Page 1

FON Hakaton 2018 31. mart - 1. april

Code your dreams, hack the future


“FON Hakaton’’ 61 tim prijavljen

70 članova organizacionog tima

’’FON Hakaton’’ je takmičenje koje se sastoji iz 2 dela, ’’Hakaton-a’’ koji traje 24 sata i ’’Tech challenge-a’’ koji traje 5 sati. Organizacioni tim je na pripremi projekta radio skoro 4 meseca. Preko 220 studenata se prijavilo da se takmiči na “FON Hakaton-u“. Nakon odabira najboljih timova, priliku da pokaže svoje znanje je imalo 79 takmičara.

Udruženje studenata informatike ’’FONIS’’ Udruženje studenata informatike ’’FONIS’’ je neprofitna studentska organizacija, koja okuplja buduće IT stručnjake u cilju učestvovanja na stručnim predavanjima, kursevima, takmičenjima i seminarima, kao i rada na projektima i ostvarivanja stručnih praksi u IT oblastima. Nakon 17 godina postojanja, Udruženje broji preko 100 aktivnih članova koji učestvuju na velikom broju projekata tokom godine.

Istraživačko-razvojni centar Fakulteta Realizovano 40 projekata

1

Istraživačko-razvojni centar Fakulteta je osnovan sa ciljem razvoja savremenih praktičnih znanja i veština studenata, kroz edukaciju i istraživačko-razvojne projekte kreirane u saradnji sa partnerskim organizacijama. Do sada je u IRC-u organizovano 40 projekata na kojima je učestvovalo preko 500 studenata.


Kompanija Telekom Srbija zauzima vodeću poziciju na tržištu telekomunikacija u Srbiji i svojim korisnicima omogućava jedinstveno i integrisano korisničko iskustvo. Poslujući u Srbiji pod okriljem brenda mts, kompanija pruža usluge iz oblasti mobilne i fiksne telefonije, multimedijalnih servisa i interneta. Uvođenjem novih usluga i primenom najsavremenijih tehnologija, kompanija nastoji da omogući globalnu povezanost i da stvaranjem uslova za izvanrednu komunikaciju obogati život ljudi. Danas Telekom Srbija grupa u svom sastavu ima četrnaest kompanija lociranih u šest zemalja. Kontinuiranim ulaganjem u dalji razvoj i modernizaciju telekomunikacione infrastrukture, mreže i usluga, kompanija je u mogućnosti da uspešno odgovori na sve izazove, zahteve i očekivanja korisnika. „Svedoci smo da digitalne tehnologije unose dramatične promene u sve oblasti života. Kako bismo kao društvo mogli da odgovorimo na tako dinamičan proces, neophodno je da investiramo pre svega u znanje” - izjavio je Milan Simić, izvršni direktor kompanije Telekom Srbija za IT podršku i ICT servise.

2


Hakaton „Hakaton“ je dvadesetčetvoročasovno programersko takmičenje koje je u okviru “FON Hakaton-a“ udruženje „FONIS“ organizovalo peti put. Na „Hakaton-u“ su se takmičili najbolji programeri, u timovima od tri do četiri člana. Učesnici su imali priliku da razviju konkretno softversko rešenje radi unapređenja poslovanja kompanije. “Hakaton je događaj u okviru kog studenti imaju idalnu priliku da unaprede svoja znanja i nadograde svoje veštine kroz timsko rešavanje izazova sa kojima se mogu susresti u praksi. Takođe, veoma važan deo je druženje, gde imaju mogućnost da upoznaju kolege sa sličnim interesovanjima. Nije najbitnije pobediti, samo učešće donosi iskustvo u kom mogu da uporede svoje znanje sa drugima i bolje upoznaju svoje granice” - Izjavili su Uroš Šošević i Dejan Stojimirović, mentori na “Hakatonu”.

3


Timovi na Hakaton-u RAFx – Prvo mesto Studenti druge godine sa Računarskog fakulteta prijavili su se za FON Hakaton kako bi stekli nova iskustva, upoznali ljude sa drugih fakulteta i pokazali do sada stečena znanja. Ono što za njih predstavlja izazov jeste dokazivanje, predstavljanje ideja u najboljem svetlu i pretvaranje ideja u konkretna rešenja. Predložili su distribiurani cloud-based sistem za analizu i interaktivnu “Distrbiurani vizuelizaciju podataka. Sistem cloud-based sadrži alat za personalizovanje paketa, kao i alat za sistem” pronalaženje nepravilnosti na mreži u realnom vremenu.

