Page 1

H el g eland . . . p책

INFORMASJON FRA MO OG OMEGN BOLIGBYGGELAG NOVEMBER 2013

facebook.com/moborana.no


2

2 • 2013

leder Helgeland

– Norge på sitt beste!

På et seminar om byutvikling var det en av foredragsholderne som viste et bilde av Ranas rådhus og framholdt som en arkitektonisk perle og et fantastisk tidsbilde. Det selvsamme huset som vi noen år tilbake hadde utpekt til byens styggeste. Se og sett pris på det dere har, for dere har så mye var budskapet. Og det er noe i det, hvordan ser vi selv på Helgeland og hvor flink er vi til å fokusere på det

vi har å tilby. Vi har mye å være stolte av og mye å vise fram. Og ikke minst må vi bli flinkere til å fokusere på de områder der vi samarbeider godt. Samarbeid er også oppfordringen fra den tilbakevendte Helgelendingen som er plattformsjef på Skarv og som portretteres i denne utgaven av Bo & Lev.

til store isbreer. Her er også storindustri og viktige statsinstitusjoner. Produksjon av metall, fisk, kraft og olje gir store eksportinntekter til regionen og landet. En usedvanlig ressursrik og mangfoldig region. Kort sagt, Helgeland har alt.»

Helgeland – Norge på sitt beste! –overskriften hentet jeg fra en nettportal (Helgeland.no) som presenterer oss slik:

Siden sist har det vært regjeringsskifte og med det også løfter på det boligpolitiske området. BSU ordningen skal styrkes ved at sparebeløpet økes. Vurdering av startlån skal gjøres mere fleksibel og kravet om 15% egenkapital står for fall. Lå oss håpe at de innfrir slik at det blir enklere for unge å

«Velkommen til Norges mest spennende region! Her finner du en utrolig variert og flott natur – alt fra tusenvis av øyer

etablere seg i boligmarkedet i stedet for å bli henvist til et dyrt og nærmest ikke-eksisterende leiemarked. Tiltakene kan sammen med en fjerning av særnorske krav til egenkapital i bankene (nok et løfte) gir håp om en boligframtid for unge.

Nordmarkmyra borettslag

Ta kontakt med

MOBO - tlf: 75 13 70 00 Nordmarkmyra borettslag på Gruben er for mange kjent som de gamle koksverkhusene. Området tilhørte i sin tid eiendommen Nergruben. De hadde Norigarden og Sørigarden som en del av deres utmark. Område langt nord i deres eiendom ble etter hvert kalt Nordmarka. Navnet Myra kommer mest sannsynligvis på grunn av at det var et stort myrområdet der tidligere. Gamle kart viser at området het Lomtjønnen.

Vi utfører

alt fra skifte av lysrør til større vedlikeholdsarbeid

Riktig adresse? Har du husket å melde adresseforandring når du flytter? Husk å melde ifra til MOBO, enten via telefon, mail, eller gjennom hjemmesida vår. Da slipper du å gå glipp av nyttig informasjon fra MOBO. Det er jo ergerlig når du likevel har betalt årskontingent for medlemskapet.


2 • 2013

3

Informasjonsavis for

Mo og Omegn Boligbyggelag

NOVEMBER 2013 Opplag 26.000 I redaksjonen: Morten Sæterhaug Åse Fagerli Ivar Hartviksen Jan Steinar Mørk Karina Solheim Utgitt av: Mo og Omegn Boligbyggelag Tlf. 75 13 70 00 E-post: mobo@mo.bbl.no

Redaksjonelt innhold, tekst og foto: Ivar Hartviksen Mobil: 970 18 445 E-post: ivar.hartviksen@mip.no og Karina Solheim Mobil: 952 49 781 E-post: karina.solheim@mip.no

12

4

4

En populær aktør innen møbelbransjen

6

Nye leilighetsprosjekter på Sømna og på Nesna

8

Gi MOBOKORTET i julegave

12

Spektakulært bygg på Nord-Norges tak

14-15

Rådyrjakt på Helgelandskysten

16

NM på hjemmebane

17 18

Eierskap til egen bolig

19

Kronikk av Gerd Liv Valla

20

Panoramautsikt i Sandnessjøen

22-23

Stolt av BPs satsing på Helgeland

24-25

Mat & Vin

26

Medlemsfordeler

27

Kryssord

Bygger for framtida

Tips og bestilling av annonseplass: Tlf. 958 42361 E-post: salg@xpresstrykk.no Grafisk design & produksjon: Xpresstrykk as, Mo i Rana

Forsidebilde: Fra Paviljongen i Moholmen, ved Bakeribygget.

14 -15 24 - 25


4

2 • 2013

En populær aktør innen møbelbransjen Etter snart 30 år i bransjen har Møbelringen Bomøbler etablert et godt renommé med stort fokus på kunden og det servicemarkedet som kreves. Nå har butikken i Tveråneset utvidet sortimentet på interiør og begynt med belysning. Ønsker alle velkommen! Daglig leder Arnbjørn Olsen (t.v) sammen med butikksjef Alf Helge Nerdal. Begge har vært trofaste i sine stillinger siden 1990.

- Vi er den største møbelforretningen i areal og omsetning på Helgeland, forteller daglig leder Arnbjørn Olsen. Møbelringen har bygd seg opp en posisjon og holdt på den. Butikken i Mo i Rana har vokst fra 375 kvm ved oppstart til 3000 kvm i dag. - Vårt motto er inspirasjon og kvalitet. Vi er også svært opptatt av at kunden skal bli godt ivaretatt fra ordren er skrevet til varen er i stua, sier han.

alle er godt skolert i arbeidet sitt. - Vi har en stabil arbeidsstokk som har blitt dyktige fagfolk innenfor møbelbransjen. De bistår kunden i å finne rett produkt, enten det er rett stoff til sofaen, en god seng, veggseksjon eller hjelp til å tilpasse sofaen. For de som vil gjøre noe av dette hjemme ligger det et dataprogram på Ekornes sine hjemmesider hvor kunden selv kan tegne inn stua, og tilpasse møblene etter det. Dette programmet er også installert slik at man kan prøve ulike fargeforslag, forteller Olsen.

Møbelringen har helt siden etableringen vært sterk på norsk design. - Det har blitt flere skandinaviske leverandører etter hvert. Vår sterkeste og største merkevare er norske Ekornes som stiller med tidsriktige møbler med en kvalitet i særklasse, forteller Arnbjørn.

stoler, madrasser og senger står for 80 prosent av omsetningen, og salget er jevnt gjennom hele året. Trendene er helt klart minimalistisk, og det går mest i grått, beige og brunt i følge Olsen. I 2015 er Møbelringen Bomøbler på Tverråneset 30 år. - Vi åpnet Sentrum møbler i 1985 og ble Bomøbler i 1990. I 1987 gikk vi inn i Møbelringen-kjeden som er blant de tre største møbelaktørene i landet. Kjeden har stort fokus på faghandel innen møbler og har lyktes over tid, sier Arnbjørn Olsen.

Til sammen er de 11 ansatte som

Møbelringen begynte nylig med belysning og har oppgradert interiøravdelingen. Reoler er skiftet, nytt gulv er lagt og sortimentet er utvidet. På de 3000 kvadratmeterne finnes det noe for enhver smak. Sofa, hvile-

Renate Bergvik har ansvar for lys, teppe og interiøravdelingen. Hun sier de har et særdeles godt utvalg på det området og at tilbakemeldingen fra kundene er svært gode.

Christer Høgås er spesialist på senger og har vært ansatt i Møbelringen i 20 år. - Her selger vi kontinentalsenger fra 2.990 kroner til 90.000 kroner, forteller han.


HELGELAND SPAREBANK - 2013

2 • 2013

Boligforsikring

Sjekk vilkår og kjøp forsikring hos en du kjenner! Få en boligforsikring som inkluderer fullverdigaranti og mye mer. Velg ”Bolig utvidet” og få dekket blant annet skade som følge av vanninntrengning gjennom utett tak og vegg.

- EN KOMPLETT LOKALBANK - EN KOMPLETT LOKALBANK

5


6

2 • 2013

På jakt etter en ny leilighet med havutsikt? Buskhammeren borettslag i Gåskalveien på Sømna er moderne tomannsboliger i funkisstil.

Oversikt over de store leilighetene

- Disse leilighetene er lyse og luftige med høy standard, og har egen carport og store vinduer som vender ut mot sjøen, forteller eiendomsmegler i MOBO, Tina Jakobsen. Borettslaget består av 10 nye enheter. Seks store leiligheter på 153 kvadratmeter som er fordelt på tre tomannsboliger. Disse leilighetene har fire soverom, to bad, vaskerom, bod, gang og romslige garderober. Så er det fire mindre tomannsboliger med to soverom og alt på ett plan. Hvitevarer følger med hver enkelt bolig. Leilighetene er innflyttingsklare til jul. - Når man kjøper helt nye leiligheter er det ikke noen budrunder i forkant, så man har en gjeldende pris å forholde seg til. Ta gjerne kontakt for nærmere opplysninger, sier Tina Jakobsen.

