Page 1

Julij 2017, letnik X, ĹĄtevilka 5 / www.slovenci.si

Posebna izdaja

DobrodoĹĄli doma Pomurje


www.bled.si


// UVODNIK

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

Spoštovane bralke in bralci revije Moja Slovenija, drage rojakinje in rojaki! Leto je naokoli in smo se ponovno zbrali na že sedmem tradicionalnem srečanju Slovencev iz celega sveta, ki ga prireja Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu - Dobrodošli doma! S temi besedami vam želim tudi prisrčno dobrodošlico v Mursko Soboto in Slovenijo. Poletje je tisti del leta, ko se še posebej posvetimo družini, prijateljem, potovanjem in druženju. To, da vi dragi rojaki svoj čas namenite obisku svoje matične domovine, je neprecenljivo. Vesel sem, da so vezi s Slovenijo skozi generacije ostale tako močne, še zlasti pa sem ponosen, ko vidim mlade, ki tako prisrčno nadaljujejo živeti in ohranjati slovensko kulturo, jezik in identiteto, saj so prav oni naša prihodnost. Za ohranitev lastnega jezika, kulture in identitete v tujini je potreben izjemen trud in pogum. Na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu se trudimo podpirati in spodbujati vas k temu, vendar brez vašega dela, prizadevanj in volje to ne bi bilo možno, zato nam je v čast, da lahko za vas prirejamo dogodke kot so Dobrodošli doma, kjer se tudi osebno srečamo z vami v naši skupni domovini. Prireditve se bodo udeležili tudi mnogi domačini, ki bodo ob tej priložnosti imeli možnost spoznati velikost in bogastvo, ki ga Slovenija ima v svoji manjšinski skupnosti, ki živi izven njenih meja. Slovenci v zamejstvu in po svetu so ambasadorji slovenstva v tujini, so most med državo, kjer živijo in delajo ter domovino Slovenijo. Pomemb­no je, da se tega zavedamo tako na državnih kakor tudi na lokalnih ravneh, zato si na Uradu prizadevamo, da se dogodek Dobrodošli doma seli po različnih krajih Slovenije. Tudi letošnji program prireditve Dobrodošli doma je pestro obarvan z glasbenimi, umetniškimi, športnimi, turističnimi in drugimi vsebinami, zato upam, da bo vsak izmed vas našel nekaj zase in spoznal nekaj novega o sebi, svojih sorojakih in Sloveniji.

Želim vam prijetno poletje in bivanje v Sloveniji ter dobrodošli doma!


› Priloga Stroji › Statistika: 50 največjih › Intervju: Dr. Peter Gašperšič › Urejanje okolice › Projekti: Navpični gozd › Pregled trga Dodatki betonom in maltam

Spletni portal www.slovenci.si povezuje


// IZ TOKRATNE ŠTEVILKE

SLOVENCI PO SVETU

Dobrodošli doma – stičišče slovenstva za en dan

Spletna stran revije Moja Slovenija Poiščite nas ter spremljajte novice na

KULTURA

www.slovenci.si NOVICA

48. Tabor slovenskih pevskih zborov

Na štirinajstih osemtisočakih

Moja Slovenija www.slovenci.si

IZDAJATELJ Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu UREDNIŠTVO Erjavčeva 15 1000 Ljubljana, Slovenija GLAVNI IN ODGOVORNI UREDNIK Marjan Cukrov

IZVEDBA Tehnis d.o.o. PRELOM in priprava za tisk Studio Tehnis FOTOGRAFIJA NA NASLOVNICI Plavajoči mlin na Muri Ižakovci Vir: arhiv ZTK Beltinci

KONTAKTI +386 1 230 80 00 info@slovenci.si www.slovenci.si spremljajte nas

SODELAVCI Milan Marčič, Tatjana Kolenko Tehnis d.o.o. slovenci.si

5


// SLOVENCI PO SVETU

Dobrodošli doma – stičišče slovenstva za en dan Razkropljeni po svetu, a doma v Sloveniji Od leta 2011 v organizaciji Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu vsako leto, prvo soboto v juliju, v Sloveniji poteka srečanje Dobrodošli doma, ki praviloma privabi več tisoč rojakov z vseh koncev sveta in iz zamejstva. Prireditev je naslednica nekdanjih izseljenskih piknikov, za razliko od njih pa prinaša kakovosten pregled slovenske izseljenske in zamejske kulturno-umetniške ustvarjalnosti. Lanska, ki je potekala v znamenju 25-letnice slovenske samostojnosti, je bila še posebej slovesna. Oditi od doma ni tako zelo lahko, kot deluje na prvi pogled. Vsakogar malce stisne pri srcu, ko zapusti domačo deželo in stopi na tujo zemljo, ki jo pozna le iz knjig, medijev ali pa še to ne. Zato pa je toliko bolj veličastno vračati se domov in vsakoletna srečanja Dobrodošli doma so iskren izraz tega občutja. Pobudnik prireditve Dobrodošli doma, Urad

Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, tako na svoj način izraža zahvalo rojakom, kajti brez podpore slovenske narodne manjšine in naših izseljenskih skupnosti, ki izven meja ohranjajo slovensko kulturo, jezik, pesem in vse, kar nosi slovensko izročilo, Slovenija ne bi postala del družine uspešnih in razvitih držav.

Pred Mestno hišo v Ljubljani so se v poletnem sobotnem dopoldnevu lani zavrtele številne folklorne skupine, med njimi so nekatere postale stalnice na srečanjih Dobrodošli doma.

6

Moja Slovenija


2011: Ljubljana bolj slovenska kot kdajkoli Prvega skupnega srečanja Slovencev iz zamejstva in sveta, leta 2011 v Ljubljani, se je udeležilo okoli dva tisoč ljudi, od tega 500 nastopajočih z vseh koncev sveta. Slovenska prestolnica je takrat zaživela v slovenski pesmi, besedi in plesu. Kljub temu da so rojaki prišli od vsepovsod, tuje besede skoraj ni bilo slišati. Razveseljivo je videti in slišati predvsem številne mlade, ki sodijo v tretjo ali četrto generacijo slovenskih izseljencev in še govorijo slovensko. Nekatere skupine – pevske, folklorne in druge – so od tedaj postale redne gostje na tej prireditvi, ki vabi Slovence iz zamejstva in sveta, da se vrnejo v svojo domovino in se spomnijo tradicionalnih običajev ter navad. Obenem pa je prireditev prisrčen sprejem rojakov, ki v poletnem času pridejo domov, bodisi na počitnice, obisk, jezikovne tečaje ali tabore.

Rojaki po svetu – ključna dodana vrednost naši državi

Na srečanjih Dobrodošli doma se vselej pokaže, kako mogočna je zavest pripadnosti slovenskemu narodu med našimi rojaki iz zamejstva in sveta. Prekipevajoča energija, objemi, stiski rok in pričakovanje vsega lepega so stalnice prireditve. Toliko slovenske duše in srca Slovenci, ki živimo znotraj meja Slovenije, zlepa ne občutimo. »Prihajajte v Slovenijo, dajte možnost mladim generacijam, da vidijo našo zeleno državo,« je obiskovalce iz tujine leta 2015 na Ptuju pozval minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in dodal: »Poudariti moram naša prizadevanja, da aktivno nagovorimo vas - rojake po svetu, saj ste ključni člen pri ustvarjanju uspešne Slovenije. Ste izjemna dodana vrednost naši državi, bili ste z nami pri snovanju naše samostojne domovine in ste največji promotorji slovenske kulture in slovenskih lepot po svetu.«

Udeležence letošnjega srečanja Dobrodošli doma bodo sprejeli prislovično gostoljubni Pomurci v pravljičnem dvorcu Rakičan pri Murski Soboti.

