Page 54

MI LEGYEN A BULINEGYEDDEL? A belső erzsébetvárosi “bulinegyed” Budapest fontos értéke, ugyanakkor szükségesnek tartjuk a szórakozás kulturált és szabályozott mederben tartását. Nem lehet embereket elüldözni egy városrészből, de a bulinegyed ellehetetlenítése sem lehet opció. A jelenlegi fővárosi kerületi önkormányzati rendszer nem képes megoldani ezt a Budapest-szintű ügyet. A jelenlegi állapot mindenekelőtt az intézkedésre képtelen kerületi önkormányzat csődje, nem pedig az egymás ellen kijátszott vendéglátósoké és kerületi lakóké.

A VII. kerület vendéglátóegységei és szálláshelyei közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez 2016-ban.

Elsősorban az önkormányzat és a rendőrség tehetetlensége vezetett a problémákhoz és az élhetetlen környezet kialakulásához. A legfontosabb intézkedés az, hogy a helyi önkormányzat lássa el feladatait, tartsa fenn az elvárt köztisztasági és közbiztonsági színvonalat és tartassa be a saját rendeleteit. A bulinegyed ügyét nem kerületi, hanem fővárosi szinten kell kezelni. Most ugyan Belső-Erzsébetváros a problémás, de ha ezt rosszul vagy nem oldjuk meg, hamarosan a szomszédos kerületekben is hasonló problémák lesznek, tehát a szabályozást egész Budapestre kell megalkotni. Rugalmas és konszenzusos szabályozásra van szükség a vendéglátóhelyekre, és minden változtatást óvatosan,

54

pár hónapos próbaidő után szabad csak véglegesíteni. A közterületek szabályozását is újra kell gondolni: sétálóutcákat kell létrehozni, lassítani kell az autós forgalmat és ki kell világítani az utcákat és a kapualjakat. Az éjszakai polgármester intézménye segít a vállalkozók és lakosok érdekeinek összeegyeztetésében. Nincsen jogi értelemben vett hatalma, de összehívhat egyeztető fórumokat, segít új szabályozások kidolgozásában és megteremti a bizalmat a szereplők között. Hosszú távon pedig szükség van egy új, rozsdaövezetben kiépített bulinegyedre egy nem lakott környezetben. A modern szórakozáshoz olyan tűz- és biztonságvédelmi rendszerek kellenek, amiket a belvárosi öreg házakban és szűk utcákon nem lehet megvalósítani - Budapesten viszont több rozsdaövezeti terület alkalmas lenne az átalakításra. Több hasonló problémával küzdő európai nagyváros önkormányzata is szövetkezett magánberuházókkal és új bulinegyedet épít (például Lisszabon), amely tehermentesíteni tudja a zsúfolt belvárost.

Profile for momentum

Budapest 2.0  

A teljes Budapest 2.0 Olvasd el, oszd meg a barátaiddal, és segítsd egyről a kettőre Budapestet!

Budapest 2.0  

A teljes Budapest 2.0 Olvasd el, oszd meg a barátaiddal, és segítsd egyről a kettőre Budapestet!

Profile for momentum9
Advertisement