__MAIN_TEXT__

Page 1

VIN FRA CHILE, ARGENTINA OG USA

VIGNO – NY VIN FRA GA MLE VINSTOKKER

VINBRIS 2016

CHIMICHURRI – GRØNN GRILLSAUS FRA ARGENTINA

Chile tar plass TRENDENE SOM VIL PÅVIRKE DINE VINVALG I 2016


SNIKSMAK PÅ DINE VINER!

Coravin får du kjøpt hos Howard Kjøkkenskriveri

Karenslyst Allé 53, 0279 Oslo Tlf: 22 50 29 50 / E-post: butikken.sjolyst@howard.no


VINBRIS 2015

Concha y Toro Norway og VCT Norway er heleide datterselskaper av chilenske Viña Concha y Toro S.A. Selskapene i Norge importerer viner fra Chile, Argentina og USA og har Vinmonopolet som sin største kunde. Sammenlagt er de norske selskapene den fjerde største distributøren av vin til Vinmonopolet.   Morselskapet, Viña Concha y Toro S.A (etablert 1883), er Latin-Amerikas ledende vinprodusent og har en fremtredende posisjon blant verdens viktigste vinfirmaer. Firmaet eksporterer til 145 land, eier 10 700 hektar vinmarker og er verdens fjerde største vinprodusent. Concha y Toro Group har hovedsete i Chiles hovedstad Santiago. Salget av over 33 millioner kasser med vin på verdensbasis, håndteres av 3  600 ansatte. Den største merkevaren, Casillero del Diablo, er i konstant vekst, men også Viña Maipo og Fetzer har sterke posisjoner i det norske markedet.

Anne Eliasson Country Manager/Sommelier +47 907 50 826 anne.eliasson@vctnorway.com

Kenneth Angeltun Business Development Manager +47 472 77 437 kenneth.angeltun@vctnorway.com

Marie Grythe Brand Manager/Sommelier +47 957 74 083 marie.grythe@vctnorway.com

VÅR FOR CHILE D

u sitter nå med den femte utgaven av vinmagasinet Vinbris i hånden. Om du har lest tidligere utgaver ser du sikkert at noen endringer. Vi har gjort en stor ansiktsløftning og frisket opp magasinet med nytt design. Men budskapet vårt er akkurat som før: Å spre vår entusiasme for vin, mat, kultur og trender i vinbransjen. Å være et norsk datterselskap av den chilenske vinprodusenten Concha y Toro gjør at vi setter Chile fremst og vil formidle den rivende utviklingen som dette vinlandet befinner seg i. Både journalister og konsumenter her i Norge er skjønt enige i at chilensk vin er spennende, har god kvalitet og er «good value for money». Borte er det gamle stempelet om enkle og uinteressante volumviner. Vi håper at dette magasinet vil inspirere deg til flere oppdagelser blant viner fra Chile, Argentina og USA. Vi ønsker en god vin-vår til våre lesere!

På forsiden: Anneli Eliasson Marki Foto: Alva Thylén/Kolonihaven Make Up: Tom Greni Ansvarlig utgiver: Concha y Toro Norway Redaktør: Anne Eliasson Skribenter: Marie Grythe, Eirik Iveland, Anne Eliasson Grafisk Design: Heidi Andersen/Molvik Trykk: Molvik Trykket på miljøvennlig papir Adresse: Concha y Toro Norway Postadresse: c/o Cuveco AS, Postboks 93 Skøyen, 0212 Oslo Besøksadresse: Karenlyst Allé 10, 0278 Oslo

3 VINBRIS 2016


Kysten har mye å si for de ideelle vekstforholdene for vindruene i Maule. Humboldtstrømmen drar med seg isvann fra Sørpolen som kjøler ned havet, og som igjen bidrar til å skape kjølige vinder som blåser innover landet om nettene. Den skinnende solen om dagen kombinert med de kjølige nettene bidrar til at druene forlenger modningsperioden og får en utsøkt konsentrasjon i smaken.

VINBRIS 2016 4


TEKST MARIE GRY THE FOTO ADOBE STOCK, CONCHA Y TORO

PROSJEKT I 2015 ble Concha y Toro VIGNO lansert på Vinmonopolet. Denne vinen er del av det viktige VIGNO-initiativet, som har samlet flere vinprodusenter i Chile for å lage Carignan-vin av høy kvalitet og med lokal karakter.

5 VINBRIS 2016


REGLER FOR VIGNO-MERKING • • • • •

Concha y Toro VIGNO 2013 Varenummer: 2865001 Pris: 159,90 kr Utvalg: Basisutvalg Drue: Carignan 100% Lagring: 18 mnd på eikefat Duft og smak: Dyp, intens rødlilla farge. Aromaer av krydder og mørke frukter som blåbær. Fyldig, men frisk og fruktig.

