Page 1

BELGIQUE-BELGIE P.P - P.B. 4099 Awans BC 30805

HET VAKBLAD VOOR DE PROFESSIONELEN VAN DE LOGISTIEK

Nr62

MMM Business Media & co - Driemaandelijkse publicatie van informatie - Prijs: 13 EUR - Januari - Februari - Maart 2014 - Nederlandstalige uitgave - Kantoor : Awans - P914874

www.warehouseandlogistics.com

Logistics Project of the Year 2014

DP World wint met Beverdonk (Philippe Beaujean)

PRESTATIE

p.16

VASTGOED

p.24

REPORTAGE

TREND

Volvo Car Gent sourcet logistiek weer in

Delhaize opent DC Fresh 3

TECHNOLOGIE

Rekenen met waarden: nieuw planningsysteem (p. 14)

p.28

HANDLING GUIDE Heftrucks met tegengewicht


INHOUD

EDITO

PRESTATIES

KOMT DE PENDEL TERUG? 04 Review 06 Uitverkocht! (Transport & Logistics Awards 2014) 08 Transferium tussen haven en hinterland 10 12 14 16

(DP wint Logistics Projects of the Year 2014) Naar full continu (Milktrans: winnaar van HR Project of the Year 2014) Bubble Post breidt uit Rekenen met waarden (nieuw planningsysteem aan GSK Leerstoel aan KU Leuven) Autoconstructeur sourcet weer in (Volvo Car Gent)

VASTGOED 20 Review 21 Dossier Seveso-magazijnen: Volledige service (Norbert Dentressangle)

22 Dossier Seveso-magazijnen: Veiligheid eerst (H.Essers)

24 DC Fresh 3 geopend (Delhaize)

TECHNOLOGIE 25 Review 28 Handling Guide: Focus op energie-efficiëntie 30 Handling Guide: Nieuwigheden (analyse van het aanbod)

32 Handling Guide: Heftrucks voor zwaar gebruik (IPS) 33 Handling Guide: Contract met twee leveranciers (H.Essers)

34 Upgrade van EDC in Milmort (Skechers)

Volvo Car Gent gaat een stuk van de logistiek weer in eigen handen nemen. Een vreemd nieuwsbericht dat in de sector deining veroorzaakte omdat de beslissing ingaat tegen een duidelijk trend om zich terug te plooien op de eigen kerncompetenties en alles wat daar niet toe behoort uit te besteden aan specialisten die het zelfde werk beter en goedkoper kunnen organiseren. De redenering achter outsourcing is dat de kosten kunnen verlaagd worden en kapitaalsinvesteringen omgezet in operationele kosten. Maar bij Volvo zag men in dat men door het externe magazijn ook een bijkomende keten toevoegde aan de supply chain. In een concept van efficiëntie en lean manufacturing zoals alle autoconstructeurs dat hanteren, is dat iets wat vroeg of laat toch weer aan een diepgaande analyse zal worden onderworpen. Volvo draait de klok nu gedeeltelijk terug, maar andere sectoren zoals de distributie hebben de logistiek zelfs nooit uit handen gegeven. Delhaize (zie pagina 24) heeft zopas geïnvesteerd in een nieuw koelmagazijn, het derde al in de rij. De supermarktketen aanziet de logistiek wel degelijk als een kerncompetentie om de service naar de consumenten te kunnen optimaliseren en tegelijk de kosten voor de hele keten in toom te houden. Andere bedrijven zoals Lidl en Colruyt investeerden recent ook nog in logistieke gebouwen. Maar de trend naar outsourcing is zeker niet gestopt. In twee artikels over Seveso-magazijnen zien we nog hoe logistieke dienstverleners hun voordeel doen door specifieke magazijnen te bouwen en in te richten voor de chemische industrie. En dat past in een strategie voor de lange termijn.

De trend naar “ outsourcing is zeker nog niet gestopt.” Peter Ooms, Editieverantwoordelijke

EDITORIAL TEAM Editor in chief: Claude Yvens (cyvens@mmm.be) Team: Peter Ooms (Final Editor), Astrid Huyghe, Hendrik De Spiegelaere, Erik Duckers (photographer), Luk Weyens, Erwin Vanvuchelen, Jean-Louis Vandevoorde SALES & MARKETING TEAM Sales Director: Marleen Neukermans (mneukermans@mmm.be) Key Account Manager: Guy Stulens (gstulens@mmm.be) Sales assistant: Patricia Lavergne (plavergne@mmm.be) Marketing: Sophie Demeny (sdemeny@mmm.be) PRODUCTION Head: Sonia Counet

EDITOR Editor/CEO: Jean-Marie Becker Managing Director: Hervé Lilien

SUBSCRIPTIONS www.warehouseandlogistics.com/shop Price: 47 EUR - 1year Price: 79 EUR - 2 years Parc Artisanal 11-13 - 4671 BLEGNY-Barchon (Belgium) Phone: 00 32 (0)4 387 87 87 (abo@mmm.be) © Reproduction rights (texts, advertisements, pictures) reserved for all countries. Received documents will not be returned. By submitting them, the author implicitly authorizes their publication.

MMM BUSINESS MEDIA & co sa/nv Complexe Arrobas Parc Artisanal 11-13 4671 BLEGNY-Barchon (Belgium) Phone: 00 32 (0)4 387 87 87 Fax: 00 32 (0)4 387 90 87 info@mmm.be www.mmm-businessmedia.com


REVIEW

LIÈGE CAREX LANCEERT TWEE LAATSTE STUDIES

Het voorproject van Liège Carex omvat de bouw van een hangar van 200 m lang met twee spoorwegaansluitingen.

Liège Carex, het project voor de bouw van een TGV vrachtstation (Railport) op de site van Liege Airport, wordt concreter. Liège Carex hoort tot een breder Europees kader, namelijk het project Eurocarex, dat er op gericht is de bestaande TGV lijnen te gebruiken om luchthavens te verbinden (een netwerk bestaande uit Paris, Londen, Amsterdam, Lyon en Luik, terwijl er ook gesprekken zijn met Duitsland). Momenteel zijn vijf van de belangrijkste zeven studies toegekend. De meest recente in november 2013: - De coördinatie gezondheid-veiligheid aan de tijdelijke vereniging COSEP/SIXCO voor een bedrag van 135.133 euro. - Een socio-economische studie voor de Euregio Maas-Rijn aan het consortium INTRAO-CEGEFA voor een bedrag van 67.881 euro. De laatste twee studies van de zeven zijn opgestart op 15 februari voor een totaal bedrag dat geschat wordt op 130.000 euro. Alle studies moeten afgerond zijn tegen eind 2014. Het totale dossier zal dus voorgelegd worden eind 2014. De duur van de bouwwerken voor Railport wordt geschat op drie jaar en zouden begin 2015 kunnen beginnen. Maar de bouw van Railport in Liège is ook afhankelijk van de vorderingen bij de bouw van de andere Railports. De werken moeten immers gesynchroniseerd verlopen om de verschillende sites op hetzelfde ogenblik te kunnen openen. De kosten voor het project Liège Carex worden geschat op 30 miljoen euro (zonder de 2,2 miljoen voor de studiefase). Het voorproject, zoals het vandaag gezien wordt, omvat de bouw van een hangar van 200 meter lang met twee spoorwegaansluitingen. Die twee sporen (in plaats van de oorspronkelijke drie) houden rekening met het lagere volume aan vracht dat Railport aanvankelijk zal te verwerken krijgen. Maar de site zal plaats bieden voor de aanleg van een derde spoor als de volumes toenemen. Het project Carex maakt sinds 2013 officieel deel uit van het schema van negen vrachtcorridors, vastgelegd door de Europese Commissie. Dankzij die erkenning is Liège voortaan een onontkoombaar multimodaal platform op het kruispunt van twee belangrijke vrachtcorridors: Noordzee-Baltische Staten en Rijn-Alpen.

4 Warehouse & Logistics 62


PEPSICO VERLENGT SAMENWERKING MET NORBERT DENTRESSANGLE TOT 2020 PepsiCo BeLux heeft de jarenlange samenwerking met Norbert Dentressangle in België voor een bijkomende periode van zeven jaar verlengd. Daarmee wordt een vervolg gegeven aan bijna 20 jaar dienstverlening. Norbert Dentressangle werd in 1998 gecontracteerd door PepsiCo BeLux en is verantwoordelijk voor de opslag, verwerking en distributie van diverse voedingsproducten die aan de klanten van PepsiCo in België worden geleverd. Norbert Dentressangle heeft in Veurne 18.550 m2 aan gespecialiseerde faciliteiten. Deze bevinden zich direct naast de Frito Lay Smiths productie-eenheid, onderdeel van PepsiCo, waar chips en andere snacks worden geproduceerd. Ter ondersteuning van de grootschalige, snelle productieactiviteiten heeft Norbert Dentressangle samen met PepsiCo geïnvesteerd in automatische systemen voor ontvangst, stockage en uitvoer. Deze kunnen per dag 1.820 binnenkomende en 1.560 uitgaande pallets afhandelen; op piekmomenten duurt het hele proces van productie tot verzending slechts twee uur.

GLS VERMINDERT ZIJN CO2-UITSTOOT MET 4% Collivervoerspecialist GLS heeft een rapport in verband met zijn duurzame ontwikkeling gepubliceerd. Een rapport waarin voor de eerste keer de resultaten van het duurzaamheidsengagement van het bedrijf worden voorgesteld. "Tijdens de laatste twee boekjaren zijn wij erin geslaagd onze globale emissie van koolstofdioxide met 4% te doen dalen en dat ondanks een verhoging van het aantal colli's", zegt Rico Back, CEO van GLS. "Dankzij de nieuwe ecologische magazijnen, investeringen in technologieën met een grotere efficiëntie en maatregelen om op energie te bezuinigen kon GLS zijn CO2-uitstoot door elektriciteit en verwarming zelfs met 22% terugdringen. Het deel van het wagenpark dat voldoet aan de Euro 4-norm of hoger ging er met 8% op vooruit en bedraagt nu meer dan 77%", aldus nog Back.

CEO'S UIT SECTOR TRANSPORT & LOGISTIEK OPTIMISTISCHER Een honderdtal CEO's van de grootste bedrijven vanuit de hele wereld in de sector van transport & logistiek werden ondervraagd door Pricewaterhousecoopers (PwC) en dit al voor de 17de keer. Uit die resultaten blijkt dat deze CEO's wat optimistischer zijn ten opzichte van 2013, maar wel minder dan de CEO's uit andere sectoren. 45% van hen geloven in een herstel van de economie in 2014 (slechts 8% geloven niet dat er een herstel komt). Ze maken zich meer zorgen over de zwakte van het herstel in de ontwikkelde landen dan over een vertraging in de opkomende economieën. Een interessant aspect van deze 17de studie gaat over de groei van de bedrijven zelf. Voor 2014 zal het accent meer liggen op het aangaan van joint-ventures dan over zuivere overnames. Volgens PwC kijken 34% van de CEO's die van plan zijn een dergelijke strategische alliantie aan te gaan, daarvoor naar Oost-Europa. Het consultancykantoor ziet daarbij twee tendensen: een groter aantal samenwerkingsverbanden en capaciteitsuitwisselingen in het maritiem transport, en een nieuwe consolidatiegolf in het wegvervoer.

