Page 1

F&B198_000_c1234_COVER_nl_flash_c1234 6/01/14 17:03 Page1

BELGIQUE-BELGIE P.P - P.B. 4099 Awans BC 30805

MMM BUSINESS MEDIA & Co - Zeswekelijks informatietijdschrift - Nederlandstalige uitgave - Prijs: 10 EUR - Kantoor : Awans - P205029

Het automagazine van de beheerders - #198 december 2013 - januari 2014 www.fleet-business.com

FLEET-DEALERS: DE CRUCIALE SCHAKEL

segmenttest Mazda 3 & Peugeot 308 case-study Tilman NV fleet partner Mobility Card KBC Autolease interview Philippe Decrock (Federauto)


F&B198_000_c1234_COVER_nl_flash_c1234 6/01/14 17:04 Page2

INHOUD

DOSSIER FLEET-DEALERS De fleet-dealer is zonder meer een onmisbare schakel in het hele leaseproces van een bedrijfswagen, dat bevestigen ons alle betrokken partijen die wij in dit dossier aan het woord laten. Maar toch staat de fleetdealer zwaar onder druk. De Europese cijfers bewijzen immers dat een schrikwekkend hoog percentage dealers vandaag de dag met verlies werkt.

26 \ FLEET ECHO'S

38 \ FLEET PARTNER

Shell blikt vooruit, Chevrolet stop met Europese verkoop in 2016, de AFFM, Thierry Van Kan (FEBIAC) over de kilometerheffing, enzovoort.

KBC Autolease lanceert zijn Mobility Card. Tijd voor een kennismaking.

40 \ FLEET PARTNER

42 \ SEGMENTTEST

De mobiliteitskaart XXImo nam ook in ons land een stevige start. Maar de ambities zijn groter: een gesprek met Peter Bunnink.

Twee grote nieuwigheden, de Mazda3 en de Peugeot 308, leggen hun klassiek rivalen het vuur aan de schenen met ieder hun eigen troeven en argumenten.

04 \ Aanbod domineert de markt 06 \ De cruciale schakel 14 \ Case-study Tilman NV 18 \ Modern vlootbeheer vergt creativiteit 22 \ Schade vaststellen, hoe doe je dat?

is an edition of

MMM BUSINESS MEDIA & co sa/nv Complexe Arrobas Parc Artisanal 11-13 4671 BLEGNY-Barchon (Belgium) Phone: 00 32 (0)4 387 87 87 Fax: 00 32 (0)4 387 90 87 info@mmm.be www.mmm-businessmedia.com.

EDITORIAL TEAM Editor in chief: Tony De Mesel (tdemesel@mmm.be) Deputy editor in chief: Dirk Steyvers (dsteyvers@mmm.be) Team: Ferre Beyens, Charles Demoulin, Olivier Maloteaux, Jos Sterk, Michaël Vandamme Experts: Daniel Debrouwer (EuroFleet Consult), Benny Gers (Progressio), Paul Gestels (Gloriant), Yannick Mathieu (Fleet Profile), Danny Meulenberghs (Partes), Bart Vanham (Expert Autofiscaliteit), Joeri Van Mierlo (Vrije Universiteit Brussel), Michel Willems (Mobilitas)

SALES & MARKETING TEAM Sales Director: Marleen Neukermans (mneukermans@mmm.be) Account Manager: Tom Janssens (tjanssens@mmm.be) Sales assistant: Patricia Lavergne (plavergne@mmm.be) Marketing: Sophie Demeny (sdemeny@mmm.be) PRODUCTION Head: Sonia Counet EDITOR Editor/CEO: Jean-Marie Becker Managing Director: Hervé Lilien

© Reproduction rights (texts, advertisements, pictures) reserved for all countries. Received documents will not be returned. By submitting them, the author implicitly authorizes their publication.

2 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_200_c02-03_EDISOM_nl_flash_c02-03 6/01/14 17:02 Page3

EDITO FLEET&MOBILITY 26 \ FLEET ECHO'S Actualiteit uit de fleet- en leasingwereld 28 Chevrolet stopt in 2016

35 \ KALENDER Wie januari zegt, zegt autosalon. Wij lijsten voor de belangrijkste nieuwigheden op die u bij een bezoek aan de Heizel zeker niet mag missen.

19 juni 2014 • Eskimofabriek • GENT

Word kandidaat! www.fleet-business.com/awards Schrijf u nu in!

SUBSCRIPTIONS www.fleet-business.com/shop ) Price: 71 EUR - 1 year 122 EUR - 2 years Parc Artisanal 11-13 4671 BLEGNY-Barchon (Belgium) Phone: 00 32 (0)4 387 87 87

2014: GEEN GEWOON JAAR Laat me beginnen met iedereen een succesvol en gezond 2014 te wensen. In de Belgische auto- en vlootsector wordt het nieuwe jaar per traditie op gang getrokken door het autosalon. 2014 is daar geen uitzondering op en het 92ste auto- en motosalon heeft alles mee om een succes te worden. De bezoeker zal meer dan 1.000 voertuigen kunnen ontdekken. Bovendien staan er een nooit eerder gezien aantal nieuwigheden. De belangrijkste nieuwkomers voor de vlootsector en de KMO’s vindt u verderop in dit nummer. 2014 wordt geen gewoon jaar, zoveel is duidelijk. In de lente zijn er de verkiezingen die nu al worden omgedoopt tot de ‘moeder aller verkiezingen’. Het wordt meer dan ooit uitkijken naar hoe de politieke kaarten zullen worden geschud. Het is zelfs (bang) afwachten hoe de politieke meerderheden op federaal en regionaal niveau de bedrijfswagen zullen behandelen. Komen er stimuli voor elektrische voertuigen en auto’s met een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot? En dan is er nog de vraag of er concrete stappen zullen worden ondernomen om het implementeren van een mobiliteitsbudget te vergemakkelijken. Bovendien is het uitkijken of er eindelijk werk wordt gemaakt van een aantal noodzakelijke infrastructuurwerken om precies die mobiliteit te verbeteren. We denken niet enkel aan het ontsluiten van de Antwerpse Ring of het aanpassen van de Brusselse Noorderring maar ook aan de uitbreiding van het openbaar vervoer om, rond en in Brussel. 2014 wordt een jaar van veranderingen, ook bij Fleet & Business. Voor het eerst zal er tijdens de Fleet & Business Awards op 19 juni aanstaande immers een Fleet Dealer of the Year worden gekozen. Tony DE MESEL Hoofdredacteur

(abo@mmm.be)

Fleet Business # 198 - december - januari / 3


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page4

DOSSIER FLEET-DEALERS

EUROPESE SITUATIESCHETS DEALERMARKT

aanbod domineert de m Op 19 juni worden tijdens de Fleet & business Awards voor het eerst een trofee uitgereikt aan de ‘Fleet Dealer of the Year’. Reden genoeg om even de algemene situatie van de merkverdeler in kaart te brengen. Daarvoor trokken we naar de jaarlijkse conferentie van Cecra, die de belangen van de merkverdelers en de herstellers behartigt. Vooral de sprekers Trevor Jones en Michael Thiede trokken de aandacht en pakten uit met markante cijfers. Tony DE MESEL

E

en conferentie in een half verduisterde zaal waarbij afwisselend grafieken en power-points worden geprojecteerd, is de plaats bij uitstek om gewild of ongewild in te dommelen. Niet zo tijdens de recentste Cecra-conferentie die in Brussel werd gehouden. Plaats van de afspraak was ‘Het huis van de Automobiel’ waar onder meer Febiac zijn hoofdzetel heeft. In totaal waren er zeven sprekers die het woord kregen, maar het waren vooral Trevor Jones en Micheal Thiede die de aandacht trokken. Trevor Jones begon zijn carrière in 1967 (bij Ford) en is al die tijd actief geweest in de autosector. Nu werkt hij voor een consulting bureau (ASE plc) in het Engelse Manchester. Trouwens, hij is mede-oprichter van ASE. Michael Thiede is eveneens van Britse afkomst maar – en dat is wel opmerkelijk – hij is de zaakvoerder van een Duits garagebedrijf (Autohaus Chemnitz Group) dat verschillende vestigingen telt bij onze Oosterburen. Markante cijfers Trevor Jones stak meteen van wal met enkele markante cijfers. Van alle Europese dealerships heeft 39% in 2012 het boekhoudkundig jaar met verlies afgesloten, weliswaar na betaling van de lonen en de vergoedingen van het personeel en de directie. Voor 2013 voorspelde hij een nog kwalijker resultaat waarbij 43% van de dealerbedrijven hun jaar in het rood zullen afsluiten. In 2012 bedroeg de gemiddelde winstmarge van een merkgebonden garage 1% en in 2013 zou dit verder kunnen dalen tot een schamele 0,8%. De precaire toestand van de dealers werd ook door Michael Thiede onderlijnd met cijfers. Hij gaf het voorbeeld van Duitsland. In 1997 waren er nog 24.792 geregistreerde dealerships. Nu is dat aantal teruggevallen tot ongeveer 17.500.

4 / Fleet Business # 198 - december - januari

Beide sprekers haalden aan waarom de dealers het zo moeilijk hebben. In die analyse werden de constructeurs en importeurs alvast niet gespaard. Het aanbod dicteert De dealer, zo stellen ze, wordt verplicht om te verkopen in functie van de productie (aanbod) en niet in functie van de markt (vraag). Dat dwingt de bedrijven om met kleine marges te werken opdat ze hun vooropgestelde aantallen zouden halen. Volgens beide specialisten zou het beter zijn mochten de dealers minder auto’s verkopen, maar dan wel met telkens een ruimere marge. Thiede benadrukt daarom dat de constructeurs de moed moeten hebben om hun overcapaciteit qua productie weg te werken, hetzij door af te slanken hetzij door andere exportmarkten aan te boren. Bovendien wezen beide sprekers erop dat de dealerships worden verplicht om serieuze en volgens hen ook vaak onredelijke investeringen te doen in gebouwen, apparatuur, onderdelen en ook auto’s. En uiteraard werd ook de economie aangegeven als een belangrijke factor. Sinds de financiële crisis van 2008 is het


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page5

Niet alle importeurs erkennen het belang van de tweedehandsmarkt.

markt

(© DAVID NOELS)

In tegenstelling tot de verkoop in nieuwe voertuigen, is die van occasies minder wispelturig en is er zelfs sprake van een gestage stijging. (© DAVID NOELS)

voor een bedrijf, dus ook een garagebedrijf, moeilijker om krediet te krijgen. Daar komt nog bij dat de privéconsument zijn aankoop uitstelt en heel wat bedrijven de voorbije jaren hun leasingcontracten hebben verlengd. Uitweg Zowel Thiede als Jones benadrukten dat er een uitweg is, zelfs als de economie niet meteen weer aanwakkert. Jones bijvoorbeeld wees erop dat de winst die een garage kan maken voor 65% afhankelijk is van het verwerken van onderdelen en wisselstukken, voor 30% van de verkoop van tweedehandsvoertuigen en slechts voor 5% van de verkoop van nieuwe voertuigen. Hij vindt het dan ook bizar dat garagebedrijven zo weinig moeite doen om occasies op de markt te brengen. Bovendien is het zo dat de nieuwverkoop geplaagd wordt door een markante terugval terwijl de occasiemarkt stabiel en algemeen gezien zelfs licht stijgend is. Dat laatste vindt Thiede dan weer eerder normaal. Hij heeft berekend dat de lonen sedert 1991 met 21% zijn gestegen terwijl de prijs van een nieuwe auto in die periode met 41% is toegenomen. Dit maakt dat de consument, en dan heeft hij

het over de particuliere koper, meer dan ooit prijsbewust gaat kopen. Auto’s gaan bovendien langer mee waardoor een tweedehandsexemplaar best nog wat leven in zich heeft ook na bijvoorbeeld vier jaar of 100.000 kilometer. Bovendien wees hij erop dat bij de jongere generatie (tot 30 jaar) de auto as such niet langer bovenaan het prioriteitenlijstje met hebbedingen staat. De verkoop van tweedehandse voertuigen wordt echter benadeeld door de druk van constructeurs en importeurs om nieuwe voertuigen op de markt te plaatsen. Thiede hekelde vooral de politiek om zogenaamd marktaandeel te kopen door schijninschrijvingen en nieuwe voertuigen in de markt te plaatsen tegen dumpingprijzen. Deze twee praktijken hebben een negatieve invloed op de restwaarde van voertuigen en halen de rentabiliteit van de garagebedrijven naar beneden. Bovendien komen de meeste garages niet eens in aanraking met de interessantste, lees recente, occasies. Heel wat leasingbedrijven nemen de remarketing, al dan niet in samenwerking met een gespecialiseerde partner, zelf in handen. Maar Thiede was ook niet mals voor een aantal garagebedrijven, met name zij die het nog altijd waagden om aan kilometerfraude te doen en daarmee een situatie creëren van oneerlijke concurrentie en bovendien de reputatie van de garagist en de verkoper geen goed doen.

powered by

Fleet Business # 198 - december - januari / 5


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page6

DOSSIER FLEET-DEALERS

DE ROL VAN DE FLEET-DEALER

de cruciale schakel Je staat er als vlootbeheerder misschien niet vaak bij stil, maar alle vakspecialisten terzake zijn het erover eens dat de fleet-dealer een absoluut cruciale schakel vormt in het volledige fleet- en leasingproces van de bedrijfswagen. En toch staat die cruciale schakel zelden in de kijker. Reden genoeg om er in juni van dit jaar een Fleet&Business Award aan te wijden en vandaag een analyse waarvoor we ons oor te luister legden bij respondenten met een verschillende achtergrond die desondanks een gelijkaardig belang aan hun fleet-dealer hechten. Dirk STEYVERS

I

n de eerste plaats liepen we bij twee leasingbedrijven langs: een kleinere speler, DirectLease, en Alphabet. De gelijkenissen tussen beide zijn even treffend als de verschillen verwacht blijken. Zo staat ‘service’ unaniem bovenaan de prioriteitenlijst in de dealercontacten, al heeft de klant officieel de vrije keuze. “Een klant kan inderdaad vrij een dealer kiezen”, heet het bij DirectLease, “maar wie ons de keuze laat, kan een extra korting verwachten. Wij werken immers samen met een selectie van dealers die we uitkozen op basis van hun serviceniveau en waarmee we meer dan regelmatig contact hebben.” Bij Alphabet klinkt dezelfde keuzevrijheid van erkende merkdealer door de individuele bestuurder, “al spreekt het voor zich dat grotere klanten zich vaak beperken tot een aantal dealers waarmee ze afspraken hebben op het vlak van service en prijs”, vult Manager Marketing & Communication bij Alphabet Belgium Ann Massart aan. Opvolging Dat verandert uiteraard niets aan hun takenpakket. “Voor ons is een dealer een van de weinige rechtstreekse contactpunten met onze bestuurders”, verduidelijk Ann Massart. “Daarom staan we erop dat Alphabet-klanten op de juiste manier worden geïnformeerd en ontvangen. Het is onze bedoeling een Alphabet-ervaring te creëren van bestelling tot aflevering en daarin speelt de dealer een sleutelrol.” Uiteraard stelt zich dan de vraag hoe je als leasingmaatschappij controle behoudt over het verwachte serviceniveau. Bij Alphabet werd daartoe de Event Satisfaction Survey in het leven geroepen. Concreet gaat het hier om een vragenlijst die een week na de aflevering van een nieuwe auto naar de eindgebruiker wordt gestuurd. “Met een responsratio van 52% over het voorbije jaar mag je gerust stellen dat we een correct beeld hebben van de manier waarop de dealers met Alphabet-rijders omspringen”, zegt Britt Sielens,

6 / Fleet Business # 198 - december - januari

Als regisseur staat de fleet-dealer in contact met alle betrokken partijen: vlootbeheerder, leasingmaatschappij en bestuurder.