Vinen må inneholde 65 % eller mer av druetypen Carignan Carignan-druene må komme fra gamle vinstokker fra den tørre delen av Maule (Secano Interior) Vinstokkene må være 30 år eller eldre Kunstig vanning er ikke lov Minimum to års lagring før salg

Concha y Toro VIGNO kommer fra to vinmarker som befinner seg sørvest i Cauquenes i Secano Interior (tørrland) i Maule. Vinmarkene ligger omtrent 30 km i luftlinje fra kysten. Jordsmonnet har rød leire og mye granitt. Klimaet er varmt på dagen og blir kjølt ned om natten av vinder fra havet. Vinstokkene er over 60 år gamle. Vinen har vært lagret på brukte eikefat i 18 måneder for å få et utviklet preg, men uten for sterke eiketoner. VINMAKERE: Marcelo Papa og Héctor Urzúa

V

IGNO er en forkortelse for «Vignadores de Carignan» som ble til i 2010 gjennom et samarbeid mellom flere chilenske vinprodusenter. Det unike med samarbeidet er at både små vinbønder og store internasjonale vinselskaper har slått seg sammen for å kunne skape en vin som garanterer konsumenten et produkt av høy kvalitet og med lokal karakter." YPPERLIGE FORHOLD I følge VIGNO, er den tørre delen av Maule helt unik for å lage vin av druen Carignan. Landskapet her er bølgende, bestående av åser oppdelt av elver med brede grusbredder, som gir ulike eksponeringer for solen. Jordsmonnet, de gamle vinstokkene, topografien samt klimaet gir ypperlige groforhold for Carignandruen.

VINBRIS 2016 6

  Jordsmonnet er næringsfattig rød leire, mye granitt og kvarts. Klimaet er preget av høye temperaturer på dagen og kjølige temperaturer om natten forårsaket av kjølige vinder fra havet. Selv om klimaet er tørt, er det likevel noe nedbør i dette området som gjør at kunstig vanning ikke er nødvendig.   Carignandruer fra gamle vinstokker som modnes helt i et varmt klima, gir grunnlag for bra vin. Denne modne frukten maskerer det naturlig høye tannin- og syrenivået i druen. Gamle vinstokker gir lavere avling som gir økt konsentrasjon i hver drue.   INNFØRT ETTER JORDSKJELV I 1939 kom et jordskjelv som medførte store ødeleggelser for vinbøndene i Maule. Som følge av dette innførte regjeringen insentiver for å plante den nylig innførte vindruen Carignan, i et forsøk på å forbedre kval-

iteten på de lokale røde vinene, og hjelpe de lokale vinbøndene.   NYTT LIV I GAMMEL STOKK Men populariteten til Carignan gikk etter hvert ned fordi de gamle vinstokkene ga mindre avlinger og lett ble angrepet av oidium. I mange tilfeller ble vinmarkene halvhjertet tatt hånd om eller forlatt. Som følge av dette sank etterspørselen og dermed prisen.   Men så, på midten av 90-tallet, begynte det internasjonale markedet å etterspørre vin av høyere kvalitet. Fremtidsrettede vinprodusenter så potensialet i de gamle vinstokkene og begynte å lage vin fra dem igjen. Flere fulgte etter. Grunnlaget for VIGNO ble lagt.   I dag er det over 15 medlemmer i organisasjonen og enda flere viner som har blitt lansert med navn VIGNO. To av dem finnes nå på Vinmonopolet. 


Sommelier / Vinskribent

INGUNN JORDHEIM

Generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

RODRIGO BELDA

Daglig leder og eier av Aymara og Delicatessen

I BRANSJEN

3

SVEIN LINDIN

1

HVA ER DIN BESTE VINOPPLEVELSE?

2

HAR DU EN FAVORITTDRUE?

3

Akkurat nå er det Chateau Latour 1911. En vinøs opplevelse som jeg delte med styret i Norsk Vinkelnerforening 8 desember 2013. Kjøpt på auksjon for kr 6 000. Ennå står tomflasken på kjøkkenet hjemme hos vakre Merete Bø.

Det må være Pinot Noir og Nebbiolo på den røde siden og Assyrtiko og Chardonnay på den andre siden.

Mitt trendtips vil være anerkjennelsen av engelsk musserende vin og vin fra Hellas.

SER DU NOEN VINTRENDER SOM GJELDER NÅ ELLER SOM KOMMER?

4

FORTELL OM EN MAT- OG VINKOMBINASJON SOM DU LIKER.

Det enkle er ofte svært godt. En sterk pepperbiff av entrecôte med LBV Portvin, gjerne av Niepoort, er en flott kombinasjon. Ellers er jeg svak for lammecarré, med en moden DRC La Tâche fra 90-tallet.

Jeg hygger meg som regel alltid når jeg drikker et godt glass vin, men kommer ikke utenom den gangen jeg var så heldig å få oppleve Romanée Contis 2008årgang, direkte fra vinkjelleren og med vinmakeren som «guide».

Det har vært en del av de, men det er alltid hyggelig å ta seg et glass Vega Sicilia Unico. Det må være Tempranillo. Den klarer alltid å overraske meg på hvordan den uttrykker seg.

