra művészi pályafutásából, akárcsak életéből, összesen

Cziffra György épp itt ismerte meg életének párját, az egyipto-

majd’ másfél évtizedet rabolt el a huszadik századi történe-

mi származású egzotikus táncosnőt, Soleikát. A villámsebesen

lem. Részint úgy, hogy a katonává, majd rabbá tett muzsikust

kifejlődő románc hamar Rozsnyainé, azaz Miss Arizona

elszakította hangszerétől, részint viszont éppenséggel úgy,

tudomására jutott, s ő azonmód szélnek is eresztette a két

hogy Cziffrát valósággal odaláncolta a legkülönfélébb buda-

szerelmes fiatalt.

pesti bárok, lokálok és egyéb mulatóhelyek zongoráihoz. Ami a pesti éjszaka bohém vándorai számára a negyvenes-

cziffra100.com

körül dúsan burjánzó legendáriumnak, akkor a 19 esztendős

57


Bizonyosan nem az Arizona mulató volt az egyetlen éjszakai zenés hely, ahol Cziffra még 1942-es bevonulása előtt föllépett, azonban pályafutásának erről az első vendéglátóipari kitérőjéről maga a művész utóbb nemigen árult el részleteket. Mindössze csak ennyit: „Egy nap elhatároztam, hogy pénzt fogok keresni. […] Éjszakai zenészekkel ismerkedtem össze. Úgy látszik, szimpatikusnak találtak, mert tanácsaikkal segítették belépésemet a tánczene birodalmába. Természetesen éjjel, munkájuk befejezése után történt mindez, egy-egy bárpult előtt, pohárral a kezünkben. Később meghívtak oda, ahol játszottak, hadd gyarapodjanak tapasztalataim, mondták. Kis idő elmúltával így hát átvedlettem tánczenésszé, s hosszú időn keresztül ez volt a hivatásom.”

„Tudom, először is a magam tisztaságában kell hinnem. Hosszú-hosszú időn keresztül kellett keresnem ennek a módját. S még a mai napig is e rőlködnöm kell, hogy ezt a tisztaságot meg is tudjam tartani.” (Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983) E hivatáshoz tért vissza Cziffra akkor is, amikor a háborút és a szovjet hadifogságot követően, 1946 szeptemberében visszajutott Budapestre. A koalíciós évek egyszerre felszabadultan nyüzsgő és mégis fojtott légkörében még egyszer új életre kélt a mulatós-báros pesti éjszakai világ – de ekkorra már menthetetlenül elveszítve az egykor oly büszkén birtokolt mondén jelleget. Amíg a harmincas évek mulatói és egyéb zenés helyei együtt egy gazdagon árnyalt és rétegzett világvárosi szórakoztatóipart alkottak, addig

58

gyilkos pusztításain túl és egy új önkényuralmon innen, már csak utánérzése volt a hajdani nagy életnek. Ám a szórakozásvágy és a zenedüh csak annál jobban tombolt ezekben az években, s ennek máig könnyen

\fotó Kresz Albert\

cziffra100.com

a negyvenes évek második felében mindez, egy világháború


felidézhető bizonysága lehet Darvas Szilárd Slágermagyará-

kisebb alapterületen (s immár fokozódó politikai ellenőrzés

zat-sorozata éppúgy, mint G. Dénes György vagy Halász Rudolf

alatt), de váltig a társas érintkezés és a zenefogyasztás nyilvá-

slágerírói életművének java, de akár Vámosi János ekkor

nos tere gyanánt szolgált. No és az idézet körvonalaz valami

induló és rögvest felfutó énekesi pályafutása is.

még fontosabbat az olvasó számára: Cziffra játékának improvizatív lendületét, amely egyrészt remekül megfelelt időszakos

Ha hihetünk Cziffra György visszaemlékezéseinek (csak

közegének, másrészt a zongorista állandó ismertetőjegye volt

módjával!), úgy 1946 őszén az első zongoristaszerződése

és maradt.