Solrik terrasse MOBO har to nye boligprosjekter på gang. Er du tidlig ute kan du være med i den begynnende prosessen og påvirke innredningen etter smak og behag. Zahltunet borettslag på Nesna er nå under oppføring og vil bli innflyttingsklar høsten 2014. - Bor du i en slik leilighet trenger du ikke tenke på snømåking eller plenklipping. Fra fellesgarasjean-

legget går det heis opp til de seks leilighetene, forteller eiendomsmegler ved MOBO, Tina Jakobsen. Fra den store verandaen kan du se hurtigruta seile forbi eller bare sitte og nyte havbrisen. Strandveien på Nesna ligger nemlig med utsikt rett ut mot den vakre Helgelandskysten. Borettslaget består av seks andeler med to leilighetstyper. En har to soverom og et bruksareal på 91,3 kvm, og den andre har tre soverom og er 108,7 kvm stor. Her bor du på ett plan med tilhørende boder i garasjeanlegget.

Oversikt over de mindre leilighetene


2 • 2013

7

Klar for juleforberedelser! 6990

199,Juletre

Adventsstake LED

Gavetips!

119,-

249,-

Sjuarmet med LED-pærer for redusert strømforbruk. Rød. 88-715 Hvit. 88-716 Brun. 88-717 Natur. 88-718

Juletre av plast, med sammenfoldbare greiner og stamme som kan tas fra hverandre på midten. Enkelt å montere, legge sammen og oppbevare. Fot av metall. Høyde: 200 cm. 88-640

Krans LED

Grønn dekorasjonskrans. 40 LED-pærer. Med innebygd timer. Bruker 4 AA-batterier (medfølger ikke). 88-727

119,-

44

90

Julenisse, 45 cm Kaffetrakter

Adventsstake

Av tre med antikt preg og stjerneformede hull. 4 lysholdere av metall. Mål: 24 x 8 x 5 cm. 88-160

Koselig nisse med forseggjorte detaljer. Rød. 88-142 Grå. 88-143

Elegant kaffetrakter med varmholding og dryppstopp. Sort med mattbørstet front. 1,5 liter, trakter opptil 15 kopper. 1080 W, 230 V. MO I RANA, Ranenget 17, 8610 Mo i Rana MOSJØEN, Vefsnvegen 11, 8656 Mosjøen Avtakbar filterholder (1x4), flerMan-Fre 8-20, Lør 9–18 gangsfilter medfølger. 28-546

815 32 815 - www.biltema.no

Hemavans nya köpcenter!

bayhillcenter.com

n e m m Välko ! n a v a m e H ll ti

Gallerian har öppet alla dagar Shopping | Café | Mat | Spel Uttagsautomat, Toaletter, Wifi, Parkering med ca 100 platser Se hemsida för dagsaktuell information: www.bayhillcenter.com/butiker

ÖPPETTIDER: ICA NÄRA ALLA DAGAR 9-21 | SYSTEMBOLAGET VARDAGAR 10-18, LÖR. 10-14 BAYHILL KIOSK & TOBAK ALLA DAGAR 9-21 | CAFÉ & RESTAURANG VARDAGAR 10-18, LÖR. & SÖN. 10-17 SPORTRINGEN OUTLET VARDAGAR 10-19, LÖR. 10-17, SÖN. 12-16 HAPPY HEMAVAN VARDAGAR 10-18, LÖR. 10-17, SÖN. 12-16 | BOSAKER VARDAGAR 10-18, LÖR. 10-16, SÖN. 12-16


8

2 • 2013

En populær hobby

Det produseres i tykt og tynt for store og små i det gamle huset i Standgata som Rana husflidslag eier. Åse Grønvold (bak f.v)Randi Opdalshei, Gunn Johansen (bak f.h) og Rita Borge.

Strikking er i vinden. Nye og gamle strikkeoppskrifter tas fram og står du fast kan Rana Husflidslag hjelpe deg. - Vi har hatt torsdagsklubben i snart 10 år og dette er for både medlemmer og de som ikke er det. Har du en strikkeoppskrift du ikke får til er det bare å stikke innom å få hjelp. Eller om noen bare har lyst å komme innom for å strikke og drikke kaffe, sier de. Møtene annonseres i forkant under spalten Bygd og by i Rana

Blad. Hver uke er åtte til 16 personer innom. Rana husflislag har omlag 120 medlemmer. De arrangerer generelt strikkekurs for alle fra 12 år og oppover. - Det har vært populære kurs og en gang var vi 24 stykker. De siste årene har ”lugg-kurs” hatt flest påmeldte og til disse kursene har vi måttet ha ventelister. Det

Høst og vinter er det godt å kle på seg varme hjemmestrikkede ullklær. Det syns hvert fall Andreas og Linnea i Revelheia barnehage.

er flest unge som melder seg på disse, sier de. Sammen deler og utveksler de håndarbeidsoppskrifter. De strikkes ikke bare rundt bordet. Veving og hekling er også på programmet til disse damene. Husflidslaget tar i mot restgarn i alle farger og kvaliteter. - Ikke kast restgarn. Gi det

heller til oss for vi bruker det alltid i en eller annen sammenheng. Vi strikker kopptuer og vaskekluter til julemessa på Stenneset, sier de og viser fram noen fargerike eksempler. Første søndag i advent er julemessa på Stenneset, men de hjemmelagede produktene selges også på ulike messer gjennom året.

Gi MOBOKORTET i julegave - Vi spanderer medlemskontingent ut året! I perioden oktober til desember er det fri medlemskontingent for alle som kjøper medlemskap hos oss. Eneste kostnad er andelskapitalen som er en engangsbetaling på kroner 400,- ved innmelding. Forkjøpsretten er fortsatt medlemmenes viktigste fordel. Gjennom medlemskapet opptjener du ansiennitet som kan vise seg å bli helt avgjørende ved kjøp av bolig. I MOBO går mer enn hver fjerde leilighet på forkjøpsrett, og denne tendensen ser vi over hele landet. Jo lengre ansiennitet du har, jo sterkere står du. Vi ser ofte foreldre og besteforeldre som gir medlemskapet i gave til yngre familiemedlemmer. Barn og ungdom under 18 år betaler ingenting ut over andelskapitalen.

I tillegg til forkjøpsretten oppnår du også gode medlemsfordeler hos MOBOs mange samarbeidspartnere. Sjekk vår nye MOBO-app som du kan laste ned gratis ved å søke opp “MOBO Medlemsfordel”. Her har man alle fordeler lett tilgjengelig, slik som medlemsblad, medlemsfordeler, boliger på forkjøpsrett og boliger til salgs. Innmelding kan gjøres på vår hjemmeside: www.moborana.no, eller ved å kontakte MOBO. Alternativt kan du stikke innom oss i Thora Meyers gate 9, for mer informasjon.


2 • 2013

9


2 • 2013

Trenger du nytt kjøkken til jul?

30 års kjøkkengaranti PÅ SKUFFER, HENGSLER, FRONTER OG SKAP

steinariversen.no

10

Vi leverer før julaften

SPAR 20% PÅ ALLE KJØKKEN FRA NETTOLINE Tilbudet gjelder til og med 24. november 2013 ved kjøp av komplett kjøkken på min. 10 elementer inkludert sokkel, benkplate og vask. Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud. Levering innen 17. desember 2013.

www.nettoline.no

traktorregistrert atV

Det her er ingen vanlig atv Det er en

Can-am

®

For ekstrem frikjøring

Outlander maX 650 Xt t3

Freeride 137-154” 800R E-TEC

Traktorregistrert ATV konstruert og godkjent for to! Tretrinns servostyring Lang akselavstand gir bedre framkommelighet

Ny REV-XM RS plattform Ny tMotion boggi KYB Pro 40 Easy-Adjust dempere Pilot DS 2 ski

Ca.pris/måned*

2.238,Pris fra 164.900,-

inkl. moms

118.800,- inkl. moms kAmpAnjepris

������������������������������ Saltfjellveien 426, 8615 Skonseng

������������������������������

������������������������������

post@ssogmc.no - www.ssogmc.no

© 2013 Bombardier Recreational Products Inc. (BRP). Alle rettigheter forbeholdes ®, ™ og BRP-logoen er varemerker som tilhører BRP eller dets datterselskap. Kjør alltid ansvarsfullt og sikkert. Frakt montering og klargjøring kommer i tillegg.

brp.com


2 • 2013

Vi tilbyr alt innen grafisk materiell Xpresstrykk er totalleverandør av trykksaker og reklamemateriell til næringslivet og private. Xpresstrykk er i dag blant Helgelands mest moderne grafi ske bedrift, og vi jobber kontinuerlig for å ligge i front av den teknologiske utviklingen. Vi ønsker at våre kunder skal oppleve at vi er leveringssikre og at vi leverer produkter med jevn og god kvalitet, og at vi er fl eksible og samarbeidsvillige. Vi er opptatt at du som kunde skal være tilfreds med opplevelsen av oss som leverandør.

• Bildekor • Gravering • Logo/profilering • Vindusdekor • Webdesign • Skilting (ute og inne) • Trykksaker • Bannere

Ta kontakt

Xpresstrykk as Koksverksgata 8, 8622 Mo i Rana Telefon: 75 12 10 70, Faks: 75 12 10 80 E-post: salg@xpresstrykk.no www.xpresstrykk.no

11


12

2 • 2013

Spektakulært bygg på Nord-Norges tak - Det er spennende å utfordre det vakre og få til noe som er større enn en selv, sier prosjektleder Svein Arne Brygfjeld.

