Page 1

M

IMPROVING YOUR ENTERPRISE MOBILITY

Mobistar

Interview met Neelie Kroes

Nummer 13

Jaargang 5

“Roamingtarieven komen aan hun einde” KNOWHOW

Vijf aandachtspunten rond internationaal zakendoen

REVIEW

Nieuwe Galaxy TabPRO is grote tablet

ASX-IBECO

Vlekkeloos vervoer van A naar B via M

Juni 2014


Verdubbel nu uw Samsung licenties:

1+1 gratis !

Black edition

De nieuwste technologieën voor uw werknemers, een prijsvoordeel voor u ! Tot

Bij Samsung gaan passie voor technologie en respect voor het milieu hand in hand. Dankzij het Samsung recyclage project kan u de huidige toestellen van uw werknemers vervangen door de nieuwste Samsung Galaxy smartphones of tablets aan zeer interessante voorwaarden. Zo krijgen uw verouderde toestellen een tweede leven en kunnen uw werknemers genieten van de innovatieve technologieën van Samsung.

€ 300

korting voor je oude smartphone of tablet.

Meer info op www.samsungrecyclage.be

Samsung KNOX is een nieuw op Android gebaseerd mobiel platform dat specifiek werd ontworpen om de beveiliging van het huidige open source Android-platform te verbeteren, maar dat volledig compatibel blijft met Android en het Google-ecosysteem. Samsung KNOX is het nieuwe beveiligde mobiele platform voor werknemers en bedrijven. Meer informatie over Samsung KNOX op www.samsung.com/knox

Contacteer ons op b2btelecom@samsung.com

Al deze toestellen zijn 4G-compatibel. Meer info over het razendsnelle 4G-netwerk van Mobistar vindt u op http://business.mobistar.be/4G.


PERSPECTIEF

3

04

U gaat toch ook internationaal?

06

Dit nummer van M gaat over internationale communicatie, maar eigenlijk kunnen we gerust spreken van communicatie tout court. In een klein, en centraal gelegen, land als het onze zijn grenzen nooit ver weg. Belgische bedrijven zijn doorgaans ook erg internationaal gericht. Export staat bij ons hoog op de agenda.

ECHO Tools, trends en insideinformatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

KNOWHOW VIJF AANDACHTSPUNTEN ROND INTERNATIONAAL ZAKENDOEN.

10

M INSIGHTS Hoe Mobistar een rol speelt in de internationale strategie van bedrijven.

12

TELTALK NEELIE KROES OVER ROAMING, MOBIELE BREEDBAND EN NETNEUTRALITEIT.

16

M INSIGHTS Orange Group connecteert landen waar niemand anders aanwezig is.

18

&MOBISTAR Vlekkeloos vervoer van A naar B via M bij ASX-IBECO

21

REVIEW De nieuwe Galaxy TabPRO, een tablet van liefst 12,2 inch.

22

SMARTTOOLS Praktische oplossingen voor onmiddellijk gebruik

23

MUSTHAVES Leuke hebbedingetjes: Kingston MobileLite Wireless, liquid screen protector, ChargeKey

Ziet u dit icoontje bij een artikel staan? Dan gaat het om een standpunt van Mobistar.

Uiteraard moeten uw communicatievoorzieningen volgen. U moet vlot kunnen communiceren in en met het buitenland. Efficiënt en betaalbaar, en dit zowel voor dataverkeer als voor spraakverkeer. Mobistar is hierbij uw meest vooraanstaande partner. Als enige Belgische operator maken wij deel uit van een internationale groep: Orange. Dit geeft ons een gigantische voorsprong op onze Belgische concurrenten. Niet alleen in technisch opzicht, zoals op het vlak van capaciteit. Maar ook in ons dienstenaanbod, zoals voor samenwerkingsverbanden met internationale spelers.

“In een klein land als België zijn de grenzen nooit ver weg” Het goede nieuws voor bedrijven is bovendien dat internationale communicatie steeds toegankelijker wordt. De technologie wordt gebruiksvriendelijker en alsmaar voordeliger. Zo plant de EU om de roamingkosten met onze buurlanden nog verder te doen dalen of ze zelf helemaal te doen wegvallen. Al heeft Mobistar hier niet op gewacht. Wij waren jaren geleden al een van de eersten die met een innovatief bedrijfsaanbod rond roaming op de markt kwamen. En ook vandaag gaan wij verder dan wat de EU voorstelt rond roaming. Internationale communicatie gaat tenslotte niet alleen om de kostprijs, maar ook om de kwaliteit. Ook dat streven we na bij Mobistar en ook hier speelt innovatie. Zo zijn wij de eerste in ons land die 4G-roaming aanbiedt aan onze klanten én aan bezoekers van bepaalde landen. Kortom, inzake internationale communicatie zit u goed bij ons. Meteen ook het thema in dit nummer van M. Wij wensen u veel leesplezier. Benoit Scheen, Senior Executive Vice-President Europe bij Orange

De standpunten die geciteerde personen in dit magazine innemen, zijn niet noodzakelijk die van Mobistar.


ECHO

4

Tools, trends en inside-informatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

Mobistar innoveert met het eerste 4G+-netwerk Mobistar is de eerste operator in België die met succes tests op een reëel 4G+-netwerk afrondt met snelheden boven de 200 Mbps. Daarvoor combineert het de eigen 4G-frequenties 1800 en 800 MHz.

D

e combinatie van beide frequenties laat, naast hogere snelheden, een beter bereik toe binnen in gebouwen. Mobistar zal deze technologie commercialiseren zodra er 4G+-compatibele toestellen op de markt te verkrijgen zijn. Bovendien moet de nationale dekking eerst voldoende homogeen zijn om een goede klantenervaring te kunnen garanderen. Na de resultaten van de eerder gepubliceerde Commsquare-analyse toont

Roamingtarieven fors omlaag Goed nieuws voor uw reizende medewerkers. Wie in het buitenland belt, sms’t of surft, betaalt vanaf deze zomer nog minder. Zo kostte een uitgaand gesprek vorig jaar 0,24 euro per minuut. Vanaf 1 juli 2014 is dat nog maar 0,19 euro, een besparing van maar liefst 20 %. De prijs voor mobiele data daalt zelfs met 56 %.

het succes van deze 4G+-tests nogmaals de technologische vooruitgang aan van Mobistar op het vlak van de mobiele breedbandnetwerken in België. De Commsquare-analyse duidde Mobistar in het eerste kwartaal van 2014 aan als Belgische leider op het gebied van netwerkkwaliteit. Met zijn nieuwe hoogwaardige netwerk scoorde Mobistar bijzonder goed tijdens de drivetests in februari en maart.

