Page 1

Poročni NAJIN

PLANER

VODI Č P R I OR GA N I Z AC I J I P OROK E


Poročni NAJIN

PLANER

Nevesta Ženin Datum poroke

1


POROČNI KOTIČEK Dolenjska c. 138a, Ljubljana t: 01 427 3230 www.porocnikoticek.si


Čestitamo!

Vstopata v za mnoge najlepše obdobje v življenju in kako ga lepše začeti kot z nepozabno poroko. Da pa bo vse potekalo, kot je treba, je pred vama planer, kamor si bosta zapisovala in shranjevala svoje zamisli, ideje in fotografije ter tako počasi načrtovala svojo sanjsko poroko. In ker želimo tudi mi soustvariti vajin popoln dan, vama ponujamo kar nekaj nasvetov – kako do sanjske poročne obleke za vsako postavo, kako narediti seznam gostov, kako razporediti svate itd. Vedno sveže ideje in najnovejše trende pa najdete v reviji Moja poroka!

3


N a j l e p š a i z b i r a p o r o č n i h p r s t a n o v .

Kazalo 5

Sanjska poročna obleka

36 Organizacija poroke 43 Mesečni planer za oba 47 Koliko naju bo stalo? 50 Ideje kako privarčevati 52 Kdo kaj plača? 54 Civilna poroka 57 Kako narediti seznam gostov 66 Kako najbolje razporediti svate? 69 Seznam obveznih fotografij

w w w. m i r a g e. s i

72 Besedila poročnih vabil 76 Besedila poročnih zahval 79 Poročni koledar 86 Poročni zapiski

Kolofon

ZALOŽNIK: Vidi grafično podjetje, d.o.o. Dolenjska cesta 148, Ljubljana t: 01 428 9999, e: vidi@siol.net www.poroka-bo.com November 2013, 1. IZDAJA

U s t v a r j e n o

z

Zlatarna Mirage | Razlagova ulica 4 | Celje T: +386 41 675 894 | E: info@mirage.si Poročni kotiček | Dolenjska cesta 138a | Ljubljana

ISSN 2232-2140


Sanjska poročna obleka Vse želimo na svoj poročni dan izgledati karseda čudovito in k temu v veliki meri pripomore ravno poročna obleka. Toda, kako najti pravo? Naš prvi nasvet je prav gotovo, da morate poročno obleko pomeriti. Ko boste oblekle vsaj kakšno poročno obleko, boste vedele, o čem govorimo. Pomerjanje poročnih oblek ni enako pomerjanju majic ali hlač v trgovini. Večina žensk ni vajenih nošenja svečanih oblek, poročna obleka pa je še več kot to. Vsako izmed vas bo spremenila v pravo princeso, kar si na takšen dan zagotovo zaslužite. Naš naslednji nasvet se dotika fotografij. Občudujete poročne obleke v revijah, spletu in se kot nore zaljubite v določen kroj ali silhueto? Toda pozor. Na večini fotografij obleke nosijo manekenke s skoraj popolnimi merami, ki pa jih v realnosti zelo težko vidimo. Nekatere imamo malce širše boke, druge so majhne, tretje presuhe, četrte imajo prevelik prsni obseg … Skratka, daleč od popolnosti. To pa ne pomeni, da za vas ne obstaja popolna obleka. Ravno nasprotno. Morda le ne bo tista, ki ste si jo zamislile zgolj na podlagi fotografije. Zato je še kako pomembno, da upoštevate naš prvi nasvet in obleko najprej pomerite. Morda boste presenečene, kako obleka s fotografije zgleda na vas. Upoštevajte pa tudi nasvete svetovalk v salonu. Te so tam, da vam pomagajo poiskati pravo obleko za vašo postavo.

5


Vedno z vami Revija Moja poroka sedaj tudi v digitalni obliki po ugodnejši ceni.

AJ SKENIR i kodo in s voj priskrbi s izvod ZDAJ!

REVIJO MOJA POROKA NAJDETE V APLIKACIJI TRAFIKA


Kakšno obleko naj iščem? Hruška

Če imate nekoliko večje boke, potem bo za vas najboljša klasična A-linija. Gre za najbolj klasičen in univerzalen kroj poročne obleke in po njej poseže marsikatera bodoča nevesta, saj se v njej resnično dobro počuti, prav tako pa ta kroj »skrije« največ pomanjkljivosti. Če želite poudariti druge atribute, potem vam svetujemo srčkast izrez na obleki ali da pri izboru iščete takšno obleko, ki bo imela s kristali okrašen sam zgornji del. Tako boste poskrbeli, da bo vizualni pogled vseh občudovalcev usmerjen više.

Jabolko

Če imate postavo v obliki jabolka, potem imate nekoliko večji trebuh in širok pas, vaša postava pa se v zgornji in spodnji del telesa zoži. Za vas pride v poštev empir stil obleke, ki zaradi pasu povsem pod prsmi in elegantne padajoče linije podaljša in zoži vašo postavo. Slog pa ni primeren za tiste z velikimi prsmi. Povprašate lahko tudi za obleke, ki imajo korzet, ki bo vsaj delno stisnil vaš trebuh (veliko lahko naredite tudi s perilom za oblikovanje telesa), nato pa se obleka lahko nadaljuje v klasično A-linijo. Tudi obleka z globokim V-izrezom bo ustvarila laskavo, navpično linijo. Ne posegajte pa po širokih oblekah, misleč, da se boste lahko skrile. Naredile boste namreč ravno nasprotno – se povsem neupravičeno še bolj razširile.

