Page 1

framsida #4_test_6_vektoriserad.indd 2

2012-04-19 17:07


Sju års täthetsgaranti och två års fabriksgaranti – det kallar vi för ett tryggt köp.

Scanna koden och besök oss i mobilen

000-000_pappa_nr4.indd 2

I många av våra modeller kan du lägga till vårt lyxiga utrustningspaket Svit.

Styr alla viktiga funktioner från touchpanelen eller, i vissa modeller, via vår smarta Välj till app. våningssäng med tre bäddar så får ungarnas kompisar också plats. Vi kan compact living som ger dig gott om svängrum och mycket förvaring.

2012-04-19 12:32


Mobilt. Modernt. Polar Mysigt. 2012

*Kontantinsats 20% och avbetalning 180 månader

Samla hela familjen i Sveriges mest sålda husvagn i sommar! I år erbjuder vi 8 storlekar med 77 välplanerade grundmodeller, varav hela 15 barnkammarlösningar. Som vanligt finns det en rad tillval och tillbehör, som ger dig en Polar som passar dig!

Från 2 342 kr* per månad

I våra barnkammarlösningar får barnen ett eget kryp-in i en stadig våningssäng, dessutom ingår ett vikbart överbäddsskåp. De vuxna sover gott i den sköna dubbelbädden och kan mätta alla hungriga magar i det välutrustade köket. Den generösa soffan inbjuder till såväl mysiga middagar och lugna stunder, som spännande spelkvällar. Unna dig tid att njuta – modernt och mobilt.

polarvagnen.com | facebook.com/polarvagnen

I samarbete med Santander Consumer Bank kan vi erbjuda förmånlig finansiering.

000-000_pappa_nr4.indd 3

2012-04-19 12:33


Den finaste g책van


NU KAN DU PÅVERKA SVERIGES MÖJLIGHETER I MÄSTERSKAPEN!

STIGA WORLD CHAMPS fotbollsspel är tillbaka med många förbättringar. Den nya moderna versionen har en nydesignad grundkonstruktion, bättre styrning, nytt underlag, precisionsboll och förstärkta spelare, vilket gör touch och spelkänsla i spelet väldigt roligt. En framtida klassiker. Utmana dina vänner och familj och bli en mästare.

SPELET FINNS I BUTIK MED LAGEN TYSKLAND-ITALIEN ELLER SVERIGE-DANMARK. EXTRA LAG FINNS ATT BESTÄLLA I BUTIK!

FINNS ATT KÖPA I VÄLSORTERADE VARUHUS, LEK- OCH SPORTHANDLARE.

000-000_pappa_nr4.indd 2

2012-04-17 14:43


STIGAGAMES.COM

FINNS ATT BESKÅDA I LUFTUTRYMMET PÅ DIN GATA!

NY! TRICK SCOOTER TX TX är en Trick Scooter i en förstärkt stålkonstruktion som tål höga påfrestningar. Passar utmärkt till tricks, stunts och hopp. ABEC 7 chrome lager med 100 mm hjul av PU. Maxvikt 100 kg.

KOMMER UNDER HÖSTEN

NY!

KICK SCOOTER CHARGER 120

KICK SCOOTER CURVER 145

KICK SCOOTER CREATOR 200

KICK K SCOOTER SNOW KICK

Kick Scooter för barn i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. ABEC 7 carbon lager med 100 mm hjul av PU. Maxvikt 50 kg.

Kick Scooter i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. ABEC 7 carbon lager med 145 mm hjul av PU. Maxvikt 100 kg.

Kick Scooter i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. ABEC 7 carbon lager med 200 mm hjul av PU som ger höga hastigheter. Maxvikt 100 kg.

Anpassad för vinterunderlag. Gjord i lättviktskonstruktion av stål och aluminium med skidor av tålbar HDPE. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. Maxvikt 50 kg.

KICK SCOOTER FINNS ATT KÖPA I VÄLSORTERADE VARUHUS, LEK- OCH SPORTHANDLARE.

000-000_pappa_nr4.indd 3

2012-04-17 14:43


56

INNEHÅLL

28

19 Diamantfamiljen

107

Ute i det fria

28 Barnporträttet

87

Joline tror på en ljus framtid

36 Familjedagboken Albin får ett syskon

45 Michael Alonzo Experten svarar

48 Månadens test Barnvagnar

56 Anders ”Ankan” Johansson Ser det stora i det lilla

68 Marcus Birro

Tränar på att bli lycklig

71 Nära livet

Dottern som slutade prata

101

76 Egentid Ett besök på spa

80

80 Martin Melin och Peter Karyd De bloggande papporna

87 I köket med pappa Mat för stora och små

101 Henrik Fexeus

Läser dina tankar

107 Månadens mamma

Läser skvaller på toaletten

119 Läsarnas sida 123 Vinn drömsemester Upplev sommarsverige i husvagn

PA P PA M A G A Z I N E -8-

innehåll #4.indd 8

2012-04-20 10:06


000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-16 16:47


Pappa Magazine Moderna Tidskrifter Sverige AB Birger Jarlsgatan 39, 111 45 Stockholm Redaktionen: +46 (0)8 40 02 71 09

Chefredaktör Joachim Alm joachim.alm@modernatidskrifter.se Art director Matilda Svensson matilda.svensson@modernatidskrifter.se Redaktörer Anna Ekeroth anna.ekeroth@modernatidskrifter.se Christian Massana christian.massana@modernatidskrifter.se Moderedaktör Angelica Svensson angelica.svensson@modernatidskrifter.se Formgivare Niclas Bränström niclas.branstrom@modernatidskrifter.se Carl Du Rietz carl.durietz@modernatidskrifter.se Skribenter Emma Bergström, Andreas Jonsson, Louise Josborg, Marcus Birro, Eddie Sandström, Carina Agdelius, Michael Alonzo Fotografer Michel Widenius, Fredrik Claesson, Matilda Svensson, Pär Olsson Illustratör Louise Josborg Vd och ansvarig utgivare Daniel Andersson Alm daniel.andersson-alm@modernatidskrifter.se Vice vd och marknadschef Johan Möller johan.moller@modernatidskrifter.se Sales director Åsa Malmer asa.malmer@modernatidskrifter.se Account manager Annika Smideblad annika.smideblad@modernatidskrifter.se Key account manager Olivier Pion olivier.pion@modernatidskrifter.se Annonskoordinator Jessica Edling jessica.edling@modernatidskrifter.se Ekonomi Yvonne Söder yvonne.soder@modernahem.se Omslag Foto: Michel Widenius Mode: Angelica Svensson Modell: Anders Johansson Tryck Kroonpress LDT Legal För insänt material ej beställt av Pappa-redaktionen ansvaras ej.

masthead #4.indd 10

PA P PA M A G A Z I N E - 10 -

2012-04-16 18:43


Världens godaste andedräkt.

Unik munvårdsserie med munskölj, tandkräm och munspray RetarDEX® : • Motverkar dålig andedräkt. • Motverkar bakterier som orsakar karies, plack och tandköttsproblem. • Gör tänderna vitare genom att ta bort missfärgningar. RetarDEX munskölj och tandkräm innehåller fluor. RetarDEX innehåller CloSYSII som är den aktiva och patenterade ingrediensen i alla produkter. RetarDEX är baserad på internationell forskning och har utvecklats av tandvårdsexperter. RetarDEX lanserades i Skandinavien 2011. Produkterna har funnits i flera europeiska länder samt i USA i drygt 20 år. ®

Gilla RetarDEX Sverige på Facebook, där får du bl.a.:

®

• • •

Tips om hur man bäst sköter sin munhälsa Tävlingar med fina priser Överraskningar

RetarDEX marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40, www.retardex.se

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-18 22:05


L E DA R E

VÅRSTÄDNING

U

nder de efterlängtade vårveckorna som passerat har mitt liv fått ett nytt och spännande inslag. Jag har blivit utställare. Och då tänker jag inte i första hand på mina omålade konstverk, de oskrivna sångerna eller de där skulpturerna som aldrig blev riktigt färdiga. Nej, mina utställningar sker nu för tiden på mässor runt om i landet. Det ingår i jobbet kan vi väl säga. Det finns en blandning av skräck och förtjusning inför att exponera sig själv på ett antal inhyrda kvadratmeter, ta plats inför betalande publik som använder sin dyrbara tid åt att vandra kilometer efter kilometer på sin fritid. Men trots larmet från övertrötta barn, kämpande föräldrar, skojfriska utställare och clownerier är det mötet med papporna som fastnar och berör allra mest. Och det är ingen tvekan om att de har något att säga. Jag tänker ofta på den unga pappan i Karlstad som lite försiktigt letar sig fram i folkmassan, hälsar artigt och slår sig ner en stund för att vila sig. Han är en stolt och en trött pappa. Stolt över att han trots tveksamheter valde att bli förälder vid så unga år. Trött för att han förstås sover mindre som småbarnsförälder. Dränerad på energi av att ständigt bli ifrågasatt. Förbannad över att inte bli inkluderad och inräknad som en självklar del av sitt barns liv och förbryllad och ställd över omgivningens bakåtsträvande idéer om hur och vad en pappa ska vara. Han berättar och jag lyssnar. Han ser på mig emellanåt som för att kontrollera att jag fortfarande är där, ursäktar sig för att han tar upp min tid och efter att ha tackat mig ett flertal gånger, reser han sig och skakar hand. Ett försiktigt men varmt handslag. Mötet med den unga pappan återkommer med jämna mellanrum och fungerar som en påminnelse om varför Pappa Magazine är en unik tidskrift. Vi gör den för er. Och vi vill ha era historier, era berättelser och upplevelser kring hur ni tänker och tycker. Det är det som gör tidningen till vad den är. I det här numret tar vi pulsen på Anders ”Ankan” Johansson, beundrad programledare och komiker, pratar med månadens pappa Jesper, ställer frågorna du vill ha svar på till Joline i barnporträttet och presenterar stolt familjen Kohinoor som berättar om sin syn på livet som familj. Har du någon gång funderat på vad som rör sig i huvudet på en tankeläsare? Få rätsida på funderingarna i det spännande reportaget med Henrik Fexeus, som är aktuell med sin nya föreställning. Du kommer också att märka att våren definitivt är här bland våra notiser och fina plocksidor med sånt som hör årstiden till. Jag hoppas du hittar något du verkligen gillar. Trevlig läsning.

Vårkvällar. Finns inget vackrare efter en lång mörk vinter Att män fortfarande tror att det är farligt att gråta

Joachim Alm, chefredaktör PA P PA M A G A Z I N E - 12 -

ledare #4.indd 12

2012-04-16 18:44


j

n k l m

o p

Sebamed Baby är en hudvårdsserie för de minsta, med pH-värde 5,5 som hjälper babyhuden att bygga upp och stabilisera den naturliga barriärfunktionen. Självklart utan parfym, parabener och allergiframkallande färgämnen.

u Baby Wash Foam: Milt tvålfritt tvättskum som inte torkar ut huden, svider inte i ögonen. Praktisk pumpflaska. v Baby Bubble Bath: Skonsamt skumbad som inte behöver sköljas av efter bad. Svider inte i ögonen. (200 ml) w Baby Shampoo: Milt schampo som vårdar ömtåligt hår och hårbotten och gör håret lätt att kamma ut. Svider inte i ögonen. x Skin Care Oil: Skonsam olja som rengör, återfuktar och skyddar huden. Använd i badet eller fukta en tvättlapp med oljan och rengör. y Baby Cream - Extra Soft: Vårdande kräm som skyddar utsatta hudområden på kroppen och i blöjområdet. z Protective Diaper Cream: Skyddande och vårdande kräm för blöjområdet som lindrar hudrodnad och förebygger utslag. { Baby Cleansing Wipes: Skonsamma tvättservetter med återfuktande lotion som skyddar mot hudirritationer.

Håller huden frisk. Inget annat. Sebamed Baby säljs bara på apotek.

Marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40. Läs mer på www.sebamed.se

013_pappa_nr4.indd 1

Sortimentet kan variera hos de olika kedjorna.

2012-04-19 18:23


Medarbetarfrågan: Har du någon manlig förebild?

CHRISTIAN MASSANA REDAKTÖR

MICHEL WIDENIUS FOTOGRAF

ANNA EKEROTH REDAKTÖR

EMMA BERGSTRÖM SKRIBENT

LOUISE JOSBORG SKRIBENT

MATILDA SVENSSON ART DIRECTOR

Det måste vara Chevy Chase rollfigur Irwin Fletcher från 80-talsfilmerna Fletch. En journalist som inte skyr några som helst medel för att finna sanningen och tack vare det hamnar i alla möjliga slags konstiga situationer. Honom skulle jag helt klart vilja byta liv med ibland.

Den enda jag kan komma att tänka på så här på rak arm är Irving Penn. Mästarnas mästare!

Fembarnspappan Kofi Annan, för hans arbete för fred och mänskliga rättigheter.

Ja, många! En av dem är förstås Zlatan, eftersom han är så grym. Han blev min idol när jag var kanske tolv år och han var med på Grynets show, trots att jag inte ens är särskilt intresserad av fotboll. Men jag gillar hans stil. Jag önskar att jag vore lite mer som Zlatan.

Det är lätt Niclas Bränström som är AD på vår systertidning Bygga nytt hus. Han, internet och kopiatorn är ett tajt kompisgäng. Jag vill också ha så coola kompisar. Internet lyssnar när Niclas ber att det ska funka. Kopiatorn berättar sina hemliga finesser för honom.

Muminpappan, för att han alltid vill ut på äventyr. Sedan får han sova hela vintern också, vilket jag tycker verkar trevligt.

Läs mer här

Undvik svettiga barn på resan! AeroMoov sittskydd är din bästa vän på resan. Hjälper dig med att hålla ditt barn lagom varmt. Består av 95 % luft, vilket ger en behaglig sittyta i alla slags väder och temperaturer. Finns till både bilstol (samtliga storlekar) och barnvagn i tre olika färger. Rek.pris: 299 kr

För närmsta återförsäljare, se reirei.

medarbetare #4.indd 14

AeroMoovs har en 3D-struktur som består av 95 % luft och 5 % fast material. Det gör att luften fritt kan cirkulera under barnet. Svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt. Skyddar stol/vagn från smuts. 40 ° maskintvätt.

2012-04-26 16:03


ThinkHappyThoughts.se

Actavis AB, 112 89 Stockholm, www.fluxfluor.se

DU BEHÖVER ÄTA OCH ANDAS. IBLAND BEHÖVER DU KYSSAS OCKSÅ.

NYHET! Flux Fresh För god andedräkt och starka tänder GRATIS IPHONE-APP!

SÖK PÅ FLUX

Följ oss på Facebook: facebook.com/fluxfluor

Med en fräsch andedräkt känner du dig alltid säker. Så ät gott och andas lugnt. Får du lust kan du kyssas med extra goda kyssar också. Dessutom får du starka tänder när du sköljer med Flux Fresh som innehåller hela 0,2% natriumfluorid. Det kan inte bli enklare att känna sig fräsch. Flux Fresh är framtagen i samarbete med svenska tandläkare och håller samma höga standard som övriga Fluxprodukter.

Nu är det dags för den stora bilsemestern. Ben Bats kuddar gör bilturen skönare för barnen – och för mamma och pappa. Nack-kuddarna är anpassade efter hur huvudet och nacken är formade och har mjuk stoppning med en yttersida i fleece och en svalare i polyester. Le, andas och njut. Starkare än igår.

www.careb.se | info@careb.se

015_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 16:39


SKOR PÅ NÄTET ÖVER 200 VARUMÄRKEN I LAGER

ÖVER 200 VARUMÄRKEN I LAGER - PROVA HEMMA - FRI FRAKT - FRI RETUR

FOOTWAY.SE - SKOR PÅ VÄG 016_pappa_nr4.indd 1

2012-04-19 18:26


FÖRST UT

PINSAMT PAPPA!

men det är lugnt – du är inte värst

H

text och illustration louise josborg

ettan sprider sig i ansiktet. Örsnibbarna får samma färg som solnedgången i Sahara – neonlysande illröda. Blicken börjar flacka innan den fixeras vid de egna skosnörena. Var finns egentligen de där orkanerna från Mexikanska golfen som kan blåsa iväg med en någonstans långt, långt bort när man behöver dem? Och varför blir det aldrig total solförmörkelse eller rymdinvasion just när man behöver något som avleder uppmärksamheten tillräckligt länge för att man ska hinna smita undan och gömma sig under en gammal filt? De flesta känner säkert igen känslan från de tidiga tonåren. Pappa försöker vara trevlig, lustig, smart eller fräck inför kompisarna, flick- eller pojkvännen, en het skolfröken eller en stressad kassörska. Men det blir inte trevligt, lustigt, smart eller fräckt – det blir pinsamt. 2004 kom Gunnar Jägerbergs bok ”Pinsamma pappor”, där han drev tesen att någonting i mäns humor förändras radikalt när de blir pappor. Sinnet för humor reduceras till kommentarer som ”sent som cider” och ”huvudet är inte bara till för att sätta mössan på!”. Jägerberg kallar dessa i en samlad term för ”pappaskämt”. En aning hårdgeneraliserat kan tyckas. Men en som tagit pappaskämtet till helt nya höjder är hemmapappan Dale Price i staden American Fork i Utha, USA. Varje morgon vinkar han av sin sextonårige son Rain vid skolbussen utklädd till, ja, lite av varje. En morgon var det Peter Pan. En annan Gene Simmons. Kung fu Panda, en pantomimclown, en solros, Indiana Jones och Darth Vader har också stått där på trottoaren och vinkat. Det började med att Dale ville spela ut pinsam-pappakortet en morgon för att retas med sonen. Kostymerna kan beskådas på bloggen waveatthebus.blogspot.com. Kanske kan det vara en tröst för alla dem som stått med hettande tonårsörsnibbar och glott på sina skor – din pappa var inte värst.

30 PROCENT. Så många manliga chefer är föräldralediga tre till sex månader.

SNAPPAT SEN SIST Nyheten om att 21-åriga schlagerundret Eric Saade ska bli pappa offentliggjordes på stjärnans facebooksida i början av april. ”Det har varit väldigt mycket skriverier i veckan.. Och nu kommer det väl fortsätta, men jag känner att detta verkligen måste komma från mig. Jag ska bli pappa! Och jag är oerhört lycklig och stolt över det.” skrev han i inlägget. Men som så mycket annat som offentliggörs under de första skälvande timmarna av april så var det – ett skämt.

PA P PA M A G A Z I N E - 17 -

spaning siffror #4.indd 17

2012-04-16 18:45


Trike

Crescent Trike är en trehjulig vagn med vändbar sittdel och fantastiska köregenskaper. Trike finns i fyra färger: svart, grå, vit och marinblå. Läs mer på crescentbarnvagnar.se. Trike rek pris som sittvagn 5495.- liggdel 1495.-


Strålande diamanter Familjen Kohinoor är sportiga och gillar att vara ute i friska luften. Minsta dottern Nora brukar sova middag på balkongen och i somras flyttade äldsta dottern Inna ut i ett tält i trädgården. —

FA M I L J E P O R T R ÄT T

text anna ekeroth foto fredrik claesson

NÄR DET är dags för familjen Kohinoors minsta medlem, Nora ett år, att sova middag packas hon ner i barnvagnen som sedan körs ut på balkongen. Mamma Jannike och Pappa Shaju stänger dörren och drar för gardinen och sen hörs inte ett ljud. – Nora sover så bra i vagnen, vi behöver bara ställa ut henne så somnar hon, säger Jannike. Det är inte bara Nora som mår bra av att vara ute. Shaju är NO- och idrottslärare och går på vildmarksmässor och väntar på att tjejerna ska bli så stora att de kan hänga med ut och tälta och utforska naturen. Familjen har sovsäckar för olika temperaturer och i somras flyttade Inna på eget bevåg ut i ett tält på sommarstugans tomt. FAMILJEN Kohinoor bor i Hägersten utanför Stockholm och har en sommarstuga på Väddö i Stockholms norra skärgård där de spenderar mycket tid under somrarna. – Ibland verkar det nästan som om Vilma tror att vi bor på landet, säger Jannike. Vid stranden på Väddö slutar Stockholms skärgård och Ålands hav tar vid. – Havet i all ära men jag tycker att det är PA P PA M A G A Z I N E - 19 -

familjeporträtt kohinoor.indd 19

2012-04-20 10:10


FAMILJEN KOHINOOR Pappa: Shaju Mamma: Jannike Barn: Inna snart 9 år, Vilma 3 år, Nora 1 år

härligare att bada i en sjö. Havet är så stort så man kan driva till Finland, jag är lugnare i en sjö, säger Jannike. Hela familjen älskar att bada, och de har flera smultronställen och hemliga sjöar de brukar åka till och bada i. Även hemma gillar de att bada, när vattnet tappas upp i badkaret står det tre nakna små tjejer på rad och hoppar av iver i väntan på att få kliva i. På landet har mormor och morfar en pool som brukar vara populär. – Vilma hoppade i vattnet när hon var 1,5 år. Hon är som en liten fisk, säger Jannike. När Jannike och Shaju blev tillsammans gick det snabbt. De träffades i februari 2008 och bara fyra månader senare väntade de barn. Nu har de Vilma och Nora tillsammans och Shajus

äldsta dotter Inna bor hos dem varannan vecka. Hemma i vardagsrummet står Jannikes piano. När hon var liten spelade hon ibland åtta timmar om dagen. Hon spelar fortfarande och barnen älskar att vara med: – Nora får aldrig nog, säger Jannike. UNDER VINTERN har Jannike varit barnledig med minsta dottern Nora och hela familjen har njutit av att vara hemma och mysa. Efter påsk är det Shajus tur att vara föräldraledig. – Det blir en ny upplevelse att vara pappaledig på våren, säger han. Tills det blir vår står familjen Kohinoor lite på standby i väntan på varmare tider. Just nu

är det mycket vardag och mycket jobb. – Man har så fullt upp med att vara förälder. Det är inte dubbelt så jobbigt att ha två barn, det är typ fyra gånger så jobbigt, säger Jannike och skrattar. Familjen gillar att resa men oftast gör de något roligt i vardagen istället som att åka på utflykt och promenera i skogen. Och utflykterna behöver inte vara så långa: – Vi har tältat mycket i trädgården, säger Shaju Familjen heter Kohinoor i efternamn liksom en av världens största och mest kända diamanter. Bland sina vänner brukar de gå under namnet Familjen Diamant.

PA P PA M A G A Z I N E - 20 -

familjeporträtt kohinoor.indd 20

2012-04-20 10:10


Vildmarken inpå knuten

1.

Du behöver inte gå långt för att hitta äventyret. Tälta i trädgården eller i vardagsrummet. Släpp fisken lös och gå som en krokodil. — av anna ekeroth

» Man har äventyret runt hörnet och det är viktigt att inte glömma «

2.

– Ola Skinnarmo

7m

SÅ LÅNG kan deltakrokodilen som är världens största krokodilart bli. Deltakrokodilen kallas ibland också för saltvattenkrokodil och kan som vuxen väga över tusen kilo.

