Page 1

M IMPROVING YOUR ENTERPRISE MOBILITY Mobistar Nummer 11 Jaargang 4 Oktober 2013

Mobile Device Management LEONIE BIRCH

Orange Business Services aangepaste beheermiddelen gewoon noodzakelijk.�

TELTALK De toekomst van software is mobiel

TAXIS VERTS EM 3.0-aanpak maakt TAXIS VERTS nog mobieler

SAMSUNG GALAXY TAB 3 10.1 Strak. Performant. En budgetvriendelijk.


02

Beheer uw mobiele vloot met één één totaaloplossing. totaaloplossing

Mobile Device Management Geef de smartphones en tablets van uw werknemers op een veilige manier toegang tot uw bedrijfsgegevens: maak uw bedrijfs-appstore en bepaal zelf welke eigen en publieke apps u beschikbaar stelt. bescherm gevoelige bedrijfsinformatie tegen derden. beheer op afstand de bedrijfstoegang en verwijder gegevens in geval van diefstal of verlies.

Ontdek hoe u ‘Bring your own device’ doet slagen met Mobile Device Management op http://business.mobistar.be/mdm


PERSPECTIEF

04

ECHO Tools, trends

06

KNOWHOW 4 vragen

09

M INSIGHTS Ieder zijn

10 14

TELTALK It’s an App world.

en inside-informatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

over het beheer van uw mobiele toestellen.

eigen toestel: 5 adviezen om het aan te pakken.

M INSIGHTS Enterprise Mobility 3.0 verandert de kijk op uw organisatie.

16

&MOBISTAR EM 3.0aanpak maakt TAXIS VERTS nog mobieler.

18

REVIEWS Samsung Galaxy

21

SMARTTOOLS Praktische

23

MUSTHAVES Leuke

Tab 3 10.1. Strak. Performant. En budgetvriendelijk.

oplossingen voor onmiddellijk gebruik. Lync 2013, SwiftKey, Mobile Device Management ...

hebbedingetjes: The Digital Edge, Biofeedback Posture, CardNinja.

De standpunten die geciteerde personen in dit magazine innemen, zijn niet noodzakelijk die van Mobistar.

03

Enterprise Mobility 3.0: Mobistar loopt voor in derde golf mobiliteit Uw organisatie gaat mobiel. Niks nieuws onder de zon, zal u zeggen. Al is de impact groter dan ooit. Vandaag zitten we namelijk in de derde golf van wat ik als ‘Enterprise Mobility 3.0’ zou omschrijven. De eerste golf begon ruim tien jaar geleden. Toen kwamen de eerste mobiele toestellen met focus op dataverbruik aan de oppervlakte. De BlackBerry, in ons land eerst gelanceerd door Mobistar, was hierbij een voorloper. Vooral e-mail stond hierbij centraal. De tweede golf kwam ongeveer vijf jaar geleden met de doorbraak van smartphones en later tablets. Zij boden een brede waaier aan mogelijkheden via mobiele apps. Onze gebruikerservaring werd rijker en meer multimediaal. Ook hier speelde Mobistar een hoofdrol. Wij waren de eerste die in ons land de iPhone van Apple aanboden, en later ook de iPad.

“Enterprise Mobility 3.0 : uw hele business, mensen, processen en machines, worden gemobiliseerd.” De derde golf gaat nog een stap verder met Enterprise Mobility 3.0. Uw medewerkers worden mobieler en bedrijfsprocessen passen zich hieraan aan. Uw hele business, mensen, processen en machines, worden gemobiliseerd. Mobiele toestellen en hun apps moeten worden beheerd en beveiligd. Toepassingen en diensten als Mobile Device Management (zie pagina 6) en Mobile Enterprise Application Platform (zie pagina 10) komen op de proppen. Mobistar wil bij deze golf even baanbrekend en innovatief zijn, net als bij de twee vorige. Uw bedrijf gaat mobiel en wij ondersteunen u tenvolle in uw mobiliteitsstrategie. In dit nummer vertellen we u wat Enterprise Mobility 3.0 voor u kan betekenen, en hoe wij dat zien. Ik wens u veel leesplezier. STÉpHaNe beaUDUiN,

Chief B2B Officer bij Mobistar


ECHO

04

Tools, trends en inside-informatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat Bepaal in vijf minuten uw telecomprofiel (en maak het verschil met uw concurrenten) Hoe krijgt u als onderneming een duidelijk beeld van uw telecomprofiel voor data en vaste telefonie? Door de negen vragen op http://business.mobistar.be/matrixtest te beantwoorden. In nog geen 5 minuten krijgt u een overzicht van de oplossingen die op uw telecombehoeftes inspelen. Als u dat wilt, kan uw accountmanager steeds met u de uitkomst bespreken. Doe de test! Surf naar: http://business.mobistar.be/matrixtest

Zorgeloos en in alle eenvoud bellen en surfen in het buitenland

Ga aan de slag met onze video’s Hebt u tijd noch zin om handleidingen te lezen? Onze filmpjes nemen u bij de hand. Een oproep doorschakelen? Een conference call organiseren? Leer stap voor stap hoe het moet. Bekijk ze op http://business. mobistar.be/demo.

Wie vaak in het buitenland vertoeft voor het werk, wil uiteraard altijd en overal kunnen bellen en surfen. Een duidelijke eis waarop Mobistar inspeelt met twee heldere nieuwe roamingopties.

Dit alles-in-één pack combineert onbeperkt bellen en surfen in België met belminuten, sms’en en surfen in de EU. Eenvoud en helderheid troef. Meer weten over Roaming Euro-

U moet van tijd tot tijd in het buitenland zijn? Dan is Roaming Europe Traveller uw ideale reisgenoot.

pe Traveller en National Unlimited Traveller? Of nog meer han d ig e ro aming o p t ie s? Su r f snel naar http:// business.mobistar.

Reist u vaak in de Europese Unie, dan zal u National Unlimited Traveller niet meer kunnen missen.

roaminginfo. Deze opties activeren? Makkelijk: bel met uw gsm naar 5995.


ECHO

Helft mobiele apps in 2016 hybride

05

Smartphoneverkoop overtreft gsm in België

Hybride apps zitten in een stroomversnelling. Dit soort apps vormen een kruising tussen native apps, die voor een specifiek besturingssysteem zijn ontwikkeld, en HTML5-webapps, die op alle besturingssystemen werken. In 2016 zullen hybride apps 50 % van alle mobiele apps uitmaken, zo voorspelt Gartner. Volgens het onderzoeks- en adviesbureau zijn vooral bedrijven gebaat bij de optie. Om de mobiele werkstijl van hun medewerkers te ondersteunen, is er namelijk een grote nood aan zakelijke apps voor intern gebruik. Voeg hier de BYOD-trend aan toe, wat voor een grote verscheidenheid aan platformen en toestellen zorgt, en één multi-inzetbare app wordt wel heel interessant. In plaats van tig verschillende apps te ontwikkelen, komt zo’n hybride aanpak natuurlijk uitstekend van pas.

