Page 1

Michael Xavier N. Ticzon Portfolio


TABLE OF CONTENTS 2

Micro-Urbanism Along the Highline

9

Studied Precedent: Le Corbusier's Carpenter Center with Final Concept Model

12

Borders and Seams :Studied Site: Little W12 & Washington Ave.

14

Sublime Desnsity

16

Elevation to Section study including geometric proportions

18

Building Systems Case Study: Shigeru Ban's Picture Window House


MICRO-URBANISM ALONG THE HIGHLINE , NYC Site: West 23rd ST. & 10th Ave.

Design Challenge: -Design for Syracuse University's Interdisciplinary campus; the College of Visual and Performing arts and The School of Architecture.

Design Solution: Manhattan

-The building as a gallery - The performance space of the building, will serve as the main gallery to pedestrians, showcasing the activity of people that interact in it. -The translucent glass shows silhouetted figues, the only clear unobstrocted view of the interior is when one is on the Highline.

Highline population density diagram

Contextual plan showing speed of population movement , and building relation to the Highline


Studies: -street level movement is fast, opposed to the Highline where it's considerably slower. -highly populated with art galleries

Legend

-high level of commerce. -pockets of private and residential spaces that are unique to the site.

Restaurant Residential

-Note the existing exterior stair set that connects the sidewalk to the Highline

Commercial

- bus stop in front of the building site.

Gallery

Space usage diagram

Highline

Site Model and studies, courtesy of : R. Camastra I. Castellano A. Germili C. Dong

CONCEPT Concept Diagram

Concept Model

Aerial view of project next to Highline


Circulation Diagrams

Upper level 1

Lower level

Stairway as main path of circulation

Cross section of Project and Highline


Design challenge: To design a Syracuse University, Interdisciplinary campus with the College of Visual & Performing arts and the School of Architecture. The building must act catalytically,engaging the students with the city resources and residents. Design Solution: The intrusion of a giant glass box as a gallery. By placing the performance/practice space in front and elevating it from street level, it allows pedestrians to view activity within the building easily. The purpose of the translucent window is to invite public eyes by vaguely revealing the interior scene. In order for them to enjoy a clear, unbostructed view of the interior space, they will have to enter the Highline At the neighbourhood scale, my building brings a new cultural element that all can enjoy, consequently, it markets the Highline and has potential to increase real estate prices and sales in the area. At the larger city scale, it generates a stronger presence of well cultured education and has potential to increase tourism. Hopefully it inspires the young to part-take in similar activities in the visual and performing arts.


Digital Rendering 1. Nighttime view from Highline of Performance space 2. View from adjacent residential Building 3. Entrance Lobby/ Atrium 4. Multi-purpose event space 5. Performance space 6. Stairs leading to exterior roof garden 7. View from the Highline looking into Peformance

1

2

3

4

5

6

7


CONCEPT MODEL OF STUDIED PRECEDENT PRECEDENT: LE CORBUSIER, THE CARPENTER CENTER My study focused on the actor vs. audience interchange that was seamed by the transparency Le Corbusier incorporated into the structure. Inside the tunnel, who is the actor and who is audience? Corbusier used the element of transparency to his advantage, producing this genius interplay.

SEAMS AND BORDERS: Focus : -Corbusier's use of transparency Discovery : - enables ACTOR vs. AUDIENCE interaction, interchange and ambiguity, -resulting in constant Role Reversals in various areas of the building

Hand drafted L-section of Le Corbusier's Carpenter Center in Harvard (24" x 72 ")


I highlighted the stairs as another seam, that, separate from the conditions exterienced in the tunnel and ramp, also produce a similar experience. Pedestrians, the audience watch the actors on the interior as they walk through the tunnel; on the fifth floor, there is an opposite condition: the actors are now the audience looking out, watching the campus.


FINAL CONCEPT MODEL OF LE CORBUSIER'S CARPENTER CENTER Process Models

No glue was used in building this model, the solid 3/4" thick plywood is held together by precisely injected steel rods


RECONSTRUCTED SEAM : SITE ANALYSIS AND STUDIES Site: LITTLE WEST 12TH STREET & WASHINTON AVENUE 1 This site study focused on how the Highline is a seam between history and the contemporary. We discovered a CONTRADICTION on site with old, limited access, commercially oriented, passive spaces, (mostly meat packing plants) and open publicly oriented, specifically interactive, market-targeted luxurious and upperclass spaces, part of the redevelopment.

3

2

4

Collaborative Site Model & Studies: Axonometric: X. Liu Section: X. Ticzon

Bottom Plan: H. Kim Top Plan: W. Tu

5

1. Section showing atmospheric differences on site (24" x 36" ) 2. 1/16" collaborative site model 3. Top axonometric (24" x 36") 4. Upper abstracted site plan (24" x 36") 5. Lower abstracted site plan (24" x 36") Abstracted Plans show the on-site contradiction between passive vs. interactive, closed vs. open, spaces and bodies. As well as human and vehicle circulation.


We were to remake our concept models of our precedent (Le Corbusier's Carpenter Center) My final concept model highlights three characteristics of the Carpenter Center: transparency, floating, and void.

1

The reconstructed seams project asked us to design in section using the elements of our latest concept model We were to design three main spaces: - performance/practice space - versatile event space - multipurpose outdoor space.

2

1. Perspective Section of 3 main spaces on site (18"x 24") 2. Final Perspective Section of 3 main spaces on site (18" x 24")


SUBLIME DENSITY

AUTOCAD + ADOBE ILLUSTRATOR + RHINO + VRAY + ADOBE PHOTOSHOP


Elevation to Section & Geometric proportions study

Architectural Representation Exercises


Plan and Elevation drawing of Lyman Hall Tower, Syracuse University Campus

Thank you very much for your time. Email: mnticzon@syr.edu Mobile: +639983555718


Building Systems Case Study: Shigeru Ban's Picture Window House


Portfolio short  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you