Warehouse & Logistics 62 5


EVENT

Met de steun van:

AWARDS 2014

Uitverkocht! Met 1250 deelnemers aan de Transport & Logistics Awards 2014 heeft zelfs Thurn & Taxis zijn limieten definitief bereikt. Het was zoals gewoonlijk de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de sector waar niemand wil ontbreken.

lnr) Shaman Year 2014: (v oject of the EO Veiling), Pr s (R ic k st lc gi bi se Lo er d Dominiek Ke voor de Awar , oms. P) to D O fo r ps (W te ts oe Pe De gr t Uwen rs (PFSweb), ocom), Joos muald Decke Ro ), Dahmani (Tim ld or W jean (DP Philippe Beau

en Nys : (vlnr) Jero de sponsors et m st d ul ar rh Ve Aw rt Year 2014 ilktrans), Ba oject of the Zelderloo (M ics). van de HR Pr tions), Jurgen ouse & Logist lu eh So ar (W SV De laureaten s (D e om nj O r aa te Fr s Pe ), Ba AN (Manpower), Saedeleer (M an), Sofie De (Wim Bosm

6 Warehouse & Logistics 62

1. DP World 2. REO Veiling 3. PFSweb

1. Milktrans 2. DSV Solutions 3. Wim Bosman


Veiling voor het Belgische Rode Kruis brengt 6390 euro op Tijdens de Transport & Logistics Award werd een veiling georganiseerd ten bate van het Belgische Rode Kruis in het kader van hun 150ste verjaardag. Het evenement was een groot succes. Dankzij de vrijgevigheid van de genodigden kond de organisatie 6.390 EUR samenbrengen. Een som die integraal overgemaakt werd aan de humanitaire organisatie. Dat een dergelijke som werd bereikt was zonder enige twijfel te danken aan de kwaliteit van de aangeboden waren, maar ook aan het talent van de Canadese specialist Ritchie Bros die deze veiling met brio in goede banen heeft geleid. De 1280 genodigde kregen een echte Amerkaanse show met een commissaris-veilingmeester die fungeerde als ceremoniemeester en zaalmeesters die de aandacht van het publiek trokken en de aankoopintenties doorgaven aan de ceremoniemeester. Talrijke sponsors van de Awards speelden het spel mee en boden miniaturen aan of andere loten.

De veilingmeester van Ritchie Bros verzorgde het spektakel met een echte Amerikaanse show.

De loten werden geschonken door de sponsors. Het resultaat mocht gezien worden: 6390 euro.

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits was weer van de partij om het Truck Veilig label uit te reiken.

De vertegenwoordigster van het Rode Kruis mevrouw Doyen.

Warehouse & Logistics 62 7


AWARDS 2014

DP WORLD

Transferium tussen ha DP World investeert actief in een hinterlandstrategie in functie van de aantrekkelijkheid van zijn terminals in de haven van Antwerpen.

DP World heeft de award Logistics Project of the Year 2014 in de wacht gesleept. Het bedrijf maakt indruk met zijn multimodale oplossing die het verkeer van en naar de haven van Antwerpen moet ontlasten. De Beverdonk-terminal op het grondgebied van de gemeente Grobbendonk heeft sinds zijn start in 2011 30.000 TEU (containers) overgeslagen. Daarmee speelt de terminal voluit zijn rol als transferium waarbij vrachten met het binnenschip van en naar de haven van Antwerpen worden overgebracht. In de Beverdonk-terminal worden ze dan gebracht of opgehaald met de vrachtwagen. De locatie aan het Albertkanaal werd gekozen om zijn goede ligging: niet te ver weg van de zeehaven, maar wel ver genoeg om geen last te hebben van de files rond de stad. Binnenschepen moeten slechts één sluis passeren in Wijnegem. De trucks kunnen de terminal dan weer bereiken via de nabijgelegen autowegen E34 en E313. De initiatiefnemers in dit project (DP World en Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) mikken voluit op de veranderingen in de modal split waarbij het aandeel van de binnenvaart aanzienlijk wordt opgedreven in de komende jaren. De verwachtingen over de groei van het aantal verwerkte containers in de haven van Antwerpen zijn zodanig dat de autowegen bij een onveranderd beleid helemaal zouden dichtslibben, veel meer dan nu al het geval is. 8 Warehouse & Logistics 62

Extended gateway DP World investeert actief in een hinterlandstrategie in functie van de aantrekkelijkheid van zijn terminals in de haven van Antwerpen. Het gebruikt voor Beverdonk dezelfde informaticatoepassingen zoals het terminal operating systeem als in de Antwerp Gateway en aan het Delwaidedok, en kan de goederen op dezelfde papierloze manier verwerken voor de douaneadministratie. Op die manier waakt het bedrijf erover dat de containers in Beverdonk op dezelfde manier worden behandeld als in de haven, maar dan wel op een betere locatie. Het bedrijf garandeert ook dat de vrachtwagens niet langer dan 15 minuten op de terminal moeten verblijven om een container af te zetten of op te halen. Open terminal In een gesprek met de redactie op de uitreiking van de Award benadrukt Philippe Beaujean, senior commercial manager van DP World de onafhankelijkheid van de Beverdonk-terminal. “Elke transporteur is welkom op onze terminal. Wij zien onszelf als een specialist in het stouwen of laden van schepen. Het voor-


Met de steun van: WAREHOUSES WITH BRAINS

aven en hinterland De locatie aan het Albertkanaal werd gekozen om zijn goede ligging: niet te ver van de zeehaven, maar wel ver genoeg om geen last te hebben van de files rond de stad.

Oordeel van de jury DP World biedt met zijn transferium in Beverdonk een mooie oplossing aan voor transportbedrijven die dagelijks in de Haven van Antwerpen komen. Zij kunnen nu hun vrachten per binnenschip naar de terminal laten brengen en ze daar ophalen of afzetten. De terminal in Beverdonk is makkelijk bereiken dankzij de ligging bij het kruispunt van twee autosnelwegen. Op die manier vermijden transporteurs nu al de dagelijkse files. De jury was onder de indruk van het multimodale aspect van de oplossing die is uitgewerkt. Bovendien getuigt het van een strategische visie die de toekomstige problemen door de aangroei van het containervervoer nu al aanpakt. De terminal verwerkte al 30.000 TEU en dat kan mits uitbreidingswerken aan het terrein en de kade, nog stijgen tot 300.000 TEU.

en natransport laten wij aan anderen over. DP World wil absoluut vermijden dat de transportwereld zou denken dat bepaalde partijen een voorkeursbehandeling zouden krijgen. Het is net onze bedoeling dat iedereen de voordelen van het transferium kan aanwenden in zijn eigen logistieke strategie. De investering van 20% door de Haven van Antwerpen in de terminal past ook in die neutraliteit. Bedoeling is dat ook alle terminals in de haven gebruik kunnen maken van de installaties in Grobbendonk,” zegt Philippe Beaujean. DP World is inderdaad één van de grootste stouwers ter wereld met niet minder dan 65 terminals in de havens verspreid over de wereld. In België is het bedrijf al langer actief met twee terminals in de haven van Antwerpen (Delwaidedok en Antwerp Gateway op de linker Scheldeoever). Daarnaast is DP World ook betrokken partij in de werken aan Trilogiport in Luik. Dat zal het bedrijf op termijn een bijkomende belangrijke positie in het hinterland van de haven van Antwerpen bezorgen. Een verbinding per binnenschip tussen Antwerpen en Luik met een tussenstop in Beverdonk zit er dan aan te komen. Die strategie kan een aanzienlijke verhoging van het aantal containers op binnenschepen met zich mee brengen.

Philippe Beaujean met de Award Logistics Project of the Year 2014: “Elke transporteur is welkom op onze terminal.”

Hindernissen overwinnen Tijdens de uitbouw van de Beverdonk-terminal kregen de initiatiefnemers te kampen met weerstand van de omwonenden. Door hun verzet kwam er een beperking in de openingsuren van de terminal. Ondertussen wordt er gewerkt aan een oplossing waarbij de aanpassingen gebeuren aan het geluidsniveau van de kraan, de lay-out van de terminal en aan de lichtmasten. Daarnaast investeert DP World in een permanente geluidmeting om op die manier een objectieve dialoog met alle betrokkenen te kunnen opzetten. De terminal haalt voorlopig niet zijn maximale capaciteit van 50.000 TEU per jaar. Het blijkt moeilijk om transporteurs en ver-

DP World waakt erover dat de containers in “ Beverdonk op dezelfde manier worden behandeld als in de haven.” laders over te halen om gebruik te maken van het transferium als tussenstation tussen de haven en het eigen bedrijf. DP World zal daarom nog acties ondernemen om vrachtwagenbedrijven en verladers de voordelen (zoals betrouwbaarheid en tijdswinst) te laten zien. Peter Ooms Warehouse & Logistics 62 9


AWARDS 2014

MILKTRANS

Naar full continu

Jurgen Zelderloo met de Award HR Project of the Year 2014.

Milktrans wordt als kleine transportonderneming geconfronteerd met een dwingende vraag van zijn klant en opdrachtgever. Tegemoet komen aan die vraag was moeilijk, maar tegelijk bood ze mooie toekomstperspectieven voor alle partijen: de klant, de personeelsleden en het transportbedrijf. Milktrans kreeg van zijn opdrachtgever Friesland Campina te horen dat het van plan was om zijn productie meer in de tijd te spreiden om de efficiëntie van zijn productieapparaat te optimaliseren. Om die rendementsverbetering te realiseren was er wel nood aan een continue melkaanvoer met een constant volume. Voor de transporteur betekende dit dat het zijn activiteiten zodanig zou moeten aanpassen dat er elke dag van de week en 24 uur op 24 zou moeten gereden worden om de melk op te halen bij de melkveehouders. De melk kan voortaan in een strak schema om de drie dagen worden opgehaald en niet meer afwisselend om de twee en drie dagen. Milktrans krijgt door die optimale spreiding ook de kans om grote ladingen op te halen. Daardoor boekt het een voordeel door een betere verdeling van de vaste kosten. Veel overleg Maar om dat te kunnen aanbieden aan zijn klant moest Milktrans eerst zijn personeel bereid vinden om ook in het weekend en na verloop van tijd ook ’s nachts te rijden. HR-manager Jurgen 10 Warehouse & Logistics 62

Zelderloo stelde daarom voor om een vertegenwoordiging van de chauffeurs mee te betrekken bij het uittekenen van het project. Die mensen waren altijd aanwezig bij het overleg tussen Friesland Campina en de bedrijfsleiding bestaande uit de eigenaar Michel Vanderhasselt en de HR-Manager. Het bedrijf kreeg verder steun van de juridische dienst van het sociaal secretariaat Acerta en zelfs van de toeleveranciers omdat ook zij de gevolgen van de continue diensten zouden aanvoelen. De oplossing school uiteindelijk in de aanwerving van een aantal extra chauffeurs specifiek voor de weekend- en nachtdiensten. Die werden aangetrokken met de extra vergoedingen, bovenop de wettelijke barema’s voor nacht- en weekendwerk. Ook een aantal van de reeds aanwezige chauffeurs kozen voor die betere vergoeding. Dat gaf andere medewerkers - vaak met een gezin - de kans om de tijd te recupereren en op die manier eigenlijk minder te werken en toch een voltijdse uurrooster te presteren. Jurgen Zelderloo verwoordt het als volgt: “We hebben een evenwicht gevonden in het personeelsbestand tussen weekendwerkers, oudere chauffeurs en medewerkers met een


Met de steun van:

De klant Friesland Campina wilde een rendementsverbetering in zijn productie realiseren en verwachte daarvoor een continue melkaanvoer met een constant volume.

