Page 1

M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Nummer 5 Jaargang 2 Juni 20111

Het succes van mobiele datacommunicatie

&

machine-to-machinetoepassingen in

KnowHow Renilde CRAPS

directeur Flanders’ Drive over

mobiele technologie in Belgische voertuigen.

TELTALK Hoe stuwen mobiele applicaties uw bedrijf vooruit?

REVIEW

ISS & STAD GENT

Drie Android-toestellen op de testbank

De eenvoud van Near Field Communication-technologie


Slim bekeken. Nokia E7: je mobiele kantoor.

Š 2011 Nokia.

store.ovi.com

Kies Mobistar Connect Mail&Surf om alle mail-en internetmogelijkheden te hebben op uw Nokia E7. Voor meer informatie, neemt u contact op met uw Mobistar-accountmanager of surft u naar http://business.mobistar.be/mailsurf.


PERSPECTIEF

04

ECHO Telecomnieuws in het kort. We volgen voor u de trends, bespreken tools en geven insideinformatie.

04

POLL Zijn tablets rendabel?

06

KNOWHOW Over hoe

Geef uw mening en maak kans op een 100 % legale radarverklikker!

mobiele applicaties uw bedrijf kunnen vooruitstuwen.

12

TELTALK “Machines zullen sneller groeien dan mensen”. Steve Hilton over de groei van machine-to-machinetoepassingen.

14

TELTALK Renilde Craps,

16

&MOBISTAR Een praktijk-

19

REVIEWS Drie Android-

21

SMARTTOOLS Praktische

Flanders’ Drive, over mobiele technologie in Belgische voertuigen.

verhaal. ISS over hun machine-to-machinetoepassing

toestellen bij ons op de testbank.

oplossingen voor onmiddellijk gebruik. 2Do, Resto.BE app, Doodle Scheduling en SMS API Toolkit.

23

MUSTHAVES Leuke

hebbedingetjes: CS 500fietscomputer, ‘Remember me’-usb-stick en een iPad-beschermhoes met ingebouwd toetsenbord!

De toekomst is aan de mobiele datacommunicatie De tijd dat u met mobiele toestellen alleen kon telefoneren, ligt al lang achter ons. Ook al is het gsmgesprek onmisbaar en zal het dat altijd blijven. We staan nog maar aan het begin van de volgende mobiele revolutie. Er komt namelijk een nieuwe golf op ons af van zogenaamde mobiele applicaties, die ook uw bedrijf zullen vooruitstuwen. Hierbij denk ik dan aan de mobiele applicaties die uw mensen, van uw verkoopsploeg of technici tot uzelf, ook onderweg aan het werk houden. Uw collega’s krijgen dan bijvoorbeeld toegang tot uw CRM-systeem, of ze krijgen ter plaatste informatie over hun interventies. Of u krijgt als manager waar u zich ook bevindt rapporten of analyses van cruciale bedrijfsdata. Het doet uw organisatie fors aan efficiëntie winnen. Het is dan ook niet voor niets dat vandaag bijna de helft van de bedrijven investeren in dergelijke mobiele applicaties, zoals blijkt uit onderzoek van Forrester Research. Het belang van mobiele applicaties wordt ook gevoed door het alsmaar grotere arsenaal aan apparaten die ermee aan de slag gaan. Niet enkel de laptop of netbook, maar steeds meer ook de smartphone en tablet-pc, die ook in het bedrijfsleven aan een forse opmars bezig zijn. Meer zelfs, tegen 2012 zal de verkoop van smartphones een groter aandeel innemen dan de verkoop van pc’s. Naast al die bedrijfstoepassingen die steeds meer types van medewerkers op steeds meer apparaten kunnen gebruiken, zien we nog een andere trend: die van communicatie tussen machines, waar zelfs geen mens meer aan te pas komt. Ook dat is een groeier in de wereld van mobiele datacommunicatie. “Machines zullen sneller groeien dan mensen”, vertelt een vooraanstaande analist verder in dit nummer, waarbij hij refereert naar de groei in mobiele communicatie tussen machines als voertuigen, meters of automaten. Hij voorspelt 2,14 miljard verbindingen tussen machines tegen 2020. Ericsson gaat zelfs verder en voorspelt maar liefst 50 miljard verbindingen tegen 2020. Kortom, de toekomst is aan de mobiele datacommunicatie en uw bedrijf kan er zeker zijn voordeel mee doen.

Van harte De standpunten die geciteerde personen in dit magazine innemen zijn niet noodzakelijk die van Mobistar.

03 3

oliVier yseWijn Chief Strategy Officer, Mobistar


ECHO

Tools, trends en insideinformatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

Apparaatje verwittigt automatisch 112 eCall, het eerste Europese systeem dat de hulpdiensten automatisch verwittigt bij een verkeersongeval, is klaar om op grote schaal gelanceerd te worden. Het systeem zorgt na een ongeval voor een noodoproep naar de alarmcentrale en geeft de exacte positie van de wagen door, zelfs als de inzittenden niet meer bij bewustzijn zijn. Op die manier zouden de hulpdiensten sneller ter plaatse moeten zijn. Vanaf 2013 moeten alle nieuwe wagens uitgerust zijn met het eCall-systeem.

04

Early adoptors halen voordeel uit mobiele toepassingen

Orange en it-consultant Accenture publiceerden onlangs een white paper over de nieuwste trends in mobiele bedrijfstoepassingen. Belangrijkste conclusies uit het rapport zijn dat ‘early adoptors’, de mensen die een nieuwe techniek of nieuw product als eerste aanschaffen, nu al de vruchten plukken van hun investeringen in mobiele toepassingen. Naast een hogere productiviteit en kortere wachttijden bij betalingen hebben deze bedrijven ook een stapje voor bij hun klanten en kunnen ze een papierloze workflow installeren. De white paper geeft verder praktisch advies aan elk bedrijf dat mobiele toepassingen wil implementeren voor zijn werknemers. Download de white paper op knowledge-center.orange-business.com.