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page7

Teamleader Delivery bij Alphabet en coordinator van de bevraging voor afleveringen. Bij DirectLease loopt het voorlopig nog niet zo’n vaart, al wil men wel kwijt dat vanaf 2014 de kwaliteitsbewaking ook hier via een monitoring bij de eindgebruikers zal verlopen: “Het zal om een vragenlijst gaan waarin gepeild wordt naar de uitleg die de dealer gaf, de administratieve afhandeling, enzovoort. Zo kunnen we korter op de bal spelen naar de dealer toe die ons enige fysieke contactpunt blijft. Maar ook ten overstaan

van de vlootbeheerders is het voor ons als leasingmaatschappij erg belangrijk dat we aan kwaliteitsbewaking doen.” Bijsturen Ook bij Alphabet worden de resultaten van de vragenlijst teruggekoppeld naar de dealers. “En met positief gevolg”, weet Ann Massart, “want momenteel scoort de algemene tevredenheid 8,6/10 terwijl de service van de dealer met 9,2/10 bijzonder hoog gewaardeerd wordt. Kortom, ook als het goed is, koppelen we terug naar de dealers. Zeker als je weet dat ontevredenheid veel sneller onze mailboxen bereikt dat wanneer alles op wieltjes verloopt.” In sommige gevallen wordt hier zelfs tot op het niveau van de invoerder gegaan, maar dat is hoogst uitzonderlijk. Idem dito bij DirectLease, met die verduidelijking dat zij grote verschillen ontwaren in de benadering en de feedback die zij als leasingbedrijf krijgen bij constructeurs met en constructeurs zonder fleetafdeling. Interne keuken “Van minstens even groot belang is dat de antwoorden van de Alphabet-rijders ook onze eigen procedures al herhaaldelijk hebben bijgestuurd”, gaat Ann Massart verder in op het systematische tevredenheidsonderzoek dat Alphabet Belgium sinds ruim een jaar organiseert. “Zo sturen wij de tankkaart en bijhorende niet langer na, maar zit de kaart voortaan standaard bij de boorddocumenten van het voertuig. Ook het verwachtingspatroon van onze rijders kunnen we beter in kaart brengen via de antwoorden op de survey. Zo kregen we in de survey geregeld de reactie dat een nieuwe leasingwagen toch niet zonder set vloermatten kon worden afgeleverd. Blijkbaar vond men het vanzelfsprekend dat wat bij veel merken een

succesformule wordt uitgebreid Het succes dat de Event Satisfaction Survey kent, zal er in de loop van 2014 voor zorgen dat Alphabet ook rond remarketing de feedback van zijn eindklanten zal vragen. “Uitdienstname van een auto wil al eens een bron van discussie vormen en net zoals bij het afleveren van een nieuwe auto, denken we onze processen nog beter te kunnen stroomlijnen op basis van de klanteninformatie”, verduidelijkt Ann Massart van Alphabet Belgium. “En wie zegt dat we deze manier van werken op langere termijn niet kunnen uitbreiden naar andere fases in het leasecontract? Het zou onverstandig zijn om onszelf niet in vraag te durven stellen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Fleet Business # 198 - december - januari / 7


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page8

"volgens onze Event Satisfaction Survey scoort de algemene tevredenheid 8,6/10 terwijl de service van de dealer met 9,2/10 bijzonder hoog gewaardeerd wordt" Ann Massart

betalende optie is, standaard zou worden voorzien. Door via ons FleetAgent-programma de vlootbeheerders en hun chauffeurs erop te wijzen dat ze expliciet naar vloermatten moeten vragen, sturen we hun verwachtingspatroon bij. Nu ze ondubbelzinnig weten waaraan ze zich wel en niet mogen verwachten, zijn de vloermatten niet langer een issue. Dit lijken misschien kleinigheden, maar als je die kleine optimalisaties over het hele proces doorvoert, evolueert je klantentevredenheid alleen maar in positieve richting.” Andere gesprekspartners Uiteraard beperkten wij onze eigen fleet-dealerenquête niet tot de leasingpartners. We zaten ook aan tafel met Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta, en met Freddy Cruyl, vlootbeheerder bij Concentra-Corelio en spreekbuis voor de Belgian Federation for Fleet & Mobility Managers, kortweg Fleet&Mobility. “Voor een vlootbeheerder is een dealer eigenlijk het verlengde van zijn car-policy”, steekt Freddy Cruyl meteen van wal, “een concrete vertaling van hoe je als fleet-owner de zaken aanpakt. Zeker bij grotere vloten waar de bestuurders geen vrije dealerkeuze hebben en er vaak een concrete SLA bestaat tussen klant en dealer, is namelijk het van cruciaal belang dat fleet-owner en key-dealer op dezelfde golflengte zitten.”

8 / Fleet Business # 198 - december - januari

Frank Van Gool speelt meteen in: “Voor kleinere vloten schat ik het individuele belang van een dealer zelfs nog hoger in. Voor aspecten als fiscaliteit en restwaardebepaling bijvoorbeeld, kan een concessiehouder van goudwaarde zijn voor beheerders die omwille van hun vlootomvang niet de tijd of gelegenheid hebben om alle nuances van alle aspecten volledig onder de knie te krijgen. Vaak gaat het bij kleinere vloten immers om user-choosers en daar kan een professionele dealer commercieel maximaal op inspelen door de juiste opties, motorisaties en modellen aan te bieden in functie van de fiscale kosten en het waardeverlies. Kortom, het komt er voor een dealer op aan zijn klant te

Fleet Dealer of the Year 2014 Om de cruciale rol van de fleet-dealer op de gepaste manier onder de aandacht te brengen worden de Fleet&Business Awards van 2014 uitgebreid met een extra prijs: Fleet Dealer of the Year 2014. Als u een fleetconcessie kent die zich in zijn dienstverlening naar professionele klanten onderscheidt, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen zodat wij de kandidatuur mee op de lijst zetten. Meer informatie vindt u op www.fleet-business.com/awards.


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page9


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page10

"voor een vlootbeheerder is een dealer eigenlijk het verlengde van zijn car-policy" Fredy Cruyl

‘kennen’, zo goed mogelijk in te schatten wat zijn noden en verwachtingen zijn.” Regisseur Onze Renta-gesprekspartner gaat verder op zijn elan: “In zekere zin is de dealer de regisseur van het hele verhaal. Hij staat immers in contact met alle betrokken partijen: de vlootbeheerder, de leasingmaatschappij en de chauffeur. Die rol dient ook erkend te worden door al die partijen en door de constructeur of invoerder, want een auto kiezen is in de regel zonder meer een feest voor leasingrijders. De dealer moet dus het evenwicht zien te vinden tussen dat feestelijke aspect waarbij de bestuurder vaak enkel oog heeft voor zijn nieuwe auto, en een correct administratieve afhandeling die voor de dealer strikt noodzakelijk is in een professionele samenwerking met de betrokken vlootbeheerder en leasingmaatschappij.” Freddy Cruyl vult aan: “Hij moet met andere woorden inzicht hebben in het functioneren van vlootbeheer in het algemeen, maar ook in de steeds verregaandere professionalisering van onze sector moeten de dealers meestappen. Dat is niet altijd even vanzelfsprekend voor hun, want daar waar wij jarenlang op een vrij ‘rustige’ manier konden samenwerken met onze key-dealers, merken we de jongste tijd toch wel een duidelijk voelbare spanning tussen merkdealers onderling.”

10 / Fleet Business # 198 - december - januari

Grote druk Die druk heeft alles te maken met de economische situatie waarin veel dealers vandaag moeten werken (zie onze Europese situatieschets van de dealermarkt). “Door het afnemende aandeel particuliere klanten, komt in ons land het commerciële accent steeds nadrukkelijker op de fleetmarkt te liggen”, weet Freddy Cruyl. “En daar dragen de steeds talrijkere cafetariaplannen rechtstreeks toe bij.” Frank Van Gool zit op dezelfde golflengte: “Het is voor dealers sowieso vaak niet makkelijk om het onderscheid tussen professionele en particuliere klanten helder uit te leggen. Denk maar aan salonacties of speciale condities die wel voor de ene en niet voor de andere gelden. Daar komt ook nog eens de onderlinge concurrentie bij kijken wanneer een leasingrijder een vrije wagenkeuze geniet.” “Vergeet ook niet dat de klant van vandaag ‘hypergeïnformeerd’ is”, vervolledigt Van Gool. “Men is perfect op de hoogte van wat de concurrentie te bieden heeft en dus ook op dit punt kan een goede dealer zich onderscheiden.” Professionalisering Naar het beeld van de steeds professionelere vlootbeheerder is het met andere woorden ook voor de fleetdealer zaak te ‘professionaliseren’? “Zeker en vast!”, beklemtoont Van Gool. “En je merkt dat sommige merken en dealers die boodschap


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page11


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page12

"in zekere zin is de dealer de regisseur van het hele verhaal. Hij staat immers in contact met alle betrokken partijen: de vlootbeheerder, de leasingmaatschappij en de chauffeur" Frank Van Gool

helemaal begrepen hebben. Dealers die lokale reclamecampagnes op de radio organiseren waarbij VAA en andere fleetaspecten in de verf worden gezet, het is maar een van de vele voorbeelden. Maar ook de merken en invoerders laten zich niet onbetuigd. Bij wijze van erkenning van de fleetmarkt investeren ze zowat allemaal steeds nadrukkelijker in hun eigen netwerk via fleetafdelingen, fleetcellen of fleet consultants die de dealers ondersteunen in hun benadering van de professionele markt.” Freddy Cruyl haalt eveneens een paar praktijkvoorbeelden aan: “Ik weet uit ervaring dat een aantal dealers heel proactief de vlootmarkt benaderen. Zo ken ik merkdealers die heuse informatiesessies houden voor hun professionele klanten. Daarin krijgen vakspecialisten, bijvoorbeeld inzake fiscaliteit, het woord en dat is een echte succesformule. Als vlootbeheerder apprecieer ik het bijzonder wanneer mijn key-dealers een paar keer per jaar contact met me opnemen. Dat kan uiteraard op verschillende manieren, maar het is wel een voorwaarde om van een partnership te kunnen spreken.” Communicatie als sleutelwoord De rode draad doorheen het verhaal van al onze gesprekspartners komt bovendrijven: communicatie. En dan zien we het heus breder dan infosessies, saloncondities of gerichte reclamecampagnes. “De fleet-dealer kan zijn sleutelrol in mijn ogen het best invullen door een open en heldere communicatie naar alle betrokken partijen, liefst zonder stoorzenders op de lijn”, oordeelt Freddy Cruyl. “Een bijkomende, onverwachte manier van communiceren is ongetwijfeld het ‘netwerken’ waarvan je het probleemoplossend vermogen niet van mag onderschatten.”