De ommekeer die iedereen voorspelde is een feit: in België werden voor het eerst meer smartphones dan traditionele gsm’s verkocht. Volgens de cijfers van GfK bleek maar liefst 60 % van de verkochte toestellen in het eerste kwartaal van 2013 een smartphone. Het marktonderzoekbureau stelde voor de slimme telefoon een stijging van 20 % vast ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012. Belgische consumenten en bedrijven hebben de weg naar smartphones met andere woorden gevonden.

bron: http://www.gartner.com

bron: http://www.gfk-retailreports.be

Verkoop gsm / smartphone Q1 2013

40 %

60 %

Mobistar pakt uit met nieuwe B2B-website Onlangs vernieuwde Mobistar zijn B2B-website. Die is uiterst praktisch en concreet, en heeft echt álles in huis om helemaal mee te zijn met de laatste ict-trends. De vernieuwde Mobistar-businesswebsite is een bibliotheek vol bruikbare informatie om uiterst snel te doorzoeken. Zo brengt het gloednieuwe Get Inspired-luik het laatste nieuws uit de sector, met thematische dossiers over trends in ict. Binnen dit luik vindt u ook een rubriek met verhalen van klanten en de Get Smarter-rubriek, met praktische instrumenten om uw plannen in de praktijk om te zetten. Verder werden de hulp & support-pagina’s verbeterd, net als de klantenzone die nu nog gebruiksvriendelijker is. De kers op de taart? Dat is de geheel opnieuw ontworpen productcataloog. Die is zo opgebouwd dat de behoeftes van elke onderneming volledig worden vervuld. Laat u inspireren! Surf naar http://business.mobistar.be en ontdek het zelf.


KNOWHOW

06

4

vragen over het beheer van uw mobiele toestellen Was tot voor een paar jaar de vaste telefoon en pc de regel op kantoor, dan liggen de kaarten nu anders. Smartphones en tablets veroveren de werkvloer. Het beheer en de beveiliging ervan zijn dan een aandachtspunt. Mobile device management is daarom geen overbodige luxe. “Het hele bedrijf wordt mobiel en dan zijn aangepaste beheermiddelen gewoon noodzakelijk.�.

leoNie birCH ,

Head of large business marketing bij Orange Business Services


vragen over het beheer van uw mobiele toestellen 4

Mobile device management helpt bedrijven om de overstap te maken naar het mobiele tijdperk. De groei ervan lijkt opmerkelijk. Was de markt voor mobile device management (MDM) eind vorig jaar nog goed voor ongeveer een half miljard euro, dan verdubbelt ze in vier jaar tijd tot zowat 1,1 miljard euro, voorspelt het gespecialiseerde onderzoeksbureau The Radicati Group. We overlopen deze opkomende markt met behulp van vier kernvragen: wie, wat, hoe en last but not least: waarom. 1. Waarom mobile device management ? De nood aan mobile device management ligt in de opmars van mobiele toestellen voor zakelijk gebruik. Enkele cijfers verduidelijken deze trend meteen. Zo gaat de pc-markt dit jaar met meer dan 10 procent achteruit, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Terwijl de markt van mobiele telefoons met 4 procent toeneemt, waarbij vooral de smartphone in deze markt een belangrijke groeimotor vormt. Maar de absolute stijger is de markt voor tablets, die dit jaar maar liefst met 68 procent groeit. Terwijl het voor de tablet in de bedrijfswereld nog moet beginnen, merkt Leonie Birch, head of large business marketing bij Orange Business Services op. “Veel bedrijven begin-nen het gebruik nu pas te overwegen.”

07

Smartphones of tablets, veel van deze (nieuwe) toestellen komen op kantoor terecht. Mensen gebruiken steeds vaker hun persoonlijke mobiele toestellen voor de uitoefening van hun werk. “En dan krijgen het beheer en de beveiliging onvermijdelijk extra aandacht”, oppert analiste Maribel Lopez, de oprichtster van Lopez Research gespecialiseerd in onderzoek naar de mobiele markt. Toch is het volgens haar niet enkel meer die zogenaamde BYOD-trend (Bring Your Own Device) die de nood aan mobile device management aanzwengelt. Bedrijven kiezen, volgens haar, alsmaar bewuster voor een mobiele aanpak. “Bedrijven stappen af van het traditionele kantoor. Mobiel werken gebeurt vandaag overal: onderweg, thuis, bij klanten en op kantoor zelf”, erkent ook Leonie Birch. “Efficiëntie, productiviteit en klantgerichtheid staan hierbij centraal”, stelt ze. “Kortom, we spreken vandaag over enterprise mobility: het hele bedrijf wordt mobiel en dan zijn aangepaste beheermiddelen gewoon noodzakelijk.”

2. Wat behelst mobile device management ? In twee woorden: het beheer en de beveiliging van mobiele toestellen. Al is het takenpakket van mobile device management-systemen erg divers. Zo laten ze toe om bedrijfsdata op een toestel op afstand te wissen of om een toestel simpelweg uit te schakelen of te lokaliseren. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord doen gebruiken of bepaalde functies (zoals wifi of een camera op het toestel) afblokken. Of ze dwingen gebruikers een beleid af op hun smartphone en/of tablet. Naast het beheer en de beveiliging van de toestellen en hun data, komen dus ook de apps in het vizier. “Meer en meer van dergelijke systemen focussen ook op de mobiele apps”, merkt Maribel Lopez op. Ze specialiseren zich onder meer in app wrapping, dat bedrijven toelaat om apps (extra) te beveiligen, zoals via encryptie. Sommige bieden ook een zogenaamde enterprise app store, een centrale plaats waar werknemers apps, gericht op zakelijk gebruik, kunnen raadplegen. Allemaal taken die alsmaar crucialer worden voor een doorsnee organisatie, vindt Maribel Lopez. “Het wordt tijd dat bedrijven een strategie kiezen voor het beheer van al deze nieuwe toestellen en apps.”


KNOWHOW

08

3. Wie biedt mobile device management ? De markt van leveranciers is erg divers. “In totaal gaat het om tientallen fabrikanten, waarvan er binnen enkele jaren nog een vijftal echt representatief zullen zijn”, voorspelt Maribel Lopez.

