Page 1

1

Moja Schuring - 513192 - c1f

Immersive space


2

Inhoudsopgave Immersive space Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 Opdracht 6 Opdracht 7 Opdracht 8

Immersive space voorbeelden ................................................................................................................ 05 Objecten in een ruimte .............................................................................................................................. 10 Brainstorm .......................................................................................................................................................... 13 Research .............................................................................................................................................................. 20 Synopsis ............................................................................................................................................................... 32 Fotografie studie ............................................................................................................................................. 34 Teken een boom ............................................................................................................................................ 36 Storyboard ......................................................................................................................................................... 38


3


4


5

Alice in Wonderland Deze film uit 2010, geregisseerd door Tim Burton, is bijna volledig opgebouwd vanuit green screen. De film verscheen in bioscoop in 3D, wat ervoor zorgt dat er extra diepte in het beeld zit. Ook is er veel aandacht besteedt aan kleine details. Zo wordt je Wonderland binnengetrokken, en het laat je niet meer los tot het einde van de film (en zelfs dan niet!).

Opdracht 1

Immersive Space / Voorbeelden


6


7

EDGAR MUELLER Edgar Mueller geeft de openenbare ruimte een nieuw uiterlijk met zijn schilderingen. Met zijn werk daagt hij de voorbijgangers uit en maakt ze onderdeel van de kunst: ookal weet je dat de afgrond niet echt is, toch moet je even twee keer kijken om daar echt op te vertrouwen en dan alsnog loop je er liever niet in/overheen.

Opdracht 1

Immersive Space / Voorbeelden


8


9

The

Sims

De Sims 3, de opvolger van de Sims 2, laat je een virtueel leven leiden met virtuele personen genaamd Sims. Het spel is zo realistisch mogelijk nagemaakt van de realiteit zoals wij die kennen. Zo kunnen je sims de levendige buurt verkennen, vrienden bezoeken of deel uitmaken van het uitgaansleven. Het is een spel waar je je eigen creativiteit in kwijt kan en waar je zo helemaal in opgeslokt wordt.

Opdracht 1

Immersive Space / Voorbeelden


10


11

Zoek een geschikte afbeelding van een lege ruimte. Zoek vervolgens een aantal objecten, en plaats deze door middel van Photoshop zo in de ruimte dat het beeld een bepaalde sfeer krijgt. Voorzie de objecten van schaduw en pas eventueel kleur en belichting aan.

Opdracht 2

Objecten in een ruimte


12


13

Sfeerbeschrijving - De ruimte is erg vrolijk. Dat komt door de hoeveelheid kleuren. Het geeft een zomers gevoel. Al die kleuren en prints maakt het wel heel druk, de kleur rood versterkt dit nog eens. Hierdoor is het een benouwende ruimte om in te verblijven.

Opdracht 2

Objecten in een ruimte


14

Ideevorming: Ruimtevragen

is, of totaal niet gepersonailiseerd.

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Mijn oude slaapkamer.

Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Sfeer.

Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Er stond tegen de linker muur een klein blauwe bureautje met daarop een bloem en vlinder geschilderd. Mijn bed stond tegen de muur bij het raam, aan de voorkant van het huis. Tegen de rechter muur stond mijn oude kleuterkast. Bij de deur, om het hoekje, stond een stellingkast met boeken erin. Daarnaast stond nog een klein tafeltje met badjeendjes erop. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het Vatican in Rome. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een keukenlade. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Wanneer het er licht is, gezellig ingericht met kleur. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als het er erg donker en somber

Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken?
 Van steden en landschappen. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal


15

geen voorstelling maken? Binnen in The Opera House in Sydney.

leven om een hoofd van een dorpsbewoon te collecteren. (Zie afbeelding).

Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Sleepy Hollow: De plek in het spookachtige donkere bos waar de headless horseman begraven ligt. Er is een grote kromme boom gegroeid. Hij ziet er behoorlijk dood uit en wanneer je er met een bijl in hakt komt er bloed uit. Door hekserij komt de horseman tot

Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die. Het parkje met het bankje en het uitzicht over de stad in (500) Days of Summer.

