Page 1

H el g eland . . . på

InFORMasJOn FRa BOLIGByGGELaGEnE I MOsJØEn OG MO I Rana aPRIL 2014

facebook.com/moborana.no


1 • 2014

2

leder Mo i Rana

leder Mosjøen

Boligmarkedet og litt til Boligpriser og boligboble har vært stadig tilbakevendende tema i dagspressen i perioden rundt årsskiftet. Velutdannede økonomer og andre forståsegpåere har spredd dystre profetier om framtiden. Dette med påfølgende psykologisk smittespredning i en selvforsterkende negativ spiral. Det er da viktig å huske på at prisutviklingen i de store byene i norge og Helgeland er svært ulik. Prisveksten har riktignok vært høy for enkelte boligtyper, så en utflating er en naturlig korreksjon. Men samtidig har kravene til nybygg blitt skjerpet og bidrar til prisøkningene. De dystreste spådommene er imidlertid allerede gjort til skamme og de fleste peker nå på normale tilstander framover. Vi velger å tro på de som sier at har du et langsiktig boligbehov så kan du like godt kjøpe nå

konrad borettslag

istedenfor å vente. noe svingninger vil det alltid være, men historisk i vår region har de hverken vært store eller langvarige. Derfor velger vi i denne utgaven av Bo & lev på Helgeland, blant annet godt stoff, å fokusere på den storstilte hotellutbyggingen som skjer på Helgeland og som er et uttrykk for optimisme og framtidstro. Tro på framtiden inklusive boligmarkedet, det har også vi. MoBo har hatt vaktmestertjenester tilgjengelig i egen regi i Mo i Rana. nå tilbyr Mosjøen og Mo og omegn boligbyggelag vaktmestertjenester i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund i samarbeid med Helgeland industrier AS (HiAS). HiAS, hvis viktigste produkt er å få personer inn i ordinært arbeid, driver godt og gjør en flott samfunnsmessig innsats. Vi er glade for og ser fram til dette

samarbeidet. Vi håper at mange boligselskap vil gjøre bruk av HiAS sine tjenester framover. Påsken står nå for døren og i vår varierte geografi kan påsken være så mangt. For noen er det ensbetydende med båtpuss og vandring i fjæra med tilhørende vårfornemmelser. For andre er det hytteliv og skiturer på hvite vidder med appelsin og kvikk lunsj i sekken. nyt årstida og gledene ved å bo og leve på Helgeland. God påske ønskes dere alle uansett hvor og hvordan dere måtte finne på å tilbringe den.

For deg som ikke klarer å velge mellom fjell- eller fjordpåske...

Konrad borettslag i Mosjøen består av fire enheter og ble etablert på midten av 90-tallet. Det var Konrad Skille som tidligere var grunneier og dreiv butikk hvor husene ligger i dag, derav navnet Konrad borettslag.

Riktig adresse? Har du husket å melde adresseforandring når du flytter? Husk å melde ifra til Mosjøen boligbyggelag (MBBL) eller MOBO, enten via telefon, mail, eller gjennom hjemmesida vår. Da slipper du å gå glipp av nyttig informasjon fra boligbyggelagene. Det er jo ergerlig når du likevel har betalt årskontingent for medlemskapet.


1 • 2014

Informasjonsavis fra boligbyggelagene i Mosjøen og Mo i Rana

APRIL 2014 Opplag 26.000 I redaksjonen: Morten Sæterhaug Åse Fagerli Ivar Hartviksen Karina Solheim Trond-Arne Lund Marius Olafsen Jan Steinar Mørk Utgitt av: Mo og Omegn Boligbyggelag Tlf. 75 13 70 00 E-post: mobo@mo.bbl.no Mosjøen og Omegn Boligbyggelag Tlf. 75 11 12 50 E-post: mosjoen@bbl.no

Redaksjonelt innhold, tekst og foto: Ivar Hartviksen Mobil: 970 18 445 E-post: ivar.hartviksen@mip.no Karina Solheim Mobil: 952 49 781 E-post: karina.solheim@mip.no

8

4

4

Midtstraum gård

6-7

Helgelendinger over grensen

8

Et hav av muligheter

9

Nytt borettslag i Andås

9

Et steinkast fra sjøen - renovering av hotellet på Hemnes

10-12

Hotellvirksomheten utvides på Helgeland

13

Fra embedsmannsstyre til lokaldemokrati

14

Kvikk Vask & Rens - medlemsbedrift

18

Vaktmestertjenester til alle....

19

Kronikk av Petter Stocke Nikolaisen

20

Karneval i Myrtun

22

Fikk det som hun ville

23

5 i borettslag

25

Grillet lammelår

Tips og bestilling av annonseplass: Tlf. 958 42361 E-post: salg@xpresstrykk.no Grafisk design & produksjon: Xpresstrykk as, Mo i Rana

Forsidebilde: Silje Bjørnbak Fjellheim klatrer opp Urdtinden som ligger mellom Konsvikosen og Kvina i Lurøy. Utsikt sørover mot Aldra, Tomskjevelen og Stigfjorden.

10 -12 18

3


4

1 • 2014

Knallgo eggsalat:

Øyvind Evensen t.v. er fast egg-kunde hos Midtstraum Gård.

6 egg (hardkokt, deles to ganger i eggdeleren) 1 pk. majones ¼ hakket løk 1,5 ts. kaviar Pynt med purreløk. Dette smakfulle pålegget kan gjerne lages dagen før det nytes.

Egglikøroppskrift: 0,5 liter Helmelk 300 gram sukker 5 stk eggeplommer 1 spiseskje vaniljesukker 0,5 liter 60 % brennevin Kok opp melk og sukker som avkjøles til romtemperatur før eggeplommene og vaniljesukkeret vispes inn. Bland melk og eggblandingen som så siles gjennom et passende tøystykke, til slutt tilsettes brennevinet.

Med om lag 7000 frittgående høner frister Midtstraum Gård helgelendinger med ferske egg. De er de eneste i Rana som driver eggproduksjon på denne måten. Midtstraum Gård ligger 25 kilometer vest for Mo i Rana. Gården og eggpakkeriet eies av ekteparet Tore og Siv Midtstraum og driftes uten noen form for landbrukssubsidier. De tilbringer mye tid med hønsene og steller svært pent med de tobeinte ”hvite italienerne”. Foreløpig er de alene om arbeidet,

som er alt annet enn en vanlig nitil fire jobb. Av 7000 høns blir det omlag 6500 egg per dag. Hver dag pakker Tore og Siv eggene i kartonger og brett som de blant annet selger i gårdsbutikken. Den er åpen hver dag mellom klokken 10.00 til 22.00. Her kan alle kjøpe ferske egg. De har i dag direktesalg fra den

Eggsortering tar mye av tiden. Hver dag skal 6.500 egg pakkes.

gjenkjennelige eggbilen en dag i uken på Mo og omegn, ellers utkjøring av egg til kantiner, kafèer, bakeri og andre - etter behov.

Utvider markedet

Flere lokale kunder ser verdien av å benytte kortreist mat. Midtstraum Gård jobber kontinuerlig med å utvide markedet og

etablere flere kunderelasjoner på Helgeland- og Saltendistriktet og håper etter hvert også å friste turister med Polarsirkel egg. Påsken nærmer seg med stormskritt. Øverst på siden er det to oppskrifter fra Midtstraum Gård som anbefales om du ønsker litt ekstra påskekos.

Tore er stolt over den flotte dekoren de har på firmabilen.


HELGELAND SPAREBANK - 2013

1 • 2014

Boligforsikring

Sjekk vilkår og kjøp forsikring hos en du kjenner! Få en boligforsikring som inkluderer fullverdigaranti og mye mer. Velg ”Bolig utvidet” og få dekket blant annet skade som følge av vanninntrengning gjennom utett tak og vegg.

- EN KOMPLETT LOKALBANK - EN KOMPLETT LOKALBANK

5


6

1 • 2014

Helgelendinger

I Hemavan og Tärnaby øker befolkningsveksten med flere titalls tusener mennesker i vinterhalvåret. Mye av grunnen skyldes ski- og handleglade helgelendinger.