Branko Furulija

Mihailo Vignjević

Miloš Vanja Milutinović Paunović

4


Java Swingers - Drugo mesto Petar Katarina Radivojević Dimić

Dušan Aleksandar Damljanović Mijatović

Tim čine studenti treće i četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta. Iako nisu učestovali na sličnim takmičenjima, sigurni su u svoje znanje i želeli su da se oprobaju u kompetitivnom i vremenski ograničenom okruženju. Prepoznavši saradnju Telekom Srbije sa festivalima i potrebu stranaca koji ih posećuju za internetom, predložili su aplikaciju koja ima za cilj “Algoritam pridobijanje novih korisnika i unapređenje mreže. optimizacije

baznih stanica”

Will Code 4 Food - Treće mesto Dimitrije Filip Milenković Markovski

Marko Rusić

5

Matija Cupić

“Data driven Ovaj tim čine studenti sa treće godine Fakulteta personalizacija organizacionih nauka, usluga druge godine Univerziteta primenom Metropolitan i prve godine ICT mašinskog visoke škole strukovnih studija, učenja” u kome svako ima svoju ulogu u timu i znanja iz različitih tehnologija. Prijavili su se zbog druženja i sticanja novih znanja. Njihovo rešenje je da praćenjem ponašanja, preporučuju pakete kreirane za uske grupe i bonuse u okviru istih. Radi unapređenja, listinge zamenjuju grafičkim prikazom korisnikovog ponašanja.


RAFChain - Finalisti Članovi tima RAFchain su studenti prve i druge godine Računarskog fakulteta. Vođeni željom da steknu poznanstva sa ljudima iz raznih IT oblasti, duži period rade zajedno na velikom broju raznih projkata i predstavljaju složan i efikasan tim. Analizom podataka o ponašanju stranaca, napravili su idealni mobilni paket za strance i takođe su odredili tačne lokacije na kojima bi bile reklame, napisane na više stranih “Idealni paket jezika, za njihov idealni paket.

Filip Petrović

Jovan Jovanović

Dušan Stojadinović

Filip Egerić

za strance”

Toto - Finalisti Članovi tima Toto su studenti treće godine Fakulteta “LiveMaps organizacionih nauka. Za njih, aplikacija” učestovanje na Hakatonu predstavlja zanimljivo i poučno iskustvo, gde se unapređuje timska koordinacija i dobija iskustvo rada pod pritiskom. Aplikacija LiveMaps rešava problem snalaženja stranaca u poseti Exit-u za koju korisnik dobija besplatan internet uz kupljenu MTS karticu. Program, na osnovu unetih filtera, daje predloge znamenitosti ili konkretnih događaja koji se mogu posetiti (muzeje, pozorišta, žurke, klubove).

Jelica Miljan Stanojević Ignjatović

6


Code Generators 3.0 - Finalisti Ana Basarić

Marko Otašević

Članovi tima su apsolventi na Fakultetu organizacionih nauka. Ono što vide kao vrlinu ovog takmičenja jeste mogućnost testiranja sopstvenog znanja i njegovog unapređivanja. Kao problem su prepoznali učestalost poteškoća snalaženja u gužvama, pogotovo za strance. Razvili su aplikaciju koja olakšava pronalaženje prijatelja na festivalima.

“Povećanje bezbednosti korišćenjem GPS lokacija”

Milan Uroš Stojevski Spasojević

IV3 Dejan Bokić

Miloš Kruškonja

Milan Sara Ječmenica Andžić

7

IV3 čine studenti četvrte godine Elektrotehničkog, “Meet me at Matematičkog i Fakulteta EXIT” organizacionih nauka. Njihove prednosti su divergentnost znanja, takmičarski duh i želja za uspehom. “Meet me at EXIT” je aplikacija za upoznavanje ljudi na Exit-u, gde svako ko napravi profil ima mogućnost dodavanja muzičkih preferenci, na osnovu čega bi sama aplikacija davala predlog prijatelja i olakšavala da se u gužvi korisnici aplikacije lakše nađu.


