Page 1

framsida #5.indd 4

2012-05-21 11:29


NYHET! FINNS I EN BUTIK NÄRA DIG...

W W W. E R I KSSAS E R. S E pappa_nr5_cover_P2.indd 2

2012-05-24 17:39


PERFEKTION. BESTÅR I ATT GÖRA NÅGOT VANLIGT, OVANLIGT BRA. Det enkla brukar alltid vara det godaste. Det är dressingen som gör hamburgaren. Nu finns det en färsk hamburgerdressing i din butik. Helt vanlig hederlig dressing. På bra råvaror. Ovanligt gott! Puss Erik Lallerstedt

H A N D G J O R DA M E D R ÅVA R O R AV H Ö G S TA K VA L I T E T pappa_nr5_cover_P2.indd 3

2012-05-24 17:40


Sju års täthetsgaranti och två års fabriksgaranti – det kallar vi för ett tryggt köp.

Scanna koden och besök oss i mobilen

000-000_pappa_nr4.indd 2

I många av våra modeller kan du lägga till vårt lyxiga utrustningspaket Svit.

Styr alla viktiga funktioner från touchpanelen eller, i vissa modeller, via vår smarta Välj till app. våningssäng med tre bäddar så får ungarnas kompisar också plats. Vi kan compact living som ger dig gott om svängrum och mycket förvaring.

2012-04-17 14:46


Mobilt. Modernt. Polar Mysigt. 2012

*Kontantinsats 20% och avbetalning 180 månader

Samla hela familjen i Sveriges mest sålda husvagn i sommar! I år erbjuder vi 8 storlekar med 77 välplanerade grundmodeller, varav hela 15 barnkammarlösningar. Som vanligt finns det en rad tillval och tillbehör, som ger dig en Polar som passar dig!

Från 2342 kr* per månad

I våra barnkammarlösningar får barnen ett eget kryp-in i en stadig våningssäng, dessutom ingår ett vikbart överbäddsskåp. De vuxna sover gott i den sköna dubbelbädden och kan mätta alla hungriga magar i det välutrustade köket. Den generösa soffan inbjuder till såväl mysiga middagar och lugna stunder, som spännande spelkvällar. Unna dig tid att njuta – modernt och mobilt.

polarvagnen.com | facebook.com/polarvagnen

I samarbete med Santander Consumer Bank kan vi erbjuda förmånlig finansiering.

000-000_pappa_nr4.indd 3

2012-04-17 14:46


Nu KAN Du PÅVerKA SVeriGeS MÖJLiGheter i MÄSterSKAPeN!

StiGA WorLD chAMPS fotbollsspel är tillbaka med många förbättringar. Den nya moderna versionen har en nydesignad grundkonstruktion, bättre styrning, nytt underlag, precisionsboll och förstärkta spelare, vilket gör touch och spelkänsla i spelet väldigt roligt. en framtida klassiker. Utmana dina vänner och familj och bli en mästare.

SPeLet FiNNS i ButiK MeD LAGeN tYSKLAND-itALieN eLLer SVeriGe-DANMArK. extra Lag FINNS att BeStÄLLa I BUtIK!

FiNNS Att KÖPA i VÄLSorterADe VAruhuS, LeK- och SPorthANDLAre.

000-000_pappa_nr4.indd 2

2012-04-17 14:43


StIgagaMeS.CoM

FiNNS Att BeSKÅDA i LuFtutrYMMet PÅ DiN GAtA!

NY! tricK Scooter tx tx är en trick Scooter i en förstärkt stålkonstruktion som tål höga påfrestningar. Passar utmärkt till tricks, stunts och hopp. aBeC 7 chrome lager med 100 mm hjul av PU. Maxvikt 100 kg.

KoMMer UNDer hÖSteN

NY!

KicK Scooter Charger 120

KicK Scooter CUrver 145

KicK Scooter Creator 200

KicK K Scooter SNoW KICK

Kick Scooter för barn i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. aBeC 7 carbon lager med 100 mm hjul av PU. Maxvikt 50 kg.

Kick Scooter i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. aBeC 7 carbon lager med 145 mm hjul av PU. Maxvikt 100 kg.

Kick Scooter i lättviktskonstruktion av stål och aluminium. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. aBeC 7 carbon lager med 200 mm hjul av PU som ger höga hastigheter. Maxvikt 100 kg.

anpassad för vinterunderlag. gjord i lättviktskonstruktion av stål och aluminium med skidor av tålbar hDPe. Ihopfällningsbar och tre ställbara höjder. Maxvikt 50 kg.

KicK Scooter FiNNS Att KÖPA i VÄLSorterADe VAruhuS, LeK- och SPorthANDLAre.

000-000_pappa_nr4.indd 3

2012-04-17 14:43


101

INNEHÅLL

56

18 Lådcykelns comeback

82

Cykeln med låda för fem

28 Barnporträttet

56

Vincent filosoferar

31 Henry Bronett Cirkusdirektör på turné

36 Hundliv Livet med den fyrbenta familjemedlemmen

48 Månadens test

Välj rätt cykelhjälm till ditt barn

56 Per Holknekt Har råd att slippa oroa sig

68 Marcus Birro

Promenerar i Rom

71

71 Nära livet Pappa och kriminell

28

76 Kreativa barnvakter 80 Sivletto Brylkräm och hängslen

82 Nyamko Sabuni Hemhjälp för jämställdhet

95 Pappa-koll Med Andreas Johnsson

101 Martin Svensson Skriver låtar i bokform

107 Månadens mamma Jenny Rosenberg

PA P PA M A G A Z I N E -8-

innehåll #5.indd 8

2012-05-14 09:54


Landa mjukt! Nu kan du försäkra dig genom oss på Swedbank. Vi hjälper dig gärna att samla alla olika försäkringar på ett och samma ställe. Boka ett möte på swedbank.se eller ring telefonbanken 0771-22 11 22. Välkommen!

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-17 16:46


Pappa Magazine Moderna Tidskrifter Sverige AB Birger Jarlsgatan 39, 111 45 Stockholm Redaktionen: +46 (0)8 40 02 71 09

Chefredaktör Joachim Alm joachim.alm@modernatidskrifter.se Art director Matilda Svensson matilda.svensson@modernatidskrifter.se Redaktörer Anna Ekeroth anna.ekeroth@modernatidskrifter.se Christian Massana pappa@modernatidskrifter.se Formgivare Carl Du Rietz carl.durietz@modernatidskrifter.se Skribenter Emma Bergström, Louise josborg, Marcus Birro, Carina Agdelius, Eddie Sandström, Andreas Jonsson Fotografer Michel Widenius, Daniel Stigefelt, Fredrik Claesson, Johan Romin Illustratör Louise Josborg Vd och ansvarig utgivare Daniel Andersson Alm daniel.andersson-alm@modernatidskrifter.se Vice vd och marknadschef Johan Möller johan.moller@modernatidskrifter.se Sales director Åsa Malmer asa.malmer@modernatidskrifter.se Account manager Annika Smideblad annika.smideblad@modernatidskrifter.se Key account manager Olivier Pion olivier.pion@modernatidskrifter.se Annonskoordinator Jessica Edling jessica.edling@modernatidskrifter.se Eventkoordinator Mikael Andersson mikael.andersson@modernatidskrifter.se Ekonomi Yvonne Söder yvonne.soder@modernahem.se Omslag Foto: Daniel Stigefelt Modell: Per Holknekt Tryck Kroonpress LDT Legal För insänt material ej beställt av Pappa-redaktionen ansvaras ej.

PA P PA M A G A Z I N E - 10 -

masthead #5.indd 10

2012-05-24 10:24


Smakar sill annorlunda än en grön banan?

Att prova på nya smaker är viktigt för barnets utveckling Redan när barnet är 4-5 månader börjar saliven innehålla enzymer, som gör att de kan bryta ner kolhydrater. Då är barnet beredd på att prova fast föda. Taste Teasern lär barnet prova på nya smaker. Skär maten i små bitar och lägg i silikonbehållaren, som barnet sen kan suga och tugga på helt själv. Den stimulerar tuggrörelserna och motoriken hos barnet med koordinationen mellan hand och mun och seendet. Barnet lär sig mata sig själv och det leder till ökat oberoende och självförtroende. Skall inte användas som tröstnapp. Det är roligt och spännande att följa barnets första kontakter med surt och sött. Banan, kiwi, hallon, och kanske bitar av vuxenmaten. Taste Teasern är lätt att hålla i och allt kan maskindiskas. Naturligtvis är den BPA-fri – och visst smakar sill lite annorlunda än en grön banan.

Sveriges enda sedelpappersbruk Öppet maj-aug kl. 11-16 Visning av handpapperstillverkningen kl. 11.30 samt kl. 14.00 Café med uteservering.

TASTE TEASER Finns i babyfackhandlen.

FRI ENTRÈ www.tumbabruksmuseum.se

pappa_nr5_011.indd 1

www.careb.se | info@careb.se

2012-05-25 10:21


L E DA R E

Växtkraft

J

Att antalet barnsoldater som används som krigsförare i världen fortfarande ligger på cirka 400 000. Ofattbart.

Att Barnombudsmannen Fredrik Malmberg höjer tonen mot de instanser som ska stötta barn i kris. Äntligen.

ag tillhör en priviligierad grupp av människor som är välsignad med ett landställe. Ett par timmars bilfärd bort finns alla motsatser till det liv vi lever i stan. Tystnaden är det första som slår mig när jag sätter mig på trappen och kisar mot solen. Bruset av alla stadens ljud som snurrar i huvudet får ge vika och för en liten stund är det enda som fyller mig en känsla av ingenting. Det är bara i just den sekunden det kan hända och det är så nära magi jag kan komma. Medan jag packar upp, öppnar fönstren och tömmer en och annan råttfälla funderar jag på varför jag inte är här oftare och om jag verkligen hamnat på rätt plats i livet. För visst är jag en asfaltsunge i hjärtat men att vara i huset på landet lockar på ett annat sätt än tidigare. Här kan jag hämta krafter utan att behöva prestera någonting, ägna mig åt det som intresserar mig och kan vara effektiv men i ett långsammare tempo. Att vara omgiven av naturen ger kraft. Utan att du behöver göra ett dugg. Det ger växtkraft till den som fortfarande vill växa. Och det vill jag. På alla sätt. Jag tror att alla människor har behov av att kunna dra sig undan ibland, fundera i lugn och ro och just precis, hitta nya krafter. Var hittar du din växtkraft? I det här numret har vi träffat många människor som på sina unika sätt hittat sina egna uttryck och vägar till att hämta ny kraft, sin inspiration och leta efter en plats i livet där man vill stanna. Per Holknekt är en av dem. Kanske såg du honom första gången i premiärsäsongen av Big Brother, eller som professionell skejtare, eller som designer och grundare av det börsnoterade företaget Odd Molly. Hör hans spännande historia i vårt långa reportage på sidan 56. Vi har gjort ett exklusivt besök i den rockabilly-inspirerade butiken Sivletto, med allt för retrofantasten och den inredningsintresserade. Häng med bland kläder, skor, en egen jeansverkstad och den coola frisörsalongen där du får den rätta 50-talsfrisyren. Våra favoriter månadens mamma och pappa finns förstås även i detta nummer och Vincent, en dansant och glad fyraåring kan du bekanta dig med i barnporträttet på sidan 28. Du kommer också att upptäcka att våren gjort entré även i Pappa Magazine. Picknick-prylar, sköna plocksidor med vår- och sommarinspiration. Pappa Magazine har också, som en av få tidningar, träffat Robert Bronett, som nu rullat igång Cirkus Scotts sommarturné. Vår redaktion har våren till ära kikat lite närmare på cykelhjälmar och smarta tillbehör till våra älskade tvåhjulingar. Jag hoppas du hittar fler saker som fångar ditt intresse i det här numret och fortsätt att skriva till oss. Trevlig läsning!

Joachim Alm, chefredaktör PA P PA M A G A Z I N E - 12 -

ledare #5.indd 12

2012-05-14 09:56


j

n k l m

o p

Sebamed Baby är en hudvårdsserie för de minsta, med pH-värde 5,5 som hjälper babyhuden att bygga upp och stabilisera den naturliga barriärfunktionen. Självklart utan parfym, parabener och allergiframkallande färgämnen.

u Baby Wash Foam: Milt tvålfritt tvättskum som inte torkar ut huden, svider inte i ögonen. Praktisk pumpflaska. v Baby Bubble Bath: Skonsamt skumbad som inte behöver sköljas av efter bad. Svider inte i ögonen. (200 ml) w Baby Shampoo: Milt schampo som vårdar ömtåligt hår och hårbotten och gör håret lätt att kamma ut. Svider inte i ögonen. x Skin Care Oil: Skonsam olja som rengör, återfuktar och skyddar huden. Använd i badet eller fukta en tvättlapp med oljan och rengör. y Baby Cream - Extra Soft: Vårdande kräm som skyddar utsatta hudområden på kroppen och i blöjområdet. z Protective Diaper Cream: Skyddande och vårdande kräm för blöjområdet som lindrar hudrodnad och förebygger utslag. { Baby Cleansing Wipes: Skonsamma tvättservetter med återfuktande lotion som skyddar mot hudirritationer.

gilla sebamed Sverige på Facebook Marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40. Läs mer på www.sebamed.se

pappa_nr5_000.indd 1

Håller huden frisk. Inget annat. Sebamed Baby säljs bara på apotek. Sortimentet kan variera hos de olika kedjorna.

2012-05-23 18:03


Medarbetarfrågan: Vad ser du fram emot den här sommaren?

Christian massana redaktör

daniEl stigEfElt fotograf

anna EkEroth redaktör

Emma bErgström skribent

louisE josborg skribent

matilda svEnsson art director

Att fiska i någon stillsam sjö i hälsingeskogarna tillsammans med mina två tvillingkillar och med min pappa och halvbror som kommer hit till Sverige på besök från andra sidan jorden.

Att bli pappa

Att det ska vara så varmt så att det är skönt i skuggan. Då ska jag ligga där i hängmattan under ett valnötsträd, gunga lite och läsa en god bok. Jag ser också fram emot min första sommar som världsförälder genom Unicef.

Att kunna sitta ute på min trapp och dricka kaffe. Och att kunna äta färska blåbär med mjölk till frukost. Men sommaren får inte bli för varm, då blir jag trött och tjurig och svår att umgås med.

Jag ser fram emot ett besök i Ecuador, ett i Kiruna och hundratals besök på mysiga ställen i sommarstockholm. Sen så ser jag fram emot att få hallen tapetserad av svärfar Ove.

Att slippa frysa, och att det är ljust på kvällarna.

BRA MÖBLER TILL LÄGRE PRISER MÖBLER VI SJÄLVA GILLAR GETEN - SOFFA VÄNDBAR DIVAN 3 500:-

BJÖRNEN - BÄDDSOFFA M. DIVAN 7 500 :-

ENKELT OCH SMIDIGT MED SNABBA LEVERANSER

SWEDISH E-FURNITURE

VALEN - BÄDDSOFFA 3-SITS 5 500:-

KATTEN - BÄDDSOFFA M. DIVAN 4 500 :-

HÄMTA SJÄLV ELLER FÅ HEMKÖRNING FÖR 500:-

STOLAR I POLYKARBONAT 1 000 :-

VESSLAN - BÄDDSOFFA 3-SITS 3 500 :-

ALLA STOLARNA FRI FRAKT

HEMSIDA: SWEEF.SE

medarbetarfrågan #5.indd 14

2012-05-24 11:45


0,06 m2

Snart behöver hon mer. Börja bospara idag.

Läs mer på www.hsb.se/bospar

047_pappa.indd 1

2012-04-23 17:41


Sociala byggnadskonstnärer Rövarmyror, hästmyror, tyskgetingar, murargetingar men även vanliga.

Tyskgeting Vespula germanica Foto: Christopher Reisborg • Ängsmyra Formica pratensis Foto: Krister Hall • www.nationalnyckeln.se

pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-23 18:09


först ut

pappas mat

Utmana mammas köttbullar

D

text och illustration louise josborg

et är lördagsmorgon. Året är 1995, platsen en stuga mitt mellan två av västgötaslättens tusentals åkerlappar. Det puttrar borta vid spisen där pappa Erik står lutad över en kastrull. Med van hand rör han i grytan med en smörkniv som tillverkats i träslöjdsalen på en mellanstadieskola knappt sju kilometer därifrån. Rätten som tar allt kletigare form där i kastrullen är hans kulinariska signum – när det kommer till att koka havregrynsgröt är han oöverträffad. Det tycker i alla fall en av de tre döttrarna som sitter bänkade vid köksbordet och väntar på att få hugga in på härligheten. Ett tiotal år senare kan samma dotter dra slutsatsen att pappas frukostgröt fortfarande är ett av de bästa matminnen hon har. Trots otaliga besök på ytterst ambitiösa restauranger och hos matlagande vänner med siktet inställt på att imponera. En annan slutsats är att det kanske inte var så konstigt att pappa Erik fick havregrynsgröten att smaka himmelrike – det visade sig att en rejäl klick Bregott, och ett par matskedar Oboy-pulver vid extra festliga tillfällen, fanns bland ingredienserna när hans hemliga recept till slut läckte ut. På vardagslivsbloggar är det tätt mellan inläggen där pappas mat hyllas. Det är den där fläskfilén á la pappa, pappas fiskgratäng eller grillmarinaden som ingen annan än pappa riktigt kan få till. Men det räcker bra med pimpad havregrynsgröt för att ge ungarna ett pappas-mat-minne att mysa åt. Så känn ingen press, käre läsare.

43 så många mål har fotbollsundret Lionel Messi gjort hittills under säsongen. I oktober blir han pappa för första gången.

snappat sen sist Visst, han lämnade sin 9-åriga dotter ensam vind för våg i ett stort hus för att ge sig ut bland piraterna på de sju haven. Sedan förväntade han sig att hon skulle flyga genom vulkaner och sova bland vilddjuren på en öde ö för att rädda honom ur ett fängelsetorn. Men ändå – Efraim Långstrump är myspappan personifierad. Nu har Astrid Lindgrens förebild för karaktären, Carl Emil Pettersson, inspirerat till en operaföreställning på Operaverkstan i Malmö. Pettersson var en sjöman vars båt förliste utanförTabaröarna vid jul 1904, han lyckades ta sig i land, gifte sig med hövdingens dotter och köpte en kokosplantage som gjorde honom stormrik.

PA P PA M A G A Z I N E - 17 -

spaning siffror citat #5.indd 17

2012-05-14 09:58


För att torr och känslig hud har olika behov. Mer än 30 år har vi på CCS ägnat åt att ta han om torr och känslig hud. Den kunskapen vill vi nu dela med oss av genom en ny, unik hudvårdsserie. I serien Curami by CCS hittar du allt för den torra och känsliga hudens olika behov: C-produkter för extra torr hud. U-produkter för dagligt underhåll och vårdande av din hud. R-produkter för skonsam och skön rengöring varje dag. Dessa bokstäver anges på förpackningen. Alla produkter är framtagna för att i kombination ge dig och de dina bästa möjliga hudvård. Du hittar Curami by CCS på Apoteket Hjärtat, Cura Apotek, Apoteksgruppen och Vårdapoteket.

Med tanke på torr och känslig hud.

www.byccs.com


U En forskande cykelfantast Det gamla fraktmedlet lådcykeln har gjort storstilad comeback, nu främst hos barnfamiljer i storstäder. Cykelentusiasten Måns Andersson nöjde sig inte med att köpa en. Han började tillverka egna.

text emma bergström foto daniel stigefelt

tanför den gamla industrilokalen står tre cyklar parkerade. De ser stabila och rejäla ut och i trälådorna finns bänkar med bälten. I den största får det plats fem barn utan problem försäkrar Måns som varit med och byggt dem. – Allt började egentligen med att jag ville köpa en cykel till min son. Alla lådcyklar var antingen för dyra eller så levde de inte upp till mina krav. Jag tänkte att det måste gå att göra mycket bättre, säger han. Måns är miljöforskare men var då föräldraledig med sitt första barn. Eftersom han själv gillar att cykla ville han förstås på ett smidigt sätt kunna ta sig fram med sin son. – Det finns bara bra saker med att cykla. Det är bra för miljön, bra för hälsan och barnen älskar det. Så här i efterhand säger han att allt nästan hände av slumpen. Att fixa med cyklar hade han alltid gjort, mest för att han som fattig student haft riktigt dåliga cyklar. Dessutom hade han kompisar som drev cykelfabrik. I sitt yrke som miljöforskare och som granskare av fabriker runt om i världen hade Måns kunskaper om hur olika cykelprodukter tillverkades och under vilka förhållanden det skedde. Alla pusselbitar föll på plats och med hjälp av familj och vänner startade han sitt lådcykelföretag. Till en början höll de till i hans pappas källare men nu har de flyttat till nya lokaler i Bagarmossen. Här ritas och monteras

PA P PA M A G A Z I N E - 19 -

familjeporträtt lådcykelkillen.indd 19

2012-05-14 09:58


cyklarna medan ramarna och de olika delarna tillverkas utomlands, bland annat i Kina och Holland. I år är hälften av cyklarna redan tingade, innan de ens har börjat bygga. Måns har kunnat gå ner i tid från sitt arbete som forskare och ägna mer tid åt cykeltillverkningen, som han beskriver som ett genuint pappaprojekt. För ingen bygger lådcyklar för barn bättre än föräldrar själva menar han. – Ungarna är ju här, testar och kommenterar och så kan vi ändra utifrån det. I början var till exempel en del bänkar placerade så att några fick åka baklänges. Barnen visade att det var både tråkigt och farligt med baklängesåkande. Sedan pajar de saker, bland annat hade de sönder några lampor. Då bytte vi till lampor som inte gick att leka sönder, säger Måns. Han tyckEr att lådcykeln är ett praktiskt och miljövänligt alternativ för de som bor i städer. – Du kan ersätta alla korta bilresor som till förskolan eller till kvarterets affär. Sådana turer släpper ut ofantligt mycket avgaser men är rätt lätta att ta bort utan att behöva ändra sina vanor jättemycket. Och med cykeln kan du parkera varsomhelst, precis utanför T-banan eller affären. Du slipper leta parkeringsplats. Det finns bara fördelar med att välja en lådcykel framför barnsadel eller cykelvagn menar han. I en vagn ser du inte barnen och de sitter så lågt ner att de inte ser något de heller. Dessutom blir det väldigt trögt och tungt för den som ska trampa. Att svänga och samtidigt bromsa är nästan omöjligt med en cykelvagn om det lutar nedåt. Men ska du köpa en lådcykel får du räkna med att spendera en hel del pengar. Hos Måns kostar cyklarna mellan 10 000och 18 000 kronor beroende på vilken modell du köper. Men trots det spår han en ljus framtid för lådcyklarna. – De som köpt våra cyklar är unga och miljömedvetna. Ofta journalister, musiker eller forskare. De är pålästa och trendmedvetna föregångare så man kan ana att vi kommer bli många som trampar runt ihop med barnen

MÅNS

Om lådcyklar

Namn: Måns Andersson Yrke: Driver företaget Gamla Enskede Lådcyklar och är miljöforskare vid Linköpings universitet Familj: Sambo, 5-årig son, 8 månaders tvillingar. Bor: Bagarmossen, Stockholm Gillar med att cykla: Jag återknyter till 12-åringen inom mig.