12 / Fleet Business # 198 - december - januari

Maar ook in het verhaal van DirectLease en Alphabet staat communicatie centraal. “In onze tevredenheidsenquête wordt het vaakst een opmerking gemaakt over ‘communicatie’ in de brede betekenis van het woord. Dat kan gaan over een afspraak die verplaatst werd of over een langere leveringstermijn, maar net zo goed over een aflevering waar te weinig tijd voor werd genomen. En net dan is een heldere communicatie de enige oplossing. Dat communiceren werkt, bewijzen in ieder geval niet alleen de tevredenheidsscores, maar ook de hele rist optimalisaties die we het voorbije jaar doorvoerden”, concludeert Ann Massart van Alphabet terecht. Om te besluiten met de woorden van de ervaringsrijke Guy Crab van Federauto: “de relatie die een vlootbeheerder met zijn fleet-dealer of –dealers onderhoudt, is precies waar een goede fleet-owner het verschil kan maken.” Of hoe de fleetwereld een pure ‘people business’ is en zal blijven, ook al domineren de cijfers vaak de werking en het dagdagelijkse functioneren.

powered by


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:28 Page13


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page14

CASE-STUDY TILMAN NV

DAMIEN LECHAT

"bedrijfsfilo s consequent v Het milieu neemt een fundamentele plaats in binnen de bedrijfsfilosofie van Tilman. Dat men die groene stempel ook in het vlootbeheer terugvindt, is niet meer dan een kwestie van consistentie. “Top-down wordt de CO2-uitstoot van onze voertuigen sowieso beperkt”, legt vlootverantwoordelijke Damien Lechat uit. “Maar onder deze grens en binnen een budgettaire marge, geven we onze mensen een zo groot mogelijke vrijheid.” Een gesprek. Michaël VANDAMME

D

e samenstelling van onze vloot is in belangrijke mate geënt op de activiteiten van ons bedrijf”, legt Damien Lechat uit. Binnen het bedrijf draagt hij de verantwoordelijkheid voor alle aankopen, en vlootbeheer vormt hier een deel van. “Ik ben dus geen voltijdse vlootverantwoordelijk zoals er in jullie blad wel vaker aan bod komen”, grapt hij. “Toch betekent dit niet dat ik het als een tweederangstaak beschouw. Integendeel. Niet alleen is een gedegen vlootbeheer belangrijk voor de tevredenheid van je mensen. Je verschaft ze een werkinstrument dat ook buiten de kantooruren nuttig blijft. Maar gezien het niet onaanzienlijke kostenplaatje dat aan het onderhouden van een vloot vasthangt, is een doordacht vlootbeheer ook een manier om het bedrijf te laten besparen. Als fleet-owner schipper je altijd ergens tussen beide zaken. De ambitie moet zijn hier een gulden middenweg in te vinden.” Commerciële functies En dan de obligate cijfers. “Binnen ons bedrijf werken zo'n honderd mensen”, legt Damien Lechat uit. “Zowat veertig onder hen beschikken over een bedrijfswagen. Hiervan heeft zowat driekwart een commerciële functie. Dat zijn de mensen die de apothekers en dokters bezoeken. Voor hen is een wagen een belangrijk werkinstrument. Al deze veertig wagens, en dat brengt ons weer bij de realiteit dat het vlootbeheer op zich slechts één onderdeel is van mijn breder

14 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page15

o sofie naar t vlootbeleid vertalen" takenpakket, worden gefinancierd via operationele leasing. Hiervoor doen we beroep twee leasingmaatschappijen, maar allebei multimerken voor alle duidelijkheid. De voordelen van deze aanpak zijn dubbel, daar vertel ik u niets nieuws mee. Een groot deel van de werklast die inherent is aan het dagdagelijkse beheer van een wagenpark wordt overgenomen door de leasepartners waar we mee samenwerken. En het stelt ons in staat perfect de kostprijs van de vloot te begroten, zonder nare verrassingen achteraf. Voor de volledigheid van het plaatje mag ik zeker niet nalaten om te verwijzen naar een tiental voertuigen dat we in eigen beheer hebben.” Creatief puzzelwerk Bij Tilman bedanken ze, zo blijkt, voor lijsten met vaste modellen. Dit wil echter niet zeggen dat de mensen niet gestuurd zouden worden. “Op zich is deze manier van werken vrij nieuw voor mij”, legt Damien Lechat uit. “Maar omdat ze haarfijn aansluit bij onze algemene bedrijfsfilosofie, levert dit geen al te grote moeilijkheden op. Wij zijn een bedrijf met een zo groen mogelijke stempel. Dat is de filosofie en die proberen we te vertalen naar een zo groen mogelijke vloot. Het vertrekpunt van een werknemer is een globaal budget. Daar moet hij mee rondkomen. Kiest hij voor een goedkoper voertuig, een kleiner model, een kleinere motorisatie of eender welke andere budgetbesparende optie, dan rest hem een grotere som om zijn voertuig rijker aan te kleden. De medewerker moet dus zelf het nodige schuifwerk verrichten, maar hij kent wel van bij het begin de duidelijke contouren van de denkoefening. Wel is het zo dat de

"top-down wordt de CO2-uitstoot van onze voertuigen sowieso beperkt op 105 gr/km" Damien Lechat

Fleet Business # 198 - december - januari / 15


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page16

de vloot bij Tilman NV Aantal werknemers: ± 100 Aantal auto’s: ± 40 Aantal poolwagens: 10 Aandeel diesel: 100% CO2-grens: 105 g/km Type leasing: operationeel

planten als core business Tilman NV, eigenlijk laboratorium Tilman, is een Belgische specialist op het gebied van plantaardige producten. De onderneming heeft sinds de lancering van de eerste Ardense kruidenthee ondertussen meer dan een halve eeuw ervaring in de ontwikkeling van natuurlijke producten die veilig en doeltreffend de dagelijkse gezondheidsproblemen kunnen verhelpen. Kwaliteit en veiligheid zijn twee zwaartepunten voor het laboratorium. Dit streven vertaalt zich in de realiteit dat de Tilman-producten enkel te vinden zijn bij de apotheek. Tilman werd in 2013 ook door EY tot '(Franstalige) onderneming van het jaar' bekroond.

“geen klassiek traject” “Door te poneren dat ik geen klassiek parcours als fleet-owner heb, doe ik de waarheid beslist geen geweld aan”, stelt Damien Lechat. “Van opleiding ben ik licentiaat Lichamelijke Opvoeding. De eerste jaren van mijn beroepsleven bracht ik dan ook in het onderwijs door. Van daar zette ik de stap naar de farmaceutische sector, waarin ik verschillende functies uitoefende. In 2007 kwam ik bij Tilman terecht waar ik de verantwoordelijkheid voor de aankopen toebedeeld kreeg. In juni 2012 kwam daar het vlootbeheer bij.”

16 / Fleet Business # 198 - december - januari

directie bewust de grens van CO2-uitstoot op 105 gram geplafonneerd heeft. Zelfs als een voertuig met een grotere uitstoot binnen het budget past, dan zal die keuze niet toegestaan zijn.” Uiteraard willen wij wel weten of de werknemers deze beperkingen allemaal vlotjes slikken? “Eigenlijk wel”, antwoordt Damien Lechat. “In belangrijke mate kan dit op het conto van onze communicatie geschreven worden. Het is belangrijk dat je als vlootverantwoordelijke je job volgens de regels van de kunst uitoefent, dat spreekt, maar op zijn minst even belangrijk is aan iedereen duidelijk uit te leggen wat de reden of betekenis is van deze of gene maatregel.” Elektrisch alternatief? Voortbouwend op deze groene logica, dringt de vraag zich op in hoeverre hybride- en/of elektrische voertuigen een alternatief kunnen zijn. “We staan er voor open, maar leggen we voldoende realisme aan de dag”, beklemtoont Damien Lechat. “Illustratief voor onze openheid naar alternatieven toe is een eerdere poging om met LPG te rijden. Jammer genoeg hebben we tal van technische problemen gekend, waardoor een overstap naar diesel onvermijdelijk was. Vandaag is de kostprijs de belangrijkste drempel om het pad van elektrische- en hybride voertuigen niet te bewandelen. Of beter: nog niet, want wie weet wat de toekomst in petto heeft?”


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page17


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page18

DOSSIER FLEET-DEALERS

PHILIPPE DECROCK, DIRECTEUR STUDIEDIENST FED E

"modern vlootbeheer De wereld van het vlootbeheer van morgen staat voor een heuse revolutie. Of drukken we ons misschien te sterk uit? We confronteren Philippe Decrock, Directeur van de Studiedienst van FEDERAUTO, met de stelling. Een onderlegd man die zijn woorden wikt. “In de praktijk wordt een fleet-owner steeds meer een mobiliteitsverantwoordelijke”, analyseert hij. “Dit betekent dat de kwesties waarmee hij te maken krijgt ruimer en complexer worden. We ontwaren deze trend al enkele jaren op het terrein, maar het effect zal zich de komende jaren zienderogen verscherpen.” De toon is gezet. Michaël VANDAMME

O

f er een toekomst is weggelegd voor het beroep van vlootverantwoordelijke? “Beslist”, stelt Philippe Decrock. “En met een even grote overtuiging voeg ik eraan toe dat de invulling van het beroep helemaal anders zal zijn dan wat we tot voor kort gewoon waren. Dit te maken met de omstandigheden waarin een fleet-owner zijn beroep uitoefent. Bedrijven bekleden een plaats in het breder maatschappelijk weefsel en wanneer je dan ziet dat deze samenleving op verschillende domeinen wijzigt, dan heeft dat ontegensprekelijk een effect op de manier waarop zij hun beroep uitoefenen.” Mobiliteitsverantwoordelijke “Want waar de aandacht vroeger vooral op het beheren van een vloot lag, draait het vandaag om het vinden van mobiliteitsoplossingen in de meest brede betekenis van het woord. Dit is geen nieuwe trend. Wel zal het effect van deze beweging in de toekomst zienderogen toenemen.” “Deze verschuiving komt er natuurlijk niet toevallig”, voegt FEDERAUTO-man Decrock er aan toe. “Je ziet veranderingen op verschillende vlakken. Laat me er misschien één vernoemen waarover minder gesproken wordt: jonge werknemers. Men spreekt wel eens over de Y-generatie, waarna de

18 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page19

D ERAUTO

vergt creativiteit" Z-generatie volgt. Pin me niet vast op deze concepten (lacht), maar je merkt wel dat bij de twintigers van vandaag de bedrijfswagen een andere plaats inneemt dan bij de generatie voor hen. Vroeger woog het imago zwaarder door, maar voor hen draait het vaak meer over functionaliteit. Ze hebben een meer functionele benadering van het fenomeen bedrijfswagen, ontkoppeld van de status die een wagen uitstraalt. Automatisch staan deze mensen meer open voor alternatieven.” Overheid “De rol van overheidsbeslissingen op de fleet is groot”, beklemtoont Philippe Decrock. “Het voorbije decennium was op dat vlak veelzeggend. Denken we maar aan de verschillende maatregelen die gebaseerd waren op de CO2 uitstoot. Dit heeft een aantal dingen in beweging gebracht. Constructeurs hebben systematisch ingezet op een lagere CO2-uitstoot en op het terrein werden downsizen en downgraden het antwoord. Deze ingeslagen weg zal verder bewandeld worden, laat daar geen twijfel over bestaan. De oorsprong ervan moet op Europees niveau gezocht worden waar de krijtlijnen tot 2050 zijn vastgelegd. De lidstaten genieten een zekere appreciatiemarge, maar de richtlijnen die in nationale wetgeving omgezet moeten, laten er geen twijfel over bestaan. De rol van de overheid in deze kwestie blijft met andere woorden erg groot.” Multimodaliteit “De bedrijfswagen is niet langer hét vanzelfsprekende antwoord”, onderstreept Philippe Decrock. “En net dat raakt de kern van de verschuiving van vlootverantwoordelijke naar mobiliteitsmanager. De komende jaren zal creatief moeten worden nagedacht. In die zin is het een gunstige zaak dat enkele maanden geleden de Federatie voor Fleet & Mobility

Philippe Decrock, kort genoteerd Philippe Decrock kan terugkijken op een ervaring van meer dan twintig jaar, eerst als bedrijfsjurist en algemeen secretaris, vervolgens als adjunct en uiteindelijk directeur van de studiedienst van FEDERAUTO. De voorbije drie jaar heeft hij zich voornamelijk toegelegd op de duurzame ontwikkeling in de automobielsector en de ontwikkeling van de mobiliteitsmarkt van morgen. Net als op de gevolgen en uitdagingen die hieruit voor de automotive retail en aanverwante sectoren voortvloeit.”

rechtszekerheid is broodnodig “Tijd is niet altijd de beste vriend van een vlootverantwoordelijke”, meent Decrock. “Want beslissingen hebben sowieso hun uitwerking op een periode van 4 à 5 jaar. Een gevoelig punt is dan ook de rechtszekerheid. Anders dan in sommige buurlanden waar het fiscaal kader voor de komende jaren vastligt, weet men hier niet wat boven ons hoofd hangt, zelfs niet op korte termijn. Erg illustratief is de beslissing om plots de aankoopwaarde van de wagen in rekening te brengen bij het Voordeel Alle Aard (VAA). Zolang de klemtoon op de CO2-uitstoot ligt, zijn hybride voertuigen aantrekkelijk. Maar dit fiscaal voordeel wordt in grote mate tenietgedaan door hun prijs. Niet toevallig rijden er in Nederland tien keer (!) meer hybride wagens dan bij ons. Zo'n verschil is onlosmakelijk verbonden met het juridisch kader. Het beleid dus.”

Management werd opgericht, een vzw die fleet-owners verenigt. De initiatiefnemers zijn doordrenkt van de overtuiging dat de professionalisering van hun beroep steeds belangrijker wordt.”

"een belangrijke vaststelling in dit geheel van pistes, is dat je de bedrijfswagen niet mag afschrijven" Philippe Decrock

Fleet Business # 198 - december - januari / 19


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page20

De komende jaren zal creatief moeten worden nagedacht. Combineren wordt het codewoord.

ook dealers wacht een uitdaging… “We hebben het vooral gehad over de uitdagingen en omwentelingen waar de vlootverantwoordelijken voor staan”, besluit Philippe Decrock aan het einde van ons gesprek. “Maar de gevolgen raken ook de andere geledingen van de sector. Concessiehouders bijvoorbeeld. Steeds meer zullen zij moeten evolueren van de klassieke autoverkopers naar aanbieders van mobiele oplossingen. Waarom een wagen kopen en niet een aantal kilometers? Zo betaal je voor het gebruik en niet voor het bezit.”

