Page 1

01 M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Nummer 10 Jaargang 4 Mei 2013

De perfecte storm in telecom JAN H EIN BAKKERS a nalist bij idc “ De toekomst ligt in de hybride netwerken”

KNOWHOW In 3 stappen naar de ideale telecomoplossing

NMBS Mobistar helpt treinen rijden

REVIEW Blijf niet op kantoor met de Nokia Lumia 920


THIS IS LUMIA.

Packed with advanced features from the inside out, the new Nokia Lumia runs Windows Phone 8, with Microsoft® Office straight out of the box. Microsoft IE10 delivers super-responsive browsing on an HD+ screen that’s built to last. Noise cancellation gives you better call quality and it offers added security from hardwareaccelerated encryption. It even comes with wireless charging, so you can charge up without plugging in.

NEW NOKIA LUMIA 820 WITH WINDOWS PHONE 8

Opt for Mobistar Connect Mail&Surf and have all the mail and internet possibilities on your Nokia Lumia 820. For more information, contact your Mobistar Account Manager or go to http://business.mobistar.be/connectmail

© 2012 Nokia. All rights reserved. © 2012 Microsoft. All rights reserved. Wireless charging shell required.

DON’T COMPROMISE. SWITCH TO THE WORLD’S BEST BUSINESS SMARTPHONE.


PERSPECTIEF

04

ECHO Tools, trends

04 06 11

POLL Eén of meerdere

14 17 20

TELTALK De perfecte storm

en inside-informatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

telecomleveranciers? KNOWHOW in 3 stappen

naar de ideale telecomoplossing.

M INSIGHTS Bedrijven verwachten een persoonlijke aanpak, ook voor hun telecom.

in telecom. M INSIGHTS Het netwerk

als drijfveer voor uw business. &MOBISTAR NMBS:

Mobistar helpt treinen rijden.

22 25

REVIEWS Soepel schakelen

tussen uw toestellen.

Alles komt samen Werelden die vroeger afgescheiden waren, groeien steeds meer naar elkaar toe. Neem nu it en telecom. Tot voor een paar jaar stonden die eerder los van mekaar. Vandaag gaan spraaken dataverkeer via hetzelfde netwerk. Ook vaste en mobiele communicatie raken meer en meer geïntegreerd, met bijvoorbeeld een mobiele backup-lijn voor een vaste verbinding. Convergentie is vandaag een vooraanstaande trend in het bedrijfsleven. Dat is niet alleen wat ik zelf ervaar in mijn job, maar ook wat vooraanstaande onderzoeksbureaus als Gartner vermelden. Consultants als Accenture en Avenade spreken zelfs over ‘The Hyper-Convergence Effect’. Convergentie draait bij hen zelfs niet enkel rond it en telecom, ook andere domeinen convergeren. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die u besteedt aan werk en privé. Die werelden vloeien ook steeds meer in elkaar over.

SMARTTOOLS Praktische

oplossingen voor onmiddellijk gebruik. Wunderlist, TEDTalks mobile ...

27

03

MUSTHAVES Leuke

hebbedingetjes: Just Mobile Highway Pro, Life Proof en Logitech BCC950 ConferenceCam.

Het is in het licht van deze trends dat wij bij Mobistar een nieuwe dienst lanceren: Mobistar Matrix Solutions, dat u de connectiviteit bezorgt die u nodig hebt in combinatie met diensten die aansluiten bij uw organisatie. Het maakt voor u een convergente oplossing mogelijk, die onder meer zowel spraak- als dataverkeer biedt over een vaste lijn. Het is een antwoord op concrete noden. Telecom en netwerkverbindingen worden alsmaar belangrijker voor een onderneming. En dat belang neemt steeds toe. Bovendien werkt elke organisatie anders. Of het nu gaat om een Belgisch bedrijf met vestigingen in eigen land, een filiaal van een onderneming of multinational. In dit nummer bieden wij u de bouwstenen van uw ideale telecomoplossing. Want net zoals uw bedrijf snel inspeelt op opportuniteiten en evolueert, moet uw communicatie dat ook doen. In dit nummer van M, overigens al de tiende editie van ons blad, vertellen wij u er alles over.

De standpunten die geciteerde personen in dit magazine innemen, zijn niet noodzakelijk die van Mobistar.

Ik wens u veel leesplezier. Stéphane Beauduin, Chief B2B Officer bij Mobistar


ECHO

04

Tools, trends en inside-informatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat Met Mobistar belt en surft u nog voordeliger in het buitenland Internationale bel- en surfkosten zijn de laatste jaren sterk verlaagd en er bestaan verschillende controlemechanismen. Zo krijgen Mobistar-gebruikers bijvoorbeeld automatisch bericht zodra 75 % van hun limiet verbruikt is (wettelijk bepaald op 80 %) en vervolgens eentje wanneer de 100 % bereikt is. Bovendien dalen ook dit jaar de bel- en surftarieven vanaf 1 juli in navolging van de Europese regelgeving. Surfen is de afgelopen twee jaar dus zes keer zo goedkoop geworden. U betaalt amper iets meer dan in eigen land! We hebben nog meer goed nieuws: vanaf 1 juli maakt Kroatië ook deel uit van de Europese Unie. Anders gezegd: bellen vanuit en naar dit land wordt aanzienlijk goedkoper! Als u al beschikt over een formule waarbij internationaal bellen en surfen inbegrepen zitten, zal deze automatisch aangepast worden. U geniet meteen van de nieuwe voorwaarden en voordelen van uw abonnement.

Meer weten over goedkoop surfen en bellen

Netwerken alsmaar sneller Eén op de drie organisaties in de Benelux maken gebruik van interne netwerken met een maximale doorvoersnelheid van 10 GB. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van het ict-bedrijf ISIT bij 214 ict-verantwoordelijken. Dit zou bovendien snel kunnen toenemen. Zo zou, zo blijkt uit de rondvraag, 40 % van de ondervraagde bedrijven overwegen om over te schakelen op 10 GB-netwerken, terwijl 9 % stelt dat hun organisatie reeds op korte termijn zal overstappen naar een 10 GB-netwerk.

in het buitenland? Bezoek voor meer info de webpagina http://business.mobistar.be/roamingdata.

bron: www.telindus.nl

Eén of meerdere telecomleveranciers? Hebt u voor uw bedrijf of organisatie het liefst één operator, wat mogelijk een stuk efficiënter is inzake coördinatie en communicatie? Of wilt u uw eieren liever niet in één mand leggen, en opteert u voor diverse partijen? Doe mee aan onze poll.

Verkiest u één telecomleverancier voor zowel uw vaste als uw mobiele communicatie?

 

Ja, liefst één partij

POLL

Neen, liefst meerdere aanbieders Geef uw mening op http://business.mobistar.be/poll.

Neem deel


ECHO

05

Back-up voor uw IP VPN-netwerk

Meest fervente sms’ers in België zijn … treinen

Mobistar biedt twee back-upoplossingen voor uw IP VPN-netwerk: de 3G- en de internetback-up. Beide systemen zorgen ervoor dat uw IP VPN beschikbaar blijft bij storingen op de standaardconnectie.

En u dacht dat jongeren fervente sms’ers waren? Als u ooit een top 10 zou opmaken van personen of machines die dagelijks het meeste sms’jes versturen, dan zouden er in die lijst weleens wat treinen kunnen opduiken. Voor de NMBS is sms, en de technologie van machine-to-machine (M2M) in het algemeen, namelijk een cruciaal element voor hun dienstverlening.

Het zijn volwaardige back-ups. Ze werken dus compleet onafhankelijk van het primaire IP VPN-netwerk. De 3G- en de internetback-up worden gepreconfigureerd en treden automatisch in werking bij storing op de standaardconnectie. Door de back-upconnectie blijven bepaalde applicaties, zoals betaaltransacties, verder functioneren. Om de veiligheid te waarborgen maakt de back-upconnectie gebruik van encryptie.

Er zijn treinen die vandaag tot een paar duizend sms’jes per maand versturen. Het totale rollend materieel van de NMBS genereert in totaal dagelijks maar liefst ongeveer 210.000 inkomende sms’jes.