Två- eller trehjuliga cyklar med lådor avsedda för transport. De har funnits sedan slutet av 1800-talet och var då flitigt använda av bland annat bud eller hamnarbetare. Nu är de återigen på framåtmarsch hos småbarnsfamiljerna. I cykelmeckat Köpenhamn har kommunen gjort en mätning av antalet lådcyklar i staden. Det visade sig att bland hushåll med två barn har vart fjärde en lådcykel eller cykelvagn. 22 procent säger att lådcykeln har ersatt en bil och 24 procent har den som komplement till bilen. Källa: ecoprofile.se PA P PA M A G A Z I N E - 20 -

familjeporträtt lådcykelkillen.indd 20

2012-05-14 09:59


I medvind och motvind Att få sin första cykel kan vara en oförglömlig upplevelse. En cykel ger frihet och möjligheten att själv kunna ta sig till nya, oupptäckta platser. av emma bergström

Cykelkorg barn 69 kr cykelaffaren.se

Signalhorn 69 kr Claes Ohlson

Ju enklare desto bättre

Barnhjälmar 299 kr/st Active kids

– Någon sade till mig att ” Cykeln är den sista maskinen som människan förstår sig på”. Jag tycker det är fint med en maskin som går att begripa. En bil är så hopplöst dyr och komplicerad och allting är datoriserat. En cykel kan du ha stående utanför huset i 25 år och den håller. Går den sönder kan du se vad som är fel och laga den själv. Och ju enklare en cykel är desto finare. Jag tycker det är väldigt häftigt att cykeltillverkning är 100 års arbetande i samma tradition, säger Måns Andersson, cykelentusiast och ägare av Gamla Enskede Lådcyklar.

550 000 Ungefär så många nya cyklar säljs i landet varje år, enligt branschorganisationen Svensk Cykling.

PA P PA M A G A Z I N E - 21 -

familjeporträtt-plock.indd 21

2012-05-24 09:56


pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-24 11:31


Vårinspirerad silhuett När de mörka tunga vinterkläderna plockas undan gör vi plats för ljusa, lätta färger och mjuka material. Enkelt, lättburet och ledigt. — av joachim alm

Röd scarf från 299 kr Dobber Blå espandrillos från 199 kr H&M

Bag från 799 kr Bondelid Solglasögon från 199 kr Marni at H&M

Mörkblå överrock från 1 499 kr Marni at H&M Blåtvättade jeans från 699 kr Emilio Grön t-shirt med tryck från 99 kr H&M

PA P PA M A G A Z I N E - 23 -

Plocksida pappasaker.indd 23

2012-05-14 10:00


Praktiskt för pappa Få saker kan pigga upp tillvaron som de där sakerna du bara råkar springa på. Och som du bara måste ha. Ge bort en vårpresent till någon du tycker om eller unna dig själv en. —

USB-fläkt från 119 kr coolstuff.se

text joachim alm

Plånböcker i metall från 149 kr coolstuff.se Svart/ vit-randig handduk från 59 kr Lagerhaus

Svart skrivbordslampa från 179 kr Lagerhaus

Skrivtavla från 298 kr Granit Vooni internetradioVIR810 från 1 295 kr coolstuff.se

PA P PA M A G A Z I N E - 24 -

Plocksida pappasaker.indd 24

2012-05-14 10:00


Världens godaste andedräkt.

Unik munvårdsserie med munskölj, tandkräm och munspray RetarDEX® : • Motverkar dålig andedräkt. • Motverkar bakterier som orsakar karies, plack och tandköttsproblem. • Gör tänderna vitare genom att ta bort missfärgningar. RetarDEX munskölj och tandkräm innehåller fluor. RetarDEX innehåller CloSYSII som är den aktiva och patenterade ingrediensen i alla produkter. RetarDEX är baserad på internationell forskning och har utvecklats av tandvårdsexperter. RetarDEX lanserades i Skandinavien 2011. Produkterna har funnits i flera europeiska länder samt i USA i drygt 20 år. ®

Gilla RetarDEX Sverige på Facebook, där får du bl.a.:

®

• • •

Tips om hur man bäst sköter sin munhälsa Tävlingar med fina priser Överraskningar

RetarDEX marknadsförs av Orion Pharma AB, 08-623 64 40, www.retardex.se

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-18 22:05


Djur & Nöjespark

Sommarens vildaste upplevelser

Frösö Zoo är specialiserad på exotiska djur. Här möter du sibiriska tigrar, lejon, hyenor, kragbjörnar, zebror, dingohundar och alla de andra 700 djuren som lever i parken. Du kan också se världens minsta apor i ett 1600 kvadratmeter stort tropikhus, cirkus Trollehatt med världsartister, ha kul på vårt tivoli och lära dig mer om djur och natur i det biologiska museet med 1240 djur. Dessutom har vi en äkta dinosaurie och mammututställning, se djur från jordens begynnelse. Världens minsta apa visas på nedre plan i Tropikhuset.

Välkommen! Östersund

OB

Dagbladet Pappatidningen Aftonbladet bjuder ett barn på GRATIS inträde till Frösö Zoo! (Värde 90:-) 100:-) Gäller ett gratis barn per betalande familj vid uppvisande av denna annons.

S!

www.frosozoo.se • Tel. 063-51 47 43 • 16 juni–19 augusti 2012

pappa_nr5_026.indd 1

2012-05-25 11:48


Händiga barn

1.

Mamma och pappa målar, renoverar och pysslar i trädgården. Och barnen kan vara med, till sin hjälp har de sina alldeles egna verktyg. — av emma bergström

2.

3.

4.

5.

1. Liontouch skumgummihjälm 89 kronor hiko.se 2. Verktygsväska 250 kronor husetpalandet.se 3. Snickarbänk från 975 kronor leksaksborgen.se 4. Bosch motorsåg 299 kronor lekmer.se 5. Liontouch såg 55 kronor toyme.se

PA P PA M A G A Z I N E - 27 -

plocksida barnanpassat #5.indd 27

2012-05-14 10:00


B A R N P O R T R ÄT T

Viking istället för skrutt text joachim alm foto daniel stigefelt

D

u är fyra år nu. Finns det saker du kan göra nu som du inte kunde förut? Vad? – Sjunga Eric Saade. När jag var bebis skrek jag och ville ha välling

sen pruttade jag. – Jag kan bara göra lite mer nu än förut. Mina dagmammor eller de större barnen får hjälpa mig att städa. Till hösten blir jag viking istället för skrutt och då kan jag hjälpa till att städa mer. Bebisar kan bara skrika. Det gör jag bara ibland. Finns det något du skulle vilja kunna som du inte lärt dig än? – Åka motorcykel. Jag skulle vilja kunna lägga ett jättestort pussel för jag tycker att det är kul. Jag vill kunna sminka min mammas naglar. Nu blir det inte fint när jag gör det.

Har du någon dröm om vad du vill göra när du blir vuxen? – Jag vill vara som min mormor, hon är söt! Jag vill också vara som min pappa för han kan spela bandy. Jag vill också vara med i en film där jag åker motorcykel. Vad gör dig rädd? – Mamma och min hund, fast jag har ingen hund. Varför tror du att människor ibland är dumma mot varandra? – De flesta människor är inte dumma. Ibland får jag inte vara med och leka eller så vill någon putta mig, då är de dumma. Jag tror att de är avundsjuka på mig då. Hur tror du att det är att vara mamma eller pappa? – Då tar man hand om sina barn. Man skriker på dem eller köper leksaker eller klubbor. Hade jag varit mamma hade jag också bakat

sockerkaka för det brukar min mamma göra. Om du hade en superkraft, vilken skulle det i så fall vara? – Jag skulle bli jättestor och skrämma min mamma. Jag skulle bli så stor att det skulle gå hål i taket. Hur tror du att det är att vara tjej? – Jag vill vara tjej! Nej förresten det är fjantigt att vara tjej. Min mamma brukar måla sådant där ”ögonlack” på sina naglar ibland. Hur tycker du att det är att vara kille? – Det är bra för min pappa är kille! Killar brukar köra bil. Finns det något du tycker kan bli bättre för barn? – Jag tycker det kan bli bättre om alla barn kan ha leksaker, framförallt pussel för jag gillar att pussla. Vad betyder kärlek för dig? – Mamma, min katt och att pussas

PA P PA M A G A Z I N E - 28 -

barnporträttet #5.indd 28

2012-05-24 09:52


viNceNT Namn: Vincent Lindecranz Ålder: 4 år Bor: Spånga Familj: Mamma Cecilia och pappa Magnus

PA P PA M A G A Z I N E - 29 -

barnporträttet #5.indd 29

2012-05-24 09:52


000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-27 10:29


kul med barnen

Artist för en dAg Efter nio års uppehåll gör Robert Bronett comeback som cirkusdirektör. Årets föreställning är en storsatsning med ett helt nytt koncept, där kan barnen själva testa på att vara artist för en dag. — text anna ekeroth

Med sina 4 000 kvadratmeter är Cirkus Scotts tält det största i Europa. – Vi behöver en yta stor som en fotbollsplan för att sätta upp det, säger cirkusdirektören Robert Bronett. Från golv till tak sträcker sig åtta master och i halva tältet ryms den nya satsningen cirkusparken. I parken finns olika stationer där besökarna innan föreställningen kan få prova akrobatik, jonglera och att gå på lina. – Här kan man testa på att vara artist för en dag, säger Robert. Från att ha varit en traditionell nummerrevy har cirkusen i år satsat allt på ett helt nytt koncept. Med inspiration från Disneys

filmer som exempelvis Shrek så bygger hela upplägget på en historia som riktar sig till olika åldrar i publiken, en del av berättelsen vänder sig till de vuxna och en annan till barnen. Nytt för i år är också att Bamse och hans vänner kommer att vara med i föreställningen. Storyn bygger på att cirkusdirektören fått problem och Bamse hjälper till men vargen blir avundsjuk och vill förstöra. Cirkusen har även hämtat inspiration från extremsporten wall trampoline. Tre artister hoppar med hjälp av en trampolin upp på ett stort hus av genomskinligt plexiglas. – Det blir helt surrealistisk, till slut vet man inte vad som är upp eller ner, säger Robert.

PA P PA M A G A Z I N E - 31 -

aktivitetsartikel cirkus.indd 31

2012-05-14 10:03


Men allt är inte nytt. Precis som vanligt kommer kameler, elefanter och frustande hästar att finnas med i föreställningen. – Det som är roligt med cirkus är att det är en plattform där olika konstformer kan mötas och smälta samman, säger Robert. RobeRt Bronett sitter i solen på en brygga, han har som alltid med sig sin ”konsult”, den stendöva 13-åriga hunden Rackalje. – Hon är med mig överallt till och med på flyget där hon sitter i en egen flygplansstol. Trots att hon aldrig varit med i en enda föreställning flyger Rackalje med specialtillstånd som artisthund. Efter att ha pendlat mellan Frankrike, Sverige och Australien har familjen Bronett nu bestämt sig för att de ska bo i Sverige. – Vi vill låta barnen växa upp här, säger Robert. Familjen har flyttat ut till sitt hus på Älgö som de från början köpte för att ha som sommarställe. De två minsta barnen , Hannah fyra år och Carl som snart fyller två, kommer att följa med på sommarens turné liksom Robert själv gjorde när han var liten. Han beskriver

» Cirkus måste vara aktuellt, fascinera, stimulera och förvåna « det som en skattkammare av upplevelser. Han minns hur det slamrade när cirkusen byggdes och hur det sedan spred sig en ro över cirkusen och han kunde gå in i stallarna och höra hästarna mumsa och elefanterna fnysa och frusta. – Det var fantastiskt och som cirkusdirektör är det en fantastisk gåva att utifrån sina mest fantasifulla fantasislott få bygga en verklighet, för det är det man gör, säger han

Ovan: Efter nio års uppehåll turnerar åter Cirkus Scott med Robert Bronett som cirkusdirektör.

PA P PA M A G A Z I N E - 32 -

aktivitetsartikel cirkus.indd 32

2012-05-14 10:03


Trike

Crescent Trike är en trehjulig vagn med vändbar sittdel och fantastiska köregenskaper. Trike finns i fyra färger: svart, grå, vit och marinblå. Läs mer på crescentbarnvagnar.se. Trike rek pris som sittvagn 5495.- liggdel 1495.-


Cirkus Brazil JaCk

Cirkus maximum

— Redan 1899 gav sig den då 28-årige Carl Rhodin, alias Brazil Jack, ut på sin första turné. Inspirerad av Buffalo Bills Wild West förekom ofta stora western-pantomimer med indianöverfall och knivkastning. Cirkus Brazil Jack är fortfarande en cirkus av den gamla skolan med clowner, akrobater och galopperande hästar.

— I år spänns musklerna ytterligare inför årets föreställning som bjuder på spektakulära och halsbrytande nummer. De djärva motorcykelförarna Diorio från Brasilien utför häpnadsväckande färdigheter inne i en gallerförsedd glob och Wolfgang Lauenburger bjuder på nya trick och låter bland annat sina hundar rida på en ponny.

Biljetter Bänkar: vuxen 240 kr, barn 200 kr Parkett: vuxen 260 kr, barn 2-12 år 220 kr Logestolar: vuxen 290 kr, barn 290 kr Föreställningen är cirka två timmar inklusive 15 min paus

Biljetter 2:a parkett: vuxna 280 kr, barn (3-12 år) 240 kr Parkett: vuxna 350 kr, barn (3-12 år) 290 kr Loge: vuxna 395 kr, barn (3-12 år) 345 kr Barnbiljett (barn under 3 år med plats i vuxens knä) 80 kr Föreställningen varar i två timmar och fem minuter inklusive 15-20 minuters paus.

— I år bjuds på wilda western-show med dansande dockor och dresserade illrar. Maria och clownen Bluffo uppträder och ackompanjeras av en ny orkester från Polen och Ukraina. Cirkus Wictoria utlovar en resa mellan dröm och verklighet under årets föreställning. Biljetter Parkett: vuxen 220 kr, barn 3-11 år 190 kr Loge: vuxen 240 kronor, barn 3-11 år 220 kr Familjerabatt Parkett: 2 vuxna + 2 barn 760 kr Barn under 3 år sitter gratis i vuxens knä Föreställningen pågår under två timmar inklusive paus.

Cirkus olympia

— Med 30 fordon och 20 vagnar i en över en kilometer lång karavan kommer Cirkus Olympia i år att ge sig ut på vägarna.Totalt har cirkusen 70 djur och det är just djuren som är cirkusens kännetecken. Bland mycket annat kommer vita sibiriska kameler, svarta friserhästar och lekfulla alpackor att delta i årets föreställning.

Cirkus sCott

— Ett massuppdåd av världsartister och djur kommer att göra sitt yttersta för att bjuda på ett färgsprakande äventyr fyllt av glädje, humor och spänning. Halsbrytande trampolinartister, nervpirrande dödshjul, clowner, elefanter, vackra hästar och mycket mer. Cirkusen är i år även stolt över att kunna presentera att Bamse och hans vänner lovat att vara med i föreställningen. Biljetter Parkett: 190 kr 1:a parkett: 320 kr Loge: 480 kr Barn under tre år går in gratis om de sitter i knät. Föreställningen är två timmar och 15 minuter inklusive 20 minuters paus. För kompletta turnéplaner, gå in på respektive cirkus egen hemsida.

© Linda Himsel, Cirkus Olympia

Cirkus WiCtoria

© Erik Berge, Cirkus Olympia

text anna ekeroth

© Linda Himsel, Cirkus Olympia

Största möjliga tyssstnad

Biljetter 2:a parkett: vuxen 190 kr, barn 140 kr 1:a parkett: vuxen 220 kr barn 180 Loge: vuxna 250 kr, barn 220 kr Barn under två år gratis i vuxens knä. Årets föreställning är två timmar lång.

PA P PA M A G A Z I N E - 34 -

aktivitetsguide cirkus.indd 34

2012-05-14 10:04


På Nordic Camping & Resort finner du alltid trevliga campingar och resort med varierande boendeformer i vackra miljöer från Helsingborg i söder till Östersund i norr! Bo i stuga, husbil, husvagn eller tält, alla våra spännande anläggningar har något unikt att erbjuda och de flesta har öppet året om!

vänta kan för tgåva n r a b Alla lkoms liten vä n e g i s

Bosso Bo Kids Club - barnklubben på Nordic Camping & Resort.

Sommarturné med clownen Dyff på Nordic Camping & Resort.

Allsång med Cowerboys på Nordic Camping & Resort turné.

Här hittar du våra anläggningar: Östersund

Barn e favo ns rit!

Frösö Camping & Stugby

Enköping

Bredsand Camping & Stugby

Västerås

Västerås Mälarcamping

Stockholm

Flaten Camping

Karlstad

Mörudden Resort

Grebbestad

Edsviks Camping

Linköping

Glyttinge Camping

Med Johan och Mattias

Mariestad

Ekudden Camping

Helsingborg

Bosse Bo är barnens hjälte på Nordic Camping & Resorts anläggningar! Under sommaren 2012 kommer Bosse Bo att besöka Råå Vallar Resort i Helsingborg, Edsvik Camping i Grebbestad, Bredsand Camping & Stugby och Västerås Mälarcamping i Västerås.

Nordic Camping NY.indd 1

Följ Clownen Dyff på sina populära uppträdanden i hela Sverige. Clownen Dyff kommer detta år uppträda på våra anläggningar inom Nordic Camping & Resort, från Enköping i norr till Helsingborg i söder! Se turnédatum på vår hemsida.

Sjung med i en härlig allsångstund med Johan och Mattias, en show med mycket glädje, humor och välkända melodier. Cowerboys kommer att hålla i allsången på flertalet anläggningar: Se shemat på vår hemsida.

Råå Vallar Resort Quick Stop Stenbrogården

www.nordiccamping.se 2012-05-23 16:32


dagboken

Det blev en lennon Hunden har kommit hem. De två äldre barnen, 12 och 14 år gamla, springer omkring och jagar runt i lägenheten. De erbjuder ben, leksaker, mat och vatten i skål. Men lille Lennon är för upptagen med att kolla in allt som är spännande och nytt i sitt nya hem för att kunna koncentrera sig på leksakerna. — text och foto johan romin

H

an har nyss tagit sina första stapplande steg bort från tryggheten hos sin mamma och med darrande steg klivit ur filten med hennes doft och kommit på att det nya stället kanske faktiskt är en kul plats ändå. Förväntningarna är höga. Då kommer 7-årige Alberts reaktion. Han springer gråtande in på sitt rum, slänger igen dörren bakom sig, kastar sig på sängen. Tårarna väller fram. – Nu kommer ingen tycka om mig längre! Vår familj har länge velat skaffa en liten hund. Barnen har tjatat i åratal på att få ett litet djur att ta hand om och tidigare har vi provat både katter, hamstrar och fiskar. De två första fick lämnas tillbaka på grund av allergiproblem hos föräldrarna och fiskarna tröttnade barnen snabbt på och sedan de små slöjstjärtarna ändat sina korta liv har det tomma akvariet stoppats längst in i ett skåp. Men nu, sedan flickvännen, kläddesignern Kajsa Stina Thusberg 24, flyttat in och två vuxna kan stå som garanter för promenerande i skogen utanför, har det helt plötsligt blivit möjligt att skaffa en liten Bichon Frisé. Barnen, Bianca 14 år och Leo 12 år, är överlyckliga och mycket entusiastiska. De slåss och smågnabbas om vem som ska få hålla i

Lennon, vem som ska bära runt och vem som ska gå ut med honom. Men lillebror Albert, 7 år, är inte så nöjd över beslutet sedan det blivit verklighet och hunden flyttat in. Han ligger nedgrävd under ett tjockt duntäcke. Det är bara de små fötterna med sladdriga strumpor som sticker fram. Han gråter och är otröstlig och förklarar med gråtklumpen i halsen: – Bianca och Leo har alltid tyckt om mig, men nu kommer de bara tycka om hunden! Ingen som kommer att tycka om mig mer. Bu-hu. Albert undrar också varför vi tagit hunden från hans mamma. Det är helt klart en traumatisk tanke att någon vilt främmande människa kommit hem och tagit den lilla två månader gamla valpen från mamman. Kajsa Stina och jag förklarar för Albert att alla kommer älska honom även i fortsättningen och att vi kommer att försöka att hälsa på Lennons mamma i framtiden. Alla kommer att tycka om varandra precis lika mycket som tidigare, tröstar Kajsa Stina, men Albert vill hellre somna in med de ledsna känslorna i sig än komma ut ur rummet och delta i leken med den nya valpen

PA P PA M A G A Z I N E - 36 -

familjedagbok hundliv del 1.indd 36

2012-05-14 10:04


000_pappa_nr5.indd 1

2012-05-10 14:15


Eddie svarar

Föräldraliv Livet som förälder och partner kan leda oss in på villovägar. Att få svar på de frågor som väcks, kan hjälpa oss att styra förbi några av fällorna längs vägen.

vill du skriva till eddie?

Mejla: eddie@modernatidskrifter.se

Eddie Sandström är legitimerad sjuksköterska, barnmorska och psykoterapeut. Han informerar, inspirerar och svarar på frågor och funderingar kring sex och relationer. PA P PA M A G A Z I N E - 38 -

eddie s #5.indd 38

2012-05-14 10:06


1.

fråga:

Hej Eddie, Jag läser din sida med stor behållning, så tack för det. Min fråga gäller bemötandet på BB eftersom jag snart ska bli pappa. Jag känner mig en aning vilsen inför att åka in på förlossningsavdelningen. Jag kan nog konstatera att jag är den mer nervöst lagda av oss och jag är nog en smula skraj att jag ska bli lämnad ensam där, när min sambo ska föda och allt runtomkring. Jag förstår ju förstås att fokus ska ligga på henne men vad händer om jag inte klarar av situationen? Har inte tagit upp detta eftersom det ärligt talat känns lite löjligt. Hur ska jag bete mig när allt rullar igång? Hälsningar Nervös blivande pappa

svar:

Det är fler än du som har en känsla av vilsenhet inför en kommande förlossning. Personalen på förlossningsavdelningarna är väl medvetna om att det kan vara så för många. De kommer att berätta vad som kommer att hända och vad ni förväntas göra. Du kommer inte att bli lämnad ensam på något sätt. Personalen försöker se till att ni blir ett bra ”team” som strävar åt samma håll. Berätta gärna för personalen att du känner dig orolig och vilsen. När man som barnmorska vet vad som oroar blir det så mycket lättare att ta hand om det på ett bra sätt. Som barnmorska kan det var oerhört svårt att räkna ut vad det är som är bekymmersamt för ett blivande föräldrapar. Jag tycker det är synd att du inte tagit upp dina tankar på någon av gruppträffarna. Jag tror att det kunde ha blivit riktigt bra diskussioner utifrån dina frågor. Grupper för blivande föräldrar är en möjlighet att förmedla praktisk kunskap/information men också för att diskutera frågor av olika slag, t ex sånt man går omkring och oroar sig för. Utan att du förstått hur det gick till tror jag att du kommer att upptäcka att du blivit indragen i ett lagarbete där du och din sambo utgör stommen. Du kommer med stor sannolikhet att klara det alldeles utmärkt! Lycka till!

2.

