Issuu on Google+

Molly Frances Hare


Lagos Multi-Modal Transit Hub, 2012

4

Gowanus Modular Apartments, 2011

12

Tensegrity, 2011

20

Urban House, 2008

24

Materiality, 2010

30

Kinetic Bridge, 2011

34

Attraction, 2010

35

Sprucebox, 2011

36

Calcutta Women’s Shelter, 2012

38


Collaborative student work, Pratt institute graduate school of architecture Team: Molly Hare, Michael Licht, Christina Ostermier Instructor: Alexandra Barker Our project explores the tension of two processes we noticed occurring in the coastal regions of Lagos: the natural erosion process of the coastline and the reclamation of the coastline due to human interaction. Our transit hub responds to this dichotomy by performing not only as a multi-modal transit hub but also as a cultural center for the city. The additive qualities presented by the informal settlements creates mico-cellular growth operating within a larger formal framework. These informal fragments will manifest into flexible and dynamic programmatic spaces, while formal operations will conform to a more static allocation of space. Software used: Rhino + Vray, AutoCad, Adobe CS 4


Program Market Stalls mezzanine platform gardens/ park permanent program (ticketing/ cafe) impermanent program (vending) ampitheater

Transit + User Circulation

Informal Coastal reclamation diagram

Auto Light Rail Ferry BRT Human traffic (ground) Human traffic (mezzanine)

5


Greenscape

Pedestrian Circulation

Hardscape

Transit

Site Strategy Diagrams

6


F

E2

E1

D1

D2

B1

B2

C1

C2

A2

A1

A 302

ROOF LEVEL 85' - 0"

BRT STOP

NEWSPAPER STAND BRT BUS PLATFORM 22' - 0"

MEZZANINE LEVEL 15' - 0" TICKET MACHINES OFFICES

CAFE/ RESTAURANT

A 303

28'

5'

18'

16'

5'

20'

7'-6"

5'-6"

6'

3'-6"

11'

9'-6"

2'

7'-6"

18'

2'

6'-6"

18'

27'

10'-6"

11'

18'-6"

25'

6'-6"

20'

9'

3'

1'-6"

3'

Section facing West

A1

A2

B1

B2

C1

D1

C2

E1

D2

E2

F

A 302

A 400

ROOF LEVEL 85' - 0"

A 303

NEWSPAPER STAND

MOBILE MARKET UNITS

MEZZANINE LEVEL 15' - 0"

OFFICES

8'

4'

10'

20'-6"

3'-6"

3'

13'-6"

20'-6"

5'

19'

9'

27'

25'

12'-6" 10"

8'

12'

8'

9'

23'

18'

4'-6"

21'

17'

28'

1'

Section facing East 7


E1

E2

F

2" GLASS GUARDRAIL, INSET

A 400 A 400

1" CONCRETE PANELS

CONCRETE MASONRY UNITS

1" DOUBLE GLAZED GLASS CURTAIN WALL

4" POLISHED CONCRETE

1' CONCRETE FOUNDATION SLAB

A 303

8

TRUSS/ARCH WALL SECTION SCALE: 1/4" = 1'-0"

A 303

MEZZANINE WALL SECTION SCALE: 3/4" = 1'-0"


A 401 PVC GUTTER LIP

8" STEEL TRUSS LADDER

GUTTER

METAL FASCIA

STEEL TUBE BRACING FOR PVC FABRIC

8" STEEL TRUSS MEMBER

DUAL STEEL TUBE CLAMP (8"/4")

4" STEEL TUBE 1/8" THICKNESS

STEEL TUBE BRACING FOR PVC FABRIC

A 401

GUTTER DETAIL SCALE: 1-1/2" = 1'-0"

GUTTER

EXTENSION LADDER FOR PVC TENSILE STRUCTURE

4" STEEL TUBE 1/4" THICKNESS PVC TENSILE FABRIC

TRUSS SYSTEM POINT 9'-8" DEEP STEEL TRIANGLE TRUSSES

4" STEEL TUBE 1/8" THICKNESS

DUAL STEEL TUBE CLAMP (1'/4")