Naast als pure back-ups kunnen deze 3G- en internetverbindingen ook als primaire connectie worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor tijdelijke of mobiele kantoren. Vragen over één van deze oplossingen? Praat erover met uw accountmanager. In het artikel op p. 11 leest u

Lees het verhaal van NMBS over hun gebruik van M2M

meer over de geïntegreerde oplossingen van Mobistar.

en sms, met Mobistar als partner, op pagina 20.

Vijf tips rond ‘Bring Your Own Device’

Download nu

Meer en meer bedrijven geven hun werknemers de keuze in mobiele toestellen, zoals smartphones of tablets. Dat bleek uit een kleine steekproef op een recente rondetafel, georganiseerd door Mobistar bij een twintigtal it- en hr-verantwoordelijken. Uit de discussie onthouden we bovendien enkele tips:

1 2 3

‘CYOD’ in opmars. Bij veel bedrijven is, in plaats van BYOD de zogenaamde CYOD van tel: ‘Choose Your Own Device’. Hierbij biedt de werkgever de werknemers een reeks van toestellen aan waaruit ze moeten kiezen. Iedereen is betrokken partij. Een vrije keuze van toestellen heeft impact op de it-afdeling en de hr-afdeling. Maar er zijn nog andere betrokkenen zoals uw financiële- en juridische afdeling en niet te vergeten: de gebruikers zelf. Security staat bovenaan. De verantwoordelijken haalden security en policy aan als belangrijkste aandachtspunten bij projecten rond BYOD.

4 5

Naast devices, ook apps. Niet enkel de keuze van toestellen, maar ook de applicaties of apps op die toestellen, zijn van belang. Hoe kan een bedrijf die bouwen, distribueren, beheren en beveiligen? Meer dan iPad alleen. Een iPad spreekt vandaag veel werknemers aan. Maar toch blijkt menig bedrijf nu en in de toekomst ook andere tablets te overwegen, mede omdat die qua prijs interessanter zijn. Nog meer nuttige tips over BYOD leest u in onze gratis whitepaper over de nieuwe relatie tussen werk en privé, en de evolutie in communicatie die daarmee gepaard gaat. Dowload nu : http://business.mobistar.be/whitepaperbyod.


KNOWHOW

06

3 In

stappen

naar de ideale telecomoplossing

Uw business is uniek en uw telecom is dat ook. Uw business verandert, uw telecom volgt. Wij geven u in drie stappen een goed beeld van wat zo’n aangepaste telecominfrastructuur voor u kan betekenen. De focus ligt hierbij zowel op data- en spraakverkeer als op vaste en mobiele gesprekken. Op naar uw ideale telecomoplossing.


3 stappen naar de ideale telecomoplossing In

07

erik van beylen , ict-manager

bij Dalkia


KNOWHOW

08

Stap 1: Uw businessvereisten Als er één vereiste is die voor alle bedrijven en organisaties geldt, dan is het dat communicatie vandaag cruciaal is voor een goede werking. Dat geldt voor elke organisatie, en bij sommige zelfs nog meer dan andere. “We moeten constant een beroep kunnen doen op een betrouwbaar en feilloos communicatienetwerk voor al onze ziekenhuizen”, vertelt Dirk Lambrechts, algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen, dat een betrouwbaar communicatienetwerk dat dag en nacht feilloos functioneert vooropstelt. Daar komt nog bij dat communicatie de laatste jaren alsmaar breder ingevuld wordt. “Zo gaat het bij ons zeker niet alleen over telefonie, maar ook over snelle en vertrouwelijke uitwisseling van data. De verschillende sites binnen onze organisatie moeten bijvoorbeeld personeelsdossiers, uurroosters en digitale mammografieën met elkaar kunnen delen”, vult Dirk Lambrechts aan. Bovendien blijft alles niet beperkt tot de organisatie en de filialen. “Ook onze dokters moeten eenvoudig alle gegevens kunnen opvragen, wanneer ze patiënten in hun thuispraktijk behandelen”, stelt hij. De vereisten van Europa Ziekenhuizen geven een goed beeld van wat een organisatie vandaag voor zijn telecominfrastructuur behoeft. “Die vereisten worden voor een flink stuk bepaald door de organisatie zelf. Sommige bedrijven hebben meerdere vestigingen. Andere beschikken ook over internationale filialen waarmee ze willen samenwerken. De aard van uw bedrijf en uw activiteit bepalen dus al voor een flink deel wat u van uw telecom verwacht”, vertelt Alex Vanzegbroek, die consultant is bij Consultecom en ook actief is bij Beltug, de grootste vereniging van ICT managers.

Uitbesteding en toegenomen mobiliteit Daarnaast zijn er twee specifieke zakelijke vereisten, die impact hebben op de manier waarop hun telecom is georganiseerd. De eerste is de trend naar uitbesteding. “Dat zie je meer en meer”, aldus Alex Vanzegbroek. “Vroeger was er nog vaak de strekking ‘wat we zelf doen, doen we beter’. Maar vandaag zie je onderdelen van beveiliging, webtoepassingen, betalingstoepassingen tot heuse telefooncentrales die door een derde partij via het netwerk worden aangeboden.”

dirk lambrechts ,

Algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen

Een andere zakelijke vereiste komt voort uit het feit dat bedrijven en hun medewerkers meer en meer mobiel gaan werken. En hierbij komen we nog meer tot de kern van een organisatie. Dat zien we ook bij een bedrijf als Dalkia, leider op het vlak van energiegerelateerde diensten waaronder het onderhoud van technische installaties zoals voor verwarming en koeling. Een deel van de technici zijn uitgerust met een mobiel toestel, dat zorgt voor de planning, registratie en documentatie van de uit te voeren werken. “Deze oplossing baseert zich op mobiele datacommunicatie. Mobiele communicatie is in die zin cruciaal voor onze manier van werken. Het maakt deel uit van onze kernactiviteit, namelijk dienstverlening”, verklaart Erik Van Beylen, ict-manager bij Dalkia. “De betrouwbaarheid en de snelheid waarmee de gegevens mobiel circuleren, zijn hierbij cruciaal.”


In 3 stappen naar de ideale telecomoplossing

09

Stap 2:

samen zit”, zo vat Dirk Lambrechts, algemeen directeur van Europa Ziekenhuizen, het nut van IP VPN samen.

Uw telecomoplossingen

Convergentie op verschillende vlakken

Tegenover al deze vereisten staan concrete telecomoplossingen. Eén cruciale oplossing is IP VPN, dat uw verschillende bedrijfsvestigingen samenbrengt in een virtueel privaat netwerk (VPN), zodat ze op een efficiënte manier met elkaar kunnen communiceren. “Eigenlijk ga je diverse filialen samenbrengen in hetzelfde netwerk”, verduidelijkt Alex Vanzegbroek. Medewerkers in diverse filialen kunnen alle kantoor- en bedrijfstoepassingen snel en veilig gebruiken, net alsof ze op de hoofdzetel werken. Zo doet een organisatie als Europa Ziekenhuizen voor de uitwisseling van data een beroep op hun IP VPN-netwerk. “Of je binnen of buiten het ziekenhuis gebruik maakt van een vaste telefoon, smartphone, tablet of desktop, het maakt niet uit. Alle toepassingen verlopen via het netwerk. Onze medewerkers kunnen samenwerken, ondanks de fysieke afstand tussen onze ziekenhuizen. Het is net of iedereen effectief

Filialen krijgen door een IP VPN eigenlijk dezelfde mogelijkheden als de hoofdzetel. Maar de voordelen gelden ook tussen de filialen, en dit zowel voor data-uitwisseling als voor spraaktelefonie. “Zo bellen we binnen onze organisatie en filialen intern via het netwerk. Dat is gratis en bespaart ons heel wat vaste telefoniekosten”, aldus Dirk Lambrechts. Naast de aparte vestigingen hebben ook thuiswerkers of medewerkers die geregeld op de baan zijn, baat bij een virtueel netwerk. Want ook zij moeten, bijvoorbeeld onderweg, gebruik kunnen maken van het geïntegreerde IP VPNnetwerk. “Een deel van onze technici, dat bij de klant aan de slag is, stuurt met behulp van hun handcomputer alles draadloos door via mobiele datacommunicatie. Zo komen die data via de koppeling van het mobiel netwerk aan een IP VPN uiteindelijk ook terecht op ons vaste datanetwerk”, vertelt Erik Van Beylen, ict-manager bij Dalkia.