valamiféle orgiasztikus lokalitásba szólt, majd hamar átváltott egy kocsmába, melynek tulajdonosát nem sokkal később többszörös gyilkosként tartóztatták le. E jócskán túlszínezett és helyenként valósággal rémregénybe illő epizódoknál sokkalta fontosabb (és egyúttal hitelesebb) mindaz, amit Cziffra egykori bárzenészi hírnevéről lejegyzett: „Budapest minden éjszakai lokáljába eljutott a híre rögtönzéseim zavartkeltő bőségének, mely a fandangótól a csárdásig, a jazztől a paso dobléig terjedt. […] Ennek köszönhettem, hogy az éjszakai Budapest zenés eszpresszóinak sztárja lettem, most már lényegesen nagyobb éjszakai honoráriummal. […] Megosztottam éjszakáimat a Belváros különféle eszpresszói között, úgyhogy két-két órát töltöttem mindegyikben. A vendégek túlnyomó része fiatal értelmiségi vagy éppen diplomázó zongorista volt.”

„Végül is ebben az ágrólszakadt bohóc életformában, eltűrve tévedéseket és gúnyt s az élet állandó ide-odalökdösését, igenis ebben a hányatott életben tanultam meg sok mindent (...). Azt, hogy az ember kettéváljon, hogy váltakozva engedje uralkodni hol az eszét, hol a szívét.” (Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983) A koalíciós korszak átmeneti éveinek időközben vége lett, ám Cziffra második bárzongorászati kitérője egészen 1950-ig tartott: egészen addig, amíg disszidálási kísérlete miatt börtönbe nem került. Az immár egypárti államhatalom ugyanis meghagyta a zenés szórakozóhelyek egy részét: részint a látszat, részint a könnyebb ellenőrizhetőség kedvé-

Montigny-les-Cormeilles, 1960. január 16. forrás: MTVA/Bizományosi / Forgács Károly

ért, részint pedig egyszerűen azért, mivel olykor maguk a hatalom ilyen-olyan szintű gyakorlói is szívesen ellátogattak e helyek valamelyikére. Mondjuk, nagyszerű, jó vagy hangulatos zongorajátékot hallgatni: merthogy korántsem kizárólag Cziffra bámulatos virtuozitása jellemezte az egykorú pesti bárzongorázást. A Kulacsban (Osváth utca), majd a Kispipában bűvölte meg közönségét – érdemi zongoratudás és énekhang

ad hű beszámolót, de egyúttal egy új típusú „vendéglátóipari

nélkül. „Nem muzsikus, csak zseni” – mondta róla az ezekben

egység” elterjedését is jelzi számunkra. Az eszpresszó volt

az években a pesti operában működő Otto Klemperer,

ez az új típus: a kávéházak helyébe lépő, de ugyancsak kávé-

s akárcsak Seressnek, úgy a Szent István körúti Luxor

és kávézás-központú vendégváró helyiség, amely rendszerint

manuálisan jóval képzettebb pianistájának, bizonyos

cziffra100.com

(Akácfa utca) például a 156 centiméteres óriás, Seress Rezső A fenti idézet nem csupán Cziffra fokozódó népszerűségéről

59


Tantos úrnak is volt népes rajongótábora, melybe a Luxor

Ekkor kapott fontos szerepet Cziffra életében a Zeneakadé-

irodalmár törzsvendégei is beletartoztak.

mia zongoraprofesszora, Ferenczy György, aki már évekkel korábban felfedezte önmaga számára e hatalmas tehetséget:

A fogva tartása idején leromlott állapotú és elroncsolt kezű

„1950-ben egy este betévedtem a Kedves presszóba, és egy-

Cziffra György 1953-ban újra ebben az – időközben tovább

szerre különleges zongoraszó ütötte meg a fülemet. Ki lehet

züllő, illetve fellazulásnak induló – közegben talált megélhe-

ez, aki részben szórakoztató zenét játszott, részben szabadon

tést a maga és családja számára. „Meggörbítvén gerincemet,

improvizált ilyen nagyszerűen?” Cziffra visszaemlékezései szerint Ferenczy az 1953-as szabadulást követően lépett kapcsolatba vele, újra csak egy bárba utánamenve a hányatott sorsú muzsikusnak: „Egy este két férfi tért be egy pohár Budapest, 1982. március 28. forrás: MTI / Pólya Zoltán

