Page 1

M

IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY

Mobistar

Nummer 1

Jaargang 1

Januari 2010

obility is meer dan onderweg zijn. Het is de vleugels uitslaan. Anders en beter werken. Doelgerichter, slimmer, productiever. In M gaan we op zoek naar business mobility met meer return on investment voor uw bedrijf.   Open uw nieuwe magazine en sla uw vleugels uit.


BlackBerry Bold 9700 ®

TM

Compact. Elegant. Gebruiksvriendelijk. De nieuwe 3G+-smartphone BlackBerry Bold 9700 combineert topfunctionaliteit en topprestaties met een compact en elegant design. Hij biedt een enorme waaier van multimediaen communicatiemogelijkheden, zowel voor professioneel- als privégebruik. Vraag meer informatie aan uw Mobistar-accountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/toestellen.

3G+ e-mail wifi ingebouwde gps hogeresolutiescherm 3.2 megapixelcamera

Kies BlackBerry Enterprise of BlackBerry Internet voor volledige e-mail- en internetfunctionaliteit op uw BlackBerry Bold 9700. Meer informatie bij uw Mobistar-accountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/mailsurf.

© 2009 Research In Motion Limited. Alle rechten voorbehouden. BlackBerry®, RIM® Research In Motion®, SureType®, SurePress™ en gerelateerde handelsmerken, namen en logo’s zijn eigendom van Research In Motion Limited en zijn geregistreerd en/of worden gebruikt in de V.S. en andere landen wereldwijd.


PERSPECTIEF

03

PERSPECTIEF

Benoit Scheen, de CEO van Mobistar over uw nieuwe magazine M.

04

ECHO Telecomnieuws in het

kort. We volgen voor u de trends, bespreken tools en geven inside-informatie.

04 06

POLL Doe mee en win een

businesslunch voor 2 personen. TELTALK Het begin van de

revolutie. Jan Callewaert (Option), Wim De Waele (IBBT) en Rudy Vercammen (Mobistar) over de stand van zaken in mobiele datacommunicatie.

12

Q&A

Een praktijkverhaal.

Convergentie en cost control in het Atomium.

14

19

REVIEWS De Nokia N97 Mini,

de BlackBerry Bold 9700 en de iPhone 3GS lagen bij ons op de testbank.

20

Hoe kan uw bedrijf mobiliteit als een hefboom voor meer productiviteit inzetten ? Hoe maakt u van uw informatie- en communicatiemiddelen effectievere werkinstrumenten ? Dat zijn de centrale vragen die we in ons nieuwe Mobistar-tijdschrift vanuit verschillende invalshoeken voor u willen belichten. In M kijken we zowel naar complete oplossingen voor uw basisbehoeften als naar specifieke toepassingen voor uw onderneming. We gaan op zoek naar best practices en geschikte hard- en software. Ook gaan we dieper in op de kosten en baten van mobiliteit, niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit het standpunt van human resources.

“Kortom, met dit nieuwe blad willen we u een brede kijk bieden op business mobility.”

KNOWHOW Hoe meetbaar

is de ROI van telecomprojecten? De visie van drie specialisten.

SMARTTOOLS Slimmer aan

de slag. Waarom u Quickoffice Mobile Office Suite, Gwabbit en Invoice Split niet mag missen.

23

MUSTHAVES Leuke hebbedingetjes. Zo handig ! Het Juice Pack, de Callpod Chargepod en de usbsleutels van LaCie.

We willen voorbeelden, innovaties, thema’s, trends en evoluties signaleren. Zoals u zal merken, willen we dat op een open manier doen, met interviews met diverse experts, en door u waardevolle informatie aan te reiken waar u als ondernemer, telecomverantwoordelijke, ICT-manager of fi nancieel directeur werkelijk iets aan hebt. Als elk nummer van dit blad u enkele bruikbare ideeën bijbrengt waarmee u uw taak effectiever kan uitvoeren, beschouwen we onze missie als geslaagd. Laat M stof tot nadenken zijn en onderwerpen aanreiken waarover u met uw Mobistar-accountmanager verder van gedachten kan wisselen. Natuurlijk horen we ook heel graag wat u van dit nieuwe blad denkt en hoe we het voor u nog interessanter kunnen maken. Mail gerust uw opmerkingen naar redactie@mmagazine.be. Van harte,

De standpunten die geciteerde personen in dit magazine innemen zijn niet noodzakelijk die van Mobistar.

03

benoit scheen ceo mobistar


ECHO

04

Tools, trends en insideinformatie. Wij hebben het nieuwste telecomnieuws voor u samengevat.

Bezoekers Disneyland Parijs up-to-date met hun gsm

Netwerkbereik binnen handbereik Sinds 1996 bouwt Mobistar gestaag aan zijn netwerk. Mobistar lanceerde als eerste gprs in België en was een van de eerste operators ter wereld die de hspa-technologie implementeerde in zijn 3G-netwerk.

Op dit ogenblik dekt hspa al meer dan 85 % van de Belgische bevolking. De combinatie van hspa en edge geeft de Mobistar-klant een dekking van 99 %. Met de nieuwe Mobistar Coverage Checker kan u zelf nagaan welke dekking het Mobistar-netwerk op uw volgende bestemming biedt. De onlinetool toont zowel de 2G- als 3G-dekking. Ideaal voor gebruikers van Mobistar Business Everywhere. 1. Surf naar www.mobistar.be/coveragechecker. 2. Voer het adres van uw bestemming in. 3. Bekijk het bereik van ons 2G- en 3G-netwerk op uw bestemming.

POLL

Online vanaf maart 2010.

Stem en win een businesslunch! “Dankzij mijn smartphone bespaar ik minstens één uur per dag.” Bent u het met deze stelling eens of niet ? Laat het ons weten. Antwoord vóór 1 maart 2010 op http://business.mobistar.be/poll en maak kans op een uitstekende businesslunch voor twee personen. De 5 winnaars hebben de keuze uit een lijst van tien restaurants die in de 2010-editie van de Michelin-gids België-Luxemburg werden onderscheiden met een ster.

