Page 1

H el g eland . . . p책 MEDLEMSBLAD FOR MO OG OMEGN BOLIGBYGGELAG JUNI 2013

TM


leder Vi har hatt en flott vår med mye sol og gode temperaturer. Og det allerede før 17.mai! Dette bærer i seg en forventning om at vi har en fin sommer å se fram til.

I år tilsier både kalenderen og virkeligheten at sommeren står for døren. Sommer er også festivaltid. Tradisjonen tro har vi i dette nummeret av Bo og Lev samlet en oversikt over festivaler i regionen. Variasjonen i tid, sted og innhold gjør at her burde det være mulig å finne noe for enhver smak. Generalforsamlingene i borettslagene er nå avholdt og små og store problemstillinger har vært til debatt. Engasjementet er tidvis stort, og det er heldigvis høyt under taket de fleste steder. Noen ganger lever diskusjonene sitt eget liv langt utover den tilmålte tiden og et godt stykke utenfor det som egentlig var saken.

2

Det er viktig for oss hvordan vi har det der vi bor, så da er det ikke rart at diskusjonene kan dra ut. I mange borettslag gjøres det da også en formidabel ekstrainnsats for bomiljøet. Det være seg felles aktiviteter, sammenkomster og turer, ekstra flid med borettslagets uteområder, kafedrift eller andre eksempler til inspirasjon og etterfølgelse. Så selv om mye av den tradisjonelle dugnadsånden har forsvunnet så finnes det heldigvis enda ildsjeler.

og behandlingen har gått raskt og profesjonelt. Det nye bygget med 20 «MOBO leiligheter» vil stå ferdig i 2014 og bidra til fornyelse i området og den ønskede fortetning i sentrum. Vi håper at vær og vind fortsetter som det har startet og ønsker alle våre medlemmer en flott sommer og en fin ferietid!

Vår egen utbygging i Mo sentrum, Cirkelgården, har fått god mottakelse. Detaljreguleringen er nå ferdigbehandlet i kommunen. Vi har møtt serviceinnstilte saksbehandlere

Cirkelgården

Ny styreportal

Navnet kommer fra det tidligere bygget som sto på deler av tomta. Her lå opprinnelig Cirkelen restaurang, som senere ble overtatt av Sandvik fargehandel. Den delen av bygget som ombygges ble i sin tid oppført av Sandvik fargehandel. I tillegg hadde idrettslaget Stålkameratene sin Stålkjeller i denne delen av bygget.

Fra 4. juni var den nye styreportalen i drift. Samtidig ble den gamle lagt ned, og derved ble gamle brukernavn og passord også slettet. For å få tilgang til den nye styreportalen må man registrere seg som bruker. Den nye styreportalen er web-basert, og den er tilpasset alle typer dataverktøy, enten PC, nettbrett eller smarttelefoner. Alle styremedlemmer i borettslag tilknyttet MOBO har tilgang til denne styreportalen. Den vil være til stor hjelp i vervet som styremedlem. En fordel er at alle dokumenter ligger tilgjengelig her, slik at man får tilgang til dem når man har internett. Det gjelder referater, regnskapsraopporter, vedtekter, regleverk, med videre.

1 • 2013


Medlemsblad for Mo og Omegn Boligbyggelag

JUNI 2013 Opplag 7.800 I redaksjonen: Morten Sæterhaug Åse Fagerli Ivar Hartviksen Jan Steinar Mørk Utgitt av: Mo og Omegn Boligbyggelag Tlf. 75 13 70 00 E-post: mobo@mo.bbl.no

4

6-7 4 6-7

Enebolig i borettslag Cirkelgården borettslag

11

Stortrives i kvartal 48

12-13

Eventyrøya - Rødøy - Klokkergården

14-15

Som en stor familie - Myrtun borettslag

18-19

Tips og bestilling av annonseplass: Tlf. 958 42361 E-post: salg@xpresstrykk.no

Tilbake til barndommens gate

8

16 Redaksjonelt innhold, tekst og foto: Ivar Hartviksen Mobil: 970 18 445 E-post: ivar.hartviksen@mip.no og Karina Solheim Mobil: 952 49 781 E-post: karina.solheim@mip.no

8

Gaven som vokser - MOBO-medlemskap Yrende båtliv på Helgeland

20

Tre generasjoner med blomster - Lønnum

21

Oppdatering av MOBO-app

22

Sommermat fra S.J.Hansen

23

Smaksopplevelser i Brønnøysund

24-25

Festivaloversikt 2013

Grafisk design & produksjon: Xpresstrykk as, Mo i Rana

Forsidebilde: Bildet er tatt ved Helgelandsbrua ved Horvnes, før man kjører inn til Sandnessjøen. Foto: Karina Solheim, MIP Info

12-13 18-19 23 1 • 2013

3


Tilbake til Idylliske Frøkenosen borettslag, tett ved osen som har gitt borettslaget sitt navn. Borettslaget har 14 beboere, som bor i tre firemannsboliger og en tomannsbolig.

barndommens gate

Ina Lande vokste opp ved Frøkenosen. Etter 33 år i Sverige flyttet hun tilbake til Brønnøysund, og til sin barndoms gate. Her lekte hun, og her lærte hun å sykle, alt som fireåring. - Jeg husker at jeg var den første av oss ungene som fikk tohjuling!

- Det var godt å komme tilbake. Jeg lengtet etter naturen og kystfolkets lynne i mange år. Mest av alt savnet jeg sjølukta. Sjølukta, det åpne kystlandskapet og fjellene, sier Ina Lande.

Huset der Ina Lande nå bor, var det eneste av de fire husene i borettslaget hun ikke hadde bodd i som barn. Faren var i sin tid styreleder i borettslaget, og da de senere bygde eget hus og flyttet ut av borettslaget, så var det like bortenfor – litt lenger ut ved Frøkenosen. I dag er Ina Lande styreleder i Frøkenosen borettslag i Brønnøysund, som har 14 beboere, som bor i tre firemannsboliger og en tomannsbolig. Husene ble bygd på slutten av 1950-tallet. Leiligheten til Ina er på ca. 65 kvadratmeter, ligger i første etasje, og har utsikt rett ned på idylliske Frøkenosen. Hit flyttet hun for litt over ett år siden. - Jeg overtok leiligheten etter en eldre mann. Det var ikke gjort noe med leiligheten på mange år. Nå er det nytt fra ytterst til innerst. Jeg rev ut alt, og det var kun rupanelen som var igjen. Jeg er godt fornøyd med resultatet, blant annet har jeg en åpen kjøkkenløsning med spisestue, ut mot stua, sier Ina.

- Jeg er med på alle gjøremål. Det må til, når vi kun har ett og et halvt årsverk i staben, sier hun. Hun medgir at det kan være litt hektisk til tider å kombinere jobben som motelldriver og leder i borettslaget, spesielt i forbindelse med de årlige generalforsamlingene. - Jeg har gode medhjelpere i styret, så det går fint, sier hun. Ina deltok i fjor på styreseminaret som MOBO arrangerte, og hun mener hun har god nytte av det. - Det var interessant, og det er jo mye å ta til seg på kort tid. Jeg tror vi må vokse inn i oppgavene. Dessuten får jeg dele erfaringer med de andre i borettslaget har, og alt dette kan jeg også ta inn i jobben min. Styrevervene er ganske like, sier hun. I Frøkenosen borettslag bor det noen unge, noen svært oppegående pensjonister, og ellers mange godt voksne, forteller hun.

Motell og borettslag

Ina er fra Brønnøysund. I 1975 flyttet hun til Sverige, der hun bodde i 33 år. - Det var godt å komme tilbake. Jeg lengtet etter naturen og kystfolkets lynne i mange år. Mest av alt savnet jeg sjølukta. Sjølukta, det åpne kystlandskapet og fjellene, sier Ina. Den første tida i Sverige savnet hun også skrikene fra måsene. Men måsene kom etter ei tid også til innlandet i midtSverige, der hun bodde. Kanskje et tegn

Ina ble leder av borettslaget kort tid etter at hun flyttet inn i mars 2012, og i juni ble hun valgt til leder. I tillegg til å være leder i borettslaget driver hun Corner motell i Brønnøysund. Det er et lite motell med 12 rom i Storgata, midt i sentrum av Brønnøysund. Her er hun medeier, daglig leder og altmuligkvinne. I alt arbeider det tre personer på Corner motell.

