Музичка Снохватица 2018

Page 1


Уводна реч директора Поштовани, Пред Вама је часопис Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ , у којем су представљена занимљива школска дешавања. На овај начин желимо да промовишемо таленат,знање и креативност и искажемо уважавање за успехе и залагање наших ученика и наставника. Задовољство ми је да истакнем чињеницу да се наша школа све више отвара према друштвеној средини и постаје значајан културни центар општине. Ми смо школа са дугогодишњом традицијом и угледом,стручним и квалитетним кадром,оспособљена за савремено и успешно образовање и васпитање наших ученика и средина у којој је привилегија радити. Наша школа потенцира ефективну сарадњу наставника и ученика, у први план ставља потребе и интересовања ученика и труди се да савременим методама мотивише ученике за рад, истраживање, размишљање, читање, учење. Надамо се да ћете уживати и пронаћи оно по чему смо препознатљиви у области музике која је основна делатност школе. Директор Драгана Пашић

52. Мокрањчеви дани Отварање 52..Фестивала Уз звуке фанфара и Шесту Мокрањчеву руковет у извођењу више од 250 хориста, учесника Натпевавања из Сарајева, Ваљева, Зрењанина, Београда и Бургаса у Бугарској и здружених неготинских хорова, у дворишту Мокрањчеве родне куће у Неготину отворени су 52. Мокрањчеви дани. Фесивалска заст ава у најмузикалнијем дворишту у Србији биће подигнута до 29. септембра. Цвеће на споменик неготинског великана, композитора Стевана Мокрањца положиле су делегације Фестивала, општине Неготин, институција културе из Неготина, Музичке школе и села Мокрања. Нити традиције у Мокрању Ученици наше школе на Мокрањчевим данима Уметничка школа «Стеван Мокрањац» сваке године учествује у програму и доприноси реализацији овог фестивала. Већ искусни у томе, наши ђаци су били водичи хоровима и, водећи рачуна о сатници и предвиђеном програму, настојали да у слободно време хориста наш град и све њихове знаменитости прикажу на најбољи начин. Своје познавање музике, ученици су имали прилику да покажу на отварању, где су свирали фанфаре и певали у оквиру здруженог хора учесника натпевавања и домаћина, а у оквиру “Класике у 11” наступали смо три дана фестивала. Тада је своје умеће показао хор ОМШ под руковођењем Александре Ђукић, Дечји хор Вивак са диригентом Драганом Симоновић Мариновић, а ученици старијих разреда извели су програм настао у оквиру Летње школе певања Иве Мрвош.

2

У порти Цркве Свете Тројице у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, већ традиционално, по дванаести пут приређен је програм изворног народног стваралаштва, Нити традиције. Пред бројном публиком, која се окупила у црквеној порти наступили су: Женска певачка група Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, и Културно уметничка друштва Мокрања из Мокрања, Ђидо из Брестовца код Бора и Флоричикаиз Јабуковца.


ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДЕЧЈИХ ПРАВА Широм света 20. новембра одржавају се свечаности поводом Међународног дана дечијих права. Годину дана након оснивања Светске организације, Генералана скупштина Уједињених нација 11. децембра 1946. године створила је организацију за помоћ деци UNICEF. У нашој школи у понедељак, 20.11.2017.године у 16 сати одржан је час замењених улога поводом обележавања Светског дана детета. Учествовали су ученици 6.разреда ОМШ у класи Александре Ђукић: Марија Недељковић, Вања Милосављевић и Магдалена Питаревић у улози наставника. Часу замењених улога присуствовале су Марија Јовановић – школски психолог и Кристина Ђукић – помоћник директора.

Меморијално такмичење дувача „МИЛЕ ПАУНОВИЋ“

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ХОРСКОГ ПЕВАЊА У НЕГОТИНУ У Неготину је вечерњим концертом обележен Светски дан хорског певања 14.12.2017. године у свечаној сали Дома културе. Организатор овог концерта је Уметничка школа „Стеван Мокрањац“ уз покровитељство општине Неготин, а на концерту су ове године поред неготинских хорова наступили хорови из Зајечара и Књажевца. Концерт је свечано отворен заједничком песмом здружених хорова којим је дириговала Жељка Алексић. По завршетку концерта диригентима је директор наше школе – Драгана Пашић, уручила захвалнице.

25.02.2018. је у организацији наше школе успешно реализовано Треће меморијално такмичење посвећено Милету Пауновићу. Сем ученика из Неготина, Зајечара и Кладова, такмичили су се ученици из Врања, Ћуприје, Параћина, Панчева и Гроцке. Стручни жири, који су чинили професор трубе Младен Ђорђевић, Милан Радић, професор хорне, Милош Поповић, професор кларинета и Тијана Јовев, профеор флауте, лауератом такмичења прогласили су Добривоја Мамутовића из Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању. Такмичење је затворила успешна бивша ученица наше школе, Ана Марија Даниловић, вишеструко награђивана на најистакнутијим музичким такмичењима, а сада успешан студент друге године Факултета музичке уметности у Београду и члан полицијског оркестра Србије.

Обележен дан Светог Трифуна, вина и виноградара у Рајцу Ученица Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Јелена Драгомировић и наставник клавира, Предраг Грујић узели су учешће у обележавању славе Свети Трифун у Рајцу 14.02.2018. године и на тај начин успешно представили школу и њен рад. Као и небројено пута до сада, наставници и ученици наше школе показали су да су један од главних носилаца културног и друштвеног живота Неготина и региона уопште.

Седма Весела чаршија

Манифестација „Весела чаршија“, и ове године 19. јануара, на Богојављење, по седми пут, окупила је у срцу вароши неготинске, у улици Кнеза Михаила, бројне грађане који из године у годину показују све веће интересовање и жељу да буду део веселог чаршијског дружења. Покровитељ ове манифестације је општина Неготин а организатори Туристичка организација и Дом културе „Стеван Мокрањац.“ У музичком програму учествовале су Јелена Драгомировић, ученица 2.разред СМШ и њена професорка – Ана Павлић.

3


Ђак генерације: Милош Митровић Љубав према хармоници се јавила још у раном детињству. Од малена сам гледао свог оца како свира, самим тим сам и ја пожелео једног дана тако да свирам. До душе, он свира народну музику, али се током мог школовања изразила жеља за другим жанром. Потреба за даљим упознавањем класичне музике, а самим тим и инструмента, се јавила у петом разреду музичке школе. Од бројних награда које сам освојио током школовања у средњој школи, посебно бих издвојио две јако драге награде: Лауреат на "Акордеон фесту" у Књажевцу 2016 године и прва награду на републичком такмичењу "Домијада" у класичној музици. Из средње школе ћу свакако памтити бројна пријатељства, која и дан данас трају, а велику захвалност дугујем свом професору Николи Дамјанићу, који је поред мојих родитеља био велика подршка у свему што сам постигао.

Неготин наградио знање и таленат Локална самоуправа наградила је ученике наше школе за постигнуте резултате у школској 2016/2017.години. Награђени су ученици који су освојили једно од прва три места на Републичким такмичењима, а посебно су награђени и хористи ОМШ. Награде је уручио председник општине Неготин - Владимир Величковић и истакао „Верујем и знам да се сваки труд исплати и поносни смо на све вас јер сваки ваш добар резултат чини част не само вама, већ и општини Неготин.“ Награђени су следећи ученици: Мартина Незири – ученик генерације Основне музичке школе, Милош Митровић – ученик генерације Средње музичке школе, Петар Питаревић – прва награда из солфеђа и друга награда из теорије музике на Републичком такмичењу, Давид Сурдановић – прва награда на Републичком такмичењу из трубе, Марија Милосављевић – прва награда на Фестивалу ЗМБШС и друга награда на Републичком такмичењу клавириста, Хор ОМШ „Стеван Мокрањац“ чији је диригент Александра Ђукић – друга награда на Фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО, Александра Думитрашковић – друга награда на Фестивалу ЗМШС, Јелена Поповић – друга награда на Републичком такмичењу клавириста, Бојан Бајер – трећа награда на Републичком такмичењу клавириста, Вук Перишић – трећа награда на Фестивалу ЗМБШС. Председник општине Неготин наградио је књигама и професоре менторе: Александру Ђукић, Ксенију Гоцић, Ружицу Рајковић, Предрага Тасића, Биљану Добрић, Драгану Мариновић Симоновић, Слађану Радукановић, Милана Ракића, Петра Гавриљука.

4

РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ МУЗИЧКИХ И БАЛЕТСКИХ ШКОЛА СРБИЈЕ На 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије који се одржаво 2017.године у Зрењанину наша школа је освојила следеће награде: Александра Думитрашковић хармоника класа: Д. Мариновић—Симоновић II награда, Марија Милосављевић - клавир класа: Б. Добрић I награда Вук Перишић кларинет класа: М. Ракић, кл.сар: Милош Панчић - III награда Давид Сурдановић - соло певање класа: В. Перковић, кл. сар: Д. Перковић - I награда .


ЛЕТЊА ШКОЛА ОПЕРЕ

“Само вредним и напорним радом се долази до успеха. Ако нешто стварно јако желите, то ћете и достићи.

