Issuu on Google+

MOLLY E SMITH architectural designer


MOLLY E SMITH ARCHITECTURAL DESIGNER SMITH5MOLLY@GMAIL.COM [513] 305.8777

EDUCATION

BACHELOR OF SCIENCE IN ARCHITECTURE UNIVERSITY OF CINCINNATI [CINCINNATI, OHIO] ■SEPTEMBER 09 - APRIL 13

WORK EXPERIENCE SANAL ARCHITECTURE | URBANISM

ARCHITECTURAL INTERN [ISTANBUL, TURKEY] ■MARCH 2012 - AUGUST 2012 ■RENDERING, MODELING, CONSTRUCTION DRAWINGS, MATERIAL CONFIGURATIONS, PREPARING AND ASSISTING WITH ENGLISH-LANGUAGE PRESENTATIONS, TRANSLATING AND CORRECTING FROM TURKISH TO ENGLISH ■REFERENCE— ALEXIS SANAL, PARTNER ALEXIS@SANALARCH.COM

CLR DESIGN ARCHITECTURAL INTERN [PHILADELPHIA, PA] ■JUNE 2011 - DECEMBER 2011 ■CONSTRUCTION & DETAIL DRAWINGS ■REFERENCE— WAYNE CHANG, ASSOCIATE WCHANG@CLRDESIGN.COM

freelance work

A&L PROPERTIES, CINCINNATI, OHIO ■SEPTEMBER 12- CURRENT ■CONSTRUCTION & DETAIL DRAWINGS ■REFERENCE— CHRIS LACEY, PARTNER CMLACEY@FUSE.NET

SKILLS & activities SOFTWARE

■ADOBE PHOTOSHOP ■ADOBE ILLUSTRATOR ■ADOBE INDESIGN ■AUTODESK REVIT ■AUTODESK AUTOCAD ■GOOGLE SKETCHUP ■RHINOCEROS

pursuits

■UNIVERSITY OF CINCINNATI HONORS PROGRAM ■NATIONAL MERIT COMMENDED SCHOLAR ■ONGOING INTEREST IN MIDDLE EASTERN HISTORY & CULTURE ■NORTH AVONDALE NEIGHBORHOOD ASSOCIATION— BUSINESS DISTRICT RENEWAL DESIGN CHARETTE PARTICIPANT 2013 ■INTERNATIONAL CONTEMPORARY FURNITURE FAIR [ICFF]— EXHIBITION PARTICIPANT, MAY 18-21, 2013


work

EXPERIENCE


ESMA SULTAN OKULU (primary school) Sanal architecture | urbanism, ISTANBUL TURKEY 2012 spring-summer co-op

early schematic sketch

sketchup model

images courtesy of sanal architecture | urbanism

context

A new primary school in Besiktas, one of the largest and most central neighborhoods in Istanbul, would serve as a “heart� to the community public life.

approach

The diverse Besiktas community called for a blurring of boundaries of school, recreation, theater and library. The architectural design connects the upper and lower street life with a central cascading public street that flows through the center of the site.

role

Project intern architect. Responsible for SketchUp and Rhino modeling, drafting in AutoCAD, and sketching and design input.

method

A blurring of boundaries of school, recreation, theater and library. Architectural massing invites the public into the center of the spine and gives the theater, elementary school and kindergarten unique identities.

status

Design phase completed. Project pending additional funding for development.


early schematic site section rendered model: sketchup + vray

programmatic plan: autocad + illustrator existing photographs: from southeast

images courtesy of sanal architecture | urbanism

from north

from northwest


material diagram: sketchup + photoshop

wall tiling diagram

material diagram: sketchup + photoshop

autocad plan: girls' changing room

context

Robert College, a co-ed private boarding school located on the European side of Istanbul, is the oldest American school still in existence in its original location outside the United States. SANAL was commissioned to renovate all bathrooms and locker rooms throughout the campus.

role

Project intern architect. Responsible for the design of boys’ and girls’ locker rooms. Modeling in SketchUp, drafting in AutoCAD, design in Adobe Illustrator.

Robert college locker room renovation Sanal architecture | Urbanism, ISTANBUL TURKEY 2012 Spring-Summer co-op

method original wall tile design images courtesy of sanal architecture | urbanism

status

The large wall area of the locker rooms allowed for a bold wall pattern, derived from a scientific diagram of kinetic energy. The dynamic tile pattern will excite the students as they change and prepare for recreational classes. Completed.


REVISION: REVISION:

1322 PENDLETON ST, CINCINNATI OH 45202 DATE: REVISION:

03/22/2013

proposed roof detail- not to scale NOT TO SCALE

PROPOSED REMODEL FOR: A & L PRO

1322 PENDLETON ST, CINCINNATI OH 45202 DATE: REVISION: plans levels 1-4

1322 PENDLETON ST, CINCINNATI OH 45202 DATE: REVISION:

03/22/2013

OWNER: CHRISTOPHER LACEY 508 DANRIDGE ST CINCINNATI, OH 45202

03/22/2013 #1 - 05/12/2013 side elevation

DRAWNfront BY: MOLLY E SMITH + rear elevations

PROPOSED REMODEL FOR: A & L PROPERTIES, LLC OWNER: CHRISTOPHER LACEY 508 DANRIDGE ST CINCINNATI, OH 45202

DRAWN BY: MOLLY E SMITH

CONTRACTOR: A & L PROPERTIES P.O. BOX 43584 CINCINNATI, OH 45243 513.607.4776

1322 Pendleton street a & l Properties, Cincinnati 2012-2013 freelance work

context

The Pendleton area rehabilitation boom.