Zijn tablets rendabel? De tablet is aan een onstuitbare opmars bezig zo lijkt het. Cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) voorspellen een verkoop van 44,6 miljoen exemplaren in 2011 in vergelijking met 17 miljoen in 2010. De voordelen lijken dan ook talrijk: compact, interactief, eenvoudig in gebruik, … Maar, zijn tablets de investering wel waard?

POLL

Wat vindt u? Zijn tablets, zoals de iPad rendabel in uw bedrijf ? Ja I Neen Neem deel en maak kans op een Coyote, een 100 % legale radarverklikker! Reageer op onze poll en ontdek wat uw collega’s ervan denken op http://business.mobistar.be/poll.

Neem deel en

win


ECHO

05

Duits-Franse samenwerking op mobiel gebied Deutsche Telekom (T-Mobile) en France Telecom (Orange), aandeelhouder van Mobistar, gaan samenwerken. Ze bundelen hun krachten in mobiele netwerken, toegang tot wifi en machine-to-machinecommunicatie. Het is louter een operationele deal die de eigen strategie niet schaadt, en geen fi nanciële gevolgen heeft. Voor wifi onder zoeken beide telecomoperators hoe ze hun netwerk kunnen openstellen voor elkaars klanten. Ook wordt er gekeken naar samenwerking op het gebied van machine-to-machinetoepassingen over de grenzen heen. Momenteel zijn België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland betrokken bij dit project, maar het zal later naar andere landen uitgebreid worden. http://www.francetelecom.com http://www.telekom.com

Goedkoper mobiel bellen in het buitenland Vanaf 1 juli zal bellen in het buitenland weer wat goedkoper zijn. Want vanaf die dag worden nieuwe roamingtarieven toegepast.

Mobistar-klanten zien vanaf 1 juli de prijzen voor alle mobiele oproepen in zone 1 naar omlaag gaan. Voor uitgaande oproepen betaalt de mobiele beller 0,35 euro per minuut, exclusief btw. Voor inkomende oproepen betaalt hij dan weer 0,11 euro per minuut, exclusief btw. Mobistar past deze nieuwe tarieven automatisch toe op alle oproepen. Een aantal andere dingen blijft ongewijzigd: zo zijn ontvangen sms’jes en het inspreken van voicemailberichten nog steeds gratis. Wie zijn voicemail in het buitenland wil beluisteren, betaalt evenveel als voor een oproep naar België. Meer info op www.mobistar.be/roaminginfo.

Groei Europese machineto-machinemarkt

De Europese machine-to-machinemarkt (MaTMa-markt) is zich snel aan het herstellen van de economische recessie in 2008-2009. Dat blijkt uit een recente studie van IDC.

De MaTMa-markt bloeit weer, met een verwachte groei van meer dan 12 procent in de periode 2010-2015. Ondanks de snelle groei van machineto-machinetoepassingen (MaTMa) is de kans klein dat het ook daadwerkelijk de belangrijkste activiteit van de telecomoperatoren wordt. Ook al rekent IDC in een eerdere studie op een potentieel van 650 miljoen simkaarten tegen 2014, toch blijven de gebruikte datavolumes van MaTMa beperkt in vergelijking met spraak en mobiel internet. Toch ziet IDC de toekomstvisie van een ‘smart world’ die bestaat uit een ‘internet of things’ alsmaar dichterbij komen. Aanverwante diensten en bijgeleverde softwaretoepassingen beloven dan ook een meer dan behoorlijke omzet te gaan genereren. Ook voorziet men de opkomst van talrijke actoren die gespecialiseerd zijn in specifieke programma’s en toepassingen voor MaTMa. Meer info? http://www.idc.com Meer informatie over de MaTMa-oplossingen van Mobistar vindt u op http://business.mobistar.be/matma.


KNOWHOW

Vi nce n t F i n tol i n i Oprichter Galateia

6 06


Hoe mobiele applicaties uw bedrijf vooruitstuwen

Hoe mobiele applicaties uw bedrijf vooruitstuwen We spraken met drie specialisten

07 7

Guy Brigez is product manager bij Nextel, een Belgische telecomintegrator met een aanbod rond telefonie, datacommunicatie, veiligheid en applicaties.

Vincent Fintolini is oprichter van Galateia, een Belgisch bedrijf dat zich specialiseert in mobiele oplossingen voor openbare diensten.

Frédéric Levaux is CEO bij Codasystem, een fi liaal van STSGroup (ALSTS op NYSE Alternext in Brussel), dat mobiele applicaties voor ‘shoot & proof’ ontwikkelt en aanbiedt aan bedrijven.


KNOWHOW

8 08

De tijd dat u met mobiele toestellen alleen kon telefoneren, ligt al lang achter ons. Ook mobiele datacommunicatie raakt ingeburgerd, getuige de populariteit van bedrijfssoftware die u op mobiele toestellen kan gebruiken. Bijna de helft van de bedrijven rust hun medewerkers uit met dergelijke mobiele applicaties. Hierdoor kunnen zij onderweg hun werk doen, wat leidt tot meer efficiëntie en minder tijdverlies. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Het bedrijfsleven wordt steeds mobieler. Volgens onderzoeksbureau IDC is tegen 2013 de helft van de Europese werknemers uitgerust met een toestel dat ook mobiele datacommunicatie ondersteunt. Al is mobiele datacommunicatie een vlag die vele ladingen dekt. De toestellen zijn divers: de smartphone, de laptop en –intussen steeds vaker– de tablet. Bovendien gaat het niet alleen om menselijke communicatie maar ook steeds meer om communicatie tussen machines, ook wel omschreven als machine-to-machinecommunicatie (MaTMa). De vijf grootste troeven voor mobiele applicaties (Bron: Forrester) 1. Verhoogde productiviteit: 75 % 2. Verkorte reactietijd van organisatie: 65 % 3. Minder tijd nodig om problemen op te lossen: 48 % 4. Klantentevredenheid: 42 % 5. Verminderde personeelskosten: 16 %

