Page 1

1


2


Abans de començar: Aquesta és una història en la qual tu investigues l’autenticitat d’un quadre que s’exposa en un museu. En realitat ets el director del museu però... actuaràs com un autèntic detectiu. Bo, tu... entra i ja ens veurem a l’eixida. Sort!

Escolta bé: -No és llarga. -No costa de llegir. -Potser t’agrade. (Coses més grans s’han vist!) -Pots passar una bona estona. -No té efectes secundaris negatius. -Què més vols?

3


4


Quaderns de Lectura

UN QUADRE FALS AL MUSEU Jaume Miquel i Peidro

5


6


Són les sis del matí. El teu mòbil es posa a interpretar l’himne del 1.............................. . Et despertes de cop i volta i l’agafes. Llavors dius: –Sí!? (és la teua manera d’iniciar una conversa per telèfon). Una veu coneguda et diu: –Espere no haver-te despertat. –Despertar-me? bo, sí però... és igual, què passa? –Doncs veuràs. D’ací dues hores ens arriba al museu el camió amb les obres per a l’exposició. Jo he vingut a aquesta hora tan agradable per obrir als guardes de seguretat, perquè han de fer un cop d’ull a les sales abans que arriben els quadres. –Ja, clar, i vols que vaja a descarregar-los jo, no? –No, a descarregar-los no, però... ets l’expert en pintura del segle XIX del museu i tenim un problema. –De què es tracta? –M’acaben d’enviar un anònim. –Un anònim? I què diu? –Diu, doncs que... vaja, que... –Vinga, què diu!? –Diu que un dels quadres és fals i que si no el descobrim ho farà saber a la premsa i ens deixarà en el ridícul més espantós. –Però... com que un quadre és fals? Un quadre, de quin pintor? –Això no ho diu. –I què se suposa que hem de fer?

1- Ací has de posar el nom del teu equip de futbol, de bàsquet, d´hambol o... de caragols de carrera. No et talles.

7


–Ah! L’entès en art ets tu, jo... amb avisar-te ja he complit. –Marta, saps que ets molt graciosa? –Alguna cosa he sentit, sí. –T’estàs rient de mi? –Jo? Jo no, com m’he de riure de tu? –Doncs mira... m’ha semblat. –No, no, per a res. El que has de fer és vindre de seguida que pugues –Ja vaig, ja vaig, no et preocupes. T’alces d’un bot, estàs en punxes. Què volia dir que un quadre era fals? Com podia ser fals un quadre d’aquells? Es tractava d’artistes de la talla de Goya, Gisbert o Fortuny i eren obres mestres, obres reconegudes! Allò havia de ser una broma d’algú que volia traure’t de polleguera. Et beus un got de llet calenta amb una cullerada de mel, li pegues un mos a una poma verdosa que trobes en la nevera i et gela els queixals. Et rentes la cara i les dents. De seguida surts al carrer, agafes la moto, li neteges tres cagades de colom de damunt del seient2 i... arranques cap al museu. Estàs una mica nerviós i no et pots llevar del cap la paraula: fals! Arribes. Deixes la moto a l’aparcament, d’aquella manera, i entres al museu. Marta t’espera. 2- No pensaràs que les has netejat amb la mà, que potser ets capaç. Sempre portes un drap en el portaequipatges, què et pensaves?

8


–A veure, torna-m’ho a explicar! –li dius3. –No hi ha massa que contar, mira-ho tu mateix! Efectivament, et mostra un paper on es pot llegir amb lletra impresa: «Un dels quadres dels quals aneu a exposar és fals, totalment fals. Puc demostrar-ho i si ho faig quedareu totalment en ridícul. Estic decidit, totalment decidit. Teniu tres dies per descobrir-lo.» –Una nota... totalment clara –dius. –Sí, tu fes-te el graciós que si no ho esbrines acabarem al carrer. –Molt bé, no passa res, és un repte. M’agrada! El descobriré. Cap problema. Marta et mira amb curiositat, no sap si es que estàs segur de tu mateix o si pel contrari estàs cagat de por. Té la sensació però, que... la segona opció és la més probable. Parles de la situació amb els guardes de seguretat i escorcollen el museu de dalt a baix. El cap d’ells et diu: –Vaja... nosaltres hem de vigilar que ningú no s’emporte els quadres, que siguen autèntics o no... això és cosa seva. –No... ja, jo sols volia saber que li sembla a vostè l’anònim. –Home... jo crec que ben bé podria tractar-se d’una 3- I maleducat? Que no ets un maleducat? Ni bon dia ni com estas? Ella es preocupa per tu i la tractes així. Pobra xica!

9


68

Un quadre fals al museu  
Un quadre fals al museu  

exeple del llibre "Un quadre fals al museu" de Mo edicions

Advertisement