373

INFO: http://business.mobistar. be/roaminginfo

Het cijfer

STEDEN EN GEMEENTEN MET 4G Neem deel

Mobistar voorziet zowat de helft van de Belgische bevolking nu al van 4G-dekking. De ambitie is om tegen het eind van dit jaar 84 procent van de Belgen van 4G-dekking te voorzien.

Mobistar zet vaart achter 4G:

• met 38 Mbps biedt Mobistar de •

hoogste gemiddelde downloadsnelheid van alle Belgische mobiele operatoren als eerste Belgische operator biedt Mobistar ook in bepaalde landen 4G in roaming aan voor klanten in het buitenland én voor buitenlandse bezoekers.

INFO: http://business.mobistar.be/4G

POLL

Regels rond mobiel surfen in het buitenland?

Alle prijzen zijn exclusief btw, tenzij anders vermeld.

Deze keer willen we weten of uw onderneming richtlijnen heeft over het gebruik van mobiele data in het buitenland. De tijd waarin medewerkers in het buitenland abrupt stopten

met mobiel surfen ligt – dankzij de prijsdalingen – al even achter ons. Toch betekent dat niet dat iedereen onbeperkt mag surfen. Hoe zit het in uw onderneming?


5

Nieuw! Shape

Telecom op maat van uw medewerkers met Shape

Beltug-onderzoek stelt trend in bedrijven vast

Steeds vaker één nummer voor vast en mobiel Meer en meer bedrijven gebruiken één nummer voor zowel vaste als mobiele oproepen. Dat blijkt uit onderzoek van de gebruikersvereniging Beltug bij Belgische organisaties.

D

e trend van convergentie in vaste en mobiele telefonie zet zich door. Ongeveer 13 procent van de Beltug-respondenten zegt al één nummer

te gebruiken voor tegelijk hun vaste en mobiele oproepen. Een kleine helft (47 procent) wil dit invoeren. Het onderzoek van Beltug werd uitgevoerd bij middelgrote en grote bedrijven en is representatief voor bedrijven en overheidsinstellingen met meer dan 200 werknemers. Kleinere bedrijven kwamen in het Beltug-onderzoek niet aan bod. Voor hen is de trend naar één nummer mogelijk ook minder van tel. INFO: www.beltug.be

Heeft uw bedrijf regels rond mobiel surfen in het buitenland? Ja, bij ons gelden bepaalde regels. Nee, wij hebben geen beleid. Duid uw antwoord aan op http://business.mobistar.be/poll.

Niet al uw medewerkers hebben dezelfde telecombehoeften. Sommigen zijn het best uitgerust met een kleine bel- en databundel, terwijl anderen regelmatig roamen en mobiel surfen in het buitenland. Met Shape, het nieuwe aanbod van Mobistar, combineert u tot zes formules die optimaal bij hun gebruik aansluiten. Zo biedt Shape onder andere roamingformules om tegen het allerlaagste tarief te bellen naar en in het buitenland: Shape International (44 € - 2 € ontdekkingspromo per maand exclusief btw) en Shape Traveller (58 € - 2 € ontdekkingspromo per maand exclusief btw).

INFO: Ontdek Shape op http://business. mobistar.be/shape


KNOWHOW

6

Kalman Tiboldi, Chief Business Innovation Officer bij TVH.


Vijf aandachtspunten rond internationaal zakendoen

7

Vijf aandachtspunten rond internationaal zakendoen

Internationale communicatie: meer dan roaming

De manier waarop we zakendoen wordt alsmaar internationaler. Zeker bij bedrijven uit een klein en op export gericht land als België, staat internationale handel voorop. Communicatie en telecom moeten hierop inspelen. We vroegen aan twee experts wat dit betekent voor een organisatie die, zoals vele in ons land, internationaal actief is.

1. Het internationale netwerk:

zoveel mogelijk kosteloos communiceren

Ook en vooral in het buitenland, is een vaste telecompartner noodzakelijk. Bijvoorbeeld als bedrijf met buitenlandse vestigingen, doet u het best een beroep op een ervaren en betrouwbare partner. Liefst een telecomoperator die een uitgebouwd internationaal netwerk heeft. Door terug te vallen op zijn expertise en aanwezigheid kan u efficiënter werken en veel geld besparen. “Wij hebben altijd afspraken gemaakt met onze operator om zo kostenefficiënt te bellen, ook internationaal”, vertelt Kalman Tiboldi, die Chief Business Innovation Officer is bij het Belgische TVH, dat zich specialiseert in industriële voertuigen en onderdelen.

Zelf belt TVH zoveel mogelijk met het zogenoemde VPN, een privaat netwerk waar alle buitenlandse vestigingen in de groep zitten ingebed. “Wij hebben daar een eigen codering voor, afhankelijk van welk land we willen bellen, om via VPN te communiceren”, vertelt Kalman Tiboldi. Via het vaste netwerk wordt tegelijk erg veel mobiel gebeld. “Zo maken wij ook gebruik van mobiele Voice over IP, kortweg VoIP”, vertelt hij. “Als je op deze manier telefoneert, bel je zo goed als kosteloos.” Bellen in het buitenland verloopt dus vaak via VoIP, waarbij spraaktelefonie wordt omgezet in datapakketten. Een vaste lijn staat nog steeds voorop. Het is vaak de meest efficiënte manier om te communiceren, maar het vaste toestel lijkt op de terugweg. “Dat wordt binnen een organisatie steeds minder gebruikt”, stelt Joël Van Hoolandt vast, ⊲


KNOWHOW

8

telecomexpert en Chief Information Officer bij KPMG. Hij ziet de zogenoemde softphone, dus een telefoon als softwaretoepassing op uw pc, aan belang winnen in het zakenleven. “Een vast nummer per medewerker zien we vandaag wel nog ingeburgerd”, vult hij aan.