4

1 • 2013

Lynnet og naturen

på at hun var ønsket hjem? I 2008 gjorde hun alvor av det, og flyttet tilbake til Brønnøysund. På disse 33 årene hadde byen forandret seg mye. Siden hun hadde vært hjemme en til to ganger i året var ikke overgangen så stor. - Likevel, jeg så forandringene bedre da jeg hadde bodd her ei tid. Brønnøysund har blitt en by, med stor B, sier Ina. Byen har vokst, også i areal. De fyller ut for å bygge på, i nye områder av byen. - Mentaliteten er likevel den samme. De nye innbyggerne har smeltet sammen med de som har vokst opp her, virker det som, mener hun. Ina har jobbet innenfor mange yrker. På bensinstasjon, kiosk, på kafé og som hjemmehjelp. Hun har arbeidet som grossist, med telefoni, og enda mer. Hun mener alt dette er god erfaring å ta med seg i driften av Corner motell, og som leder i borettslaget. På fritida er hun glad i å bruke den vakre naturen rundt Brønnøysund, og hun går mye på tur. Leiligheten hennes ligger også tett opp i naturen, med Frøkenosen rett over veien. - Det er vidunderlig ute. Jeg trekker fra gardinene om morgenen og ser rett ned på Frøkenosen. Det gir meg et eget velvære. Jeg har alltid syntes at det gir ro i sinnet å se på havet, selv når det er urolig, sier Ina Lande.


HELGELAND SPAREBANK 2013

Vår reiseforsikring er ”Best i test” for tredje året på rad! For tredje året på rad ble vår reiseforsikring, levert av Frende Forsikring, kåret til ”Best i test”* og det er vi stolte av. Ifølge Norsk Familieøkonomi er vår reiseforsikring med utgangspunkt i vilkår og dekninger, per dags dato Norges beste reiseforsikring. Mange reiser på ferie utenlands uten tilstrekkelig forsikring, noe som fort kan få alvorlige konsekvenser. Kom innom oss og sørg for at du har reiseforsikring i orden før ferien starter. Helgeland Sparebank er en av de største forsikringsleverandørene på Helgeland – innenfor alle forsikringsområder. Undersøkelser gjennomført av EPSI Rating Norge viser at det er vårt forsikringsselskap, Frende Forsikring, som oppnår den høyeste karakteren for kundetilfredshet i privatmarkedet. Vi tilbyr et helhetlig bank- og forsikringskonsept, noe som gjør det enkelt for deg som kunde. Gjennom en rådgiver hos oss kan du ivareta hele ditt bank- og forsikringsbehov på en enkel og grei måte. Prøv oss på forsikring du også! Det kan lønne seg. * Norsk Familieøkonomis årlige test av helårs reiseforsikring for familier og enslig har gitt vår reiseforsikring, levert av Frende forsikring, terningkast seks, både i 2013 og 2012. I 2011 ble vi kåret til best i test av VG.

- EN- KOMPLETT LOKALBANK EN KOMPLETT LOKALBANK

1 • 2013

5


Hagen til Unn er på omtrent ett mål. Her dyrker hun krydderurter, bær og noen grønnsaker.

Enebolig i borettslag

Styreleder i Rudiveien borettslag på Nesna, Unn Tveraabak har en stor interesse for planter. I hagen sin har hun både blomster, frukttrær, bærbusker og noe grønnsaker.

I Rudiveien borettslag er det bare syv boenheter, hvor tre er eneboliger og resten er rekkehus med fire leiligheter. Alle eneboligene har en hage på omtrent ett mål. Hagen var viktig da Unn kom hit på visning for seks år siden. - Det var moren min som tipset meg om dette huset. Jeg trodde ikke man kunne bo slik i et borettslag. Jeg dro på visning og da jeg kom hit så jeg at her var det potensiale for å lage en hyggelig hage. Huset hadde stor hage som vendte mot sør og vest – og med terrasse uten innsyn fra gata. Her er mange muligheter for en hageentusiast, og Nesna har et fantastisk klima til å dyrke mange spennende vekster, stråler Unn Tveraabak. Unn bor sammen med labradoren sin, Luna. Hun er pensjonert naturfaglærer ved høgskolen i Nesna, men er ikke helt arbeidsledig enda. - Det er travelt å være pensjonist. Man skal jo gjøre alt man alltid har hatt lyst til. Akkurat nå går mye av tiden til å forberede et kulturlandskapskurs, sier hun. Men en tur ut i hagen er en god avkobling. Planter lever, de vokser og forandrer seg gjennom hele året. De store gamle trærne gir følelse av ro og stabilitet, og de gir samtidig tilhold for mange småfuglarter.

Overvintrer i kjelleren

I hennes og naboens hage er det både eple-, kirsebær- og plommetrær. Flere steder står det kasser og potter i ulike

6

1 • 2013

størrelser hvor Unn dyrker krydderurter, bær, grønnsaker og blomster. - Hvert år får jeg så mange planter til overs at jeg kan levere en del til hagelagets planteloppemarked. I år blir det gresskar. Hvis du planter 20 frø, så vokser det opp 20 gresskar og det blir litt mye for en person, smiler hun. Hun begynte såingen på seinvinteren. Noen av de flerårige plantene overvintrer i kjelleren. I et rom der har plantene en stabil temperatur på fire til fem grader. Plantene hun ikke får til å dyrke selv, kjøper hun hos plantedyrkere på Nesna. - Alt springer ut tidligere i år. Jeg plantet ut alt i slutten av mai. Jeg turte ikke å gjøre det før, for av erfaring kan det lett bli frost igjen. På epletreet kom bladene på 17-mai, og på knappe tre uker har treet både fått blad og blomstret seg ferdig, forteller hun ivrig.

Urtehage

Rudiveien Borettslaget er fra 1976, så det må kontinuerlig vedlikeholdes. Nylig fikk de etterisolert loftet på alle boenhetene og installert fiberkabel for TV og internett. - Vi har også nettopp tatt en vannsjekk. Vi fant ut at vi sparte inn på forsikringen de kostnadene vi fikk ved å få tatt en sjekk, samt få gjort noen små reparasjoner, sier Unn. Hun byr på kortreist drikke, og skjenker hjemmelaget ripssaft i glassene. - Liker man planter, er det veldig fint med en slik hage. Her i Rudivegen er det veldig lunt og fint selv om det


Unn Tveraabak sammen med sin firbente samboer, Luna.

Unn serverer hjemmelaget rispsaft i den frodige og store hagen sin.

blåser nede ved fergekaia. Nesna har blitt et sted med mange trær som gir le. Unn viser mer enn gjerne fram den frodige hagen sin. - På denne siden er det mye sol, så alt springer ut raskere. Jeg har planer om å sette opp et drivhus i hagen. Faktisk så har jeg det stående i garasjen, men jeg trenger hjelp til å få en skikkelig sokkel. Det er leire og torvgrunn her som gjør at bakken forandrer seg i løpet av vinteren, derfor er det viktig å få en god sokkel under drivhuset, sier hun. Bak henne står tre kasser med jordbærplanter, og lengre bort står det flere

med andre planter. - Her har jeg plantet ut et par salathoder. Jeg pleier å kjøpe dem i butikken, også setter jeg de ut i jord etterpå for da har jeg salaten lengre. Jeg spiser nok ikke et helt salathode med en gang, smiler hun. Sammen med salathodene har hun plantet ut bjørnerot, pepperrot, krydder: salvie, karve og luftløk. Epletrærne står inntil husveggen. Her har hun både grønne og røde epler, forteller hun. - Og dette har man i et borettslag, smiler Unn Tveraabak fornøyd og ser seg rundt.

I dette fulgehuset finnes et kamera, slik at man kan sitte i stuen og følge med når det blir fulgeunger i kassen.