Orange Business Services, dat net als Mobistar deel uitmaakt van France Télécom, heeft voor Disneyland Parijs een interactief mobiel informatieportaal ontwikkeld. Het portaal maakt gebruik van Flashcode-technologie. Flashcodes zijn streepjescodes die gescand kunnen worden met de camera van een mobiele telefoon. De codes leiden naar mobiele websites waar de gebruikers allerlei nuttige informatie vinden, zoals begintijden van voorstellingen, maar ook onder meer kortingsbonnen, video’s en games.


ECHO

05

Gezocht: iPhone App-ontwikkelaars Het aantal apps of applicaties voor smartphones neemt hand over hand toe. Vooral Apple Computer doet het goed. Volgens Telecompaper.com zijn er al meer dan 100.000 goedgekeurde apps voor de iPhone. De vraag naar app-ontwikkelaars zit ook in de lift. Soms passen zij bestaande toepassingen aan voor de iPhone (denk aan websites), maar steeds vaker krijgen ze de vraag om applicaties van scratch af aan te ontwikkelen. Jobsite Vacature.com plaatste de iPhone-app-ontwikkelaar onlangs zelfs in de top vijf van technologiejobs van de toekomst.

Nieuw: Smart Data Traveller Smart Data Traveller van Mobistar waarschuwt u of verbreekt uw dataverbinding in roaming wanneer uw kosten van mobiele datacommunicatie met uw gsm of uw pc in het buitenland een bepaalde grens bereikt hebben. Voor de zone EU+ (Europa, Zwitserland, China en de Verenigde Staten) is deze grens 50 euro, exclusief btw. Voor de zone Rest of World is dit 200 euro exclusief btw.

Naar 73 % mobiele werknemers Volgens een rapport van Forrester Consulting worden werknemers van Noord-Amerikaanse en Europese ondernemingen steeds mobieler. Het onderzoeksbureau voorspelt dat in 2012 de mobiele werknemers 73 % zullen uitmaken van het totale personeelsbestand. Niet alleen neemt de mobiliteit toe, ook wordt de ondersteuning van mobiele platforms steeds complexer omdat de helft van de ondernemingen meer dan één mobiel besturingssysteem ondersteunen. Volgens Forrester moeten bedrijven daarom beslissen of en hoe ze mobiele platforms en smartphones ondersteunen, vooral bij privétoestellen die voor het werk worden gebruikt. Bron: Forrester Consulting: Supporting Mobile and Remote Employees (in opdracht van LogMeIn Inc.), september 2009

volledig gratis waarschuwingen per sms aan- en uitschakelen per kaart, zo vaak als gewenst waarschuwing wanneer 75 % van de 50 of 200 euro is opgebruikt kies zelf : enkel waarschuwing of automatisch afsluiten van de verbinding ideaal controle-instrument voor fleetmanagers Smart Data Traveller wordt geactiveerd in de loop van juni 2010. Meer info ? Surf naar http://business.mobistar.be/smartdatatraveller.

Mobistar versterkt zijn positie op de Belgische b2b-markt Mobistar nam eind vorig jaar KPN Belgium Business (ex-Versatel) over. De aankoop omvat het glasvezelnetwerk, de 9.000 b2b-klanten en de wholesale-activiteiten van deze operator. Ook de 135 werknemers van het bedrijf worden in de Mobistargroep geïntegreerd. Volgens Benoit Scheen, CEO van Mobistar, past de overname in de convergentiestrategie van Mobistar en zal ze zijn positie als leverancier van vaste telefonie en vaste datacommunicatie in het b2b-segment versterken. Deze overname stelt Mobistar in staat zijn b2b-klanten convergente telecomoplossingen aan te bieden en een antwoord te bieden op het aanbod van Belgacom.


TELTALK

06

“We staan nog maar aan het begin van de revolutie.”

wim de waele ,

directeur van het IBBT, het Interdisciplinair Instituut voor Breedband-technologie


We staan nog maar aan het begin van de revolutie

We lopen allemaal rond met een iPhone of een BlackBerry en ook draadloos internet is de normaalste zaak van de wereld. Toch staat er ons nog heel wat te wachten. M kreeg drie ‘hotshots’ rond de tafel over een stand van zaken in mobiele datacommunicatie : Jan Callewaert van Option, Wim De Waele van het IBBT en Rudy Vercammen van Mobistar. Met hen gaan we op zoek naar de trends in de toekomst en bekijken we de evolutie op drie niveaus: de toestellen, de toepassingen op deze toestellen en het netwerk zelf.

07

Jan Callewaert CEO van Option Heeft een smartphone (momenteel een iPhone, al wisselt hij wel eens van merk). Gebruikt die om te bellen (ook conference calls), te e-mailen en te surfen en voor zijn agendabeheer. Heeft geen mini-pc. Surft wel vaak mobiel via een Option-usb-modem.

Welk toestel is het meest geschikt voor mobiele datacommunicatie? Smartphone, laptop of netbook? Wim De Waele: “Als we naar de evolutie op de markt kijken, is dat toch vooral de smartphone. Het succes van die mobiele toestellen is lang onderschat. Het heeft even geduurd, maar de iPhone van Apple heeft uiteindelijk voor een aardverschuiving gezorgd. iPhone-gebruikers zijn immers ook erg actieve 3G-gebruikers. Smartphones zijn ook de eerste toestellen waarbij datacommunicatie het spraakverkeer overtreft. Ook bij de nieuwe Android-toestellen is dat het geval.”

Wim De Waele Directeur van het IBBT Heeft een smartphone (iPhone). Gebruikt die om zijn agenda te beheren, te mailen en te bellen. Gebruikt geen mini-pc.

Rudy Vercammen: “Toen we begin 2005 met Mobistar de SPV E200 lanceerden, ging

het om een losstaand toestel. Vandaag kunnen wij voor mobiele datacommunicatie een geïntegreerd systeem aanbieden van toestellen, toepassingen, partners, netwerkondersteuning, tariefplannen, support en aanverwante. Het hele plaatje dus. Inzake smartphones en mobiele datacommunicatie is Mobistar ook altijd een pionier geweest. We waren de eerste in ons land met BlackBerry, Windows Mobile, iPhone én een Android-smartphone.” Jan Callewaert: “In principe zijn die drie toestellen allemaal erg geschikt voor mo-

biele datacommunicatie. Maar de laptop is er vooral voor de heavy users, die in een professionele context bijvoorbeeld aan rekenbladen moeten werken. De laptop is de laatste jaren fors komen opzetten. Dit gebeurde vooral dankzij de doorbraak van de gebruiksvriendelijke usb-modems. Er is inderdaad ook heel wat belangstelling voor de mini-pc of netbook. Maar dat toestel zal volgens mij niet de grote massa bereiken,

Surft vaak mobiel via een 3G-usb-modem.