1. Övernatta i en borg Barntält för både ute- och inomhusbruk. Finns i blått och rosa. 499 kronor från webbshopen SmultronbynTräleksaker

3.

2. Som en fisk i vattnet Gör en upptäcktsresa under ytan med en gigantisk radiostyrd heliumfisk som ljudlöst simmar omkring i luften. Radiostyrd clownfisk. 299,90 kronor påTeknikmagasinet. Helium och batterier köpes separat. 3. Gå som en krokodil Med kloförsedda krokodilstyltor på fötterna förvandlas trädgården till ett krokodilträsk. För fantasieggande safariäventyr finns giraffstyltor som även är bra träning för koordination och balans. 115 kronor från webbshopen SmultronbynTräleksaker PA P PA M A G A Z I N E - 21 -

Familjeporträtt plocksida.indd 21

2012-04-16 18:48


a g i l d n ä o d e m n e g n ä s r! Barn e t e h g i l j ö sm n o i t a n i b kom

Endast det bästa är gott nog

Anpassa barnens säng efter deras behov. Välj mellan enkelsäng, utdragssäng, miniloftssäng, loftsäng eller våningssäng. När behovet sedan ändras kan du enkelt bygga om din säng.

Saldovägen 2 (Veddesta) • 175 62 JÄRFÄLLA • 08-621 00 00 • butik@mobelmagasinet.se Öppettider • Tis-Fre 10-18 • Lördag 11-15 • Sön-Mån Stängt 022_pappa.indd 1

2012-04-27 13:50


Vakna

Plötsligt har natten blivit lite kortare och morgonljuset smyger sakta in genom fönstret. Vakna till i pappa eller mammas knä eller filosofera en stund i sängen innan kroppen spritter till och det är dags att kasta sig rakt in i en ny fantastisk dag. — av joachim alm

Tvättlappar 29 kronor / 10 stycken Ikea

Morgonrock från 399 kr Polarn & Pyret

Frukost Arla

Blöjpåse från 99 kr Pingpongbarnkläder.se

Nappflaska från 70 kr Elodie details Frottéhanduk med huva från 99 kronor Ikea

PA P PA M A G A Z I N E - 23 -

Plocksida VS somna vakna.indd 23

VS. 2012-04-16 18:52


Sova

I ett litet huvud snurrar ljud och intryck fort och det är viktigt att få vila och sova riktigt gott. Kom ner i varv och landa mjukt och skönt i en fin pyjamas, med favoritboken eller det älskade gosedjuret. — av joachim alm

Sovpåse från 349 kr Pingpongbarnkläder.se Rutig pyjamas från 699 kr Hästens

Sänghimmel från 129 kr Faber Ikea Världen enligt Muminpappan från 129 kr Alfabeta förlag PåslakanVitaminer från 159 kronor Ikea

Vagga från 2 699 kr Babybjörn PA P PA M A G A Z I N E - 24 -

Plocksida VS somna vakna.indd 24

2012-04-16 18:53


025_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 11:29


Nyhet! Naturligt gödsel till din trädgård Natria Universal är ett helt nytt organiskt trädgårdsgödsel enbart gjort av naturliga och förnybara råvaror, biologiskt nedbrytningsbara till ett hundra procent. Natria Universal ger en stabil och långtidsverkande jordförbättring som ger dig friska, starka växter och gröna, frodiga gräsmattor. Utan att du behöver vara rädd för övergödning eller andra konstigheter. 000_pappa_nr4.indd 1

www.bayergarden.se 2012-04-19 18:26


LYS IKAPP MED SOLEN Efter en lång mörk vinter är våren äntligen här på riktigt. Det är dags att njuta av ljuset och framförallt frossa i solens färg. För gult är inte fult. —

1.

2.

text emma bergström

3.

1.

TA MED SOLEN IN

Vilken färg passar bättre i barnens rum än gult? Inreder du med den här soliga lampan är det dessutom sommar året om. Lampan Smila köper du på Ikea för 149 kr.

4.

2.

BADKOMPIS

Det är dags att plocka fram trädgårdspoolen och prylar för lek och stoj i vattnet. Familjen Anka kostar 75 kr på boinkstore.com

5.

3.

PACKA FÖR PICKNICK

Varma dagar är det mysigt att tillbringa i det gröna. De här gula glasen från Lagerhaus passar lika bra på picknicken som på födelsedagskalaset. De kostar 15 kr styck.

4.

GLAD TRÖJA

Rött, blått och rosa är de färger som dominerar barnens skyltfönster. Men till sommaren är det roligt med gula kläder, som den här t-shirten från ministyle.se för 169 kr.

6.

RÄDDAR FRUKTEN

5. Ingen gillar att få mosad banan i väskan. Bananfodralet är enkelt men ändå genialt till utflykten eller skolans fruktstund. Finns på roligaprylar.se för 15 kr.

7.

6.

KRAMGOA LEJON

Kanske kommer lejon någon gång konkurrera ut nallebjörnen som det populäraste kramdjuret. Den här färgglada Bashful Lion finns på sagopalatset.se för 205 kr.

7.

PLASKA I PÖLAR

Våren kommer också med regn och lera men få saker är så roliga som att hoppa i vattenpölar. Med Pippi-stövlar håller fötterna sig torra. De kostar 399 kr på barnskobutiken.se

PA P PA M A G A Z I N E - 27 -

Plocksida barnanpassat_sol gult.indd 27

2012-04-16 18:54


B A R N P O R T R ÄT T

JOLINE

V

LÄSKIGA TROLL OCH PIRRANDE KÄRLEK text joachim alm foto michel widenius

ad är det bästa med att vara barn? – Att man kan leka och att vara med mamma och pappa. Hur tror du att det är att vara pappa eller mamma? – Bra! Man får gå till jobbet och jobba lite där, hålla på med datorn och telefonen. Och så får man ta hål i öronen när man är vuxen. Vad är att drömma? – Man drömmer på natten. Jag har drömt att det var troll i skogen och ingen annan i familjen var där. Bara ett troll och ett spöke. Det var jätteläskigt. Vad gör dig riktigt arg? – När mamma eller pappa är arga på mig och när någon drar mig i håret.

Namn: Joline Briston Ålder: 5 år Bor: Vallentuna Familj: Pappa Mattias, mamma Emelie och storebror Theo

Vad är kärlek för dig? – Menar du vem jag är kär i? Nähä, det är när man vill pussa någon och krama någon och gifta sig med den. Hur känns det då? – Det pirrar i kroppen. Hur visar man att man tycker om någon? – Man kan kramas och gör roliga grejer. Hur skulle du beskriva sorg? – Man kan gråta när ett djur har dött. Hur tror du världen ser ut när du själv blir vuxen? – Som den är nu. Fast inte så stökig. Ingen kommer att stöka och förstöra naturen. Om du var ett djur, vilket skulle du vilja vara då? – En katt eller en hund. De är så mysiga och gosiga

PA P PA M A G A Z I N E - 28 -

Barnporträttet.indd 28

2012-04-16 18:55


TÄV L I N G

VINN VÅRENS HETASTE BARNVAGN CRESCENT TRIKE är en trehjulig Duo-Liggvagn med vändbar sittdel och fantastiska köregenskaper. När barnet blir större görs liggvagnen enkelt om till sittvagn. Snurrbart framhjul, kullagrade lufthjul med bra allroundmönster runt om. Det rostfria lättviktschassit är tillverkat helt i aluminium och har ovala profiler som ökar bärigheten i materialet. Höjoch sänkbart teleskophandtag. Liggdel med gott utrymme klickas enkelt av och på från vagnens chassi och kan bäras i handtaget på sufletten. Alla tyger är oeko tex-godkända. Ihopfälld tar vagnen lite utrymme. Ute på marknaden i maj. Skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter med namn, adress och telefonnummer till: pappa@modernatidskrifter.se för att delta i utlottningen. Vi behöver ditt svar senast den 21 maj.

Totalt värde

25000 kr

VI LOTTAR UT 3 SET • Crescent Trike med liggdel • Skötväska street • Regnskydd • Parasoll PA P PA M A G A Z I N E - 29 -

tävling, barnvagn #4.indd 29

2012-04-16 18:56


Since 1970

SW

Allt du behöver för resan!

Bärstolar• Bärselar• Resebarnstolar• Barnryggsäckar• Resväskor för barn• Solskyddskläder• Solglasögon för barn• Babyvakter• Reseapotek• Äta och mata•

a

Mad e

Eskil in s

n tu

RESA MED BARN...?

EDEN

MECCO är tillbaka

Många är vi som minns den lilla byggbiten från barndomen på 70 talet. Nu är äntligen svensktillverkade MECCO tillbaka. Lika roliga bitar i samma glada färger. Bygg fina hus, tokiga gubbar, coola skyskrapor eller vad du vill. Det roligaste är ju att bygga ur sin egen fantasi, då kan riktiga mästerverk skapas.

Eskil in s

na tu

Mad e

Create Your Own World

Since 1970

SW

Nu lanserar vi lilla MECCO asken. perfekt present till kompisarnas kalas! Cirkapris 119:-

ED EN

Create Your Own World www.mecco.se Här säljs MECCO - Joesfins Magasin, Lilla Gröna Indianen, Rödbroka, Krabat, Happies, Tågmarks Leksaker, Boink, Liten Jag, Poppilop, Busfröt i Trosa, Annorlunda små Eskilstuna turistförening, Eskilstuna stadsmuseum, Parken Zoo i Eskilstuna (specialutgåva from April 2012), på internet: Lekmer.se, Lajbansson.se, Storochliten.se

700kr r 9 n å r F gå ehör in b l l i t Alla

Säkra cyklar för rolig & hållbar transport av två till sex barn.

Ring: 0707-CYKLAR www.ladcyklar.se

030_pappa_nr4.indd 1

2012-04-26 17:31


Kliv in i

DJURENS VÄRLD I Aspuddsparken utanför Stockholm springer de nyfödda lammen omkring och bräker nyfiket på besökarna. Att plötsligt stå öga mot öga med ett riktigt djur kan vara både roligt och lite läskigt. —

KUL MED BARNEN

text anna ekeroth foto matilda svensson

PA P PA M A G A Z I N E - 31 -

aktivitetsartikel_lekplats.indd 31

2012-04-16 18:57


Ovan: I Aspuddsparken samsas barn och pappor med katter, hästar och skolklasser för att leka, fika och umgås.

I EN HAGE står två får med varsitt nyfött lamm. Edit Naeselius som är i Aspuddsparken tillsammans med sin pappa Mattias och kompisen Ethan och hans pappa Olivier O´Hehir blir lite rädd när fåren bräker högljutt rakt mot dem. – Det är första gången vi är här. Det är jättekul och väldigt spännande för barnen att se alla djuren, säger Olivier. Aspuddsparken i Hägersten utanför Stockholm är en vanlig parklek fast med massor av djur i. Förutom får och lamm finns här hästar, getter, kaniner, höns, marsvin, två katter och en gris. Både mammor och pappor kommer hit med sina barn för att hälsa på djuren och fika. Utanför den lilla ladugården står hästen Molly tillsammans med Susanne Kenne, redo för en ridtur. – Hit kan man komma när man vill, säger Susanne som är djurskötare och jobbar i Aspuddsparken. Parken har tre hästar i olika storlekar och färger, den som vill kan få provrida en tur mot en liten slant. På kvällarna arrangeras det också lite längre turridningar. Här ordnas även ridning för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Hästen Molly står och myser i vårsolen, hon och de båda andra hästarna i parken är lugna och snälla, vilket är en förutsättning för att de ska kunna användas i parkens verksamhet.

En katt kollar in ett gäng barn som står vid grillen och packar upp sina matsäckar och en liten brun höna pilar förbi över gårdsplanen. Över staketet till kaninernas hage finns en stege som är där för att man ska kunna komma in och klappa dem. För att få vara med och lära sig att ta hand om djuren i parken finns det djurklubbar som barnen och ungdomarna kan vara med i. I djurklubbarna får man lära sig allt om deras foder och hur man sköter och umgås med de olika djuren. På grinden in till kaninernas hage hänger hundratals färgglada nappar. När det är dags att sluta med nappen kan barnen komma hit och ge sina nappar till kaninerna. – Det har blivit så helt spontant att barnen lämnar sina nappar här vid kaninerna. Och en del väljer att ge nappen till marsvinen istället, säger Susanne. Aspuddsparken är öppen dagligen och i snitt har parken 350 besökare per dag. Förutom att hälsa på djuren kan man klättra i klätterställningarna eller spela bandy inne i parkhuset. På sommaren finns en liten plaskdamm som de minsta barnen kan bada i. Parken har även ett litet fik med självbetjäning där de vuxna kan få sig en kopp kaffe

ÖPPETTIDER Måndag - fredag 8.30 - 17.00 Fiket har lunchstängt 12.30 - 13.30 Lördag - söndag mars - okt 10.00 -16.00 Lördag- söndag (nov - feb) 10.00 -14.00 Röda helgdagar och aftnar 10.00 -14.00

PA P PA M A G A Z I N E - 32 -

aktivitetsartikel_lekplats.indd 32

2012-04-16 18:57


BLI EN DEL AV 채VENTYRET

Annons2012_230x297_SE.indd 1 000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-19 11:39:46 2012-04-19 12:28


Pausa i parken av anna ekeroth

Under: Besök pingvinungarna i Slottsskogen i Göteborg.

5.

1.

6.

2. © Matilda Svensson

3.

1.

KRONOPARKENS PARKLEK

Jakthornsgatan 50, Karlstad — Kronoparkens parklek är en öppen verksamhet och personal finns alltid på plats. Parkleken har både inom- och utomhusaktiviteter. Inne kan du spela spel, bygga lego, rita , måla, spela wii-spel eller bara leka. Utomhus kan den som törs mata parklekens tuppar och kaniner. Öppettider och priser: Måndag, torsdag, fredag klockan 8.30-16.30 Tisdag, onsdag 8.30 - 18.30 Lunchstängt varje dag 12.00 -13.00 Gratis inträde

2.

NOLHAGA DJURPARK OCH LEKPLATS

Nolhaga, Alingsås — I Nolhaga hittar ni Barnens lantgård där barnen har möjlighet att komma nära djuren. I hagarna finns hästar, åsnor, getter,

och olika typer av får. Parken har även ett vilthägn med dovhjort och mufflonfår som är öppet att promenera i. I parkens tropikhus finns apor och papegojor av olika slag. I dammarna simmar ett 100-tal fåglar. På området ligger också en lekplats. Parken är barn- och handikappvänlig. Öppettider och priser: Nolhaga djurpark är alltid öppen och gratis att besöka.

3.

SLOTTSSKOGEN Göteborg

— I Slottskogens djurpark får både barn och vuxna lära sig mer om de djur vi har omkring oss. I parken finns allt från älg till knubbsäl, gäss och gotlandsruss. Varje dag klockan 14 utfodras sälarna och 14.30 kan man se på när humboldtpingvinerna får sin mat. Öppettider och priser: Slottsskogen och Slottsskogens djurpark är alltid öppen och gratis att besöka. I djurparken finns även Barnens zoo som är öppet varje dag från och med 17 april till 9

4.

september, klockan 10.00 -16.30. Även dit är det fri entré.

4.

KARLSLUNDSPARKEN

Karlslundsvägen, Landskrona — Parken kom till i början av 1800-talet då över 10 000 träd planterades. I parken finns en stor öppen glänta som lämpar sig utmärkt för lek och picknick. I anslutning ligger också Karlslunds djurpark med fåglar, getter, grisar, kaniner och kor. Syftet med parken är dels att bevara de svenska lantraserna och dels att erbjuda en plats för rekreation. I Barnens hörna som är öppen vardagar under sommaren får man även gå in och klappa djuren. Öppettider och priser: Parken är alltid öppen och gratis att besöka.

5.

NORRA BERGET

Sundsvall — Norra berget är Sundsvalls stadspark med utsiktstorn, djurhagar och naturstigar. Den

stora lekplatsen med en jätteskvadern, lekstugor och klätterställningar är handikappanpassad. I området finns kaféer samt grillplatser och bänkar för medhavd matsäck. Norra berget har också ett friluftsmuseum med ett 40-tal byggnader från Medelpad. Öppettider och priser: Lekparken är alltid öppen och gratis att besöka.

6.

MULLE MECKS VÄRLD

Järvastaden, Stockholm — I Järvastaden kan du stiga rakt in Mulle Mecks värld och besöka hans kamrater i Djupforsen. Här hittar barnen massor av roliga och spännande attraktioner. En linbana samsas med ett rymdskepp, bilar, ett flygplan, en blomsterlabyrint, en finurlig cykelkarusell, hus man kan gå in i och mycket mera. Öppettider och priser: Temaparken är gratis att besöka för allmänheten och öppen dygnet runt alla dagar på året.

PA P PA M A G A Z I N E - 34 -

aktivitetsguide #4.indd 34

2012-04-16 18:58


Lådbilslandet -ett eldorado för barn och vuxna

Välkommen till Lådbilslandet, där bilarna har riktiga motorer och barnen får köra på asfalterade vägar i en ministad med broar, rondeller och korsningar! I detta eldorado för barn 2-10 år kan du ta Lådbilslandets körkort för bil, polisbil, buss, ja till och med långtradare med släp. Lägg till minitåg, minimotocross, karuseller, jordbruksland och café med allt från smörgåsar och sallader till korv och pannkakor med sylt och glass, och du har en härlig nöjespark för hela familjen.

Vu frit xna t in har trä de .

Lådbilslandet finns i Nykvarn, 30 minuter från Stockholm. Läs mer om Lådbilslandet, öppettider med mera på: www.ladbilslandet.se 000_pappa.indd 1

2012-04-19 10:18


DAGBOKEN

mars

4

mars

6

mars

9

mars

14

mars

Kärleken blir bara starkare och starkare

Bröderna börjar för första gången kunna ha roligt tillsammans. Albin sjunger och skojar med lillebror. Benjamin skiner oftast som en sol när storebror närmar sig och har imponerande tålamod med klapparna som ibland blir lite hårdhänta. — av christian massana anteckningar sarah heyman och oskar schönning foto fredrik claesson

17

mars

23

april

5

april

8

ALBIN HAR upptäckt hur man får Benjamin att skratta, nämligen genom att kittla honom vid halsen med munnen. Vilket leder till att han allt som oftast, gärna mitt under middagen, pilar iväg till där lillebror ligger på golvet för att underhålla honom. Mamma Sara hoppas att måltiderna kan bli lite mer fokuserade när Benjamin är så stor att han kan sitta med vid bordet. GRÄNSERNA måste fortfarande testas och ibland blir klappen på huvudet lite väl hård. “Men han är ju glad ändå” säger Albin, vilket vid flera tillfällen visat sig vara helt sant. Mamma blir uppenbarligen arg snabbare än det gör ont på lillebror. NU GÅR det faktiskt att lämna båda barnen själva i ett rum en liten stund. Om man är ensam hemma som förälder är det alltså numera möjligt att gå på toaletten utan att ta endera barnet med sig in, som man tidigare behövt göra för att vara säker på att inget ska hända. ALBIN FÅR lite egentid med sin pappa. De går och badar i badhuset och åker till farmor och farfar. En annan dag får Albin gå på Skansenakvariet med sin morfar. Det är helt plötsligt så enkelt att sticka iväg på utflykt med bara det stora barnet. Föga anade man innan vad ett egentligt familjeprojekt innebar när man skulle iväg någonstans med två barn, som båda behöver två olika bilbarnstolar (som måste bäras upp och ner ur källaren eftersom vi inte har någon egen bil). Och ett barn som behöver blöjor och hundra ombyten, och ett annat barn som behöver ett ombyte och eventuellt ett för dagen nybyggt legofordon. ALBIN TRÄFFAR Elvin på tåget upp till farmor och farfar. Elvin har också en lillebror och Albin berättar om sin. På tåget finns även en storebror som är yngre än både Albin och Elvin. Albin vill inte riktigt acceptera att en bebis också kan vara storebror. ALBIN TITTAR på pistmaskiner på youtube tillsammans med lillebror och pappa. Han kramar lillebror mellan klippen. ALBIN, LILLEBROR och mamma ska skypa i soffan med pappa som är på resa. Lillebror och mamma sitter stilla, men koncentrationen infinner sig aldrig för Albin. Det slutar med krasch bakom soffan. MEDAN BENJAMIN blir duktigare och duktigare som sin storebror, går föräldrarnas jämställdhet och samarbetsförmåga kräftgång. Pappa Oskar tackar glatt ja till att skriva dagboksanteckningar för Pappa Magazine, men på något magiskt sätt hamnar uppdraget ändå i mamma Saras knä.Tänk…

PA P PA M A G A Z I N E - 36 -

familjedagboken #4.indd 36

2012-04-20 10:13


I Babynest sover din baby väldigt gott. Det blir tryggt, mjukt och ombonat precis som i mammas mage. På natten är den perfekt att ha mellan mamma och pappa, så sover alla tryggt och gott. Passar också bra i spjälsängen, barnvagnen, soffan, vaggan mm så känns det inte så ödsligt stort. Användningsområdena är många. Används från nyfödd upp till 3-6 månaders ålder. Storleken anpassas till ditt barn genom att dra åt snörningen. Babynest är även perfekt att ha med på resan så babyn känner sig hemma även när ni är borta. Babynest utvecklades 2003 från Kanmeds Babywarmer. Babynest tillverkas i Sverige av Öko-Tex-certifierade tyger. Finns i flera olika färger.

Babynest - för en tryggare sömn Läs mer på www.babynest.se


Eddie svarar

1.

fråga:

Hej! Jag och min flickvän har haft en del problem med vår ena dotter under en längre tid. För att göra en lång historia kort har hon enligt förskolepersonalen visat på ett annorlunda beteende vilket man beskriver åt det hyperaktiva hållet. Vi har ju alltid sett att hon har mycket energi men nu vill man att vi ska göra en utredning. Hur går en utredning på BUP till? Kommer en eventuell diagnos följa henne livet ut och stå i vägen eller vara till någon nytta? Vi vet varken ut eller in nu men vet ju att vi måste göra något. Tacksam för svar.

svar:

FÖRÄLDRALIV Livet som förälder och partner kan leda oss in på villovägar. Att få svar på de frågor som väcks, kan hjälpa oss att styra förbi några av fällorna längs vägen. —

När man gör en utredning på BUP med ett så litet barn som ert så brukar man använda lek och observationer som underlag. Det kan vara lek med personalen men också att personalen gör observationer av familjen när man leker. Under tiden för man också samtal med föräldrarna, med eller utan barn. Utredning kan också omfatta intervjuer och utlåtanden från förskolan. I vissa fall gör man också kroppsliga undersökningar av barnet. Om en utredning är till nytta eller ej känns mycket svårt att svara på. Det är mer i efterhand som den frågan kan besvaras. Barn med svårigheter att fungera i vardagen eller tillsammans med andra kan behöva speciellt stöd på olika sätt för att de ska få det bra i framtiden. Det kan vara svårt att få stödåtgärder inom barnomsorg, skola och socialt utan en diagnos. Samtidigt kan en diagnos följa med en person trots att den personen utvecklats och förändrats så att den på sätt och vis inte gäller längre. Det kan vara svårt att bli friskriven (få diagnosen borttagen) trots att personen förändrats och inte längre uppfyller de diagnostiska kraven. Jag har svårt att ge er ett bra råd. Ett förslag kan vara att ni själva söker upp en privat verksam barnpsykolog eller psykoterapeut för ett rådgivande samtal och bedömning innan ni kontaktar BUP. Ni kan också prata med BUP för att ta reda på vad de kan göra och om det måste eller kommer att mynna ut i en diagnos.