1 • 2013

7


Cirkelgården borettslag I 2014 står 20 nye leiligheter klar for innflytting. Det er det nye borettslaget, midt i sentrum av Mo i Rana, som MOBO selv står bak. Detaljreguleringen av bygget er nå ferdig og godkjent i Rana kommune. Arbeidet som hittil er gjort har man utført med bakgrunn i eksisterende regulering. Cirkelgården borettslag har 11 treroms leiligheter, 8 fireroms leiligheter og en femroms leilighet. Størrelsen på leilighetene er fra 77 kvadratmeter til 113. Bygget er over fire etasjer, der første etasje har næringsarealer, og Kirkevergen i Rana skal flytte inn. Det er moderne og praktiske leiligheter, garasje i kjelleren og heis, og det er gjennomgående og lyse leiligheter som vil få inn dagslys både fra øst og vest. Innven-

Animasjon av Cirkelgården borettslag, slik det vil framstå når det er ferdig.

dig leveres leilighetene med lyse farger, parkett på gulv, fliser på bad og kjøkken med hvitevarer. Leilighetene varmes opp med fjernvarme, som gir en behagelig og enkel oppvarming, til lave fyringsutgifter. Det er bodplass og balkong til alle leiligheter. Cirkelgården borettslag ligger i et fint nabolag, med blant annet Oasen borettslag. Det ligger svært nært sentrum i byen, med kort avstand til gågata, rådhuset, kafeer, restauranter, kino og teater. Borettslaget vil bety en oppgradering av området, og også av Mo sentrum. Det bidrar til en fortetning av bygnings-

Det gamle bygget, som i sin tid huset Cirkelen restaurang, og senere Sandvik Fargehandel, er revet. Arbeidene både i tomta av det gamle bygget og i den nye delen, der blant annet Stålkjelleren holdt til, er godt i gang.

8

1 • 2013

massen i området, og gjør at hele området får et sterkere bypreg. MOBO ser også positivt på planene som foreligger om rehabilitering og påbygging av det tidligere Holmen Hotell, og planene for ny hotelldrift. Disse planene medfører blant annet at Jernverkspuben legges ned, noe som vil være positivt for bomiljøet.

Cirkelen restaurang

- Vi har hatt og har meget god interesse for disse leilighetene, og allerede er vel halvparten av dem solgt. Vi merker at interessen er god også for flere aldersgrupper. Yngre mennesker ønsker også å bo i sentrum, der de kan prioritere bruk av tida annerledes enn på enebolig med hage og tilhørende vedlikehold. Det er enkelt og tidsbesparende å bo i en borettslagsleilighet midt i sentrum, med gangavstand til alle typer tilbud, sier Morten Sæterhaug i MOBO. - Leilighetene skal etter planen stå ferdig til innflytting i 2014, etter vel ett års byggetid, sier Morten Sæterhaug, som forteller at totalentreprenør er MBA Entreprenør AS. - Dette er en god entreprenør med solid erfaring. Det er gunstig for oss å ha kun en samarbeidspartner å forholde oss til, sier Sæterhaug. Cirkelgården borettslag vil bli borettslag nr. 121 i MOBO. Det forrige borettslaget som MOBO selv sto som utbygger for var Mofjellplatået i 2008. Bygget er finansiert med lån i DnB, til det man anser for å være gode betingelser. Fellesgjelden til borettslaget er på 50 prosent av total kjøpesum.


Hos oss får du inspirasjon og gode ideer - Vi hjelper deg med valg av farger og produkter

Service og kvalitet er vårt motto!

Vår kunnskap og våre produkter

Våre tapeter er tilpasset hverandre, slik at du kan kombinere flere mønstre i samme farveskale. Kom innom og ta en titt.

DIN TRYGGHET FOR ET VARIG VALG!

10 ltr emb.

VI HAR STORT UTVALG I LØPERE! Husk - vi kantsyr din løper

Søderlundmyra 58, 8622 MO I RANA • Tlf.: 75 15 25 65

GJØR DET SELV, ELLER BE OM PRIS INKL. HÅNDVERK 1 • 2013

9


10

1 • 2013


Stortrives i kv. 48 - Jeg tror faktisk kvartal 48 er like gammelt som meg, altså 56 år. Tenk at på den tiden bodde det fem unger i en slik leilighet i tillegg til at de leide ut et rom. Tiden har jammen forandret seg, sier RitaLynn Bjellånes. Hun flyttet til Skolegata i Mo i Rana sammen med mannen Snorre Østvik for fem år siden. - Det har vært fantastisk å bo her helt fra dag èn. Denne leiligheten er tilpasset den livsfasen vi er i nå. Før, da vi hadde tre kombinertløpere boende hjemme, med treningsklær overalt, trengte vi stor plass. Nå, når det bare er oss to er dette helt perfekt, smiler de. Begge er vokst opp i små eneboliger, så bortsett fra studietiden har de aldri bodd i blokkleilighet tidligere. - Vi har bodd i en stor enebolig med alt det medfører. Nå har begge våre foreldre etterlatt seg hytte ved sjøen og hus på fjellet, så vi har nok å vedlikeholde. Det å være her i hverdagen syns jeg er helt topp. Det er en gunstig måte å leve på. Vi kan bare låse døra, dra og komme hjem når som helst. Det verste som kan skje er at en potteplante dør. Det er også trygt og godt å bo i en MOBO-leilighet. Dørene låses nede klokken seks. Vi har ikke tenkt på det før, men opplever nå at det er deilig å bo så nært byen, samtidig som det likevel er så stille. Alt er så lettvint, det er to minutter til alt, sier de.

Rita-Lynn Bjellånes og Snorre Østvik har funnet seg godt til rette i leiligheten.

- Det betyr også mye at vår eldste sønn bor like i nærheten med kona og tre flotte barnebarn, sier Rita-Lynn. Til daglig er hun ansatt i Rana kommune som kulturskolelærer. En fantastisk og allsidig arbeidsplass. Der har hun blant annet jobbet med Musikalsk Sprudling, et sangprosjekt for alle førsteklassinger. Kor for barnehagebarn. Barn skal synge! Musikkteater sammen med Optimistteateret. Kurs i musikk for barnehagepersonal. Hun har også 10 sangelever i 6. – 8.klasse som hun under-viser en gang i uken. De har nettopp hatt lunsjkonsert i Mo Kirke, forteller hun. Rita-Lynn var dirigent for Gruben Mannskor i ca.13 år. Det var ei spenn-ende og artig tid sammen med masse flotte sangglade menn. Rett over gata har Rita-Lynn korøvelse. Hun er dirigent for fantastiske

Haukneskoret, og de 35 sangglade møtes til øvelse en gang i uken. De har nettopp vært i Ålesund på landsfestival for kor. - Du må få med at vi er på utkikk etter et par basser, smiler hun. Snorre har jobbet i brannvesenet i over 30 år, henholdsvis som brannsjef over flere perioder, vara-brannsjef, og avdelingsleder for utrykking. Den 16. mai pensjonerte han seg. - Jeg har planer om å leve i nuet og nyte livet. Jeg trimmer en del. På vinteren blir det rundt 40 toppturer og på sommer-en sykler jeg mye. Og så må hyttene vedlikeholdes, sier Snorre.

Norgesferie

I sommer skal de feriere seg nedover Norge med bil, sykkel og telt. - Rita har alltid ønsket å dra på en konsert med Sting, så jeg søkte litt på nettet. Tilfeldigvis fant jeg ut at den eneste plassen han holder konsert i Norge i år er på Stavernfestivalen, så vi har det som mål når vi starter, sier Snorre og fortsetter: - Vi skal prøve å få med oss blant annet Strynefjell og Valdresfjellet på turen, planen er å overnatte i telt. Vi har spesielt lyst til å få med oss Sørlandet og Vestlandet. Rita-Lynn skal også farte litt utenom. Hvert år tar hun seg en inspirasjonsuke i dirigering på Hamar. Det e skøy!

Rita-Lynn Bjellånes er dirigent for Haukneskoret. Nylig var de på tur i Ålesund sammen.

1 • 2013

11


Klokkergården tar i mot alle typer gjester. Alt fra store og små sykkelturister, til kravstore internasjonale kjendiser som ankommer i private luksusyachter.

Eventyrøya med eventyrgården

Midt mellom dusinvis av frodige øyer, kritthvite strender og åpent hav finner du Rødøy. Hit kan du komme med hurtigbåt eller ferge, avhengig av om du reiser på to eller fire hjul. Hvorfor ikke teste ut det første? Stort sett alle øyene i området leier ut sykkel til både liten og stor, og hurtigbåtene tar deg videre til neste destinasjon. Til Rødøy kommer du deg med hurtig-

Klokkergården er klar til å ta i mot sesongens båtturister.