Ob 25-letnici Slovenije še posebej slovesno Srečanje Dobrodošli doma je imelo v letu 2016 spričo 25. obletnice samostojnosti in državnosti Slovenije poseben pomen in še bolj slavnosten pridih. Po ljubljanskem mestnem središču ni bilo opaziti v prejšnjih letih tradicionalnih stojnic, so pa bili tako gostje kot gostitelji deležni vrhunskih kulturnih dogodkov, kot sta bila na primer koncert Vseslovenskega simfoničnega orkestra z gosti v Sloven­ski filharmoniji in odprtje razstave V obljubljeno deželo – Slovenke v Ameriki v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Letos dobrodošli v Pomurju Letošnje srečanje Dobrodošli doma bo potekalo od 7. do 9. julija v dvorcu Rakičan v Pomurju. Začelo se bo s petkovim poznopopoldanskim dogodkom ob 500-let­ nici reformacije v Pomurju, nadaljevalo pa s premiero filma o Slovencih v Betlehemu (ZDA). Petkov večer se bo zaključil s festivalom Soboško poletje. Sobotno dopoldne bo namenjeno organiziranim ogledom Pomurja in vodenju po Murski Soboti. Organizatorji napovedujejo tudi okroglo mizo o strategiji dolgožive družbe in predavanje o Plečnikovem letu. Sobotno popoldne bo v znamenju športa, saj se bodo ekipe iz zamejstva in izseljenstva pomerile na nogomet­ nem turnirju v malem nogometu. Z ekumenskim bogoslužjem za Slovence po svetu, izseljenstvu in doma, ki ga bosta vodila škof za Slovence po svetu dr. Peter Štumpf in evangeličanski škof Geza Filo, se bo letošnje srečanje Dobrodošli doma končalo.

Na prvem srečanju Dobrodošli doma, leta 2011, so se med stojnicami v središču Ljubljane sprehodili tudi nekateri člani tedanje ministrske ekipe, med njimi akad. prof. dr. Boštjan Žekš (desno).

Blanka Markovič Kocen arhiv USZS slovenci.si

7


// PROGRAM DOBRODOŠLI DOMA 2017

Dobrodošli doma 2017 DOBRODOŠLI DOMA

Murska Sobota, Rakičan 7. – 9. julij 2017

Petek, 7. julij 2017 18:00

Dogodek ob 500-letnici reformacije

Evangeličanska cerkev Murska Sobota

Organizator: Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) in Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota

19:30

Premiera filma o Slovencih v Bethlehemu (ZDA)

Gledališče Park, M. Sobota

Organizator: Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ), Zavod Sončnica

21:00

Festival Soboško poletje Nastop tolkalne skupine Murska Percussion

Trg kulture, Murska Sobota

Organizator: ZKTŠ

Sobota, 8. julij 2017 8:00 – 13:00

Organizirani izleti po Pomurju:

Avtobusna postaja Murska Sobota

1. Bogojina, Lendava 2. Ljutomer, Jeruzalem 3. Gornja Radgona, Pavlova hiša / Pavelhaus 4. Goričko Organizator: Pomurska turistična zveza (info tel: 041 326 093 ga. Barbara Kolec)

9:00 – 11:00

Spoznajmo Soboto – Vodenje po Murski Soboti (zbirno mesto: Hranilnica prekmurskih dobrot, Slovenska ulica 41)

Zaključek s predavanjem Petra Kuharja: Plečnikovo leto Pokrajinska knjižnica Murska Sobota (ob 11:00) Organizator: ZKTŠ

10:00

Festival Soboško poletje – Predstava za otroke

Trg kulture, M. Sobota

Organizator: ZKTŠ

10:00 – 12:00

Predstavitev strategije dolgožive družbe

Dvorec Rakičan, Modri salon

Organizator: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS)

11:00 – 16:00

Nogometni turnir v malem nogometu – ekipe iz izseljenstva in zamejstva

Športno igrišče v parku Rakičan

Organizator: RIS, Klub prekmurskih študentov in Nogometni klub Rakičan, USZS

www.slovenci.si

8

Moja Slovenija


Dobrodošli doma 2017 DOBRODOŠLI DOMA

Murska Sobota, Rakičan 7. – 9. julij 2017

Sobota, 8. julij 2017 12:00

Odprtje Razstave Izseljenski časopisi v prekmurščini

Dvorec Rakičan, predprostor Modrega salona

Organizator: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

13:00 – 15:00

Okrogla miza na temo Pomurci v svetu

Dvorec Rakičan, Modri salon

Organizator: Inštitut za slov. izseljenstvo in migracije, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU)

13:00 –

Čarobni okusi Pomurja na dveh lokacijah: dvorišče dvorca in park

Dvorec Rakičan, dvorišče in park

Organizator: RIS

13:00 –

Ustvarjalne delavnice za otroke

Park Rakičan

Organizator: RIS

13:00

Otvoritev razstave Irene Hribar Schmidt

Galerija Dvorec Rakičan

Organizator: RIS in Slovenska izseljenska matica

13:00 – 14:00

Prihod organiziranih nastopajočih skupin

Dvorec Rakičan

14:00 – 15:00

Pihalni orkester Murska Sobota

Dvorec Rakičan

Organizator: RIS

14:00 – 15:00

Mišo Kontrec, glasbeni nastop (violina)

Dvorec Rakičan

Organizator: RIS

16:00 – 17:00

Srečanje gospodarstvenikov – Predstavitev investicijskih potencialov Pomurja

Dvorec Rakičan, Modri salon

17:00 Dvorec Rakičan, glavni oder

Organizator: RIS v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico, Območno Obrtno in podjetniško zbornico, Razvojnim centrom, USZS

Pozdravna nagovora: župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc

www.slovenci.si

slovenci.si

9


// PROGRAM DOBRODOŠLI DOMA 2017

Dobrodošli doma 2017 DOBRODOŠLI DOMA

Murska Sobota, Rakičan 7. – 9. julij 2017

Sobota, 8. julij 2017 17:00 – 21:00 Dvorec Rakičan

Nastopi izseljenskih društev, povezujeta Boštjan Rous in Simona Cizar Organizator: USZS

Glavni oder

17:20

Slovenska šola Marije vnebovzete iz Clevelanda (ZDA)

17.40

Folklorna skupina Nageljčki iz Kanade

17.55

Dijaki iz Argentine

18.10

Slovensko kulturno umetniško društvo Triglav Stuttgart (Nemčija)

18.25

Mešani pevski zbor Ivanjkovci

18.40

Slovensko kulturno društvo Lipa iz Münchna (Nemčija)

18.55

SKŠD »Drava« Augsburg (Nemčija)

19.10

MePZ Davorin Jenko, Društvo Triglav Banja Luka (BiH)

19.25

Otroška folklorna skupina Društva Slovencev Banja Luka (BiH)

19.40

Ljudski pevci ZSM Gornji Senik iz Porabja (Madžarska)

19.55

KPD Bazovica – folklorna skupina (Hrvaška)

20.10

SKD »Istra« Mešani pevski zbor Encijan (Hrvaška)

20.25

Folklorna skupina Zveze Slovencev Sakalovci (Madžarska)

20.40

Zbor Pavlova hiša (Avstrija)

Oder v parku

17.45

Slovenski zven: ga. Danni Stražar iz Švedske in Kvartet Krt iz Kamnika

18.30

Mladinski Jazz orkester Slovenci Kakanj (BiH)

19.30

Tadej Kampl – Ptuj

Modri salon

15.00 – 16.00

Film Društva Slovencev Kredarica – Novi Sad

www.slovenci.si

10

Moja Slovenija


Dobrodošli doma Dobrodošli doma 2017 2017 Murska Sobota, Rakičan DOBRODOŠLI DOMA DOBRODOŠLI DOMA

Murska Sobota, 7. – 9. julij 2017 Rakičan 7. – 9. julij 2017

Sobota, 8. julij 2017 2017 program z možnostjo jahanja 17:30Petek, 7. julij Jahalni Dvorec Rakičan, maneža