Oordeel van de jury Milktrans komt als sterkste kandidaat uit deze categorie waarin het niveau van dossiers zeer hoog was. Het bedrijf heeft zijn werking omgeschakeld naar een 7 op 7 en 24 uur op 24 werking waardoor de opdrachtgever op continue wijze wordt voorzien van verse melk uit de melkveebedrijven. Daarvoor was het noodzakelijk om het jobrooster voor de chauffeurs drastisch aan te passen. De manier waarop dat is gebeurd, met veel inspraak van alle betrokken, dwingt respect af omdat iedereen er beter van is geworden: chauffeurs die meer willen verdienen, rijden in het weekend of ‘s nachts, anderen hoeven dan zaterdag niet meer te rijden, de opdrachtgever kan efficiënter produceren en door de uitgebreide dienstverlening kon Milktrans zijn concurrentiepositie verder verbeteren. • 24/24 en 7/7 dienstverlening in de melkophaling • Verbetering van de concurrentiepositie van Milktrans • Drastische verandering doorgevoerd met inspraak van alle betrokkenen • Chauffeurs verdelen het weekend en nachtwerk onder elkaar in functie van eigen noden • De opdrachtgever kan efficiënter produceren door continue melkaanvoer

specifieke familiale situatie en zij die graag een extraatje verdienen en spontaan kiezen mee te draaien in zondagploegen en nachtshifts.” Contact met melkveehouders De melkveehouders moesten ook zorgen voor de toegankelijkheid van het melkhuis tijdens het weekend en ’s nachts. Daarvoor werden ze gesensibiliseerd om extra verlichting te plaatsen en hun erf toegankelijk te houden tijdens de momenten dat de melktransporten langs kwamen. Milktrans stuurt intussen automatische sms’en om de boeren te waarschuwen wanneer er een vrachtwagen zal langs komen. “Opgelet vannacht melkhophaling. Is uw erf verlicht, toegankelijk?” Met een dergelijke kleine herinnering kan Milktrans voorkomen dat de chauffeur tijd zou verliezen of dat hij de melkveehouder ’s nachts uit zijn bed moet bellen. Het resultaat voor de transporteur zit hem rechtstreeks in de rendementsverbetering van het materiaal zodat het bedrijf dit sneller kan vervangen. De chauffeurs appreciëren dat ze met het nieuwste materiaal onderweg zijn, tegelijk is het ook milieuvriendelijker. Daarnaast heeft Milktrans bijkomende opdrachten gekregen die vroeger naar andere transporteurs gingen precies

omdat het een continue dienstverlening kon aanbieden. Dat maakt dat Milktrans zijn schaalgrootte nog kon opdrijven. Voor het bedrijf is dat belangrijk omdat het voorziet dat in de toekomst ook de melkveebedrijven zelf – door het wegvallen van de melkquota – gaan consolideren en alleen maar groter zullen worden. Daardoor zal men steeds grotere volumes vervoeren en zullen trekker-opleggercombinaties kunnen ingezet worden. Milktrans zorgt er intussen voor dat al zijn chauffeurs ook het

Milktrans heeft een mooie combinatie “ gemaakt van economische noden en de verwachtingen van het personeel.” CE-rijbewijs behalen om klaar te zijn als die situatie ingang vindt. De jury van de Award HR-Project of the Year was vol lof voor de manier waarop Milktrans een mooie combinatie heeft gemaakt van economische noden en de verwachtingen van het personeel. Het bedrijf heeft zo op korte termijn een moeilijk project afgerond en tegelijk een betere arbeidsomgeving gecreëerd wat altijd leidt tot meer engagement van de werknemers. Peter Ooms Warehouse & Logistics 62 11


REPORT

STADSDISTRIBUTIE

Bubble Post breidt uit De specialist in ecologische stadsdistributie uit Gent heeft beslist om dit jaar nog te starten met activiteiten in Brussel, Antwerpen, Kortrijk en Sint-Niklaas.

“Het zijn onze bestaande klanten in Gent die ons vragen – soms zelfs smeken – om ook te starten in andere steden. De verkeerssituatie in het centrum van Brussel bijvoorbeeld wordt door veel transporteurs en distributiebedrijven chaotisch genoemd. Met klassieke vrachtwagens of bestelwagens is er geen doorkomen meer aan. Omdat wij cargofietsen inzetten in de stad, lukt het ons wel om vlot ter plaatse te komen midden in de stad,” zegt Michel De Waele, medestichter van Bubble Post en verantwoordelijke voor sales en marketing. Het bedrijf heeft daarom een studie verricht naar de haalbaarheid in de andere steden en intussen beslist om in Brussel, Antwerpen, Kortrijk en Sint-Niklaas van start te gaan met pilootoperaties vanaf september, zodat men tegen het einde van het jaar volledig operationeel kan zijn in vijf Belgische steden. “We starten al snel omdat we voelen dat ook andere partijen een gelijkaardige dienstverlening willen uitbouwen. Anderzijds moeten we ook uitbreiden om onze doelstelling te halen. In Gent maken we een bescheiden winst die volstaat om de operationele activiteiten te laten draaien, maar om ook de overheadkosten te dekken hebben we meer volume nodig.” Bubble Post zal in deze steden hetzelfde principe toepassen als in Gent. Daar heeft het een magazijn van 2500 m2 aan de stadsrand (Gasmeterlaan) waar de goederen worden afgezet. De medewerkers daar sorteren en bundelen de pakketten naar gelang de zones. De cargofietsen of de elektrische bestelwagen brengen die dan rond in het stadscentrum. Klanten zijn in de eerste plaats transporteurs die liever niet meer in de stad zelf komen leveren. Daarnaast maken de lokale handelaars gebruik van Bubble Post voor de leveringen aan huis. Tevens mikt het bedrijf steeds meer op de e-commerce. Michel De Waele: “Klanten van webshops willen het liefst zelf kunnen bepalen waar en wanneer hun pakje geleverd wordt. Daar kunnen wij perfect op in spelen. Onze klant Kiala bijvoorbeeld biedt daar een oplossing door afhaalpunten te voorzien in krantenwinkels en tanksta-

Bubble Post werd opgericht door drie enthousiastelingen (vlnr. Anthony Viaene, Benjamin Rieder en Michel De Waele).

tions. In Gent bedienen wij nu al die afhaalpunten en daardoor heeft Kiala ook extra locaties midden in de stad toegevoegd.” Naast de uitbreiding van het netwerk naar andere steden, bekijkt Bubble Post ook de aanschaf van nieuw materiaal. “Een grote cargofiets met een laadruimte van 3 m2 moet toelaten om ook hele palletten te vervoeren. Daarnaast willen we ook gekoelde transporten gaan aanbieden. We weten dat 10% van het vervoer in de stad eigenlijk betrekking heeft op verse voeding voor de hotels en restaurants. Daarvoor zullen we een kleine oplaadbare koelcel inschakelen.” Peter Ooms

Klanten zijn in de eerste plaats “ transporteurs die liever niet meer in de stad zelf komen leveren.” 12 Warehouse & Logistics 62


TREND

GSK VACCINES

Rekenen met waarden GSK wil voor de ontwikkeling van zijn producten op de lange termijn ook rekening houden met waarden zoals de universele toegang tot vaccins.

Aan de leerstoel GSK Vaccines Research Chair Operations Management van de KU Leuven werkt men aan een nieuwe planningsmodel voor supply chains waarbij niet alleen financiële en technische aspecten een rol spelen, maar waarbij ook waarden de beslissingen mee bepalen. Daarnaast willen de onderzoekers dat van bij het begin rekening wordt gehouden met alle stakeholders. Met deze nieuwe manier van plannen moet het mogelijk worden om de grote efficiëntieverbetering door te voeren. Bovendien moet het de kans op een correcte de uitvoering van de plannen ook verbeteren, omdat door het betrekken van de stakeholders ook een groter draagvlak voor de plannen wordt gecreëerd. Weerstand achteraf kan op die manier vermeden worden. Professor Nico Vandaele is verantwoordelijk voor het onderzoek dat verloopt aan de GSK leerstoel van de KU Leuven. “Dankzij de steun van GSK Vaccines kunnen we nu twee onderzoekers – Catherine Decouttere en Stef Lemmens – op dit

project zetten. Het bedrijf is hiermee begonnen vanuit een analyse van de eigen situatie. Nieuwe vaccins vragen veel tijd voor hun ontwikkeling en goedkeuring. Het bedrijf wil dan ook zeer ver vooruit kunnen kijken om correcte beslissingen te nemen over zaken als productie en opslag, beschikbaarheid van personeel, maar ook over doelstellingen waar het naar wil streven zoals bijvoorbeeld de universele toegang tot vaccins.”

Het is een decision support “ system, waardoor

organisaties rationele beslissingen kunnen nemen over complexe problemen."

14 Warehouse & Logistics 62

Out of the box Dat maakt dat het bedrijf wel 20 jaar vooruit wil plannen, rekening houdend met een aantal doelstellingen en beperkingen die niet alleen


n financieel of technisch zijn. Men wil ook niet hervallen in oude methodes en systemen, omdat die slechts kleine veranderingen met zich mee brengen. De organisatie is ervan overtuigd dat het out of the box moet denken, om een grote significante sprong voorwaarts te kunnen maken. Een coherent model daarvoor bestaat echter nu niet en daarom biedt GSK ondersteuning aan de universiteit voor de ontwikkeling ervan. Het kader van dat onderzoek is intussen afgebakend. De onderzoekers werken aan een vijfstappenplan dat begint bij een uitgebreide stakeholderanalyse. Daarbij kijkt men zowel binnen als buiten het bedrijf. In de organisatie is het belangrijk om te zien wat de verwachtingen zijn van de verkoop, de operationele afdelingen, de financiële dienst, engineering, personeelszaken, enzovoort. Maar ook de betrokkenen buiten het bedrijf moeten hun zegje kunnen doen: de klant in een zeer brede zin: patiënt, dokter, familieleden, de ziekenhuizen en gezondheidsorganisaties. In deze tijden zijn er echter ook mecenassen zoals Bill G ates die een zeer grote invloed kunnen hebben op de aankoop van medicamenten en vaccins. Nico Vandaele: “We stellen vast dat al deze externe stakeholders in de klassieke planningsmodellen heel stiefmoederlijk worden behandeld. Toch zijn het precies deze partijen die de vraag naar een product zullen bepalen. Zonder een correcte verwerking daarvan is het onmogelijk om een correcte planning op te stellen. In ons model hebben we die partijen opgedeeld volgens twee assen: vraag en aanbod, intern en extern.” In de tweede fase moeten dimensies bepaald worden waarop het project zal worden beoordeeld. De onderzoekers voorzien daarbij een aantal parameters van technologische (doorlooptijd, volume) en financiële aard (omzet, contributie, kost), maar ook waarden die te maken kunnen hebben met milieu, sociale materies, de klanten enzovoort. Daarbij worden dus dimensies afgebakend met daarbij ook een bepaling van de manier waarop dit zal worden gemeten. Nico Vandaele: “In ons model is het ook verplicht om voortdurend met de drie blokken (technologie, financiën en waarden) rekening te houden.” Stap drie bevat dan de modelleringsfase waarbij de supply chain als het ware met blokjes wordt opgebouwd. Vanaf hier kunnen de klassieke rekenmodellen weer hun werk doen. Bedoeling is om een aantal alternatieve versies te maken die met elkaar kunnen vergeleken worden in stap 4. Dat is de fase van de scenario ranking. Het beste model komt zo naar voren en kan dan uiteindelijk ook gerealiseerd worden in Fase 5.