3.

fråga:

Hej, Jag och min flickvän har varit ihop i snart fyra år och nu har vi så smått börjat prata om att skaffa barn. Det har onekligen väckt en hel del känslor, inte minst hos min tjej, som jag vet har haft en svårare uppväxt än jag. Våra samtal kring att eventuellt bilda familj har tenderat att bli rena terapisamtalen och jag har svårt för det. Jag delar gärna allt med min tjej för att jag älskar henne men att bli terapeut och psykolog vill jag inte. Det är skitsvårt att säga ifrån då jag vet att hon verkligen litar på mig och anförtror mig saker från sin bakgrund. Saker som jag ärligt talat har svårt att höra. Känns som jag tappat lite lust att gå vidare med barn, med allt ansvar och vet inte hur jag ska gå vidare riktigt. Något förslag? / Leon R

svar:

Hej Leon! Trots att jag är psykoterapeut och utgår från möjligheten att prata om saker så vill jag nog ändå påstå att man ibland inte ska prata om vissa saker – åtminstone inte med vissa personer. Man kan ”prata sönder” saker t ex en dröm, en relation, en upplevelse mm. Din flickvän behöver säkert få gå igenom sin historia för att det ska bli bra för henne – men inte med dig. Den typen av bearbetning bör hon göra hos en psykoterapeut så att den dessutom leder till en inre stabilitet och förändring. Du verkar drabbas av hennes negativa erfarenheter och så fastnar ni båda två i hennes trauma istället för att det utvecklar sig till något bättre och kanske mer konstruktivt. Tyvärr är det nog så att det är du som måste stoppa den negativa spiralen. Du behöver säga att du tycker om henne, vill vara med henne och gå vidare tillsammans med henne men att det blir svårt för dig med allt du får veta. Du är du och du finns här nu – du varken är eller ska bli en del av hennes tidigare historia. Ni ska skriva en egen, ny, historia tillsammans. Uppmuntra henne att ta hjälp av någon som är professionell på området så att du får vara den både du och hon vill att du ska vara – hennes pojkvän och blivande pappa till era gemensamma barn.

fråga:

Hej! Är pappa till två fantastiska ungar, fem och sju år. Den yngsta går på förskola och trivs som fisken i vattnet. Jätteduktiga pedagoger, många kompisar och är trygg, nyfiken och tar för sig av livet med god aptit. Vår äldre son däremot har haft det ganska kämpigt, inte minst när det gäller självförtroendet. Det har gjort honom tillbakadragen och obekväm med stora skolklasser och med att ta plats över huvud taget. Som förälder anklagar man sig själv utan framgång då jag inte förstår var det gick snett. Som liten kille var han vår solstråle och det var inga problem, inte som vi kunde se i alla fall. Jag har funderat på att kontakta BUP men är tveksam eftersom jag på nära håll hört att de inte gör så mycket. Det här har satt igång en ond cirkel i mig och jag ältar mina eventuella misstag dag ut och dag in. Det är svårt att bryta, helt enkelt. Tycker du jag ska ge BUP en chans eller vända mig någon annanstans? Behöver helt klart ha någon att tala med för egen del också. Tacksam för svar. Mvh Orolig pappa.

svar:

Det är svårt att ge ett bra svar på dina funderingar. Ett sätt kan vara att prata med en BUP-mottagning. Jag tänker mig ett samtal där ni t ex kan resonera om det som uppstått och vad ni kan göra för att det förändra sig i positiv riktning. I ett sådant samtal är ju er son ett fokus: hur han är, hur han var förr, vad som förändrats osv. Ett annat fokus är ju du och dina tankar. Dina egna negativa tankar och ältande av eventuella misstag gör dig både trött och deprimerad. Den typen av upptagenhet av bekymmer genererar sällan bidrag av positiv karaktär. För att ge en form av tolkning (parallellprocess) så blir du lika tillbakadragen av dina egna tankar som du beskriver att din son är. Om ni kan få hjälp att se och förstå sonen och ert sammanhang så blir det kanske en möjlighet till förändring. Utifrån det vill jag rekommendera en kontakt med BUP för att se vad de kan erbjuda er. Andra alternativ att söka rätt på är psykoterapeuter som är specialiserade på såväl barn som familjer.

PA P PA M A G A Z I N E - 39 -

eddie s #5.indd 39

2012-05-14 10:06


Den finaste g책van


E ko n o m i

håll i slantarna När familjen växer påverkas din ekonomi. Bli medveten om var pengarna tar vägen och minska risken att bli pank. — av joachim alm, emma bergström

planera Dina matinköp Högarna med reklamblad från matvarukedjorna blir bara högre och högre. Matpriskollen är en gratistjänst som samlar all prisinformation från dessa reklamblad så att du slipper pappershögarna. Perfekt tjänst för att jämföra och planera dina matinköp. Sparapengar.be rekommenderar dig att testa matpriskollen. Finns även som app för iPhone och Android på www.matpriskollen.se

veckopeng eller månaDspeng

Gradera betalningen efter ålder tipsar Marthaförbundet.Till exempel veckopeng för de minsta, månadspeng till de äldre och en något större summa till de äldsta att hushålla med under en bestämd period. Sätt in pengarna på ett bankkonto i stället för att dela ut kontanter, håll planeringsmöten och gå igenom hela familjens inkomster och utgifter. Det ger alla en bra översyn.

» Sparande är en väldigt god sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en « — Winston Churchill

från a till ö Svårt att hänga med när de ekonomiska experterna uttalar sig i tidningar och på tv? På Svenskt Näringslivs sajt ekonomifakta.se finns en ordlista som reder ut begreppen. Där kan du läsa om alltifrån allmän löneavgift och kapitalförslitning till öppna marknadsoperationer.

Den som spar han har

Svenskar sparar i genomsnitt 9 300 kr per år, vilket motsvarar 775 kr i månaden. Det visar en undersökning som SBAB Bank genomförde förra året. Men hälften av de tillfrågade tyckte inte att de sparade tillräckligt och 9 av 10 tror att sparmoralen var högre förr i tiden. Dessutom visade det sig att var fjärde person inte har några pengar kvar när månaden är slut.

gratis är gott Om man vill hitta på något med familjen men kassan tryter, finns det ett flertal museum i Stockholm som har fri entré. Bland annat Riksidrottsmuséet, Sjöhistoriska muséet och Forum för levande historia. Hela listan finns på gratisistockholm.se

koll på ekonomin

Det finns många sajter som kan hjälpa dig att hålla ordning på pengarna. En av dem är Överblick som kan hämta dina kontouppgifter från banken, skriver dn.se. Uppgifterna bearbetas och genom diagram och staplar ser du tydligt vad pengarna går till. Överskrider du din budget blir staplarna röda.

PA P PA M A G A Z I N E - 42 -

notiser ekonomi #5.indd 42

2012-05-14 10:07


360

© thinkstock

miljoner kronor per år är den sammanlagda summan för de pengar finländska barn mellan 7-17 år får för eget bruk.

» Hur kommer det sig att människor som förstår att roa sig aldrig har pengar – och att de som har pengar aldrig förstår att roa sig « — Bernard Shaw PA P PA M A G A Z I N E - 43 -

notiser ekonomi #5.indd 43

2012-05-14 10:07


färskpressad cider

från de irländska äppellundarna Hemligheten bakom Magners Irish Cider är den unika naturliga smaken. Magners är nämligen skapad av 100 procent färskpressad fruktjuice vilken ger en krispigt fräsch cider med naturlig sötma.

Pris 17.90 kr (33 cl) Art.nr: 1845

Pris 29.90 kr (56,8 cl) Art.nr: 1843

Skulle din Systembolagsbutik sakna Magners Original Irish Cider beställ den enkelt direkt i butik eller via Magners sida på Facebook.

Gilla Magners!

facebook.com/Magnerssverige. För mer information kontakta berntsonbrands.se.

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet. pappa_nr5_044.indd 1

2012-05-25 15:18


Kaxigt KnäcKe i lyxförpacKning Mycket har hänt sen knäckebrödet gjorde succé i de svenska hushållen i början på 1900-talet. Nu får vår älskade hårding revansch som gourmetsmörgås. Pröva själv till mellanmål, som förrätt eller i stället för snittar till drinken. — text ola lauritzon foto pelle bergström, ingvar eriksson

1.

3.

chèvre-KnäcKe

- med honung och pinjenötter. Ett nyttigare alternativ till hur det normalt serveras… — 1 portion: 1 bit Knäcke Hjärtan 1 skiva chèvre, ca 50 g 1/2 tsk akaciahonung 10 pinjenötter ruccola Lägg ostskivan på knäcket. Strössla över pinjenötterna och gratinera i ugn på hög värme i ca 5 minuter. Lägg på ruccola och ringla över lite honung innan du serverar. Tips: vill du att osten ska ”smälta ut” kan du skära bort de vita kanterna på osten.

varma macKan

2. KöttbullsmacKa med rödbetsallad

Mackan som älskas av alla – oavsett ålder! — 1 portion: 1 skiva Minirut 2-3 hemmagjorda köttbullar 1–2 msk rödbetssallad Bred rödbetsröran på knäcket. Skiva köttbullarna och fördela dem på brödet. Garnera gärna med persiljekvistar, salladsblad och en apelsinklyfta om du vill lyxa till det lite. Tips: Vill du göra egen rödbetsröra är det enkelt. Koka rödbetor i lätt saltat vatten, låta dem svalna och därefter hacka dem fint i tärningar. Blanda rödbetshacket med lite majonnäs och lite crème fraiche och smaksätter med en klick fransk senap.

- med skinka och ost. Ett nyttigt och kul alternativ till varma mackor! — 1 portion: 2 bitar Knäcke Normalgräddat 1 skiva skinka 3 skivor lagrad ost 1 tomatskiva 1/2 tsk fransk senap smör till bröder Bred knäcket med smör. Lägg på skinkan, stryk ett lager senap på skinkan. Lägg på osten och placera tomaten ovanpå. Värm i mikro på full effekt i 15-20 sekunder eller ställ i ugn på 200 grader i ca 5 minuter. Servera! Ti ps: När du väl fått smak för att byta ut vanligt, onyttigt bröd mot knäckebröd så finns det ingen anledning att någonsin byta tillbaka.Testa själv! Prova också att göra en ”dubbelmacka” med knäcke på toppen.

PA P PA M A G A Z I N E - 45 -

alonzo#5.indd 45

2012-05-16 10:29


6. choKladtapas på KnäcKebröd

En god och lite oväntad sötsak som går hem hos de flesta. — Det här behöver du: Chokladcrème 75 g smör 1,5 dl vispgrädde 100 g mjölkchoklad 150 g mörk choklad lite honung

5. Jordnötter med ostKräm på KnäcKe

4. KnäcKe-pizza

- À la capricciosa Garanterat en succé – och betydligt nyttigare än en vanlig pizza! — 2–4 portioner: 1 kaka Knäcke Normalgräddat 2 msk tomatpuré 1 mozzarella 1/2 dl skivade champinjoner 6 skivor skinka 100 g räkor eller kräftstjärtar 1 tsk oregano eller pizzakrydda färsk basilika och svartpeppar

Läcker smakblandning av ost och salta nötter! —

1 portion: 2 bitar Effektknäcke Surdeg & Quinoa 30 g gorgonzola eller annan grönmögelost 1 tsk crème fraiche 1 msk salta jordnötter 1 tsk finhackad rödlök 2 små salladsblad

Banancrème 3 bananer 400 g philadelphiaost 2 dl vispgrädde, hårt vispad 1 msk citronsaft citronskal 1 dl socker Hacka chokladen i små bitar. Hetta upp smöret tillsammans med grädden i ett vattenbad och häll det sedan över den hackade chokladen så att den smälter. Rör om tills du får det jämnt. Låt crèmen svalna. Mosa bananerna och blanda ihop med osten, sockret och citronen till en jämn smet. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt ihop den med ostblandningen. Bred chokladcrèmen på en bit Havreknäcke och toppa med en klick banancrème. Garnera med citronrasp.

Blanda ost och crème fraiche till en röra. Hacka jordnötterna grovt. Lägg salladsbladen på knäcket och klicka på ostkrämen. Strössla över jordnötshacket och rödlöken och servera. Tips:Testa att göra en större sats av oströran och lägg i en separat skål, med nöthacket i en annan skål. Bryt knäcket i mindre bitar och använd som dip eller drinktilltugg.

Bred ett tunt lager tomatpuré på knäcket. Lägg svampen jämnt över hela pizzan. Fördela därefter bitar av skinka, räkor eller kräftstjärtar över hela knäcket. Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg ut över brödet. Krydda med oregano eller pizzakrydda. Grädda pizzan i 10 minuter i ugn på 200 grader tills osten smält och fått en vacker färg. Garnera med färsk basilika och nymalen svartpeppar. Klipp pizzan i trekanter direkt när du tagit ut den ur ugnen och servera! Tips:Testa att göra olika varianter av pizzan, allt efter din smak. Salami, tonfisk musslor, sardeller, kronärtskocksbottnar, oliver är några förslag. PA P PA M A G A Z I N E - 46 -

alonzo#5.indd 46

2012-05-16 10:29


Extra krafter till alla livspusselhjältar. Du är en hjälte, du vet väl det? Du och alla andra pappor och mammor som varje dag utför stordåd i er strävan efter att få ihop det där berömda livspusslet, att lyckas kombinera karriären och föräldraskapet. en utmaning utöver det vanliga i ett arbetsliv där saker som gravididet, föräldraledighet och deltidsarbete inte ses med blida ögon av alla arbetsgivare, samtidigt som ny teknik och nya arbetssätt gör att arbetstid och fritid flyter ihop allt mer. i det nya ”gränslösa arbetslivet” går det att jobba lite när som helst och var som helst och därmed också hur mycket som helst. Till exempel samtidigt som du vabbar (eller vobbar, som det kallas, ett av årets nyord 2011).

Stöd, råd och inkomstförsäkring ett bra sätt att få extra krafter i jakten på balans mellan jobb och familj är att vara medlem i Unionen. Då har du alltid någon att fråga om dina rättigheter när det gäller exempelvis arbetstider, föräldraledighet och diskriminering – och du kan även få stöd om du upplever att du inte får den löne-, karriär- och kompetensutveckling du förtjänar. Dessutom ingår en riktigt kraftfull inkomstförsäkring

” Om jag kan gå på lina mellan skyskrapor? Nej, men med Unionens stöd hittar jag balansen mellan jobbet och familjen.” Demyan majewsky, a.k.a. Organizerman Organisationskonsult och medlem i Unionen

som gör att du kan få upp 80 procent av hela lönen i 150 dagar och därför vara trygg med att ha råd att behålla bostaden, bilen och båten även om du skulle hamna mellan jobb en period.

Extrapengar vid föräldraledighet Är du medlem bidrar du dessutom till att öka den gemensamma styrka som vi som sveriges största fackförbund i det privata arbetslivet kan använda för att driva på för ett föräldravänligt arbetsliv. Till exempel använder vi kraften från en halv miljon medlemmar för att förhandla fram så kallad föräldralön i våra kollektivavtal – en extra ersättning utöver föräldrapenningen så att du kan få 90 procent av hela din lön under delar av föräldraledigheten. något som gör det lättare för alla med högre inkomster, inte sällan pappor, att vara hemma så länge man vill.

Vi belönar goda arbetsgivare Varje år delar vi också ut priset guldnappen till en arbetsgivarhjälte som på olika sätt underlättar för sina anställda att hitta balansen mellan arbetstid och fritid. Till exempel lägger möten som inte krockar med hämtningar och lämningar och uppmuntrar både män och kvinnor att vara föräldralediga. allt för underlätta din och alla andra pappors och mammors heroiska livspusslande, så att ni hinner lämna både projektplaner och barn, läsa både jobbmejl och Harry Potter och förbereda både måndagsmöten och fredagsmys.

Läs mer och bli medlem här:

www.unionen.se

Facket i det privata arbetslivet pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-23 18:04


hjälmar

Välj rätt hjälm Att använda hjälm är det viktigaste skyddet för barn när de cyklar. Men det finns ett stort urval av olika hjälmar och som förälder kan det vara svårt att veta vilken man ska köpa.

J

text emma bergström

ag brukar säga att barn inte ska ha cykelhjälmar, de ska ha småbarnshjälmar, säger Stefan Kaleby, som är trafikkonsulent på NTF (Nationalförsamlingen för trafiksäkerhetens främjande). Skillnaden mellan en småbarnshjälm och en cykelhjälm för barn är att den förstnämnda är försedd med grönt spänne, som är gjord för att lossna om tyngden blir för stor. Det har hänt olyckor med barn som lekt med vanliga hjälmar på, fastnat i remmen och kvävts

till döds. – Barn gör inte som föräldrarna säger, eller ens som de gör. De har tänkt ut en plan för sin lek och fullföljer den utan att tänka på att det kan vara farligt, säger Stefan Kaleby. De allra flesta hjälmarna för barn finns som både småbarnshjälm och cykelhjälm. Enda skillnaden är det gröna spännet, en annan märkning och namnet. Men annars är det exakt samma enligt Stefan Kaleby. De testas för säkerhet på samma vis och finns i samma priser och storlekar. – Det är väldigt vanligt att föräldrar inte vet skillnaden och därför köper en vanlig cykelhjälm och inte en småbarnshjälm trots att de är bättre. Men vissa affärer säljer bara småbarnshjälmar, vilket vi tycker är jättebra, säger han. Alla hjälmar som säljs i Sverige blir säkerhetstestade och får en CE-märkning. Men de testas inte för kvalité, till exempel hur länge skalet håller och hur bra justeringsremmarna är. Där finns en skillnad på marknaden och oftast handlar det om pris. – Dyrare hjälmar är i regel bättre och de kommer att hålla längre. Men ur säkerhetssynpunkt finns ingen skillnad, menar Stefan Kaleby. Han råder också föräldrar att köpa hjälmar hos en cykelhandlare istället för på stormarknader och liknande. Där finns ofta bara en sort medan en cykelaffär har ett mycket större urval. Där kan man också få bra råd och hjälp

Att tänkA på när du köper hjälm: • Alltid hjälm med grönt spänne till barn upp till sju års ålder. • Att köpa en hjälm som kostar lite mer kan bli billigare i längden då den kommer hålla längre. • Gå inte bara efter storlek utan prova så att hjälmen verkligen passar ditt barns huvudform. • Lär dig att justera ditt barns hjälm ordentligt så den gör nytta. • En småbarnshjälm är förutom CE-märkningen också märkt med SS-EN 1080. (Källa NTF och Konsumentverket.)

PA P PA M A G A Z I N E - 48 -

test/info cykelhjälmar.indd 48

2012-05-14 10:08


välj och vrAkA

limAr 124 Cirkapris: 300 kr Finns med grönt spänne: Ja

© thinkstock

Storlek: 45-54 cm

SpectrA new kidz Cirkapris: 350 kr Finns med grönt spänne: Ja Storlek: 52-57 cm

AbuS Smiley

bell bellino

Cirkapris: 300 kr

Cirkapris: 350 kr

Finns med grönt spänne: Ja

Finns med grönt spänne: Ja

Storlek: 45-50 cm, 50-55 cm

Storlek: 45-50 cm, 50-54 cm

etto bernino

Giro rodeo

Cirkapris: 400 kr

Cirkapris: 400 kr

Finns med grönt spänne: Ja

Finns med grönt spänne: Ja

Storlek: 48-51 cm, 52-57 cm

Storlek: 50-57 cm

PA P PA M A G A Z I N E - 49 -

test/info cykelhjälmar.indd 49

2012-05-14 10:08


STay FIT HELa SOMMaREN! VI HJÄLPER DIG MED aTT HÅLLa IGÅNG FORMEN - aLLT FÖR DIN TRÄNING! Self Synerlin 120 tab

Self 3 Phase Protein my life

239:599:-

“Optimal Fettförbrännare”

my life

my sport

my sport

mySelf

1kg

Ord. pris 369:-

mySelf

198:-

4kg

Ord. pris 1158:-

Ord. pris 359:-

Pro Omega 3-pack PROFFS PÅ träning! KOM IN TILL DIN BUTIK OCH FÅ EXPERTHJÄLP

my life

Köp 3 betala för 2!

Okami Core Muscle Leash

995:Ord. pris 1295:-

my sport

mySelf

398:Ord. pris 597:-

tunturi dörrtrapets

Fungerar i dörrar upp till 90cm

299:Ord. pris 399:-

WWW.BUDO-FITNESS.SE • WWW.BUDO-FITNESS.CC (WEBSHOP)

Budo & Fitness Butikerna - allt För din träning! GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM VÄSTBERGA STOCKHOM CITY SÖDERTÄLJE UMEÅ UPPSALA VARBERG Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller till och med 30/6, så långt lagret räcker.

pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-25 11:56


Det våras för cykeln Det är trendigt att cykla. Och i kölvattnet av cykelns segertåg kommer nyskapande idéer och design för den moderna cyklisten. — text emma bergström

1888

var året då det luftfyllda däcket kom och ersatte cykelns hjul av hårdgummi. Uppfinnaren var veterinären John Boyd Dunlop som ville att hans son skulle kunna cykla bekvämt, skriver svenskcykling.se

Cykling som livsstil

Hjälmen som inte förstör frisyren Mössan får inte plats, den är jobbig att ta med, ingen annan har hjälm. Det var några av svaren som lundstudenterna Anna Haupt ochTerese Alstin fick när de frågade folk varför de inte använde cykelhjälm. I sitt examensarbete i industridesign ville de försöka förbättra de traditionella cykelhjälmarna. En åsikt de tog fasta på var att hjälmen borde vara osynlig. Sagt och gjort, de skapade Hövding. Cyklisten bär den som en krage runt halsen, en krage som är både smidig och lätt att matcha med kläderna. Inuti finns en hopvikt airbag som utlöser sig först om en olycka skulle hända. Airbagen styrs av sensorer som reagerar på onormala rörelser hos cyklisten. Nu återstår det att se om denna osynliga cykelhjälm kommer att få även vuxna att skydda sina huvuden när de ger sig ut på vägarna.

För knappt tjugo år sedan var det två amerikanska killar som började sy sina egna cykelväskor. De produkter som fanns tyckte de inte höll måttet och de var inte tillräckligt snygga. Det blev startskottet för deras företag Chrome Bags som växte fram i cykelstaden San Francisco och som sedan dess försett cyklister med specialdesignade väskor, kläder och skor. Magnus Sadelsköld är mannen som tog varumärket till Sverige. – Cykeltrenden är starkare än någonsin nu, säger han. I Stockholm har vi legat många år efter i utvecklingen med cykling som livsstil snarare än sport, om man jämför med cykelkulturer som i USA och Holland. Och det har märkts på utbudet av cykelprodukter. Men kanske är det på väg att ändras. För allt fler cyklar, inte bara för sin hälsa och välbefinnandes skull utan också för att många upptäckt att cykla ibland går fortare än att ta bilen, särskilt i trånga storstäder enligt Magnus. Därmed har också intresset för snygga cykeltillbehör blivit större.

PA P PA M A G A Z I N E - 51 -

notiser cykeltillbehör.indd 51

2012-05-14 10:09


Old speckled hen Englands mest sålda ale Old Speckled Hen är en ovanligt fin och rund ale. Ölen är lättdrucken och har en komplex, maltig och brödig doft med inslag av rök, ceder och bränt socker. Fyllig smak med stor beska, bra maltighet och ett rostat inslag.

ARTNR: 1356 PRIS: 21,90 :- (500 ML) ALKHALT: 5,2 %

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

För mer info besök www.tomp.se

Serveras sval till smakrika, robusta rätter, exempelvis kalv med dijonsenapssås.


Vårkick med picknick När naturen byter om till vårkläder och solen värmer är den första riktiga picknicken ett måste. Hitta till nya outforskade marker eller återse ditt eget smultronställe. — av joachim alm

1.

2.