Pinot Noir fordi den kan gi deilige, «kjølige» viner. Sangiovese fordi jeg for mange år siden bodde noen måneder i Toscana…

Vi nordmenn blir lett påvirket av været når det gjelder hva vi vil ha i glasset. Jeg håper på en solfylt sommer; da blir det bobler, lyst og lett og rosa.

Kylling er en råvare som kan benyttes til utrolig mye godt. Og til kylling går det an å drikke uendelig mye også (nå tenkte jeg på druer og vinstiler, ikke volum) – lett rødt, hvitt, rosé og bobler. Gi meg en landkylling og vin etter dagens vær, humør og lommebok, og jeg er med!

Jeg føler at det kommer mer og mer spennende vin fra Sør-Amerika, noe av det Spania har gjort de siste fem årene: Mer elegante og ikke så eikede viner.

En spicy ceviche med en Riesling kabinett med godt med syre. Glem tacokveld med Corona ;)

7 VINBRIS 2016


T E K S T A N N E E L I A S S O N F O T O A LV A T H Y L É N / K O L O N I H A V E N

CHILE TAR PLASS VINBRIS 2016 8


Ingen tvil – flere nordmenn vil ha vin fra Chile. Mens klassiske vinland som Frankrike og Spania opplever nedgang på Vinmonopolet, så surfer Chile på en positiv salgsbølge.

S

alget av vin på Vinmonopolet gikk tilbake i 2015, for første gang på flere tiår. Årsakene kan være mange: økt taxfreesalg, grensesalg eller økonomiske nedgangstider. De klassiske vinlandene som Frankrike og Spania sliter. Også Italia, som har hatt stor suksess i lang tid, går litt tilbake på rødvin i 2015. Chile puster dem nå i nakken. Hakk i hel følger USA og Portugal. CHILE BLIR LAGT MERKE TIL Chiles suksess bygger på flere faktorer. God pris – bedre kvalitet – mindre alkohol.   Chile leverer gode viner i forhold til prisen. I lang tid har landet vært forbundet utelukkende med rimelige «valuefor-money»-viner, men på 80-tallet ble det fokus på å produsere mer kvalitetsvin. I dag har disse vinene for lengst sett dagens lys, og resultatet beviser at Chile kan mer enn å produsere rimelig volumvin. Nytt nå er at Chile også leverer viner i mellomprissjiktet. Trenden er middelprisede kvalitetsviner med typisitet. Viner som er friske og har mindre alkohol enn tidligere. Det vil si gode kvalitetsviner som er unike, men som de fleste har råd til. Disse nye chilenske vinene finnes nå på markedet og de får positiv oppmerksomhet av norske vinjournalister.

INNOVASJON OG FAGKUNNSKAP Tendensen blant vinmakerne i Chile de siste tiårene har vært, i økende grad, å identifisere nye områder hvor vindruer kan gro godt. I tillegg gjør de nøye analyser for å finne og plante den druetypen som vil gi best vin ut fra forutsetningene. Vinmakerne utnytter landets varierte klima mer enn tidligere. De har heller ingen rigide vinlover som begrenser innovasjon og utvikling. Det dyrkes for eksempel druer i de kjøligere områdene i større grad enn tidligere, noe som øker muligheten for å lage mer uttrykksfulle viner basert på et bredere utvalg av vindruer. Flere internasjonalt store vinprodusenter har for lengst etablert seg i Chile på grunn av klimaforholdene. UTVALG OG TILGANG Chile har endelig fått litt mer plass på Vinmonopolet. I 2015 ble det i basissortimentet lansert ni nye viner fra landet – viner som representerer det nye Chile. Vinmonopolet har et bredt sortiment av vin og det lanseres nye produkter annenhver måned. I basissortimentet finnes det totalt 1 850 produkter, 318 av disse er varianter av vin fra Italia, kun 46 varianter fra Chile.   Ennå har norske konsumenter ikke et bredt nok utvalg av chilenske viner tilgjengelig. Vi får se hva 2016 har å tilby. 

Grafen viser vinsalget på Vinmonopolet i 2015 sammenlignet med 2014.

9 VINBRIS 2016


CHIMICHURRI – SMAKSRIK MARINADE OG SAUS FRA ARGENTINA Til ca 6 dl chimichurri: 2 dl hakket frisk glattbladet persille 8-10 fedd finhakket hvitløk 2 dl olivenolje 4 ss rødvinseddik 2 ss Balsamicoeddik 1 ts sterk chilisaus (f.eks. Tabasco) 1 dl finhakket løk 2 ss finhakket paprika 1 ss chilikrydder 2 ss tørket oregano 1 ts salt 1/2 ts svart pepper Slik gjør du: Hakk opp persille, hvitløk og løk og putt det i en glasskrukke eller liten bolle. Alternativt kan du bruke en food processor til å kutte opp ingrediensene og lage en puré av det. Tilsett alle de andre ingrediensene og bland det enten godt for hånd eller i en food processor. Dekk til og sett chimichurrien i romtemperatur i minst to timer for å la smakene blande seg før servering. Chimichurrien holder seg i opptil tre uker i en tildekket glasskrukke. Nyt! Vinanbefaling til storfe med chimichurri:

Trivento Golden Reserve Malbec 2013, Mendoza, Argentina Artikkelnummer: 5260201 Pris: 159,90 kr

VINBRIS 2016 10

Chimichurri er en av de mest allsidige sausene eller marinadene man kan bruke. Denne oppskriften er basert på den tradisjonelle argentinske versjonen og brukes vanligvis til storfe, grønnsaker eller fisk, men bruksområdet strekker seg også langt utover det; kun fantasien setter grenser!