Vertrouwen is nodig Intussen hebben de onderzoekers ook al eerste praktische ervaringen opgedaan. Samen met GSK werden workshops georganiseerd met interne en externe stakeholders. “We hebben gemerkt dat hier een groot vertrouwen moet bestaan tussen de verschillende partijen om over gevoelige thema’s als milieu, tewerkstelling, ontwikkelingssamenwerking en dergelijke te spreken. Er zijn ook praktische problemen om dit te doen in een mondiaal bedrijf waarbij de stakeholders zich soms heel veraf bevinden. Dergelijke consultaties zijn dan vanop afstand moeten verlopen. We organiseren ook steeds een reeks van verschillende workshops en we zien dat de discussies dan evolueren: eerst blijft het heel breed, maar met de tijd wordt het steeds gedetailleerder.” De vergelijking met een brainstorming in een onderzoeksen ontwikkelingssfeer ligt niet veraf. Er zijn trouwens wel meer overeenkomsten. Nico Vandaele: “Wat we aan het bouwen zijn, is eigenlijk een decision support system, waardoor organisaties rationele beslissingen kunnen nemen over complexe problemen. In creatieve processen hanteert men dezelfde principes ook om een portfolio te beheren, prioriteiten te bepalen in functie van verschillende parameters en scenario’s. Het verschil in de supply chain is wel dat er geen plaats is voor alternatieven. Je kan gewoonlijk maar één oplossing uitwerken en dus moet die meteen goed zijn.” Bij de bouw van het model wordt ook teruggegrepen op eerdere studies in verband met planningssystemen in ziekenhuizen. Daar had men al eerder vastgesteld dat planningsmethodes niet goed werken wanneer men er geen rekening houdt met alle betrokkenen. Nico Vandaele en Catherine Decouttere hadden hier al over gepubliceerd en dat werk wordt nu meegenomen in het onderzoek van de leerstoel. Peter Ooms

GSK Vaccines is ervan “ overtuigd dat het out

of the box moet denken, om een grote significante sprong voorwaarts te kunnen maken.”

Warehouse & Logistics 62 15


REPORT

VOLVO CAR GENT

Autoconstructeur sou

Volvo Car Gent streeft met de insourcing synergiën na tussen toelevering, logistiek en productie. (Foto: Eric Demurie)

Volvo Car Gent besloot eind vorig jaar een aantal toeleveringsactiviteiten opnieuw in te sourcen. Het nieuws veroorzaakte een lichte deining in het logistieke landschap, omdat ze ingaat tegen de uitbestedingstrend die in de voorbije twee decennia in vele sectoren overheerste. Die strategische beslissing is niet noodzakelijk de voorbode van verdere ontwikkelingen in dezelfde zin, zegt managing director Eric Van Landeghem. 16 Warehouse & Logistics 62

De beslissing van Volvo Car Gent heeft betrekking op twee verschillende schakels in zijn supply chain. Enerzijds neemt de belangrijkste productievestiging van het Zweedse automerk de pre-assemblage van tunnelconsoles en dakbekledingen over die Johnson Controls Interior (JCI) in Assenede verzorgde. Hetzelfde gebeurt in het Zweedse Göteborg, waar de andere grote fabriek van Volvo Cars staat en JCI eveneens voor de voormontage van die componenten instaat. In totaal maken zowat 300 mensen, waarvan 175 in Gent, de overstap naar Volvo Cars. Aan Belgische zijde zal de productie van de tunnelconsoles en dakbekledingen medio dit jaar naar de fabriek in de Gentse haven overgeheveld worden. Die moet hiervoor nog een aantal aanpassingen ondergaan die tijdens de traditione-

le zomerstop zullen plaatsvinden. Die pre-assemblage komt zo dicht mogelijk te zitten bij de locatie op de assemblagelijn waar die stukken nodig zijn. Het tweede luik van de insourcingoperatie is van een grotere omvang. VCG gaat het Logistiek Mega Complex (LMC) in eigen beheer nemen dat dienstverlener DSV Solutions in 2008 vlak naast de autofabriek optrok. DSV ontvangt daar om en bij een kwart van alle onderdelen die nodig zijn om de Gentse Volvomodellen te bouwen. Dagelijks komen een honderdtal trucks onderdelen uit de vier windstreken lossen in het LMC, dat bij Volvo Car Gent te boek staat onder de naam ‘Sequencing Center’. Die komen van een zeventigtal toeleveranciers en worden in het LMC uitgepakt, in kits samengesteld en zo nodig voorgemonteerd om dan in sequence geleverd te


urcet weer in

Eric Van Landeghem, managing director van VCG. “Wij hebben geen concrete plannen om andere zaken opnieuw in te sourcen.” (Foto: Eric Demurie)

worden aan de assemblagelijnen, waar de operatoren die vaak kleurgebonden componenten op het juiste moment en in de juiste volgorde uit een rek kunnen halen. Voor die zeer arbeidsintensieve processen met toegevoegde waarde heeft DSV niet minder dan 600 medewerkers op de loonlijst staan. In het contract dat Volvo Cars eertijds met DSV afsloot, was de mogelijkheid voorzien dat de autobouwer die activiteiten opnieuw in eigen beheer zou nemen. Dat zal vanaf volgend jaar het geval zijn. Volvo Car Gent, dat momenteel 5.000 mensen tewerkstelt, neemt daarbij het personeel en de installaties van DSV over. Waardeketen versterken Met die dubbele operatie heeft Volvo Cars een versterking van de eigen waardeketen en een verbetering van efficiëntie en kwaliteit voor ogen, zei senior vicepresident Lars Wrebo bij de bekendmaking van de beslissing. Volgens Eric Van Landeghem, managing director en plant manager van VCG, gaat het om een ontwikkeling die in de komende jaren wellicht vaker te zien zal zijn en die deels te verklaren valt door de veranderende economische situatie na de jongste crisis. Tal van OEM’s stellen het uitbestedingsmodel, dat onder meer toeliet investeringen in ontwikkeling en productiemiddelen door te schuiven naar toeleveranciers, vandaag in vraag, onder meer omdat ze langs die weg hun eigen kostenstructuur en winstgevendheid willen verbeteren en synergiën in logistiek en productie kunnen bewerkstelligen, legt hij uit.

DSV Solutions krijgt in het LMC dagelijks gemiddeld een honderdtal vrachtwagens binnen voor Volvo Car Gent.

Ook hij rekent op een fikse efficiëntiewinst op het vlak van assemblage en logistiek en op besparingen op transportkosten. “Heel wat componenten voor dakbekledingen en tunnelconsoles worden betrokken uit een grote regio rond België. Die gaan vandaag naar Assenede en dan nog eens van Assenede naar Gent. Als we al die componenten rechtstreeks naar de fabriek laten komen en meteen assembleren op de plaats waar we ze in de fabriek nodig hebben, dan begrijpt iedereen dat we transport uitsparen, compacter kunnen aanvoeren en heel wat tussenschakels uitsparen, wat natuurlijk kostengunstiger is. Het verhaal van DSV is gelijklopend: we zitten daar inbound met een partner wiens activiteiten ook synergiën kunnen opleveren wanneer we ze weer onder de eigen noemer brengen en samen met de andere integreren.” In Gent spelen ook een aantal andere factoren mee. Plaatsgebrek op de volgebouwde terreinen aan het Sifferdok was in het verleden een sterke drijfveer om te gaan outsourcen. “Op dat moment was dat de juiste beslissing, maar de wereld is ondertussen veranderd. Wij hebben sinds 2011 veel resources en energie gestoken in een drastische transformatie naar lean manufacturing. Als je productieapparaat en de l o g i st i e k d a a r ro n d compacter wordt, dan komt er plaats vrij. Dat maakt het nu mogelijk om deze stap te zetten. Drie jaar geleden zou dat een probleem geweest zijn”, geeft Van Landeghem aan. Problemen bij de integratie van de processen van JCI en DSV verwacht hij niet. “Het overbrengen van de installaties van JCI

Volvo Car Gent gaat het Logistiek “ Mega Complex van DSV Solutions in eigen beheer nemen.”

Warehouse & Logistics 62 17


REPORT

Het logistiek complex van DSV paalt rechtstreeks aan de autofabriek.

positie kunnen versterken, dan zullen we dat niet nalaten. We bekijken dat geval per geval.”

In het LMC houden 600 medewerkers zich bezig met onder meer kitting en sequencing.

in Assenede naar de fabriek zal wellicht wat stress genereren, maar we hebben dat soort activiteiten in het verleden ook gedaan. Er is heel wat werk, maar we weten waar we aan beginnen en we verwachten weinig problemen. Aan de kant van DSV zijn minder ingrepen nodig. Het centrum staat er. Dat zal vlotter verlopen, al moeten we oog hebben voor de verschillende bedrijfscultuur.”