7


Peščena ura Postava, ki jo imajo v mislih pri svojem oblikovanju vsi oblikovalci. Vaša prsa in boki so v istem razmerju, pohvalite pa se lahko tudi z ozkim pasom. Klasična A-linija z nekoliko podaljšanim životcem bo poudarila vaše oprsje in ozek pas, vseeno pa s svojim širšim spodnjim delom dala dogodku primerno glamuroznost. Če želite poudariti tudi boke, potem bo obleka v slogu morske deklice prava izbira. Oprijet životec in boki, spodnji del pa se bo razširil šele nekaj centimetrov nad koleni. Če so vam všeč drobni detajli, potem te raje poudarite na dnu obleke.

Atletska Če imate bolj visoko in športno

postavo, potem si zagotovo želite, da bi na poročni dan izgledale karseda ženstveno in zapeljivo. Priporočamo vam dolgo ozko krojeno obleko iz šifona, svile ali elegantne čipke, ki se bo nežno oprijela vaše celotne postave. V vaš ožji izbor lahko pridejo tudi obleke s širšimi naramnicami ter tiste, ki bodo poudarile vaš ozki pas ali dekolte. Pomerite lahko tudi kakšno v slogu morske deklice, ki bo vaši postavi dodala potrebno eleganco in drznost.

8


Suhe, visoke Težava suhih in visokih deklet je, da lahko kaj hitro izgledajo preveč »preklasto«, zato priporočamo, da izbirajo med oblekami, ki imajo zanimive detajle, ki odvrnejo pogled od celotne postave. To so lahko čipke, velike rože, barvno usklajeni pasovi … Previdno s klasičnim empir slogom, saj si ga lahko privoščijo le, če je dodan dodatni volumen padajoči obleki ali pa je ta narejena iz elegantne čipke. V vaš izbor pridejo tudi kratke obleke, ki bodo poudarile dolge noge, ali pa celo obleke s širokimi krinolinami in volumnom, vendar v tem primeru ni potrebno dajati poudarka še drugim detajlom. Preprostost je še vedno ključ, če delamo z veliko količino blaga.

Obrnjen trikotnik Vaša ramena so

proporcionalno širša od bokov, tako da s svojo postavo ustvarite videz obrnjenega trikotnika. V tem primeru vam svetujemo obleke s širokimi naramnicami, ki se zaključijo v nežen V-izrez. Obleka se lahko nato oprime životca, se lahno razširi ob boku, z dodanim blagom pa dodamo volumen spodnjemu delu. Tako boste provizorično zmanjšale zgornji del ter ga uskladile s pasom in boki. Lahko pa širšim ramenom prilagodite spodnji del ter se odločite za klasično A-linijo. Kot ene izmed redkih žensk lahko izberete široko plesno obleko, pri kateri je krilu dodan še dodatni volumen.

9


Nevestina obleka Kreator

Cena

Salon

Kontakt

NE SPREGLEJ

Prilepi fotografijo

10


Ideje in fotografije

11


Poročna pogostitev Gostišče, catering

Poskusni meni

Kontakt

Cena

NE SPREGLEJ

Prilepi fotografijo

20


Poročni meni MENI 1

MENI 2

21


Kdo kaj plača? Morda spadate med tistih nekaj srečnežev, ki jim poroko še krijejo starši. Dandanes je to postalo prej izjema kot pravilo, vendar za vse tiste, ki vam bodo poroko (kot veleva tradicija) plačali starši, predstavljamo razporeditev stroškov.

52


Nevesta in njena družina

Plača ženinov poročni prstan, nevestino obleko, vse pripadajoče dodatke (tiaro, čevlje …) in nevestin videz (ličenje in frizerja). Tudi stroški najema gostišča, vključno s hrano, so v domeni nevestinih staršev. Prevzeti pa morajo še poročna vabila in zahvale, ansambel in fotografa.

Ženin in njegova družina

Plača poskusno večerjo, nevestin poročni prstan, prevoz mladoporočencev, stroške civilnega in cerkvenega dela, pogostitev po civilnem in cerkvenem delu, nevestin poročni šopek, naprsne šopke, konfete, ženinovo obleko in dodatke, pijačo v gostišču ter poročno potovanje. Vendar so to tudi za družine precejšnji zalogaji. Zato je v navadi tudi to, da si svoji obleki ženin in nevesta kupita sama, poročne prstane jima kot darilo plačata priči, okrasitev avtomobila plača šofer (spet kot darilo, vendar le v primeru, da gre za prijatelja in če se s tem strinja ali to predlaga, pri najemu profesionalca tega ne morete pričakovati), poročno večerjo pa si starši enakovredno razdelijo … Seveda je vse tudi odvisno od tega, koliko sorodstva ima katera izmed strani. Npr. če jih je na nevestini strani več, potem je pravično, da njeni starši plačajo več ali obratno. Če pa starši vztrajajo, da bi želeli plačati poroko, potem pa lahko izračunate celotne stroške, ki si jih starši enakovredno razdelijo (seveda če si to finančno lahko privoščijo).