1 • 2014

7

over grensen - I Hemavan er det 280 fastboende, men når sesongen når sine høyder er det 25-30.000 mennesker i Hemavan og i Tärnaby, forteller daglig leder ved Trolltunet, Stig Strand. Trolltunet leier ut hotellrom og leiligheter året rundt, i tillegg har de egen restaurant, pub, konferanselokaler, badstu og en rekke spennende aktiviteter. Allerede før sesongen er kommet ordentlig i gang er Trolltunet nesten fullbooket. - Det kan være en og annen helg som er ledig, men har man planer om å tilbringe vinterferie eller påske i Hemavan eller Tärnaby bør man være veldig tidlig ute, understreker han.

Omlag 50 skibakker

Markedsansvarlig for Strømma fjell og aktivitet i Hemavan, Pontus Lindh anslår at 30 til 40 prosent av alle gjestene i Hemavan er nordmenn hovedsakelig fra Rana, Mosjøen, Brønnøysund, Bodø, Sandnessjøen og områdene rundt. - Det er også mange svensketurister her fra Stockholm i sør til Norrland i nord. Ski-anlegget i Hemavan og Tärnaby har 15 heiser og 50 skibakker skibakker for enhver smak, sier Lindh og legger til at de prøver å legge best mulig til rette for at alle skal få en fin opplevelse. - En av årets nyheter er Lennyklubben hvor vi tilbyr barnepass for barn fra tre år og oppover, slik at foreldrene også kan få stått på ski. Dette har blitt veldig godt mottatt, forteller han.

Mange aktiviteter

Men det er ikke bare skibakkene som lokker norske turister over grensen. Etter at kjøpesenteret Bayhill Center i Hemavan åpnet er det mange som tar seg en dagstur for å handle. Det finnes også en rekke andre aktiviteter enn bare å stå på ski. - Scooterkjøring er stort her. Vi leier ut scootere og byr samtidig på mange andre aktiviteter. Akebakker, skiløype, helikopterturer og transport året rundt. På sommeren går det mye i jakt og fiske, og downhill-sykling. Det er heller ikke uvanlig å legge kurs og seminarer her, forteller Strand.

Eksplosjon av hytter

Med mange barer og puber i Hemavan er nattelivet også mange liker å få med seg. Spesielt i høytidene. Mange av gjestene har hytter eller leilighet i nærheten.

Har du planer om å leie rom i Hemavan bør du være tidlig ute, forteller daglig leder Stig Strand, ved Trolltunet.

- Det har vært en eksplosjon av hytter og leiligheter i Hemavan og det bygges stadig nye. Det er en overvekt av nordmenn, men også svenskene slår seg opp her, sier Lindh.

Dette er noe av det du kan få med deg i Hemavan resten av sesongen: Fiskekonkurranser på isen. Påskefeiring med Lennys ukeaktiviteter: http://www.stromma.se/sv/Hemavan-tarnaby/ Vinter/Aktiviteter/Barnaktiviteter---LennysHjaltar/ Tärnaby Hill Climb 18 april: Raskest ned bakken vinner! Ride the Cow 21-26 april: Uke 17 er fylt med aktiviteter rundt frikjøring, og avsluttes med frikjøringkonkurranse. Ride the Cow i klassiska Kobåset, 24-26 april. Skilærer-SM i frikjøring 24-26 april: For første gang i Hemavans historie kommer Skiskole SM i frikjøring finne sted i frikjøringsparadiset Kobåset! Hemavan Winter Pride 24-27 april: Velkommen till den aller første utgaven av Hemavan Winter Pride. Vi kombinerer en langhelg i Hemavan under den herlige vårvintern med Pride-feiring. Spring Break 30 apr. - 4 mai: Årets sesongavslutning blir større enn noen gang. Det blir full guffe med heliski-weekend, skicrosskonkurranse, Chinese Downhill, Vattenplasket samt en happening for alle som elsker å henge i parken. Dessuten blir det kveldsskikjøring oppe ved Kungsliften, utendørs afterski og en masse annet skøy for hele familien!

Pontus Lindh forteller at afterski er noe mange benytter seg av etter en lang dag i de mange skibakkene.

Trolltunet i Hemavan:

60 sengeplasser Bar og restaurant Tilbyr konferanserom, leier ut scooter, helikopterturer/-transport

Strømma fjell og aktivitet

Drifter skibakkene Hotell, stugor & lägenheter med cirka 400 sengeplasser Restauranter, barer, afterski og nattklubb.

Scooterkjøring er også populært. Flotte scooterløyper gjør at man kan kjøre nesten hvor som helst i og omkring Tärnafjällen.

Hemavan er et populært sted for helgelendinger å stå på ski. Med 50 skibakker og 15 heiser finnes det skikjøring som passer alle, store som små.


8

1 • 2014

Et HAV av muligheter - En drømmedag for oss er å starte dagen med en deilig topptur på ski, for så å padle kajakk til en av de mange øyene i Lurøy. På en øde øy freser vi middagen på stormkjøkkenet og drar opp en fisk på tur tilbake, sier Egil Fjellheim.

I påsken i fjor var familien på skitur inn mot Sauvatnene. Egil Fjellheim (t.v), Viljar, Birk og Silje Bjørnbak Fjellheim.

Familien padler ofte kajakk på Helgelandskysten. Der møter de trivelige båtfolk som ofte slår av en prat.

Familien drar ofte første palmehelg på fjellet for å sikre seg litt skigåing. Da tar de gjerne med seg pulken og teltet og overnatter. Her er de på tur rundt Sauvatnan.

Birk leker i fjæra med Tuva Andersen.

Alltid en deilig følelse å komme til toppen.

Det er mye utstyr som skal fraktes når man skal på skitur...

Egil Fjellheim og kona Silje Bjørnbak Fjellheim er innbarkede turmennesker. Sammen med barna Birk og Viljar drar de ofte ut på ekspedisjoner både til vanns og til lands. Etter å ha vært innlandskrabber en rekke år fikk de øynene opp for det mangfoldet kysten kunne by på. I påsken kan de både stå på ski ned en av de mange fjelltoppene, for så å ta seg en båttur, padle kajakk, fjellklatre, eller dersom vindforholdene og temperaturen tillater det, kite eller brettsurfe på havet. - Vi ser på påsken som en fantastisk tid for å være i aktivitet. Første palmehelg pleier vi å ta en tradisjonell fjellpåske hvor vi vi tar med oss pulken og teltet for å forsikre oss om at vi får gått litt på ski. Etter en slik tur kjenner vi drakraften mot kysten melde seg, smiler Egil. Familien kjøpte hytte i sjøkanten i Konsvikosen for åtte år siden og trives bare bedre og bedre. Selv om skiføret ved kysten er variert på denne tiden av året finnes det nok av muligheter og ting å finne på. - Vi er veldig glade i toppturer og har vært på mange fjelltopper i nærområdet som Liatinden, Våtviktinden, Stromptinden, Strandtinden og flere. Ungene er med på mange av disse turene. Da pakker vi slalåmskiene deres i sekken og så går de på toppen med langrennsski. Det er supert å starte dagen i det hvite element og finne flotte nedkjøringer i en

ekstrem natur. Vi har utsikt over blått hav og kjører ned fra snø til sjø, vår og båtliv, fortsetter han. Rundt påsketider er det ofte varmt og vårlig langs kysten. Familien pleide tidligere å tilbringe påsken på fjellet. Da var det lange skiturer med telt og soveposer som gjaldt. Nå opplever de at kysten har flere muligheter og er helt perfekt når det gjelder det å komme seg ut på dagsturer.

Aktiv familie

- Det ligger flere buldresteiner i området hvor vi pleier å klatre, og noen ganger kjører vi båten til Hestmannen som ofte er bar i påsken, forteller Egil og fortsetter: - Det er hyggelig å ta båten eller kajakken ut på tur langs Helgelandskysten. Man treffer mange trivelige folk, ofte fiskere. De stopper gjerne opp og slår av en prat, sier han. Familien drar titt og ofte ut med båten og ender noen ganger opp med en matbit på Klokkergården eller Sleneset. I Påsken har de satt seg ett mål for øyet. - Planen i år er å komme oss opp på Tomskjevelen og kjøre ski, eller rumpeakebrett ned, alt etter vær og snøforhold. Det som er så spennende med Helgelandskysten er at det er så mye nytt og uoppdaget. Øyriket her har så utrolig mye å by på som vi bare gleder oss til å utforske enda mer, sier Egil Fjellheim og Silje Bjørnbak Fjellheim.