Vlaggenschip DSV Solutions Belgium verliest door de beslissing van Volvo Cars wat managing director Peter van der Maas het vlaggenschip van de groep inzake automotive-activiteiten noemt. “Wat we hier hebben neergezet, is qua performantie zonder meer wereldklasse. In onze processen, die manueel verlopen, zitten we bijvoorbeeld met een maximale foutenmarge van 20 parts per million. Weinig logistieke dienstverleners die daaraan kunnen tippen. Daar gaan jaren hard werk in een sterk partnership met VCG mee gepaard en het LMC bracht ons ook een knowhow en expertise die we voor andere klanten konden ontplooien. Dan is het ook spijtig dat we dit platform kwijtspelen”, geeft hij onomwonden toe. “Maar we respecteren uiteraard de beslissing van Volvo Cars en we wisten van bij de start dat dit kon gebeuren. Die clausule stond niet voor niets in het contract. Volvo en DSV gaan ook niet uit elkaar. Onze groep kreeg in het voorjaar een contract ter waarde van 20 miljoen euro voor nieuwe volumes op het stuk van transport. En we zullen er uiteraard alles aan doen om de overstap zo vlot mogelijk te laten verlopen. Gent is de enige fabriek voor tal van Volvo-modellen. De belangen zijn dan ook groot.” Peter van der Maas verschilt wel van mening met Eric Van Landeghem over de vraag of insourcing aan een opmars bezig is. “Wij zien geen globale trend naar insourcing. Automotive is bij DSV goed voor 20% van de globale business en we groeien nog steeds in die sector. Outsourcing is een blijvend gegeven.” In het geval van Volvo Car Gent hebben in zijn ogen vooral sy-

Geen verdere plannen Het is overigens niet de allereerste stap die Volvo Car Gent qua insourcing zet. “Het beheer van de outbound logistiek van de afgewerkte wagens hebben wij een jaar geleden weer onder eigen controle gebracht. De bedrijven die de transporten tot bij de dealers uitvoeren, krijgen de opdrachten en contracten nu rechtstreeks van ons. Ook qua inbound logistiek en assemblage zien we kansen om ons te versterken, transport uit te sparen en kostengunstiger te werken. Meer moet men daar niet achter zoeken. We nemen gewoon activiteiten terug in eigen beheer die we opnieuw beschouwen als behorend tot onze core business.” Nieuwe ontwikkelingen in dit vlak staan niet onmiddellijk op stapel, voegt de managing director van VCG daar aan toe. Peter van der Maas “Wij hebben geen concrete plannen om andere zaken opnieuw in te sourcen en we zullen in 2014 al onze handen vol hebben. De relatie met onze nergiën in processen en vrijgekomen ruimte in de fabriek de toeleveranciers en dienstverleners – DSV en Johnson Controls doorslag gegeven. inbegrepen – blijft bovendien overeind. DSV zal door de uitbouw In België is DSV ook actief bij Case New Holland in Zedelgem. van onze inbound stromen zelfs meer transportcontracten krijDe logistieke dienstverlener runt ook daar een sequentiegen. Johnson Controls zal vanuit Assenede de zetels blijven aanmagazijn, maar met een productie van een twintigtal landbouwleveren voor de wagens die bij ons van de band rollen.” machines per dag en een tewerkstelling van 50 mensen gaat Maar een eindpunt wil Van Landeghem het evenmin noemen. het om een activiteit met een heel andere dimensie dan die in “Kijken we uit naar nieuwe opportuniteiten? Uiteraard is dat zo. Gent. We zitten in een zeer competitieve business en als we onze Jean-Louis Vandevoorde

Wij zien geen globale trend naar “ insourcing. We groeien nog steeds in deze sector.”

18 Warehouse & Logistics 62


REVIEW

MONTEA GROEIT MET 42,2 MILJOEN EURO DOOR 4 NIEUWE PROJECTEN

Montea realiseert vier transacties in Nederland en België die samen een totale investeringswaarde hebben van 42,2 miljoen euro. Op basis van een bruto aanvangsrendement van 7,8% zullen ze een bijkomend huurinkomen genereren van 3,28 miljoen euro en dat vanaf de oplevering in de loop van 2014. Het gaat om de volgende vier projecten: • Ontwikkeling van een build-to-suit project van 25.600 m2 voor Vos Logistics te Oss • Aankoop van logistiek distributiecentrum van 19.500 m2 voor Delta Wines te Waddinxveen • Ontwikkeling van een build-to-suit project van 9.000 m2 voor Dachser op MG Park De Hulst te Willebroek • Ontwikkeling van een build-to-suit project van 3.500 m2 voor Metro te Vorst.

GROEP GHEYS VERWERFT 34 HA INDUSTRIEGROND

DOW Belgium en Groep Gheys hebben een akkoord bereikt over de verkoop van 34 hectare industriegrond in Tessenderlo. Het gaat om een tri-modaal ontsloten terrein waarop Groep Gheys haar logistieke activiteiten verder zal uitbouwen. Jones Lang LaSalle bemiddelde de verkoop. Het industrieterrein bevindt zich vlak aan het afrittencomplex “Tessenderlo” van de E313 (AntwerpenHasselt-Luik). Het beschikt over een uitgestrekte kade aan het insteekdok van het Albertkanaal en is uitgerust met een eigen spoorlijn. Naast deze volledige tri-modale ontsluiting is het terrein ook aangesloten op een aantal grondstofpijpleidingen (ethyleen, stikstof, waterstof en aardgas). Het terrein heeft een totale oppervlakte van 50 hectare. Het akkoord tussen Groep Gheys en DOW Belgium behelst de 14 hectare waarop Styron actief blijft en 20 hectare industrieterrein. Voor Groep Gheys gaat het om een strategische aankoop, die haar al bestaande vestiging van 22 hectare in Beringen, rechtstreeks met het Albertkanaal verbindt. Op de terreinen zal Groep Gheys haar logistieke activiteiten verder uitbouwen door onder meer te investeren in de bouw van extra opslagcapaciteit. Deze uitbreiding zal de volgende jaren resulteren in een geleidelijke verdere toename van de tewerkstelling. Volgend op de beslissing om de activiteiten in Tessenderlo stop te zetten, nam The DOW Chemical Company in 2013 Jones Lang LaSalle als vastgoedadviseur onder de arm om haar gehele site te verkopen. Voor het resterend gedeelte van 14 hectare zoekt Jones Lang LaSalle verder naar een geschikte koper. Naast logistieke dienstverleners worden hiervoor ook productiebedrijven en vastgoedinvesteerders benaderd.

COLFRIDIS BREIDT MET 14.500 M2 UIT IN LONDERZEEL De Colfridis groep zal op het einde van het eerste kwartaal een nieuw magazijn van 14.500 m2 in gebruik nemen. Het door WDP ontwikkelde magazijn moet Colfridis helpen een antwoord te bieden op de uitbreiding van zijn activiteiten. Het TAPA-gecertificeerde magazijn wordt na de afbraak van de oude gebouwen, die nog op de site stonden, momenteel opgetrokken. De groep had, na de integratie van de vroegere ondernemingen Disor en Frisor binnen Colfridis in 2011, in dat jaar al een nieuw temperatuur gecontroleerd magazijn van 16.000 m2 in gebruik genomen. 20 Warehouse & Logistics 62


DOSSIER SEVESO-MAGAZIJNEN

NORBERT DENTRESSANGLE

Volledige service Norbert Dentressangle ziet opportuniteiten om verder te groeien in de chemische sector dankzij een volledige en gespecialiseerde dienstverlening. Naast een consolidatiegolf met verkopen van bedrijven en afdelingen wordt de chemische sector geconfronteerd met regels die alsmaar strenger worden. Dat alles treedt op in een markt waarbij steeds meer chemische producten aanzien worden als commodities met een daling van de marge tot gevolg. De leveranciers van chemicaliën zien zich daarbij toch geconfronteerd met klanten die veeleisender worden op het vlak van service en levertermijnen. Bram Blondé, Operations Director Chemicals & Port Logistics van Norbert Dentressangle (ND) in België: “De consolidatietendens en de druk op de marges maken dat de chemische industrie zich richt op schaalvergroting om de kosten beter onder controle te houden. Daarom kijken de fabrikanten zelf ook uit naar logistieke dienstverleners die een totaaloplossing kunnen aanbieden.” ND kan een volledige gespecialiseerde dienstverlening aanbieden voor de chemische sector met daarin transport, distributie, value added service, warehousing en de import-exportadministratie. “Die laatste activiteit hebben we verworven met de overname van een deel van de activiteiten van Nova Natie. In Antwerpen beschikken we nu over een team van douanespecialisten die onze klanten kunnen bijstaan met het transport in de hele wereld. We zien dat kennis een steeds groter rol gaat spelen en daarom hebben we in Welkenraedt ook vier mensen – waaronder één chemicus – die de wetgeving rond chemicaliën in het oog houden, specifiek met het oog op transport en logistiek,” zegt Bram Blondé. In de strategie van ND is de site in Welkenraedt (60.000 m2) van cruciaal belang. “Hier is voldoende plaats voor onze klanten om verder te consolideren. Welkenraedt groeit momenteel van een regionaal depot tot een internationaal distributiecentrum. Daarnaast willen we het campusmodel dat we hanteren voor voeding in de distributiesector introduceren bij de chemische bedrijven, zodat producten van verschillende leveranciers tegelijk naar een gemeenschappelijke klant kunnen worden vervoerd,” zegt Bram Blondé. Om die dienstverlening te kunnen aanbieden, moet de site wel aan de strenge reglementering voldoen. Zo zijn onlangs nog werken uitgevoerd in functie van de CLP-normen waardoor heel wat chemicaliën in een hogere gevarenklasse zijn terechtgekomen. In het magazijn moeten ze dan ook op een aangepaste manier worden opgeslagen. Guy Mertens, preventieadviseur van ND: “Afhankelijk van de gevarencategorie, voorzien we in aparte compartimenten, met

Welkenraedt groeit momenteel uit van een regionaal depot tot een internationaal distributiecentrum.

onder andere het gepaste blussysteem op basis van water, schuim, poeder of CO2 en het gepaste detectiesysteem, in functie van de specifieke eigenschappen van de stoffen.” Daarnaast moeten de gebouwen zodanig ontworpen zijn dat ze kunnen verhinderen dat scheikundige stoffen in de omgeving terecht komen. De magazijnvloer gaat bijvoorbeeld lichtjes omhoog naar de randen toe zodat er een ondiepe kuip ontstaat binnen elk compartiment waarin gelekte vloeistoffen kunnen worden opgevangen. Guy Mertens: “Dat wordt aangevuld met een apart rioolsysteem om vloeibare chemicaliën te kunnen tegenhouden en apart af te voeren. Ook in het regenwaterafvoersysteem zijn opvangbekkens voorzien om eventuele lekken aan de buitenzijde (bij de vrachtwagens) en bij eventuele tussenkomst van brandweer, van blus- of spoelwater op te kunnen vangen. Op die manier kan het later door een gespecialiseerde firma worden afgevoerd.”

ND wil het campusmodel uit de “ distributiesector introduceren bij de chemische bedrijven.”