Svein Arne Brygfjeld er mannen bak ideen om å bygge en hytte ved Okstindan. Nå er drømmen realisert og i august neste år åpner Hemnes turistforening dørene for allmennheten.

Rabothytta skal være et landemerke alle Helgelendinger skal være stolte av, og den skal vekke nasjonal og internasjonal interesse. Det mener Svein Arne som sammen med flere andre dugnadsarbeidere har jobbet steinhardt den siste tiden for å få ferdigstilt den spektakulære hytta utvendig. Nå gjenstår den innvendige jobben før den offisielle åpningen skal finne sted i august til neste år. - Målet med denne hytta er å legge bedre til rette for at folk skal komme seg ut i friluft og få brukt kroppen, sier Svein Arne. Man kan ta seg til hytta enten fra Kjennsvatnet eller parkeringsplassen innerst i Leirskardalen. Det tar halvannen time å gå fra sistnevnte. Hytta er bygd med tanke på at en skoleklasse på 30 stykker skal få plass. Det er også et eget rom for de som har med hund, samt et rom som er tilpasset rullestolbrukere. - Om en skoleelev er bevegelseshemmet må skolen selv sørge for transport, men vi legger til rette for at alle skal ha et godt utbytte av å være på Rabothytta, sier han og fortsetter:

- Området rundt er lærerikt for skolelever. Man kan bruke dette stedet som utgangspunkt i fag som for eksempel geografi, naturfag, klima, frilufts- og idrettsfag. Selv om det er Hemnes turistforening som eier hytta, er den likevel et felleseie. - Alle som er medlem i en turistforening (DNT) kan leie hytta. Det er nok at en i følget har medlemskap, sier Svein Arne. Gjennom de takhøye vinduene i stua har man mot vest utsikt mot blant annet Tomskjevelen, Dønna, Lukttinden, og Flostrandtindene. Mot øst brer Okstindbreen seg oppover fjellsiden bare et steinkast unna, og rett mot alle tindene i Okstindan. Rett i mot har vi Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten med sine 1916 moh. Hytta har inngangsdør på hver side slik at det skal være mulig å ta seg inn uavhengig av vær og vind. Alt man trenger å ta med seg for å overnatte er en lakenpose og ønsket mat. - Som den første turistforeningshytta i Nord-Norge planlegger vi å ha et matlager her som folk kan kjøpe fra. Ved og gass skal vi fly

Rett bak Rabothytta brer Okstindbreen seg oppover fjellsiden. Fra hytta ser man alle tindene i Okstindan på den østlige siden. Fra vest har man utsikt mot blant annet Tomskjvelen, Dønna, Lukttinden, og Flostrandtindene. Hemnes Turistforening/Kasper Rehnman.

opp med helikopter etter behov. Vi skal ha to vedovner i hytta, sier han. I stua skal det også bygges en klatrevegg med luke inn til hemsen.

Stor giverglede

Finansieringen har gått rimelig bra, men har vært krevende. Totalkostnadene er nå på ni millioner kroner, og det mangler fortsatt en million til å dekke alt. Men Svein Arne er sikker på at pengene skal komme på plass før åpningen. - Mange lokale aktører har gitt penger og gaver til prosjektet. Trenor Vinduer på Hemnesberget har for eksempel sponset oss med spesialdesignede vinduer til en verdi av 1 million kroner. På grunn av værforholdene her er vinduene i ekstra tykt glass som skal tåle at løse gjenstander blåser på dem, forteller han. Ahlsell, Botn og Haaland i Mo i Rana sørger for elektrisk opplegg av høy standard - kostnadsfritt for Hemnes Turistforening. Rabothytta skal etter planen være vedlikeholdsfri i 50 år. - Arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs har tegnet hytta, og står også for

det meste av innredningen. På den måten får Rabothytta et helhetlig uttrykk, et uttrykk som skal spille på lag med den lokale naturen. Vi skal utnytte all plass innvendig. Nøytrale farger er valgt og vil bestå i trehvit, grå og hvit. De som bruker hytta skal definere fargene i øyeblikket, sier Svein Arne Brygfjeld.

FAKTA om Rabothytta *Oppkalt etter franskmannen Charles Rabot som var mye på Okstindan på slutten av 1800-tallet. *Hytta ligger 1.200 moh, rett ved Okstindbreen. *Hemnes turistforening står bak prosjektet. *Arkitektfirmaet Jarmund/ Vigsnæs har tegnet hytta. *Hytta er 200 kvadratmeter og består av seks soverom, pluss en romslig hems. Den kan huse 30 gjester. *Offisiell åpning i august 2014.


2 • 2013

Vika Regnskap AS er et regnskapskontor i Vika Holding gruppen, og har tilholdssted i Mellomvika i Mo i Rana. Våre ansatte har lang erfaring innen regnskap og økonomisk rådgivning.

Vi hjelper deg med ditt regnskap Vika Regnskap har med sine ansatte lang og god erfaring innenfor regnskapstjenester og økonomisk rådgivning. Vi tilrettelegger våre tjenester og løsninger etter kundens behov. Ingen kunder er like. Som kunde er det dine behov og ønsker som teller, og vi vil sammen med deg komme fram til den beste løsningen. Besøksadresse: Mellomvika 13 Mo i Rana

Telefon: 75 12 60 26 Epost: post@vikaregnskap.no www.vikaregnskap.no

Postadresse: Postboks 104 8601 Mo i Rana

Hotel Ole Tobias Mo i Rana Tlf. 751 20500

Helgetur til Mo i Rana - Nå kjører vi HelgeKupp t.o.m. uke 50. - Du kan velge mellom våre 3 overnattingssteder: For bare kr. 850,- /dobb.rom, kan du bo i en hjemmekoselig og hyggelig atmosfære ved Comfort Hotel Ole Tobias. Døgnprisen er inkl. frokost og kveldssnacks. Populære Hotel Svartisen er et leilighetshotell du får gleden av å oppleve, for bare kr. 750-/dobb.rom. Toranes Overnatting. - Her har hvert rom eget kjøkken og bad, hvor du kan nyte natten for den nette sum av kr. 650,-/dobb.rom.

ELMAS AS 907 33 935

UTLEIE AV HYBLER OG LEILIGHETER

13


14

2 • 2013

Vellykket ettersøk, til alles store lettelse. Foto: Merete Sterk-Hansen

Rådyrjakt

på Helgelandskysten

Hunden slippes i et praktfullt høstvær. Den søker seg gjennom skogen, og finner raskt tråkket etter rådyr. Hunden gir fra seg et par boff, og begynner å nøste sporet. I den stille morgenen på Vega setter vi oss og venter på uttaket. Av Jens Overvik Er man jakthundentusiast, så er hundens arbeid i skogen mer enn halve moroa. Især når det går bra. Bruk av såkalt løs på drevet halsende hunder til rådyrjakt (se faktaboks) er ikke så utbredt på Helgeland, men populariteten er økende. Vi er et jaktlag fra Helgeland og Telemark som etter hvert kjenner Vega godt gjennom mange års jakt, og laget har bra hunder, men det er ingen fasit for vellykket jakt. Det er så mange variabler som skal klaffe! Vindretningen for eksempel. Disse dagene har vært preget av østlige vinder, og rådyra oppfører seg annerledes enn vi er vant til fra normal vind fra sørvest. Det er en

utfordring å på forhånd plassere jaktlaget på de riktige postene, for her er det rådyrene som bestemmer hvor runden i terrenget skal gå. Hunden bare følger sporet, gjerne langt etter også.

Bukkefall

- Der! Hunden min Ares, en petit basset griffon vendeen, har brått begynt med taktfast losing. Han har funnet rådyret ved å følge sporet, og hunden følger etter mens den loser. På hundepeileren kan jeg se at de forflytter seg oppover bergene, for så å svinge sørover mot odden. Der har vi ingen poster, men hvis Ares greier å følge “lakksko på blanke berget”

så må rådyret dreie nordover mot postrekka 1,5 km lenger opp i terrenget. Jeg varsler jaktlaget over jaktradioen om at vi har los. Snart dreier losen i rett linje nordover, og for meg som hundefører blir det vanskeligere å høre losen etter hvert. Men brått runger ekkoet av et skudd, og spenningen stiger. Jeg avventer rapport på radioen. - Flott bukk ligger her, og bikkja kommer inn på fallet, melder den heldige jegeren. Jeg er lykkelig, det er stas når jakta lykkes, og ikke minst fordi det ble skutt rådyr for hunden. Det er en belønning for jobben han har gjort. Jaktlaget har hatt lite utbytte de første par dagene av jakta også, så vi trenger

litt flaks nå for å greie kvota vi er tildelt.

Ettersøk

Framme på fallet blir det gratulasjoner, men vi planlegger raskt neste drev. Vi observerte flere dyr i slippområdet, og bestemmer oss for å prøve igjen med samme hund. Postene blir på samme plass, og Ares får raskt lukta av de andre dyrene, og losen er i gang. Rådyret hopper over et strømgjerde og rett forbi en bøling kveg, men hverken kveg eller hund bryr seg om hverandre. Bikkja har kun fokus på rådyrlukt. Drevet går oppover mot postene igjen, og snart smeller det på nytt.


2 • 2013 Og det smeller igjen... Hmm, ofte et dårlig tegn når det blir mer enn ett skudd, og snart får vi beskjed om at dyret var tydelig truffet, men sprang videre ut av syne. Slikt skjer, og nå er all fokus i jaktlaget konsentrert om å spore opp og finne igjen dyret. Ettersøk på påskutt hjortevilt er en plikt og en selvfølge, og all jakt i laget stoppes inntil situasjonen er avklart.