Citadel of Ricks Studenti treće godine sa Fakulteta organizacionih nauka, postavili su sebi izazov da pomere granice sopstvenog znanja. Smatraju da je njihov tim kohezivan i dobro funkconišu unutar i van radnog okruženja. Korišćenjem privatnog blockchain-a između dva telco operatora, njihovo rešenje omogućava gotovu real-time naplatu računa domaćeg korisnika “Real-time u romingu (kao i stranaca kod domaćih kompanija), naplata kao i prekid trošenja računa” resursa ukoliko korisnik prekorači dozvoljeni limit.

Jovan Vukojević

Miloš Bijanić

Nikola Stefan Vuksanović Vojvodić

BATN Članovi tima BATN su studenti treće godine Elektrotehničkog Fakulteta i žele da napreduju “ScoutMts” i naprave nešto korisno i prepoznatljivo u okruženju. Prijavili su se na ovogodišnji FON Hakaton kako bi pokazali svoje znanje i dokazali sebi da im je uspeh dostižan. ScoutMts je aplikacija u koju je implementiran algoritam za dodeljivanje najoptimalnijeg paketa korisniku. Dodatnu mogućnost čini mtsGO, lični turistički vodič.

Igor Todorović

Marko Babić

Petar Nojner

Živorad Arsić

8


Balmerova Kriva Andrej Radulović

Bogdan Raičević

Milan Živić

Dva člana ovog tima su na završnoj godini na Fakultetu organizacionih nauka, dok je jedan od njih diplomirao na istom fakultetu. Želja za razvitkom i suočavanjem sa realnim izazovima ih je motivisala da se prijave. Ideja tima je da se izgradi sistem za podrsku u definisanju customer acquisition i customer retention menadžment strategija pomoću RFM modela za segmentaciju (nenadgledanog “Customer učenja K-Means) Telekom acquisition korisnika i optimizacija i customer investiranja u infrastrukturu retention” pomoću mašinskog učenja.

Rafaton

Andrej Mazić

Dimitrije Stanković

Filip Antić

Milorad Stanković

9

Članovi tima Rafaton su studenti treće godine Računarskog “Unapređenje Fakulteta. Poseduju iskustvo poslovanja sa prošlogodišnjeg FON kompanije” Hakatona, i kako bi dokazali da su se unapredili i upoznali nove ljude, poslali su prijavu i ove godine.


_init_ Studenti druge godine Elektrotehničkog fakulta sebe smatraju fleksibilnom, energičnom i veoma motivisanom ekipom i spremni su da uče i da naprave nešto novo. Njihova ideja je bila da korisniku preporuče tarifni dodatak sa ciljem da na taj način korisnik poveća svoj paket bez potpisivanja novog ugovora. Dodatak nudi njihov server koji na osnovu potrošnje zaključuje kada je korisniku “Automatizacija potreban tarifni dodatak. ugovornih obaveza”

Aleksandar Balša Cvetić Knežević

Nikola Mandić

Vukašin Manojlović

Bogdan Ćirić

Nevena Drešević

Stefan Antić

Todor Mihajlović

3 piva i sok Članovi ovog tima su studenti druge godine Računarskog “SMS chatbot” fakulteta koji su se prijavili kako bi napredovali i usavršavali svoja znanja i time poboljšali mogućnost izgradnje svoje karijere. Ideja njihovog tima je aplikacija SMS chatbot, koja na efikasan, jeftin način i bez pristupa internetu korisnicima, uz njihovu relativnu lokaciju i uz interakciju sa korisnikom predlaže znamenitosti na osnovu prethodnog znanja i rangiranja.

10


Tech challenge Format “Tech Challenge-a” je nastao kao potreba da se inženjerska rešenja stave u biznis koncept a posebno da se studenti tehničkog opredeljenja oprobaju u sagledavanju realnih aspekata važnih za uspeh predloženih ideja. Tema ovogodišnjeg “Tech Challenge-a” je bila “Personalizuj milenijalca”. “Početna rešenja većine timova bila su malo haotična, vrtela su se oko problema postojećih paketa, količine interneta i online sadržaja. Preovladavala je vodilja da je Milenijalac podešen samo na “online i na hiljade free gigabajta interneta”. Među prvim timovima sa kojima sam se srela ideje su ličile jedna na drugu, međutim nadalje, susrela sam se sa interesantnim konceptima poput crowdfunding za studente, studentski filmski i sportski život, e knjiga i unapređenja učenja. Pobedili su svi, dali su 100% sebe, uvažili i implementirali preporuke i sugestije svih mentora sa puno energije izneli svoja rešenja pred članovima žirija” – Izjavila je Ana Miličević, mentor na “Tech Challenge-u”.