italra abba az eléggé rangos bárba, ahol éppen szerződésben voltam. […] Az egyik a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongoratanára, Ferenczy György volt, a másik pedig, a barátja, a Népművelési Minisztérium egyik főembere. – Már jó ideje, hogy barátom és én nyomon követjük magát – mondta a professzor – éjszakáról éjszakára, mert a körülményei és főleg a játéka rejtélyes előttünk.” Az elkövetkező szűk három év alatt Cziffra a hozzáértők titkos és elkallódott favoritjából a magyar koncertélet emelkedő csillagává vált. A Ferenczy zeneakadémiai óráin való bemevisszasüllyedtem az éjszaka világába, egyetlen életlehetőség-

legítést és régi formájának visszanyerését követően ugyanis

embe, és megint elkezdtem bolyongásomat lokálból bárba

a koncertdobogót is elfoglalta a művész: a viharos sikerek

és bárból lokálba. […] Mint egy jól idomított vadállat, újra

közepette is életre szóló sérelmeket begyűjtve a kritikusoktól,

fölvettem régi életem igáját, és megint ott jártak ujjaim

s mindeközben kimondva-kimondatlanul a hivatalosság által is

az éttermek, kocsmák és borozók zongoráin.” – írta e keserves

nyomatékkal ünnepelt művészetű Fischer Annie ellenlábasává

visszatéréséről, mely azonban újra hamar híressé és keresetté

válva. 1956-ban azután még jobban felgyorsultak az esemé-

tette virtuozitását és csodálatos improvizációs készségét.

nyek. Cziffra Liszt-díjat kapott, a Magyar Hanglemezgyártó

Ebből az időszakból való a Vásáry Tamás által megörökített,

Vállalatnál rögzítették az első felvételeit, október 22-e estéjén

oly jellemző párbeszédrészlet: „– Kik négykezeseznek a hátsó

– beugrással – újra megismertette a budapesti közönséggel

teremben? – Ja, kérem, csak a Cziffra.”

Bartók 2. zongoraversenyét, s még az év vége előtt családostól elhagyta Magyarországot.

cziffra100.com

„… nagyon ritka az a művész, aki képes egyidejűleg magával ragadni a vájtfülűeket és a műveletleneket.”

60

(Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983)

Az utolsó hazai évek sikersorozatának lendítőereje, s persze a menekült magyar művészek pártolásának idénye kedvező indulást biztosított a szabad világba kiérkező művész számára. A Cziffra család Franciaországban telepedett le, s a családfő imponáló nemzetközi karriert futott be. Cziffra koncertező művészként szinte meghódította az egész világot és számos zenekritikust.


Az a fényesen virtuóz, a romantikus nagy stílushoz

Alapítvány központjává vált, helyet adva új tehetségek fejlő-

és a cigányzene mentalitásához egyként kapcsolódó,

désének és bemutatkozásának. Ilyen új tehetség volt Cziffra

szabadon mozgó és temperamentumos előadásmód, amely

György fia is, aki karmesterként több koncerten és felvételen

Cziffra játékának állandó ismertetőjegye volt, leginkább

is együtt dolgozhatott apjával. Az ő korai halála beárnyékolta

Chopin és Liszt darabjaiban tetszett tökéletesen helyénvaló-

Cziffra György életének utolsó bő évtizedét: 1981 után meg-

nak. (Liszt időskori műveinek kopárságával amúgy már

jelenő lemezein is döntően már csak korábbi felvételeit adta

kevésbé tudott mit kezdeni.) Lemezfelvételei is leginkább

ki újra. Különleges sors jutott számára részül, amely során

e zenei világot jelenítették meg, kiegészülve a romantika

világraszóló sikerekben és szörnyű tragédiákban egyaránt

egyéb rokon nagyságai, elsősorban Schumann zongoradarab-

része volt. De neve mindazok számára, akik egy kicsit is ottho-

jainak izgalmas interpretációival. Valamint Cziffra átirataival

nosan mozognak a komolyzene világában, a zongorázni tudás

és reminiszcenciáival, melyek Liszt nyomdokán haladva

szinonimájává vált.