Vond virkelighet, lykkelig slutt

Vi tar oss god tid, dyret må få sjansen til å roe seg ned før vi begynner. Vi omorganiserer postene, slik at jaktlaget er plassert rundt det aktuelle søksområdet. Jeg finner fram sporsele og ettersøksline, Ares er i tillegg til å være jakthund også trent på ettersøk. Oppe ved skuddstedet markerer han tydelig, nesa i bakken og halen vifter energisk. Jeg gir han 6-7 meter line og lar han ta føringa. Jeg ser ikke noe blod til å begynne med, men hunden følger usynlige duftspor i lyngen. Når vi kommer dit dyret sist ble sett, så gransker vi bakken. Der, en liten blodflekk. Og en til, flere. Så vi følger på med hunden, og det bærer flere hundre meter av gårde. Stadig ser vi blod, og kan dermed stole på at hunden er på rett spor. Hunden markerer et sårleie med mye blod. Jeg får vondt av dyret, men det gjør oss bare enda mer besluttsom på å lykkes. En sjelden gang blir det dessverre skadeskyting, og i dette tilfellet hoppet dyret opp akkurat da jegeren skjøt. Plutselig spretter rådyret ut av krattet og nedover lia. Skytteren jeg går sammen med rekker ikke å skyte, men varsler på radio, og kort etter smeller et skudd nedenfor oss. Dyret kom rett på en av postene, og slipper å lide mer. Vi er usigelig lettet, og jeg lar Ares spore seg helt fram til fallet, det er også en belønning for vel utført jobb.

15

Hustrig, men fint

Senere i uka så skifter været, vi får en dag med skikkelig sørvest og regn. Hundene jobber ufortrødent, men for oss tobeinte på post blir det en prøvelse. Vannet sildrer ned nakke og rygg, mikrofoner til jaktradioer fylles med vann, vinden kjøler oss ned. Men losen varmer! Vi holder ut denne dagen også. Denne jaktuka er på mange måter årets høydepunkt, og en sosial og trivelig happening. Da får det våge seg om det er litt hustrig enkelte dager! Hundene er flinke og finner rådyr, men åtte av ti ganger så vinner rådyret. Hundene får tap de ikke greier med, rådyra lurer seg forbi postene, og noen ganger gir hundene rett og slett opp. Det er en del av gamet. På Vega blir det dessuten ofte fjellturer opp mot toppene for hundene, og det kan bli mye venting før hunden returnerer. Bruk av hund på jakt er dermed ikke noe sikkerstikk. Noen jakter uten hund, mens andre - som oss - benytter hund, da vi føler det er mer givende som jaktlag. Vi har for vår del aldri opplevd at bruk av hunder har vært i konflikt med sau og kveg, hundene er fokusert på

En flott bukk falt på post om morgenen. Foto: Merete Sterk-Hansen

FAKTA om uttrykket

“Løs på drevet halsende hund”

viltet. Vi slutter aldri å bli imponert over luktesansen til hunden, enten det er finvær eller sørvest og regn. Og jaktutbyttet? Vel, vi greide ikke hele kvota i år, men nesten. For oss har det ikke så stor betydning, det viktigste er opplevelsen sammen med gode venner.

Jakt i gråvær og regn, en del av opplevelsen. Foto: Merete Sterk-Hansen

Begrepet løs på drevet halsende hund beskriver hvordan hunderasen fungerer under jakt. Den løper løs og driver viltet til å løpe mens den gir hals. I følge DN er det pr. definisjon en halsende hund når hunden gir hals i minst 5 minutter etter uttak av dyr. Ved hjorteviltjakt er løs på drevet halsende hunder tillatt brukt under jakt på hjort og rådyr, men boghøyden må ikke overstige 41 cm. Ved jakt på rådyr er løs på drevet halsende hund ikke tillatt under bukkejaktperioden fra og med 10. august til og med 24. september. De vanligste hunderasene i denne kategorien er bassetrasene, dachs, drever og beagle. Disse kortbeinte og saktejagende hundene jager ved hjelp av nesen, og kan ligge betydelig langt etter viltet det følger; flere hundre meter til en kilometer (eller mer). Hjorteviltet stresses lite av disse, og ses ofte beitende langs sine vante vilttråkk mens de gjerne står og lytter etter- og venter på hunden. Hensikten med å bruke løs på drevet halsende hund er å eksponere viltet for jegeren, da hjorteviltet vanligvis ligger i dagleie eller trykker i tette skogholt, og ellers er vanskelig for jegeren alene å finne.

FAKTA om

Rådyrstammen på Vega

Jakt i kulturlandskapet i Vega. Foto: Merete Sterk-Hansen

Vega har mye rådyr i forhold til areal, og bestanden medfører betydelig nedbeiting i skogområder, reservat og private hager. I tillegg er det mange viltpåkjørsler på veiene, noe som koster samfunnet mye. Å holde rådyrstammen i sjakk med jakt er derfor nødvendig, og denne høsten er det lagt opp til å redusere bestanden betydelig. Vårvinteren var hard på Vega, og mange dyr bukket under. Reproduksjonen var heller ikke så god som den bruker å være, så det er i utgangspunktet færre dyr enn før. Jaktkort tildeles etter søknad til grunneierstyrene, som avpasser/begrenser mengden jegere for mest mulig optimal jakt.


16

2 • 2013

VEGAR BERGLI

NM på hjemmebane Helga 21. og 22. september ble NM i rulleskiskyting arrangert på Skillevollen i Rana. Det deltok om lag 270 utøvere, der storheter som Tora Berger, Egil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen alle fikk hver sin gullmedalje. I NM på rulleski stilte Vegar i en litt spesiell hjelm. Det er en rød sykkelhjelm fra guttedagene, som han bruker. Fordelen er at han ikke får forstyrrende kakk fra børsa i nakken når han bruker den. Her i godt driv på vei ut fra standplass.

Gull ble det ikke for Helgelandsløperen Vegar Bergli, som gikk på hjemmebane. Det hadde han heller ikke forventet. Det var likevel spesielt å få gå et NM-løp på hjemmebane. Da de var Norgescup på Skillevollen i vinter var Vegar syk og fikk ikke vist seg fram. Tidligere har han gått to cup-renn på Skillevollen som hadde NM-status i junior-klassen. For han og de mange deltakerne fra Rana i de forskjellige aldersbestemte klassene var det stas endelig å kunne få gå i et NM på hjemmebane! Vegar har gått disse løypene utallige ganger, og han vet hvordan han skal takle dem. Slik han ser det er den største fordelen ved å gå på hjemmebane at han kan få bo hjemme. I forhold til konkur-

Tora Berger, dypt konsentrert på stående

renter som kommer fra Oslo, Stryn eller andre steder, så har han kjente forhold. Vanligvis bruker de, når de skal gå et renn, å gå rundt i den løypa de skal konkurrere i dagen før konkurransen. På Skillevollen kjenner han imidlertid ekstra godt hvordan forholdene er. - Det kan være en lumsk vind på standplassen, slik det var tidligere i uka, sa Vegar til Bo og lev på Helgeland dagen før NM startet. Nå ble det ikke toppresultat denne gangen, verken for Vegar eller hans treningskamerat Simon Kalkenberg. De var likevel strålende fornøyd med å få landets beste skiskyttere på besøk på deres hjemmebane, og nå ser de med glede fram til at sesongen på snø snart starter for alvor.

Dyktig team

Vegars mål for den kommende sesongen er å klare å ta et stort steg framover både i løypa og på standplass. Han har jobbet godt i sommer og høst, og håper på gode resultat tidlig i vinter. Det vil gi ham mulighet til å gå internasjonale løp. - Resultatene på trening i sommer og høst har vært bedre enn noen gang, så jeg er positiv før sesongstart, sier Vegar. Han er derfor beredt på at det gjelder å gjøre det godt på de riktige rennene. Den første milepælen i årets skiskyttersesong er mønstringsrennet den 16. november på Sjursjøen. Her stiller hele eliten. Vegar trener aktivt og variert. I sommerhalvåret sprinter han mye på Mofjellet og på Risfjellet. De er en fin gjeng i Polarsirkelen Ski som trener godt sammen, og som også har et godt sosialt fellesskap. Dessuten har de et topp trenerteam, med trenerkapasiteter på landslagsnivå, både i forhold til fysisk trening og skytetrening, med Solveig Rogstad, Stig Leirdal og Kenneth Bråten. Dessuten har de også med seg Espen Bergli, André Kalkenberg og Idar Fagerjord, samt flere andre i miljøet i Rana. I dag teller de 10-12 personer i teamet. I tillegg har alle utøverne noen de har jobbet med tidligere gjennom mange år. Skiskyting er blitt en sterk vinteridrett i Rana, der det er mange flinke folk som hjelper til. Skiskyttergruppene i Skonseng UL

og Bossmo & Ytteren IL utgjør i dag til sammen det største miljøet i Nordland, og blant de største i Nord-Norge. - Det er en stor fordel at vi har god konkurranse også på treningen. Til syvende og sist er det resultatene i vinter som teller, sier Vegar, og legger til at de må konkurrere med hverandre for å kunne hevde seg i konkurransene andre steder i landet og internasjonalt. Derfor er det sunt med ekstra pes på treningen, mener han. - Simon og jeg trener mye på dueller. Vi trener i det hele tatt mye sammen. Og det er alltid litt prestisje om hvem som skyter best, smiler Vegar. Nå er det trening og hvile som har første prioritet i hverdagen. Vegar jobber ett skift i uka som treningsveileder ved Stamina i Mo i Rana. I tillegg tar han litt utdanning ved siden av. - Hva det blir senere vet jeg ikke. Jeg får vel bestemme meg hva jeg skal gjøre når jeg legger opp, sier han med et smil. Selv om trening og hvile har førsteprioritet, så har han også tid til å være sosial med venner og familie. Han har mange gode venner i skimiljøet, og han liker å være i aktivitet. Med fuktig og kaldt drag i høstlufta er det snøen han og de andre skiskytterne lengter etter. Når dette leses har kanskje treningskameratene i Polarsirkelen Ski allerede hatt snø under beina, i anlegget på Skillevollen.