Rudy Vercammen Director Business Marketing bij Mobistar  Heeft een BlackBerry. Gebruikt die om te bellen, te e-mailen, zijn agenda en contacten te beheren en te surfen op het internet en... als wekker. Heeft een laptop.


TELTALK

08

zoals de smartphone dat wel deed. De toekomst ligt namelijk in die toestellen die de klassieke telefonie met computerapplicaties combineren, smartphones, dus. De markt daarvoor zal de komende jaren verder uitbreiden, en dit zowel met low-end- als met highendtoestellen. We staan dus nog maar aan het begin van de revolutie. Smartphones worden onmisbaar en hét groeisegment in 2010.” Rudy Vercammen: “Smartphones zijn bovendien een

uitgelezen manier om werk- en privéleven te combineren. Zo merken we dat vooral de nieuwe generatie professionals sterk belang hechten aan een evenwicht tussen werk en privéleven en het gebruik van sociale netwerken voor zowel privé- als beroepsdoeleinden als een belangrijk element beschouwen.” Welke applicaties voor mobiele datacommunicatie? E-mail of meer? Rudy Vercammen: “Zowat 90 procent van de zakenmensen die zijn uitgerust met een smartphone beschikken daarop over e-mail en gebruiken hun smartphone ook om hun agenda en contacten te beheren en te synchroniseren. Maar e-mail is eigenlijk het begin van een resem andere applicaties. Je kan het vergelijken met de kantoor-pc. Iedereen heeft e-mail en dan hangt het ervan af welke zakelijke applicaties je nog meer gebruikt. Vooral toepassingen voor Customer Relationship Management (CRM) en Field Force Automation (FFA) nemen toe in belang.” Wim De Waele: “Dat klopt. Al merk ik binnen die zakelijke toepassingen ook een steeds grotere invloed van de consument. De drijfveer is vandaag in de markt helemaal anders dan in de jaren negentig. Nu gaat het om zoeken op het internet en contacten via

sociale netwerken en ook meer en meer om locationbased services zoals Google Maps. Allemaal zaken die ook op mobiele toestellen zullen doorbreken. Een oudcollega van mij werkt bij Google en daar luidt het credo: everything goes to the mobile.” Jan Callewaert: “Wij bij Option zien de integratie ook op het vlak van hardware en software. Denk maar aan onze uCAN, een usb-modem waar ook software-applicaties op staan. Hardware, applicaties en data worden hiermee gecombineerd. Een bank kan aan zijn klanten zo’n usb-stick meegeven met daarin kleine applicaties ingebouwd zodat zijn klanten overal beveiligde banktransacties kunnen verrichten.” Wim De Waele: “Tegelijk zie je dat ook meer en meer

van die typische consumententoepassingen naar de bedrijfsmarkt komen, zoals enterprise search. De dynamiek komt vanuit de gebruiker. Ook zullen meer en meer bestaande toepassingen privécomponenten inbouwen, zoals Twitter, dat in CRM-pakketten wordt opgenomen. De integratie tussen deze twee werelden zal toenemen.” Rudy Vercammen: “Mobiele datacommunicatie zorgt

natuurlijk voor een geweldige toename van de productiviteit. Denk maar aan de accountmanager die snel zijn klantendatabase, voorraad of kalender wil raadplegen én die op afstand zijn bestellingen kan regelen. Of aan de onderhoudsexpert die met een foto de plaatselijke schade kan signaleren. Of zelfs aan de politie die vaststellingen van inbreuken ter plekke in het computersysteem inbrengt met een BlackBerry. De kern is dat al deze medewerkers meteen toegang hebben tot hun informatie, of ze nu in buitendienst werken of op kantoor. Ook bereikbaarheid wordt steeds belangrijker. Door snel te reageren kan je het verschil maken met je concurrenten.”

Mobistar investeert sinds zijn ontstaan fors in technologie die bedrijven mobieler en productiever maakt. De laatste jaren ging veel aandacht naar datacommunicatie en convergente oplossingen. Enkele hoogtepunten over de laatste jaren: (meer uitleg op http://business.mobistar.be/monline)

2001 Gprs

2004 BlackBerry Wireless Solution, Machine-to-Machine Connect SDSL-technologie voor vaste telefonie en convergentie vast-mobiel bellen

2005 Edge Eerste mobiele tv-dienst in België, met Kanaal Z Adsl aan hoge snelheid


We staan nog maar aan het begin van de revolutie

09

“Smartphones: ideaal om werk en privéleven te combineren.” ru dy v erc a m m e n ,

Director Business Marketing bij Mobistar

2006

Business Everywhere Wirefree Office Eerste webportaal Volledig breedbandaanbod

2007 One Office Voice Pack Hsdpa

2008 One Office Full Pack iPhone 3G, Mail&Surf, Windows Live Messenger, mini-notebooks Mobiel breedbandinternet

2009 iPhone 3GS


TELTALK

10

ja n c a l l ewa ert,

Welke netwerken voor mobiele datacommunicatie? Edge, 3G of verder? Jan Callewaert: “De 3G-markt is uitgegroeid tot een mature markt.

Dat hebben we te danken aan promoacties van operatoren als Mobistar, en natuurlijk ook aan de consument die mee op de kar is gesprongen. Intussen kunnen we echt spreken over mobiele breedband.”