Applicaties De eenvoudigste toepassingen van mobiele datacommunicatietoepassingen zijn het mailen of surfen op smartphone (mobiele multimedia) en laptop (mobiele breedband). Deze basisvormen van mobiele datacommunicatie zijn vandaag in bedrijven al behoorlijk ingeburgerd. “Elk bedrijf beschikt vandaag over mail op de mobiele toestellen, of overweegt het”, zegt Guy Brigez, hoofd productmarketing bij Nextel. “Na mail komt surfen inzake gebruik doorgaans op de tweede plaats.” Naast mobiel mailen en surfen bestaat er vandaag een groeiende batterij bedrijfstoepassingen die meer doen dan dat: de zogenaamde mobiele applicaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om toepas-


Hoe mobiele applicaties uw bedrijf vooruit stuwen

09 9

Het ecosysteem van Mobistar

uitrollen, of het nu om sales force-,

wen. Elke samenwerking tussen Mo-

fi eld force- of andere projecten gaat,

bistar en één of meerdere partners

is teamwork. Telecommunicatiebehoef-

wordt ingegeven door de specifi eke

ten worden al lang niet meer door te-

behoeften van de klant. Mobistar op-

lecombedrijven alleen ingevuld. Er zijn

teerde namelijk voor een open eco-

ook andere spelers, zoals integrato-

systeem. Het is een bundeling van

ren of softwarehuizen, die vanuit an-

alle krachten met een brede waaier van

dere competenties een deel van

competente partijen. Niet met één

deze markt bedienen. Mobistar

speler dus, maar met een hele reeks

koos ervoor om met zijn partners

spelers die top zijn in wat ze aanbieden.

Resellers Integrators / Services

een langetermijnrelatie uit te bou-

Hardware

Mobiele applicaties ontwikkelen en

Applications

De lijst van onze partners voor mobiele applicaties vindt u op http://business.mobistar.be/applications

“Mobile device management helpt de it-afdeling het overzicht bewaren.” gu y br igez

Product manager bij Nextel


KNOWHOW

10 06

“Hoe meer de applicatie verweven is met het toestel, hoe meer zo’n specifieke app aangewezen is.” F r é dér ic L evau x ,

ceo bij codasystem

ce, waarbij managers onderweg onder meer rapporten kunnen opvragen of omzetcijfers analyseren. Of voor het beheer van uw voorraad of bestellingen, ook al vergen dergelijke applicaties vaak meer integratie met uw bestaande it-systemen. Volgens onderzoeksbureau Forrester heeft 48 procent van de bedrijven in de wereld in 2010 geïnvesteerd in mobiele applicaties. “Bovendien is niet enkel de privésector afnemer van mobiele applicaties, ook de overheid kan er efficiënter door werken”, vertelt Vincent

singen die uw vertegenwoordigers of verkopers uitrusten met een mobiele applicatie voor het beheer van klantenrelaties, wat wij ‘sales force’ noemen. Of het gaat om technici die bijvoorbeeld op verplaatsing informatie bekomen over een huidige of volgende interventie, ook wel omschreven als ‘field force’. “Eigenlijk gaat het om toepassingen waarmee mensen op verplaatsing hun job kunnen uitvoeren”, vertelt Guy Brigez. Bij Nextel gebruiken we een zelf ontwikkelde mobiele applicatie om onder meer voorraden te checken en de klant ter plekke zijn handtekening te laten zetten op een digitale werkbon. Productiviteit, tijdswinst en toegenomen efficiëntie zijn dan ook vaak geciteerde voordelen van mobiele applicaties. “Als u bijvoorbeeld ter plaatse een klant kan verder helpen, wint u twee keer: aan tijd én klantentevredenheid.” Naast sales en field force-toepassingen (SFA en FFA) zijn er ook andere soorten mobiele applicaties, bijvoorbeeld voor business intelligen-

Een overzicht van de oplossingen voor mobiele datacommunicatie. 1

2

3

4

Mobile Multimedia

Mobile Broadband

Mobile Applications

Machine-to-machine

E-mails, Internet,… on GSM, Smartphone, PDA,…

E-mails, Internet,… on laptop, Netbook, Notebook,…

Mobilize enterprise applications like SFA, FFA, CRM,…

Data transfer without human intervention


roaming, Le Hoe mobieleun applicaties soutien indispensable uw bedrijf vooruit stuwen

Fintolini van Galateia, dat zich met zijn mobiele technologie richt op publieke diensten zoals gemeenten en politie. “Zo bieden wij onder meer een toepassing waarbij een politieman of andere ambtenaar meteen ter plekke met zijn smartphone een vaststelling administratief kan verwerken.” Drijfveren De opmars van mobiele applicaties kent vele oorzaken. Netwerken zijn intussen sneller. Smartphones zijn voordeliger, gebruiksvriendelijker en krachtiger geworden. Bovendien vallen ze binnen een organisatie ook beter te beveiligen en te beheren dan vroeger. “Er bestaan vandaag device management-systemen die het beheer van smartphones en tablets in een organisatie vergemakkelijken. Ze helpen de it-afdeling het overzicht bewaren van toestellen en de bijhorende applicaties en data. Zo kan ze ingrijpen waar nodig”, zegt Guy Brigez van Nextel, dat met Mobile Iron zelf een toepassing voor het beheer van toestellen aanbiedt. De opmars van mobiele applicaties en die van smartphones gaan overigens hand in hand. Niet alleen gebruiken meer mensen een smartphone, ze kunnen er ook meer mee doen. “Twee jaar geleden was in Europa slechts 10 procent van alle mobiele toestellen een smartphone, vandaag is dat 30 procent en binnen twee jaar zal dat 70 procent zijn”, zegt Frédéric Levaux, aan het hoofd van Codasystem, filiaal van STS-Group, dat een zogenaamde ‘shoot & proof’-toepassing aanbiedt. Hierbij kan van een foto die met een smartphone is genomen legaal het tijdstip, de locatie en de afzender worden vastgelegd. “Onder meer verzekeraars, schoonmaakbedrijven, koeriers en verhuizers gebruiken onze toepassing”, vertelt Frédéric Levaux.