2 • 2013

17

Over 80 prosent av Norges befolkning eier sin egen bolig. Men for alle er det ikke like enkelt å komme inn på boligmarkedet.

Eierskap til egen bolig Å kjøpe bolig er den største økonomiske investeringen de fleste av oss gjør. Som boligeier er man i en situasjon hvor man er med på å bygge opp sin boligformue. - Førsteetablererne har det vanskeligst, for selv om de unge og i fast jobb med grei inntekt, er dagens krav til egenkapital altfor høy for mange. Har man først kommet seg inn på markedet er man med på karusellen. Derfor er det viktig å hjelpe de unge med inngangsbilletten, sier Thor Eek, som er administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Tomt for penger

Husbanken er tom for midler. Noen kommuner har penger igjen, mens andre har gått tomme. - Det er en kjedelig situasjon som har oppstått som et resultat av at de totale midlene har vist seg å være for små. NBBL har bedt regjeringen om å styrke husbanken med 5 milliarder kroner. Startlån er en ordning for unge og de som er i en vanskelig situasjon. På grunn av at det har blitt avdekket noen ganske få saker hvor personer med høy inntekt også har fått startlån har regjeringen nå hatt på høring et forslag om å stramme inn tildelingskriteriene vesentlig. Dette er ikke gode nyheter og NBBL har gått i mot, sier Eek. De borgerlige partiene lovte i valgkampen at de skulle redusere kravet til egenkapital fra 15 til 10 prosent for boliglån. Men dessverre, i den blå-blå regjeringens politiske plattform har dette ikke

blitt fulgt opp. Høyre og Frp har kun lagt inn en føring om at regelen skal praktiseres med fleksibilitet. Hva som ligger i det er uklart. NBBL har uttrykt skuffelse, og vil følge dette tett opp, sier Eek. At kravet til egenkapital ikke settes for høyt for låneopptak i forbindelse med boligkjøp er viktig for ungdom som ikke har hatt mulighet til å spare over lengre tid, eller de som ikke har foreldre som kan låne dem penger. - Det slår svært uheldig ut for unge som gjerne vil inn på boligmarkedet, og som har god inntekt og gode framtidsutsikter. Men med skyhøye leiepriser vil det ta svært lang tid å få spart opp en egenkapital på 15 prosent. I NBBL har vi i lang tid krevd at Boligsparing for ungdom (BSU) burde vært utvidet og helst doblet for å matche dagens boligpriser, sier NBBL-direktøren.

Bygges for lite

Boligprisene varierer sterkt rundt omkring i landet, men de er jevnt over veldig høye. Kombinasjonen med at det har blitt bygget altfor lite i de større byene og press på leiemarkedet har gjort at prisene har steget til værs. - Ved de store lærerstedene burde det blitt bygget flere studentboliger. Det vil redusere dagens leiepriser. Jeg har ikke noen tro på at boligprisene vil falle vesentlig, men vi kan håpe på en forsiktig utflating av boligprisene i fremtiden, det vil bare være sunt, sier han. At det har blitt bygget for få boliger de siste årene er det flere årsaker til, og noe av det tror Eek

kan være dagens tekniske forskrifter om hvordan boligene som bygges skal utformes. - I dag er det krav om at alle leiligheter i bygg som er over tre etasjer skal være rullestoltilgjengelige. Det gjelder også for de små leilighetene, noe som fører til at de ikke nødvendigvis er så små, fordi man må øke arealet for å kunne benytte en rullestol inne. Et annet krav er at det skal være dyser i taket som spruter ut vann ved tilfelle av brann. I bygningene over tre etasjer skal det være heis. Det er også nye krav til antall stikkontakter i hver leilighet. Isolert sett er det ikke noe galt med disse kravene, men det ser ut til at man har glemt å vurdere hvilke kostnader dette påfører de nye boligprosjektene, og dem er det boligkjøper som må betale. Vi har derfor stilt spørsmålstegn ved om det virkelig er nødvendig at absolutt alle leilighetene som bygges må være tilgjengelige for alle og enhver, sier Eek som også legger til: - Den offentlige prosessen med regulerings- og byggesaksbehandling tar mange steder alt for lang tid, noe som betyr at det blir bygd mindre og at det påfører de nye prosjektene ekstra kostnader.

Borettslag

- Med borettslag har vi Samvirke i praksis, det vil si at hver og en løfter i flokk. Andelseierne bestemmer hvordan borettslaget de bor i skal styres og driftes. I borettslag gjelder brukereierprinsippet. Det betyr at det er andelseierne som skal bruke boligen selv, men det er ikke umulig å leie den

Thor Eek

ut ved behov. - Man har rett til å leie ut boligen for inntil tre år, under forutsetningen av at man har bodd o boligen selv ett av de siste to årene. Poenget er at ingen skal kjøpe leilighet i borettslag for å spekulere, men selv for å dekke eget boligbehov. Du har også lov til å overlate bruken av boligen til nære familiemedlemmer uten noen tidsfrist, sier han. Finansiering av borettslag er ordnet ved at den som skal kjøpe en leilighet betaler et innskudd og i tillegg tar borettslaget opp felles lån som andelseierne betjener gjennom betaling av de månedlige felleskostnader. Når man kjøper en bolig i borettslag er det derfor viktig å legge sammen hva du skal betale kontant og din andel av borettslagets felleslån. Det normale vedlikeholdet er det styret i borettslaget som avgjør, mens mange større forbedringsarbeider er det beboerne som stemmer over på generalforsamlingen. Når borettslaget skal gjennomføre større vedlikeholdsarbeider kan laget ta opp nye lån til dette. På denne måten sørger en for at borettslaget holdes godt i hevd og at utgiftene for andelseieren fordeles over mange år. Dette er en av grunnene til at Norge har en av de best vedlikeholdte boligmassene i verden. Eierskap til egen bolig og stor interesse for å stelle med den boligen man har, sørger for det, sier Thor Eek til slutt.


18

2 • 2013

Utbedringene er allerede i gang på de 66 leilighetene. Verdiøkningen på hver leilighet vil muligens ligge på 200.000 kroner etter oppgraderingene.

Bygger for framtida - Man må være i forkant og ta kostnadene lavt og tidlig før man får en smell. Styrets oppgave er å vedlikeholde bygningsmassen og gjøre hensiktsmessige forbedringer for mange år framover, sier styreleder for Nordmarkmyra borettslag Tommy Myrstad. Etter et pålegg fra styret om å utarbeide en vedlikeholdsplan leide Nordmarkmyra borettslag i Mo i Rana inn to ulike tekniske konsulenter som gikk over hele borettslaget. Konklusjonen var klar og begge anbefalte en totalrenovering. - I generalforsamlingen hadde vi avstemning hvor 80 prosent stemte for full renovering. Dette

Fakta Oppussing av Nordmarkmyra borettslag i Mo i Rana: 66 leiligheter skal pusses opp. Samtlige vinduer, verandadører, inngangsdører og utvendig panel skal skiftes. Alle leilighetene skal etterisoleres og det vil bli bygget ny inngangstrapp. Prosjektet har en kostnadsramme på ca 30 mill. kroner pluss eventuelle ekstrakostnader og prosjektledelse.

er vi nå i gang med, forteller Tommy. Totalrenoveringen innebærer bytting av samtlige vinduer, verandadører og inngangsdører. Bordkledningen skal skiftes, og leiligheten skal etterisoleres. Det vil bli bygget ny inngangstrapp. - Alle oppgangene vil få samme trapp. I dag er det litt hummer og kanari. Men det beste er at inngangspartiet vil bli på cirka 10 kvadratmeter med tak, så det blir som en ekstra balkong, sier Tommy.

vært og er et svært populært boligområde. Leilighetene er på 90 kvadratmeter og inneholder 3 soverom, full kjeller og garasjeplass. Garasjene er dog privateid gjennom at de følger hver enkelt leilighet. Tommys erfaring er at leilighetene som er ledige nesten er solgt før visningen.

ender de opp med en husleie på om lag 4000 kroner i måneden helt til den avdragsfrie perioden er over, cirka medio 2020. Byggetiden er satt til maks 18 måneder med umiddelbar oppstart. Prosjektledelse er leid inn via Mo og Omegn Boligbyggerlag v/ Teknisk avdeling, som også bisto ved utforming av forespørsel underlag.