18:00 Evangeličanska cerkev 18:00

Murska Sobota Dvorec Rakičan, Modri salon

Organizator: RIS in Konjeniški center Dvorec Rakičan

Dogodek ob 500-letnici reformacije

Organizator: Raziskovalno v izobraževalno središče (RIS) Film o Slovencih Bethlehemu in Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota

(Film se bo predvajal vsako polno uro do 22:00 ure)

19:30

Organizator: RIS

Gledališče Park, M. Sobota

Organizator: Zavod za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ), Zavod Sončnica

Dvorec Rakičan, glavni oder

Organizator: RIS

Premiera filma o Slovencih v Bethlehemu (ZDA)

21:00 – 22:00 21:00

Trg kulture, Murska Sobota

22:00 – 00:30

Dvorec Rakičan, glavni oder

Hišni ansambel Avsenik

Festival Soboško poletje Nastop tolkalne skupine Murska Percussion Vlado Kreslin Organizator: ZKTŠ Organizator: RIS

00:30 – Mišo Kontrec Sobota, 2017 RIS Dvorec Rakičan, glavni 8. oderjulij Organizator: 8:00 – 13:00 Avtobusna postaja Nedelja, Murska Sobota

Organizirani izleti po Pomurju: 1. Bogojina, Lendava

9. julij 2017 2. Ljutomer, Jeruzalem

8:00 – 11:00 Avtobusna postaja Murska Sobota

9:00 – 11:00

3. Gornja Radgona, Pavlova hiša / Pavelhaus

Organizirani izleti po Pomurju: 4. Goričko

1. Bogojina, Lendava 2. Ljutomer, Jeruzalem 3. Gornja Radgona, Pavlova hiša / Pavelhaus Spoznajmo Soboto – Vodenje po Murski Soboti 4. Goričko (zbirno mesto: Hranilnica prekmurskih dobrot, Slovenska ulica 41)

Organizator: Pomurska turistična zveza (info tel: 041 326 093 ga. Barbara Kolec)

Organizator: Pomurska turistična zveza

9:00 – 11:00 Hranilnica prekmurskih dobrot, Slov. ul. 41, MS

11:00 10:00

Zaključek s predavanjem Petra Kuharja: Plečnikovo Spoznajmo leto Soboto – Vodenje po Murski Soboti

Pokrajinska knjižnica Murska Sobota (ob 11:00) Organizator: ZKTŠ Organizator: ZKTŠ

10:00 – 12:00

Ekumensko bogoslužje Festival Soboško poletjeza– Slovence Predstavadoma, za otroke vOrganizator: zamejstvu ZKTŠ in po svetu – vodita škof za Slovence po svetu dr. Peter Štumpf Predstavitev strategije dolgožive in evangeličanski škof Geza Filo, družbe

Dvorec Rakičan, Modri salon

Organizator: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS)

11:00 – 16:00

Nogometni turnir v malem nogometu – ekipe iz izseljenstva in zamejstva

Stolnica Murska Sobota Trg kulture, M. Sobota

Športno igrišče v parku Rakičan

pri bogoslužju sodeluje pevski zbor Encijan iz Pulja

Organizator: RIS, Klub prekmurskih študentov in Nogometni klub Rakičan, USZS

www.slovenci.si www.slovenci.si

slovenci.si

11


// WELCOME HOME 2017 PROGRAMME

Dobrodošli doma 2017 (Welcome Home 2017) Murska Sobota, Rakičan I 7 to 9 July, 2017

Friday, 7 July, 2017 6 p.m. Evangelical church, Murska Sobota Event marking 500 years of Reformation in the Prekmurje region

Organiser: The RIS Research and Education Centre and the Murska Sobota Evangelical church municipality

7:30 p.m. Gledališče Park theatre, Murska Sobota The premiere of a film about Slovenians in Bethlehem Organiser: The ZKTŠ Institute of Culture, Tourism and Sport, the Zavod Sončnica institute

9 p.m. The Trg kulture square, Murska Sobota The Soboško poletje festival Organiser: ZKTŠ

Saturday, 8 July, 2017 8 a.m. - 1 p.m. Bus station, Murska Sobota Guided tours of the Pomurje region: 1 Bogojina, Lendava 2 Ljutomer, Jeruzalem 3 Gornja Radgona, Pavlova hiša/Pavelhaus 4 Goričko Organiser: The Pomurje Tourist Association

9 a.m. - 11 a.m. Meeting point: The tourist information and culinary centre Hranilnica prekmurskih dobrot, Slovenska ulica Street 41 Guided tour of Murska Sobota Organiser: ZKTŠ

11 a.m. The Murska Sobota Regional Study Library Conclusion: Lecture by Peter Kuhar: Plečnik’s Year Organiser: ZKTŠ

10 a.m. The Trg kulture square, Murska Sobota The Soboško poletje festival - a show for children Organiser: ZKTŠ

10 a.m. - noon Rakičan Mansion, Blue Saloon The presentation of the strategy for a long-lived society

1 p.m. - 3 p.m. Rakičan Mansion, Blue Saloon Round table debate on the people of Pomurje living abroad

Organiser: The Institute for Slovenian Diaspora and Migration, the Science and Research Institute of the Slovenian Academy of Arts and Science (ZRC SAZU)

1 p.m. Rakičan Mansion, courtyard and park Magical tastes of Pomurje Organiser: RIS

1 p.m. Rakičan Park Creative workshops for children Organiser: RIS

1 p.m. Rakičan Mansion Gallery The opening of an exhibition by Irena Hribar Schmidt Organiser: RIS and Slovenska izseljenska matica

1 p.m. - 2 p.m. Rakičan Mansion Arrival of performing group 2 p.m. - 3 p.m. Rakičan Mansion Murska Sobota Wind Orchestra Organiser: RIS

2 p.m. - 3 p.m. Rakičan Mansion Mišo Kontrec, musical performance (violin) Organiser: RIS

4 p.m. - 5 p.m. Rakičan Mansion, Blue Saloon Meeting of business executives Presentation of Pomurje’s investment potential

Organiser: RIS in cooperation with the Pomurje Chamber of Commerce and Industry, the regional Chamber of Craft and Small Business, the Development Centre and the Office for Slovenians Abroad

5 p.m. Rakičan Mansion, main stage Welcome addresses: Mayor of Murska Sobota Aleksander Jevšek Minister for Slovenians Abroad Gorazd Žmavc

Organiser: Office for Slovenians Abroad

11 a.m. - 4 p.m. Sports playground at Rakičan Park Futsal tournament featuring teams of Slovenians from abroad

Organiser: RIS, the Prekmurje Student Club and Rakičan FC, Office for Slovenians Abroad

Noon Rakičan Mansion, Blue Saloon lobby The opening of the exhibition Prekmurski izseljenski časopisi (Newspapers of Prekmurje diaspora) Organiser: The Murska Sobota Regional Study Library

12

Moja Slovenija

Main stage 5 p.m. - 9 p.m. Rakičan Mansion, main stage and park stage Performances by associations of Slovenians abroad Moderated by Boštjan Rous and Simona Cizar Organiser: Office for Slovenians Abroad

5:20 p.m. Slovenian St. Mary of the Assumption School from Cleveland, US


5.40 p.m. Folk dance group Nagelj from Canada 5.55 p.m. Secondary school students from Argentina 6.10 p.m. Slovenian cultural and artistic association Triglav Stuttgart, Germany 6.25 p.m. Mixed choir Ivanjkovci

5:30 p.m. Rakičan Mansion, horse fence Riding programme with riding opportunities

Organiser: RIS and the Rakičan Mansion Equestrian Centre

6 p.m. Rakičan Mansion, Blue Saloon Film about Slovenians in Bethlehem (The film will be screened every hour on the hour until 10 p.m.) Organiser: RIS