Een steeds belangrijkere partij hier zijn telecomoperatoren, zoals Mobistar. Ook zij richten zich op deze markt, waarbij ze deze dienst in een totaalaanbod aanbieden, naast de hardware en connectiviteit. Dit is een troef die andere leveranciers vaak niet kunnen bieden, bevestigt Lopez. “Operatoren kunnen een valabel aanbod leveren in het beheer van mobiele toestellen, omdat ze een regelmatig contact met de klant onderhouden en ze traditioneel erg goed zijn in dienstverlening”, oordeelt ze.

4. Hoe verloopt mobile device management ?

maribel lopez ,

Oprichtster Lopez Research

Eigenlijk zijn er twee grote categorieën in mobile device management. Sommige systemen richten zich op het traditionele on premise, dus geïnstalleerd binnen het bedrijf zelf. De andere categorie zijn oplossingen via de cloud, waarbij mobile device management dus als dienst wordt aangeboden via het internet. Volgens Gartner baseert vandaag zowat 83 procent van de MDM-implementaties zich op on premise. De cloud is goed voor de overige 17 procent, al ziet onderzoeksbureau Gartner dat aandeel wel verder toenemen. “Een toepassing in de cloud heeft zeker voordelen, bijvoorbeeld voor de updates die automatisch kunnen gebeuren”, benadrukt Maribel Lopez, die ook deze categorie ziet toenemen. “Al zie ik het op termijn wel een minderheid blijven. Maar wel een erg relevante minderheid.”

De lettersoep in Enterprise Mobility: BYOD, CYOD en COPE? Bij het ‘mobiliseren’ van uw medewerkers steken een

len, bijvoorbeeld een reeks modellen van een be-

aantal afkortingen de kop op. Wij overlopen de be-

perkte groep fabrikanten. Voor een organisatie is

langrijkste:

het zo makkelijker om te controleren of een toestel voldoet aan de eisen op het gebied van functiona-

BYOD of Bring Your Own Device. Dit is de meest bekende. Werknemers brengen hun persoonlijk

liteit en beveiliging. COPE of Company Owned, Personally Enabled:

mobiel toestel van thuis mee. Zij gebruiken hun

Hierbij zijn de aangeboden toestellen, in tegen-

smartphone of tablet zowel voor het werk als voor

stelling tot bij BYOD en CYOD, eigendom van het

privédoeleinden.

bedrijf, maar kunnen werknemers ze ook voor

CYOD of Choose Your Own Device. Hierbij kiezen werknemers uit een vooraf bepaald aantal toestel-

persoonlijke doeleinden aanwenden. COPE is dus eigenlijk het tegenovergestelde van BYOD.


INSIGHTS

M Insights - Ieder zijn eigen toestel: vijf adviezen om het aan te pakken.

1. Begin met een pilootproject en breid dat geleidelijk uit. “Je begint best met een kleine gebruikersgroep, liefst met deelnemers over diverse departementen heen”, weet Michaël Peeters. Op die manier kan je als bedrijf testen hoe de infrastructuur, inclusief het wifinetwerk, reageert op intens mobiel gebruik.Tegelijk krijg je ook een idee van hoeveel tijd en ondersteuning mobiele toestellen in een bedrijfsomgeving vergen. 2. Maak formele afspraken met het personeel. Geen

Ieder zijn eigen toestel: vijf adviezen om het aan te pakken

BYOD zonder duidelijk beleid met afspraken over informatiebeveiliging, de noodzakelijke antivirussoftware op mobiele toestellen, veilige wachtwoorden, mogelijkheid om op afstand bedrijfsdata te wissen …

3. Let op de it-kosten. Besef dat de actieve ondersteuning van mobiele toestellen mogelijk meer inspanningen vergen. “Wij hebben dat opgevangen door de service desk voor een flink stuk te hervormen als een doe-hetzelf-service voor de eindgebruikers. Heel vaak werden wij gecontacteerd voor dezelfde problemen of vragen, zoals het opnieuw verkrijgen van een wachtwoord. Dat verloopt voortaan automatisch of via ons zelfbedieningsportaal.” 4. Hou de fiscaliteit in het achterhoofd. “Wij voorzien

miCHael peeTerS ,

Directeur Enterprise IT bij Mobistar

Ook Mobistar heeft een eigen project rond Bring Your Own Device (BYOD). Mobistar-medewerkers kunnen binnenkort zelf hun mobiel toestel en tablet gebruiken voor het werk. De belangrijkste systemen (iOS , Android en Windows) worden hierbij ondersteund. “Onze aanpak bestaat erin in om de nieuwe technologie ook vooraf intern uit te testen”, vertelt miCHaËl peeTerS, directeur Enterprise IT bij Mobistar. “Maar de echte meerwaarde van ons BYOD-project zit in het verhogen van de productiviteit en de mobiliteit van onze medewerkers. En omdat iedereen zijn eigen toestel kan meebrengen word je tegelijk ook een attractievere werkgever”, somt Michaël Peeters op. De ervaring met dit BYOD-project is ook erg nuttig voor Mobistar als dienstverlener. “Onze interne it-dienst ondersteunt met de opgedane ervaring namelijk het Enterprise Mobility 3.0-aanbod van Mobistar in de markt. Zo’n samenwerking is uniek voor ons bedrijf”, stelt hij. Op basis van de eigen ervaring als it-directeur biedt Michaël Peeters enkele tips of adviezen, die ook uw bedrijf kunnen helpen bij de realisatie van een BYOD-project.

nog steeds iedereen van een dekstop of laptop en bieden daarnaast de mogelijkheid tot BYOD. Beiden zijn werkinstrumenten maar alleen de desktop en laptop vallen onder een fiscaal gunstig regime. Komt er verandering in die fiscaliteit, dan zijn nieuwe, meer flexibele modellen denkbaar, zoals CYOD (Choose Your Own Device) en het verdwijnen van de bedrijfs-pc”.

5. De echte meerwaarde zit in de apps. Bedrijven kunnen mobiele toestellen beheren en beveiligen, maar de bijhorende apps. stelen de show. “Zij maken mogelijk dat veel taken ergens onderweg kunnen worden uitgevoerd, wat een duidelijke meerwaarde en productiviteitsverbetering kan bieden.”