“We moeten constant een beroep kunnen doen op een betrouwbaar en feilloos communicatienetwerk.”

alex vanzegbroek ,

Consultant bij Consultecom, actief bij Beltug


KNOWHOW

10

“ Een SLA op maandbasis is voor een klant correcter dan eentje die alles op jaarbasis berekent.” alex vanzegbroek ,

Consultant bij Consultecom, actief bij Beltug

Flexibiliteit Een ander voordeel van een IP VPN is de flexibiliteit, want u kan vrij vlot vestigingen toevoegen en de capaciteit of bandbreedte aanpassen. En verder bouwen met de toepassingen boven op uw netwerk zoals een telefooncentrale, die dan ook voor de diverse filialen wordt gebruikt. In uw ideale telecom-oplossing speelt dus de convergentie overigens niet alleen tussen spraak- en dataverkeer, maar ook tussen vast en mobiel. Als u bovendien zowel voor vaste als voor mobiele gesprekken gebruikmaakt van dezelfde operator, is de communicatie onderling - ook mobiel - een stuk efficiënter en vaak ook goedkoper.

Stap 3: Noodzakelijke diensten Geen goede telecomoplossing zonder diensten. Want een aantal diensten zijn noodzakelijk om de goede werking te verzekeren van uw telecominfrastructuur. Vaak kunnen klanten beschikken over rapportages vanuit de operator zodat ze de dienstverlening van hun operator zelf kunnen volgen. Een andere onvermijdelijke soort dienst zijn de servicegaranties of Service Level Agreements (SLA’s), die de dienstverlening bepalen. “Zo geldt er voor het IP VPN dat wij gebruiken een aangepaste SLA”, illustreert Erik Van Beylen van Dalkia. “Op die manier is onder meer de bandbreedte gegarandeerd.” Een SLA die correct wordt uitgevoerd is cruciaal voor uw telecominfrastructuur. “Belangrijk hierbij is ook dat uw telecomoperator kort op de bal speelt.

Een SLA die zich op maandbasis baseert, is voor een klant bijvoorbeeld correcter dan eentje die alles op jaarbasis berekent”, stelt Alex Vanzegbroek. “Want je mag als operator nog zo’n mooi percentage voor je gemiddelde jaarlijkse beschikbaarheid voorstellen en respecteren, als je het drie maanden na elkaar laat afweten, is er toch een ernstig probleem”, stelt hij. “Persoonlijk vind ik dat een SLA correct moet zijn voor zowel de leverancier als de klant. Beide partijen moeten erbij winnen.” Een andere noodzakelijke dienst is de zogenaamde QoS of Quality of Services, die prioriteit geeft aan het netwerkverkeer. Bij zogenaamde MPLS-netwerken, waar de diensten en oplossingen van Mobistar op zijn gebaseerd, wordt die prioriteit al ingebouwd in de architectuur van het netwerk. MPLS staat namelijk voor Multi Protocol Label Switching, en is het mechanisme waarmee datapakketjes in een netwerk worden vervoerd. “Elk pakket krijgt een label waarbij de route die het aflegt al meteen op voorhand wordt bepaald en gereserveerd.”

Maatwerk “In de praktijk heeft men het dan ook over ‘class of service’, waarbij elk soort verkeer in een bepaalde klasse wordt ingedeeld”, vertelt Alex Vanzegbroek. Telefonie en videoconferencing behoren hierbij tot de realtime-klasse met de hoogste prioriteit, terwijl ongedefinieerd netwerkverkeer standaard de laagste prioriteit krijgt. “Ook hier is het belangrijk dat een operator deze klassen binnen de Quality of Services kan aanpassen op basis van de noden van de klant.” Of hoe de ideale telecomoplossing toch meer maatwerk is dan u zou denken.


11

INSIGHTS

“Bedrijven verwachten een persoonlijke aanpak, ook voor hun telecom” pierre maron ,

Marketing Portfolio Manager bij Mobistar

Convergent, aangepast aan uw behoeften en als het kan aangeboden door één partij met één contactpersoon. Dat is in grote lijnen wat organisaties verwachten van hun telecomoperator. “Het zijn ook de speerpunten van Mobistar Matrix Solutions, het vernieuwde vastedata- en telefonieaanbod van Mobistar voor bedrijven”, vertelt Pierre Maron, Marketing Portfolio Manager bij Mobistar.

Waar bedrijven nood aan hebben Wat zijn de verwachtingen bij bedrijven volgens Mobistar? Pierre Maron: “Bedrijven, of het nu multinationals, grote bedrijven of kmo’s zijn, verwachten een telecominfrastructuur die helemaal aan hun behoeften is aangepast. Telecom en netwerkverbinding worden steeds belangrijker voor ondernemingen. En bovenal is elke organisatie, elk filiaal

van een onderneming, elk vestigingsland van een internationale organisatie verschillend. Sommige organisaties hebben een kantoor in verschillende landen, andere hebben een combinatie van kantoren en verkooppunten. Daarnaast veranderen de behoeften rond communicatie, net als de bedrijven zelf. Telecom en ict moeten zich hieraan aanpassen. Bovendien gelden de behoeften ook op individueel niveau, voor de werknemers zelf. Binnen een organisatie werken sommige mensen vaak op verplaatsing, andere eerder niet. Ook daar bieden we met Mobistar een antwoord op met ons nieuw aanbod rond Mobistar Matrix Solutions.”


M Insights

“Mobistar Matrix Solutions draait rond een aanpak op maat.” pierre maron ,

Marketing Portfolio Manager bij Mobistar

Wat zijn de speerpunten van Mobistar Matrix Solutions? “Convergentie is het woord dat in het vastedata- en telefonie-aanbod van Mobistar Matrix Solutions voorop staat. Wij bieden een convergente communicatieoplossing van data, internet en spraak, waar uiteraard mobiele data en spraak kan worden aan toegevoegd. Bedrijven hebben toegang tot alles via één verbinding (vast of mobiel) en dit op basis van één contactpersoon. Dat is efficiënter voor de klant en in prijsopzicht ook interessanter. De verschillende bouwstenen voor uw netwerk- en telecommunicatieoplossing worden door de klant zelf, in samenspraak met Mobistar, bepaald. Bedrijven verwachten vandaag een persoonlijke aanpak, ook inzake telecom. Zo is ons ecosysteem van partners cruciaal. Onze klanten kunnen met hun bestaande servicepartner blijven werken, voor bijvoorbeeld beveiliging op site level, voor hun IP PBXtelefooncentrale of voor het beheer van hun lokale netwerk of LAN.”

Efficiënt communiceren met Mobistar Matrix Solutions Waaruit bestaan de concrete telecomdiensten die Mobistar biedt met Mobistar Matrix Solutions? “De basis van ons aanbod is ons vast en mobiel netwerk, dat zowel voor de implementatie van vaste

12

sites als de integratie van mobiele data-handsets kan worden gebruikt. De convergentie kan zo dus optimaal worden uitgespeeld. Lang niet elke operator kan dit bewerkstelligen. Het is ook belangrijk dat wij, dankzij onze moedermaatschappij France Télécom, over een netwerk beschikken dat per definitie internationale dekking biedt. Ons vast en mobiel netwerk vormt de basis voor het vaste en mobiele IP VPN-aanbod voor bedrijven. Dat zorgt ervoor dat verschillende bedrijfsvestigingen samenkomen in een virtueel privaat netwerk, zodat ze op een efficiënte manier met elkaar kunnen communiceren. Medewerkers in diverse filialen kunnen dan bijvoorbeeld alle kantoor- en bedrijfstoepassingen snel en veilig gebruiken, net alsof ze op de hoofdzetel werken. Maar het gaat, ook hier, om individuele medewerkers. Zoals om een werknemer die onderweg, aan de hand van een mobiele dataverbinding, op een beveiligde manier toegang kan verkrijgen tot het bedrijfsnetwerk. Daarnaast is ook de toegang tot de applicaties die boven op het IP VPN lopen van belang.”