1 • 2014

9

Nytt borettslag i Mosjøen og på Hemnesberget ... barnevennlig område Navnet til det nye borettslaget er ennå ikke bestemt, men i løpet av 2014/2015 vil et helt nytt borettslag se dagens lys i Andås byggefelt. Utbygger er Næstby Trevare (Blink Hus), stifter og forvalter er Mosjøen og Omegn Boligbyggelag. Borettslaget vil bestå av fire stk firemannsboliger med tre- og fireroms leiligheter, samt to eneboliger. Området er barnevennlig med gode kommunikasjoner. Skole og idrettsanlegg ligger i nærheten. Boligene vil holde god standard. Dersom du er interessert i prosjektet kan følgende kontaktes: Kjøp eller interesse, kontakt Jeanette Storvik, Næstby Trevare (jeanette@naestby.no) Info om borettslag, kontakt Trond-Arne Lund, MBBL (trond.arne.lund@mosjoen. bbl.no)

... et steinkast fra sjøen Det tidligere hotellet på Hemnesberget er blitt nyrenovert og bygget om til åtte romslige leiligheter som nå er innflyttingsklare. Sundsholmen Panorama borettslag er topp moderne leiligheter på rundt 73 kvadratmeter. Alle boenhetene har sjøutsikt fra store vinduer, to soverom, flislagte bad, parkett på gulv og kjøkken med hvitevarer for å nevne noe. Småbåthavna ligger i kort gåavstand hvor de som ønsker det kan ta kontakt Hemnes båtforening for leie eller kjøp av båtplass. Hemnesberget ligger i underkant av 40 kilometer fra Mo i Rana. Det lille tettstedet har i dag om lag 1300 innbyggere. På sommerhalvåret har Hemnesberget etter hvert blitt kjent vert for Båt- og Fjordfestivalen og Jazz & Bluesfestivalen.

Illustrasjon: Øyvind Westgård

A for Alltid åpent. Hele døgnet, alle dager.

dnb.no


10

1 • 2014

Hotellvirksomheten utvides på Helgeland Det satses stort på hotellvirksomhet på Helgeland. De forskjellige aktørene har ulike grunner for å bygge ut eller å bygge nytt, men felles for dem alle er optimisme! vi har vært i Mo i Rana, Mosjøen og sandnessjøen og snakket med de ulike aktørene om byggingen.

”aker Brygge” i hotellhagen Fru Haugans i Mosjøen har lenge vært et kjent og kjært hotell for mange helgelendinger og forretningsreisende, men har vært i en situasjon hvor de har manglet et godt tilbud for større konferanser. Det er nå tatt tak i og utbyggingen av det historiske hotellet er i full gang. - etter hvert som vi så at behovet for et bra konferansetilbud ble større og større måtte vi gjøre noe for å styrke vår posisjon i marked-et, forteller hotelldirektør, Alf Gilroy Johannessen. Han har jobbet med dette prosjektet i syv år og ser frem til åpningen i april 2015. Hotellet slik vi kjenner det i dag vil bli historie ... eller nesten. - Det gamle møter det nye. Den historiske delen er viktig for oss så den ønsker vi å bevare. Hotellet har 93 rom slik det står i dag. Vi bygger ut en 500 kvm stor konferansedel. Det nye bygget vil bli på fire etasjer. For å dekke overnattingsbehovet løser vi det med 36 nye hotellrom i den nye delen, forteller han.

Hotellhagen blir ny

På baksiden er det blitt fylt masseen steinsjete i elva for å få et større byggeområde, samt en større hage. Forutenom konferansedelen og de nye hotellrommene er planen å skape et in-sted à la Tjuvholmen på Aker Brygge.

- Hotellhagen vil bli forbedret og gjestene vil oppleve å komme enda nærmere elven. Jeg tror dette blir et spektakulært hotell og vi ønsker at det skal være en opplevelse for våre besøkende å komme hit. Det vil bli en bar og kafe på baksiden mot elva. Vi bygger også ut et grøntareal med trappetrinn ned mot vannet. om vinteren vil man kunne sitte inne å kose seg og føle naturen nært på kroppen. På sommeren vil det bli sommerkafe fra juni til august, sier Johannessen.

Bra hotelldekning på Helgeland

- Generelt på Helgeland opplever jeg at det er optimisme ute og går. Hovedsakelig på grunn av oljeeventyret i Sandnessjøen som jeg tror mange vektlegger. Den satsingen og aktiviteten som skjer der vil gi ringvirkninger for hele regionen. nær kommunikasjon med Sandnessjøen var helt avgjørende for vår satsing med å bygge ut Fru Haugans. er det fullt hus på Hotell Sandnessjøen og Syv Søstre kan de kjøre hit gjennom Toventunellen. når registrene i Brønnøysund har fått sin nye form vil nok Thon-hotellene der også få flere besøk. og med utbyggingen av Meyergården hotell og det påbegynte Helma hotell vil hotelltilbudet på Helgeland være ganske bra dekket, sier Alf Gilroy Johannessen.

Ny t t ko Nfer aN & hotel seseNter lfløy -

Ferdig våre

n 2015 -

www.fru

haugans.no

- Tel: 75

11 41 00

- res@fruh

augans.no

Hotelldirektør Alf G. Johannessen ved Fru Haugans i Mosjøen


1 • 2014

11

Full service på

Meyergården hotell

Styreleder i Niels Erik Aavatsmark kan neste år ta imot store arrangementer i den nye Kongressalen som vil ha opp til 1500 ståplasser og 900 sitteplasser. .

I april 2015 vil Ranas befolkning og tilreisende få oppleve et hypermoderne hotell med et rikt restauranttilbud og et etterlengtet underholdningstilbud. 3000 kvadratmeter er revet, og byggeprosessen av det nye bygget på 5500 kvadratmeter er i full gang. - Vi bygger en stor kongressavdeling som vil huse alt fra konserter, teater, sportsarrangementer og store konferanser med kapasitet til 900 mennesker sittende og 121500 ståplasser. Det vil bli oppført en scene som skal stå der permanent, forteller styreleder Niels Erik Aavatsmark. I tillegg vil 98 splitter nye hotellrom bli bygget og av de vil det bli om lag åtte store suiter. Det bygges også flere store og små moderne konferanserom, nytt trimrom, hotellbar og en stor foaje. Uteområdet vil bli oppgradert og parkeringsarealet skal utvides mot NAV-bygget. - Vi planlegger å pusse opp fasaden på hotellet slik at det skal stå i stil med den nye delen. Disse

planene ligger ikke i byggeprosjektet, men det er noe vi vil se på etter hvert. Den eldste delen vil uansett bli slik den er i dag, sier Aavatsmark. Den totale prislappen på byggeprosjektet ligger på 180 millioner inklusiv moms.

Håper på storflyplass

Rica Meyergården Hotel har tatt i mot gjester siden 1890 da familien Meyer bodde der. Siden den gang har hotellet utviklet seg i flere trinn med utbygging av både hotellrom, restaurant og konferanseavdeling. Kongressalen som nå er revet ble bygget i 1990. - Vi så behovet for å bygge en større sal enn den vi hadde. Det manglet også et slikt stort lokale i Mo i Rana, forteller han. Aavatsmark er svært positiv til at Helma hotell bygges på andre siden av byen. - Vi trenger flere hotellrom i Mo i Rana. Hvis vi skal fylle opp kongressalen vår vil vi ikke ha plass til å huse alle gjestene, da

er det veldig bra at det fins andre alternativer, sier han og legger samtidig til at en ny stor flyplass vil gagne alle. - Dersom en storflyplass blir bygget på Helgeland vil regionen bli langt mer attraktiv og vi vil få flere turister hit. Med stabile direktefly tur-retur fra Oslo, vil det også bli lettere å fylle opp det nye

store kongressanlegget. Slik det er i dag er flytrafikken ustabil og billettene dyre. Dette gjør at mange velger å legge store arrangementer andre steder i Nord-Norge. Det er viktig at vi får satt Helgeland på kartet, avslutter Niels Erik Aavatsmark.

Gammelt hotell i ny drakt Holmen hotell stengte dørene i desember 2006. Nå er det gamle hotellet revet og nytt anlegg er i oppbyggingsfasen. Helma hotell vil få 110 rom fordelt på seks etasjer. Basert på analyser og vurderinger kom det fram at vi hadde en lav hotellkapasitet på Helgeland sammenlignet med andre byer i NordNorge som er naturlig å identifisere seg med. Vi har tro på at

dette skal bli veldig bra, sier styreleder i Helma AS, Stig Frammarsvik (bildet). Helma hotell vil være ferdig ut på nyåret i 2015 og vil bli et rom frokost hotell uten restaurant eller bar. Det vil bli bygget to møterom med plass til 50 stykker. Eierne av Helma er RBBS Holding, Haaland Holding, SLR Holding, Sørra Holding og HJH Holding.