“3G is uitgegroeid tot een mature markt, dankzij operatoren als Mobistar.” Rudy Vercammen: “Wij hebben met Mobistar nu een uitgebreide dek-

king voor mobiel breedband van gprs en edge tot utms, hspa en 3G+ waarmee we snelheden tot 7,2 Mbps in download halen. De dekking is bij ons de meest complete op de markt. Zowat 88 procent van de bevolking kan rekenen op dekking in hspa en 99 procent van hen op edge, waarmee je perfect kan e-mailen en surfen. De investeringen van Mobistar richten zich overigens lang niet alleen op de landelijke dekking, maar ook op de kwaliteit van ons netwerk.” Jan Callewaert: “Vandaag halen we inderdaad tussen 3,6 en 7,2 Mbps

CEO Option

downloadsnelheden, maar ik verwacht dat de mobiele industrie spoedig naar 10,2 Mbps en 14,4 Mbps gaat. De evolutie zit ook in hogere snelheid voor de gebruiker. Consumenten verwachten vandaag realtimetoegang tot informatie met een ultrahoge snelheid. Vooral het gebruik van video kan heel wat capaciteit opslorpen.” Wim De Waele: “Dat wordt de grote

uitdaging in mobiele datacommunicatie. We merken immers een grote stijging van het volume op de mobiele netwerken. Zowat de helft van de 3Gtrafiek in de UK komt bijvoorbeeld van de iPhone.” De opmars van mobiele datacommunicatie is duidelijk volop aan de gang. Hoewel de laptop, en zelfs de mini-pc, beslist aangewezen blijft voor specifiek gebruik, zal de smartphone verder doorbreken, ook in bedrijven. E-mail is en blijft dé basistoepassing voor onderweg, maar het aantal andere bedrijfsapplicaties groeit fors. Met edge en 3G blijkt vandaag al heel veel mogelijk.


Klein formaat,

grootse prestaties Ontdek de Nokia N97 Mini, een compacte allrounder voor bellen, surfen, mailen, netwerken en meer. Deze elegante verschijning verbaast met zijn innovatief uitschuifbaar 3,2�-touchscreen met volwaardig toetsenbord.

Kies Mobistar Connect Mail, Mail&Surf of Enterprise voor volledige e-mail- en internetfunctionaliteit op uw Nokia N97 Mini. Meer informatie bij uw Mobistaraccountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/mailsurf.


Q&A QUESTIONS & ANSWERS

12

COST CONTROL in het Atomium

h e n r i si mons , Directeur vzw Atomium


Cost control in de praktijk

13

De opvallende vorm van het symbool van België maakt van een efficiënte communicatie tussen de medewerkers een hele uitdaging. Hoe laat je snel iets weten aan je collega in de volgende bol? Directeur Henri Simons vond de oplossing in One Office Voice Pack, de ideale combinatie van vast en mobiel.

Hoeveel mensen werken er in het Atomium? Directeur Henri Simons: “We hebben 45

vaste medewerkers in dienst. In de zomermaanden komen daar nog een tiental jobstudenten bij. Onze mensen staan onder meer in voor het onthaal, de animatie in de kinderbol en de administratie.”

Hoe verloopt de interne en externe communicatie in een monument met negen bollen?

“Intern is de telefoon het communicatiemiddel bij uitstek. We kunnen elkaar niet even iets toeroepen, van de ene bol naar de andere. Alle medewerkers in het Atomium zijn daarom uitgerust met een dect-toestel. De administratieve krachten, die in een van de ‘poten’ van het gebouw zitten, hebben ook een gsm en een internetverbinding tot hun beschikking. Daarnaast zijn er enkele medewerkers die veel op de baan zijn. Zij bellen uiteraard veel met hun gsm.”

Hoe houdt u met al dat bellen de kosten onder controle? “Vroeger liepen de kosten nogal hoog op. Omdat we als vzw verstandig moeten omspringen met ons budget, besloten we op een bepaald ogenblik maar eens offertes aan te vragen bij verschillende telecombedrijven en de prijzen te vergelijken. Zo zijn we een jaar geleden bij Mobistar terechtgekomen.”

Hoe heeft Mobistar u weten te overtuigen?

Convergentie loont

“Met harde cijfers. De accountmanager nam onze facturen erbij en stelde een uiterst gedetailleerde offerte op, met daarin een prognose van de besparingen die we in een jaar tijd konden realiseren. Meer had onze raad van bestuur niet nodig om de overstap goed te keuren. Bovendien combineert Mobistar vaste en mobiele telefonie in één tariefplan, zodat we nog maar één factuur krijgen voor beide diensten.”

Mobistar biedt convergente oplossingen aan, bijvoorbeeld voor telefonie. De unieke combinatie van vast en mobiel bellen levert veel voordelen op, zoals eenvoudige administratie (één contactpunt, één contract, één factuur, één klantendienst), voordelige tarieven, stijgende efficiëntie en verhoogde productiviteit. Voor meer informatie over convergentie kan u terecht bij uw Mobistar-accountmanager of op naar http://business.mobistar.be/ oneofficevoicepack.

Wat is er nu veranderd tegenover vroeger? “De grootste verandering is dat nu met One Office Voice Pack alle gesprekken binnen het bedrijf gratis zijn, zowel mobiel als vast. Voor een bedrijf waarin zoveel gebeld wordt als bij ons is dat een enorme besparing. We geven nu tot 50 % minder uit dan vroeger. Daarnaast heeft Mobistar ook een interessant internetabonnement voor de laptop dat werkt met een usb-modem. Dat is heel handig voor onze mobiele medewerkers, want daarmee kunnen ze ook onderweg hun mails beantwoorden.”

En hoe zit het met de kwaliteit van het Mobistar-netwerk in zo’n metalen bol? “De kwaliteit van het netwerk is uitstekend. Dat heeft onze accountmanager uitvoerig getest. Ik zie nog voor me hoe hij met een gsm in de hand het hele Atomium rondliep om aan te tonen dat het bereik overal even goed was.”


KNOWHOW

14

Een ROI-studie:

een must voor telecommunicatieprojecten? Return On Investment (ROI) meet of een investering al dan niet rendabel is en op welke termijn. Verschillende directies vragen hun telecommunicatieverantwoordelijken nu om dit meetinstrument te hanteren, waardoor het voor ICT-projecten een soort paspoort is geworden. Toch is een ROI-berekening niet altijd nodig om juiste investeringen te nemen.


Een ROI-studie: een must voor telecommunicatieprojecten?