“Dat veel medewerkers al vertrouwd zijn met smartphones is een voordeel.”

guy brigez , product manager bij nextel

Privé Voor de ontwikkeling van mobiele applicaties zijn er diverse methodes. Sommige bedrijven, zoals de telecomintegrator Nextel, nemen de ontwikkeling en integratie zelf voor hun rekening. Andere kiezen een mobiele versie van hun bestaande bedrijfstoepassing, zoals hun CRMpakket. Andere opteren voor een mobiele applicatie, de zogenaamde mobile app, die ze vanuit de app store van Apple, BlackBerry of Android op de toestellen installeren, zoals Codasystem. “Dat is voor ons noodzakelijk, omdat onze applicatie nauw samenwerkt met de hardware van de smartphone zelf, zoals de camera”, stelt Frédéric Levaux. “Hoe meer de applicatie verweven is met het toestel, hoe meer zo’n specifieke app aangewezen is”, vindt hij. Voor andere applicaties kan u opteren

07 11

voor een zogenaamde browser- of webtoepassing, die voor elk toestel gelijk is. “Daar moet u er voor uw bedrijf slechts één van voorzien die op al uw types van toestellen werkt. U hebt hiervoor enkel een webbrowser nodig. Zo goed als elke smartphone heeft die intussen aan boord. “De kans dat u in uw organisatie met heel wat diverse types van toestellen te maken heeft, is overigens groot. Veel werknemers komen met toestellen die ze privé hebben aangekocht en op kantoor willen gebruiken. “Een uitdaging voor bedrijven om alles goed te beheren en te beveiligen”, vindt Guy Brigez van Nextel. Anderzijds is er het voordeel dat veel medewerkers er vertrouwd mee zijn. “Waardoor een bedrijf vaak een snelle start kan nemen met mobiele applicaties. Een werknemer die vertrouwd is met Facebook op zijn smartphone, zal niet zo gek opkijken als hij hoort dat hij met zijn smartphone ook zijn voorraad kan beheren. ”

Vijf succesfactoren voor de introductie van mobiele applicaties: 1 Begin klein, maar breid het project snel uit indien mogelijk. 2 Selecteer het geschikte toestel. Gebruiksvriendelijkheid is cruciaal. 3 Overweeg softwarepakketten die beantwoorden aan uw mobiele noden. 4 Selecteer doordacht een ecosysteem van partners. 5 Overweeg device management om uw toestellen applicaties en data te beveiligen. Bron: Accenture


TELTALK

12

“Machines zullen sneller groeien dan mensen” Niet alleen u en ik zijn verbonden met mobiele technologie. Bij MaTMa- of machine-to-machinetoepassingen   komt er geen mens meer aan te pas. Het is het verhaal van de drankautomaat die zichzelf aanvult. Of uw koelkast die uw groothandel laat weten dat de melk en de broccoli zijn uitgeput. Sciencefiction, denkt u? Toch niet. “Veel van die nieuwe toepassingen zijn vandaag nog onbekend. Maar dat ze zullen komen, daar kan u zeker van zijn.” We spraken over de opmars van MaTMa met steve hilton, analist bij het gereputeerde onderzoeksbureau Analysys Mason Research, dat zich in de materie specialiseert en er tegelijk ook veel van verwacht.

Ziet u effectief een ontwikkeling naar het zogenaamde ‘internet of things’ waarbij er meer machines dan mensen via het netwerk zullen verbonden worden? Steve Hilton: “Die evolutie zie ik zeker. In het verleden ging het bij connectiviteit vooral om het verbinden van mensen. Maar intussen gaat het meer en meer om het connecteren van ‘dingen’, zoals machines en systemen die op de een of andere manier data verwerken. Eind vorig jaar waren er wereldwijd 61 miljoen systemen die helemaal, van begin tot einde, verbonden waren op basis van mobiele technologie. Maar onze voorspelling is dat het er in 2020 maar liefst 2,1 miljard zullen zijn. Dat is een jaarlijkse groei van 45 à 50 procent. In elk geval zal MaTMa hierdoor forser groeien dan de markt van mobiele applicaties. Machines zullen sneller groeien dan mensen.” Welke industrieën of sectoren zorgen voor deze groei? Hilton: “Dat zullen voor een deel de industrieën zijn waar het fenomeen van MaTMa al volop overheerst en die het nog meer zullen gebruiken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de transportsector, die al een lange voorgeschiedenis heeft met mobiele technologie. Dankzij deze toepassingen kan onder meer aangegeven worden waar voertuigen zich bevinden, zonder menselijke tussenkomst. Ook de energiesector begint de laatste drie à vijf jaar meer en meer te investeren in MaTMa, onder meer met de opmars van slimme meters, die bijvoorbeeld eigenhandig hun gegevens versturen. Net als in de landbouwsector, waar het fenomeen nu ook al opduikt. En dan zijn er nog enkele domeinen die eerder regionaal zijn. In Europa is het gebruik van draadloze verkooppunten bijvoorbeeld fors in opmars. Zo kan je draadloos betalen met je kredietkaart. In Azië zijn dan weer al heel veel automaten uitgerust met draadloze technologie. Kortom, er staat ons een explosie vanhet aantal verbonden machines te wachten.”


Machines zullen sneller groeien dan mensen

13

“ Er staat ons een explosie van het aantal verbonden machines te wachten.�

s teV e h i lton Analyst, Analysys Mason Research, Boston


TELTALK

14

case flanders’ drive:

“Voertuigen gaan meer communiceren met de buitenwereld.” De automobielindustrie is al langer

delijkt Craps. Volgens Craps is de

een gretige gebruiker van mobiele

telecomsector een erg belangrijke

technologie voor zijn voertuigen, en

partij voor de autosector: “Voertui-

dat zal alleen nog maar toenemen.