“Multimodaliteit is een vlag die een brede lading dekt”, vervolgt Decrock. “Dit biedt opportuniteiten, maar tegelijkertijd groeit ook het risico dat niet altijd de juiste keuzes gemaakt worden. Combineren wordt het codewoord. Tussen een bedrijfswagen en het openbaar vervoer en/of een tweewieler. Maar ook het voorzien van een grotere bedrijfswagen voor een bepaalde vakantieperiode kan. Of waarom geen tijdelijke ruil voorzien tussen medewerkers van eenzelfde bedrijf, of tussen bedrijven onderling? Een belangrijke vaststelling in dit geheel van pistes, is dat je de bedrijfswagen niet mag afschrijven. Mobiliteit is ruimer, maar bedrijfswagens zullen altijd wel een plaats in het geheel behouden. Het belangrijkste struikelblok wordt het juridisch kader waarin deze sui generis-oplossingen zich kunnen ontwikkelen. De opkomst van wat we het mobiliteitsbudget noemen en deelconcepten zullen werkinstrumenten worden voor elke mobiliteitsmanager of fleet-owner mits

20 / Fleet Business # 198 - december - januari

een aantal randvoorwaarden snel gerealiseerd worden. Denk maar aan een allesomvattende multifunctionele digitale kaart en een gedegen wettelijk kader dat fiscaal en sociaalrechtelijk zekerheid geeft en dat werkgever en werknemer stimuleert. Ook milieuvriendelijke vier- en tweewielers – van elektrisch over plug-in en hybrides tot CNG – hebben hierin hun plaats.” Gebruik belasten “Of het rekeningrijden er ooit komt weet ik niet, maar men is er ernstig mee bezig, zij het voorlopig vooral met vrachtwagens”, legt Philippe Decrock uit. “In ieder geval zal iedere vorm van rekeningrijden een belangrijke fiscale verschuiving met zich meebrengen. Want als vandaag vooral het bezit van auto's belast wordt, zou het rekeningrijden meer op het gebruik ervan focussen. Dit loopt met andere woorden parallel met die bredere kijk op mobiliteit.”

powered by


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page21


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page22

DOSSIER FLEET-DEALERS

‘EINDE CONTRACT’

schade vaststellen, ho e Als een leasewagen ‘einde contract’ is, begint meteen het remarketingproces en de eerste stap daarbij is het vaststellen van de schade aan het voertuig. Dat kan vaak voor onaangename verrassingen zorgen. Algemeen wordt de schade volgens de Renta-normen beoordeeld. Om te weten hoe dat precies in zijn werk gaat, gingen we luisteren bij Kristof Delcart, Manager Business Development VAB Fleet Services. Tony DE MESEL

B

ij het uit dienst nemen van een leasewagen, blijft de taak van vlootbeheerder eerder beperkt. Dat klinkt als goed nieuws maar toch is er één struikelblok mogelijk in het hele proces, met name het vaststellen van de schade aan het voertuig. Maar laten we beginnen met het makkelijkste deel. Het ophalen van de auto die ‘einde contract’ is, het weer klaar maken voor verkoop en het vinden van een nieuwe koper zijn zaken die de leasemaatschappij op zich neemt al dan niet in samenwerking met specialisten ter zake. De auto’s worden meestal via het net of een veiling door de leasemaatschappij of een gespecialiseerd bedrijf verkocht aan ofwel particulieren, garagebedrijven of handelaars die een uiteindelijke koper zoeken in het binnen- of buitenland. Maar, en hier komen we bij het moeilijkste punt, toch mag de afhandeling van een auto die ‘einde contract’ is, niet worden onderschat en kan het financiële gevolgen hebben. In de eerste plaats staan de leasemaatschappijen er op dat de auto niet meer kilometers heeft gereden dan oorspronkelijk in het leasecontract is overeengekomen. Bovendien moet de auto in goede staat verkeren. Vooral dat laatste kan aanleiding geven tot discussies, die soms onaangenaam kunnen zijn. De eindecontractschade die een invloed heeft op de wederverkoop wordt door de leasemaatschappij immers aan de klant door gefactureerd. Nooit aanvaardbaar De meeste leasemaatschappijen gebruiken de Renta-normen als criteria om schade vast te stellen en te evalueren. Sommige schades worden aanvaard omdat ze nu eenmaal inherent zijn aan het gebruik van een auto gedurende een periode van drie of vier jaar. Volgens Kristof Delcart van VAB Fleet Services, dat zich opstelt als een onafhankelijke en neutrale inspectiepartner, zijn er drie categorieën van schade: de schade die altijd aanvaardbaar is, nooit aanvaardbaar is en aanvaardbaar is in functie van het aantal verreden kilometers en de leeftijd van het voertuig.

22 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page23

o e doe je dat? Beginnen we maar eens met de schade die nooit aanvaardbaar is. In de eerste plaats is dat ongevalschade. Ook diepe deuken die groter zijn dan een stuk van 1 Euro kunnen niet. Diepe lange krassen (langer dan 10 centimeter) kunnen niet. We spreken van een diepe kras als die voelbaar is met de vingernagel. Dat wijst er immers op dat de kras tot diep in de laklaag gaat. De laklaag mag niet beschadigd zijn door chemische inwerking bijvoorbeeld ten gevolge van uitwerpselen van vogels. Roest wordt evenmin aanvaard en dat geldt ook voor een slechte herstelling. Een dergelijke herstelling valt meteen op door bijvoorbeeld een groot kleurverschil met de rest van het koetswerk, slecht passende onderdelen of panelen of het koetswerkoppervlak dat niet gaaf is. Ook onaanvaardbaar is hagelschade en het ontbreken van bepaalde onderdelen zoals merkemblemen, wieldoppen, delen van het koelrooster, enz… Ook op de wielen en de banden wordt gelet. Diepe krassen op aluminium velgen die groter zijn dan één vierde van de omtrek van het wiel kunnen niet door de beugel even als zichtbare vervormingen van de velg. Bij de banden mag er geen zichtbare schade zijn van de flanken zoals vervormingen (uitstulpingen) of inkepingen in het rubber. Ook het interieur moet in goede staat verkeren. Vermijd gsmkits en kies bij het bestellen van een auto liever voor een ingebouwd systeem, bijvoorbeeld met Bluetooth. Sporen (geur, stof verkleuringen) van roken in de auto worden evenmin aanvaard. Aanvaardbaar Enkel ‘normale’ gebruiksschade wordt aanvaard. Krassen bijvoorbeeld worden aanvaard voor zo ver ze niet te groot zijn (kleiner dan 10 centimeter) en niet voelbaar zijn als je er met een vingernagel overheen gaat. Steenslag op minder dan 1/4 van het oppervlak van de motorkap wordt als normale gebruiksschade aanvaard. Hetzelfde geldt voor steenslag buiten het ruitenwisserveld. Beschadiging op bumpers en flankbeschermers wordt aanvaard voor zo ver die niet groter zijn dan het oppervlak van een betaalkaart. Ook lichte krassen op wieldeksels, velgen en buitenspiegels worden aanvaard. Met andere woorden een auto hoeft niet in showroom conditie te verkeren maar de eventuele schade moet binnen de perken blijven van het normale gebruik. Inspectie Bij het einde van het contract is het hoe dan ook belangrijk om bij voorkeur een inspectie in aanwezigheid van de gebruiker en iemand van het leasebedrijf te laten maken. Het is zeker

Door gebruik te maken van smart repair kan u eventuele kleine schades die buiten de Renta-norm vallen laten herstellen.

De meeste leasemaatschappijen gebruiken de Rentanormen als criteria om schade vast te stellen en te evalueren.

niet slecht om dat te laten gebeuren nog voor de auto wordt opgehaald. Op die manier bent u als vlootbeheerder zeker dat mogelijke transportschade niet op uw conto komt. Bovendien kunt u dan nog afwegen om eventuele herstellingen te laten uitvoeren nog voor de auto uiteindelijk uit dienst wordt genomen. Uiteraard moet de auto ook een bewijsbare onderhoudshistoriek hebben, moeten de banden in goed staat verkeren en moeten alle onderdelen (hoedenplank!), sleutels en documenten die bij de auto horen, aanwezig zijn. Goede huisvader Om problemen en discussies te vermijden bij het uit dienst nemen van de auto, is het goed de gebruiker op zijn plichten te wijzen en hem aan te manen met zin voor verantwoordelijkheid om te gaan met de auto. Schades kunnen bijvoorbeeld

Fleet Business # 198 - december - januari / 23


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page24

"er zijn drie categorieën van schade: de schade die altijd aanvaardbaar is, schade die nooit aanvaardbaar is en schade die aanvaardbaar is in functie van het aantal verreden kilometers en de leeftijd van het voertuig" verhaald worden op de gebruiker. Ongevalschade moet meteen worden aangegeven. Kortom de gebruiker moet handelen als een goede huisvader en de auto tijdig binnen brengen voor een servicebeurt en nieuwe banden. In de ‘car policy’ kan duidelijk vermeld staan waar de gebruiker zich moet aanhouden en waar hij terecht kan voor onderhoud en herstellingen. Regelmatig zelf de auto’s visueel controleren of een tussentijdse inspectie laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf is zeker niet slecht en een persoonlijk contact met de gebruiker kan wonderen doen om de verantwoordelijkheidszin aan te scherpen. Eigen voertuig Als u een voertuig dat met eigen middelen of via financiering heeft aangekocht, dan moet u zelf de auto weer op de markt brengen als uiteindelijk wordt beslist om het voertuig buiten dienst te stellen. Dat kan op verschillende manieren. U kunt de auto overlaten aan uw merkverdeler en een goede overname bedingen als u er een nieuw voertuig koopt. Over het algemeen krijgt u een betere prijs als de auto van hetzelfde merk is als de nieuwe auto die u aankoopt. Bij een dergelijke over-

Een typisch voorbeeld van schade die nooit aanvaardbaar is, is ongevalschade.

24 / Fleet Business # 198 - december - januari

name door de merkverdeler zal u wellicht niet de opperbeste prijs krijgen voor uw auto maar het bespaart u wel heel wat moeite en tijd. U hoeft bijvoorbeeld niet naar de technische keuring te gaan en hoeft ook geen tijd te spenderen aan het ontvangen van potentiële kopers. Een goede tussenoplossing is om de auto te koop aan te bieden bij uw personeel, maar dan moet u wel nog altijd naar de keuring gaan. Welke oplossing u ook kiest, de auto moet in goede staat verkeren en mag enkel ‘normale’ en aanvaardbare gebruiksschade vertonen. Ook de staat van het interieur is van belang en de banden moeten toch ten minste een profieldiepte van 3 mm hebben. De waarde van een auto wordt ook bepaald door het aantal verreden kilometers, een bewijsbare onderhoudshistoriek en het aanwezig zijn van alle documenten, sleutels en onderdelen zoals bijvoorbeeld de hoedenplank die wel eens wordt ‘vergeten’. Algemeen wordt aangenomen dat de waarde van een auto serieus daalt als er meer dan 120.000 kilometers op de teller staan. Nog enkele algemene vuistregels: auto’s met vier of vijf deuren behouden beter hun waarde. Auto’s waarvan de cilinderinhoud van de motor meer dan 2 liter bedraagt, liggen moeilijker in de markt.


F&B198_310_p04-25_DOSSIER_nl_flash_p04-21 7/01/14 14:29 Page25


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:45 Page26

FLEET&MOBILITY FLEET-ECHO'S

Shell kijkt vooruit

Op het Energy & Technology Forum dat Shell in november hield in Parijs kregen we een blik op de toekomstvisie van een energieleverancier in de 21ste eeuw. Blijkbaar stelt Shell al 40 jaar lang toekomstscenario’s op, mentale constructies over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Het perspectief daarbij is 5 à 10 jaar, maar als groep kijken ze met een ‘horizon’ van 15 jaar of meer. De scenario’s die Shell vandaag uittekent en die rekening houden met het feit dat de miljoenensteden tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, gaan echter allemaal uit van een minimale verdubbeling van de energienoden tegen 2050. “Tegen die tijd zullen er 9 miljard mensen op de aarde wonen en 2 miljard auto’s rondrijden waarvan tweederde met een verbrandingsmotor”, voorspelde Selda Gunsel VP Global Commercial Technology. “Er zal dan ook een waaier aan oplossingen noodzakelijk zijn om aan de vraag te voldoen, want qua CO2-uitstoot zitten we vandaag aan een plafond.” Het goede nieuws is dat Shell nog enorme reserves heeft, een zekerheid die er voor tien jaar niet was. Zeker de aardgasvoorraden zijn nog enorm en het principe waarbij aardgas in vloeibare brandstof wordt omgezet, heeft Shell al sinds 1973 onder de knie. “Toch zet de energieproducent veel breder in dan enkel op aardgas”, verduidelijkt Jean Cadu van Shell DX Futures, “ want in het scenario waar gas een minder prominente rol krijgt, zijn het vooral wind en zon die als energiebronnen worden aangewend. Hoe dan ook is het volatiele heden dat bulkt van de transities een minstens even doorslaggevende factor: efficiëntere technologie mag dan al een basisvoorwaarde zijn om aan de hoge rendementseisen van de toekomst te voldoen, ook het socio-politieke klimaat moet meezitten. De socio-politieke context en de economie zijn immers zonder meer sleutelelementen om onze energietoekomst veilig te stellen.”

26 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:45 Page27


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:45 Page28

FLEET&MOBILITY FLEET-ECHO'S

CHEVROLET

stopt in 2016 Net voor Daniel Akerson, CEO van General Motors, met pensioen gaat en zijn taak overdraagt aan Mary Barra, is beslist om de verkoop van Chevrolet tegen begin 2016 in Europa te stoppen. Op die manier wil GM de interne concurrentie met Opel en Vauxhall in Europa vermijden.

De Chevrolet Trax is niet alleen een technische kopie maar ook een rivaal van de Opel Mokka.

Tony DE MESEL

D

e 64-jarige Daniel Akerson gaat met vervroegd pensioen omwille van gezondheidsproblemen van zijn vrouw. Vanaf 15 januari, nu dus, wordt zijn taak overgenomen door Mary Barra, de eerste vrouw die een Amerikaanse autoconstructeur leidt, en dan nog wel meteen het grootse bedrijf in zijn soort. Barra begon ooit als 18-jarige stagiaire in de Pontiac-fabriek en werkte zich door zelfstudie en opleidingen op. Zij wordt beschouwd als iemand die veel afweet van de productie en ook een hart heeft voor de ‘auto’, terwijl haar voorgangers meestal een financiële achtergrond hadden en op korte termijn dachten. Dat heeft vaak tot malle beslissingen geleid zoals de teloorgang van Saab en het schrappen van Oldsmobile, Pontiac en Saturn. Dit keer deelt Chevrolet in de brokken, al hebben veel insiders nooit echt geloofd in de Europese Chevrolet-strategie.