17.08.2017. године, Неготинци су имали прилику да уживају у концерту полазника летње школе опере која се у Неготину одржава већ четврто лето за редом. Школа је настала на идеју некадашње ученице наше школе, сада успешног мецосопрана богате каријере, Иве Мрвош Анокић. Од ове године летња школа опере носи име Мала школа опере d`Iva. Уз ментроство ове афирмисане уметнице, полазници узраста од 4 до 23 година, њих 14, за десет дана спремили су богат програм. На концерту су изведене познате оперске арије Моцарта, Вердија, Пучинија и Дворжака уз клавирску сарадњу професора наше школе, Данила Перковића и Предрага Грујића. Након концерта, издвојила је време и поразговарала са нама. Како сте почели да се бавите музиком? Већ као мала девојчица сам стално певала и играла кроз кућу. Тада са маштала да ћу постати поп звезда. Када сам 1999. у средњој школи уписала одсек за соло певање, заљубила сам се у оперу и схватила да је то позив који ме је одувек чекао. Шта Вам је било најтеже током образовања? Не могу да кажем да ми је нешто тешко падало у току школовања, зато што сам била опчињена певањем и уживала сам и увек са радошћу ишла ка новим знањима. Потешкоћа са којом се сусрела моја генерација за време студија јесте политичко економска ситуација у којој се наша земља тада налазила, а која нам је онемогућавала да слободно путујемо у друге земље и стичемо знање кроз искуство других култура. Касније се то, на срећу, променило. Док сам била на мастер студијама у Норвешкој, тешко ми је падала та огромна удаљеност од Фотографија:Зденка Томић мојих најближих и најдражих. Понекад се дешавало да их не видим и по годину дана. Ипак, тако сам такође стекла дивне приајтеље за цео живот, које сам често доживљавала као своју породицу. Сада, када више не живим у Норвешкој, осећам ту носталгију за својим пријатељима који су још увек тамо какву сам некада осећала за својом породицом. Коју сте арију прву певали? Прва композиција коју сам добила да научим, када сам почела да учим класично певање, била је барокна арија Франческа Дурантеа “Vergin tutto amor”, а прва Фотографија:Зденка Томић оперска арија коју сам певала била је “Habanera” из опере Кармен. Иза себе, иако млади, имате бројне наступе широм Европе и богату каријеру. Колико је рада потребно за такав успех? Постоји она позната изрека која каже: Таленат чини само 1% успеха, док осталих 99% чини напоран рад. Као и у свему другом у животу, и у певању морамо бити вредни и пожртвовани да би успели. Само вредним и напорним радом се долази до успеха. То подразумева редовно вежбање и савладавање тенхнике певања, упознавање са делима оперске и остале класичне музике кроз посећивање концерата, путем књига и интернета, учење страних језика... Певачи су као нека врста спортиста, њихово тело је њихов инструмент, због чега морају да воде рачуна да увек буду здрави и у доброј форми, зато је потребно све своје жеље и потребе ускладити са потребама нашег организма, тј. инструмента. Пошто доста путујете, које је најзанимљивије место где сте певали? До сада сам певала у разним салама и градовима. У једном малом месту у Немачкој сам певала у штали која се годинама не користи у те сврхе, већ је прерађена у мању концертну дворану. То је било јако симпатично, поготову када би нас магарци са осталих имања у окружењу у знак добродошлице поздравили својим њакањем у току представе. Такође, још једно место које ћу памтити је предивни “Campidoglio” трг у Риму, где сам на отвореном певала Бетовенову 9. симфонију пред више хиљада људи. Због чега посебно волите свој посао? Свој посао волим зато што је шаренолик и доноси много различитих искустава и људи у мој живот. Уметност оплемењује, а непрекидно учење у виду савладавања нових композиција и улога одржава наш мозак младим. Такође, велику радост ми причињава рад са младим људима и могућност да даље пренесем знање и искуство које сам стекла и стичем још увек. Имате ли неки савет за будуће студенте? Јелена Драгомировић ученица II разреда СМШ

Будите искрени према себи. Само ви најбоље знате дубоко у срцу шта је то што покреће ваш свет и чини да се ујутру пробудите са осмехом при помисли на оно што највише у животу желите. Немојте бити престроги, али такође добро размотрите где се налазите у односу на своје колеге. Онда прионите на посао. Ако нешто стварно јако желите, то ћете и достићи. Будите искрени према себи и не пристајте на компромисе.

5


Наше активности и резултати

Теоретски одсек Наставници теоретског одсека успешно су организовали Друго школско такмичење из солфеђа и теорије музике за ученике основне и средње музичке школе, које је одржано 05.12.2017.године у свечаној сали школе. Идеја је била још ранијих година да се осмисли и организује једно овакво такмичење које би претходило међуокружном у Зајечару. Идеју су покренули наставници теоретског одсека. Школско такмичење је било предвиђено за ученике основног и средњег музиког образовања. Пропозиције су направљене тако да обухватају две категорије: солфеђо и теорију музике. Солфеђо за ученике од 2. раз.ОМШ до 4.раз.СМШ, а теорија музике за ученике од 3.раз. до 6.раз. ОМШ и 1.раз.СМШ. Чланове жирија чинили су наши наставници теоретског одсека: Бобан Милосављевић, Александра Ђукић, Данило Перковић, Ружица Рајковић, Марија Радуловић и Кристина Ђукић. Носилац овог посла, око организације такмичења, је стручно веће теоретког одсека. Остварени су значајни резултати: 12 првих, 11 других и 13 трећих награда.

Сусрети солфеђиста, Пожаревац, 2018.

Међуокружно такмичење, Зајечар—2017. ТЕОРИЈА МУЗИКЕ: Милосављевић Вања 6.разред I НАГРАДА (92) Класа: Александра Ђукић, Шуша Душан 6.разред I НАГРАДА (90) Класа: Александра Ђукић, Стојановић Урош 6.разред II НАГРАДА (88) Класа: Ксенија Гоцић, Радојевић Лидија 4.разред II НАГРАДА (86) Класа: Александра Ђукић, Милосављевић Марија 4.разред II НАГРАДА (87) Класа: Александра Ђукић, Нинић Јања 4.разред II НАГРАДА (81) Класа: Данило Перковић. СОЛФЕЂО:

Питаревић Магдалена 6.разред I НАГРАДА (91) Класа: Александра Ђукић, Драгошановић Лазар 6.разред II НАГРАДА (82) Класа: Александра Ђукић, Стингић Ивана 2.разред I НАГРАДА (98) Класа: Ксенија Гоцић, Крстић Ана 2.разред I НАГРАДА (92) Класа: Александра Ђукић, Недељковић Растко 2.разред II НАГРАДА (88) Класа: Александра Ђукић, Милосављевић Вељко 2.разред II НАГРАДА (86) Класа: Александра Ђукић, Војводановић Матеја 3.разред III НАГРАДА (72) Класа: Бобан Милосављевић, Ђорђевић Ванеса 4.разред похвала (68) Класа: Бобан Милосављевић

6

Стручни веће Теоретског одсека чине наставници: Кристина Ђукић, Александра Ђукић, Бобан Милосављевић, Ружица Рајковић, Марија Радуловић, Ксенија Гоцић и Данило Перковић.

О квалитету Такмичења солфеђиста у Пожаревцу говори податак да је близу 40 школа из Србије и шире узело учешћа на овом Такмичењу. Осим школа из Србије до сада су више пута учествовали ученици из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Ове године Такмичење је одржано 09. и 10. марта, а учествовале су музичке школе из: Крушевца, Зајечара, Ћуприје, Никшића, Чачка, Бијељине, Београда, Неготина, Пожаревца, Ужица, Сомбора, Сенте, Ниша, Параћина, Ваљева, Новог Сада. Ученици ових школа такмичили су се у различитим катеогирјама: солфеђо, познавање теорије музике, ритмичке способностим двогласно певање, екипно такмичење, хармонија са музичким облицима. Наше две ученице завршног разреда Основне музичке школе освојиле су следеће награде: Вања Милосављевић I награда (92) из познавања теорије музике и Магдалена Питаревић II награда (86,3) из солфеђа у класи Александре Ђукић. Такмичаре је оцењивао четворочлани стручни жири чији је председник била Бојана Маторкић. Посебну драж овог такмичења, представља отварање истог, тј. концерт ученика свих узраста из матичне школе и истурених одељења. Ученике припремају наставници солфеђа и осталих одсека. На програму су разни жанрови, од класичног до популарног.