9 p.m. - 10 p.m. Avsenik band

Rakičan Mansion, main stage

Organiser: RIS

6.40 p.m. Slovenian cultural association Lipa from Munich, Germany

10 p.m. - 00:30 a.m. Vlado Kreslin

6.55 p.m. Slovenian cultural and sports association “Drava” Augsburg, Germany

00:30 a.m. Rakičan Mansion, main stage Mišo Kontrec

7.10 p.m. Mixed choir Davorin Jenko, Triglav Banja Luka Association, Bosnia and Herzegovina 7.25 p.m. Children’s folk dance group of the Slovenian Association Banja Luka, Bosnia and Herzegovina 7.40 p.m. Folk singers ZSM Gornji Senik from Porabje, Hungary 7.55 p.m. Folk dance group KPD Bazovica, Croatia 8.10 p.m. Mixed choir Encijan of the SKD Istra cultural association, Croatia 8.25 p.m. Folk dance group of the Slovenian Sakalovci Association, Hungary

Rakičan Mansion, main stage

Organiser: RIS

Organiser: RIS

Sunday 9 July, 2017 8 a.m. - 11 a.m. Bus station, Murska Sobota Guided tours of the Pomurje: 1 Bogojina, Lendava 2 Ljutomer, Jeruzalem 3 Gornja Radgona, Pavlova hiša/Pavelhaus 4 Goričko Organiser: Pomurje Tourist Association

9 a.m. - 11 a.m. The tourist information and culinary centre Hranilnica prekmurskih dobrot, Slovenska ulica Street 41, Murska Sobota Introducing Sobota - Guided tour of Murska Sobota Organiser: ZKTŠ

10 a.m. Murska Sobota cathedral Ecumenical mass for Slovenians at home and abroad celebrated by Bishop for Slovenians Abroad Peter Štumpf and Evangelical Bishop Geza Filo, the mass will feature the Encijan Choir from Pula, Croatia

8.40 p.m. Pavlova hiša choir, Austria

Park stage 5.45 p.m. Slovenian sound: Ms Danni Stražar from Sweden and the Krt Quarter from Kamnik 6.30 p.m. Slovenian Youth Jazz Orchestra Kakanj, Bosnia and Herzegovina 7.30 p.m. Tadej Kampl - Ptuj 3 p.m. - 4 p.m. Blue Saloon Film by the Slovenian association Kredarica - Novi Sad slovenci.si

13


// ODKRIVAMO SLOVENIJO

Pomurje


// ODKRIVAMO SLOVENIJO Rodovitna in prijazna ravnica, obdana z vinorodnimi hribčki, ki jih je nekoč oblivalo morje, vas vabi v vseh letnih časih. Razlogi za obisk Pomurja so številni. Preprosto prideš, ker si zaželiš drugačnosti, miru, ravnice, pogledov v neskončne zelene daljave, dobrega vina, šunke in tünke, kolesarjenja, letenja, rafta, prekmursko-prleškega melosa besed, murskih vil, ciganske glasbe, domačnosti in gostoljubnosti. V Pomurju čas teče počasneje in je vsaka ura dolga vsaj dve, včasih več. Zato pridite takrat, ko potrebujte čas za sebe in za tiste, ki jih imate radi.

Murska Sobota so severovzhodna vrata v Slovenijo in samo dobro uro in pol vožnje iz Ljubljane. Prvič omenjena leta 1366, se Murska Sobota ponaša z zgodovinskimi spomeniki iz številnih obdobij vse od romanskih časov do 20. stoletja. Danes največje mesto v Pomurju je tudi regionalno in kulturno središče, ki ga, sredi enega najbolj ohranjenih angleških parkov v Sloveniji, krasi renesančni grad.

Med odkrivanjem mesta se odpravite v mestno središče, ki je v veliki meri ohranilo svoj secesijski slog. Na Slovenski ulici 41 se nahaja ena najlepših stavb v Pomurju iz obdobja Art Nouveau, ki je bila zgrajena 1907 in načrtovana kot vogalna enonadstropna hiša, ki s fasado nagovarja dve ulici. Prvotno je bila stavba zgrajena za potrebe mestne hranilnice, danes pa so v njej prostori Hranilnice prekmurskih dobrot in turistično informacijski center. V kulinaričnem centru lahko poskusite in okusite regionalna vina, bučna olja, med, prekmursko gibanico, čokolade in mnoge druge regionalne posebnosti, ki jih lahko odnesete tudi s sabo.

Mlin na Muri, Ižakovci

Grad pri Gradu na Goričkem

Evangeličanska cerkev v Murski Soboti

Cerkev Sv. Nikolaja v Murski Soboti

Murska Sobota, prestolnica gostoljubnosti Pomurja

16

Moja Slovenija


Nekoč grajski, danes pa mestni park z ribnikom leži tik zraven mestnega središča ob Soboškem gradu, ki se prvič omenja kot Bel Mura že leta 1255. V gradu so najprej živeli člani rodbine Széchy, pozneje pa družina Szápary. Slednja je leta 1690 s kraljevim dovoljenjem postala lastnik Sobote. Od leta 1934 je grad v lasti Murske Sobote, ki ga je odkupila, in je danes v njem muzej, gledališka in poročna dvorana ter mladinski klub.

Pomurski muzej, Murska Sobota

Bogato zgodovino beleži tudi dvorec Rakičan, ki se nahaja nedaleč stran od mesta. Prvič se dvorec omenja v 14. stoletju, za časa turških vpadov, kasneje pa so ga temeljito prezidali v baročnem stilu in tako je iz utrdbe nastal podeželski dvorec, obdan z angleškim parkom. Danes je v dvorcu raziskovalno in izobraževalno središče, konjeniški center in restavracija ter prenočišča.

Tesne vezi z naravo Drevoredi, ki vodijo v mesto ob vpadnicah vas pozdrav­ ljajo in sporočajo, da prihajate v mesto zelenja, kjer so travniki in gozdovi na pragu mestnih vrat. Murska Sobota je odlično izhodišče za lahkoten kolesarski potep ob Muri in odkrivanje murskih mrtvic ter za vožnjo z brodom. Dvorec Rakičan

Kolesarjenje ob Muri

Tradicionalna panonska hiša

Hiša penin, Radgonske gorice

Razvajanje v termalni vodi slovenci.si

17


// ODKRIVAMO SLOVENIJO Na reku Muri v bližini vasi Ižakovci (občina Beltinci) je reka ustvarila otok, ki so ga domačini poimenovali Otok ljubezni. Na tem koščku neokrnjene narave potekajo različne turistično, kulturne, etnološke in zabavne prireditve. Na otoku je tudi lepo obnovljen in delujoč plavajoči mlin »Ižakovci«, ki je hkrati tudi spomin na bogato obmursko kulturno dediščino. V preteklosti je bilo na Muri več deset takšnih mlinov. Ob mlinu je brod, sestavljen iz dveh plitvih čolnov, povezanih s ploščadjo, z jekleno vrvjo pa je pripet na oba bregova reke. Brod pri Ižakovcih je eden redkih še delujočih na reki Muri in še vedno prevaža potnike z ene strani reke na drugo. Za odkrivanje narave in čudovitih razgledov z Goričkega pa se podajte v Krajinski park Goričko, kjer lahko obiščete tudi največji renesančni grad na slovenskem, ki se ponaša s 365 sobami. Tisti, ki si zaželite razvajanj v termalni vodi, pa ste le 15 minut stran od najbližjih term v Radencih in Moravskih Toplicah.

Ljubezen gre skozi želodec

Bučno olje na sladoledu in pereci (mlečni kruhki)

Prekmurska šunka in prekmurska gibanica, prleška tünka, dödoli, bujta repa, bograč, paprikaš in retaši. Bučno olje ali tikvin oli kakor mu pravijo domačini, se danes ne znajde le na solatah, ampak je s svojo oreškasto noto pika na i na sladoledu in drugih sladicah.