gen worden intrinsiek intelligenter,

Zo stelde Flanders’ Drive, het Vlaams

zoals voor veiligheid en milieuvrien-

competentiecentrum voor de voer-

delijkheid. Maar tegelijk zullen ze

tuigindustrie, onlangs een project

ook meer met de buitenwereld gaan

voor rond het draadloos opladen van

communiceren”, stelt ze en somt

een elektrische wagen samen met

hierbij mogelijke toepassingsvelden

Mobistar en 10 andere partners*. Bij

op als rekeningrijden, snelle ver-

dit zogenaamde ‘inductief laden’

keersinformatie en verkeersveilig-

laadt de batterij zich draadloos op

heid op. “Mobiele netwerken spelen

via een oplaadplaat die zich thuis in

hierbij een cruciale rol. Ze kunnen

de garage of op een openbare par-

een hele nieuwe wereld van dien-

keerplaats kan bevinden. De moge-

sten creëren.” Verre toekomstmu-

lijkheid om elektrische voertuigen

ziek is een project zoals het draad-

snel en gebruiksvriendelijk op te la-

loos opladen van elektrische wagens

den is een belangrijke succesfactor

overigens niet. “De haalbaarheid van

voor hun verdere doorbraak. Maar

dit initiatief moet tegen eind 2012

ook de verdere afhandeling is cruci-

bewezen worden”, stelt Craps. “Dat

aal. “Het is voor de betaling van deze

is voor de voertuigindustrie een re-

dienst dat wij een beroep doen op

latief korte timing, mede omdat we

de infrastructuur van mobiele opera-

bij zo’n project terugvallen op de be-

toren zoals Mobistar”, vertelt Renilde

staande infrastructuur die de tele-

Craps, die directeur is bij Flanders’

comoperatoren zoals Mobistar al

Drive. “We moeten namelijk weten

hebben uitgerold. Het is een infra-

welk voertuig van wie op welke loca-

structuur die zijn degelijkheid al vol-

tie energie heeft verkregen”, verdui-

op heeft bewezen.”

*Partners : Bombardier, Energy ICT, Infrax, Inverto, Katholieke Universiteit Leuven, Mobistar, NXP, OCW-CCR, Van Hool, Volvo Cars, Vrije Universiteit Brussel.

www.flandersdrive.be Lees meer op http://business.mobistar.be/magazine.

renilde craps

Directeur Flanders’ Drive


Machines zullen sneller groeien dan mensen

Machine-to-machineconnecties: wereldwijde voorspelling 2010–2020, in miljard connecties:

Bron: Analysys Mason, 2011

Welke nieuwe toepassingen ziet u opkomen in MaTMa? Hilton: “Veel van de toepassingen van morgen zijn vandaag bekend. Denk maar aan het klassieke voorbeeld van de koelkast die het warenhuis verwittigt zodra bepaalde levensmiddelen uitgeput zijn. De effectieve realisatie van dergelijke projecten is nog beperkt, maar niets staat het in de weg. Een domein waar ik in de toekomst heel veel van verwacht is alles wat met gezondheid heeft te maken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan sensors die in het lichaam worden meegedragen en op regelmatige basis informatie doorsturen over onze gezondheidstoestand. Met name voor specifieke patiënten, zoals mensen met diabetes of suikerziekte zou zoiets erg van pas kunnen komen. Het kan de overheid en gezondheidssector ook ontzettend veel geld besparen omdat je proactief kan inspelen op mogelijke gezondheidsproblemen.” Wat is de grote drijfveer om voor MaTMa te kiezen? Hilton: “Kostenbesparing is veruit de belangrijkste drijfveer. Daarin verschilt het van andere domeinen in mobiele technologie. Bij mobiele applicaties, de toepassingen die uw medewerkers gebruiken, speelt kostenbesparing ook. Al is dat dan naast een resem andere drijfveren, zoals toegenomen productiviteit, efficiëntie en klantentevredenheid. Maar bij

15

MaTMa is het vooral een kwestie van kostenbesparing. Hierdoor zullen de schaalvoordelen ook meespelen. Hoe meer machines je gaat verbinden, hoe groter de opbrengsten. Ook daar ligt de grondslag voor de forse groei die wordt voorspelt voor MaTMa.” Wat zijn de nadelen of drempels die de verdere doorbraak van MaTMa kunnen bemoeilijken? Hilton: MaTMa behelst een hele keten met tussenschakels en die is vrij uitgebreid. Bedrijven die ermee starten moeten die hele keten aflopen. Je begint op niveau van een chip, de uitrusting, de connectiviteit, het platform en de toepassing. Alles moet juist zitten. Bedrijven kunnen telkens wel terugvallen op standaarden om de technologie te implementeren, maar dat doet niets af aan de impact van een project rond MaTMa in een bedrijf. Vandaar dat beveiliging, en daar reken ik ook privacy bij, overal ingebouwd moet zijn. Dat is niet zozeer een drempel, eerder een aandachtspunt. MaTMaprojecten zijn ook projecten waar u zeker de nodige it-ondersteuning, intern of extern voor nodig hebt. Dit in tegenstelling tot projecten rond mobiele applicaties waar het vaak ook zonder kan. Bij MaTMa komen telecom en informatica samen. Het is dus voor een flink stuk maatwerk en per definitie een groter project, vermoedelijk dus niet weggelegd voor elk bedrijf. Maar de mogelijke meerwaarde en besparing is dan weer gigantisch.”

Machine-to-Machine (MaTMa) in een notendop Dankzij de MaTMa-technologie

andere vormen van mobiele

toepassingen. Mobistar is

communiceren uw machines met

datacommunicatie. Een machine

de absolute marktleider in België als het op MaTMa aankomt.

elkaar via een draadloze verbinding

kan dus autonoom verbinding

tussen een industriële modem en

maken met een computer op

We zijn bovendien wereldwijd

een server. Deze communicatie

afstand, en gegevens in realtime

actief, en zijn het internationale competentiecentrum Machine-

verloopt via een speciale MaTMa-

doorsturen. Ideaal voor tracking

simkaart in combinatie met

& tracing, inbraakbeveiliging,

To-Machine voor de France

spraak-/sms-technologie of met

mobiele betaling en tal van andere

Télécom-groep.


&Mobistar

16

ISS BELUX

alle krachten gebundeld

(l) Vera WecKx, it-m anager iss belux (r) liesbeth janssens, districtmanager iss gent


Alle krachten gebundeld

17

ISS is de wereldleider op het gebied van schoonmaak, catering, support en technisch onderhoud van gebouwen en installaties. In België en Luxemburg telt het bedrijf 12.000 medewerkers. Ook Stad Gent is één van zijn klanten. “ISS onderhoudt dagelijks gebouwen voor Stad Gent, zoals het stadhuis, scholen en politiekantoren, maar ook kleinere locaties zoals club- en buurthuizen”, zegt Liesbeth Janssens, districtmanager ISS Gent. Omdat er vaak kleine mobiele ploegen op pad zijn, vroeg Stad Gent naar een transparant systeem dat een helder overzicht biedt van het uitgevoerde werk. Liesbeth Janssens en Vera Weckx, it-manager ISS BELUX zochten samen met Mobistar naar een oplossing.