ОДРЖАН КОНЦЕРТ СОЛФЕЂИСТА

За НГ Портал, Сузана Михајловић Јовановић Неготинска Уметничка школа „Стеван Мокрањац“ приредила је синоћ концерт солфеђиста на којем су наступили ученици од првог разреда основне до четвртог средње музичке школе. Иако постоји уврежено мишљење да настава солфеђа многим ђацима музичких школа и академија не спада у баш омиљене, судећи по синоћњем концерту ученика основне и средње музичке школе, рекло би се да у Неготину то није тако. Кроз овај предмет се ученици музички описмењавају, развијају слух, ритам, уче музичке појмове, оспособљавају се да се успешно музички

изражавају. Настава солфеђа уме да буде стереотипна, слажу се музички педагози, али је у Неготину другачије реализују – на деци примерен и занимљив начин. „Ми смо једна од ретких музичких школа у Србији која се бави управо оваквим креативним приступом настави солфеђа. Јавни часови су типични за инструменталисте и за инструменталну наставу, док је врло ретко видети јавни час из солфеђа зато што некако обично деца и родитељи за наставу солфеђа везују сувопарну теоретску наставу, а ми смо хтели вечерас да им заправо прикажемо, као што радимо већ пет година уназад, да можемо изаћи из наших школских клупа, да можемо заборавити на стереотип и да можемо да покажемо да смо креативни наставници. Ово је уједно и пример добре наставне праксе и сматрам да би то требало да раде све музичке школе“, каже Кристина Ђукић, помоћница директора Уметничке школе. Како музика звучи кад се певају ноте показали су ученици из класа Марије Радуловић, Ксеније Гоцић, Данила Перковића, Бобана Милосављевића, Александре Ђукић, Кристине Ђукић и Ружице Рајковић. У концертној сали школе низале су се нумере различитих жанрова, од стандардно дечијих, преко мелодијских вежби до поп хитова. Нису заборављене ни нумере домаћих композитора Константина Бабића, Исидора Бајића, Љубомира Бошњаковића и наравно „Расло ми је бадем дрво“ Стевана Стојановића Мокрањца. „Ученици основне музичке школе су нам презентовали песме које иначе раде, било да су народне песме или припадају неком другом музичком жанру и што се тиче средње школе ту су били и поп хитови и Стеван Мокрањац и други композитори што сматрам да је заиста лепо, јер управо то показује те разноликости“, истакла је за НГ портал Кристина Ђукић.

7

ФЕДЕМУС 2018. I награда


Клавирски одсек У протеклих годину дана, ученици клавирског одсека су, као и протеклих година учествовали на много такмичења и остварили сјајне резултате.После Школског такмичења из клавира, одржаног 3.04.2017. год., где је учешће узело 36 ученика уследило је Међуокружно такмичење младих пијаниста у Зајечару 12.04. 2017.године. Деветоро наших ученика је представљало школу на овом такмичењу и остварило следеће резултате: Његушић Анастасија 3.раз. I награда –кл. Маја

Стојановић, Милосављевић Марија 3.раз. I награда – кл.Биљана Добрић, Радојевић Лидија 3.раз. II награда – кл.Петар Гавриљук, Ергарац Нина 3.раз. II награда – кл. Весна Траиловић, Марковић Милена 4.раз. II награда – кл. Маја Стојановић, Станковић Софија 2.раз. III награда –кл. Биљана Добрић, Михајловић Анастасија 2.раз. III награда – кл.Биљана Мариновић, Петровић Мила 6.раз. III награда -кл.Маја Стојановић, Незири Мартина 6.раз. III награда –кл. Весна Траиловић, На Међународном такмичењу пијаниста у Смедереву ,одржаном од 3.05.2017. до 8.05.2017.год, петоро наших ученика представило је школу са следећим резултатима: Јелена Поповић 2.раз. II награда –кл.Слађана Радукановић, Анастасија Михајловић 2.раз. III награда –кл.Биљана Мариновић, Ана Крстић 1.раз. II награда – кл.Биљана Добрић, Никола Његушић 1.раз. II награда –кл.Биљана Мариновић, Анита Добрић 2.раз.уп.клавира( СМШ ) III награда –кл.А.Ђукић. Осим учешћа на такмичењима, наши ђаци су учествовали на много концерата као што су:Заједнички концерт клавириста источног региона (одржаног у сали наше школе 16.05.2017.год.), Концерт за Дан школе, Концерт „Сви наши победници-одржан 21.06.2017.год. “Новогодишњи концерт, Осмомартовски концерт као и на редовним јавним часовима клавирског одсека који се одржавају сваког месеца. Oве школске 2017/2018.године, по девети пут организовали смо школско такмичење из клавира 21.03.2018.године.За учешће на овом такмичењу пријављен је рекордан број ђака, чак 57, од којих је учествовало 54.

8

По први пут су учествовали и ученици средње школе и то са теоретског одсека, као и ученици упоредног клавира.Освојено је укупно 27 првих награда (највише у првом и другом разреду ОМШ ), 19 других и 8 трећих награда. Посебно бих издвојила две ученице са освојених 100 поена а то су: Младеновић Миљана ,ученица 1.раз. у класи наставника Миље Виденовић и Паскуловић Мариа 2.раз. у класи наставника Маје Стојановић. На међуокружном такмичењу младих пијаниста у Зајечару,одржаном 28.03.2018.године, нашу школу представљало је десеторо ученика. Показали су следеће резултате: Други разред: Паскуловић Мариа I награда (96 поена) кл.Маја Стојановић, Недељковић Растко I награда (94 поена) кл.Маја Стојановић, Ергарац Анђела II награда (82 поена) кл.Весна Траиловић, Ивић Леа III награда (75 поена) кл.Весна Траиловић, Михаиловић Петра III награда (74 поена) кл.Надежда Панчић. Трећи разред: Маџаревић Дуња – похвала кл.Надежда Панчић. Четврти разред: Његушић Анастасија I награда ( 95 поена) кл.Маја Стојановић, Радовић Марија III награда (75 поена) кл.Надежда Панчић, Тодоровић Анастасија III награда (72 поена) кл.Надежда Панчић, Пети разред: Јовановић Анђела -похвала кл.Надежда Панчић. У априлу и мају нам предстоје још нека врло значајна такмичења а такође и значајни концерти као што је концерт клавириста источног региона који ће по трећи пут бити одржан у мају месецу. Овог маја домаћин ће бити пиротска музичка школа.

Посета Александра Сердара нашој школи Ове године,у време Мокрањчевих дана,нашу школу је на наше велико задовољство посетио Александар Сердар, истакнути пијаниста и клавирски педагог.Александар Сердар је на Мокрањчевим данима имао наступ са београдском филхармонијом где нам се представио са Бетовеновим клавирским концертом у Г-дуру.Проф.Соња Маринковицћ, иначе један од организатора Мокрањчевих дана, је том приликом дошла на идеју да би било лепо да направимо једну сарадњу са нашим истакнутим пијанистом.Александар Сердар се радо одазвао овом позиву и на наше велико задовољство убрзо нас је и посетио.Пар наших ученика му се представило кроз свирање и проф.Сердар је са великом љубазношћу дао ученицима пар корисних савета.Наставници клавира,који су учествовали у разговору са проф.Сердаром овом приликом могли су да добију пар корисних савета везаних за рад са ђацима као и за уметничко извођење клавирских композиција а такође и за развој клавирске технике.Неизмерно нам је драго што смо могли да будемо домаћини једној оваквој пијанистичкој величини а изнад свега нас је одушевио својом скромношћу и непосредношћу којом одише овај диван уметник. Прилог припремила Маја Стојановић


Гудачки одсек Осмог априла 2017 одржано је међуокружно такмичење виолиниста на коме су наши учесници освојили следеће награде: Ивана Стингић први разред-прва награда, Милена Матић први разреддруга награда, Милица Тодоровић први разреддруга награда, Анастасија Михајловић други разред-трећа награда. На концерту ученика поводом дана школе који је одржан 18.4.2017 наступила ученица Ивана Стингић.На концерту наставника поводом дана школе који је одржан 20.4.2017 наступио је наставник Милош Маринковић. На новогодишњем концерту ученика одржаном 27.12.2017 наступиле Ивана Стингић други разред и Анита Добрић трећи разред СМШ одсека за виолину и Едмон Зумерај ученик 3.разреда одсекa за виолончело. На новогодишњем концерту наставника одржаном 28.12.2018 наступали наставница виолончела Весна Гарабантин и наставник виолине Милош Маринковић. Јавни час одсека за виолончело одржан је 06.12.2017.године. Овом приликом публици су се представили следећи ученици: Едмон Зумерај, Софија Косић, Теодора Стојић, Милош Милановић, Анђела Радуловић и Огњен Недељковић.

