Page 1

Sociaal cultureel centrum 't Turfschip Etten-Leur Woonstichting Etten-Leur

Molenaar & Van Winden architecten


Sociaal-cultureelcentrum Het Turfschip, Etten-Leur Opdrachtgever: Adres: Ontwerp: Uitvoering: Hoofdaannemer: Prefab elementen: Fotografie: Publicaties:

Woonstichting Etten-Leur, Etten-Leur Schipperstraat 2 2005-2007 2008-2010 Bouwbedrijf Van Roey, Rijckevorsel (BE) Tomaelo Luuk Kramer ArchitectuurNL, #4-2011

Opgave De nieuwe behuizing van het sociaal-cultureelcentrum Het Turfschip, ligt aan de vernieuwde Leurse Haven en ontleent zijn naam aan het historische Turfschip dat daar is vertrokken. Het front van het gebouw aan de westzijde, bepaalt samen met de daar tegenover gelegen voormalige fabriek De Ster - nu Rijksmonument de molen De Lelie en het havengebouw, de openbare ruimte rondom de haven. In het Turfschip zijn zorg- sport- en ontspanningsfuncties samengevoegd. Naast het Turfschip bevindt zich het woon-zorgcomplex Avoord; achter het gebouw, en gescheiden door een (parkeer)plein, staat de Brede school. Ontwerp Het gebouw telt begane grond en twee verdiepingen; het programma is ondergebracht in drie bouwmassa’s rondom een foyer, tevens hal en ontmoetingsplaats. De verschillende functies van dit prijsvraagontwerp, zijn zo gegroepeerd dat een flexibel gebruik mogelijk is. Rondom de foyer op de begane grond en de 1e verdieping liggen de vergader- muziek- en ontspanningszalen en dienstruimten. Aan de oostzijde, boven de muziekzaal, bevindt zich op de 1e verdieping een sporthal met aangrenzend de kleedkamers. Deze zijn door een galerij gescheiden van de voorzijde van het gebouw. De tribune ligt op de 2e verdieping en biedt zicht op de sportactiviteiten. Hier bevindt zich aan de zuid4

westzijde een hotelaccommodatie met tien kamers, bestemd voor bezoekers van Het Turfschip of het aangrenzende zorgcentrum die willen overnachten. Het Turfschip heeft via een loopbrug op de 1e verdieping een verbinding met het zorgcentrum. De entree op de begane grond wordt gebruikt door bezoekers van onder andere het Turfschip, het belendende Avoord en sporters. Het gebouw kenmerkt zich aan de buitenzijde door een elegante geveluitwerking van gedecoreerde bakstenen ornamenten en obelisken in combinatie met glas en staal, naar voorbeeld van 19de eeuwse utiliteitsbouw met verfijnde detaillering. Zo rust de glazen luifel boven de entree op stalen kolommen en is de luchtbrugverbinding met Avoord in staal en glas uitgewerkt.

Situatie 1:2500


5


plattegrond begane grond

Doorsnede feestzaal, foyer, hotel en restaurant

6

plattegrond eerste verdieping

Doorsnede sportzaal en muziekhal


7


8


9


10


11


12

sociaal-cultureel-centrum-etten-leur  

Molenaar & Van Winden architecten Woonstichting Etten-Leur Opdrachtgever: 4 Situatie 1:2500 5 6 plattegrond begane grond plattegrond eer...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you