1. Spork från 20 kronor coolstuff.se

3.

2. Kylväska från 99 kronor Åhléns 3. Glasflaskor med spännlock från 59 kronor Lagerhaus 4. Grillhink från 395 kronor Coolstuff.se 5. Festisar 4.

5.

PA P PA M A G A Z I N E - 53 -

plocksida picnic.indd 53

2012-05-14 10:11


1.

2.

4.

3.

1. Sugrör i papper 25-pack från 29 kronor Lagerhaus 2. Rutig picknickpläd från 149 kronor Åhléns

5.

3. Vinglas i plast från 19 kronor styck Åhléns 4. Plastmugg Hanna 4-pack från 35 kronor Åhléns 5. Handduk från 39 kronor Lagerhaus 6. Pizza Arlaköket

PA P PA M A G A Z I N E - 54 -

plocksida picnic.indd 54

2012-05-14 10:11


399

För första kassen ordinarie pris 599 kr

Med Middagsklubbens matkasse är halva jobbet redan gjort när du plockar upp den. Enkla recept och varierande ingredienser till fyra middagar för fyra personer. Just nu får du första kassen för bara 399 kr. Beställ på middagsklubben.se, plocka upp den på Statoil. *

* Gäller utvalda stationer, se middagsklubben.se

089_pappa_nr4.indd 1

2012-04-24 14:18


Per Holknekt Båda fötterna På gasen Han är pappa, kreativ chef på Odd Molly, gift, före detta skatebordproffs och mångmiljonär. Men Per Holknekts karriär har varit allt annat än spikrak. För bara tolv år sedan bodde han på gatan utan ett öre på fickan. — text anna ekeroth foto daniel stigefelt PA P PA M A G A Z I N E - 56 -

Omslagsknäck per.indd 56

2012-05-14 10:13


PA P PA M A G A Z I N E - 57 -

Omslagskn채ck per.indd 57

2012-05-14 10:13


P

er Holknekt har gått ner i arbetstid och satsar nu på att ge familjen högsta prioritet. Tidigare har familjen fått dela på den tid som blivit över när allt annat är klart men nu försöker han göra precis tvärtom. – Jag har gått ner på heltid och jobbar 50 till 65 timmar per vecka, vilket är ganska lite för att vara jag. Han har slagit sig ner i en stor fåtölj inne på Hotel Scandic Park mittemot Humlegården på Östermalm i Stockholm. Det är hans egna kvarter, bara ett stenkast bort ligger huset där han bor tillsammans med dottern Julia samt hustrun och artisten Lena Philipsson och hennes två barn. Han Har alltid varit full av idéer ända sedan han var liten och bodde hemma hos sina föräldrar i Dalarna. – Idéerna kommer alltid från att jag möter problem i livet. I varje problem jag möter så ser jag en möjlighet till lösning. Och om lösningen på problemet är något som jag tror att fler kan ha glädje av så kanske det kan bli en affärsidé av det tillslut. Och Per Holknekt skyggar inte för problem utan snarare välkomnar han dem. – Jag älskar att möta problem och brister hos mig själv för då förstår jag att det finns något att förbättra och gud vet att jag har hittat brister hos mig själv. När han var 18 år åkte han till USA, köpte sin första skateboard, blev upptäckt som skateboardåkare och fick snabbt en karriär i Kalifornien som skateboardproffs. Han beskriver det som att gå rakt in i en ungdomsdröm, trots att han visste att det hägrade en del faror också. – Nu är jag lite vis av detta också och vet att

PA P PA M A G A Z I N E - 58 -

Omslagsknäck per.indd 58

2012-05-14 10:13


» Jag älskar att möta problem och brister hos mig själv « PA P PA M A G A Z I N E - 59 -

Omslagsknäck per.indd 59

2012-05-14 10:13


per Namn: Per Holknekt Ålder: 52 år Aktuell som: Kreativ chef på Odd Molly Bor: På Östermalm i Stockholm Familj: Dottern Julia 17 år, hustrun Lena Philipsson och hennes två barn Noa 18 år och Saga 13 år. Lyssnar på i stereon: Ingenting. Jag tycker om tystnad, jag spelar bara musik för mina gäster. Vanligtvis lyssnar jag inte på något men för att lugna ner mig lyssnar jag på aggressiv amerikansk hardcore från 1980-talet. Fritidsintresse: Flipperspel, spelade VM i USA två år i rad Gör på en ledig dag: Får jag välja själv så gör jag helst ingenting, jag vaknar utan en plan och låter dagen komma som den kommer. Önskar: Att jag hade en off-knapp Det gör mig glad: Att någon bryr sig om mig ser mig och säger snälla saker till mig. Det gör mig arg: När folk missbrukar sin makt till att få andra människor att må dåligt. Det tråkiga är att den makten har både du och jag. Vi har makt över varandras väl och ve, genom vad vi säger till varandra. Tre måsten: Trygghet, kärlek och god mat. PA P PA M A G A Z I N E - 60 -

Omslagsknäck per.indd 60

2012-05-14 10:13


Vänster: Ibland saknar han USA framförallt värmen, affärsmöjligheterna och de kulturella möjligheterna.

jag gick på en del minor. Hemma i Dalarna var knark något fult men i Los Angeles umgicks han i kretsar där marijuana var som en limpa bröd, något man bara skulle ha hemma. Han stod länge emot drogerna men efter ett sprucket förhållande började han röka gräs och därefter tog han allt som inte gjorde hål i venerna, mest kokain. Per beskriver sig själv som en människa som alltid är i behov av mycket bekräftelse och som skateboardproffs fick han det behovet fyllt. – Jag har någonstans i grund och botten ganska dåligt självförtroende, säger han. Trots sina stora framgångar, inte minst som en av grundarna av klädmärket Odd Molly, lever det dåliga självförtroendet kvar. – Varje kväll när jag släcker lampan brukar jag tänka att snart kommer de att avslöja att jag egentligen inte kan någonting, snart kommer jag bli avslöjad att jag inte duger något till, säger han. Men genom att själv ha hamnat i rollen som framgångsrik och i rollen som en offentlig person så har han också kommit i kontakt med andra framgångsrika personer och andra offentliga människor som han tidigare bara har läst om. – De har man ju satt på någon slags piedestal som ouppnåbara människor. Ju närmare dem man kommer förstår jag att de också är folk av vanligt skrot och korn som precis vem som helst. Mitt självförtroende blir faktiskt bättre ju mer jag förstår att andra också har dåligt självförtroende. Som kreatör använder han det som drivkraft att han hela tiden behöver bevisa någonting. – Det är väl det som har fått mig att hålla på, om jag istället känt att allt var bevisat och

klart så hade jag kanske lagt ner min lans och satt mig någonstans och varit nöjd. Och när jag blir nöjd då är jag ganska olycklig tror jag. Pers intresse för kläder vaknade tidigt. Han sydde sina första skatebyxor i serieproduktion när han var 18, sen har det rullat på. – Jag tycker att lika mycket som man använder rösten för att tala så använder man sina kläder för att beskriva sin personlighet. Kläder kan förstärka och de kan man fördölja sig själv med. Jag tycker att det är ett fantastiskt litet instrument att arbeta med. Han är kreativ chef men ritar ingenting själv. – Jag kan inte rita överhuvudtaget men jag har en välmålande mun så när jag pratar kan folk lyssna och rita, säger han. I Odd Mollys koncept ingår kärlek, mod och integritet. – Mitt stora ansvar idag är att kommunicera varumärket. Våra kärnvärden, att föra den talan som jag byggde företaget på, budskapet om kärlek till kvinnan och människan i gemen. Det är inte lätt att komma in i modebranschen med varma mjuka tofflor och vara varm och snäll, för det är en ganska hård och bister miljö, säger han. för två år sedan gifte han sig för tredje gången. Med sin nuvarande hustru, artisten Lena Philipsson känner han för första gången på länge att han har det riktigt bra. – Istället för att försöka få mer i livet ska jag nu försöka vara rädd om det jag har, i jakten på mer är det något man ofta försakar. Och enligt Per är man farligt ute när man börjar ta saker för givet. – Jag försöker förstå att det här inte är min livsnorm, för om jag gör det här till min standard då tror jag att jag ligger jävligt farligt till. Jag försöker ha mitt livs basläge på någon slags ”makaroner- och ketchupnivå” längst nere i dalen. För jag vet att jag klarar mig där också. Per Har haft tuffa perioder i sitt liv. För bara tolv år sedan var han nere på den absoluta botten. Tjugo års festande tog ut sin rätt och en morgon vaknade han upp i Stockholm på det som då hette Mariakliniken. Under två veckor i början av år 2000 förlorade han sina tillgångar, sitt företag, sina arbetskamrater och sin familj. Efter att länge ha missbrukat alkohol, vänner och förtroenden stod han plötsligt helt ensam ute på gatan. – Jag vet hur ont det gör att hamna på botten och jag skulle inte vilja komma dit igen. Det var obeskrivbart svårt.

På frågan om hur det är att leva utanför samhället svarar Per: – Försök att föreställa dig, det är inte krångligare än att du går ut genom hotellobbyn, lämnar din väska, din plånbok och dina nycklar och sen ska du försöka föreställa dig hur det är. Det som fick honom att gå vidare var hans ansvar som pappa och också känslan av att ha gjort sina föräldrar besvikna. Han ville göra rätt inför sina föräldrar och sig själv. – Jag har ganska så stora förväntningar på mitt liv. Och om jag skulle ta bakvägen ut så har jag på något vis förlorat. Den största avgörande punkten som gjorde att han kunde ta sig tillbaka var mötena med olika personer som hjälpte honom tillbaka. Han blev släpad till en klinik och en socialarbetare fick in honom på behandling. Men framför allt var det hans dotters mamma som betydde mycket när det var som värst. Och även hans egen drivkraft hjälpte till: – Jag har ju en fightingspirit och så det här lilla mantrat inom mig, att jag ska visa de jävlarna. De ska få se, säger han. Att söka hjälp var svårt. Men till sist kom han till insikten att han faktiskt kunde gå till socialen.

» Jag vet hur ont det gör att hamna på botten och jag skulle inte vilja komma dit igen. Det var obeskrivbart svårt «

PA P PA M A G A Z I N E - 61 -

Omslagsknäck per.indd 61

2012-05-14 10:13


» Jag har råd att slippa vara orolig «

PA P PA M A G A Z I N E - 62 -

Omslagsknäck per.indd 62

2012-05-14 10:13


livet i korthet

– Jag hade ändå betalat skatt genom åren. Jag bad samhället om hjälp och däri låg faktiskt det enkla lilla faktumet att skatten jag betalat gjorde att jag överlevde. Sen den dagen har jag blivit en lycklig skattebetalare. Men att ta sig ur missbruket var plågsamt. – Det enda jag behövde var min bedövning och det var den de skulle ta ifrån mig. Det är jobbigt framför allt när man klarnar till och förstår vad man ställt till med efter 20 år i dimman. Vägen tillbaka gick också genom att han medverkade i dokusåpan Big Brother och fick jobb på en reklambyrå. Därefter träffade han Karin Jimfelt Ghatan. De klickade direkt och idén till Odd Molly växte fram och har nu gjort honom ekonomiskt oberoende.

– Jag har råd att slippa vara orolig, säger han. För Per är det en ynnest att få leva utan oro för pengar. Helt plötsligt har han hamnat i en situation där han har råd. – Det är en stor frihet i det, man kan disponera om sin energi åt ett mer konstruktivt håll än mot oro. Oro är jobbigt, oro är jättejobbigt. Som en del av det han kallar för sitt renoveringsprojekt av sig själv har han även börjat träna. – Jag har en trasig kropp efter min skateboardkarriär, så jag försöker laga mig själv. Tolv gånger har han brutit handlederna och åtskilliga gånger har axlar och knän dragits ur led. – Räkningen börjar komma för 100 fall i asfalten om dagen i 15 år, säger han.

• Föddes den 27 april 1960 i Dalarna. • Klarar skolan galant och är också bra på  fotboll, pingis och basket. • Flyttar till Kalifornien 1980 och blir  världsmästare i skateboard. • Var med och startade det amerikanska  månadsmagasinet Transworld  skateboarding 1983. Syr skateboardkläder  anammar olydigheten som skateboarden  representerar.  • Testar droger, tar jungfrulinan kokain, livet  vänder, allt är på väg att gå överstyr • Reser till Sverige för att återvinna sitt liv • Börjar på IHM Buisness Shool 1984 och  utbildar sig till marknadsekonom. • Öppnar skateaffär  • Blir pappa 1995, 35 år  gammal •  Startar klädmärket Svea 1997 • Har kommit till vägs ände. Ett långt liv med  mycket festande slår tillbaka, vaknar på  Mariakliniken i Stockholm 1999 • Förlorar företag och lägenhet  • Går till socialen och får hjälp • Medverkar i dokusåpan Big Brother 2000  och träffar Viktora Tolstoy som han senare  gifter sig med • Får jobb som copywriter • Träffar Karin Jimfelt Ghatan och de startar  Odd Molly 2002 • Odd Molly börsnoteras 2007 • Separerar från Viktoria Tolstoy 2008 • Gifter sig med Lena Philipsson 2010

PA P PA M A G A Z I N E - 63 -

Omslagsknäck per.indd 63

2012-05-14 10:13


Det är inte bara rent fysiskt som han arbetar med sin egen renovering utan han försöker även hela tiden utmana sina egna fördomar och rädslor. odd Molly finns i 40 länder och jobbet innebär många resor. Efter att ha suttit i flygplansstolar 150 resdagar om året med händerna så hårt knutna att knogarna vitnade tröttnade han på sin rädsla och bestämde sig för att ta flygcertifikat. – Nu vet jag att flygplan faktiskt kan flyga. Numera gillar han att flyga, ibland tar han med en vän i den enmotoriga Piper Cherokee, som han brukar låna av flygklubben och åker till Visby och äter lunch. Han har också rest till New York för att gå på opera, normalt lyssnar han på amerikansk hardcore, bara för att utmana sina egna fördomar mot den sortens musik. – Saker jag inte förstått har jag förkastat, mina fördomar har alltid byggt på okunskap, säger han. Och faktum är att han kunde ta till sig och njuta av operan trots att han hatat den typen av musik under hela sitt liv. Som pappa har han inte alltid funnits där på grund av sitt missbruk men nu försöker han att vara en bra pappa och alltid se till sin dotters behov först. – Jag kan se att det finns en liten Per Holknekt i henne. Hon är en tänkare, sårbar och snitsig med ord. Men också lätt att skjuta i sank. Jag älskar henne till döds, säger han PA P PA M A G A Z I N E - 64 -

Omslagsknäck per.indd 64

2012-05-14 10:13


» Saker jag inte förstått har jag förkastat, mina fördomar har alltid byggt på okunskap « PA P PA M A G A Z I N E - 65 -

Omslagsknäck per.indd 65

2012-05-14 10:13


Årets stora utmaning är tre. Välj den som passar dig. I EN SVENSK KLASSIKER INGÅR FÖLJANDE LOPP: Engelbrektsloppet 60 km, alternativt Vasaloppet eller Öppet Spår, 90 km skidor Vätternrundan, 300 km cykel Vansbrosimningen, 3 km simning Lidingöloppet, 30 km löpning

I TJEJKLASSIKERN INGÅR FÖLJANDE LOPP: Kristinaloppet, 30 km, alternativt TjejVasan eller KortVasan, 30 km skidor Tjejvättern, 100 km cykel Vansbro Tjejsim, 1 km simning Lidingö Tjejlopp, 10 km löpning

I HALVKLASSIKERN INGÅR FÖLJANDE LOPP: Engelbrektshalvan, 30 km alternativt HalvVasan, 45 km skidor Halvvättern, 150 km cykel Vansbro Halvsim, 1,5 km simning Lidingöloppet 15 km, löpning

www.ensvenskklassiker.se Partner:

Leverantör:

pappa_nr5_066-067.indd 2

Supporter:

2012-05-25 14:08


DET HÄR ÄR EN ANNONS

EN SVENSK KLASSIKER – HJÄRTAT I MOTIONSSVERIGE

Den 45-åriga svenska klassikern med är mer populär än någonsin och lockar fler och flerdeltagare för varje år i de fem loppen som ingår. Den senaste stora satsningen på Arbetsplatsklassikern har engagerat tusentals motionärer på bara några månader.

G

rundidén med En Svensk Klassiker var att det skulle finnas motivation till träning och motion året runt - och så har det blivit. Klassikern har blivit folkhälsa och människor vallfärdar till Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. - Vi ser en ökning med cirka 1200 klassiker per år just nu, och det märks förstås också hos de enskilda arrangörerna av loppen, säger Michael Thorén, VD på En Svensk Klassiker. Den största ökningen finns bland yngre och kvinnor och kanske kommer den senaste stora satsningen inom En Svensk Klassiker - Arbetsplatsklassikern - att gynna detta ytterligare. Arbetsklassikern har visat sig vara ett lyckat grepp och har engagerad tusentals anställda på olika företag runt om i landet under bara några månader. Förhoppningsvis ska den ge motivation för ännu fler att ta steget till En Svensk Klassiker, Halvklassikern eller Tjejklassikern. Idén är enkel, Arbetsplatsklassikern görs på orten där deltagarna bor eller jobbar. Sex veckor innan aktuellt klassikerlopp samlar deltagarna ihop sina motionsrundor tills de kommit upp i motsvarande distanser som i de verkliga klassikerloppen. Deltagarna kan tävla mot varandra på arbetsplatsen, eller mot andra arbetsplatser. - Det här ger nya möjligheter för människor att börja röra på sig och kan också bli kompensation för dem som inte hinner med att anmäla sig till våra lopp som numera ofta blir fulla bara på några dagar, säger Michael Thorén. Inom En Svensk Klassiker arbetas det redan nästa stora satsning för folkhälsan: Skolklassikern och Ungdomsklassikern. – Skolklassikern ska byggas på samma sätt som Arbetsplatsklassikern och målet är att den ska vara tillgänglig för alla landets mellanstadieelever, säger Michael Thorén. En Ungdomsklassiker finns också på

pappa_nr5_066-067.indd 3

agendan hos En Svensk Klassiker men har inte riktigt hittat formen ännu. Efterfrågan finns från de yngre motionärerna och idrottarna eftersom åldersgränserna i klassikerloppen varierar mellan 15 och 18 år. 2013 blir klassikern också TV-serie och då förväntas ytterligare intresse för klassikerloppen. SVT startar inspelningen i samband med Vätternrundan 2012 och serien, vars målsättning är att sändas under tre säsonger, ska skildra människorna som förbereder sig inför och genomför En Svensk Klassiker.

OM EN SVENSK KLASSIKER För att erövra En Svensk Klassiker, Tjejklassikern eller Halvklassikern ska man inom loppet av tolv månader genomföra samtliga lopp som ingår i respektive klassiker: En Svensk Klassiker Skidor: Engelbrektsloppet 60 km/ Vasaloppet/Öppet Spår 90 km Cykel: Vätternrundan 300 km Simning: Vansbrosimningen 3 km Löpning: Lidingöloppet 30 km

TV-serien blir ytterligare en del i att nå målet om att bli ett av Sveriges mest kända varumärken inom idrott och hälsa. - Men det handlar förstås mest om att arbeta för folkhälsan. Människor som motionerar lever längre och är friskare, och för många handlar det om en ökad livskvalitet, avslutar Michael Thorén. 41 ÅR MED EN SVENSK KLASSIKER 1972 De första klassikerdiplomen delas ut. 1977 De första kvinnorna får sina klassikerdiplom (kvinnor fick inte delta i Vasaloppet, därav kom Engelbrektsloppet med som ett lopp i klassikern). 1987 Föreningen En Svensk Klassiker bildas. 1992 Premiärår för Tjejklassikern. 2006 Klassikerhalvan startades i samband med Lidingöloppet.

MICHAEL THORÉN

Tjejklassikern Skidor: Kristinaloppet/Tjejvasan/ Kortvasan 30 km Cykel: Tjejvättern 100 km Simning: Vansbro Tjejsim 1 km Löpning: Lidingö Tjejlopp 10 km Halvklassikern Skidor: Engelbrektshalvan 30 km/ Halvvasan 45 km Cykel: Halvvättern 150 km Simning: Vansbro Halvsim 1,5 km Löpning: Lidingöloppet 15 km Läs mer: www.ensvenskklassiker.se

2012-05-25 14:08


Marcus Birro

Ett kärlEkskrig Tvåbarnsfar. Bara ordet ger rysningar av stolthet. Det är inte bara dubbelt så mycket arbete med två barn, det är mer än så. Matematiken har sina egna lagar och regler. Tidigare idag när jag låg bredvid Milo efter lunchen och kände hans lilla hand i min, när han somnade med trygga andetag mot hela världen, gick det inte att mota bort gråten längre. Kärleken gjorde en volt. Jag grät lite. Jag älskar honom så mycket att hela min värld riskerar att störta samman. Hela världen är en kuliss, gamla hus av papp från en dålig westernfilm ingen gick och såg. Han har hela mitt liv i sina händer. Jag torkar tårarna och går ut från sovrummet. I vardagsrummet leker Jonna med en jollrande Mimmi. Jag brygger lite kaffe och sedan när jag tar Mimmi i famnen genom rummen ser hon på världen som du och jag gjorde för hundra år sedan, när ett snöfall var ett nytt äventyr, när en grimas från pappa var det roligaste som fanns. själv har jag blivit gammal det sista halvåret. Det är sådant där man snackar om, detta att bli äldre. Men så plötsligt har det faktiskt hänt. Det går inte att dölja längre. En familj är en klan. Och en klan är ett krig. Kärlekskrig. Jag var redan som barn den som gick runt i radhuset och såg till att allt var som det skulle, att ytterdörren var stängd, att hela familjen satt samlad i soffan. Eftersom jag själv kommer från ett splittrat hem är familjen viktig för mig. Som nykter alkis är familjen en hamn, en oändlig trygghet, en sorts vilsam bön att vila ut i. Men det är också allt annat än vila! Familjelivet är som ett företag. Varje dag producerar vi tio påsar sopor. Varje dag är ett projekt. Varje dag är en himmelsk vandring mellan skrik, mat, blöjor, dagis, mat, skratt och gråt. sverige är ett fantastiskt land att vara barn i. Italien är ett av de länder i världen som det föds minst barn i. Ändå älskar italienarna barn! De får mer än gärna stoja runt bord och stolar även på de allra finaste ställena. Att vara förälder är bland det finaste man kan vara och som mor och far blir man sedd på som förebilder. Som tvåbarnspappa lever man hela sitt liv i en sorts bön för sina barn. Jag förpassas allt mer åt sidan. Jag älskar det. Jag blir viktigare och viktigare utan att behöva prestera något hela tiden. På det sättet är faderskärleken stolt och underbar.