9

Одсек за гитару Период од прошлог дана школе за ученике са одсека за гитару био је врло успешан. Поред редовних јавних наступа гитаристи су се представили на: Концерту поводом обележавања Дана школе 18.04.2017. године (Војводановић Матеја 2. разред, Стојановић Урош 5. разред и Дејановић Лазар 3. разред), Концерту „Сви наши победници“ у Дому културе 21.06.2017. године (Митровић Леонида 1.разред, Вујић Лука 2. разред, Војводановић Матеја 2. разред, Стојановић Урош 5. разред, Дејановић Лазар 3. Разред и Војводановић Страхиња 4. разред) као и Новогодишњем концерту ученика 27.12.2017.године (Митровић Леонида 2. разред, Војводановић Матеја 3. разред и Стојановић Урош 6. разред). Поред ових концерата треба поменути учешће наших ученика на песничким вечерима у: Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“ (17.11.2017. и 29.03.2018. године наступио је Давидовић Михајло 1. раз. СШ), Тодорчетовом конаку (10.05.2017. и 23.05.2017. године наступили су Митровић Леонида 1. разред, Вујић Лука 2. разред, Дејановић Лазар 3. разред, Војводановић Матеја 4. разред и Стојановић Урош 5. разред), Неготинској гимназији (08.12.2017. године наступили су Вујић Лука 3. разред, Манојловић Василије 4. разред и Дејановић Лазар 4. разред).04.12.2017. године Матеја и Страхиња Војводановић наступили су у ОШ „12.септембар“ поводом Дана особа са инвалидитетом. Протекли период обележила су и бројна такмичења:23.04.2017. одржан је Међународни фестивал „Златна нота“ у Доњем Милановцу. Са овог такмичења наши ученици донели су 7 првих, 4 друге и 1 трећу награду. Прве награде освојили су: Митровић Леонида 1. разред, Вујић Лука 2. разред, Војводановић Матеја 2. разред, Дејановић Лазар 3. разред, Војводановић Страхиња 4. разред и Стојановић Урош 5. разред. Друге награде освојили су: Ватовић Новак 1. разред, Стојановић Лазар 2. разред, Петровић Вељко 3. разред и Лазић Софија 5. разред. Трећу награду освојио је Мировић Лука 3. разред. На Међународном фестивалу гитаре у Турн Северину, Румунија одржаном 24.-27. маја 2017. године Стојановић Урош 5. разред и Војводановић Матеја 2. разред освојили су треће награде. 20.05.2017. одржано је још једно Међународно такмичење у Нишу под називом Naissus Guitar Festival. На овом текмичењу прву награду освојио је Матеја Војводановић 2. разред, другу Вујић Лука 2. разред а трећу Митровић Леонида 1. разред, Дејановић Лазар 3. разред и Војводановић Страхиња 4. разред. 05.03.2018. године одржано је школско такмичење (друго по реду). На овом такмичењу гитаристи су освојили 10 првих, 4 друге, 4 треће награде и 4 похвале. (Прве награде: Јовановић Богдан 1. разред, Адамовић Анастасија 1. разред, Стошић Јана 1. разред, Илић Филип 1. разред, Митровић Леонида 2. разред, Вујић Лука 3. разред, Војводановић Матеја 3. разред, Добрић Дамјан 3. разред, Војводановић Страхиња 5. разред и Давидовић Михајло 1. разред СШ. Ови ученици такмичиће се на Међународном фестивалу „Златна нота“ у Доњем Милановцу 28.04.2018. године.) 23.-26.03.2018. на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Митровић Леонида ученица 2. разреда освојила је другу награду, Војводановић Матеја ученик 3. разреда прву награду а Давидовић Михајло ученик 1. разреда СШ похвалу.


Дувачки одсек Активности ученика на дувачком одсеку од прошлог Дана школе до овогодишњег, биле су бројне.Ученици су наступали на многим манифестацијама и такмичењима и остварили одличне резултате.На 61.Фестивалу музичких и балетских школа Србије одржаном почетком маја 2017.год.у Зрењанину,ученик Вук Перишић на одсеку за кларинет у класи Милана Ракића,освојио је III награду у групи ученика наше школе.Ученик Давид Сурдановић II

смш на одсеку за трубу у класи Предрага Тасића,учествовао је 17.06.2017.на такмичењу „Охридски бисери“ у Македонији које окупља младе музичаре широм света.Ученик је показао одличан резултат. На међународном фестивалу „Музичко пролеће“у Смедеревској Паланци,ученик Давид Сурдановић III смш у класи Предрага Тасића освојио је 100 поена и понео ласкаву титулу Лауреата такмичења.Светски дан музике 21.07.2017.обележен је традиционалним концертом награђених ученика Уметничке школе.Међу осталим учесницима,наступили су и ученици дувачког одсека:Давид Сурдановић II смш на одсеку трубе у класи Предрага Тасића и Лука Лукић I смш на одсеку кларинета у класи Милана Ракића.23.09.2017. на свечаном отварању 52. Мокрањчевих дана,звуке фанфара изводили су ученици трубе Давид Сурдановић III смш,Никола Лукић IV смш и Ванеса Јовановић IV смш. Ученик Лука Лукић II смш на одсеку кларинета,наступио је са осталим ученицима Уметничке школе 30.09.2017. на свечаности поводом Дана ослобођења Неготина и Крајине у организацији СУБнора.Јавни часови одсека трубе у класи проф.Бошка Иванчевића,одржани су 8.11. и 8.12.2017.год. у Свечаној Сали Уметничке школе. Концерт трубачког одсека у класи проф.Предрага Тасића,одржан је 7.12.2017.год.уз атрактиван програм и госте концерта.

10

Ученици са одсека кларинета,флауте и виолончела одржали су 6.12.2017.заједнички јавни час у организацији својих професора- Милан Ракић (кларинет), Валентина Димитријевић (флаута) и Весна Гарабантин (виолончело).У склопу италијанске вечери одржане 26.12.2017. у Сали наше школе,ученици трубачког одсека наступили су заједно са професором Бошком Иванчевићем у музичком делу програма.Поред учешћа на новогодишњем концерту,ученици дувачког одсека приредили су и заједнички концерт одржан 25.01,2018.год. На Трећем меморијалном такмичењу дувача и камерних састава који је одржан 25.02.2018. у Свечаној Сали УШ “Стеван Мокрањац“ Неготин, учествовали су ученици дувачког одсека наше школе и остварили следеће резултате: Златна медаља трубач Давид Сурдановић III смш - класа: Предраг Тасић, Ученици Никола Лукић IV смш (труба) II награда, Ненад Негојицић I смш– II награда,Ванеса Јовановић IV смш– II награда,Милан Радојевић I oмш – похвала у класи Бошка Иванчевића. Лазар Драгошановић III награда у класи Предрага Тасића. Лука Лукић II смш (кларинет)- II награда у класи Милана Ракића.Поред осмомартовског концерта и учешћа наших ученика .представили смо се и на Међународном такмичењу „Даворин Јенко“.Ученик Давид Сурдановић у класи П.Тасића освојио је II1 награду са 94 поена.На истом такмичењу ученик Никола Лукић у класи Б.Иванчевића освојио је III награду. Ученик Никола Лукић IV смш наступио је са својим професором трубе Бошком Иванчевићем 21.03.2018. на затварању Guitar Art Fest у оквиру омладинског симфонијског оркестра Ел Система.


Одсек за хармонику 26. Априла 2017. године одржано је школско такмичење хармоникаша отовреног типа. Наступили су ученици из класа професора Златка Јовановића, Драгане Мариновић Симоновић, Душана Ђорђевића и Николе Дамјанића.На Фестивалу музичких и балетских школа Србије одржаном 8.05.2017. године ученица Александра Думитрашковић је освојила другу награду са освојених 88,85 поена, а другу награду је освојила и на Међународном такмичењу хармоникаша у Смедереву «Дани хармонике» , као и ученик Добић Дамјан.На такмичењу "Звездане стазе" одржаном у Крагујевцу од од 8. до 10. Маја 2017. ученик I раз. омш Вељко Јоновић (у класи Светлане Кравченко) освојио је 1. награду и био победник своје категорије, а ученик IV раз. смш Милош Митровић (у класи Николе Дамјанића) освојио је 2. награду.На новогодишњем концерту наступили су ученици Алберто Сако (II омш), Вељко Јоновић (II омш), дуо хармоника који чине Филип Матић (I смш) и Никола Царановић (II смш), као и квинтет хармоника који чине Филип Матић (I смш), Никола Балановић (I смш), Сузана Јенић (III смш), Лука Николић (III смш) и Јован Милојевић (IV смш). Дуо хармоникаша је за наступ спремао наставник камерне музике Милош Маринковић, док је са квинтетом радио наставник хармонике Душан Новчић.Дуо хармоника који чине Никола Балановић (I смш) и Лука Николић (III смш) наступио је на концерту одржаном поводом 8. Марта.На 8. Интернационалном фестивалу "АКОРДЕОН ФЕСТ" у Књаж евцу, чији је оснивач и председник жирија доктор Зоран Ракић, ученик II раз. омш Алберто Сако освојио је 1. награду и био лауерат своје категорије, а ученик Добрић Дамјан је другу годину проглашен лауреатом у својој категорији. Микуловић Алекса, ученик 2. Разреда ОМШ освојио је прву награду, а другу награду су освојили ученици четвртог разреда Думитрашковић Александра и Павловић Данијел. Ученици су у класи Драгане Мариновић Симоновић.На Републичком такмичењу 2018. год. ученик II раз. омш Вељко Јоновић (у класи Светлане Кравченко) освојио је 2. Награду.

Зашто волим да свирам хармонику Ана Јовић 1.разред ОМШ Када смо имали час музичког дошла је једна тета са једним дечаком. Тај дечак је ишао на часове хармонике. Одсвирао нам је песмицу „На крај села, жута кућа“ и одмах ми се допао звук инструмента. Када ме је наставница питала шта желим да свирам, ја сам изабрала хармонику. У септембру сам кренула на часове хармонике. Мој наставник се зове Душан. На часовима сам научила све ноте, како се оне читају, где се налазе и у виолинском и у бас кључу. Почела сам да свирам на хармоници са клавијатуром. Потребно је заиста пуно вежбања како бих научила да свирам. Волим да свирам хармонику зато што ме то чини срећном.

Никола Максимовић 1.разред ОМШ На часу музичке културе, једна наставница је повела једног дечака који је свирао хармонику. То ми се много допало и одлучио сам да упишем музичку школу, да похађам часове хармонике. Волим хармонику зато што има прелеп звук. Мој професор хармонике је Душан Новчић и он ме је научио да читам прве ноте у виолинском и бас кључу. Теорија је много занимљива, али највише волим да свирам хармонику. Кад су ми моји родитељи набавили хармонику, одмах сам почео да свирам и од тада сваког дана вежбам. Надам се да ћу уз помоћ професора бити све бољи и бољи и да ћу једног дана свирати своју музику и бити добар музичар. Хармоника је диван инструмент и волео бих да и друга деца заволе овај инструмент као и ја.