2. Roaming:

bundels op maat van de gebruiker Vast of niet, uiteraard kan een bedrijf niet altijd via het vaste netwerk of VPN communiceren. Zeker niet in en met het buitenland. Soms is uw personeel op verplaatsing, bij een internationale klant of in een hotelkamer. “Soms gebruiken onze medewerkers een plaatselijke wifiverbinding. Al is dat niet noodzakelijk. Zo beschikken onze zakenreizigers over een persoonlijke databundel voor mobiel datagebruik in het buitenland”, licht Kalman Tiboldi toe. “Als bedrijf is het belangrijk dat je medewerkers op om het even welke manier bereikbaar zijn in het buitenland. Landsgrenzen mogen wat dat betreft geen beletsel zijn.” Toch krijgt niet elke medewerker hetzelfde data-abonnement. “We beschikken over een tiental profielen. Sommige medewerkers zijn bijvoorbeeld regelmatige reizigers, andere niet. Daar houden we rekening mee.” Roaming is voor bedrijven de laatste jaren interessanter geworden. De kosten voor roaming zijn de voorbije jaren spectaculair gedaald, erkent ook Kalman Tiboldi. “Operatoren komen steeds vaker met interessante prijsvoorstellen op de proppen. Maar toch is het een kwestie van met uw operator rond de tafel te zitten en erover te onderhandelen”, stelt hij. “EU-commissaris Neelie Kroes belooft de roamingkosten tussen onze buurlanden nog verder te doen dalen, wat wij alleen maar toejuichen.” Overigens

Joël Van Hoolandt, Telecomexpert en Chief Information Officer bij KPMG

heeft roaming, zo geeft Kalman Tiboldi toe, voor operatoren meer om het lijf dan klanten vaak kunnen indenken. Het is vaak een complexe operatie om iedereen in het buitenland bereikbaar te houden. Zo moet de gebruiker geïdentificeerd worden aan de hand van zijn IMSI-nummer (International Mobile Subscriber Identity), moet hij toegelaten worden op het vreemde netwerk en dient de facturatie correct afgehandeld te worden. Roamingovereenkomsten bieden hiervoor het juridische kader (Mobistar heeft met 248 landen dergelijke overeenkomsten).

3. Mobiele toestellen:

van twee tot drie (en terug)

Internationale communicatie en samenwerking verloopt via steeds

meer toestellen. Bij organisaties, als KPMG, zijn dat er al snel drie. “Een smartphone en een laptop, en steeds vaker ook een tablet”, vertelt Joël Van Hoolandt. Drie lijkt stilaan de standaard, al verwacht Joël Van Hoolandt toch wel wat van de komst van de zogenoemde hybride toestellen. “Dan zouden de pc en tablet bijvoorbeeld kunnen samensmelten. Als je op een vast bureau bent, schuif je bijvoorbeeld het scherm van je tablet in een zogenoemd docking station. Voor gebruik onderweg, heb je dan nog alleen een tablet en smartphone nodig”, vertelt hij. Voor bedrijven komt het erop aan om keuzes te maken over welke toestellen wel of niet worden gehanteerd in professionele context. BlackBerry was hier jarenlang de standaard, maar verliest marktaandeel.


Vijf aandachtspunten rond internationaal zakendoen

9

alle aard’ voor onze mobiele verbinding te betalen”, licht Kalman Tiboldi toe. “Vervolgens moeten we hun toestel dan wel koppelen aan het MDMsysteem, zodanig dat we desnoods hun data van op een afstand kunnen wissen, een wachtwoord afdwingen, data encryp­teren of een toestel blokkeren mocht dit nodig zijn. Dit kan ook in het buiten­land gebeuren”, stelt Kalman Tiboldi. “Het MDM-systeem is gelokaliseerd op ons hoofdkantoor, maar werkt dus overal in het buitenland. Bedrijven mogen dan deel uitmaken van een internationale groep, toch is het beheer en de beveiliging van mobiele toestellen in de praktijk vaak een lokale aangelegenheid. Een lokale afdeling regelt dit voor de eigen medewerkers. “Dat is voor een stuk logisch”, vindt Joël Van Hoolandt. “Lokale afdelingen bepalen het liefst zelf welke standaard ze ondersteunen voor de toestellen van hun mensen: van Apple, Android of BlackBerry. Het MDM-systeem zit daar in het verlengde van.”

“Internationale communicatie en samenwerking verloopt via steeds meer toestellen.” Joël Van Hoolandt “Al heeft BlackBerry inzake beveiliging een erg goede reputatie”, merkt Joël Van Hoolandt op. Toch komen in veel bedrijven vooral Apple (met iPhone en iPad) en Android-toestellen, van onder meer Samsung, opzetten.

4. Beheer & beveiliging:

toestellen opvolgen, ook in buitenland

Mobiele toestellen moeten worden opgevolgd en beveiligd, zeker in het

buitenland. Specifieke antivirussoftware hebben ze voorlopig niet op de smart­phones en tablets van TVH, maar ze verwijzen in dit kader naar hun zoge­noemd mobile device management systeem (kortweg: MDM). Dat zorgt voor de beveiliging en het beheer van de toestellen. “BYOD of Bring Your Own Device is bij ons inderdaad van tel. Mensen mogen hun eigen toestel gebruiken. Al moet elke gebruiker een policy ondertekenen, waarbij ze onder meer aangeven het fiscale ‘voordeel

5. Mobile apps:

niet iedereen dezelfde, en niet op elk toestel Naast de verbindingen en toestellen, zijn er uiteraard ook nog de mobiele toepassingen. “Apple met iOS en Samsung op basis van Android zijn in onze organisatie de standaard. Voor mobiele applicaties, die specifiek van en voor ons bedrijf zijn, worden alleen deze toestellen en platformen ondersteund. Dit geldt ook voor gebruik in het buitenland”, vertelt Kalman Tiboldi. Dat betekent evenwel niet dat applicaties op andere toestellen niet zouden kunnen binnen TVH, want basisgebruik is er wel mee mogelijk. “De klassieke kantoorapplicaties, zoals e-mail of een agenda, kunnen bijvoorbeeld ook op andere mobiele toestellen, Die eigendom zijn van onze werknemer. Al moeten die dus wel altijd worden aangemeld”, besluit hij.


M INSIGHTS

10

Mobistar speelt eerste viool inzake internationale communicatie

“Wij bepalen mee de internationale strategie” François Verzele, manager Interconnection & Roaming bij Mobistar.

