Page 53

53

publică şi tu!

regatul de poveste al

Larei Savoia poezia inocenţei

P

e Lara Savoia o cunoaştem datorită parcursului său poetic prin care a demonstrat imediat că este o persoană nonconformistă, cu temperament foarte creativ. Trebuie să menţionăm că avem în faţă o persoană fenomenală: una dintre rarele fiinţe dotate cu un evident talent artistic, în stare să vadă frumuseţea acolo unde alţii nu o văd. Şi poeticitatea ei, dintr-un mod interior personal instinctiv, apare departe de orice tentaţie academică sau de manieră şi rămâne salvată de exasperările naturalistice sau decadente care ar face-o anacronică.

Ultima operă a Larei Savoia este o carte de poveşti, scrisă într-o proză elegantă, dar care reflectă, cu siguranţă inconfundabila sa personalitate poetică.

Şi dacă mai curând dintr-o afinitate naturală cu estetica poeţilor ermetici, abia de se poate de ei să o apropiem, atestăm fericirea unei imaginaţii fertile, rafinamentul original al metaforelor, bogăţia semantică a lexicului, unde rezultatul poetic se desface întotdeauna în motive de lirism intens, aproape o “epifanie” a spiritului. Şi asta nu e totul. În poezia Larei, pe care noi ţinem să o numim poezie înaltă, se întrevede sensibilitatea acută feminină care întrece sentimentele delicate şi subtile, sugerate de un profund sens uman. Dar opera ei poetică merge mai departe; întrucît atinge, chiar se ridică la o reprezentare înaltă a unei realităţi care reflectă şi interpretează travaliul lumii noastre contemporane turmentate. Recent Lara Savoia se alătură unui nou gen: povestea, într-o proză literară clară şi inocentă, de o candoare copilărească, tremurătoare şi palpitantă, senină şi olimpică, unde nu o singură expresie este lipsită de un spontan amestic poetic, simţit şi sincer, fluid şi pur ca apa unui izvor limpede. Să zică acum cititorul ultimul cuvînt şi să se lase sedus de acel fel de vrajă care, din magie, ştie să creeze inspirata Artă a Larei Savoia. R.S.

Profile for Luigi Savoia

Moldova_in_Progres_Nr_4 Dicembre_Gennaio_2012  

Moldova în Progres este o revistă de economie, cultură şi societate din Republica Moldova. Editată în două limbi, revista are drept scop pro...

Moldova_in_Progres_Nr_4 Dicembre_Gennaio_2012  

Moldova în Progres este o revistă de economie, cultură şi societate din Republica Moldova. Editată în două limbi, revista are drept scop pro...

Advertisement