Nog meer nuttige tips over BYOD leest u in onze gratis whitepaper over de nieuwe relatie tussen werk en privé, en de evolutie in communicatie die daarmee gepaard gaat. Dowload nu: http://business.mobistar.be/whitepaperbyod


TELTALK

10

It’s an

App world Mobiele applicaties zijn in opmars. Zowel nieuwe als bestaande zakelijke software komt terecht op smartphones en tablets, voor gebruik onderweg. “We staan voor een fundamentele ommekeer in het gebruik van software.” Een absolute groeimarkt zijn de Mobile Enterprise Application Platforms, die bedrijven helpen met het uitrollen van hun mobiele strategie, en apps in het bijzonder.


It’s an App world

11

Joe blake ,

Vice President Sales bij FeedHenry


TELTALK

12

Zo’n tiental jaar geleden was het nog vrij eenvoudig. U en uw medewerkers hadden een (vaste) pc en daarop stond software om voor het werk te gebruiken. Vandaag staan mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets, voorop en ook de software gaat mobiel. “Je zou verbaasd zijn over in welke mate zakelijke mobiele toepassingen de manier waarop bedrijven zakendoen werkelijk veranderen”, vertelt Joe Blake, Vice President Sales bij FeedHenry, dat een toepassing biedt voor het beheer en de creatie van mobiele apps. Dan denk ik aan een Britse politiedienst die bij het onderzoek van een delict het bewijsmateriaal verzamelt aan de hand van een tablet met een aangepaste mobiele app”, illustreert hij. “Zakelijke mobiele oplossingen worden steeds vaker gebruikt en ze hebben een directe impact in hoe organisaties hun kernprocessen ter plekke uitvoeren. Dit is geen gadget, maar een toepassing die echt hun kernactiviteit behelst”, oppert Joe Blake. Joe Blake haalt ook andere organisaties aan als fervente gebruikers van mobiele toepassingen, waaronder Network Rail, de organisatie die in het Verenigd Koninkrijk de spoorinfrastructuur uitbaat. “Zij hebben vandaag al diverse mobiele apps voor hun werknemers, en dat aantal zal de komende jaren fors toenemen”, stelt hij. “Dat gaat dan enerzijds om apps die hun ingenieurs kunnen helpen bij het onderhoud en de inspectie van de spoorinfrastructuur en apps om hun management team van real time business data te voorzien, en anderzijds om apps om hun passagiers te ondersteunen met actuele reisinformatie. Wat anderhalf jaar geleden inzake het gebruik van mobiele apps nog beperkt of verwaarloosbaar was, lijkt vandaag bedrijfskritiek. En dan moet de grote golf nog komen. Recente data leren ons dat

zestig procent van de organisaties plannen heeft voor mobiele toepassingen of apps.”

Platform voor beheer van apps Met de doorbraak van zakelijke mobiele apps komt meteen een resem it-uitdagingen aan de oppervlakte: de complexiteit van het ontwikkelen van apps voor diverse platformen en toestellen, de beveiligde integratie met achterliggende bedrijfssystemen, de distributie en controle van apps binnen een organisatie en het alsmaar durende lifecycle management. Steeds meer organisaties erkennen de noodzaak van een strategisch overzicht en kiezen voor platformen voor mobiele applicaties, ook wel Mobile Enterprise Application Platforms (kortweg MEAP) genaamd. “Deze platformen helpen bedrijven bij de ontwikkeling, veilige integratie, distributie en beheer van mobiele toepassingen”, verklaart Joe Blake, die met FeedHenry zelf zo’n MEAP aanbiedt. “’Dergelijk platform zorgt er onder meer voor dat bedrijven mobiele technologie kunnen gebruiken om hun zakelijke problemen op te lossen. Dit in plaats van zich zorgen te moeten maken om de technische complexiteit die gepaard gaat met het bouwen, integreren en uitrollen van apps op een betrouwbare manier.” Ook al bestaat de markt voor MEAP al een tijdje, de explosie van mobiele toestellen in bedrijven, gecombineerd met de trend rond Bring Your Own Device (BYOD) zal, volgens Joe Blake, de marktadoptie nog veel meer aandrijven. “De meeste grote organisaties bekijken de uitrol van tientallen mobiele apps, zowel voor intern (voor medewerkers) als extern gebruik (voor klanten). Zo’n MEAP is dan al snel noodzakelijk om dit op een kostenfficiënte en veilige manier te doen”, benadrukt Joe Blake. Dit aanbod speelt niet alleen in op de trend van mobiele toestellen en apps, maar ook op die van cloud computing, waarbij steeds meer infrastructuur en software buiten de bedrijfsmuren terecht komen. “Ook onze MEAP is gebouwd voor de cloud”, beaamt Joe Blake. “Cloud computing geeft organisaties de mogelijkheid om alle data op een veilige manier te bewaren en ze ook daar te benaderen”, aldus Joe Blake. En door het gebruik van open standaarden en tool kits voor app ontwikkeling is er ook geen zogenaamd vendor lockin, het fenomeen waarbij u als klant gebonden raakt aan een bepaalde leverancier.


an App world It’s

13

worden dan de mobiele toestellen zelf. Tenslotte gaat het erom wat je met je toestellen kan doen. Volgens onderzoeksbureau IDC is de markt van MEAP binnen drie jaar groter dan die van MDM”, stelt Filip Verbeke. Vooral voor telecomoperatoren als Mobistar liggen hier mogelijkheden. Mobistar heeft dit bergrepen en lanceert Enterprise Mobility 3.0. Belangrijke bouwstenen hierbij zijn hun eigen MDM-systeem, en hun klantenaanbod rond MEAP. “Dergelijk totaalaanbod is een slimme en goede keuze, ook voor hun klanten”, vindt Filip Verbeke. “Operatoren zijn de enige partij die al deze mobiele oplossingen en diensten ook effectief aan mekaar kunnen knopen”, oordeelt hij. “Ze kunnen een soort van one-stop voor enterprise mobilility aanbieden aan bedrijven met diensten en producten rond mobiliteit. Het zal hun klanten ook helpen bij hun mobiele strategie. Want dat bedrijven vroeg of laat resoluut inzetten op mobiele oplossingen staat als een paal boven water.” filip verbeke ,

Managing Director bij MC2BIS

Rol van een mobiele operator Daar waar vandaag veel bedrijven bezig zijn met vat te krijgen op hun smartphones en tablets via een systeem als Mobile Device Management

