Page 38

PROBLÉMA

BEZÁRKÓZÓ ÉS A JÖVŐJÉT FELÉLŐ VÁROS

Budapest ma nem a szabad emberek városa.

A ma Budapestje nem segíti a felemelkedést.

Budapestet is elérte a kormánypropaganda idegenellenes és bezárkózó kommunikációja. A külföldön élő magyarok jellemzően toleráns nagyvárosokban élnek, ahol természetes a másság tisztelete, illetve a társadalom peremén élők segítése. Azok a külföldön élő magyarok, akik melegek, kisebbségiek, nők, kerekesszékesek vagy akár családosak, kétszer is meggondolják, hogy hazaköltözzenek-e a jelenlegi Budapestre.

Az egyetlen út a hosszú távon fenntarthatóan növekedő bérek felé Budapesten a munkaerő termelékenységének növelése. Az oktatás központosítása és a folyamatos forráskivonás miatt csökken az oktatás színvonala és egyre kevesebb nemzetközileg híres szakmai műhelyünk van. Súlyos tanárhiány van az országban: az alacsony fizetésért dolgozó, kizsigerelt tanárok pedig sokszor nem tudnak versenyképes tudást adni. Ráadásul az iskolák gyakran nem rendelkeznek a tanításhoz szükséges eszközökkel.

Budapesten ma óriási, kihasználatlan gazdasági és társadalmi lehetőség rejlik a nőkben. Ma egy magyar nőnek nincsen olyan életszakasza, amikor legalább annyit keresne, mint egy vele egyidős férfi. Szenvednek az álláskereséssel a gyermekvállalási korban és nehéz kisgyermekes anyukaként visszatérni a munkaerőpiacra. Az óvodai várólisták több évesek is lehetnek, és néha emiatt költözni is kényszerülnek családok. Ma a budapesti nők előtt a közéletben kevés a pozitív követendő példa: a rendszerváltás óta eltelt időszakban a teljes magyar kormányzati elit (miniszterelnökök, miniszterek, államtitkárok) nagyjából tíz százaléka volt nő. A helyi döntéshozatalban is erősen alulreprezentáltak a nők: a budapesti képviselőtestületek tagjainak kevesebb mint negyede nő, és van olyan kerületi önkormányzat, ahol a húsz fős testületben csupán egy női képviselő van.

38

Jelenleg kevés a magas hozzáadott értékű munkahely Budapesten. A nagy nemzetközi vállalatok jellemzően csak az egyszerűbb munkaköröket telepítik a városba, kevés a regionális központ. A magyar vállalatok pedig nem tudják megtartani a helyi tehetségeket, mivel sem bérben, sem karrierlehetőségekben nem tudják felvenni nemzetközi versenytársaikkal a versenyt. A budapestiek nem vállalkoznak, mivel az állam és a korrupció mindent elural. A teljesítményelv visszavonulóban van: nem lehetsz sikeres vállalkozó jó politikai kapcsolatok nélkül. A városvezetés szerepet tévesztett. Ahelyett hogy aktívan és innovatívan a változások úttörője lenne, csak a szűken értelmezett városüzemeltetést tartja saját feladatának. Ráadásul csendben elfogadta, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkentették az önkormányzati szerepköröket, és kiszolgáltatták az önkormányzatiságot a központi államnak.

Profile for momentum

Budapest 2.0  

A teljes Budapest 2.0 Olvasd el, oszd meg a barátaiddal, és segítsd egyről a kettőre Budapestet!

Budapest 2.0  

A teljes Budapest 2.0 Olvasd el, oszd meg a barátaiddal, és segítsd egyről a kettőre Budapestet!

Profile for momentum9
Advertisement