Page 1

Restauratie Chabotmuseum Rotterdam Stichting Hendrik Chabot / familie Grootveld

M& vW

Molenaar & Van Winden architecten


Restauratie Chabotmuseum, Rotterdam Naam: Locatie: Opdrachtgever: Ontwerp: Uitbreiding:

Gevelrestauratie Chabotmuseum Museumpark 11, Rotterdam Stichting Hendrik Chabot / familie Grootveld G.W. Baas i.s.m. L. Stokla, 1938-1939 Ernst Groosman , Groosman Partners, Rotterdam 1972-1978 Museumbestemming: Architecten- en ingenieursbureau De Weger, Rotterdam 1993 Gevelrestauratie: research: december 2005 Uitvoering: 2006-2007 Bouwteam: Aannemersbedrijf Huurman, Schilderbedrijf Verhoeff Opgave Gevelrestauratie van het Chabotmuseum. De villa werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontworpen door de architect G.W. Baas en was onderdeel van het villapark Dijkzigt. Opdrachtgever was de familie Kraayeveld die het huis tot 1969 bewoonde. Hierna kreeg de villa een kantoorfunctie waartoe het in 1972-’78 werd uitgebreid met een tweede verdieping in staalskelet. In 1993 kreeg de villa de huidige museumbestemming. Vanwege zijn architectuuren cultuurhistorische waarde, kreeg het gebouw in 2000 de status van Rijksmonument.

tweede verdieping op door de noord- en oostgevel in beton te verhogen en door een opbouw er voor te plaatsen in de vorm van een licht, transparant stalen paviljoen. Met respect voor de verschillende bouwfases die het pand in de loop der jaren onderging, werden bij de gevelrestauratie de problemen met vocht, lekkage- en scheuren aangepakt, onder andere veroorzaakt door het dichtzetten van de glazen bouwstenen in de luifel met dakbedekking en slecht functionerende kozijnen. Zo zijn de stalen ramen in de uitbreiding van Groosman die net anders zijn geplaatst en gedetailleerd dan in de periode Baas-Stokla, gehandhaafd. Ook is er gekozen voor reconstructie van de glazen bouwstenen daklichten in de karakteristieke luifel boven het balkon en voor een nauwkeurig herstel van de stalen ramen met het terugbrengen van de oorspronkelijke beglazingsvorm met stopverf. Hiermee is de uitgebalanceerde compositie van lijnen, vlakken en massa’s behouden en hersteld. Om aan de museale eisen van UV-filtering en inbraakwerendheid te voldoen, is gebruik gemaakt van de modernste glassoorten die het effect van het oorspronkelijke enkelglas zo goed mogelijk benaderen.

Restauratie De villa, uitgevoerd in een monoliet betonskelet, had oorspronkelijk twee lagen en een souterrain: op de begane grond lagen de woon- werkvertrekken en op de 1e verdieping het slaap- en logeergedeelte. Beeldbepalend voor de Nieuw Zakelijke villa zijn de witgestuukte gevel met stalen ramen, de rond uitkragende balkons en luifels en zijn ligging in een royale tuin. Ten behoeve van de kantoorfunctie die het gebouw later kreeg, plaatste Groosman er een 4

M& vW


M& vW

5


6

M& vW


M& vW

7


8

M& vW


M& vW

9


10

M& vW

04230_chabotmuseum_lores  

Restauratie Chabotmuseum Rotterdam v W Stichting Hendrik Chabot / familie Grootveld

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you