Hele softwaremarkt gaat mobiel De opmars van mobiliteit zal de hele zakelijke softwaremarkt de komende jaren fundamenteel veranderen. Want naast de mobiele toepassingen die bedrijven zelf ontwikkelen om hun eigen organisatie te ondersteunen, zijn er ook de bestaande en gestandaardiseerde softwarevormen. Een mooi voorbeeld vinden we bij CRM (Customer Relationship Management) of het beheer van klantenrelaties, zowat de meest gebruikte vorm van bedrijfssoftware bij Belgische bedrijven. Dan denken we aan het uitrusten van verkopers of technici met mobiele oplossingen. Die hele CRM-markt zal een totale metamorfose ondergaan: van traditionele software voor pc’s gaat het naar mobiele apps voor smartphones en tablets. Zijn er vandaag 200 CRM-apps beschikbaar in de

“ De opmars van mobiliteit zal de hele zakelijke softwaremarkt de komende jaren fundamenteel veranderen.” (kortweg MDM), zijn MEAP’s dus de volgende stap: het overzicht bewaren op uw mobiele businessapplicaties. “Beide markten, MDM en MEAP, groeien langzaam maar zeker naar elkaar toe”, denkt Filip Verbeke, managing director bij MC2BIS, de lokale partner van FeedHenry in ons land, dat ondersteuning biedt bij mobiele projecten in bedrijven. “Maar uiteindelijk zullen de apps voor bedrijven belangrijker

zogenaamde app stores, dan zullen dat er volgens Gartner volgend jaar al 1.200 moeten zijn. Of hoe CRM meer en meer een app wordt. Verkopers en technici zijn typische mobiele medewerkers. Al zijn zij zeker niet de enigen. Ook collega’s op een binnenpost, bijvoorbeeld een winkel of kantoor, verplaatsen zich meer en meer. “Zelf schat ik dat intussen al zowat de helft van de medewerkers in een organisatie een mobiel profiel heeft”, zegt Filip Verbeke. Ook andere categorieën in zakelijke software passen zich aan aan de mobiele evolutie. “Net zoals verticale toepassingen, eigen aan een bepaalde sector of industrie, steeds vaker mobiel gaan”, stipt Filip Verbeke aan. “Dikwijls gaat het om mobiele apps voor klanten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een app uit de farmaceutische sector, die bijvoorbeeld begeleiding voor een dieet biedt via de smartphone.”


TELTALK - M Insights

INSIGHTS

14

“ Enterprise Mobility 3.0 verandert de kijk op uw organisatie” STÉpHaNe beaUDUiN ,

Chief B2B Officer bij Mobistar

“Er komt een vloedgolf aan mobiele oplossingen op ons af”, vertelt Stéphane Beauduin, Chief B2B Offi cer bij Mobistar. “Bedrijven hebben niet alleen nood aan controle, maar kunnen er in alle opzichten beter van worden”, luidt zijn betoog. “Mobiliteit is een game changer, biedt een verbeterde customer experience en doet uw organisatie beter werken. De mogelijkheden zijn legio.” Twee grote trends heeft Stéphane Beauduin de voorbije jaren zien opduiken. Enerzijds zijn mensen meer en meer geconnecteerd met elkaar. Anderzijds is er een duidelijke overgang van de traditionele pc naar mobiele toestellen. “Volgens Gartner zullen mobiele toe-

stellen als smartphones en tablets, dit jaar de dominantie van de pc overnemen als het meest vooraanstaande toestel om op het internet te surfen”, vertelt Stéphane Beauduin enthousiast. De forse opmars van mobiele apparaten is hierbij opmerkelijk. “Alleen al het aantal smartphones zal dit jaar wereldwijd op maar liefst 1,82 miljard uitkomen.” Deze evolutie is opmerkelijk, maar heeft dit alles ook consequenties voor bedrijven? Is het niet enkel een consumentenkwestie? Stéphane Beauduin: “Organisaties kunnen deze trend niet naast

zich neerleggen. Nieuwe en mobiele technologie wordt vandaag steeds meer door hun werknemers geïntroduceerd en niet zozeer via de it-afdeling. Al moet die laatste wel kunnen volgen. Bovendien zetten niet alleen je eigen medewerkers, maar ook je klanten de stap naar het mobiele tijdperk. Als je merkt hoe handig kinderen zijn met het aanraakscherm van een tablet, dan besef je dat er iets fundamenteel is veranderd. Dit is blijvend.” Is deze trend niet al jaren aan de gang? Hoe nieuw en ingrijpend is dit? “Deze evolutie lijkt voor sommigen misschien niet nieuw, maar ze is wel ingrijpender dan ooit tevoren. Tot voor een paar jaar hadden we het over diensten en mogelijkheden als mobiel internet en telewerken, waarbij collega’s af en toe thuis of onderweg konden werken,


Enterprise Mobility 3.0 verandert de kijk op uw organisatie

dankzij aangepaste technologische voorzieningen. Maar deze trend, die wij omschrijven als Enterprise Mobility 3.0 (zie kader), is veel ingrijpender. Het gaat niet zozeer om het mobiliseren van een aantal taken of aspecten van uw bedrijf, maar om het mobiliseren van uw hele organisatie.” Waar liggen in deze trend rond Enterprise Mobility 3.0 dan de kansen voor bedrijven? “Vandaag bestaat de kans erin om je hele organisatie en bedrijfsprocessen onder de loep te nemen, deze te mobiliseren en zo de hele manier waarop uw bedrijf functioneert te herdenken en te verbeteren. De huidige evolutie naar Enterprise Mobility 3.0 is een game changer en de mogelijkheden zijn legio. Denk aan verkopers die via een tablet van overal hun voorraad aan producten kunnen raadplegen. Of aan projectmanagers of technici die op de werf zelf het projectverloop rapporteren. Tot zelfs aan vliegtuigmaatschappijen die kilo’s papieren instructies vermijden door hun vliegend personeel uit te rusten met een tablet. Bij al die projecten is er een duidelijke winst aan efficiëntie en productiviteit. Bovendien gaat het niet enkel om het verbinden van mensen, maar ook om machines die worden geconnecteerd. Ook dat is Enterprise Mobility 3.0. Je merkt vandaag dat voor bedrijven de focus verschuift naar het mobiele in al zijn aspecten. Ook wij bij Mobistar zetten in op deze trend. Terwijl veel andere operatoren zich toch nog in eerste instantie richten op de klassieke vaste communicatie. ”

15

Aan welke Mobistar-diensten of bouwstenen denkt u dan in functie van Enterprise Mobility 3.0? “Enerzijds is er ons aanbod rond mobiele toestellen, onze aangepaste klantenondersteuning en tariefplannen en diensten, zoals Invoice Split, een dienst waarmee je de kosten voor het bedrijf perfect onder controle kan houden. Bovendien vereist Enterprise Mobility voor organisaties nog andere bouwstenen, zoals ons aanbod rond mobile device management. Die dienst zorgt voor het beheer en de beveiliging van mobiele toestellen en hun apps. Een andere, opkomende component is een Mobile Enterprise Application Platform (MEAP). Dat is een toepassing voor het beheer en de uitrol van mobiele applicaties binnen bedrijven, die wij aanbieden. Al verloopt ons gehele aanbod in nauwe samenwerking met ons ecosysteem van partners en telkens op maat van de behoeften van onze klanten.”