Welke applicaties bedoelt u dan? “Eigen aan IP VPN, en dus ook aan ons aanbod rond Mobistar Matrix Solutions, is dat het de bovenliggende bedrijfstoepassingen ondersteunt en faciliteert. Dan denk ik aan spraaktelefonie tussen de IP VPN-locaties van onze klanten, maar dan zonder een prijs per minuut te betalen voor het VoIPverkeer, of aan bedrijfsapplicaties zoals kantoorsoftware, voorraadbeheer of crm. Je kan applicaties toevoegen op niveau van het netwerk. Zo kunnen bedrijven hun eigen IP PBX of telefooncentrale rechtstreeks aan het IP VPN-netwerk koppelen. Andere applicaties kunnen gaan van gecentraliseerd beveiligd internet of er kan bijvoorbeeld online al een link bestaan met de beveiligde betaaltoepassing van Atos Worldline. Een andere grote troef is het zogenaamde groeipad. Via onze oplossingen kan je makkelijk vestigingen en bandbreedte toevoegen, naast applicaties. En naast de meer cruciale bedrijfstoepassingen kan via Mobistar Matrix Solutions bijvoorbeeld de hoofdsite verbonden worden met een disaster recovery site via een hogesnelheids-ethernetlink, en kan elke vestiging ook lokaal internettoegang verkrijgen.


Insights M

IP VPN

een betrouwbare verbinding tussen verschillende lokale netwerken, gebaseerd op MPLS

op maat van uw bedrijf

op om het even welke plaats toegang tot centrale informatie, e-mail, netwerk- toepassingen, VoIP of videoconferenties.

13

IP VPN Everywhere

de voordelen van IP VPN voor alle mobiele medewerkers

beveiligde toegang met uw eigen APN (Access Point Name).

Corporate Internet

supersnelle en veilige internetverbinding.

Ethernet

een eenvoudige en voordelige netwerktechnologie met mogelijkheid tot heel grote bandbreedtes.

Colocatie

al uw netwerkapparatuur in één datacenter

ideale omgevingscondities

rechtstreekse, sterke verbinding met het glasvezelnetwerk van Mobistar.

VoIP Trunking

geïntegreerde IP-communicatie met spraaktelefoondienst

directe IP PBX-verbinding met het datanetwerk.

Wat heeft Mobistar Matrix Solutions nog te bieden? Welke diensten garanderen een optimale werking? “Een belangrijk punt bij een IP VPN zijn de Quality of Services of de prioriteit die er aan toepassingen wordt gegeven. In principe biedt een operator zoals Mobistar zelf een indeling in klassen aan, al kan de klant ook zelf bepalen welk netwerkverkeer voorrang krijgt. Ook op dat vlak zijn wij erg flexibel. Wij hebben zes klassen standaard ingebouwd, maar klanten kunnen eventueel zelf hun specifieke distributieverkeer bepalen. We passen ons dan aan aan de behoeften van de klant. Elke klant heeft andere behoeften, en die zijn lang niet altijd technisch. Ook op zakelijk vlak, zoals de manier van factureren, hebben bedrijven speciale wensen die wij zo goed mogelijk trachten in te willigen.”

Uit zich dat ook in de servicegaranties of SLA’s? “Dat klopt, want onze SLA’s blijken een stuk flexibeler dan veel van onze concurrenten. Zo werken wij met een maandelijkse SLA zodat bedrijven per maand een financiële compensatie kunnen krijgen, in plaats van een jaar te wachten op een eventuele compensatie zoals bij sommige van onze concurrenten. Op die manier worden problemen sneller en correcter aangepakt. Via onze uitgebreide reportingtools kunnen bedrijven zelf het netwerkgebruik volgen, en dit zowel op niveau van de vestiging als op niveau van de class of service of met andere woorden de toepassing. Het getuigt allemaal van de persoonlijke benadering van de klant. En dat is wat hij vandaag ook verwacht: een benadering op maat van zijn bedrijf.”

Ontdek de troeven van Mobistar Matrix Solutions! Mobistar Matrix Solutions biedt u alle connectiviteit die u nodig hebt, bovenop de ideale combinatie van verschillende diensten die perfect bij uwDownload bedrijf passen. hier de brochure Vraag de brochure aan uw accountmanager. www.mobistar.be/XXXXXX


TELTALK

14

De perfecte

storm in telecom De trend die de wereld van ict en telecom overheerst is convergentie. Van netwerken, ict en telecom tot werk en privĂŠ: alles vloeit meer en meer in elkaar over. Dat heeft concrete gevolgen voor uw bedrijf. Wij overlopen de 7 vormen van convergentie die vandaag opduiken, en dat in de toekomst nog meer zullen doen. Er zijn meer vormen van convergentie dan u zou denken.


perfecte storm in telecom De

15

We spraken over convergentie in het zakenleven met twee vooraanstaande internationale analisten uit de wereld van ict en telecom. Jan Hein Bakkers van IDC enerzijds en Matthew Ball van Canalys anderzijds. Zij doen de belangrijkste trends uit de doeken. Het resulteerde in een overzicht met een blik naar de toekomst en met convergentie als rode draad. Want die convergentie speelt op diverse domeinen.

1.

Ethernet zal IP niet vervangen

Vroeger was het nog makkelijk. U had een netwerk voor telefonie en een netwerk voor dataverkeer. “Vandaag merk je dat spraakverkeer steeds vaker over een IP-netwerk wordt getransporteerd”, stelt Jan Hein Bakkers van IDC. “Bovendien zal ook het video-aandeel toenemen, dan denk ik onder meer aan het toenemend gebruik van videoconferencing door bedrijven”, stelt Jan Hein Bakkers. “Het gebruik van IP groeit flink, maar die evolutie gaat gestaag. Ook over vijf jaar zullen er nog heel wat bedrijven traditionele spraakdiensten gebruiken.” Toch lijkt de beweging duidelijk ingezet. Gevolg van dit alles is dat de scheidingslijn tussen ict en telecom een stuk dunner wordt. “Heel wat software-applicaties lopen vandaag via het vaste datanetwerk waarlangs ook wordt getelefoneerd.”

“Convergentie binnen vaste netwerken”

jan hein bakkers ,

Analist bij IDC

IP speelt een belangrijke rol bij deze vorm van convergentie, maar Jan Hein Bakkers ziet ook een netwerkprotocol als ethernet in de toekomst steeds vaker opduiken bij bedrijven. “Ethernet is kostenefficiënt, biedt meer flexibiliteit en kan voor hoge bandbreedte zorgen. Toch verwacht ik niet dat ethernet IP zal vervangen. De twee zullen door elkaar worden gebruikt. De toekomst ligt dus in de hybride netwerken.”


TELTALK

2.

16

De toekomst ligt in de hybride netwerken

Ook vast en mobiel zullen de komende jaren nog veel meer naar elkaar toegroeien. “Je komt stilaan tot een situatie waarbij gebruikers niet eens merken welk type netwerk er uiteindelijk op de achtergrond zal draaien”, vertelt Jan Hein Bakkers. Het toestel bepaalt als het ware welke technologie wordt gebruikt, al dan niet draadloos of via een vaste lijn. Zolang de eindgebruiker maar steeds op de beste manier wordt uitgerust. “Zeker in de bedrijfsmarkt zal LTE, de nieuwe generatie in mobiele communicatie als aanvulling dienen op de vaste netwerken.

onze werksituatie”, vertelt Matthew Ball van Canalys. “Het gevolg is dat het arsenaal aan toestellen en technologieën erg divers wordt. Dus niet langer het Windows-only-tijdperk zoals enkele jaren geleden, maar ook partijen als Apple en Android die duidelijk meespelen in bedrijven”, aldus Matthew Ball.