PA P PA M A G A Z I N E - 38 -

eddie #4.indd 38

2012-04-16 19:00


» Det kan vara svårt att få stödåtgärder inom barnomsorg, skola och socialt utan en diagnos «

VILL DU SKRIVA TILL EDDIE?

Mejla: eddie@modernatidskrifter.se

Eddie Sandström är legitimerad sjuksköterska, barnmorska och psykoterapeut. Han informerar, inspirerar och svarar på frågor och funderingar kring sex och relationer.

2.

3.

fråga:

Hej Eddie! Ska snart bli pappa för första gången, vi har försökt många år och är överlyckliga att det äntligen ska hända. Jag är fundersam över det här med förlossning och smärta. Självklart bävar jag för att se den jag älskar mest av allt behöva ha ont. Går det att mäta hur ont det egentligen gör att föda barn eller går det att jämföra med något?

svar:

Smärta går inte att mäta på det sättet. Smärta kan mätas med VAS (visuell analog skala). Med VAS får man en beskrivning av smärtgraden/upplevelsen just nu för den enskilda personen. Genom att upprepat använda VAS kan man få en jämförelse hur det är nu i jämfört med tidigare. Man får däremot inget svar på det du frågar om: kan en annan människa förstå hur ont det gör eller hur det känns? Smärtan i samband med ett förlossningsarbete skiljer sig ofta gentemot smärtor i andra sammanhang. Det kommer en sammandragning som gör ont. När sammandragningen släpper så försvinner också smärtan. Kvinnan känner när sammandragningen kommer och smärtan stiger gradvis, har ett klimax och tonar sedan ut. På så sätt kan man använda sig av mönstret för att hantera smärtan. Smärtan vid ett förlossningsarbete ändrar sig också under förlossningens gång. Smärtan flyttar sig allt eftersom förlossningen går framåt. Smärtan har också olika karaktär under förloppet. Vi barnmorskor kan utifrån detta tillsammans med resultatet att det föds ett barn ofta uttrycka oss som att smärtor vid förlossningen är en ”positiv” smärta. Uttrycket avspeglar en jämförelse med många andra smärttillstånd. Jag önskar att din bävan kan växa fram till en känsla av styrka, kraft och mod så att du kan bli en mer av en förstående och positiv coach och mindre rädd och orolig. Jag vill absolut hävda att ingen annan människa, vare sig man fött barn eller ej, kan veta hur det känns för en annan människa oavsett om vi talar om smärta, sorg eller glädje.

fråga:

Hej Eddie, Tack för en informativ och intressant sida. Jag har vad man skulle kunna kalla ett klassiskt sömnproblem som de flesta kanske har med småbarn i familjen. Problemet är att om jag varit uppe och fixat mat, bytt blöja eller tröstat på natten kan jag inte varva ner och somna om. Fast jag är så in i döden trött. Ligger och vrider och vänder mig och även fast jag och min tjej delar på att gå upp på nätterna är det nog mest min roll, eftersom jag är borta längre på dagarna. Ibland känns det helt meningslöst att gå och lägga sig igen. Jag är som du förstår väldigt trött på dagtid och är rädd att det kommer att gå ut över mitt arbete, som kräver väldigt mycket. Har du några bra råd? Stort tack!

svar:

Hej! Tack för positiv feedback! Det du beskriver är på många sätt ett vanligt dilemma som många småbarnsföräldrar brottas med. Kan ni tänka er att resonera om hur ni fördelar er tid och era respektive insatser? Jag är en stor förespråkare för ett jämställt föräldraskap men man måste också beakta fler aspekter än det rent konkreta omhändertagandet av barnen. Det jag syftar på är att om du ”stupar” på ditt arbete så har familjen kanske inte en inkomst (i alla fall en förändrad sådan) och det kanske inte är en fördel i ett längre perspektiv. Hur kan ni fördela era arbetsinsatser och er respektive tillgång till vila? En annan aspekt att fundera över är hur krävande ett arbete kan få vara. Vilken betydelse har ditt arbete för dig och hur stort inflytande får det ha på ditt och ert liv? Kan du ”växla ner” och ha mindre betungande arbetsuppgifter för en period? Kan din partner vara mer aktiv nattetid så att du får sova i något större utsträckning? Det är stora frågor jag ställer men jag tror att de kan vara värda att fundera över. Vissa saker i livet är helt enkelt inte förenliga med varandra. Om ni tillsammans kan prata om det så kanske det går att få ihop. Frånvaro dagtid kan inte per automatik kompenseras med aktivitet nattetid. Det kan vara möjligt men inte alldeles självklart.

PA P PA M A G A Z I N E - 39 -

eddie #4.indd 39

2012-04-16 19:00


NYHET! FINNS I EN BUTIK NÄRA DIG...

WWW.ER IKSSASER.SE

SvSmak_uppslag_Hamb.indd 1-2


PERFEKTION. BESTÅR I ATT GÖRA NÅGOT VANLIGT, OVANLIGT BRA. Det enkla brukar alltid vara det godaste. Det är dressingen som gör hamburgaren. Nu finns det en färsk hamburgerdressing i din butik. Helt vanlig hederlig dressing. På bra råvaror. Ovanligt gott! Puss Erik Lallerstedt

H A N D G J O R DA M E D R ÅVA R O R AV H Ö G S TA K VA L I T E T

2011-12-07 16.31


E KO N O M I

HÅLL I SLANTARNA När familjen växer påverkas din ekonomi. Bli medveten om vart pengarna tar vägen och minska risken att bli pank. — text joachim alm, emma bergström och christian massana

BLOD ÄR TJOCKARE ÄN VATTEN Chanserna för att få jobb ökar med hela sju procent för ungdomar som söker jobb på en arbetsplats där någon av deras föräldrar redan arbetar. Detta visar en ny undersökning från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Det vanligaste är att pappor hjälper sina söner medan mammor hjälper sina döttrar.

43

» Om en familj lever över sina tillgångar går det förr eller senare åt skogen « — Ingvar Kamprad

SINNE FÖR AFFÄRER Det är viktigt att barn ser pengar för att förstå vad det är och att de finns, enligt Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank. En spargris passar bra.Där kan barnet på ett konkret sätt se att spargrisen blir fylld eller tömd. Ett bra tips är att helt enkelt leka den gamla hederliga leken”affär” där man utifrån barnets förutsättningar leker fram kunskap och kännedom kring vad pengar är. Pengar på banken är väldigt bra men om barnen ska utveckla någon känsla för pengar, bör de se, känna på och räkna med pengar redan i tidig ålder.

SPARA PÅ SOPPAN

Att klara sig utan bil är svårt, särskilt om familjen är stor. Men när bensinpriset når nya rekordnivåer kan du spara mycket pengar på att ibland låta bilen stå. Att samåka och dela på kostnaderna är en trend som ökat de senaste åren. På sajter som samakning.se kan du enkelt söka eller bjuda ut en plats i bilen och se om någon nappar.

PROCENT. Så mycket har omkostnaderna för bebisar ökat de senaste 30 åren enligt Konsumentverket.

PA P PA M A G A Z I N E - 42 -

notiser ekonomi.indd 42

2012-04-16 19:01


GRÖNA BLÖJOR

Ett sätt att spara pengar kan vara att använda tygblöjor istället för engångsblöjor till barnen. Tycker man att det är krångligt med tygblöjor är ett smidigt alternativ att varva med båda sorterna. Dessutom kan du köpa blöjor i ekologiskt bomull, bland annat på sajten Imse Vimse. Bra för plånboken och bra för miljön.

PRISVÄRDA RESOR Det finns många vackra och spännande platser att upptäcka i Sverige, från Abiskos fjäll till Skanörs stränder. På en del av Svenska turistföreningens vandrarhem runt om i landet kan ett barn upp till 15 års ålder som reser tillsammans med en vuxen, bo utan kostnad. För övriga barn i sällskapet kostar det 100 kr per natt.

MÅL I SIKTE

Att kunna motivera sig själv till att göra en hushållsbudget är viktigt för att lyckas med sitt budgeterande enligt Konsumentverket. Kan du det har du hälften vunnet. Vanligaste orsaken till att misslyckas med att hålla hushållsbudgeten är nämligen att inte ha tydliga budgetmål.

Chefer vill vara hemma Många av Sveriges chefer vill ta ut mer föräldraledighet än vad de faktiskt gör, det visar en undersökning som tidningen Chef har gjort. Pappa Magzine kan inte annat än att hoppas att det i framtiden blir som de önskar.

30

KILO. Så mycket ätbar mat per person slängs varje år enligt Livsmedelsverket. Det motsvarar en familjs kostnad för mat under en månad.

80 MILJARDER KRONOR SÅ MYCKET spenderar svenska hushåll totalt på medier varje år enligt Institutet för reklam och mediestatistik. Största utgiften är mobilen och internet.

PA P PA M A G A Z I N E - 43 -

notiser ekonomi.indd 43

2012-04-16 19:01


Landa mjukt! Nu kan du försäkra dig genom oss på Swedbank. Vi hjälper dig gärna att samla alla olika försäkringar på ett och samma ställe. Boka ett möte på swedbank.se eller ring telefonbanken 0771-22 11 22. Välkommen!

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-17 16:46


Michael Alonzo

LEV SOM OM DU SKA DÖ IMORGON

M

in mamma träffade en annan mamma när hon låg på BB. De blev bästa kompisar och jag och min mammas väninnas son blev också bästa kompisar. Vi lekte tillsammans från att vi var nyfödda och framåt. Men när min kompis var tjugotre år fick han AIDS. Han var en av de första tjugo smittade i Sverige. Jag var ofta på Roslagstulls sjukhus och hälsade på och såg hur han tynade bort. Men han gav mig en sista present innan han reste till himlen. Han berättade för mig att han hade börjat leva på ett helt nytt sätt sedan läkaren sagt att han skulle dö. Han hade till exempel rest till USA, en dröm han alltid haft men som aldrig hade blivit av. Han hade hyrt en bil och han och hans pojkvän hade kört genom hela USA. Han berättade att han även hade satt sig och pratat med sin egen far. Sagt allt det där som aldrig blivit sagt. Och han berättade för mig att han varje morgon när han vaknade kände sig tacksam att han fick en dag till här på jorden. Varje upplevels sög han tacksamt i sig. Livet blev vackrare när han visste att tiden var utmätt. Att han skulle dö. Så det gäller att passa på. Innan han dog sa min vän till mig att han ville att jag skulle inse att jag inte ska behöva få AIDS för att veta att jag ska dö. Ingen läkare ska bekymrat behöva be dig att sätta dig ner innan han berättar att du inte har långt kvar. Alla ska dö. Du med. Och ingen kan inte med säkerhet säga hur lång tid du har kvar. Lev så sa han. Lev som om du ska dö. Det är underbart. JAG HAR försökt att påminna mig om de orden. Och jag försöker leva med mina barn efter den devisen. Vi har bara en kort tid här på jorden. Lev varje dag som om den var din sista. Nu är våren här. Gör den här våren till den bästa i ditt och dina barns liv. Michael Alonzo

PA P PA M A G A Z I N E - 45 -

alonzo #4.indd 45

2012-04-16 19:02


Alonzo svarar

1.

fråga:

Hej! Jag har förstått att du arbetar aktivt med olika tvister och frågor kring män, barn och familjer. Jag undrar om det finns någon form av nätverk där pappor med liknande erfarenheter, till exempel en jobbig skilsmässa eller ensamstående med barn, kan ses och snacka? Har kollat runt lite men hittar inget som skulle passa mig tror jag. Några tips? Hur skulle man kunna dra igång något själv?/John

svar:

Hej John. Jag jobbar inte längre aktivt med vårdnadstvister. Nätverket Pappabarn brukade ha träffar då och då som var mycket uppskattade, men nu verkar det ha blivit ett uppehåll. Vet inte om någon tagit över. Kolla på nätet, det brukar dyka upp aktiviteter då och då. Men jag vet som sagt inte just nu.

» Jag är skittrött på att leva upp till den gamla bilden av hur pappor ska vara «

2.

3.

fråga:

Hej Michael! Jag är en nykter och skötsam pappa sedan 12 år tillbaka, min resa som småbarnspappa var ett helvete - inte minst på grund av mina personliga problem med substanser och ett tungt självdestruktivt beteende. Jag har fått otroligt bra stöd och behandling när det gäller drogbiten och är som sagt helt ren nu, utåt sett är det nog få som kan ana min bakgrund. Det jag däremot är knäckt över är hur lite stöd och hjälp jag fått som pappa. Det har varit en plågsam upplevelse att bli praktiskt taget motarbetad för att få tillbaka förtroendet från samhället. Har du några funderingar kring detta? /Hälsningar Martin B

svar:

Hej Martin. Det glädjer mig att du fått bra stöd att bli drogfri. Enligt lag räcker det inte med endast ett par månaders drogfrihet för att betraktas som en lämplig vårdnadshavare eller umgängesförälder. Men jag antar att det är så att du varit ren länge. Att det du kallar samhället motarbetar dig som pappa förvånar mig inte. Det bästa för barnen vore att samhället hjälpte till så att barn fick träffa sina pappor så mycket som möjligt. Ge inte upp.

VILL DU SKRIVA TILL ALONZO? Mejla: michael.alonxo@modernatidskrifter.se

fråga:

Hej. Läser alltid din sida och är grymt imponerad av det du skriver. Jag kan inte släppa att jag är skittrött på att leva upp till den gamla bilden av hur män ska vara. Å ena sidan ska man vara mjuk och fin, generös och kompetent. Gärna vältränad, händig och jämlik. Å andra sidan är det fortfarande inte okej för alla killar att våga gråta öppet. Så fort man fixat en grej så kommer nästa, man är liksom aldrig bra nog. Jämställdhet i all ära men finns det ingen som fattar att vi är många män som anstränger oss för att räcka till. Vad tror du det beror på och känner du igen dig i detta? /Fredrik

svar:

Hej Fredrik. Klart jag känner igen mig. Jag tror många män går omkring och försöker vara som normen säger. Vi män som är heterosexuella vill vara som vi tror att kvinnor vill ha oss. Vi vill ju vara attraktiva. Läser man vad som står i tidningar och ser på tv inbillar man sig att det som sägs där är vad kvinnor vill ha. Ända sedan begreppet “velourmannen” myntades så har bittra män trätt fram och berättat hur de försökt bli allt kvinnor vill ha, bara för att bli lämnade för någon ny man som inte alls levde upp till alla jämstäldhetsideal. Inse: Politiska ideal, kärlek och sexualdrift är inte samma sak och håller inte alltid med varandra. Jag tror att det bästa är att vara sig själv. Se dig själv i spegeln varje morgon och se till att du gillar dig. Då kommer den som blir förälskad i dig inte bli besviken. Och inte du heller, gillar hon inte dig så är det bara bra att hon går. Skit i alla ideal och tillfälliga politiska ideer och akta dig för att försöka leva ditt liv som någon “ism”.

PA P PA M A G A Z I N E - 46 -

alonzo #4.indd 46

2012-04-16 19:02


0,06 m2

Snart behöver hon mer. Börja bospara idag.

Läs mer på www.hsb.se/bospar

047_pappa.indd 1

2012-04-23 17:41


TERRÄNGKÖRTEST AV BARNVAGNAR text papparedaktionen testkörare joachim alm

Billig

BRIO

Körbetyg:

BABY JOGGER

Alla tio vagnar har testkörts av chefredaktören Joachim Alm på en bana med olika underlag. På vissa vagnar går exempelvis swivelhjulen att låsa eller hjulen att byta men under testet kördes alla vagnarna utan att inställningar och funktioner ändrades under färden runt banan.Testbanan innehöll olika sektioner med grus, backe, trappa, stockar, kullersten samt en smal passage. Betygen är satta utifrån den totala upplevelsen av att köra barnvagnen runt banan. Maxbetyget är fem P.

Stilbedömning: Cool

CHARIOT CARRIER Körbetyg:

Kommentar: Om vägen blir slirig går de följsamma swivelhjulen att låsa så att du håller kursen

Modell: Cougar 1

Kommentar: Framhjulet känns lite vobbliga

KÖREGENSKAPER Grus: Halvbra, de små hjulen börjar rotera och dra åt olika håll

Kommentar: Lite rullstolskänsla då den har stora bakhjul men annars skön att köra

KÖREGENSKAPER

Backe och trappa: Inga problem

Grus: Svår att köra då framhjulet fastnar

Stockar: Går inte alls, vagnen tippar

KÖREGENSKAPER Grus: Jättebra, kändes knappt att det var grusunderlag

Backe och trappa: Fungerar utmärkt

Kullersten: Bra

Backe och trappa: Inga problem

Backe och trappa: Mycket bra

Stockar: Svårkörd

Smal passage: Inga problem

Stockar: Lite svårt

Stockar: Mycket bra

Kullersten: Skön att gå med

Kullersten: Mycket bra

Smal passage: Vagnen är lite bred

Smal passage: Mycket bra

INFORMATION Cirkapris: 6 800 kr

INFORMATION Cirkapris: 5 998 kr

Vikt: 11,6 kg

Vikt: 15 kg

Vagnens mått ihopfälld: 106x61x29 cm

Vagnens mått ihopfälld: 84x 60x45 cm

Körbetyg:

SÅHÄR GICK TESTET TILL

Modell: Brio Go

Modell: City Mini GT Stilbedömning: Basic, enkel stadsvagn

Kullersten: Hyfsat bra att köra Smal passage: Bra INFORMATION Cirkapris: 4 495 kr Vikt: 9,5 kg Vagnens mått ihopfälld: 61x80x24 cm

INFORMATION Cirkapris komplett vagn: 12 878 kr Vikt sittvagn: 12 kg Vikt vagn med liggdel: 13 kg Vagnens mått ihopfälld med sittdel: 78x61x50 cm

Stilbedömning: Fritidsliv, lite sportig

CRESCENT Körbetyg: Modell: Classic Stilbedömning: Klassisk modern, robust, stadig enkel KÖREGENSKAPER Grus: Mycket bra

Billig

PA P PA M A G A Z I N E - 48 -

test barnvagnar.indd 48

2012-04-20 10:14


Pappa Magazines chefredaktör Joachim Alm har testat köregenskaperna hos tio olika barnvagnar. Med vissa märktes det knappt att underlaget ändrades medan det med andra barnvagnar blev tvärstopp redan vid gruset som var testbanans första utmaning. —

B A R N VA G N ST E ST

KRONAN Körbetyg: Modell: Duovagn Stilbedömning: Snygg, lite trendig, basic, fin Kommentar: Eftersom testvagnen saknar sele glider barnet lätt runt i vagnen. KÖREGENSKAPER Grus: Mycket bra Backe och trappa: Mycket bra Stockar: Mycket bra Kullersten: Mycket bra Smal passage: Mycket bra INFORMATION Cirkapris duovagn, inklusive frakt: 7 390 kr Vikt: 14,4 kg liggdel med chassi Vagnens mått ihopfälld med liggdel 52x89x94 cm Vagnens mått ihopfälld med sittdel 55x104x93 cm

TRENDS FOR KIDS

TEUTONIA Körbetyg: Modell: Be You Stilbedömning: Snygg, mjuk och skön, enkel Kommentar: Känns säker KÖREGENSKAPER Grus: Trög Backe och trappa: Bra Stockar: Svårt Kullersten: Ok Smal passage: Bra INFORMATION Cirkapris: 7 990 kronor Vikt: sittvagn med hjul 15,7 kg Vagnens mått ihopfälld med sittdel: 76,5x62x34 cm

Körbetyg:

MAXI-COSI Körbetyg:

Modell: Joggster Twist

Stilbedömning: Cityvagn, lätt, lite trist

Kommentar: Handbromsen är lite i vägen när man greppar handtagen, känns säker.

KÖREGENSKAPER Grus: Sådär, slirar lite

KÖREGENSKAPER Grus: Tvärstopp, dålig

Backe och trappa: Bra

Backe och trappa: Bra

Stockar: Ok

Stockar: Bra

Kullersten: Bra

Kullersten: Ok

Smal passage: Bra

Smal passage: Bra

INFORMATION Cirkapris: 5 695 kr (med sittdel) Vikt: 16,1 kg Vagnens mått ihopfälld: 76x66x46 cm

Körbetyg:

Körbetyg:

Stilbedömning: Plottrig

Modell: Mura 4

BUGABOO

JOOLZ

Modell: Cameleon Stilbedömning: Tråkig, utan stil KÖREGENSKAPER Grus: Underkänd, det gick inte alls att köra Backe och trappa: Bra Stockar: Underkänd, mycket svår att köra Kullersten: Underkänd, mycket svårt att köra

Modell: Joolz Day Stilbedömning: modern, basic, stabil Kommentar: Lättkörd, lättmanövrerad, känns säker KÖREGENSKAPER Grus: Utmärkt Backe och trappa: Mycket bra Stockar: Mycket bra Kullersten: Utmärkt

Smal passage: Bra

Smal passage: Bra

INFORMATION Cirkapris: 6 780 kr

INFORMATION Crirkapris: 10 250 kr

INFORMATION Cirkapris: 8 999kr

Vikt: 13,4 kg

Vikt: 9,28 kg

Vikt: 11,6 kg

Vagnens mått ihopfälld med hjul: 88x60x41 cm

Vagnens mått ihopfälld med hjul: 90x60x30,5 cm

Vagnens mått ihopfälld med sittdel: 89x62x39 cm

PA P PA M A G A Z I N E - 49 -

test barnvagnar.indd 49

2012-04-20 10:14


rlig i eko a barn ya på n t e kl d l som ogisk bo äder Nu är rna o l l y h mul t vuxn illverk l plats i å p a a s s s o av män besök n i isko Por t .se r ug ykidoo

www.m

al.

Mykidoo of Sweden önskar alla en riktigt härlig vår!