KYLLINGVINGER SATAY MED KLEBRIG PEANØTTSAUS Til 10 personer: Kylling og marinade 1 ss peanøttolje 5 ss hakket sjalottløk 5 rensede hvitløksfedd 3 ss ingefær skåret i skiver 3 ss hakket sitrongress (evt. skall fra to sitroner) ½ chili (eller mer avhengig av hvor sterk du vil at den skal bli) ½-1 ss gurkemeiekrydder 3 ss melasse 3 ss fiskesaus 3 ss sukker 2 kg kyllingvinger Havsalt Peanøttsaus 180 g peanøttsmør 250 g kokosmelk 60 g av marinaden

Slik gjør du: Forhåndsvarm ovnen til 200 C°. Miks olje, sjalottløk, hvitløk, ingefær, sitrongress, chili, gurkemeie, melasse, fiskesaus og sukker i en kjøkkenmaskin til det har fått en myk tekstur. Ha 60 g av blandingen oppi en liten gryte. Hell resten av blandingen over kyllingvingene i en bolle og rør rund flere ganger til de er helt dekket av marinaden. Dekk en stekeplate med bakepapir og fordel vingene utover i ett lag. Dryss litt salt på toppen. Bak vingene i 30 minutter, snu deretter alle vingene og bak i ytterligere 30-40 minutter til vingene har en dyp brunfarge. Mens kyllingen bakes i ovnen, tilsett peanøttsmør og kokosmelk til marinaden som ligger i gryten og varm opp på lav varme til alle ingrediensene har blandet seg og fått en myk tekstur. Smak til med salt. Server kyllingvingene med peanøttsaus. Passer sammen med Fetzer Zinfandel eller økologiske Bonterra Zinfandel.

Zinfandel, begge fra California, USA. Bonterra Zinfandel 2012 Vinmonopolnummer: 3495801 Pris: 179,90 kr Fetzer Zinfandel 2013 Vinmonopolnummer: 216601 Pris: 124,90 kr

Foto: 123RF

Foto: Adobe Stock,

Hvis satay er din ting på Thai-restauranter, vil du elske disse kyllingvingene.

11 VINBRIS 2016


"Det som startet som et prosjekt i Norden har nå nådd ut globalt, og i 2014 ble alle Sunrise-vinene som eksporteres verden over sertifisert karbonnøytrale"

VINBRIS 2016 12


TEK ST MARIE GRY T HE FOTO PRODUSENT EN, ADOBE S TOCK

SUNRISE – ET MILJØSMART VALG Dersom flere av bestselgerne på Vinmonopolet gikk over til lettvektsflasker, ville det gitt en enorm miljøgevinst. CO2-utslippet i verden er et stort problem, og Sunrise bidrar til å løse dette med karbonnøytral produksjon og i samarbeid med Wildlife Conservation Society.

H

ele 50% av miljøbelastningen som knyttes til et produkt kommer fra emballasje og transport, i følge Vinmonopolet. Derfor er vekten på flasker avgjørende. En vanlig glassflaske slipper i gjennomsnitt ut 855 gram CO2 per flaske. En lettvektsflaske, også av glass, slipper ut 30% mindre CO2 enn dette. KARBONNØYTRAL PRODUKSJON CO2 slippes ut i atmosfæren naturlig, og det naturlige CO2 -utslippet er i balanse med det som naturlig fanges opp. Problemet oppstår når menneskenes utslipp av drivhusgasser i atmosfæren kommer i tillegg, slik at det totalt sett blir sluppet ut mer enn hva som blir fanget opp. Da oppstår drivhuseffekten som bidrar til den globale oppvarmingen.   I tilllegg til å redusere vekten på flaskene sine, går Sunrise aktivt inn for å minske og overvåke alt karbonutslipp som oppstår i løpet av vinproduksjonen – fra innhøsting og helt frem til vinflasken når dis-

tributørenes lager. Alle produksjons- og leveranseprosesser blir grundig overvåket og tilpasset karbonnøytrale standarder.   Det som startet som et prosjekt i Norden har nå nådd ut globalt, og i 2014 ble alle Sunrise-vinene, som eksporteres verden over, sertifisert karbonnøytrale. BEVARING AV KARUKINKA Sunrise er stolt donor til Karukinka-prosjektet ledet av Wildlife Conservation Society. Karukinka, en nasjonalpark som ligger sør i Chile på Tierra del Fuego-halvøya, er det største skogs- og våtområdet i regionen. Området bidrar til å minske CO2 og gjenopprette den naturlige balansen i luften. Prosjektet har som formål å bevare landskapet og dyrelivet. Organisasjonen studerer og lærer av naturen, utvikler innovative metoder for å beskytte den og utdanner lokalbefolkningen samtidig som de ønsker å inspirere flere med sitt arbeid til å bidra til å bevare naturen. 