Rom är tusentals intryck hela tiden. Det går inte att värja sig. Man är utlämnad åt konsten, kyrkorna, historierna, helgonen och änglarna. Flummigt? Ja, om man låst sig vid siffror och matematik. Absolut, om man försöker tvinga ner livet och kärleken i en matematisk stol och sedan försöka räkna ut det. Man måste ha ett hjärta av titan för att inte beröras av vad människor lyckats åstadkomma i den här staden ”en TrisT gammal stenhög”, sluddrade Strindberg efter ett (får man förmoda) Absint-präglat besök. Många av stadens nuvarande invånare skulle kanske hålla med. I tidningen läser jag en kvinnas synpunkter. ”Rom älskar det förflutna, alla de där människorna som bodde här för två tusen är sedan. Men vi då? Vi som bor i Rom idag, vem bryr sig om oss?” Bra fråga. Varje gång man försöker bygga ut tunnelbanan (som har två linjer och är ett skämt) stöter man på gamla benrester och krukskärvor. Arkeologerna rycker ut och stänger platsen för tid och evighet medan de putsar jord med små penslar. Rom är en stad för hela världen. Ibland på bekostnad av invånarna som bor här idag. När man lever med stor ängslan och skam över sitt förflutna blir man rastlös och rädd för döden. Men ju mer man läser och lär sig om döden, om gångna tider, om platser, människor från förr, ju blekare blir döden. När vi bjuder in det stora mörkret kan vi se hur tydligt det stora mörkret är en del av våra liv. När vi slutar prata om eller tänka på döden, skrämmer den oss mer. Det magiska med den här staden är att det är så enkelt att gå vilse med flit. Man bara går. Man bara drar på. Man hittar en gränd eller en kullerstensgata och sedan går man den och ser var man hamnar. Under en mycket sorglig tid i mitt liv lovade jag mig själv att försöka bli lycklig en dag. Gärna här i Rom. Jag svor att inte låta mig själv eller någon annan ta den glädjen ifrån mig. Jag stod på det trampade jordgolvet så jag trodde inte så mycket på miraklet, inte då. Nu är jag här med min familj. Jag är stolt att jag är lycklig. Nu ska jag gå ut och promenera mig solsalig och förälskad. Marcus Birro författare, krönikör.

PA P PA M A G A Z I N E - 68 -

birro #5.indd 68

2012-05-14 10:14


foto: magnus aronson/ikon

OCH EFTERLÄNGTAD Dopet är en gåva, en gemenskap med Gud och andra människor, med kyrkan och församlingen. När vi möter svårigheter påminner dopet oss om att vi kan hämta ny kraft i Guds kärlek. Alla är välkomna.

Dopet kan vara litet eller stort, praktfullt eller enkelt. Du kan vara ung eller gammal. Vid dopsamtalet kan du prata med prästen om hur du vill utforma gudstjänsten; formulera böner med egna ord eller föreslå musik som du tycker om. Kyrka, vaktmästare, musiker och präst är gratis.

Läs mer om dop på svenskakyrkan.se/dop


INTERPRESS 3159-04

7 388315 903906 RETURVECKA

v 27

DEN PERSONLIGA HUSTIDNINGEN pappa_nr5_HUS.indd 1

2012-05-25 17:11


nära livet

PaPPa bakom lås och bom Tillfället kunde inte varit sämre. Pierre hade precis blivit pappa för tredje gången när han drogs in i ett slagsmål utanför sitt hem. Senare på kvällen hittades en man död ute på gatan.

text christian massana foto michel widenius

PA P PA M A G A Z I N E - 71 -

Nära livet Kriminella pappan.indd 71

2012-05-14 10:15


Pierre Namn: Pierre Bergendahl Ålder: 39 år Familj: Fru och tre barn, 20, 17 och 3 år gamla. Och ett till på gång. PA P PA M A G A Z I N E - 72 -

Nära livet Kriminella pappan.indd 72

2012-05-14 10:15


– Jag var på fel plats vid fel tillfälle, säger han och fortsätter: – Men visst är man förbannad för det som hände. Kanske hade jag kunnat springa? Men jag har bestämt mig för att lägga allt bakom mig och gå vidare. Så det är bara att kriga på och fortsätta kämpa. Pierre greps av polisen och dömdes senare till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. De senaste åren har inte varit lätta vare sig för Pierre eller hans familj. Att slitas bort från en vardag som kretsat kring att ständigt finnas till hands för sina barn har varit smärtsamt. – I början bröt jag ihop så fort jag såg dem när de kom och hälsade på, jag var ju så jävla skör. Jag fick inte ens ta i min tjej när vi träffades på häktet. Vi fick sitta en bit ifrån varandra. Men jag fick byta blöja på min yngsta dotter om det var någon vakt som kollade på, säger han och fortsätter: – Det har blivit mycket frustration och tårar. Ibland ville jag ju leka med dottern under besöket. Men så kanske hon somnade och vaknade inte förrän precis innan besöket var slut. För att Få tiden att gå lite fortare inne i fängelset startade Pierre en målarcirkel eftersom han är konstnärligt lagd och älskar att måla. Men att få tillgång till ett rum, där han och de övriga intagna som också ville måla skulle kunna hålla till, tog tid. Målarfärg och pennor är inget fångarna får ha tillgång till hur som helst. Så i väntan på att dra igång målarcirkeln fick Pierre nöja sig med att måla med det han kunde hitta för att stilla sitt kreativa behov. Kaffesump, damm och lite gamla tapetrester fick duga som målarfärg i väntan på att fängelsebyråkratin skulle ge besked om målarrummet. Men när de väl fick tillgång till ett rum fortsatte ändå Pierre att måla med allt han kom över, förutom vanlig målarfärg.

– Det blev lite av min grej helt enkelt, säger han och bläddrar i en pärm fylld av kaffedoftande målningar. Pierre fortsätter att berätta om hur det var första gången han skulle fira julafton i fängelset. För honom är julafton en högtidlig dag då man ska umgås med familjen, mysa och ha det trevligt ihop. Men sitter man inlåst på en sluten anstalt är det inte så enkelt att ordna det. Men han gjorde vad han kunde och ansökte om tillstånd att få ha en liten tv i besöksrummet så att han och hans familj åtminstone skulle kunna se på Kalle Anka tillsammans. Att få till den högtidliga stämningen var däremot en svårare nöt att knäcka. Men det fick han hjälp med från oväntat håll. – När familjen kom in i besöksrummet hade min äldsta son satt på sig dubbla skjortor och dubbla byxor. Så när jag kom in med fångkläderna på mig sa han: ta av dig de där. Sen gav han mig hälften av sina kläder. Så vi fick till den där sköna familjekänslan ändå, fast vi var inlåsta. Det var en riktig kanongrej. När yNgsta dottern fyllde ett år var det också ett stort projekt att kunna anordna ett värdigt kalas åt henne. Pierre hade bakat en tårta och ville givetvis ha ett brinnande ljus i den när familjen kom på besök till fängelset för att fira. Men det gick inte för sig eftersom det inte är tillåtet för de intagna att använda tändare. Efter mycket om och men gick ändå en vakt med på att tända ljuset så dottern skulle få blåsa ut det. Men så fort lågan slocknat tog han bort ljuset ur tårtan. – Man känner sig helt maktlös. Men det blev gjort i alla fall, säger Pierre uppgivet. I fängelset kom Pierre i kontakt med Bryggan. Bryggan är en organisation som hjälper barn att få en så bra relation som möjligt med sina frihetsberövade föräldrar och som även arrangrar träffar i fängelset för fångar som behöver prata om saknaden av sina barn. För Pierre blev det en frizon där han tillsammans med

» I början bröt jag ihop så fort jag såg dem när de kom och hälsade på «

PA P PA M A G A Z I N E - 73 -

Nära livet Kriminella pappan.indd 73

2012-05-14 10:15


FakTa bRYGGan • Bryggan är en ideell förening som hjälper barn med föräldrar i fängelse eller i häkte. Via bland annat samtalsgrupper ger de stöd åt barn, ungdomar och föräldrar och hjälper dem som är i behov av att träffa andra personer som befinner sig i liknade situationer. • Bryggan arrangerar även samtalsgrupper på anstalterna för de intagna och aktiviteter utanför fängelset där föräldrarna kan umgås tillsammans med sina barn.

andra fångar i samma sits kunde få prata om sina barn. Något som gjorde tiden i fängelset aningen lättare. – Där kunde man prata ut och byta erfarenheter. Det var verkligen en kanongrej. Idag tIllbrINgar Pierre all tid utanför fängelsets murar. Han har fotboja och arbetar dagtid på egna företaget Phat Design, där han gör logotyper och designar bildekaler, skyltar och kläder. På helgerna brukar han även tatuera i en studio vid Globenområdet i Stockholm. Så något problem med att fylla dagarna med saker att göra har han inte. Men direkt efter arbetet måste han befinna sig inne i sitt hem. – Så på kvällarna finns jag tillgänglig för familjen även om jag inte får skjutsa min son till träningar eller så. Men på helgerna kan vi göra utflykter. Fast jag får inte vara bortrest längre än 24 timmar, så det blir det inga långa turer. Tiden inne i fängelset har förändrat Pierre som människa, när det gäller hans sätt att tänka och hur han vill leva. Han har rannsakat sig själv och sina vänner och vet idag med säkerhet vilka i hans liv som faktiskt betyder något för honom. – Jag tror familjen blivit starkare och kommit varandra närmre under den är tiden. Vi pratar mycket mer nu än tidigare. Och så har jag lärt mig att uppskatta små saker. Som att köra bil eller att få köpa en tidning som man får bläddra lite i innan man betalar. I sommar blir Pierre en fri man igen efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Det hade han gärna firat med att resa iväg till en skön sandstrand och bara njutit av livet. Men stranden får vänta. Han ska nämligen

bli pappa för fjärde gången samma månad som han kommer ut plus att hans äldste son fyller 18 år och han själv ska bli 40 år. Så om det var helt fel läge i livet att åka in i fängelse när han gjorde det för drygt tre år sedan så är det precis tvärt om nu. Lämpligare läge för att bli frisläppt än så här kan det faktiskt knappast bli

Ovan: Pierre använde i stort sett allt utom vanlig målarfärg när han skapade sin konst inne i fängelset. För att få struktur i målningarna gned han dem mot cellväggen.

PA P PA M A G A Z I N E - 74 -

Nära livet Kriminella pappan.indd 74

2012-05-14 10:15


Hjälp barn hitta hem. Varje dag splittras familjer på grund av krig och katastrofer. Varje dag kämpar vi för att återförena dem. Med din hjälp kan fler barn hitta hem. Bli månadsgivare idag på www.redcross.se Svensk Insamlingskontroll, SFI, granskar att pengarna används rätt.

pappa_nr5_075.indd 1

2012-05-25 17:22


PA P PA M A G A Z I N E - 76 -

kreativa barnvakter.indd 76

2012-05-14 10:16


kreativa barnvakter När trebarnsföräldrarna Ulf och Nadia Cedergren kommer hem från jobbet har barnen redan lekt av sig. Med en kreativ barnvakt är barnen i trygga händer och får även utveckla sina kreativa sidor. — text anna ekeroth foto fredrik claesson

D

et är onsdag kväll och syskonen Elliot, Simon och Axel Cedergren sitter hemma vid köksbordet och målar dricksglas tillsammans med barnvakten Ida Stiller. Ida kommer från företaget Kreativa barnvakter i Stockholm som förmedlar barnvakter med kreativitet som sin specialitet. Det här är femte gången Ida är hemma hos familjen Cedergren. Idag har hon precis som vanligt hämtat de minsta barnen Simon och Axel i förskolan, äldsta barnet Elliot är så stor att han kan gå den korta vägen hem från skolan själv. Kreativa barnvakter startades 2010 av skådespelaren Viktor Åkerblom som varit programledare för bland annat Bolibompa. Tanken är att barnvakterna inte bara ska passa barnen utan också locka fram och främja deras kreativa sidor. Efter att ha skapat sig en bild av familjen föreslår Kreativa barnvakter en barnvakt som de tror kan passa familjen. Hos Kreativa barnvakter finns alla möjliga personer, barnvakterna kan till exempelvis vara skådespelare, konstnärer eller musiker. Ida Stiller dansar, fotograferar, spelar teater och skriver. När hon kommer till Familjen Cedergren brukar de hitta på lekar ute i parken och ibland bakar de muffins. Innan de gick hem från skolan just denna dag stannade de till på skolgården och lekte brandmän. PA P PA M A G A Z I N E - 77 -

kreativa barnvakter.indd 77

2012-05-14 10:16


– Både Axel och Simon gillar brandbilar, säger Ida. Under ett pass ingår alltid en kreativ stund samt ett projekt som kallas kreativa boken. I den får barnen skapa sin alldeles egna saga med hjälp av barnvakten. Elliot gillar att rita och skriva och han är den som kommit längst med sin bok: – Den handlar om en pojke som nästan alltid blir sur, säger Elliot och visar boken där han både ritar och illustrerar sin berättelse. KlocKan är strax efter sex på kvällen och de två minsta barnen har tröttnat på att måla glas och springer istället bort till vardagsrummet och kryper upp i familjens stora soffa. Då kommer mamma Nadia hem från jobbet. Även pappa Ulf är hemma men han sitter upptagen på övervåningen i ett viktigt telefonmöte. Familjen har haft andra barnvakter tidigare och Nadias syster och barnens farmor och farfar har ställt upp mycket. Men nu när behovet av barnvakt ökat ville Nadia inte längre be släkten om hjälp hela tiden och familjen bestämde sig därför för att anlita en professionell barnvakt. Efter att ha kollat på nätet hittade hon företaget Kreativa barnvakter. – Jag tycker det är kul med en inriktning. Med Ida och med Kreativa barnvakter hittar man på något kul och gör något med tiden, säger hon. Telefonmötet är över och Ulf kommer ner från övervåningen. Att skaffa barnvakt var också en förutsättning för att allt skulle fungera när han tackade ja till sitt nya jobb som fabrikschef. – Jag måste ha flexibilitet så att jag kan komma och gå som jag vill, säger han. Att anlita en barnvakt från ett företag känns bra för både Nadia och Ulf eftersom de vet att företaget noga valt ut sina barnvakter genom intervjuer och kontrollerat all personal mot polisens belastningsregister. Och alla barnvakter har tidigare erfarenhet av barnpassning. – Det känns bättre att anlita ett företag. Jag har även kollat lite på privatannonser men då vet man aldrig vem man får. Det känns tryggt att ha ett företag i ryggen, säger Nadia. Ulf sätter sig ner i soffan och minsta barnet Axel kryper upp i hans knä. – Trots att jag arbetat mer nu än tidigare så känns det inte jobbigare. Det är så otroligt mer jobbigt att veta att man måste passa tider och hämta barnen. Nu kommer man hem och vet att barnen har haft det roligt, säger han

familjen cedergren Pappa: Ulf Mamma: Nadia Barn: Elliot 8 år, Simon 4 år, Axel 2 år Kreativ barnvakt: Ida Stiller

Kreativa barnvakter är en filial till företaget Kreativast som ordnar kalas och event. Nyligen höll Kreativast i ett event som de fyllde med pirater. PA P PA M A G A Z I N E - 78 -

kreativa barnvakter.indd 78

2012-05-14 10:16


ENTRÉ OCH BOENDE

*1930

sek

TA EN PAUS MEDAN BARNEN LEVer RÖVARE. Känner du Ronja Rövardotter? I Astrid Lindgrens Värld finns hon, Emil, Pippi och många av Astrid Lindgrens andra figurer på riktigt. Barnen kan träffa och leka med dem i Villa Villekulla, Mattisborgen och alla de andra välbekanta miljöerna. Det är så sagor och kaffepauser blir verklighet. Har ni långt att resa kan ni bo på vår camping eller i någon av våra bekväma stugor som ligger alldeles i närheten av entrén. Vår sommarsäsong startar 11 maj och äventyret fortsätter ända in i september. Välkomna!

Vimmerby • 0492 - 798 00 • www.alv.se *Prisexemplet gäller för två dagars entré och en natt i campingstuga, söndag–torsdag, 12 – 23 augusti. Gäller två vuxna och tre barn.

pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-24 14:09


En pappa i tidEn

Hängslen, rutiga skjortor och jeans i 50-talssnitt. I Per Nordahls butik förflyttas besökaren till en tid då brylkrämen och rockabillymusiken var senaste nytt.

text louise josborg foto fredrik claesson

PA P PA M A G A Z I N E - 80 -

sivletto.indd 80

2012-05-14 10:17


D

et vore en ren lögn att påstå att Malmgårdsvägen på Södermalm i Stockholm är den ideala adressen för en butik. Bara ett och annat skyltfönster kantar gatan. I övrigt är det mest bostadsfasader, och en handfull av de kulturminnesmärkta småhusen som Södermalm kan stoltsera med, som utgör inramningen. Folkvimlet kring Nytorget ett par kvarter därifrån kan visserligen kännas behagligt avlägset en solig förmiddag. Och dessutom ruvar gatan på en underjordisk pärla. Entrén till butiken Sivletto är ett äventyr i sig. Precis innanför dörren finns ett hallutrymme som inte är mycket större än en gästtoalett. Genom ett hål i golvet kommer besökaren in, eller snarare ner i butikslokalen via en spiraltrappa storlek mindre. Rockabillymusiken som läcker upp genom trapphålet skvallrar om vad som komma skall. Om entrén kan tyckas en smula liten är butikslokalen som öppnar sig nedanför den desto större. I det ombyggda garaget finns kläder, både vintage och nyproducerade, naturligtvis ett rikt utbud av pomada, möbler och prylar som faller rockabillyvurmaren i smaken. Dessutom går det att ta en kopp kaffe, klippa sig och spela flipper.

» Det är både bra och dåligt att vara egen företagare och ha småbarn tycker jag «

Till höger: Här kan du klippa dig och få den rätta rockabillyfrisyren med den obligatoriska brylkrämen.

Per Nordahl, en av butikens grundare och ägare, slår sig ner i en av sammetsfåtöljerna med tjusig patina som står vid disken. Han ser oförskämt lugn ut, det är bara att konstatera. Tillsammans med sin flickvän Anna-Karin Starnberg driver han butiken med tillhörande webbshop och för ett par månader sedan blev han dessutom pappa till Knut. För den oinsatte låter det som han är en man med bråda dagar. – Det är både bra och dåligt att vara egen företagare och ha småbarn tycker jag. Att vara pappaledig finns det ju ingen direkt chans att få vara. Däremot kan jag välja att jobba hemma och anpassa tiden väldigt mycket efter vad som passar mig, säger han. Idéen till att starta en butik med femtiotalstema föddes ur det egna intresset för tidens estetik. – Det fanns inget sådant här ställe, så vi såg en öppning på marknaden, säger Per. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att starta en butik i ett gammalt garage. När Per såg lokalen första gången låg det en möbelverkstad där. Där entrén till butiken finns idag fanns bara ett hål upp till gatuplanet. Från det att han och Anna-Karin satte igång att bygga om dröjde det ett par år innan butiken kunde öppnas. – Vi var redo att kasta in handduken i slutskedet, men det gick bra tillslut. i Ett hörn av butiken finns vintagebarnkläder som borde falla den femtiotalsfrälste småbarnsföräldern i smaken. En liten skinnjacka med fransar hänger på en galge, och under står en kartong med 50-talskepsar modell mindre. Har du och Knut redan samma klädstil? – Vi klär honom väl inte bara i kläder härifrån, men vi har faktiskt varsin matchande outfit, jag och Knut, säger Per

PA P PA M A G A Z I N E - 81 -

sivletto.indd 81

2012-05-14 10:17


AllA är vinnAre i ett jämställt sAmhälle text christian massana foto michel widenius

Att skapa ett jämställt Sverige är en ständigt pågående process som aldrig tar slut, menar jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP). Att göra det billigare för barnfamiljer att få hemhjälp tror hon är ett av många steg på vägen. PA P PA M A G A Z I N E - 82 -

Nyamko sabuni.indd 82

2012-05-16 10:24


NYAMKO

10 snabba Tvätta bilen Lappa trasiga kläder Gå på föräldramöte Plantera blommor Stå vid utomhusgrillen Betala räkningar Rött Sporttidning Passagerarsätet Spa-besök

Namn: Nyamko Sabuni Bor: Stockholm Ålder: 43 år Yrke: Jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister Familj: Man och två barn Förebild: Martin Luther King Avskyr: Feghet Älskar: Mod

Storhandla Installera nya digitalboxen Gå på fotbollsträning Klippa gräsmattan Baka blåbärspaj Stryka kläder Blått Skvallerblaska Vid ratten Paintball-krig

PA P PA M A G A Z I N E - 83 -

Nyamko sabuni.indd 83

2012-05-16 10:24


10 snabba Tvätta bilen Lappa trasiga kläder Gå på föräldramöte Plantera blommor Stå vid utomhusgrillen Betala räkningar Rött Sporttidning Passagerarsätet Spa-besök

Hur ser du på jämställdhet? – Att det är ett delat gemensamt ansvar för barn och hemmet. Möjlighet för båda att kunna kombinera yrkesliv och familjeliv och kunna göra karriär. Går det att värdera hemmets olika sysslor mot varandra? – Männens obetalda arbete går ju oftast att planera och är inte stressande. Underhållsarbete som att klippa gräset, måla villan, tvätta bilen och byta däck. Det är sånt man kan göra imorgon om man inte känner för att göra det idag. Medan kvinnors obetalda arbete är sånt man kallar för hushållsarbete. Sånt som sker varje dag. Och det skapar stress och gör det svårare för kvinnor att kombinera yrkesliv och

Storhandla Installera nya digitalboxen Gå på fotbollsträning Klippa gräsmattan Baka blåbärspaj Stryka kläder Blått Skvallerblaska Vid ratten Paintball-krig

familjeliv och att göra karriär. Och jag ser det inte som ett politiskt projekt, eller mitt ansvar, att kvinnor och män byter obetalt arbete. Mitt uppdrag handlar snarare om hur man avlastar hushållen från det obetalda arbetet rent generellt. Och det gör man exempelvis genom skattereduktion för hushållsnära tjänster. Men sen skadar det ju inte om männen tar mer ansvar för hemmet och barnen. Jag ser det alltså inte som mitt politiska uppdrag att få män och kvinnor att byta jobb, utan att avlasta hushållen. Hur gör man det rent konkret? – Genom att kunna köpa tjänster billigare. Skulle vi haft fullt pris så har folk inte råd med det.

PA P PA M A G A Z I N E - 84 -

Nyamko sabuni.indd 84

2012-05-16 10:24


Nyamko Sabuni kom till Sverige 1981, tolv år gammal och växte upp i Kungsängen.

faktisk vill leva. Läste nyligen en undersökning där man kommit fram till att människor vid dödsbädden ångrar att de jobbade för mycket och inte hade tillräckligt mycket tid ihop med sina barn. De ångrar att de lät sina liv styras av omgivningen. Och kampen för jämställdhet har ju handlat mycket om att lagstiftningsmässigt och opinionsmässigt förbättra för kvinnor. Och det har nog varit rätt. Men jag tror att vi nu kommit till en tid då vi måste vidga perspektivet och börja tala om hur ojämställdheten drabbar män. För idag tror jag att många män tror att ju mer jämställt samhälle vi skapar desto mer måste de ge avkall på till förmån för att kvinnorna vinner något. Men så är det inte med jämställdhet. Utan jämställdhet handlar om att vi båda vinner något på det.