Peter Ooms Warehouse & Logistics 62 21


DOSSIER SEVESO-MAGAZIJNEN

H. ESSERS

Veiligheid eerst Voor de logistieke dienstverlener H.Essers levert de chemische sector intussen 40% van de omzet op. Het bedrijf zet nu in op de modernste beveiligingsuitrusting om de groei te handhaven. Joris Mertens, business unit manager van H.Essers: “De chemische sector brengt veelal logistieke activiteiten onder bij dienstverleners omwille van kostenoptimalisatie. Zo heeft H.Essers onder meer de magazijnen van Agfa overgenomen en daar activiteiten ontwikkeld voor meerdere klanten. Op die manier rendeert de investering beter en kan Agfa zich tegelijk concentreren op zijn kerntaak. H.Essers heeft die business geleidelijk uitgebouwd, maar intussen maakt de chemische logistiek niet minder dan 40% van de omzet van het bedrijf uit.” Het bedrijf focust op de grootschalige opslag van chemicaliën op vier sites: Genk, Wilrijk, Kortrijk en Winterslag met magazijnen van soms meer dan 100.000 m2. Daarnaast heeft het bedrijf net geïnvesteerd in een nieuw magazijn van 12.500 m2 om chemicaliën in de veiligste omstandigheden te kunnen opslaan. Het risico waar de gebouwen tegen bestand moeten zijn, is in de eerste plaats brand. De structuur van de gebouwen bestaat daarom altijd uit beton. Kolommen uit staal zijn niet geschikt omdat ze in geval van brand te snel hun stijfheid verliezen waardoor het hele gebouw zou inzakken. Luc Leeuws, preventie-adviseur en project manager van H.Essers. “De betonstructuur en de wanden van cellenbeton in ons nieuwste

gebouw zijn vier uur bestand tegen brand. Elk compartiment is bovendien afgescheiden met een dubbele branddeur om dezelfde bescherming te bieden.” Sommige stoffen moeten op een bepaalde afstand van elkaar worden bewaard in het magazijn. Licht ontvlambare producten mogen niet vlak bij oxideerbare stoffen staan, bijvoorbeeld. Joris Mertens: “Die regels zitten in het WMS ingewerkt, zodat de magazijniers automatisch een correcte plaats krijgen toegewezen om die goederen op te slaan.” Performante schuimblusinstallatie De grootste investering deed H.Essers echter in een brandbeveiliging. Luc Leeuws: “We hebben een zeer performante schuimblusinstallatie in het nieuwe magazijn geïnstalleerd. Die beschikt over een aparte watertank van meer dan 1000 m2 buiten het magazijn, met 3 grote pompen. We hebben een test uitgevoerd waarbij we in één compartiment van 2500 m 2 en 10 meter hoogte een kleine brandje hadden gesticht. Zodra die gedetecteerd werd door de brandmelders, ging een alarm af dat werknemers verwittigde om het magazijn zo snel mogelijk te verlaten. Na 30 seconden spoot het schuim via grote monden aan het plafond in de ruimte. Minder dan vier minuten na het alarm was de hele hal – die volledig leeg was – gevuld met schuim. Een film van die test is op YouTube te vinden.” Joris Mertens: “Met het installeren van dat systeem hebben we de verzekeringsmaatschappij overtuigd van de kwaliteit ons veiligheidsmanagement. Ook de klanten weten dat intussen te appreciëren.” Peter Ooms

Minder dan vier minuten na “ het alarm was de hele hal gevuld met schuim.”

Sommige stoffen moeten op een bepaalde afstand van elkaar worden bewaard in het magazijn.

22 Warehouse & Logistics 62

Joris Mertens, business unit manager H.Essers: “We hebben de verzekeringsmaatschappij overtuigd van de kwaliteit van ons veiligheidsmanagement.”


IMMO

DELHAIZE

DC Fresh 3 geopend Met het nieuwe koelmagazijn voor verse voeding zet Delhaize meer dan ooit in op een groei van de kleine stads- en buurtwinkels zoals Proxy Delhaize en Shop & Go. “Logistiek is de kern van de activiteiten van Delhaize België. Die activiteit moet dus mee de groei en innovatie in ons winkelnetwerk mogelijk maken. De uitbreiding van het winkelnetwerk gebeurt vandaag vooral via de kleinere winkelformules zoals Proxy Delhaizes en Shop & Go. Deze winkels werken met kleinere volumes en bestellingen. Dankzij deze nieuwste installatie kunnen we nog sneller en efficiënter dit type van bestellingen voorbereiden zodat we al de winkels dagelijks kunnen bevoorraden met ultraverse producten”, zegt Dirk Van den Berghe, CEO van Delhaize België. 50 miljoen euro DC Fresh 3 kadert in de langetermijnvisie van Delhaize om haar eigen logistieke capaciteit verder te versterken. Met dit nieuw gebouw gaat een investering gepaard van ongeveer 50 miljoen euro. Hiermee wordt er een extra oppervlakte gecreëerd van bijna 12.000 m2 gekoelde opslagruimte voor verse producten. Het gebouw zelf sluit aan bij het bestaande DC Fresh 2. De bouw startte eind 2011, de operationele opstart van de logistieke activiteiten vond in december 2013 plaats en DC Fresh 3 zal op volle capaciteit draaien vanaf maart dit jaar. Delhaize ziet zich zelf als de marktleider op het vlak van verse voeding. Nu al zou het meer dan de helft van zijn omzet halen uit verse producten en het wil verder op diezelfde weg. Het magazijn werd uitgerust met een automatic tote system (ATS) van Witron dat specifiek is ontworpen voor distributiecentra in de voedingssector. De fabrikanten leveren hun goederen aan in

DC Fresh 3 kadert in “ de langetermijnvisie van Delhaize om haar eigen logistieke capaciteit verder te versterken.” 24 Warehouse & Logistics 62

Het was Vlaams minister-president Kris Peeters die het nieuwe magazijn DC Fresh 3 officieel kwam openen. Hier samen met CEO Dirk Van den Berghe.

individuele verpakkingen die in bakken zijn opgeborgen. De bakken staan netjes geordend op een pallet wanneer ze DC Fresh 3 binnenkomen waarna ze automatisch van het pallet worden genomen en op een individuele plaats in het magazijn worden weggezet, tot ze worden uitgeleverd naar een winkel. Het hele systeem is erop gericht om de bakken hoger te stapelen op de palletten (1,8 meter) zodat de laadruimte in de vrachtwagen nog beter kan gebruikt worden. Dat hele proces verloopt automatisch en zonder manuele inbreng van magazijniers. Met dit nieuwe distributiecentrum beschikt Delhaize nu over meer dan 200.000 m2 aan distributie- en opslagplaatsen om dagelijks haar 700 winkels in België en Luxemburg te bevoorraden. In Zellik bevinden zich drie koelmagazijnen waar niet minder dan 1200 mensen in de logistiek actief zijn. Voor het nieuwe magazijn zijn er echter geen extra aanwervingen gebeurd. Wel zullen een 60-tal werknemers verschuiven naar de nieuwe locatie. Peter Ooms


REVIEW

NIEUWE HANDPALLETTRUCKS VAN TOYOTA Toyota Material Handling Europe (TMHE) komt met twee nieuwe BT Lifter-modellen op de markt: de handbediende HHM100 en de elektrische HHL100 hoogheffende handpallettrucks. Deze modellen beschikken Toyota Material Handling over verbeterde eigenintroduceert de handbediende s c h a p p e n , zo a l s e e n HHM100 en de elektrische HHL100 hoogheffende groter batterijvermogen handpallettrucks. (63 Ah) om de bedrijfstijd te verlengen, een batterij-indicator om onnodig opladen te vermijden en een accessoirevak voor extra opslagruimte. Het nieuwe ontwerp is stiller en eenvoudiger te hanteren. De hoogheffende BT-modellen, die geschikt zijn om goederen te vervoeren, hebben een hefhoogte van 80 cm, waardoor ze ideaal als werktafel te gebruiken zijn. Wanneer ze naast productielijnen of voor orderverzamelen worden ingezet, maken ze werkzaamheden eenvoudiger, ergonomischer en veiliger dankzij hun stabiliteit en hoge wendbaarheid. Ze bieden de veelzijdigheid van een handpallettruck wanneer een ergonomische werkplek vereist is en hebben een hefvermogen van maximaal 1000 kg.

SIGMA: VERKOOP LIFTTRUCKS STIJGT MET 8% IN 2013 Op de nieuwsjaarsreceptie van de federatie Sigma gaf voorzitter Dries Van Hout een voorlopig rapport over de verkoop van de machines voor goederenbehandeling. Het globale cijfer zou wijzen op een stijging met 8%. Daarachter schuilen echter twee tegengestelde tendensen: de vorkheftrucks dalen met 2,75%, terwijl de magazijntrucks stijgen met 15%. De verwachtingen zijn dat 2013 uiteindelijk zal worden afgesloten met 8400 verkochte eenheden.

TAILORMADE LOGISTICS VERVANGT LAATSTE LPG-HEFTRUCK Eind januari werd bij Tailormade Logistics in de Gentse haven een elektrische 5-tons heftruck STILL RX60-50 in dienst genomen. De RX60-50 wordt gebruikt voor het laden en lossen van zware lasten in containers en vervangt het laatste toestel met LPG-motor. “Een duidelijke keuze binnen het ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen die onze onderneming hoog in het vaandel draagt,” zegt Evelien Putman, CEO van Tailormade Logistics. Het toestel werd door de gebruikers eveneens enthousiast onthaald. Ook zij zien niets dan voordelen: geen schadelijke uitlaatgassen en een comfortabeler rijgedrag door lagere geluids- en trillingsniveaus.

LOGISTIEKE SYSTEMEN VAN JUNGHEINRICH ONDER ÉÉN MANAGEMENT Jungheinrich brengt zijn activiteiten inzake logistieke totaaloplossingen onder één management. Daarmee bundelt de onderneming haar expertise nu in een eigen organisatie. Jungheinrich realiseerde in 2012 in het bereik Logistieke systemen met wereldwijd meer dan 600 medewerkers een jaaromzet van ongeveer 286 miljoen Euro. Jungheinrich begon het jaar met de oprichting van Jungheinrich Logistiksysteme GmbH. Daarmee brengt de onderneming het management van de afdelingen "Logistieke systemen" en "Magazijn en systeem" onder één dak. De nieuwe maatschappij heeft haar hoofdzetel in Moosburg. De nieuwe maatschappij Jungheinrich Logistiksysteme GmbH wordt geleid door (vlnr) Dr. Stefan Binnewies (42), directeur Financiën, Bernd Tüshaus (60) directeur van de fabriek in Moosburg en directeur Techniek, en de verkoopsdirecteur Richard Brandstetter (49).

Warehouse & Logistics 62 25


REVIEW

BA SYSTÈMES AUTOMATISEERT PRODUCTIESITE VAN FRIESLAND CAMPINA Friesland Campina is de derde zuivelgroep ter wereld en wereldwijd de grootste zuivelcoöperatieve. De onderneming beschikt over een productiesite in het Nederlandse Marum waar kazen van het type edammer worden gemaakt. In 2012 besloot de groep 12 miljoen euro te investeren in de automatisering van de productie en de rijping van de kazen in de productie-eenheid van Marum. BA Systèmes werd op basis van een doorgedreven logistieke studie door zijn experts in 2012 uitgekozen als partner voor de automatisering van de kaasboxenstroom die zich voordoet tijdens het rijpingsproces. Een vloot automatisch geleide voertuigen (AGV) zorgt voor de transfer van de kazen van de opslagzone waar ze geaffineerd worden naar de verwerkingszone en vervolgens naar de expeditiezone. Een vloot automatisch geleide voertuigen (AGV) zorgt voor de transfer van de kazen tussen de productie- en opslagzones.

AZKAR INSTALLEERT ZETESCHRONOS IN ZIJN 60 DISTRIBUTIECENTRA Azkar, de grootste internationale logistieke operator van Spanje en Portugal, heeft gekozen voor de ZetesChronos oplossing om zijn POD-proces (Proof of Delivery of leveringsbewijs) te beheren. Het onderliggende objectief van het bedrijf was het stimuleren van de competitiviteit en het verbeteren van de klantenservice. Het resultaat wijst op een drastische daling van de foutenlast, een optimalisering van het beslissingsproces en een rationalisering van de dagelijkse taken voor het administratief personeel en zij die tot de afdeling transport behoren. Na een pilootprogramma werd de oplossing uitgerold in de 60 distributiecentra in Spanje en Portugal. 2.000 werknemers beschikken dankzij ZetesChronos voortaan over realtime gegevens.