���������������������

���������������������

Mjuk

frysform för barnmat

8 x 50 ml 8 x 25 ml 100% silikon 100% silikon passar i barnmatsburk passar i barnmatsburk

för förbarnmat barnmat

frysform frysform mjuk mjuk

100% silikon & BPA-fri

100% silikon 100% silikon Kan frysas samt användas i i Kan frysas samt användas mikro, ugn och diskmaskin mikro, ugn och diskmaskin GårGår attatt koka förför sterilisering koka sterilisering TålTål -50°C tilltill 230°C -50°C 230°C

beställBPA-fria på www.barnmatsburken.se BPA-friafrysformar frysformar för för barnmat. barnmat. Enkelt att bygga ihop måltider med

attihop bygga ihop måltider med Enkelt attEnkelt bygga måltider med antalet antalet antaletbitar bitarpassande passande just just ditt ditt barn. bitar passande just ditt barn. Bitarna Bitarna Bitarnaär äranpassade anpassade för för att att gå ner är anpassade för att gå ner i en i ien enbarnmatsburk. barnmatsburk. Lätt Lätt att att barnmatsburk. Tips och recept tatamed mat när ni medsig sig mat när ni ska ska ut på äventyr. ut påbarnmatsburken.se äventyr. hittar du på

Tips ochrecept receptpå påwww.barnmatsburken.se www.barnmatsburken.se Tips och Konsumentkontakt:info@barnmatsburken.se info@barnmatsburken.se Konsumentkontakt:

Allas_95x64_Barnmatsburken_1.indd 1 089_pappa_nr4.indd 1

2012-02-15, 19:56 2012-04-24 10:09


Barnfrossa på vårens mässor

Under loppet av mindre än en månad har Pappa Magazine varit i både Göteborg och Karlstad. Här är några smakprov från vårens barnmässor. — text anna ekeroth och joachim alm

1.

1.

FLAMMYS BRANDSKOLA

Att prova släcka en brinnande soffa var en populär aktivitet under Barnmässan i Karlstad den 23-25 mars. I apan Flammys brandskola i Räddningstjänstens monter fick barnen lära sig varför man ska huka sig när det börjat brinna och vilket nummer man ska ringa för att kalla på hjälp.

2.

PERSONLIGA SMYCKEN

2.

3.

Skriv dina barns namn på manschettknapparna, armbandet eller på ett hängsmycke. Både Faliljesmycken.se och by Hovland graverar personliga silversmycken på beställning.

3.

LÅT FANTASIN FLÖDA

Författaren Dan Larsson var på plats under barnmässan i Karlstad. Att stimulera barns naturliga nyfikenhet för berättelser, bilder och språk är inte bara ett fantastiskt sätt att umgås och skapa kontakt. Det är också en av nycklarna till barnens inlärning när det kommer till språklig, intellektuell och emotionell utveckling. Dan Larssons budskap är att ta tillbaka läsglädjen och låta fantasin flöda fritt i sagornas förtrollade land.

4.

4.

5.

VARDAGSFIN

5.

BLAND CIRKUSBALLONGER OCH SÅPBUBBLOR

Zillomans clowner uppträdde och minglade med alla barn på Baby och barnmässan i Göteborg. Hos clownerna Vigge och Blomman fick barnen testa hur det är att ha clownskor, snurra en tallrik på en pinne och göra ett djupdyk ner i Vigges utklädningslåda.

© Svenska mässan, Alexander Lagergren

House of Lola designar kläder att känna sig bekväm och fin i. Kläderna är för barn i åldern tre till elva år. Bakom det tre år gamla företaget står arbetsmyrorna Anna Eklund och Lottis Sparrman.

Ovan: Vårens mässor var späckade med kläder och prylar för bebisar, barn och föräldrar.

PA P PA M A G A Z I N E - 51 -

plock mässan.indd 51

2012-04-16 19:05


REW PHATC stora för Kläder å! och sm

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-27 10:32


DE E BAR Å ÅK Allt fler pappor stannar hemma med sina barn i allt längre perioder. Att finåka lite i en tjusig trampbil eller cykla ikapp kan vara något att kan fylla tiden med. —

A

text christian massana

ndelen pappor som tar ut föräldraledighet har ökat för trettonde året i rad enligt en rapport från Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Även om ökningen mattats av de senaste åren är trenden ändå på stadigt uppåtgående. Antalet dagar som de föräldralediga papporna tar ut under sin ledighet har också ökat. Pappor är med andra ord hemma längre med sina barn idag än någonsin tidigare, och blir desutom fler och fler för varje år som går. Något vi här på Pappa Magazine givetvis tycker är kul. Men då kommer frågan, vad ska papporna hitta på med sina små knattar hela långa dagarna? Att vara hemma med barn är ju så mycket mer än att bara sköta om de små liven, se till att de är mätta och belåtna och får sin sömn som de ska. Nu när våren är här och solen äntligen börjat värma lite är det många tjusiga fordon som åter får se dagens ljus efter en lång vinterdvala. Ett hett tips är därför att vara med och bidra till detta säkra vårtecknen. Det är med andra ord dags för barnen att också få ta fram sina vrålåk. Har de inget är det på tiden att skaffa ett! Här intill ger vi några förslag på tjusiga kärror för barn i olika åldrar. Kort sagt, överväg vilken typ av åktur ni vill ta med era barn ute i vårsolen, nu när ni tillbringar så mycket tid tillsammans

» Det går åt rätt håll, men det får gärna gå fortare « — Eva Nordmark, Ordförande TCO

PA P PA M A G A Z I N E - 53 -

plocksida fordon C.indd 53

2012-04-16 19:06


FULL FART FRAMÅT Än så länge är det långt kvar tills dess att barnen lånar familjebilen och sticker iväg. Men de här åkdonen kan föräldrarna inte stoppa. — text christian massana

1963 VAR ÅRET då Sverige bytte från vänster till högertrafik. Den dagen kom att kallas för Dagen H.

Trampbil 3 895 kr leksaksborgen.se Hoppboll 299 kr coolstuff.se Klassisk Big Bobby Car 250 kr lajbansson.se

Sparkflygplan 980 kr sagopalatset.se Gåvagn 579 kr barnparadiset.se

Speedster Flamme 1 095 kr boinkstore.com PA P PA M A G A Z I N E - 54 -

plocksida fordon C.indd 54

2012-04-16 19:06


Nu är den äntligen här! TFK Joggster Twist! •Handbroms för ökad kontroll •M-brake skivbroms system •Solida stötdämpare och rejäla luftdäck •Reflex i sömmar •TÛV- testad •Mått ihopfälld: 88x60x41 cm med hjul, 75x60x20 cm utan hjul •Vikt: 13.4 kg

Twinner Twist Duo – syskon / tvillingvagn •Handbroms för ökad kontroll •M-brake skivbroms system •Solida stötdämpare och rejäla luftdäck •Reflex i sömmar •TÛV- testad •Mått ihopfälld: 80x78x41 cm med hjul, 75x78x25 cm utan hjul •Vikt: 16.5 kg

NU! BATT ik RA ns i but g.no R K n nno 00 esikri

10

.barn ad a pvis e på www p u mot erförsäljar ra åt Se vå

Se våra återförsäljare på www.barnesikring.no


EN BLÖDIG SKOJARE Det behövs inte mer än att dottern ritar två små streck på ett papper och säger: titta pappa en kräfta, så kommer tårarna av stolthet. Att se det stora i det lilla är komikern Anders ”Ankan” Johanssons signum. — text christian massana foto michel widenius och matilda svensson

PA P PA M A G A Z I N E - 56 -

Omslagsknäck ankan.indd 56

2012-04-16 19:11


© Michel Widenius

Omslagsknäck ankan.indd 57

PA P PA M A G A Z I N E - 57 -

2012-04-16 19:11


GENOM ATT lyfta fram de till synes små och obetydliga tingen här i världen och se saker från andra synvinklar än vad gemene man gör har Anders ”Ankan” Johansson blivit populär. I radio- och tv-program som exempelvis Anders och Måns, Starkt material och Så funkar det har han fängslat publiken genom att ge svar på vilken åldersgrupp som luktar godast, vart ljuset tar vägen när man släcker lampan, fått oss att förundras över hur fascinerande en daggmask kan vara och belyst samhällsproblem på helt nya sätt. I barnprogrammet Fiska med Anders har han åkt omkring i Sverige och försökt lära sig fiska allt från gädda till ål tillsammans med nyfikna barn. – Som vuxen är det lätt att man får för sig att man kan saker och ting. Och det är inte så att man på väg hem från jobbet stannar till och frågar om man får åka upp i den där lyftkranen vid sidan av vägen bara för att det verkar så spännande. Och då missar man ju lite av livet. För man vill ju gärna åka upp, säger han och skrattar. IDAG SKA ANDERS vara med i humorprogrammet Time Out på TV4. De sista repetitionerna är precis avklarade och han jäktar upp till sminklogen med sin bärbara dator i högsta hugg. Blicken flackar fram och tillbaka när han slår sig ner i stolen för att få hjälp med att få en jämn och fin hudton och lite styrsel på sin yviga frisyr. Det är andra gången han är med i det här tv-programmet, så han är inte fullt lika rutinerad i sammanhanget som sina komikerkollegor som han kommer att ha vid sin sida. Men ett lyckat uppträdande på restaurang El Mundo kvällen innan bidrar till att känslan är positiv inför kvällens inspelning i Filmhusets Studio 2 på Gärdet i Stockholm. Tiden mellan sista repetitionen och inspelningen är knapp och de sista skämten måste finslipas. En halvtimma efter att han lämnat sminkstolen är publiken på plats och inspelningen kan börja. Programledaren Martin Timell presenterar första laget för de förväntansfulla åskådarna. Först ut är Anders, tätt följd av komikerkollegan Måns Möller och rallyproffset Ramona Karlsson. Applåderna

dränks till tonerna av Boogie Wonderland med Earth, Wind and Fire som pumpas ut genom högtalarna när de gör sin entré. Någon i publiken kastar in en bh som landar mitt framför deras fötter. Måns Möller pockar genast upp bh:n, tar sin lagkamrat Anders om axeln och viftar stolt med den samtidigt som han visar tummen upp mot kameran. Anders kastar först ett öga på Måns, sen på publiken innan han själv gör detsamma och brister ut i ett brett leende. – Det var lite nervöst och svårt att komma igång tyckte jag. En del grejer föll platt medan andra gick hem, säger Anders efter att inspelningen är avslutad. Men i sin helhet tycker jag ändå det gick helt okej. Att Anders skulle bli komiker var långt ifrån självklart. Under uppväxten i Linköping var han en ganska osäker pojke utan någon direkt styrning på livet. I synnerhet under tonåren. Han gjorde ungefär vad som förväntades utav honom i skolan, varken mer eller mindre. En tid han idag inte minns tillbaka på med speciellt mycket glädje. – Det händer ofta att jag tänker på hur jag ska göra för att mina barn ska slippa gå i högstadiet. För det ska ingen människa behöva genomlida, säger han och skakar uppgivet på huvudet. Tillsammans med sin vän Lars Winnerbäck bildade han under högstadietiden punkbandet Snoddas. Lars spelade gitarr och Anders spelade bas. Replokalen blev snabbt en oas för honom där han kunde få utlopp för sin kreativitet, vilket var nödvändigt för att han skulle må bra. Till slut klarade han sig ändå helskinnad genom både högstadiet och gymnasiets ekonomiska linje innan det bar av mot en folkhögskola i Hudiksvall där han ville leva ut sina nyvunna skådespelardrömmar. Men istället för att söka sig vidare till Scenskolan efter att folkhögskolestudierna var avklarade blev det till Lund som flyttlasset gick. Nu var planen att läsa upp sina betyg och ta sig in på läkarlinjen istället. Men han kom aldrig så långt. Genom Lunds studentliv kom Anders i kontakt med humorn på allvar, så planerna på att bli läkare fick vänta. Och det var även där i Lund, när han jobbade extra på en förskola, som suget efter barn för första gången dök upp på allvar. – Jag tyckte det var så roligt med de barnen jag jobbade med. Men det blev det inget av med. Inte då i alla fall. ISTÄLLET la Anders ner all sin energi på att få fart på komikerkarriären. Han jobbade hårt och tankarna på att skaffa barn fick vänta även om drömmen om en familj ändå levde kvar. En familjedröm som innefattade ganska många barn. Hela fem stycken tyckte han verkade lagom. Men när det var läge att bli förälder funderade han inte över. Det hade han inte tid med, istället tänkte han att det blir som det blir. Detta trots att många personer runtomkring

» Visst, det fanns en mening med allt innan också. Men nu fick livet ett vettigt innehåll «

Anders vill inte att hans barn ska börja spela hockey. Men om någon skulle vilja sjunga i ett punkband skulle han bli stolt.

PA P PA M A G A Z I N E - 58 -

Omslagsknäck ankan.indd 58

2012-04-16 19:11


© Michel Widenius

PA P PA M A G A Z I N E - 59 -

Omslagsknäck ankan.indd 59

2012-04-16 19:11


Barn måste få vara jobbiga ibland. Och man måste inte alltid tycka att det är helt fantastiskt att vara förälder, tycker Anders.

När han för drygt fyra år sedan fick beskedet att han skulle bli pappa för första gången blev han uppfylld av lycka och förväntan, trots att han inte riktigt köpt det alla tidigare sagt om att livet skulle ta en helt ny vändning så fort man fått barn. Men något som också smög sig på var en gnagande oro. – Jag minns att jag tänkte: hur ska det bli? Hur ska jag hinna med? Jag som tänkt göra det och det och det. Och det där jaget insåg jag att jag skulle bli tvungen tumma på. Något jag aldrig behövt göra tidigare. Till slut kom dagen då hans första dotter föddes. Och i samma sekund som hon kom ut hände något, precis så som han tidigare haft så svårt att tro att det skulle göra. – Det låter kanske lite klyschigt. Men alla andra saker förminskades. Visst, det fanns en mening med allt innan också. Men nu fick livet ett vettigt innehåll. Jag antar att det var något kemiskt som hände i kroppen. För jag hade ett väldigt roligt liv innan också men nu handlar det inte bara om mig, säger han och fortsätter: – Men det finns ju inget krav på att skaffa barn utan det går ju precis lika bra utan också. Ett och ett halvt år senare fick han sin andra dotter. Och det är tydligt att ingenting är viktigare för honom än hans två döttrar han är pappa till idag. Ögonen tåras bakom de svarta glasögonen när han tänker på hur mycket de betyder för honom. – Jag är så blödig när jag tänker på sånt här. Men jag skulle kunna kasta mig framför en lastbil för dem om jag skulle behöva, så är det bara, säger han medan han vänder bort blicken och blinkar ögonen torra. Som för många andra föräldrar är det ett dilemma även för Anders att kombinera för-

© Michel Widenius

honom sa att deras liv blev så mycket bättre efter att de blivit föräldrar. – Jag träffade massor med föräldrar som sa att de var så otroligt lyckliga, men alla hade påsar som hängde ner på kinderna och kräks på kostymen. Så jag tänkte, jag går inte på det där. Jag köper det inte. Så fantastiskt kan det inte vara.

äldraskapet med karriären. Något han lite naivt inbillade sig att det inte alls skulle vara för hans egen del. Det enda han trodde han skulle behöva ändra på var att bli lite mer effektiv och ta tillvara på tiden efter att barnen gått och lagt sig på kvällarna på ett bättre sätt. Men det visade sig ganska snabbt vara lättare sagt än gjort. – Jag har försökt, men det brukar sluta med att jag läser Aftonbladets startsida tio gånger om och om igen för att sen gå och lägga mig. Men å andra sidan kommer jag ju upp mycket tidigare på mornarna nu. Så jag får vara mer effektiv då istället. Anders jobb som ståupp-komiker kräver att han är ute och reser en hel del, vilket också ofta rimmar illa med livet som småbarnsförälder. Visst kan han tycka att det är skönt att få komma ifrån ibland och få vara lite för sig själv, men det är först när han får distans till något som han märker hur mycket han saknar det. – Det räcker med att jag är borta en dag så längtar jag hem. Jag vill helst bara vara hemma med mina barn. Och det kanske inte är så bra för min karriär men det skiter jag faktiskt i. Och jag har ett konstant dåligt samvete för att

Karriären i korthet 2012 Time Out iTV4, Soloföreställningen Hjärnan 2011 Gabba Gabba i SVT 2010 Succéduon med Anders och Måns i SVT, Parlamentet iTV4 och RAW i Kanal 5 2008 Fiska med Anders i SVT, Julkalendern Skägget i brevlådan i SVT Djursjukhuset i SVT och Programledare för P3 Guld 2007 Starkt material i P3 2006 Fråga Anders och Måns i SVT 2005 Fredagsvärd i Morgonpasset i P3, Krogshower i Stockholm, Göteborg och Malmö 2003 Anders och Måns i SVT 2002 Tredje makten i SVT 2001 Så funkar det i P3 1998 Wallraff i P3

PA P PA M A G A Z I N E - 60 -

Omslagsknäck ankan.indd 60

2012-04-16 19:11


ANKAN

© Michel Widenius

Namn: Anders ”Ankan” Johansson Yrke: Komiker Bor: Malmö Ålder: 38 år Familj: Sambon Ewa och döttrarna Fia 3,5år och Ika 2 år. I stereon: Wilco, sval soul och allt annat som var förbjudet att lyssna på i min ungdom. På nattduksbordet: De imperfekta av Tom Rachman En ledig dag: Utan barn åker jag ut och fiskar sill eller makrill i Öresund. Med barn åker vi ofta till akvariet i källaren på Malmöhus slott. Det gör mig glad: Mina barn så klart. Utöver det är det att dyka. Det är magi, man är gäst i någon annans värld. Det gör mig arg: Småsint egoism. Att alla vill ha sjukvård med ingen vill betala skatt, alla vill rädda jorden men ingen vill ha vindkraftverk nära sina hem, vi ska inte ha växthusgaser men jag ska ha en SUV. När jaget går före allt annat. Att man inte förstår att allt hänger ihop och att man själv har ett ansvar. Tre måsten: En lådcykel, varm lunch och sällskap. Och en morgontidning.

Omslagsknäck ankan.indd 61

PA P PA M A G A Z I N E - 61 -

2012-04-16 19:11


© Michel Widenius

» Det räcker med att jag är borta en dag så längtar jag hem «

jag inte är det, säger han och sänker blicken en aning och fortsätter: – När jag står där och torkar bajs och det ska lagas mat inom tio minuter annars blir det katastrof, då är det inte alltid jag tänker att det här är så himla fantastiskt. Att det är det här jag alltid drömt om. Men när jag sitter där ensam på stadshotellet i Arvika efter ett uppträdande för något företag, det är då jag inser hur fantastiskt det faktiskt är. Och inte blir det lättare med tiden. Snarare tvärt om. – Ju äldre barnen blir desto mer roligt per

minut har man. För varje vecka som går är det ju en liten uns mindre torka bajs och en uns mer dela livet. Och det gör ju att jag tycker det är ännu sämre att vara borta hemifrån. Därför vill Anders bli bättre på att ta vara på stunden. Försöka stanna upp i vardagen och bara njuta av att vara i nuet. Men det är inte heller alltid så lätt. – Häromdagen skar sig yngsta dottern på gamla intorkade flingor som jag inte torkat upp och som fastnat i hennes stol. Lägenheten är jämt ett kaos, jag glömmer att betala räkningar och hinner inte skriva nya skämt

utan måste lite för ofta dra gamla. Men det är så det är just nu. Anders beskriver även sig själv som en person som alltid tar den lättaste vägen ut och undviker att göra saker som känns jobbiga. Även om han innerst inne vill vara en påhittig pappa som alltid har något spännande projekt på gång med sina barn så blir det tyvärr alldeles för ofta att han bara stannar hemma med barnen. Något han inte alls är stolt över. – Jag har stor energi men jag är tyvärr lite lat. Det är min dåliga sida av mitt pappaskap. Jag gillar inte när det blir praktiskt jobbigt.

PA P PA M A G A Z I N E - 62 -

Omslagsknäck ankan.indd 62

2012-04-16 19:11


10 snabba

© Michel Widenius

Barnvisor Bolibompa Sandlåda Hemmamys Bygga lego 05.30 Kladda med maten Backpacker-resa Storstad Orolig Second hand

Omslagsknäck ankan.indd 63

Punk Radioteater Verktygslåda Utflykt Vanka av och an hela natten Låt maten tysta mun Bamseklubben Landet Slapphänt Köpa nytt

PA P PA M A G A Z I N E - 63 -

2012-04-16 19:11


Ibland får jag för mig att bara för att man ska göra något med barnen så måste man åka till en jättevacker skog eller till något lekland eller så. Men det räcker ju faktiskt att gå och kolla på tåg eller åka till närmsta skog och sätta sig för att det ska bli en sån jävla upplevelse. Det ska jag bli mycket bättre på att göra, säger han och ser lätt sammanbiten ut.

© Matilda Svensson

I FILMHUSET i Stockholm är inspelningen av Time Out slut för den här gången och Anders kan äntligen pusta ut. Allt har gått enligt planerna och alla är nöjda och glada. Anders tackar för sig innan han lämnar inspelningsstudion och packar ihop sina saker han har i sin lilla loge en våning upp. Klockan tjugo minuter över tio sätter han sig på natttåget. Han är trött och längtar hem. Vid kvart över sextiden morgonen därpå rullar tåget in på Malmö station, precis i tid för att han ska hinna hem lagom tills dess att döttrarna vaknar och kunna gå med dem till förskolan. Men det blir ingen förskola den här dagen. Båda barnen är lite magsjuka, så Anders stannar hemma med dem istället. Men de är inte så illa däran att de är sängliggandes. Så han tar tillfället i akt och åker ner med dem till lekplatsen vid västra hamnen i det strålande solskenet. När intresset för lekparken till slut sinar går de och tittar på båtarna och kastar stenar i vattnet en stund. Helt oplanerat blev den här dagen precis en sådan dag som Anders tycker så mycket om men som allt för ofta inte hinns med. En dag då jobbtankarna läggs åt sidan och han bara kan vara i nuet, tillsammans med sina barn

En vanlig dag med Anders

© Matilda Svensson

06:30 Går upp. Dricker kaffe och läser tidningen. Ger barnen flingor och mjölk 07:30 Gör sig själv och barnen i ordning för dagen 09:00 Lämnar på dagis 09:15 Möter upp en kompis på ett kafé, fikar och läser Skånska Dagbladet 09:45 Cyklar till kontoret. Skriver och repeterar 12:00 Lunch 13:00 Möte 14:00 Tillbaka till kontoret. Fortsätter jobba 15:30 Slutar jobbet 16:00 Hämtar på dagis. Åker hem och leker med barnen 17:00 Middag för barnen 17:30 Åker iväg någonstans för att uppträda. 19:30 Äter mat 20:00 Uppträder 22:00 Åker hemåt 23:30 Går till sängs. Läser en bok eller ser ett avsnitt av någon serie på dvd 00:30 Somnar PA P PA M A G A Z I N E - 64 -

Omslagsknäck ankan.indd 64

2012-04-16 19:11


© Matilda Svensson

Omslagsknäck ankan.indd 65

Anders är bra på att prata om saker. Är månen uppe tar han sig gärna tid att prata om den en stund med sina nyfikna barn. PA P PA M A G A Z I N E - 65 -

2012-04-16 19:12


grundannonser.indd 1

2011-04-15 18.10


Marcus Birro KRÖNIKA

HITTA LYCKAN SÅ LÖJLIGA grejer som blir viktiga när man är rädd. Som att inte välta ikonen vid Jonnas sängbord när jag skurar golvet. Som om allting i livet kommer gå sönder om den där ikonen skulle falla framåt och ner på golvet. Jag städar och skurar så varsamt jag kan och ikonen håller sig på bordet och jag vet att jag lagt en stor del av min skräck och min rädsla utanför mig själv, för det är vad man måste göra när man är rädd eftersom man går sönder annars, skakar sönder till grus och sot. Ikonen klarar sig. När jag skurat färdigt vaknar Milo och ser på mig med drömmarna som suddiga små figurer i ögonvrån. Det är sant det som Jonnas brorsa säger: – Precis innan han börjar gråta ser Milo exakt ut som Marcus. Det är min grabb det. Han har bara levt i drygt tre år men är redan en poet med bekymrad, rynkad panna och saliga ögon som drömmer vid horisonten, en blick som skär igenom väggar, en blick som säger att det är kanske tungt detta att leva, men det är spännande också, det är en uppgift med guldkant, ett löfte om sneda leenden i gryningen och jag bär omkring på honom i värmen och till sist somnar han på min axel som en svettig muskel och när jag lägger honom ner i vaggan är han vacker, ren som en vind om våren, som en liten, hudfärgad blomma från botten av ett djupt hav, från vågor som startar någonstans där, som en projektor som vevar fram våg efter våg. Där någonstans finner man den frid som kommer till vår familj när jag och Jonna står lutade över hans säng och ser hans lilla bröstkorg häva sig upp och ner i samma lugna, varsamma takt som en bön sent på dagen, när gatorna vilar och man kan känna hur den rostiga linjen upp till Gud rosslar igång, som en gammal strupe. Jag sitter i skymningen som inte skymmer, utan mest bleknar från azurblå till mjölkvit och tänker på hur livrädda vi är för att bli lyckliga och det är väldigt synd eftersom vi är värda lyckan. Vi skjuter undan lyckan som man gör med allt som tycks främmande. Vi sitter uppe och lyssnar på The Cure istället. Vi läser gamla brev som nästan ruttnat bort i skokartonger. Vi rotar fram raggsockorna redan nu. Vi skriver dikter. Vi plockar grus av höst redan första veckan i juli. Det är egentligen väldigt synd om oss. Att vi sitter så djupt fast i vår dumma rädsla att vi tror vi ska få hudcancer av att gå ner på stranden en halvtimma. Vi tycker värmen är äckligt kletig. Vi är dysterkvistar, mörkrets anhang.