Met een perfecte gemoedsrust op zakenreis dankzij Shape van Mobistar

Binnen zijn Shape-oplossing biedt Mobistar, naast gratis bellen en sms’en naar vaste lijnen en Mobistar-nummers in België, twee formules aan voor mobiele communicatie in het buitenland. Het gaat om Shape international en Shape Traveller, voor respectievelijk 42 € per maand (44 € - 2 € ontdekkingspromo) en 56 € per maand (58 € - 2 €

ontdekkingspromo). Voor dit bedrag krijgt u heel wat in de plaats. Met de formule Shape Traveller kan u bijvoorbeeld 10 uur naar ‘Europe+’ bellen en binnen deze Europe+-regio voor 500 minuten telefoneren. Daarnaast beschikt u over 250 MB aan dataverkeer binnen Europe+ en ook binnen de zogenoemde ‘Zone Extended’, met landen als de Verenigde


M INSIGHTS

11

Inzake internationale communicatie, zowel spraak als data, speelt Mobistar de eerste viool. “Mobistar was jaren geleden al een van de eersten in Europa met een innovatief aanbod rond roaming. En ook bij ons nieuwe aanbod voor de bedrijfsmarkt, genaamd Shape, zit roaming inbegrepen”, vertelt François Verzele, manager Interconnection & Roaming bij Mobistar.

I

nternationale communicatie wordt voor een doorsnee Belgisch bedrijf alsmaar crucialer. Al is het alleen maar in geografisch opzicht. “België situeert zich in het midden van Europa. Voor onze klanten zijn landsgrenzen nooit ver weg. Steden als Antwerpen of Kortrijk liggen bijvoorbeeld allemaal dicht bij een landsgrens”, stelt François Verzele. “Bovendien krijgen wij, onder andere door de vele conferenties en vergaderingen in een Europese hoofdstad, ook erg veel buitenlandse bezoekers. Mobistar heeft mede hierdoor een behoorlijk uitgesproken internationale focus.” Daarnaast zijn er ook de vooruitzichten in de markt. “Mensen zullen blijven reizen, steeds meer zelfs. Bedrijven zullen alsmaar mobieler en internationaler werken. Soms op korte, maar ook vaak op lange afstand”, voorspelt François Verzele.

Kwaliteit

Binnen dit internationale verhaal speelt Mobistar een belangrijke rol. “Mobistar heeft als groot voordeel dat het de enige Belgische operator is, die echt deel uitmaakt van een internationale groep. Dat biedt onze klanten de garantie van een wereldwijde en kwalitatieve connectie”, stelt hij. “Wij maken niet alleen deel uit van Orange, een wereldwijde multinational, wij kunnen ook mee de strategie ervan bepalen.”

Staten, Zwitserland, Turkije of Marokko. Op die manier kan u, of uw medewerker, met een gerust gemoed op zakenreis vertrekken. Shape stelt u bovendien in staat om elke maand het tariefplan van al uw werknemers gratis te veranderen.

François Verzele benadrukt het aspect van een kwalitatieve connectie, ook in en met het buitenland. “Zo zijn wij in ons land de eerste provider die 4G in roaming aanbiedt aan onze klanten en bezoekers. Dat is nog niet voor alle landen het geval, maar de bedoeling is om dat aantal snel uit te breiden.” Al gaat het verder dan de technische expertise. Dankzij de samenwerking met Orange heeft Mobistar, zo benadrukt hij, toegang tot een uitgebreide portfolio van samenwerkingsverbanden en roamingakkoorden.

Innovatie

Verder juicht François Verzele de plannen van de EU toe om de tarieven voor roaming verder te laten dalen. “Maar wij gaan verder. Omdat communicatie, en dus ook roaming, niet stopt bij de 28 landen van de EU. Zo bieden wij ook al interessante commerciële aanbiedingen voor de VS en Zwitserland, maar ook voor populaire bestemmingen als Turkije en Tunesië”, vertelt hij. “Mobistar was al in 2007 een van de eerste in Europa met een innovatief aanbod rond roaming. En ook bij ons huidige aanbod voor de bedrijfsmarkt, genaamd Shape, zit roaming inbegrepen. Net als in onze Panter-oplossingen voor de SoHo- en de consumentenmarkt. Bedrijven en eindconsumenten zitten dus goed bij ons.”

Andere opties voor het buitenland: Met Roaming Europe Traveller krijgt u voor 20 € per maand (exclusief btw) boven op uw mobiele abonnement, een bundel met 120 belminuten of sms’en naar of vanuit Europe+. Ook inbegrepen is 100 MB data binnen Europe+ en de Extended Zone. Wil u sporadisch mobiel kunnen surfen binnen Europe+ en

de Extended Zone? Roaming Internet Daily biedt u voordelig mobiel internet vanaf 4,13 € per dag dat u mobiel surft, en dit voor een bundel van 50 MB.

INFO:

http://business.mobistar.be/shape en http://business.mobistar.be/roaminginfo


TELTALK

12

Europees commissaris ijvert voor einde roamingtarieven

“Klanten zullen ophouden om aan de grens telkens hun telefoons uit te schakelen.�


Europees commissaris ijvert voor einde roamingtarieven

13

Neelie Kroes, Europees commissaris belast met de portefeuille digitale agenda

Weinig Europese commissarissen hebben de voorbije jaren zoveel impact gehad op de economie, en de telecomsector in het bijzonder, als Neelie Kroes. Tot voor kort was ze als Europees commissaris belast met de portefeuille ‘digitale agenda’. Vooraleer het doek definitief dichtgaat, beantwoordde ze onze vragen. Elke zakenman volgt dit op. Wat zijn uw concrete plannen over het einde van de roamingtarieven in de EU, en in welk tijds­bestek? Neelie Kroes: “De Europarlementariërs stemden ermee in om de roamingtarieven binnen de EU uiteindelijk tegen december volgend jaar af te schaffen. Binnen de interne Europese markt komen de roamingtarieven dus aan hun einde. Ik vind dat een fantastische vooruitgang. Want het betekent dat u zonder kopzorgen in contact kan blijven met uw vrienden, familie, klanten en zakenrelaties tijdens een bezoek aan een ander EU-land. We moeten weten wat we kopen en we moeten de kans krijgen om van mening te veranderen.” Deze ingreep lijkt ingrijpend. Wat zal de invloed zijn op de markt en op de telecom­ bedrijven in het bijzonder? Neelie Kroes: “Ook de telecomsector is het ermee eens dat roamingtarieven ouderwets zijn. Ze kunnen het zich veroorloven om een paar procent te verliezen in roaminginkomsten. We hebben gezien dat elke keer dat we de roaming­tarieven hebben verlaagd – zoals we deze zomer trouwens weer doen– mensen hun mobiele toestel meer