Stryleder Stig Frammarsvik i Helma AS foran det nye hotellet som skal stå ferdig ut på nyåret i 2015.


12

1 • 2014

- Eierne har lagt en betydelig egenkapital i dette prosjektet og det er investert 130 millioner, forteller Frammarsvik og fortsetter: - Det er optimisme i næringslivet på Helgeland. Det er vekst i olje- og gassindustrien, det investeres i energisektoren, veier og flyplasser.

Frammarsvik har tro på samarbeid.

- Vi har et kjempe potensial her på Helgeland. Se hvordan Lofoten har fått det til. Helgeland kan lære av dem. Vi trenger et organisert ledd som selger denne regionen mer konkret, altså et spikret opplegg vi kan tilby de som

ønsker å komme hit. Vi må jobbe sammen for å få turistene hit, sier Stig Frammarsvik.

Slik kommer den nye Helma Hotell til å ut når det står ferdig på nyåret 2015.

Legger vekt på interiør og trivsel rom etter behov. Vi har også to konferanserom hvor det er plass til 15 og 30 stykker, fortsetter han.

Maten skal være delikat

Hotell Sandnessjøen er et nyoppstartet åtte etasjes rom-frokosthotell som ligger midt i sentrum. Det er lagt inn store ressurser i hotellets interiør som er tegnet av Kåre Tønnesson AS. - Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Interiør er en veldig viktig brikke når man satser på trivsel og atmosfære slik vi gjør, sier hotell-direktør, Andreas Faaness (bildet). Alle rommene er utstyrt med en 47`` LED TV på veggen, og høyhastighets internett er inkludert i prisen. Hotellet har 11 leiligheter for langtidsboende i tillegg til 84 standardrom. - Vi har noen rom som vi kan slå sammen til familie-

Fra restaurantlokalet ser man rett mot det åpne kjøkkenet. - Foruten om frokost serverer vi også kveldsmat, men ingen à la carte meny. Likevel vil det ikke bli noe standard buffé. Maten vil bli fint dandert og kokkene presenterer de ulike rettene. Restaurantlokalet har 70 sitteplasser og vil bli leid ut til private selskap og temakvelder, forteller Faaness. Hotellet er prosjektert og bygget av familien Adrian

og deres selskap TBA Bygg, men det er Faaness som driver hotellet. Han har åpnet og drevet flere hoteller i Norge og Baltikum.

Lovende framtid

Markedet Hotell Sandnessjøen sikter seg mot er hovedsakelig individuelle forretningsreisende. - Det har vært mye reiseaktivitet i forbindelse med satsingene som har vært i Sandnessjøen og det har ført til press på hotellrom her i byen. På sommeren har vi ikke hatt kapasitet til å ta i mot så mange og har derfor mistet mange gjester. Vi har stor tro på hotellet. Vi ser et vekstpotensial i Sandnessjøen også i framtida. Både Statoil og BP har gitt signal om at de ønsker å etablere seg her, sier Faaness. Hotellet har blitt tatt godt i mot av lokalbefolkningen og reisende.

- Akkurat nå er det litt hektisk fordi vi driver med byggeaktivitet samtidig som vi driver hotellet. Det er fortsatt noen småting som gjenstår. Faktisk så har booking.com rangert oss blant de topp ti beste hotellene i Norge, forteller han.

Dagens flyplass er en utfordring

- Heldigvis skal rullebanen på Stokka bygges ut og kanskje får vi ned større fly. Mange syns det er for dyrt å fly hit slik det er i dag. Det er ikke til å legge under en stol at det har vært en utfordring for oss de gangene flyene ikke har kunne landet her. Men jeg må si at jeg har veldig sansen for flybussen. De står på og får logistikken til å gå opp når det trengs. All honnør til dem, sier Andreas Faaness.

Hotelldirektør Andreas Faaness sier ingenting er overlatt til tilfeldighetene når gjelder interiøret ved Hotell Sandnessjøen.

Sandnessjøens høyeste bygg Hotell Syv Søstre pusser opp fasaden og bygger ut en ti-etasjes fløy som skal stå ferdig ved utgangen av september dette år. Syv Søstre vil bli et fullservice hotell med en rekke fasiliteter. - Vi bygger 96 nye hotellrom i tillegg til de 69 rommene vi har i dag. Det vil si 5000 kvadratmeter på eksisterende bygg. I toppetasjen vil det bli suiter med panoramautsikt mot Dønnamannen og De Syv Søstre fra egen balkong, forteller hotelldirektør, Kristian Skar. Hotellet skal bygge hotellbar, ny restaurant og nytt kjøkken hvor det er planer om å kombinere sistnevnte med catering og kantinedrift. Hotellet satser på kurs og konferanser, og med et nytt konferanserom med plass til i overkant av 300 mennesker vil et etterlengtet behov bli dekket. - Folk har hatt et ønske om å komme hit på konferanser og kurs, men vi har ikke hatt det tilbudet i en slik skala tidligere, sier han.

Åpning til kulturhuset

Vegg i vegg bygger kommunen nytt kulturhus. Dette vil begge prosjektene dra nytte av. - Det vil bli en åpning inn til det nye biblioteket, kinoen og badelandet. Og det legges opp til at besøkende ved kulturhuset kan benytte seg av vår restaurant, fortsetter Skar. Som mange hoteller opplever er det en utfordring å fylle rommene fra torsdag til søndag. Dette tror Skar vil bli enklere nå som de får flere tilbud. - Vi må fortsette å øke kapasiteten på den fronten, men mange vil nok legge helgekurs her nå som vi kan tilby dem et stort konferanserom, sier han.

Hele Helgeland vil tjene på dette

- Dette skal gi lokale ringvirkninger. Det er viktig for oss å tenke i større baner og få flere folk til Helgeland. Passport Helge-

land er et nytt konsept som vi har troen på. Konseptet som fortsatt er under utvikling innebærer at passasjerene som kommer med Hurtigruta kan hoppe av og være noen dager på opplevelsestur på Helgeland for så å reise videre. Dette skal kunne gjøres også fra Sandnessjøen, men vil gi reiselivsnæringen på hele Helgeland muligheter for utvikling, sier han.

Spretter champagnen

Skar har jobbet på hotellet siden 2003. Da han begynte fikk han en gave han har spart til en passende anledning. - Jeg har en liten champagneflaske stående på kontoret. Den skal jeg sprette på åpningsdagen. Om den fortsatt er god vet jeg ikke, men det bryr jeg meg ikke om, smiler Kristian Skar (bildet). Når Hotell Syv Søstre åpner i høst skal champagnen sprettes, sier hotelldirektør Kristian Skar. Nå får hotellet mange etterlengtete fasiliteter.


1 • 2014

13

Fra embedsmannsstyre til lokaldemokrati

”Dahls hjerteløse Haardhed og tyranniske Handlemaade, der tydelig viser, at han lægger an paa først at udsuge Brugerne og saa derpaa gjøre dem husvilde”. Dette var en uttalelse av tre som ble kjent død og maktesløs i en rettsak i Mosjøen i 1892. Rettslokalet var overfylt og mange kom ikke inn da den tok opp et injuriesøksmål som bruksbestyrer H. P. Dahl i Engelskbruket hadde anlagt mot kirkesanger og lærer Ole Hoff i Hattfjelldal. Når vi i 2014 feirer 200 år med grunnloven er det kanskje en god anledningen til å minnes at de demokratiske rettigheter vi anser som naturlige ikke alltid har vært så selvsagte.

prestegjeld om lag 6000 mennesker. Nesten bare bønder hadde stemmerett, med om lag 60 sjøleiere og 500 leilendinger. I Vefsn antar man at det kun var om lag 350 med stemmerett. Valgdeltakelsen var liten, godt under 25 prosent. Den steg heller ikke i årene som kom, og helt fram til 1884 var det for øvrig heller ikke hemmelige valg. Selv om det nå hadde blitt lokalt folkestyre var man neppe herre i eget hus. De styrte og administrerte alle samfunnsaktiviteter i bygda, men folks hverdagsliv hadde ikke blitt endret særlig mye, og de lokale politikerne hadde gjort lite for å skape et kvalitativt bedre samfunn for alle.