11


Одсек соло певача У протеклих годину дана соло певачки одсек имао је много наступа и такмичења у којима су се наши ученици веома успешно представили и остварили значајне резултате. Почетком маја 2017.год.на одржаном 61.Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Зрењанину,Давид Сурдановић ученик 1.раз.ОМШ у класи Владице Перковић освојио је 1.награду у групи ученика наше школе.Поред Променадног концерта ученика соло певања који је одржан 18.05. на самом крају претходне школске године 23.05.2017. одржан је јавни час ученика соло певања и камерне музике у класи Ане Павлић. Затим,8.06.2017.наши ученици завршне године соло певања,приредили су три

матурска концерта у класи Владице Перковић. Са почетком нове школске 2017./18. године,одсек соло певача наставља традицију успешних наступа на многим манифестацијама у граду.Ученице Нена Ђурић 3.раз. СМШ и Јелена Драгомировић 2.раз.СМШ.наступиле су 19.09.2017.на промоцији књиге „Наслеђе и природа“аутора Емиле Петровић у Тодорчетовом конаку. У оквиру 52.Мокрањчевих дана,29.09.2017.у Свечаној сали УШ“Стеван Мокрањац“,познати тенор светског гласа Зоран Тодоровић,одржао је мастер клас соло певања за ученике и наставнике. 31.10.2017.ученице Јелена Драгомировић II смш и Нена Ђурић III смш,увеличале су песмом Дан читалаштва и славу Св.Луке у Народној библиотеци Неготин. У новембру месецу,ученици соло певања били су концертно јако активни… 11.11.2017.одржан је јавни час ученика у класи Јоване Панић. Затим,14.11.2017.соло певачи учествовали су на Презентацији италијанског института за културу и издавачке куће „Архипелаг“ у Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“Неготин. На Седмом такмичењу „Српска соло песма“одржаном 18. и 19.11.2017.у Младеновцу,наши ученици остварили су следеће резултате:У класи Јоване Панић:Давид Сурдановић II омшИ награду;Вања Милосављевић I омш– II награду;Нена Ђурић III смш– II награду;Марија Станојевић IV смш– II награду.Ученица из класе Ане Павлић,Јелена Драгомировић II смш освојила је II награду.

12

На осмом такмичењу младих талената „ Мита Топаловић“ 3.12.2017. у Панчеву,наши ученици остварили су следеће резултате:Марија Станојевић IV смш- И награда;Давид Сурдановић II омш– II награда у класи Јоване Панић. 12.12.2017.одржан је концерт ученика са одсека соло певања из класа професоркe Ане Павлић и Јоване Панић,уз клавирску сарадњу корепетитора Предрага Грујића и Данила Перковића.Концерт је био веома успешан и посећен,а ученици су уз квалитет гласова показали и посвећеност учењу соло певања. 19.01.2018.год.ученица Јелена Драгомировић је заједно са својом професорком Аном Павлић,учествовала на манифестацији Весела чаршија у организацији Дома културе,Туристичке организације и Општине Неготин. На Дану вина и виноградара и слави Св.Трифун у Рајцу, 14.02 2018.год.наступила је ученица Јелена Драгомировић II смш у музичком делу програма. Професорке соло певања Ана Павлић и Јована Панић,приредиле су још један концерт својих ученика 22.03.2018.год. На 23.Републичком такмичењу камерне музике, дувача, клавира и соло певача одржаном 24. и 25.03.2018. у Београду,ученици нашег одсека остварили су следеће резултате: Марија Станојевић IV смш– II награда, Нена Ђурић III смш– III награда у класи Јоване Панић;Јелена Драгомировић II смш освојила је похвалу.


ХОР ОМШ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ЈЕДИНИ ХОР ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ НА ФЕСТИВАЛУ ХОРОВА НОВЧАНО НАГРАЂЕН ОД СТРАНЕ ОПШТИНЕ НЕГОТИН ПОСТАО ЧЛАН СРПСКОГ ХОРСКОГ САВЕЗА ЗАБЕЛЕЖИО ДВА НАСТУПА НА 52.МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА Хор ОМШ „Стеван Мокрањац“ под руководством диригента Александре Ђукић и клавирске сарадње Кристине Ђукић, освојио је 2.награду за најбоље изведену уметничку композицију у конкуренцији 16 хорова из целе Србије на 6. Фестивалу хорова деце и младих ФЕДЕХО. Ово такмичење одржано је 17.маја у препуној дворани „Донка Шпичек“ Дечјег културног центра Београд. Поред обавезне композиције Вере Миланковић „Српска ћирилица“ хор је извео Бахову композицију „Кад радост и весеља сласт“, кубанску песму „Гуантанамера“, српску народну песму „Засп'о Јанко“, композицију Ст.Ст.Мокрањца „Под ноћ пођох“ (у a capella извођењу) као и композицију израелског композитора Јозефа Хадара „Бела дуга.“ Хорове је оцењивао трочлани стручни жири: Вера Миланковић, Дарко Манић и Ђорђе Станковић. На овом Фестивалу хор OMШ је наступио са 26 певача. Хор је иначе основан 2003.године, али је ово први пут да је учествовао на такмичењу хорова. Александра Ђукић са овим хором ради тек осам месеци, што показује да је хор напредовао за врло кратко време.

ХОР ОМШ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ДИРИГЕНТ: АЛЕКСАНДРА ЂУКИЋ

На овогодишњим 52. Мокрањчевим данима у Неготину, диригент хора Александра Ђукић, припремила је два наступа са учесницима хора ОМШ који је добио две почаснице Мокрањчевих дана. Наиме, већ другог фестивалског дана наступила је Женска певачка група Стеван Мокрањац (огранак хора ОМШ) у Мокрању у оквиру програма Нити традиције. Ову најмлађу Женску певачку групу води Александра Ђукић која ради као професор у Музичкој школи “Стеван Мокрањац” у Неготину.У уторак, 26. септембра чланови хора ОМШ, такође са диригентом Александром Ђукић, имали су запажен наступ пред бројном публиком, у оквиру програма Класика у 11 у фоајеу Дома културе и том приликом се публици представили са десетак композиција различитих жанрова уз клавирску сарадњу Кристине Ђукић. Хор је наишао на бројне похвале и позитивне критике од стране музиколога, музичких критичара, композитора, диригената попут др Соње Маринковић, Гордане Крајачић, Тамаре Адамов Петијевић, Марије Адамов, Зорана Симјановића и многих других. Публика је могла чути Мокрањчеве Три песме по Вуку Караџићу (Под ноћ Пођох, Лепа Смиља, Славска), Кад радост и весеља сласт Ј.С.Баха, народну песму Засп’о Јанко, кубанску песму Гуантанемера, Белу дугу израелског композитора Ј.Хадара, дечју песму Јована Адамова Само љубав и на крају популарну дечју песму Оyе. Хор је новчано награђен од стране Општине Неготин за постигнуте резултате на такмичењу хорова и ове године је званично постао члан Савеза Српских хорова Србије. Хор активно учествује на бројним концертима и манифестацијама у граду, као што су: Дечја недеља, Светски дан хорског певања, Новогодишњи концерти, Весела чаршија, Окружна смотра рецитатора, Мајске свечаности, Светски дан музике и др.

Окружну смотра рецитатора „Песниче народа мог“, организовао је Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“. Покровитељ ове традиционалне манифесатције је Општина Неготин. На самом почетку смотре добродошлицу такмичарима пожелео је Хор ОМШ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ , извођењем композиције Вере Миланковић – Српска ћирилица, уз клавирску сарадњу Кристине Ђукић. Хором је дириговала Александра Ђукић. СУБНОР Неготин је 22.12.2017. у свечаној сали наше школе обележио 76 година од формирања Прве пролетерске народноослободилачке бригаде и тим поводом је хор ОМШ „Стеван Мокрањац“ имао запажен наступ. Хор је извео премијерно државну химну „Боже правде“ и народну пресму „Засп'о Јанко.“ Хор ОМШ је учествовао и на концерту поводом Дана жена који је одржан 07.03.2018. Да је хор напредовао сведочи њихово извођење трогласне химне женама : Felice Giardini „Viva tutte le vezzose“ у извођењу a capella (без инструменталне пратње). Да не певају само песме са текстом, већ и солмизацијом, хор ОМШ је то и показао на Концерту солфеђиста који је одржан у сали наше школе 29.03.2018. Хор је том приликом извео шаљиву и симпатичну композицију домаћег аутора Константина Бабића . 13


ХОР СРЕДЊЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ Мешовити хор Уметничке школе ‘’Стеван Мокрањац’’

12. септембра, хор средње школе је учествовао

Девојачки хор Уметничке школе ‘’Стеван Мокрањац’’ , Неготин I награда на ХорФесту у Ваљеву Девојачки хор Уметничке школе ‘’Стеван Мокрањац’’ из Неготина, оформио се oктобра, 2017. године. Поред, до сада, мешовитог хора ове Средње школе и низа награда и признања овог хора, родила се жеља и за неговањем и промовисањем композиција начињених за женске саставе, као и различите аранжмане и транскрипције за овакав састав.