Enterprise Mobility 3.0: de derde golf in mobiliteit Enterprise Mobility 3.0 is de algemene term. Maar waarom 3.0? De eerste golf ontstond zowat tien jaar gelden met de opmars van mobiele toestellen in functie van dataverkeer, met BlackBerry toen als voortrekker. De tweede golf in mobiliteit kenmerkte

Gaat deze evolutie niet zodanig snel dat u beter afwacht om te kijken welke richting het uit gaat?

zich in het feit dat de klemtoon verschoof van specifieke toestellen naar apps en app stores. “Hiermee ging er een wereld open. Vandaag kunnen er voor systemen als iOS en Android, maar ook van Black-

“Afwachten lijkt me geen optie. Want het is er al. Het komt er voor bedrijven op aan om controle te verwerven, om het beheersbaar te maken. Ik verzeker je dat het een gigantische nachtmerrie wordt als je deze nieuwe evolutie niet beheert. Veel bedrijven moeten de wildgroei aan mobiele toestellen, als smartphones en tablets, en bijbehorende apps opnieuw in de hand krijgen. In het verlengde daarvan kunnen ze hun bestaande bedrijfsprocessen digitaliseren en mobiliseren, wat vandaag vaak nog niet het geval is. Maar bovenal kunnen ze aan business transformation doen. Om met een nieuwe bril door hun organisatie te kijken om te ontdekken hoe ze anders en beter kunnen werken met behulp van de mobiele oplossingen en diensten van Mobistar.”

Berry en Windows vele duizenden mobiele apps worden gebruikt.” De derde golf gaat verder, want heeft een impact op de hele organisatie. Het behelst het verbinden van machines met simkaarten en het uitrusten van medewerkers met mobiele toestellen en apps zodat ze productiever zijn en efficiënter kunnen werken. Mobiele toestellen, machines, technologie en diensten vormen bij Enterprise Mobility 3.0 de kern van uw organisatie. “In deze golf gaat het om het mobiliseren van uw hele business en het (her)bekijken van uw bedrijfsprocessen”, besluit Stéphane Beauduin.


&Mobistar

16

TAXIS VERTS alle krachten gebundeld

Hoe de Enterprise Mobility-aanpak van Mobistar TAXIS VERTS nog mobieler maakt

MICHEL PĂŠTRE, Beheerder bij Taxis Verts


Alle krachten gebundeld

17

Meer dan 500 taxi’s, 120 bestelwagens voor pakketten, 1000 chauffeurs, 9000 oproepen per dag, om de 15 seconden dataverkeer vanuit elk voertuig en duizenden tevreden klanten … Cijfers zeggen soms meer dan woorden. En deze cijfers vertellen dat Taxis Verts het grootste taxibedrijf van Brussel, er samen met zijn communicatiepartner Mobistar in slaagt om een onberispelijke service te bieden. Of hoe Enterprise Mobility 3.0 op een uiterst efficiënte manier mensen, maar ook voertuigen verbindt. Enterprise Mobility 3.0 … Bent u al mee? De samenwerking tussen klanten, medewerkers, leveranciers, … verloopt vandaag anders dan een decennium geleden. En dat geldt ook voor de communicatie, want die verloopt nu sneller tussen mens en … machine. Een sprekend voorbeeld hiervan is Taxi Verts. “Vroeger gebruikten we een privé-antennenetwerk. Maar het aantal gegevensuitwisselingen bleef maar stijgen, en de dekkingsgraad liet te wensen over. Bovendien wilden we onze dienstverlening verbreden, ook online”, vertelt afgevaardigd bestuurder Michel Pêtre. Het bedrijf had dus meer nodig dan een ‘gewone’ operator. Het wou een partner om met zijn communicatie een nieuw tijdperk in te gaan.

uitwisselingen is dat zeker wel. Een voorbeeld: elke 15 seconden wordt de locatie van zo’n 700 voertuigen doorgestuurd. “Voor de verwerking van die gegevens gebruiken we overigens software die speciaal werd ontwikkeld door onze partner Tradecom, uiteraard in nauw overleg met Mobistar.” Taxi Verts is een van de enige drie Europese taxibedrijven met zo’n geavanceerd systeem.

Extra mogelijkheden, extra services, extra klanten Investeren in software, de internationale markt afspeuren naar nieuwe technologieën en mee de vruchten plukken van de vooruitgang bij een toekomstgerichte communicatiepartner. Dankzij deze doordachte aanpak biedt Taxi Verts een onberispelijke service, handige tools zoals online reserveren en de voordelen van nieuwe mobiele technologieën. Alles verloopt bovendien via de meest efficiënte communicatiekanalen én routes, wat dan weer tijd, geld en kilometers uitspaart.

Onze partners tot uw dienst

Meer flexibiliteit dankzij Enterprise Mobility 3.0 van Mobistar

Geen twee bedrijven die op een identieke manier functioneren.

Taxi Verts vond een alternatief voor zijn antennenetwerk bij Mobistar, dat volop inzet op Enterprise Mobility 3.0. “Hun mobiel netwerk en machine-to-machinetoepassing bleken ideaal voor onze specifieke noden. Routes, adressen, gpsgegevens enzovoort, het verschijnt allemaal in real time via de server op de pda van onze chauffeurs.” De nodige bandbreedte is dus niet enorm, maar het aantal gegevens-

bedrijven omvat communicatie meer dan bellen, sms’en of mobiel surfen.

Net daarom wil Mobistar zo dicht mogelijk bij zijn klanten staan met een mix van producten en diensten op hun maat. Maar daar blijft het niet bij. In vele Het is soms een cruciaal onderdeel van hun kernactiviteiten. Dan denken we aan track & trace, mobiele betalingen, real time informatie voor klanten enzovoort. Ook op dat vlak willen we toekomstgerichte oplossingen bieden die perfect voldoen aan de noden van uw bedrijf. Mobistar is de absolute marktleider in België als het op machine-to-machine aankomt. We zijn wereldwijd actief, en zijn het internationale competentiecentrum Machine-To-Machine voor de Orange-groep. Bovendien bundelen we al jarenlang de krachten met een aantal gespecialiseerde partners. Benieuwd wat Mobistar en deze partners voor uw zaak kunnen betekenen? Neem snel een kijkje op http://business.mobistar.be/matma.