Det ”norske Irland”

Foreningene vokser fram

En artikkel i Nordlands Folkeblad hadde tittelen ”Fra det ”norske Irland””, og viste til Englands århundrelange undertrykking av Irland, en provoserende sammenligning med Engelskbrukets behandling av leilendinger i Hattfjelldal. Referatet fra et stort folkemøte var skrevet av kirkesanger Hoff. I rettsaken ble bare tre av 16 uttalelser kjent døde og maktesløse. Hoff ble dømt til å betale en bot på 20 kroner for de tre uttalelsene, der det blant annet sto følgende: ”Med svigefulde Løfter og Tvang er det, at han (d.v.s. Dahl) har faaet Brugerne til at vedtage dem (d.v.s. bygslingskontraktene) …” og at ”De saa at sige ribbes, plukkes og flaaes, og naar de saa er gjort rigtig snaue, saa skal de hundjages fra Gaard og Grund”. Dommen sier noe om hva man kunne uttale i 1892. Selv om Hoff fikk sin bot, så var det Dahl som led det største nederlaget, i og med at 13 uttalelser av retten ble dømt innenfor loven.

Første lokaldemokrati

Innføring av kommunalt selvstyre kom i 1836, der loven sa at det i hver herreds- og bykommune skulle velges et formannskap og et representantskap. Da hadde kun hver tiende innbygger stemmerett, kun menn over 25 år, med en viss inntekt og formue. Nå ble ordføreren kommunens viktigste person, valgt for to år av formannskapet. Fra starten ble gjerne presten valgt til ordfører, blant annet både i Rana og i Vefsn. I Vefsn (inklusive Grane og Hattfjelldal) valgte man i 1938 sokneprest Christian Qvale, og i Ranens preste-gjeld (som fra starten omfattet både Nord-Rana og Sør-Rana, inkl. Hemnes) valgte de residerende kapellan Hans Wølner. Da var folketallet for Ranens

Med framveksten av organisasjonene økte etter hvert medinnflytelsen for folk flest. Først kom de misjonerende foreningene, fra rundt 1850, og som rettet seg mot misjon og avhold. Rundt 1870 kom den største bølgen med danning av brede, folkelige organisasjoner. Ti år senere kom så bølgen med danning av politiske partier. På hele Helgeland fikk vi fra ca. 1870 en rekke bondevennforeninger. Den største i Nordland var i Vefsn og den nest største på Mo. Denne type foreninger var forløpere til det som senere ble grunnlaget for danning av partiet Venstre. Ei spesiell forening, som har blitt kalt den første socialdemokratiske forening i Nord-Norge, var Langvassgrenden Læse- og Diskutionsklub, som ble stiftet 8. Januar 1893 av Hans Berntsen, som senere ble en landskjent agitator og fagforeningsmann. Bygdebokforfatter Axel Coldevin karakteriserte denne klubben i lille Langvassgrenda med: ” …er et av de mange tegn på at dette bygdelaget var det eneste i Mo hvor det fantes litt selvstendig åndsliv.” Innsatsen til kvinnene må også nevnes, særlig gjennom sanitetsforeningene. Mo Sanitetsforening var den første i Nordland, stiftet i 1905, og som første aktivitet samlet de inn mange underskrifter fra kvinner for et selvstendig Norge. Slik var de med på å sende 300.000 underskrifter via Norsk Kvinners Sanitetsforening til Stortinget, åtte år før kvinner fikk stemmerett, og denne aksjonen var med på å framskynde allmen stemmerett for kvinner fra 1913. Sanitetskvinnene på Mo var også sterke pådrivere for å bedre levekårene, gjennom å etablere og drive pleiehjemmet for tuberkuløse og senere det første sykehuset på Mo.

Helgeland var også aktive til å etablere skytterlag. I Vefsn var det i 1893 hele 11 skytterlag, med Hattfjelldal allerede fra 1860-årene. Skyttersaken var sterkt politisert, nærmest som ledd i Venstres politikk. I et leserbrev fra Hattfjelldal før 1905 sto det at de ville være skikkelig rustet ”… til at mottage Svensken, om saa galt skulde hænde, at han finder for godt at komme denne Vei!”

Hver generasjon må skape sin versjon - Eidsvoll i 1814 er bare en svært liten del av demokratihistorien, det var på mange måter bare det første skrittet mot en utvikling i retning av selvstendighet og demokrati. Dette sa professor Frank Aarebrot da han holdt sitt foredrag om Norgeshistorien nylig i NRK2. Han sa at det egentlig var to prosjekt som ble satt i gang i 1814, og som fremdeles pågår. Dette er arbeidet for nasjonal selvstendighet og arbeidet for stadig mer

demokrati. Aarebrot mener hver generasjon må etterlate seg en ny versjon av selvstendigheten og en ny versjon av demokratiet.

Det vanskelige demokratiet Demokratiet hos oss i de vestlige land bygger på en del prinsipper vi alle er enige om. Det er de grunnleggende rettigheter som innbyggere har, først og fremst ytringsfriheten, slik at vi kan si og mene hva vi vil uten å bli straffet. Sammen med ytringsfriheten har vi også en del andre sentrale rettigheter, som er knyttet opp mot denne. Det er organisasjonsfrihet (eller organisasjonsrett) og forsamlingsrett. Og selvsagt allmen stemmerett. I tillegg har vi religionsfrihet og pressefrihet. Alle disse rettighetene er en naturlig del av demokratiet, som vi i dag tar for gitt. Det var ikke en selvsagt ting tidligere i Norge, og heller ikke i andre land i dag.

Organisasjonen “La Rana leve” deltok i folketoget med en stor seksjon 17. mai 1988. Det kan hevdes at de på denne måten omgikk den generelle enigheten om ikke å demonstrere på grunnlovsdagen. For mange er slike nærmest politiske ytringer fremmed på 17. mai, også i dag.


14

1 • 2014

Medlemsbedrift

KVIKK - VASK & RENS

Kjerstin Therese Pettersen venter seg stor pågang av rensing av bunadskjorter og festduker over påske.

Familiebedriften Kvikk ble etablert for 63 år siden og har opparbeidet seg en erfaring få kan konkurrere mot. Fra å være liten bedrift ved oppstart har Kvikk vokst seg stor og har flere avdelinger spredt utover hele Helgeland. I dag har Kvikk til sammen 150 service-innstilte ansatte og tilbyr tjenester til både bedrifter og private kunder og institusjoner.

leier også ut tøy til hotell i Mo i Rana, Mosjøen, Brønnøysund og Sandnessjøen. Og har innarbeidet et godt samarbeid med sine kunder. Bedriften genererer arbeidsplasser i Mo i Rana og sysselsetter lokale aktører i mange ledd.

- Vi har kjøpt opp flere selskaper og utvidet vårt tilbud. Vi kan i dag tilby innbyggerne på Helgeland det meste innen vaskeritjenester, renholdstjenester, skadesanering, eiendomsservice og renholds-artikler, forteller daglig leder, Veronica Kristoffersen Ugedal. Kvikk er i dag den eneste totalleverandøren på Helgeland som tilbyr alle disse tjenestene.

Festsesongen nærmer seg

- Vi har en viktig jobb. Hver dag utenom i helgene leverer vi rent tøy til offentlige institusjoner slik som Helglandssykehuset og alle sykehjemmene i Rana Kommune. Kvikk leverer leie av tøy til disse institusjonene og vasker det private tøyet til beboere på de ulike pleiehjemmene. Det er mange som er avhengige av oss, fortsetter hun. Kvikk leverer og

Over påske er pågangen på tekstilrens stor med 17-mai og konfirmasjoner rett rundt hjørnet. Som medlem får du 10 prosent på vask og rens av tekstiler, tepper, skjorter, dresser, og garderobe hos Kvikk Vask og rens i Mo i Rana og Mosjøen. I tillegg får alle medlemmer 15 prosent rabatt på avtalt timepris for rundvask, nedvask og inn- og utflytting av boligen, samt teppe og møbelrens og utleie av hvite duker til store begivenheter. Rabatten gjelder også for bilpleie. Sjekk hvilken avtaler du har med Kvikk lokalt under medlemsavtalene på hjemmesiden til MOBO: http://www.moborana.no/ Medlem/Medlemsfordeler.aspx

Kirsten Mikkelsen damper en bukse. Helgeland politidistrikt er fast kunde hos Kvikk.