ONLINE SUCCES VRAAGT MEER ORDERVERZAMELKARREN

Online succes dwingt Hoogvliet tot nieuwe investering in orderverzamelkarren

26 Warehouse & Logistics 62

Hoogvliet investeert drie maanden na de opening van zijn online supermarkt opnieuw in orderpickkarren van MAAS Internal LogistiX. De supermarktketen gebruikt de karren met pick-to-light-technologie voor het verzamelen van de online bestelde boodschappen. Het aantal klanten groeit echter snel zo dat Hoogvliet ook snel moet kunnen opschalen. Hoogvliet heeft in Alphen aan den Rijn een apart distributiecentrum voor de online activiteiten ingericht. Op een gebied van 5000 m2, verdeeld over twee verdiepingen, staan honderden meters legbordstellingen waarop het totale online assortiment is neergelegd. Een fabrieksmatige winkel, noemt Paul Boswinkel dit distributiecentrum. “Voor een online supermarkt moet je wel een aparte logistieke operatie opzetten. Die kun je niet in een bestaand DC onderbrengen. Het uitleveren in consumenteneenheden vereist immers een totaal andere benadering dan het uitleveren op winkelniveau. Andere supermarktketens kiezen voor orderpicken in bestaande winkels, maar dan kun je nooit de voorraadzekerheid bieden die klanten eisen”, vertelt de adjunctdirecteur logistiek van Hoogvliet.


HANDLING GUIDE

HEFTRUCKS MET TEGENGEWICHT

Focus op energie-effic In de markt van heftrucks komt meer en meer nadruk te liggen op energieefficiëntie. Dat staat niet alleen netjes op het duurzaamheidsrapport, het kan ook een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Wanneer energie-efficiëntie er bovendien voor kan zorgen dat er minder batterijwissels nodig zijn, is het ook een synoniem voor veiligheid en productiviteit.

Er is al geruime tijd een trend aan de gang waarbij elektrische vorkheftrucks aan belang winnen, ten koste van trucks met verbrandingsmotoren. Daar zijn een aantal praktische argumenten voor, zoals het feit dat elektrische machines geen uitlaatgassen produceren en daardoor in elke magazijnomgeving gebruikt kunnen worden. Ook het feit dat deze machines minder lawaai maken en doorgaans wat vlotter te bedienen zijn, dragen bij aan de populariteit van elektrische vorkheftrucks. Hoewel ze wat duurder zijn in aankoop, valt ook op dat elektrische heftrucks meestal een lagere Total Cost of Ownership hebben. En dan zou de keuze voor dit type van truck snel gemaakt moeten zijn. Een bijkomende

Jungheinrich introduceerde onlangs deze DFG/TFG 316-320 en 425-435. Deze heftrucks met verbrandingsmotor kunnen lasten tot 3500 kg transporteren en 7,50 meter hoog wegzetten.

maar op termijn wordt die extra investering omwille van de hogere energieefficiëntie meer dan terugverdiend. Geoptimaliseerde motoren Bij het gebruik van wisselstroommotoren – omwille van het draaiveld dat in de motoren opgewekt wordt, spreekt men soms ook van draaistroommotoren – is er in de truck een bijkomende module

Er moeten nog inspanningen geleverd “ worden om de veiligheid in de sector te verbeteren.” trend die zich in de afgelopen jaren voltrokken heeft bij de elektrische vorkheftrucks is het vervangen van gelijkstroommotoren door wisselstroommotoren. Ook hier is de initiële kost hoger – wat vroeger het argument was om trucks met gelijkstroommotoren uit te rusten – 28 Warehouse & Logistics 62

nodig met vermogenselektronica die de gelijkspanning van de batterij omzet in wisselspanning. Die modules, die bij de meeste fabrikanten moderne namen krijgen als power packs, zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de extra investeringskost. Maar tegelijk bieden ze

een enorme opportuniteit om de energie-efficiëntie te verhogen en het is net daarop dat de fabrikanten momenteel volop inspelen. Bij een wisselstroommotor wordt het toerental bepaald door het aantal poolparen van de wikkelingen waarmee het draaiveld opgewekt wordt, en de frequentie van de wisselstroom. Bij een klassieke motor in een vaste opstelling is dit de frequentie van het net (50 Hz). Bij een power pack kan de fabrikant om het even welke frequentie kiezen. De gemiddelde heftruckchauffeur zal het allemaal worst wezen, maar dit alles maakt wel dat fabrikanten van elektrische heftrucks bij het ontwikkelen en/of kiezen van een motor en power pack de karakteristieken van de aandrijving (koppel, vermogen…) voor een groot deel zelf kunnen bepalen. Dit maakt het mogelijk om motoren en bijhorende elektronica te ontwikkelen die geoptimaliseerd worden in functie van de typische belasting voor bepaalde toepassingen, wat tot een maximale energie-efficiëntie


ciëntie

De Still RX 70: de nieuwe heftruck voor het segment van 4 tot 8 ton.

leidt. Bij de aankondiging van nieuw modellen wordt daarom ook steeds meer verwezen naar de prestaties van de motor en de verbeteringen die op dat vlak gerealiseerd werden. Het is voor de aankoper van een nieuwe truck niet altijd eenvoudig om deze aspecten objectief te beoordelen, maar het loont wel de moeite om er aandacht aan te besteden want elke procent energie-efficiëntie die in dit domein geboekt wordt, levert elke dag opnieuw een flinke kostenbesparing. Dat de trucks ontwikkeld worden voor een maximale energie-efficiëntie bij een typische belasting maakt ook dat het belangrijk is om voor elke toepassing een truck met de juiste capaciteit te kiezen. Vervolgens kan de efficiëntie nog verhoogd worden door operatoren te leren om energiezuinig te werken, dat wil zeggen door zo dicht mogelijk te blijven bij het werkingspunt waarop de truck geoptimaliseerd is. Moderne elektronica in de trucks kunnen de chauffeurs daarbij helpen.

Rapporteer snelheidsovertredingen Een tweede aandachtspunt dat in de sector hoog op het verlanglijstje staat, is veiligheid. Het wordt vandaag maatschappelijk gewoonweg niet meer aanvaard dat een werkgever niet alles zou doen wat enigszins mogelijk is om de veiligheid van zijn personeel te garanderen. En dan moet het helaas gezegd: met een paar duizend incidenten met trucks voor intern transport per jaar, kunnen en moeten er nog inspanningen geleverd worden om de veiligheid in de sector te verbeteren. Op het niveau van de trucks zelf is er nochtans al heel wat gerealiseerd. Misschien zit daar zelfs een deel van het probleem, want de goede controle die een moderne heftruck vandaag biedt, doet bijna de risico’s vergeten die onlosmakelijk verbonden zijn aan de handling van zware ladingen. De oplossing voor het verhogen van de veiligheid zit daarom niet alleen in de trucks zelf, maar hangt ook af van

Toyota Material Handling lanceerde vorig jaar de nieuwe Traigo reeks van elektrische vorkheftrucks.

de invoering van zaken als een Traffic Management Plan. Daarbij worden alle bewegingen in een magazijn geanalyseerd en worden er paden vastgelegd die trucks en voetgangers moeten gebruiken, met bijhorende signalisatie, snelheidsbeperkingen, enz. De volgende stap is dat de naleving van een dergelijk Traffic Management Plan ook goed opgevolgd moet worden. Heel wat trucks zijn al uitgerust, of kunnen uitgerust worden, met systemen voor fleet management, waarmee het mogelijk is om het management in real-time te verwittigen wanneer snelheidsbeperkingen overschreden worden. Dergelijke systemen maken het ook mogelijk om operatoren verantwoordelijk te stellen voor hun gedrag en om bij incidenten de verantwoordelijkheid ontegensprekelijk vast te leggen. Erwin Vanvuchelen

Warehouse & Logistics 62 29


HANDLING GUIDE

HEFTRUCKS MET TEGENGEWICHT

Nieuwigheden Carer Volledige vernieuwing van het gamma, met KR- en KF-modellen die speciaal zijn ontworpen om binnenin containers te werken. Jungheinrich Nieuw gamma elektrische vorkheftrucks van 4 en 5 ton, met een nieuwe, krachtigere liftmotor. Het iets hogere gewicht wordt ruimschoots gecompenseerd door een sterke daling van het normverbruik en een aanzienlijk hogere liftsnelheid. Ook werd de draaicirkel van de nieuwe 540k en 545k ingekort (2.284 mm tegenover 2.450 mm in de normale versies). Nieuwe, bredere S40- en S50-modellen. Grote nieuwigheid: de optionele keuze tussen een 'Efficiency'-modus (betere bochtstabiliteit) en een 'Drive&Lift Plus'modus die de rij- en liftsnelheid verhoogt. Still Nieuw RX70 hybridegamma ter vervanging van de R70. De versies van 4 tot 5 ton zijn reeds gelanceerd, de versies van 6 tot 8 ton volgen in april. Toyota Bij de elektrische vorkheftrucks wordt het 7FBMF-gamma tot 3,5 ton geschrapt en vervangen door het Traigo 80gamma. In de loop van 2014 zullen ook de modellen van 4 ton en meer worden vervangen door de zware Traigomodellen, die in september 2014 in productie worden genomen. Het Traigo-gamma onderscheidt zich door erg krachtige motoren voor deze liftcapaciteit. Dat vertaalt zich in liftsnelheden tot 60 cm/seconde. Bij de vorkheftrucks met verbrandingsmotor werden de gamma's 7FG / 7 FD en 5FG / 5FD in januari uit productie g e n o m e n e n ve r va n g e n d o o r h e t Tonero-gamma van 3,5 tot 8 ton.

Unicarriers neemt Crepa over De consolidatie in de sector gaat onverminderd verder nu Unicarriers ook Crepa heeft overgenomen. Unicarriers is zelf het resultaat van de fusie van de fabrikanten achter heftruckmerken Atlet, Nissan en TCM. Uit het persbericht blijkt dat Crepa nog de distributeur is geweest van Nissan Heftrucks, maar sinds 2005 optrad als de verdeler van Cat Lift Trucks. Die activiteiten zullen worden stopgezet nu Crepa deel uit maakt van de Unicarriers-organisatie. Olivier Verstraete die de verantwoordelijkheid krijgt over de Belgische groep kan bij de afsluiting van dit nummer nog niet zeggen hoe de merkenpolitiek of de commerciĂŤle strategie van Unicarriers er zal uitzien. Ook over het lot van Cat Lift Trucks in BelgiĂŤ en Nederland was toen nog niets geweten.