ünnepelték a zongora mindent kifejezni képes orgánumát meg a zongorista kongeniális fantáziáját és bravúros manuális

László Ferenc

készségét. Johann Strauss művei mellett Rossini és Verdi operái is Cziffra ujjai alá kerültek, a hajdani bárzongoristai

Az idézeteket Cziffra György: Ágyúk és virágok című

praxis megdicsőüléseként.

kötetéből válogattuk. (Zeneműkiadó, Budapest, 1983)

„Én bizonyára nagyon sok időt vesztegettem el, mégis, még visszanézve sincs az az érzésem, hogy pazaroltam volna. Barátaimra és ellenségeimre bízom, határozzák meg őket, hogy viszontagságaim a rossz sors következményei voltak-e vagy a tűzkeresztséget jelentették.” (Cziffra György: Ágyúk és virágok, Zeneműkiadó, Budapest, 1983) A francia állampolgárrá váló Cziffra hamar beilleszkedett a

vel, Raymond Barre-ral, akinek magyar feleségével, Hegedűs Évával, a hajdani pénzügyminiszter-csemetével még Pestről ismerték egymást. Ugyancsak egy politikus, az írónak is jelentős André Malraux terelte Cziffráékat a francia középkor kitüntetett színhelye, Senlis felé, ahol megvásárolva az épp autószerelő-műhelynek használt Saint Frambourg kápolnát, Cziffra művészeti tehetséggondozó tevékenységbe kezdett. A felújított kápolna az 1977-ben létrehozott Cziffra

cziffra100.com

csolatba került a hetvenes évek közgazdász-miniszterelnöké-

Keszthely, 1989. augusztus 9. forrás: MTI / Czika László

párizsi elit köreibe: játszott De Gaulle előtt, s közelebbi kap-

61


62 cziffra100.com


cziffra100.com

\fotó Kresz Albert\

63


2016

CZIFFRA

FESZTIVÁL

2016-2020

A 2016-ban elindított négynapos fesztivál 2020-ig több mint egy héten át tartó rendezvénysorozattá bővült, rangos helyet szerezve magának a hazai zenei fesztiválok sorában. A rendezvényt a kezdetek óta nyitott művészetszemlélet és műfajilag befogadó programstruktúra jellemzi, hiszen a klasszikus zenei koncertek mellett könnyűzenei és improvizatív jellegű estek, mesterkurzusok, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, kiállítások, rajzpályázatok is helyet kaptak.

„ÁGYÚK ÉS VIRÁGOK” – CZIFFRA GYÖRGY ÉLETE Az első Cziffra Fesztivált Balázs János művészeti vezető és Hegedűs D. Géza színművész közös estje nyitotta meg. Cziffra György Ágyúk és virágok című könyvéből hangzottak el rövid prózai részletek, amelyek között Balázs János játszott zongorán.

64

\fotó: Szőllösi Mátyás\

cziffra100.com

Idézzük fel közösen az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatait!


CZIFFRA GYÖRGY – „AZ EMBER”

MESTERKURZUS Cziffra György fiatalokat felkaroló munkásságáról is híres volt, ezt a tevékenységet hivatott folytatni a fesztivál keretében megvalósuló zongora mesterkurzus. A fiatal tehetségek Balázs János, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Vásáry Tamás zongoraművészek óráin vehettek részt.

A koncerttel egybekötött beszélgetésen Balázs János mellett Cziffra György barátai és tanítványai – Vásáry Tamás és Mocsári Károly zongoraművészek –, valamint rokona, Andrássy László vettek részt.

ÜNNEPI GÁLAKONCERT – „HOMMAGE Á CZIFFRA”

\fotó: Szőllösi Mátyás\

A záróeseményen a hazai koncertélet kiemelkedő előadói tisztelegtek Cziffra emléke előtt: Balázs János mellett Kelemen Barnabás, Kokas Katalin hegedűművészek, Kokas Dóra gordonkaművész, Vásáry Tamás zongoraművész, Snétberger Ferenc gitárművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és Lajkó Félix hegedűművész lépett fel a Záborszky Kálmán karmester által vezetett Szent István Király Szimfonikus Zenekar kíséretében.