у обележавању Дана општине Мајданпек и имао врло запажен наступ. 15. септембра, хор школе учествује у обележавању пробоја Солунског фронта а затим, 23. Септембра у отварању Манифестације Мокрањчеви дани. 23. Новембра хор Средње музичке школе учествује на изложби фотографија „Српско војно гробље Дели Ибрахим“ аутора Стевана Лабудовића. Изложбу су отворили Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин и амбасадор Алжира у Србији, Абелхамид Шебшуб, у сарадњи Неготинског музеја са пријатељима из Алжира у галерији Мокрањчеве куће.

Поред неговања традиције световне и духовне музике, овај хор промовише и фолклорну музику намењену за различите вокалне саставе. Такође, посебну пажњу, овај ансамбл посвећује делима и стваралаштву Стевана Стојановића Мокрањца, из чијег родног града и долази. Уз већ различит репертоар, овај женски састав пропагира и често нетипичну поставу хора, уз врло карактеристичан и сценски наступ, ради сједињавања музике и сцене, као и интересантног дочаравања самих композиција.

13. Децембра, у оквиру Светског дана хорског певања, поред мешовитог, први пут је наступио и девојачки хор средње школе, са изузетно запаженим наступом и критикама. У оквиру Светосавске академије, такође, поред мешовитог хора наступа и квартет које чине ученици хора који се, такође, представља и Поводом дана обележавања Нато агресије, 24. Марта.

14

Иако врло млад састав, Девојачки хор Уметничке школе из Неготина наступио је у Ваљеву 22. Априла на такмичењу хорова у оквиру Ваљевског Хорфеста у категорији омладинских једнородних хорова. и том приликом освојио I награду. Хор броји 16 девојака, које вредно раде и припремају се за важна предстојећа такмичења и фестивале.


ДЕЧЈИ ХОР «ВИВАК» Дечји хор „Вивак“, настао под окриљем наше школе, постоји од 2015.године. Од тада је забележио више од тридесет наступа и постао добро познат неготинској публици, а и шире. У протеклих годину “Вивак” је успешно наступао на многим манифестацијама и забележио бројне наступе. Учешће на фестивалима, наступи у Бечу и Темишвару, као и сарадња са многим институцијама и организацијама, обележила је овај период. У априлу месецу прошле године наступали смо поводом обележавања рођендана Ђорђа Станојевића у историјском архиву. За празник Врбицу певали смо у у храму Свете Тројице. Средином априла приређена је изложба и свечано отварање реконструисане Мокрањчеве куће и Музеја Крајне и тим поводом наступао је наш хор. Следећи наступ је био на свечаној академији поводом обележавања дана „ХЕ Ђердап 2“ у Дому културе 21.04.2017.године. средином маја смо наступали на промоцији часописа „Баштиник“ у дворишту историјског архива. Поносни смо на наступ на „ВЕФ“ фестивалу као и у оквиру програма ,,Школе своме граду'' на градски тргу у 09.06.2017.године. Средином јуна смо обишли ХЕПС „Ђердап 2“ и тамо одржали мини концерт. Велика част нам је била да наступамо на Фестивалу хришћанске културе у организацији Српске православне цркве епархије Тимочке у Зајечару. Након наступа смо се дружили и имали прилику да обиђемо Феликс Ромулијану. Након летњег одмора, вратили смо се наступима учешћем у емисији РТС-а „са Тамаром у акцији“ крајем септембра. Уследило је учешће у програму 52. Мокранчевих дана у оквиру „Класике у 11 часова“ . Уз пратњу тројице професора: Владимира Пешића на виолини, Милана Ракића на кларинету и Душана Ђорђевића на хармоници и ученице четврте године средње школе, Наташе Шуцић на клавиру отпевали смо музику разних жанрова, од Бетовенове ”Оде радости”, те музике из филмова ”Чаробњак из Оза” и ”Залеђено краљевство” до традиционалне ”Јовано, Јованке”. Концерт је завршен извођењем композиције ”Ово је Србија”, након које смо још три пута певали на бис. О нашем хору је у емисији Радио Београда 1 „Сусретање“ говорила др Александра Паладин, музиколог, а у емисији је гостовала и Драгана Мариновић-Симоновић, уметнички руководилац и диригент „Вивка“, која је са слушаоцима поделила своје утиске након наступа „Вивка“ на Мокрањчевим данима. У октобру смо наступали поводом Дечије недеље у оквиру музичко поетског програма ,,Деца деци'' у библиотеци Доситеј Новаковић, 03.10.2017. године у 17 часова. 13. децембра смо наступали приликом обележавања Светског дана хорског певања под покровитељством града Неготина у организацији Уметничке школе ,,Стеван Мокрањац'' у Дому културе. Убрзо потом, 16.12.2017.год. имали смо прилику да певамо у Бечу на концерту поводом 19-годишњег постојања КУД „С.Мокрањац“- „Беч, позив и дружење где златне нити спајају дијаспору са нашом Србијом“. За чланове „Вивка“, најмлађег неготинског хора. организована је свечана подела пакетића 26.12.2017. године под спонзорством Текијанке. Деветог јануара смо певали поводом дана рођења Стевана Мокрањца, када је обележен његов 162. Рођендан. Том приликом је била и промоција часописа Мокрањац у коме је забележен наш наступ на 52. Мокрањчевим данима. 27.01.2018. учествовали смо на Светосавској академији на нивоу града, одржаној у Дому културе.

Истакли би сарадњу са хорском уредницом РТС-а, Ирином Савић, и дечијим хором „Колибри“, као и сарадњу са композитором Ивана Илићем, диригентом Бигбенда РТС-а и Крстом Станковићем на чији текст је настала песма „Има једна у Србији Крајна“. Песму смо премијерно извели на наступу на 40. Међународном сајму туризма у Београду. Посету Београду искористили смо и за дружење и упознавање са знаменитостима наше земље те смо обишли храм Светог Саве, а у повратку и Голубачку тврђаву. У оквиру мећупограничне сарадње са Румунијом дечји хор „Вивак“ је наступао у Букурешту у сарадњи са камерним ансамблом Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. Путовање ћемо памтити по фантастичној организацији и разгедању знаменитости у Букурешту и посети дворцу „Пелеш“.

15


ЕТНО ГРУПЕ НАШЕ ШКОЛЕ Међународна нота фестивала била је потврда значаја манифестације и музике која брише границе. Наставник Александра Ђукић је за врло кратко време оформила Женску певачку групу УШ „Стеван Мокрањац“ (огранак хора ОМШ) са којом је маја месеца учествовала у такмичарском делу (категорија обрада) на Вокално-етно фестивалу. Ову групу чине ученице ОМШ: Питаревић Магдалена, Станковић Миа, Марковић Милена, Крачуновић Анастасија, Поповић Весна и Јовановић Анђела, као и Никола Царановић ученик СМШ који је задужен за пратњу на хармоници. Ове слатке девојчице, насмејаних лица у прелепим народним ношњама биле су право освежење те вечери и у правом светлу су презентовале своју школу. Наступале су друге по реду после чувене Биље Крстић и није им било нимало лако. Међутим чим су ступиле на сцену, после прве отпеване ноте, трема се постепено изгубила, а њихове предивне боје гласова су очарале све присутне и сведочиле да ће те вечери доживети успех. Жири у саставу: др Драгица Панић Кашански, доцент на катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, др Злата Марјановић, професор традиционалног певања, народних ансамбала и етномузикологије у Краљеву и Данијела Стојкић Марковић председница креативног удружења „Него“и аутор фестивала ВЕФ, Женској певачкој групи долелили су високо II место 87 поена. Ове најмлађе учеснице доживеле су те вечери заједно са својом наставницом А.Ђукић једно прелепо и незаборавно искуство које ће још дуго памтити.

16

У протеклом периоду од прошлогодишњег Дана школе до данас,школска етно група „Долама“ издваја неколико запажених наступа у граду.Поред учешћа на Сајму меда и вина одржаном у оквиру Мајских свечаности 2017.год. у Неготину, “Долама“ се са почетком нове школске године представила 9.09.2017.на Рогљевачким пимницама на отварању Крајинске бербе. Затим,30.09.2017. у организацији СУБ-нора, етно група је наступила у пратњи Луке Николића III смш на одсеку хармонике,на обележавању Дана Ослобођења Неготина и Крајине. У оквиру трибине „Србија између истока и запада“ одржане 20.12.2017.год.у организацији Историјског архива Неготин,етно група наше школе „Долама“је под уметничким руководством професора Ане Павлић,учествовала у уметничком делу програма.


У ДУХУ ИТАЛИЈЕ ИТАЛИЈАНСКО ВЕЧЕ Сваке године традиционално ученици средње школе у сарадњи са професорима организују вече посвећено италијанској култури и традицији. Прошле године, у оквиру обележавања Дана школе, наши ученици су 24. априла одржали музичко-сценски перфоманс под називом „La culla della bellezza”, на којем су рецитовали стихове најпознатијих италијанских песника (Петрарке, Дантеа, Леопардија) и изводили композиције најпознатијих итталијанских аутора како класичне тако и популарне музике (Скарлатија, Вивалдија, Перголезија, Вердија, Ероса Рамацотија, Лауре Паузини, Ђорђе итд.). Свеобухватност италијанске културе својим извођењима показали су нам и ученици који су свирали Франца Листа на тему Петраркиних сонета и нумеру из доба партизанских борби против фашизма “Oh, bella, ciao!” Публика је такође могла да се упозна са италијанским брендовима у светту моде, кулинарства, филмске индустрије и сл. У децембру 2017. године у оквиру новогодишњих свечаности ученици су у сарадњи са професорима италијанског језика, клавира и соло-певања извели музичко-сценску представу „Il trionfo della vita”, инспирисану књигом „Једи, моли, воли“, ауторке Елизабет Гилберт. Прилагођени сценарио по мотивима књиге пратио је одговорајући музички програм. Публика је могла да се упозна са Италијом из личног угла особе која је хтела да побегне од реалности и ужива у даровима италијанске културне баштине. Изведене су традиционалне нумере попут “O sole mio”, “Caruso”, “Lasciatemi cantare”. На крају, као круна успешно реализоване представе, изведена је нумера „Feelings”, мушког квартета “Il divo”, коју су трогласно отпевале наше најбоље ученице соло певања.