“Elke dag doen mobiele ploegen tot acht verschillende locaties aan in Gent. Daarom drong Stad Gent aan op een systeem dat perfect registreert welke ploegen waar hebben gewerkt, en hoelang”, zegt Liesbeth Janssens. “Uiteraard is het ook voor ISS belangrijk om automatisch een duidelijk overzicht te krijgen van het uitgevoerde werk”, voegt Vera Weckx toe. “We hebben daar tal van systemen voor: badges, een track & tracetoestel in de wagens, tikklokken, enzovoort. Maar in Gent zijn we op zo veel locaties aanwezig - soms maar met twee medewerkers - dat het niet haalbaar is om overal tikklokken te hebben.”

De uitdaging is duidelijk. Maar wat was de oplossing? Vera Weckx: “We hebben hulp gezocht bij Mobistar, onze telecomoperator. Zij stelden voor om via Mobile Token, Mobistar-partner én een specialist in mobiele toepassingen, met Near Field Communication-technologie (NFC) aan de slag te gaan. Met NFC, een machine-to-machinetoepassing, kunnen we moeiteloos onze ploegen opvolgen en de gepresteerde uren registreren. De klant kan die data online én in realtime raadplegen. De info wordt immers rechtstreeks naar ons centraal systeem gestuurd. Een ander voordeel is dat er enkel een tag moet worden aangebracht op de locaties. Een tag is niets meer dan een kleine, discrete sticker met elektroden. Onze medewerkers hebben een Sagem-smartphone met ingebouwde NFC-technologie, en die synchroniseert automatisch met de tags. Echt eenvoudig.” Liesbeth Janssens licht nog een troef toe: “Onze medewerkers krijgen ook in detail de volgende opdracht doorgestuurd via hun smartphone. Op het einde van de dag sluiten ze gewoon af, en klaar. Zo weten we op elk moment waar elke medewerker is, en wanneer een opdracht afgerond is.”

Voordelen bij de vleet, zo te horen. Vera Weckx: “Inderdaad. Iedereen haalt er z’n voordeel uit, zowel wij als de klant. Wij kunnen perfect alle ploegen opvolgen en we weten meteen of er bijvoorbeeld iemand moet worden vervangen.” Liesbeth Janssens: “Ook de planning verloopt efficiënter: alle verloven en ziektedagen worden meteen verwerkt. Zelfs de loonadministratie gebeurt automatisch. Dat alles bespaart ons een flink pak tijd en geld. Stad Gent is ook tevreden, want we zijn erg flexibel. En onze dienstverlening is 100 procent transparant, precies zoals de klant vroeg.”

Near Field Communication (NFC) in mensentaal NFC is een contactloos communicatiesysteem met een bereik van ongeveer 10 centimeter. Dat betekent dat een NFC-chip in een smartphone enkel binnen 10 centimeter van de tag contact maakt en automatisch data verstuurt (in 0,1 seconde). Deze technologie biedt dus veiligheid, snelheid en puur gebruiksgemak. Deze oplossing combineert het beste van de mobiele technologie en van machine-to-machinetoepassingen (MaTMa). Ideaal voor mobiele geolokalisatie, tracking & tracing, inbraakbeveiliging, mobiele betaling, ...


Business mobility-news

altijd op zak

Onmiddellijk beschikbaar, ook op uw smartphone

Mobistar is de eerste Belgische telecomoperator die zijn businesscommunicatie –de nieuwsbrief M Direct en het M Magazine– echt ‘mobiel’ heeft gemaakt door ze toegankelijk te maken op smartphone.

Business mobility-news op uw smartphone Surf naar http://business.mobistar.be/m-mobile met uw smartphone en lees online over de nieuwste trends, de laatste producten, actuele thema’s…


REVIEW

19

De nieuwste hardware op de testbank : drie Android-smartphones voor u getest … In nauwelijks twee jaar tijd is Google erin geslaagd van Android de wereldleider op het gebied van mobiele besturingssystemen te maken. Is dit succes verdiend? Wat zijn de nieuwe smartphones die met het besturingssysteem van Google zijn uitgerust waard? Wij hebben voor u drie van de nieuwste Androidtoestellen getest: de HTC Desire S, de Samsung Galaxy Ace en de San Francisco. 2007, het jaar één van de moderne smartphone Het sinds de jaren negentig ingedutte wereldje van de mobiele telefonie werd in 2007 plotseling wakker geschud toen Apple zijn eerste iPhone op de markt bracht en zo het begin van een nieuw technologisch tijdperk inluidde. Verscheidene revolutionaire vernieuwingen volgden: het virtuele toetsenbord verving de plastic toetsen, het scherm veranderde in een veel groter aanraakscherm en de gebruiker kon het internet raadplegen zoals op een pc. Een rits bedrijven begon applicaties op de markt te brengen waarmee de toestellen van nieuwe functies werden voorzien, zoals spelletjes en professionele of entertainment software. Ook al staat Nokia nog steeds aan de leiding als het op mobiele telefoons aankomt, toch is het niet langer de koning van de ‘slimme’ telefoons. Het heeft zijn plaats moeten afstaan aan de nieuwkomers: Apple, Google, BlackBerry en Microsoft. Het was Google, de Amerikaanse reus op het vlak van online zoekmachines, die het snelst heeft gereageerd op het overweldigende succes van de iPhone door Android te lanceren. De eerste versie van zijn systeem voor mobiele telefoons werd in 2009 aan

het publiek voorgesteld. Sindsdien werden voortdurend nieuwe versies uitgebracht en werd het systeem in 2011 koploper.