© Michel Widenius

I NÄSTAN fyrtio år har jag tränat på att bli lycklig. På att tillåta mig själv att känna ” Idag är ju en rätt bra dag. Jag kanske inte ska skriva så mycket på min roman just idag, och kanske att Gunnar Ekelöf får vila till spöregnen i oktober… Jag ska kanske bara gå ut i en lite för blommig skjorta och sandaler av plast och äta en glass i solen.” Livet är inte bara Marcel Proust. Det är allting annat också. Det är Tomas Ledin och Ulf Lundells tredje avskedsturné´. ”Gå ut och var glad din djävel!” Livet är myggbett i knävecken och iskalla dopp i gryningen. Det finns en ren, oförställd lycka för oss alla. Vi måste bara lära oss att vi är värda den. Vi har en bit till marknivå. Sådana är vi. Men vi är skyldiga oss själva och våra kära att ta oss i kragen och vända det här likbleka ansiktet mot solen och mjölka ur några sneda leenden på den där vackra munnen. Vi kan hjälpa varandra ut ur skuggorna, in i värmen. Har vi inte lidit tillräckligt? Är det inte på tiden att det här livet blir underbart?

birro #4.indd 68

PA P PA M A G A Z I N E - 68 -

2012-04-16 19:12


I samklang med människa och natur

Sedan 1921

Helt naturligt, precis som ditt barn Näring och skydd med vegetabiliska oljor, anpassat för den känsliga barnhuden

Weledas hudvårdsprodukter för barn hittar du i din hälsokostbutik, i babyfackhandeln och på Åhléns, NK, Coop Forum och Ica Maxi. Läs mer på www.weleda.se och gilla oss på facebook.com/weledababybarn

I samklang med människa och nat natur

Sedan 1921 047_pappa.indd 1

facebook.com/ weledababybarn 2012-04-23 17:59


HUM_Barnmålar_215x280utf_Layout 1 2012-03-30 12.53 Sida 1

society M-121-HUMAS

Av 1800 kunder är hälften barn och ungdomar. Det känns väl som ett tryggt val? Ditt barn klarar en hel del. Till exempel att bestämma över Sveriges största företag inom personlig assistans. Vi arbetar efter ledstjärnan att alla har rätt till ett bra liv. Och hur det ser ut vet bara du och ditt barn. Då är det ju inte mer än rätt att ni också bestämmer hur vi bäst hjälper till. Det är många som känner likadant. För inget företag har lika många barn och ungdomar som Humana. Så om det känns tryggt, känn er varmt välkomna till Humana.

Gå gärna in på www.humana.se och läs mer om oss. Telefon: 020-30 31 00 000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-17 16:01


Ofrivillig tystnad För två år sedan fick nu sexåriga Ella Brolin diagnosen selektiv mutism. Hemma har hon inga problem men i förskolan och i förskoleklassen kan hon inte prata även om hon gärna skulle vilja. — text anna ekeroth foto fredrik claesson

NÄRA LIVET

PA P PA M A G A Z I N E - 71 -

nära livet - tysta barnet.indd 71

2012-04-16 19:13


FAMILJEN BROLIN Mamma: Lisen Pappa: Tobbe Barn: Ella, sex 책r och Maja, tre 책r. PA P PA M A G A Z I N E - 72 -

n채ra livet - tysta barnet.indd 72

2012-04-16 19:13


NÄR ELLA var fyra år och gått några veckor i sin nya förskola berättade personalen att hon inte sagt ett ord sedan hon började. Beskedet kom som en chock för Ellas föräldrar eftersom hon pratar helt obehindrat hemma. Under två år gick sedan Ella i förskolan utan att tala med någon, varken andra barn eller vuxna. – Problemet är att det blir som en spärr när hon ska prata, säger Ellas mamma Lisen. Ella sitter i Lisens knä och när hon är hemma pratar hon utan problem men hon har svårt att tala med personer hon inte känner, speciellt vuxna. Trots att Ella fick träffa en barnpsykolog på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) en gång i veckan gjorde hon inga större framsteg under åren i förskolan. Problemet är starkt knutet till förskolan och förskoleklassen. När barnen ska till förskolan samlas de alltid i parken på morgonen. Lisen berättar om en söndag då familjen var i parken och Ella träffade en

» Ett barn som stör andra får snabbare hjälp än ett barn som är tyst « kompis som hon lekte och pratade med som vanligt. Nästa morgon när det var dags för lämning till förskolan träffade hon samma kompis men då kunde hon inte säga ett ord trots att det var samma plats och samma kompis som hon talat med utan problem dagen innan. – Det är mycket svårare i förskolan och i förskoleklassen, säger Lisen. Skillnaden märks också så fort hon lämnar skolan för på bussen därifrån blir hon sig själv igen och börjar prata och busa som vanligt. PA P PA M A G A Z I N E - 73 -

nära livet - tysta barnet.indd 73

2012-04-16 19:13


Beskedet om diagnosen kom som en överraskning eftersom Ella pratade som vanligt hemma med föräldrarna.

Trots att Ella inte pratar i skolan så är det inte svårt att kommunicera med henne. Hon talar med sitt kroppsspråk, nickar och pekar. Och folk omkring henne vänjer sig också vid hennes sätt att kommunicera, ofta får hon frågor som hon kan svara på genom att nicka eller skaka på huvudet. – Det är aldrig några problem att kommunicera med Ella trots att hon är tyst. Hon klarar sig alltid, kommer alltid undan, säger Lisen. LIKSOM många andra barn med selektiv mutism lärde sig Ella tidigt att läsa och skriva eftersom det är ett sätt kommunicera. Hon har även på egen hand lärt sig lite teckenspråk genom att titta på tv. När hon är hemma är hon kreativ, har en stor personlighet och älskar att rita och måla. – Det som är tråkigt är att folk inte ser vem hon egentligen är, säger Lisen. Hon är kritisk till att familjen inte fått mer hjälp: – Ett barn som stör andra får snabbare hjälp än ett barn som är tyst, säger hon. Ella har haft olika resurspersoner i förskolan men enligt Lisen har de inte kunnat hjälpa henne särskilt mycket: – Hon skulle ha behövt en handledare, men det tyckte de var för dyrt, säger hon. Ella går fortfarande till sin psykolog varje vecka. Nu är hon sex år och har börjat i en förskoleklass. Där har hon gjort vissa framsteg, hon har börjat viska med en kompis. Och för ett tag sedan berättade en lärare på skolan att hon har dagliga samtal med Ella. – Efter att inget har hänt på två år så är det här jättestort för oss, säger Lisen. ÖVERLAG fungerar det bättre i förskoleklassen än vad det gjorde i förskolan. Och trots att Ella varken sjunger eller pratar så är hon med och leker med de andra barnen och gör rörelserna till sångerna som sjungs. – I förskolan kändes det som om de inte brydde sig alls men i förskoleklassen förstår de att det är ett problem, berättar Lisen. Selektiv mutism börjar ofta just i förskoleåldern och vissa barn klarar att börja prata när de blir äldre medan andra kan få dras med problemen även i vuxen ålder. Lisen känner sig frustrerad över situationen men hon är inte orolig för Ellas framtid: – Jag är helt övertygad om att hon kommer klara sig för hon är en väldigt smart tjej

SELEKTIV MUTISM Selektiv mutism är en diagnos som brukar visa sig första gången i barndomen, vanligen i förskoleåldern. Den kännetecknas av att barnet är tyst i skolan eller i andra offentliga sammanhang samtidigt som det talar och kommunicerar obehindrat hemma. Tystnaden beror inte på svårigheter att förstå eller använda språket. Det finns ännu inte tillräckligt med forskning för att fastställa orsaken bakom selektiv mutism men det finns flera teorier och det har fastställts att det finns ett samband mellan selektiv mutism och social fobi. Man har också hittat visst stöd för ärftlig ”tystlåtenhet”. Enligt en amerikansk studie som genomfördes 2002 drabbas 7 av 1000 barn av selektiv mutism.

Lisen Brolin kämpar hårt för att Ella ska få den hjälp hon behöver.

PA P PA M A G A Z I N E - 74 -

nära livet - tysta barnet.indd 74

2012-04-16 19:13


De livsviktiga åren under 3

BÄRSJALAR OCH BÄRSELAR K ny t an har S tockholms största utbud av bärsjalar och ergonomiska bärselar frå n ny född och upp till 3 -4 å r. V i säljer även barnkläder, barnskor och ty gblöjor mm. H andla i vå r internetbutik, www.knyt-an.se eller i vå r butik i A spudden söder om S tockholm.

Premiär för Pappa-kurser Vill du förstå ditt barn bättre? Med mer kunskap om bl a hjärnans utveckling, varför vi alla är olika, vikten av mat och sömn, blir det roligare att vara förälder - och mindre oroligt. Barnets första år 4 måndagar i rad kl.18-20, start 21 maj Barnets andra år 4 torsdagar i rad kl.18-20, start 24 maj Plats: Råsundavägen 106, 5 tr, Solna (nära stadion) Pris: 2.500 kr per kurs, inkl. moms

H är få r du tips, rå d och instruktion om hur man använder produkten samt hjälp med att välja ut vad som passar dig och ditt barn bäst. F ör öppettider och vägbeskrivning, se vå r hemsida.

Kursledare: Camilla Carlberg, grundare av Sveriges första småbarnspedagogutbildning.

H ägerstensvägen 1 1 4 , A spudden | info@kny t-an.se | 0 7 3 9 -3 4 0 2 7 9

Anmälan: 08-730 3440 | camilla.carlberg@comhem.se Camilla Carlberg AB, Solna

Gratis box till gravida 1. Registrera dig på www.babytobe.se

med Fylld OVER PR VARUoch R INGA N D I T

075_pappa_nr4.indd 1

2. Hämta ut din gratisbox från Apoteksgruppen

2012-04-23 17:21


EN OAS FRÅN STRESS OCH HETS Kalendern är fulltecknad och tankarna snurrar i huvudet. Saker som ska fixas på jobbet, barn som ska hämtas och middagsmat som ska lagas. Ett spabesök kan vara en välbehövlig paus från vardagstressen. —

text emma bergström foto michel widenius

PA P PA M A G A Z I N E - 76 -

njuta spa.indd 76

2012-04-16 19:18


V

id det glittrande vattnet i Nacka Strand byggde grossisthandlarna sina sommarnöjen under 1800-talet. Vackra trävillor med punschverandor och snickarglädje i överflöd. Hit kom de med sina familjer för att semestra och ta det lugnt. Idag ligger där mest kontor men några hus finns kvar. Gröna Villan ligger där som en fridfull oas, bara tio

minuters resa från Stockholms rusningstrafik. Här öppnade Ulrica Schillström sitt Njuta Spa för åtta år sedan och fortsatte traditionen med villan som ett ställe för avkoppling och vila. Och hon ser att behovet av att besöka spa för att ge sig själv en möjlighet att kunna koppla av ökar. – Många gäster är stressade när de kommer hit, med andan i halsen och högt röstläge. Ibland kan jag riktigt se hur de varvar ner bara de kommer in genom dörren. Men ibland är

det svårt att få folk att slappna av. En del kan praktiskt taget ligga med sin iphone på bröstet under en massagebehandling, säger Ulrica. HON ÄR entreprenörssjälen som aldrig varit anställd utan alltid velat göra saker på sitt eget vis. I femton år drev hon sin egen frisör och hudterapeutsalong. En dag hittade hon den gamla villan som då stod öde och blev förälskad.

PA P PA M A G A Z I N E - 77 -

njuta spa.indd 77

2012-04-16 19:18


Unna dig egotid ibland och du blir i längden en gladare och bättre förälder menar Ulrica.

– Det här huset är som gjort för att njuta i och för mig är spa lika med njutning. Huset hade inget avlopp och i köket fanns bara en vedspis. Men Ulrica tog sig an projektet med energi och hade många duster med alltifrån byggherrar och besiktningsmän till hyresvärdar. Hon hade en tydlig vision av hur hon ville ha sitt spa. Trots alla behandlingsrum, apparater och en moderna bastuanläggning känns huset fortfarande som en sommarvilla med sina breda golvtiljor, gammelsvenska tapeter och pärlspontskök. Ulrica ville att ett besök här skulle kännas som att komma hem till någon. – Många gäster frågar om jag bor här också, säger Ulrica och skrattar. Det är rörigt men ändå harmoniskt. Ett spa får inte vara för sterilt så att du känner det som att du stökar ner bara genom att sätta dig. Det allra viktigaste för en bra spaupplevelse är att du får din egen tid menar Ulrica. Mobilen ska vara avslagen och inga dagstidningar ska finnas. Här ska det bara vara fokus på dig själv och ditt välbefinnande. Dessutom är det barnförbjudet, för besökare finns en åldersgräns på 15 år. Trots det är småbarnsföräldrar vanligt

förekommande gäster. – De kommer hit för spabad och behandling medan de har fixat barnvakt några timmar. Ofta är det mor och farföräldrar som kommer och möter med barnvagnen efteråt. Jag tror att det är viktigt att unna sig lite egotid ibland, att du blir gladare och därför också en bättre förälder. Och just föräldrar i 30-40 årsåldern är i allmänhet väldigt uppstressade tycker Ulrica. De har ofta småbarn, samtidigt som de vill satsa på sina karriärer och hinna med att hålla huset i toppskick. Många har svårt att leva i nuet, fast de ligger och får en behandling är tankarna redan på nästa ställe, vad de måste göra där och hur de ska få det gjort. – Vi lever för mycket i huvudet och lyssnar inte på signalerna. När stressymptomen börjar visa sig förstår vi inte varför kroppen börjar protestera. Därför är massage väldigt nyttigt, du får kontakt med din kropp, säger Ulrica. Även om många par besöker Njuta så är den största andelen av gästerna tjejer. – Killar som provar spa för första gången blir ofta helt sålda men de skulle aldrig komma hit själva. En tjej berättade att hennes kille

inte skulle komma på tanken att boka ett spabesök men blev jätteglad när hon bokade åt dem båda. Att killar skulle besöka ett spa tillsammans med kompisgänget är fortfarande rätt kontroversiellt tror Ulrica. Att det finns en generell uppfattning om att det ”manliga” sättet att slappna av är med en öl i poolen. – Jag tror det är en utmaning att vara kille idag. De ska vara jämställda superpappor men ändå kunna dra in stålarna och samtidigt upprätthålla machoidealet, och inte gå på spa. IBLAND RÄCKER inte ekonomin till alltför många spabesök, hur gärna man än skulle vilja och behöva det. Men det finns många bra sätt att varva ner hemma. – Skapa en avslappnad stämning genom att släcka lamporna, tända doftljus och spela musik. Har man inget badkar är fotbad ett bra alternativ. Smörj in fötterna med oljor, är man två kan man turas om att massera dem, säger Ulrica. Ett bra tips är också att ha några helt tvfria kvällar i veckan. Det kan kännas stressande först men brukar vara väldigt skönt

PA P PA M A G A Z I N E - 78 -

njuta spa.indd 78

2012-04-16 19:18


» Ibland kan jag riktigt se hur de varvar ner bara de kommer in genom dörren «

PA P PA M A G A Z I N E - 79 -

njuta spa.indd 79

2012-04-16 19:18


PA P PA B L O G G A R E

PA P PA M A G A Z I N E - 80 -

pappabloggarna.indd 80

2012-04-20 10:17


SÄGER VAD ANDRA TÄNKER Att vara pappa är inte alltid en dans på rosor. I sina föreläsningar vill Peter Karyd och Martin Melin berätta om sina erfarenheter som pappor. Både det bra och det dåliga. — text emma bergström foto fredrik claesson

DET ÄR EN något stressad Peter som dyker upp i fotostudion. Han hade glömt bort att intervjun var idag, han kom ihåg det först för trekvart sedan då han öppnade sin kalender. Men Martin har ändå inte kommit och Peter plockar fram telefonen. – Var är du någonstans? Det står tjugo pers i upplösningstillstånd här och väntar på dig, säger han och Martin i andra änden svarar att han är på väg. Fem minuter senare kommer Martin åkande i sin svarta Suburban och backar in mellan två bilar som står längs med gatan. – Fan, det var en riktigt risig parkering, ropar Peter och skrattar när Martin klivit ur bilen och kommer gående över torget. Martin är pappan som gärna erkänner att han från början var en dålig pappa. Han tyckte det var tråkigt att sitta i sandlådan, tråkigt att gunga gungor i parken. Han ville hellre spela

golf eller datorspel. Men efter skilsmässan, när dottern hellre ville vara hos sin mamma än hos sin pappa, insåg Martin att han var tvungen att ändra på sig. – Det är bara att gilla läget även om man tycker att lekparken är astråkig, säger han. Jag får spela med. Det är så viktigt för barnen att man är där och visar intresse för vad de gör. I grunden handlar det förstås om att har du varit med och gjort ett barn ska du självklart ta ansvar för dem också. – Sedan kan man jobba heltid och ändå vara en engagerad pappa, säger Peter. Ibland är det enkla saker, att ta sig tid och titta på en teckning som barnen vill visa upp. Det är så lätt att säga sedan eller vänta lite. Till slut slutar de att komma och visa upp saker. Efter att Martin skrivit boken Coola Pappor blev han tillfrågad om han ville ge föreläsningar. Det ville han men gärna tillsammans med Peter. De båda hade träffats några år tidigare genom sina fruar som var bekanta och de blev snabbt vänner. – Jag kände direkt att Peter var en kille jag ville umgås med, säger Martin. Han har en extremt skön humor, är ärlig och säger vad han tycker och så är han sportintresserad, precis som jag. Även som pappor har de mycket gemensamt. Båda har en erfarenhet av att vara skilsmässobarn, idag är de småbarnsföräldrar och båda har bonusbarn. Och Peter ställde genast upp på att föreläsa. – Vi har samma syn på papparollen. Jag älskar att vara förälder men jag hade svårt att relatera till den fantasivärld som målas upp

» Jag älskar att vara förälder men hade svårt att relatera till den fantasivärld som målas upp av att det är så perfekt hela tiden «

Till vänster: Martin och Peter vill våga säga högt vad alla andra tänker. PA P PA M A G A Z I N E - 81 -

pappabloggarna.indd 81

2012-04-20 10:17


» Det är bara att gilla läget även om man tycker att lekparken är astråkig «

av att det är så perfekt och underbart hela tiden, säger Peter. Under namnet Who´s your daddy började de föreläsa och prata om sin syn på föräldraskapet. Det är inga nyheter de kommer med, utan de menar att de vågar säga högt vad andra bara tänker. – Du måste låtsas som att det är fantastiskt att vara med barnen precis hela tiden. Du får inte säga saker som fan, vad ungarna var hemska idag, även om det var så, säger Peter. – Och Peter, han går så långt, han är till exempel ärlig med att han inte tyckte sin dotter var särskilt söt som nyfödd, säger Martin och skrattar. – Men ett nyfött barn, lite krokigt alldeles efter födseln, är inte särskilt sött, menar Peter. Men jag var invaggad i den här föreställningen att en förlossning är det vackraste som finns. Men det finns inget vackert när den du älskar ligger och har ont och skriker att hon vill dö. Det som kommer ut av en förlossning är något fantastiskt och livsomvälvande men för mig var förlossningen något väldigt jobbigt när jag såg hur ont min fru hade. Och jag kunde inte hjälpa henne på något sätt. Maktlösheten var tung. Det var det ingen som hade sagt. – Det är också en sak vi pratar om, det här med att spela musik under en förlossning. När min fru skulle föda visade personalen oss en bandspelare där vi kunde spela vår favoritmusik. Vi brukar fråga kvinnorna i publiken, när är det rätt läge att sätta på musik? Jag menar, man skiter väl i om the Beatles spelar i bakgrunden eller inte, säger Martin. UNDER SINA föreläsningar vill de blanda humor och allvar. De har strävat efter att prata om sådant de själva skulle vilja höra och vara personliga så att publiken ska känna igen sig. De vill också prata om just pappaledighet och vikten för pappor att vara delaktiga och engagerade i sina barn. Efter en föreläsning i Edsbyn kom en kvinna fram och tackade för att de gett henne bra argument för att övertala mannen därhemma att vara pappaledig. – Då tänkte jag att snart står en rasande bandyspelare utanför dörren, skrattar Martin. – Men när vi pratar om att pappor ska vara delaktiga brukar vi gå på rätt hårt, säger Peter. Och anledningen till att vi kan göra det är att

Martin är ärlig med att han inte alltid varit en närvarande pappa. Ett annat ämne de tar upp och som de menar att de finns mycket tabu omkring är att vara styvpappa. – Jag är den som är där 26 dagar i månaden och påminner om läxor och tandborstning och följer med på fotbollsträning. Det är jag som sätter regler i vardagen och får ta den jobbiga delen med uppfostran, säger Peter. – Och som helgpappa är det jävligt viktigt att det inte bara blir fest och roliga saker, menar Martin. Det blir en falsk verklighet och så får de andra föräldrarna bara höra att det

Ovan: Peters fru hade redan barn när de träffades och han fick snabbt lära sig rollen som bonuspappa.