Okej, men hur blir det för dem som inte har möjlighet att köpa den tjänsten då? – Ja det blir ju svårare, men jag har för tillfället inga andra metoder för att kunna avlasta från det obetalda arbetet mer än att vi nu gör det billigare. hur ser det ut hemma hos dig? – Jag tror vi delar relativt lika när det gäller hushållsarbetet. När det gäller barn är det min man som tar lite större ansvar. Nu jobbar jag ju mer än vad han gör. Jag måste inte stressa hem tidigt på eftermiddagen för att hämta barnen utan han har kunnat göra det eftersom han jobbar deltid. Men å andra

sidan, hade vi haft möjlighet att ha någon som skulle kunna hjälpa oss där hemma eller att förskolan hade haft öppet längre så skulle han också kanske kunnat fortsätta att jobba heltid. Men det handlar ju också om vad man gör för prioriteringar. Min man hade redan gjort karriär så för honom var det prioriterat att vara hemma med barnen. Och det är ju inte heller fel. Bara man är medveten om varför man gör den prioriteringen och inte tvingas göra så bara för att det inte finns några andra möjligheter eller lösningar. Vad är det som är spännande med att arbeta med jämställdhetsfrågor? – För mig är det en drivkraft att se till att både män och kvinnor lever de liv som de

vArför vill du inte kalla dig feminist? – För mig är det bara ett politiskt korrekt begrepp som inte alla som kallar sig för det ens lever upp till. Och jag är övertygad om att mitt arbete skulle underlättas av att jag kallade mig feminist, men det ligger inte i min natur att göra det lätt för mig. Jag är liberal, och att vara liberal innebär att man är för jämställdhet. Jag kan förstå att man som socialist eller konservatist vill kalla sig för det för att kunna säga: vi för klasskamp, men också en kamp för jämställdhet. Men som liberal har man alltid kämpat för de enskildas rättigheter oavsett kön, och då känner jag att jag inte behöver förstärka det ytterligare. Det måste vara mitt arbete och min gärning som ska bedömas, inte vad jag kallar mig för. Göran Persson kallade sig feminist och jag kände bara, jaha. Vad återstår att göra då? Det blev absurt. Slutligen, när är Sverige ett helt jämställt land? – Jämställdhet är ett förändringsarbete som man ständigt måste jobba med. Det är ungefär som demokrati. Det går inte att säga, nu är vi en demokrati, nu lägger vi av. Varje ny generation måste lära sig vad demokrati är och hur man tar tillvara på den och utvecklar den. Och det är likadant med jämställdhet. Men när vi kommer till en punkt då strukturerna i samhället inte hindrar oss som individer till att bli vårt bästa jag och vi väljer mindre könsbundet när det handlar om utbildning eller arbete, ja till dess krävs ett ständigt förändringsarbete som vi måste arbeta med från generation till generation

PA P PA M A G A Z I N E - 85 -

Nyamko sabuni.indd 85

2012-05-16 10:24


Gå en livsviktig kurs!

Vad gör du om ditt barn ramlar ner för trappan eller sätter i halsen? Att våra egna eller någon annans barn ska drabbas av en olycka eller bli akut sjuk är för många det värsta vi kan tänka oss. Efter den här kursen kommer du att ha en ökad trygghet och handlingsberedskap att våga agera om ett barn i din närhet råkar ut för en akut situation.

Under kursen lär du dig:

• Undersökning av ett livlöst barn • Hjärt- och lungräddning • Handgrepp om barnet sätter i halsen • Första Hjälpen / Labc • Att larma 112 • Akuta sjukdomstillstånd och olycksfall (feberkramp, allvarlig allergi, falsk krupp, brännskador, skall- och nackskador, förgiftningar, drunkning och fallolyckor)

m 80% av de so r den gått kursen ge högsta betyg!

Vi har kvällskurser mitt i Stockholm city! Läs mer och se kursdatum på: www.lifeinmind.se

UTBILDNING & UTVECKLING UTBILDNING & UTVECKLING


utmanande yoga i 40 grader Blodet pumpar genom kroppen och svetten lackar. I den 40-gradiga värmen åker plagg efter plagg av. Pappa Magazine har träffat Kim Melander och tagit reda på den svettiga sanningen om bikramyoga. —

© Du Calme

© Du Calme

text joachim alm

Vad är bikramyoga? – Bikramyoga är en fysisk yoga som utförs i samklang med andning. Skillnaden mot vanlig så kallad hathayoga är att man här gör man alla positioner i 40 graders värme, säger Kim Melander som driver yogastudion Du Calme i Stockholm. På vilket sätt skiljer den sig från andra former av yoga? – Den stora skillnaden är att övningarna görs i värme och att man gör samma serie varje gång. Serien består av 26 positioner inklusive en inledande och en avslutande andningsövning. Under nittio minuter gör man sen tretton positioner stående och tretton sittandes eller liggandes på golvet. Det som

PA P PA M A G A Z I N E - 87 -

egentid bikramyoga.indd 87

2012-05-14 10:22


gör upplevelsen så annorlunda är just att du får jobba med kroppen i värme, få igång blodcirkulationen och samtidigt jobba med kondition och styrka. Varje position görs två gånger med en kort återhämtning emellan. Idén med att göra om varje övning är att du kan diagnostisera ditt utgångsläge för dagen. Var är jag idag? Hur mår jag? Var befinner jag mig fysiskt och känslomässigt? Andra gången vet du mer exakt hur långt du kan gå in i positionen och hur mycket du kan utmana dig själv. Vilka kan utföra bikramyoga? – Alla kan träna bikramyoga men man måste ta det lugnt i början. Klassen är uppbyggd så att alla får instruktioner samtidigt. Det kan kännas svårt om man är extremt prestationsinriktad och vill kunna allt på en gång. Även fast bikramyoga är relativt lätt att komma in i måste man själv kunna ta till sig informationen man får av instruktören och kunna omsätta den till det du tror din kropp klarar av. Har du till exempel en ny eller äldre skada måste du vara oerhört försiktig i början. Är det många män som tränar? – Ja, vi har ungefär trettio procent män som tränar regelbundet. Det kan vara en egoknäckare för en del eftersom den är så avslöjande. Men jag tror att killar behöver det för att hitta harmoni och våga bottna i sig själva. Yoga kan slipa av en hel del machoattityd och ge lite mer ödmjukhet. Och det är väldigt attraktivt, tycker jag. Bikramyogan är så direkt och kallas ju ibland för en militärisk form av yoga. Jag tror att killarna har lättare att förhålla sig till det eftersom det är så pass utmanande. Samtidigt får de också tänka på andning, balans och den mentala delen av yogan, vilket inte alltid har varit tillgängligt för killar i andra typer av träning. Det ligger ju fortfarande en massa gamla föreställningar kvar när det gäller hur män ska vara. Att de inte ska känna efter till exempel. Här kommer man ju inte undan. Man måste känna efter och samtidigt fokusera. Alla upplever klasserna olika. För en del kan

bikramyogan kännas som att få en käftsmäll i fyrtio graders värme. Andra får en helt annorlunda upplevelse. Men våra killar kommer tillbaka. Vilka effekter av träningen kan man förvänta sig? – Det är svårt att säga. Fördelarna med träningen kommer olika snabbt till olika människor. Det finns olika typer av människor som kan reagera på liknande sätt. Högpresterande människor kan gå i väggen på grund av att de är otåliga, glömmer bort att andas

ordentligt och tappar fokus för att de inte kan allt på en gång. En annan typ av person kan vara mindre rent fysiskt men ha en fantastisk uthållighet. De största effekterna kommer av att kunna vara närvarande och andningen som knyter ihop det känslomässiga planet med det fysiska. Det dyker upp tankar, känslor och tillstånd som man kanske inte räknar med och som man måste hantera. Jag tror att man på det sättet kan hitta en mer positiv dialog med sig själv och bli mer medveten om vad, hur och varför du gör vissa saker. Finns det några regler man måste hålla sig till?

» Det är också viktigt med så lite kläder som möjligt så att du får svettas ordentligt «

– Egentligen inte men det finns några saker man behöver tänka på för sin egen skull. Att försöka undvika att dricka tills efter uppvärmningen, cirka tjugofem minuter in i passet. Det handlar om att fokusera och koncentration är något man bygger upp under en viss tid och det är bra att få så mycket fokus som möjligt i början för att kunna behålla den under hela passet. Vattnet blir ofta en distraktion, man dricker lite och börjar lätt tänka på annat och tappar koncentrationen. Efter en tid tittar du dig inte ens om i rummet och bryr dig inte om någon annan, behöver inte ta hand om någon annan och det är så skönt. Under klassen håller man alltid ögonen öppna och behöver du vila gör du det i första hand stående, sen sittande och i sista hand liggande. Målet är att alltid stanna i rummet under hela passet. Det är det som är det viktiga. Vilken utrustning behövs? – Det är bra att ha korta byxor så att man kan se sina knän i spegeln. Efter tjugo minuter i 40 graders värme glömmer man lätt bort var på kroppen de sitter. Det är bra om kläderna är elastiska så att du kan röra dig ordentligt. Killar brukar börja med t-shirt på överkroppen, sen linne och till slut ingenting. Det är också viktigt med så lite kläder som möjligt så att du får svettas ordentligt. Under övningarna är det också viktigt att kunna se hela kroppen i spegeln. Vad gör bikramyoga till en bra träningsform?

PA P PA M A G A Z I N E - 88 -

egentid bikramyoga.indd 88

2012-05-14 10:22


© Du Calme © Du Calme

Bikramyoga är en utmaning och kallas ibland för militärisk yoga. Samtidigt handlar det om andning och balans precis som med vanlig yoga.

– Mycket handlar om inställning. Många som kommer hit kommer från början för att de vill forma kroppen på olika sätt. Efter en tid upptäcker många att man generellt mår mycket bättre, hela kroppen känns friskare och många upplever också en ökad självkänsla och en starkare tillit till sig själva. Jag tycker att människor blir mer tillåtande, vilket man måste vara när man står inne i yogastudion. Där måste du lyssna på dig själv på ett annat sätt och acceptera att du befinner dig exakt där du är. Jag tror att det handlar mycket om att skifta perspektivet utifrån och in till inifrån och ut och den händelsen kanske man inte förväntar sig när man går in på ett träningspass. Det är det som är så grymt bra med den här yogan, tycker jag. Eftersom rummet är varmt ökar blodcirkulationen och det är då allting händer. Bikramyogan är skonsam eftersom vi inte har några hopp och för att serien i sig är rehabiliteringsvänlig. Det gör att man kan slappna av. Den dag du måste intala dig själv att du orkar ta dig hit är kanske den dag då du kommer göra de största framstegen. Hur ofta kan man träna? – Jag skulle rekommendera att du tränar

minst två gånger i veckan för ett snabbare resultat. Då händer det så mycket mer. Kör man två pass i veckan kommer du lättare ihåg vad och hur du ska göra. Du behöver ge bikarmyogan lite tid innan du kommer in i det. Men en gång i veckan är bättre än ingen gång. Handen på hjärtat, hur jobbigt är det egentligen? – Det handlar väldigt mycket om vad du går in med för attityd. Många av oss är så väldigt tävlingsinriktade och vill göra bra ifrån oss. Om du kan sträva efter en mer tillåtande inställning mot dig själv under klassen och försöker att hålla kvar fokus på andningen så underlättar det. Då kan du hålla en hög och bra nivå. Du är där för att ta hand om dig själv och då behöver du lyssna på kroppen och tillåta dig själv att vila eller sätta dig ner om det blir för jobbigt. Det handlar om att utforska, utmana och respektera sig själv men också sina gränser. Vi har ju alla en mer eller mindre medveten uppfattning om vad vi tror att vi klarar av, både fysiskt, känslomässigt och mentalt

PA P PA M A G A Z I N E - 89 -

egentid bikramyoga.indd 89

2012-05-14 10:22


CANVAC

CENTRALDAMMSUGARE

INSTALLERAT

&KLART!

7.865:*

från

* Totalt nettopris inklusive moms (efter ROT-avdrag) vid standardinstallation av Canvac Q Basic Komplett Paket. Pris utan ROT-avdrag 10.340:-. Maskinerna på bilden är Canvac Q Premium bag (fr 10.840:- installerad efter ROT-avdrag) och Canvac Q Premium LCD (fr 12.145:- installerad efter ROT-avdrag)

SLÄNG UT DINA MIKROMONSTER ! Med ett centraldammsugarsystem från Canvac sugs allergener som mikrodamm och kvalster ut ur inomhusmiljön för gott. Det blir renare – och du behöver inte dammsuga lika ofta!

FÖR KOMPLETT ÅTERFÖRSÄLJARLISTA SE CANVAC.SE pap_1202_s000.indd 1

2012-02-16 15.07


Andreas Jonsson krönika

Foto: Fredrik Wagner. Stylist: Elin Freiman

Jag vill inte vara näst bäst

Jag har alltid varit killen som känner, tycker och visar mycket. Inga känslor stängs inne – allt ska ut. Och jag delar gärna med mig av både ups and downs i livets bergochdalbana. Jag är killen som inte kräver särskilt mycket tillbaka. Ett leende, en kram, ett hej eller kanske en puss på kinden är små saker som får mig att orka mer. Men ingenting jag kräver. I alla fall var det så förut. Nu har jag fullständigt kollapsat för lilltjejen som flyttade in i mitt liv för femton månader sen. Hon påverkar mig mer än vad någon annan människa någonsin gjort. Hennes leende får den mörkaste dag att ljusna. Hennes skratt kan spräcka metertjocka isblock mitt itu. Hennes tindrande ögon gör mig knäsvag. Jag smälter verkligen för henne. När Elvira föddes skapades ett behov inom mig som jag inte haft förut. Förutom längtan och viljan att vara min dotters klippa, hennes trygghet och bästa vän, skapades sakta men säkert ett nytt behov inom mig. Att få ett leende av dottern blev ganska snabbt som en drog. Ett tomrum som bara kunde fyllas av en enda person. Elvira. Hela situationen har med tiden blivit rätt knepig. Jag har skapat ett hål i mitt liv som behöver fyllas. Jag har skapat ett uppmärksamhetsbehov som fått oanade konsekvenser. Helt plötsligt förstod jag den urtöntiga morsan med barnvagnen i rulltrappan. Du vet hon som pratar bebisspråk med ungen framför henne. Jag hade gått och blivit en töntfarsa jag med. Nu var det jag som stod med huvudet nerkört i vagnen, pratandes med superpipig stämma och struntande fullständigt i vad alla runtomkring mig tyckte och tänkte. Nu var det bara en sak som räknades. Jag fiskade leenden. Självklart vill jag inte vara killen som bara gör saker för att få något tillbaka. Min kärlek

PA P PA M A G A Z I N E - 91 -

andreas jonssons krönika #5.indd 91

2012-05-14 10:23


Andreas Jonsson till Elvira är gränslös, uppriktig och sann. Jag har aldrig tidigare känt liknande känslor för någon annan människa. På något sätt är det just detta som gör det hela än mer smärtsamt. Jag avskyr att bli dissad. Att hälla ut all min kärlek och fullständigt blotta min nakna själ för att inte få något tillbaka - det gör ont. När dottern blir gladare av att se min svärmor än av att se mig – då känns livet inte helt på topp om man säger så. På samma sätt som jag påverkas av min dotters leende en regning dag, påverkar det mig att inte bli accepterad. Att inte få den där gulliga kramen. Att inte vara favvomyset så fort mamma finns i närheten. Känslan av att inte räcka till, att komma i andra hand känns sjukt jobbigt. Jag vill inte vara den näst bästa. För några veckor sedan, just när det kändes som värst med den rådande mammigheten, var jag och en god vän till mig och fikade på ett av mina favoritfik i Vasastan. Det var jag, Elvira, min vän och hans son. Ingen mamma var närvarande. Ingen mammighet heller för den delen. I två timmar njöt jag tillfullo. Elvira tydde sig helt och fullt till sin pappa. Jag var hennes trygghet den stunden. Jag var hennes klippa, och hon – hon var min. Den eftermiddagen fylldes mitt ego till bredden. Tomrummet försvann och jag insåg att jag var älskad. Kärleken var besvarad och allt gammalt groll var som bortblåst. Det var jag och hon. Vi för alltid. Andreas Jonsson Skribent, föreläsare och småbarnspappa

PA P PA M A G A Z I N E - 92 -

andreas jonssons krönika #5.indd 92

2012-05-14 10:23


pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-25 20:33


REW PHATC stora för Kläder å! och sm

000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 11:23


prata med andreas

© thinkstock

Här genom Pappa Magazine, på twitter och i min vardag träffar jag hela tiden andra män som vill snacka känslor. Allt från små saker till livsavgörande beslut. Många med en ny roll i livet. Rollen som pappa. Prata med mig. Bolla idéer, skicka din feedback och utbyt erfarenheter. Vi pappor är enormt viktiga. Mejla mig på andreas.jonsson@modernatidskrifter. se eller skriv till mig via #pappagruppen på twitter. Ingen expertjury, bara vanliga pappor med vanliga frågor och mängder med erfarenhet. —

Läsa sig tiLL en bra föräLder?

En nära vän till mig som snart ska bli pappa berättade hur han blivit beordrad att läsa de böcker som den blivande mamman fått på MVC. Böcker om hur du blir en bra förälder.Tio steg till att bli en bra pappa. Tanken som slog mig är att jag aldrig läste de där böckerna och inte blev jag en sämre farsa för det.

text andreas jonsson

Ovan: Daniel Wieselberg, mannen bakom bloggen pappasappar.se.

Andreas

sängfösare 2.0

Hiss & diss

Nu finns appen som får ditt barn att somna som en stock. Ladda ner iSleep Baby till din smartphone och välj det ljud som passar ditt barn bäst. Som en hårtork kanske? För dig som missade reportaget i Pappa Magazine om ”Pappas appar” som publicerades i aprilnumret rekommenderar jag verkligen ett besök på www.pappasappar. se. Där hittar du en mängd av användbara tips på appar som gör ditt och barnens liv roligare.

Fimpa ciggen för f-n. Den här månaden dissar jag alla de respektlösa människor som bolmar sin äckliga rök rakt på mitt barn när vi njuter av uteserveringarna. Vill du röka, absolut vännen, men blås inte in din rök i barnvagnen tack.

© Pertti Raami

Jag vet att det är nu man ska vara i Sverige och njuta av den svenska sommaren men jag kan inte låta bli att minnas tillbaka till i vintras när vi semestrade iThailand.Tänk om vi barnfamiljer kunde bli lika bra bemötta på en restaurang i Sverige som vi blev iThailand.Tummen upp för mer barnvagnsplatser på resturangerna.

PA P PA M A G A Z I N E - 95 -

andreas jonsson pappakoll #5.indd 95

2012-05-14 10:24


två tandpetare i baken, tack När sömnbristen är total. När du knappt ens orkar resa dig ur sängen. Då behöver du något snabbt och uppiggande. Andreas listar sina fem favoriter. 1. Nespressomaskinen är min räddning varje morgon. Enkelt, snabbt och starkt. Precis vad en stressad pappa behöver. Kyl ner dig med en isbit. Använd isbiten över hela ansiktet. Du blir pigg, ser fräschare ut och vaknar garanterat.

2.

3. Hjälp på burk. På apoteket finns receptfria koffeintabletter för drygt 50-lappen. Farligt beroendeframkallande, men en snabb och effektiv lösning – speciellt för dig som inte dricker kaffe. 4. Jobbar du?Ta en powernap på lunchen. Tjugo minuter på soffan gör susen. Och du hinner äta lunch på fyrtio minuter. När du inte kommer upp på morgonen – ta två tandpetare och stick dig själv i baken. Jag garanterar att du kommer upp ur sängen. När du väl är uppe kan du börja med tips 1.

© thinkstock

5.

© thinkstock

Yrke: pappa

Låt mig få vara pappa tiLL mitt barn, inte en assistent Kläderna för ombytet ligger framlagda. Blöjorna är framtagna och du har fått en tydlig introduktion om vilka salvor du ska använda vid skötbordet. Känner du igen dig? Litar inte mamman till barnet på dig som pappa? Är du också trött på att vara en assistent? Nej, mina vänner. Det är dags att visa att vi pappor också kan. Vi både vill och kan mer än vad andra verkar tro.

Ovan: Att hitta tillbaka till romantik och passion är viktigt men svårt när familjen växer

give me a date nigHt Vad hände med förhållandet när två blev tre? Hur får man vuxenlivet att fungera när det plötsligt är barn med i bilden? Dela med dig av dina bästa tips hur ni får ert förhållande att spira. Mejla till mig på andreas.jonsson@ modernatidskrifter.se

Vid flera av de samtal som jag haft med andra unga pappor under de senaste veckorna har vi snackat yrkesroll under pappaledigheten. Några fäder menar att det räcker helt och fullt att vara pappa. Att man lämnar yrkesrollen, jobbmöten och sushiluncher på stan helt och hållet under sin pappaledighet. Jag gillar idén och tanken i resonemanget, men jag tror det är väldigt viktigt att ha en identitet, även under pappaledigheten. Identifierar du dig själv genom ditt yrke, som pappa eller partner? Försvann yrkesidentiteten helt och hållet när du gick på pappaledighet? Känner du igen dig? Diskutera vidare med andra pappor i #pappagruppen på twitter.

PA P PA M A G A Z I N E - 96 -

andreas jonsson pappakoll #5.indd 96

2012-05-14 10:24


grundannonser.indd 1

2011-04-15 18.10


Carina svarar

FÅFÄNG MED FINESS Då var det dags för alla underbara pappor att skrubba, ansa, styla och fråga. Carina Agdelius svarar på allsköns frågor om hudvård, hälsa och skönhet. —

1.

fråga:

Hej Carina! Har funderat på att färga ögonfransar och kanske även ögonbrynen. Jag har alltid varit rödhårig och skulle tycka det vore kul att testa och se hur det skulle se ut om de blev lite mörkare. Hur går en färgning till, vilka färger kan man välja på och vad rekommenderar du åt mig? Hälsningar Tom

svar:

Hej Tom. Att färga fransar gör du enklast hos en hudterapeut eller frisör. De har även kunskapen om vilka färger som passar dig bäst. De vanligaste färgerna som man använder är brunt och svart. Ibland kan man blanda in lite blå-svart färg till fransarna för att ge dem en intensivare färg. Vid färgning av fransarna lägger man ett litet skydd på huden under ögat. Detta för att förhindra att färg fastnar på huden. Sedan penslar man på färg på fransarna medan du blundar. Färgen skall sitta 10-15 min innan den tas av. Ibland kan det svida lite i ögonen men det är oftast ofarligt. Om du färgar fransarna så lägg gärna lite färg på brynen också. En svag brun nyans skulle nog passa dig bra. Bryn med lite färg ramar in ansiktet fint. Lycka till!

2.

fråga: Hej Carina, Skulle behöva fixa mina fötter som alltför ofta får stå ut med dålig behandling. De ser ut som de är i stort behov av det. Naglarna på stortårna har fått en konstig gulaktig färg och jag har fått en antydan till små sprickor kring hälarna. Vad beror det på? Och vad kan man göra åt det? Hälsningar Claes J

svar:

Hej Claes. Jag tycker du skall gå till en medicinsk fotvårdare och få råd samt behandling. De har goda medicinska kunskaper och kan ge dig fortsatta råd om behandling. Ibland kan en gulaktig ton på nageln vara fotsvamp och den skall tablettbehandlas. Ett besök på vårdcentralen och en provtagning för detta är att rekommendera. Fotsvamp är inget farligt men kan ställa till problem om det sprider sig samt om nageln börjar lossna. Hälsprickor är vanligt i vårt kalla och torra klimat. Här gäller det att smörja sig med en bra fotkräm varje dag. Investera gärna i en fotfil och fila fötterna regelbundet så ska du se att fötterna snart är fina igen. /Carina

3.

fråga:

Tack för en kul sida! Läste en artikel i ett tidigare nummer i Pappa Magazine om vaxning. Tyckte det såg helt okej ut på bilderna och verkade ju inte göra så ont just där den killen tog bort håret. Men hur är det om man vill ta bort hår på bröstet, magen eller ryggen? Skulle inte ha något emot att ta bort en del hår men hur ofta måste man göra det och hur ont gör det? Mvh Sigge

svar:

Hej Sigge. Hur snabbt ditt hår växer och därmed hur ofta du behöver vaxa är väldigt individuellt. Ditt hår behöver vara cirka 5 mm långt för att det ska bli en lyckad vaxning. Att vaxa ryggen brukar kännas ok, bröst och mage är dock mindre skönt. Men skall man bli fin får man lida pin som mormor sa! Lycka till! /Carina

VILL DU SKRIVA TILL CARINA? Mejla: pappa@modernatidskrifter.se

Carina Agdelius är legitimerad sjuksköterska och hudterapeut . I Pappa Magazine svarar hon på frågor som handlar om skönhet, hudvård och hälsa.