- Beliggenheten er bra, nært skole og butikk. Denne type leilighet tiltaler folk. Med den totalrenoveringen vi skal gjøre nå vil sannsynligvis verdiøkningen på hver enkelt leilighet være betraktelig og vil kanskje ligge på et gjennomsnitt på 200.000 kroner, sier han.

-Det er viktig å få inn ressurser med riktig kompetanse og etter å ha hatt prosjektet ute på anbud var det BOLT Constructions som dro det lengste strået. De har fått jobben etter at det ble mottatt tilbud fra fire aktuelle aktører, sier han.

Per i dag har Nordmarkmyra en av de laveste husleiene i hele regionen. Etter totalrenoveringen

Tommy Myrstad er klar på at det er viktig å ha fokus på kontinuerlig vedlikehold før det blir for seint og for dyrt.

Malere vil bli innleid til å gjøre siste finpuss, men det blir slutt på gule, røde og blå rekker. - Alle rekkene vil bli i en farge, så de forskjellige fargene vil bli historie, forteller han. Nordmarkmyra, som består av Svalbardgata, Storgata og Storsandveien, er også kjent som ”Koksverkhusene”. De 66 boenheten ble bygget i 1964 og har

Styreleder i Nordmarkmyra borettslag, Tommy Myrstad er klar på at det er viktig å ha fokus på kontinuerlig vedlikehold.


2 • 2013

19

Gerd Liv Valla:

- Fantastisk natur, med hav, elver, fjell og fjorder KRONIKK AV GERD LIV VALLA

Helgeland har alltid hatt en sterk forankring i livet mitt. Jeg hadde en fin oppvekst på Valla, i dagens Hemnes kommune. De kvalitetene ved Helgeland som er viktige for meg er nå først og fremst den fantastiske naturen, med fjell, hav, fjorder og elver. Å gå på ski på fjellet er noe av det beste jeg vet, og her har Helgeland mye å tilby.

Fakta Gerd Liv Valla, født i 1948. Oppvekst på Valla i Korgen.

Jeg liker folket på Helgeland, det er mye barsk humor og godt lynne. Det sies ofte at Helgelendinger er mer åpne enn østlendinger. Jeg vet ikke om det stemmer, jeg treffer ulike slag hos begge. Men hyggelig er det å møte slekt, familie og venner. Jeg betrakter for eksempel ennå Åse på Mo som min bestevenninne etter 40 år å ha bodd 100 mil fra hverandre. Vi snakker jevnlig med hverandre og treffes både i Oslo og på Mo.

Gikk gymnaset i Mo i Rana (1964-67).

I forbindelse med kvinnestemmerettsjubileet fikk jeg tale rundt ”Kvinner og utfordringer 100 år etter kvinnestemmeretten” på Hemnes kommunes festaften i juni.

LO-leder fra 2001 til 2007.

Det var første gang jeg holdt en slik tale i min egen hjemkommune. Jeg satte pris på det, traff slekt og venner og gamle minner strømmet på, som det heter i sangen. Politikerne i Hemnes skal forresten ha honnør for at de la så mye vekt på kvinnestemmerettsjubileet. Flere sentrale politikere stilte opp, og ikke alle norske kommuner har æret kvinnestemmerettspionerene på en like god måte i jubileumsåret. Jeg har i ettertid spøkt med at eneste ulempen med det fine arrangementet, hvor massevis av lokale kulturkrefter bidro, var at jeg som medlem i et annet parti, måtte konstatere at Høyre hadde en farlig sjarmerende og tillitvekkende ordfører…. Kjell Joar Pettersen Øverleir taklet vertsoppgaven fortreffelig med både tale og musikkinstrument. Sjeldent. Bygdeutvikler Marit Valla, en slektning av meg, hadde mye ansvar for arrangementet. Jeg kjente jeg

Studerte i Oslo. Var rådgiver ved statsministerens kontor, under Gro Harlem Brundtland, fra 1990 til 1992, og statssekretær samme sted til 1994. Justisminister i 1997 (regjeringen Jagland).

Foto: Cappelen/Fredrik Arff

ble nesten litt familiært stolt på hennes vegne. Som LO-leder var jeg flere ganger på besøk på Helgeland. Jeg møtte LO-medlemmer blant annet både i Mosjøen, Sandnessjøen og i Mo i Rana. Det er mange særdeles dyktige og trivelige tillitsvalgte i fagforeningene på Helgeland. Jeg glemmer ikke en helt spesiell opplevelse, som er knyttet til Helgeland. Jeg var på Ytre Helgeland da jeg ble spurt om jeg ville bli justisminister av statsminister Torbjørn Jagland. Vi hadde vært på vei sørover langs Nordland i Hurtigruta, og vi hadde dårlig vær

og urolig sjø. Jeg var ikke helt i toppform, og så ble jeg møtt med spørsmål om å bli minister. I studietida var jeg hjemme hver eneste sommer, jul og – ofte - i påsken, men også etter jeg var ferdig og hadde begynt i jobb, gikk turen «Hjem». Det har nok blitt en 25-30 somre med kjøring de 100 milene hjem, som regel med barn i bilen. Lange turer, men turer jeg ikke ville vært foruten. Siste bilkjøretur tok jeg til 50-års konfirmantjubileet i Korgen i fjor sommer. Jeg tvilte lenge på om jeg kunne komme meg opp til arrangementet, men kastet meg rundt på fredag kl 12 og kjørte

nesten i ett strekk og nådde jubilantene i Bleikvasslia lørdag, 24 timer etter start. Det var St. Hanshelg og nydelig sommervær. Jeg valgte Villmarksveien, tok av etter Nordlandsporten, og hadde en naturopplevelse av de store: snødekte fjell, gule blomsterenger og fjellvann langs veien til jeg endte ved Tustervassdammen. Jeg tenkte da, at finnes det en gud, så befinner hun seg her, i denne praktfulle naturen. Aviser spør av og til: Hva må du gjøre før du dør? Det er en helt spesiell naturopplevelse jeg kjenner at jeg må få med meg fra Helgeland. Det er å komme meg opp på toppen av Oksskolten. I 2006 hadde jeg planer om å bli med dit på en tur, i forbindelse med at Nils, bror min, fylte 70 år i mars. Dessverre kom jeg meg ikke nordover den gang, fordi jeg brakk ryggen på ski i Nordmarka. Jeg husker godt at far var på Oksskolten sent i livet. Derfor er det også et mål for meg! Det må jeg gjøre før jeg dør!


20

2 • 2013

Fra verandaen kan May Kirsten sitte og se på båtlivet og når gåsa flyr sørover. Hurtigruta passerer også rett utenfor stuevinduet.

anoramautsikt i Sandnessjøen Det som er så fint er at jeg kan sitte på altanen og se på båtlivet og når gåsa flyr sørover, sier May Kirsten Mikalsen i Lyngåsen Panorama borettslag. May Kirsten var vant med god utsikt fra hennes tidligere enebolig i Ura i Sandnessjøen. For tre måneder siden flyttet hun inn i Lyngåsen Panorama borettslag og kan nå sitte og se hurtigruta seile forbi, nesten rett utenfor husveggen.

masse skap- og benkplass. På soverommet ville jeg ha skyvedørsgarderobe og så ville jeg ha en annen ovn i stua enn den som ble forespeilet, sier hun. Begge delene er på plass og jeg er så fornøyd.

Første gang hun så leiligheten sin måtte hun bruke stige for å komme seg opp i andre etasje.

Prosessen med å flytte til leilighet har blitt modnet over år.

- Da jeg fikk se hvordan det ble, tenkte jeg med meg selv at her blir det fint, smiler hun. Leilighetene er av høy standard og har alt på ett plan. Andelseierne som kjøpte seg inn tidlig fikk være med å tilpasse leiligheten. - Jeg fikk være med på det meste av innredning og har fått kjøkkenet slik jeg ønsker det. Nå har jeg

- Det var litt rart i begynnelsen, men nå føles det bare greit. Det er jo også mindre areal å vaske her enn der jeg bodde, smiler hun. May Kirsten er et ”hagemenneske” og hadde en stor hage rundt eneboligen hun eide tidligere. - Jeg ble syk og klarte ikke lenger å stelle med hagen. Den ble mer en bekymring, sier hun.

Men til våren blir det jo muligheter med blomster her også. Jeg kan pynte med krukker med blomster både på altan og ved inngangen. Og så blir det jo uteområde og der kan vi sikkert bli enige om å lage oss noen få blomsterbed, sier hun håpefullt.

Vil ha det lyst

May Kirsten har ofte besøk, noe hun trives godt med. Ett av barnebarna bor like ved og er ofte innom. Han overnatter også innimellom på gjesterommet. Leiligheten som er på 84 kvadratmeter inneholder to soverom, åpen kjøkkenløsning, et flott bad, en liten bod og 2 ganger.

Som sekretær på Sandnessjøen videregående skole trives May Kirsten med ungdom. Hun er sosial og glad i å gå turer og tar gjerne et slag bridge med gode venninner. Hun sang i kor i mange år før hun fikk kreft for noen år tilbake. Hun har skjært ned på aktivitene og skal nyte tiden mer. Nå er hun friskmeldt av kreften og opptatt av å ikke se begrensninger, men muligheter. Hun har funnet seg godt til rette og trives i sin nye leilighet og som andelseier i borettslag for aller første gang.