Lectova srca Medičarstva Celec

Prekmurska gibanica

18

Moja Slovenija

Lectova srca za tiste, ki jih imamo radi


To bogato prekmursko in prleško kulinariko lahko okušate v restavracijah in gostilnah po Pomurju, ki se trudijo za popolnost okusov z uporabo lokalnih sestavin. Kulinarične užitke zaokrožijo vrhunska vina, ki jih pridelujemo na gričevjih in hribčkih od Goričkega, do Strehovsko-dobrovniških in Lendavskih goric ter Radgonsko-kapelskih goric pa vse do Jeruzalema. Da, kuharski mojstri vam vedno znova pričarajo »magdalenice« in obudijo spomine na že davno pozabljene okuse in prijet­na doživetja.

Festivali v Murski Soboti

Festival Sočna vilica

Soboško poletje

• Sočna vilica je festival ulične kulinarike, ki poteka vsak drugi petek, od 5. maja naprej, v Slovenski ulici. • Soboško poletje se prične prvi petek v juliju in se nadaljuje ob petkih zvečer ter sobotnih dopoldnevih v juliju in avgustu na Trgu kulture. • FRONTA - festival sodobnega plesa med 31. avgustom in 2. septembrom v mestu gosti vrhunske plesalce celega sveta.

slovenci.si

19


// ODKRIVAMO SLOVENIJO • Skrito dvorišče za Hranilnico prekmurskih dobrot, v Slovenski ulici, vsako soboto zvečer v juliju in avgustu zagotavlja intimno glasbo vrhunskih glasbenikov.

INFO

• Festival prekmurske šunke in gibanice je tradicio­ nalna prireditev na dvorišču Soboškega gradu in bo letos potekala 8. in 9. septembra.

T: 02 534 11 30

• Festival Soboški dnevi je tradicionalen dogodek v Murski Soboti, ki poteka vsako leto v tednu dneva državnosti in obiskovalcem ponuja glasbeni, gledališki in folklorni program na različnih lokacijah v mestu.«

TIC Murska Sobota Slovenska ulica 41

E: tic.ms@zkts-ms.si www.visitpomurje.eu

Odpiralni čas: pon-pet: 9.00 – 16.00, sob: 9.00 – 12.00

Skrito dvorišče

Lončar

20

Moja Slovenija

Pozvačin


Na Goričkem, gričevnati pokrajini na severnem delu Prekmurja, je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Na kraterju nekdanjega vulkana v bližini gradu Grad se nahaja Doživljajski park Vulkanija, ki z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami predstavlja geološko zgodovino in naravo Goričkega, pa tudi veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta. Na doživetem potovanju skozi vulkansko podzemlje obiskovalce spremlja krtek Oli.

Z razglednega stolpa Vinarium Lendava v Lenda­­ v­ skih goricah je mogoče videti štiri države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Stolp je bil odprt septembra 2015, je okrogle oblike, visok 53,50 metra, s pritličjem in devetimi etažami. Na vrh vodi 240 stop­ nic, na srečo pa tudi dvigalo. V pritličju stolpa so na voljo domače kulinarične specialitete, vrhunska vina in sokovi. slovenci.si

21


// NOVICA

Minister Gorazd Žmavc na Porabskem dnevu odprl tudi knjižni kotiček Monošter, 10. junija - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je danes v Slovenskem kulturnem in informativnem centru v Monoštru odprl novi knjižni kotiček oziroma knjižnico in se udeležil tradicionalne prireditve Porabski dan, na kateri se vsako leto zberejo Slovenci, živeči na Madžarskem. O tem je dejal, da je to pomemben dan, ki zaznamuje življenje in Slovence v Porabju, ker je druženje sestavni del kulturne aktivnosti. Na prireditvi vsako leto podelijo tudi nagrade tistim, ki prispevajo k razvoju Porabja. Letos jo je dobil tudi dolgoletni vodja lendavske galerije Feri Gerič za vsestransko umetniško delo v Porabju, na koncertu pa je nastopila skupina Orlek. Marjan Maučec/STA Vir: Sta.si

Porabski dan z 2. mednarodnim festivalom plesa Lipa­fest, ki ga je pripravila Zveza Slovencev na Mad­žarskem.

22

Moja Slovenija


// KULTURA

Slovenska literatura že desetič na češkem festivalu Na češkem je junija potekal jubilejni deseti festival Evropski pesniki v živo, ki ga organizira češko avtorsko društvo Stranou/Ob robu. Program se je od 6. do 10. junija odvijal v Pragi, z nastopom v sloviti knjižnici Václava Havla, v Berounu in Tetínu pri Pragi ter na gradu Krakovec. Letos je bilo povabljenih trideset avtorjev iz devetih držav oz. narodnosti. Vsa branja so potekala v izvirnih jezikih in v češkem prevodu, poleg tega pa bo izšla še elektronska antologija gostov iz obdobja 2013-2017, v izvirnih jezikih ter s prevodi v češki in angleški jezik, pri čemer sodeluje odddelek za anglistiko in amerikanistiko univerze v Olomucu.

Med nastopajočimi so letos bili tudi štirje slovenski avtorji – Meta Kušar, Koroška Slovenka Maja Haderlap, Zoran Pevec ter Eva Markun, dobitnica nagrade Urška, nagrade, namenjene mladim avtorjem. Samo v zadnjih petih letih je na mednarodnem festivalu Evropski pesniki v živo nastopilo kar štiriindvajset slovensko pišočih avtorjev (ali 28 odstotkov), predstavljenih pa je bilo pet prevodov iz slovenskega jezika. Tako gre za morda najobsežnejše kontinuirano predstavljanje slovenske sodobne literature zunaj Slovenije. V obdobju 2008 - 2013 – 2017 je izšlo pet knjig slovenskih avtorjev v češkem prevodu, od tega štiri neposredno na pobudo festivala. Vseh pet knjig je bilo deležnih posebne predstavitve na prireditvah festivala Evropski pesniki v živo. Vsako leto predstavijo nekaj knjižnih novitet čeških in tujih avtorjev v češkem prevodu, katerih izid je neposredno spodbujen in povezan s festivalom. Letos so v središču pozornosti tri novitete - dve sta delo slovenskih avtoric. Roman Angel pozabe/Engel des Vergessens avtorice Maje Haderlap je po svetovnem uspehu (več kot deset nagrad!) dobil tudi prevod v češki jezik (iz nemškega izvirnika prevedla Eliška Dubcová, Havran, dec. 2016). Že peti prevod v tuje jezike je doživela pesniška zbirka Mete Kušar, Lublaň/Ljubljana (iz slovenščine prevedla Lenka Kuhar Daňhelová, spremna beseda Peter Kuhar, Založba Protimluv, april 2017). Premierno predstavitev bo na festivalu imela pesniška zbirka Nevinní/Nedolžni, najnovejše delo Petra Hruške, enega najvidnejših sodobnih čeških pesnikov.

Knjižnica Vaclava Havla v Pragi.

Od začetka festivala Evropski pesniki v živo, torej od leta 2008 do letos, je na festivalu nastopilo približno 150 avtorjev različnih zvrsti (pesniki, prozaisti, igralci, glasbeniki in likovni umetniki) iz dvanajstih držav. Festivalsko dogajanje podpirajo predvsem mestna občina Beroun, Knjižnica V. Havla iz Prage, Muzej Češ­ kega krasa Beroun, Urad RS za Slovence po svetu in v zamejstvu, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z revijo Mentor, na Češkem delujoče Slovensko društvo Jože Plečnik, Veleposlaništvo RS v Pragi, Avstrijski kulturni forum Praga, Državni zavod za spomeniško varstvo ČR in grad Krakovec ter tri osrednje češke literarne revije in založbe – Tvar (Praga), Host (Brno) in Protimluv (Ostrava).