REVIEW

18

Samsung Galaxy Tab 3 10.1. Strak. Performant. En budgetvriendelijk. Wat ons meteen opvalt bij de Tab 3 is het grote 10�-HD-scherm, de strakke lijnen en het geringe gewicht (510 g). Mooi. Maar laten we deze tablet aanzetten en tot de essentie komen. We hebben zo onze eigen manier om te ontdekken hoe soepel een toestel draait: we openen Word, Excel, PowerPoint en de internetbrowser. En we laten een liedje spelen en openen nog enkele apps. En dan gaan we aan het werk op het ding.


REVIEW

Aangenaam hoe alles instinctief verloopt en zonder haperingen verschijnt op het uiterst heldere, scherpe scherm (1280 x 800 pixels). Daarvoor zorgt het nieuwe besturingssysteem van de verrassend betaalbare Galaxy Tab 3: Android 4.2. Dit – door Samsung bewerkte – mobiele platform biedt een ongeziene gebruikerservaring. De gloednieuwe 1,6GHz-dualcore processor doet dan weer wat Samsung belooft, namelijk presteren. En niet te vergeten, de Tab 3 beschikt over LTE, en is dus helemaal klaar voor de vierde generatie mobiel internet.

Nog een uitsmijter? Het nieuwe ‘Channel Bonding’ bundelt 2 wifikanalen waardoor we nog sneller surfen. Altijd fijn. Samengevat: deze tablet vervult al onze wensen als mobiele multimediale drager.

Snel en vloeiend in gebruik We laten onze vinger voor het eerst over het grote, heldere 10”-scherm glijden, en meteen ronkt de 1.6 GHz-dualcoreprocessor onder de motorkap – figuurlijk, uiteraard. Doorheen het menu navigeren, apps gebruiken, een presentatie afspelen, gamen, surfen … Het gaat allemaal zonder haperingen, zelfs als we aan het multitasken zijn. Nog een voordeel: de processor ondersteunt zogenaamde channel bonding. In mensentaal: er worden twee wifikanalen gebundeld waardoor we gevoelig sneller kunnen surfen. Altijd fijn.

19

Iedereen lust Jelly Bean De Galaxy Tab 3 10.1 draait op Android 4.2, bijgenaamd ‘Jelly Bean’. Dit mobiele besturingssysteem is geschikt voor zowel tablets als smartphones en biedt nieuwe mogelijkheden. Zo typen we nog sneller dankzij Gesture Typing, een geïntegreerd Swypetoetsenbord. Er is ook multi-user support, waarmee we verschillende gebruikersaccounts kunnen aanmaken. Ook niet te versmaden: we kunnen draadloos content delen met een hdtv en 360°-foto’s maken met Photo Sphere. Voor elk wat wils, dus.

Hier kunnen we ook niet naast kijken … Foto’s, presentaties, … ze komen volledig tot hun recht op het WXGA-scherm met haarscherpe kwaliteit (1280 x 800 pixels). En wie hard werkt (zoals wij), mag ook hard ontspannen: films worden afgespeeld in 1080p-Full HD-kwaliteit, mét superieur Dolby-geluid. Extra geheugen bovenop de standaard 16 GB is dus al snel geen overbodige luxe. Geen probleem: met een micro-SD-kaart kunnen we tot 64 GB gaan. Uren kijk- en gameplezier gegarandeerd. Nog ander moois: Samsungs ChatON messengerapp is voorgeïnstalleerd, net zoals de klassiekers Gmail, Google+, YouTube, Google Talk en Google Now. De Tab 3 10.1 beschikt bovendien over een geavanceerde connectiviteit (WiFi, WiFi Direct (tussen twee toestellen), Infrared, Bluetooth 4.0, USB 2.0 en 3G/4G-ondersteuning). Zijn ook in de zachte prijs inbegrepen: gps, een 1.3-megapixel frontcamera/webcam, een 3-megapixel camera aan de achterzijde waarmee u foto’s en video's maakt in 720p-HD-kwaliteit.

Conclusie? U krijgt absoluut waar voor uw geld Een budgetvriendelijke tablet met een optimale gebruikerservaring en connectiviteit, een hoogkwalitatief 10”-touchscreen, talloze apps en mogelijkheden, en een mooi lijntje. Wij zijn alvast fan van de Samsung Galaxy Tab 3 10.1. Meer info of deze tablet kopen? Snel naar http://business.mobistar.be/toestellen.


20

Wilt u een vast datanetwerk dat convergent en betrouwbaar is? Mobistar Matrix Solutions Bied uw bedrijf een unieke oplossing Permanent contact met uw bedrijf en uw professionele relaties, via het internet of via uw vaste telefoon, en dat tegen een voordelig tarief? Met Mobistar Matrix Solutions kan het allemaal. Kies uw diensten in functie van uw noden en stel uw oplossing samen op maat van uw bedrijf.

Ontdek de oplossing die bij u past en vind alle info op http://business.mobistar.be/matrix.


SMARTTOOLS

21

Ontdek hier praktische oplossingen voor onmiddellijk gebruik Communicatie in een stroomversnelling Bedrijven die een intern communicatiesysteem wensen op te starten, kunnen vanaf nu kiezen voor Lync 2013. Lync biedt de mogelijkheid om te chatten met uw contacten, te bellen, videogesprekken op te zetten of vergaderingen te houden. Lync-gebruikers kunnen nu ook contacten leggen via Skype en op die manier wereldwijd honderden miljoenen mensen bereiken.

Intelligent typen Smartphones en tablets zijn fantastische uitvindingen, maar zonder extern toetsenbord is het niet aangenaam om lange teksten te typen. Het foutenpercentage ligt op een tablet namelijk veel hoger dan op een echt toetsenbord. Tenzij u SwiftKey gebruikt. Deze intelligente app leest uw teksten mee terwijl u typt en voorspelt het volgende woord of zelfs de rest van de zin. Dat is niet enkel ontzettend handig maar ook erg tijdbesparend.

Wanneer uw onderneming een licentie heeft van een Microsoft Lync-server of gebruik maakt van een Office 365-pakket, kan u al aan de slag met Lync 2013. Wie beroepshalve vaak onderweg is, zal graag horen dat de mobiele versie van Lync 2013 nu met een aanraakscherm werkt, voor nog meer gebruiksgemak. De mobiele versie van Lync kan u onder andere op Play.Google.com gratis downloaden.