PA P PA M A G A Z I N E - 82 -

pappabloggarna.indd 82

2012-04-20 10:17


PETER Namn: Peter Karyd Ålder: 37 år Bor: Sigtuna Familj: Fru, dotter, en bebis på väg och två styvkillar. Yrke: Egen företagare. Pappaförebild: Min egen pappa. Jag har bara positiva minnen från min uppväxt och det är nog det bästa betyget du kan få som förälder.

PA P PA M A G A Z I N E - 83 -

pappabloggarna.indd 83

2012-04-20 10:17


MARTIN Namn: Martin Melin Ålder: 45 år Bor: Enskede, men skriv Stockholm, New York och Barbados. Familj: Fru, tre barn, två bonusbarn. Yrke: Polis, författare. Pappaförebild: Min bonuspappa Tomas. Så bra som han var mot mig har jag försökt vara mot mina bonusbarn.

PA P PA M A G A Z I N E - 84 -

pappabloggarna.indd 84

2012-04-20 10:17


är mycket roligare att vara hos pappa. De är noggranna med att alla barnen behandlas lika och får lika mycket uppmärksamhet. Men de är också ärliga med att de känner olika slags kärlek till bonusbarnen och de biologiska barnen. – Jag brukar jämföra med att du kan älska din fru, dina föräldrar och vänner men på olika vis. Likadant är det med barnen, även om du tar hand om dem, skyddar dem och uppfostrar dem på samma vis. Det är tabu att säga men så är det ofta, säger Peter.

Martin och Peter är idag flitigt anlitade föreläsare och i publiken finns både mammor och pappor. Än så länge är de lyckligt ovetandes om tonårsåldern men pratar gärna om den i framtiden också. – Vi är inte utbildade barnpsykologer eller teoretiker utan vanliga pappor med massa erfarenheter, säger Martin. – Vi är verkligen inte perfekta på något vis men vi tycker att vi har något att säga och många kan säkerligen relatera till det vi pratar om, säger Peter

Ovan: Martin menar att han i början var en oengagerad pappa. Nu vill han vara mer delaktig i barnens liv.

PA P PA M A G A Z I N E - 85 -

pappabloggarna.indd 85

2012-04-20 10:17


pap_1202_s000.indd 1

2012-02-14 14.55


Barn som sitter och trallar muntert i sina köksstolar, en och annan tallrik som far i golvet och gråt efter att ha slagit sig på leksakerna. Det är stökigt men roligt när föräldralediga pappor samlas för att laga mat åt sina barn. —

PAPPOR VID SPISEN

text emma bergström foto pär olsson

DET ÄR ONSDAG och på menyn idag står cous-coussallad med lax tartare. Papporna är i full färd med att skära vårlök och hacka lax under ledaren Jens Alexanderssons översikt. Under tiden leker barnen, även om några av

PA P PA M A G A Z I N E - 87 -

egentid matkurs.indd 87

2012-04-16 19:19


de föredrar att hålla sig vid pappas ben och hela tiden ha noggrann uppsikt över vad han håller på med. – Blir barnen hungriga under tiden kan ni gärna ge dem lite vindruvor så länge, säger Jens. – Mamma, mamma, mamma, hörs det från Erik som sitter i barnstolen och förväntansfullt väntar på sin mat. Men det är pappa David Andersson som kommer och plockar upp honom. – Ett av målen med den här gruppen är att de ska ropa på pappa istället, skojar Jens. De är fem pappor som kommit med sina barn till gruppen som går under namnet Barnmat och pappaprat. En av dem är Claes Stråle tillsammans med dottern Liv. Det är svårt att vara kreativ när det kommer till barnmat tycker han och det är inte alltid lätt att göra dottern nöjd. – Hon har helt dissat alla grytor jag lagat. Det är ganska frustrerande när man stått och lagat mat och så spottar hon bara ut det, säger han. Men han har kommit lika mycket för sällskapets skull som för matlagningstipsen. Alla papporna instämmer i att det är kul att komma ut med barnen och umgås. En del brukar besöka öppna förskolan men där är det övervägande föräldralediga mammor. – Det kan vara tjugo mammor och kanske två pappor, säger David. Det blir mycket mammasnack. – Det här är ett jättebra initiativ, tycker Joachim Rudelius som är där med dottern Jennifer. Det är skönt att kunna ventilera med andra pappor ibland. Gruppen kommer att träffas en gång i veckan och det här är andra gången de ses. Jens är församlingsledare i Viksjö kyrka som ligger

ett par mil norr om Stockholm, där de håller till. Han är också utbildad kock och därför var det naturligt att det skulle handla om mat när han startade sin pappagrupp. Församlingen ville gärna satsa på en verksamhet för män eftersom föräldralediga pappor oftast inte har lika utvecklade sociala nätverk som mammor har, menar Jens. Och han vill slå två flugor i en smäll. – Att få bra tips till hur man lagar nyttig mat till sina barn men jag hoppas att det kan bli bra samtal också. Män är oftast så, de pratar bättre medan de gör någonting annat samtidigt. Mina kollegor som haft liknande grupper säger att det ofta börjar med att man diskuterar fotboll men att det kan leda vidare till om hur det är att vara nyskild pappa till exempel, säger Jens. Tanken är att det de lagar blir först barnmat,

Ovan: Jens Alexandersson är utbildad kock och leder gruppen. Sonen Birger är förstås med.

PA P PA M A G A Z I N E - 88 -

egentid matkurs.indd 88

2012-04-16 19:19


399

För första kassen ordinarie pris 599 kr

Med Middagsklubbens matkasse är halva jobbet redan gjort när du plockar upp den. Enkla recept och varierande ingredienser till fyra middagar för fyra personer. Just nu får du första kassen för bara 399 kr. Beställ på middagsklubben.se, plocka upp den på Statoil. *

* Gäller utvalda stationer, se middagsklubben.se

089_pappa_nr4.indd 1

2012-04-24 14:18


» Ni kan äta korv och fiskpinnar, se det mer som en utmaning att blanda in nya och nyttigare rätter «

sedan kan det saltas och kryddas och serveras som middag till resten av familjen. Gott, lättlagat och helst ekologiskt och närodlat. Men barn äter inte vad som helst som ställs framför dem. – Barn är kinkiga men på olika vis, säger Jens. Ettåringar äter det mesta, gärna i en enda röra. Men äldre barn vill ha kontroll på vad de äter och kunna separera maten. Barn är konservativa och inte så förtjusta i nya rätter. Som förälder ska man försöka låta bli att tvinga utan försöka skapa matglädje menar Jens. – Att låta barnen vara med och välja, fråga om vi ska äta fiskpinnar ikväll, brukar hjälpa. Sedan kan man till exempel blanda i linser i köttfärsås, det blir nyttigare men ser likadant ut. Men som förälder ska du inte känna så mycket stress över maten tycker Jens. – Ni kan äta korv och fiskpinnar, se det mer som en utmaning att blanda in nya och nyttigare rätter, säger han. I köket är maten klar och lugnet börjar infinna sig. Först ska barnen få middag och sedan är det pappornas tur att äta. Laxen godkänns av de flesta och de äter med god aptit. Men Liv är inte förtjust och Claes får kapitulera och hämta barnmatsburken. Han säger att han funderar på stoppa den hemlagade maten på burkar. Kanske det kan fungera bättre

PA P PA M A G A Z I N E - 90 -

egentid matkurs.indd 90

2012-04-16 19:20


ENTR É & BO EN DE

FR.

12 3 0 SEK

FÖ R HE LA FA MI LJ EN *

Känner du Ronja Rövardotter? I Astrid Lindgrens Värld finns hon, Emil, Pippi och många av Astrid Lindgrens andra figurer på riktigt. Barnen kan träffa och leka med dem i Villa Villekulla, Mattisborgen och alla de andra välbekanta miljöerna. Det är så sagor och kaffepauser blir verklighet. Har ni långt att resa kan ni bo på vår camping eller i någon av våra bekväma stugor som ligger alldeles i närheten av entrén. Vår sommarsäsong startar 11 maj och äventyret fortsätter ända in i september. Välkomna!

Illustration © Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB.

TA EN PAUS MEDAN BARNEN LEVer RÖVARE.

Vimmerby • 0492 - 798 00 • www.alv.se *Prisexemplet gäller för två dagars entré och en natt i campingstuga, söndag–torsdag, 11 maj–1 juni. Gäller två vuxna och tre barn.

091_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 18:00


Andreas Jonsson

Att se möjligheterna i det gröna presentsnöret

KRÖNIKA

Foto: Fredrik Wagner. Stylist: Elin Freiman

KLOCKAN ÄR 05:48. Om tolv minuter ringer alarmet. För ett par år sedan hade det inte varit ett problem. Jag är ju van att gå upp tidigt, jag klarar mig på lite sömn. Inga problem. Men det var för ett par år sedan. Det var innan jag blev pappa. Det var innan jag blev väckt åtta gånger på en natt. När klockan ringer för första gången och jag rycker till för att snabbt skynda mig till snoozeknappen har hon redan hunnit vakna. Klockan lugnar sig efter mitt lätta handtryck på snooze, men det gör inte underverket i spjälsängen bredvid. Det medföljde ingen snooze på henne. Ingen ljuddämpare eller volymknapp heller. Ingen on-off. Ingen tidsinställning heller för den delen. Jag kan bli så sjukligt trött på dessa förskönande porträtt, bloggar och inlägg från de perfekta föräldrarna. Uppmålade berättelser om problemfria barn och glada, hela familjer. Livet är inte så. Inte mitt liv. Inte i min familj. Att bli pappa är något av det mest ansträngande och mest tidskrävande som jag någonsin varit med om. Det är hysteriskt hektiskt och många gånger kan jag kolla på mig själv i spegeln innan jag går och lägger mig för natten och tänka – varför berättade ingen detta innan jag skaffade barn? Om vi backar tiden några år skulle jag aldrig någonsin tillåta att någon väckte mig flera gånger varje natt. Att någon tog all uppmärksamhet och såg till att jag var tvungen att pausa filmen femton gånger. Jag skulle fått panik. Jag skulle inte tillåta det. Konstigt nog förändrades allt en tidig vårdag i mars 2011. Jag blev pappa. Jag förstod helt plötsligt vad livet gick ut på. Jag förstod för första gången begreppet värt att dö för. Elvira introducerade en helt ny världsbild för mig. Jag trodde jag förstod vad villkorslös kärlek var innan jag blev far. Jag hade fel. PLÖTSLIGT HÖRS ett glädjetjut. Elvira kommer inkrypande mot köket med ett grönt presentsnöre i handen. Hon är överlycklig. Av alla leksaker, dockor och avancerade underhållningsapparater som vi köpt, hittade hon ett presentsnöre bakom soffan. Enkelheten är slående. Attityden är supercool. Inställningen är underbar. Tänk om jag kunde ha en gnutta av den energin och lyckan som Elvira ser i att lära sig något nytt. Tänk om jag skulle gå mina dagar tillmötes med den nyfikenheten som hon visar. Det handlar inte om att jag ska sitta och skratta åt sladden till min handsfree på bussen imorgon. Det är inte en fråga om att leka med det gröna presentsnöret på köksgolvet. Det handlar om inställning, det handlar om attityd. Klockan slår 05:59. En minut kvar. En minut innan en ny dag börjar. En ny dag men mängder av utmaningar både för både mig och min lilla inspiratör. En ny dag full av möjligheter att se livet ur ett annat perspektiv. Att se möjligheterna i det gröna presentsnöret. Andreas Jonsson Skribent, föreläsare och småbarnspappa

PA P PA M A G A Z I N E - 92 -

andreas johnsson krönika.indd 92

2012-04-16 19:22


LADDA KROPPEN RÄTT! KICKUP® ÄR STOLT PARTNER TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET

ETT BÄTTRE ALTERNATIV S N U S ENERGI GINSENG VITAMINER MINERALER

U T A N

T O B A K

O C H

N I K O T I N

MULTIVITAMINERAL FOTBOLLSÄLSKARE Vi på Kickup älskar fotboll och som samarbetspartner till Svenska Fotbollförbundet vill vi hjälpa till att föra den svenska fotbollen mot framtiden. Varje fotbollspelare oavsett ålder eller kön behöver bränsle i form av energi, vitaminer och mineraler för att fungera. Det noga sammansatta MultiVitaMinerala ämnena i Kickup ger en snabb kick men också effekt som varar länge. MINIMERA DITT SNUSANDE Mycket av beroendet hos en snusare sitter i smaken och känslan att ha något under läppen eller att unna sig en belöning efter en prestation. Det är ett invant mönster av handlingar. ”Är nycklarna med, plånboken och dosan? Jepp, då kan vi åka”. Med Kickup kan du bli kvitt ditt beroende successivt, fortsätt snusa för känslan och smaken, men slipp den skadliga tobaken och nikotinet. KICKUP FUNCTIONAL PODS Kickup Pods Original ett tobaks- och nikotinfritt snus som ändå smakar och upplevs som vanligt snus, recepturen har ett unikt innehåll av 10 vitaminer, 3 mineraler, koffein och ginseng.

093_pappa_nr4.indd 1

kickup.se

2012-04-20 17:35


SOM HANDEN I HANDSKEN. TYP.

Liias swimwear-modeller med sin perfekta passform skulle kunna passera för skräddarsydda. Alla är lika praktiska och komfortabla på beachen som passande vid poolen. Nu till kampanjpris: 250 kronor styck (ordinarie pris 395–425 kronor). Välj mellan Ibiza, Palma – två varianter på den klassiska briefen, eller boxern Puerto Banus. Alla modeller kommer i svart. Erbjudandet gäller 1/5 –31/5 2012, så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Priset är exklusive frakt.

SWIMWEAR

nu 250 kr/st Besök Liias.se och använd rabattkoden

SWIMWEAR250

för att få få rabatten.

PALMA IBIZA PUERTO BANUS

www.liias.se 094_pappa_nr4.indd 1

För fler erbjudanden – ”Gilla” Liias på Facebook!

2012-04-20 17:43


VI ÄR ALLA VIKTIGA

I min vardag möter jag dagligen män för att diskutera känslor. I många fall är det tyvärr förbjudet att prata känslor. Män ska helst inte känna något alls. Jag tror inte på det där. Jag tror inte det funkar så. Du och jag har en enormt viktig roll. Därför startade jag upp #pappagruppen på twitter. Ingen expertjury, bara vanliga pappor med vanliga frågor och mängder med erfarenheter. — text andreas jonsson

Andreas Hiss & Diss

DET ÄR ALDRIG FÖR SENT Ramajit Raghav från Indien blev far till en liten son vid 94 års ålder. Och vi snackar om att stockholmare är sena att debutera som föräldrar…

HÖRT PÅ ÖPPNA FÖRSKOLAN Häromveckan när jag var på öppna förskolan som ensam pappa tillsammans med en mängd andra mammor. När jag besökte deras toalett fanns en stor affisch där inne med texten ”Slår din man dig? – ring kvinnojouren.” Missförstå mig inte när jag säger att det kändes väldigt konstigt, nästan lite fel att se den affischen där. Det kändes som om jag som man, knappt var välkommen.Tråkigt och långt ifrån jämställt.

HISS

Ruskigt kul att se alla pappor som slutar jobbet lite tidigare för att hinna till babysim. Över hälften av föräldraskaran i vår klass är män. Bra där!

DISS

Genusdebatten som gått på tok för långt. Jag älskar att klä min dotter i rosa och kommer fortsätta med det. © thinkstock

PA P PA M A G A Z I N E - 95 -

andreas jonsson pappasidor.indd 95

2012-04-16 19:23


Den trevliga barnskobutiken

Den trevliga barnskobutiken Våren är här! Plocka russinen ur kakan Välkommen!

Passa på medans urvalet är jättestort Vi hjälper er att hitta rätt Mvh Alla på Drömskor

Välkommen! Öppettider: Mån-Fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16 Öppettider: Mån-Fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16

Estelle den kungliga lekstugan

Korrektur godkännes av .................................................... den ...... /...... 20......

Faxas tillbaka till Tingstad 031 - 25 18 21

Kronprinsessan Victoria på besök i Karlsonhusfabriken

Bara det bästa och sunda är gott nog för våra älskade barn. Vår lekstuga de luxe innehåller enbart naturmaterial och är helt fri från kemikalier och allergiframkallande ämnen. Kan givetvis även användas av vuxna. Läs mer på www.karlsonhus.se.

www.karlsonhus.se

096_pappa_nr4.indd 1

2012-04-26 17:35


Youtube - pappas bästa vän Du är på bussen, tunnelbanan eller fiket. Helt plötsligt förvandlas din guldklimp till ett skrikande minimonster och inget tycks hjälpa. Det är då du ska vara evigt tacksam för din smartphone ochYoutube.

FEM KLIPP SOM DITT BARN GARANTERAT KOMMER ATT ÄLSKA

2. 3.

4.

5.

Imse vimse spindel (inklusive minispindel, björnspindeln och rockspindeln). Einstein Baby – engelsktalande barnprogram för bebisar. Smurfhitsen. Hysteriskt roliga och barnen älskar de små blå plupparna på skärmen. Den lilla söta pingvinen Pingu. Det finns mängder av klipp med sötnosen. Disney är alltid ett säkert kort. Sök på din favoritserie, nästan allt finns påYoutube.

© thinkstock

1.

Hysteriska föräldrar Alla har vi sett skräckexempel på föräldrar som pushar sina barn att bli främsta målvakten, snyggaste minimodellen och bäst i klassen. Men när och hur är det okej att pusha sitt barn att bli bäst? Alla vill väl att ens barn ska vara bra på något, men samtidigt vill man inte styra för mycket. Var går gränsen? Hur tar du tillvara på ditt barns talang? Gör din röst hörd, twittra på #pappagruppen.

© thinkstock

KÖA HELA LIVET Sover ditt barn fortfarande i samma sovrum som du? Då är det snart hög tid att börja tänka på pensionen. Ja, i alla fall om du vill att ditt barn ska få en plats på Blomsterfondens populära seniorlägenheter i Stockholms innerstad. Den yngsta medlemmen som står i kö har nämligen precis fyllt ett år.

PA P PA M A G A Z I N E - 97 -

andreas jonsson pappasidor.indd 97

2012-04-16 19:24


GORE-TEX ® Extended Comfort: n n n

Varaktigt vattentätt Extra hög andningsförmåga Med garanti!

Torra fötter, friska barn! Har du upplevt att ditt barn kommer hem från skolan eller dagis med våta och kalla fötter? Med Viking Cascade eller Terminator kan barnen leka ute hela dagen utan att bli våta om fötterna. Ett vattentätt GORE-TEX®membran med extra hög andningsförmåga gör att barnen håller sig torra om fötterna även om de leker i en våt sandlåda eller spelar boll i vått gräs. Viking Cascade och Viking Terminator är dessutom gjorda i slitstarka material som tål aktiv lek och som kan tvättas i maskin på 30 grader när skorna blir för smutsiga.

www.vikingfootwear.com 000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-25 17:12


Carina svarar

FÅFÄNG MED FINESS då var det dags för alla underbara pappor att Skrubba, ansa, styla och fråga. Carina Agdelius svarar på allsköns frågor om hudvård, hälsa och skönhet. —

1.

fråga:

Hej! Jag har en fråga om dofter. Min tjej har massor av olika parfymer för olika tillfällen. En som hon har på dagen, en på kvällen och så vidare. Hur är det för killar? För mig luktar alla herr-parfymer likadant och passar väl lika bra jämt? Det tycker däremot inte min sambo som tycker att jag ska uppdatera min parfymhylla. Vad tycker du? / Hälsningar Mats

svar: Hej Mats. Jag tycker du ska bestämma själv vilken doft du ska använda. Vi upplever alla dofter på olika sätt och dessutom doftar samma parfym olika beroende på vem som är bäraren. Även samma parfym på dig kan dofta olika beroende på hälsotillstånd. Så mitt svar till dig är att känna efter vad du vill bära oavsett tidpunkt på dygnet. Det finns en rad olika herrdofter och en del män behöver upptäcka sitt doftsinne igen. Prova gärna lite olika herrparfymer på huden och försök att urskilja skillnaden. Hoppas du hittar din favorit. Lycka till!

2.

3.

fråga:

fråga:

Jag kan inte vara den enda kille som när man går förbi spegeln reagerar på hur otroligt sliten och trött man ser ut nu när vårljuset börja komma. Svullen under ögonen, simmig blick och fläckig och blek i ansiktet. Känns inte snyggt. Jag har många möten i mitt jobb och trivs inte med att veta att jag ser osövd och ofräsch ut. Smink är inget alternativ! Några andra tips? / Liam S

Jag undrar hur en del kan lägga ner så mycket pengar på behandlingar och produkter varje månad. Skulle kanske överväga att göra någon typ av behandling någon gång om det inte var så dyrt! Hur kommer det sig att de flesta behandlingar – även sådant som jag skulle kunna tänka mig att göra någon gång, typ en ansiktsbehandling eller liknande, behöver kosta så mycket? Klart man vill se bra ut men inte till vilket pris som helst. Några tips på en billigare variant av behandling? / Stefan O

svar: Hej Liam. Svullna ögon och simmig blick låter inte särskilt kul. Äter, sover och arbetar du i lagom dos? Det finns inga undermedel om du inte sköter din basala hälsa. Investera i bra hudvårdsprodukter, gärna med lite peelande effekt. Unna dig en ansiktsbehandling hos en hudterapeut, då kan du även få en så kallad vävnadsmassage under ögonen. Vätska under ögonen försvinner vid en lätt massage. Fläckarna du beskriver kan bero på diverse orsaker men det är svårt att veta exakt hur du ska göra eftersom du inte beskriver de närmare. Nu är även vårsolen här! Njut av den och se till att du får lite färg i ansiktet. D-vitamin som produceras i huden vid UV-exponering mår alla bra av.

VILL DU SKRIVA TILL CARINA? Mejla: pappa@modernatidskrifter.se

svar: Hej Stefan. Ja, i Sverige är behandlingar dyrt. Kontakta gärna en skola för blivande hudterapeuter där de har billiga elevbehandlingar. Eleverna tar även god tid på sig vilket är trevligt om man vill bli extra ompysslad. Du kan även utföra enkla behandlingar hemma. Köp en bra rengöring att använda morgon och kväll, en peeling med lite korn i att skrubba huden med, en fuktgivande ansiktsmask och avsluta med en mjukgörande kräm. Billigt och enkelt!

Carina Agdelius är legitimerad sjuksköterska och hudterapeut . I Pappa Magazine svarar hon på frågor som handlar om skönhet, hudvård och hälsa.