11


Timovi na Tech Challege-u United tim – Prvo mesto Članovi ovog tima su treća godina Fakulteta organizacionih nauka. Rečenica kojom opisuju svoju motivaciju je: “Sve ovo jeste veliki motiv da damo sve od sebe!” Razvojem nove personalizovane platforme bi obuhvatile postojeće servise pri čemu svako moze da napravi paket po svojoj meri. Platforma bi se update-ovala redovno pri “Sve ovo čemu se korisniku nude nove pogodnosti. Tako bi jeste veliki se pružila usluga koja motiv da štedi vreme, smanjuje damo sve od ugovornu obavezu i povećava sebe!” zadovoljstvo korisnika.

Anđela Lukić

Kristina Jović

Milica Janković

Zvezdana Jovanović

12


Tech Warriors – Drugo mesto Bogdan Stefan Radenković Jokanović

Katarina Uroš Milosavljević Travica

Sa druge i treće godine Fakulteta organizacionih nauka dolaze članovi tima Tech Warriors koji su svojim kombinovanim znanjem i veštinama sa IT-a i menadžmenta spremni budu najbolji u svojoj oblasti. 3M (Millenials Mix MTS) je novi tarifni paket u kome korisnik na početku svakog meseca bira količinu saobraćaja kao i 2 aplikacije po izboru (social networks + premium) koje će koristiti u tom mesecu, “3M (Millenials jer se potrebe milenijalaca Mix MTS)” svakodnevno menjaju.

Demings’ – Treće mesto Andrej Popadić

Milica Rajković

Kristina Nikola Palić Milosavljević

13

Takmičari tima Deamings’ “e-book su studenti druge godine prodavnice Fakulteta organizacionih “mtstudent nauka. Žele da se upoznaju sa app” ” problemima sa kojima se danas susreće srpska IT industrija. Demings’ je osmislio saradnju sa fakultetima, kroz kreiranje e-book prodavnice “mtstudent app” koja bi sadržala knjige, skripte i ostale materijale koji su neophodni za polaganje ispita. Dakle, svaki student koji bi se ulogovao u aplikaciju odabrao bi fakultet koji studira i imao mogućnost kupovine materijala za učenje.


CaseCode MOSFET Muški trio, CaseCode MOSFET, čine studenti Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka koji ovakvo takmičenje smatraju kao priliku za napredak i mogućnost da se isprobaju u novim stvarima. Ovaj tim je za ideju imao da već postojeći Box od Mts-a proširi na 5 paket Boxova. Pored postojećih bi ubacili mobilnu telefoniju sa dodatnim boxom od 2-6 aplikacija za koje bi korisnici imali “Novi BOX dodatne gigabjte korišćenja.

paketi”

Mateja Milić

Petar Uskoković

Toma Gavrić

Fon Tech Team Članovi ovog tima su treća godina Fakulteta organizacionih “GaaS nauka i žele da unaprede svoje Gaming as a menadžerske sposobnosti u Service” rešavanju nekog problema iz oblasti IT-a. Njihovo rešenje je GaaS - Gaming as a Service! Vodeća misija je da korisnik ne mora da poseduje zahtevan hardver, već bi one preko određenog paketa koji bi operater nudio, bile dostupne preko njihovih servera na korisnikovom računaru.

Milica Tijana Bogdanović Vujović

Vladan Simonović

14


Sour Cream Nikola Živković

Srđan Todorović

Željko Bojović

Zorana Stojković

Takmičari ovog tima su treća godina Fakulteta organizacionih nauka. Smatraju da bi učešćem videli na koji način funkcioniše najveća telekomunikaciona kompanija na našim prostorima. Posebne pogodnosti studentima bi pružale aplikacije Mt:s Banka, sa povoljnim uslovima za kredit, i Mt:s Student uz koji imaju neograničen pristum društvenim mrežama i predloge mesta za izlaske, sport i takmičenja.