15

k a l m a n t i bol di , Chief Information Officer Group Thermote & Vanhalst


KNOWHOW

De Waregemse onderneming TVH (Group Thermote & Vanhalst) is gespecialiseerd in wisselstukken voor bedrijfsvoertuigen. De BlackBerry maakt deel uit van het dagelijkse leven van zijn directeurs, kaderleden en vertegenwoordigers, en biedt hen met name de mogelijkheid om snel te reageren via e-mail en hun agenda te beheren. “Dat heeft een positieve impact op de productiviteit”, zegt Kalman Tiboldi, Chief Information Officer. Hij voegt eraan toe dat, nu de migratie naar Lotus 8.5 en een nieuwe BlackBerry Enterprise Server 5.0 een feit is, nog meer functies mogelijk worden. Dat moet het rendement nog verder verhogen. Binnenkort worden ook 54 dienstwagens uitgerust met laptops. Zo krijgen de technici via een beveiligde tunnel op het Mobistar-netwerk op elk ogenblik toegang tot de toepassingen van het bedrijf. Vijftien wagens van de verkoopafdeling beschikken dan weer over een personal digital assistant (pda) voor het onlinebeheer van de leveringen. Het is duidelijk dat TVH sterk overtuigd is van het nut van de mobiele technologieën. Toch heeft het bedrijf voor geen enkele van deze toepassingen de ROI onderzocht.

Moet de ROI in elk geval worden berekend? Budgetten worden krapper, en in veel bedrijven worden financiële mensen betrokken bij aankoopbeslissingen m.b.t. technologie. Daarom worden steeds meer ICT-managers gevraagd nieuwe investeringen te rechtvaardigen, met cijfers in de hand. In februari 2009 wijdde BELTUG, een Belgische vereniging van professionele telecommunicatiegebruikers, een volledige studie aan dit thema, omdat het onderwerp sterkt leeft bij bedrijven. Het principe van de ROI mag dan al eenvoudig zijn (alle kosten van de investering worden vergeleken met de geschatte opbrengsten over meerdere jaren), het gebruik ervan vergt enige hersengymnastiek. Zo mag niet alleen de initiële kostprijs van de investering in aanmerking genomen worden, maar moeten ook alle kosten achteraf voor onderhoud, opleiding en dergelijke ingeschat worden. Op dezelfde wijze moeten alle verwachte opbrengsten nauwkeurig worden geïnventariseerd, de directe en de indirecte. “Die berekening is niet altijd eenvoudig”, zegt Danielle Jacobs, algemeen directeur van BELTUG. “Zo is het vaak duidelijk dat werknemers efficiënter kunnen werken, een belangrijk voordeel dat zeer moeilijk in cijfers kan worden gevat. Dat is bijvoorbeeld het geval als de productiviteitsstijging door de invoering van mobiele technologie voor de hand ligt.”

“De berekening is niet altijd eenvoudig.” Danielle Jacobs is verder van mening dat deze oefening voor vele projecten erg zinvol is. De technologie verandert erg snel, en elke bedrijf staat voor vele ICTprojecten. Bedrijven gebruiken vaak ROI-berekeningen om de prioriteiten van verschillende projecten vast te leggen. Zo zal een project met een korte terugverdienperiode voorrang krijgen. Als een volledige ROI-berekening niet

16


Een ROI-studie: een must voor telecommunicatieprojecten?

vereist is, is het alleszins aangewezen het volledige kostenplaatje op te maken, voor meerdere jaren, om de impact van een project op het budget te cijferen. “Jazeker, ik heb ook een BlackBerry”, zegt Danielle Jacobs. “En ik heb gemerkt dat ik hierdoor mijn tijd veel beter kan beheren door efficiënter om te gaan met e-mail.” Dit wordt door diverse studies bevestigd (zie pagina 18).

Meer dan 5000 verbeteringen in de bedrijfsprocessen

17

Niet-productieve tijd wordt productieve tijd DLA Piper, het grootste advocatenkantoor ter wereld, besloot onlangs

“Elk jaar doen wij meer dan 5000 verbeteringen in de bedrijfsprocessen en daarvan kunnen wij niet altijd de ROI controleren”, oppert Kalman Tiboldi. Hij vindt dat de kosten en de beoogde baten goed moeten worden onderzocht, zij het niet noodzakelijk op jaarbasis. En bij TVH is het tevredenheidsniveau van de koper doorslaggevend. “Als een klant een beroep doet op ons, staat hij ergens stil. En dat kost veel geld”, zegt hij. “Als een technologie de leveringstermijn van onze wisselstukken kan verkorten, halen wij die

zijn advocaten uit te rusten met BlackBerry’s. Kristof De Vulder, advocaat-vennoot, licht toe: “Onlangs investeerden we in een twintigtal BlackBerry’s voor onze advocaten. Algauw stelden we vast dat de productiviteit fors omhoogging. Daarom hebben we meer dan zestig toestellen bijbesteld.” Volgens Kristof De Vulder ligt de winst op meerdere domeinen. “Advocaten besteden soms kostbare tijd aan wachten: tussen twee rechtszaken, onderweg op de luchthaven, … Met de BlackBerry’s e-mailen ze nu of zoeken ze op het internet wat informatie op. Wachttijd wordt zo productieve tijd.” Ook de permanente rechtstreekse link naar het kantoor is positief. “Laatst ontstond er in een kort geding discussie over een bepaald wetsartikel. Tijdens de zitting vroeg onze advocaat ongemerkt via zijn BlackBerry aan zijn medewerkers om het betreffende artikel naar hem door te sturen per mail. Dat is een schitterend voorbeeld van hoe technologie efficiënt ingezet kan worden in onze werkomgeving.” En tot slot verbeterde DLA Piper met de BlackBerry’s zijn bereikbaarheid.

olivier braet, onderzoeker aan het instituut Studies on Media, Information

“Met de BlackBerry’s kunnen onze

and Telecommunication (SMIT) aan de VUB, vindt dat “een positieve ROI snel tot een akkoord van de directie kan leiden en zeker een eerste reden kan zijn om een project te realiseren. Er kunnen er echter nog andere zijn.”

advocaten hun cliënten nog sneller en efficiënter helpen, waar ze ook zitten. Daar gaat het om.”


