Page 3

AUTOKYLÄN UUTISET 2017

SUOMI TURVASSA 100 vuotta

VUO D 201 EN TEE 7 NÄY MAT TE LY

KIRSTI LEHTOMÄKI Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Mobilian teemanäyttely esittelee suomalaisten turvana olleita hälytysajoneuvoja. Poliisiautojen, ambulanssien ja paloautojen lisäksi mukana on armeijan ja Tullin kalustoa. Oman huomionsa saavat myös suomenhevonen ja poro, joiden merkitystä suomalaisten turvaajana ei voida ohittaa.

Monenkirjavaa kalustoa Ensimmäiset hälytysajoneuvot Suomeen saatiin jo 1900-luvun alussa. Helsingissä oli poliisiauto käytössä vuonna 1906 ja palokunta sai auton käyttöönsä vuonna 1909. Autot olivat aluksi avoautoja. Sairaankuljetusta autoilla alettiin hoitaa 1910-luvulla. Tulli sai valvontatehtäviensä hoitoa varten ajoneuvoja 1920-luvulla. Vielä sotien jälkeen hälytysajoneuvo­ kalusto oli monenkirjavaa, esimerkiksi vuonna 1951 poliisin autojen joukossa oli 47 eri merkkiä. Maaseudulla ambulanssit saattoivat olla henkilöautoja, joista takapenkki ja kuljettajan viereinen istuin oli poistettu, kunnes vuonna 1956 määrättiin, että ambulanssien tulee olla farmarimallisia. Ambulanssit oli lähinnä tarkoitettu potilaan kuljettamiseen sairaalaan.

Hälytysajoneuvot kehittyvät 1950- ja 1960-luvun vaihteessa palokunnille ryhdyttiin kehittämään erilaisia paloautomalleja kuten hyökkäys-, säiliö-, tikas- ja pelastusautoja. Poliisin ajoneuvohankinnat yhtenäistyivät ja autojen varustelu parani 1960-luvulta lähtien. Ajoneuvojen hankinnassa oli apuna myös lahjoitustoiminta, kuten Niilo Tarvajärven järjestämä Hamsteri-keräys, jonka tuloksena vuonna 1967 poliisille lahjoitettiin 58 uutta autoa. 1960-luvulla kotimaiset kuorma-autot alkoivat olla tuttu näky armeijan kalustossa. 1970- ja 1980-luvulla kotimaisen

Lielahden tehdaspalokunnan käytössä ollut Benz-Gaggenau vuosimallia 1922. Kuva: Mobilian kokoelma

teollisuuden tukeminen näkyi myös poliisiautojen hankinnassa. Ajoneuvojen määrä uusiutui ja kasvoi. Myös Tullin autojen määrä nousi voimakkaasti uusien tehtävien myötä 1970-luvulla. Muutos pelkästä sairaankuljetuksesta kohti ensihoidon tehoyksikköä ja tilavampia pakettiautopohjaisia ambulansseja tapahtui 1970-luvun alussa Helsingissä alkaneen ensihoitoambulanssitoiminnan myötä. 2000-luvulta alkaen poliisin ajoneuvokalustossa pakettiautopohjaiset autot ovat suurelta osin korvanneet henkilöautot, sillä ne tarjoavat tilat asiakkaiden kuljetukseen ja työtehtäviin.

Monenlaista nähtävää Näyttelyssä on yli 30 ajoneuvoa 1920-luvulta 2000-luvulle saakka sekä vanhaa filmimateriaalia armeijan, poliisin ja palokunnan toiminnasta. Näyttelyn vanhimpiin autoihin lukeutuu Lielahden tehdaspalokunnan käytössä ollut Benz-Gagge-

nau vuosimallia 1922. Harvinaisuus on myös sotasaalisautona Suomeen jäänyt Neuvostoliitossa valmistettu GAZ AA vuosimallia 1932, joka oli sodan jälkeisinä vuosina Ylöjärven VPK:n käytössä. 1920-luvun moottoripyöristä esillä on Harley-Davidson, joita oli etenkin armeijan ja poliisin käytössä. Sairaankuljetusautoista näyttelyn vanhin on vuoden 1938 Volvoambulanssibussi ja uudempana ambulanssina on Utin Jääkärirykmentin käytössä ollut Volkswagen-ambulanssi vuosimallia 1992. Poliisin autoja on esillä usealta eri vuosikymmeneltä, kuten Volvo 144 S, joka edustaa Hamsteri-keräyksen satoa. Tullin vanhinta autokalustoa edustaa T-Ford. Lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan myös juuri käytöstä poistettuihin Tullin ja poliisin autoihin.

Suomi turvassa 100 vuotta Mobiliassa 17. 3.–17.12. 2017.

Sotilasmusiikkia lokakuussa Hämeen Reserviläissoittokunta konsertoi lokakuussa Mobiliassa. Soittokunnan 23 soittajaa esittää komean sotilasmusiikkia sisältävän Säkkijärven polkka -konsertin solistinaan Erkki Liikanen. Soittokunnan kapellimestarina toimii kapteeni evp. Timo Tuunainen. Ennen konserttia tarjoillaan illan henkeen sopiva herkullinen Suomi 100 vuotta -illallinen.

Säkkijärven polkka Mobiliassa perjantaina 6.10. 2017 klo 18–21.30 sis. illallisajan ja väliajan. Konserttilippu 22 €, konserttilippu & illallinen 43 €. Liput Mobiliasta tai Kauppaympyrästä.

Erkki Liikanen esiintyy Hämeen Reserviläissoittokunnan solistina.

3

Profile for Mobilia

Mobilian Autokylän Uutiset 2017  

Autokylän Uutiset on Mobilian kerran vuodessa ilmestyvä asiakaslehti. Lue uusimmista näyttelyistä, tapahtumista, ja koko Autokylän palveluis...

Mobilian Autokylän Uutiset 2017  

Autokylän Uutiset on Mobilian kerran vuodessa ilmestyvä asiakaslehti. Lue uusimmista näyttelyistä, tapahtumista, ja koko Autokylän palveluis...

Advertisement