Drie toestellen op de testbank Wij testten drie recent uitgebrachte toestellen die met het Android-besturingssysteem zijn uitgerust: de HTC Desire S, de Samsung Galaxy Ace en de San Francisco. Het HTC-model met zijn aluminium behuizing heeft een strak design (geen knoppen) en geeft met zijn 130 gram toch een gevoel van stevigheid. Het model San Francisco heeft een klassieker ontwerp. Het volstaat immers om de achterklep te verwijderen om bij de batterij en de simkaart te kunnen (een handeling die bij HTC heel wat minder HTC Desire S eenvoudig is!). Maar van de drie smartphones die we hebben getest, is de San Francisco ongetwijfeld de aangenaamste. Zijn zachte behuizing, verfijning en geringe gewicht maken van hem de ideale telefoon waarvan u vergeet dat u hem op zak hebt! Alle drie de smartphones hebben een groot, helder en scherp scherm. Het voordeel van het HTC-model is dat het scherm iets groter is dan dat van zijn rivalen: 3.7 inch (94 mm) in plaats van 3.5 inch (89 mm). De Samsung Galaxy Ace doet het dan weer iets minder goed met zijn lagere resolutie (320 x 480 pixels tegenover 480 x 800 voor de twee andere modellen).


REVIEW

20

Zoals bij elk Androidtoestel kan u het hoofdscherm van deze smartphones inrichten zoals u wil. HTC maakt gebruik van zijn interface ‘sense’ die een geavanceerde weergave van allerlei informatie op uw telefoon mogelijk maakt. Zo kan u verschillende widgets (klok, foto’s, enz.) op het scherm plaatsen. Wanneer u een van de kleine Samsung Galaxy Ace schermpjes aanraakt, vult dit het hele scherm. De programma-icoontjes worden verticaal doorlopen door met de vinger van beneden naar boven of van boven naar beneden over het scherm te strijken, in tegenstelling tot de iPhone van Apple waar voor een horizontale navigatie werd gekozen. Wat de applicaties betreft, werd elke telefoon uitgerust met een uitgebreide en vooraf geïnstalleerde bibliotheek: naast de algemene software (camera, agenda, mailprogramma, rekenmachine, weerbericht, gps, … ) zitten er af en toe ook aangename verrassingen tussen. Zo introduceert HTC ‘SoundHound’ waarmee een onbekend stukje muziek kan worden geïdentificeerd, u hoeft het enkel te laten horen! De San Francisco is dan weer voorzien van een scanner voor barcodes. De versie voor professionals beschikt daarnaast over de applicatie Docs to Go waarmee pdf- en Microsoft Office-bestanden kunnen worden gelezen. U zal evenwel de volledige versie moeten kopen om deze documenten te kunnen uitvoeren. Met Android hebt u een Google-account nodig om het toestel te kunnen gebruiken. Een Gmail-account volstaat bijvoorbeeld om gebruik te kunnen maken van alle diensten van Google, of het nu Google Maps of Gmail betreft, dan wel de zoekfunctie die gelijk bij het opstarten van de telefoon verschijnt … Verder kan u de agenda Google Calendar gebruiken waarmee u privé- en zakelijke afspraken op elkaar kan afstemmen. Bovendien hebt u toegang tot de Android Market, de onlineshop van Android, waar duizenden appli-

caties op u wachten om uw smartphone met allerlei software te verrijken. Tal van programma’s zijn gratis, het volstaat hen aan te raken om ze te downloaden. Zoals elke zichzelf respecterende smartphone zijn de HTC Desire S, de Samsung Galaxy Ace, evenals de San Francisco uitgerust met een of meer camera’s. De HTC heeft er twee. De camera aan de voorzijde kan nuttig zijn voor videoconferencing … of om snel even uw kapsel bij te werken voor een vergadering! De tweede camera is krachtiger en stelt u in staat foto’s te maken of in HD te fi lmen (720p). Elke smartphone is uiteraard ontworpen voor 3G en wifi. Bluetooth is standaard. Verder beschikken ze allemaal over een gpschip waardoor uw positie uiterst snel en nauwkeurig kan worden weergegeven op Google Maps. Het staat u vrij op de Android Market andere navigatiesoftware te kopen, zoals Navigon. De geïntegreerde plaatsbepaling is een voordeel waar heel wat andere applicaties profijt van hebben. Zo kan de MIVB u bijvoorbeeld zeggen waar de dichtstbijzijnde bushalte is.

San Francisco

De kracht van Android Of uw voorkeur nu uitgaat naar de HTC Desire S, de Samsung Galaxy Ace of de San Francisco, u krijgt toegang tot een rijke mobiele wereld zonder grenzen: deze nieuwste generatie smartphones kan u tot in het oneindige aan uw wensen aanpassen!

Mobistar ondersteunt uiteraard ook de andere besturingssystemen. Ontdek ons volledig aanbod op http://business.mobistar.be/toestellen


SMARTTOOLS

21

Ontdek hier praktische oplossingen voor onmiddellijk gebruik Perfect timemanagement met deze handige applicatie

2Do: Tasks Done in Style Deze applicatie biedt u een overzicht van onafgewerkte taken. Deze kan u eenvoudig sorteren van dag tot dag maar ook verdelen over enkele dagen en zelfs maanden vooruit plannen. 2Do bevat enorm veel handige kenmerken. De app heeft een prachtige gebruikersinterface en beschikt over een drag & dropfunctie waarmee taken in de geïntegreerde agenda kunnen geplaatst worden. U kan ook deadlines toewijzen aan uw taken en u hebt de keuze uit meerdere thema’s en lettertypes. Bovendien is deze applicatie perfect te synchroniseren met Outlook. Ook aan de beveiliging werd gedacht. Zo kan u uw plannen voor anderen geheim houden door een wachtwoord in te stellen. Ook interessant: tot voor kort betaalde u voor deze app een fikse som (5,49 euro), maar deze prijs is onlangs verlaagd tot 3,99 euro.

Op zoek naar een restaurant in de buurt?

Resto.be

Met de gratis Resto.besmartphoneapplicatie zoekt u op een snelle en eenvoudige manier een zakenrestaurant in België, en dit op stad, op naam of in de buurt. U kan ook de twintig populairste restaurants raadplegen en restaurants aan uw favorieten toevoegen. Wanneer u op stad zoekt, krijgt u eerst alle keukentypes te zien die in deze stad te vinden zijn. Vervolgens klikt u door naar de lijst van restaurants. U kan ook het restaurant opbellen, commentaren van andere surfers bekijken of een wegbeschrijving opvragen. Meer info?

