Page 1

MODERATERNA I EDA

MODERATERNA I VÄRMLAND

Besök vår hemsida http://www.moderatnet.se/eda/

Besök vår hemsida http://www.varmland@moderat.se

FÖRETAGSBESÖK - JANSSONS BEGRAVNINGSBYRÅ BESÖKET ÄGDE RUM 2012 - 11 - 13 Detta gäller bara medlemmar i Moderaterna i Eda

FÖRETAGSBESÖK MODERATERNA I EDA BESÖKER VARJE MÅNAD FÖRETAG OCH VERKSAMHETER SAMT ÖVRIGA LITE FRÅN VÅRT BESÖK HOS JANSSONS BEGRAVNINGSBYRÅ, CHARLOTTENBERG

Leif Jansson och hans fru Kerstin äger i dag Janssons Begravningsbyrå, som vi besökte tisdagen den 13 november 2012.

Leif berättade för oss om företagets historia, nedan följer en liten sammanställning av detta. Leifs far, Erik och hans broder Erling, startade en begravningsbyrå vid Myrvallen i Arvika. Året var 1945. Man hade haft en blomsterhandel där tidigare. Redan 1947 öppnades en filial i Åmotfors. Till att börja med hade man ingen begravningsbil, men så småningom införskaffades en Hudson 39:a med träkaross. År 1955 delade bröderna på sig och Leifs far blev egen ägare till Janssons Begravningsbyrå i Charlottenberg. Leif flyttade från Arvika till Charlottenberg år 1960.

Leif Jansson


Lite historik Nu börjar tiden då Leif kommer in i företaget, detta sker genom ett antal händelser som Leif berättar för oss om. En av de första var när han 16 år gammal får ta ansvar för en transport från Färgelanda i Dalsland. Det fortsatte under året, en annan händelser är när Leif tar hjälp av Stina Holmer och hennes man som äger en handelsträdgård i Charlottenberg. De ägde en minibuss som blev transportfordonet denna dag. När Leif blev 18 år och fick körkort så blev det många långresor i tjänsten. År 1961 inköps en ny begravningsbil, som också blev Sveriges första vit begravningsbil. Bilarna byggs om, bla. kapas och höjs taket, en förlängning sker också. 1975 köps åter en bil. Ombyggnaden sker i Laholm. Vid denna tid kostade en Volvo 240 ombyggd och klar 52.000:-. I dag är kostnaden ca 1 miljon. Under den här tiden hade Leif 50:-/vecka. År 1966 gifter sig Leif med Kerstin och då blir inkomsten 200:-/vecka. 1969 föds Peter, äldsta sonen. År 1970 börjar Leif arbeta på lastbilscentralen i Charlottenberg, MEN fortsätter på kvällar och helger inom begravningsbyrån. Dubbla arbeten. Det varade inte lång tid för Leifs far Erik blev sjuk och Leif fick arbeta heltid på begravningsbyrån. Under år 1970 övertar Leif och Kerstin begravningsbyrån, Kerstin arbetar på kontoret och Leif har ansvaret för det dagliga arbetet.

Nu börjar en tid när företaget växer sig allt större ……..


Janssons Begravningsbyrå. Kontoret i Charlottenberg som också är deras huvudkontor. Furunäsvägen 6.

År 1971, köper Leif och Kerstin, Arvika Begravningsbyrå. Expansionen har startat och det nästan omgående efter övertagandet. Leif nämner att det givetvis fanns orsaker, men en viktig del var tiden, han hade sitt sin far arbeta och arbeta. Liten om någon ledighet. Det var transporter mm under veckan och begravningar på helgerna. Genom köpet, och med familj, såg han också lite större möjligheter till ledighet.

Janssons Begravningsbyrå. Kontoret i Arvika. Magasinsgatan 10.

År 1990, övertar Leif och Kerstin, Begravningsbyrån i Koppom.

Janssons Begravningsbyrå. Kontoret i Koppom. Brogatan 1.


Under åren har Leifs och Kerstins familj växt och barnen börjar komma in i företaget. Lars är äldst och därefter Peter samt lillsyrran Åsa.

Lars Jansson. Lars började arbeta i företaget 1985. Han arbetar med kundmottagning, arrangemang av begravningar och bouppteckningar.

Peter Jansson. Peter har varit verksam i företaget sedan 1989. Han arbetar med kundmottagning, bouppteckningar, arrangemang av begravningar, gravstensmonteringar samt transporter.

Åsa Rudberg. Började i företaget år 1993. Åsa arbetar med kundmottagning och adimistration. Hon arbetar också med blombinderi. Även Larses fru arbetade tidigare tillsammans med Åsa med blombinderi.

Företaget har avtal med polismyndigheten angående transporter till rättmedicinska i Linköping. Det blir en hel del transporter av Norksa medborgare boende i Sverige som vill bli begravda i sitt hemland. Bouppteckningar har och tar en allt störra del av tiden, här måste man varannat år uppdatera sin autoritet.


Från vänster Christer Danielsson, Malte och Birgitta Olsson

Begravningshjälp När det gäller personer som avlidit och inte har medel (ekonomi) till begravningen så skall kommunen vara betalningsansvarig. 0,5 basbelopp gäller som högsta belopp. Här finns ett visst problem och man förlorar ca 90 - 100 tusen/år på detta. Den som beställer begravningen är betalningsansvarig. Begravningskostnaderna går före allt annat så som tex. skatteskulder, bankskulder mm.

Kremering Krematoriet i Arvika byggdes 1972. Kremeringen ökar med någon % varje år.

Gravsten Företaget säljer gravstenar. Dessa monteras av företaget. Gravstenen måste dubbas i själva sockelstenen. Nya regler har kommit för att skydda för rasande sten, vilket kan få skador till följd.

Bröderna Lars och Peter Bröderna har sedan en tid bildat ett eget företag och köpt Begravningsbyrån i Torsby. Torsbyföretaget har 1 anställd.


Med ryggen mot kameran Leif Jansson, till vänster Mats-Åke Knutsson till höger Birgitta Jansson.

Verksamma inom företaget 8 st personer Ägare, Leif och Kerstin Jansson Barnen, Lars och Peter samt Åsa Barnbarn, Kristoffer (son till Lars) Anställda i Arvika: David Åström och Ulrika Schröter

MODERATERNA TACKAR JANSSONS BEGRAVNINGSBYRÅ FÖR ETT TREVLIGT BESÖK

Janssons Begravningsbyrå  

Leif Jansson och hans fru Kerstin äger i dag Janssons Begravningsbyrå, som Moderaterna i Eda besökte tisdagen den 13 november 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you