gebruiken wanneer ze reizen in de EU. De operatoren zullen hun verloren winst recupereren, omdat hun klanten zullen ophouden om aan de grens telkens hun telefoons uit te schakelen.” Bent u het ermee eens dat Europa achterloopt op het vlak van breedband en mobiel? Neelie Kroes: “De EU maakt goede vorderingen met breedband. Maar er is nog veel werk als we opnieuw de digitale wereldleiders willen worden zoals in de jaren negentig in de tijd van de gsm. Wat we al hebben bereikt, is fundamenteel breedband voor alle Europeanen. De overgang naar breedband van de volgende generatie is aan de gang, maar niet in het tempo dat ik zelf graag zou willen zien. Aan het eind van 2012 was bijvoorbeeld 54 % van de woningen uitgerust met snelle breedband, dit wil zeggen 30 Mbps of meer. De EU haalt in dat opzicht nog lang niet de penetratie van landen als Singapore, Japan of Zuid-Korea, die evenwel ook zwaar hebben ingezet op de uitbouw van glasvezelnetwerken.” Hoe zit dat met mobiel? Neelie Kroes: “Ook inzake snelle mobiele verbindingen hadden we in Europa eerder een trage start met 4G.


TELTALK

14

Wie is Neelie Kroes? 1941 G  eboren in 1958

1968

1971

1982

2004

2010

Rotterdam. Studeert economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool. Zetelt als eerste vrouwelijke bestuurslid in de Rotterdamse Kamer van Koophandel. W  ordt tweede kamerlid voor de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie).  Is Nederlands minister van Verkeer en Waterstaat.  Wordt als EUcommissaris belast met de portefeuille mededinging. Lid en vicevoorzitter van de Europese Commissie belast met de digitale agenda.

Ook al was die in veel landen voor een groot deel te wijten aan vertragingen bij de verdeling en veilingen van het nodige spectrum. Ook in een stad als Brussel was er, door de plaatselijke regelgeving rond stralingsnormen, behoorlijk wat vertraging.” Wat zijn uw plannen (en die van de EU) om de penetratie verder op te voeren? Neelie Kroes: “We hebben al een reeks initiatieven genomen die de kosten voor het uitrollen van netwerken moeten reduceren. Ook het recente ‘Connected Continent’pakket moet onder meer helpen zorgen voor een beter en meer geharmoniseerd pakket van regels rond de beschikbaarheid van een spectrum voor draadloze breedband. Het voorstel moet ook helpen om de beperkingen, die de migratie naar 4G belemmeren, weg te werken. Daarnaast zal de Connecting Europe Facility helpen om, voor de uitrol van breedband­projecten, toegang tot financiering te bieden. Tot slot, waar het nodig is kan men voor de uitrol van breedband gebruik maken van openbare financiering op verschillende niveaus, met name uit de Europese structuur- en beleggingsfondsen en uit middelen aangeboden door de lidstaten, regio’s of gemeenten.” Wat zijn voor bedrijven de gevolgen van de Connected Continent-wetge­ ving rond netneutraliteit, die recent (op uw voorstel) door het Europese Parlement werd goedgekeurd? Neelie Kroes: “Netneutraliteit gaat over het open houden van het internet. Het is het principe van non-discriminatie, maar dan toegepast op de online wereld. We willen niet dat iemand - een overheid of een telecombedrijf – voor Europeanen gaat bepalen naar wat ze online kunnen kijken. Deze openheid en vrijheid is wat Europa kenmerkt. Echter, op dit moment hebben de nationale toezichthouders in de EU niet de bevoegdheid

“We willen niet dat iemand – een overheid of een telecombedrijf – voor Europeanen gaat bepalen naarwaar ze online kunnen kijken.”

om in te grijpen tegen het blokkeren of afknijpen van uw internettoegang. Sommige EU-landen, zoals in mijn eigen land Nederland, hebben er wetten voor ingevoerd. Maar als we geen maatregelen invoeren op EU-niveau, kan dit leiden tot een meer gefragmenteerde markt met een verschillende behandeling van consumenten in verschillende landen. Dus schreven we in onze telecomvoorstellen een garantie in voor een open internet. Voor de eerste keer zou dit meteen ook juridisch afdwingbaar zijn in de hele EU.” Wat doet een open internet met specifieke diensten, zoals uit de medische sfeer, die een constante en betrouwbare verbinding nodig hebben? Neelie Kroes: “Er zijn inderdaad zoge­naamde gespecialiseerde diensten, zoals bodyscanbeelden, bewaking en chirurgie op afstand


Europees commissaris ijvert voor einde roamingtarieven

15

niet worden toegestaan o​​ m zich simpelweg te omschrijven als een gespecialiseerde dienst. Kortom, voor Belgische bedrijven en consumenten is er de garantie voor een vrij en open internet, dat niet wordt vertraagd of ooit weer geblokkeerd.”

“Netneutraliteit is het principe van non-discriminatie, maar dan toegepast op de online wereld.” Neelie Kroes of videoconferenties. Allemaal zaken die niet door een trage verbinding kunnen of mogen worden onderbroken. Momenteel zijn deze niet geregeld. Wat me duidelijk lijkt, is dat we ze uiteraard niet mogen verbieden. Dat zou net het tegenover­gestelde opleveren dan de openheid en vrijheid die we met de Commissie proberen te beschermen. Het gaat om diensten voor specifieke abonnees, die moeten worden verstrekt op basis van een bepaalde

kwaliteit, anders functioneren ze niet. In ons voorstel zou de onafhankelijke nationale toezichthouders belast zijn met het goedkeuren van dergelijke gespecialiseerde diensten. Maar gespecialiseerde diensten moeten worden geleverd bovenop de bestaande netwerkcapaciteit. Ze kunnen dus niet ineten in de bestaande capaciteit waarvoor de klant betaalt. Voor diensten zoals YouTube zal het aan de telecomoperatoren dus

U verzette zich onlangs hevig tegen het juridische verbod van de Uber-taxidienst in België. Staat u nog steeds achter deze (forse) kritiek? Neelie Kroes: “Absoluut. De EU bant innovatie niet en wil dus ook niet dat haar lidstaten zoiets doen. Ik klaagde over een omgeving en attitudes, die vijandig staan tegenover innovatie. Ik sta nog altijd achter deze sterke reactie. De Europese economie moet openstaan ​​voor nieuwe diensten. Dat is voor ons een belangrijk principe. Er moet voor ondernemers een manier zijn om te innoveren en tegelijk ook te voldoen aan de wetgeving. Een effectief verbod creëert ongewenste en negatieve gevolgen voor innovatie. Niemand zegt dat Uber-chauffeurs geen belastingen zouden betalen, de regels niet zouden volgen en de consument niet zouden beschermen. Maar Uber simpelweg verbieden, geeft hen niet de kans om de juiste dingen te doen. Ook de telecomsector staat dankzij digitale innovatie waar hij vandaag staat.” Wat kan digitale innovatie bedrijven opleveren? Neelie Kroes: “De digitale economie kan het potentieel van innovatieve ondernemers openen, de consument een ruimere keuze bieden tegen meer concurrerende prijzen, en banen en groei creëren. Het kan de vriend zijn, en dus zeker niet de vijand van bedrijven.”