Het begon met Daewoo Het Europese Chevrolet-verhaal is automatisch gelinkt aan Daewoo dat in 2002 door GM werd opgekocht als toegangspoort tot de Aziatische markt. Bovendien was dit volgens ‘Detroit’ een kans om een low cost-gamma te lanceren in de rest van de wereld en vooral

28 / Fleet Business # 198 - december - januari

Europa. Alleen moesten ze vaststellen dat Daewoo hier geen warm hart werd toegedragen. In 2005 besliste men dan om de Koreaanse GM-producten als Chevrolets te commercialiseren. Een cruciale fout: het merk Chevrolet op een kleine Matiz had veel meer weg van een karikatuur dan van een doordachte strategie. Kannibalisme Bovendien werden modellen geïntroduceerd die ook onder het Opel-label worden verkocht zoals de Volt (Opel Ampera) en de Trax (Opel Mokka): commercieel kannibalisme dat bij uitbreiding ook tussen een Cruze en een Astra bestond. Kortom, de Chevroletstrategie heeft niet gewerkt. In België haalt Chevrolet met moeite 1% marktaandeel en in heel Europa zullen dit jaar slechts 150.000 auto’s worden verkocht. De marketing- en distributiekosten zijn te hoog en daarom is beslist om tegen 2016 geen Chevrolets (tenzij iconen als Camaro en Corvette) meer te

verkopen in Europa. Bij GM hopen ze dat de klanten zich nu tot Opel richten, zodat de Europese productie-overschotten van GM worden afgeroomd. Wel wordt in Zuid-Korea de productie teruggeschroefd en een deel van de R&D-afdeling wordt opgedoekt. Lessen uit het verleden Het is opmerkelijk dat binnen een bedrijf als GM blijkbaar geen lessen uit het verleden trekt. In de jaren 60 werden op het Europese vasteland twee GM-merken – Opel en Vauxhall – met elk een eigen gamma verkocht. Die verkwisting en onderlinge concurrentie werd weggewerkt met een Europees gamma van technisch identieke modellen, die in de Angelsaksische landen nog Vauxhall heten. Net als dat allemaal gesmeerd loopt, is GM komen aandraven met Chevrolets die rivaliseerden met Opelmodellen: een zoveelste symptoom van kortetermijndenken.


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:46 Page29


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:46 Page30

FLEET&MOBILITY FLEET-ECHO'S fleet people MICHEL VERGAERT is de nieuwe sales manager bij Axial Belgium. Vergaert die voordien onder meer bij D’Ieteren en Kia Motors Belgium (als Fleet Manager) aan de slag was, zal zijn ruime automobielervaring gebruiken om het klantenbestand van Axial uit te breiden, en dan in het bijzonder grotere bedrijven die een beroep kunnen doen op de carrosserieservice van Axial.

JAN DEN DAUW is de nieuwe Dedicated Fleet Advisor voor de vier vestigingen van Daeninck-BMW en BMW/Mini Romein. In de vier verstigingen waar hij telkens kan rekenen op een team van account-verantwoordelijken die toezien op de dagelijkse uitrol van het totale dienstenpakket voor de fleetrijders. Deze laatste worden immers niet uit het oog verloren met vier strategisch gelegen servicepunten, zaterdagservice, homeservice, business lounge, enzovoort.

Twee personeelswissels bij Ford: sinds 1 januari 2014 is de 55-jarige Fransman LAURENT CHARPENTIER de nieuw Managing Director van Ford Motor Company Belgium nv, ter opvolging van Paul Flanagan. Charpentier, die sinds 1982 voor Ford werkt, was eerder aan de slag in Frankrijk, maar ook in China en Vietnam. Hij zal rapporteren aan Hans Schep, Regional Director, European Sales Operations, Marketing, Sales & Service, Ford of Europe. Verder keert RONNY VEIREMAN bij Ford België/Luxemburg terug als Fleet Director ter vervanging van Peter Ververs. Deze laatste neemt overigens Ronny' s functie van HR Director over.

Sinds 2 januari 2014 is ERWIN COESENS, gewezen Country Manager bij DirectLease België, Sales Director bij Rietje Automotive Groep. Na een carrière in de financiële wereld en 9 jaar DirectLease wordt Coessens verantwoordelijk voor de sales en marketing van de merken Audi, VW, VW CVI en Skoda en dit zowel voor wat betreft fleetklanten als particulieren en zelfs occasieverkoop. Als Sales Director zal hij rechtstreeks rapporteren aan CEO' s Erna De Jongh en Patrick Van Remoortel.

30 / Fleet Business # 198 - december - januari

kilometerheffing op komst Het kan niet blijven duren! Monsterfiles, enorme vervuiling. Als er niets verandert, rijdt de auto zich in de vernieling. Zo klinkt het, heel kort samengevat, bij FEBIAC. Daarom neemt de federatie het voortouw richting 2014 en de op stapel staande verkiezingen. Op basis van een studie door PWC concludeert FEBIAC het volgende: wij moeten afstappen van een belasting die het bezit van een auto taxeert om te Volgens Thierry van Kan, voorzitter van FEBIAC, kan het niet dat een oudje evolueren naar een belasting van het gebruik van de dat 3.000 km per jaar aflegt even veel belasting betaalt als een kilometervreter. auto. Kortom, ze huldigen het vrij logische principe Geef hem maar eens ongelijk. dat de vervuiler betaalt. De kilometerheffing die ze voorstellen zou op basis van verschillende criteria worden berekend: plaats en uur (spitsuur en stadsverkeer zijn duurder), CO2-uitstoot, inkomsten. Deze manier van werken zou de gebruiker moeten aanzetten om alternatieven te overwegen: verplaatsing buiten het spitsuur, telewerken, multimodaliteit… De fiscale inkomsten (iets hoger door het spitsuurtarief) zou overigens integraal (ofwel meer dan 12 miljard) besteed worden aan mobiliteit. Aan de wegeninfrastructuur dus, maar ook aan parkings aan de stadsrand, enz. FEBIAC is ervan overtuigd dat dit zou leiden tot een gevoelige afname van het fileleed. Het alternatief is een gegarandeerd verkeersinfarct. Wij kunnen ons wel vinden in het idee, ook al is nog wat ‘fijntuning’ nodig. Vraag is welke politieke partij zoveel moed aan de dag zal leggen?

AFFM AFFM staat voor Association Francophone Fleet managers, een vereniging die midden 2013 werd opgericht en waarvan de leden samen goed zijn voor een vloot van om en bij de 10.000 voertuigen. “We kozen bewust voor een vereniging”, legt voorzitter Jean-Marie Lejeune uit, “omdat een vereniging aan minder regels moet voldoen dan een federatie. De F van ‘francophone’ wijst er dan weer op dat de voertuig in onze vereniging het Frans de voertaal is.” Ondervoorzitter Frédéric Bastin treedt hem bij: “We kiezen bewust voor een open vereniging waar iedereen lid van kan worden zonder lidgeld te hoeven betalen. We willen dan ook niet in concurrentie treden met bestaande federaties of andere vakverenigingen.” “Het is er ons gewoon om te doen knowhow te delen en een regionale dynamiek in het vlootbeheer te vertalen naar een vereniging die leden kan ondersteunen en informeren”, vult Michel Arcq, eveneens ondervoorzitter, aan. Concreet vertaalt de AFFM dit naar een aantal middagmeetings per jaar waar een expert een presentatie komt geven en er nadien veel tijd en ruimte wordt vrijgemaakt voor een debat onder de aanwezige leden. Kortom, de AFFM wil bijdragen tot een beter vlootbeheer bij haar leden. Meer info kan u bekomen op info@routagetcs.com.

alle fleet managers in FLEET PROFILE Als u een vloot beheert, klein of groot, dan staat u in principe in de database van Fleet Profile. Deze onderneming contacteert alle vlootbeheerders met 10 auto’s of meer onder hun hoede telefonisch voor een regelmatige update van volgende informatie: decision-makers, grootte van de vloot, samenstelling van de vloot, type financiering, projecten… Op die manier kunnen leveranciers op maat gemaakte voorstellen doen voor ieder bedrijf. Fleet Profile, dat gebruik maakt van verschillende bronnen, dekt dan ook haast exhaustief de top-20.000 van de Belgische vloten. Zag men u over het hoofd? Aarzel dan niet om via www.fleetprofile.be zelf contact op te nemen. U zal er op maat gemaakte offertes aan overhouden van de leveranciers die met u willen samenwerken.


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:46 Page31


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:46 Page32

FLEET&MOBILITY FLEET-ECHO'S fleet people

ALD Automotive neemt Favor Lease over Sinds 1 januari 2014 heeft ALD Automotive de operationele leasing van 1.423 wagens (waaronder 95 bestelwagens) uit de klantenportefeuille van Favor Lease overgenomen ter versterking van het Hyundai Lease. Met de overname verstevigt de groep Axus NV uiteraard zijn marktpositie op de Belgische markt. Favor Lease is een specialist in operationele leasing die deel uitmaakt van Alcadis dat zelf onder de Alcopa-groep valt, net als het invoerderschap van (onder meer) Hyundai. Miel Horsten, General Manager van ALD Automotive Belgium: “De overname en integratie van de portefeuille van Favor Lease past perfect in de Belgische en internationale expansie-strategie van ALD Automotive en is een logische stap in de verdere uitbouw en ondersteuning van Hyundai in de leasingsector in België. Wij geloven zeer sterk in de strategie van Hyundai en de ondersteuning door de Alcadis-groep. Wij zijn zeer blij dat we door deze overname samen met de Hyundai-verdelers kunnen meewerken aan de toekomst van Hyundai in België.” Philippe Portal, CEO van de groep Alcadis, van zijn kant: “We hebben met Favor Lease de afgelopen jaren een zeer ruime portefeuille opgebouwd, wat in belangrijke mate te danken is aan de steile opmars van Hyundai binnen de fleetmarkt. Om een volgende stap te nemen in de uitbouw van Hyundai Lease is het een logische evolutie om de krachten tussen onze twee bedrijven, verder te bundelen. De keuze voor ALD Automotive is trouwens voor de hand liggend omdat ze al onze partner zijn achter het label Hyundai Lease. Als belangrijke speler zal ALD Automotive ook onze preferred partner zijn van onze huismerken.”

Poolcar Management LeasePlan lanceert nu ook in België de nieuwe service die moet zorgen voor een vlotte inname van overtollige bedrijfswagen en een even probleemloze overdacht tussen bestuurders: LeasePlan Poolcar Management. “Deze service is in het leven geroepen voor bedrijven met een groot personeelsverloop”, verduidelijkt Gerry Van Aken, Manager marketing & consultancy services bij LeasePlan Belgium, “maar dat weerhoudt er ons niet van de dienst ook aan te bieden aan bedrijven met een kleinere vloot of een geringer personeelsverloop.” Wat het in de praktijk betekent? Wanneer een leasecontract waarvan de looptijd nog relatief lang is, moet worden ' stopgezet' , kan het aantrekkelijk zijn om de wagen aan een andere werknemer toe te wijzen. “De wagens die we opnieuw inzetten, zijn uiteraard in onberispelijke staat en beantwoorden aan de LeasePlan-kwaliteitseisen. Om dit te realiseren werken we samen met gespecialiseerde partners. Op die manier kunnen we poolwagens optimaal herinzetten en de vlootbeheerder ontzorgen van de ganse logistiek”, vertelt Michel Van den Broeck, Managing Director bij LeasePlan..

32 / Fleet Business # 198 - december - januari

Twee nieuwe gezichten bij FEDERAUTO: MARTINE SPOREN, zaakvoerder van Toyota Celis in Antwerpen, werd verkozen tot voorzitter van de gewestraad FEDERAUTO Vlaanderen. Samen met haar twee vicevoorzitters, Raf Geurts en Chris Ost, wil ze de federatie in Vlaanderen dichter bij haar leden brengen en intensief samenwerken met de beleidsmakers. In West-Vlaanderen werd JOHN CALEMEYN, Vennoot & General Manager Sales en After-Sales bij Group Ghistelinck, tot voorzitter gekozen en Lieven Gheysens (Bavaria Motors – Kuurne) en Reginald Coppin (Coppin A. – Oostende) tot vicevoorzitters. Ook John Calemeyn wil FEDERAUTO nog dichter bij de leden in de provincie brengen en ook hij wil waken over de professionele uitstraling van de sector.

Eind 2013 startte GUY VAN GAEVER als Managing Director voor Koopman Automotive Solutions en Dent Art Automotive Solutions. Deze bedrijven zijn actief in transport, remarketing, herstelling, PDI… kortom, het volledige dienstenaanbod voor zowel leasingbedrijven als kortertermijnverhuurders en dealergroepen. Van Gaever kan bogen op een rijke automotive ervaring die hij opdeed bij de Moorkens-groep, de Fiat-groep en nadien Nissan.

Sinds oktober versterkt JAN STROOBANT het 40-koppige team van Peugeot Park Motors in Turnhout. Hij is er aan de slag als Fleet Advisor, een job waarvoor hij in ruime mate kan bogen op zijn eerdere ervaring als wagenparkbeheerder en als fleetadviseur bij Opel.

De 39-jarig JEROEN PIERREUX is de nieuwe Sales Manager Belux voor Suzuki. Als onvervalste petrol-head heeft Jeroen al ruim 20 jaar automotive ervaring opgedaan, onder meer als verantwoordelijke voor de nationale verkoop bij Toyota Belgium. De twee belangrijkste prioriteiten voor de nieuwe sales manager zijn de uitbreiding van het dealernetwerk en de fleetverkoop naar kmo' s.