12

1 • 2013

båt eller ferge fra fastlandet som Bodø, Sandnessjøen, Tonnes, Jektvik eller Kilboghamn. Velger du sjøveien med egen båt, finnes det flere brygger du kan legge til på uansett båtstørrelse. Klokkergården med Malin Arntsen i spissen, ble nylig kåret til Norges beste gjestehavn 2013 av Båtmagasinet. - Helt uvirkerlig. Tenk at vi konkurrerte ut de store sørpå, sier Malin Arntsen. Hos henne kommer båtfolket igjen år etter år, og hun er gjerne den første som møter deg i døra når du ankommer ærverdige Klokkergården gjestgiveri og restaurant. Der finnes liggeplasser til 30 personer, men du bør være ute i god tid med bestillingen i sommermånedene. - Her skal det føles som å komme hjem til bestemor. Det skal lukte litt

Rødøyløva.

grønnsåpe og være en hjertegod plass hvor det er fred og ro, sier Malin. Fra dag èn har hun vært klar på hvordan konseptet skal være og er svært bevisst på vertskapsrollen. - Vi følger opp alle gjestene og prøver å løse alle problemer med å være imøtekommende. Hvis gjestene ønsker noe, prøver vi å innfri ønskene, smiler hun. Malin har i stor grad lyktes. Oppskriften er enkel: - Man må tru og være nysgjerrig, og hele tiden fornye seg. Det er viktig at man trives med å jobbe. Ta aldri et nei for et nei. Krev å vite hva som ligger bak fordi et nei alltid skal forsvares, sier hun.

Godkjent yachthavn

Malin har tilreisende som jevnlig kommer fra Oslo til Klokkergården for å slappe av. Nylig fikk hun godkjent yachthavn og har allerede fått storfint besøk fra Monaco. - Vi er de eneste med godkjent yachthavn mellom Tromsø i nord og Rørvik i sør. Det stilles veldig høye krav til å bli godkjent. Vi har jobbet mot cruisemarkedet i over to år for å få det til. Ett av kravene er at det skal være profesjonelle kelnere, så vi har sendt alle våre på kurs, sier hun.


I sommer venter hun flere internasjonale kjendiser, men taushetsplikten er et av kravene, så Malin holder kortene tett inntil brystet. - Jeg kan si så mye som at de ønsker å spise med de andre gjestene vi har her, smiler hun lurt. Hun fortsetter: - Jeg har i forbindelse med yachthavngodkjenningen utført noen spørreundersøkelser hos børsmiljøet i USA, hvor jeg blant annet spurte dem om hva de ønsket å oppleve når de kom hit. Svaret var litt overraskende. De ville ha de små ting som å se hvordan en fisk ble sløyd, og høre om hvorfor vi bygger husene helt nede i fjæra. Slike ting var de interessert i.

Dronningbesøk hele tre ganger

På Klokkergården er det tre fast ansatte, men i sommermånedene er de mellom 10 og 15 stykker. Malin leier inn elever fra Ås landbruksskole. - Jeg har rekruttert sommerhjelp fra Ås i fem år nå. De har god arbeidsmoral, er flinke og takler stress veldig fint. Det er ganske hardt trykk her på sommeren, sier hun. All mat som serveres er fra gamle oppskrifter. Malin leier inn gjestekokker fra de beste restaurantene i Oslo, slik som Bagatelle og Bølgen & Moi. Når gjestekokkene er på Klokkergården styrer de menyen de 14 dagene de er der, og setter sitt preg på de gamle oppskriftene. - De liker seg her, og vi har jo så mange gode råvarer. Ofte tar de med seg familien, forteller hun. Det er flere som trives på Rødøy. Dronning Sonja ventes for tredje gang i disse dager og Malin får beskjed kun 20 minutter før hennes ankomst. - Sist gang hun var på besøk, besøkte hun Storsanden og skulpturen av Per Inge Bjørlo, og denne gangen skal hun til Eventyrskogen. Tror hun liker seg her på Rødøy, det har liksom blitt et fast stoppested for henne, sier Malin. Eventyrskogen er et velegnet turområde for familier hvor man leser eventyr underveis på turen før man kommer frem til en 10 meter høy dør som er inngangen til der hvor trollet bor. Det er også et Hans og Grete-hus med godteri i den trollske skogen. - Denne turen spiller på fantasi og mo-

Åse Fagerli på tur opp til Rødøyløva.

Gamle studiekompiser fra Universitetet i Umeå er gjenforent etter 14 år. På Klokkergården koser de seg med god mat og drikke, havfiske, og turer i nærområdet. Bak fra venstre Peter Edman, Arne Boman og Eigil Dåbakk. Bak fra høyre Stein-Tore Bogen, Markus Thor og Jan Nordberg.

tiverer ungene til å gå på tur, forteller Malin. Enten du skal til Rødøy for å slappe av eller på seminar, bør du sette av et par dager. Det er mye å ta seg til på den lille hovedøya og de tilhørende øyene rundt. Du kan dra ut på havfiske, eller gå til Storsanden som ligger under Rødøyløva. Den består av fire kritthvite strender med blant annet solsenger og volleyballnett. Rødøyløva (443 moh) lar seg også bestige dersom det er oppholdsvær. Det tar omlag to timer opp og ned, men skal du spise nistepakke og drikke kaffe bør du beregne mer tid. Du bør også være i normalt god form, da det er bratt stigning spesielt det første stykket. Ta med vann og kamera. Når du er på toppen vil du få en panoramautsikt du sent vil glemme, og på klare dager kan du se helt opp til Lofoten. Men pass på, det er bratt, og du vil ikke falle ned!

Luftig reunion

Ranværingene Egil Dåbakk og SteinTore Bogen har arrangert reunion på Klokkergården med sine tidligere studiekamerater fra Univeristetet i Umeå. - Vi har ikke sett hverandre på 14 år.

Daglig leder for restaurantdriften, Oskar Haalde serverer deilig fiskesuppe til gjestene. Han er en av flere rekrutter fra Ås landbruksskole.

Vi skal være her i to dager, spise god mat og drikke god vin, fiske på havet og få med oss litt sightseeing i båt, forteller de. De har allerede besteget Rødøyløva og snakker begeistret om utsikten. Nede ved gjestebåthavna har Malin fått ordnet en grill slik at de som ønsker å grille kan gjøre det. - Jeg ønsker ikke at det skal være noe kjøpepress på de som kommer hit, sier hun. Om ikke lenge vil båtene ligge der på rekke og rad, og benkene vil fylles av sommerstemte mennesker. Malin har mange sykkelturister innom på sommermånedene og leier ut sykkel og hjelm i flere størrelser. Fra Rødøy er det mange som sykler videre til Lovund. Det fins mange muligheter. Myken med det gamle fiskeværet og Myken fyr. Veien videre bestemmer du selv. God tur!

Malin Arntsen leier ut sykler til store og små.

1 • 2013

13


Som en stor familie Styret og Velforeningen i Myrtun borettslag gjør en stor innsats for at beboerne skal trives, og for at nye innflyttere skal føle seg velkommen. Dette har de i stor grad lyktes med. Det er stekende sol og flere beboere ved Myrtun borettslag har samlet seg ute rundt kaffebordet. Latteren sitter løst, og lystige kommentarer serveres flittig. Det er ikke uvanlig å se denne gjengen sitte sammen med en kaffekopp når været tillater det. Sammen har de klart å skape et godt og ettertraktet bosted.

når nye flytter inn blir de ønsket velkommen med blomster og brosjyre med informasjon om Myrtun borettslag. - Man er jo på ny grunn. Det er viktig å få vite hva som finnes av muligheter og hva slags regler som gjelder. Jeg tror de fleste som flytter hit føler seg velkommen, sier Eva Lillejord. Hun er en trofast beboer gjennom mange år.

Ute er det flere områder med sittegrupper. Andelseierne har også mulighet til å grille ute på en stor fellesgrill. For de som har barn, er det et stort uteareal med tilhørende lekeplass. Vellet har også plantet ut rips-, solbær- og stikkelsbærbusker som alle kan høste fra. Og så har borettslaget et eget velferdshus som de leier ut til de som ønsker det.