PIN CONNECTION

2" DUAL STEEL PLATE CONNECTION

2" CAST-IN STEEL ANCHOR PLATE

1/4" STEEL TIES

A 303

CANOPY SYSTEM DETAIL SCALE: 3/4" = 1'-0"

A 400

TRUSS CONNECTION DETAIL SCALE: 1-1/2" = 1'-0"

9


10


Physical Models: Left: concept paper models Bottom: 3d print, from landscape / occupiable roof

11


Unit Modules

675 sf

450 sf 375 sf

45’

30’

25’

15’

15’

15’

1:3 15’

20’

1:2

3:5 10’

15’

Student work, Pratt institute graduate school of architecture Instructor: Jim Garrison The Gowanus Canal in Brooklyn is a remarkably complex waterway environmentally, economically, and historically. As an industrial-era shipping corridor, it served to transport manufactured goods to and from New York City to regions across the world. Now, heavily polluted and long since abandoned by heavy industries, Gowanus is home to artists and light-industrial services that have occupied the remaining buildings along the canal. The area has become a destination for living among the young professional population, resembling the effects of gentrification that we saw in Williamsburg in the 90’s. The Gowanus Modular apartments are an exploration of mixed-use zoning (industrial and residential) as well as prefabricated modular housing. A pedestrian walkway is constructed along the west bank of the canal to reinstate a public interaction with the numerous art and industrial spaces along the canal. Situated above a light-industrial manufacturing and exhibition space, the apartments are designed as a gesture to the Gowanus’ industrial past, using the modular shipping container as the individual housing unit. The assembly of the apartments allow for natural light and ventilation throughout as well as private gardens and terraces for all the units. Software used: Rhino + Vray, AutoCad, Adobe CS 12

Void Space: Light/ Stair well, Terrace, Circulation

15’

15’

15’

15’

15’

Unit Proportions

45’ 30’

25’

25’

15’

15’

30’

45’

375 sf Studio

675 sf 1 Bed

900 sf 2 Bed

1125 sf 3 Bed

Typical Unit Types


Major Program Spaces: Housing Studio

1 Bed

2 Bed

3 Bed 1st Story

SI TE

2nd Story

3rd Story

Major Program Spaces: Industry Light Industrial Manufacturing Exhibition/Gallery Cafe/Bar Shipping/Loading/Office Parking

