Page 19

AUTOKYLÄN UUTISET 2017

19

Lumoudu luonnosta Kirkkojärven luontopolku

Elamon kierros Laipanmaassa

Aivan Kangasalan keskustastakin pääsee mielenkiintoiselle reitille keskelle luontoa ja kangasalalaista kulttuuriympäristöä. Kirkkojärven luontopolku on noin 10,5 kilometrin pituinen reitti, joka kulkee osittain keskustan kävelyteillä, osittain Kirkkojärven rantapoluilla ja pitkospuilla sekä osittain Liuksialan kulttuurimaisemassa, jossa ihailtavana on paitsi laaja peltomaisema myös kartanon jyhkeä koivukuja. Kirkonkylän reittiosiolla kannattaa arkipäivinä poiketa poimimaan päivän herkut Kangasalan torilta. Kirkkojärven rannassa on lintutorni, josta pääsee tutustumaan alueen runsaaseen linnustoon. Tornille on esteetön kulku esimerkiksi lastenrattaiden kanssa leveitä pitkospuita pitkin, mutta itse tornissa on rappuset.

Laipanmaa on Etelä-Suomen suurimpia erämaa-alueita. Elamon kierros on yksi Laipanmaan vaellusreiteistä. Sen pituus on 10,6 km. Alueella on muitakin merkittyjä reittejä, kuten 12 km pitkä Hirvijärven kierros. Elamon kierros kannattaa aloittaa Rajalan kämpältä, jossa on pysäköintialue. Kierros kulkee Laipanmaan alueelle tyypillisessä, erittäin vaihtelevassa maastossa. Suoalueet muuttuvat nopeasti kangasmetsiksi tai jyrkiksi kallioiksi. Reitti kulkee pääsääntöisesti polkuja ja pitkospuita pitkin, mutta myös osittain metsäautoteillä. Laavuja reitin varrelta löytyy kolme.

Kaarinanpolku Kangasalan länsi- ja pohjoisosissa kulkee noin 60 kilometriä pitkä Kaarinanpolku. Etelässä se yhdistyy Lempäälän Birgitan polkuun, ja siltä on myös yhteys Tampereen liikuntareiteille. Kaarinanpolun vaellusreitti muodostuu poluista ja metsäautoteistä. Reitin varrella on myös pitkospuita ja kolme laavua tulentekopaikkoineen. Reitin pohjoisosasta löytyy kolme lyhyempää, luonnonkaunista kierrosta, jotka soveltuvat erinomaisesti päiväretkikohteiksi. Heramaanjärven kierroksen voi valita neljän ja puolen kilometrin tai yhdeksän kilometrin mittaisena riippuen siitä, mistä kohtaa reitille lähtee. Joutsenenpesän reitti Kaarinan sillalta aloitettuna on noin kahdeksan kilometriä. Kyseisellä reitillä on myös Norojärven laavu. Pehkusuon ja Puikkarin lenkit ovat yhteispituudeltaan noin viisi ja puoli kilometriä. Retkieväät saa matkaan kätevästi Ruutanan, Vatialan ja Lentolan kaupoista.

Kartat reiteille Laipanmaan reissulla kannattaa poiketa täydentämässä perheen marjavarastot: Kuhmalahden Marjapuntarin ja Iso-Hervannan mansikkatiloilta marjat saa valmiiksi poimittuna tai itsepoimien, Sahalahden Tyrnikan marjavalikoimaan kuuluvat mansikoiden lisäksi pensasmustikat ja tyrnimarjat.

Kaikista reiteistä löydät erittäin havainnolliset tarinakartat ja lisäksi esittelyvideot Kaarinanpolusta ja Laipanmaasta Kangasalan kunnan Liiku ja leiki -sivustolta. Sivuilla esitellään Kangasalan vaellusreitit, luontopolut ja liikuntareitit.

www.kangasala.fi/liikujaleiki

Profile for Mobilia

Mobilian Autokylän Uutiset 2017  

Autokylän Uutiset on Mobilian kerran vuodessa ilmestyvä asiakaslehti. Lue uusimmista näyttelyistä, tapahtumista, ja koko Autokylän palveluis...

Mobilian Autokylän Uutiset 2017  

Autokylän Uutiset on Mobilian kerran vuodessa ilmestyvä asiakaslehti. Lue uusimmista näyttelyistä, tapahtumista, ja koko Autokylän palveluis...

Advertisement