4.

Werk en privé lopen compleet door elkaar

Wat de technologie en toepassingen mogelijk maken, gebeurt ook in realiteit: werk en privé lopen compleet door elkaar. “Dat heeft ook gevolgen voor bedrijven en hun ict en telecom”, benadrukt Matthew Ball.

“Convergentie   tussen vast en mobiel”

“Convergentie van werk en privé”

Vaste netwerken zullen noodzakelijk blijven voor het koppelen van bedrijfsvestigingen”, vertelt Jan Hein Bakkers. “Een belangrijke technologie is overigens wifi, belangrijk als mobiele component van vaste netwerken”, stelt hij en hij benadrukt ook hier dat netwerken van de toekomst per definitie hybride zullen zijn. En dus een combinatie van vast en mobiel.

“Werknemers willen niet alleen keuze in de mobiele toestellen die ze gebruiken voor hun werk, vaak brengen ze ze simpelweg van thuis mee. Overigens gaat de impact veel verder: van het gebruik van specifieke applicaties als Dropbox of Evernote tot het gebruik van een soort van persoonlijke cloudomgeving waar werknemers zowel privé- als professionele data bewaren”, stelt hij. “Technologie wordt vandaag al bijna per definitie voor zowel werk als privé gebruikt.”

3.

De toekomst ligt bij de kleine apps

Vroeger gebruikten we een gsm om te telefoneren en daarnaast een laptop voor de typische computertaken. Maar dan brak de smartphone, en daarna de tablet, door. “Zo’n smartphone kan in principe alles. Het is een gsm die computertaken kan volbrengen”, stelt Jan Hein Bakkers.

“Convergentie binnen mobiele toestellen” De opmars van deze nieuwe soort van mobiele toestellen is een belangrijke factor, gedreven door de eindgebruikers. “Heel wat bedrijven zijn hun werknemers aan het mobiliseren, en de technologie moet hieraan aangepast zijn. De toekomst ligt daarom niet bij grote en zware bedrijfsapplicaties, zoals we die uit het pc-tijdperk kennen. Neen, we verlangen vandaag kleine apps, aangepast aan

5.

De ict-afdeling is monopolie definitief kwijt

Dat is een logisch gevolg van het bovenstaande. Als de drempel voor het gebruik van ict verlaagt, dan verlaagt tegelijk ook de drempel om ict aan te schaffen in een bedrijfscontext. Maar de consequenties zijn groot.

“Convergentie tussen ict-gebruiker en ict-aankoper” “Veel ict wordt vandaag al lang niet meer door een ict-afdeling geïntroduceerd of aangekocht in het bedrijf”, stelt Matthew Ball. Vandaag is bijvoorbeeld een marketingafdeling daarvoor de meer aangewezen partij. Of de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. Ook steeds meer andere afdelingen kopen zelf hun ict aan. Dat monopolie lijkt de ict-afdeling definitief kwijt.”


perfecte storm in telecom De

6.

PERSPECTIEF

Netwerkconnectiviteit is cruciaal geworden

Telecomoperatoren spelen een alsmaar grotere rol in de ict-wereld. “De diensten boven op het netwerk spelen ook voor operatoren een alsmaar belangrijkere rol”, stelt Jan Hein Bakkers van IDC

“Convergentie tussen connectiviteit en diensten”

INSIGHTS

“Met hun groot klantenbestand zijn operatoren ook erg goed geplaatst om hun klemtoon te verleggen van het aanbieden van pure bandbreedte en connectiviteit enerzijds naar diensten anderzijds. Operatoren beschikken bovendien over netwerkconnectiviteit, die vandaag erg cruciaal is geworden voor hun klanten”, weet hij. “Anderzijds mogen we niet vergeten dat net door de convergentie tussen icten telecomaanbieders de concurrentie ook groter wordt. Meer en meer partijen komen in elkaars vaarwater.”

017 17

7.

De data verhuizen mee

De trend is duidelijk. Meer en meer gebruikers beschikken over meerdere toestellen, van pc en laptop tot smartphone en laptop, die op hun beurt ook meer en meer apps gebruiken, aldus Jan Hein Bakkers. Het lijkt wel de perfecte storm in de wereld van telecom en ict. Mobiele netwerken en technologieën winnen aan belang, maar ook op niveau van het vaste netwerk verschuift het een en ander.

“Convergentie  tussen LAN en WAN” “De groei van het netwerkverkeer buiten het bedrijf op het WAN (Wide Area Network), en dus buiten het lokale netwerk van een organisatie, neemt flink toe. Eigenlijk wordt het WAN het verlengstuk van dat lokale netwerk”, oordeelt Jan Hein Bakkers. Voor een flink stuk is dat een verplaatsing van data, omdat meer en meer toepassingen en data verhuizen naar een extern datacenter. “Die data verhuizen mee. Bedrijven zullen de aandacht dus ook voor een deel moeten verleggen naar dat WAN. Het zwaartepunt van hun data en toepassingen zal meer en meer daar komen te liggen.”

Het netwerk als drijfveer voor uw business De uitdagingen voor bedrijven zijn divers. Ze willen korter op de bal spelen en efficiënter werken. “Telecom en ict moeten hiervoor een drijfveer zijn. Meer en meer toepassingen verlopen via het netwerk, zowel het vaste als het mobiele netwerk”, stelt Rudy Vercammen, Director Business Marketing bij Mobistar. Een gesprek over de toekomst van telecom, toepassingen, het netwerk en telecomoperatoren. En wat het voor uw organisatie kan betekenen.

Welke elementen staan voorop bij de strategische beslissingen van bedrijven? Rudy Vercammen: “Bedrijven willen meer en meer aan realtime-business doen en dit vereist een aangepaste manier van werken. Daarom herbekijken ze hun bedrijfsprocessen. Het verbeteren van de efficiëntie is daarbij een belangrijk

element vandaag. Cruciaal is om altijd, overal en met iedereen geconnecteerd te zijn. Bedrijven zijn de laatste jaren meer en meer gaan mobiliseren. Ze werken op diverse vestigingen, net als hun mensen. Mobiel werken is een van de belangrijkste trends in het bedrijfsleven, en ik zie dat in de toekomst alleen nog maar toenemen. In het aanbod van Mobistar vormt mobiliteit dan ook een van de zwaartepunten.”


M Insights

18

“Het netwerk is de voorbije jaren uitgegroeid tot het hart van een organisatie.” rudy vercammen ,

Director Business Marketing bij Mobistar

Wat zijn de gevolgen hiervan voor de CIO of ict-verantwoordelijke in bedrijven? “Vroeger was de CIO iemand die zich volop met technologie en infrastructuur bezig hield. Vandaag is er de nieuwe rol voor de CIO er een van innovator, van iemand die het bedrijf mee voorwaarts moet stuwen en de business ondersteunt. Hij denkt mee over de strategie en toekomst van een bedrijf, en dit in functie van de te gebruiken technologieën en van de diensten die de organisatie zal verstrekken. De CIO zal niet langer alles zelf kunnen bewerkstelligen en zal moeten samenwerken (zie hiervoor ook het Teltalk-artikel in de M-editie 9 van november 2012). Met externe partijen, maar ook intern. Zo voorspelde onderzoeksbureau Gartner onlangs nog dat in 2017 de Business Line Director van een doorsnee organisatie meer aan ict zal besteden dan de CIO zelf. Ict is dus niet langer alleen een zaak van de ict-afdeling. Bovendien is het ook geen zaak van één leverancier. Zo vallen wij met Mobistar terug op een ecosysteem van partners om optimaal op de behoeften van onze klanten in te spelen.”

Wat ziet u als grote drijfveren in ict? “Het onderzoeksbureau Canalys definieerde onlangs drie grote drijfveren in ict. Enterprise Mobility, consumerization, waarbij werknemers meer en meer zelf willen kiezen welke technologie ze gebruiken, waaronder het zogenaamde ‘Bring Your Own Device’ (BYOD) en ten derde de transformatie van het datacenter. De CIO moet zich om het datacenter bekommeren, of zich dat nu intern of extern bevindt. Daarnaast moet hij echter ook een antwoord bieden op de toenemende hoeveelheid data, big data in het jargon, in zijn organisatie.”