Meer info? http://www.2doapp.com/en/2Do/features.html

Ga naar Resto Mobiel op www.resto.be.


SMARTTOOLS

22

Beheer uiterst eenvoudig uw werkschema en afspraken

Doodle Scheduling Met de Doodle Scheduling-app maakt u uw eigen werkschema aan en beheert u ook uw afspraken: een vergadering, een zakenlunch, een conference call, een familiebijeenkomst, een filmavondje enzovoort. U maakt zelf polls aan waarin deelnemers aangeven of een bepaald moment hun past of niet en past commentaren in deze poll aan of verwijdert ze. U nodigt gebruikers uit uw adresboek uit en voegt commentaren toe. Deze app is bovendien gratis, eenvoudig en snel te gebruiken en vereist geen registratie. Meer info? http://nl.appbrain.com/app/doodle-scheduling/com.acrea.doodle.android

Efficiënt sms’en met innovatieve toolkit

SMS API Toolkit Sms’jes veroveren stilaan de professionele wereld. De reden hiervoor ligt voor de hand: dit communicatiemiddel is snel en direct.

Met de SMS API Toolkit kan u bovendien zelf, samen met uw it-specialist, uw applicatie aanmaken om supergemakkelijk te sms’en. Bericht naar klanten in uw CRMdatabase bewaren, de werkstaten van werknemers versturen, technici verwittigen in geval van een alarmsituatie? Dat kan allemaal met een sms’je. Dankzij Mobistar hoeft u niet langer manueel sms’jes in te geven en te versturen. Met de SMS API Toolkit hebt u geen externe provider meer nodig. Vanaf nu ontwikkelt u uw eigen sms-systeem, zoals u dat wil. Deze toolkit maakt de brug tussen het Mobistar-netwerk en toepassingen met contactgegevens (zoals uw CRM bijvoorbeeld). Zo stuurt u heel eenvoudig sms’jes naar volledige groepen, programmeert u de timing van berichten en controleert u het sms-verkeer via de ontvangstbevestigingen. De SMS API Toolkit kan u ontvangen door u eenvoudigweg in te schrijven op onze website. Hier vindt u ook voorbeelden van codes, ondersteunende tools en documentatie. U bespaart er handenvol geld mee! Geïnteresseerd? Surf voor meer info naar http://business.mobistar.be/apitoolkit


MUSTHAVES

23

Leuke hebbedingetjes voor de mobiele mens en de slimme kantoortijger.

1.

CS500: stijlvolle fietscomputer met uitzonderlijke prestaties

Werkt u graag hard, maar wil u zich ook al eens ontspannen? Door een fietstochtje bijvoorbeeld? Met de nieuwe fietscomputer Polar CS500 Tour de France Limited Edition kan u er zeker weer een jaar tegenaan! De Polar CS500 Tour de France is dit jaar de officiële fietscomputer voor het grootste wielerevenement ter wereld. Met zijn enorme waaier aan functies voldoet hij aan de hoogste eisen. De Polar CS500 biedt de sportieve wielerliefhebber de volledige controle over zijn prestaties tijdens een trainingsrit. Naast zijn uitstekende prestaties ziet hij er met zijn aerodynamische diamantvorm en nieuwe kleur ook lekker stijlvol uit. De Polar CS500 Tour de France is vanaf mei 2011 in beperkte oplage verkrijgbaar via de erkende Polar-verkooppunten. Zijn prijs: 239,90 euro*.

Meer info? www.polarpersonaltrainer.com

iPad-beschermhoes met ingebouwd toetsenbord

De iPad is het hebbeding van nu. Nu kan u dankzij deze lederen hoes uw iPad in perfecte staat houden. Presentaties en bureauwerk doet u moeiteloos dankzij het bijhorend toetsenbord dat perfect aansluit bij de iPad. Uitgebreide specificaties: iPad Leather Case (zwart) + keyboard (wit). Afmetingen: lengte 273 mm, breedte: 200 mm, diepte: 25 mm. Kostprijs: 79 euro.

Gedaan met saaie en inspiratieloze usb-sticks! Vanaf nu is er de stijlvolle lederen ‘Remember me’ usb-stick.

3.

Meer info? http://www.easywebshop.com/

De usb-aansluiting hoeft men enkel in-of uit te schuiven, waardoor de stick erg handig in gebruik is. Het hoogwaardige leder in combinatie met de usb-sleutel (4GB) van Scandic, geeft deze sleutel de klasse en nodige capaciteit voor iedere hardwerkende ondernemer. De usb-stick ‘Remember me’ is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ledersoorten en kost 29,99 euro.

gadget-telecom/category/16599-accessoires

Meer info? http://www.exessory.com/Nl/ProductList/1304/USB-sleutels.aspx

*Alle prijzen vermeld in dit magazine zijn incl. btw, tenzij anders vermeld.

2.

‘Remember me’-usb-stick


Veel spraak en weinig data

Weinig spraak en weinig data

Roaming à la carte Mobiel bellen en surfen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Zeker niet als u in het buitenland bent. Belt u veel? Mailt en surft u op elk moment? Of is uw verbruik toch weer net anders? Met onze roamingopties volgt uw tarief perfect uw verbruik.

(06/2011)

Vraag vandaag nog meer informatie aan uw Mobistar-accountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/roamingdata.

V.U.: Luc Latour, Bourgetlaan 3 - B-1140 Brussel. KBO 0456.810.810, RPR Brussel.

Veel spraak en veel data Weinig spraak en veel data

Mobistar Business Solutions © 2011 Mobistar, alle rechten voorbehouden. Mobistar is een gedeponeerd merk. De in deze brochure vermelde merknamen zijn handels- of geregistreerde merken en zijn de eigendom van hun respectieve fabrikanten. De eigenschappen van de vermelde producten en diensten kunnen zonder voorafgaande verwittiging veranderd worden. Mobistar kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen bij het opmaken en drukken van deze uitgave. Realisatie: Cypres / Sign’

M Magazine #05 Nederlandse editie  
M Magazine #05 Nederlandse editie  
Advertisement