KNOWHOW

18

in huis omdat dat onze klant gelukkiger maakt.” Olivier Braet, onderzoeker aan het instituut Studies on Media, Information and Telecommunication (SMIT) aan de VUB, vindt dat “een positieve ROI snel tot een akkoord van de directie kan leiden en zeker een eerste reden kan zijn om een project te realiseren. Er kunnen er echter nog andere zijn.” Zelfs met een negatieve ROI hoeft een project niet te sneuvelen, op voorwaarde dat het de flexibiliteit bevordert, vooral in de logistieke sector. Of wanneer het de communicatie vergemakkelijkt, intern, met leveranciers of met klanten. Zo kan een verbeterde kwaliteit een indirecte impact hebben op de tevredenheid van klanten én van de eigen werknemers. Of als het een middel is om zich te onderscheiden van zijn concurrenten. Olivier Braet verwijst naar de opkomst van de bankautomaten. Barclays Bank lanceerde ze in zeer beperkte mate, in Groot-Brittannië, in 1967. Concurrent Lloyds volgde in 1973, met een uitgebreider netwerk. “Geen van beide banken had enig idee van de ROI van deze toestellen. De investering werd gerechtvaardigd als een manier om zich te onderscheiden van de concurrentie”. Soms volstaat het om innovatief te zijn. Dat is typisch voor technologieondernemingen. Zo lanceert Google intern een hele reeks projecten. Haast spelenderwijs, met de hoop dat er op een dag één winstgevend blijkt te zijn, of vanuit de redenering dat de technologie zal bijdragen aan het algemene businessmodel van Google. danielle jacobs, algemeen directeur van BELTUG, is van mening dat deze oefening voor vele projecten erg zinvol is. Bedrijven gebruiken vaak ROIberekeningen om de prioriteiten van verschillende ICT-projecten op die manier vast te leggen.

Het is duidelijk: ROI is een nuttig instrument dat ongetwijfeld blijvend zal worden gebruikt door directies die zich een oordeel willen vormen over nieuwe investeringen. De ROI mag echter niet het statuut krijgen van alleenheerser. Het is immers niet altijd mogelijk om alle voordelen volledig te becijferen. Bij TVH zullen alleszins nog tal van toepassingen worden ingevoerd zonder terug te vallen op de ROI. Kalman Tiboldi zal ons niet tegenspreken.

Productiviteitsstijging door studies bevestigd Mobiele technologie verhoogt het

Ipsos Reid bij BlackBerry-gebruikers

informatiestroom, bedraagt deze

rendement, dat lijdt geen twijfel.

en ICT-managers gebleken dat

termijn nog amper vier weken.

Veel auteurs beamen dat allang.

de gebruikers van deze toestellen

Nog in 2007 toonde de Aberdeen

Eind 2008 bracht een studie van

gemiddeld één uur per dag

Group aan dat de bedrijven die in

Ipsos MORI en RIM, de produ-

wonnen dankzij de continue

de loop van de laatste 24 maanden

cent van de BlackBerry, aan het

toegang tot hun e-mails. Alleen

mobiele technologie in gebruik

licht dat twee derde van de

al op basis van deze persoonlijke

namen, betere resultaten boekten

Europese kmo’s een of meerdere

productiviteitsstijging is een

dan bedrijven die dat niet deden.

contracten had afgesloten

BlackBerry na gemiddeld vijf

De productiviteit steeg met 27 %,

dankzij mobiele technologie.

maanden afgeschreven. Als je

de klantentevredenheid met 19 %,

En nog een jaar eerder was uit

rekening houdt met de positieve

de winst met 17 % en de omzet

een andere studie van RIM en

impact op de interpersoonlijke

van diensten met 13 %.


SMARTTOOLS

Ontdek hier handige oplossingen voor onmiddellijk gebruik. Quickoffice Mobile Office Suite 1.5.1 Comfortabel werken met Word of Excel op uw iPhone

19

Gwabbit Sneller contactgegevens opslaan op uw BlackBerry Dankzij Gwabbit hoeft u niet langer handmatig nieuwe contactgegevens in uw BlackBerry-adresboek op te slaan.

Gwabbit scant automatisch de handtekening van binnenkomende e-mailberichten en exporteert alle relevante gegevens naar uw adresboek. Dit scheelt veel knip- en plakwerk, zeker als u bedenkt dat Gwabbit behalve het e-mailadres ook telefoonnummers, bedrijfsnamen en titels van personen toevoegt. Gwabbit werkt op BlackBerry OS 4.2 of hoger. www.gwabbit.com

Wil u op een iPhone vlot met Microsoft Word en Excel werken, dan moet u zeker eens naar Quickoffice Mobile Office Suite kijken. Tijdens het werken met Word- of Excel-bestanden kan u de typische iPhone-functies gebruiken, zoals in- en uitzoomen met de vingers. Hierbij wordt de tekst automatisch aangepast, zodat hij op het scherm past zonder dat u hoeft te scrollen. Ook ondersteunt het programma iPhone-functies als tekst selecteren, bladeren, knippen/kopiëren/ plakken of undo/redo via een schudbeweging. Tekst invoeren kan in landscape-modus, zodat u een extra breed toetsenbord tot uw beschikking hebt. Nieuw is de mogelijkheid om e-mailbijlagen rechtstreeks te versturen via de iPhone. Er worden regelmatig nieuwe versies uitgebracht van het programma, waarvan de meest recente ook .docx- en .xslx-documenten ondersteunen. Nieuw in versie 1.5.1 is de wachtwoordbeveiliging voor Word- en Excelbestanden en in Quickword zijn onder andere het onderstrepen van teksten en een Word Count-functie toegevoegd. De laatste versie is bovendien gelokaliseerd voor diverse talen, waaronder het Frans. Quickoffice Mobile Office Suite werd op CTIA Wireless 2009 uitgeroepen tot Best Business Application. www.quickoffice.com

erik va n berendoncks van Sputnik TV heeft alvast de voordelen van Gwabbit ontdekt: “Elke week krijg ik ontelbare mails binnen die ik dan lees op mijn BlackBerry. De contactgegevens invoeren van nieuwe contacts en het up-to-date houden ervan is een noodzakelijke klus, waarvoor ik eigenlijk geen tijd en zin heb. Met Gwabbit bespaar ik heel wat tijd én geld.”