Peter Kuhar

slovenci.si

23


// KULTURA

Naša slovenska beseda v Srbiji V soboto, 3. junija, je v Ljudskem gledališču »Toša Jovanović« Zrenjanin že enajstič zapovrstjo potekala prireditev »Naša slovenska beseda«, literarno srečanje udeležencev dopolnilnih šol slovenskega jezika in kulture, ljubiteljev slovenske kulture ter posameznih slovenskih društev v Republiki Srbiji v organizaciji Društva Slovencev »Planika« iz Zrenjanina. Letos so bile posebne gostje prireditve »Brinke«, ženska vokalna skupina iz Grosuplja, ki je navdušila publiko s svojimi razkošnimi glasovi. Hkrati je v Zrenjaninu potekal tudi medna­ rodni zborovski festival »Slobodan Bursać«, kjer so se predstavile tako Brinke kot tudi zbor Društva Slovencev »Planika«. Veseli nas, da se slovenska pesem sliši v naših krajih in da je nagovorila tudi širšo javnost. Prireditev je odprl zbor »Planika« z zapetima himnama, vse prisotne pa je nagovoril predsednik Društva Slovencev »Planika« Rudolf Tot. Program sta povezovali Vera Popović in Milena Spremo. Po nastopu Brink smo razglasili »besednika leta 2017«, nagrado sta letos prejela Vera Popović in Aleksandar Dragar za svoj kulturni doprinos v Društvu Slovencev »Planika« iz Zrenjanina in za delo z otroki. Med drugim sta

24

Moja Slovenija

nagrajenca tudi mentorja otroške predstave »Poezija igrarija«, ki je nastala v sodelovanju z mladimi udeleženci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Zrenjaninu ter v mesecu aprilu prejela posebno pohvalo na Otroškem gledališkem festivalu v Ljubljani. S predstavo so se učenci predstavili tudi na prireditvi »Naša slovenska beseda« ter poželi velik aplavz in čestitke.


Tako kot vsako leto so tudi letos udeleženci prireditve spletli venček slovenskih pesmi, zgodb ter iger povezanih z glasbo. Prireditve so se udeležila sledeča slovenska društva iz Srbije: Društvo Slovencev »Sava« iz Beograda, Društvo Slovencev »Kredarica« iz Novega Sada, Združenje Slovencev »Logarska dolina« iz Pančeva, Društvo Slovencev »Kula« iz Vršca, Društvo Slovencev »Triglav« iz Subotice ter Slovenska kulturna skupnost »France Prešeren« iz Niša. Priznanje za svoj trud in doprinos pri ohranjanju in negovanju slovenskega jezika so prejele prisotne učiteljice Rut Zlobec, Tatjana Bukvič in Milena Spremo. Organizator se je poklonil tudi zborovodkinji Brink Tini Vlahčič ter zborovodkinji Planike Danieli Avram. Brinke so se zahvalile tako organizatorju prireditve kot tudi učitelju Zoranu Jovičiću, ki je organiziral njihov prihod v Srbijo ter gostovanje po društvih. Voditeljici prireditve pa sta se zahvalili predsedniku Društva Slovencev »Planika« Rudolfu Totu za njegov trud, skrbnost in odgovorno delo. Po končani prireditvi so se prisotni družili ob skupnem kosilu v Dijaškem domu Angelina Kojić Gina. Skupaj smo preživeli lep dan in se veselimo srečanja prihodnje leto. Slike si lahko ogledate na povezavi: https://goo.gl/aMzxya Milena Spremo

slovenci.si

25


// SLOVENCI PO SVETU

Ohraniti korenine slovenstva v Argentini Društvo Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa je na nedavnem občnem zboru izvolilo nov odbor za naslednje dveletno obdobje. Predsednik krovne organizacije naših izseljencev v Argentini ostaja Jure Komar. V pogovoru za Radio Ognjišče je povedal, da so med načrti prenova tednika Svobodna Slovenija, ureditev arhiva slovenske skupnosti in podpora novih generacij. Občni zbor Zedinjene Slovenije ZS je bil 28. aprila letos. Odbor za obdobje 2017-2018 sestavljajo: predsednik Jure Komar, podpredsedniki Andrej Golob, Karel Groznik in Pavel Brula, tajnika Marjana Poznič in Martin Selan, blagajnika Martin Križ in Toni Javoršek. Kulturna referenta sta Martin Sušnik in Jože Lenarčič, mladinska referenta Karel Groznik in Stanko Jelen, referent za odnose z javnostmi je Toni Rovan. Nadzorni odbor sestavljajo Miha Bokalič, Jože Jan in Toni Kastelic. Prav tako so člani odbora predsedniki slovenskih domov iz Velikega Buenos Airesa ter predstavniki Slovenskega dušnegapastirstva ter organizacij, ki delujejo v slovenski skupnosti: za Slomškov dom iz Ramos Mejie

Jure Komar. Vir: Radio Ognjišče

Pavel Brula; za Pristavo iz Castelarja Edvard Kenda; za Naš dom iz San Justa Andrej Mehle; za Slovenski dom iz Carapachaja Franci Žnidar; za Slovenski dom iz San Martina Viktor Leber; za Hladnikov dom iz Lanusa Vinko Glinšek. Šolski referent je Marcelo Brula; za Zvezo slovenskih mater in žena Alenka Prijatelj; za Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka Štefan Godec; za Slovensko kulturno akcijo Damian Ahlin; za mladinsko organizacijo Jože Rožanec. Več lahko preberete na spletni strani Radia Ognjišče.

Konferenca Slovensko avstralskega akademskega društva V ponedeljek, 22. maja 2017, v tednu, ko je Slovensko avstralsko akademsko društvo (Slovenian Australian Academic Association – SAAA) praznovalo svojo drugo obletnico obstoja, je društvo pripravilo svoj prvi javni dogodek, Konferenco SAAA 2017: Zdajšnje in prihodnje Avstralske in Slovenske raziskovalne priložnosti. Dogodek, ki je potekal v Centru Evropske Unije na Univerzi RMIT (Storey Hall, Green Brain) v Melbournu, je odprla veleposlanica Republike Slovenije v Avstraliji, njena ekscelenca gospa Helena Drnovšek-Zorko.

Konferenca je pritegnila 36 udeležencev, večinoma iz slovensko avstralske skupnosti širom Avstralije. Akademiki, raziskovalci, študentje, podjetniki ter člani vladnih in nevladnih organizacij so imeli priložnost slišati 17 govornikov (dva med njimi preko videa iz Slovenije). Osred­nja govornika dogodka sta bila prof. Glenda Sluga, ARC Laureate Fellow, FAHA in profesorica mednarodne zgodovine z Univerze v Sydenyu in prof. Zlatko Skrbiš, predsednik Svetovne mreže Univerze v Ljubljani (SMUL) in Vice-provost za podiplomsko izobraževanje z Univerze Monash. Enodnevni dogodek se je zaključil z okroglo mizo »Kako izboljšati izmenjavo znanja med Slovenijo in Avstralijo?«. Zaključki dogodka in priporočila bodo dostopna v prihajajočih mesecih. Več informacij o konferenci je dostopnih preko http://saaa.si/saaa-conference-2017-melbourne/ in na Facebook strani SAAA.

Foto: Manca Ogrizek

26

Moja Slovenija

Dr. Kaja Antlej Slovenian Australian Academic Association – SAAA


// POSLOVNO

Slovenska podjetnost kroži preko meja V Vili Vipolže v Goriških Brdih je zadnji majski dan potekala 9. poslovna konferenca Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu s pomenljivim naslovom »Slovenska podjetnost kroži preko meja« - Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva.

Kot je povedal organizator in moderator konference dr. Zvone Žigon, gre za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Italije, pa tudi iz Nemčije, s Hrvaške, z avstrijske Koroške, Madžarske, iz Luksemburga, Kanade in še nekaterih držav, katerega glavni namen je povezovanje poslovnežev in podjetij ter lažje stopanje na tuje trge. »Novo stkane poslovne vezi naj bi prinesle tudi nove posle,« je med drugim poudaril dr. Žigon.

gospodarsko rast pa je med drugim spregovoril Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. »Ponosen sem na slovensko manjšino na Reki, zelo je aktivna,« je dejal Vidoje Šujić, predsednik županijske gospodarske zbornice na Reki, ki se v svojem govoru seveda ni izognil nogometni pravljici reških nogometašev, za katero je zaslužen tudi slovenski selektor Matjaž Kek. V nadaljevanju konference so se predstavile slovenske gospodarske ustanove izven Republike Slovenije, iz sosednjih držav in iz regije. Med drugim smo slišali nekaj zanimivih poslovnih zgodb, na primer Blaža Smrekarja, predstavnika mlajše ekonomske migracije v Nemčijo, povezane v Poslovni klub ICS v Münchnu, Simona Pribca iz Kanadsko-slovenske gospodarske zbornice v Torontu, med domačimi poslovneži pa smo z zanimanjem prisluhnili Marinu Furlanu, ki je predstavil uspeš­ no poslovno zgodbo podjetja Intra Lighting. Intervjuje s posameznimi govorci in širšo reportažo s poslovne konference v Vili Vipolže spremljajte v nasled­ njih dneh na portalu Slovenci.si.

