Page 1

Analize profitabilnosti bankarskog sektora Republike Hrvatske

2011 godina

Treči put zaredom, portal moj-bankar.hr proveo je analizu profitabilnosti bankarskih sustava regije jugoistočne Europe. Nakon što smo 2009 objavili prvu analizu profitabilnosti bankarskih sustava, te prošle godine napravili isto za 2010 možemo zaključiti da je Hrvatsko bankarsko tržište još uvijek u zlatnoj sredini dok je u regiji bilo dinamično. Hrvatsko bankarsko tržište je u 2011. ostvarilo ukupni povrat na kapital, tzv. RoE (eng. Return on Equity) u iznosu od 7%. Sličan prinos ostvaren je i prošle godine. Kao i prethodne godine takav je povrat svrstao domaće bankarsko tržište u zlatnu sredinu u usporedbi sa bankarskim sektorima tzv CEE regije, pobijajući argumente o extra profitima hrvatskih banaka. Valja napomenuti da je ukupna dobit svih banaka bila oko 4 miljarde kuna, dok su PBZ i Zaba zaslužne za skoro dvije trećine te dobiti

Dok je kod nas sve „po starom“, niti u regiji se ne zamjećuju značajnije promjene. I dalje su najprofitabilnji banakarski sektori stablinih država regije: Češke, Poljske i Slovačke dok Rumunjska i Bugarska još uvijek plaćaju danak krizi koja je utjecala na nekretninski sektor te na volumen robne razmjene tj. izvoza koji su imali negativniji učinak na bankarski sektor.


U našem susjedstvu, 2011. godina bila je vrlo dinamična. Nova Ljubljanska Banka, sa 20% problematičnih kredita u svom portfelju, povukla je bankarski sektor Slovenije na nezavidno mjesto najneprofitabilnijeg bankarskog sektora regije sa ostvarenim gubitkom banaka u iznosu od vecem od 200 milijuna eura tj negativnog povrata na kapital banaka od -11.7%. Za Sloveniju nastavak trenda se očekuje i u 2012., sa najavom guvernera Kranjca da čak trećina poduzeća jednostvano ne može otplaćivati kredite. S druge strane, bankarski sustav BiH apsorbirao je gubitke u 2010. i vratio se pozitivnom trendu poslovanja u 2011. i dostigao razinu profitabilnosti od 7%. U 2012.g. analitičari očekuju slične trendove kao i u 2011.g., ali gledajući neizvjesnosti oko Grčke i Španjolske, jedino sigurno što možemo zaključiti je da više ništa nije sigurno.

Profitabilnost bankarskog sustava HR u 2011.  

Analiza profitabilnost banaka u HR u usporedbi sa regijom. Da li stvarno banke zarađuju previše?

Profitabilnost bankarskog sustava HR u 2011.  

Analiza profitabilnost banaka u HR u usporedbi sa regijom. Da li stvarno banke zarađuju previše?