Wat zijn de gevolgen voor het netwerk? “Het netwerk, zowel vast als mobiel, is de voorbije jaren uitgegroeid tot het hart van de organisatie, en dan gaat het om het lokale netwerk binnen een organisatie, maar ook steeds meer om het WAN, het Wide Area Network. Dat wint aan belang doordat er meer en meer toepassingen en diensten gebruik van maken en boven op uw netwerk draaien. De convergentie speelt bovendien tussen vaste en mobiele netwerken,


Insights M

PERSPECTIEF

met LTE (Long Term Evolution) of de 4de generatie mobiele netwerken als belangrijke evolutie. Want de snelheden die we halen met de vaste netwerken, bereiken we spoedig ook mobiel. Daarnaast is er ook convergentie tussen diverse diensten en applicaties die via deze netwerken lopen.”

019 19

en dit zowel vast als mobiel. Zo wordt een aangepaste beveiliging, zowel op niveau van het netwerk als op niveau van de individuele gebruikers, een andere belangrijke prioriteit.”

Hoe ziet u de rol van de telecomoperator evolueren door dit alles? Hoe ziet u die applicaties verder evolueren? “Dit jaar zullen mobiele toestellen de traditionele pc’s overtreffen als meest gebruikte toestel voor internettoegang. Tegen 2015 zal meer dan 80 % van de verkochte mobiele telefoons een smartphone zijn en is de tabletverkoop even belangrijk als die van de laptops (Gartner, 2012). Het duurde even vooraleer het bedrijfsleven een toestel als de tablet helemaal in de armen heeft gesloten. De implicatie voor een ictafdeling van deze hele evolutie bestaat erin dat het tijdperk van de pc-dominantie met Windows als het enige platform vervangen is door een zogenaamd ‘post-pc-tijdperk’ waar Windows slechts één van de omgevingen is die de ict-dienst moet ondersteunen. Maar ook op het vlak van de ontwikkeling van mobiele apps duiken diverse technologieën op. Mobiele websites op basis van HTML 5 zullen aan belang winnen, hoewel mobiele apps zeker niet zullen verdwijnen.

“Hij doet vandaag al veel meer dan het aanbieden van netwerkconnectiviteit, ook al is de voorziening hiervan crucialer dan ooit voor bedrijven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan hun telefooncentrale of PBX, die bedrijven aan het netwerk kunnen koppelen maar die tegelijk ook gaan zorgen voor de mobiele noden op individueel vlak. De komende jaren zullen operatoren steeds meer intelligente communicatiediensten over het netwerk aanbieden.” In de opkomende werelden van mobiel en personal cloud zullen eindgebruikers diverse toestellen en platformen gebruiken. Tegen 2015 zullen de meeste organisaties hun medewerkers mobiele applicaties bieden via hun eigen private appstore. Waardoor zogenaamde managed application services en mobiledevicemanagement-toepassingen onvermijdelijk worden in een mobiliteitsstrategie. Het is duidelijk dat ook hier een rol is weggelegd voor operatoren. Voeg hier nog een uitgebreid netwerk van servicepunten aan toe waar de eindgebruiker terecht kan voor aankoop en service van zijn toestel.

Welke toepassingen of trends ziet u nog opduiken? Bovendien gaat de convergentie ook verder? Een opkomend fenomeen is dat van de ‘personal cloud’, die op termijn de pc zal vervangen als centrum voor alle data van gebruikers. Meer en meer zullen zakelijke- en privé netwerken en activiteiten met elkaar worden gecombineerd. De personal cloud zal zo een unieke verzameling van diensten vormen. Het wordt het startpunt van de computer- en communicatie van de gebruiker. “Naast de mobiele toepassingen, denk ik ook dat video in bedrijfscontext een alsmaar belangrijkere rol zal spelen, bijvoorbeeld voor gebruik rond videoconferencing, videomonitoring, videobewaking en aanverwante diensten. Volgens Gartner vervangt videoconferencing jaarlijks ongeveer 2 miljoen zitjes in vliegtuigen. Dit alles heeft gevolgen. We zullen rekening moeten houden met de toenemende nood aan bandbreedte en ook de convergentie tussen de diverse applicaties perfect moeten uitspelen. Dan denk ik aan de nood aan een goede QoS of Quality of Services-dienst die operatoren aanbieden. Deze zal ervoor zorgen dat de applicaties op niveau van het netwerk onderling de prioriteit krijgen die bedrijven en organisaties wensen. De intelligentie verschuift zo steeds meer naar het niveau van het netwerk,

“Dat klopt. Zo is er het fenomeen van 'the internet of things'. Kernelement van deze verzameling van technologieën is dat ze ingebed zitten in een brede waaier van mobiele technologie, zoals sensoren, beeldherkenning en betalingen via de NFC-standaard. Hierdoor zal mobiel ook niet langer uitsluitend referen aan smartphones en tablets. Het zal ook gebruikt worden om te communiceren met nieuwe vormen van toestellen of machines, zoals farmaceutische verpakkingen, automaten, sensoren voor de gezondheidszorg, polshorloge displays, enz. Met deze vorm van communicatie, beter bekend als ‘Machine to Machine’, zal rekening moeten worden gehouden in de ontwikkeling van de toekomstige netwerkarchitectuur. En ook in de manier van hoe organisaties hun bedrijfsprocessen opnieuw ontwikkelen. Dit alles om efficiënter te werken.

Vragen over één van deze oplossingen? Praat erover met uw accountmanager.


&Mobistar

20

Mobistar helpt treinen rijden

NMBS alle krachten gebundeld FRANK WINDMOLDERS , general manager & ERIC MERCIER, directeur van ICTRA


Alle krachten gebundeld

21

De treinen van de NMBS versturen veel meer sms’jes dan een doorsnee gebruiker: 210.000 inkomende sms-berichten per dag. Het maakt deel uit van een zogenaamd machine-to-machine-project (MatMa) van Mobistar en zorgt voor een perfect zicht op zowel locatie, toestand en beschikbaarheid van de NMBS-voertuigen. Zo is er met de hulp van Mobistar een efficiënter treinverkeer in ons land. De treinen zijn uitgerust met mobiele technologie als sms en GPS. Ze sturen op bepaalde tijdstippen niet alleen hun GPS-positie door, maar ook andere informatie zoals de snelheid, de status van de motor en gegevens over de bestuurder. “We weten zo op ieder moment waar ons rollend materieel zich exact bevindt”, vertelt Frank Windmolders, general manager van NMBS-Technics. De voordelen liggen voor de hand. “We kunnen op elk moment beslissingen nemen. Dat gaat dan om het ter beschikking stellen van materieel voor reizigers of goederen, als naar onderhoud en herstelling toe”, voegt hij er aan toe. De bestuurders van de treinen beschikken, dankzij de technologie, over een bijkomende communicatielijn met de vlootbeheerder, verantwoordelijk voor een constante opvolging van het rollend materieel. Het systeem, gebaseerd op M2M, beantwoordt aan een concrete nood qua werkorganisatie. “Zoals in vele sectoren gaan diensten wat meer centraal werken, waardoor er minder mensen lokaal op het terrein zijn. Automatische detectie en mobiele informatiestromen spelen hierbij een belangrijke rol”, stelt Eric Mercier, directeur van ICTRA, het ict-departement van de NMBS-Holding. Bovendien zorgt de technologie niet alleen voor meer efficiëntie, maar ook voor meer reactiviteit binnen de organisatie. “Wanneer een bestuurder een defect aan het voertuig meldt, is een tweetal minuten later iedereen op de hoogte. Ook de werkplaatsen en diegenen die instaan voor de depannage”, illustreert Eric Mercier.