Po mnenju Franca Mužiča, župana občine Brda, gostiteljice, smo Slovenci sicer delovni, dovzetni, celo trmasti, manjka pa nam gospodarske prodornosti. Mužič je prepričan, da je posel nujno zapeljati prek meja in ustvariti pogoje za poslovanje v širši regiji. Nanje se je v pozdravnem nagovoru navezal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki je dejal: »Perspektiva Evrope je perspektiva regij.« Poudaril je, da je 9. Poslovna konferenca po številu udeležencev rekordna, saj je zbrala podjetnike iz 12 držav, kar je po ministrovih besedah dokaz, da se slovenska podjetniška mreža seli tudi izven meja Slovenije, skozi gospodarsko samostojnost pa se krepi tudi narodna zavest. Da povezovanje ni pomembno samo za slovenska podjetja, temveč je tudi impulz, kaj vse je treba storiti za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji, je poudarila Eva Štraus Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu RS za razvoj in tehnologijo, o pomenu malih po­ djetij in obrtnikov kot kooperantov in podizvajalcev za

Vila Vipolže

Blanka Markovič Kocen slovenci.si

27


// KULTURA

Kulturni presežki med Švico in Slovenijo Jenkinsonova »Maša za mir« je v izvedbi sloven­skega Simfoničnega orkestra Cantabile, univerzitetnega pevskega zbora DerChor iz Švice in MePZ Adoramus, tudi iz Slovenije, pustila globok pečat na petih koncertih v Bernu, Zürichu, Ljubljani in Logatcu.

Janez Čuk Kulturni most Švica – Slovenija Valter Leban


// KULTURA Zaradi zadovoljne publike, ki je izredno kvalitetno pripravljen projekt The Armed man (Oboroženi mož, maša za mir) na vseh koncertih nagradila s stoječimi ovacijami. Tudi zaradi ganjenih dirigentov, ki nista skrivala svojega navdušenja nad kompatibilnostjo zborov in orkestra, izrazitim čutom za sodelovanje in odlično pripravljenimi nastopajočimi.  Zaradi nastopajočih samih, kjer je pozitivna energija ogrela vse, jih povezala in na­ vdihnila. In tudi zaradi mnogih utrnjenih solza in kurje polti med nastopom, drobnih neštetih pohval in čestitk in mnoštvom odmevov po socialnih omrežjih in medijih. Tudi s pomočjo Urada RS za zamejce in Slovence po svetu je slovensko društvo v Bernu Kulturni most Švica – Slovenija ob odličnem sodelovanju nastopajočih pripravil kulturno izmenjavo 55-članskega orkestra in 100 članskega pevskega zbora. V začetku maja je v Švici tako gostoval Simfonični orkester Cantabile, konec maja pa se je projekt zaključil v Sloveniji z obiskom pevskega zbora DerChor. Obe gostovanji sta pod okriljem Kulturnega mostu Švica – Slovenija ponudili udeležencem tudi bogat turi-

30

Moja Slovenija

stični vpogled v obe državi. Navdušenje Slovencev nad Švico in Švicarjev nad Slovenijo je bilo izjemno. Spletla so se poznanstva in obljube, da se ponovno vrnejo v na novo odkrite dežele. Bled, Ljubljana, Škocjanske jame, Piran in pristnost domače vinske kleti na Vipavskem so Švicarje presenetile s svojo naravno lepoto, pristnostjo in domačnostjo. Enako so tudi Bern, sirarna v Ementalu, dvatisočak Niesen s svojo zobato železnico, Thunsko jezero in tovarna piškotov Slovence pustile presenečene in navdušene. Predsednik Kulturnega mostu, g. Milan Greiner je navdušenje udeležencev komentiral tako: »Organizacija tako velikega projekta pomeni nešteto ur priprav in prostovoljnega dela. Finančni zalogaj je ogromen in običajno je mnogo rizikov organiziranja na strani organizatorjev. Kjer pa je volja je tudi moč in z res lepim sodelovanjem med sodelujočimi društvi smo uspeli pripraviti res odličen projekt, ki močno odmeva tudi v medijih. Za nas je največja nagrada prav zadovoljstvo udeležencev. In dobili smo mnogo pohval, zahval, čestitk, ki so deževale iz vseh strani. Prav to šteje, to nas ohrabri, da se vedno zno-


va vračamo z novimi projekti in izmenjavami med Švico in Slovenijo.« The Armed Man je unikaten koncertni dogodek; najprej zaradi svoje glasbene veličine in vsebine. Valižanski skladatelj Karl Jenkins je delo ob prelomu tisočletja napisal po naročilu britanskega Muzeja kraljevih orožarn. Skladba je nastajala v času vojn na Balkanu in drugod po svetu. Za osnovno temo je bila predlagana stara vojaška pesem iz 15. stoletja z naslovom L’homme armé (Oboroženi mož). Pri kantati gre za izredno sugestivno, močno, veličastno in raznoliko glasbo, ki se na koncu izteče v ganljiv, jasen in nedvoumen poziv: nikoli več vojne. Prek glasbe se srečujejo različne veroizpovedi, kot sta krščanstvo in islam. Jenkins je združil na videz nezdružljivo; na primer mujezinov klic k molitvi je uvrstil ob bok renesančni polifoniji Palestrine in brazilskemu ritmu bobnov. Delo redno izvajajo po vsem svetu, tokrat je izvedbo doživelo tudi v Švici in Sloveniji. Koncerti so bili estetsko zelo dovršeni. Premišljena scenska osvetlitev je glasbo še bolj oživila, da se je pub­

lika resnično vživela v zgodbo. Koreografija je bila na momente tako močna, da je marsikomu pustila solzo na licu ali pa kurjo polt. Na dirigentskem podiju sta se premišljeno izmenjevala dirigent orkestra Cantabile in zbora Adoramus Marjan Grdadolnik in švicarski dirigent Ruedi Kämpf, vodja zbora DerChor. Kot solista sta se predstavila tudi švicarska sopranistka Karin Stübi Wohl­ gemuth in solist islamske molitve Peter Husein Cunz. Kulturni most Švica Slovenija je k projektu povabil tudi veleposlaništva obeh držav, ki sta se povabilu z veseljem odzvala in postala častna pokrovitelja projekta. Vsi nastopajoči in organizatorji se zato tudi najlepše zahvaljujejo vsem, ki so pripomogli, da je projekt smel izstopati iz vsakdanjika kulturnega udejstvovanja: veleposlaniku Slovenije v Švici, g. Francu Mikša, veleposlaniku Švice v Sloveniji, g. Pierre-Yves Fux-u, Uradu republike Slovenije za Slovence po svetu, Občini Logatec in mnogim drugim, ki so soustvarjali projekt. Med udeleženci projekta, med Slovenci in Švicarji še danes odmeva preprosta slovenska beseda, ki je postala pravi zaščitni znak projekta: Hvala, tisočkrat hvala!

slovenci.si

31


// novica

48. Tabor slovenskih pevskih zborov V Šentvidu pri Stični je 17. in 18. junija potekal tradicionalni Tabor slovenskih pevskih zborov. Udeležilo se ga je več kot 100 pevskih zborov, med njimi tudi devet slovenskih zamejskih zborov. Osrednje geslo letošnjega Tabora je bilo »Veselje pri nas«. Letošnja, že 48. prireditev Tabor slovenskih pevskih zborov, ki jo pripravljajo na Dolenjskem v Šentvidu pri Stični, je pritegnila in množico obiskovalcev, ki so lahko poslušali izvedbe več kot 100 pevskih zborov - ženskih, moških in mešanih.