- Jeg har bodd i mange borettslag, men har aldri opplevd maken til dette. Vi føler oss nesten som en stor familie her. Jeg har følt meg velkommen fra dag èn, forteller Olav Horn. Han flyttet inn i borettslaget for et halvt år siden, og har i følge han selv ikke tenkt å flytte på seg igjen. - Jeg syns det er rørende å treffe folk som har bodd her i over 30 år og som fortsatt går rundt og sier ”Se hvor godt vi har det her”. Nei, her blir jeg boende, sier han. Styret har innført en fast prosedyre på at

Stort uteareal

Sparer penger

Vi legger merke til at noen borettslag er veldig flinke til å ha fokus på at folk skal trives. Man får etter hvert et rykte på seg om hvor det er trivelig å bo. Det vil også være med å påvirke hvor folk velger å kjøpe bolig i framtiden, sier forvaltningskonsulent ved MOBO, 14 Åse Fagerli.1 • 2013

Styreleder Albin Røreng gir pådriverne i Velforeningen mye av æren for at ting fungerer så godt. - De legger til rette for et godt miljø her. Under forrige generalforsamling sto folk i kø for å få være med i vellet, forteller han. Hans kone Vigdis Røreng ble gjenvalgt som leder. Velforeningen består av ti personer som bruker mye tid på blant annet vedlikehold. De sørger også for at beboerne har flere fasiliteter de kan benytte seg av.

Nå planlegges det oppbevaringsplass for campingvognene. En av andelseierne er maskinfører og stiller både med maskiner og seg selv for at arbeidet skal gå unna. - Når vi gjør en jobb prøver vi å ha det artig også. Vi drikker kaffe og prater sammen, sier en dame over bordet. - Velforeningen har ved flere anledninger vasket gang- og trapper fra tolvte etasje og ned til første, samt deres eget velferdsbygg. Borettslaget

Etter at renoveringsarbeidet av borettslaget er ferdig skal uteområdet også få et ansiktsløft. Styreleder Albin Røreng sammen med kona og Velforeningsleder Vigdis Røreng. De er to av flere ildsjeler som jobber for et godt bomiljø.


e Foran styreleder Albin Røreng, videre rundt bordet: Geir Monsen, Kjell Kvåle, Olav Horn, Unni Fredriksen, Vigdis Røreng, Liv Volden, Eva Lillejord og Bjarne Årevik.

sparer titusener av kroner i året på den jobben medlemmene i velforeningen gjør. Skulle vi leid inn folk til alt hadde det blitt dyrt. Og så er det nå slik at er du med i styret eller vellet, så blir partneren din også automatisk involvert, smiler Albin og fortsetter: - Vi honorerer velforeningen hvert år med et privat julebord på velferdsbygget. Det har vi gjort de siste syv-åtte årene, men de hadde fortjent både to og tre fester for året.

Fest for arbeiderne

Nylig holdt vellet en fest for de polske arbeiderne som er innleid for å renovere høyblokkene. Alle beboerne var også velkomne og folk møtte opp med bløtkaker, bakst, drikke og mat. Det ble en riktig hyggelig aften forteller Albin. - Arbeiderne sier at de trives så godt her at de ikke vil reise herfra, ler Vigdis. Albin nikker og supplerer muntert: - Sjefene deres var her på befaring og de sa de aldri hadde sett så nøyaktig og godt utført arbeid før. Begge høyblokkene er under restaurering og alle leilighetene har fått store balkonger noe som har hjulpet ytterligere på trivselen. De største balkongene er på 20 kvadratmeter. De ble en bonus i forbindelse med vedlikeholdsarbeidet. Restaureringen av begge blokkene vil bli ferdig i løpet av sommeren.

Eva viser fram snekkerrommet som inneholder det meste av verktøy, før vi trer inn i malerrommet. - Dette rommet kan beboerne bruke dersom de skal male noen møbler. Og så har vi en symaskin her. Og innenfor det rommet har vi fotoatelier. Det var en som bodde her som var fotograf og tok flere fine bilder i dette studioet, sier Vigdis. Myrtun borettslag har andelseiere fra 22 år til 91 år. For styret og vellet er det viktig å inkludere alle. To ganger i året har de allmøte slik at beboerne kan samles og komme med synspunkter. - Alle som vil får bidra med å hjelpe til her. Dette er jo hagen til alle som bor i Myrtun.

De som ønsker det kan være sosiale med andre. Ofte er det slik at en setter seg ned med en kaffekopp, også kommer det flere etter, sier velforeningsleder Vigdis.

Fakta Myrtun Borettslag: Beliggenhet: Gruben, Mo i Rana Byggeår 1973/74 Antall beboere: Omlag 200 Alder beboere: Fra 22 år til 91 år

Felles hobbyrom i kjelleren

Kjelleren har alle som bor i Myrtun tilgang til. Flere av beboerne har sørget for hobbyrom som alle kan benytte. Sammen med Eva viser de fram det ene hobbyrommet etter det andre. - Her er et kose- og trimrom. Det er både sofa og veggseksjon med kopper, glass, kaffetrakter og annet utstyr, sier hun før vi går videre.

Magne Nilsen er ofte på lekeplassen med barna. Her er han sammen med datteren Carmel. - Jeg syns det er kjekt å bo her fordi det er så godt samhold mellom beboerne, sier han.

Balkongene i 14-blokka er ferdige og de i 12-blokka er under utbygging. Her sitter Vigdis Røreng ofte i sin nye ”stue”. Stuebalkongene er opptil 20 kvadratmeter. I tillegg har alle leilighetene en mindre balkong.

1 • 2013

15


Gaven som vokser Å gi medlemskap i MOBO i gave ved fødsel, navnedag eller dåp er å gi en gave som barnet kan få varig verdi av. Det er en gave som vokser jo mer man bruker fordelene som er knyttet til medlemsskapet. - MOBO-medlemskapet er gratis fram til medlemmet fyller 18 år. Du har, som medlem, alle fordeler som er knyttet til medlemskapet også før du fyller 18, og samtidig skaffer du deg ansiennitet for hvert år du er medlem. Det kan være nyttig når det er tid for å skaffe seg egen bolig, forteller Åse Fagerli ved MOBO. De siste ti-femten årene har det å skaffe seg egen bolig for unge blitt en stadig større utfordring. De siste signalene fra banker og eiendomsmeglerne nå på våren 2013 er at boligprisene trolig vil flate ut og ikke ha særlig stigning de neste par årene. Likevel – utviklingen på boligfronten fra 2005 til i dag viser hvor vanskelig det etter hvert har blitt for unge å etablere seg i sitt første hjem. Om man ikke har oppsparte midler eller foreldre som trer støttende til for

å få nok egenkapital, så er det svært vanskelig i dag å kjøpe egen bolig. I dag har vi ikke sikkerhetsnettet som lå i den sosiale boligpolitikken som det i sin tid var bred enighet om i landet. Denne var et uttykk for at samfunnet prioriterte et felles løft for alle som ønsket å skaffe seg egen bolig, og denne boligpolitikken var en viktig brikke i å skaffe tilstrekkelig mange og gode boliger etter 1950 både på Helgeland og i resten av landet. I dag er prisnivået så høyt for leiligheter, at spesielt mange unge har vansker med å kjøpe sin første bolig. - Å ha 17-18 års ansiennitet som medlem i MOBO gir fortrinnsrett foran de som ikke har så mange års ansiennitet, ved kjøp av en ledig leilighet. Dette er en liten fordel, som kanskje kan være en viktig fordel den dagen man legger inn bud på sin første leilighet, sier Åse. Hun forteller at man i tillegg har alle

rettigheter som medlemsskapet gir, med rabatter ved en rekke forretninger, spisesteder og servicebedrifter. Det er fordeler man har enten man bor i en MOBO-leilighet eller ikke. Jo mer man utnytter disse fordelene, jo mer sparer man. Dette er medlemsfordeler som både de som er under 18 år, og derved har gratis medlemskontingent, og de som er over har fordel av. Se alle de forskjellige medlemsbedriftene på side 27. Bruk medlemsfordelene - Da sparer du fort inn årskontingenten og mer til.

Åse Fagerli, forvaltningskonsulent i MOBO.

Styreseminar i november 2013 - Første helg i november arrangerer MOBO nytt styreseminar. Dette skal avholdes i Brønnøysund, og vi gjentar suksessen fra 2012, sier daglig leder Morten Sæterhaug. Han forteller at de har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra fjorårets styreseminar, som de også i år skal arrangere i samarbeid med Mosjøen og omegn BBL. Styreseminaret vil gi mye nytting kunnskap om å arbeide styrer, med plikter og rettigheter. I tillegg til faglig oppdatering vil deltakerne også få ta del i nyttige tips og erfaringsutveksling. Fra styreseminaret i 2012.

16

1 • 2013

- Som bonus blir vi bedre kjent

og får gode kontakter, som kan være nyttig i det daglige arbeidet som styremedlemmer. Vi har alltid også hatt hyggelig sosialt samvær på slike seminarer, noe jeg er sikker på det vil bli også på dette styreseminaret, sier Sæterhaug.