SMARTTOOLS

20

Invoice Split Privégesprekken met een gsm van het bedrijf voortaan belast Tegenwoordig is het privégebruik van een gsm van het bedrijf belast. Om onaangename verrassingen te voorkomen stelt Mobistar u Invoice Split voor.

Een intelligent systeem dat uw financiën en uw werknemers spaart Steeds meer bedrijven stellen hun werknemers een gsm ter beschikking, zodat ze bereikbaar zijn voor collega’s of leveranciers. De federale regering buigt zich over dit algemeen verbreide gebruik en wil een onderscheid maken tussen privégesprekken en professionele gesprekken. Zoals u ongetwijfeld weet, betreft het een belastbaar voordeel. De overheid onderscheidt twee gevallen: ofwel hanteert de werkgever een stelsel dat het professionele van het persoonlijke gebruik kan onderscheiden. Ieder betaalt dan zijn deel van de kosten. Ofwel neemt het bedrijf alle kosten op zich. In dit geval heeft de overheid het voordeel van alle aard voor de werknemer

bepaald op 12,50 euro per maand. Beide gevallen hebben een gemeenschappelijk kenmerk: zowel op privégesprekken als op professionele gesprekken moeten sociale lasten worden betaald.

Extra kosten vermijden Hoe kan u de fi nanciële impact van deze nieuwe belasting, die sinds januari 2010 van toepassing is, beperken? Mobistar beantwoordt die vraag met de dienst Invoice Split, die de twee soorten gesprekskosten op de maandelijkse factuur opsplitst. Het principe is eenvoudig: met Invoice Split kan u automatisch een onderscheid maken tussen de verschillende soorten gesprekken. De kosten van de privégesprekken worden rechtstreeks doorgerekend aan de werknemer. Deze werkwijze biedt tal van voordelen: de werknemer kan bijvoorbeeld zijn maandelijkse uitgaven efficiënt opvolgen en zijn budget met kennis van zaken beheren. Of u nu kiest voor een forfait, voor Invoice Split of voor een combinatie van beide, raadpleeg steeds uw Mobistar-accountmanager. U vindt meer informatie op http://business.mobistar.be/invoicesplit of bel mobiel naar het nummer 5995.

Honger naar meer vakinformatie? Als professional in telecommunicatie en ICT kan u nooit genoeg weten over uw vak. Neem daarom een abonnement op M Direct, onze gratis electronische nieuwsbrief die u tweemaandelijks informeert over de nieuwste telecom-oplossingen, aanbiedingen en tariefplannen voor uw bedrijf. Schrijf u vandaag in via http://business.mobistar.be/ mdirect.


REVIEW

21

De nieuwste hardware op de testbank ...

BlackBerry© Bold™ 9700 Trendy en degelijk in één

Nokia N97 Mini Kleine broer van N97 biedt net zoveel functionaliteit

De N97 is bij zakelijke gebruikers uitgegroeid tot een van de populairste smartphones. Nokia’s N97 kreeg na z’n introductie al snel de bijnaam iPhone killer. Die reputatie heeft het toestel nooit helemaal waargemaakt. Nokia zelf omschrijft de N97 en de onlangs geïntroduceerde N97 Mini als een minicomputer. Met zijn uitschuifbare toetsenbord, zijn grote scherm en zijn communicatiemogelijkheden via umts, wifi en bluetooth verdient de N97 die naam. De vormgeving van de N97 Mini is beslist aantrekkelijk en het iets kleinere formaat maakt hem een stijlvolle uitvoering van zijn ietwat logge grote broer. Het uitschuif bare, volledige

toetsenbord is een uitkomst voor wie onderweg even snel een mailtje moet typen, al zijn redelijk dunne vingers daarvoor wel een vereiste. Daarnaast is de N97 Mini een prima reisgenoot: het toestel is voorzien van Nokia Maps, een gps-ontvanger en een digitaal kompas. Ook een 5 megapixelcamera met Carl Zeiss-lenzen en een stereo-fm-radio ontbreken niet. Gebruikers kunnen het hoofdscherm vullen met hun favoriete applicaties, zodat deze sneller beschikbaar zijn. Extra applicaties voor de N97 Mini zijn te downloaden via de Ovi Store, het Nokia-alternatief voor de App Store van Apple. Natuurlijk heeft Nokia enige concessies moeten doen. Zo heeft dit model 8 GB geheugen in plaats van 32 GB. Het aanraakscherm, dat na het uitklappen van het toetsenbord 35 graden kan kantelen, is eveneens iets kleiner, maar groot genoeg om prettig op te werken. Al met al is deze Mini echter een van de meest compacte, stijlvolste en prettigst werkende Symbiansmartphones op de markt.

Een elegant ontwerp met de functionaliteit van een geavanceerde smartphone. Mede door de hoge graad van beheersbaarheid is Research in Motion (RIM) met zijn BlackBerry al jarenlang een vaste waarde in de zakenwereld voor het beheren van e-mails, agenda, bestellingen en administratieve taken. Eerst en vooral voor (top) managers, daarna ook voor andere profielen: van kaderleden, werknemers en technici tot vrije beroepen. BlackBerry kreeg de laatste tijd wel wat concurrentie van smartphones van andere merken, vooral van diegene die beschikken over een open besturingssysteem. De BlackBerry Bold is RIMs antwoord op al dat jonge geweld. De BlackBerry Bold 9700 is de opvolger van de BlackBerry Bold 9000. Al meteen na ontvangst voelt de BlackBerry Bold 9700 erg vertrouwd aan. Het gaat hier om het klassieke