PA P PA M A G A Z I N E - 99 -

grooming carina.indd 99

2012-04-16 19:24


Så sparade han 4 500 kronor! Hans Kjellsson tröttnade på att jaga billiga elpriser och lät Kundkraft förhandla fram ett avtal åt honom. Och tur var väl det. Förra året sparade han över 4 500 kronor. Hans Kjellsson bor i en villa på en bondgård och har en förbrukning på 11 000 kWh per år. Att han tycker det är ansträngande att hitta ett billigt elavtal är förståeligt. – Man får många underliga förslag från elbolag som vill skriva kontrakt i två till tre år. Det är svårt att veta vilket som är bäst. Jag hade inte kolla på vad jag betalade och varför, säger han.

Behöver inte bekymra mig För 10 år sedan hittade han en enklare väg till ett billigare elpris – Kundkraft. – Sedan dess har jag aldrig behövt bekymra mig för mitt elavtal. Det känns väldigt skönt, berättar han. Att välja låta Kundkraft förhandla fram ett elavtal visade sig vara ett smart val. Jämfört med ett tillsvidareavtal

(ett av de dyraste på marknaden) betalar han 4 500 kronor mindre för elen. Tipsar sina vänner – Jag försöker tipsa vänner och bekanta som funderar över sina höga elpriser om Kundkraft. Man behöver inte bekymra sig och priserna är garanterat låga, säger han och ger ännu ett tips till alla som vill sänka sin elräkning:

– Stäng av alla datorer och internetanslutningar när du inte är hemma. Och skaffa en fjärr- kontroll som gör att du kan stänga av hemmets olika apparater. Det ska jag göra i alla fall. Missa inte chansen till ett enklare och bättre elpris - bli medlem du också. Det är gratis!

Ja tack!

Hämta information och upphandla bästa möjliga elpris till mig. Välj: Fast elpris eller Rörligt elpris under 12 månader Registrera den person som idag får elfakturan Personnummer:

Läs avtalsvill koren på kundkr aft.se

Namn:

Frankeras ej Kundkraft betalar portot ER POW TO THE PLE PEO

Gatuadress: Postnr och ort: Telefon:

Svarspost 122 020 600 105 18 Stockholm

E-post: Underskrift: Kundkraft, 105 18 Stockholm Tel: 020-140 40 00 Fax: 020-140 40 44 E-post: info@kundkraft.se 000_pappa.indd 1

PP 2012-04-16 10:39


© michel widenius

Tanken är fri

Eller? text christian massana foto michel widenius

Att som förälder kunna se vad som försiggår inne i ens barns huvud vore en dröm för många. För tankeläsaren Henrik Fexeus borde det vara en lätt match. Men verkligheten är inte så enkel som man kan tro. —

PA P PA M A G A Z I N E - 101 -

henrik fexeus.indd 101

2012-04-16 19:26


© michel widenius

» Barn är ju fullkomligt irrationella, och det är det som är problemet «

PA P PA M A G A Z I N E - 102 -

henrik fexeus.indd 102

2012-04-16 19:26


© michel widenius © michel widenius

varit ofrånkomligt att hans sambo fått dra ett lite större lass än vanligt i hemmet. Men det är övergående. – Just nu fokuserar jag bara på föreställningen. Men så fort det varit premiär kommer jag kunna vara hemma mycket mer under dagarna. Och sen när Stockholmsföreställningarna är slut och fram tills dess att turnén börjar i höst kommer jag att vara helt pappaledig. Och det ska bli jättekul. Att få göra något helt annat ett tag, det ser jag verkligen fram emot.

– DET JAG håller på med bygger på att kommunicera med dem som har ett rationellt tänkande och en välutvecklad kommunikativ förmåga. Barn är ju fullkomligt irrationella, och det är det som är problemet. Det är en vecka innan premiär på Henrik Fexeus nya show I ditt huvud och han har fullt upp med att finslipa de sista detaljerna. Henriks schema är späckat, långa repetitionsdagar och provföreställningar inför testpublik varvas med pressfotograferingar och intervjuer. Allt detta samtidigt som han har en liten bebis hemma som han gärna vill tillbringa så mycket tid med som möjligt. Han gör vad han kan för att inte vara hemifrån mer än nödvändigt. Men senaste veckorna har det

DEN HÄR showen skiljer sig från vad han gjort tidigare. Henrik har valt att ta med några inslag som är mer allvarliga, något han inte gett plats för i hans tidigare shower som i stort sett bara bestått av häpnadsväckande tankeläsningstrix. Ett ämne han tar upp i nya föreställningen är hur han själv utsattes för mobbing när han var barn. – När jag var i nio, tio-årsålden var jag inte särskilt socialt kompetent, jag hade inte fattat de sociala spelreglerna. Vilket innebar att när jag skulle leka med andra barn så var jag alltid lite för envis, höll lite för hårt på alla regler, var lite för hårdhänt och kantig och dessutom en väldig besserwisser. Så det var egentligen inte så konstigt att jag åkte på stryk. Det var inte förrän mot slutet av högstadietiden som Henrik började förstå hur han skulle föra sig i ett socialt sammanhang. Dessvärre blev det inte bra bara för det. För att väga upp tiden som socialt inkompetent blev han istället extremt extrovert, vilket inte heller fungerade så bra. Det var inte förrän mot slutet av gymnasiet som han fann en lagom nivå på sitt sätt att kommunicera, en nivå som de flesta i hans närhet haft hela tiden. Nu när Henrik ser tillbaka på sin barndom tror han att anledningen till att han idag är så fascinerad av kommunikation faktiskt beror på att barndomen såg ut så som den gjorde. – Jag tror det la grunden för en livslång besatthet över människors beteende och

PA P PA M A G A Z I N E - 103 -

henrik fexeus.indd 103

2012-04-16 19:26


HENRIK FEXEUS

PA P PA M A G A Z I N E - 104 -

henrik fexeus.indd 104

© michel widenius

Familj: Sambon Linda och barnen Sebastian 11 år, Nemo 9 år och Milo 6 månader. Bor: Stockholm Yrke: Illusionist, föreläsare och författare. Aktuell: Turnerar till hösten med föreställningen I ditt huvud - tankeläsning, illusioner och rackarspel.

2012-04-16 19:26


varför vi gör som vi gör. Just för att jag inte fattade det som liten. Och i förlängningen tror jag att jag började tänka: okej, kanske jag kan styra det på något sätt? Och ta hämnd på mina gamla antagonister, säger han och skrattar. EFTER gymnasiet började Henrik studera allt från filosofi och medievetenskap till religion och psykologi tills han en vacker dag insåg han att han satt både på en hel del praktisk och teoretisk kundskap om vad man kan uppnå med kommunikation. Och det var där hans resa som illusionist och tankeläsare tog fart på allvar. Sedan dess har han gett ut fyra böcker i ämnet, gjort ett flertal föreställningar och medverkat i en rad tv-program. Som Pappa Magazines utsände hoppades jag därför att en kommunikationsexpert som Henrik Fexeus skulle sitta på några patentlösningar om hur man får olydiga barn att göra som man vill genom att styra deras tankar. Men trots att Henrik kan läsa tankar vill han inte påstå att han kan läsa av vare sig sina eller andras barn bättre än någon annan förälder kan, vilket man kanske skulle kunna tro. Ändå delar han utav bara farten med sig av några knep som för honom förefaller sig helt naturliga men som för många andra nog kan vara ovärderliga. – En klassiker är ju frågan om barnet till exempel vill bada nu eller sen. Genom att ge barnet ett val så känner det sig delaktigt och som att det varit med och påverkat beslutet. Men det faktum att barnet kommer bada är fortfarande ofrånkomligt, säger han och fortsätter: – En annan variant är att ställa en fråga som man inte kan svara ja och nej på samtidigt. Att först fråga om något som man vet att barnet kommer svara ja på och sen i samma andetag som det svarar fråga om en sak till. Eftersom det inte går att svara ja och nej på samma gång så blir oftast svaret ja. Eller så låter du barnen göra det de själva vill, förutsatt att du sett till att det de vill också är det du vill. Det är den absolut bästa formen av påverkan.

Att läsa små bebisars tankar kan Henrik Fexeus inte göra. Det är först när barnen blir lite äldre som det är möjligt för honom att se vad de tänker.

HENRIK levererar knep efter knep på hur man får någon att göra så som man önskar utan att han ens tänker på att han gör det. För honom sitter de här metoderna i ryggmärgen. Det är uppenbart att det som känns självklart för Henrik när det kommer till kommunikation är rena trolleritrixen om för oss vanliga dödliga. Men på frågan om han har lydigare barn än andra tack vare sina kunskaper i att styra folk svarar han med en stillsam suck: – Nej, de gör som de själva tycker är mest vettigt att göra. Så trots att Henriks ena son brukar säga att det hans pappa sysslar med är att trolla med andras huvuden, så finns det uppenbarligen fortfarande några huvuden Henrik än så länge inte rår på att tränga sig in i. Nämligen, de huvuden som sitter på hans egna barn

PA P PA M A G A Z I N E - 105 -

henrik fexeus.indd 105

2012-04-16 19:26


NYA CITY MINI GT

Smidig lättviktsvagn med terrängegenskaper City Mini GT är den idealiska lättviktsvagnen och finns som singel- och dubbel. Vagnen har egenskaper och kvaliteter som exemplevis Baby Joggers patenterade “Quick Fold Technology”, ventilerad sits som går att att fälla till ett nästan horisontellt läge, vindskydd, universala fästen till City seriens tillbehör och mycket mera. En vagn som är perfekt för alla dagar i stan och som lovar en bekväm och mjuk åktur för ditt barn.

Till skillnad från City Mini har City Mini GT utökade funktioner: 8,5” punkteringsfria hjul med förslutna kullager, justerbart handtag, handbroms, större och längre sits, viktkapacitet singel 30 kg.

NYHET...

City Mini GT

Babyjoggers liggdel passar både på singel och dubbelvagn.

NY LIGGDEL Babyjoggers nya liggdel passar utmärkt både på City Mini GT singel och på dubbelvagnen. Åkturen blir trygg och skön från nyfödd och framåt...

“QUICK FOLD” TEKNIKEN Baby Jogger’s patenterade “Quick Fold” teknik gör det enkelt att fälla ihop din vagn med bara ett simpelt steg. Genom ett enkelt lyft i handtaget, fälls vagnen ihop vilket gör det lätt och smidigt för transport och förvaring.

Smartare vagnar ger frihetskänsla... Pro Support • Frans Gustavsgatan 2, 235 33 Vellinge • info@prosupport.se • www.babyjogger.se pap1103s.indd 1

2012-04-02 11.14


H

MÅNADENS MAMMA

CHRISTINA Namn: Christina Pispas Ålder: 38 år Familj: Maken Christos, döttrarna Melina 8 år, Eleni och Vassi 10 år Yrke: Restaurangägare Bor: Stockholm

Mamma på tillväxt Att ha förmågan att lyssna och i förväg känna på sig när något är fel är en bra egenskap, tycker Christina Pispas, månadens mamma. — text joachim alm foto michel widenius

ur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma? – Jag tror att jag framför allt lärt mig att prioritera. Varje dag innebär planering och att ta små och stora beslut som påverkar barnen. Den största förändringen handlar nog om det, att organisera sitt liv. Innan barnen kom var jag nog mer spontan och kunde göra sådant som passade mig men det är ofta en svår balans med ett jobb man brinner för och barn som behöver sin mamma. Hur har dina barn förändrat dig? – De har fått mig att jobba lite mindre, jag behövs hemma också. Det sägs ju ofta att man mognar när man blir förälder och det stämmer nog i viss mån in på mig också. Fast det tog tid och jag har nog vuxit gradvis som människa. Barnen har också inneburit att jag också tar mer ansvar och jag har nog tvingats att bli mer självkritisk. Jag känner av direkt om det är obalans och någon av dem behöver prata på ett annat sätt än tidigare. Vad gör dig till en bra mamma? – Jag har förmågan att lyssna, det är viktigt. Om det är något som har hänt eller om något är fel så märker jag det direkt. Det gör att jag får veta saker som barnen både vill och inte vill att jag ska få veta. Jag går ganska rakt på sak och vill veta när det händer saker så att jag kanske kan hjälpa dem. Det som är viktigt för barnen är också viktigt för mig. Har du några knep för att förenkla vardagen? – Storkok är bra. Är jag hemma en söndag lagar jag mycket mat i förväg. Då tjänar man in några timmar så att man kan göra annat. Det är en hel del planering för att allting ska flyta på. Innan barnen går och lägger sig gör vi i ordning för morgonen och tar fram de kläder de ska ha. Det gäller på något sätt att komprimera alla måsten varje vecka och vara förberedd. Hinner du med att ha någon fritid? – Jag har fritid i perioder, det varierar mycket. Förut red jag och var stenhård när det gällde att inte ta barnen med mig. Det kändes väldigt viktigt och jag blev nästan hysterisk om jag inte kunde komma iväg. Nu har jag egen tid när barnen har somnat och jag får ta det lugnt. Är det riktigt dåligt med egen tid tar jag med mig en skvallertidning och låser in mig på toaletten. Det låter hemskt men det har faktiskt hänt. Jag älskar att vara själv och när det är tyst och lugnt. Tystnaden som man behöver för att till exempel läsa en bra bok. Vad är det bästa med att vara mamma? – Det allra bästa är att hur mycket jag än skäller och håller på så är jag ändå alltid mamma. Pappa kan göra sin del men jag vet att det bara är jag som kan bidra med det som jag gör. Jag känner mig sedd av barnen och jag vet att jag behövs

PA P PA M A G A Z I N E - 107 -

månadens mamma #4.indd 107

2012-04-16 19:27


INBJUDAN

PAPPA Magazine bjuder in till läsarevent

Träffa redaktionen, våra samarbetspartners och glada läsare under avslappnade former. Delta i en fotbollsturnering på fotbollsspel från Stiga tillsammans med en känd sportprofil. Passa även på att bläddra i senaste numret av PAPPA Magazine. Vi bjuder på öl och macka. Stiga lottar ut 18 st fotbollsspel!

— SKANDINAVIE NS ENDA PAPPAT IDNING 49 SEK, 59 NOK, 6,50

EUR. NR 2, MARS 2012

fram

sida

#4_tes

t_6_ve

ktorise

rad.ind

d 2

2012-0

4-19

17:07

invasion i studion

När: onsdag 23 maj klockan 18.00 Var: Courtyard by Marriott Kungsholmen OSA: osa.pappa@modernatidskrifter.se Skynda dig att svara, först till kvarn.

VARMT VÄLKOMMEN

I samarbete med:

PA P PA M A G A Z I N E - 108 -

månadens mamma #4.indd 108

2012-04-20 16:09


M Å N A D E N S PA P PA

Trivs bäst i harmoni

P

text joachim alm foto michel widenius

å vilka sätt förändrades livet när du blev pappa? – Jag tror att det skedde någon hormonell förändring. Helt plötsligt försköts min värdegrund. Det som tidigare hade varit hysteriskt viktigt, spelade inte så stor roll längre. Det blev också viktigare att planera och ha framförhållning. När det finns ett barn med så kan man inte vara riktigt lika improviserande. Det är ju surt om man är ute och seglar och blöjorna tar slut efter tre dagar, eller om man är själv hemma med ett barn och inser att det inte finns frukost till morgonen efter, det är inte riktigt okej. Men det gav även en harmoni. Jag kunde finna större njutningar i det lilla, till exempel att härja i badkaret hemma med de små samtidigt som solen lyser in genom fönstret. Du är pedagog och har utbildning och kunskap om hur barn fungerar, hade du glädje av det när du själv fick barn? – Ja, det har jag haft. Men det är ju en enorm skillnad på att hantera en konflikt professionellt mot att göra det med sitt eget barn, som definivt är en mästare på att finna triggers. Samtidigt vill man inte ha en jobbrelation till sina barn, de är närmare – så man får nog finna sig i att stundtals bli retad till gallfeber. Jag har även haft stor nytta av att vara förälder i mitt arbete, man får en annan förståelse för hur det är. Exempelvis att det kan vara en utmärkt idé att komma 20 minuter senare och hämta sitt barn från fritids för att kunna handla innan, utan två barn som är hungriga och trötta. När är det som bäst att vara förälder? – När alla är i harmoni. Jag har en flicka och en pojke, med två års mellanrum. De har otroligt stor nytta och

glädje av varandra, men det finns också dagar då den ena har gett sig sjutton på att reta den andre och de dagarna önkskar man bara harmoni. När vi får dela upplevelser tillsammans, eller kanske snarare när barnen efteråt talar om upplevelser om vi haft. Det kan vara allt från att åka skidor till snöbollskrig eller när vi byggde en koja i regnet. Hur mycket har din relation till din egen pappa påverkat ditt föräldraskap? – Inte så mycket är mitt första spontana svar. Min far var helt frånvarande när jag växte upp. Idag har vi en god relation, då jag såg till att söka upp honom och visa att jag ville ha kontakt i vuxen ålder. Det har gjort att jag har varit livrädd för att göra samma misstag. Tänk om jag gör likadant, tänk om det är genetiskt betingat. Så jag anstränger mig nog medvetet för att försöka se till att det finns närhet och förtroende. Ser du några skillnader mellan att vara pappa förr och nu? – Nu är det naturligt med pappaledighet, men det har kommit ganska sent. När Linnéa föddes 1997, så var vi inte så många pappalediga pappor. Jag hoppas och tror att allt fler engagerar sig allt mer i sina barn. Det handlar även om att ta rätten till det, då inte alla mödrar önskar släppa halva föräldraledigheten eller jobba heltid för att pappan ska kunna jobba deltid. Vilka områden tycker du att pappor kan engagera sig mer i och hur tror du att man kan göra det möjligt? – I alla områden, att både mammor och pappor finns som ett naturligt inslag i alla delar av barnens vardag. Vad är det svåraste med att vara pappa? – Att man får en hyfsad självinsikt när man till exempel upptäcker att man går igång på saker som man inte trodde var så viktiga

JESPER Namn: Jesper Tornebjer Ålder: 39 år Bor: Tullinge Familj: Barnen Linnea 14 år, Jonathan 12 år och sambon Elin med tvillingar i magen Yrke: Biträdande rektor

PA P PA M A G A Z I N E - 109 -

månadens pappa.indd 109

2012-04-16 19:28


Byggnadskonstnärer, parasiter, slavdrivare, men ändå sociala! Myror och getingar - kommer i maj!

Tyskgeting Vespula germanica Foto: Christopher Reisborg • Ängsmyra Formica pratensis Foto: Krister Hall • www.nationalnyckeln.se

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-25 17:14


BÖCKER

Älskade barnboksklassiker text anna ekeroth

Barnböcker sätter sina spår och vissa sagor glöms aldrig bort. Så rota fram godbitarna och låt barnen återuppleva de klassiska äventyren. Till vildingarnas land

Kattresan

Alice i Underlandet

Hemma hos Pettson och Findus

Max har vargkostymen på och busar så vilt att han skickas i säng utan mat. Samma kväll växer en djungel fram i hans rum och han färdas i båt till vildingarnas land. Där rullar de hemska varelserna med ögonen och visar sina vassa klor men Max lyckas tämja dem och blir deras kung. Men när Max får hemlängtan vill vildingarna inte låta honom gå. Författare: Maurice Sendak

En dag när sjuåriga Alice sitter och har tråkigt dyker en vit kanin upp. Alice följer efter kaninen och ramlar ner i ett hål och faller flera mil. När Alice landar är hon i Underlandet. Där nere får hon uppleva äventyr som strider mot all logik. Författare: Lewis Carrolls

Kattresan handlar om en flicka som träffar en katt och får skjuts på kattens rygg. På resan träffar de på både snälla och elaka djur, en tant, en ful gubbe och en kung. Till slut äter katten så mycket godis att den spricker men kungens skräddare syr ihop den igen och sagan slutar lyckligt hemma i mammas famn. Författare: Ivar Arosenius

Gubben Pettson bor tillsammans med katten Findus och några höns på en gård på landet. Pettson och Findus pratar med varandra och Findus är som ett busigt barn som gillar att leka. I huset bor även så kallade mucklor som Findus men inte Pettson kan se. Författare: Sven Nordqvist

Trollvinter

Mumintrollen går i dvala över vintern men en januaridag vaknar plötsligt Mumintrollet och kan inte somna om. Ensam upptäcker han en kall, tyst och förunderlig värld. Först känner han sig rädd och ensam men snart träffar han på Too-ticki och sin gamla vän Lilla My som roar sig med att glida på snön på Muminmammans tebricka. Författare: Tove Jansson

PA P PA M A G A Z I N E - 111 -

Bok A.indd 111

2012-04-16 19:29


FILM

Animerade sagor och verklighet Det var länge sedan tecknat betydde Musse Pigg och Kalle Anka. Pappa Magazine väljer både animerade favoriter att se tillsammans med familjen och filmer som passar bättre efter att barnen nattats. — av emma bergström

FILMTIPS!

Mary&Max

Waltz with Bashir

Shrek

Spirited Away

Ett gripande drama om en ovanlig vänskap. Den åttaåriga Mary Dinkle bor i Australien med sina föräldrar som inte har mycket tid över för sin dotter. En dag väljer Mary en adress på måfå och skickar iväg ett brev till New York. Brevet hamnar hos den gravt överviktige Max Horowitz som lider av Aspbergers och ångestattacker. De två blir brevvänner och delar varandras liv under 20 års tid. Regi: Adam Elliot

En animerad dokumentär om det blodiga Libanonkriget. Den israeliske regissören Ari Folman var själv värnpliktig soldat under invasionen men har förträngt det mesta av sina upplevelser. Nu söker han upp sina gamla stridskamrater och genom deras berättelser kommer hans egna minnesbilder tillbaka, om det våld och övergrepp som skedde under kriget. Regi: Ari Folman

Se det charmigt buttra träsktrollet i sin första film. Allt Shrek vill är att få leva ifred. Men en dag har en massa sagofigurer från landet Långt, långt borta, dumpats i hans träsk. Dessutom har han fått en irriterande åsna på halsen. För att bli kvitt allesammans måste Shrek rädda prinssessan Fiona ur fångenskap. En parodi på sagovärlden som är lika rolig för vuxna som för barn. Regi: Vicky Jensen, Andrew Adamsen

Följ med till Japans gudomliga värld. Denna japanska animation tog världen med storm i början av 2000-talet och blev både Oscarsbelönad och en enorm kassasuccé. Flickan Chihiro och hennes föräldrar hamnar av misstag i gudarna och andarnas värld. När hennes föräldrar blir förvandlade till grisar måste Chihiro klara sig själv. Hon tar tjänst på ett badhus som Japans gudar besöker medan hon försöker hitta ett sätt att få tillbaka sina föräldrar. Regi: Hayao Miyazaki

PA P PA M A G A Z I N E - 112 -

Film.indd 112

2012-04-16 19:29


foto: magnus aronson/ikon

OCH EFTERLÄNGTAD Dopet är en gåva, en gemenskap med Gud och andra människor, med kyrkan och församlingen. När vi möter svårigheter påminner dopet oss om att vi kan hämta ny kraft i Guds kärlek. Alla är välkomna.

Dopet kan vara litet eller stort, praktfullt eller enkelt. Du kan vara ung eller gammal. Vid dopsamtalet kan du prata med prästen om hur du vill utforma gudstjänsten; formulera böner med egna ord eller föreslå musik som du tycker om. Kyrka, vaktmästare, musiker och präst är gratis.

