Issuu on Google+

Polderweggebied blokken 12A en 12B Amsterdam Ontwikkelingscombinatie Polderweggebied

Molenaar & Van Winden architecten


Naam: Locatie: Opdrachtgever: Ontwerp:

Blok 12a en 12b, Polderweggebied, Watergraafsmeer Polderweg, Linnaeusstraat, Ringvaart Ontwiikelings Combinatie Polderweggebied (OCP) 2006

Opgave In 2006 werd Molenaar & Van Winden architecten uitgenodigd om in het westelijke deel van het project Oostpoort in het Polderweggebied in Watergraafsmeer, twee woongebouwen met winkels te ontwerpen samen met de bureaus Mulleners + Mulleners en Soeters en Van Eldonk. De plek bevindt zich op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek en ligt ingeklemd tussen de Polderweg, de Linnaeusstraat en de Ringvaart. Het te bebouwen deel in kwestie omvat een combinatie van monumentale centrumvoorzieningen voor het nieuwe stadsdeelcentrum aan de randen en kleinschalige woningbouw met winkelaccommodatie in de binnenstraten. Het oostelijke terreindeel is exclusief bestemd voor woningbouw (zie: Gashouder). Het stedenbouwkundig plan voor dit gebied is van Soeters en Van Eldonk. Ontwerp De twee bouwblokken liggen in de kern van het gebied en zijn omgeven door nieuwe centrumvoorzieningen en woningbouw. Inclusief de winkelplint, tellen beide blokken vier lagen met merendeels drie kamerappartementen in de sociale huursfeer. Het driehoekige blok 12a heeft twee ingangen die toegang geven tot de entrees van de appartementen rond de open binnenhof boven de winkels en tot de ondergrondse parkeergarage. Aan de straatzijde hebben de woningen rondlopende erkers, bekroond met glazen luifels en een gemetselde kroonlijst met siermotief. Aan de zuidzijde worden de erkers afgewisseld met eveneens ronde balkons waardoor een golvende gevelritmiek ontstond. Bij de woningen 4

aan de noord- en oostgevel zijn de balkons vervangen door terrassen, gelegen langs de galerij aan de open hof. Dubbel hoge glazen winkelpuien en materiaalen vormaccenten benadrukken de koppen. Bijzonder is de concave westgevel die zich qua vorm herhaalt in de twee aangrenzende woongebouwen, waardoor de openbare ruimte zich hier als een Italiaans barokplein manifesteert. In het rechthoekige woonblok 12b zijn een tehuis en aanleunwoningen voor dakloze kinderen gevestigd. Een passage scheidt beide wooncomplexen. De gevarieerde gevels van beide gebouwen ontlenen hun referentie aan 19de eeuwse straatbeelden, zoals de Linnaeusstraat. Baksteen met sierpatronen en uitkragend metselwerk, vormen een contrast met de open glazen winkelpuien en hun monumentale stalen overspanningen.


Plattegronden, schaal 1 : 1500

begane grond

1e verdieping

5


Gevels

Noordgevel Blok 12A

Oostgevel Blok 12A

6


Zuidgevel Blok 12A

Gevel aan het plein (noord) Blok 12B

Gevel aan de passage (west) Blok 12B

7


8


polderweggebied-12a-en-12b-amsterdam