Ученици са одсека соло певања, Марија Станојевић, Јелена Драгомировић и Давид Сурдановић, у пратњи наставника Данила Перковића, наступали су у оквиру књижевне вечери на којој је представљена књига "Читање Италије" у библиотеци "Доситеј Новаковић". У одабиру и припреми композиција учествовале су наставница италијанског језика Ивана Ћирић и наставнице соло певања Ана Павлић, Владица Перковић и Јована Панић.

17


СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ НАСТАВНИКА СЕМИНАРИ У нашој школи одржан је први семинар за хорске диригенте под називом Диригентско ходочашће у организацији Српске хорске асоцијације и Дома културе Неготин, у оквиру 52.Фестивала Мокрањчеви дани у периоду од 27-29.09.2017.године у библиотеци наше школе и у Мокрањчевој родној кући. Предавачи/ диригенти: мр Тамара Адамов Петијевић, др Милоје Николић, др Соња Маринковић и диригент маестро Бојан Суђић.Сви учесници семинара имали су прилике да дискутују о интерпретацији Мокрањчеве музике и још боље упознају репертоар хорова, основе вокалне технике, хорски театар, могућности његове примене и др. Предавање за наставнике, на тему "Припрема за екстерно вредновање" одржано је у четвртак 02.11.2017.год.са почетком у 13 час.у сали наше школе. Реализатори програма: Кристина Ђукић, Јелена Симић и Марија Јовановић. За време зимског распуста, 08.02.2018.године наставници наше школе су похађали акредитован семинар под називом "Оцењивање у функцији ефикасног учења и сазнавања у настави" (кат.бр.422; К2 П2; 8 бодова) у Негoтинског гимназији: Марија Јовановић, Ружица Рајковић, Бобан Милосављевић, Ксенија Гоцић, Данило Перковић, Ана Данесковић, Драган Данесковић, Александра Ђукић, Кристина Ђукић, Миља Виденовић, Биљана Добрић и Марина Милојковић. Семинар су реализовали: проф. др Радован Антонијевић. ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, Одељење за педагогију и андрагогију; Наташа Николић, асистент на Филозофском факултету Универзитета у Београду, Одељење за педагогију и андрагогију. Циљ овог семинара био је развијање педагошких и дидактичко-методичких компетенција наставника и стручних сарадника у области вредновања постигнућа ученика у настави, као основе за стварање подстицајне климе у настави за ефикасно учење..

УГЛЕДНИ/ОГЛЕДНИ ЧАСОВИ Кристина Ђукић је 12.10.2017.год. одржала угледни час из хармоније са ученицима 3.разреда средње школе на тему "Споредни септакорди." Наставник рачунарства и информатике, Иван Миловановић је са ученицима четврте године 6.11.2017. одржао угледни час на тему ОБРАДЕ ЗВУКА и демонстрирао употребу интерактивне табле у настави. Наставница клавира, Лидија Ковач, је 16.11.2017. одржала огледни час на тему "Идеје за рад са децом у донотном периоду". Након часа, наставница је са присутним колегиницама разменила искуства и утиске о примени нових метода у почетној настави клавира које је демонстрирала на часу. Наставник психологије—Мирослава Маринковић и наставник италијанског језике—Ивана Ћирић, одржале су заједнички час на тему „Естетска осећања“ са ученицима 3.разреда СМШ

Представници наше школе су, у сарадњи са Домом „Станко Пауновић,“ у марту и априлу месецу промовисали средњу школу у основним музичким школама по региону. Том приликом посетили су ОМШ "Миодраг Васиљевић" у Бору, ОМШ "Константин Бабић у Кладову, ОМШ "Стеван Мокрањац" у Зајечару, ОМШ "Предраг Милошевић" у Књажевцу, ОМШ "Ранко Кривић" у Мајданпеку и Доњем Милановцу. Презентацију у PowerPointu одржала је Кристина Ђукић, у сарадњи са Иваном Ћирић и Мајом Стојановић и том приликом су сви заинтересовани будући средњошколци и родитељи добили детаљније информације о образовним профилима, пријемном испиту, припремној наставни и сл. По завршетку презентације подељени су флајери са информацијама у вези одржавања бесплатне припремне наставе у просторијама наше школе.

18


АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА Ученички парламент је и ове школске године настојао да да свој допринос свим дешавањима у школи. Укључили смо се у све акције које је школа организовала, а неке смо и сами покренули. Годину смо почели са ангажовањем у оквиру манифестације Мокрањчеви дани, где смо помогли у реализацији водећи гостујуће хорове и упозајући их са знаменитостима нашег града. Током Дечје недеље смо учествовали на Дечјем вашару у организацији градске библиотеке. За ту прилику, уз пригодан музички програм, за продају, уз помоћ психолога школе и наставнице историје музике, Марије Радуловић, користећи истраживања о добробити музике, осмислили смо дискове под називом “Више од музике”. У организацији штанда нам је помогла наставица Драгана Мариновић Симоновић, а реализацију музичког програма помогли су наставници Светлана Кравченко и Предраг Грујић. Продајом дискова, колача и рукотворина ученика сакупљен је новац који ће по договору бити употребљен за уређење ученичког кутка, који од ове године, на нашу иницијативу и залагање директорке школе, постоји и у нашој школи . Крајем

октобра

је

уз

техничку подршку наставника Бобана Милосављевића, организовано филмско вече као вид добродошлице ученицима прве године и заједничког дружења. Осмислили смо хамер са правилима понашања у школи који је окачен у холу школе, а осмишљена су и правила за понашање у сали током концерата и јавних наступа. Покренуте су

групе за подршку у учењу и превладавању треме.

Ученици који имају одлично постигнуће из појединих предмета и искуства у јавним наступима преузели су на себе да помогну вршњацима да напредују и постигну боље резултате. Предмети из којих је организована подршка су солфеђо, хармонија, дириговање, соло певање. 27.03.2018. смо уз помоћ педагога школе и наставнице италијанског језика огранизовали Дан замењених улога, где су ученици могли да се опробају у улози наставника и осталих запослених у школи, а у склопу програма професионалне оријентације, ученице, четврте године, у улози педагога и психолога школе, осмислиле су анкете о избору занимања. У марту месецу смо подржали иницијативу редакције школског листа и помогли у прикупљању новца којим би се омогућио већи тираж школског листа. Акцији су се придружили и ученици који нису чланови парламента: Ева Драгошановић, Сузана Јенић и Андриана Љубеновић.

Ученички парламент Уређење ученичког кутка 19


ПРИЧАОНИЦА Интервју са Александром Сердаром, пијанистом Хвала Вам што сте издвојили време за овај разговор. Прећићемо одмах на питања. У издању музичког центра Црне Горе, издали сте диск са делима Чајковског, по чему је специфичан рад на делима Чајковског и који савет можете дати пијанистима којима је пружена прилика да изводе дело овог великог композитора? Знате шта, то је јако сложено питање и на таква питања ја не могу да одговорим. Издата је и моја књига која се тиче пијанистичке технике и то ми је далеко занимљивије. Рад на делима је индивидуалан и ту нема препоруке. Рад на делима зависи од вашег образовања, информација стечених образовањем, као и вашег осећаја. Композитор је јасно написао све у нотама и ту не постоји виша филозофија, тако и поглед на композицију мора бити једноставан. Да ли вас је рад са студентима некако променио? Не. Рад са било ким вас не мења. Мењате се сходно вашем личном напретку. Али однос са било ким вас не може мењати. Морао сам да научим како да приступим ученику и да му омогућим да одређене информације усвоји, зато што су то млада бића која тек треба да уђу у живот и да науче нешто. По чему памтите почетак ваше каријере? Памтим по својој менаџерки коју сам упознао у Паризу и која је заправо почела да развија моју концертну каријеру. Бавећи се музиком сигурно сте били у прилици да упознате много људи, ко је оставио најјачи утисак на вас? Флајсер. Свакако. Он је централна фигура у мојој музичкој едукацији која је утицала на мој персонални напредак, а и начин на који тумачим једно музичко дело. Тако да, сигурно је то био Флајсер, остало су била само искуства која су ми помагала у даљнем развијању. Али свакако је он та централна фигура која ме је мотивисала да идем на светска такмицења и која ми је помогла да припремим тај репертоар. Како сте се одлучили да почнете да се бавите музиком? Случајно, сасвим случајно како то обично и бива. У обданишту сам видео клавир и онда сам по њему почео да свирам. Наставак знате (смех). Како се односите према делима савремених композитора и шта мора да има савремено дело да би задовољило ваше критеријуме? Слика је преузета са сајта rtvbor.rs На то вам не могу егзактно одговорити, наравно да ми је тешко када изводим савремене композиције. Но свакако поштујем и ценим достигнућа савремених композитора. Који би савет дали будућим студентима? Сваки човек мора да напредује посвећеним радом, правим информацијама, вежбањем. Велики број сати мора бити проведен за инструментом. Слушање музике и ширење музичког образовања је кључно. Особа која не уме да свира, то је особа која није довољно вежбала. Ако може да свира, значи да је добила праве информације и онда може да достигне звучање дела као код врхунског пијанисте. Вредноћа и дисциплина, јер онај који није дисциплинован боље да не прилази инструменту. Наташа Шуцић, 4. СМШ Мешовити хор “Соња Маринковић” слика је преузета са сајта domkulture-negotin.rs