F&B198_410_p26-33_ECHOS_nl_flash_p26-33 7/01/14 15:46 Page33


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:00 Page34


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:00 Page35

FLEET&MOBILITY KALENDER

92STE AUTOSALON VAN BRUSSEL

twaalf in een dozijn Het 92ste autosalon van Brussel wordt één van de beste edities sinds jaren. De nieuwe Peugeot 308 en Mazda3 kunt u ontdekken in onze segmenttest. Daarnaast geven we nog een overzicht van een dozijn nieuwkomers die van belang kunnen zijn voor de grote vloten en de kmo. Alain DE JONG Audi A3 & S3

‘range extender’ worden voorzien. De i3 staat voor een volledig nieuw concept en daarbij worden enkele revolutionaire productietechnieken gebruikt. Het centrale deel van de auto bijvoorbeeld, zeg maar de ' leefzone' , is een stevige en superlichte met koolstof versterkte kooiconstructie waardoor het gewicht beperkt blijft tot 1.195 kilogram. BMW 2-Reeks

Net na de zomer introduceerde Audi voor het eerst een klassieke vierdeurs – een berline dus – van zijn populaire A3. Voornaamste concurrenten zijn de fel geapprecieerde Mercedes CLA en de pas aangekondigde BMW 2-Reeks. Het design van de A3 Berline is voorspelbaar en trouw aan de Audi-designtaal met een prominent koelrooster en een strak getekende koets. Voor wie dat wat te gewoontjes vindt, is er nu de sportieve S3 Berline. BMWi3 Met de i3 schrijft BMW geschiedenis. Deze kleine vijfdeurs wordt elektrisch aangedreven en kan optioneel van een

Heel wat nieuws bij BMW, met onder meer ook deze 2-Reeks die zich profileert als een compacte coupé met vier zitplaatsen en, zoals de merktraditie het wil, achterwielaandrijving. Technisch is deze nieuwkomer nauw verwant met de 1-Reeks en eigenlijk is hij de opvolger van de vroegere 1-Reeks Coupé. Er staan drie diesels op het programma.

baar met de interessante nieuwe 1,6-liter turbodiesel die sedert kort beschikbaar is in de reguliere vijfdeurs en in de CR-V. Mercedes GLA Na de lancering van de populaire A-Klasse en de daarvan afgeleide CLA, is het nu de beurt aan de GLA, een SUV-versie is van de A-Klasse. Zijn directe concurrenten worden de Range Rover Evoque, de Audi Q3 en de BMW X1. De GLA wordt leverbaar met ofwel voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. In vergelijking met de A-Klasse is de zitpositie 8 centimeter verhoogd en heeft de koffer een groter volume. Er staan vier motoren op het programma. Twee daarvan zijn diesels.

Honda Civic Tourer Gemeten tot de afdekhoes heeft deze breakversie van de Civic, die in Europa werd ontwikkeld en uitsluitend in het Engelse Swindon wordt geproduceerd, een laadvolume van 624 liter. Nochtans is de Tourer slechts 23 centimeter langer dan de vijfdeurs. De Tourer is lever-

Fleet Business # 198 - december - januari / 35


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page36

schillende motoren. De belangrijkste is ongetwijfeld de 3,0-liter turbodiesel die 258 pk ontwikkelt en naargelang het type wielen een CO2-uitstoot heeft variërend van 159 tot 164 g/km. Belangrijk is dat de motor, net als de benzines, voldoet aan Euro 6. Dit heeft een gunstige impact op de BIV in Vlaanderen.

Mini

BMW lanceert de derde generatie van zijn Mini. De nieuwkomer is meteen herkenbaar aan zijn typische stijlkenmerken. Wel is het koetswerk 9 centimeter langer geworden. Tegelijk maken nieuwe motoren hun entree. Onder de motorkap van de Cooper steekt een 1,5-liter driecilinder turbomotor met directe benzine-inspuiting en turbo. Die is goed voor 136 pk en een CO2uitstoot van 105 g/km CO2. Ook voor de dieselversie is er een even grote driecilinder maar dan met 115 pk en een CO2-uitstoot van slechts 92 g/km.

gestroomlijnd koetswerk en niet in het minst nieuwe motoren. De zuinigste is de 1.5 dCi met een CO2-uitstoot van slechts 99 g/km. Als alternatief is er de 1.6 dCi (150 pk), een krachtiger diesel met een CO2-uitstoot van 119 of 129 g/km naargelang het om een voorwielaandrijver gaat of een versie met vierwielaandrijving. Nissan X-Trail

Mitsubishi Outlander PHEV

De Outlander PHEV is een praktisch getinte SUV met een hybride aandrijfsysteem en waarbij de batterij ook via het net kan worden opgeladen. Volgens de EU-norm blijft de CO2uitstoot beperkt tot slechts 44 g/km. Voor de aandrijving wordt een beroep gedaan op een 2,0-liter benzinemotor in combinatie met twee elektromotoren waarvan de ene de voorwielen aandrijft en de andere de achterwielen. In optimale omstandigheden bedraagt de autonomie 824 kilometer, waarvan 52 kilometer zuiver elektrisch. Nissan Qashqai Nissan stelt zijn fonkelnieuwe Qashqai voor in wereldpremière. Dit model van de tweede generatie krijgt een opgefriste look, bijdetijdse rijhulpmiddelen, een zowel lichter ( min 40 kg) als meer

36 / Fleet Business # 198 - december - januari

Seat Leon ST

Naast de Qashqai stelt Nissan in Brussel ook de recentste versie van zijn X-Trail voor. Hij is wat meer upmarket en hij ruilt het hoekige design van zijn voorganger voor een meer gestroomlijnd uiterlijk. Hij ziet er dynamisch uit maar blijft een ware offroader met een elektronisch gestuurde vierwielaandrijving. Hij is bovendien ruimer dan de Qashqai en is leverbaar met een derde zetelrij. Porsche Macan Met de Macan, een compacte SUV met vierwielaandrijving op basis van de Audi Q5, breidt Porsche zijn gamma uit met een zesde model dat zich onder de Cayenne positioneert. Hij meet 4,68 meter en is verkrijgbaar met drie ver-

De Leon, die onderhuids nauw verwant is met de Volkswagen Golf van de zevende generatie, krijgt er enkele interessante versies bij. Eén daarvan is de ST, een breakversie met een aanzienlijk koffervolume van 587 liter. Tegelijk wordt een nieuwe Ecomotive gepresenteerd met een 1.6 TDI-motor die 110 pk ontwikkelt en een CO2-uitstoot heeft van slechts 87 g/km. Volkswagen Sportsvan

De opvolger van de Golf Plus krijgt een trendy naam en heet Sportsvan. Ook het design is vernieuwend en aangenaam. Bovendien maken zes nieuwe motoren hun entree. Elk daarvan is gekoppeld aan een stop-startsysteem en voldoet bovendien aan Euro 6. Vier motoren zijn TSI’s, benzines dus, met directe injectie en turbo. Bij de diesels is het vooral de nieuwe 1.6 TDI met 110 pk die de aandacht verdient. Zijn CO2-uitstoot blijft beperkt tot 95 g/km.


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page37

nieuws uit de wandelgangen VAB-Gezinswagen van het jaar 2014 : titelstrijd

VAB heeft voor de 27ste keer de verkiezing ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’ georganiseerd. In totaal waren er 35 deelnemende auto’s ingeschreven verdeeld over drie categorieën. In de reeks met elektrische en hybride voertuigen ging de titel naar de BMW i3. Hij deed daarmee beter dan de Nissan Leaf II die tweede werd en de Lexus is300h die de topdrie afsloot. In de categorie conventionele voertuigen maar met een prijslimiet van 18.000 EUR was de winnaar de Peugeot 2008, die het haalde van de Hyundai i30 en de Renault Captur. Tot slot in de reeks met conventionele voertuigen waarbij een prijslimiet van 28.000 EUR geldt, was het de Mazda 6 Wagon die als beste naar voor kwam. De tweede en de derde plaats gingen er achtereenvolgens naar de Skoda Octavia Combi en de Audi A3 Sportback. Deze laatste werd ook verkozen tot ‘mooiste’ gezinswagen. De verkiezing van de drie gezinswagens gebeurt op een heel intensieve manier. Het resultaat wordt bepaald door het stemgedrag van 26 journalisten en maar liefst 90 gezinnen. Voor Mazda is het een bijzonder vruchtbaar jaar geweest voor het binnenhalen van titels. Eerder werd de Mazda 6 al uitgeroepen tot ‘Lease Car of the Year’ en met de CX-5 kreeg Mazda een onderscheiding in de verkiezing ‘4X4 van het jaar’ en meer bepaald in de categorie van de kleine SUV’s.

nieuwe allianties: samen sterk Op het recentste autosalon van Tokyo, in november laatst leden, raakte bekend dat BMW en Toyota de krachten gaan bundelen. BMW zal de Japanse autobouwer een handje helpen met het leveren van knowhow voor dieselmotoren. Een eerste toepassing daarvan is de Toyota Verso 1.6 D-4D die trouwens op het salon van Brussel staat. In ruil daarvoor zal Toyota zijn expertise op het gebied van de brandstofcelauto, die werkt op waterstof, ter beschikking stellen. Toyota zelf wil, net als Nissan en Honda, in 2015 met een brandstofcelauto op de markt komen. En Toyota heeft nog een andere partner buiten BMW. Mazda zal de hybride aandrijftechnologie, zoals we die kennen van onder meer bij de Toyota Prius en Lexus CT200h, gebruiken in zijn nieuwe 3. Alleen is het niet zeker of die hybride 3 ook naar Europa komt. Mazda wil dit model vooral gebruiken voor de eigen markt waar hybriden bijzonder populair zijn. Tijdens het salon van Tokyo raakte ook bekend dat Renault, dat al een alliantie heeft met Nissan en het Koreaanse Samsung, componenten zal delen met Mitsubishi. Ondertussen heeft Renault ook een overeenkomst gesloten met het Chinese Dongfeng voor de bouw van auto’s in China. Datzelfde Dongfeng heeft al een partnership met Peugeot en overweegt nu zelfs om zich in te kopen bij Peugeot. Tegenvallende financiële resultaten en het terugtrekken van GM maken dat de Franse autobouwer best wat kapitaal kan gebruiken.

General Motors : grote kuis Net voor Daniel Akerson, CEO van General Motors, met pensioen ging zijn enkele cruciale beslissingen genomen. Het lijkt wel een ‘grote kuis’-operatie. Over het stopzetten van de Europese verkoop van Chevrolet in 2016 kunt u meer lezen in ‘Fleet Echo’s’. GM heeft ook beslist om zijn participatie in PSA van de hand te doen. Verleden jaar in februari verwierf GM 7% van de Franse autobouwer en het betaalde daarvoor 320 miljoen euro. Wel zullen beide concerns samenwerken om de productiekosten te beperken. Verder heeft General Motors de Amerikaanse overheid terugbetaalt. GM kwam gedeeltelijk in handen van de Amerikaanse overheid na de financiële crisis die in 2008 losbarstte. Tot slot wil General Motors besparen door de productie van voertuigen (90.000 per jaar) in Australië stop te zetten.

Fleet Business # 198 - december - januari / 37


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page38

FLEET&MOBILITY FLEET PARTNER

MOBILITY CARD VAN KBC AUTOLEASE

beantwoorden aan een reële behoefte Het fenomeen van de mobiliteitskaart is niet nieuw, zoveel is zeker, maar tot nu toe beperkte het aanbod mobiliteitskaarten zich bij ons tot ‘individuele’ initiatieven. Wanneer een speler als KBC Autolease zich echter in de debatten mengt, wordt het menens. Dirk STEYVERS

H

et hoeft niet te verbazen dat de mobiliteitskaart in Nederland al jarenlang een feit is. De mobiliteit, of liever het mobiliteitsdenken, staat er nu eenmaal een paar stappen verder dan bij ons. Mobility MIxx, NS-Business Card, Radiuz, Reisbalans en het ondertussen ook bij ons bekende XXImo (zie verderop in dit nummer) hebben boven de Moerdijk naar schatting bijna 325.000 kaarten in omloop. Zo’n vaart zal het hier wellicht niet lopen, maar het is wel veelzeggend dat een specialist in operationele leasing als KBC Autolease zich aan de mobiliteitskaart waagt. Voortrekkersrol “Het klopt dat KBC Autolease zich doorgaans een vrij afwachtende houding aanmeet als het op nieuwe producten aankomt”, bevestigt CEO Geert Markey het merkimago, “maar dat heeft twee belangrijke redenen. Zo investeerden we de voorbije tijd in nieuwe core-IT en ook onze reorganisatie tijdens het afgelopen jaar liet geen ruimte voor nieuwe producten.”