CZIFFRA – „A KÁVÉHÁZAK ÉS BÁROK VIRTUÓZA” \fotó: Szőllösi Mátyás\

A fesztivál bárestje Cziffra György pályájának azon szakaszát idézte meg, amikor a fiatal zongorista kávéházakban és bárokban játszott. A koncerten Karády Katalin, Mezey Mária és a negyvenes–ötvenes évek népszerű slágereit Malek Andrea énekelte, Liszt Magyar rapszódiái pedig Berki Péter és cigányzenekara improvizációjában szólaltak meg.

Az előadás során négy különböző hangszerrel ismerkedhettek meg a gyerekek Junior Prima díjas művészek közreműködésével: Devich Gergely (cselló), Kállai Ernő (hegedű), Környei Miklós (gitár) és Razvaljajeva Anasztázia (hárfa).

\fotó: Szőllösi Mátyás\

HANGSZERBEMUTATÓ ÉS -VÁLASZTÓ KONCERT GYEREKEKNEK

Az első alkalommal megrendezésre kerülő zongoraverseny döntőjében 11 ifjú tehetség mérte össze tudását, akik közül Varga Gergő Zoltán került ki győztesen. A zsűri munkájában Vásáry Tamás, Balázs János, Dráfi Kálmán, Dubrovay László, valamint Mocsári Károly zongoraművészek vettek részt.

cziffra100.com

CZIFFRA FESZTIVÁL ORSZÁGOS ZONGORAVERSENY

65


2017

AZ IMPROVIZÁCIÓ Mi az improvizáció, és hogyan működik közben a muzsikus agya? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató előadása, az est második felében pedig Balázs János és Lajkó Félix improvizációra épülő koncertjét hallhattuk. „Ami ott született a színpadon, egyszeri volt és megismételhetetlen. Pillanatnyi zene, ami az ösztönös és öntörvényű, valamint a gondos tanulással és alázattal kimunkált muzsikus találkozásából született” – fogalmazta meg Magócsi Anikó a Gramofon.hu-n.

A CZIFFRA FESZTIVÁL KAMARAZENEKARÁNAK DEBÜTÁLÓ HANGVERSENYE

cziffra100.com

\fotó: Molnár Tamás\

\fotó: Szőllösi Mátyás\

Az újonnan megalakult, Kállai Ernő hegedűművész által vezetett kamarazenekar koncertjével kezdődött a 2017-es fesztivál, melyen az est szólistájaként Balázs János mellett Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész is fellépett.

66

FAZIL SAY ZONGORAESTJE Az improvizációs készségéről híres török zongoraművész a fesztivál prominens vendégeként adott szólóestet. A koncerten elhangzó művek – többek közt Mozart Török indulója és Paganini variációi – nagyrészt Say saját átiratában szólaltak meg.


„ZONGOPERA” Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János közös estjén Verdi, Donizetti és Bellini leghíresebb operáiból szólaltak meg részletek, illetve Liszt ezek alapján írt opera-parafrázisai is terítékre kerültek.

cziffra100.com

\fotó: Molnár Tamás\ \fotó: Molnár Tamás\

A fesztivál zárásaként a világhírű csellóművész, Mischa Maisky adott koncertet Balázs Jánossal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. „Ahogy Maiskyt viszi előre a flow, bizonyos futamokban a cselló nem is egyszerűen dallamhangszer már, az előcsalogatott hangok nemes zörejekké válnak” – méltatta a művész játékát Csabai Máté kritikus. A gálán első alkalommal adták át a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat és a Cziffra Fesztivál Életmű-díjat.

\fotó: Szőllösi Mátyás\

GÁLAKONCERT ÉS DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG

67


2018

ARCADI VOLODOS A háromszoros Grammophone-díjas orosz zongoraművész a fesztivál egyik kiemelt vendégeként adott szólóestet, melyre a német romantikus repertoárból merített. Schubert A-dúr szonátáját így méltatta Fáy Miklós kritikus: „Ezt a szoba- vagy szalonhangot megteremteni önmagában is rendkívüli teljesítmény, főleg itt, a Müpában, nagy vagy nagyként számon tartott zongoristák is elvéreztek már ebben a légköbméterben...”