Läs mer om dop på svenskakyrkan.se/dop


the sportura chronograph. the measure of greatness.

KRONOGRAF SAFIRGLAS SNAE67P1 ALARM DATUM, 100M

4 998 kr

dedicated to perfection SPORTURA. For more than a century, both SEIKO and FC Barcelona have, in our different arenas, been dedicated to perfection. Now, we are partners, celebrating our shared determination to be the best with the new Sportura Chronograph. SEIKO invented the quartz chronograph in 1983 and has timed world class sport for 50 years. All this experience comes together in the new Sportura. With 10 bar water resistance, a sapphire crystal and a 1/5 second chronograph, Sportura is the watch chosen by perhaps the greatest team in world football. optura.se

114_pappa_nr4.indd 1

2012-04-19 18:30


BARA TILL PAPPA Här är några av vårens vill-ha-prylar. Från klassisk antik elegans till modern färgglad design. — av joachim alm

Penhaligon´s Fragrance Collection från 398 kronor Gents.se Laptopfodral Ove Brown från 699 kronor Sandqvist

Mörkblå blazer från 999 kronor H&M Molding Paste från 200 kronor Kiehl´s

Klocka Swatch Gent från 540 kronor Swatch

American Crew 3-in-1 från 199 kronor Gents.se PA P PA M A G A Z I N E - 115 -

bara till pappa #4.indd 115

2012-04-16 19:31


VÅRFINA PAPPOR Pappa Magazine fäster blicken på vårens lätta och lediga stil. Sköna plagg för basen i garderoben. Luftigt och lättburet i ljusa jordfärger, silvergrått och tvättad denim. — av joachim alm

Ljusgul tröja från 399 kronor H&M

Randig tröja från 199 kronor H&M

Beige ökenkänga från 900 kronor Vagabond

Jeansjacka från 830 kronor Mexx

Grå jeans från 399 kronor H&M

PA P PA M A G A Z I N E - 116 -

bara till pappa #4.indd 116

2012-04-16 19:31


För att torr och känslig hud har olika behov. Mer än 30 år har vi på CCS ägnat åt att ta han om torr och känslig hud. Den kunskapen vill vi nu dela med oss av genom en ny, unik hudvårdsserie. I serien Curami by CCS hittar du allt för den torra och känsliga hudens olika behov: C-produkter för extra torr hud. U-produkter för dagligt underhåll och vårdande av din hud. R-produkter för skonsam och skön rengöring varje dag. Dessa bokstäver anges på förpackningen. Alla produkter är framtagna för att i kombination ge dig och de dina bästa möjliga hudvård. Du hittar Curami by CCS på Apoteket Hjärtat, Cura Apotek, Apoteksgruppen och Vårdapoteket.

Med tanke på torr och känslig hud.

www.byccs.com


000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-27 10:29


LÄSARNAS SIDA

Dina åsikter är viktiga både för oss på redaktionen och för andra läsare. Här kan du skriva vad du tycker, kommentera andras insändare eller tipsa om något du vill läsa om. —

1. Skärp er! Är en pappa med tre barn som äntligen blivit så stora att jag och min sambo kan planera in lite mer tid för både varandra och på var sitt håll. Det första jag gjorde var att köpa ett gymkort och sätta igång med träningen igen. Det var ett tag sen sist och det kändes skönt att komma igång igen. Det som dessvärre har gjort träningen lite jobbig är alla spänniga grabbar som finns där. Man talar ju ofta om att tjejer är elaka mot varandra, viskar, och snackar skit men det pågår samma aktiviteter män emellan. Nedlåtande blickar, skratt och kommentarer. Det är ju förstås enkelt att vara hånfull när man är vältränad. Så pappor, killar, män och bröder därute, kamma till er och lägg av med skitsnacket! Tack för ordet. /Jimmy Henriksson

2.

3.

Svårhittad Jag har svårt att hitta er tidning ute i affärerna. Har letat en hel del. Var finns tidningen? /Jojje

Svar:

Hej Jojje. Du hittar tidningen i Pressbyrån, Seven Eleven och i de flesta matbutiker. Utbudet av tidningar och magasin kan ju förstås variera en del. Hittar du inte Pappa Magazine i en butik i närheten, be vänligt men bestämt att de beställer den till butiken. Lycka till! / Red.

Uttråkad Finns det någon mer därute som får spader av att vara hemma? Det är inte det att jag inte vill, jag älskar att vara med min son, det är bara så förbannat långtråkigt ibland. Alla man känner jobbar ju, öppna förskolan tycker jag inte är så kul, mest mammor som sitter i klunga och tjattrar och hur många gånger kan man spela spel, promenera, gå och fika, måla, mata, vila och så vidare. Det skulle vara kul att träffa andra hemma-pappor och göra något ihop, gärna barnlediga mammor också. Någon som har något tips?/ Gnällspiken

PA P PA M A G A Z I N E - 119 -

läsarnas sida #4.indd 119

2012-04-16 19:34


6. Orolig Tack för en riktigt bra tidning! Jag är hemma med mitt första barn och det är en härlig känsla. Men jag var fan livrädd i början. Han är så liten, tänk om jag skulle råka vara för hårdhänt eller tappa honom i golvet eller något. I början satt jag bredvid honom när han låg och sov bara för att lyssna så att han faktiskt andades. Jag är verkligen avundsjuk på alla lugna och coola farsor därute. / En skraj pappa

7. Ovan: Mer om resor till exotiska platser efterfrågar en läsare.

4. Dagdrömmer Jag läste med spänning er nya tidning och tipsen för mellanmål var jättebra. Men jag skulle dock vara mer intresserad av modebiten om det var någon modemedveten verklig person, ej modeller alltså. Någon med karaktär. Pappor är hemma och vill drömma sig bort. Jag skulle vilja läsa om en äventyrsemester med barnen någonstans exotiskt. Badhusgrejen var informativ. Men jag vill se bilder från ångande gejserbad och solnedgångar, typ. Annars bra med riktad tidning. / Stefan

Svar:

Tack för feedback, det gillar vi! Vi tar till oss dina idéer och hoppas att du ska få läsa mer om sånt som du gillar. / Red.

Chilla ner!

Varför är det sån hysteri över att fylla dagarna med massor av aktiviteter under sin föräldraledighet? Öppna förskolor, babygymnastik, barnrytmik, sångkurser och allt vad det nu är… Varför inte bara ta dagen som den kommer och utnyttja tiden med att umgås med sitt barn istället på tu man hand? Chilla ner helt enkelt! // Fille

5. Nyfiken Jag funderar över hur ni får tag i personer som vill medverka i tidningen? Är det genom kontakter eller kan vem som helst kontakta er för att vara med? Det måste ju finnas massor av människor där ute som kanske skulle vilja vara med som inte tror att de “platsar” och att de är för ointressanta eller vanliga? Eller? / K. Holmén Norrtälje

Svar:

Hej! Kul att du hör av dig. I de allra flesta fall tar redaktionen kontakt med personer som vi skulle vilja träffa. Det händer ofta att människor tar kontakt med oss för att tipsa eller komma med förslag på innehåll till artiklar och reportage, som vi gärna lyssnar på. För oss är det viktigaste att de vi arbetar med är seriösa och har något de verkligen vill och kan dela med sig av. Så alla ni som går och funderar på att ta kontakt, har idéer eller uppslag, slå slag i saken! Vi hörs! / Red.

8. Män behövs

Nu ska lagen kanske ändras så att ensamstående kvinnor får rätt att inseminera sig i Sverige. Jag tycker det är helt fel! Ett barn behöver både en mamma och en pappa. Det är viktigt för barn att ha en manlig förebild i sitt liv också. Nej gör om, gör rätt! / En som fått nog

VILL DU SKRIVA TILL PAPPA MAGAZINE? Mejla: pappa@modernatidskrifter.se

PA P PA M A G A Z I N E - 120 -

läsarnas sida #4.indd 120

2012-04-16 19:34


NU BL OMMAR DET! - inreder din hall på ett smartare sätt - löser problemen med roligare förvaring

Inred din hall med stil och funktion! Med Hang up ”LILJAN” i hallen hänger du upp blöta vantar och mössor, på sommaren dekorerar du väggen med din fina ”LILJA”. Hang ON dina vantar och mössor och torka smartare med ordning. Skruvas på vägg. Hänges på övertäckningsbart element med krokar.

I vår alldeles egna shop hittar du det absolut största sortimentet i världen av våra produkter!

Hang IN Häng in dina skor, handskar och scarfs på dörren i garderoben.

Fågelskådaren Se och hör de små fåglarna på nära håll.

Fler produkter på www.jiff.se eller ring 08-500 344 88

121_pappa_nr4.indd 1

Och du, ange kampanjkod “16” när du gör din beställning ifrån oss, så skickar Laban med en extra liten överraskning! Koden anges i meddelanerutan när du slutför din beställning!

w w w. s p o k e t l a b a n . c o m

2012-04-26 17:30


Annonser Svenska:Vårt nya hem 2009-310 2009-10-20 12.37 Sida 1

Naturlig golvvärme Ta av dig skorna och gå en vända på ett massivt äkta trägolv. Känslan är oslagbar, en ren njutning för både fötter och ögon. Inget annat golv har samma naturligt varma känsla, vackra färger och lyster. Vill du ha det ännu varmare kan du naturligtvis också lägga in golvvärme. Alla våra golv är dessutom EasyCare-behandlade, extremt tåliga och väldigt lättskötta. Välj mellan ask, ek och furu i 14-30 mm. Massiv kvalitet, inga kompromisser. Bara det allra bästa.

Se alla våra golv och läs mer om EasyCare på dalafloda.com

FURU

EK

S

Sätra Brunn -

ASK

Spa, hotell, fest, bröllop, event och konferens. Hos oss njuter ni av sköna behandlingar, varma bad ,bubbelbad, god mat och en skön natts sömn. Välkommen att besöka vår hemsida för mer information och vårt utbud.

Sätra Brunn, Sala • Tel. 0224-546 00 • info@satrabrunn.se • www.satrabrunn.se

122_pappa_nr4.indd 1

2012-04-26 17:38


UPPLEV SVERIGE PÅ DITT LIVS SEMESTER!

Gillar du och din familj äventyr, nya platser och roliga aktiviteter? Vill du dela dina sommarminnen med andra? Ta chansen och låt oss hjälpa er med ett riktigt semesteräventyr! —

I samarbete med Polar söker Pappa Magazine sommarens pappabloggare som tillsammans med sin familj vill utforska vårt vackra land och dela med sig av sina upplevelser med oss och andra semesterfirare. Tillsammans med familjen får vår pappabloggare låna en husvagn från Polar och under tre valfria veckor i juli resa runt i vårt avlånga land och dokumentera sin resa via bloggen.

ÄR DU SOMMARENS BÄSTA PAPPABLOGGARE?

INTRESSERAD? Surfa in på pappamagazine.se/bloggpappa och ta del av dina ansökningshandlingar.

Här vill vi ta del av hela familjens upplevelser under resan, spännande och roliga platser som ni besökt på vägen. Hur fungerar familjelivet i husvagn? Vad finns att göra på nöjesparken? Hur är gemenskapen på den mysiga campingplatsen? Och vilka smultronställen har ni hittat? Vi är säkra på att det finns en rad intressanta och roliga saker och skriva om och vi ser fram emot ditt bidrag. Läs mer om husvagnarna på polarvagnen.com

ANSÖK SENAST 10 JUNI PA P PA M A G A Z I N E - 123 -

tävling #4.indd 123

2012-04-26 18:08


www.ahome4u.se 000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 11:09


TECKNA EN PRENUMERATION PÅ PAPPA MAGAZINE OCH FÅ 2 MÅNADER *FLEX 2-PAKET HOS LOVEFILM hyr dvd, blue-ray & spel på nätet och du får dom direkt hem i brevlådan —

— NS ENDA SKANDINAVIE ING PAPPAT IDN , 6,50 EUR. NR 49 SEK, 59 NOK

2, MARS 2012

— SKANDINA VIE NS EN DA PAPPAT IDN ING

49 SEK, 59

NOK, 6,50 EUR.

NR 3, APR

IL 2012

DITT ERBJUDANDE! ion invasion i stud Totalt värde

• Över 20 000 titlar

på DVD & Blue-ray

• Film & TV-serier • Spel till Wii, Xbox 360 & PS3 • Portofritt • Inga förseningsavgifter

TOTALT VÄRDE 612 KRONOR

DITT PRIS 119 KRONOR

*Flex 2-paketet från Love film innebär att du alltid får ha två discar hemma (film ochTV-spel), du får byta hur ofta du vill, porto ingår. Dessutom ingår obegränsat med streaming.

JA TACK!

25 000 kronor

6 NUMMER AV PAPPA MAGAZINE VÄRDE 294 KRONOR PLUS 2 MÅNADER *FLEX 2 - PAKET FRÅN LOVE FILM VÄRDE 318 KRONOR

INTERPRE

SS 0203-03

7 388020 304906

RETURVEC

KA

Det går också bra att beställa på www.prenservice.se. Ange internetkod: 106-106108 eller ring kundtjänst på telefonnummer 0770 457 113.

Frankeras ej

Jag väljer 6 nummer av Pappa Magazine, värde 234 kronor plus 2 månader Flex 2-paket från Love Film, värde 318 kronor. Du betalar endast 119 kronor. (Din premie skickas till dig cirka 2 veckor efter att du registrerat och betalat din prenumeration.)

Namn Adress Postadress E-post Mobil

v 19

MAGAZINE

betalar portot

Pappa Magazine Moderna Tidskrifter AB c/o Titeldata SVARSPOST 20589990 110 12 Stockholm

Personuppgifter som du lämnar oss vid prenumerationstillfället behandlas med modern informationsteknik så att vi kan fullgöra prenumerationsåtagandet och för vidtagande av åtgärder som du begärt före och efter tecknande av prenumeration. Du som prenumerant kan bli erbjuden varor eller tjänster från oss eller andra företag. Personuppgifterna kan komma att kompletteras genom uppdatering av till exempel adressuppgifter.

prenumeration #4.indd 125

2012-04-27 09:52


Leksaker Barnrumsinredning Doppresenter

Hos oss hittar du a! a extr det lill d e m PRESENTERNA!

www.lekvira.se Allt i lager! Snabba leveranser! Säker betalning Nöjda kunder!

T RAK PA F I R P F en PåAköp d o k p ange 15 Juni tom

LekVira

över

Morsdag 27/5

r

150 k

Leksaker & Barnrumsinredning Även butik i Kristianstad

H ER R S M Y CKEN

Stort sortiment av härliga träleksaker mm till bra priser

D AM S M Y CKEN

&

BAR N S M Y CKEN

Välkommen till Familjens jurist! 160 specialister på 33 kontor över hela landet Adoption

Dödsbo

Skattefrågor

Arvskifte

Fastighetsrätt

Skuldebrev

Avtalsrätt

Gåvobrev

Testamente

Bouppteckning

Skilsmässa

Vårdnad

Boutredning

Samboavtal

Äktenskapsförord

Läs mer på familjensjurist.se eller ring 0771-77 10 70, Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik.

126_pappa_nr4.indd 1

www.familjensjurist.se

2012-04-26 16:49


Webb-butik

Personliga och unika avtryckssmycken i silver

Babykläder och leksaker av ekobomull och ull

Bärsjal av ecobomull

Babykläder i FoxFibre® Colorganic® ekobomull

Läs mer och beställ på www.dodidesign.se

Graviditet och amning Till Baby Klader Tygblöjor Leksaker

Underlätta din babys övergång från magen till livet utanför

www.minimundus.se

kontakt@minimundus.se 0502-13992 med omsorg om människan, naturen och miljön

Cocoonababy® är resultat av 10 års forsking. Framtagen i sjukhusmiljö ursprungligen för prematura, för tidigt födda barn. Läkarna förbluffades av madrassens positiva inverkan på spädbarnet och insåg att detta är något som även fullgångna spädbarn måste få tillgång till.

Många fördelar med madrassen: • I Cocoonababy® anammar spädbarnet en fosterliknande ställning och kan röra vid sitt ansikte på samma sätt som i mammas mage, vilket skapar trygghet. • Barnets interaktivitet med sin omgivning förbättras. Ett barn som ligger i Cocoonababy® kan lätt ha ögonkontakt med sin omgivning och vända huvudet från ena sidan till andra sidan vilket också motverkar risken för ”flat head syndrome”. • På platt liggunderlag blir liggställningen grodliknande med armarna utsträckta på var sida om huvudet. Spädbarnet stirrar antingen i taket eller vänder automatiskt huvudet åt det håll som fostret anammade i livmodern. Liggställningen blir fixerad. • Likaså om underlaget är för mjukt eller av memoryfoam. Tanken med Cocoonababy® är den motsatta, den hjälper barnet att röra sitt huvud och armar för att utveckla sina motoriska färdigheter. Cocoonababy®v skall ge så mycket rörelsefrihet som möjligt. • De plötsliga krampliknande rörelserna ”Moro reflexerna” som stör barnets sömn minskar eller försvinner helt i Cocoonababy®. • Det breda bandet som kan sättas fast runt barnets mage minskar kolikproblem ger värme och trygghet vilket i sin tur förbättrar sömnen ytterligare. • Cocoonababy® minskar babyns uppstötningsreflexer tack vare madrassens optimala utformning för babyns välmående.

Lägger du ett grinigt missnöjt barn i Cocoonababy® märker du en omedelbar förändring. Barnet slappnar av, somnar eller börjar undersöka sitt ansikte på samma sätt som det gjorde i mammas mage, vilket inte är möjligt om barnet ligger på platt liggunderlag.

42

127_pappa_nr4.indd 1

1

2

2

3

1. Baby som ligger i Cocoonababy kan röra vid sitt ansikte på samma sätt som i mammas mage. 2. I Cocoonababy kan barnet lätt ha kontakt med sin omgivning och vända huvudet från ena till andra sidan. 3. Med platt eller för mjukt underlag blir liggställningen fixerad.

För ytterligare information: Xacta AB, www.xacta.eu, info@xacta.eu, tfn 08-154313. 43

2012-04-26 16:36


SILVER AV ANNA ÖRNBERG

Besök e-butiken

www.aosilver.se

Busigakläder

Vem äger nyckeln till ditt hjärta?

www.swedenmetaldesign.se www.busigaklader.se

Sweden Metal Design

Unika namnsmycke till någon du tycker om. Dop-, födelse-, kärleksgåva

Kläder, presenter till dop- & födelsedag från märke som Geggamoja, Villervalla, Lundmyr of Sweden, Jabadabado, Kids Concept, Frogs & dogs m.fl.

FAMILJENS FAVORIT! ENDAST

val0 2010

2a0N1r 1 MåBr

ORIGINALET!

MAJS!

y rt i n Sna e! pås

Ingrediens: majs - inga tillsatsämnen. Goda att dippa! Passar även familjens minsta. Smälter i munnen. Finns på City Gross, Coop, Hemköp, ICA, PrisXtra, Vi-butikerna och Willys samt övriga välsorterade butiker. Lokala avvikelser kan förekomma. www.majskrokar.se • info@majskrokar.se

Ear Band-It, ett snyggt öronband av neopren som håller öronpropparna på plats och vattnet ute vid vattenaktivitet. Ear Band-It är i huvudsak till för barn med inopererade rör i öronen men används idag av vattenentusiaster i alla åldrar som har tendens att få “simmaröron”, perforeringar i trumhinnan eller helt enkelt inte tycker om att få vatten i öronen. Den unika designen garanterar komfort och optimalt skydd av öronen. Ear Band-It levereras med färgmatchande öronpropparna Putty Buddies.

mybug AB | Tel: 08-7686220 info@mybug.se | www.earbandit.se

128_pappa_nr4.indd 1

2012-04-26 17:22


Nya fruktsmoothies i kramgod klämpåse

På fike t

I parken

Med Sempers fruktiga smoothies kan ditt barn hålla, klämma och suga själv. Utan kladd och spill oavsett om ni är på fiket, tåget, utflykten eller i bilen. 100 % frukt, som du slipper skala och mosa och i tre olika smaker för variation. Du hittar klämpåsarna i barnmatshyllan. Fruktstunden blev just lite roligare!

2 kr

Prova-på-

rabatt

vid köp av en valfri Semper Smoothie i klämpåse

På bussen rmor Hos mo

På utfly kten

Till butiken: Inlöses av Kuponginlösen AB med 2 kronor om den lämnas som dellikvid vid köp av en Smoothie i klämpåse från Semper. Kupongen gäller endast en gång per hushåll och får ej kopieras eller kombineras med andra erbjudanden. Giltig t o m 2012-08-31.

Föreviga din bebis

hand och fotavtryck i en vacker minnestavla! Skapa din egen unika minnestavla! Bevara den underbara känslan av ett nytt litet liv. Två händer eller två fötter eller en av varje. Med foto, napp, sko. Det är bara din fantasi som sätter gränsen! En tavla från Little Star Studio är en perfekt gåva! Nyfödd, dop eller födelsedag. Till nyblivna faroch morföräldrar eller nyblivna föräldrar. Presentkort finns. Ring och boka tid 031-775 90 71 Eller besök vår hemsida www.littlestar.se

Little Star Studio, 031-775 90 71, e-mail: info@littlestar.se www.littlestar.se

129_pappa_nr4.indd 1

2012-04-26 17:10


Missa inte nästa nummer av

PAPPA OCH KRIMINELL Den långa vägen tillbaka till livet

CYKELSPECIAL

Pappa Magazine testar cykelhjälmar och tipsar om de bästa tillbehören inför vårens cykelturer

STICK IVÄG PÅ PICK-NICK HUNDLIV

Ny serie om livet med den fyrbenta familjemedlemmen

Nyamko Sabuni MARTIN SVENSSON

BIKRAMYOGA

Vetenskap eller galenskap?

PER HOLKNEKT

PA P PA M A G A Z I N E - 130 -

nästa nummer #4.indd 130

2012-04-20 10:32


EMBRYO / PHOTO: J E A N E T T E S A N D S T R Ö M

SPRING/SUMMER 2012 IN STORES NOW! WWW.IDIGDENIM.SE

Cover_O3_pappa_nr4.indd 1

2012-04-19 18:13


Carlsberg Sverige Carlsberg AB l Konsumentservice 020–788020 l www.carlsbergsverige.se Sverige AB l Konsumentservice 020–788020 l www.carlsbergsverige.se

Posttidning B Economique Pappa Magazine Birger Jarlsgatan 39, 111 45 Stockholm

Om du är pappaledig Om är pappaledig ska du inte dricka en ska du inte droppe öl. dricka en droppe öl. Lyckligtvis Lyckligtvis gäller det gäller det inte när du inte du är ennär ledig är en ledig pappa. pappa. Hälften av alla som drunknar harav alkohol i blodet. Hälften alla som drunknar har alkohol i blodet. Cover_P4_pappa_nr4.indd 1

2012-04-19 17:40

PAPPA 1204  

Pappa nummer 4 2012

Advertisement