“Mobistar garandeert namelijk dat de berichten afgeleverd worden en dat de verzender hiervan de bevestiging krijgt. Om dit te bewerkstelligen maken wij gebruik van een eigen toegewezen deel van hun netwerk, waar er dus geen interferentie is met het commerciële netwerk van Mobistar. U moet weten dat ons rollend materieel ongeveer 210.000 inkomende sms-berichten per dag genereert.” De NMBS kijkt intussen ook al naar de toekomst. “We gaan nog meer automatiseren waar nodig. We kijken ook naar de gebruikte technologie. 160 karakters per sms-bericht is bijvoorbeeld eerder beperkt. Het zou goed zijn om dat in de toekomst te kunnen opvoeren”, aldus Eric Mercier. “Voor bestaande en nieuwe toepassingen zullen we evolueren naar communicatie via het IP-protocol. Maar ik zie voor sms altijd nog wel een rol weggelegd, als back-up voor de meest vitale onderdelen.”

Machine-to-Machine (MaTMa) in een notendop Mobistar is de absolute marktleider in België als het op MaTMa aankomt. We zijn bovendien wereldwijd actief, en zijn het internationale competentiecentrum Machine-To-Machine voor de France Télécom-groep. Dankzij de MaTMa-technologie communiceren uw machines

De rol van Mobistar valt niet te onderschatten. Mobistar is een van de belangrijke partijen in het faciliteren van het treinverkeer. “In essentie staat Mobistar in voor de aflevering van de simkaarten en het verzekeren van de communicatie”, stelt Eric Mercier. “Maar die rol is cruciaal”, zo benadrukt hij.

met elkaar via een draadloze verbinding tussen een industriële modem en een server. Deze communicatie verloopt via een speciale MaTMa-simkaart. Wilt u meer weten? Neem contact op met uw accountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/matma.


REVIEW

22

Soepel schakelen tussen uw toestellen Smartphones en tablets zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Ook het platform waarop ze werken en hun onderlinge samenwerking is van tel. Aanbieders spelen hierop in. Microsoft laat mobiele toestellen als smartphones en tablets samenwerken met het nieuwe Windows 8 en zijn smartphone variant Windows Phone 8. Zo’n smartphone met Windows Phone 8 is de Nokia Lumia 920, die we u graag voorstellen. Dat mobiele toestellen als smartphones en tablets ook op kantoor in opmars zijn, is niets nieuws. De gemiddelde zakenman en -vrouw gebruiken in professionele context vandaag al snel een drietal toestellen. Dat is vaak nog een pc, ook al is die vaak draagbaar. Maar de laatste jaren zijn smartphones en tablets alsmaar hardnekkiger komen opzetten. Mobiele toestellen staan aan de top Alles doet uitschijnen dat mobiele apparaten alleen nog maar aan belang zullen winnen. Het in it gespecialiseerde onderzoeksbureau IDC voorziet dat dit jaar wereldwijd 191 miljoen tablets verkocht zullen worden, dat is bijna de helft meer dan in 2012. De verkoop van draagbare pc’s groeit nog amper. Volgens IDC eindigt in 2014 de hegemonie van de laptop met een verkoop van 211 miljoen stuks, terwijl de tabletverkoop zal pieken tot 236,3 miljoen stuks. De absolute publiekslieveling blijft de smartphone. Zo voorspelt onderzoeksbureau IDC dat de globale

APPROVED BY

MOBISTAR

smartphonemarkt volgend jaar de magische drempel van 1 miljard verkochte exemplaren zal overschrijden. Alle drie tegelijk, alle troeven bij de hand Al deze toestellen hebben hun plaats. Belangrijk is dat nieuwe toestellen als tablet en smartphone als aanvullend kunnen worden aanzien. Uit cijfers van Deloitte blijkt dat bijvoorbeeld al iets meer dan één Amerikaan op vier zowel een laptop, tablet als smartphone gebruikt.Vooral de penetratie van de tablet neemt razendsnel toe, ook in Europa. Zo berekende onderzoeksbureau Forrester dat het tabletgebruik in Europa de komende vijf jaar maar liefst zal verviervoudigen: van 14 % in 2012 tot 55 % in 2017. Windows 8 wint aan populariteit Microsoft is met Windows heer en meester in computerland, maar op het vlak van smartphones en tablets liet in eerste instantie hun aanbod wat op zich wachten, in vergelijking met partijen als Apple en Google. Maar dankzij het


REVIEW

radicaal vernieuwde Windows 8 en het daarmee gepaard gaande Windows Phone 8 is Microsoft op de goede weg om die achterstand in te halen. Microsoft wil met het nieuwe besturingssysteem Windows 8 een naadloze integratie tot stand brengen tussen enerzijds laptops en desktops, en tablets en smartphones. Een gebruiker moet zo in de toekomst zijn instellingen van het ene toestel naar het andere toestel kunnen meedragen en zo een zo naadloos mogelijke gebruikservaring hebben. Met Windows 8 verlegt Microsoft alvast enkele klemtonen. Het focust zich op de bediening via het aanraakscherm. Daarnaast plaatst Windows 8 de zogenaamde apps, eigen aan smartphones en tablets, prominent in de kijker. Een groot voordeel van Windows 8 is dat ook andere softwaretoepassingen van Microsoft, zoals het vernieuwde Office 365 dat zich richt op de klassieke kantoortoepassingen, specifiek voor mobiele toestellen is bedoeld. Een voorbeeld hiervan is Office Web Apps. Dat zijn browser-gebaseerde varianten van Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Die hebben niet dezelfde mogelijkheden als de desktopversies, maar ze bieden wel voldoende functionaliteit voor het maken en bewerken van simpele documenten, met name op mobiele toestellen onderweg.

23

Blijf niet op kantoor met de Nokia Lumia 920 Meer en meer fabrikanten nemen Windows Phone 8 op in hun toestellen. Een mooi voorbeeld hiervan is Nokia dat met de Lumia-reeks voor Windows opteert. De Lumia 920 is een van de eerste smartphones met Windows Phone 8. De Windows Phone is heel consequent qua indeling en presentatie. De softwarebeleving op pakweg een Windowstoestel van concurrenten HTC of Samsung en de Lumia 820, een eerdere Nokia-telefoon, is erg vergelijkbaar met die op de Lumia 920. Dat betekent dat u bij het kiezen van een Windows Phone-telefoon voor een flink stuk ook naar het toestel, en dus de specificaties, zal kijken. Qua specificaties beschikt de Lumia 920 zeker over voldoende troeven, met als grootste aantrekkingspunt een mooi 4,5 inchscherm. Het PureMotion HD+-scherm is 's werelds meest heldere, snelste en meest gevoelige touchscreen: genoeg om iedere kleur helder te maken en gevoelig genoeg om te reageren op je vingertoppen, zelfs als je handschoenen draagt. Een andere troef is de camera. Smartphones zijn al langer geduchte concurrenten voor de traditionele compactcamera’s, en dat is bij deze Nokia met zijn 8,7 megapixelcamera niet anders. De combinatie van PureView-technologie met een Carl Zeiss-lens garandeert u haarscherpe foto’s en video's, zelfs als de camera beweegt of als er weinig licht is dankzij de optische stabilisatie van de beelden. Een andere opmerkelijke functie is dat u het toestel draadloos kan opladen. U legt het bij het laden gewoon op het laadoppervlak, zonder dat u er een kabel in moet steken.

Uw datavolume in balans dankzij Mobistar Business Everywhere Duo Ook operatoren erkennen de trend van deze brede waaier aan toestellen. Mobistar speelt in zijn tariefformules in op het feit dat steeds meer zakenmensen meerdere toestellen gebruiken. Een goed voorbeeld is ‘Business Everywhere Duo’. Met deze nieuwe formule kan u uw datavolume verdelen tussen uw smartphone en uw tablet of uw smartphone en uw laptop. Dat is een logische oplossing, vermits velen, zoals hoger reeds aangehaald, over beide toestellen beschikken. Bij Business Everywhere Duo krijgt u één extra simkaart om in uw tablet of laptop te steken naargelang het toestel waarmee u uw data wil delen. Deze extra kaart wordt dan gekoppeld aan de simkaart van uw smartphone waardoor u uw datavolume kan delen over beide toestellen.