Devet slovenskih pevskih zborov iz tujine V Šentvidu je nastopilo tudi devet slovenskih pevskih zborov iz tujine, in sicer: Pojoča družba, Beograd, Srbija, MePZ Avgust Pavel Zveze Slovencev na Madžarskem, Gornji Senik, Madžarska, Mešani pevski zbor Davorin Jenko Društva Slovencev »Triglav«, Banjaluka, Bosna in Hercegovina, Ženski pevski zbor »Slovenčice«, Tuzla, Bosna in Hercegovina, Planika, Društvo Slovencev Zrenjanin, Srbija, Mešani pevski zbor KPD »Slovenski dom«, Zagreb, Hrvaška, Mešani pevski zbor »Triglav«, Split, Hrvaška, Barški oktet, Bardo/Lusevera, Italija, Mešani pevski zbor Bazovica - Rijeka, Hrvaška.

Skupen nastop 1500 pevcev Vrhunec srečanja je bil skupen nastop vseh sodelujočih pevskih zborov. Na tej osrednji prireditvi, ki je poteka-

32

Moja Slovenija


la v nedeljo, je po slavnostnem govoru direktorja re­ publiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti Marka Repnika zapelo več kot 1500 pevcev. Skupen nastop je trajal nekaj več kot uro, na njem pa so pevski zbori odpeli 20 pesmi, nekatere brez spremljave (a capella), nekaj ob spremljavi Policijskega orkestra Republike Slovenije pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in še eno pesem ob spremljavi orgličarja. V Šentvidu sta nastopila tudi Otroški in Mladinski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični pod vodstvom Simone Zvonar, prireditev pa so popestrili še člani Folklorne skupine Vidovo Šentvid pri Stični.

»Veselje pri nas« Dolgoletni programski vodja tabora Stane Peček je pove­dal, da so prireditev letos posvetili slovenski ljudski pesmi na temo vojske in veseljačenja ob vinu. Osred­ nje geslo letošnjega Tabora je bilo »Veselje pri nas«. Predsednik upravnega odbora Tabora pevskih zborov Jernej Lampret je povedal, da je prireditev, v katero so vložili veliko prostovoljnega dela, stala približno 20.000 evrov. Zbrali so jih s pomočjo občine Ivančna Gorica in donatorjev, pri organizaciji pa jim je pomagala tudi Osnovna šola Ferda Vesela.

Prvi pevski tabor leta 1970 Tabor slovenskih pevskih zborov se je razvil iz prireditev Kulturnega tedna v Šentvidu pri Stični. Neposreden povod za nastanek in razvoj pevskega tabora je bila proslava 20-letnice delovanja znanega pevskega zbora Slovenski oktet leta 1970, ki je svojo umetniško pot začel prav v Šentvidu pri Stični. Na prvem pevskem taboru leta 1970 so poleg Slovenskega okteta nastopili še štirje pevski. Skupaj je nastopilo 130 pevcev. Tabor se je z leti hitro razvijal in se širil. Postal je dvodnevna prireditev, število sodelujočih pevcev pa je hitro naraščalo. Na njem so poleg slovenskih pevskih zborov začeli nastopati še zamejski pevski zbori in zbori slo­ venskih izseljencev. Od začetkov v letu 1970 do zdaj se je Tabora skupaj udeležilo več kot 150.000 pevcev. Tabor slovenskih pevskih zborov prirejajo vsako leto v drugi polovici meseca junija. Višek taborske prireditve je slavnostni sprevod vseh sodelujočih pevskih zborov in drugih udeležencev tabora skozi Šentvid do prireditvenega prostora pri Osnovni šoli Ferdo Vesel, govor predstavnika pokrovitelja Pevskega tabora in zaključni koncert vseh sodelujočih pevskih zborov. Gašper Stopar slovenci.si

33


// NOVICA

Na štirinajstih osemtisočakih Nives Meroi, Italijanka iz Bergama, in Roman Benet, zamejski Slovenec, sta prvi zakonski par, ki je osvojil vseh 14 vrhov na Zemlji, višjih od 8.000 metrov. V sosednji Italiji so o njunih dosežkih posneli dokumentarni film »14+1«. Nives Meroi, Italijanka iz Bergama, in Roman Benet, zamejski Slovenec, - živita na Belopeških jezerih - sodita med najuspešnejše plezalske pare v italijanskem in svetovnem alpinizmu. Skupaj sta s t.i. »čistim alpinizmom« prav pred kratkim osvojila še zadnji, 14. osemtisočak. Zagovarjata »pošteno soočenje z goro« in hkrati s samim seboj, zato se na najvišje vrhove sveta vzpenjata brez uporabe dodatnega kisika, brez pomoči višinskih nosačev in vnaprej postavljenih taborov.

Plezanje za lastni užitek Plezata predvsem zase, za svoj užitek, kar potrjuje tudi njun slog, ko skoraj neopazno in brez velikega medijskega cirkusa odhajata na odprave. Zavedata se, da za sedanji čas, nasičen z informacijami, morda tak način plezanja ni pravi. Alpinizem, zlasti himalajizem, je namreč vedno bolj povezan s sprotnim učinkovitim informiranjem. Vse bolj pomembno ostaja, da imaš zveneč projekt, ki ga je treba vnaprej prodati. V današnjih časih nikogar ne zanima, kako, s kakšnimi sredstvi prideš na vrh. Pomembno ga je doseči, nepomembno pa postaja, kako prideš nanj. Nives in Roman menita, da sta zaradi svojega posebnega načina vzponov na najvišje gore bolj neodvisna in nista pod medijskim pritiskom. Če si s tem obremenjen, je več možnosti, da tvegaš čez rob in izzoveš nesrečo.

Nives Meroi in Roman Benet

Premagana bolezen Njuna zgodba je prepletena tudi s hudo boleznijo, ki sta jo skupaj premagala. Romana je leta 2009 tik pred vrhom gore Kangchenjunga obšla močna slabost, Nives se je odločila, da sama vrha ne osvoji. Bolezen je bila huda aplazija. Zdravljenje in okrevanje sta poimenovala »vzpon na petnajsti osemtisočak«. Prva transplantacija kostnega mozga ni uspela, druga je bila popoln uspeh. Zdaj je Roman za medicino »vzorčni primer«. Zdravljenje in okrevanje je trajalo dve leti. Januarja 2011 so ga drugič presadili, oktobra sta šla v Himalajo na poskusno turo na Mera Peak. Spomladi 2012 pa ponovno na Kangchenjunga.

Dokumentarni film o plezalskem paru O prvem paru, zakoncih Romanu Benetu in Nives Meroi, ki je osvojil vseh štirinajst osemtisočakov na Zemlji, so v sosednji Italiji posneli dokumentarni film »14+1«. Za scenarij in režijo zanj je poskrbela Vida Valenčič, v dokumentarec pa je vključeno osvajanje 14 osemtisočakov in spopad z boleznijo.

Nives Meroi in Roman Benet se na najvišje vrhove sveta vzpenjata brez uporabe dodatnega kisika, brez pomoči višinskih nosačev in vnaprej postavljenih taborov.

34

Moja Slovenija

Dokumentarec spada v okvir posebnih oddaj čezmejne televizije Lynx, v katerega sta vključena deželni sedež italijanske radiotelevizije RAI za Furlanijo Julijsko krajino in Regionalni RTV Center Koper-Capodistria, bo zato realiziran v slovenski in italijanski inačici.


E-revija Moja Slovenija julij 2017  

Posebna izdaja

Advertisement