Signal Bredbånd AS

Sommerferie med Signal og Altibox Hvis du er så heldig å ha Altibox installert hjemme ditt, så har du mulighet for å se på TV, leie film hvor du vil, spille av din favorittmusikk hvor du måtte ønske og ringe med din hjemmetelefon fra hvor som helst. «Vi er den enste leverandører som leverer dette pr dags dato. Vi er kommet dit at våre kunder vil se, høre og lytte til de tingene de måtte ønske, når og hvor de vil. Dette ønsker vi å møte våre kunder på» sier salgsog markedssjef Elisabeth Tindre. Se på TV og lei film hvor du vil med Altibox Chill: Har du TV-basis fra Altibox har du muligheten til Altibox Chill. Med Altibox Chill blir tv- og filmtjenesten til Altibox tilgjengelig på flere flater. Vi gir deg friheten til å se hva du vil, hvor og når det passer for deg!

Du kan i dag se tv på din PC/Mac, nettbrett og tlf. Har du lyst til å leie film kan du gjøre dette også på alle de samme enhetene. «Dette kaller vi grenseløs underholdning», sier Tindre.

Spill din musikk på Altibox Beat:

Med Altibox Beat får du en rekke ferdiglagde spillelister som stadig oppdateres med det siste nye. Har du et Spotify-abonnement i dag kan du enkelt importere spillelistene dine herfra over til Altibox Beat. Det er også enkelt å sette sammen sine egne spillelister, og du kan velge blant over 18 millioner låter. Oppretter du et abonnement på Altibox Beat for å høre musikk på tv, kan du også ta med deg musikken din hvor som helst via PC/ Mac, nettbrett og tlf. Gjør du spillelistene dine offline kan du også høre på musikk uten å bruke nettet. «Du får opptil 4 brukere som kan spille on-line samtidig», sier salgs- og markedssjefen.

Altibox Loop:

Uansett hvor du er, ring via hjemmetelefonen fra kr 0,Altibox hjelper deg med å redusere mobilregningen din. Vår nye tjeneste Altibox Loop lar deg ringe med hjemmetelefonen din selv om du ikke er hjemme. Du kan ringe fra hytta, utenlandsferie eller ferieboligen i Spania. Det eneste du trenger er et trådløst nett (WiFi) og et abonnement på Altibox Hjemmetelefon. Best av alt er at den du ringer ikke trenger ha noen app. for å motta samtalen. «Dette er en av våre nye produkter som vi er veldig stolte av,» sier Salgs- og markedssjef, Elisabeth Tindre.

Salgs- og markedssjef i Signal, Elisabeth Tindre og Oskar Torissen viser på hvilke enheter TV og film kan vises.

Enda flere som har valgt Signal og Altibox tjenesten: Badeparken 2 Skeiddalen Elvepark Drivhusbakken Borettslag Panorama Vest Vi takker alle 4 borettslagene for at de valgte Signal som sin leverandør!

1 • 2013

17


Yrende båtliv på

Helgeland

Den store ferietrafikken på sjøen nærmer seg og det er i disse dager høy aktivitet i stort sett hver båthavn på Helgelandskysten. - Veldig mange på Helgeland og da spesielt på ytre Helgeland har båt. Det er nesten like vanlig å ha båt som å ha hytte. Det blir som en hytte på sjøen og mange opplever en større frihetsfølelse fordi de kommer seg rundt. Jeg tror at bare i kommunene er det over 1000 båter, sier Magne Skipnes. Han er daglig leder på båtbutikken ”Nothuset” i Sandnessjøen og har vært i bransjen siden 1975. Magne har opplevd både nedturer og oppturer i sin nesten 40 års karriere som båtselger. I følge han har det de siste fem til seks årene vært bunn-år for båt. Han er usikker på hvorfor, men det ser ut som trenden er i ferd med å snu. - I fjor var det dårlig vær og folk pri-

18

1 • 2013

oriterte bobiler og sydenturer i stedet, men i pinsen i år var det yrende båtliv. Dessuten lar flere og flere seg imponere av Helgelanskysten som jo er helt unik. Vi har mange kunder fra Trøndelag, Tromsø og Kristiansund, sier Magne. I følge han har de fleste båtturistene god overnattingsplass med båter fra 25 til 50 fot. Disse inneholder både kjøkken, soverom og toalett. De siste årene har salget lokalt gått mest i lukkede bruksbåter med god plass.

Hektisk tid

- Familiefolk fra 30 år og oppover har gjerne båt. Mange tilbringer over tre uker av ferien sin om bord og har det

Magne Skipnes har solgt båter i snart 40 år. Han er daglig leder på Nothuset i Sandnessjøen

veldig sosialt. Man treffes i båthavnene som har blitt svært godt tilrettelagte de siste årene, med blant annet strøm, vann og grillplasser. Man får et annet sosialt forhold til andre når man er i båt


Båtglad pensjonist

Selv om båtsesongen kom seint i gang i år, slo godværet ordentlig til i pinsehelga. Det kan se ut som det er kommet for å bli, noe som lokker mange båtglade ned til sjøen. Jon Jensen er i båthavna i Sandnessjøen og steller med sin 27 fot store NB 820-båt som han kjøpte på båtmessen for fem år siden. Han syns båtlivet er sosialt. - Vi er to til fire båter som pleier å dra ut på tur sammen. Vi har vært både i Bodø og Brønnøysund og ellers ut i øyriket på Helgelandskysten. Hovedsaken er å være i båten, smiler han. Jon er pensjonist og har hytte på fjellet og båt på sjøen. Han prioriterer stort sett det siste når det er godt vær. - Vi har alt vi trenger her; gasskok, vann, strøm og overnattingsmulighet, smiler Jon Jensen.

Ta omveier langs kysten fordi man hilser og prater gjerne med andre båtfolk, sier han. Sandnessjøen båthavn har egne ansatte, eller såkalte havneverter, som jobber hver sommer. De gir ut informasjon og tilbyr hjelp til de som ankommer sjøveien. Dette har i følge Skipnes blitt svært godt mottatt og noe mange benytter seg av. - Jeg tror at det bare i fjor var rundt 1000 døgn i løpet av seks uker registret her i sentrumshavna. Det lå mellom 25 til 35 båter der hver natt, forteller Magne. Sammen med sine 14 kolleger går også de mot en hektisk tid på Nothuset. - Det er veldig mye å gjøre her på sommeren. Ferietrafikken varer fra 20. juni til 20. august, men allerede i pinsen sjøsetter mange båten, sier han.

Styreleder i Alstahaug kystlag Jon Kåre Olsen anbefaler folk til å ta seg god tid når de ferdes langs kysten. - Helgelandskysten er jo en perle. Jeg oppfordrer folk til å gå litt utenfor hovedveien og oppsøke små øygrupper som det finns så mange av. For eksempel Øksningene på Herøy eller Brasøya som er min personlige favoritt. Det er så mye fascinerende å se, og tar man det med ro får man også med seg litt av kulturen, slik som Bremsteinen i Vega eller Sandsundvær i Herøy, forteller Jon.

Kystlag er i full gang med forberedelsene. På dette arrangementet kommer det båter fra hele landet og det vil blant annet bli seilbåtregatta og kapproing. Det forventes godt over 100 båter til dette arrangementet. Mer informasjon og program: http://www.alstahaug-kystlag.no

Han sier det at det i løpet av sommeren vil være flere aktiviteter for båtentusiastene. Forbundet Kysten har landsstevne i Sandnessjøen for første gang. Alstahaug

1 • 2013

19


Medlemsbedrift:

Sindre Lønnum Jr. sammen med kona Anita Langholm Lønnum

Tre generasjoner

med blomster Lønnum Gartneri & Blomsterforretning AS ble etablert i 1960 av Anne og Petter Lønnum. Sindre Lønnum senior tok over driften i 1977 og drev den helt fram til 2009. Siden har sønnen Sindre Junior vært kapteinen på skuta. -Mine besteforeldre kom fra Hardanger. Bestefaren min Petter Lønnum reiste rundt og var gartner flere steder i Norge før han tilslutt slo seg ned på Båsmoen og startet familiebedriften. Lønnum ligger på Båsmo, 8 kilometer fra Mo i Rana. De produserer sommerblomster og potteplanter i det omlag ett mål store gartneriet. Dette selger de i den tilhørende butikken, hvor de også selger naturlig tilbehør slik som gjødsel og krukker.