Eigen ruimtevragen Wat is je top 5 van favoriete fictionele ruimtes? 1. Hogwards - 2. The Tardis - 3. Wonderland - 4. Narnia - 5. Het kerkhof der vergeten boeken. Noem een fictionele ruimte die je helemaal niet aanstaat. San Helios (Planet of the Dead, Doctor Who). Waar op aarde ben je nog nooit geweest en zou je graag heen willen? Londen. Waar op aarde ben je al wel geweest en zou je graag terug willen? Ethosa National Park, NamibiĂŤ. Welke ruimte breng je de meeste tijd door? Mijn studentenkamer in Arnhem. Opdracht 3

Brainstorm


16


Ideevorming: Mindmaps & ABCbrainstorm A Angel - Astronaut - Aliens - Adventure B Bow tie - Beast - Blink C Cybermen - Companions D Doctor - Donna - Dalek - Demons E Eleven - Earth - England F Fez - Fear - Frightening G Gustard H Hitler - Heroes I Impossible J Journey K K-9 L Library - London - Lord M Mercy - Master N Nature - Nine O Ood P Planets - Pandorica Q Questions R Rory - Rose - Run S Space - Ship - Screwdriver T Tardis - Ten - Time U Universe - Utopia V Vampires - Van Gogh W Weeping - World - War X X-Mas Y Yeti Z Zygons

Opdracht 3

Brainstorm

17


18

mindmaps


19


Moodboard

Opdracht 4

Research

20


21


22


Een tekening van de Doctor, gemaakt door mij met Adobe Illustrator. Ondanks dat deze er eerst wel voor gemaakt was, ga ik em toch niet gebruiken voor mijn immersive space.

23


24


Een tekening van Amy Pond (de companion van de Doctor), gemaakt door mij met Adobe Illustrator. Ondanks dat deze er eerst wel voor gemaakt was, ga ik em toch niet gebruiken voor mijn immersive space.

25


26


27


28


29


30


13 Maart 2013 Londen - Dit is mijn eigen foto van de Big Ben, genomen vanaf de brug. Deze foto zal gebruikt gaan worden in mijn immersive space.

Opdracht 4

Research

31


Synopsis Algemeen De wereld die ik ga creĂŤren is gebaseerd op de BBC televisieserie Doctor Who. Dit is een sci-fi serie over een Time Lord (the Doctor) en zijn companion(s). Ze reizen het hele universum af in een blauwe Police Public Call Box. Zo komen ze op verschillende planeten terecht, ver in de toekomst of juist in de geschiedenis. Ze stuiten elke keer weer op problemen waar andere aliens bij zijn inbegrepen.

Visie Ondanks dat de Doctor het hele universum af kan reizen blijft Londen toch een van zijn favorieten. In mijn immersive space landt de Tardis in Londen, waar het een ordinaire dag lijkt met typerend weer voor Engeland. Echter, we hebben het over Doctor Who dus natuurlijk is die ordinaire dag geen ordinaire dag. In elke scene spelen zich wat ongewone dingen af. Can you handle it?

Opdracht 5

Synopsis

Ruimtes

32

- Intro: Het intro van de Doctor Who game + het originele intronummer van de series 2012-2013. De Tardis vliegt door het universum, op weg naar Londen. - Ruimte 1: De scene speelt zich af in het regenachtige Londen. De Tardis verschijnt en vliegt door het beeld en landt vervolgens. Daarnaast vliegt er nog een ruimteschipversie van de Titanic door de lucht en natuurlijk rijdt er een typische Londense bus over de brug. - Ruimte 2: In de daarop volgende scene zoomen we in op de Tardis. Hij staat nu midden in Londen, waar het nog steeds regent. We komen hier op straat een Dalek tegen. Pas op dat je niet wordt geexterminate! - Ruimte 3: Het is niet veilig buiten, dus om ergens te vluchten duiken we de Tardis in. Na wat met de sonic screwdriver van de Doctor gespeeld te hebben kom je erachter dat het hierbinnen ook niet he-


lemaal pluis is. Op heb beeldscherm is een videotape van de Weeping Angels te zien. Don’t blink, blink and your dead! - Outro: Pfoe, we hebben optijd kunnen ontsnappen uit Londen en vliegen nu weer door het universum. Maar wacht, de Doctor vertrekt nooit voordat het kwaad geschiet is! Er is dus nog een mogelijkheid om weer terug te gaan…