M INSIGHTS

Alexandre Pebereau, Executive Vice President of International Carriers bij Orange

Alexandre Pebereau, Executive Vice President of International Carriers bij Orange:

“Wij connecteren landen waar niemand anders aanwezig is”

16


INSIGHTS M

17

Mobistar beschikt met het netwerk van Orange over een uitgelezen partner om bedrijven te helpen bij hun internationale ambities. “In België zijn wij samen met Mobistar de meest vooraanstaande internationale partner voor bedrijven of organisaties die buiten de landsgrenzen actief willen zijn”, vertelt Alexandre Pebereau van Orange Group. De Orange Group is wereldwijd de op één na grootste internationale carrier (telecomgroothandel) en beschikt over een netwerk van bijna een half miljoen kilometer aan onderzeese kabels. “Recent hebben wij BICS, de dochteronderneming van Belgacom, voorbijgestoken in de rangschikking van de belangrijkste voice carriers (groothandel in spraakverkeer). Dat blijkt uit recent onderzoek van vakorganisatie TeleGeography”, vertelt Alexandre Pebereau. De Orange Group zit dus in de lift op het vlak van internationale connectiviteit. In dat domein zit Orange, volgens TeleGeography, in de top drie wat betreft volume, net achter het Indiase Tata. Orange blijft dus groeien en Alexandre Pebereau verklaart dit: “Om te beginnen is er de internationale aanwezigheid. Wij zijn aanwezig in 220 landen. Wij connecteren op deze aardbol landen waar niemand anders aanwezig is”, stelt hij.

Betrouwbaar

Naast de geografische aanwezigheid op zich, is er ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van spraak- en dataverbindingen zelf. “Wij besteden veel aandacht aan beveiliging, betrouwbaarheid en de zogenoemde redundantie. Voor steeds meer bedrijven en industrieën is een snelle verbinding cruciaal. Zo zijn wij actief voor de financiële sector, zoals voor het verhandelen van effecten waar elke milliseconde telt. Dat is een omgeving waar een vlotte en betrouwbare werking van het netwerk vooropstaat.” Een derde reden voor het succes van Orange, en tegelijk ook een andere unieke meerwaarde, heeft te maken met innovatie, met name inzake de convergentie van de verbindingen. “Het gaat hierbij

om zowel mobiele, als internet- als dataverbindingen. Of om het met beeldspraak uit te leggen: wij brengen de kijkervaring van YouTube of Dailymotion op elk moment, op om het even welke plaats én op gelijk welk toestel: pc, tablet of smartphone.”

België

Ook roaming maakt deel uit van internationale communicatie. Alexandre Pebereau ziet roaming als een goed voorbeeld van convergentie tussen landen. Het gaat, volgens hem, dan evenwel niet om het koppelen van diverse technologieën, zoals vaste en mobiele verbindingen, maar om het verbinden van landen. “De meeste inwoners gebruiken roaming voor hun werk, voor gesprekken en mobieledataverbindingen. Het gebruik ervan gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Het wordt gemeengoed”, voorspelt Alexandre Pebereau. “Zeker als je weet dat de tarieven voor roaming verder zullen dalen. Op den duur zal je als gebruiker amper nog tariefverschil hebben als je tussen landen wisselt. Dat is een goede evolutie.” Ten slotte geeft Alexandre Pebereau nog een pluim voor de Belgische bedrijven en organisaties voor hun houding ten aanzien van communicatietechnologie. “België is in Europa een voorloper in het gebruik van telecomtoepassingen, en mobiele toepassingen in het bijzonder. Jullie liggen in het centrum van Europa en hebben daardoor veel contact met andere landen en bedrijven”, stelt hij. “Bedrijven in België zijn ook altijd erg gevoelig voor de mogelijkheden die technologie hen kan bieden en begrijpen snel de zakelijke mogelijkheden die daarmee verbonden zijn. Ik ben er zeker van dat ze elke kans verder zullen grijpen.”

ORANGE INTERNATIONAL IN CIJFERS: 239,4 miljoen

mobiele klanten

450.000 kilometer

2de

plaats

aan onderzeese in de markt voor kabels international carriers

30

miljard belminuten

in 2013

1,4

miljard euro

omzet

5 %

toename

7 %

toename van

datatrafiek in spraakverbindingen vergele- vergeleken met 2012 ken met 2012

De Orange Group beschikt over een support- en verkoopteam in vier continenten voor meer dan duizend internationale klanten.


&MOBISTAR

ASX-IBECO

Vlekkeloos vervoer van A naar B via M Jean-Claude Van den Berghe, Directeur bij ASX-IBECO

18


Alle krachten gebundeld

19

ASX-IBECO biedt een totaaloplossing voor alle zendingen van elk bedrijf. Of een verzending nu in Antwerpen, Brussel of Afrika moet raken: deze Antwerpse onderneming zorgt voor alles, tot de afhandeling van de douanedocumenten toe. Het belang van een veelzijdige telecompartner en een performante telecommunicatie kan dan ook niet onderschat worden.

B

edrijven weten vaak geen blijf met hun (inter) nationale verzendingen. ASX-IBECO neemt hen die zorg uit handen. “Wij bundelen daarbij verschillende diensten. Expres- en internationale zendingen verwerken, een lading in ontvangst nemen in de haven, poststukken en zendingen ophalen, het moet allemaal vlekkeloos verlopen”, vertelt directeur Jean-Claude Van den Berghe. “En Mobistar is hierbij een cruciale schakel.”