POZOR! ČE VAM BODO POROKO PLAČALI STARŠI, POTEM UPRAVIČENO LAHKO PRIČAKUJETE TUDI NJIHOVE GOSTE OZ. VSAJ KOGA, KI VAM NE BO RAVNO PO GODU ALI PA GA SPLOH NE BOSTE POZNALI … VENDAR IMAJO STARŠI KOT PLAČNIKI TO PRAVICO. BODITE PA RAZUMEVAJOČI, ČE VAM STARŠI TEGA NE BODO MOGLI OMOGOČITI. VERJEMITE, DA BOSTE SVOJ POROČNI DAN CENILI ŠE BOLJ (ČE NE DRUGEGA BOSTE PRED SKOKOM V ZAKON VSAJ MALCE PREMISLILI IN SE MORDA IZOGNILI POZNEJŠIM TEŽAVAM).

53


Seznam svatov

60


Seznam svatov

61


Besedila poročnih vabil Datum določen, kraj izbran, ure dorečene, sedaj je vse to potrebno le olepšati in izpisati na vajino poročno vabilo. Vendar kako? Vsi nismo vešči lepopisja in zato lahko že pri vabilu nastane težava. Naj vam priskočimo na pomoč z nekaj najbolj pogostimi poročnimi vabili.

72


Simona & Gorazd Odločitev je padla ... letos je čas za poroko! V objemu gorenjskih gora bova 11. avgusta 2014 dahnila najin da. Poročno zaobljubo si bova izrekla ob 16. uri v Eko hotelu Bohinj, kjer bomo nadaljevali z zabavo. Pridite naju obmetavat z rižem! Z darili si ne delajte skrbi, saj to v ljubezni pomembno ni. Če pa drugače mislite si vi, naj raje kak evro v kuverti zašumi.

Dragi sorodniki in prijatelji! Najini ljubezni bova dala pridih večnosti v soboto, 15. septembra 2014. Vabiva Vas, da delite z nama te trenutke sreče in se nama pridružite ob 15. uri v cerkvi sv. Martina v Podvrhu in nato ob 17. uri v parku Term Dobrna. Poročno slavje bomo nadaljevali v dvorani Zdraviliškega doma. Vesela bova, če boste ta dan preživeli z nama. Mateja in Tilen

Odločila sva se, da bova knjigo življenja pričela pisati v dvoje. Vrstico za vrstico, stran za stranjo. 1. september 2014 je najin dan, poln veselja in skritih pričakovanj, saj bo uresničil najine sanje, v katere oba zvesto sva verjela vanje. Vesela in počaščena bova, če nama boste s svojo prisotnostjo polepšali ta dan! Skupaj se zberemo ob 13. uri pri nevesti ter se ob 14. uri odpeljemo proti morju, kjer si bova ob 15.30 v parku hotelu Marita v Portorožu izrekla poročno zaobljubo. Poročno slovesnost bomo ob 18. uri nadaljevali v hotelu.

Skupaj z Vami si želiva deliti trenutke sreče ob vstopu na skupno pot. Zato vas pričakujeva na poročni slovesnosti, ki bo 29. septembra 2014, ob 15. uri, na Škofjeloškem gradu in nato ob 18. uri v cerkvi Sv. Janeza v Novi Oselici nad Sovodnjem. Z vašo navzočnostjo bo najin dan še lepši! Tanja in Jure Prosiva za potrditev udeležbe do 1. 9. 2014 na telefonski številki 031 255 698 (Tanja).

Andreja in Gregor

73


Poročni koledar Med pripravami na poroko se srečujemo z novimi ljudmi in informacijami. Da ne bo noben sestanek pri cvetličarju, v poročnem salonu ali kje drugje pozabljen, smo vama pripravili koledarček. Vanj si lahko zapišeta vse obveznosti, ki vaju čakajo vsak dan.

Leto

79


Popolni vodič za samostojno in brezskrbno organizacijo vajine sanjske poroke! Načrtovanje poroke je zelo prijetna naloga, sploh če se je lotiš organizirano. Tu vama bo v veliko pomoč prišel poročni planer, kamor si lahko zapisujeta svoje ideje, pomembne informacije, kontaktne številke ponudnikov, lepita fotografije ter tako počasi ustvarjata svoj popoln dan. V njem pa bosta našla še veliko drugih koristnih poročnih nasvetov, ki so jih samo za vaju napisali avtorji najbolj brane slovenske poročne revije Moja poroka.

ISSN 2232 214

7,90€


Najin Poročni PLANER  

Načrtovanje poroke je zelo prijetna naloga, sploh če se lotiš organizirano. Tu vama bo zagotovo v veliko pomoč prišel naš poročni planer, ka...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you