Da May Kirsten solgte, kjøpte datteren hennes barndomshjemmet sitt og flyttet inn da May Kirsten flyttet ut. - Datteren min er over gjennomsnittet interessert i interiør og har hjulpet meg med å innrede leiligheten lys og trivelig. Jeg må ha det lyst rundt meg, så kan jeg heller pynte med fargerike ting, sier hun. Stille er det også på tross av at det snekres og bygges blant annet parkeringsplasser og uteområdet på baksiden. - Jeg sover godt her og hører ikke en lyd når jeg stenger dørene, smiler hun.

- Badet er jeg veldig fornøyd med, sier May Kirsten.


2 • 2013

Glemt nøkkel? Send den på SMS! Yale Doorman er en ny elektronisk lås for inngangsdører. Du velger selv hvilken nøkkelløsning du vil benytte; en sekssifret kode, nøkkelbrikke, fjernkontroll eller en kombinasjon. Innebygget døralarm. Enkle låsfunksjoner. Taleinstruksjoner på norsk. Muligheten for tidbegrensende, midlertidige koder til håndverker, barnevakt eller vaskehjelp. Enkel installasjon. Praktisk og enkelt.

Ring 751 545 55 for informasjon og bestilling!

Den nye elektroniske låsen fra en av verdens ledende leverandører av låser. Yale. Markedsføres i Norge av TrioVing a.s. Se mer på www.yaledoorman.no

Sprinter Sprinter

Vito Vito

Citan Citan

Markedslederen Markedslederen

Håndverkerens Håndverkerens favoritt favoritt

Vår nye storhet Vår nye storhet Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid

Markedslederen

Håndverkerens favoritt

Vår nye storhet

Ingen kjenner jobben bedre enn deg. Med tre akselavstander, fire karosserilengder og tre lasteromshøyder har den en passende variant for nær sagt enhver transportoppgave. Derfor gir Sprinter varebil deg mange valgmuligheter. Gled deg til et profesjonellt samarbeid.

Med driftssikkerhet, nye gjerrige og effektive CDI-motorer, og enda mer komfort og sikkerhet enn konkurrentene, er du meget godt rustet til å møte enhver utfordring. Vito er for deg som er opptatt av kvalitet i eget arbeid. De beste velger ofte det beste

Sprinter 313/32 KA BE

Vito 110 CDI

Fra kr

315.362,-

Eks. mva.

Fra kr

Alle priser er inkludert levering Mo.

250.982,-

Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid Vil ha en arbeidende assistent kandu stole på,hardt trenger du ikke ikke lenger lenger luredu påalltid hvem kan stole på, trenger du lure på hvem kan stole på, trenger du ikke lenger lure på hvem du skal velge. du skal velge. du skal velge. Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid kan stole på, trenger du ikke lenger lure på hvem du skal velge. Helt nye Citan gir deg MercedesBenz kvalitet i en mindre utgave.

Citan

Eks. mva.

Fra kr

163.481,-

Kvalitet i arbeid Kvalitet i arbeid Kvalitet i arbeid Gj.snitt forbruk: 0,74 - 0,77 l/mil. CO2 utslipp 195 - 203 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS.

Ranenget 1, Mo i Rana, Tlf. 75 12 99 00, www.hemnes-bil.no

Eks. mva.

21


22

2 • 2013

- Når vi skal ansette personell i BP, eller når leverandører får oppdrag til Skarv, så forsøker vi å finne fram til personell og leverandører som kommer fra Helgeland, under ellers like forhold. Helgeland V&M er en av flere som har fått oppdrag, sier Sverre Østerdal, her fra sitt anker på Helgeland; hytta på Herøy.

Stolt av BPs satsing på

HELGELA N D

- Jeg er helgelending, og jeg liker folket og åpenheten, og ikke minst naturen her. Dette sier Sverre Østerdal, en av tre plattformsjefer på Skarv. Han er født og oppvokst i Mo i Rana, og som ung reiste han sørover for å skaffe seg utdannelse og jobb. Nå har han igjen sitt virke på Helgeland, som ansatt i BP Norge og med base på Herøy. I 2006 seilte Sverre Østerdal sammen med kona fra Stavanger til Rødøy, for deretter å seile på kryss og tvers på Helgeland. Da fant de ut at om de noen gang skulle anskaffe seg hytte, så måtte det bli på kysten av Helgeland. Nesten tre år senere fikk han jobb i BP og på Skarv. Da bestemte de seg for å anskaffe seg hytte på Herøy.

- Når oljeutvinningen nå har kommet nord til Helgeland er det viktig at landsdelen får glede av dette gjennom å skape verdier lokalt, mener han, og legger til at det har stor betydning å være bevisst på hvilke ringvirkninger som skapes i regionen og betydningen av at man får knoppskyting lokalt. Han mener at all form for industri bør ha en klar holdning til å legge igjen verdier i lokalmiljøene de driver i. - Jeg er stolt av at BP satser på Helgeland, sier Sverre Østerdal.

Base på Herøy

Hytta på Herøy er basen hans på Helgeland de fire ukene i jobb-

syklusen som han er på land. Tida går med til mange gjøremål, ettersom plattformsjefene har fordelt en god del oppgaver seg imellom som de følger opp fra land. Det er reiser til Stavanger og andre deler av landet og til utlandet for møter og kurs, og han er ofte på kontoret i Sandnessjøen. - Da ligger hytta på Herøy ideelt til, sier han. Sverre Østerdal er også en av de som har besteget alle sju fjellene på De syv søstre i løpet av et døgn. Han trives godt både på fjellet og på sjøen og har egenskapen med å ha lett for å like seg der han er. Han har bodd mange år i Stavanger og fire år i Neder-

land. Da Skarvskipet ble bygd var han i Korea i halvannet år. Han er opptatt av, og liker å lære seg skikkene der han til enhver tid virker og bor. - Her på Helgeland er det fjell og sjø. Det er noe eget med området der du har vokst opp. Og det er jo artig at folk snakker samme dialekt! Ikke minst er det et krydder i ord og uttrykk, som er en del av identiteten vår. Det er fantastisk å ha en god jobb her på Helgeland! Mener Sverre Østerdal.

Skarv

Skarvfeltet er en sammenslutning av flere felt; Skarv, Idun og Tilje.


2 • 2013 Skarv-skipet er ”plattformen” som utvinner olje og gass herfra. Det er 37 ansatte i BP som er ombord på Skarv-skipet til enhver tid. De er ute på skipet i to uker, og så er de fire uker på land med fri. Totalt er det 112 offshoreansatte, inkludert en som har base på land. Hvert team ledes av en plattformsjef. Det er fire plattformsjefer, og de er sidestilte i sin funksjon. Sverre Østerdal er en av disse. Maksimalt kan det være 100 personer samtidig ute på Skarvskipet. I tillegg til BP-ansatte er det personell som har oppdrag med forpleining, modifikasjoner eller vedlikehold, og andre spesialiserte tjenester. Skarvfeltet ligger 210 km rett vest for Sandnessjøen. BP har i tillegg til de offshoreansatte også ansatte på land. I Sandnessjøen har BP 16 ansatte. Sverre Østerdal er opptatt av at de som ønsker å selge varer og tjenester til olje- og gassindustrien kjenner sin besøkelsestid. - Samarbeid er helt sentralt for lokale og regionale aktører, understreker Østerdal. For ham har det stor betydning at olje og gass er nasjonale ressurser. 80 prosent av inntektene går til Statskassa gjennom skatter, avkastning på eierandeler og andre inntekter, og hele vår velferd er ”oljefyrt”. - Vi som jobber i bransjen er de som er privilegert til å gjøre jobben for A/S Norge, uavhengig av hvilket selskap vi jobber i, sier han. I dag er Statoil den største aktøren på norsk sokkel. De har operatørskapet for om lag 80 prosent av aktiviteten på de norske feltene. Andre driftsoperatører er BP, Shell, Esso, Marathon, Total, Gas de France og Talisman, samt flere mindre operatører som har andeler i leteog utvinningsaktiviteten på norsk sokkel. Det er totalt mellom 40 og 50 store og små oljeselskap som har aktivitet på norsk sokkel, og de kommer fra hele verden.

Hvert felt er eid av flere aktører. På Skarv er det PGNiG, E.ON, Statoil og BP som er partnere, og det er BP som er operatør av feltet.

Velg bevisst!

Sverre Østerdal mener politikerne fra landsdelen kan bidra aktivt til å få inn formuleringer og klausuler i vedtak som fattes i Stortinget for å få aktivitet lagt til landsdelen.

Da har det stor betydning at det også gir seg uttrykk i lokale ringvirkninger. For ungdom som ønsker å satse på en jobb er oljeindustrien en bransje som gir store muligheter framover. Også da er det viktig å være bevisst i sine valg, ikke minst for retning av utdanningen, sier Sverre Østerdal. - Jeg er så heldig at jeg fikk en god og anvendelig utdanning, slik at jeg

23

har fått mange utfordringer. Jeg har jobbet både i Norge og i utlandet med spennende oppgaver. Ikke alt var like bevisste valg, og noen var spontane. Likevel, jeg reiste ut og fikk god og bred erfaring, og når jeg gjør en jobb så har jeg alltid gjort det beste jeg kunne, der jeg var. Nå er jeg tilbake igjen, på Helgeland, avslutter plattformsjef på Skarv, Sverre Østerdal i BP.