Elektrisch - 3 wielen 800 Atlet Carer CAT Clark Crown Heli Hyster Hyundai Jungheinrich Linde Mitsubishi Nissan OMG

Claude Yvens

Still Tailift TCM Toyota Yale

30 Warehouse & Logistics 62

1000

1200

1250

1400

1500

1600

1800

2000


Elektrisch - 4 wielen 1000

1200

1500

1000

1400

1500

1600

1800

2000 2200 2500 3000 3200 3500 4000 4500 5000 5500 6000 6500 7000 8000 8500 9000 10000

Atlet Carer CAT Clark Crown Heli Hyster Hyundai Jungheinrich Linde Mitsubishi Nissan OMG Still Tailift TCM Toyota Yale

Diesel 1600

1800

2000

2500

3000

3250

3500

3600

4000

3250

3500

4000

4500

5000

5500

6000

7000

8000

8500

9000 10000

Atlet CAT Doosan Heli Hyster Hyundai Jungheinrich Linde Mitsubishi Nissan OMG Still Tailift TCM Toyota Yale

LPG 1400

1500

1600

1800

2000

2200

2500

3000

4500

5000

5500

6000

7000

8000

9000

10000

Atlet CAT Doosan Hyster Hyundai Jungheinrich Linde Mitsubishi Nissan OMG Still Tailift Toyota Yale Warehouse & Logistics 62 31


HANDLING GUIDE

IPS

Heftrucks voor zwaar gebruik cier dat in zijn contract aanpast, is zijn zaak zolang dit geen invloed heeft op de contractprijs,” zegt Hans Callens.

IPS heeft 8 heftrucks die bijna voortdurend af en aan rijden tussen de productiehal en de twee magazijnen.

Bij IPS draaien de heftrucks de klok rond en halen zo een veel hoger aantal werkuren dan gemiddeld. Het onderhoudscontract bij leverancier Deceuninck houdt daar rekening mee. Spuitgietbedrijf Innovative Packaging Systems (IPS) uit Ieper produceert vooral palletten en palletboxen in alle mogelijke maten en voor een veelheid van toepassingen. Het gaat om zeer volumineuze producten die bovendien in een continu proces worden geproduceerd. De activiteiten gaan 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 door. Dat stelt zeer hoge eisen aan de heftrucks die er actief zijn. Hans Callens, logistics & warehouse manager: “We hebben 8 heftrucks die bijna voortdurend af en aan rijden tussen de productiehal en de twee magazijnen, samen goed voor 20.000 m2 opslagruimte. Daar hebben we ook nog één elektrische reachtruck. De andere zijn LPGtrucks van het merk Clark die we leasen rechtstreeks bij de invoerder Deceuninck. We m e r k e n d a t s o m m i g e t r u c k s 6000 uren per jaar draaien, veel meer 32 Warehouse & Logistics 62

dan het gemiddelde van 3000 werkuren per jaar.” Omdat IPS zweert bij vijfjaarcontracten met een full service onderhoud vraagt dat intensieve gebruik wel enige soepelheid bij de leverancier. “Andere merken

Voortdurend monitoren De heftrucks bij IPS hebben min of meer vaste taken – rond de productiemachines, in het magazijn, of tussen fabriek en magazijn – en hebben in functie daarvan ook een specifieke tonnage. De meeste zijn 2,5 ton- trucks, maar er zijn er ook van 2 ton en één van 3 ton met een verhoogde mast die ook de big bags met grondstoffen moet verplaatsen. De logistieke afdeling houdt voortdurend de efficiëntie en de kosten van die heftrucks in het oog. “Dieselmotoren konden we niet nemen, omdat de trucks zowel binnen als buiten moeten kunnen opereren. Ook leveren we heel veel aan de voedingssector en omwille van de uitstoot kunnen we daarom ook geen diesel nemen. Nu staan we weer voor een vernieuwing van ons vijfjarig contract en we maken toch ook de afweging om over te stappen naar elektrische voertuigen omwille van hun betere energie-efficiëntie. Anderzijds willen we dat de toestellen haast voortdurend rijden en dan moeten we een goede oplossing hebben voor het opladen of verwisselen van de batterijen.” Sinds een jaar maakt IPS deel uit van een internationale groep samen met het Duits

De logistieke afdeling houdt “ voortdurend de efficiëntie en de kosten van die heftrucks in het oog.” zijn niet geneigd om het toestel indien nodig te vervangen tijdens de loop van het contract. Deceuninck doet daar wel een inspanning voor. In ieder geval zijn wij als bedrijf in de eerste plaats geïnteresseerd in de constante beschikbaarheid van de toestellen. Hoe een leveran-

Cabka. “Het is nu nog niet aan de orde, maar door die fusie krijgen we op termijn een grotere financiële armslag waardoor we voor meerdere fabrieken tegelijk voertuigen kunnen aankopen.” Peter Ooms


HANDLING GUIDE GEBRUIKERS

H.ESSERS

Contract met twee leveranciers H.Essers koopt al zijn magazijnvoertuigen bij Still en Toyota Material Handling Europe aan de hand van raamcontracten. “In 2002 hebben we voor het eerst een aanbesteding uitgeschreven met de bedoeling om onze hele vloot van magazijnvoertuigen op termijn bij één leverancier onder te brengen en op die manier een betere prijs en een betere service te kunnen krijgen,” zegt Jo Meykens. Met de leverancier Still is toen een raamcontract afgesproken waardoor alle nieuwe toestellen werden gekocht met een full service contract op 5 jaar. Daarin zit ook een buyback clausule waarbij Still zich engageert om de toestellen na het contract over te nemen tegen een afgesproken prijs. Daarvoor hanteren de twee partijen een tabel met de gemiddelde rij-uren per site aangevuld met specifieke zaken zoals het aantal shiften. Dat biedt van bij het begin zekerheid voor de leverancier en de gebruiker over de verkoopprijs. Op dit ogenblik heeft H.Essers 700 verschillende machines, waarbij 200 counterbalance trucks, naast reachtrucks, transpalletten en orderverzamelaars. De heftrucks met tegengewicht rijden elektrisch of op LPG. “De meeste toestellen heb-

Met de buyback clausule “ worden de toestellen na het contract teruggenomen tegen een afgesproken prijs.” ben een elektrische motor. LPG gebruiken we in magazijnen waar van oudsher een LPG-tankstation aanwezig is. We zien dat het vaak gaat om activiteiten met een intensief gebruik van de truck. Het feit dat de truck alleen getankt moet worden om verder te kunnen werken, is daarbij een belangrijke factor,” zegt Jo Meykens. Een merk per site Sinds 2009 heeft H.Essers een tweede partij erbij genomen. Toyota Material Handling mag sindsdien toestellen leveren in een beperkt aantal locaties. “Dat hebben we gedaan uit commerciële overwegingen. We streven hoe dan ook naar één merk per site om zo het onderhoud zo efficiënt mogelijk te organiseren.” Het bedrijf laat alle toestellen dan ook onderhouden door de leverancier zelf. In sommige sites heeft de onderhoudsdienst

Veiligheid is van zeer groot belang voor H.Essers. Het bedrijf investeert in een eigen systeem om incidenten met magazijntrucks op te volgen.

zelfs een vaste stek omdat zeer voortdurend aan de slag zijn. Op het vlak van onderhoud nemen de batterijen een speciale plaats in. H.Essers koopt de batterijen en de laders niet van de truckleverancier, maar rechtstreeks bij een specialist van batterijen (Celectric) die ook zelf voor het onderhoud zorgt. Veiligheid is van zeer groot belang voor de logistieke dienstverlener en in functie daarvan investeert het in een systeem om incidenten met magazijntrucks op te volgen. “Elk incident wordt besproken en telkens krijgt de heftruckchauffeur de boodschap om het voorzichtiger aan te doen en te proberen incidenten te vermijden. We nemen net een nieuwe software in gebruik die alles over de trucks moet opvolgen. Dat komt van een gespecialiseerde leverancier en dat maakt dat we niet afhankelijk zijn van het merk van heftruck. De hardware kunnen we ook overzetten van het ene op het andere toestel. Peter Ooms Warehouse & Logistics 62 33


MAGAZIJNINRICHTING

SKECHERS

Upgrade van EDC in Milmort Skechers kondigt een belangrijke investering aan in de automatisering van het Europese Distributie Centrum. Het pronkstuk van de upgrade is een geautomatiseerd order-picking systeem dat toelaat om de orders naar de klanten efficiënter te beheren. Skechers EDC ontvangt goederen vanuit China via Antwerpen. De goederen worden vervolgens opgeslagen in het EDC totdat ze worden verdeeld naar de Europese markten. De klanten van het EDC zijn lokale distributiebedrijven, Skechers-winkels en gespecialiseerde ketens die ervoor kiezen om hun leveringen hetzij in hun eigen regionale distributiecentra of rechtstreeks aan individuele winkels uit te leveren. Een investering voor de toekomst De voorbereiding van orders bestaat uit het selecteren van het aantal paren besteld volgens een drievoudige specificatie van stijl/kleur/maat. Momenteel is dit proces handmatig. Deze manuele werkwijze is niet langer geschikt voor de groeiende volumes dat het EDC nu moet verwerken. “We hebben een plafond bereikt in termen van productiviteit," zegt Sophie Houtmeyers, Skechers EDC Vice President Distribution Operations. "We gaan onze twee huidige gebouwen reorganiseren met een geautomatiseerd sorteersysteem. Om onze opslagcapaciteit te verhogen gaan we inductiegeleide smalle gangen installeren. Dit geautomatiseerd systeem is grotendeels geïnspireerd op wat Skechers ontwikkelde in haar nieuwe Noord-Amerikaans distributie centrum in Rancho Belago, Californië." "Samen met Wynright, onze logistieke integrator, gaat Skechers een sorteer- en

Skechers EDC werd ingehuldigd in 2002 en stelt nu 150 mensen tewerk op een oppervlakte van 45.000 m2.

shipping systeem installeren dat met elkaar zal worden verbonden door transportbanden." Schoenen worden gegroepeerd en verpakt waarna ze via transportbanden vervoerd worden tussen de operationele afdelingen. Zodra de bestelling is voltooid (met al dan niet een extra label specifiek voor de klant) worden de kartons op paletten geplaatst klaar voor verzending.

lende Europese landen ondersteunen. Ook belangrijk is dat deze investering een teken van vertrouwen is van het hoofdkantoor in de vestiging van Luik. "Mede dankzij de inspanningen van al onze medewerkers, hebben wij zeer goede resultaten behaald op het gebied van de flexibiliteit en de betrouwbaarheid van de leveringen aan klanten. Deze investering stelt ons in staat om onze activiteiten verder uit te bouwen en verder te blijven samenwerken met onze medewerkers in de uitvoering van onze Europese logistieke operaties," zei Houtmeyers. Goede vooruitzichten voor de toekomstige uitbreiding van het Skechers EDC zijn mogelijk op de middellange termijn. Een 8 hectare groot perceel gelegen achter het bestaande EDC is reeds in bespreking ter reservatie bij het de Services Promotion Initiatives en province de Liège (SPI).

De manuele afhandeling was “ niet langer geschikt voor de

34 Warehouse & Logistics 62

groeiende volumes.” Deze investering verhoogt de productiviteit van het EDC, een noodzakelijke verandering aangezien het bedrijf blijft groeien in Europa, en omwille van de plannen voor de toekomstige uitbreiding in de regio. Deze automatisering gaat ook de groeiende e-commerce in de verschil-

Claude Yvens


Warehouse & logistics 62 nl  

Warehouse & Logistics 62 NL