PA P PA M A G A Z I N E - 99 -

grooming carina #5.indd 99

2012-05-14 10:25


pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-23 18:03


Martin vänder blad När Martin Svensson blev pappa svalnade intresset för musiken och artistkarriären lades på hyllan. Vad han skulle göra istället visste han inte förrän en god vän sa åt honom att han borde publicera sina allt längre låttexter – i bokform. — text christian massana foto michel widenius

PA P PA M A G A Z I N E - 101 -

andraknäck-#4.indd 101

2012-05-14 10:26


Colin var bara ett par dagar gammal och hade inte ens kommit hem från BB när Martin för första gången som nybliven pappa skulle iväg och repetera med sitt rockband Nina Rochelle. Nya skivan Måndagsfolket var precis färdig och de skulle iväg på en Norgeturné som förband till norska rockbandet Turbo Negro. Tiden var knapp för att hinna med allt som var tvunget att göras innan turnéstarten. Martin beställde en taxi och åkte iväg. Sen hände något han inte var förberedd på. En bitande ångest kröp sig på ju längre bort från BB han kom och han ville plötsligt inte repetera, han kunde inte. Han ville bara tillbaka och vara med sin nyfödde son. Martin tog upp telefonen, ringde sina bandkamrater och bad taxichauffören att vända om. – Min fru Sevda hade sagt åt mig att det var klart jag skulle åka iväg och repa. Det handlade ju bara om ett par timmar. Men det gick bara inte, och det hade jag inte trott. Så jag blev orolig och tänkte: hur fan ska jag kunna jobba över huvud taget om det ska vara så här? Tids nog kom den nyblivna familjen hem och Martin kunde till slut förmå sig att slitas från lille Colin för att repetera med Nina Rochelle. Och turnén genomfördes så som det var tänkt. Men det blev det sista Martin gjorde i musikbranschen. Efter turnén bestämde han sig för att ta en paus från artisteriet. Vad han skulle göra istället hade han ingen aning om. Det var först efter en middag med vännen Bob Hansson som polletten trillade ner. – Jag hade ju börjat tappa intresset för musiken och mina låttexter hade bara blivit längre och längre. Och jag märkte att det fanns saker jag ville berätta. Men hade någon frågat mig ett år tidigare om jag skulle skriva böcker i framtiden så hade jag aldrig trott att jag skulle göra det, eller att jag ens kunde det, säger han och fortsätter: – Jag visste egentligen inte vad jag ville göra. Jag satte mig bara ner en kväll och började skriva, mest för min egen skull och märkte efter ett tag att det blev prosa. Eller, det var egentligen Bob som märkte att jag skrev en roman när han läste vad jag skrivit. Och då

Diskografi – Martin svensson 1997 1999 2000 2002

Pojkdrömmar En helt vanlig Svensson Lyxproblem & Moderna Störningar Martin och Sibirien

Diskografi – nina rochelle 2003 Om Sverige vill ha det så 2004 Mörkertal 2005 Måndagsfolket

BiBliografi 2007 Hej! Mitt namn var Elton Persson 2009 Din heder 2010 När inget annat hjälper 2011 Dingo Dingo - Den manliga frigörelsen (tillsammans med Bob Hansson och Leif Eriksson) 2011 Musik för tondöva PA P PA M A G A Z I N E - 102 -

andraknäck-#4.indd 102

2012-05-14 10:26


PA P PA M A G A Z I N E - 103 -

andrakn채ck-#4.indd 103

2012-05-14 10:26


Martin Namn: Martin Svensson Ålder: 33 år Bor: Stockholm Yrke: Författare, före detta artist Familj: Fru Sevda och barnen Colin 7 år, Nova-Lie 2 år I hörlurarna: Neal Young, David Bowie och annan gammal musik. Jag har stagnerat. På nattygsbordet: Läser alltid flera böcker samtidigt. Just nu är det Tunneln av Ernesto Sabato, biografin om Pedro Almodóvar och en Hjalmar Söderbergroman som heter Förvillelser. Gillar: Sol och att vara utomlands med min familj. Ogillar: Samhälleliga dogmer. Det vill säga en konsensuskultur där vi alla kommer överens om att alla kvinnor i Sverige har det jävligt tufft medan män inte har det, att män alltid är förövare och kvinnor alltid är offer och så vidare. Sånt gör mig galen.

fick jag lite självförtroende. Så då tänkte jag att det här kanske ska bli en roman. Två år senare kom debuten Hej! Mitt namn är Elton Persson, en bok som handlar om en ung och populär popartist som gifter sig med en annan framgångsrik artist och som utåt sett tycks ha ett fantastiskt lyckligt och färgsprakande liv. Men som i själva verket inte alls känner igen sig i bilden som media ger av honom. En historia som i mångt och mycket stämmer överens med hur Martins eget liv hade sett ut åren innan boken kom ut. Vilket i sin tur ledde till att boken fick en hel del

uppmärksamhet när den lanserades, just för att den var så självutlämnande men ändå inte utgav sig för att vara en självbiografi. Något många ändå menade att den faktiskt var. – Jag plockar ju mycket av mig själv och känner att det är en förutsättning för att det ska bli bra litteratur. För mig är det jätteviktigt att det man läser känns sant. Och att det inte är tillrättalagt. Så när jag skriver böcker och börjar känna: åh vad jobbigt det här är. Då börjar jag närma mig något som är bra, säger Martin utan att riktigt svara på om boken är helt självbiografisk eller inte. Martin beskriver sig själv som en person som trivs med att folk runtomkring honom

har åsikter om vad han gör. Men han kräver inte att alla stryker honom medhårs. Huvudsaken är att de tycker någonting. Det är viktigt för honom, och så har det alltid varit. – Jag har ett enormt bekräftelsebehov. Jag har ingen självkänsla över huvud taget och tycker inte jag är värd ett skit om jag inte presterar. Jag upplever att jag alltid tvingat folk att förhålla sig till mig. Men det är inte viktigt för mig att alla ska tycka jag är bra. Men jag skulle bli orolig om folk inte tycker något alls om det jag gör. MarTin växTe upp i Kalmar i en klassisk arbetarfamilj med bilder på Che Guevara och

PA P PA M A G A Z I N E - 104 -

andraknäck-#4.indd 104

2012-05-14 10:26


» Jag tycker inte jag är värd ett skit om jag inte presterar «

målningar av Ådalen på väggarna. På somrarna åkte familjen på semestrar i en gammal risig folkvagnsbuss, hans pappa var pacifist och en man med starka vänsteråsikter och hans mamma lärde honom tidigt att man skulle respektera kvinnor och aldrig sätta sig över dem. Att han själv också skulle respekteras, även fast han var man var det aldrig någon som sa något om. Det tror Martin har präglat honom som person och lett till att han idag lätt blir provocerad av de som buntar ihop folk i en klump och inte ser alla människor som individer. Och han tycker det är otäckt när politiker missar att jämställdhetsfrågan egentligen handlar mer om etnicitet och klass-

tillhörighet än om vilket kön man har. – Det är inte så enkelt. Varje individ måste få vara som den vill vara, säger han med eftertryck. De missar ofta det perspektivet och pratar istället om två kollektiv, män och kvinnor. Och det tycker jag är otäckt. Boken Dingo Dingo - Den manliga frigörelsen, som Martin skrev förra året tillsammans med Bob Hansson och Leif Eriksson handlar om något som har med jämställdhet att göra men som det sällan talas om, nämligen mäns fysisk närhetsbehov. – Vi var på en resa till Egypten tillsammans. Och efter att vi alla fått massage började vi prata om mäns behov av närhet och kom

ganska snabbt överens om att män generellt sett får alldeles för lite närhet, avsexualiserad närhet alltså. Där i den egyptiska hettan föddes idén till boken Dingo Dingo. Och ganska nyligen blev det klart att den även ska filmatiseras. Så än så länge behöver Martin inte ta sig en ny funderare över vad han ska syssla med här framöver. Hans agenda fulltecknad. – Det känns fantastiskt. Det ska bli jättespännande. Och det är tänkt att det ska komma en bokfortsättning på den också. Så det känns skitkul, säger Martin med ett leende

PA P PA M A G A Z I N E - 105 -

andraknäck-#4.indd 105

2012-05-14 10:26


Ett magasiN från framtidsförlagEt moderNa TidskrifTer

Pris 59 sek 7,80 eUr / 69 Nok mOdErnarEsOr.COm

FÖR GYPSETS — RESENÄRER MED STIL

Södra auStralien Med näsan i ett vinglas – San FranciSco ett lokalt perspektiv – el Hierro den orörda kanarieön amSterdam BoheMkvarter – BermondSey nya MatMekkat i london malaSaña ny kostyM i Madrid – urBan Spaning fenoMen i världen

ett soligt Möte Med florida

INTERPRESS 0206-04

7 388020 605904 RETURVECKA

v 30

FÖR GYPSETS – RESENÄRER MED STIL pappa_nr5_RES.indd 1

2012-05-25 17:16


OMEDELBAR KÄRLEK MÅNADENS MAMMA

text joachim alm foto fredrik claesson

JENNY Namn: Jenny Rosenberg Ålder: 38 år Familj: Maken Alexander och sonen Jackson 1 år Yrke: Lärare

Jenny Rosenberg tar sin egen utveckling på allvar. Det tror hon är bra både för sig själv och för sitt barn. —

H

ur har ditt liv förändrats sedan du blev mamma? – Det har förändrats mycket. Framförallt känslomässigt när den här stora kärleken som alla hade talat om äntligen kom. Den här fantastiska kärleken man känner för sitt barn som man aldrig har känt förut. Och med den kärleken kom också tanken på döden väldigt nära. Och det var jag inte riktigt beredd på. Jag har blivit rädd för allt möjligt och har blivit en ängsligare människa än vad jag var för ett år sedan. Det är svårare att vara spontan. Hur har ditt barn förändrat dig? – Jag hoppas och tror att jag blivit mer osjälvisk. Nu finns det faktiskt någon som kommer först och jag har inga problem med att göra uppoffringar eller låta mina egna behov stå tillbaka. Människor som har känt mig länge säger att jag har blivit lugnare men det har jag svårt att bedöma själv. Jag har börjat ifrågasätta olika värden i livet som jag inte gjort tidigare. Samtidigt måste jag tänka på mig själv också för jag tror att Jackson mår bra att ha en nöjd mamma. Vad gör dig till en bra mamma? – Jag är fortfarande ganska barnslig själv och har lätt att lyssna till barns signaler samtidigt som jag är bra på att skapa rutiner. När jag har bestämt mig för något är jag konsekvent. Eftersom jag är lite själviskt lagd prioriterar jag mig själv också och det tror jag gör mig till en bra mamma. Jag planerar in saker för mig själv varje vecka så att jag inte bara är hemma och tar min egen utveckling på allvar. Hinner du med att ha någon fritid? – Jag har alltid varit en person som behöver egentid, ibland bara för mig själv och ibland tillsammans med andra. Och min man förstod att det var viktigt för mig när vi blev ihop. Så han uppmuntrar mig mycket och påminner mig om jag glömmer att ta min tid vilket är fantastiskt. Har du några knep för att förenkla din vardag? – Vi har haft fasta rutiner från början, mattider, sovtider och det passar oss bra. Det gör att dagarna är ganska strukturerade i grunden. Vi tänker till i förväg och lagar mat så att det alltid finns något Jackson kan äta under veckan och försöker ha en bra framförhållning. Vad är det bästa med att vara mamma? – Det är att få känna den här kärleken som blir besvarad direkt. Och det är en häftig upplevelse att få vara med när en människa ska växa och leva. Livet får en djupare mening

PA P PA M A G A Z I N E - 107 -

månadens mamma #5.indd 107

2012-05-14 10:27


PaPPa för första gången

m å n a d E n s pa p pa

I sju veckor har Erik Karlson varit pappa. Just nu tillbringar sonen Vilhelm mesta tiden med att sova men i framtiden hoppas Erik att han kommer gilla att sporta. Men gör han inte det är Erik precis lika nöjd ändå. —

V

text emma bergström foto daniel stigefelt

ad tänkte du när du fick veta att du skulle bli pappa? – Ja, först blev jag lite chockad eftersom det inte var planerat. Vi misstänkte att det var något på gång så vi gjorde ett graviditetstest. Men sedan tyckte jag förstås att det var spännande. Men det är tur att man har nio månader på sig att förbereda sig. Hur gör man det? – Ja, först bara mentalt på att man ska bli pappa. Det är inte så lätt att föreställa sig att ha ett barn därhemma. Lite senare handlar det mest om att köpa massa grejor, som barnvagnar och sånt. Jag har upptäckt att det är väldigt roligt att handla barnkläder, det trodde jag inte innan. Vi ville inte veta barnets kön innan förlossningen, vi tyckte det var spännande att inte veta. Och det var ett bra beslut, det ångrar jag inte en sekund. Förlossningen var inte helt okomplicerad, berätta vad som hände? – Det skulle vara ett planerat kejsarsnitt eftersom Vilhelm låg fel, han hade inte vänt sig. Så blev Anna sjuk, hon fick njurbäcksinflammation och hög feber och fick ligga på sjukhus. Tanken var att hon skulle få åka hem efter några dagar men så en natt gick vattnet och de fick göra kejsarsnittet två veckor för tidigt. Hur kändes det? – Det är klart att jag var orolig och nervös men de hade koll. Det kändes väldigt tryggt att det var så bra personal på sjukhuset. Och Vilhelm var helt frisk när han föddes. Han vägde 4100 gram så det kanske var tur att han kom lite för tidigt. Vad för slags pappa är du? – Svårt att svara på, det har inte gått så lång tid än. Just nu handlar det mest om att tillfredsställa hans behov, se till att han får mat och sömn och byta blöjor. Men jag tror att jag är snäll och engagerad pappa. Jag har alltid hållit på mycket med sport, mest bandy och golf så jag kommer nog vara väldigt aktiv i

hans aktiviteter när han blir större. Hur kommer du reagera om Vilhelm inte alls blir intresserad av idrott? – Ja, det är ju inte så mycket man kan göra. Nej men, det vore roligt om han blev intresserad av sport men det är ju upp till honom. Vad är det bästa med att vara pappa? – Att se hur han utvecklas. Det har hänt mycket på bara sju veckor. Han har växt mycket och han har börjat le. Det är roligt att se

Erik Namn: Erik Karlson Bor: Stockholm Familj: Anna Möller och sonen Vilhelm, 7 veckor. Yrke: Driver ett byggföretag

PA P PA M A G A Z I N E - 109 -

månadens pappa #5.indd 109

2012-05-14 10:27


nästa nuMMer aV

Exklusiv intervju med världsstjärnan

NATASHA BEDINGFIELD Vi följer kungaparet på

STATSBESÖK TILL SYDKOREA KUNGLIG GALAFEST PÅ GRAND HÔTEL – du är bjuden!

Tiaran som betyder mest för

DROTTNINGEN OCH KRONPRINSESSAN

VICTORIA OCH DANIEL

– Två år av kärlek och lycka

MISSA INTE NÄSTA NUMMER,

UTE BUTIK I JUNI!

080_hus.indd 1

2012-05-16 17:49


BÖCKER

i reolen Pappabloggaren Martin Melin har skrivit en självutlämnande guide för pappor och om sina insikter kring faderskapet. Och den danske familjeterapeuten Jesper Juul tipsar om både barn och vuxnas behov av respekt för gränser. — text anna ekeroth

1.

1.

Coola pappor

När nyskilda Martin Melin för första gången skulle få sin fyraåriga dotter på besök ville han att helgen skulle bli perfekt. Han hade fixat hämtmat från McDonald’s och ordnat Snövit på video. Men när dottern med tårar i ögonen ändå sa att hon ville åka hem till mamma insåg han att han inte varit tillräckligt närvarande. Författare: Martin Melin Förlag: Bokförlager Forum

2.

att bli pappa

Martyn Cox ger sin syn på allt som behöver göras innan babyn anländer. Med glimten i ögat beskriver han förstagångspappans funderingar och kommande utmaningar. Här finns goda råd om hur man bäst stöttar sin partner under graviditeten och förlossningen plus vad som väntar när mor och barn är hemma igen. Författare: Martyn Cox Förlag: Ica bokförlag

3.

Här är jag! Vem är du?

I Här är jag! Vem är du? betonar den danske författaren Jesper Juul vikten av ömsesidig lyhördhet och respekt för

såväl barnets som den vuxnes personliga gränser. Lyckas vi med det undviker vi att kränka barnen och hjälper dem att växa upp till trygga och socialt kompetenta individer. Författare: Jesper Juul Förlag: Bonnier Fakta

4.

Somna utan gråt

3.

Somna utan gråt är boken för trötta föräldrar som inte tror på metoder där barnen ska skrika sig till sömns. Istället erbjuds varsammare alternativ. På ett konkret sätt beskrivs hur man ger små barn en trygg och lugn nattsömn. Författare: Elizabeth Pantley Förlag: Månpocket

5.

2.

pinSamt Värre, Krille!

Sist i månadens bokylla står en barnbok. Krille ska åka utomlands på semester. Men föräldrarna både fastnar i säkerhetskontrollen och skvätter ner hotellets gäster. Pinsamt! Men väl framme på hotellet visar det sig att det är fler än hans föräldrar som är pinsamma. Författare: Åsa Karsin Förlag: Olika förlag

4.

5. Åsa Karsin ´ Karin Bektaševic

PA P PA M A G A Z I N E - 111 -

bok anna.indd 111

2012-05-14 10:28


FILM

ATT TränA bAsEboll och DrAkAr En ifrågasatt basebolltränare och en vikingason som ständigt gör sin pappa besviken. Pappa Magazine tipsar om filmer för regniga sommarkvällar. — text emma bergström

Midnatt i Paris

Moneyball

En film för alla frankofiler och Woody Allenfans. Manusförfattaren Gil är på besök i Frankrike tillsammans med fästmön Inez och svärföräldrarna. Men det gnisslar mellan paret och Gil ägnar natten åt att ströva runt på Paris gator. Så förflyttas han plötsligt i tiden och hamnar mitt i 1920-talets konstnärskretsar. Genast blir livet lite roligare när han får umgås med sina idoler, Picasso, Hemingway, Fitzgerald och Stein. Regi: Woody Allen Scanbox Entertainment

Verklighetsbaserat sportdrama med manus av giganten Aaron Sorkin (Vita Huset, the Social Network). Basebollaget Oakland´s Atlethic är på dekis och ekonomin räcker inte till för att köpa in nya spelare. Tränaren Billy Beane, spelad av Brad Pitt, måste göra något drastiskt. Tillsammans med snillet Peter Brand (Jonah Hill) lägger han upp spelstrategier med hjälp av databaserade analyser och värvar spelare som ingen annan vill ha. Regi: Bennett Miller Sony Pictures

FilMTiPs!

Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet De två storheterna Steven Spielberg och Peter Jackson slog sina påsar ihop och återupplivade den klassiska seriehjältenTintin. I Enhörningens hemlighet fyndar Tintin ett gammalt modellskepp, som någon snart försöker stjäla. I den ihåliga masten ligger ett pergament som lederTintin ut på en spännande skattjakt tillsammans med hunden Milou och den nyfunne vännen kapten Haddock. Regi: Steven Spielberg Sony Pictures

Draktränaren Hicke är son till en vikingahövding, men trots det är han liten och ganska rädd av sig. Att döda drakar är det främsta sättet att utmärka sig bland vikingarna, något som Hicke ständigt misslyckas med. Istället blir han vän med den mest fruktade draken av alla och han inser att drakarna inte är så farliga som alla tror. Nu måste han försöka förhindra att vikingarna går till attack mot drakarnas hem. Regi: Chris Sanders, Dan Deblois Paramount Pictures

PA P PA M A G A Z I N E - 112 -

filmtips-nr5.indd 112

2012-05-14 10:28


Vi satsar på kvalité, flexibilitet och kundanpassade villor!

Ear Band-It, ett snyggt öronband av neopren som håller öronpropparna på plats och vattnet ute vid vattenaktivitet. Ear Band-It är i huvudsak till för barn med inopererade rör i öronen men används idag av vattenentusiaster i alla åldrar som har tendens att få “simmaröron”, perforeringar i trumhinnan eller helt enkelt inte tycker om att få vatten i öronen. Den unika designen garanterar komfort och optimalt skydd av öronen. Ear Band-It levereras med färgmatchande öronpropparna Putty Buddies.

mybug AB | Tel: 08-7686220 info@mybug.se | www.earbandit.se

pappa_nr5_113.indd 1

2012-05-25 17:27


BÄST I TEST!

Ryggsäck & bilbälteskudde för barn 4-12 år

CHAMPION i SVT REA & TESTFAKTA >> SVERIGES BÄ STA OCH SÄK R A STE STUDSMAT TA <<

Med SitSac åker barnen säkert i buss, taxi och hyrbil mm. Handbagage på flyg, skyddat A4 - fack i sitsen, praktisk sittkudde på bio o restaurant.

från

4790:-

www.studsexperten.se 031-260 290

<<< SE TESTET. SCANNA KODEN!

100 kr rabatt ord. pris 699 kr

Ange kod PAPPA MAGAZINE i webshopkassa:

www.sitsac.se

Om 12 sekunder välter Emma en mugg med te. Första hjälpen vid brännskador! Det som kunde ha hänt Emma, händer varje dag. Hemma i soffan, köket, vid grillen, ute i solen. På någon sekund har vi bränt oss. Mer eller mindre. I över 15 år har akutsjukvården i Sverige använt AKLA BurnFree. En brännskadegel med kompress som effektivt lindrar effekterna av brännskador och solsveda. Redan efter några minuter avtar smärtan och risken för blåsor minskar. AKLA BurnFree finns på utvalda apotek och charterflyg.

www.akla.se

pappa_nr5_114.indd 1

2012-05-25 10:34


Med eller utan gröna fingrar Snart står sommaren i full blom. Oavsett om du har en egen trädgårdstäppa eller balkong kan du förgylla vardagen med frodande grönska. —

2.

3.

text joachim alm, emma bergström

1.

5.

4.

1. Vaggeryd hammock från 2970 kronor sommarshopen.se 2. Planterspade från 69 kronor Bauhaus 3. Knäskydd från 99 kronor Eldgarden 4. Hängstol från 479 kronor Granit 5.

Tomatplanta i kruka från 69 kronor Plantagen

PA P PA M A G A Z I N E - 115 -

Bara till pappa #5.indd 115

2012-05-14 10:29


1.

2.

3.

4.

1. Ljusslinga från 449 kronor Granit 2. Parasoll från 595 kronor EM-möbler 3. Kafébord från 699 kronor Claes Ohlson 4. Flaskhållare f från 199 kronor Granit 5. Ett urval av kryddväxter i kruka från 40 kronor Plantagen 5.