“Mts banka i Mts student”

Neostudenti

Ružica Lazar Stamenković Marinković

Milica Klara Milisavljević Mitrović

15

Članovi ovog tima su “Neka ti udica prva godina Fakulteta bude uvek bačena. organizacionih nauka, U jezeru u kojem Elektrotehničkog fakulteta i najmanje očekuješ, Fakulteta za fizičku hemiju. pojaviće se riba” Odlučili su da prihvate novi izazov i pokažu svoju kreativnost i želju za radom. Filmobleja je paket osmišljen sa ciljem da poveže mlade ljude u gledanju filmova i MTS:T (Movie Time Spent Together) jer su filmovi najčešći vid razbibrige i kroz druženje se širi Mts uticaj na milenijalce.


Wonder Woman Tim Wonder Women čine četiri devojke sa Fakulteta organizacionih nauka koje zajedno rade poput skladne mašine. Ideja je da Mts podržava preduzetnički duh mladih i razvoj njihovih ideja za Start-up-ove kroz finansiranje najboljih rešenja slanjem poruke, kojom se donira 50 dinara ideji koja im se najviše dopada. Za svaku poruku podrške, dobijaju se posebne promocije za pakete i usluge kompajije MTS, tako da “Mts Start-up sve strane budu zadovoljne.

podrška”

Jasmina Stević

Jelena Srećković

Marija Panić

Milica Ćorić

16


Žiri hakatona

Milan Simić Izvršni direktor za IT podršku i ICT servise Telekom Srbije

17

Mila Milenković Šef službe za digitalne inovacije i aplikacije Telekom Srbije

Milorad Bjelogrlić Direktor sektora za IT planiranje i digitalnu transformaciju

Miljojko Pajović Direktor Sektora za poslovnu analitiku

Viktor Štrbac Glavni menadžer za odnose s javnošću

Vesna Damnjanović Profesor sa Katedre za marketing menadžment i odnose s javnošću

Nenad Aničić Profesor sa Katedre za informacione sisteme

Boris Delibašić Profesor sa Katedre za organizaciju poslovnih sistema

Nikola Milikić Asistent na Katedri za softversko inženjerstvo

Dušan Savić Docent na Katedri za softversko inženjerstvo

Slavica Tamara Vlastelica Cicvarić-Kostić Vanredni profesor na Vanredni profesor Katedri za marketing sa Katedre za menadžment i odnose marketing s javnošću menadžment i odnose s javnošću

Slađan Babarogić Vanredni profesor na Katedri za informacione sisteme


Mentori hakatona

Miloš Jovanović Docent na Katedri za organizaciju poslovnih sistema

Sandro Radovanović Saradnik u nastavi u Centru za poslovno odlučivanje

Ilija Antović Docent na Katedri za softversko inženjerstvo

Dejan Stojimirović Asistent sa Katredre za informacione sisteme

Miloš Zlatković saradnik u nastavi sa Katredre za informacione sisteme

Uroš Šošević Asistent na Katedri za informacione tehnologije

Jelena Malić Alumni FONIS-a

Miloš Maksimović Alumni FONIS-a

18


Žiri tech challenge-a

Milan Simić Izvršni direktor za IT podršku i ICT servise Telekom Srbije

Mila Milenković Šef službe za digitalne inovacije i aplikacije Telekom Srbije

Slađana Benković Redovni profesor na Katedri za finansijski menadžment i računovodstvo

Vesna Damnjanović Đorđe Đorđević Profesor sa Katedre Menadžer inovacija za marketing ICT Hunb-a, Menadžer menadžment i suosnivač Garage i odnose s javnošću Lab-a i suosnivač akceleratora Smart City Challenge Serbia

Mentori tech challenge-a

Milan Okanović Docent Katedre za marketing menadžment i odnose s javnošću

19

Ivan Todorović Asistent Katedre za organizaciju poslovnih sistema

Ana Miličević Saradnik u Istraživačko Razvojnom centru FON-a

Stefan Komazec Asistent Katedre za organizaciju poslovnih sistema


Organizacioni tim projekta “FON Hakatona 2018”

Moma Kovačević Simonida Vranješ koordinator projekta zamenik koordinatora

Marija Đurović CR koordinator

Marijana Maksimović IT koordinator

Ivana Milinković mentor tima

Tamara Ćirić HR koordinator

Aleksandra Ćirković PR koordinator

Aleksa Novevski koordinator logistike

Luka Radovanović koordinator logistike

20


ORGANIZATORI

ROBNI PARTNERI

MEDIJSKI PARTNERI

FON Hakaton Brošura  
FON Hakaton Brošura  
Advertisement