"de structurele immobiliteit waarmee ons land te kampen heeft, los je uiteraard niet op met een mobiliteitskaart" Geert Markey

38 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page39

"we merken bij onze klanten een duidelijke behoefte aan mobiliteitsoplossingen" Saskia Raymaekers

Vandaag is die er duidelijk wel en dus speelt KBC Autolease met haar Mobility Card direct in op een reële vraag. “We merken bij onze klanten een duidelijke behoefte aan mobiliteitsoplossingen”, analyseert Saskia Raymaekers, Manager Marketing & Sales Support voor KBC Lease Group. “In de eerste plaats uiteraard bij grote klanten in grootsteden omdat de mobiliteitsproblematiek zich daar het sterkst laat gevoelen.” Geen mirakeloplossing “Maar de structurele immobiliteit waarmee ons land te kampen heeft, los je uiteraard niet op met een mobiliteitskaart”, beseft ook Markey. “Het is er ons in de eerste plaats om te doen een oplossing aan te bieden zodat onze klanten kunnen inspelen op de verwachte verschuiving naar multimodale mobiliteit.” “Daarbij wordt ook de rol van KBC Autolease open getrokken van puur vlootbeheerder naar een veel bredere waaier van aspecten”, vult Saskia Raymaekers aan. “Onze business model verandert in die zin dat wij nog meer een dienstverlener worden… wat niet wegneemt dat de auto een sleutelelement is en blijft in onze bredere aanpak van mobiliteit.” Samenwerking Het spreekt voor zich dat KBC Autolease voor de introductie van haar nieuwste product kan bogen op de knowhow ter zake van KBC en meer specifiek met betrekking tot kaarten. “Het klopt dat KBC als bank innoverend is qua kaarten”, weet Markey, “en door de nieuwe bedrijfsstructuur die sinds een jaar in voege is, hebben wij bij KBC Autolease een veel directere band met onze collega’s van KBC Bank. Die nauwe samenwerking met de ‘kaartenmensen’ resulteert in een mobiliteitskaart die perfect inspeelt op de behoeften van onze klanten.” In de praktijk Qua timing mikt KBC Autolease op de tweede jaarhelft van 2014. De uitrol zal wellicht geleidelijkaan gebeuren, kwestie van te starten met een beperkt aanbod om dan geleidelijk verder uit te breiden. “Wij hoeven niet zo nodig de eerste te zijn”, vult Markey aan, “maar kwalitatief moet het product wel op het peil staan van de rest van onze portfolio. Zo koppelen wij aan onze kaart een

heus beheersysteem dat vlootbeheerders een extra tool in handen geeft voor een efficiënt en op mobiliteit gericht beheer.” Doelgroep Gevraagd naar de doelgroep van de mobility card, blijkt het product bestemd te zijn voor een breed professioneel publiek. “Met de mobility card mikken we ruimer dan onze klanten operationele leasing”, verheldert Geert Markey. “De kaart leent zich bijvoorbeeld ook perfect voor bedrijven die hun auto’s via een financiële leasing aanschaffen en alternatieve mobiliteit willen stimuleren. Maar vooral ook werknemers die het zonder bedrijfswagen moeten stellen of bedrijven en instanties waar leasingwagens niet aan de orde zijn, kunnen onze mobiliteitskaart in gebruik nemen.” Tussenstap Als we bij Markey en Raymaekers polsen naar het fiscaaljuridische kader van mobiliteitsoplossingen, klinkt het volmondig dat rechtsonzekerheid een grote rem is voor klanten om te investeren. In tegenstelling tot Nederland waar van een heus mobiliteitsbeleid sprake is, moeten wij het momenteel immers stellen met een wetsvoorstel van de CD&V. “Dat voorstel is een stap in de goede richting”, oordeelt Saskia Raymaekers. “want momenteel zitten veel mobiliteitsoplossingen aan hun plafond.” Markey treedt bij: “Structurele wijzigingen aan het mobiliteitsbeleid zetten zichzelf op de agenda”, besluit hij.

alternatieven gezocht Binnen hetzelfde kader van alternatieve mobiliteitsoplossingen, past ook het 6-wheelsaanbod waarbij een leasingauto gecombineerd kan worden met een plooifiets. "In samenwerking met onze partners hielden we dit product zo eenvoudig mogelijk", verduidelijkt Geert Markey, "met als gevolg dan onze klanten aanvankelijk lauw reageerden op dit simpele product. Tot ze inzagen dat die eenvoud net de troefkaart is, want je vermijdt extra workload bij de klant. ”Hiervoor loopt momenteel overigens een pilootproject binnen KBC Groep."

Fleet Business # 198 - december - januari / 39


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page40

FLEET&MOBILITY FLEET PARTNER

MOBILITEITSKAART IN OPGANG

kapers op de kust Twee jaar na de lancering bij onze Noorderburen lanceerde het Nederlandse XXImo midden 2013 ook bij ons haar mobiliteitskaart. Nu er steeds meer kapers op de kust verschijnen, zitten wij rond tafel met de CEO achter het huidige succesverhaal, Patrick Bunnik. Alain DE JONG

O

p het eerste zicht lijkt het concept waarmee XXImo uitpakt sterk op een gewone betaal- of kredietkaart die we al lang kennen, zeker met het Visa-logo erop. “Visa is enkel partner voor de betalingstransacties die ons zijn netwerk aanbiedt. XXImo gaat echter net omgekeerd tewerk, omdat in tegenstelling tot een kredietkaart het gebruik van onze kaart strikt beperkt blijft tot de diensten die het bedrijf selecteert”, licht Patrick Bunnik toe. “Ongeoorloofde uitgaven zijn dus niet mogelijk met de XXImokaart. Bovendien kan het bedrijf het mobiliteitspatroon van zijn werknemers beter sturen. Bijvoorbeeld door ze enkel toegang te verlenen tot goedkopere C-tankstations, waardoor aanzienlijk op het brandstofbudget bespaard kan worden. Dan lukt ook omdat XXImo niet aan één groep van brandstofverdelers verbonden is. Met onze kaart kan je bij 92% van de tankstations in België terecht. Daarmee gaat onze service ook veel verder dan een klassieke tankkaart.” Momenteel zijn er buiten tanken nog een 20-tal diensten

40 / Fleet Business # 198 - december - januari

beschikbaar en dat aanbod wil XXImo steeds verder uitbreiden om de zogenaamde ‘ketenmobiliteit’ te bevorderen. Patrick Bunnik verklaart: “Een XXImo-klant kan bijvoorbeeld met de auto’s thuis vertrekken, onderweg de tank volgooien, aan het station parkeren, de trein naar de luchthaven nemen, daar zijn vliegticket betalen, op de bestemming de hotelreservatie afrekenen, de taxikosten betalen, enz. Dat gebeurt dus allemaal met die ene XXImo-kaart, waarvan het bedrijf op het einde van de maand een gedetailleerde afrekening krijgt en zich verder geen zorgen meer hoeft te maken.”


F&B198_440_p34-41_MOBILITY_nl_flash_p34-41 6/01/14 17:01 Page41

CEO Patrick Bunnik stelt scherpe ambities voor zijn mobiliteitsconcept.

"in tegenstelling tot een kredietkaart is het gebruik van de XXImo-kaart strikt beperkt tot de diensten die het bedrijf selecteert"

Naar 450.000 gebruikers! In de zomer van 2012 ging XXImo in Nederland van start en heeft daar ondertussen een 40.000 klanten. “Elke maand kennen we een groei van 10%, het loopt dus lekker”, maakt Patrick Bunnik de balans op. In augustus 2013 kwam XXImo dan op de Belgische markt. Het concept zit hier nog in de lanceringsfase, maar ook in België liggen de ambities hoog. “We rekenen ook hier op een aanzienlijk volume”, stelt de CEO voorop. “We hebben momenteel al een akkoord met Athlon en weldra zullen nog andere leasingmaatschappijen onze kaart in gebruik nemen. Ook Plugin2Drive is een partner voor niet-leasingklanten. Daarnaast kunnen bedrijven natuurlijk hun aanvraag online of via het sales-team van XXImo indienen. Zo willen we tegen 2016 150.000 klanten hebben. In Nederland liggen de verwachtingen nog hoger en rekenen we op 300.000 klanten in 2015. Mogelijk wordt het concept weldra uitgebreid naar Frankrijk en Duitsland.” XXImo biedt met zijn mobiliteitskaart zonder twijfel een handig totaalconcept voor het beheer van zakelijke mobiliteitsbudgetten, maar de concurrentie zit niet stil. Denken we maar aan KBC Autolease of Traxall International… Hoe kijkt XXImo daar tegenaan? “Dat juich ik toe”, glimlacht Patrick Bunnik. “Enige concurrentie maakt het verhaal alleen maar interessanter en stelt ons in staat om onze troeven uit te spelen: technologische voorsprong en breedte van het aanbod. Aan die punten wordt uiteraard voortdurend gewerkt. Zo hebben we gemerkt dat onze app zeer intensief wordt geconsulteerd door onze gebruikers, die zich daardoor minder richten op de website of het callcenter. Daarom worden de applicaties verder uitgebreid. Onder meer voor gebruikers van elektrische voertuigen. Die kunnen niet alleen met de contactloze XXImo-kaart terecht aan laadpalen, maar vinden via de app ook de dichtstbijzijnde laadpunten waar ze heen geleid worden door de geïntegreerde navigatie. Zo willen we via meerdere diensten de service verder uitbreiden en de netwerken verder koppelen, zodat XXImo zijn meerwaarde blijft leveren en met één kaart alle aspecten van mobiliteit dekt.”

administratieve vereenvoudiging U kent vast het maandelijkse probleem: bonnetjes verzamelen van tankbeurten, carwash, parkings, hotels, en nog veel meer en de lastige taak om daarvan een keurige afrekeningsstaat te maken. Die moet dan door de bedrijfsadministratie nagekeken en goedgekeurd worden en pas dan volgt terugbetaling aan de werknemer. Het bedrijf moet hierbij immers secuur tewerk gaan, want elke uitgave moet correct geattesteerd worden voor verwerking in de boekhouding, zo niet kan de fiscus een rode kaart trekken. “Dit kan nochtans heel eenvoudig veel efficiënter verlopen indien het bedrijf samenwerkt met XXImo dat één concept biedt voor alle zakelijke mobiliteitskosten”, stelt Patrick Bunnik, CEO van XXImo. “Periodiek krijgt het bedrijf één factuur met btw-vermelding die meteen in de boekhouding kan. Dat betekent minder kosten, minder lasten, meer flexibiliteit en meer controle over het beheer van het mobiliteitsbudget. Onze aangeboden diensten zijn uiteraard conform aan het wettelijke en fiscale kader, zodat ook op dat vlak een optimalisatie kan gerealiseerd worden.”

de achtergrond XXImo is een Nederlands bedrijf dat deel uitmaakt van Tendris, een investeringsmaatschappij met een focus op duurzame projecten. Het concept van de mobiliteitskaart werd in 2012 in Nederland geïntroduceerd en kwam dit jaar ook op de Belgische markt. Patrick Bunnik is CEO van de holding met filialen in België en Nederland. Meer info op www.xximo.be

Fleet Business # 198 - december - januari / 41


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page42

AUTO SEGMENTTEST

COMPACTE MIDDENKLASSERS

nieuwkomers ontmoeten vaste waarden De categorie van de compacte middenklassers is het felst bestreden marktsegment met als vaste waarden de onvermijdelijke Volkswagen Golf, de Opel Astra en de Ford Focus. Deze klassiekers krijgen er nu twee belangrijke concurrenten bij: de nieuwe Peugeot 308 en de al even recente Mazda 3. Tony DE MESEL

Mazda 3: puur rijplezier N

a de succesvolle lancering van zijn 6, die in 2013 tot ‘Lease Car of the Year’ werd uitgeroepen, gaat Mazda onverminderd verder op zijn elan. Dit keer met de lancering van de meer compacte 3, meteen het model van de derde generatie. In tegenstelling tot de twee vorige versies is de nieuwe 3 tot stand gekomen zonder enige inbreng van Ford. In de nasleep van de financiële crisis heeft Ford immers zijn financiële participatie in Mazda opgegeven. Als reactie daarop heeft Mazda een indrukwekkend ontwikkelingsprogramma opgestart onder de noemer SkyActiv. Op die manier kwamen nieuwe ophangingen, koetswerkstructuren, motoren en transmissies tot stand. Het resultaat daarvan was eerst te zien in de CX-5, een compacte SUV, dan de 6 en nu dus de 3 die verkrijgbaar is als een vier- en een vijfdeurs. Golvend lijnenspel Mazda heeft een uitgesproken eigen designtaal die wordt gekenmerkt door een golvende vormgeving met een expressief koelrooster, een lange wielbasis en korte koetswerkoverhangen. Dat geeft de 3 alleszins een dynamisch uiterlijk, te meer omdat hij breed en laag op het asfalt staat. Als vijfdeurs

42 / Fleet Business # 198 - december - januari

meet hij 4,46 meter en in vergelijking met zijn voorganger is de wielbasis 6 centimeter langer geworden. Die architectuur heeft ook zijn gevolgen op praktisch gebied. Het interieur, en dan hebben we het over de zitruimte, is vrij groot, vooral achterin. De korte overhang heeft dan weer het nadeel dat de koffer met zijn volume van 364 liter bij de vijfdeurs niet uitzonderlijk groot is. Net zoals Peugeot met zijn 308 heeft Mazda zijn compacte middenklasser een afslankingskuur gegeven waardoor het totaalgewicht met 70 kilogram is verminderd. Head-up De Mazda 3 is een knappe auto, zoveel is duidelijk. Ook het dashboard oogt smaakvol. Als bestuurder word je getrakteerd op een driespakig stuurwiel. De tellerpartij wordt gedomineerd door een grote ronde centraal gemonteerde toerenteller met daarin een uitsparing voor de digitale snelheidsmeter. Het cockpitgevoel wordt nog versterkt met het optionele headupdisplay dat de belangrijkste rij-informatie in het gezichtsveld van de bestuurder (op een plastic schermpje bovenop het dashboard) projecteert. Op de brede middenconsole staat een draaiknop waarmee het infotainment wordt aan-


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page43

fleetbalans: Mazda3 2.2D 150 gestuurd. Het infoscherm staat centraal op het dashboard en biedt zelfs internetconnectiviteit. Mazda voorziet bovendien de meest recente veiligheidssystemen zoals een radargestuurde actieve snelheidsregelaar en noodremhulpsysteem. Zo is er een noodremfunctie beschikbaar waarmee de auto tot een snelheid van 30 km/u autonoom in de remmen gaat en volledig tot stilstand komt. Ook rijstrookbewaking en dodehoekdetectie zijn beschikbaar. Dynamische rijstijl In vergelijking met zijn voorganger zorgen het bredere spoor, de langere wielbasis en een andere afstelling van de ophanging voor extra comfort, terwijl het sturen scherper aanvoelt. Ook het terugdringen van het gewicht heeft een gunstige invloed op de rijdynamiek. Mazda voorziet vier motoren uit de SkyActiv-familie die standaard een manuele zesbak meekrijgen. Drie daarvan zijn benzines. Het aanbod begint met de 1.5 (100 pk) die best leuk rijdt voor zover je niet echt op pure prestaties uit bent of over een heuvelachtig parcours rijdt. Bij de 2.0 (120 of 165 pk) ontdek je heel wat meer reserve zonder dat daarom het verbruik echt hoger ligt. Met deze motor is het best mogelijk om onder 7 l/100 km te blijven. Tot slot is er de pittige 2.2-diesel (150 pk) die ideaal is voor de veelrijder en waarmee we een testverbruik van 5,4 l/100 km noteerden. Deze viercilinder heeft bijzonder aangename loopcultuur. Vanaf 1.500 o/m is er al heel wat trekkracht beschikbaar en

Deze derde generatie van de Mazda 3 is een volwaardige speler binnen zijn segment en kan uitpakken met een aantrekkelijk design en aangename vooral dynamische rijeigenschappen. Ondanks de komst van de compacte benzinemotor (1.5) kijkt de fleetmarkt vooral uit naar de komst van een compacte diesel. De huidige 2.2-diesel is krachtig en zuinig maar heeft een te grote cilinderinhoud voor een auto in deze categorie en dat eist zijn tol op het gebied van de verkeersbelasting en de TMC. Ondanks zijn grote cilinderinhoud kan de 2.2-diesel een vrij lage CO2-uitstoot voorleggen van 107 g/km wat overeenkomt met een normverbruik van 4,1 l/100 km.

die werkijver is aanspreekbaar tot 4.000 o/m. Dit maakt dat je makkelijk kunt kiezen tussen een sportieve of een zuinige rijstijl. Het rijden wordt verder gunstig be誰nvloed door de vlot en precies schakelende zesbak.