1 • 2014

Vi fyller

25år og feirer dette med knalltilbud på Bildekor og t-skjorter

75 12 10 70 salg@xpresstrykk.no | www.xpresstrykk.no Koksverksgata 8, 8622 Mo i Rana

e s l e k s a r r e v o a i r t a s m k . E 1 r ø f g n i l l i t s e ved b

Koksverksgata 8, 8622 Mo i Rana Telefon: 75 12 10 70

Profilering • Design • Webdesign • Trykksaker • Bildekor • Vindusdekor Skilting • Plotting • Storplott • Gravering • Tekstil • Gaveartikler

15


16

1 • 2014

NYTT DESIGN. MER UTSTYR.

NYE PEUGEOT 3008

ÅRS 5GARANTI

INTRODUKSJONSTILBUD! VERDI 20.100,Vinterhjul og metallic lakk inkludert ved kjøp av Peugeot 3008 innen 30. april

Peugeot 3008 Allure 1.6 115 hk diesel

ÅRS 5GARANTI

PRIS KUN KR.

337.000,-

GODT UTSTYRT MED BLANT ANNET:

• 17” aluminiumsfelger • Bi-Xenon med svingbare lykter • Navigasjon • Delskinn interiør • Panorama glasstak • Ryggekamera • Head-up display og avstandsvarsling • Hill assist og el-håndbrems • Klimaanlegg, automatisk 2-sone • Ekstra fargede sidebakvinduer • Automatisk vinduspusser og automatisk tenning av lys • Elektrisk innfellbare sidespeil

Inkl. frakt og leveringsomkostninger levert Mo i Rana. CO2 utslipp 125 g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring 0,48 l/mil. Forbehold om trykkfeil. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike.

Ranenget 1, 8600 Mo i Rana Tlf.: 75 12 99 00 • Fax: 75 12 99 01

Ranenget 1, 8600 Mo i Rana Tlf.: 75 12 99 00 • Fax: 75 12 99 01

God etterspørsel etter leiligheter - Det er god etterspørsel og pris på borettslagsleiligheter uten høy fellesgjeld på Helgeland. Her har vi ikke opplevd prisnedgang eller nedgang i etterspørsel. Dette sier Kari-Anne Angell ved Garanti i Mosjøen. Hun legger til at borettslagsleiligheter ofte omsettes fort. - i det siste har slike leiligheter faktisk blitt solgt over takst, og de har gått fort unna, sier hun. Kari-Anne Angell kjenner pulsen i boligmarkedet tett på kroppen, og midt i mars opplevde hun at ei leilighet med takst på 1.150.000 kroner ble solgt dagen etter den ble lagt fram, litt over takst. Tidligere samme uke ble ei leilighet med taks på 750.000 kroner solgt for 930.000 kroner. - Det er eneboliger som på landsplan har lang gjennomsnittlig omsetningstid. For borettslag-

sleiligheter i Vefsn går omsetningen fort. Det er også mange om beinet som vil benytte seg av forkjøpsretten, noe som er med på å gjøre at omsetningen på denne type leiligheter går rimelig fort, sier hun. Kari-Anne Angell ved Garanti i Mosjøen forteller at leiligheter som ble bygd i perioden fra 1950- til 1970-tallet er attraktive fordi de ofte har lav fellesgjeld. Disse leilighetene er populære blant unge førstegangskjøpere. - nye leiligheter med høy fellesgjeld blir ofte for dyre for de unge, sier hun.

- I det siste har borettslagsleiligheter faktisk blitt solgt over takst, og de har gått fort unna, sier eiendomsmegler Kari-Anne Angell ved Garanti i Mosjøen.


1 • 2014

÷30% illustrasjonfoto

KNALLPRISER PÅ SKYVEDØRSGARDEROBER OG INNREDNING!

Priseksempel: P i k l

RETRO skyvedører, hel fylling, hvit Bredde 94 cm Høyde 239 cm Før: 3500,Nå:

2450

Tilbudet gjelder f.o.m. 3. - 26. april

MO I RANA mail: bm@wulfsberg.no Langneset 8607 Mo i Rana Tlf. 75 12 75 00 Åpent: 7-18 9-15

6500M2 MED BYGGEVARER

ÅPNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG 07-18 LØRDAGER............09-15

RABATT GJELDER KURVSTATIVER SÅ LANGT LAGERET REKKER. VI TAR FORBEHOLD OM EVT. TRYKKFEIL I ANNONSEN

KAMPANJEPERIODE 03. - 26. april 2014

17


1 • 2014

18

Vaktmestertjenester til alle... Mosjøen boligbyggerlag og MOBO har inngått et samarbeid med HIAS. Dette betyr at borettslagene i Mosjøen, Brønnøysund og Sandnessjøen også vil få tilgang til vaktmestertjenester. Opprydding står på programmet i de fleste borettslag i det våren nærmer seg med stormskritt. Erfaringsmessig øker behovet for vaktmestertjenester i denne perioden. Borettslagene i Mo i Rana har allerede et slikt tilbud de kan benytte seg av, men for Sandnessjøen, Brønnøysund og Mosjøen har dette vært et udekket behov. - Vi er glade for at vi kan tilby alle våre borettslag vaktmestertjenester nå som vi har inngått et samarbeid med Helgeland Industrier AS (HIAS), sier avdelingslederne for MOBO og Mosjøen boligbyggerlag, Morten Sæterhaug og Trond-Arne Lund.

Allsidig bedrift

HIAS ble stiftet i 1975 og eies henholdsvis av Nordland fylke, 11 kommuner på Helgeland og private bedrifter. HIAS er en attføringsbedrift som har som mål og få folk ut i arbeid, og i fjor sørget de for at 193 personer fikk seg jobb. HIAS er en stor leverandør av tjenester til offentlig og privat næringsliv. Det arbeider om lag 350 mennesker i de ulike avdelingene som strekker seg fra vedsentral, mekaniske tjenester, snekkerverksted, catering og kantinedrift, vaskeri og vaktmestertjenester for å nevne noe. - Vi har aktivitet fra den enkle produksjon til avanserte oppdrag. HIAS sin overordnede kvalitetspolitikk er å levere varer og tjenester til riktig pris og kvalitet til riktig tid og sted, forteller adm. dir ved bedriften, Sven Thure Øberg. - Det er fint for oss å samarbeide med en bedrift som har dette som målsetting. Kvaliteten på arbeidet er svært bra og allsidig, sier Sæterhaug og Lund. Under finner du en oversikt over noe av det HIAS kan tilby. Avtaler kan bookes allerede nå.

Dette er noe av det HIAS kan tilby borettslagene: - Gressklipping - Bortkjøring / flytting - Rydding - Utvendig renhold / spyling søppeldunker - Monteringsoppdrag - Mindre snekkeroppdrag - Vedlikehold - Skifte lyspærer / batteri - Mindre malingsoppdrag - Felling av trær - Hagearbeid - Snørydding rundt inngangsparti Ta direkte kontakt med HIAS på følgende telefonnummer: Sandnessjøen: 75 07 97 80 (Stig Toven) Brønnøysund: 75 00 71 10 (Steinar Einvik) Mosjøen: 75 11 10 50 (Tor-Ove Remmen)

Adm.dir Sven Ture Øberg (t.v) og Tor-Ove Remmen er klare til å bistå borettslag med vaktmestertjeester.


1 • 2014

19

Dyrebare dråper Jeg vil heller kose meg med kaffe enn å være cool på café. KRONIKK AV PETTER STOCKE NIKOLAISEN

Jeg kunne fort grodd fast i Brønnøysund, men da røttene først slet seg, ble jeg tatt av verdensvinden: oslo, Trondheim, Moskva, St. Petersburg, Wien, Stockholm og london. Jeg slo rot alle disse stedene, og avstanden til Helgeland ble stor - også mentalt.

så feil kan man ta når folk spurte meg om hvor jeg kom fra, var svaret gjerne «in the middle of nowhere, norway.», og hvis de fremdeles var interessert, kunne jeg berette at Helgeland er fylt av natur, ikke kultur. Rådet var gjerne: «Dra dit for å oppleve verdens vakreste natur, men ikke for å gå i opera.». Så feil kan man ta. ikke det at man bør dra hit for de største operaopplevelsene – men du store verden, her finnes kultur!