Sunrise Chardonnay 2015, 75 cl Vinmonopolnummer: 4118201 Pris: 92,90 kr Utvalg: Basis Sunrise Cabernet Sauvignon 2014, 75 cl Vinmonopolnummer: 3101801 Pris: 92,90 kr Utvalg: Basis Sunrise Cabernet Sauvignon 2014, 300 cl Vinmonopolnummer: 3101806 Pris: 354,90 kr Utvalg: Bestilling

13 VINBRIS 2016


T E K S T M A R I E G R Y T H E F O T O A D O B E S T O C K , 123 R F

GLOBALE TRENDER SOM PÅVIRKER VÅRE VINVALG Vi lar oss påvirke bevisst eller ubevisst. Trender påvirker kjøpemønstrene våre og bidrar til å bestemme hva slags mat vi kjøper, hvordan vi tilbereder den samt hvilke viner vi drikker til. Vi har sett på seks globale trender som kan påvirke våre vinvalg fremover.

"Vi er mer og mer opptatt av bakgrunnen og historien til vinen vi drikker og maten vi spiser. Vi vil vite alt, fra ingredienser til produksjonsmetode og lar oss ikke lure av romantiserte reklamefilmer"

VINBRIS 2016 14


"40% syntes at det var veldig viktig at mat og drikke kun inneholder naturlige ingredienser"

1

RENT OG NATURLIG

Kunstige tilsetninger har blitt folks fiende nummer én. Vi er mer opptatt av, og kan mer, om hva som tilsettes i vinen vi drikker og maten vi spiser. I en nylig studie gjort av Baum+Whiteman fant de ut at 36% av oss er bekymret for "kjemiske stoffer" i mat og drikke. I en annen studie fant de ut at 40% syntes at det var veldig viktig at mat og drikke kun inneholder naturlige ingredienser, uten kunstige smakstilsetninger eller farger. Det er en generell tendens mot mindre prosessert mat og drikke, som tvinger produsenter til å ta bort kunstige ingredienser.   I vinproduksjon er det endel tilsetningsstoffer og forskjellige produksjonsmetoder som er tillatt. Viner som er merket biodynamisk, økologisk, lav på svovel eller ingen svovel er allerede en trend. Men dette trenger ikke å være en garanti for at vinen ikke inneholder andre tilsetningsstoffer eller er behandlet på andre måter. Enkelte mener at vi vil se enda mer merking av innhold i vinene.

2

ÅPENHET, ÆRLIGHET OG SPORBARHET

Vi er mer og mer opptatt av bakgrunnen og historien til vinen vi drikker og maten vi spiser. Vi vil vite alt, fra ingredienser til produksjonsmetode og lar oss ikke lure av romantiserte reklamefilmer. Hvor kommer maten eller vinen fra? Er vinen etisk produsert? Har dyrene fått en bra behandling? Flere og flere søker etter ekte produkter og vil vite hvor det kommer fra. Det vil bli enda lettere for en kunde å spore opp opprinnelse samt finne ut mer om en vin eller en produsent i fremtiden. Har en produsent urent mel i posen og det kommer frem i lyset, kan det spres veldig raskt gjennom sosiale medier.

15 VINBRIS 2016


3

E-REVOLUSJON

Deling av kunnskap og erfaringer på nett skjer som aldri før. Mange mener at det vil komme flere vin-apper hvor man raskt kan finne ut hva andre synes om vinen man skal til å kjøpe. «Millennials» er mer interessert i vin enn hva deres foreldregenerasjon er, og finner raskt svar på det de lurer på via sosiale medier eller på blogger. I tillegg til dette vil fine visuelle design på etiketter, som er deleverdige på sosiale medier, være viktig. Vi viser hvem vi er og hva vi konsumerer gjennom sosiale medier, og dersom noe er fint visuelt eller har verdier som matcher våre egne, deler vi gjerne.

5 4

BÆREKRAFT

Ekstrem tørke, flom, økt verdensbefolkning, forurensing og forsøpling påvirker ikke bare verdens mat- og drikketilbud, men også mat- og vinproduksjonen. Bærekraft går fra å være noe bra til å bli en nødvendighet for felleskapet. Vi ønsker å ta vare på omgivelsene og søker i økende grad etter en helhetlig kontroll fra firmaenes side på avfallshåndtering, vann, dyrevelferd, ansattes rettigheter samt andre økososiale aspekter. Spesielt de yngre kundene, såkalt «millenials», som er født mellom tidlig 1980 – tidlig 2000, er opptatt av dette og etterspør vin som er rettferdig produsert.