SwiftKey begrijpt u. De app voorspelt het woord dat u wilt typen en kan overweg met maar liefst zestig verschillende talen. Helemaal handig is dat u kan swipen over bepaalde letters om lange woorden sneller te typen. Omdat de app uw woordgebruik en stijl wilt leren kennen, moet u wel rekening houden met een leercurve. De app is geschikt voor zowel Androidsmartphones als -tablets en kost 3,99 eurp (incl. btw). U kan de app downloaden in Play.Google.com.


SMARTTOOLS

22

Beheer uw mobiele toestellen met Mobile Device Management van Mobistar Meer en meer werknemers gebruiken smartphones en tablets binnen een professionele omgeving. Om deze toestellen op een veilige manier toegang te geven tot uw bedrijfsgegevens, kan u nu kiezen voor Mobile Device Management, Mobistar’s eigen oplossing om mobiele apparaten te beheren. Mobile Device Management (MDM) is een totaaloplossing, van beveiliging en beheer van applicaties tot een realtimestatusoverzicht van uw mobiele vloot. U beheert verschillende toestellen en besturingssystemen met één enkele oplossing.. Veiligheid speelt een centrale rol binnen MDM. Ze kent u een unieke toegangscode toe aan elk toestel en beschermt uw gevoelige bedrijfsinformatie tegen derden. En indien een toestel gestolen wordt of zoek raakt, blokkeert u op afstand de bedrijfstoegang en verwijdert u de bedrijfsgegevens.

Slim noteren met Notability Aantekeningen, schetsen, ideeën … Dankzij Notability is het maken van notities tijdens vergaderingen of brainstormsessies een stuk eenvoudiger. Helemaal interessant is dat u ook audio-opnames kan toevoegen en afbeeldingen of andere mediabestanden kan invoegen. Met één tik op het scherm deelt u het geheel vervolgens met collega’s. Dit is de allereerste app die veel verder gaat dan de basisfuncties van een simpel notitieboekje.

Verder maakt u uw eigen bedrijfs appstore aan met daarin uw ondernemings- en publieke applicaties van uw keuze. En uw werknemers krijgen toegang tot bedrijfsmail, kalender, contactenlijsten, wifi en VPN -netwerken volgens de veiligheidsrichtlijnen van uw onderneming.

Niet onbelangrijk is dat Notability overweg kan met PDF-bestanden. Laad een file en maak er rechtstreeks aantekeningen in. Zoom snel in en uit om ook gedetailleerd te werken. Ook handig is dat de app uw documenten automatisch synchroniseert en opslaat in de cloud. Notability staat niet voor niets in de top 20 van betaalde iPad-apps. Notability is geschikt voor iPad en kost

Wenst u meer info? Neem contact op met uw accountmanager

1,79 euro (incl. btw). Te downloaden in

of surf naar http://business.mobistar.be/mdm en voor u het weet,

iTunes Store van apple.

hebt u de (mobiele) touwtjes stevig in handen.


MUSTHAVES

23

Leuke hebbedingetjes voor de mobiele mens en de slimme kantoortijger.

1.

Verander een digitale uitdaging in een voordeel

Hoe helpt moderne technologie bedrijven om zo effectief mogelijk te groeien? Een cruciale vraag waar op Mark P. McDonald en Andy Rowsell- Jones in hun boek “The Digital Edge” een antwoord op trachten te geven. De lezer leert aan de hand van interessante cases gecombineerd met handige tips hoe een onderneming een evenwichtige digitale én fysieke entiteit vormt. Verder toont “The Digital Edge” aan dat smartphones, de cloud en tal van andere digitale middelen uw onderneming een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie bezorgen. 'The Digital Edge' is nu – hoe kan het ook anders? – digitaal beschikbaar op https://itunes.apple.com, en dat voor 4,49 euro (inclusief btw).

2.

Vaarwel, foute computerhouding! Vermoeide ogen, een muisarm en rugklachten zijn typische gevolgen van een verkeerd computergebruik. Met de Biofeedback Posture Trainer vermijdt u in elk geval al een pijnlijke rug. Zodra de Trainer een verkeerde zitof leeshouding opmerkt, begint hij lichtjes te trillen. Enkel een gezonde zithouding kan het getril doen stoppen. U hoeft de Biofeedback Posture Trainer niet heel de tijd te dragen. Drie dagelijkse sessies van twintig minuten volstaan voor een langdurig effect.

3.

De schaduw van de ninja Betalen met uw smartphone of bellen met uw bankkaart? De CardNinja maakt het allemaal mogelijk. Dit handige hebbeding bevestigt uw bankkaart aan uw smartphone, waardoor u in principe nooit meer uw huis of het kantoor verlaat zonder een van de twee te vergeten. De motivatie van de mensen achter de CardNinja? “Verlost geraken van de tirannie van de portefeuille.” De CardNinja komt momenteel in drie kleuren; zakelijk zwart, grijs en donkerpaars. Door zijn geringe afmetingen (amper 5,8 op 7,1 centimeter) past hij ongemerkt op de achterkant van uw smartphone. Wenst u er nu al een of meerdere

De Biofeedback Posture Trainer

ninja’s te bestellen? Dat kan voor net

is voor 70 euro (incl. btw) te koop bij

geen 20 dollar (btw inbegrepen) op

Hammacher Schlemmer, exclusief verzendingskosten.

http://www.cardninja.com. Opgelet! Er komen nog verzendingskosten bij.


Gebruik heel België als uw kantoor.

Meer info: http://business.mobistar.be/businesseverywhere. Mobistar Business Solutions © 2013 Mobistar, alle rechten voorbehouden. Mobistar is een gedeponeerd merk. De in deze brochure vermelde merknamen zijn handels- of geregistreerde merken en zijn de eigendom van hun respectieve fabrikanten. De eigenschappen van de vermelde producten en diensten kunnen zonder voorafgaande verwittiging veranderd worden. Mobistar kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen bij het opmaken en drukken van deze uitgave. Realisatie: Cypres / Sign’

(10/2013)

Surft u regelmatig of intensief? Wij hebben de formule die bij u past. Business Everywhere Essential: 2 GB voor 16 € per maand (excl. btw) Business Everywhere Intense: 5 GB voor 25 € per maand (excl. btw)

V.U.: Bart De Groote, Bourgetlaan 3 B-1140 Brussel. KBO 0456.810.810, RPR Brussel.

Business Everywhere Essential en Business Everywhere Intense: mobiel internet op uw tablet of laptop, om overal te werken.

M Magazine #11 Nederlandse editie