A CZIFFRA FESZTIVÁL KAMARAZENEKARÁNAK HANGVERSENYE

68

„ZONGOPERA” Miklósa Erika koloratúr szoprán és Balázs János a fesztivál történetében először adott közös estet, melynek műsor-összeállítása Mozarttól Puccinin keresztül Cziffra-átiratokig ívelt.

\fotó Szöllősi Mátyás\

cziffra100.com

\fotó: Teknős Miklós\

A 2017-ben debütált kamarazenekar Balázs János mellett két, hazánkban még kevéssé ismert előadóval, Darko Brlek klarinétművésszel és Gwendolyn Masin hegedűművésszel nyitotta meg a fesztivált.


PIERRE-LAURENT AIMARD ZONGORAESTJE „Pierre-Laurent Aimard játékában egyszerre volt jelen a gyilkosan nehéz játszani való fölötti uralom bámulatos biztonsága és a teljes érzelmi-indulati, sőt spirituális elkötelezettség: a zongoraművész mindenestől átadta magát a három szerző látomásainak” – írta Csengery Kristóf kritikus a francia zongoraművész szólóestjéről, ahol – az Aimard-ra jellemző szokatlan műsorválasztás jegyében – Beethoven Hammerklavier című szonátája mellett három orosz szerző műve hangzott el.

#SZERETNEKAHALLGATÓK – BŐSZE ÁDÁM ZENEI STAND-UP ESTJE A Cziffra Fesztivál programjainak állandó házigazdáját ezúttal más szerepben, egy zenei stand-up est előadójaként hallhatta a budapesti közönség. „Bősze bemutatkozása standuposként üdítő meglepetés volt” – értékelte a show-t Csabai Máté kritikus.

„HOMMAGE À CZIFFRA” GÁLAHANGVERSENY

\fotó: Szöllősi Mátyás\

cziffra100.com

A fesztivál zárókoncertjén a díjak átadása után Liszt két közönségkedvenc műve és Brahms d-moll hegedű– zongora szonátája hangzott el Balázs János és Cosima Soulez-Larivière hegedűművész előadásában. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Vásáry Tamás vezényelte.

69


2019

„A KATARZIS” – KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS ÉS CIMBALOMEST Az est során dr. Freund Tamás agykutatóval, Nagy-Kálózy Eszter színművésszel és Lackfi János költővel beszélgetett Bősze Ádám a katarzis témaköréről. A zenei élményt Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészek nyújtották – a közönség a Cziffra Fesztivál történetében először hallhatta lenyűgöző játékukat.

NYITÓKONCERT

cziffra100.com 70

\fotó: Teknős Miklós\

\fotó: Teknős Miklós\

\fotó Teknős Miklós\

A 2019-es fesztivál nyitóhangversenyén Bogányi Gergely zongoraművész, a Kállai Vonósnégyes, Massimo Mercelli fuvolaművész, illetve Isabelle Oehmichen zongoraművész lépett fel. Utóbbi több szálon is kötődik a fesztivál névadójához: 1993-ban megnyerte a Cziffra Zongoraversenyt, tanítványa volt Cziffra Györgynek és 2017 óta a franciaországi Cziffra Alapítvány művészeti vezetője.


MIKLÓSA ERIKA, LAJKÓ FÉLIX ÉS BALÁZS JÁNOS

GÁLAKONCERT ÉS DÍJÁTADÓ A fesztivál záróeseményének díszvendége a világhírű tenor, José Cura volt, aki Balázs Jánossal közösen adott argentin dalestet. A koncert első felében a Cziffra Fesztivál díjai is kiosztásra kerültek.

A világhírű koloratúr szoprán, az öntörvényű hegedűművész és az improvizációt újra a színpadra emelő zongoraművész először adott közösen koncertet, melyen operaáriák, Cziffra-átiratok és improvizációk hangzottak el.