CONTRACTOR P.O. BOX 4358 CINCINNATI, O 513.607.477

of

Cincinnati

is

in

the

midst

of

an

urban

housing

1322 1322 PENDLETON PENDLETON ST, CINCINNATI ST, CINCINNATI OH 45202 OH 45202

DATE: DATE:03/22/2013 03/22/2013 REVISION: buildings into habitable multi-family 20th-century approach Transform vacated early REVISION: housing. The eastern side of the block would become clusters of single-family condominiums, while one development on the western side would become a multi-family with a rooftop artist’s space.

role status

Project architectural designer. Responsible for drafting and basic design work with the developer. Design phase completed, pending construction permits.


DRAWN BY: MOLLY E SMITH

elevation

window proposed elevation / section window proposed detail

window head + sill details

roof plan

window jamb detail

image courtesy of new york times

clr design, philadelphia 2011 summer-fall co-op

window proposed plan

context

The Philadelphia Zoo is landlocked, but needed to expand their primate exhibit to allow for more activity and visitor viewing.

approach

CLR worked with the zoo to design a series of steel cage “raceways� enabling the primates to safely travel from their exhibit house throughout the zoo. Visitors are surprised and delighted to discover a primate walking and playing directly above them along a pedestrian pathway.

role method status

Project intern architect. Responsible for drafting and detailing in AutoCAD. The raceways connect to the primate house through existing dormer and clerestory windows, with different strength steel for each species of primate. Mesh netting placed beneath the cages keep visitors below safe and clean. Completed.


plan

site plan sketch

context approach clr design, philadelphia 2011 summer-fall co-op

role status

Utah’s Hogle Zoo commissioned CLR to design a holding building for its newly-constructed Tiger Viewing Building. The design had to meet the very technical specifications for animal holding buildings without stealing the visitor’s attention from the Tiger Viewing Exhibit Building. Project intern architect. Responsible for drafting and detailing in AutoCAD. Completed.


OUT OF FAILURE new york, new york FALL 2012- SPRING 2013 SEMINAR GROUP PROJECT


The techniques of digital description and information technology in architecture have begun to shift the basis by which architecture is analyzed and evaluated. Concerns of form following function have been displaced by the idea that form is a product of technique. OUT OF FAILURE attempts to appropriate the techniques of this now commonplace methodology by using digital design and rapid prototyping to a greater aim: to provide shelter. It examines how these processes and their resultant artifacts can be refined to exist in the extreme environment of the modern condition, post-calamity.

1- REDEFINE LIVING SPACE The OUT OF FAILURE Relief System is designed to fit inside a typical parking space. Carparks, parking garages, and surface lots become neighborhoods, and provide the level foundation for the unit. The larger sutrcture of the parking garage or highway underpass provides further protection from the weather, and increases the longevity and performance of the unit.

2- READILY-AVAILABLE RESOURCES In the event of an urban disaster, these units can easily be deployed througout the city and are intended to provide temporary emerency shelter. Files can be electronically distributed to rapid-prototyping centers, cut out of sheets of plywood, then sent to the refugee sites with simple assembly instructions.

3- EASILY DEPLOYABLE Each unit is an assembly of CNC-cut pieces that have been precisely engineered for minimal cutting waste on a 4’x 8’ sheet of plywood. In addition, each piece of the unit comes with pre-drilled bolt and tension cable holes, and integrated material overlap to maximize rigidity and overall strength. The overall structure is covered in a dual-layer breathable shrink wrap plastic that provides protection from the weather, yet allows for internal evaporation loss.


International contemporary furniture fair [icff] 2013 particpating school exhibitor New york city: may 19-21 , 2013


SPRING 2013 INDIVIDUAL STUDIO PROJECT

NORW

OOD L

ATER


funeral home lot

AD RO

GR

REA

CK

DIN

DO

D

D PA

I-71

The lenox garage OHIO

KENTUCKY

the belvedere

A

RE

DIN

G

AD O R

empty lot


1

2

3

5

4

5

4

2

3

1

GROUND LEVEL

LEVEL 2

LEVEL 3

ROOF LEVEL


norwood artist therapy center WINTER 2012 INDIVIDUAL STUDIO PROJECT


Project Site Railway & Former Subway Station Major Manufacturing Area Recent Commercial or Business Development Main Road & Highway

PROPOSED SITE PLAN

Norwood, Ohio is an urban, landlocked area just north of Cincinnati’s city limits. Its development over the past two centuries has been shaped by technological advancements in transportation. Manufacturing developed around these transportation hubs, and the invention of the car and its evolution over the years helped foster the growth of the small city. Norwood’s access to various means of transportation has always acted as its safety net. In 1987, however, the GM plant closed, resulting in a struggling redevelopment of Norwood from 1990 to the present day.

MAJOR CHANGES IN ROAD LAYOUT

ARCHITECTURAL FORM DERIVATION


The resultant struggle and rehabilitation of Norwood serves as a parallel to the goals of my Art Therapy Center. The building will inspire and facilitate the growth and healing of patients in whicever form their artistic spirit chooses to take. The program allows the patients’ metaporphoses to follow this chronology, from the beginning confusion through the internal and artisitic struggle within the center, until a final showcase in either the auditorium or gallery. The patiend will ultimately open oneself within the safety and comfort of the Norwood Artist Therapy Center.


an equal emphasis on individual internal growth and social interaction & encouragement


Molly E Smith Design Portfolio