OF


Meer speelruimte en flexibiliteit

Business Everywhere Duo Nog meer keuzemogelijkheden ĂŠn de mogelijkheid om uw datavolume te delen

Gebruikt u naast uw smartphone ook uw tablet of laptop intensief? Dan bent u het meest gebaat met Business Everywhere Duo, om u nog meer speelruimte te bieden. U verdeelt uw maandelijkse dataverkeer netjes tussen uw smartphone en tablet of laptop. Dat dataverkeer kan 1 GB zijn of 3 GB.

Meer info? Surf naar http://business.mobistar.be/bewduo


SMARTTOOLS

25

Ontdek hier praktische oplossingen voor onmiddellijk gebruik

Ultieme takenlijst Een collega bellen, een onderhoud voor de wagen regelen, een aangetekende brief halen op het postkantoor, vliegtickets boeken, uw krantenabonnement verlengen … als u iets niét mag vergeten, hebt u een to-dolijstje nodig. Wunderlist is een sublieme app die het leven echt vereenvoudigt.

Dankzij deze gratis takenlijst-app vergeet u niets meer. Maak heel eenvoudig lijstjes en taken aan en laat u herinneringen sturen via pushberichten of e-mail. Helemaal interessant is dat Wunderlist beschikbaar is voor iOS, Android, Windows en Mac en via de cloud altijd gesynchroniseerd is. Wijzigingen die u op uw tablet aanbrengt, zijn dus automatisch aangepast op uw notebook of smartphone. Samenwerken met collega’s kan ook. Het is zelfs mogelijk om uw lijstjes af te drukken. Een andere sterke troef is dat u de app kan beveiligen met een wachtwoord. Op die manier verliest u geen betrouwbare informatie wanneer u uw smartphone, tablet of computer kwijtraakt of als hij gestolen wordt. Meer info? www.wunderlist.com Wunderlist is volledig gratis en is eenvoudig te downloaden via de App Store of Google Play.


SMARTTOOLS

Vraag maar raak Een interessante niche-app U kan het zo gek niet bedenken of Quora kent wel het (Engelstalige) antwoord op uw prangende vraag. Dit sociale medium is één gigantische vraagbaak. Net zoals bij Facebook of Twitter kan u bepaalde mensen volgen. U kan echter ook bepaalde onderwerpen volgen en op die manier uw kennis verbreden.

Via notificaties blijft u op de hoogte van nieuwe vragen en antwoorden. Ook de zoekrobot van Quora is netjes uitgewerkt. Net zoals de reputatietool. Door antwoorden op vragen te geven, verdient u virtuele status en het werkt verslavend om op deze manier aanzien te verwerven in de community. Quora is een niche-app maar het kan een erg interessante functie zijn voor een bedrijf. Door deel te nemen aan Quora kan u zich als bedrijf profileren als opiniemaker of expert.

26

Briljante sprekers in broekzakformaat TEDTalks op uw smartphone en tablet TED werd opgericht in 1984 als een jaarlijkse bijeenkomst waar sprekers uit de Technologie-, Entertainment- en Designsector lezingen gaven. Intelligente sprekers kregen op deze manier een kans om nieuwe perspectieven, ideeën en evoluties de wereld in te sturen. Bijna dertig jaar later zijn de zogenoemde TEDTalks uitgegroeid tot erg populaire bijeenkomsten. Laat uw drukke agenda u niet toe om live aanwezig te zijn? Geen nood, u kan de TEDTalks volgen via de Androidof iOS-app. Dankzij deze gratis applicatie krijgt u videofragmenten te zien van de meest fascinerende mensen uit de wereld. Van radicale onderwijsvernieuwers en muzieklegendes tot technologische genieën en businessgoeroes. Wekelijks verschijnen er nieuwe TEDTalks in de app. De teller staat ondertussen al op ruim 1300 videofragmenten en podcasts.

Meer info? www.quora.com Meer info? www.ted.com Quora is volledig gratis en is eenvoudig te downloaden via

TED is volledig gratis en is eenvoudig

de App Store en Google Play.

te downloaden via Google Play en in de App Store.


MUSTHAVES

27

Leuke hebbedingetjes voor de mobiele mens en de slimme kantoortijger.

1.

Altijd onderweg?

iPhones en iPads zijn prachtige toestellen maar ze vreten energie. De Just Mobile Highway Pro is een ideale tool voor iedereen die vele uren in de wagen spendeert. Dankzij het twin-slot kan u twee iOS-apparaten tegelijkertijd laden via de sigarettenaansteker. De zogenoemde high performance output zorgt er zelfs voor dat de batterij van uw toestel erg snel laadt. Prik simpelweg de meegeleverde 30 pinskabel in uw iPhone of iPad of gebruik uw eigen Apple-kabel met Lightning-adapter in combinatie met de Highway Pro. De lader oogt dankzij het hoogwaardige aluminium ontzettend fraai en past in elk interieur. Geschikt voor alle generaties van iPhone, iPad (mini) en iPod. De Just Mobile Highway Pro kost 39,95 € (inclusief btw, exclusief verzendingskosten). Meer informatie via www.just-mobile.eu.

3.

Waterbestendig! Een iPad is een fantastisch werkinstrument. Dankzij het compact formaat kan u het lichtgewicht eenvoudig gebruiken op de werkvloer of op de werf. Het grootste nadeel is dat het een erg kwetsbaar toestel is. Eén ongelukkige val is vaak voldoende voor honderden barstjes in het aanraakscherm. Dankzij de LifeProof nüüd case kan u uw iPad optimaal beschermen. De stevige plastic hoes maakt uw iPad tot twee meter diepte waterbestendig. Opmerkelijk aan deze case is dat uw scherm niet achter een of andere plastic screenprotector gestopt wordt. De dubbele afsluiting van deze case zorgt ervoor dat u uw glazen aanraakscherm blijft behouden. Glas is immers sowieso waterdicht. Ook handig is dat de knoppen, aansluiting en speaker van uw tablet perfect bruikbaar blijven met case.

2.

Voor optimale videoconferencing One-to-one-videogesprekken zijn erg eenvoudig via de webcam van uw computer te doen, maar online-meetings met verschillende gesprekspartners zijn al moeilijker. De Logitech BCC950 ConferenceCam zorgt ervoor dat u niet meer met drie personen achter de laptop moet kruipen. Deze standalonewebcam is voorzien van een HD videolens en een professionele speakerphone. U kan de camera eenvoudig positioneren in uw meetingroom. Uw contactpersoon zal een scherm en helder beeld van u en uw collega’s te zien krijgen en u luid en duidelijk kunnen horen. En de installatie? Dat is gelukkig kinderspel. Plug-and-play, zonder software te installeren. De Logitech BCC950 ConferenceCam is geschikt voor Windows en Mac

De LifeProof nüüd is geschikt voor iPad 2,

en kost 245,63 € (inclusief btw) via

3 en 4 en kost 84,98 € (inclusief btw).

CentralPoint.be. Meer informatie via

Meer informatie via www.lifeproof.com.

www.logitech.com.


vind alle onlinediensten in één en hetzelfde portaal download uw facturen in verschillende formaten activeer meerdere diensten en kaarten tegelijk.

Ontdek de nieuwe mogelijkheden op http://business.mobistar.be/fleet Mobistar Business Solutions © 2013 Mobistar, alle rechten voorbehouden. Mobistar is een gedeponeerd merk. De in deze brochure vermelde merknamen zijn handels- of geregistreerde merken en zijn de eigendom van hun respectieve fabrikanten. De eigenschappen van de vermelde producten en diensten kunnen zonder voorafgaande verwittiging veranderd worden. Mobistar kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen bij het opmaken en drukken van deze uitgave. Realisatie: Cypres / Sign’

V.U.: Bart De Groote, Bourgetlaan 3 - B-1140 Brussel. KBO 0456.810.810, RPR Brussel.

De mobiele en vaste toestellen van uw werknemers of collega’s beheren wordt nu een stuk eenvoudiger:

(05/2013)

Welkom in de vernieuwde online klantenzone!

M Magazine #10 Nederlandse editie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you