Honderdduizenden documenten en verzendingen

“Een voorbeeld: zowel ‘s morgens als ‘s middags rukt een klein leger koeriers uit bij ons. Zij bezoeken de klanten, voeren de verzendorders uit en bezorgen de instructies terug. Gedurende dit hele traject moeten ze absoluut steeds bereikbaar zijn. Maar we ontvangen ook goederen in de haven voor onze klanten. Als er iets ontbreekt, of als de douane beslist om de lading te onderzoeken, moeten ons hoofdkwartier en de klant daar meteen van op de hoogte zijn.” Daarbovenop komen nog talloze (inter) nationale verzendingen die dagelijks moeten worden geregistreerd, opgevolgd en tijdig afgeleverd.

Snelle en betrouwbare telecommunicatiemiddelen

“Om onze klanten een onberispelijke service te garanderen, doen we een beroep op tal van Mobistar-oplossingen. Via de pda (zakcomputer) van onze koeriers vernemen we automatisch wanneer een zending is afgeleverd, en kunnen we nieuwe instructies sturen. Tracking en tracing, de opvolging van de verzendingen zeg maar, verloopt dan weer via machine-to-machine (een technologie die toelaat dat machines met elkaar communiceren) en kan online geraadpleegd worden. En alles wordt automatisch gerapporteerd en verwerkt door ons systeem.” Dankzij 4G van Mobistar zal deze dienstverlening bovendien nog sneller en veiliger verlopen.

Nieuwe mogelijkheden en een verbeterde service

“4G biedt ons heel wat mogelijkheden. Zo denken we eraan om ons arsenaal aan toestellen – pda’s, gsm’s en tracking & tracing-apparatuur – af te bouwen. Via 4G moet het perfect mogelijk zijn om de functionaliteiten van deze toestellen te bundelen op een enkele smartphone. Ons klantensysteem zou dan weer onderweg kunnen worden geraadpleegd door onze salesmensen.” Het resultaat: een hele tijd- en geldbesparing. En een nog vlottere service. Nog een pluspunt is de stabiliteit van het 4G-netwerk. Videoconferencing, documenten in de cloud bekijken, zware bestanden downloaden … Het verloopt allemaal naadloos.

Op kruissnelheid met 4G Dankzij het ultraperformante 4G-netwerk van Mobistar werkt u nog vlotter en efficiënter. Het laat transfersnelheden toe tot maximum 90 Mbps in download en 45 Mbps in upload. Dat is tot 10 keer sneller dan de huidige 3G-norm. Met 4G: • houdt u probleemloos videoconferenties • downloadt u razendsnel uw professionele bestanden • stuurt u grote bestanden door • heeft u steeds toegang tot uw gegevens in de cloud • zijn al uw applicaties altijd en overal toegankelijk.

Meer info: http://business.mobistar.be/4G Een 4G-toestel kopen? Maak uw keuze uit ons uitgebreide aanbod: http://business.mobistar.be/toestellen


Blijf gerust in het buitenland

Met Shape Traveller

belt en surft u zonder zorgen, dankzij:  0 uur bellen naar Europa en 500 minuten binnen Europa 1 250 MB data in het buitenland en 5GB in 4G in België onbeperkt bellen en sms’en in België. Krijg nu 2 euro korting per maand op elk Shape Travellerabonnement. Meer info op http://business.mobistar.be/shape.


REVIEW

21

Nieuw bij Mobistar: de Samsung Galaxy TabPRO 12.2

Naast deze 4G-tablet kan u écht niet kijken … Meteen voelden we dat we niet onze beide handen nodig hadden om met deze grote jongen te werken. Hij is verrassend licht voor zijn grootte (740 g) en laat zich makkelijk bedienen. Het is wel even wennen, op dat grote Super Clear lcd-scherm kijken (2560 bij 1600 pixels en hd-video).

M

aar misschien is net dat de grootste troef van de TabPRO 12.2: hij is handig als een tablet, en biedt tegelijk het werk- en kijkcomfort van een laptopscherm. U kan bijvoorbeeld heel overzichtelijk multitasken dankzij de splitscreen-functie.

Groot vanbuiten en groots vanbinnen

We laten ons niet alleen leiden door het formaat van deze Galaxy TabPRO. Hij mag dan wel de grootste zijn, maar daar bent u niet veel mee als hij uw werktempo niet aankan. De 4G/LTE-versie die wij aanbieden, kreeg de Qualcomm Snapdragon 800-processor mee (2,3 GHz). En hiermee raakt hij nooit buiten adem. Het gloednieuwe besturingssysteem (Android 4.4.2 ‘KitKat’) zorgt dan weer dat u heel soepel kan werken. De vernieuwde, aantrekkelijke interface komt trouwens volledig tot zijn recht op het 12.2 inch-scherm.

Hancom Office, misschien wel de opvallendste nieuwigheid Hancom Office is een gloednieuwe mobiele toepassing voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. U kan zo, waar en wanneer u maar wil, werken aan uw dossiers, verslagen, enzovoort. Dan geniet u pas echt van het grote scherm en dus ook grote toetsenbord. Even handig is ‘RemotePC’ waarmee u via uw tablet toegang krijgt tot uw computer. Bestanden op afstand wijzigen en opslaan? Check. Met het voorgeïnstalleerde Cisco WebEx Meetings, een tool voor videoconferentie, kan u bovendien probleemloos onderweg deelnemen aan meetings. Zo wordt de nieuwe Samsung Galaxy TabPRO 12.2 al snel een onafscheidelijke collega.

Wat wij onthouden?

• de grootste • • • • • • •

4G-tablet op de markt (A4-formaat) uiterst polyvalent dankzij Hancom Office verbonden met onze pc we kunnen onderweg deelnemen aan videoconferenties bluetooth 3.0 32 GB opslaggeheugen en 3 GB RAM 8 megapixel-camera én 2 megapixel vooraan verlengde batterijduur (9500 MAh-batterij)

U voelt een grote drang naar deze grote tablet? Bestel hem nu online op http://business.mobistar. be/toestellen.


MUSTHAVES SMARTTOOLS

22

Ontdek hier praktische oplossingen voor onmiddellijk gebruik

Draai Windows op uw iPad Parallels Desktop, de populaire software om Windows op Mac-computers te draaien, is nu ook beschikbaar voor de iPad. Dankzij de app Parallels Access kan u elk Windows- of Mac-programma probleemloos via uw tablet gebruiken.