>

Fleet Business # 198 - december - januari / 43


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page44

AUTO SEGMENTTEST

Peugeot 308: franse ‘Golf’ T

egen de traditie in kiest Peugeot niet voor een ander nummer om zijn nieuwe compacte middenklasser te typeren. Niets belet dat de 308 van de tweede generatie echt vernieuwend is. De Franse constructeur heeft trouwens steile ambities. Met de 308 ‘nieuwe stijl’ ambieert Peugeot op termijn een topdrieplaats in de verkooptabellen van de compacte middenklassers. Om daarin te slagen heeft de Franse autobouwer een nieuwe koers gekozen. Strak getekend Om te beginnen ziet het design er in navolging van de immer populaire Golf meer gepolijst en tijdloos uit, wat een gunstige invloed op de restwaarde zou moeten hebben. Extravagante trekjes en kenmerken werden geweerd. De nieuwe 308 oogt ook dynamischer door zijn veranderde proporties. Hij heeft een langere wielbasis, een korter en lager koetswerk en de spoorbreedte werd vergroot. Minstens even belangrijk is dat Peugeot erin geslaagd is om het gewicht van zijn compacte middenklasser met gemiddeld 140 kilogram terug te dringen. Een groot deel van de gewichtsbesparing is te danken aan wat Peugeot zijn modulaire EMP2-platform noemt. Het gaat om een bodemplaat die makkelijk qua lengte en zelfs breedte kan worden aangepast om andere koetswerkvarianten op te baseren. Voor die bodemplaat wordt ook gebruik gemaakt van lichte maar stevige staalsoorten. Het gewicht wordt verder nog onderdrukt door de motorkap en de voorste spatborden uit aluminium te vervaardigen terwijl de kofferklep uit met vezel versterkte kunststof bestaat. Ook aan de stroomlijn is duchtig gewerkt. Een Cx-waarde van slechts 0,28 mag daar een bewijs van zijn. Dit keurig cijfer werd onder meer mogelijk door onderaan de auto vlakke schutplaten te monteren. De 308 bestaat enkel

44 / Fleet Business # 198 - december - januari

als vijfdeurs maar in de loop van 2014 zal het aanbod met een breakversie worden uitgebreid. Functionaliteit Om zijn 308 beter in de markt te plaatsen, wil Peugeot zijn nieuwkomer een meer premiumuitstraling geven. Dat gebeurt

fleetbalans: Peugeot 308 1.6 HDI 115 In een eerste fase zijn er vijf motoren beschikbaar. Daarvan zijn er drie benzines met als instapversie de 1.2 VTi, een atmosferische driecilinder van 82 pk die geschikt is voor het rijden van kortere afstanden. De meest homogene onder de benzines is de 1.6 THP, een viercilinder met 120 pk en manuele zesbak. De krachtigste is de 1.6 THP, goed voor 155 pk. Bij de diesels is de 1.6 e-HDi (115 pk) een aanrader. Met deze motor in combinatie met een precies schakelende zesbak noteerden we een testverbruik van 5,4 l/100 km. Zijn CO2-uitstoot bedraagt 95 g/km. Een nog lagere CO2-waarde van 93 g/km vinden we bij de 1.6 HDi met 92 pk. Deze motor trekt zich behoorlijk goed uit de slag. Wel moet hij het stellen met vijf versnellingen waarvan de vierde en de vijfde overbrenging wat te lang zijn om echt dynamisch te rijden.


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page45


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page46

AUTO SEGMENTTEST

onder meer door het opwaarderen van de uitrusting. Vanaf het derde uitrustingsniveau (er zijn er in totaal vier) zijn de koplampen – en dat is een primeur- volledig uit leds opgebouwd en is extra veiligheidsuitrusting onder de vorm van een ‘Pack Driver Assistance’ verkrijgbaar. In dat pack steken een adaptieve cruise control, een aanrijdingswaarschuwing en een automatische noodremstop. De opwaardering van de 308 is ook te merken in het interieur. Zo werd enorm veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze met bijvoorbeeld een mals aanvoelende dashboardbekleding en her en der vleugjes chroom en inzetstukjes met de look van geborsteld aluminium. Bovendien is een met leder bekleed stuurwiel standaard vanaf het twee uitrustingsniveau. Net zoals bij de kleinere 208 staan de tellers hoog boven het ontzettend kleine stuurwiel gemonteerd. Niet iedereen is even enthousiast over die opstelling. Verder introduceert Peugeot zijn zogenaamde i-Cockpit waarbij een aanraakscherm van 9,7 duim het sleutelelement is. Op enkele uitzonderingen na zijn alle functies, van airco tot navigatie en communicatie, geïntegreerd in het aanraakscherm. Bedoeling daarvan is het aantal knoppen en toetsen drastisch te verminderen. Dat is zeker een lovenswaardig initiatief. Wel is het niet altijd evident om het scherm te bedienen tijdens het rijden. Deze i-Cockpit is standaard vanaf het tweede uitrustingsniveau. Voorlopig is de 308 enkel verkrijgbaar als vijfdeurs. De koffer heeft een aanzienlijk volume van 470 liter maar de beenruimte voor de achterste passagiers is eerder beperkt.

Rijgedrag Peugeot heeft in het verleden al meermaals bewezen dat het weet hoe het een ophanging naar behoren moet afstellen. In de 308 wordt deze traditie verdergezet zonder daarom gekunsteld te doen. Zoek niet naar een knop om de dempers in verschillende modi af te stellen. Ook het concept van de ophanging is vrij eenvoudig met vooraan klassieke veerpoten en achteraan een torsieas in combinatie met schroefveren. En toch rijdt deze 308 schitterend met een goed gecontroleerde demping, een vering die de meeste oneffenheden uitfiltert en een rijgedrag dat voor een voorwielaandrijver vrij neutraal aanvoelt. De 308 voelt bovendien heel wendbaar aan en dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn beperkte gewicht. Het veercomfort valt mee en dat geldt ook voor het geluidscomfort, toch zeker wat de demping van het motorgeluid betreft. Op de snelweg is er helaas wel behoorlijk wat windgeruis.

Ford Focus: miskend talent W

ereldwijd is de Focus de best verkochte auto maar in onze contreien wordt hij commercieel voorbij gestoken door de Golf. In zijn huidige gedaante gaat de Focus al drie jaar mee. Niets belet dat hij toonaangevend blijft qua rijgedrag en wegligging. Ford laat niet na om het aanbod voortdurend aan te passen. De klassieke vierdeurs is uit de catalogi verdwenen. Daarmee blijven nog twee koetswerkvarianten over: de vijfdeurs en de break, die naar Ford-traditie Clipper heet. Bij zijn lancering in 2011 was de gunstigste CO2-uitstoot te vinden bij de 1.6 TDCi met 115 pk en die bedroeg 109 g/km. Sedert begin 2013 is er nu ook een 88 g/km-versie met 105 pk. Met deze fiscaal interessante uitvoering noteerden we een gemiddeld testverbruik van 5,1 l/100 km. De Focus is sedert eind 2012 ook leverbaar met een interessante benzineversie, voorzien van de driecilinder 1,0-liter EcoBoost die 100 of 125 pk ontwikkelt en een CO2-uitstoot heeft van minimum 109 g/km en maximum 114 g/km. Recentste aanwinst in het gamma is de Focus Electric, een volledig elektrisch aangedreven versie. Bij de Focus kan de afwerking van het interieur beter

46 / Fleet Business # 198 - december - januari

en er is ook een vloed aan knoppen en schakelaars die toch om enige gewenning vragen. Vooral de instelling van het optionele navigatiesysteem kan voor wat gesakker zorgen. De materiaalkeuze van het interieur is goed gekozen maar de afwerking kan her en der wel beter.


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page47


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page48

AUTO SEGMENTTEST

Opel Astra: even geduld O

pel laat zich graag profileren als een Duits kwaliteitsmerk. De Astra maakt alleszins een sterke eerste indruk met een knap gelijnd koetswerk, een degelijke afwerking en een bijzonder aangenaam interieur. Bovendien is deze middenklasser verkrijgbaar in vier koetswerkuitvoeringen. Er is een sportief getinte driedeurs (GTC), een meer familiale vijfdeurs, een ruime break (Sports Tourer) en sedert kort zelfs een vierdeurs (Sports Sedan) die als een mini-Insignia kan worden beschouwd. Ook het aanbod met motoren is uitgebreid. Zelfs LPG staat op het programma. Bij de diesels begint de reeks met de 1.3 CDTi met Fiat-motor. Het vermogen van 95 pk is wat schraal. Interessanter zijn de 1.7 CDTI’s met 110 of 130. Van elk van deze motoren, waarvan de oorsprong terug gaat naar Isuzu, bestaat ook een ecoFLEX-versie waarvan de CO2-uitstoot (met 110 of 130 pk) beperkt blijft tot 99 g/km. Het is zeker niet de meest verfijnde turbodiesel. Tijdens het versnellen is het motorlawaai prominent aanwezig en beneden de 1.500 opm is er nauwelijks trekkracht beschikbaar. Eens de naald van de toerenteller die waarde voorbij is, komt de motor vrij abrupt tot leven. De wegligging van de Astra wekt vertrou-

wen maar de stuurinrichting voelt te licht aan en de ophanging is niet echt comfortabel. Andere minpunten zijn het te veel aan knoppen op de middenconsole en de voorste dakstijl die serieus de zichtbaarheid beperkt. Opel zal in de komende maanden het motoraanbod aanpassen en ‘verjongen’, iets wat de Astra zeker verdient.

Volkswagen Golf: BlueMotion S

edert net iets meer dan een jaar spreken we van de zevende generatie van de Golf. Hij neemt de strakke herkenbare stijl van zijn voorgangers over maar is gemiddeld 100 kilogram lichter en hij heeft een betere stroomlijn. Eerst was er enkel een drie- en een vijfdeurs, maar nu is er ook de Variant, de break dus. De Golf beschouw je beter als een vierzitter dan een vijfzitter omdat de centrale tunnel in de vloer heel wat plaats opeist. Met zijn volume van 380 liter overstijgt de koffer het gemiddelde in deze categorie. Het overzichtelijke instrumentenbord wordt naar Volkswagen-traditie gedomineerd door twee ronde klokken. De afwerking is toonaangevend en de materiaalkeuze uitstekend. Volkswagen voorziet enkele knappe benzinemotoren. De 1.2 TSI met 105 pk en standaard een manuele zesbak, heeft een spinzacht karakter en is ideaal voor wie vaak kortere afstanden rijdt. Meer vermogen vind je bij de 1.4 TSI met 122 pk. De opmerkelijkste onder de benzines is echter de 1.4 TSI met 140 pk waarvan er twee van de vier cilinders worden uitgeschakeld als de motor niet of gedeeltelijk wordt belast. De meeste Golfjes worden echter verkocht als 1.6 TDI.

48 / Fleet Business # 198 - december - januari

Van deze dieselmotor voelt de 90 pk-uitvoering zwak aan. Al iets beter is de uitvoering met 105 pk. Recentste aanwinst is de 1.6 TDI BlueMotion met een gemiddeld normverbruik van slechts 3,2 l/100 km, wat overeenkomt met 85 g/km. Jammer is dat de 1.6 TDI’s geen zes maar slechts vijf versnellingen meekrijgen en het net als de lichtere benzines moeten stellen met een minderwaardige achterophanging.


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:48 Page49


F&B198_610_p42-50_AUTO_nl_flash_p42-50 7/01/14 15:49 Page50

AUTO SEGMENTTEST

cijfers om te vergelijken

brandstof

Peugeot 308 1.6 HDi 115

Ford Focus 1.6 TDCi Econetic

Opel Astra 1.7 CDTi EcoFlex

Volkswagen Golf 1.6 TDI BMT

diesel

diesel

diesel

diesel

diesel

cilinderinhoud (cc)

2191

1560

1560

1686

1598

fiscaal vermogen (pk)

12

9

9

9

9

vermogen (kW/pk @ rpm)

110/150 @ 4500

85/115 @ 4000

77/105 @ 4000

81/110 @ 4000

77/105 @ 4000

380 @ 1800

270-285 @ 1750

270 @ 1750

280 @ 1750-2500

250 @ 1500-2750

gemiddeld normverbruik (l/100 km)

4,1

3,8

3,4

3,7

3,8

gemiddeld testverbruik (l/110 km)

5,4

5,1

5,1

5,2

5,3

CO2 (g/km)

107

95

88

99

99

rijbelasting (€)

493,42

266,9

266,9

266,9

266,9

867

123

123

123

123

BIV Vlaanderen (€)

48,16

369,25

356,78

367,9

367,9

fiscale aftrekbaarheid

80%

90%

90%

90%

90%

VAA gebruiker (€)

1.156

1.054

1.054

1.054

1.054

basisprijs zBTW/mBTW (€)

23.490

23.050

21.400

19.900

21.900

koffervolume (l)

364-1263

420-1228

363-1148

380-1165

380-1270

koppel (Nm @ rpm)

TMC Brussel, Wallonië, Leasing (€)

>

Mazda 3 2.2D 150

50 / Fleet Business # 198 - december - januari


F&B198_000_c1234_COVER_nl_flash_c1234 6/01/14 17:04 Page51


F&B198_000_c1234_COVER_nl_flash_c1234 6/01/14 17:04 Page52

F&b198 nl complet lr  

Fleet & Business 198 NL

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you