VINBRIS 2016 16

TILBAKE TIL RØTTENE

I en tid hvor det er mye usikkerhet i verden har vi et behov for å oppsøke fortiden og gå tilbake til våre røtter. Historiske ingredienser, eller måter å lage mat eller vin på, blir ansett som bedre enn dagens maskinproduserte mat og drikke. I vinverdenen ser man dette både på design av etikettene og på produksjonsmetodene. Flere etiketter har et retro preg og mange produsenter går tilbake til gamle vinproduksjonsmetoder. For eksempel arbeides det i dag mer tradisjonelt, umanipulert og autentisk i Burgund enn for 10-15 år siden. I Burgund lages vin som reflekterer de respektive jordsmonn hvor "terroir" og mikroklima har veldig mye å si. Dette er også tendensen flere steder i andre steder i verden. I land som Chile og Australia, for eksempel, søker vinmakere etter kjøligere områder i høyden eller langs kysten for å få frem friskere viner med mindre alkohol og mer karakteristikk fra vekststedet.


6

MER GRØNNSAKER OG MINDRE KJØTT

Salget av pasta har de siste fem årene gått ned med 8% i Australia, 25% i Italia og 6% i USA. Mange bytter ut pastaen med mer næringsrikt tilbehør, som quinoa, kikerter, chiafrø, linser, asparges, squash og søtpotet, for å nevne noen. Grønnsaker tar mer og mer plass på tallerkenen i forhold til kjøttet, og i noen tilfeller skviser det kjøttet helt ut. Dette er et resultat av blant annet økte priser på kjøtt, generelt fokus på helse, utslipp på grunn av kjøttproduksjon, fremvekst av bondens markeder og alternative dietter.   Alt dette kan påvirke hva slags vin vi drikker. At flere er opptatt av helse og spiser mindre kjøtt, kan være en forklaring på hvorfor Vinmonopolet opplever en dreining mot hvitvin, musserende vin og rosévin med mindre alkohol og sukker. I tillegg rapporterer Vinmonopolet at vi er villige til å betale mer for bedre vin. Dette kan henge sammen med at vi drikker noe mindre på grunn av hensynet til helsen, men at når vi først drikker så skal det være kvalitet som smaker godt.

"Grønnsaker tar mer og mer plass på tallerkenen i forhold til kjøttet, og i noen tilfeller skviser det kjøttet helt ut"

FORVENTEDE VINTRENDER I 2016 • Nå er det ikke lenger bare gamle verden viner fra klassiske regioner som teller. «Millennials», de som er født mellom tidlig 1980 – tidlig 2000, etterspør vin fra nye regioner, til en god pris og som er rettferdig produsert. • Det vil være en økt etterspørsel etter friske, naturlige viner som ikke er manipulert for mye og er uten tilsetningsstoffer. «Terroir»-drevne viner med mindre alkohol og mindre eik er i vinden. Musserende vin vil fortsette å være populært, selv om Prosecco flater noe ut. Engelsk musserende er spådd til å øke. • Vin fra Øst-Europa kan bli mer populært på grunn av konkurransedyktig pris og god kvalitet. • Vin blir mer tilgjengelig for den gemene hop etter den revolusjonerende oppfinnelsen Coravin som gjør det mulig for restauranter, vinbarer og andre steder å tilby vin på glass uten å åpne, og ødelegge, en hel flaske. Å drive en ren vinbar vil være mer attraktivt.

17 VINBRIS 2016


Coravin er et avansert verktøy som gjør det mulig å tappe vin fra en flaske uten å fjerne korken. TEKST EIRIK IVEL AND FOTO BÅRD GUDIM

CORAVIN I TEST MED DON MELCHOR En kjølig novemberkveld bød Concha y Toro inn til en vinaften hvor innovasjon og tradisjon elegant ble forent. Den revolusjonerende oppfinnelsen Coravin ble testet i en blindsmaking med ikonvinen Don Melchor.

B

ortimot 40 spente personer samlet seg hos Howard Kjøkkenskriveri på Skøyen i Oslo for å høre om vinmarker og utstyr – og for å nyte god rødvin.   Kvelden bød på to smakingen, hvorav den ene ga gjestene en grundig innføring i tapperedskapet Coravin, kanskje den største oppfinnelsen for vin på flere hundre år.    – Når du trekker nålen ut, vil korken forsegle seg igjen, forklarer Greg Lambrecht, opphavsmannen bak det nye tappesystemet, som har kommet på besøk fra USA for anledningen. Han plasserer redskapet på toppen av en flaske Don Melchor fra Concha y Toro, trykker på utløseren for å få litt gass gjennom nålen før han presser den gjennom korken. Slik unngår han at det kommer luft i vinen. Mer gass skaper økt trykk, når han slipper utløseren strømmer edle dråper ut av flasken og opp i glasset.   Lambrecht, mekanisk ingeniør av yrke, grunnla Intrinsic Therapeutics Inc., et selskap for medisinsk utstyr som har hatt suksess med kirurgiske nåler. Nålene ble en direkte foranledning til Coravin.

VINBRIS 2016 18

››


"Etter blindsmakingen var forventningene høye til vertikalsmakingen av Don Melchor, Chiles kanskje aller beste Cabernet Sauvignon"

19 VINBRIS 2016


Fem årganger av Don Melchor ble smakt på i løpet av kvelden.