P

arallels Access maakt het mogelijk om elk programma dat op uw computer staat ook via uw iPad te bedienen. Zonder uitzondering. Fotobewerking in Adobe Photoshop, Flash-websites bekijken via Internet Explorer, 3Dtekeningen maken in AutoCAD, … Naast de iPad-app moet u ook een stukje software op uw computer installeren. Deze twee tools maken verbinding met elkaar en op die manier draait u nagenoeg elk

programma op uw tablet. De enige vereiste is uiteraard dat uw Mac- of Windows-computer ingeschakeld is. Het grootste voordeel is dat u niet op hetzelfde wifinetwerk hoeft te zitten. U kan uw computer ook benaderen terwijl u met uw tablet op een 3G-netwerk surft of een wifi-

Yoga op 10.000 meter Rugpijn, stramme spieren, een pijnlijke nek. Vliegtuigstoeltjes zijn duidelijk niet gebouwd voor uw comfort. Gelukkig is er yoga om uw lichaam te ontspannen. Yoga? In een vliegtuig? Inderdaad, heel wat oefeningen kan u zittend of staand uitvoeren. De handige app Airplane Yoga toont u 24 doeltreffende

poses voor een zenvliegreis. Duidelijke illustraties, tekst, audio en video zorgen ervoor dat u de juiste houding aanneemt. Niet van de lenigsten? Vergeet de ‘kraanvogel’ en ‘neerwaartse hond’, de oefeningen uit deze app kan iedereen.

INFO: Airplane Yoga

kost ongeveer 1,44 euro (incl. btw) en is te downloaden via de App Store.

verbinding in een of ander hotel in het buitenland gebruikt. De connectie tussen uw iPad en computer is versleuteld en dus veilig. INFO: Parallels Access vereist een maand- of jaarabonnement voor één of meerdere computers. U kan de app downloaden in de App Store.

Met een gerust hart op zakenreis dankzij Travel Data Control De gratis Mobistar-dienst Travel Data Control maakt het mogelijk om uw dataverbinding of die van uw medewerkers in het buitenland automatisch te blokkeren vanaf een bepaald bedrag per maand. Een kwestie van niet voor verrassingen te komen te staan. Dankzij Travel Data Control kunnen u en uw medewerkers in het buitenland maandelijks voor maximaal 50 euro (exclusief btw) aan data spenderen. De dienst stuurt een gratis sms zodra 75 % van het bedrag verbruikt is. Bij 100 % wordt de dataverbinding onmiddellijk geblokkeerd. Wenst u een tijdelijke verhoging (tot het einde van de huidige factureringsperiode) van uw limiet? Dat kan via uw telecomverantwoordelijke. Travel Data Control is standaard geactiveerd voor alle klanten. De telecomverantwoordelijke kan deze dienst echter steeds deactiveren.


SMARTTOOLS MUSTHAVES

23

3 leuke hebbedingetjes voor de mobiele mens en de slimme kantoortijger

3

Hoe meer bescherming, hoe beter

1 2

De sleutel tot een opgeladen batterij

V

anaf 2017 moeten fabrikanten van smartphones en gsm’s verplicht universele laders aanbieden in de Europese Unie. Zo ver zijn we echter nog niet. De komende jaren kan de ChargeKey soelaas bieden. Deze compacte laadkabel voor iPhone is niet groter dan de gemiddelde sleutel zodat hij geen onnodige plaats inneemt in uw jas, aktetas of bureau.

Hang hem aan uw sleutelbos zodat u altijd een lader bij de hand hebt. De ChargeKey werkt met een iPhone 5/5s/5c, iPad en iPad Mini. INFO: Op http://www.hellonomad.com/

products/chargekey-iphone5 wordt deze lader aangeboden voor 29 dollar per stuk (inclusief btw). Verzendingskosten ontlopen? Bestel er minstens twee en producent Nomad verstuurt ze gratis!

Hebt u al eens geprobeerd om zelf een schermbescherming aan te brengen op uw tablet of smartphone? Dan weet u vast al dat dit eenvoudiger lijkt dan het is. De kans op kleine luchtbelletjes die zich niet laten gladstrijken is groot. Té groot. Daarom is de Liquid Screen Protector de ideale oplossing om uw gevoelige scherm af te dekken. Enkele druppeltjes volstaan om een beschermende laag aan te brengen die maandenlang het scherm van uw dure investering vrijwaren van beschadiging. De Liquid Screen Protector werkt op basis van nanotechnologie en is krasbestendig. Met één flesje kan u meerdere toestellen onder handen nemen. INFO: De Liquid Screen

Protector is beschikbaar bij Mobistar voor 24,90 euro (inclusief btw) per flesje.

Wanneer een smartphone niet volstaat ... ... is de Kingston MobileLite Wireless nabij! Deze drie-in-één-oplossing vereist alleen een extra Kingston-applicatie op uw smartphone om feilloos te werken. De MobileLite Wireless laadt de smartphone op en functioneert als een kaartlezer voor uw computer. Maar bovenal is het een draagbare medialezer voor tablets en smartphones. U deelt bestanden simultaan met maximaal drie

personen en maakt tegelijk ruimte vrij op uw tablet of smartphone. Leuk extraatje: de MobileLite Wireless is compatibel met Windows 8.1, Windows 8, Android-apparaten, iPhones en iPads.

INFO: Kingston Technology verkoopt

de MobileLite Wireless voor 45 euro, transport en btw inbegrepen. Alle info vindt u op http://www.kingston.com. Alle prijzen zijn exclusief btw, tenzij anders vermeld.


Benieuwd of er al 4G-dekking is in uw stad of gemeente? Bekijk de kaart op http://business.mobistar.be/4G. Mobistar Business Solutions Š 2014 Mobistar, alle rechten voorbehouden. Mobistar is een gedeponeerd merk. De in deze brochure vermelde merknamen zijn handels- of geregistreerde merken en zijn de eigendom van hun respectieve fabrikanten. De eigenschappen van de vermelde producten en diensten kunnen zonder voorafgaande verwittiging veranderd worden. Mobistar kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen bij het opmaken en drukken van deze uitgave. Realisatie: Cypres / Sign’

V.u.: Cristina Zanchi, Bourgetlaan 3

start onmiddellijk een videoconferentie op download razendsnel bestanden bekijk overal uw documenten in de cloud maak van uw smartphone en tablet uw mobiele kantoor.

(06/2014)

Geniet nu van 4G en bereik zo ongeziene surfprestaties:

B-1140 Brussel. KBO 0456.810.810, RPR Brussel.

Overal in Brussel, snel mee met 4G

M Magazine #13 Nederlandse editie  
M Magazine #13 Nederlandse editie  
Advertisement