REVIEW

BlackBerry-concept: een telefoon met een volledig toetsenbord met een vrij breed scherm. De BlackBerry Bold 9700 lijkt erg op zijn voorganger, met het grote verschil dat hij voor de bediening niet over een trackball beschikt, maar over een trackpad. Hiermee kan u, zoals bij een laptop, navigeren door er met uw vinger overheen te gaan. OS 5.0, de nieuwste versie van het besturingssysteem, werkt erg intuïtief en brengt enkele handige extra’s. U kan met BlackBerry Enterprise Server 5 bijvoorbeeld makkelijker bestanden bewerken vanop afstand en e-mails die opvolging behoeven aanvinken met een vlaggetje. Verder zitten de specificaties in lijn met zijn voorganger. Zo biedt het ondersteuning voor onder meer wifi, gps, umts, hsdpa en bluetooth. Het beschikt over een krachtigere 3,2 megapixelcamera en u kan er, naast sms’jes, ook mms-berichten mee versturen en ontvangen. Bovendien vindt u enkele duizenden handige applicaties in BlackBerry App World. Stijlvol is deze BlackBerry Bold beslist. Het scherm is nu iets groter en ook erg scherp, wat voor het lezen van e-mails natuurlijk mooi meegenomen is. Ook foto’s en video’s zien er erg fraai uit. Het gewicht (122 gram), de slanke lijn (1,4 centimeter dik) en de vorm maken het toestel bovendien heel aangenaam in gebruik. Ze hebben bij RIM hard hun best gedaan om de BlackBerry Bold 9700 comfortabel in de hand te laten liggen, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.

E-mail en internet op uw gsm Mobistar biedt elke smartphonegebruiker makkelijke en onmiddellijke mobiele toegang tot zijn e-mails en het internet. Op smartphones zoals de Nokia N97 Mini kiest u

22

iPhone 3GS

Met de S van snelheid

Nog aantrekkelijker voor zakelijk en privégebruik. De iPhone voorstellen hoeft niet meer. Met zijn intuïtieve bediening, sierlijk ontwerp, het grote aanraakscherm en het superieure gebruiksgemak, … heeft hij een ware revolutie veroorzaakt in de wereld van de smartphones. De nieuwste iPhone kreeg de S van speed achter zijn naam, maar het sierlijke ontwerp bleef wijselijk onveranderd. Het grote aanraakscherm reageert licht, precies en sneller dan ooit. Dankzij multitouch kan u in- en uitzoomen met duim- en wijsvinger. De landschapsmodus is een aanrader voor wie dikke vingers heeft. De icoontjes kan u bovendien naar wens verplaatsen en rangschikken op het beginscherm. Het besturingssysteem OS 3.1 bevat een aantal nieuwe functies zoals push e-mail via Microsoft Exchange. De camera ging van 2 naar 3 megapixel en biedt nu de mogelijkheid om video’s vast te leggen. Bovendien kan u volop genieten van de mediaspeler die een heuse iPod is. En de Safaribrowser werkt zo goed als naadloos. Nieuwe toepassingen toevoegen is met de App Store zeer eenvoudig. Er zijn trouwens talloze interessante zakelijke toepassingen.

voor Mobistar Connect Mail, Connect Mail&Surf of Connect Enterprise als u wil mailen en surfen. Voor BlackBerry-fanaten hebben we BlackBerry Enterprise en BlackBerry Internet.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de iPhone 3GS een uitstekende keuze is voor vrijwel alle categorieën mobiele zakelijke gebruikers.

iPhone-adepten kiezen voor iPhone for Business. Geïnteresseerd in een van deze smartphones? Vraag ernaar bij uw Mobistar-accountmanager of

Surf dan naar http://business.mobistar.be/toestellen.

surf naar http://business.mobistar.be/mailsurf.

U vindt er het ruimste aanbod smartphones.


MUSTHAVES

23

Leuke hebbedingetjes voor de mobiele mens en de slimme kantoortijger.

1.

2.

De sleutel tot uw data

Twee vliegen in één klap Met het Mophie Juice Pack Air vangt u twee vliegen in één klap. Dit apparaatje, dat maar 76 gram weegt, verdubbelt de batterijcapaciteit van uw iPhone en beschermt tegelijk uw toestel.

Het Juice Pack is een combinatie van een oplaadbare externe batterij en een beschermende antislipbehuizing.

Waar zat die usb-stick alweer? Naar deze geheugensticks hoeft u alvast niet te zoeken. Ze zien eruit als sleutels en u kan ze aan uw sleutelhanger hangen. Design en functionaliteit gaan hier duidelijk hand in hand. De LaCie iamaKey en itsaKey USB Flash Drives hebben capaciteiten tot respectievelijk 32 GB en 16 GB. Het iamaKey-model van 2 GB kan ook gegraveerd worden, bijvoorbeeld door Mister Minit, wat er meteen een leuk geschenk van maakt. www.lacie.com

Met z’n zessen aan de oplader

Slimme technologie zorgt ervoor dat eerst alle stroom uit de lithiumpolymeerbatterij van het Juice Pack wordt verbruikt, vooraleer de energievoorraad van de iPhone zelf aangesproken wordt.

Sleep niet langer verschillende opladers mee in uw aktetas. De Callpod Chargepod is een universele, stervormige opladerhub, ideaal voor zakenreizigers. Hij biedt plaats aan zes telefoons, pda’s, digitale camera’s, iPods en andere apparaten. Zo kan u met één stekker in het stopcontact tot zes toestellen tegelijk opladen. Losse adapters om toestellen aan te sluiten kunnen bijgekocht worden.

www.mophie.com

www.callpod.com

3.


Mobistar Business Solutions © 2010 Mobistar, alle rechten voorbehouden. Mobistar is een gedeponeerd merk. De in deze brochure vermelde merknamen zijn handels- of geregistreerde merken en zijn de eigendom van hun respectieve fabrikanten. De eigenschappen van de vermelde producten en diensten kunnen zonder voorafgaande verwittiging veranderd worden. Mobistar kan in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele vergissingen bij het opmaken en drukken van deze uitgave. Realisatie: Cypres / Sign’

Bel voordeliger in Europa. Activeer Roaming Fleet! Uw medewerkers bellen met hun gsm goedkoper naar hun collega’s vanuit eender welk land in Europa dankzij Roaming Fleet. Ze bellen tegen hetzelfde tarief als voor het ontvangen van een oproep, waar ze zich ook bevinden in Europa. Combineert u Roaming Fleet met Roaming for Business, dan neemt uw voordeel nog toe.

Maximaliseer uw mobiliteit Vraag vandaag nog meer informatie aan uw Mobistar-accountmanager of surf naar http://business.mobistar.be/roamingfleet.

M Magazine #01 Nederlandse editie  
M Magazine #01 Nederlandse editie  
Advertisement