Greg Lambrecht er hjernen bak tappesystemet Coravin.

  For Greg er vin avslapping og opplevelse, gjerne fra flere flasker. Drømmen var på magisk vis å helle vin fra flaskene uten noensinne å fjerne korken. Som mekanisk ingeniør nærmet han seg problemet metodisk. Han definerte behovet presist; han ville drikke små kvanta, fra flere viner. En kveld stod han der med vinflasken og nålen i hendene og tenkte, hvorfor ikke?   – Innovasjon er ikke å ha en god idé. Det er å identifisere og presist beskrive et udekket behov. En god problembeskrivelse vil nesten automatisk lede til en anvendelig teknologi, hevder Lambrecht. ELEGANT REDSKAP Coravin fremstår som et elegant redskap for entusiaster og profesjonelle. Et avansert verktøy der alle detaljer er nøye vurdert og testet. Nålen er i rustfritt stål, belagt med teflon for å gli lett gjennom korken. Håndtaket gir godt grep og argonpatronene er lette å skifte.   – Coravin har god funksjonalitet og stilig design, men hvem er kundene?   – Private konsumenter med vinkjeller. De slipper å åpne en hel flaske, og kan finne ut om vinen er klar eller om den bør ligge et par år til. Restauranter og vinbarer

VINBRIS 2016 20


CORAVIN

Coravin selges i Norge gjennom Howard Kjøkkenskriveri. Systemet har tre typer nåler – vanlig for hjemmebruk, en litt større for restauranter og vinbarer og en delikat for eldre, edle årganger. Coravin er ikke egnet for plast- eller metallkorker. Etterhvert vil det også komme en modell for musserende vin.

Anne Eliasson, Country Manager i Conha y Toro Norway.

er også en opplagt målgruppe. Dyr vin på glass blir i stadig større utstrekning tappet med Coravin. I tillegg er Coravin-systemet blitt godt mottatt hos vinprodusentene. Den siste var uventet, men produsentene kan teste innhøstingen og kostnaden for stikkprøver går ned, sier Greg.   To av verdens mest prominente vinsmakere, Robert Parker og Jancis Robinson, har testet Coravin. Robinson hevder at vin som er tappet med Coravin utvikler seg helt likt som vin i en uåpnet flaske. Heller ikke Parker kunne kjenne forskjell på en nyåpnet flaske og en som var tappet med Coravin for fem år siden.   STØRSTE BLINDSMAKING NOENSINNE Så var det de fremmøtte sin tur til å prøve og skille mellom nyåpnede flasker og vin det var blitt tappet av noen uker i forveien. Fem glass av Don Melchor stod foran oss – alle fra årgang 2009. Antall flasker som var åpnet med Coravin flere uker tidligere fikk vi ikke vite.

  Dette var den største blindsmakingen som er holdt med Coravin noensinne, og et par stykker i salen kom opp med riktig svar. Om det var godt utviklede smaksløker eller ren gjetting vites ikke. FEM ÅRGANGER AV DON MELCHOR Etter blindsmakingen var forventningene høye til vertikalsmakingen av Don Melchor, Chiles kanskje aller beste Cabernet Sauvignon. Foruten årgangene som er tilgjengelige på Vinmonopolet (2009, 2010 og 2011), fikk vi også smake årgangene fra 1996 og 2008.   Country Manager Anne Eliasson, i Concha y Toro Norway, fortalte om en lang tradisjon av vinproduksjon i Concha y Toro, helt tilbake til 1883, da de første franske vinstokkene ble plantet på vinmarkene. Vi fikk lære om Chiles varierte klima, om rotstokker som aldri har vært angrepet av vinlusen Phylloxera og hvordan det steinete jordsmonnet i

Puente Alto gjør druene til Don Melchor så karakteristiske. Andre viktige faktorer til Don Melchors høye kvalitet er Andesfjellenes svale vinder og kaldt smeltevann som gir naturlig vekselvirkning mellom varme dager og kjølige netter. I det karrige jordsmonnet må også vinstokkene jobbe hardt for å ta til seg vann og næring. Dette gir sterke vinstokker som gror unike druer med konsentrert smak.   Selv om druene kommer fra samme vinmark, har temperatur, nedbør og innhøsting satt sitt preg og gitt årgangene distinkte forskjeller. For eksempel var det i 2010 og 2011 litt kjøligere enn vanlig i Chile. Vinmakeren visste å dra dette til sin fordel og lot druene henge litt lenger enn i tidligere år, som har resultert i spesielt elegante utgaver av vinen. Det rådde forskjellige meninger om hvilken årgang som var den beste, men alle var enige om at Don Melchor ga oss en fantastisk vinopplevelse denne kvelden. 

21 VINBRIS 2016


PRO DUK T LIS T E

  = Fine Wine.