4th Story

13


Studio

14

1 Bed

2 Bed

3 Bed

Stair

Section through Canal Facade


6” Steel Tube Frame Exposed C Channel

PV Panel

Green Roof System

Exposed C Channel

6” Steel Tube Frame Exposed C Channel

2” Steel-Insulated Panels

6” Steel Frame Beyond

Double-Glazed Window

Terrace Flooring Raised Floor System

Finish Floor on 1/2” Plywood Subfloor Concrete Slab

1/2” Steel Plate 1/2” Steel Rod Bracing

6” Steel Frame Beyond

Green Roof System

2” Steel-Insulated Panels 1/2” Steel Plate 1/2” Steel Rod Bracing

Detail Section

Double-Glazed Window

Corner Section

Longitudinal Section

15


3 Bed 3 bed

3 bed

1125 sf

3 bed

2 bed

2 bed

2 bed

2

Access to street

Access to street

Courtyard

2 Bed 900 sf

3 bed

3 bed

2 bed

studio

3 bed

2 bed

2 bed

studio

studio

1

First Floor Plan

1 bed

1 bed

Studio

1 bed

3 bed

3 bed

375 sf

3 bed

3

1 bed

1 bed

1 bed

1 Bed 2 bed studio

2 bed

2 bed

studio

studio

4

Second Floor Plan

16

750 sf


2 bed

2 bed

studio

5

2 bed

studio 1 bed

studio

studio 1 bed

studio

1 bed

studio

Studio 375 sf

6

3 bed

3 bed

3 bed

1 bed

1 bed

2 bed

1 Bed

1 bed

2 bed

750 sf

2 bed

7

Third Floor Plan

2 bed

2 bed

garden

2 Bed

2 bed

garden

900 sf

garden

1 bed

1 bed

1 bed

6

garden

2 bed

2 bed

garden

1 bed

garden

1 bed

2 bed

1 bed

7

Fourth Floor Plan

17


18


19


Fold = Rigid

Overlap = Exposure

FOLD

OVERLAP

Student work, Pratt institute graduate school of architecture Instructor: Carla Leit達o This project involves the application of my rigorous analysis of the tensegrity and spatial qualities and creating a programmatic scheme from the rules created. I was interested to see if certain spatial qualities within the physical and 3D models could be translated into a cohesive system of programmatic spaces that are identified by their individual characteristics, such as exposure, boundaries, thresholds, and adaptability. In the plan drawings, I created a programmatic scheme that directly translates from the analysis, applying rigid walls and barriers to folding moments and pliant boundaries to twisting moments , for example, in order to test my own rules and parameters. Software used: Rhino + VRay, AutoCAD, Adobe CS

20

Twist = Pliant

TWIST


Plan Views depicting Spatial analysis

Roof Plan

Connection of Spatial Zones

Interior Plan

21


CLOSED

Physical Model Tests

East Section 22

OPEN

CLOSED

OPEN


Structural Steel Arch Supports (13)

PTFE Coated Fiberglass Fabric Membrane, Retractable

Concrete Load-bearing walls and core structure (twist)

staff areas

classrooms

service

physical activity Floorplates, private offices/ classrooms

Program Diagram

North Section

Floor Plan 23


Student work, texas a&m university college of architecture Instructor: Marcel Erminy The project originates with a theoretical site consisting of identical lots measuring 9 meters by 43 meters, one assigned to each student. The objective was to design an urban house that would accommodate a family of four as well as their small business, taking into account factors such as public and private spaces, natural light and ventilation, and spatial restrictions. The final outcome created a spectrum of urban buildings, all sharing a common theme, yet each with a unique identity. The business I chose to design for was a live music venue, and as such, careful consideration was made to the orientation of the spaces within the building. The venue is a large open space covered by a glass roof and curtain wall with multilevel viewing areas, providing adequate spaces for dancing, seating, and standing. It is supported by a truss system, a unique design feature in itself, intended to stand out against the adjacent urban buildings. While musical events take place mostly at night, the venue also functions as a cafe during the day. Rotating louvres on the street facade act dually as shading devices as well as advertising panels, and the shading devices on the roof system provide additional shading as well. Connections between public and private spaces in this mixed-use building were carefully considered but also creatively approached. The children’s bedrooms, located at the basement level, ensures a quiet environment during night performances. For the owners, a private office on the third floor, above the master bedroom, reward them with a private viewing balcony and roof garden. Software used: AutoCAD, Adobe CS

TRUSS SYSTEM supports glass wall and roof, rotating louvres, and shading panels

SHADING PANELS controls sunlight within the open space of the venue

GLASS CURTAIN WALL provides protection from the weather while exposing the open courtyard of the venue

ROTATING LOUVRES acts as shading devices and can also be used for advertisments

PUBLIC VS. PRIVATE the program of the building provides careful connections between public and private spaces SITE CONTEXT + ROOF PLAN

24


25


A

B

BASEMENT PLAN

A

B

FIRST FLOOR PLAN

SECTION A

26


A

B

SECOND FLOOR PLAN

A

B

THIRD FLOOR PLAN

SECTION B

STREET FACADE

LANE FACADE 27


Physical Model: View through roof

28


Physical Model: Left: View of Entrance Right: View of street facade and rotating louvres