Skarvskipet har store dimensjoner, og det ligger 210 km rett vest for Sandnessjøen. (Foto: BP)

Samtidig må lokale virksomheter gjøre sin jobb, om de ønsker å delta i konkurransen om leveranser til olje- og gassindustrien. En sentral strategi er å alliere seg med de riktige aktørene nasjonalt, mener han, og tilføyer at det er store muligheter om man er bevisst i valgene. - Olje er allerede viktig på Helgeland. Og det vil være viktig i mange tiår framover.

Se ikke svart på det! Dette er tilbud til deg som har ventet med å fikse de små bilskadene! Gratis Vi tar utfordringen og løser reparasjon av frontruter. ditt problem! Også skifte om Sliping og polering av lykteglass. 4-hjulskontroll/ justering. Dekkservice.

nødvendig.

Vi ordner de små lakkskadene på en enkel måte. Spot-repair. Bilen ferdig på dagen.

AC-service. Kontroll og etterfylling av klimaanlegg.

Vi takserer skader for alle forsikringselskap. Oppretting, plastreparasjon og lakkering. Også lakkering av kjøkken og møbler!

Koksverksgt.

10, VIKA, ka

Når uhellet er

- Det er jo artig at folk snakker samme dialekt! Ikke minst er det et krydder i ord og uttrykk, som er en del av identiteten vår. Det er fantastisk å ha en god jobb på Helgeland! Sier Sverre Østerdal, en av plattformsjefene på Skarv.

r.no

ute

Vår kvalitet din trygghet!

Tlf. 75 12 79 50

KOKSVERKSGATA 10 VIKA


24

2 • 2013

Krydderstekt flatbiff av rein servert med friske grønnsaker, grønnsakspureer, portvinskokte rosiner, potetterte, skogsopp- og cognacsaus. Beregn ca 180 gram kjøtt pr person.

Fremgangsmåte 1. Flatbiff av rein krydres med pepper, maldonsalt og viltkrydder. 2. Brunes i panne med Melange margarin og steikes i ovn på 170 grader til kjernetemperaturen er ca 54 grader (ca 8 - 12 minutter). Det er viktig at biffen får hvile, ca 5 - 10 minutter før servering.

Fremgangsmåte 1. Kutt selleriroten i terninger. 2. Kokes i vann til de blir møre. Moses deretter med foodprosessor eller stavmikser. 3. Tilsett deretter Melange margarin, fløte, salt og pepper. Portvinskokte rosiner Beregn 2 ss rosiner pr gjest.

Fremgangsmåte 1. Rosinene legges i kasserolle.

Friske grønnsake

Beregn ca 3 toppede ss pr person. Det blir ca 60 gram pr. porsjon. For hver grønnsak ferdig skrelt, bruker du ca 10 gram pr porsjon. Tenk gjerne på helheten og bruk farger på grønnsakene. Jeg foreslår rødløk, fenikkel, gulrot, brekkbønner, sukkererter og sopp.

Fremgangsmåte 1. Grønnsakene freses møre i Melange margarin eller olje. 2. Tilsett litt finkuttet timian.

Gulrotpuré

Beregn en halv gulrot per gjest ca 50 gram pr porsjon. Nydelig farge på tallerken, samtidig som det smaker godt til både kjøtt og fisk.

Fremgangsmåte 1. Kok gulroten mør. 2. Dampes og tilsettes Melange margarin, salt og pepper. 3. Kjøres i foodprosessor eller stavmikser til pure.

Sellerirotpuré

Beregn 50 g per porsjon. Toppes gjerne på kjøttstykket. Dette smaker fantastisk godt sammen med vilt.

2. Hell over portvin og kok inn til det blir nesten tørt. Det blir nesten som tynn sirup og er et flott alternativ for dem som ønsker/bruker tyttebær. Potetterte toppet med rømme og parmesanost Beregn ca 120 g per person. Jeg bruker minimandelpotet fra Nesna eller en lokal produsent, men småpotet går også bra.

Fremgangsmåte 1. Kok potetene møre ca 120 gram pr person, riv dem på et råkostjern. 2. Tilsett finkuttet bacon, vårløk/ purreløk og urter, gjerne timian. Press poteten i en kopp eller sylinder. Tilsett 1 ss rømme og topp med revet parmesanost eller en lokal variant av ost. Stekes i ovnen ca. 8 min på 170 grader.

Skogssopp- og cognacsaus Antall porsjoner: 4

1 dl cognac 1 stor løk 0,33 l fløte 0,5 l viltkraft 150 g skogssopp 50 g Melange margarin Ca 60 g hvetemel Sukkerkulør for å justere fargen, hvis den blir for lys

Fremgangsmåte 1. Løk og sopp freses. 2. Tilsett cognac og rør til den er dampet bort. 3. Tilsett Melange margarin og ha deretter i hvetemelet til smøret er mettet. 4. Ha i kraften og kok inn til det halve. 5. Tilsett fløten, smak til med Aromat, salt og pepper og juster fargen etter ønske.

Viltkraft 0,5 liter Ca 750 gram viltbein 1 ss olje til bruning 1 stor løk 1 liten sellerirot 1 gulrot ½ purreløk 1 dl rødvin 1 l vann 5 hele pepperkorn Salt

Fremgangsmåte 1. Brun beinene godt. 2. Tilsett grønnsaker og la det småsurre i ca 10 minutter. 3. Ha på rødvin og kok i 1 minutt. 4. Tilsett kaldt vann, kok opp og skum godt hele tiden. 5. Tilsett krydder og la det småkoke i ca 3 timer. 6. Trekk vekk og la kraften stå i en time før den siles. Beinene er tykke og trenger derfor forholdsvis lang koketid.

Vintips: Jæger Hansen sin nye Vennskapsvin� ----------------------

Fjellmulte suppe Beregn ca 1 dl multer per porsjon, ca 120 gram multer. Multer som er selvplukket smaker ekstra godt. Sukkerlake: 0,5 l vann 0,1 dl hvitvin ca 150 gram sukker Saften av ½ lime

Fremgangsmåte 1. Kok opp sukker og vann. 2. Tilsett limesaft og avkjøl. Lime hindrer at sukkeret krystalliserer seg og setter en frisk smak på multen. 3. Kjøres i foodprosessor sammen med multene. 4. Sil vekk steinene og skallet, slik at den får en fin fyldig suppekonsistens.

Serveringsforslag: Suppen smaker ekstra godt når den er avkjølt. Hell gjerne multesuppen i et «shot» glass eller tallerken. Serveres den som suppe, kan du gjerne tilsette en kule vaniljeis og topp den med litt likørmarinerte multebær.


2 • 2013

LANSERING I NOVEMBER!

Med familien Cantina Di Ruscio - DRM, som har laget min vin.

Jæger Hansen lanserer i disse dager en Vennskapsvin tilpasset våre råvarer fra nord. En vin som er tilpasset råvarer fra Nord-Norge, og hvem vil vel ikke dele en Vennskapsvin med sine venner. Etter å ha testet flere typer rødviner, kommerJæger Hansen nå ut med en italiensk rødvin fra Marche. To år har han brukt i Italia på å finne den frem til den rette smaken på Vennskapsvinen, samtidig som han har laget mat sammen med folk fra Nordland Fylke, lokalmat fra Nord-Norge. Dette har vært veldig god markedsføring for Norge og landsdelen vår spesielt. I samarbeid med Haugen Gruppen og Øystein Brevik

lager vi teksten på flasken som vil inneholde markedsføring av Nord-Norge, og som vil bli lagt merke til av både Vinmonopolet og media. Tanken er å få gitt ut en ny vin hvert år med ny kunstner på etiketten, så er det flere som ser nytten av dette prosjektet. Kunstner Per Adde fra Saltdal blir den første kunstneren som får æren av å illustrere Vennskapsvinens første etikett. Det er bildet “Reinoksen” fra 2003. På etiketten står det Vennskap (på Norsk) Verdde - (vennskap på Samisk )

25


26

2 • 2013


2 • 2013

Navn: Adresse:

Løsningsordet i forrige utgave.: Med hest og kjerre i fjellet

Tlf.nr.: Send løsningen til Xpresstrykk AS, Boks 500, 8601 Mo i Rana, innen 15. januar 2014. Premie: 2 vinnere får kr 500,- hver i premie. Løsningen på kryssordet kommer i neste nr. av avisa. Lykke til!

Vinnerene av hovedpremiene ble: Therese Skjærvik Djupos, Skonseng og Jean Karekezi, Sandnessjøen Vi gratulerer!

27


kjøpe eller selge bolig på Helgeland?

Skal du

Vi er den naturlige markedsplassen for boliger på Helgeland.

Går du med planer om å selge eller kjøpe bolig, gir det deg ekstra trygghet at vi er en del av MOBO, som har over 65 års erfaring, innsikt og kjennskap til over 3.000 boliger og nærmiljøet rundt dem.

Våre meglere har lang erfaring i faget og har sterk lokalkunnskap.

Xpresstrykk.no

Nordahl Griegsgt. 10 • Thora Meyersgt.9 • 8622 Mo i Rana • E-post: mobo@mo.bbl.no Åpningstider: Man. - fre. 08:00 - 16:00 • Tlf. 75 13 70 10 • www.moborana.no

Bo&lev på helgeland tabloid høst 2013  
Bo&lev på helgeland tabloid høst 2013  

Medlemsblad MOBO

Advertisement