Mer informasjon om våre produkter finner du på www.cy tnorway.no

ØKOLO GISK E O G BIODYNAMISK E VINER Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

4651601

  Bonterra Chardonnay 2013

Bestilling

Hvitvin

USA

California

0,75

150,00

3495801

  Bonterra Organically Grown Zinfandel 2012

Bestilling

Rødvin

USA

California

0,75

179,90

9302701

  Bonterra The Butler 2007

Bestilling

Rødvin

USA

California

0,75

350,00

9302801

  Bonterra The McNab 2007

Bestilling

Rødvin

USA

California

0,75

350,00

Lanseres i mai

  The Econic Zinfandel by Bonterra 2014

Bestilling

Rødvin

USA

California

3,00

439,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

1754601

Casillero del Diablo Devil's Brut

Bestilling

Musserende

Chile

Limarí Valley

0,75

114,90

9531501

Casillero del Diablo Chardonnay 2015

Basis

Hvitvin

Chile

Leyda Valley

0,75

103,90

412401

Casillero del Diablo Shiraz Rosé 2015

Bestilling

Rosévin

Chile

Rapel Valley

0,75

109,90

1590606

Casillero del Diablo Reserva Chardonnay 2014

Basis

Hvitvin

Chile

Øvrige

3,00

349,90

260502

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2014

Basis

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,38

59,90

260501

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2014

Basis

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

109,90

9804306

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2014

Basis

Rødvin

Chile

Maipo Valley

3,00

369,90

4497501

Casillero del Diablo Carmenere 2014

Bestilling

Rødvin

Chile

Rapel Valley

0,75

109,90

1566001

Casillero del Diablo Merlot 2014

Basis

Rødvin

Chile

Rapel Valley

0,75

109,90

9347601

Casillero del Diablo Pinot Noir 2014

Bestilling

Rødvin

Chile

Casablanca

0,75

109,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

558201

Viña Maipo Sauvignon Blanc 2015

Basis

Hvitvin

Chile

Central Valley

0,75

90,00

4118306

Viña Maipo Sauvignon Blanc 2015

Basis

Hvitvin

Chile

Central Valley

3,00

312,90

4010801

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Central Valley

0,75

89,90

4010806

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Central Valley

3,00

317,90

1727401

Viña Maipo Vitral Merlot 2013

Bestilling

Rødvin

Chile

Central Valley

0,75

114,90

5752701

  Viña Maipo Limited Edition Syrah 2011

Bestilling

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

185,00

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

101901

Concha y Toro Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Central Valley

0,75

90,00

1079601

Concha y Toro Syrah 2013

Basis

Rødvin

Chile

Rapel Valley

0,75

88,90

4218206

Concha y Toro Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Central Valley

3,00

317,90

1546706

Concha y Toro Carmenere Cabernet Sauvignon Reserva 2014

Bestilling

Rødvin

Chile

Central Valley

3,00

344,90

VINBRIS 2016 22


og www.vctnorway.com

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

5260401

  Marques de Casa Concha Chardonnay 2012

Bestilling

Hvitvin

Chile

Limarí Valley

0,75

159,90

3249301

  Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2013

Bestilling

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

159,90

9457601

  Marques de Casa Concha Pinot Noir 2013

Bestilling

Rødvin

Chile

Limarí Valley

0,75

159,90

2865001

  Concha y Toro Vigno 2013

Basis

Rødvin

Chile

Maule Valley

0,75

159,90

5260501

  Carmin de Peumo Carmenere 2009

Bestilling

Rødvin

Chile

Rapeld Valley

0,75

599,00

564601

  Don Melchor 2009

Bestilling

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

549,00

1365001

  Don Melchor 2010

Bestilling

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

549,00

9787501

  Don Melchor 2011

Bestilling

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

549,00

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

578601

Fetzer Sundial Chardonnay 2013

Bestilling

Hvitvin

USA

California

0,75

119,90

3764601

Fetzer White Zinfandel 2014

Bestilling

Rosévin

USA

California

0,75

119,90

216601

Fetzer Valley Oaks Zinfandel 2013

Basis

Rødvin

USA

California

0,75

124,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

4118201

Sunrise Chardonnay 2015

Basis

Hvitvin

Chile

Central Valley

0,75

92,90

3101801

Sunrise Cabernet Sauvignon 2014

Basis

Rødvin

Chile

Central Valley

0,75

92,90

3101806

Sunrise Cabernet Sauvignon 2014

Bestilling

Rødvin

Chile

Central Valley

3,00

354,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

1916501

Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay 2014

Basis

Hvitvin

Chile

Limarí Valley

0,75

109,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

661401

Canepa Classico Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Maipo Valley

0,75

89,90

661406

Canepa Classico Cabernet Sauvignon 2015

Basis

Rødvin

Chile

Maipo Valley

2,00

229,90

Vinmonopolnr:

Produkt

Utvalg

Type

Land

Distrikt

Volum (L)

Pris

5260201

  Trivento Golden Reserve Malbec 2013

Bestilling

Rødvin

Argentina

Mendoza

0,75

159,90

9602302

Trivento Brisa de Abril 2013

Bestilling

Hvit dessertvin

Argentina

Mendoza

0,50

104,90

*Priser pr. januar 2016

23 VINBRIS 2016


Oslos vakreste www.logen.no

#gamlelogen

Profile for Molvik

Concha y toro  

Concha y toro