29


Student work, Pratt institute graduate school of architecture Instructor: Stephanie Bayard Materiality is the exploration and analysis of the inherent qualities of a material and its potential for transformation and change. In this project, I studied the properties of a flexible material, vinyl, in order to create a self - supporting structure that would take a rigid form. As a result, numerous iterations of form tested the material’s strength and flexibility through exploration with connections, layering, curling, weaving, cutting, tieing, and more. The designs that succeeded were those that used a combination of conditions that manipulated the inherent characteristics of the material. The vinyl is flexible, transparent, and has a blueish - purple color, but its most unique feature is its ability to self-adhere, which allowed me to add thickness by layering. By cutting the vinyl into strips and then weaving them together, I was able to create a solid unit that was self - supporting and could be aggregated to create a system of rigid forms. Software used: Rhino + VRay, Adobe CS 30


31


PLAN

32


SECTION A

SECTION B

33


Student work, Pratt institute graduate school of architecture Instructor: Jason Vigneri-Beane The Kinetic Bridge is the deployment of a single component among its many iterations. The bridge can become not only a walkable surface at one scale, but also a standing and sitting surface at others. The repetition of this component yields a system that satisfies the requirements of one type of bridge but holds the capacity to transform into various “lives.� Full animation: http://vimeo.com/23464327 Software used: 3DS Max, Adobe After Effects

34


Student work, Pratt institute graduate school of architecture Instructor: Chris Whitelaw The idea for this animation originally was a lego-esque cube which would transform using attractors and blend shapes in Maya. As the project developed, the lego evolved into a sea creature-like module whose orifices open and close, revealing its attractive, red insides. I experimented with different ways of accentuating the “petals� by deforming the NURBS object and moving the camera angles. Full animation: http://vimeo.com/17998647 Software used: Autodesk Maya, Adobe After Effects 35


Summer Internship Work Firm: Workshop/apd, New York, NY Sprucebox is an online visual configurator designed and developed to play an important role in the process of home design. This service allows any individual to choose from an extensive inventory of products to create their custom kitchen or bath design. Working closely with manufacturers and showrooms, Sprucebox develops realistic representations of their products, which include cabinets, appliances, countertops, flooring and others, to showcase in the configurator. It serves as a tool for the homeowner to engage in an informed dialogue with architects and contractors about the design of their home. 36


Work on this project began with research and development of specific materials and products of top manufacturers. Each product was modeled in 3DS Max or Rhino and rendered several times to include every color or finish needed. After editing in Photoshop, the images were uploaded to the website and used as the final output for the configurator. An emphasis on detail and visual clarity was key throughout the development of the project, as it was the goal of the website to provide the best visual representation of these products. Website: www.sprucebox.com Software used: 3DS Max + VRay, Sketchup, Adobe CS 37


ECONOMIC UNIT

REQUIRED UNITS

CIRCULATATION

Extra-curricular student work, Pratt Institute Graduate School of architecture Organization: PrattSide The Women’s Shelter in Calcutta, India is a refuge shelter for young women who are being rescued from child prostitution and slavery. Working closely with our partner organization, SANLAAP North America, we are currently designing this shelter to be temporary housing for these young women who will eventually make the transition to an independent lifestyle. The design of the shelter is inspired by traditional Indian homes, with dormitories on the second floor, and a private courtyard for leisure activities as well as to allow light and air into the space. A rope-trellis system spans across the roof parapets and into the courtyard to allow plant life to grow up the building’s facade, creating a tranquill intimate space while shading the spaces within the shelter from the hot summer sun. Software used: AutoCAD, Rhino + VRay, Adobe CS 38

SERVICE

SOUTHERN EXPOSURE

COMPLEX EXPOSURE


C’

C’

D’

D’

C’

D’

B

B’

B

B’

B

B’

A

A’

A

A’

A

A’

C

GROUND FLOOR

D

C

FIRST FLOOR

D

C

D

ROOF LEVEL

39


Molly Hare | Design Portfolio