Gjenkjennelses-effekten ikke cafékultur som i Wien. ikke som i oslo, St. Petersburg, Moskva eller london heller, for den saks skyld. Men det betyr jo ikke at vi mangler kaffekultur! Vi gjør det bare på en annen måte – og det er lett å glemme, spesielt når man er høy (på seg selv), mørk og ung. idet man nipper til Wiener Melange på Café landtmann eller en nytraktet kopp Panama Don Pepe på londons Fortnum and Mason, beruses man lett av den helt alkoholfrie atmosfæren: Den største opplevelsen blir ikke at kaffen smaker fortreffelig, men at baristaen eller servitøren kjenner

deg igjen. Da er man med ett ikke lenger bare en gutt fra Helgeland, men en del av det internasjonale klientell. Wow, lizzm.

En kopp sort tull Plutselig kjenner man andre enn seg selv derute: Man innbiller seg at man har en venn, noen man kan hilse på, slå av en prat med – kanskje man til og med kan få en gratiskaffe på bursdagen? Det er lov å håpe. Man vil så inderlig gjerne tro at man har funnet noen som bryr seg – at man til slutt bedrar seg selv og tror det. og de bryr seg jo, selvsagt – om at du betaler. Men vennskapet stopper der, kaffekoppen er en beksort transaksjon mellom forretningspartnere, og da taler vi jo heller ikke om virkelig og varig vennskap. Det tar slutt den dagen du ikke kommer, ja, allerede idet du er ute av døren.

Bordets fanger Da er kaffekulturen her annerledes: Du blir invitert hjem på ettermiddagskaffe, vertskapet setter frem nybakt kake – kanskje et lite glass Cointreau for varmen og hyggens skyld. Du er en gjest hos venner. Det er for såvidt også en transaksjon, men du avkreves

ikke penger. Du gir av deg selv, en god prat, litt latter, en trivelig stund – det er dét som har verdi. Det er dét som betyr noe, eller mer presist: Det er DU som betyr noe. Den urbane cafékulturen er i så måte en billig kopi av ekte vare: Der setter du deg ved et bord og fordi du omgis av mennesker, tror du at du er en del av et fellesskap. Det er bare innbildning. Du sitter alene.

The Real Thing Storbyenes cafékultur er på mange måter en etterligning av den kaffekulturen vi har her: Cafeenes trivelige småbords-interiør er en kommersiell iscenesetting av den hjemmekos vi selv steller til innenfor husets fire vegger. Vi har originalen, og “You Can’t Beat the Real Thing”. Cappuccino på Fuglen eller Java i oslo er ypperlig, smakfull drikke – du får den knapt bedre. Cafeene er dessuten en estetisk prestasjon, som virkelig matcher kaffekunsten som helles i koppene. Men selska-

pet er nå den beste barista – ettermiddagskaffe hos venner i Bunes allé, i Sjøgata, Uraveien eller i Svartisgata, smaker rett og slett bedre. Dessuten er den billigere og mer dyrebar på samme tid. Det er sånt som gjør det godt å bo på Helgeland. og man behøver ikke spå i gruten for å finne årsaken. Det handler om at vi bryr oss om hverandre, selv om det er langt mellom husan. Menneskenaturen er også vakker på Helgeland. Petter T. Stocke-Nicolaisen Redaktør, Helgeland Arbeiderblad


20

1 • 2014

KARNEVAL I MYRTUN Velforeninga i Myrtun borettslag inviterte sine små leietakere til karnevalfest.

Bakre rekke: Simen Trones Nilsskog, Ester Fjellvang, Mike Pedersen, Nahom Goitum, Leah Kristin Jansen Foran: Josef Danielsen, Emma Sofie Pedersen, Gwen Joy Olaussen, Thomas Nicolai Knutsen, Ruben Gabriel Albertsen, Isak Sebastian Trælnes, Magne Kristoffer Lie Jørgensen. Emma Sofie Pedersen var utkledd som løve.

Myrtun barnehage har leid lokaler til borettslaget i en årrekke. Da var det naturlig for velforeningen å gjøre litt stas på dem. - Vi gjør dette for å vise at vi setter pris på barnehagen. De lager liv i positiv forstand, smiler velforeningsleder, Vigdis Røreng.

Avdelingsleder ved Myrtun barnehage, Hilde Rausandaksel er glad for initaivet. - Barna har gledet seg til enda et karneval. Å ha et godt naboskap betyr mye for oss. Derfor vil vi på Myrtundagan våre i juni invitere de som ønsker det, til å ta en titt inn for å se barne-

hagen, forteller Rausandaksel. Det var mange små og feststemte barn som dukket opp i ulike kostymer. Etter en runde med diskodansing og ballonglek fikk alle spise seg mette på pølser. Med seg hjem fikk barna hver sin diplom og viskelær-boks.


1 • 2014

21

T E H

NY

Ny teleavtale gir enda bedre priser til medlemmer av boligbyggelag

TELEFONI

fra

FAST-

TELEFONI

fra

MOBILTBREDBÅND

4G

fra

-

49.-

pr. mnd.

94.-

pr. mnd.

99.-

HD Voice

pr. mnd.

-

Bank ID

-

Telenor-dekning

-

Bedre priser

25 %

på alle våre kjøkken 30 års kjøkkengaranti PÅ SKUFFER, HENGSLER, FRONTER OG SKAP

SPAR 25% PÅ ALLE VÅRE KJØKKEN Tilbudet gjelder til og med 12. april 2014 ved kjøp av komplett kjøkken på min. 10 elementer inkludert sokkel, benkplate og vask. Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud. Levering innen 13. juni 2014.

www.nettoline.no

steinariversen.no

MOBIL-


22

1 • 2014

Fikk det som hun ville Tonje Tetmo Juliussen ønsket seg en leilighet hun kunne pusse opp. Det fant hun og har nå fått det akkurat slik hun vil ha det i Lyngheim borettslag i Mo i Rana.

Sjonaværing Tonje vokste opp på gård i landlige omgivelser. Etter å ha studert og jobbet flere år i Oslo og Bodø, følte hun for å vende nesen hjemover. I april for ett år siden kjøpte hun seg leilighet i borettslag som faren hennes hjalp henne og pusset opp. I september i fjor flyttet hun inn. - Jeg trives veldig godt i det nye hjemmet mitt. Jeg har fått det akkurat slik jeg vil ha det, stråler hun og legger til: - Også er det veldig greit å slippe unna kommunale avgifter og snøbrøyting. Jeg liker det at jeg hele tiden har noen å forholde meg til. Er det noe er det bare å ringe MOBO. Jeg føler det blir litt mer styr dersom man bor i en selveierleilighet.

Utsikt fra begge sider Koselig stilleben på salongbordet.

Tonje er utdannet siviløkonom og jobber som revisor i Price Water

Tonje koser seg i sofrakroken i sin nyoppussede leilighet.

Coopers (PWC). Hun er også spinningsinstruktør på Stamina. - Jeg trener mye på fritiden min, og så liker jeg å slappe av med å lese magasiner og blader, smiler hun. Den 64 kvadratmeter store leiligheten ligger sentralt. Fra den innebygde altanen har Tonje god utsikt mot byen og sjøen. Her kan hun sitte året rundt i all slags vær. Fra soverommet ser hun ut mot Selfors. - Jeg har vokst opp med å ha det åpent og fritt rundt meg. Jeg liker at leiligheten er såpass stor og luftig og at jeg har utsikt. Jeg hadde nok ikke trivdes så godt i en trang, liten leilighet, innrømmer hun.

Føler seg heldig

Tonje legger til at hun var heldig som fikk leiligheten på tross av at hun ikke hadde noe lavt MOBOnummer.

- Etter at jeg kjøpte leilighet har foreldrene mine investert i MOBOmedlemskap til begge søsknene mine. Det et slikt medlemskap koster i året er ingenting i mot det man eventuelt må ut med ekstra for å sikre seg en leilighet, understreker hun.

Glad i å reise

Så ofte Tonje har mulighet tar hun seg en byferie. - Jeg liker veldig godt å reise. Det blir noen turer til Oslo og Bodø i løpet av året, men også til andre steder slik som New York, sier hun. På tross av at Tonje trives med å reise, har hun ikke tenkt å reise permanent noen steder. - Jeg blir værende på Mo. Jeg har alltid vært hjemmekjær og planen var hele tiden at jeg skulle ut å studere for så å komme hjem igjen, smiler Tonje Tetmo Juliussen.