BÁREST

\fotó: Teknős Miklós\

\fotó Teknős Miklós\

A fesztivál visszatérő programelemeként 2019-ben a Hot Jazz Band, Káel Norbert zongoraművész, illetve a kiváló fiatal cigányprímás, Sárközi Lajos és zenekara idézte meg a múlt évszázad húszas, harmincas és negyvenes éveinek slágereit.

cziffra100.com

Bár a két művész barátsága a Zeneakadémián, még tizenéves korukban kezdődött, később pedig közösen zsűriztek a Virtuózok című tehetségkutató műsorban, első közös fellépésükre a 2019-es Cziffra Fesztiválig kellett várni. Fáy Miklós kritikus így írt a koncertről: „Balázs János központi figura a Cziffra-fesztiválon, talán épp ezért rokonszenves tőle, hogy tud is, mer is a háttérben maradni, a szó klasszikus értelmében kísérni, Várdai István alá dolgozni.”

\fotó Teknős Miklós\

VÁRDAI ISTVÁN ÉS BALÁZS JÁNOS ESTJE

71


2020

LÉLEK ÉS LOGIKA – NYITÓEST A 2020-as fesztivált Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter akadémikus, orvos és Bősze Ádám beszélgetése nyitotta meg, melynek fő témája az érzelmek és a gondolkodás kapcsolata volt. Az est zenei aláfestését Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomjátéka adta.

cziffra100.com 72

\fotó: Teknős Miklós\

\ fotó: Teknős Miklós\

Az orosz zongoraművész hat év elteltével adott újra Budapesten szólóestet az „MVM Koncertek – A zongora” sorozat keretén belül. A 2020-as Beethoven-évforduló alkalmából Kissin csak a zeneszerzőtől válogatott műveket, fellépését pedig Cziffra György emlékének ajánlotta, aki november 5-én ünnepelte volna 98. születésnapját. „Őrületes zongorázás, ámulat és lenyűgöződés, és dolgozik közben ez a kérdés: mi végre is? Hogy a fiú, aki azért most már felnőtt, és tényleg azóta is úgy zongorázik, ahogy alig-alig valaki a világban, vagy akár a világtörténelemben, olyan távol van, annyira messzire került, mintha beültették volna egy űrhajóba, és kiküldték volna a csillagközi térbe” – írta a koncertről Fáy Miklós kritikus.

\fotó Berta Hajnalka\

EVGENY KISSIN ZONGORAESTJE


PAGANINI+ Paganini Caprice-ait háromféle változatban hallhatta a közönség: Lendvay József hegedűművész az eredeti műveket játszotta el, Balázs János a zongorára komponált Lisztetűdöket, míg Oláh Kálmán jazz-zongorista az erre az alkalomra írt saját átiratait szólaltatta meg. „Olyasmi tért vissza a klasszikus zenei életbe – nevezetesen az improvizáció és az előadóművész szabadsága –, ami nagyon régen kikopott a koncertéletből...” – fogalmazta meg Breuer Csilla a Magyar Nemzet hasábjain.

TUDATÁLLAPOTOK – DR. BAGDY EMŐKE ELŐADÁSA Dr. Bagdy Emőke pszichológus a fesztivál alkalmából készített tanulmányáról tartott előadást, melyet a művész életforma lelki karbantartásáról írt. Az estet Balázs János zongorajátéka tette még színesebbé.

GÁLAKONCERT ÉS DÍJÁTADÓ

\fotó: Berta Hajnalka\

A fesztivál zárókoncertjének kiemelt vendége Vadim Repin orosz hegedűművész volt, aki Balázs Jánossal és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral lépett fel, Hollerung Gábor vezényletével. A gálahangversenyen átadták a Cziffra Fesztivál díjait is.

cziffra100.com

A hangversenyen olyan fiatal tehetségek kerültek fókuszba, akik már korábban is bizonyították, hogy a legjobbak között van a helyük. A Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjasait, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, illetve a Virtuózok győztes szólistáit hallhatta a közönség.

\fotó Teknős Miklós\

„GYŐZTESEK” KONCERTJE

73


cziffra100.com

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították meg a fesztivál díjait 2017-ben, amelynek célja a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények elismerése mind erkölcsileg, mind pedig anyagi hozzájárulással.