Sfeer De sfeer van de immersive space wordt heel duidelijk sci-fi, al wel met veel herkenbare elementen voor degene die Doctor Who niet kennen. Denk hierbij aan de plek waar het zich afspeelt: Londen. Verder wordt het toch een beetje griezelig, want ja, wie wil er nou een exterminatende Dalek tegenkomen op straat?!

Vormgeving De vormgeving wordt vrij realistisch. De bedoeling is dat de losse elementen zo in hun omgeving worden gezet dat het er echt uit ziet. Daarnaast zijn alle beelden ook fotografisch.

Acties

33

Ruimte 1: - Bus: Verscholen voor de Big Ben en achter een boompje, actie met klik. - Tardis:Verscholen achter de wolken links bovenin, actie met klik. - Titanic: Komt tevoorschijn wanneer er op de wolken rechtsboven wordt geklikt. Ruimte 2: - Dalek: Te vinden ver op in de straat, actie met klik. - Lantaarn: Onder de Big Ben, actie met klik. - Tardis: Deurtjes gaan open, lampje gaat branden. Actie door mouseover Ruimte 3: - Sonic Screwdriver: Deze ligt op het plankje boven het scherm. Actie door klik. - Beeldscherm: De Weeping Angels. Don’t Blink!! Actie door klik. - Deur: Deurtje gaat open. Actie door mouseover.


34


35

Fotografie studie

Opdracht 6

Fotografie studie


36

Vormgevingen

Opdracht 7

Teken een boom


37


38

Opdracht 8

Storyboard


Navigatie

39

Intro: Het filmpje en de muziek worden steeds weer herhaalt. Het is dus nodig om via een navigatieknop naar de eerste ruimte te komen. Dit doe je door op ‘het gat’ in het filmpje te klikken. Ruimte 1: Om naar de tweede ruimte te komen moet de Tardis (de blauwe box) eerst afgespeeld worden. Zodra deze geland is kan je door erop te klikken naar de tweede ruimte navigeren. Ruimte 2: Door op de Big Ben te klikken kan je terug navigeren naar de eeste ruimte. Wanneer je op de Tardis met open deurtjes klikt kom je in de derde ruimte terecht. Let op: als je op de Tardis klikt gaat het lampje bovenop nog wat feller branden! Ruimte 3: Je bent natuurlijk door de deur in de derde ruimte gekomen. Dit is ook gelijk weer de weg naar buiten, naar de tweede ruimte. De bel in de Tardis (deze is te zien tussen het beeldscherm en de deur in) is de manier om de Tardis weer de ruimte in te krijgen en zo te navigeren naar het Outro, en dus het einde van het avontuur. Outro: Wil je het avontuur graag nog een keer doorlopen? Klik dan op ‘The End’. Ben je nog niet klaar voor het einde en wil je een stapje terug, klik dan op de Tardis. Zo ga je naar binnen en kom je in weer in de derde ruimte. De acties en navigatie op de volgende pagina’s nog eens verduidelijkt met plaatjes. De rode cirkels betenen dat er daar een actie verborgen zit. De gele cirkels geven de navigatieknoppen aan. De blauwe cirkel in de eerste scene betekent daar er een geluidje afspeelt nadat er op geklikt is.


40

Scene 1

1 Sound

3


1

41

2 Nav > 2

2

3


42

Scene 2

3

2 1


3

Nav > 1

1 Nav > 3

2

43


Scene 3

2

1

44


Nav > Outro

45

3 2

Nav > 2 3 1


46

Intro

Nav > 1


47

outro

Nav > Intro

1 Nav > 3

1

Werkboek - Immersive Space  

Immersive Space - HAN CMD - Werkboek

Werkboek - Immersive Space  

Immersive Space - HAN CMD - Werkboek