6. Balkonglåda i zink från 399 kronor Blomsterlandet

PA P PA M A G A Z I N E - 116 -

Bara till pappa #5.indd 116

2012-05-14 10:29


Vi på Fröken Malms Barnvaktsbyrå tar LEK på allvar! Hos oss fylls timmarna med barnvakten med lek och bus. Vi har LEK som koncept där lek, aktivitet och lärande står i centrum. Våra barnvakter är engagerade i sin uppgift, har sin fulla uppmärksamhet på barnet och deltar alltid i barnets lek och aktivitet. Egen tid för dig blir meningsfull tid - både för dig och ditt barn. Kom och lek med oss! info@barnvaktsbyran.se | 08-410 25 006 | www.barnvaktsbyrån.se

FAMILJENS FAVORIT! ENDAST

MAJS!

val0 2010

2a0N1r 1 MåBr

ORIGINALET! Ingrediens: majs - inga tillsatsämnen.

Goda att dippa! Passar även familjens minsta. Smälter i munnen. Finns på City Gross, Coop, Hemköp, ICA, PrisXtra, Vi-butikerna och Willys samt övriga välsorterade butiker. Lokala avvikelser kan förekomma. www.majskrokar.se • info@majskrokar.se

pappa_nr5_117.indd 1

2012-05-25 16:38


www.ahome4u.se 000_pappa_nr4.indd 1

2012-04-20 11:09


Läsarnas sida Dagis ringer Hämmad? alltid mamman Jag har två barn i förskoleåldern som båda två går på dagis. Som alla småbarnsföräldrar känner till är barnen sjuka en hel del i perioder och inte sällan får föräldrarna komma och hämta barnen om de blir dåliga under dagen. Jag har reagerat över att jag blivit uppringd av personalen två gånger på snart två år när barnen blivit sjuka. Det är som om man räknar kallt med att det alltid är mammorna som ska snabba sig till dagis, fast jag lika gärna både kan och vill. Det är ju mina barn också och jag har sagt till personalen att de gärna får ringa mig först. Men det har nästan aldrig hänt. Vi delar upp akuthämtningarna mellan oss och det funkar men jag är fundersam över detta fenomen. Någon som känner igen sig? Per.

Varför känns de flesta aktiviteter man gör med sina små barn så otroligt töntiga? Jag kanske är hämmad eller trist men jag ryser av obehag när jag mer eller mindre tvingas att sitta i ring och hålla andra pappor och barn

i handen och sjunga den ena larviga sången efter den andra. Jag har hunnit pröva på en del aktiviteter, babyrytmik, öppna förskolan, baby och barnsim och så vidare och överallt känns det så tillgjort och larvigt så man får spader. Får väl starta något eget alternativ till allt detta trams? Mvh Hannes.

Hej Pappa! Har precis upptäckt tidningen och tycker väl att den är helt ok. Men jag tycker det fattas en hel del viktigt i innehållet. Skulle vara intressant att läsa om mer “vanliga” pappor och om deras vardag i allmänhet. Allting kanske inte behöver vara så speciellt eller annorlunda? Det finns så många frågor kring det här med att vara pappa som jag tycker ni ska bevaka. Hoppas att få lite mer om vanliga föräldrar framöver för jag tycker att tidningen behövs. Hälsningar Magnus

Svar: Hej Magnus, roligt att du hittat tidningen och för att du hör av dig. Vi som arbetar med tidningen försöker alltid att föra en dialog kring vilka olika delar vi vill belysa. Det är inte alltid ett lätt arbete eftersom, precis som du skriver, finns så många olika områden att skriva om. I våra ögon är alla våra medverkande vanliga människor, oavsett om de är offentliga personer eller människor som har en speciell historia att berätta. Det kommer alltid att finnas delar av innehållet som inte attraherar alla och så måste det få vara. Eftersom tidningen fortfarande är relativt ny så ser vi fram emot att få fortsätta att hitta spännande och intressanta ämnen att ta upp. Vi hoppas förstås att du kommer att hitta det du söker. Hälsningar från redaktionen

© thinkstock

PA P PA M A G A Z I N E - 119 -

läsarnas sida #5.indd 119

2012-05-14 10:30


VILL DU SKRIVA TILL PAPPA MAGAZINE? Mejla: pappa@modernatidskrifter.se

© thinkstock

Ångrar inte fusk

Måste barn äta kött?

Är det någon av er pappor som tagit ut vård av barn utan att barnen varit sjuka på riktigt? Själv har jag gjort det en gång då jag helt enkelt jobbat enormt mycket och bara ville vara hemma med barnen. Kände mig som en bluffmakare under morgontimmarna men dagen blev en höjdpunkt när vi bara var hemma och hängde tillsammans. Uppmuntrar ingen att missbruka möjligheten att vara hemma med sjuka barn men jag ångrar mig inte.Tack för ordet. / Anonym

Är det någon annan än vår familj som valt bort att äta kött? Jag och min fru har båda tidigare arbetat i restaurangbranschen och har sett hur man ofta hanterar just köttprodukter på ett minst sagt motbjudande sätt. Efter att stegvis minskat köttätandet så bestämde vi oss att lägga av helt när barnen kom. Reaktionerna har varit så starka kring att vi inte ger barnen ”fullvärdig kost”. BVC, förskolan, och även en del vänner har tagit sig friheten att ondgöra sig över vårt val och försökt att läxa upp oss och ibland fått oss att känna oss som usla föräldrar. När barnen blir större kommer de att få välja själva men nu är vi eniga om att det är såhär vi vill ha det. Skulle vara intressant att höra om någon har liknande erfarenheter. Ha det bra! Hälsningar David och Jonna

Killar läser böcker Jag och några av mina kompisar har startat en “bokcirkel” och vi ses en gång i månaden. Vi väljer böcker som verkar intressanta, läser den och diskuterar den efteråt över lite mat och ibland en hel del öl. Vi har alla gemensamt att vi är småbarnspappor och förutom bokprat hinner vi snacka en hel del om annat. Det har med tiden blivit en av höjdpunkterna i tillvaron att kunna ses på ett opretentiöst sätt och ändå ha något givet att prata om. Och att killar inte läser böcker är en myt. Det är vi ett levande bevis på. Vänliga hälsningar Ola.

Månadens dikt Läste en liten dikt häromdagen som jag hoppas ni tar in. Hälsningar Lasse ”Och en sovsäck på ett golv hos en jag kände. Rättshjälpen, hemskillnad. Du fick grabben du för jag var man. Du fick möblerna och nya grammofonen samt min halva lön i underhåll för sonen. Blott för detta faktum att du var en kvinna. Och så det att jag var man” ( Allan Edwall Du och jag/Färdknäpp 1981 )

Älskad bild Mitt namn är Jenny, jag lever ihop med min pojkvän och vår son Julius på två och ett halvt år. Jag vet inte hur ni jobbar, men jag fullkomligt älskar denna bild och vill dela den med världen. Om ni känner att ni skulle ha någon användning utav den i tidningen så skullle det vara en ära. Mvh Jenny Har du också bilder du vill dela med dig av? Mejla dem till oss på redaktionen!

PA P PA M A G A Z I N E - 120 -

läsarnas sida #5.indd 120

2012-05-14 10:30


Sov du lilla Urljud finns med oss från begynnelsen.

Att höra läten liknande de som fanns i mammas livmoder ger trygghet och lugn för små barn - och därmed också för deras föräldrar.

En sagolik resa med barn och barnbarn Vi skräddarsyr paketresor för små och stora barn där vi står för trygghet och service så att ni kan fokusera på upplevelsen. I sommar reser vi bl a till Astrid Lindgrens värld. Barnens Resebyrå

www.sovdulilla.se

pappa_nr5_121.indd 1

Ring 0411-55 05 55 – www.piggehlin.se

2012-05-25 17:38


Välkommen till Familjens jurist! 160 specialister på 33 kontor över hela landet Adoption

Dödsbo

Skattefrågor

Arvskifte

Fastighetsrätt

Skuldebrev

Avtalsrätt

Gåvobrev

Testamente

Bouppteckning

Skilsmässa

Vårdnad

Boutredning

Samboavtal

Äktenskapsförord

Läs mer på familjensjurist.se eller ring 0771-77 10 70, Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik.

Underlätta din babys övergång från magen till livet utanför

www.familjensjurist.se

Cocoonababy® är resultat av 10 års forsking. Framtagen i sjukhusmiljö ursprungligen för prematura, för tidigt födda barn. Läkarna förbluffades av madrassens positiva inverkan på spädbarnet och insåg att detta är något som även fullgångna spädbarn måste få tillgång till.

Många fördelar med madrassen: • I Cocoonababy® anammar spädbarnet en fosterliknande ställning och kan röra vid sitt ansikte på samma sätt som i mammas mage, vilket skapar trygghet. • Barnets interaktivitet med sin omgivning förbättras. Ett barn som ligger i Cocoonababy® kan lätt ha ögonkontakt med sin omgivning och vända huvudet från ena sidan till andra sidan vilket också motverkar risken för ”flat head syndrome”. • På platt liggunderlag blir liggställningen grodliknande med armarna utsträckta på var sida om huvudet. Spädbarnet stirrar antingen i taket eller vänder automatiskt huvudet åt det håll som fostret anammade i livmodern. Liggställningen blir fixerad. • Likaså om underlaget är för mjukt eller av memoryfoam. Tanken med Cocoonababy® är den motsatta, den hjälper barnet att röra sitt huvud och armar för att utveckla sina motoriska färdigheter. Cocoonababy®v skall ge så mycket rörelsefrihet som möjligt. • De plötsliga krampliknande rörelserna ”Moro reflexerna” som stör barnets sömn minskar eller försvinner helt i Cocoonababy®. • Det breda bandet som kan sättas fast runt barnets mage minskar kolikproblem ger värme och trygghet vilket i sin tur förbättrar sömnen ytterligare. • Cocoonababy® minskar babyns uppstötningsreflexer tack vare madrassens optimala utformning för babyns välmående.

Lägger du ett grinigt missnöjt barn i Cocoonababy® märker du en omedelbar förändring. Barnet slappnar av, somnar eller börjar undersöka sitt ansikte på samma sätt som det gjorde i mammas mage, vilket inte är möjligt om barnet ligger på platt liggunderlag.

1

2

2

3

1. Baby som ligger i Cocoonababy kan röra vid sitt ansikte på samma sätt som i mammas mage. 2. I Cocoonababy kan barnet lätt ha kontakt med sin omgivning och vända huvudet från ena till andra sidan. 3. Med platt eller för mjukt underlag blir liggställningen fixerad.

För ytterligare information: 42

pappa_nr5_122.indd 1

Xacta AB, www.xacta.eu, info@xacta.eu, tfn 08-154313. 43

2012-05-23 19:17


täv l i n g

vinn smycken från amanda egilson för att vinna Svara på tre lätta frågor och motivera varför just du bör vinna ett halsband att ge bort till din älskade.

1.

Hur många modeller av manschettknappar finns i webshopen? 1: 4 X: 6    2: 10

2.

I vilket material tillverkas Amanda Egilson sina smycken? 1: Plast   X: Silver och guld   2: Metall

3.

Vilken färg har företagets logotyp? 1: Rosa   X: Grå    2: Svart

Värde från

1499 kr för att delta i utlottningen, skicka ditt svar i ett mejl med namn, adress och telefonnummer till: pappa@modernatidskrifter.se PA P PA M A G A Z I N E - 123 -

tävling #5.indd 123

2012-05-14 10:31


n tu

SW

a

Mad e

BÄRSJALAR OCH BÄRSELAR

Eskil in s

Since 1970

EDEN

MECCO är tillbaka

Många är vi som minns den lilla byggbiten från barndomen på 70 talet. Nu är äntligen svensktillverkade MECCO tillbaka. Lika roliga bitar i samma glada färger. Bygg fina hus, tokiga gubbar, coola skyskrapor eller vad du vill. Det roligaste är ju att bygga ur sin egen fantasi, då kan riktiga mästerverk skapas.

Eskil in s

na tu

Mad e

Create Your Own World

Since 1970

SW

Nu lanserar vi lilla MECCO asken. perfekt present till kompisarnas kalas! Cirkapris 119:-

Knyt an har Stockholms största utbud av bärsjalar och ergonomiska bärselar från nyfödd och upp till 3-4 år. Vi säljer även barnkläder, barnskor och tygblöjor mm. Handla i vår internetbutik, www.knyt-an.se eller i vår butik i Aspudden söder om Stockholm.

Här får du tips, råd och instruktion om hur man använder produkten samt hjälp med att välja ut vad som passar dig och ditt barn bäst. För öppettider och vägbeskrivning, se vår hemsida. Hägerstensvägen 114, Aspudden | info@knyt-an.se | 0739-34 02 79

ED EN

Create Your Own World www.mecco.se Här säljs MECCO - Joesfins Magasin, Lilla Gröna Indianen, Rödbroka, Krabat, Happies, Tågmarks Leksaker, Boink, Liten Jag, Poppilop, Busfröt i Trosa, Annorlunda små Eskilstuna turistförening, Eskilstuna stadsmuseum, Parken Zoo i Eskilstuna (specialutgåva from April 2012), på internet: Lekmer.se, Lajbansson.se, Storochliten.se

b e s t

Kids Snabba leveranser Kända varumärken Fraktfritt över 699:-

BARNRUM PÅ

RIKTIGT

GILLA OSS PÅ FACEBOOK!

bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se • bestkids.se

pappa_nr5_124.indd 1

2012-05-23 19:14


TECKNA EN PRENUMERATION PÅ PAPPA MAGAZINE OCH FÅ TVÅ MÅNADER *FLEX 2-PAKET HOS LOVEFILM Hyr dvd, blue-ray & spel på nätet och du får dem direkt hem i brevlådan. —

— SKANDINA VIE NS EN DA PAPPAT IDN ING

49 SEK, 59

NOK, 6,50 EUR.

NR 3, APR

IL 2012

DITT ERBJUDANDE! Totalt värde

• Över 20 000 titlar

på DVD & Blue-ray

• Film & TV-serier • Spel till Wii, Xbox 360 & PS3 • Portofritt • Inga förseningsavgifter

25 000 kronor

6 NUMMER AV PAPPA MAGAZINE VÄRDE 294 KRONOR PLUS 2 MÅNADER *FLEX 2 - PAKET FRÅN LOVE FILM VÄRDE 318 KRONOR TOTALT VÄRDE 612 KRONOR

DITT PRIS 119 KRONOR

*Flex 2-paketet från Love film innebär att du alltid får ha två discar hemma (film ochTV-spel), du får byta hur ofta du vill, porto ingår. Dessutom ingår obegränsat med streaming.

INTERPRE

SS 0203-03

7 388020 304906

RETURVEC

KA

v 19

Det går också bra att beställa på www.prenservice.se. Ange internetkod: 106-106108 eller ring kundtjänst på telefonnummer 0770 457 113.

% JA TACK!

Frankeras ej

Jag väljer 6 nummer av Pappa Magazine, värde 234 kronor plus 2 månader Flex 2-paket från Love Film, värde 318 kronor. Du betalar endast 119 kronor. (Din premie skickas till dig cirka 2 veckor efter att du registrerat och betalat din prenumeration.)

Namn Adress Postadress E-post Mobil

MAGAZINE

betalar portot

Pappa Magazine Moderna Tidskrifter AB c/o Titeldata SVARSPOST 20589990 110 12 Stockholm

Personuppgifter som du lämnar oss vid prenumerationstillfället behandlas med modern informationsteknik så att vi kan fullgöra prenumerationsåtagandet och för vidtagande av åtgärder som du begärt före och efter tecknande av prenumeration. Du som prenumerant kan bli erbjuden varor eller tjänster från oss eller andra företag. Personuppgifterna kan komma att kompletteras genom uppdatering av till exempel adressuppgifter.

prenumeration #5.indd 125

2012-05-14 10:31


KALMAR SLOTT 2012

Kungen av lådcyklar

18 juni – 12 augusti ET!

NYH

Skattjakt med gycklare | från 3 år

I år satsar Kalmar Slott på fler aktiviteter för mindre barn. En gycklare tar dem med på en lekfull och spännande skattjakt, som avslutas med att prinsessan möter upp.

Slottskampen | från 7 år Alla barn mellan 7 och 12 år kallas in för att rädda slottet. Greppa lansen, fly undan den danska hären, besegra Svarte Riddaren och bli till sist dubbad av prinsessan!

Spöktornet [från 8 år] | Vasaverkstan [från 3 år] Sagotornet [från 3 år] | Prinsessvandring [från 3 år] ÅR!

ING

Hur långt når Alfons | 16–21 samt 23–29 juli [Barnteater med Alfons Åberg, ingår i entrépriset]

Duran & Mollans allsångsshow | 4 juli – 15 augusti [Ges onsdagar, biljetter via Kalmar Turistbyrå]

Åren med Björn Borg

FotograFier av Jacob Forsell | 3/6 – 30/9

med saxen som pensel

pappersKonst av Karen bit veJle | 2/4 – 30/9

800 År av krig, makt och ära

ny permanent utställning om Kalmar slott | öppnar 9/6

Välkomna till Julita gård Träffa Pettson och Findus på Pettsongården, dagligen 23/6 - 12/8! Här finns också trädgårdsbutik, utställningar, park, wärdshus, café och logi. Julita ligger vid sjön Öljaren utanför Katrineholm. Telefon: 0150-48 75 00 www.nordiskamuseet.se/julita

Läs mer på www.kalmarslott.se

pappa_nr5_126.indd 1

2012-05-25 10:27


Hemma bra men borta bäst – Reseböcker för barn –

Ge barnen en egen resebok! Böckerna innehåller en berättelse om en familjs semesteräventyr och tips på vad man kan hitta på under resan. Här finns också fakta om landet, karta med bilder, liten parlör, pyssel och plats att spara sina egna minnen. Böckerna är färgglada och rika på illustrationer. En resebok är ett roligt sätt att lära sig mer om världen. I den nyutkomna serien ”Hemma bra men borta bäst” finns hittills böcker om Thailand, Spanien, Kanarieöarna, Turkiet och Grekland. Thailand - hemma bra men borta bäst, ISBN 9789197922548 Kanarieöarna - hemma bra men borta bäst, ISBN 9789197922517 Spanien - hemma bra men borta bäst, ISBN 9789197922524 Grekland - hemma bra men borta bäst, ISBN 9789197922531 Turkiet - hemma bra men borta bäst, ISBN 9789197922500

a uff r , t läde a g rli a k ar Hä gisk ung a olo ek ill go t

Vi g raba er dig 20% tt p å köp ang ett helt ek Pap oden: p

oss på Besök e kidoo.s y .m w ww

a

www.tulpanforlag.se

pappa_nr5_127.indd 1

2012-05-25 20:41


Vi har barnpresenter till kalas med rimliga priser och doppresenter som du inte kan köpa någon annanstans. Vi har förmånen att var distributör av “Den Lilla Mullvaden” produkter och CD-Skivan “Sjung mé”.

www.miolo.se

www.butikmaia.se

pappa_nr5_128.indd 1

2012-05-23 18:24


Gratis box till gravida 1. Registrera dig p책 www.babytobe.se

med R d l l y F ROVE P U R VA och R INGA N D I T

pappa_nr5_129.indd 1

2. H채mta ut din gratisbox fr책n Apoteksgruppen

2012-05-25 20:48


Missa inte nästa nummer av

Familjen annorlunda En familj utöver det vanliga

skydda dig själv och barnen Pappa Magazine ger säkra soltips

Tobias hysén Nära livet Christian Wass

Sommarkrönikor Läsarsidor

AktivitEtSguidEn Grillspecial

johanna WesTMan

PA P PA M A G A Z I N E - 130 -

nästa nummer #5.indd 130

2012-05-23 10:49


pappa_nr5_000.indd 1

2012-05-24 16:52


Posttidning B Economique Pappa Magazine Birger Jarlsgatan 39, 111 45 Stockholm

Husvagnen som ökar mest!

N me ord s e hu t så ns sb lda il!

Det bästa sättet att uppleva

frihet! Visste du att Sverige är den viktigaste marknaden för Adria i Europa och har varit det de senaste 40 åren? Är det möjligen därför Adria är Nordens mest sålda husbil och husvagnen som ökar mest? App till Iphone! Ladda ner gratis och se alla våra modeller och planlösningar! ALVESTA ARVIDSJAUR BOLLNÄS ESKILSTUNA FALKENBERG GENEVAD HANINGE HISINGKÄRRA KALMAR KARLSKRONA KIL KRISTINEHAMN LANDVETTER LANDVETTER

pappa_nr5_Cover_page5.indd 1

ALVESTA HUSVAGN&FRITID TRAKTOR &HUSVAGNSERVICE NIBO CARAVAN CARAVAN I ESKILSTUNA FJ’S HUSVAGNSCENTER ZÄTA CARAVAN CARAVANHALLEN I HANINGE TAGENE FRITIDSCENTER KALMAR HUSVAGN & FRITID OHLINS HUSVAGNAR LENNEMYR I KIL NORDIC HUSBILAR AB JOSEFSSONS HUSVAGNAR AB JOSEFSSONS HUSBILAR AB

0472-475 00 0960-107 33 0278-172 90 016-344080 0346-71 44 50 0430-795 70 08-741 31 00 031-57 00 60 0480-889 44 0455-235 40 0554-120 00 0550-834 34 031-91 75 80 031-91 94 94

LUDVIKA LULEÅ MANTORP MÖNTSERÅS PITEÅ PITEÅ SOLLEBRUNN STENSTORP SUNDSVALL SVEDALA SÖDERTÄLJE TENHULT TROLLHÄTTAN ULRICEHAMN

KURTS HUSVAGNAR HUSVAGNSIMPORT I LULEÅ ÖSTGÖTA CAMPING MANTORP M-FRITID CAMP4YOU AB HUSVAGNSIMPORT I PITEÅ FRIBO AB ERIKSSONS HUSVAGNAR ÅSTRÖMS AB SVEDALA FRITIDSFORDON AB CARAVANHALLEN AB ÖGGESTORP CARAVAN AB FRITIDSCENTER I TROLLHÄTTAN GH-HUSVAGNAR AB

0240-30 500 0920-25 30 90 0142-217 30 0499-444 50 0911-23 02 23 0911-911 30 0322-401 70 0500-45 70 30 060-12 38 08 040-29 29 12 08-550 990 01 036-970 00 0520-101 18 0321-154 45

UMEÅ UPPLANDS VÄSBY UPPLANDS VÄSBY UPPSALA VALBO VINSLÖV VISBY VÄSTERÅS ÅHUS ÖREBRO ÖSTERSUND ÖRKELLJUNGA ÖRNSKÖLDSVIK

CARAVANCENTER I UMEÅ CARAVANHALLEN I UPPLANS VÄSBY MÄLARCAMP UPPLANDS BILFORUM CARAVAN & MARINE VINSLÖVS FRITIDSCENTER BILCOMPANIET I VISBY AB M & M CARAVANE AB ÅHUS HUSVAGNSEXPO NERIKES CAMP WIKSTRÖMS HUSVAGNAR BENGT I ÖRKELLJUNGA PJ HUSVAGNAR

090-18 84 40 80-590 891 00 08-591-148 80 018-13 13 10 026-13 30 40 044-841 91 0498-24 77 55 021-13 20 61 044-24 80 70 019-27 25 15 063-800 41 0435-555 00 0660-540 40

2012-05-23 17:59

PAPPA 1205  

Pappa Magazine nr 5, 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you