20

1 • 2013

Lønnum Gartneri & Blomsterforretning AS lager det meste av vårblomster selv. Det har de gjort gjennom tre generasjoner.

- Vi har hatt utsalg på Selfors, Ytteren, Mo sentrum og torgsalg i byen tidligere, men nå har vi bare butikk her, sier Sindre Jr. Lønnum har fem fast ansatte. Et par av dem er blomsterdekoratører som lager oppsatser til alle anledninger. Plantingen av sommerblomster starter allerede i februar/mars og over 100.000 eksemplarer skal dyrkes. - Faren min Sindre Sr. hjelper godt til, det samme gjør sønnen min Martin. Det går mange kvelder og helger bort til det. De har akkurat lagt bak seg den aller travleste tiden på året, nemlig mai og juni.

- Rett før jul er det også travelt her. Vi lager julestjerner selv som vil selger, sier han. Han forteller at det går mer av større ferdige planter som gjør mer av seg med en gang. - Folk vil ha lettstelte blomster og vi ser antydning til at folk vil ha pottene fylt med blomster. Million bells selger vi masse av. Den består av mange små blomster og kommer i de fleste farger, sier Sindre Jr. - Datteren vår Irene har laget interiørkrok med kopper og pynteting. Det blir vi å fokusere litt mer på etter hvert, sier Sindre Jr.


Oppdatering av

MOBO app I mars 2011 fikk MOBO en egen app, som det første boligbyggelag i Norge. Nå er en ny og bedre versjon like rundt hjørnet. - De nye oppdateringene gjør at du blant annet kan sjekke hvilke leiligheter og hus som er til salgs, samt lese Bo&Lev på telefonen. En ny funksjon gjør også at du får opp medlemsfordeler etter hvor på Helgeland du befinner deg. Nærmeste medlemsbedrift vil rangeres øverst og appen vil tilpasse seg etter hvor du beveger deg. Den har også fått ny design, ser bedre ut, og

er mye raskere enn den tidligere versjonen, sier Christer Andrè Hansen som har utviklet MOBO-appen gjennom sitt firma Appsnor. Appen er nå tilpasset iPad, noe som gjør den mer brukervennlig for medlemmene. Foreløpig fungerer den nye versjonen bare på iPhone, men etter hvert vil den også fungere på android. Appen er gratis.

- Vi lager MOBOkortet ditt Evry Card Services produserer 13 millioner kort i året og er Norges største leverandør på bankkort. Evry Card Services er lokalisert to steder i utkanten av Mo i Rana sentrum, henholdsvis på Søndre felt og i Vika. Bedriften har 185 ansatte som jobber med kortproduksjon, samt utfører diverse kortrelaterte tjenester, slik som sperring av kort og overvåkning av transaksjoner. Selskapet leverer 85 prosent av alle bankkort i Norge. I tillegg produserer de blant annet busskort, medlemskort, og gavekort med mer. Knut Sjøvoll og Frode Larsen jobber i selskapets salgsavdeling. Evry Card Services har produsert MOBO-kortet siden 2005. De leverer også medlemskort til andre boligbyggelag over hele landet. I januar leverte de nesten 400.000 medlemskort til OBOS i Oslo, som er landets største. - Plastkortene kjøper vi inn fra utvalgte fabrikker i utlandet, henholdsvis Europa og Asia. Disse fabrikkene trykker på den designen kunden ønsker og utstyrer også kortet med magnetstripe eller chip ved behov. Kortene blir deretter sendt til Mo i Rana for personalisering som betyr at kortene blir påført personalia, samt kodet for bruk i terminaler. Deretter blir kortene sendt hjem til kortinnehavers adresse, forteller Knut og Frode. Firmaet ble etablert tidlig på nittitallet som TAG Systems. Selskapet er i dag 100 prosent eid av IT selskapet EVRY og har skiftet navn til EVRY Card Services. - Vi jobber i en bedrift som stadig finner nye markeder og produkter å jobbe med. Vi er i stadig vekst og ansetter nye folk med jevne mellomrom, forteller Knut Sjøvoll og Frode Larsen.

Generalforsamling i MOBO 19. juni Den 19. juni ble det avholdt generalforsamling i MOBO. Her ble det behandlet vanlige generalforsamlingssaker. Alle borettslag har nå også gjennomført sine generalforsamlinger, i perioden fram til juli.

Frode Larsen (t.v) og Knut Sjøvoll jobber på salgsavdelingen hos Evry Card Services i Mo i Rana.

Medlemmer kan få informasjon om eventuelle endringer i de respektive styrene fra styreleder eller andre styre-medlemmer, eller ved å ta kontakt med administrasjonen i MOBO.

1 • 2013

21


Grillet Seranokledd lammefiletmedaljoner med rosinsaus Antall porsjoner: 4

Ingredienser: 8 små biffer fra lammefileten à ca. 80 g ½ ts pepper 1 ss frisk hakket timian eller 1 ts tørket 8 skiver Seranoskinke 2 sjalottløk 2 båter hvitløk ¼ rød paprika ¼ brokkoli ¼ fennikel 1 rødløk 1 vårløk 1 ss margarin 1 dl rosiner 3 dl rødvin 3 ss olivenolje 1 ts salt 1 ts finhakket rosmarin 2 ss tomatpuré 2 dl lammekraft/buljong Ca 800 gram minimandelpotet Fremgangsmåte: Krydre biffene med pepper og timian. Rull en seranoskive rundt hver biff og fest den med tannpirker eller hyssing. Legg rosinene i rødvin. Finhakk løk og hvitløk. Brun biffene jevnt på begge sider og rundt. La de ettersteke ett minutt og ta de ut av pannen. Ha sjalottløk og hvitløk i pannen og la det surre litt før du tilsetter rosmarin og tomatpuré. Slå i halvparten av rødvinen. Rør godt og la dette koke inn til halv mengde, ca. 5 minutter. Tilsett resten av rødvinen, rosinene og kraft/buljong. Kok videre i nye 5 minutter til sausen er passe tykk. Stek alle grønnsakene rett før servering i Melange. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med lokal saltbakt minimandelpotet. Vintips: Vi trenger en smaksfull vin som passer til vår lokalmat fra Nord. Gjerne en Italiensk rødvin, som har litt krydder i seg. Dette er en smaksrik rett.

22

1 • 2013

eller

Grillet urtebakt lammecarre Antall porsjoner: 4 Ingredienser: 1 kg lammecarre ½ ts vanlig salt el.1 ts maldonsalt Nykvernet pepper 1 fedd hvitløk 1 liten gulrot ½ liten purre 1 liten løk 4 friske sjampinjong 1 ss hakket frisk timian 2 ss hakket bladpersille 1 ss margarin ¼ blomkål ¼ brokkoli ¼ fennikel 1 gulrot delt i staver 1 stilk stangselleri delt i staver 1 ss margarin 1 ss sitronsaft Vintips: Spania eller en god Italiener. Fremgangsmåte: Salte og pepre lammecarre og brun raskt av i stekepanne. Stek den videre i ovn på 120°C i ca 25-35 minutter litt avhengig av størrelsen. Til den får kjernetemp på 63 grader. La den få hvile mens du steker grønnsakene.

Kutt opp grønnsakene til fyllet i små terninger og fres dette 3-4 minutter i panne. Rør inn krydder og sett til side. Kok blomkål. brokkoli, fennikel, gulrot og stilkselleri i ca. 5 minutter sammen med margarin og sitronsaft. La kjøttpakken få hvile 5-10 minutter før du deler den i to og serverer. Server med potetaioli og rødvinssaus.

Foto: Sjursen Design

Matglad sommerhilsen fra Svein Jæger Hansen


Idyllisk beliggenhet ved foten av Torghatten.

