Issuu on Google+

Herstructurering Poptahof Delft Woonbron Delft Kristal bv

M& vW

Molenaar & Van Winden architecten


Herstructurering Poptahof, Delft Naam: Ontwerp: Uitvoering: Opdrachtgever: Ontwikkelaar: Hoofdaannemer: Reliëfs: Fotografie: Publicaties:

Poptahof (veld 7) 2005-2007 2007-2009 Woonbron Delft Kristla bv Kristal, Rotterdam Era Bouw, Zoetermeer i.s.m. Christine Jetten, beeldend kunstenaar Massimiliano Murra, Ruud Peijnenburg en Thea van den Heuvel Architectuur.nl #8-2010

Opgave De hoogbouwwijk Poptahof werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd in het toenmalige zuidwestelijke gebied van Delft. De tien rechthoekige verkavelingstempels met één schijf hoogbouw en drie zijden laagbouw rondom een middenveld met parkeerplaatsen, werden volgens een modern systeem vormgegeven en gebouwd. In 2005 kreeg Molenaar & Van Winden architecten - op voorspraak van de bewoners - de opdracht om het hoogbouwblok van veld 7 te renoveren en het geheel als totaalensemble te vernieuwen naar het Masterplan van Palmboom en Van der Bout in Rotterdam. Op verzoek van de opdrachtgever ligt de architectonische supervisie in handen van Mecanoo Architecten te Delft. Ontwerp In het ontwerp zijn de contouren van het oorspronkelijke plan gerespecteerd. In de nieuwe situatie is het ensemble echter aan twee zijden omgeven door water; aan de noordkant ligt een parkje. Aan de westzijde (de voorzijde van de hoogbouw) bevindt zich een royale straat die toegang geeft tot de parkeergarage in het middengebied. Het plafond hiervan is tevens woondek waarin ruimte 4

voor bestaande bomen is uitgespaard. De laagbouw aan de zuidzijde bestaat uit luxe eengezinswoningen met balkons boven het water op het zuiden; aan de oost- en noordzijde kenmerkt de verkaveling zich door respectievelijk een blok beneden- bovenwoningen en een blok huurappartementen van vijf lagen. Alle drie de woonblokken hebben directe toegang tot het woondek. Het monumentale appartementengebouw heeft verspringende gevelpartijen die op de kop gedeeltelijk met energieopwekkende glaspanelen zijn bedekt. Achter de glaspanelen op de gevel aan het woondek liggen corridorappartementen. In de plint bevinden zich atelierruimtes en tussen de twee geveldelen in het midden een kinderspeelplaats. Met uitzondering van de grote koopappartementen op de noordkop, bevat de hoogbouw huurwoningen. Karakteristiek voor het totale ensemble is de architectuur van penanten en vullingen, het lijstwerk van baksteen en de afwisseling van vlakken en volumes. Door de robuuste baksteenarchitectuur waarbij twee soorten steen zijn toegepast, oogt het geheel als een grootstedelijke gebouwencompositie. De individuele woningen worden geaccentueerd door verdiepinghoge, monumentale keramische reliëfs, ontwikkeld in samenwerking met de kunstenares Christine Jetten.

M& vW


Masterplan Palmboom en Van den Bout

M& vW

5


Plattegrond Begane grond

6

Plattegrond Dekniveau

M& vW


M& vW

7


Noordgevel

8

Oostgevel

M& vW


M& vW

9


10

M& vW


M& vW

11


Plattegronden, schaal 1:500

1e Verdieping

Begane grond

12

M& vW


6e Verdieping

M& vW

13


14

M& vW


M& vW

15


16

M& vW


herstructurering-poptahof-delft