74

Jakobi László

Csonka András

Ránki Dezső

Becht Erika

Kovács János

Takács-Nagy Gábor

Vásáry Tamás

DÍJAZOTTJAI

Jandó Jenő

A CZIFFRA FESZTIVÁL

ÉLETMŰDÍJ VÁSÁRY TAMÁS zongoraművész (2017) JAKOBI LÁSZLÓ hangversenyrendező (2017) RÁNKI DEZSŐ zongoraművész (2018) CSONKA ANDRÁS a Zeneakadémia kulturális igazgatója (2018) JANDÓ JENŐ zongoraművész (2019) BECHT ERIKA zenepedagógus (2019) KOVÁCS JÁNOS karmester (2020) TAKÁCS-NAGY GÁBOR karmester, hegedűművész (2020)

„Cziffra Györgynek mindig szívügye volt a fiatal és pályakezdő zenészek megsegítése, melynek szellemiségét idézi a Cziffra Fesztivál Tehetség-díja. Ennek a szellemi örökségnek részese lenni nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben. Kötelességemnek érzem, hogy ugyanazzal a tisztasággal és alázattal közelítsem meg a zenészélet mindennapjait, mint egykor ő tette.” (Pusker Júlia – Tehetség-díj, 2019)


Ránki Fülöp

Devich Gergely

Pusker Júlia

Horti Lilla

Pálfalvi Tamás

RÁNKI FÜLÖP zongoraművész (2017) KÁLLAI ERNŐ hegedűművész (2017)

Kovács Gergely

Kállai Ernő

TEHETSÉG-DÍJ

DEVICH GERGELY (2018) HORTI LILLA operaénekes (2018)

Szabó Marcell

SZABÓ MARCELL zongoraművész (2019) PUSKER JÚLIA hegedűművész (2019) KOVÁCS GERGELY zongoraművész (2020) PÁLFALVI TAMÁS trombitaművész (2020)

„Egy díj mindig ösztönzi az embert, hogy még többet tanuljon, még jobb legyen. Hálás vagyok, hogy a díj alapítói figyelnek rám és követik a pályámat.” (Devich Gergely – Tehetség-díj, 2018)

IFJÚ TEHETSÉG-DÍJ KOKICS DORINA (klarinét) 2017

BÁRÓ LILI (hegedű) 2019 SAS VERONIKA (hegedű) 2019 AGÁRDI BALÁZS (cselló) 2019 GYÚRÓ ANDRÁS (ütőhangszerek) 2020 HARASZTI EMMA (hegedű) 2020 DÉNES ANDRÁS (harsona) 2020

cziffra100.com

Sas Veronika Gyúró András

Dénes András

Agárdi Balázs

Antalóczy Máté

Haraszti Emma

Báró Lili

Naim Tichiti

Kocsis Dorina

NAIM TICHITI (hegedű) 2018 ANTALÓCZY MÁTÉ (hegedű) 2018

75


KIEMELT SZPONZOR

TÁMOGATÓK REKECZKY CSABA BUDAPEST FŐVÁROS XXII. KERÜLET BUDAFOK-TÉTÉNY ÖNKORMÁNYZATA

KIEMELT PARTNEREK FONDATION CZIFFRA

TOVÁBBI PARTNEREK

CZIFFRA STIFTUNG WIEN

IMPRESSZUM

cziffra100.com

FELELŐS KIADÓ: MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. – Hambuch Gerda SZERKESZTŐ: Faludi András • SZÖVEG: Csabai Máté, László Ferenc, Faludi András A kiadvány a Cziffra György-emlékév hivatalos kiadványa alapján készült az abban szereplő írások és képi anyagok felhasználásával. A címlapot és az 59. oldali illusztrációt Kresz Albert fotójának felhasználásával a Mátai és Végh Kreatív Műhely készítette.

76

Megjelenik: 2021.március 20-án, kizárólag online formában. A programváltoztatás jogát fenntartják. További információ a Cziffra György-emlékév és Cziffra György Fesztivál programjairól: cziffra100.com 12program.hu • momkult.hu • kulturalisszalon.hu • hegyvidekgaleria.hu • lovasut.hu


77

cziffra100.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.