20


ПРИЧАОНИЦА Интервју са Дуњом Деурић, диригентом хора “Соња Маринковић” - победником натпевавања на 51. Мокрањчевим данима Како сте почели да се бавите музиком? Почела сам да се бавим музиком, то сад може звучати као клише, од малих ногу и могу да кажем да потичем из музичке породице иако ми нико у породици није “професионалац”. У питању су музички аматери, додуше мајка се слабије бавила музиком више је волела да пева а тата је био активни аматер и још увек је кад нађе времена. Кућа била пуна музике од како сам се родила. Брат је одлучио да упише музичку школу па, најлогичније, је било да тим утабаним путем кренем и ја ево нисам се покајала иако то сви знају да има пуно препрека По чему памтите почетак своје каријере, колико рада је потребно? Не бих то још увек назвала каријером, то је за мене нешто што волим да радим, та нека “каријера” је почела са радом са хором “ Соња Маринковић”. Памтим по томе да је то био један изазов за мене, јер и та пракса на академији је углавном укључивала професионалце колеге са којима је потпуно друго искуство радити него са аматерским хором. То ми је био изазов јер он носи са собом своју врсту проблематике, мотивација, затим вокална техника, умногоме се разликује од рада са професионалним ансамблом. Тако да прво памтим по томе, памтим по тој некој несигурности и самопоуздању који се гради временом, и по томе да нећу одустати од њих, ево и дан данас сам захвална себи што нисам поклекла пред тим препрекама. Не смете бити временски ограничени Бавећи се музиком, сигурно сте били у прилици да упознате много људи, ко је оставио најјачи утисак на Вас? Зашто? Ово је јако тешко питање зато што сам пуно различитих људи упознала, толико различитих профила И од сваког са нешто научила. Не мислим само на музичаре већ људе других струковних профила. Но, морам да издвојим професорицу Тамару Адамов Петијевић, пропутовала сам доста али ето, у граду у ком радим и у ком сам студирала, имала сам срећу да упознам такву особу која се својим залагањем и захваљујући њој хорска музика није утихнула у тих пар деценија кризе. Такође професорицу Јасмину Нешковић, која ми је препустила хор. Мислим да би требало кренути од тог места у ком живите и да у њему нађете инспирацију. Почнете испочетка па на даље ширите тај круг. Списак људи који су оставили утисак на мене је бескрајан! И надам се да се никада неће завршити. Пошто доста путујете и посећујете стране државе, које је најзанимљивије место које сте имали прилике да посетите бавећи се музиком? Могу да вам кажем које ми је најзначајније место које сам посетила, то је свакако Неготин. Била сам у Риму, Амстердаму, Линцу, Грацу... тако да је то један низ градова али је посебан осећај наћи се у Неготину. Знамо и зашто, првенствено што је то родни град једног од наших највећих композитора, посебан је осећај наћи се овде, посетити кућу у којој је живео, цркву за чијом певницом је он научио појање, то је један неописив осећај. Тако да, ето, бирам Неготин! Како бирате репертоар? Трудим се да композиција има одређени уметнички квалитет. Избегавам композиције које су прерађиване, аранжмане... Но приметила сам да сада хорови света све више певају аранжмане популарних песама, то избегавам не зато што ми се не свиђа већ зато што у овом стадијуму развоја овог хора, пошто је ово млад хор, више обраћам пажњу на то да моји хористи развију ту неку општу хорску културу. Тако да трудим се да с њима урадим композиције које су препознате по уметничком квалитету. Због чега посебно волите свој посао? Волим да се бавим музиком, људским гласовима, све што је везано за звук. Али с друге стране посебно волим свој посао пошто је у питању рад са људима. Посебно ме занима тимски рад који се разликује од оног кад радите нешто сами. Имам искуство са соло певања, то је исто тимски рад али није исти осећај јер једна особа води друга слуша, док у групи осећај да од једне особе зависи звук. То је посебан осећај кад једна група људи постане тим и кад створе то нешто на чему су вредно радили. Све што укључује тај социолошки део, а то је то дружење, усклађивање енергија, размена искустава, посебно кад је у питању аматерски хор. То су људи различитих струка, радим са стоматолозима, психолозима, педагозима, затим са факултета техничких наука, невероватни људи. Биолози којих има доста, то ми је иизузетно занимљиво, тако да сам од сваког од њих имала прилику нешто да научим И то посебно волим. Имате ли неки савет за будуће студенте? Имам један савет за будуће студенте, а то је да не одустајете без обзира на изазове и препреке, него да их преокренете у своју корист. Ако наиђете на неку препреку претворите је у изазов и нећете имати никакву границу! Младен Димитријевић, 4. СМШ

21


Зашто певам у хору ОМШ „Стеван Мокрањац“ Софија Косић, 3.разред ОМШ - виолончело: Једне вечери слушала сам наступ хора ОМШ „Стеван Мокрањац.“ Цео хор и диригентица хора су ме одушевили. Поред њиховог извођења песама посебно су ми се допале њихове свечане црне хаљине са златном машном. Пошто волим да певам пожелела сам да се и ја нађем у тиму наставнице Александре и хора ОМШ. Замолила сам наставницу да ме прими у свој хор и она је пристала. То је био један од мојих срећнијих дана. Сада и ја, у свечаној црној хаљини са златном машном, уживам у тиму наставнице Александре и певам у хору ОМШ. Чекају нас многа дружења, наступи и такмичења чему се унапред много радујем.

Ана Крстић, 2.разред ОМШ—клавир: Рођена сам у породици у којој се музика, а посебно хорско певање одувек слушало. Још као мала одлазила сам са родитељима у цркву где је на литургијама певао хор. Мој дека, свештеник Петар, основао је први хор при цркви „Свете Тројице“, који и данас, скоро три деценије од оснивања, увеличава сваки велики празник. Моја мама је била члан школског, потом најмлађи члан тадашњег градског хора, а касније наставила да пева у црквеном хору. Слободно могу рећи да није чудо што се та љубав према хорском певању пренела и на мене. Када ми је моја наставница Александра Ђукић предложила да се прикључим хору ОМШ „Стеван Мокрањац“ била сам пресрећна, али сам осећала велику трему и одговорност и питала се да ли могу да испуним њена очекивања. Међутим свака проба и њен благи приступ нама, младим хористима, даје ми потврду и подстрек да наставим са певањем. Сигруна сам да ће овај хор, нашим заједничким трудом и ангажовањем, још дуго, дуго трајати и бити успешан у свом раду.

Теодора Стојић, 3.разред ОМШ—виолончело:

Музичку школу “Стеван Мокрањац” похађам од своје пете године. Похађала сам музичко забавиште, припремни разред, а сада похађам трећи. Наставница Александра ми предаје солфеђо од када сам кренула у Музичку. Увек сам волела да певам у хоровима које је она водила, па тако и у овом. Ја волим да певам и певање у хору ми је омиљена активност у Музичкој школи. Певање у хору волим јер је то прилика за стицање нових пријатеља и разна путовања. Често наступамо на свим догађајима у граду, а најзначајнији наступ нам је био на “Мокрањчевим данима.” Ове године нас очекује још неколико наступа, али и два такмичења. Сигурна сам да ће наш хор бити успешан и да ћемо представити наш град у најбољем светлу.

22

Наставница: Александра Ђукић

МУЗИЧКЕ ЗАГОНЕТКЕ 1.Без седам сестара не би било музике (ноте) 2. Ако га удариш по зубима, наћи ћеш му жицу (клавир) 3. Кључ јесте али врата њиме не можеш откључати (виолински кључ) 4.Врат има главу нема (виолина) 5. С једне стране дугмићи, с друге зубићи а између лепеза (хармоника) 6.Штапић има вила није (диригент) 7. Поклопцем о поклопац, не треба ти лонац (чинеле) 8. Удараш га по глави, а он сав весео (бубањ) 9. Римује се са мармелада, а није за јело (серенада) 10. Виолинин велики рођак, чело има шишке нема (виолончело)

Припремила: Стојић Теодора, ученица 3.разреда ОМШ


23


Редакција: Драгана Пашић, Марија Јовановић, Ивана Ћирић, Кристина Ђукић, Александра Ђукић, Маја Стојановић, Ана Данесковић, Сања Илић, Драгана Мариновић Симоновић, Душан Новчић, Никола Дамјанић, Јелена Симић, Ана Павлић, Ружица Рајковић, Младен Димитријевић, Наташа Шуцић, Јелена Драгомировић, Давид Сурдановић, Марија Станојевић, Ванеса Јовановић, Анита Добрић. Аутор фотографија: Сузана Михајловић Јовановић и Зденка Томић. Штампа: Графика Првенац 24