En av tre blokker i Lyngheim borettslag på Langmoheia.


1 • 2014

i borettslag Hvorfor har du valgt å bo i borettslag?

kari-anne angell, nyrud 5 i Mosjøen Fordi vi har alt vi trenger i borettslaget vårt. Gode leiligheter, egen garasje, stor terrasse, plen, og uteareal. også har vi snørydding på vinteren. Jeg har veldig hyggelige naboer. Det er viktig at personer som velger å bo i borettslag er forberedt på å gjøre en innsats for felleskapet. Fotograf Anne Kari Myrvik

Roald Fiskum, nesna kommunale borettslag

Borettslag er samvirke i praksis hvor alle andelseierne gjennom en generalforsamling bestemmer hvordan borettslaget skal styres og driftes. å kjøpe en andel kan sammenlignes med å kjøpe aksjer i et selskap, du eier leiligheten og har kun ansvar for innvendig vedlikehold. Det skal være forutsigbart og bo i borettslag. Du trenger ikke tenke på annet enn de dine faste månedlige utgifter. Borettslag symboliserer trygghet, trivsel og lettvinthet.

Jorunn nergaard, kløvertoppen borettslag i Brønnøysund For meg som bor alene er det veldig praktisk å bo i borettslag spesielt med tanke på utvendig vedlikehold. Jeg likte utformingen av denne leiligheten svært godt. Jeg har en loftstue som har fungert som en slags hybel for den yngste sønnen min, også har jeg tre soverom slik at også de andre to barna mine kan komme på overnatting. leiligheten er vertikaldelt med en liten hage utenfor.

Christian Grønbech, novikveien borettslag i sandnessjøen Jeg tenkte ikke så mye over at jeg flyttet i borettslag, men ser nå at det er lettvint. Det er mindre å tenke på i forhold til utgifter og vedlikehold. Siden jeg bor i rekkehus med hage blir dert som en slags enebolig. Det er trygt at utgiftene i måneden er det samme.

Det var ikke en bevist tanke å flytte i borettslag, men så dukket denne tiltalende eneboligen opp og da ble det slik. i ettertid ser jeg mange fordeler med at huset er tilknyttet et borettslag, spesielt med tanke på vedlikehold. Borettslaget har vedtatt at alle husene får utvendig vedlikehold hvert femte år. Det er innbakt i husleia sammen med blant annet boligforsikring og kommunale utgifter.

Ole Morten Jordbru, Mo kommunale borettslag Jeg har bodd i borettslag siden 1986. Det føles trygt i forhold til uforutsette kostnader, og jeg slipper de store overraskelsene. Da barna var små bodde vi i Revelmyra borettslag fordi ungene ønsket å bo der og for den sentrale beliggenheten.

23


24

1 • 2014

Vi er her for deg! Vårt hjerte banker for lokalsamfunnene og vi har kontorer på Fauske, Bodø, Mo i Rana, Sandnessjøen og Narvik. Det gir oss en unik nærhet til deg som kunde og mulighet til å tilby effektiv og smidig kundeservice.

g Scan koden o en! se Signal-film

Signal til alle - overalt Signal bygger ut fibernettet i Nord-Norge og sørger for fremtidens kommunikasjonsløsninger til alle, - i byene, bygdene, øyene utenfor og «dalstrøka innafor». Slik gjør vi det enklere for deg å bo og jobbe akkurat der du helst vil. Våre fiberlinjer åpner for lynraske og stabile internettlinjer, markedets beste tv-underholdning fra Altibox og bredbåndstelefoni med gratis norden-takst. For å nevne noe.

signal.no | Kundeservice: 75 43 05 00 (08-20)


1 • 2014

25

GRILLET LAMMELÅR Hvitløksduftende lammelår er manges favoritt. Har du grill med lokk er det ikke vanskeligere å lage lammestek på grillen enn i stekeovnen. Lammekjøtt er en selvfølge i påsken. I påskemåneden kjøper vi nordmenn faktisk nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned. INGREDIENSER

Fremgangsmåte:

1 stk lammelår ca. à 2,5 kg 2 ts salt 1 ts pepper 4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket 3 båt hvitløk 1 stk løk i båter 3 stk gulrot ca. 1 l vann

1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

FLØTEGRATINERTE POTETER: 12 stk potet 1 stk løk 1 ss smør 2 ts salt ½ ts pepper 4 dl matfløte eller kremfløte 1 dl revet hvitost

SAUS:

ca. 8 dl stekesjy 4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann 1 ss solbærsaft eller rødvin 1 ts soyasaus ½ ts pepper ½ ts salt

Vintips: Til grillet eller stekt lammelår Vennskapsvin - Verdde passer veldig godt til denne retten. Ripasso er også godt til lam. Spør gjerne på vinmonopolet, de er veldig flinke med å anbefale rett vin til rett mat. Godt øl og Norsk Akevitt er også godt til grillet mat.

2. Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 1 liter vann. 3. Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. 4. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge. 5. Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper. Server steken med saus og fløtegratinerte poteter. Kokte grønnsaker smaker godt ved siden av.

PÅSKEDESSERT:

Brownies med marinert frukt BROWNIES

FREMGANGSMÅTE

(STOR LANGPANNE)

1. Sett stekeovn på 175 °C. Smelt smør, og sett det til side.

6 stk. egg 9 dl. sukker 450 g. margarin 5 dl. hvetemel 9 ss kakaopulver 2 ts. vaniljesukker ½ dl. grovhakkede valnøttkjerner (kan sløyfes)

MARINADE OG FRUKT: 4 dl. sukker 2 dl. vann 1 stk. stjernanis 1 stk. sitrongress 300 g. jordbær eller røde plommer, fersken, blåbær, melon etc. Denne brownien kan smakes til på uttalige måter; med kokos, ulike nøtter, hermetisert frukt, ulike krydre, brennevin eller kaffe. Her har vi valgt marinerte frukt og bær.

2. Pisk sammen egg og sukker til det er godt blandet. 3. Rør sammen det tørre i en bolle med slikkepott. 4. Hell forsiktig smøret i eggeblandingen, mens du rører rundt. 5. Vend inn det tørre med en slikkepott. Rør forsiktig til smeten er fri for klumper. Hell røren over i en stor langpanne med bakepapir. 6. Sett langpannen på nederste rille i stekeovnen og stek kaken i ca. 20 minutter (varmluft), eller ca. 25 minutter hvis du ikke har varmluft. Avkjøl kaken. 7. Lag sukkerlake. Bank sitrongress litt med baksiden av en kniv, kok det sammen med de andre ingrediensene i ca. 20 minutter. Sett laken til side og la den avkjøle seg mens du kutter opp frukten. 8. Kutt opp frukt. La den marinere i sukkerlaken minimum 30 minutter før du server den. Husk at en brownie kan ha en nesten flytende kjerne. Den må for all del ikke stekes for mye, da blir den tørr. Vinterglade matopplevelseshilsen fra Svein Jæger Hansen


26

1 • 2014


1 • 2014

Navn: Adresse:

Løsningsordet i forrige utgave.: “Hvor kan den ha tatt veien”

Tlf.nr.: Send løsningen til Xpresstrykk AS, Boks 500, 8601 Mo i Rana, innen 30. mai 2014. Premie: 2 vinnere får kr 500,- hver i premie. Løsningen på kryssordet kommer i neste nr. av avisa. Lykke til!

Vinnerene av hovedpremiene ble: Peder Johnsen, Mo i Rana og Harald Rødal, Storforshei. Vi gratulerer!

27


kjøpe eller selge bolig på Helgeland?

Skal du

Vi er den naturlige markedsplassen for boliger på Helgeland.

Går du med planer om å selge eller kjøpe bolig, gir det deg ekstra trygghet at vi er en del av MOBO, som har over 65 års erfaring, innsikt og kjennskap til over 3.000 boliger og nærmiljøet rundt dem.

Våre meglere har lang erfaring i faget og har sterk lokalkunnskap.

Xpresstrykk.no

Nordahl Griegsgt. 10 • Thora Meyersgt.9 • 8622 Mo i Rana • E-post: mobo@mo.bbl.no Åpningstider: Man. - fre. 08:00 - 16:00 • Tlf. 75 13 70 10 • www.moborana.no

Bo&lev på Helgeland tabloid vår 2014  

Medlemsblad for MOBO

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you