Smaksopplevelser

i havkanten

Skal du besøke Brønnøysund er det vel verd å sette av tid til å forlenge reisen med de 15 kilometrene ut til Torghatten for å besøke den nye restauranten. Den ligger like i havkanten, tett under dette spesielle landemerket på Helgeland; en fantastisk beliggenhet, der vertene legger stor vekt på kvalitet og lokale råstoffer. Torghatten Kurs & Feriesesenter AS har gjennom to år arbeidet fram et nytt tilbud til fastboende og besøkende til Sør-Helgeland. Den nye restauranten har plass til 70 gjester. - Vi har arbeidet målbevisst i flere år for å finne fram til hvordan vi kan tilby våre gjester gode matopplevelser, basert på lokale råstoffer, der kvalitet og kompetanse ligger i bunnen i alle ledd, forteller daglig leder Wayne Ward. Han har selv tretti års erfaring fra restaurant- og serveringsbransjen, og de er et godt team som jobber aktivt sammen på kjøkken og i servering. - Vi tilbyr gjestene en meny som har ulike retter med fersk mat hver dag. Vi henter inn det beste som kan skaffes lokalt hver dag, og selvsagt med fokus på fisk og sjømat. Gjestene våre vil gjerne ha fersk lokal fangst, og da hører det med til opplevelsen at vi kan gi god informasjon om hvor råvarene kommer fra, sier han. Er man heldig og kommer når Helgelandssommeren er på sitt vakreste, kan gjestene få servering ute på verandaen utenfor restauranten. - Det er en opplevelse i seg selv å sitte ute på verandaen, så nært sjøen, med lukter og lyd fra Helgelandssommeren,

og der man også er nært skipsleia, forteller Ward. Han oppfordrer gjestene til å bestille bord i god tid. Hvert år er det 100.000 besøkende til Torghatten, og det er årlig 20.000 besøkende til Torghatten Kurs & Feriesesenter. - Vi ønsker at gjestene skal få gode

opplevelser ved å besøke oss, og vi anstrenger oss til det ytterste for å holde høy kvalitet i alle ledd, slik at våre gjester skal være fornøyde og dra herfra med ønske om å komme tilbake til oss, og kanskje også anbefale oss til andre, sier daglig leder Wayne Ward ved Torghatten Kurs & Feriesesenter AS.

Utsikten til skipsleia er upåklagelig.

1 • 2013

23


Festivaloversikt JULI: Melfjorddagen Liv Laga 5-6.7 Melfjorden www.melfjorddagen.com Bjørnsmartnan 6.7 Dønna www.bjornsmartnan.no Nevernes Rock Night 6.7 Nevernes havn www.nevernesrock.no Botnfestivalen 6-7.7 Sandnessjøen www.botnfestivalen.com Galleria Kunstfestival 6-13.7 Mosjøen www.galleria.no Toppen inter. Sommermusikkfest 7- 14.7 Mosjøen www.toppenkurset.no Trænafestivalen 11-13.7 Træna www.trena.net Torghattreffet m/Brønnøy MC 12-14.7 Brønnøysund www.bronnoymcklubb.com Vegadagene 12-21.7 Vega www.vega.kommune.no Elsfjordmartnan 13-14.7 Elsfjord www.elsfjord.no Rootsfestivalen 17-20.7 Brønnøysund www.rootsfestivalen.no

Kystens Landsstevne 18-21.7 Sandnessjøen Telefon: 481 68 283

Heimkommardager på Visthus Visthus www.stokkasida.com

Tommadagene 19-21.7 Tomma www.tommadagan.no

Øyertfestivalen Brasøy

Heikommardagan på Løkta 19- 22.7 Dønna www.heimkommardagan.no Velfjorddagan 20-28.7 Hommelstø www.velfjord.no Sommardagan i Sømna 24-28.7 Vik Telefon: 975 08 599

Sommerfest på Ylvingen Ylvingen Fly-inn (Flystevne) Hattfjelldal Heimkommarveko Mosjøen www.mosjoen.com Strandlandsstevne Nesna

Viksjøens Fiskefestival 27.7 Viksjøen www.somna.kommune.no

Tilremsmartnan Brønnøysund

Bryggedans på Forvik Vevelstad www.vevelstad.kommune.no

AUGUST:

Velfjordrevyens Sommershow Velfjord www.velfjord.no/velfjordrevyen Fiskefestival i Åbygda Bindal www.bindal.kommune.no Heimkommardag på Glein Dønna www.donna.kommune.no Bindalseid-dagan Bindalseidet www.bindal.kommune.no Skjærgårdsdagan på Sleneset Sleneset

Tjøtta-dagan 1-4.8 Alstahaug www.tjotta.net Sjonafestivalen 2-3.8 Sjona www.sjonafestivalen.no Sommerdansen på Tjøtta 3.8 Tjøtta www.tjotta.net Fjellfiolen Folkemusikkfestival 8-11.8 Ørjedalen i Hattfjelldal www.turistinform.no Hemnes jazzfestival 8-11.8 Hemnesberget www.hemnesjazz.no Svartisfestivalen 9-10.8 Røvassdalen skole www.svartisenfestivalen.no VM i Fluefiske 11-18.8 Mosjøen www.wffc2013.com Høst- treffet på ACR 16-18.8 ACR- Storforshei www.sommertreff.no Lavo- Rock 17.08. Dalselv

24

1 • 2013


2013 Torghattmessa 22-24.8 Brønnøysund www.torghattmessa.com Klemetspelet 23-25.8 Korgen www.klemetspelet.no Fustvatn trekkspill og musikkfestival 23-25.8 Båangneset www.hellfjell-ul.com Goveko 24.08 -1.9 Hattfjelldal Telefon: 75 18 48 00 Mo Martnan 29-31.8 Mo i Rana www.mo-il.no/momartnan Verket 30-31.8 Mo i Rana www.verketfestival.no Horva landbruksutstilling 30.8-1.9 Alstahaug www.horva.no Kamkakefestival 31.8-1-9 Bleikvasslia www.bleikvasslia.com Trommestevne for paradekorps 31.8-1.9 Korgen www.hpk-korgen.no

Finni-eventyret Finneidfjord www.finneidfjord.no Kystens kulturdag Hombornes www.somna.kommune.no Bygdedager i Herringen Herringbotn Fiplingdalsmartnan Børgefjellskolen www.fiplingdal.no

Messefest – Helgelandshallen Sandnessjøen Torgdagen Nesna

SEPTEMBER: Dalbotndagan 6-8.9 Dalbotn/Sømna Bindalsdagen 7.9 Bindalseidet www.bindal.kommune.no Spillemannstreff Vennes Brygge 13-15.9 Vennesund www.trekkspillforbundet.no Tiendebytte 18-23.9 Mosjøen www.tiendebytte.no VM i Krabbefiske 20-21.9 Alstahaug www.vmikrabbefiske.no Grønnfjelldalsdagan Grønnfjelldalen Helgeland Matfestival Mosjøen www.helgelandmatfestival.no Vi gjør oppmerksom på at feil informasjon kan forekomme.

1 • 2013

25


Kryssord

Sudoku

Enkel

Middels

Disney-Mix KAKEN

Kan du, med bare tre kutt, skjære opp denne kaken i syv stykker, så det blir et kirsebær på hvert stykke?

HJELP!

17 16 13

18

15 25 14 19 21 11 22 24 8 9 23

35 34 37 3639 40 32 42 38 41 44 33 43 31 47 30 46 45

27

28

6 78

Middels

29

3 5

77

26

20

7

48 51

4

50 52

76

49

2

79

Disse to bildene ser like ut, men 10 små ting skiller dem. Kan du finne feilene?

53 1 55

75

54

59

58

56 57 67 66 80 72 74 73

71

70

62

69

63 68

65

61

60

64

LØSNINGER

FINN 10 FEIL!

HJELP!

1 • 2013

KAKEN

Ole, Dole og Doffen skremme Donald ved å kle seg ut som et spøkelse.

26

Løsninger

Hvorfor er Donald så redd? Trekk en strek fra 1 til 80!

12 10

FINN 10 FEIL!

Vanskelig Enkel

Vanskelig


1 • 2013

27


kjøpe eller selge bolig på Helgeland?

Skal du

Vi er den naturlige markedsplassen for boliger på Helgeland.

Våre meglere har lang erfaring i faget og har sterk lokalkunnskap.

Nordahl Griegsgt. 10 • Thora Meyersgt.9 • 8622 Mo i Rana • E-post: mobo@mo.bbl.no Åpningstider: Man. - fre. 08:00 - 16:00 • Tlf. 75 13 70 10 • www.moborana.no

Xprersstrykk.no

Går du med planer om å selge eller kjøpe bolig, gir det deg ekstra trygghet at vi er en del av MOBO, som har over 65 års erfaring, innsikt og kjennskap til over 3.000 boliger og nærmiljøet rundt dem.

Bo&lev på Helgeland nr 2 2013  
Bo&lev på Helgeland nr 2 2013  

Medlemsblad MOBO

Advertisement