Issuu on Google+


A COLLECTION OF WORK BY

MOLLY FRANCES HARE

2006 - 2009


URBAN HOUSE //


mixed use building ARCH 305 // FALL 2008

The project originates with a theoretical site consisting of identical lots measuring 9 meters by 43 meters, one assigned to each student. The objective was to design an urban house that would accomodate a family of four as well as their small business, taking into account factors such as public and private spaces, natural light and ventilation, and spatial restrictions. The ďŹ nal outcome created a spectrum of urban buildings, all sharing a common theme, yet each with a unique identity...


1

TRUSS SYSTEM supports glass wall and roof, rotating louvres, and shading panels

2

SHADING PANELS controls sunlight within the open space of the venue

3

GLASS CURTAIN WALL provides protection from the weather while exposing the open courtyard of the venue

4

ROTATING LOUVRES

LOT 3

acts as shading devices and can also be used for advertisments

STREET

LANE

single family residence + live music venue

The business I chose to design for was a live music venue, and as such, careful consideration was made to the orientation of the spaces within the building. The venue is a large open space covered by a glass roof and curtain wall with multi-level viewing areas, providing adequate spaces for dancing, seating, and standing. It is supported by a truss system, a unique design feature in itself, intended to stand out against the adjacent urban buildings. While musical events take place mostly at night, the venue also functions as a cafe during the day. Rotating louvres on the street facade act dually as shading devices as well as advertising panels, and the shading devices on the roof system provide additional shading as well. Connections between public and private spaces in this mixed-use building were carefully considered but also creatively approached. The children’s bedrooms, located at the basement level, ensures a quiet environment during night performances. For the owners, a private office on the third floor, above the master bedroom, reward them with a private viewing balcony and roof garden.

LOT 1

SITE CONTEXT + ROOF PLAN

5

PUBLIC VS. PRIVATE the program of the building provides careful connections between public and private spaces


A

B

BASEMENT PLAN

A

B

FIRST FLOOR PLAN

CIRCULATION

ENCLOSURE


A

B

SECOND FLOOR PLAN

A

B

THIRD FLOOR PLAN

PROGRAM

GEOMETRY


SECTION A


SECTION B

STREET FACADE

LANE FACADE


preliminary sketches


The desire for an identity and presence for the department of visualization resulted in creating an exterior “framing” structure attached to the original façade of the old building. This structure, a series of perforated steel panels, gives the effect of a “pixilated” image, expressing the creativity of the artists and designers that work there. This structure also acts as a shading device for the spaces within, because preventing glare on computer screens is crucial. A central clerestory window provides the visualization spaces with most of its light, shaded by the same exterior, perforated structure, to utilize the maximum amount of daylight and cut energy costs. Also, the orientation of the structure gives its users a clear understanding of the circulation of the building, highlighting both the entrances on the south and east facades; one public, one private. The materials selected for this project are intended to accentuate the contrast between the old structure and the new addition to the historic building. All original materials are retained on the exterior facades; the second story addition is a dark stucco material that works well with the original grey brick on the first story of the warehouse. The “framing” structure is a light-weight steel which is coated with red paint and perforated to give the “pixilated” effect to the building as a whole. The contrast between the original brick detailing and the new steel structure reminds onlookers of the building’s historic function while introducing its new, artistic identity.


SECOND FLOOR PLAN

B

6

DN DN

A

9

DN

10

7

8

8

8

The spaces are designed in such a way that users from both the college and the community of Bryan can use the services simultaneously while maintaining a secluded studio environment. The three major spaces of the building (the theater, the gallery, and the studio space) are connected by a central service corridor which includes ďŹ rst and second stories and allows for controlled access within and between the spaces.

SECTION B



Undergraduate Portfolio